De Duurzamer krant. Wethouder Ger van Rensch, portefeuille houder van onderwijs, kunst en cultuur, personeel, leefbaarheid, financiën en vastgoed.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Duurzamer krant. Wethouder Ger van Rensch, portefeuille houder van onderwijs, kunst en cultuur, personeel, leefbaarheid, financiën en vastgoed."

Transcriptie

1 De Duurzamer krant Burgemeester Kees van Rooij. We hebben de Burgemeester gevraagd wat hij thuis doet aan duurzaamheid. Hij zei dat hij grondwarmte heeft om energie te besparen en is na aan het denken over zonnepanelen. Hij heeft zelf niet echt excentrieke ideeën over duurzaamheid maar keurt ze wel goed. Hij is enthousiast over de groene containers naast de wegen in gemeente horst aan de maas, hier wordt al het groene afval verzameld en gescheden. Wethouder Ger van Rensch, portefeuille houder van onderwijs, kunst en cultuur, personeel, leefbaarheid, financiën en vastgoed. Ger is een erg enthousiast persoon wat duurzaamheid betreft, hij fiets vrijwel altijd naar zijn werk en naar vergaderingen. Hij wil graag zuinig zijn met gas en elektro in gebouwen, hij zet zelf enkel de lampen aan die nodig zijn. Thuis heeft hij de verwarming alleen aanstaan wanneer het nodig is, anders gaat de verwarming uit. Hij doet ook nog erg enthousiast mee aan afvalscheiding, hij kan bijna alles scheiden en heeft weinig restafval. Wethouder Bob Vostermans, portefeuille houder van sport, economie en wonen. Bob is concreet in duurzaamheid bij nieuwbouw en denkt na over de toekomst van wonen in de Gemeente Horst aan de Maas. Hij wil eventueel leegstaande oude panden ombouwen naar appartementen. Naar aanleiding van een opmerking van een wethouder uit Aa en Hunze om te plassen onder de douche zei hij: Ik vind het wel een goed idee om je tanden te poetsen tijdens het douchen om water te besparen. Wethouder Paul Driessen, portefeuille houder van economie, werkgelegenheid, toerisme en recreatie, riool weg en groen beheer, gebiedsontwikkeling, diverse ontwikkelingsplannen centrum, vergunningen en verlichting. Paul doet veel aan duurzame ontwikkelingen in zijn portefeuille zoals een rioolsysteem vernieuwing op het gebied van rioolwater en hij kijkt ook naar verbetering van logistieke systemen en naar de voertuigen in deze sector. Zelf heeft Paul in huis spaar en led lampen. Verder doet hij ook zijn eigen GFT afval composteren voor eigen verbruik. Als Paul naar een vergadering moet ergens ver weg kiest hij voor openbaar vervoer als dit mogelijk is.

2 Deze dag is tot stand gekomen door een samenwerking van het citaverdecollege, de gemeente Horst aan de Maas en Prodemos. Wat is het doel van vandaag? Vandaag zijn de 1 ste jaars niveau 4 leerlingen van het Citaverde College naar het Gemeentehuis gekomen om een duurzaam plan te bedenken voor Gemeente Horst aan de Maas. Deze dag is bedoeld om de leerlingen te stimuleren om iets te bedenken om deze gemeente duurzamer te maken. Vanmorgen zijn we om 8.45 verzameld in de raadzaal van het Gemeentehuis. er zijn 7 verschillende groepen gemaakt die ieder hun eigen idee moeten ontwikkelen. Om was de eerste bijeenkomst er waren verschillende mensen die aan het woord kwamen. Mr. Ploeger opende de gespreksrode over duurzaamheid, er kwam een oud lerares aan het woord (mevrouw Verbruggen), de volgende aan het woord waren Marcel Sijbers en Nicole Camps zij vertelde over hun eigen bouw en timmer bedrijf dat ze proberen zo duurzaam mogelijk probeerde te werken. Na deze bijeenkomst moesten de groepen weer in hun eigen vergader lokaal gaan zitten om hun plan verder uit te werken. van tot hadden de leerlingen toch weer voedingsstoffen nodig om hun hersens te laten werken, ze hebben daarom een lekker lunch gehad verzorgd door het gemeentehuis om was er een gespreksronde/discussieronde met verschillende politici van de volgende partijen: Rudy Tegels van de CDA Bart Cox van de SP Bram Hendrix van Essentie Roy Bouten van de PvdA Jim Weijs van D66 Aansluitend hieraan waren er schaduwverkiezingen (een nep verkiezing om te peilen) Na deze bijeenkomst ging iedere groep weer verder met hun duurzame idee. Om levert iedere groep hun idee in bij de ProDemos dagcoördinator, ze beginnen dan k h b h h

