3M Cavilon No Sting Barrier Film Clinical Evidence Summaries

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "3M Cavilon No Sting Barrier Film Clinical Evidence Summaries"

Transcriptie

1 3M Cavilon No Sting Barrier Film Clinical Evidence Summaries In dit document vind u, in samenvatting, een overzicht van de meest relevante studies en onderzoeken die de werking van 3M Cavilon No Sting Barrier Film als wondrandbescherming aantonen. 1. Application of 2 layer barrier film in negative pressure wound therapy / Aanbrengen van een barrièrefilm in 2 lagen bij negatieve druktherapie voor wonden Ng HW, Nallathamby V, Ho M, Ho S, Wong JM, Naidu S, et al. Poster gepresenteerd tijdens het 8e Asia- Pacific Burn Congress en het 3e congres van de Asia Wound Healing Association; Studietype: prospectief (n: niet gemeld) Evaluatie van het gebruik van 3M Cavilon niet-prikkende barrièrefilm op de huid rondom acute wonden (necrotiserende fasciïtis, gangreen van Fournier, huidtransplantaat op ontvangersplaats en flapsluitingen voor drukwonden en andere wonden) vóór aanbrenging van verband/film voor NPWT (Negative Pressure Wound Therapy, negatieve druktherapie voor wonden). De Cavilon niet-prikkende barrièrefilm werd aangebracht in 2 lagen met 45 seconden ertussen. Het NPWT-verband werd gedurende een periode van 1-3 weken om de uur verschoond. Na het sluiten van de wond werd gedurende 7-10 dagen NPWT toegepast met Cavilon niet-prikkende barrièrefilm. In deze studie waren er geen aanwijzingen voor maceratie van de huid rondom de wond of lostrekken van de huid. Er werd ook een resultaat van minder pijn gemeld.

2 2. Effectiveness of the association of multilayer compression therapy and periwound protection with Cavilon (no sting barrier film) in the treatment of venous leg ulcers / Effectiviteit van de combinatie van meerlaags compressietherapie en bescherming van de huid rondom de wond met Cavilon (niet-prikkende barrièrefilm) bij de behandeling van veneuze beenulcera Serra N, Palomar F, Fornes B, Capillas R, Berenguer M, Aranda J, et al. Gerokomos 2010; 21 (3): 1-7. Studietype: RCT, n=98 Evaluatie van de klinische werkzaamheid van een meerlaags compressiezwachtel en 3M Cavilon nietprikkende barrièrefilm op de huid rondom veneuze ulcera. Na 12 weken behandeling was de gemiddelde verkleining van het ulcusgebied bij patiënten die werden behandeld met de Cavilon niet-prikkende barrièrefilm statistisch groter (83%) dan bij de controlegroep (geen behandeling) (72%) (p=0,046). De verkleining van het ulcusgebied met 50% bij 4 weken bedroeg 69,4% in de Cavilon-groep en 46,9% in de controlegroep (p<0,01). De klinische werkzaamheid van een meerlaags compressiezwachtel bij patiënten met veneuze beenulcera, gemeten aan de hand van het percentage verkleining van het gebied, nam toe door gelijktijdig gebruik van de Cavilon niet-prikkende barrièrefilm.

3 3. Reducing skin maceration in exudative diabetic foot ulcers / Vermindering van huidmaceratie bij exsudatieve diabetische voetulcera Lazaro-Martinez JL, Garcia-Morales EA, Aragon-Sanchez FJ, Ano-Vidales P, Allas-Aguado S, Garcia-Alvarez Y. Rev ROL Enf 2010; 33(3). Studietype: observationele studie, n=40 Aantonen van de werkzaamheid van de 3M Cavilon niet-prikkende barrièrefilm bij het genezen van huidmaceratie rondom de wond bij diabetische voetulcera. Zeventig procent van de diabetische voetulcera vertoonde een gezonde rand of minder exsudaat na 30 dagen behandeling (p<0,05) met de Cavilon niet-prikkende barrièrefilm. Het gebruik van de Cavilon nietprikkende barrièrefilm voor de behandeling van maceratie bij diabetische voetulcera met veel exsudaat was effectief.

