Koppelen Vanaf Untis Copyright 2011 Untis Benelux Rotterdam

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Koppelen met @VO Vanaf Untis 2009. Copyright 2011 Untis Benelux Rotterdam"

Transcriptie

1 Koppelen Vanaf Untis 2009 Copyright 2011 Untis Benelux Rotterdam

2 Inhoudsopgave 1 Inleiding Installatie De gang van de data Exporten 1 4 Werkzaamheden Voorbereidingen 2 5 Werkzaamheden in Unio Werkzaamheden in Untis Landinstelling Overzichtelijke menukeuze Aanpassingen vooraf in Untis Opties in Regeltekst Aliassen De export vanuit Untis Exportmap Tijdbereik Afdeling Per klas één regel Alias voor elementen gebruiken Koppeling UNTIS Te importeren basisbestanden Te importeren roosterbestanden uit UNTIS Gebruikt underscore tussen vak en clusteraanduiding Timetable Timetablebasic Coursechoice Lesson Aan te maken importbestanden 13 Lesgroepen Basisrooster Dagrooster Datum van / tot en met Instellingen Uurveld opties Conversietabel lokalen Uitvoeren Fouten... 16

3 Koppelen 1 1 Inleiding Untis kunnen elkaars gegevens inlezen, maar om dit te bereiken is een koppeling nodig. Deze instructiehandleiding leert u hoe u dit koppelprogramma kunt gebruiken. Het proces van koppelen is in stappen beschreven. 2 Installatie Voor het koppelen van Untis dient u het koppelprogramma Magister, Noise te installeren. Dit programma kunt u downloaden van de website onder Downloads. Wanneer u het programma voor de eerste keer opent (Start Programma's Untis koppelingen), dan wordt u gevraagd met welk administratiepakket u wilt koppelen. Met de button <Schooladministratie> kunt u ook achteraf nog van administratiepakket wisselen. 3 De gang van de data bevindt zich een groot deel van de gegevens die nodig zijn om een rooster te maken. 3.1 Exporten Leerlingen kunnen geëxporteerd worden naar PKP. In PKP kiezen zij een opleiding en een vakkenpakket. Vanuit PKP vindt ook een export plaats terug om de gekozen opleiding en vakken te registreren. Vanuit PKP vindt een export plaats naar Unio. In Unio vindt de clustering plaats. Deze gegevens worden in Untis geïmporteerd waarna de inroostering plaatsvindt. Vanuit Untis worden via het koppelprogramma UNTISatvo.exe lesgroepsamenstellingen, het basisrooster en het dagelijks rooster geëxporteerd Leerlingen van onderbouwklassen kunnen nadat de klassamenstelling plaatsgevonden heeft geëxporteerd worden naar Untis via rapport 7132 (uitlevering april 2009). U kunt ze dan inlezen in Untis via Bestand/Import-Export/Import DIF-bestand/Import Leerlingen. Docenten kunnen geëxporteerd worden via rapport 7132 en ingelezen worden in Untis via Bestand/Import- Export/Import DIF-bestand/Import Docenten. Lokalen kunnen geëxporteerd worden via rapport 7132 en ingelezen worden in Untis via Bestand/Import-Export/Import DIF-bestand/Import Lokalen. Vakken (met name van de onderbouw) kunnen geëxporteerd worden via rapport 7132 en ingelezen worden in Untis via Bestand/Import-Export/Import DIF-bestand/Import Vakken.

4 Koppelen 2 4 Werkzaamheden 4.1 Voorbereidingen Voor de koppeling van Untis toereikend te zijn ingericht. Simac-IOSYS levert hiervoor een eigen procedure. Als u deze procedure doorlopen hebt, dan bestaat het resultaat uit de volgende vier bestanden. Raamwerk.csv (Rooster) opleiding met vakken.csv Docent met vakken.csv Leerling met vakken.csv Voor een specificatie van de opmaak van de bestanden kunt u contact opnemen met de helpdesk van Simac-IOSYS. In grote lijn is de inhoud van de vier bestanden als volgt. Raamwerk.csv In dit bestand wordt informatie opgeslagen over vestigingen, gebouwen, lestijden en ruimten. Het verdient aanbeveling de ruimten met een letter te laten beginnen of te laten eindigen. Voorbeeld In het hoofdgebouw komt lokaal 01 voor, maar ook op de dislocatie. Door de combinatie met de gebouwcode zijn de beide lokalen 01 uniek. Deze gebouwcode wordt niet overgenomen in Untis. De toevoeging van de letter zorgt voor uniciteit. Ook in de plandialoog bewijst deze toevoeging zijn nut: de toevoeging zorgt voor onderscheid tussen lokaal en lesnummer. (Rooster)opleiding met vakken.csv In dit bestand worden bij de opleidingscode en de naam van de opleiding, de vakken met code, naam en tabelnummer weergegeven. Docent met vakken.csv In dit bestand staan naast de docentcode en de docentnaam ook de bevoegdheden voor een vak en zijn/haar persoonsnummer. Leerling met vakken.csv In dit bestand worden de naam, roepnaam, persoonsnummer, geslacht, opleidingscode en het eventueel aanwezige vakkenpakket weergegeven.

5 Koppelen 3 5 Werkzaamheden in Unio Bij de export van Unio naar Untis komt u in onderstaand scherm terecht. afbeelding 1 De latere export door middel van het koppelprogramma wordt aanzienlijk versneld in n- derscore tussen vak- en cluster Indien u in uw huidige rooster op dit moment bij de ene opleiding wel en bij de andere opleiding niet een underscore gebruikt heeft om het vak en de clusteraanduiding van elkaar te scheiden, dan moet u handelen of u in het geheel geen underscore gebruikt heeft.

6 Koppelen 4 6 Werkzaamheden in Untis 6.1 Landinstelling Daar de koppeling een typisch Nederlandse activiteit is, moeten we dat ook aangeven in Untis. Selecteer als Instellingen Instellingsgegevens afbeelding 2 U klikt op <OK> om dit venster te sluiten en de instellingen op te slaan. 6.2 Overzichtelijke menukeuze Om een overzichtelijke menukeuze te bewerkstelligen bij de export moeten we een instelling vastleggen. U opent Instellingen Diversen en gaat naar het tabblad Vormgeving. Op dit tabblad kiest u in het blok Import/Export menu voor Menukeuze per land.

7 Koppelen 5 afbeelding Aanpassingen vooraf in Untis Het koppelprogramma genereert de lesgroepnamen standaard. Dat gebeurt als volgt. In een lesnummer wordt het laatste karakter van de eerstgenoemde klasnaam verwijderd en de vaknaam wordt daaraan toegevoegd. Voorbeeld Het vak econ_4 wordt aan leerlingen uit de klassen 4Ha, 4Hb, 4Hd gegeven. De lesgroep 4Hecon_4 wordt gemaakt, door van 4Ha het laatste karakter te verwijderen en dan de vaknaam econ_4 er aan toe te voegen. afbeelding Opties in Regeltekst-1 In Untis kunnen ten behoeve van de koppeling verschillende opties aan lessen meegegeven worden. Deze opties worden ingevoerd in Regeltekst-1 welke te vinden is in: Lessen Docenten, Lessen Vakken en Lessen Alle.