3 Kennis making met bouwbedrijf Sijbers Bouw en Timmerbedrijf Sijbers is een bedrijf wat werkt aan de duurzaamheid. Wat ze doen als bedrijf is verbouwingen, renovatie en onderhoud. Ze zijn gespecialeerd in het thuis blijven wonen. Daarmee word bedoeld dat je al voorbereid bent voor wat er later gaat gebeuren. Bijvoorbeeld een inloopdouche. Dat is voor oudere mensen later handig en kunnen ze dus thuis blijven wonen. Zelf zijn ze ook duurzaam, zo hebben ze zonnepanelen, een houtkachel, elektrische auto en winddelen. Ze zijn gaan nadenken over duurzaamheid na een vakantie in 2009 in Duitsland. Die lopen verder voor dan ons en ze vonden dat er verandering in Nederland moest komen. Waar ze zelf nog aan willen werken is ondernemers inspireren om op duurzaam gebied breder te worden. Marcel Sijbers en Nicole Camps Gespreksronde met Deskundigen Meneer Ploeger opende de gespreksronde, de gespreksronde met deskundigen. De deskundigen zijn: Sandra Verbruggen, Nicole Camps & Marcel Sijbers, Birgit op de Laak. Mevrouw Verbruggen liet de leerlingen nadenken over wat karakter is in in relatie tot duurzaamheid, en wat je er aan wilt bijdragen. Verder vond ze onze school (Citaverde College) een voorbeeld voor andere scholen. Nicole Camps & Marcel Sijbers hebben over hun eigen bedrijf verteld. Hier lees je meer over bij het kopje Kennismaking met bouwbedrijf Sijbers. Birgit op de Laak is wethouder, ze heeft verteld over de vier duurzaamheidsthema s binnen de gemeente. Thema 1 gaat over duurzaam bouwen en wonen, zoals zonnenpanelen. Thema 2 gaat over duurzaam gezond, zoals stimuleren om te sporten en gezond te eten. Thema 3 gaat over een duurzame gemeente, bijvoorbeeld groene stroom en afval recyclen. Thema 4 gaat over duurzaam ondernemen, alleen ga je sneller, samen kom je verder.

4 Groep 1: Als duurzaamproduct hebben ze bedacht om prullenbakken aan tafels op school te hangen en deze te scheiden zodat het makkelijker is om te scheiden. Ze vonden het een leerzamen dag en ze zijn blij dat ze iets konden bijdrage aan de gemeente horst aan de maas. Groep 3: Als duurzaamproduct hebben ze bedacht om een App te maken, deze noemen ze Company Matching. Hiermee willen ze bereiken dat verschillende bedrijven met deze App connecties met elkaar krijgen. Ze vonden van deze dag dat de koffie lekker was, maar de broodjes iets minder. Verder vonden ze het een lange dag maar wel gezellig. Groep 5: Als duurzaamproduct hebben ze gekozen om voorlichting te geven over de verschillen tussen een biologisch product en een niet biologisch product. Dit doen ze omdat ze denken dat de mensen het verschil niet weten. Ze vonden deze dag leerzamer dan normaal. Ze vinden dat het project groter moet worden en i.p.v. de duurzaam lessen meer tijd hieraan kunnen besteden. Groep 2: Als duurzaamproduct hebben ze bedacht om het transport duurzamer te maken. Door middel van minder vrachtwagens en een site waar alles op komt te staan. Ze vonden het een leuke dag omdat je mensen leert kennen van school die je anders niet tegen komt. Groep 4: Als duurzaamproduct hebben ze bedacht om het verschil tussen normale groente en misvormde groente te minimaliseren. Zodat mensen meer bewust worden en er minder afval wordt. Ze vonden het een interessante dag. Groep 6: Als duurzaamproduct hebben ze bedacht om bewegingssensoren in lantaarnpalen te maken. Zodat het veel energie bespaart. Ze vonden deze dag een nuttelozen dag. Groep 7: Als duurzaamproduct hebben ze bedacht om een prullenbak te maken die de afval meteen samenperst. Ze vonden het een interessante dag ze komen nu dingen te weten die ze nog niet wisten. Maar ze vonden het wel een lange dag.

5 Wat is duurzaamheid? Duurzaamheid is een erg breed en moeilijk begrip. Niet iedereen weet wat duurzaam nou precies is. Mensen weten vaak ook niet zo goed hoe ze hier mee om moeten gaan en/of uitvoeren. Als we het over een duurzaam product hebben betekent dit dat de drie productiefactoren in evenwicht zijn, people, planet, profit. Dat betekent veel hergebruiken en goed nadenken over de materialen die je gebruikt. Helaas worden niet alle producten op deze manier geproduceerd, als dit wel zo zou zijn dan kunnen we veel langer doen met onze aarde. Als we dit niet zouden doen krijgen we bijvoorbeeld zure regen, krijgen we een zoetwater tekort en Wat is duurzaamheid? Duurzaamheid is een erg breed en moeilijk begrip. Niet iedereen weet wat duurzaam nou precies is. Mensen weten vaak ook niet zo goed hoe ze hier mee om moeten gaan en/of uitvoeren. Als we het over een duurzaam product hebben betekent dit dat de drie productiefactoren in evenwicht zijn, people, planet, profit. Dat betekent veel hergebruiken en goed nadenken over de materialen die je gebruikt. Helaas worden niet alle producten op deze manier geproduceerd, als dit wel zo zou zijn dan kunnen we veel langer doen met onze aarde. Als we dit niet zouden doen krijgen we bijvoorbeeld zure regen, krijgen we een zoetwater tekort en wordt het broeikaseffect versneld. wordt het broeikaseffect versneld. Het gebouw duurzaam? Het gebouw duurzaam? Het gebouw is duurzaam, het gebouw bevat bekertjes die gemaakt zijn va vaker dan een keer gebruikt, als ze een aantal keer gebruikt zijn gaan ze na Het gebouw is duurzaam, het gebouw bevat bekertjes die gemaakt zijn van suikerriet. Die bekertjes worden vaker dan een keer gebruikt, als ze een aantal keer gebruikt zijn gaan ze naar een vergistingsinstallatie. De koffie is van Max Havelaar, het is een fairtrade product. Kleine boeren maken dit product en krijgen daar een sterke vergoeding voor. De koffie is van Max Havelaar, het is een fairtrade product. Kleine boeren sterke vergoeding voor. Het gebouw maakt ook gebruik van LED verlichting. Over een paar jaar willen ze het hele gebouw voorzien LEDverlichting. Het gebouw maakt ook gebruik van LED verlichting. Over een paar jaar wil verlichting. Ook bevat het gebouw vloerverwarming en in de toekomst willen ze ook over gaan naar vloerkoeling. Voor de temperatuur van het gebouw halen ze warm water uit de grond. Zoiets noem je een koudwarmtebron. De verwarming gaat s nachts niet uit, omdat het opwarmen en het afkoelen te veel energie kost. Ook bevat het gebouw vloerverwarming en in de toekomst willen ze ook o temperatuur van het gebouw halen ze warm water uit de grond. Zoiets no In de toekomst willen ze overgaan op zonnenpanelen op het dak.