4 4. Instrumental evaluation of the protective effects of a barrier film on surrounding skin in chronic wounds / Instrumentele evaluatie van de beschermende effecten van een barrièrefilm op de huid rondom chronische wonden Dini V, Salibra F, Brilli C, Romanelli M, Wounds 2008;20(9): Studietype: niet-gerandomiseerde, vergelijkende studie, n=40 Onderzoeken van het effect van de 3M Cavilon niet-prikkende barrièrefilm op de huid rondom chronische wonden door regelmatige meting van transepidermaal vochtverlies (TEWL, transepidermal water loss) als marker voor een gezonde huid. Twintig patiënten met drukulcera en 20 patiënten met veneuze beenulcera werden geëvalueerd. Na afloop van de studieperiode bleek uit de statistische evaluatie in beide groepen een totale afname van 45 procent in de TEWL-waarden ten opzichte van de uitgangswaarden. In de studie werd objectief aangetoond dat de Cavilon niet-prikkende barrièrefilm kan helpen bij de behandeling van de huid rondom chronische wonden. Een extra voordeel is ook dat de huid door de film heen geobserveerd kon worden. Het aanbrengen van de Cavilon niet-prikkende barrièrefilm was een snel en eenvoudig proces en verwijdering was niet nodig.

5 5. In vivo evaluation using confocal microscopy of protective effect of No Sting Barrier Film 3M Cavilon on periwound skin / In vivo evaluatie met confocale microscopie van het beschermende effect van de 3M Cavilon niet-prikkende barrièrefilm op de huid rondom wonden Gómez T, Morán J, González S, Gerokomas 2008;19(1): Studietype: vergelijkende, gepaarde opzet op wondniveau, n=2 Evaluatie van de beschermende eigenschappen van de 3M Cavilon niet-prikkende barrièrefilm op de huid rondom veneuze ulcera, en beoordeling van veranderingen in de huid rondom veneuze ulcera na gebruik van de Cavilon niet-prikkende barrièrefilm met behulp van confocale microscopie. Na één week behandeling was er een algemene verbetering van de huid rondom de wond, maar in de gebieden die werden behandeld met Cavilon niet-prikkende barrièrefilm was de necrose vrijwel verdwenen en was er een significante afname van exocytose en spongiose, een betere structuur van de epidermis en ook een afname van de ontsteking te zien. In de groep met de Cavilon niet-prikkende barrièrefilm waren de histologische verbeteringen groter dan in de gebieden die niet met de barrièrefilm werden behandeld. Cavilon niet-prikkende barrièrefilm is een effectieve behandeling voor de huid rondom de wond bij chronische ulcera met veel exsudaat.

6 6. A liquid film-forming acrylate for periwound protection: a systematic review and meta-analysis (3M Cavilon No Sting Barrier Film) / Een vloeibare film vormend acrylaat voor bescherming van de huid rondom wonden: een systematische review en meta-analyse (3M Cavilon nietprikkende barrièrefilm) Schuren J, Becker A, Sibbald RG, International Wound Journal 2005;2(3): Studietype: systematische review en meta-analyse met betrekking tot de huid rondom wonden Een systematische review maken van alle betrouwbare evaluaties van de klinische werking en kosteneffectiviteit van de 3M Cavilon niet-prikkende barrièrefilm bij de bescherming van de huid rondom de wond bij chronische ulcera. In totaal werden er 49 artikelen gevonden en gebruikt. Er werden mogelijke gegevens van 11 gecontroleerde onderzoeken in overweging genomen en in totaal werden er 9 geschikte studies in deze analyse opgenomen. De auteurs hebben geconcludeerd dat de Cavilon niet-prikkende barrièrefilm een veilige en effectieve barrière is voor bescherming van de huid rondom chronische ulcera. De voordelen zijn: zichtbaarheid van de wondranden, vermindering van erytheem, pijnvermindering, patiëntcomfort en minder arbeidsintensief.