8 Koppelen 6 De optie * (asterisk) in de regeltekst-1 bij de les De asterisk forceert het maken van een lesgroep en moet direct (zonder spatie) gevolgd worden door een zelf gekozen naam. afbeelding 5 U ziet in bovenstaande afbeelding in het detailvenster dat les 76 in de kolom Regeltekst-1 de aanduiding *34ELa opgenomen is. Standaard wordt de lesgroep K3el gemaakt waarin al de leerlingen uit de vier klassen opgenomen zijn. Door echter in de regeltekst-1 *34ELa op te nemen, wordt lesgroep 34ELa gegenereerd. Dit is een betere aanduiding van de groep leerlingen, die het vak el volgen. In de op deze wijze gecreëerde lesgroepnaam mag geen spatie voorkomen. Alles na de spatie wordt genegeerd! -1 bij de les Het plusteken forceert het aanmaken van een lesgroep. De naamgeving verloopt volgens de standaardmethode. afbeelding 6 U ziet in bovenstaande afbeelding dat in de kolom Regeltekst-1 van het detailvenster van les 75 een + is opgenomen. Doordat er slechts één klas staat, gaat het koppelprogramma ervan uit dat dit een klassikale les betreft en dat alle leerlingen van de klas het betreffende vak volgen. Dat is niet altijd de realiteit. Ook een deel van de klas kan dit vak volgen. De + zorgt ervoor dat een lesgroep geforceerd wordt, bijvoorbeeld H4wb18, met daaraan gekoppeld uitsluitend de leerlingen uit H4D, die dit vak volgen. De optie -1 bij de les Door ( een minteken) in Regeltekst -1 te plaatsen, worden er lesgroepen geforceerd die gelijk zijn aan elk van de genoemde klassen, dus de lesgroepen 4B30b, 4B31b, 4B32b en 4B31v.

9 Koppelen 7 afbeelding 7-1 bij de les Het slashteken geeft aan dat het laatste karakter van het vak altijd het nummer van de clusterlijn is. afbeelding 8 De onduidelijkheid kan ontstaan bij bijvoorbeeld het vak gs1. Is dit het vak gs op clusterlijn 1, of is dit het vak gs1, dat bij een klassikale les hoort? Door het plaatsen van een / (slash) in de Regeltkest-1 geeft u aan dat het gaat om het vak gs op clusterlijn bij de les Het hekje-teken komt in de plaats van de voormalige mogelijkheid van het plaatsen van het minteken bij het Vak met het doel de lessen van dat vak niet mee te nemen in de koppeling. U opent daartoe Vak en plaatst op de Regeltekst-1 het # bij al de lessen die u niet wenst mee te nemen in de export. Te denken valt daarbij aan lessen voor een docent waarbij u bijvoorbeeld het vak sect (sectieoverleg) gedefinieerd hebt. Deze lessen wilt u niet hebben en daar ook geen foutmeldingen in de koppeling over krijgen. afbeelding Aliassen Het oude koppelprogramma kende conversietabellen voor Klassen, Vakken, Docenten en Ruimten. Deze zijn niet meer. U kunt daartoe bij de Basisgegevens van het element het veld Alias gebruiken, of u maakt gebruikt van de optie # in Regeltekst-1. In de export kunt u dan aanvinken dat u

10 Koppelen 8 hiervan gebruik wenst te maken. Het invoeren van een Alias is niet mogelijk bij Lokalen (Basisgegevens Lokalen). Een oplossing is gevonden in het koppelprogramma onder de knop Instellingen. Zie aldaar. 6.4 De export vanuit Untis In Untis gaat u naar Bestand Import/Export Algemeen afbeelding Exportmap In het geopende scherm zoekt u de exportmap. Deze map hoeft niet vooraf aangemaakt te zijn. afbeelding 11 In deze exportmap komen vier bestanden te staan: Timetable.txt met dagroostergegevens Timetablebasic.txt met basisroostergegevens Coursechoise.txt met lesgroepsamenstellingen Lesson.txt met lesgegevens De gegevens uit deze vier bestanden worden door het koppelprogramma omgevormd tot bestanden die geïmporteerd kunnen worden.

11 Koppelen Tijdbereik Als tweede mogelijkheid wordt aangeboden een tijdbereik te kiezen. afbeelding 12 Dit tijdbereik heeft uitwerkingen op Lesgroepsamenstellingen, het basisrooster en het dagrooster. Het tijdbereik moet minstens één week beslaan! De actieve periode wordt geëxporteerd. Indien u werkt met perioden dan kunnen daar de volgende situaties aan de hand zijn. Lesgroepsamenstellingen In een periode kan een leerling van vakkenpakket zijn veranderd. Een vak kan vervallen zijn, een verandering van parallelgroep, een extra vak kan toegevoegd zijn. U maakt een nieuwe periode aan vanaf welke begindatum deze pakketmutatie moet ingaan. Door die periodedata in te geven in het exportscherm, wordt de nieuwe vakkenkeuze doorgegeven in de exportbestanden. U moet in Untis dan wel die periode als actieve periode hebben.

12 Koppelen 10 Basisrooster Ook voor het Basisrooster werkt het tijdbereik. Indien het tijdbereik in het scherm van de Algemene koppeling samenvalt met een periode, dan wordt het basisrooster van die periode geëxporteerd. Ook hier moet u in Untis die periode dan als actieve periode hebben open staan. Dagrooster Het Dagrooster wordt geëxporteerd voor alle dagen in het opgegeven tijdbereik. Later kunt u in het koppelprogramma dit tijdbereik ook nog beperken tot de gewenste dag of dagen Afdeling Indien u in Untis gebruik maakt van de optie Afdelingsrooster en Afdelingen toegekend hebt aan klassen, docenten en/of lokalen, dan kunt u de export per Afdeling laten plaatsvinden Per klas één regel Deze optie moet niet aangevinkt staan voor de koppeling tussen Untis Alias voor elementen gebruiken In Untis kan er bij de Basisgegevens voor Klassen, Docenten en Vakken een Alias worden gedefinieerd. afbeelding 13