6 Discussie tussen de partijen: CDA SP Essentie PvdA D666 Om was er een discussie tussen bovenstaandee partijen, er e kwamen veel verschillende onderwerpen aan bod, de belangrijke onderwerpen waren: indeling van het buitengebied, afvalbakken, scheiding van afval en het bewust maken van de mensen m over duurzaam leven. Aansluitend werd aan de leerlingen gevraagd welke partij ze het beste vonden er zijn 48 stemmen uitgebracht: CDA had 24 stemmen (50%) Essentiee had 4 stemmen (8.3%) SP had 3 stemmen (6.2%) PvdA had 9 stemmen (18.8%) D66 had 8 stemmen (16.7%)

7 Horoscoop Vissen: het is vandaag kliekjesdag, maak eerst de oude dingen op voordat je nieuwe koopt. Waterman: het is koud vandaag, trek een extra trui aan i.p.v. de verwarming hoger te zetten. Steenbok: laat de auto staan vandaag de fiets brengt je op nieuwe ideeën. Boogschutter: op vakantie? Boek hem duurzaam, pak de trein. Schorpioen: je hebt je tijd hard nodig vandaag douche niet te lang. Weegschaal: van sporten krijg je energie neem de trap i.p.v. de lift. Maagd: ga vandaag voor een gezonde dag, neem je boterhammen mee in een boterhamtrommel. Leeuw: kies vandaag voor duurzaam, haal je eten rechtstreeks bij de boer. Kreeft: ga met je tijd mee, het is tijd om je papieren agenda weg te doen en over te stappen op de agenda op je telefoon. Tweeling: lach vandaag, want wie duurzaam lacht, lacht het best. Stier: je gaat wel erg hard, neem wat aardgas terug. Ram: er komt licht in de duisternis, installeer wat zonnepanelen.

8 Duurzaamheid tips van de redactie 1. Zet de verwarming lager en doe een dikke trui aan. 2. Douche maar 5 minuten. 3. In plaats van plastic zakjes een broodtrommel meenemen. 4. Ga vaker met de fiets in plaats van openbaar vevoer. 5. Zet de lampen uit als je een kamer verlaat. De redactie: Marloes hermens, Robbert Verhaegh, Bas Hoeijmakers en Loes Kempen.

Onderzoek Milieubewust 2011 (personeel)

Onderzoek Milieubewust 2011 (personeel) Onderzoek Milieubewust 2011 (personeel) Gepubliceerd van 06.07.2011 tot 20.07.2011 197 respondenten 83 antwoorden (83 uniek) 42% responsepercentage 1 Bewust met water omgaan 54,2 % 45 2 Biologische consumptiegoederen

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

Wij informeren u graag over de mogelijkheden, tips en handige weetjes op het gebeid van duurzaamheid en vooral wat ook zelf kunt doen.

Wij informeren u graag over de mogelijkheden, tips en handige weetjes op het gebeid van duurzaamheid en vooral wat ook zelf kunt doen. Investeren in duurzaamheid In de samenleving is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing. We gaan de komende jaren actief inzetten op duurzaam beheren. Energiezuinig wonen. Niet alleen

Nadere informatie

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Leerkrachtinformatie Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Lesduur: 30 minuten (zelfstandig) DOEL De leerlingen weten wat de gevolgen zijn van energie verbruik. De leerlingen weten wat duurzaamheid is. De leerlingen

Nadere informatie

KLEURPLAAT VLIEGENDE WOLVEN. MIRA, Schoolkrant De Vrije Ruimte 27 oktober 2010 MOPPEN.

KLEURPLAAT VLIEGENDE WOLVEN. MIRA, Schoolkrant De Vrije Ruimte 27 oktober 2010 MOPPEN. MIRA, Schoolkrant De Vrije Ruimte 27 oktober 2010 MOPPEN. Twee slangen komen elkaar tegen in het moeras. De ene slang zegt tegen de andere: Ik hoop dat ik niet giftig ben. Vraagt de andere: Waarom? Zegt

Nadere informatie

Voldoende warm kleden zodat de verwarming een graadje lager kan

Voldoende warm kleden zodat de verwarming een graadje lager kan Voldoende warm kleden zodat de verwarming een graadje lager kan Het is natuurlijk ook niet de bedoeling om kou te lijden in de klas. Een ideale temperatuur voor een klaslokaal is 19 à 20 C. Is het in jullie

Nadere informatie

Milieuopdrachten Sarahs Wereld

Milieuopdrachten Sarahs Wereld Milieuopdrachten Sarahs Wereld Om de wereld milieuvriendelijker te maken, heeft Sarah zeven milieutips. 1. De ruil je rijk! tip 2. De koop tweedehands! tip 3. De kijk uit wat je koopt! tip 4. De haal het

Nadere informatie

Duurzaam Bouwloket.