7 7. Comparison of two periwound skin protectants in venous leg ulcers: a randomised controlled trial / Vergelijking van twee beschermmiddelen voor de huid rondom wonden bij veneuze beenulcera: een gerandomiseerde, gecontroleerde studie Cameron J, Hoffman D, Wilson J, Cherry G, Journal of Wound Care 2005;14(5): Studietype: RCT, n=35 Vergelijken van de werkzaamheid en kosteneffectiviteit van twee huidbeschermers, de 3M Cavilon niet-prikkende barrièrefilm en zinkpasta, bij de behandeling van maceratie en irritatie van het huidgebied rondom veneuze beenulcera. Er was een significant verschil in de tijd die nodig was om de huidbeschermers te verwijderen en weer aan te brengen: gemiddeld 0,19 (±0,17) minuten in de groep met Cavilon niet-prikkende barrièrefilm en 5,53 (±2,10) minuten in de groep met zinkpasta. De Cavilon niet-prikkende barrièrefilm was gemakkelijker aan te brengen en doorzichtig, de film moest dus ook niet verwijderd worden voor een beoordeling van de huid. De zinkpasta was een geknoei om aan te brengen en moeilijk te verwijderen: deze pasta kostte dus aanzienlijk meer verzorgingstijd dan de Cavilon niet-prikkende barrièrefilm.

8 8. Periwound protection with 3M Cavilon No Sting Barrier Film for patients with chronic venous leg ulcers, a randomized multi-centre trial / Bescherming van de huid rondom wonden met de 3M Cavilon nietprikkende barrièrefilm voor patiënten met chronische veneuze beenulcera, een gerandomiseerde, multicentrische studie Bonnetblanc J, Vin F, Poster gepresenteerd tijdens de World Union of Wound Healing Societies (WUWHS) in Parijs, Frankrijk; Studietype: RCT, n=40 Vergelijken van het effect van de 3M Cavilon niet-prikkende barrièrefilm met niet behandelen op de huid rondom wonden bij patiënten met veneuze beenulcera die compressietherapie krijgen. Uit de resultaten van deze studie blijkt een significant betere bescherming van de huid rondom de wond voor de patiënten uit de groep met de Cavilon niet-prikkende barrièrefilm.

9 9. The protective effects of a new preparation on wound edges / De beschermende effecten van een nieuw preparaat op wondranden Neander KD, Hesse F, Journal of Wound Care 2003;12(10): Studietype: vergelijkende, gepaarde opzet op wondniveau, n=227 Onderzoeken van de effecten van de 3M Cavilon niet-prikkende barrièrefilm op het erytheem op de randen van wonden met veel exsudaat bij patiënten met ulcera als gevolg van veneuze stase. In de groep met de Cavilon niet-prikkende barrièrefilm verdween het erytheem bij 88,1 procent van de patiënten binnen 3 dagen behandeling, en bij de resterende 11,9 procent was het erytheem volledig verdwenen na 4 dagen. In de controlegroep bleef de intensiteit van het erytheem gedurende de hele observatieperiode van de studie vrijwel onveranderd. De Cavilon niet-prikkende barrièrefilm hielp het erytheem te bestrijden bij alle patiënten.

10 10. Periwound skin protection: a comparison of a new skin barrier vs. traditional therapies in wound management / Bescherming van de huid rondom wonden: een vergelijking van een nieuwe huidbeschermingsfilm met traditionele therapieën in de wondverzorging Coutts P, Queen D, Sibbald RG, Wound Care Canada 2003;1(1). Te raadplegen via URL: Studietype: prospectieve casusreeks, opzet met gesplitste wondgebieden, n=30 Vergelijken van de beschermende werking van 3M Cavilon niet-prikkende barrièrefilm voor de huid rondom wonden met twee standaard gebruikte barrièreproducten. Wondtypes: diabetische voetulcera, drukulcera en veneuze ulcera. Voor de aanbrengtijd werden significante verschillen gevonden in het voordeel van de Cavilon nietprikkende barrièrefilm. Uit de resultaten blijkt dat alle behandelingen qua klinische werkzaamheid vergelijkbaar waren, zonder waargenomen verschillen in verandering van de wondgrootte, wondvocht of toestand van de huid rondom de wond. De conclusie van de auteurs was dat de Cavilon nietprikkende barrièrefilm verzorger-/patiëntvriendelijker is, dat de wondranden beter zichtbaar zijn en dat de film sneller aan te brengen is in de klinische setting.