13 Koppelen 11 Door een vinkje te plaatsen bij deze optie wordt dus bijvoorbeeld voor het vak wa_6 het alias wa6 doorgegeven, indien dit opgegeven is in Basisgegevens/Aliassen. U dient het plaatsen van het vinkje goed te overwegen omdat dit een heftige invloed op het eindresultaat van de koppeling heeft. Ook bij Lessen kan een alias gedefinieerd worden. In de koppeling worden deze niet meegenomen. Bij Basisgegevens/Lokalen kan geen alias worden ingevoerd. In het koppelprogramma onder de knop Instellingen is dit wel mogelijk. 7 Koppeling UNTIS Wanneer u het programma voor de eerste keer opent (Start Programma's Untis koppelingen), dan wordt u gevraagd met welk administratiepakket u wilt koppelen. Het onderstaande scherm wordt geopend. afbeelding 14

14 Koppelen Te importeren basisbestanden geïmporteerd moeten worden en waar deze bestanden te vinden zijn. Werkt u niet met leerlingen in Untis, dan moet u dus geen vinkje op. afbeelding Te importeren roosterbestanden uit UNTIS Gebruikt underscore tussen vak en clusteraanduiding Zeer belangrijk is het om hier aan te geven of u gebruik gemaakt heeft bij alle te clusteren opleidingen in de export van Unio naar Untis van de mogelijkheid een underscore te laten plaatsen tussen het vak en de clusteraanduiding. Indien dit het geval is verloopt het koppelproces vele malen sneller dan als u dat niet gedaan heeft. Heeft u niet bij alle opleidingen hiervan gebruik gemaakt, plaats dan geen vinkje Timetable Hier geeft u aan waar het bestand timetable.txt gevonden kan worden. Timetable.txt bevat dagroostergegevens. Ook al heeft u geen dagroosterwijzigingen of u maakt geen gebruik van de optie Dagroosterbeheer in Untis, dan wordt dit bestand toch gevuld met basisroostergegevens. Het bestand timetable.txt bevat het complete rooster van de bij de export uit Untis opgegeven tijdspanne Timetablebasic Hier geeft u op waar het bestand timetablebasic.txt gevonden kan worden. Timetablebasic bevat het basisrooster van op zijn hoogst één periode, namelijk de actieve periode in Untis van waaruit de export in Untis gepleegd is.

15 Koppelen Coursechoice Hier geeft u op waar het bestand Coursechoice.txt zich bevindt. Indien u in Untis niet met leerlingen werkt, zal het bestand Coursechoice.txt wel aangemaakt worden, maar het zal leeg zijn. U plaatst dan geen vinkje en u duidt dan ook geen pad aan Lesson Hier geeft u op waar het bestand Lesson.txt gevonden kan worden. In Lesson.txt zijn alle lessen opgenomen. Hierin ook al de opties die u heeft meegegeven in de Regeltekst-1. afbeelding Aan te maken importbestanden Lesgroepen Hier geeft u het pad op waar het te importeren lesgroepenbestand moet worden weggeschreven en onder welke naam. Indien u niet een dergelijk bestand wilt laten aanmaken, plaatst u geen vinkje en laat u de regel leeg. Voorbeeld Het is vandaag 4 maart \Temp\lesgroepen.csv, dan vindt u in de map temp het bestand: lesgroepen csv Basisrooster Hier geeft u het pad op waar het te importeren basisroosterbestand moet worden weggeschreven en onder welke naam. Indien u niet een dergelijk bestand wilt laten aanmaken, plaatst u geen vinkje en laat u de regel leeg. Voorbeeld Het is vandaag vandaag 4 maart 2011 en u heeft een vinkje geplaatst bij

16 Koppelen 14 C:\Temp\basisrooster.csv, dan vindt u in de map temp het bestand: basisrooster csv Dagrooster Hier geeft u het pad op waar het te importeren dagroosterbestand moet worden weggeschreven en onder welke naam. Indien u niet een dergelijk bestand wilt laten aanmaken plaatst u geen vinkje en laat u de regel leeg. afbeelding 17 Voorbeeld Het is vandaag vandaag 4 maart U heeft een vinkje geplaatst bij C:\Temp\ dat u het dagrooster van 7 tot en met 9 maart wilt exporteren, dan vindt u in de map Temp het bestand: dagrooster tm csv Datum van / tot en met U geeft hier op van welke datum tot en met welke datum u het dagrooster wenst te exporteren.

17 Koppelen 15 Dit datumbereik heeft geen invloed op de export van het Basisrooster. 7.4 Instellingen Onder de knop <Instellingen> vindt u diverse opties. afbeelding Uurveld opties U kunt hier kiezen op welke wijze de uuraanduiding moet worden weggeschreven. U kunt in het bestand Raamwerk.csv terugvinden welke optie op uw school gebruikt wordt bij de regels die beginnen met een 2 in de vierde kolom.

18 Koppelen 16 afbeelding Conversietabel lokalen Indien in Untis Lokalen gebruikt worden die niet in het bestand Raamwerk.csv voorkomen, dan kunt u een Conversietabel lokalen inrichten. Dit om het gemis van een Alias in het invoervenster Lokalen te omzeilen. l- sv. Het effect is dat overal in de database de oude lokaalcode vervangen wordt door de nieuwe. In de exportbestanden vindt u de nieuwe lokaalcode dan terug. Standaard wordt deze lokalentabel weggeschreven in de map waar de koppelbestanden zich bevinden. U kunt zelf een andere locatie opgeven. 7.5 Uitvoeren Door op deze button te drukken wordt het hele proces in gang gezet. Na enige tijd verschijnt het volgende venster 7.6 Fouten afbeelding 20 Hoewel het bovenstaande plaatje een juiste opmerking weergeeft, wil dit nog niet zeggen dat u klaar bent. Bij het koppelen wordt een foutverslag gegenereerd. Dit foutverslag wordt opgeslagen in de map waar u het koppelprogramma geïnstalleerd heeft. Standaard is dat C:\Program Files\Untis

19 Koppelen en draagt de naam Foutverslag.log. Dit bestand kan bekeken worden in een tekstverwerker. Hier worden de fouten genoemd. Aan u de taak deze problemen op te lossen.

Koppelen met Magister Vanaf Untis 2009

Koppelen met Magister Vanaf Untis 2009 Koppelen met Magister Vanaf Untis 2009 Copyright 2011 Untis Benelux Rotterdam Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Installatie... 1 3 Werkzaamheden in Untis.... 1 3.1 Landinstelling... 1 3.2 Overzichtelijke

Nadere informatie

Koppelen met Noise Vanaf Untis 2009

Koppelen met Noise Vanaf Untis 2009 Koppelen met Noise Vanaf Untis 2009 Copyright 2011 Untis Benelux Rotterdam Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Installatie... 1 3 Werkzaamheden in Untis... 1 3.1 Landinstelling... 1 3.2 Overzichtelijke menukeuze...