Duurzaam Bouwloket. Altijd al willen weten welke maatregelen u allemaal kunt treffen om uw woning te verduurzamen? Het Duurzaam Bouwloket biedt onafhankelijk advies en informatie om jaarlijks geld en energie te besparen.

Nadere informatie

Iets onduidelijk? Vragen? Opmerkingen? Mail naar mark.montvai@student.hu.nl of bel met 0617701238!

Iets onduidelijk? Vragen? Opmerkingen? Mail naar mark.montvai@student.hu.nl of bel met 0617701238! DUURZAAM ZEIST NAAM Iets onduidelijk? Vragen? Opmerkingen? Mail naar mark.montvai@student.hu.nl of bel met 0617701238! DAG 1 Heel erg leuk dat je mee wil doen aan het onderzoek! In plaats van de saaie

Nadere informatie

Hand-out digiboard presentatie

Hand-out digiboard presentatie Hand-out digiboard presentatie Bij werkboekje Groepen 6, 7 en 8 basisonderwijs Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 In Rivierenland zamelt AVRI afval in. Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 Opdracht 2 Woordweb

Nadere informatie

Verbeter de aarde. Waarom en hoe je mee kunt doen! Anneke Brom 24-2-2013

Verbeter de aarde. Waarom en hoe je mee kunt doen! Anneke Brom 24-2-2013 Verbeter de aarde Waarom en hoe je mee kunt doen! Anneke Brom 24-2-2013 Lees hoe je door eenvoudige acties kunt meewerken aan het welzijn van de aarde. Bekijk de aardevriendelijke producten en campagnes

Nadere informatie

Charlotte Heinen Kaylee Brommer Jennifer van Buiten Stefanie Slagter Tanja van Dooren Thomas Brink

Charlotte Heinen Kaylee Brommer Jennifer van Buiten Stefanie Slagter Tanja van Dooren Thomas Brink Gemaakt door: Charlotte Heinen Kaylee Brommer Jennifer van Buiten Stefanie Slagter Tanja van Dooren Thomas Brink Woensdag 23 februari 2012 Deze krant is duurzaam geprint 1 Je vindt in deze krant: Inleiding

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Wie weet wat Avri doet?

Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 Welkom Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 antwoord Welkom Wie weet wat Avri doet? In Rivierenland zamelt Avri afval in. Opdracht 2 Woordweb Als je het woord afval hoort, waar denk je dan aan?

Nadere informatie

Onderzoek Omgekeerd Inzamelen tweede fase

Onderzoek Omgekeerd Inzamelen tweede fase Onderzoek Omgekeerd Inzamelen tweede fase Duurzaam van Afval naar Grondstof Bewonersonderzoek De vragenlijst bestaat uit verschillende delen. Het eerste deel gaat in op de situatie vóór de proef, het laatste

Nadere informatie

lesprogramma Duurzaamheid les 1: maken Cradle to Cradle uitgelegd voor kinderen

lesprogramma Duurzaamheid les 1: maken Cradle to Cradle uitgelegd voor kinderen lesprogramma les 1: maken lesprogramma 4 lessen over duurzaamheid: Les 1: Maken Les 2: Gebruiken Les 3: Hergebruiken Les 4: Eindopdracht lesprogramma lesprogramma Les 1: Maken Hoe word ik een flesje water?

Nadere informatie

Energiebespaar Tips!

Energiebespaar Tips! Energiebespaar Tips! Hieronder vind u een aantal tips waarmee u op uw energierekening vele euro s kunt besparen. De tips zijn verdeeld in de verschillende onderdelen waaraan u energie verbruikt in uw huis.

Nadere informatie

In het kader van het actualiseren van het gemeentelijk afvalbeleid is een enquête gehouden onder de inwoners van gemeente Bunnik.

In het kader van het actualiseren van het gemeentelijk afvalbeleid is een enquête gehouden onder de inwoners van gemeente Bunnik. Gemeente Bunnik Verantwoording In het kader van het actualiseren van het gemeentelijk afvalbeleid is een enquête gehouden onder de inwoners van gemeente Bunnik. Deze heeft plaatsgevonden van 30 maart t/m

Nadere informatie

De kritische consument

De kritische consument De kritische consument Inleiding Om producten te kunnen maken heb je grondstoffen nodig. Mensen werken met deze grondstoffen en maken er producten van die we consumeren. Een ondernemer is tevreden als

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Voor het welzijn van kind en school. Klas 3!