11 11. The use of 3M Cavilon No Sting Barrier Film to prevent maceration in pressure ulcers treated with an adhesive hydrocolloid dressing / Het gebruik van de 3M Cavilon niet-prikkende barrièrefilm ter voorkoming van maceratie bij drukulcera die worden behandeld met een adhesief hydrocolloïd verband González G, Soriano V, Fornells G, Lopez R, Gómez S, et al., Poster gepresenteerd tijdens de European Wound Management Association (EWMA) Conference in Granada, Spanje; Studietype: RCT, n=60 Vergelijken van het effect van de 3M Cavilon niet-prikkende barrièrefilm met niet behandelen bij de bestrijding van maceratie als gevolg van het gebruik van hydrocolloïd verband op ulcera met een matige tot grote hoeveelheid exsudaat. De resultaten bevestigen dat het gebruik van de Cavilon niet-prikkende barrièrefilm maceratie van de huid rondom de wond als gevolg van hydrocolloïd verband vermindert. Maceratie rondom de wond was niet afhankelijk van de mate van ernst van de drukulcera.

12 12. Ulcer edge protection with a polymer protective film / Wondrandbescherming bij ulcera met een polymeer beschermingsfilm Bär M, Vanscheidt W, Zeitschrift fur Wundheiling 2001;22(1): Studietype: RCT, n=20 Vergelijken van de werkzaamheid en verdraagbaarheid van de 3M Cavilon niet-prikkende barrièrefilm met een zinkoxidepasta voor gebruik bij de bescherming van gemacereerde wondranden bij beenulcera. De Cavilon niet-prikkende barrièrefilm gaf een snelle verbetering in maceratie ter hoogte van de wondranden. De verdraagbaarheid door de patiënten werd beschouwd als zeer goed. De therapeutische stappen werden niet gehinderd. De doorzichtigheid van de film maakte het mogelijk om het onderliggende weefsel te zien en de film kon worden gebruikt als ideale basis voor wondverbanden. Het gebruik van de Cavilon niet-prikkende barrièrefilm voor indolente beenulcera met gemacereerde wondranden blijkt effectief, goed verdraagbaar en kosteneffectief te zijn.

13 13. 3M Cavilon No Sting Barrier Film: an evaluation of periwounds prone to maceration / 3M Cavilon niet-prikkende barrièrefilm: een evaluatie van huid rondom wonden met aanleg voor maceratie Garcia RF, Gago M, Adame S, Romero J, Jimenez A, et al., Poster gepresenteerd tijdens de European Pressure Ulcer Advisory Panel (EPUAP) Conference; Studietype: vergelijkende, gepaarde opzet op wondniveau, n=26 Evaluatie van het gebruik van de 3M Cavilon niet-prikkende barrièrefilm rondom wonden met aanleg voor maceratie van de huid bij wondgenezing met vochtig verband. Achtentachtig procent van de maceratie van huidgebieden rondom de wond bij de patiënten was verdwenen of afgenomen op plaatsen waar de Cavilon niet-prikkende barrièrefilm werd aangebracht in de eerste uur. In alle gevallen kon het verband bij gebruik van de Cavilon niet-prikkende barrièrefilm aangebracht en verwijderd worden zonder de huid rondom de wond te beschadigen. De Cavilon niet-prikkende barrièrefilm beschermde het huidgebied rondom chronische wonden en veroorzaakte geen ongemak. De schuimapplicator was beter geschikt voor kleine specifieke gebieden met maceratie rondom de wond.

14 14. Film subjects win the day / Patiënten met een beschermingsfilm genezen beter Hampton S, Nursing Times 1998;94(24):80-2. Studietype: gepaarde opzet op wondniveau, n=62 Bepalen of klinisch gebruik van de 3M Cavilon niet-prikkende barrièrefilm maceratie en excoriatie vermindert bij risicopatiënten en bekijken of er bescherming kon worden gegeven aan degenen met erytheem of huidbeschadiging als gevolg van het aanbrengen van kleefpleister op de huid. De patiënten werden onderverdeeld in 6 hoofdtypes: cellulitis om een stoma, gemacereerde gebieden rondom de wond, gebieden rondom de wond met excoriatie, gevoeligheid voor pleisters/verbanden, babyeczeem/luieruitslag, en therapietrouw voor verbanden. Na behandeling met de Cavilon nietprikkende barrièrefilm vertoonde 61 procent van de patiënten verbetering, en 53 procent genas verder compleet als de Cavilon niet-prikkende barrièrefilm werd aangebracht op de hele wond. De conclusie van de auteurs was dat de Cavilon niet-prikkende barrièrefilm een nuttige aanvulling zou zijn op een wondzorgformularium voor gebruik als bescherming, om verbanden die moeilijk op hun plaats te houden zijn te fixeren. De studie wijst erop dat het gebruik van film de resultaten voor weefsel met excoriatie en maceratie kan verbeteren.