Nadere informatie

Koppelingprogramma Untis ical 2.0

Koppelingprogramma Untis ical 2.0 Inhoudsopgave Koppelingprogramma Untis ical 2.0 Copyright 2011 Untis Benelux Rotterdam Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Installatie... 1 3 Werkzaamheden in Untis... 1 3.1 Landinstelling... 1 3.2 Overzichtelijke

Nadere informatie

Koppelen met SOM/@VO3

Koppelen met SOM/@VO3 Koppelen met SOM/@VO3 Copyright 2011 Untis Benelux Rotterdam Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Werkzaamheden in Untis.... 1 2.1 Aliassen gebruiken... 1 2.2 Export vanuit Untis.... 2 2.2.1 Exportmap... 2

Nadere informatie

Stap 5: Groepen en Indelingen

Stap 5: Groepen en Indelingen Stap 5: Groepen en Indelingen Voor de export van de lesgroepen en lesgroepindelingen kunt u gebruik maken van de Douane. Hiervoor is een speciale SOM douaneinrichting beschikbaar. Dit scherm is te benaderen

Nadere informatie

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar ! Bijlage inlezen nieuwe tarieven (vanaf 3.2) Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar Scipio 3.303 biedt ondersteuning om gebruikers alle tarieven van de verschillende verzekeraars in één keer

Nadere informatie

Handleiding exporteren en importeren van boekhouding. Van MijnWebwinkel naar Snelstart

Handleiding exporteren en importeren van boekhouding. Van MijnWebwinkel naar Snelstart EBT-SOLUTIONS Handleiding exporteren en importeren van boekhouding. Van MijnWebwinkel naar Snelstart. 22-4-2010 Deze handleiding is bedoeld om uw boekhouding vanuit MijnWebwinkel te exporteren waarna te

Nadere informatie

Stappenplan aanleveren (basis- of plannings)roosterbestand

Stappenplan aanleveren (basis- of plannings)roosterbestand Stappenplan aanleveren (basis- of plannings)roosterbestand 3 november 2017 Hieronder worden de stappen beschreven hoe u de IPTO gegevens via het roosterpakket kunt aanleveren. Levert u een roosterbestand

Nadere informatie

Stappenplan aanleveren (basis- of plannings)roosterbestand

Stappenplan aanleveren (basis- of plannings)roosterbestand Stappenplan aanleveren (basis- of plannings)roosterbestand 7 februari 2017 Hieronder worden de stappen beschreven hoe u de IPTO gegevens via het roosterpakket kunt aanleveren. Levert u een roosterbestand

Nadere informatie

Publiceren basisrooster

Publiceren basisrooster Publiceren basisrooster Inleiding Op deze pagina DESKTOP In dit hoofdstuk laten we u zien hoe u het rooster kunt publiceren zodat het zichtbaar wordt in het portal en in de app. Ook ziet u hoe u eenvoudig

Nadere informatie

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Zorgverzekeraar oproepen Als u een zorgverzekeraar wilt oproepen om de gegevens te bekijken of te bewerken kunt boven in het zorgverzekeraars scherm, op

Nadere informatie

In de tabel hieronder vindt u een beschrijving van de verschillende velden die kunnen voorkomen in uw import-bestand.

In de tabel hieronder vindt u een beschrijving van de verschillende velden die kunnen voorkomen in uw import-bestand. Algemeen Met behulp van deze handleiding zal u leren hoe u een bestand in het juiste formaat kan aanmaken en importeren naar uw winkelwagen. U zal merken dat dit zeer weinig moeite vergt en u op die manier

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften 1. Inleiding..2 2. Aanmaken van het bankbestand.. 2 3. Bankmutaties aanbieden..3 4. Bankafschriften inlezen en verwerken.....4

Nadere informatie

Handleiding People Inc. - Maetis link

Handleiding People Inc. - Maetis link Handleiding People Inc. - Maetis link I Handleiding Installatie en Gebruik Maetis link voor People Inc. Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 People Inc. - Maetis link 1.1 Inleiding... 1. Werking... van de link 1.3

Nadere informatie

Stappenplan aanleveren (basis- of plannings)roosterbestand

Stappenplan aanleveren (basis- of plannings)roosterbestand Stappenplan aanleveren (basis- of plannings)roosterbestand Hieronder worden de stappen beschreven hoe u de IPTO gegevens via het roosterpakket kunt aanleveren. Levert u een roosterbestand per vestiging

Nadere informatie

9. MEMO'S. Handleiding Unit4 Auditor 8.1 Pagina 100 van 260

9. MEMO'S. Handleiding Unit4 Auditor 8.1 Pagina 100 van 260 9. MEMO'S In Unit4 Auditor kunt u in een uit te voeren taak een aantekening toevoegen. In de aantekening beschrijft u de bevindingen met betrekking tot de uitvoering van de betreffende taak. Daarnaast

Nadere informatie

Handleiding Zermelo. roosterwijzigingen gaat importeren. Allereerst wordt u gevraagd of u de wijzigingen wilt importeren. U kiest hier voor Ja.

Handleiding Zermelo. roosterwijzigingen gaat importeren. Allereerst wordt u gevraagd of u de wijzigingen wilt importeren. U kiest hier voor Ja. Provisie Op deze pagina wordt uitgelegd hoe u Provisie kunt gebruiken binnen uw school. Provisie is de lichtkrant-applicatie van Zermelo Roostermakers. Het is een 'lightweight' applicatie, die bedoeld

Nadere informatie

WebUntis 2017 Student

WebUntis 2017 Student WebUntis 2017 Student Inhoudsopgave 1 Algemeen... 1 2 Cursusconcepten... 2 2.1 Cursuscategorieën... 2 2.2 Cursusconcept aanmaken... 2 2.2.1 Organisatievorm... 3 3 Instellingen... 4 3.1.1 Cursusinschrijving

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften 1. Inleiding..2 2. Aanmaken van het bankbestand.. 2 3. Bankmutaties aanbieden..3 4. Bankafschriften inlezen en verwerken.....4

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften 1. Inleiding..2 2. Aanmaken van het bankbestand.. 2 3. Bankmutaties aanbieden..3 4. Bankafschriften inlezen en verwerken.....4

Nadere informatie

Dossier Instellingen. Inhoudsopgave. Inleiding

Dossier Instellingen. Inhoudsopgave. Inleiding Dossier Instellingen Inhoudsopgave Inleiding Dossier instellingen Dossier Meetinstrumenten Meetinstrumenten importeren Nieuwe meetinstrumenten importeren met bestaande meetinstrumenten Richtlijnen Richtlijnen

Nadere informatie

Onze Leerkrachten. Geen Informat of iomniwize

Onze Leerkrachten. Geen Informat of iomniwize Onze Leerkrachten Onze Leerkrachten Geen Informat of iomniwize Hier kan je als beheerder de gegevens van alle leerkrachten zien. De lijst toont volgende informatie: De naam van de leerkracht Het e-mail

Nadere informatie

OVM 2.0. Stappenplan. Leerling exporteren en importeren

OVM 2.0. Stappenplan. Leerling exporteren en importeren OVM 2.0 Stappenplan Leerling exporteren en importeren Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Algemeen... 3 Voorbereiding... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Downloaden... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften 1. Inleiding..2 2. Exporteren het bankafschrift...... 2 3. Bankmutaties aanbieden...... 3 4. Bankafschriften inlezen......4

Nadere informatie

Handleiding gebruik Basispoort XML Maker

Handleiding gebruik Basispoort XML Maker Handleiding gebruik Basispoort XML Maker 1 / 10 Basispoort - Handleiding XML Maker Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Downloaden en gebruiken... 3 1.3 Importeren bestand... 3 1.4 Nieuw bestand...