Voor het welzijn van kind en school. Klas 3! Voor het welzijn van kind en school Klas 3! Wat is energie Energie heb je nodig om iets te doen. Je hebt het nodig om een auto mee te kunnen laten rijden, een huis mee te verwarmen of een fabriek mee te

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

Wie heeft die rare knopen erin gelegd? vraagt hij. Ik, geeft Bibi eerlijk toe. Vorige week waaide het nogal hard. Dus toen heb ik de rubberboot en

Wie heeft die rare knopen erin gelegd? vraagt hij. Ik, geeft Bibi eerlijk toe. Vorige week waaide het nogal hard. Dus toen heb ik de rubberboot en Het plan van Bart Dobber, niet doen! Bibi staat op het dek van het schip en kijkt naar haar hond die een kat achterna zit op de kade. Haar broer Bart ligt op de loopplank en peutert aan het touw van de

Nadere informatie

15 tips om de dag ontspannen te beginnen

15 tips om de dag ontspannen te beginnen 15 tips om de dag ontspannen te beginnen Het is voor werknemers met een drukke agenda vaak moeilijk goed voor hun lichaam te zorgen. Daarom heb je tools nodig om je lichaam en geest te ontspannen. Voor,

Nadere informatie

Hoe denken Schiedammers over bepaalde duurzame maatregelen en in hoeverre dragen zij zelf bij aan een duurzaam Schiedam?

Hoe denken Schiedammers over bepaalde duurzame maatregelen en in hoeverre dragen zij zelf bij aan een duurzaam Schiedam? Hoe denken Schiedammers over bepaalde duurzame maatregelen en in hoeverre dragen zij zelf bij aan een duurzaam Schiedam? Kenniscentrum MVS november 2015 oud papier gescheiden aanbieden textiel gescheiden

Nadere informatie

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje ENERGIE Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje Zoek meer informatie op de computer en bekijk filmpjes over het onderwerp (achterin deze lesbrief staan websites en links voor filmpjes) Overleg

Nadere informatie

De Klimaatstaking van donderdag 14 maart

De Klimaatstaking van donderdag 14 maart De Klimaatstaking van donderdag 14 maart Ik wilde meedoen aan de staking omdat ik het milieu erg belangrijk vind. Het gaat uiteindelijk om mijn toekomst. Ik zou graag willen dat de regering de plannen

Nadere informatie

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011 Visie op voedsel WAT KAN IK IK DOEN? Cursus Permacultuur organiseren in Castricum en zelf meedoen Seizoenbewuster kopen Zinvolle planten in de tuin en beter

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

De Zwarte Maan en Priapus

De Zwarte Maan en Priapus Christiane Beerlandt De Zwarte Maan en Priapus Redding uit de draaikolk van oerinstinctieve patronen Beerlandt Publications, Nazareth, België Inhoudstafel Noot vooraf van de uitgever... 9 Waar staan de

Nadere informatie

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826 Auteur Yvonn van de Grootevheen Laatst gewijzigd 25 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/75826 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Sterrenkaart groep 3-4

Sterrenkaart groep 3-4 Sterrenkaart groep 3-4 Als je naar de sterren kijkt, komen vanzelf veel vragen bovendrijven. Hoeveel sterren zijn er? Waar bestaan sterren uit? Hoe ver weg zijn ze? Hoe groot is het heelal? In deze les

Nadere informatie

Respons Van de panelleden die zijn benaderd, hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit levert een respons op van 66%.

Respons Van de panelleden die zijn benaderd, hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit levert een respons op van 66%. Samenvatting Milieu 2013 Het Delft Internet Panel (DIP) is in april 2013 benaderd voor een onderzoek naar het gebruik en de waardering van diverse voorzieningen op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid

Nadere informatie

Energiebespaar Tips!

Energiebespaar Tips! Energiebespaar Tips! Hieronder vind u een aantal tips waarmee u op uw energierekening vele euro s kunt besparen. De tips zijn verdeeld in de verschillende onderdelen waaraan u energie verbruikt in uw huis.

Nadere informatie

Een goede vangst! Een goede vangst 2014 - http://omwb.braintrigger.nl

Een goede vangst! Een goede vangst 2014 - http://omwb.braintrigger.nl Een goede vangst! Om fijn te leven maak je veel gebruik van energie. Bijvoorbeeld om eten te koken, of om te spelen met een spelcomputer. Maar ook om het huis te verwarmen of jezelf te vervoeren. Voor

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Picture this. Picture This. De Glossy vol mode- en beautyfoto s

Picture this. Picture This. De Glossy vol mode- en beautyfoto s Picture this Picture This De Glossy vol mode- en beautyfoto s INHOUD PICTURE THIS Tekst fotografie Foto s Horoscoop De compositie is een van de belangrijkste aspecten van het maken van een mooie foto.

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders.

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Zo konden we voelen hoe is om gehandicapt te zijn. Ik zelf vond het heel leerzaam en heb

Nadere informatie

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Het maken van een spreekbeurt is eigenlijk niets anders dan het schrijven van een informatieve tekst (weettekst). Het is daarom handig om net zo te werk te gaan als

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Zo werkt het. Wij hebben een steile trap in huis. Wij willen hem minder steil. Doe mee via de site

Zo werkt het. Wij hebben een steile trap in huis. Wij willen hem minder steil. Doe mee via de site extra editie 5 september 2015 Als je het mij vraagt Klanten, mensen uit hun netwerk en medewerkers van Dichterbij praten in de komende tijd met elkaar over hun wensen, kansen en mogelijkheden. Dat gebeurt

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

Sheet 2: Bekijk met de kinderen de tussenstand van Afval the Game op Instagram en/of Facebook. Hoe gaat het bij de kinderen met inzamelen?

Sheet 2: Bekijk met de kinderen de tussenstand van Afval the Game op Instagram en/of Facebook. Hoe gaat het bij de kinderen met inzamelen? Afval the Game Docentenhandleiding les 2 Duur Voor deze les hebt u ongeveer 80 minuten nodig. Leerdoelen De kinderen hebben in de vorige les geleerd dat het belangrijk is om plastic te scheiden, zodat

Nadere informatie

Rijswijk voor een betere wereld!