15 15. Improvement in patient comfort and compliance through the use of 3M Cavilon No Sting Barrier Film / Verbetering in patiënten comfort en therapietrouw door het gebruik van de 3M Cavilon niet-prikkende barrièrefilm Jones J, Poster gepresenteerd tijdens de Wound Care Conference in Harrogate, VK; Studietype: casestudy's, n=2 Beschrijven van de ervaring met het gebruik van de 3M Cavilon niet-prikkende barrièrefilm op de huid rondom beenulcera met een verschillende etiologie. Bij de eerste casestudy was het patiëntencomfort verbeterd en was er een verbetering in de omliggende huid. De levenskwaliteit van de patiënt was aanzienlijk verbeterd, en ook de therapietrouw met betrekking tot het zwachtelen. Bij de tweede casestudy was het patiëntencomfort verbeterd met een verbetering in de omliggende huid bij een zwachtelschema van eenmaal per week.

16 16. A comparison of an alcohol-based and a siloxane-based periwound skin protectant / Een vergelijking tussen een beschermingsmiddel voor de huid rondom wonden op basis van alcohol en een middel met siloxaan Rolstad B, Borchert K, Magnan S, Scheel N, Journal of Wound Care 1994;3(8): Studietype: observationele, vergelijkende studie, n=19 Vergelijken van de klinische werkzaamheid van een vloeibare polymeer huidbeschermer op basis van siloxaan (3M Cavilon niet-prikkende barrièrefilm) met een vloeibare polymeer huidbeschermer op basis van alcohol (Smith & Nephew Skin-Prep ). In de studie werden patiënten met een onbeschadigde of beschadigde huid rondom wonden, slangetjes of stoma's opgenomen die vaak pleisters moesten verwijderen. In alle gevallen verbeterde de toestand van de huid rondom de wonden, zonder significant verschil tussen de studiegroepen. Het aanbrengen van de Cavilon niet-prikkende barrièrefilm werd steeds beoordeeld als pijnloos, terwijl het aanbrengen van de Skin-Prep slechts door 57 procent als pijnloos werd beoordeeld. Er bestond een voorkeur voor de staafapplicator (Cavilon niet-prikkende barrièrefilm). Vanwege de pijnloze eigenschappen van de huidbeschermer op basis van siloxaan kan er een breder indicatiegebied voor het gebruik van dit type huidbeschermer in overweging genomen worden.

NIEUW. Postoperatief wondverband met Safetac en Flex Technologie

NIEUW. Postoperatief wondverband met Safetac en Flex Technologie NIEUW Postoperatief wondverband met Safetac en Flex Technologie 1 Beter voorkomen dan genezen Postoperatieve verbanden met een traditionele acrylaat kleeflaag kunnen blaren veroorzaken 1,2 die kunnen leiden

Nadere informatie

BIOSORB GELLING FIBRE DRESSING. Belangrijke feiten: In-vitro-bewijs

BIOSORB GELLING FIBRE DRESSING. Belangrijke feiten: In-vitro-bewijs BIOSORB GELLING FIBRE DRESSING Belangrijke feiten: In-vitro-bewijs BIOSORB Gelling Fibre Dressing WAT IS HET? BIOSORB is een zacht, vervormbaar niet-geweven wondverband gemaakt van natriumcarboxymethylcellulose

Nadere informatie

SNAP in het kort. Draagbaar, discreet en licht disposable negatieve druk systeem Continue druk van -125mmHg Verbanden