Nadere informatie

HANDLEIDING. Conversie met PCM converter versie 1.3

HANDLEIDING. Conversie met PCM converter versie 1.3 HANDLEIDING Conversie met PCM converter versie 1.3 Na het downloaden van de Pharmacom/Medicom bestanden kunt u de geëxporteerde bestanden gaan converteren middels de PCM-converter. U start via de inlogmogelijkheid

Nadere informatie

Handleiding People Inc. - ArboUnie link

Handleiding People Inc. - ArboUnie link Handleiding People Inc. - ArboUnie link I Installatie en Gebruik Arbo Unie link voor People Inc. Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 People Inc. - ArboUnie link 2 1.1 Inleiding... 2 1.2 Werking... van de link 2

Nadere informatie

Exporteren naar Word. 9 maart WISA helpdesk

Exporteren naar Word. 9 maart WISA helpdesk Exporteren naar Word 9 maart 2012 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 Exporteren naar Word 2 1.1 Seriebrief..................................... 3 1.1.1 Aanmaak startdocument......................... 3 1.1.2

Nadere informatie

ACT! link XL voor SnelStart handleiding

ACT! link XL voor SnelStart handleiding ACT! link XL voor SnelStart handleiding Installatie ACT! link XL voor SnelStart... 2 Instellen:... 3 Relatiecode:... 6 Ordernummer... 6 Notitie... 6 Ordersjabloon... 7 Bedrijven... 8 Een volgende administratie

Nadere informatie

UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING

UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING Pagina 1 van 35 UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING Pagina 2 van 35 1. SEPA CHECK Ga naar http://www.unidis.nl/ en klik op doe de SEPA check. Zie onderstaande screenshot. U komt

Nadere informatie

Om een leveranciersbestand in te lezen kunnen de volgende stappen aangehouden worden:

Om een leveranciersbestand in te lezen kunnen de volgende stappen aangehouden worden: MATRIXKOZIJN VERSIE 3.17.0 IMPORTMODULE Om een leveranciersbestand in te lezen kunnen de volgende stappen aangehouden worden: Selecteer de Leverancier 1) Selecteer de gewenste leverancier en kies voor

Nadere informatie

Van Projectie Tot Zermelo

Van Projectie Tot Zermelo Zermelo Software BV 2011 pag. 1 van 12 Overstappen van Projectie naar Zermelo.exe Deze handleiding is bedoeld om de overstap van Projectie naar Zermelo gemakkelijker te maken. De eerste drie hoofdstukken

Nadere informatie

Procedure SOM - PKP. Simac Onderwijs bv Ampèrestraat BN Ede. Versie september 2012 Tot stand gekomen in samenwerking met Duisters Software

Procedure SOM - PKP. Simac Onderwijs bv Ampèrestraat BN Ede. Versie september 2012 Tot stand gekomen in samenwerking met Duisters Software Procedure SOM - PKP Versie september 2012 Tot stand gekomen in samenwerking met Duisters Software Simac Onderwijs bv Ampèrestraat 36 6716 BN Ede Copyright 2011 Simac Onderwijs bv. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Van Propositie Tot Zermelo

Van Propositie Tot Zermelo Zermelo Software BV 2011 pag. 1 van 10 Overstappen van Propositie naar toetsroosteren in Zermelo.exe Deze handleiding is bedoeld om de overstap van Propositie naar Zermelo gemakkelijker te maken. De eerste

Nadere informatie

HANDLEIDING voor het MAKEN EN UPLOADEN van een Excel bestand vanuit het bronsysteem ONATAL naar PERIDOS

HANDLEIDING voor het MAKEN EN UPLOADEN van een Excel bestand vanuit het bronsysteem ONATAL naar PERIDOS Handleiding HANDLEIDING voor het MAKEN EN UPLOADEN van een Excel bestand vanuit het bronsysteem ONATAL naar PERIDOS Inleiding U bent verantwoordelijk voor het al dan niet aanleveren van gegevens aan Peridos.

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische betalingen

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische betalingen ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische betalingen 1. Inleiding..2 2. Aanmaken van betaalbestanden...2 2.1 Selecteren facturen...2 2.2 Deelbetaling....3 2.3 Aanmaken betaalbestand...

Nadere informatie

Elektronisch Bestellen in ENK Software

Elektronisch Bestellen in ENK Software Elektronisch Bestellen in ENK Software Auteurs: RK/MRz Versie: 1.2 Datum: 22-07-2010 Voorwoord Deze handleiding zet voor u uiteen op welke manier u elektronisch bij Galvano kunt bestellen vanuit ENK Software,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. PlanCare Dossier V11.7 Onderhoud arrangement, product, handeling

Inhoudsopgave. PlanCare Dossier V11.7 Onderhoud arrangement, product, handeling Inhoudsopgave Inleiding... 2 Project/Product... 3 Proces... 3 Producten definiëren... 4 Producten koppelen aan een Project... 5 Koppelen van Personeel aan Producten... 8 Producten aan mutaties koppelen...

Nadere informatie

Importeren automatisch & handmatig. BankingTools Cashflow v4.2

Importeren automatisch & handmatig. BankingTools Cashflow v4.2 automatisch & handmatig BankingTools Cashflow v4.2 Bespaar geld en spaar het milieu! Lees de handleiding vanaf uw beeldscherm. Wilt u toch de handleiding afdrukken? Kiest u dan voor de speciale optie meerdere

Nadere informatie

BaSe-IT 1-7-2008 www.base-it.net. Handleiding. www.vervangerspool.nl

BaSe-IT 1-7-2008 www.base-it.net. Handleiding. www.vervangerspool.nl Handleiding www.vervangerspool.nl 1 Inhoudsopgave: 1. Login... 3 1.1 Wachtwoord en gebruikersnaam ontvangen:... 3 1.2 Nog geen wachtwoord en gebruikersnaam ontvangen:... 4 2 Overzicht gebruikers:... 4

Nadere informatie

Gebruikershandleiding invoerprogramma B.O.S.