Rijswijk voor een betere wereld! Rijswijk voor een betere wereld! MILLENNIUMKRANT 2013 EEN VOL! ENERGIE DE SHOWROOM VAN ENERGIEZUINIG NEDERLAND STAAT IN RIJSWIJK (ZH) Duurzaamheid zit niet alleen in de energieprestaties van de woningen,

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptips die watt opleveren samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptip 1 Waterbesparende douchekop (max. 8L per minuut doe de emmerproef om dit te testen) ± 90 p.j. De groenste

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Hoofdstuk 31. Klimaatprogramma

Hoofdstuk 31. Klimaatprogramma Hoofdstuk 31. Klimaatprogramma Samenvatting Ruim zeven op de tien Leidenaren is van mening dat het klimaat de laatste tien jaar aan het veranderen is. Dit is iets minder dan vorig jaar. Qua belangrijkheid

Nadere informatie

Luisteractiviteit 59: Lang zullen we leven

Luisteractiviteit 59: Lang zullen we leven Luisteractiviteit 59: Lang zullen we leven Eindterm: De cursist kan de informatie overzichtelijk ordenen in prescriptieve teksten zoals een instructie. Context: Klimaat Verwerkingsniveau: Structurerend

Nadere informatie

Plaats: bij de oud papier doos in de dolfijnen groep. Nodig: oud papier doos.

Plaats: bij de oud papier doos in de dolfijnen groep. Nodig: oud papier doos. Opdracht 1 Plaats: bij de oud papier doos in de dolfijnen groep. Nodig: oud papier doos. Flip heeft gezien dat jullie na het werken papiersnippers in de oud papier doos gooien en niet in de prullenbak.

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

Verslag Creatief Denken en Pitchen

Verslag Creatief Denken en Pitchen Verslag Creatief Denken en Pitchen Jeroen Dusseldorp 2041664 PM1DV Leraar: Serge verwiel 1 Voorwoord Korte evaluatie van trainingen De beroepsvaardigheden trainingen vond ik dit blok toch wel het leukste

Nadere informatie

LES 2: Klimaatverandering

LES 2: Klimaatverandering LES 2: Klimaatverandering 1 Les 2: Klimaatverandering Vakken PAV, aardrijkskunde Eindtermen Sociale vaardigheden, burgerzin, ICT, vakoverschrijdend, samenwerken, kritisch denken Materiaal Computer met

Nadere informatie

Opening project Afval. Workshop muziekinstrumenten maken. Interview met wethouder Corien van Starkenburg

Opening project Afval. Workshop muziekinstrumenten maken. Interview met wethouder Corien van Starkenburg Opening project Afval Op maandag 18 maart 2019 startte de projectweek over afval. Kikker en Panda openden de week. Juf Joska telde van 3 naar 1. Op 1 moesten alle kinderen tegelijkertijd Afval!!! roepen,

Nadere informatie

Thema Kinderen en school

Thema Kinderen en school http://www.edusom.nl Thema Kinderen en school Lesbrief 18. Het 10-minutengesprek. Wat leert u in deze les? Vergelijkingen maken. Zeggen hoe vaak iets gebeurt. Verkleinwoordjes. Veel succes! Deze les is

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt houden over afval, afvalscheiding of recycling. Een super interessant onderwerp

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Waar op de wereld wordt het afval nog verwerkt op de manier van vroeger? Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt

Nadere informatie

Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016. Een folder om te bewaren Hou m apart!

Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016. Een folder om te bewaren Hou m apart! Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016 Een folder om te bewaren Hou m apart! Een betere wereld begint bij je zelf! Per 1 januari 2016 zal de afvalinzameling in Veenendaal

Nadere informatie

BESTEMMING BEREIKT?! Opdrachtenblad Niveau:

BESTEMMING BEREIKT?! Opdrachtenblad Niveau: Opdrachten Opdracht 1 Wat vind je van het verhaal? Welk risico loopt Wesley? Wat zou jij deze vakantie anders doen om niet halverwege met te weinig geld te zitten? Ken jij iemand met een vergelijkbaar

Nadere informatie

Vragenlijst met scores in procenten

Vragenlijst met scores in procenten Vragenlijst met scores in procenten Het percentage tussen haakjes is het aandeel respondenten dat de vraag heeft beantwoord. De gemeente Amersfoort wil als stad in 2030 CO2-neutraal te zijn. Dit betekent

Nadere informatie

FREE ENERGY NEWSLETTER

FREE ENERGY NEWSLETTER FREE ENERGY NEWSLETTER DE ENERGIEBRONNEN VAN DE 21 STE EEUW Nr. 20, 2011 INHOUDSOPGAVE Voorwoord... 2 Het Experiment deel 2... 4 Nieuwe rubriek: Gebruikers Vertellen... 8 Green Ebox MINI... 11 Speciale

Nadere informatie

Sauwerd, februari 2015

Sauwerd, februari 2015 Sauwerd, februari 2015 Van de directeur Op je kop in de prullenbak! Drie weken lang heeft de container van de actie recycleplan op ons schoolplein gestaan. En wat werd er flink gesjouwd met oude elektrische

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Wat kunnen we in Pijnacker-Nootdorp doen tegen klimaatverandering? Richard Smokers