SNAP in het kort. Draagbaar, discreet en licht disposable negatieve druk systeem Continue druk van -125mmHg Verbanden DISPOSABLE NPWT SNAP in het kort Draagbaar, discreet en licht disposable negatieve druk systeem Continue druk van -125mmHg Verbanden Foam (blauw) met open cel structuur Afplakken met gepatenteerde hydrocolloïd

Nadere informatie

SNAP THERAPY-SYSTEEM BEHANDEL CHRONISCHE WONDEN MET MECHANISCH AANGEDREVEN NPWT SMART NEGATIVE PRESSURE THERAPY

SNAP THERAPY-SYSTEEM BEHANDEL CHRONISCHE WONDEN MET MECHANISCH AANGEDREVEN NPWT SMART NEGATIVE PRESSURE THERAPY SNAP THERAPY-SYSTEEM BEHANDEL CHRONISCHE WONDEN MET MECHANISCH AANGEDREVEN NPWT SMART NEGATIVE PRESSURE THERAPY GOED VOOR BEHANDELAARS PATIËNTEN INSTELLINGEN Het SNAP Therapy-systeem combineert de eenvoud

Nadere informatie

Avance Solo. Wondbehandeling met Negatieve Druk in een nieuw daglicht. De eerste single patient use oplossing tot 60 dagen

Avance Solo. Wondbehandeling met Negatieve Druk in een nieuw daglicht. De eerste single patient use oplossing tot 60 dagen Wondbehandeling met Negatieve Druk in een nieuw daglicht Avance Solo De eerste single patient use oplossing tot 60 dagen Echte NPWT behandeling Comfort Mobiliteit De eerste échte NPWT* oplossing voor single

Nadere informatie

3M Advanced Wound Care. Huidbescherming Wondgenezing. Comfortabele & Effectieve. Compressie. voor uw Patiënten. 3M Coban 2 Lagen Compressiesysteem

3M Advanced Wound Care. Huidbescherming Wondgenezing. Comfortabele & Effectieve. Compressie. voor uw Patiënten. 3M Coban 2 Lagen Compressiesysteem 3M Advanced Wound Care Huidbescherming Wondgenezing Comfortabele & Effectieve Compressie voor uw Patiënten 3M Coban 2 Lagen Compressiesysteem 3M Coban 2 Lagen Compressiesysteem Eenvoudig aan te b 3M Coban

Nadere informatie

Datum: 11 maart Onderstaand de volledige uitspraak. Compressiekousen bij ulcus cruris venosum (dubbellaags koussysteem) Samenvatting

Datum: 11 maart Onderstaand de volledige uitspraak. Compressiekousen bij ulcus cruris venosum (dubbellaags koussysteem) Samenvatting Onderwerp: Samenvatting: Soort uitspraak: Datum: 11 maart 2010 Uitgebracht aan: Zorgvorm: Compressiekousen bij ulcus cruris venosum (dubbellaags koussysteem) vallen onder het basispakket Zvw De behandeling

Nadere informatie

Wondsymposium Mary-Ann el Sharouni AIOS Dermatologie UMCU

Wondsymposium Mary-Ann el Sharouni AIOS Dermatologie UMCU Wondsymposium 31-10-2018 Mary-Ann el Sharouni AIOS Dermatologie UMCU Hoe zou je deze wond beschrijven? Leren kijken Even meekijken Dermatologie = Leren kijken = Actief! Waar gaan we het over hebben? Anatomie

Nadere informatie

Een duidelijke oplossing!

Een duidelijke oplossing! Een duidelijke oplossing! 3M Health Care Huidbescherming - wondzorg Transparantie & Absorptie 3M Tegaderm Absorbent Transparant acrylaatverband Tegaderm SIMPLE. DEPENDABLE. TRUSTED. DRESSINGS 3M Tegaderm

Nadere informatie

Wondbehandeling met Negatieve Druk in een nieuw daglicht. Avance. Een exclusieve en geoptimaliseerde oplossing

Wondbehandeling met Negatieve Druk in een nieuw daglicht. Avance. Een exclusieve en geoptimaliseerde oplossing Wondbehandeling met Negatieve Druk in een nieuw daglicht Avance Een exclusieve en geoptimaliseerde oplossing Voor een minder pijnlijke en stressvolle NPWT* Avance is de oplossing voor een wondbehandeling