Gebruikershandleiding invoerprogramma B.O.S. Gebruikershandleiding invoerprogramma B.O.S. Gebruikershandleiding B.O.S./Polaris invoerprogramma Drs ing. G. Schurer 1999-2008 Giant-Soft Emmakade 50 8933 AT Leeuwarden Gebruikershandleiding B.O.S./Polaris

Nadere informatie

Exporteren naar excel

Exporteren naar excel Exporteren naar excel 9 maart 2012 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 Exporteren naar excel 2 1.1 Exporteren van schermgegevens......................... 3 1.1.1 Export opvragen.............................

Nadere informatie

HANDLEIDING Q1600 Fashion

HANDLEIDING Q1600 Fashion HANDLEIDING Q1600 Fashion Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Kleurlijsten beheren...4 Kleurlijst groep aanmaken...6 Kleurlijst groep verwijderen...6 Kleuren (kleurnummers) aanmaken/wijzigen...7

Nadere informatie

Presentatie Leerlingadministratie. Door Dennis Hus

Presentatie Leerlingadministratie. Door Dennis Hus Presentatie Leerlingadministratie Door Dennis Hus Inhoud Roostersoftware en administratie software Communiceren Afspraken Verschillende fases van koppelen De mogelijke koppelingen leerlingen docenten Communiceren

Nadere informatie

Handleiding MIJN SCIENCE-web (voor de hoofdgebruiker)

Handleiding MIJN SCIENCE-web (voor de hoofdgebruiker) Handleiding MIJN SCIENCE-web (voor de hoofdgebruiker) 1 Inhoud Handleiding voor schooladministratoren... 3 Het begin... 3 Kwaliteit van het systeem... 4 Eigen gegevens wijzigen... 5 Klassenbeheer... 6

Nadere informatie

In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip:

In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip: FORMULIEREN In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip: belangrijk Importeer formulierdata uit een CSV-bestand precies zoals verderop beschreven. 1. Gedrag

Nadere informatie

Uursoortfinanciering importeren

Uursoortfinanciering importeren Vanaf 1 april 2018 is het mogelijk om voor de WLZ tijd te legitimeren onder Zorgprofielen (ook wel ZZP s). Omdat voorheen uursoorten niet door Zorgprofielen/ZZP s mochten worden gelegitimeerd, zal dit

Nadere informatie

Uw bankrekeningnummers omzetten naar IBAN/BIC met de UNIT4 Multivers IBAN Converter

Uw bankrekeningnummers omzetten naar IBAN/BIC met de UNIT4 Multivers IBAN Converter Uw bankrekeningnummers omzetten naar IBAN/BIC met de UNIT4 Multivers IBAN Converter Inhoud 1 Wat doet de UNIT4 Multivers IBAN-Converter?... 1 1.1 Stappen bij de invoering... 1 2 Het uitvoeren van de wizard...

Nadere informatie

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 2 Inhoud: Opstart scherm PassanSoft... 1 Het hoofdmenu van PassanSoft wordt geopend... 4 Verklaring extra knoppen weergegeven

Nadere informatie

Zorgverzekeraars Invoer [Invoer] [Opslaan] Bewerken [Bewerken] [Opslaan]

Zorgverzekeraars Invoer [Invoer] [Opslaan] Bewerken [Bewerken] [Opslaan] Zorgverzekeraars In het programma onderdeel Extra, Zorgverzekeraars kunt u zorgverzekeraars via de Combobox bij Verzekeraar oproepen. Er rolt dan een lijst met namen naar beneden waarbij u een keuze kan

Nadere informatie

Excel Controller. Handleiding voor Davilex Business Account journalisering in Excel.xls

Excel Controller. Handleiding voor Davilex Business Account journalisering in Excel.xls Handleiding voor Account journalisering in Excel.xls Account Memoriaal boekingen in Excel Auteur(s) G. Buurmans Date of creation 22-02-2011 Voorwoord Het Excel bestand Account journalisering in Excel.xls

Nadere informatie

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Handleiding OVM 2.0 Beheerder Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Inhoudsopgave Legenda... 4 1 Voorbereidingen... 5 1.1 Downloaden... 5 1.2 Starten en inloggen... 6 1.3 Nieuws... 6 2 Beheerportal... 8 2.1 Inloggen...

Nadere informatie

LAS exporteren leerlinggegevens

LAS exporteren leerlinggegevens LAS exporteren leerlinggegevens Stappenplan 2018/2019 Hoe exporteer ik mijn leerlinggegevens vanuit het leerlingadministratiesysteem (LAS)? Vanuit uw leerlingadministratiesysteem kunt u een UWLR-bestand

Nadere informatie

Welke NAW-gegevens kunt u via de data export in de uitstroommonitor plaatsen?

Welke NAW-gegevens kunt u via de data export in de uitstroommonitor plaatsen? Handleiding data-export uit magister naar de uitstroommonitor Met behulp van deze handleiding informeren we u over de wijze waarop u gebruik kunt maken van een zogenaamde data-export uit Magister naar

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Psychorom. Bohn Stafleu van Loghum

Gebruikershandleiding Psychorom. Bohn Stafleu van Loghum Gebruikershandleiding Psychorom Bohn Stafleu van Loghum Inhoudsopgave 1. Opstarten cd rom na installatie 3 2. Werking programma 4 2.1 Zoeken 4 2.2 Zoektermen combineren 5 3. Menu Bestand 8 3.1 Afdrukken

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

Wijzigen BTW-codes in stambestanden

Wijzigen BTW-codes in stambestanden V 3.1-Pag 1 Wijzigen BTW-codes in stambestanden 1. BTW-codes Crediteuren en Debiteuren aanpassen Exporteer het stambestand Crediteuren of Debiteuren Menu : Inkoop > Crediteuren/ Leveranciers of Menu: Verkoop

Nadere informatie

Foto's in de service module

Foto's in de service module Foto's in de service module Simar automatisering b.v., oktober 2015 Inleiding Met ingang van oktober 2015 is het mogelijk om foto's toe te voegen aan servicemeldingen, deze automatisch te bewaren en mee

Nadere informatie

Central Station Urenregistratie

Central Station Urenregistratie Central Station Urenregistratie Inhoud 1 Inleiding...3 2 Uren boeken in 4 stappen...4 2.1 Stap 1: Urenregistratie starten... 4 2.1.1 Inloggen... 4 2.1.2 Aanmaken nieuw urenformulier (eenmaal per week)...