Wat kunnen we in Pijnacker-Nootdorp doen tegen klimaatverandering? Richard Smokers Wat kunnen we in Pijnacker-Nootdorp doen tegen klimaatverandering? Richard Smokers Hoeveel CO 2 -reductie is nodig? doel nieuwe kabinet: in 2020 30% minder CO 2 -uitstoot dan in 1990 UN-IPCC: stabilisatie

Nadere informatie

Zayaz Huurderspanel Resultaten vervolgonderzoek Duurzaamheid. Oktober 2017

Zayaz Huurderspanel Resultaten vervolgonderzoek Duurzaamheid. Oktober 2017 Zayaz Huurderspanel Resultaten vervolgonderzoek Duurzaamheid Oktober 2017 Goed om te weten De eerste sheets geven de uitkomsten per vraag weer. Deze zijn weergegeven in percentages. Vanaf sheet nummer

Nadere informatie

Duurzaamheid. Sander Niessing. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/76953

Duurzaamheid. Sander Niessing. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/76953 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Sander Niessing 11 May 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/76953 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar

Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels versie 2016 Inhoudsopgave Introductie 5 Verantwoording methodiek 6 Doorgaande lijn Po en Vo 7 Preventief en curatief 8 Organiseer je les 9 Praktische

Nadere informatie

Ik wil jullie graag laten zien wat Partij Westvoorne belangrijk vindt en waar mensen voor kunnen kiezen. Ik vertel bij elke foto wat het betekent.

Ik wil jullie graag laten zien wat Partij Westvoorne belangrijk vindt en waar mensen voor kunnen kiezen. Ik vertel bij elke foto wat het betekent. Ik wil jullie graag laten zien wat Partij Westvoorne belangrijk vindt en waar mensen voor kunnen kiezen. Ik vertel bij elke foto wat het betekent. 1. Zelfstandig Westvoorne Als heel veel dorpen bij elkaar

Nadere informatie

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade Wat is Fairtrade EERLIJKE HANDEL STAAT VOOROP KEURMERK INTERNATIONALE SAMENWERKING HANDEL GEMEENTE DUURZAAMHEID Een beter leven Veel boeren en arbeiders in arme landen (ook wel ontwikkelingslanden ) hebben

Nadere informatie

INTRO LOES THIERRY MARK

INTRO LOES THIERRY MARK INZICHTEN INTRO In dit document staan acht inzichten die de resultaten zijn van het onderzoek dat drie studenten van de Hogeschool Utrecht hebben gedaan naar de leden van WattsNext. De inzichten zijn

Nadere informatie

Zet de verwarming een graadje lager

Zet de verwarming een graadje lager TIP 1 Zet de verwarming een graadje lager = 6 à 7 % minder gas of elektriciteit = 35 minder per jaar indien GAS 80 minder per jaar indien ELEKTRICITEIT TIP 1 Zet de verwarming een graadje lager = 6 à 7

Nadere informatie

Duurzaamheid en afvalinzameling

Duurzaamheid en afvalinzameling Duurzaamheid en afvalinzameling in Hendrik-Ido-Ambacht De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht gaat een campagne opzetten om inwoners te stimuleren om meer te doen aan energiebesparing en afvalscheiding. Om de

Nadere informatie

Advies blok Wonen en buitenruimte

Advies blok Wonen en buitenruimte Als Kindergemeenteraad hebben we ons twee jaar lang verdiept in verschillende beleidsterreinen. We werden hierbij ondersteund door drie adviescommissies: Milieu, Economie en Veiligheid. Ook hebben er ruim

Nadere informatie

Energiebesparingswijzer. STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012. Geld besparen met handige energietips voor thuis

Energiebesparingswijzer. STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012. Geld besparen met handige energietips voor thuis Energiebesparingswijzer STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012 Geld besparen met handige energietips voor thuis Energie besparen, snel verdiend! Ieder jaar betaal je veel geld voor een warm huis,

Nadere informatie

ieldrop-mierlo behandeld Richard van der Krieken doorkiesnr. (040) 289 37 50 Geldrop 4 december 2006 onderwerp Enquête Beste meneer, mevrouw,

ieldrop-mierlo behandeld Richard van der Krieken doorkiesnr. (040) 289 37 50 Geldrop 4 december 2006 onderwerp Enquête Beste meneer, mevrouw, ieldrop-mierlo uw brief ons behandeld Richard van der Krieken doorkiesnr. (040) 289 37 50 Geldrop 4 december 2006 onderwerp Enquête Beste mer, mevrouw, Momenteel onderzoeken wij de uitvoering en waardering

Nadere informatie

MAAN KALENDER Rustig-aan-Dagen

MAAN KALENDER Rustig-aan-Dagen MAAN KALENDER 2018 Rustig-aan-Dagen 白 露 Báilù Witte Dauw 秋 分 Ch iu Fen Herfstequinox Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag September 1 2 SM=Stille Maan, de maan maakt geen contact

Nadere informatie

De nieuwe zorgmedewerker

De nieuwe zorgmedewerker Werkblad De nieuwe zorgmedewerker De zorg verandert in snel tempo. Ook jouw rol als verzorgende of helpende verandert: meer aandacht voor individuele cliënten en hun netwerk. Werken met een zorg-leefplan

Nadere informatie

Zet de verwarming een graadje lager

Zet de verwarming een graadje lager TIP 1 Zet de verwarming een graadje lager = 6 à 7 % minder gas of elektriciteit = 35 minder per jaar indien GAS 80 minder per jaar indien ELEKTRICITEIT Ben je uit huis of ga je slapen, draai de verwarming

Nadere informatie

Op maandag kwam er een mevrouw zij lichtte ons voor hoe je gezond kon leven.