Nadere informatie

Transparantie. Een nieuwe generatie wondverbanden. 3M Tegaderm Absorbent Transparant hydro-actief wondverband

Transparantie. Een nieuwe generatie wondverbanden. 3M Tegaderm Absorbent Transparant hydro-actief wondverband 3M Tegaderm Absorbent Transparant hydro-actief wondverband Een nieuwe generatie wondverbanden 3M Tegaderm Absorbent combineert de absorptie-eigenschappen van een hydro-actief wondverband met transparantie

Nadere informatie

Klinische scholing wondverband materialen. Bosman

Klinische scholing wondverband materialen. Bosman Klinische scholing wondverband materialen Bosman Kennismaking:Marco 51 jaar Getrouwd 2 kinderen (6 en 10 jaar) Rossum A verpleegkundige (AMC) Oncologie verpleegkundige (Antoni van leeuwenhoekhuis) Verpleegkundig

Nadere informatie

Eenvoudig te verwijderen

Eenvoudig te verwijderen SILVERCEL NON-ADHERENT HYDRO-ALGINATE ANTIMICROBIAL DRESSING WITH SILVER Eenvoudig te verwijderen SAMPLE NIET VOOR KLINISCH GEBRUIK Meer dan 40% van de patiënten vindt pijn bij de verbandwissel het ergste

Nadere informatie

HydroTac het hydroactieve wondverband. Houdt droge wonden vochtig en exsuderende wonden voldoende droog.

HydroTac het hydroactieve wondverband. Houdt droge wonden vochtig en exsuderende wonden voldoende droog. NIEUW HydroTac het hydroactieve wondverband. Houdt droge wonden vochtig en exsuderende wonden voldoende droog. Wondbehandeling Houdt exsuderende wonden voldoende droog. HydroTac gemakkelijk, hygiënisch,

Nadere informatie

Meten is weten: Meetinstrumenten ulcus cruris. Margot Kemmeren Wondconsulent

Meten is weten: Meetinstrumenten ulcus cruris. Margot Kemmeren Wondconsulent Meten is weten: Meetinstrumenten ulcus cruris Margot Kemmeren Wondconsulent Disclosure belangen spreker (Potentiele) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante Relaties met bedrijven Sponsering

Nadere informatie

TenderWet plus Therapeutische werkzaamheid, compatibiliteit en gebruik in de dagelijkse praktijk van ziekenhuizen en artsenpraktijken

TenderWet plus Therapeutische werkzaamheid, compatibiliteit en gebruik in de dagelijkse praktijk van ziekenhuizen en artsenpraktijken TenderWet plus Therapeutische werkzaamheid, compatibiliteit en gebruik in de dagelijkse praktijk van ziekenhuizen en artsenpraktijken Wondverzorging Samenvatting In een observatieonderzoek bij meerdere

Nadere informatie

TenderWet plus Therapeutische werkzaamheid, compatibiliteit en gebruik in de dagelijkse praktijk van ziekenhuizen en artsenpraktijken

TenderWet plus Therapeutische werkzaamheid, compatibiliteit en gebruik in de dagelijkse praktijk van ziekenhuizen en artsenpraktijken TenderWet plus Therapeutische werkzaamheid, compatibiliteit en gebruik in de dagelijkse praktijk van ziekenhuizen en artsenpraktijken Wondverzorging Samenvatting In een observatieonderzoek bij meerdere

Nadere informatie

Workshop de oudere huid. Henri Post MA-ANP Wond Expertisecentrum Evean Willem Masker Sales/productspecialist BiologiQ

Workshop de oudere huid. Henri Post MA-ANP Wond Expertisecentrum Evean Willem Masker Sales/productspecialist BiologiQ Workshop de oudere huid Henri Post MA-ANP Wond Expertisecentrum Evean Willem Masker Sales/productspecialist BiologiQ Skin tears Skin tears is een scheurwond bij ouderen die ontstaat door frictie en/of

Nadere informatie

Skin & Wound. Beste lezer,

Skin & Wound. Beste lezer, Skin & Wound Newsletter n 2 - november 2008 Inhoudstafel De huid: een regulerende, maar kwetsbare barrière Incontinentiedermatitis Stomazorg Maceratie Beste lezer, Waarom pinguïns zich goed voelen in hun