Nadere informatie

Tellingen programma. Copyright 2017 Untis BV

Tellingen programma. Copyright 2017 Untis BV Tellingen programma Copyright 2017 Untis BV Inhoudsopgave 1 Installatie... 1 1.1 Instellingen in Acces... 1 1.2 Installatie Tellingenprogramma... 1 2 Algemene informatie... 2 2.1 Geplande lessen... 2 2.2

Nadere informatie

Print Centrum. Inleiding. Roosters afdrukken. Handleiding Zermelo. Copyright 2018, Zermelo Software BV - pagina 1

Print Centrum. Inleiding. Roosters afdrukken. Handleiding Zermelo. Copyright 2018, Zermelo Software BV - pagina 1 Print Centrum Inleiding DESKTOP Het afdrukken van roosters kan op verschillende manieren. Een snelle manier van het exporteren van roosters naar Word en het afdrukken van leerlinglijsten wordt uitgelegd

Nadere informatie

Stappenplan OVM Leerling exporteren en importeren. DataCare maart 2016 - Versie 2.2.0.60

Stappenplan OVM Leerling exporteren en importeren. DataCare maart 2016 - Versie 2.2.0.60 Stappenplan OVM Leerling exporteren en importeren DataCare maart 2016 - Versie 2.2.0.60 Inhoudsopgave... 1 Inhoudsopgave... 2 Algemeen... 3 Stappenplan... 3 Stap 1 Leerling Exporteren... 3 Stap 2 Gegevens

Nadere informatie

Beschikt u over de basis module documentenbeheer dan kunt u documenten inlezen en koppelen aan de financiële mutaties en openstaande posten.

Beschikt u over de basis module documentenbeheer dan kunt u documenten inlezen en koppelen aan de financiële mutaties en openstaande posten. Accept Financieel Documenten beheer Het is nu mogelijk om in Accept Financieel te werken met documenten beheer. Met behulp van deze module is het mogelijk om documenten op te slaan in de database van de

Nadere informatie

Configuratiehandleiding SCOL VO

Configuratiehandleiding SCOL VO VO Rovict auteur: datum: versie: Rovict april 2011 3 Rovict B.V. Postbus 388 3760 AJ Soest T 035 6036080 F 035 6036081 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Magister exportbestand maken... 4 3 SOM exportbestand

Nadere informatie

Handleiding Medewerkersagenda. PlanCare Dossier elektronisch cliënten dossier

Handleiding Medewerkersagenda. PlanCare Dossier elektronisch cliënten dossier Handleiding PlanCare Dossier elektronisch cliënten dossier De agenda in PlanCare 2 De agenda kent verschillende invalshoeken of benaderingswijzen. Centraal staat de Cliëntagenda waar alle afspraken en

Nadere informatie

Handleiding voor enquêtes voor ProZo!

Handleiding voor enquêtes voor ProZo! Handleiding voor enquêtes voor ProZo! Versie 1.1, 1 mei 2012 1 Voorwoord Deze handleiding neemt u stap voor stap mee in de aanvraagprocedure en het beheren van uw ProZo! enquêtes. We raden u aan deze handleiding

Nadere informatie

1 Algemeen Contactgegevens Afwezigheidslijst WebUntis Reserveringen... 15

1 Algemeen Contactgegevens Afwezigheidslijst WebUntis Reserveringen... 15 Aanpassingen WebUntis 2017 Inhoudsopave 1 Algemeen... 1 1.1 Meldingssysteem... 1 1.1.1 Voorbereiding... 1 1.1.2 Melding maken... 2 Opdrachten zonder melding... 3 1.1.3 Melding toewijzen... 3 1.1.4 Melding

Nadere informatie

2. Basisgegevens invoeren

2. Basisgegevens invoeren 29 2. Basisgegevens invoeren De basis van een stamboom is de ingevoerde personen en hun onderlinge relaties. In dit hoofdstuk leert u de personen in te voeren met de gegevens die van belang zijn voor de

Nadere informatie

Klikt u op dan komt er een scherm of u dit bestand wilt of

Klikt u op dan komt er een scherm of u dit bestand wilt of Enkele nuttige tips om met VARB te werken. U start uw internetbrowser en gaat naar https://www.varb.nl er komt een schermpje Certificaat bevestigen, klik op OK. Het volgende scherm is Voer Pin in, u vult

Nadere informatie

LAS exporteren leerlinggegevens

LAS exporteren leerlinggegevens LAS exporteren leerlinggegevens Stappenplan 2017/2018 Hoe exporteer ik mijn leerlinggegevens vanuit het leerlingadministratiesysteem (LAS)? Vanuit uw leerlingadministratiesysteem kunt u een UWLR-bestand

Nadere informatie

Bij het opstarten van het programma zie je

Bij het opstarten van het programma zie je OnTip Hussel is een php programma van Erik Hendrikx voor het bijhouden van de scores van Hussels en Voorgelote partijen. Een Hussel is een spelvorm waarbij je per ronde loot voor je medespeler(s) en tegenstander(s).

Nadere informatie

1 1: Algemene informatie

1 1: Algemene informatie 0 INHOUDSOPGAVE 1. Algemene informatie 2. Leerlingen-programma 3. Docenten-programma Algemene setup toetsen Overzicht uitleningen Producten Toets en Resultaten Barcodes 0-1 1 1: Algemene informatie Met

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Geneeskundig Adresboek. Bohn Stafleu van Loghum

Gebruikershandleiding Geneeskundig Adresboek. Bohn Stafleu van Loghum Gebruikershandleiding Geneeskundig Adresboek Bohn Stafleu van Loghum Inhoudsopgave 1. Opstarten cd rom na installatie 3 2. Werking programma 4 2.1 Zoeken 4 2.2 Zoektermen combineren 5 3. Menu Bestand 6

Nadere informatie

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis 142.1 Inleiding Titel Aanwinsten Geschiedenis wordt gebruikt om toevoegingen en verwijderingen van bepaalde locaties door te geven aan een centrale catalogus instantie.

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Scan+ Introductie Met Scan+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Handleiding Bronboek Account Export

Handleiding Bronboek Account Export Handleiding Bronboek Account Export Het programma Bronboek Account Export is bedoeld om financiële gegevens van Bronboek Professional naar een boekhoud pakket te exporteren (zoals SnelStart). In het boekhoudpakket

Nadere informatie

Gebruikershandleiding People Inc. en Microloon

Gebruikershandleiding People Inc. en Microloon Gebruikershandleiding People Inc. en Microloon I Gebruikershandleiding People Inc. en Microloon Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 People Inc.& Microloon 2... 2 1.1 Inleiding... 2 1.2 Exporteren vanuit People Inc....