Op maandag kwam er een mevrouw zij lichtte ons voor hoe je gezond kon leven. Gezonde week 2015 Een verslag van de groepen 8. Op maandag kwam er een mevrouw zij lichtte ons voor hoe je gezond kon leven. Mening Dewi: erg leuk!! Mening Jesse: heel erg interessant. Dinsdag: de ochtend

Nadere informatie

GROEP 7 EN 8 AFVALSCHEIDEN!

GROEP 7 EN 8 AFVALSCHEIDEN! GROEP 7 EN 8 AFVALSCHEIDEN! Hoe en waarom? DIA 1 Doelen van deze les: Je leert welke soorten afval er zijn en waar je deze moet weggooien. Je leert waarom afvalscheiding belangrijk is. Je leert wat grondstoffen

Nadere informatie

BESTEMMING BEREIKT?! Opdrachtenblad Niveau:

BESTEMMING BEREIKT?! Opdrachtenblad Niveau: Opdrachten Opdracht 1 a) Wesley gaat lekker op vakantie. Welk onderdeel heeft hij niet zo goed voorbereid? b) Waarom is dat wel belangrijk? c) Hoe heeft hij dat eerder opgelost? d) Welk advies geef je

Nadere informatie

De zin van afvalscheiding

De zin van afvalscheiding De zin van afvalscheiding (...en de onzin die u wel eens hoort)...alles gaat toch op één hoop... Hoe zit het écht? z.o.z. Gescheiden afval blijft gescheiden Gescheiden afval blijft gescheiden Alles wat

Nadere informatie

Van afval naar grondstof. Informatie en tips over GFT scheiden

Van afval naar grondstof. Informatie en tips over GFT scheiden Van afval naar grondstof Informatie en tips over GFT scheiden Korte berichten Circulaire economie: Van Afval Naar Grondstof De Rijksoverheid heeft met de gemeente in Nederland afgesproken dat in 2020 maximaal

Nadere informatie

handleiding 1. Inleiding 2. Achtergrondinformatie

handleiding 1. Inleiding 2. Achtergrondinformatie handleiding 1. Inleiding www.twentezonderafval.nl is een website voor groep 1 tot en met 8 over het gescheiden inzamelen van afval in Twente. Op deze website ontdekken de leerlingen hoe ze hun afval zoveel

Nadere informatie

Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen

Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen Informatie voor basisschoolleerlingen uit groep 5 t/m 8 Wat kun je hier vinden? 1. Jouw spreekbeurt over de Millenniumdoelen 2. Waarom zijn er Millenniumdoelen 3.

Nadere informatie

1. Je woont in... persoonlijke voetafdruk. Ruimte. een appartement of een klein huis met 1 à 2 slaapkamers? (+/- 80m²) 2

1. Je woont in... persoonlijke voetafdruk. Ruimte. een appartement of een klein huis met 1 à 2 slaapkamers? (+/- 80m²) 2 1. Je woont in... een appartement of een klein huis met 1 à 2 slaapkamers? (+/- 80m²) 2 een groot appartement of een huis met 3 à 4 slaapkamers? (+/- 120m²) 3 een groot huis met meer dan 4 slaapkamers?

Nadere informatie

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Het lampje is aan, dat betekent dat we gaan filosoferen. Isa-Noa vertlede in de eerste les dat zij lippenstift en badeendjes

Nadere informatie

Tekst lezen en verbanden begrijpen

Tekst lezen en verbanden begrijpen Tekst lezen en verbanden begrijpen 1. Lees de tekst met het stappenplan. Let tijdens het lezen vooral op de signaalwoorden. 2. Lees de uitleg. In een tekst staan verbanden. De zinnen hebben iets met elkaar

Nadere informatie

En dat als je ccfl licht aanzet er binnen in de lamp een helboel gebeurt tot dat het licht eruit komt. Einde Max

En dat als je ccfl licht aanzet er binnen in de lamp een helboel gebeurt tot dat het licht eruit komt. Einde Max Licht is eigenlijk zichtbare warmte. Als iets heel warm word, gaat het licht geven. Vuur geeft bijvoorbeeld licht. En zo werkt het ook met een kaars. Het vlammetje word zo snel warm, dat het licht gaat

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren MARIAN HOEFNAGEL De nieuwe buurt Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 1 4 Een nieuw huis Dit is nu ons nieuwe huis. De auto stopt en Kika s vader wijst trots naar het huis rechts. Kika kijkt. Het is een rijtjeshuis

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Duurzaamheid - enquête Bo-Ex Panel

Duurzaamheid - enquête Bo-Ex Panel Duurzaamheid - enquête Bo-Ex Panel Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in onze maatschappij. Vaak vanuit het besef dat het verstandig is om anders om te gaan met onze aarde. Op het gebied

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool Spreekbeurt voor een huis Leuk dat je dit pakketje van onze website hebt gedownload! Ga je een spreekbeurt houden over het werk van Wereldfoundation?

Nadere informatie

Ik ben de Bloem! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Het MILIEU 5 6 GROEP

Ik ben de Bloem! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Het MILIEU 5 6 GROEP Het MILIEU Ik ben de Bloem! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Hé

Nadere informatie