Nadere informatie

Handleiding Wlijn Databeheer Internet

Handleiding Wlijn Databeheer Internet Handleiding Wlijn Databeheer Internet W9000 databeheer internet Leza Horeca & Winkel Management Van Dedemstraat 6 16274 NN Hoorn DATABEHEER INTERNET ( W9000) Voorraad Databeheer Internet Bestaat uit 3

Nadere informatie

Handleiding Elektronische uitwisseling patiëntendossiers

Handleiding Elektronische uitwisseling patiëntendossiers Handleiding Elektronische uitwisseling patiëntendossiers Auteurs en Redactie PharmaPartners Huisartsenzorg 8 april 2015 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel

Nadere informatie

Verlofregistratie. Installatie

Verlofregistratie. Installatie Easy Template Gulperberg 63 3453 RW De Meern Tel: 030-232 1092 Fax: 030-2321013 E-mail: info@easytemplate.nl Website: www.easytemplate.nl ABN-AMRO 55 70 72 441 IBAN: NL75ABNA0557072441 BIC: ABNANL2A KVK

Nadere informatie

Compleet Boekhouden PRO

Compleet Boekhouden PRO Compleet Boekhouden PRO Overstappen van Compleet Boekhouden &Factureren naar Compleet Boekhouden PRO Osirius BV Inhoudsopgave 1 VOOR U BEGINT 3 1.1 MAAK EEN BACK-UP IN DE OUDE VERSIE 3 1.2 VERWIJDEREN

Nadere informatie

U kunt uw boekhouding ook in een ander formaat exporteren. Ga via de "Zie ook" lijst onderaan deze uitleg naar verdere instructies.

U kunt uw boekhouding ook in een ander formaat exporteren. Ga via de Zie ook lijst onderaan deze uitleg naar verdere instructies. Hoofdstuk 1 Boekhouding exporteren U kunt uw boekhouding vanuit Intramed exporteren door middel van een wizard. U kunt de boekhouding exporteren in FMuta-formaat, Auditfile-formaat (ADF), of een eigen

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van XML-bestanden ten behoeve van DiginBFT (Excel 2007)

Handleiding voor het maken van XML-bestanden ten behoeve van DiginBFT (Excel 2007) Handleiding voor het maken van XML-bestanden ten behoeve van DiginBFT (Excel 2007) 1. Inleiding DiginBFT, de digitale indiening van financiële verantwoordingsdocumenten van notarissen en gerechtsdeurwaarders

Nadere informatie

Ouders/verzorgers importeren en bijwerken

Ouders/verzorgers importeren en bijwerken Ouders/verzorgers importeren en bijwerken Inleiding Op deze pagina Naast leerlingen en medewerkers is het ook mogelijk dat /verzorgers gebruik maken van het portal. Zij kunnen op het portal het rooster

Nadere informatie

Aanbesteden-omgeving

Aanbesteden-omgeving Release juni 2014 (2.96) Aanbesteden-omgeving Op vrijdag 13 juni is release 2.96 van Aanbestedingskalender.nl geïnstalleerd. Deze release biedt aanbestedende diensten de mogelijkheid niet alleen onderhandse,

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

W2105 Import Externe Bestanden

W2105 Import Externe Bestanden W2105 Import Externe Bestanden www.mpluskassa.nl Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Toevoegen artikel import...4 3 Wijzigen artikel import...9 W2105 Import Externe Bestanden 2 1 Inleiding In deze handleiding

Nadere informatie

TT-organiser GEBRUIKERSHANDLEIDING

TT-organiser GEBRUIKERSHANDLEIDING GEBRUIKERSHANDLEIDING Inhoud Inleiding... 2 Een trainingsschema maken... 2 De programma indeling... 2 De trainingsgegevens invullen... 3 Een groep toevoegen... 3 Opwarming... 4 Cooling down... 4 Oefeningen

Nadere informatie

8.1.1 Aanmaken van een nieuwsbrieflijst voor een nieuwsbrief

8.1.1 Aanmaken van een nieuwsbrieflijst voor een nieuwsbrief 8. Nieuwsmanagement Doormiddel van het nieuwsmanagement onderdeel kunt u uw klanten op de hoogte houden van het laatste nieuws, de nieuwste producten of de beste aanbiedingen. U kunt dit in de webshop

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. e-kracht is ontwikkeld door:

Gebruikershandleiding. e-kracht is ontwikkeld door: Gebruikershandleiding e-kracht is ontwikkeld door: Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Het e-kracht account...4 2.1 Contacten toevoegen... 6 2.2 Een dagboek bijhouden... 7 2.3 Links beheren... 8 2.4 Een fotoalbum

Nadere informatie

Tellingen programma. Copyright 2017 Untis BV

Tellingen programma. Copyright 2017 Untis BV Tellingen programma Copyright 2017 Untis BV Inhoudsopgave 1 Algemeen... 1 1.1 Geplande lessen... 1 1.2 Gerealiseerde lessen... 1 1.3 Uitval... 1 1.3.1 Vervanging door onbekend vak... 2 1.3.2 Negatieve

Nadere informatie

ZorgMail Secure e-mail

ZorgMail Secure e-mail ZorgMail Secure e-mail 2014 ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een data verwerkend systeem of uitgezonden in enige

Nadere informatie

Inhoudsopgave Wat zijn Leads in Plan-IT?... 3 Hoe zet ik de Leads functionaliteit aan in Plan-IT?... 4 Wat zijn de statussen en hoe werken ze?...

Inhoudsopgave Wat zijn Leads in Plan-IT?... 3 Hoe zet ik de Leads functionaliteit aan in Plan-IT?... 4 Wat zijn de statussen en hoe werken ze?... Leads Versie 1.0 Inhoudsopgave Wat zijn Leads in Plan-IT?... 3 Hoe zet ik de Leads functionaliteit aan in Plan-IT?... 4 Wat zijn de statussen en hoe werken ze?... 5 Wat zijn categorieën en hoe werken ze?...

Nadere informatie

A Davilex Online Import Sjabloon downloaden

A Davilex Online Import Sjabloon downloaden Support Note Rekeningschema importeren in Davilex Online In deze Support Note leest u hoe u een rekeningschema importeert in Davilex Online en wordt toegelicht welke voorwaarden bij de import gelden. Davilex

Nadere informatie

Algemeen. Beschrijving LA5 Systeembeheer. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.2

Algemeen. Beschrijving LA5 Systeembeheer. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.2 versie 5.2 Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel 1 Inleiding 2 Eerste keer opstarten 3 Beheren administraties 4 Kopieren rechten 1 6 Beheren groepen 7 Beheren gebruikers 10 Gebruikersrechten

Nadere informatie

Handleiding FOCWA Kennisbank. Kennisbank V 1.0 Remco Jansen

Handleiding FOCWA Kennisbank. Kennisbank V 1.0 Remco Jansen Handleiding FOCWA Kennisbank Kennisbank V 1.0 Remco Jansen 1 Inhoud : Login Loginnaam laten bewaren Zoeken naar FOCWA Kennisbank documenten Taal, Categorie en Subcategorieën Trefwoord Verfijnen van uw

Nadere informatie

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen 2005 NCS Commissie Wedstrijdzwemmen Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Module handleiding VivianCMS. Fotoalbum

Module handleiding VivianCMS. Fotoalbum Module handleiding VivianCMS Fotoalbum Versie: 1.0 Startdatum: 06-05-2006 Datum laatste wijziging: 26-05-2006 Opmerking: Gepubliceerd op http://www.viviancms.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1 Algemene

Nadere informatie