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Sinds enkele decennia is de acute zorg voor brandwondenpatiënten verbeterd, hetgeen heeft geresulteerd in een reductie van de mortaliteit na verbranding, met name van patiënten

Nadere informatie

Inspiring Confidence

Inspiring Confidence Wondzorg assortiment Safetac Wondreinigers Conventioneel assortiment Het probleem voor uw patiënt: TRAUMA EN PIJN TM Trauma aan het wondbed Trauma aan de wondomgeving Skin Stripping Pijn Maceratie Pijn

Nadere informatie

Een veelzijdig schuimverband voor betrouwbare absorptie? Cutimed Siltec THERAPIES. HAND IN HAND.

Een veelzijdig schuimverband voor betrouwbare absorptie? Cutimed Siltec THERAPIES. HAND IN HAND. Een veelzijdig schuimverband voor betrouwbare absorptie? Cutimed Siltec THERAPIES. HAND IN HAND. EXSUDAATMANAGEMENT MET SILTEC TECHNOLOGIE BETROUWBARE RESULTATEN IN ALLE OMSTANDIGHEDEN Voor een goede wondgenezing

Nadere informatie

behandeling volgens de KNGF-richtlijn bij mensen met artrose aan de heup en/of knie.

behandeling volgens de KNGF-richtlijn bij mensen met artrose aan de heup en/of knie. Samenvatting De primaire doelstelling van het onderzoek was het onderzoeken van de lange termijn effectiviteit van oefentherapie en de rol die therapietrouw hierbij speelt bij patiënten met artrose aan

Nadere informatie

Is intra-articulair hyaluronzuur nuttig bij de behandeling van cuffscheuren in de schouder?

Is intra-articulair hyaluronzuur nuttig bij de behandeling van cuffscheuren in de schouder? Is intra-articulair hyaluronzuur nuttig bij de behandeling van cuffscheuren in de schouder? Dr. P. Verspeelt Fysische geneeskunde en Revalidatie 15 november 2014 Wat is hyaluronzuur? 2 suikermolecules

Nadere informatie

PROGRAMMA SYMPOSIUM NAAR AANLEIDING VAN DE INTERNATIONALE DAG TEGEN DECUBITUS 2017 SPREKERS:

PROGRAMMA SYMPOSIUM NAAR AANLEIDING VAN DE INTERNATIONALE DAG TEGEN DECUBITUS 2017 SPREKERS: SYMPOSIUM NAAR AANLEIDING VAN DE INTERNATIONALE DAG TEGEN DECUBITUS 207 Handvaten voor een goed, zinvol en effectief decubitusbeleid SPREKERS: 6 november 207 Prof. dr. Dimitri Beeckman Dhr. Steven Smet

Nadere informatie

Honing. Laatste redmiddel of 1 e keus?

Honing. Laatste redmiddel of 1 e keus? Honing. Laatste redmiddel of 1 e keus? Wat is honing? Wat is honing? Bijenkasten Van nectar tot honing Toevoegen enzymen* door honingbij aan de nectar: Glucoseoxidase* zet glucose om in : gluconzuur->

Nadere informatie

Richtlijn algemene wondverzorging

Richtlijn algemene wondverzorging Richtlijn algemene wondverzorging Inhoud -De Huid -Soorten wonden -WCS -Vochtig wondmilieu -Producten De huid: epidermis, dermis en subcutis Het grootste orgaan van ons lichaam Opbouw: Opperhuid (epidermis)

Nadere informatie

Praktisch. Keuze uit foam of gaas. Eenvoudige en veilige koppeling d.m.v. het QUICK-CLICK systeem. Stille consoles voor meer rust bij uw patiënt

Praktisch. Keuze uit foam of gaas. Eenvoudige en veilige koppeling d.m.v. het QUICK-CLICK systeem. Stille consoles voor meer rust bij uw patiënt RENASYS van Smith & Nephew Eén bedrijf... twee wondvullers twee oplossingen Gezien u de expert bent, is de keuze aan u! Het totale pakket waar u op kunt vertrouwen Keuze uit foam of gaas Eenvoudige en

Nadere informatie

Stage-opdracht deskundigheidsbevordering

Stage-opdracht deskundigheidsbevordering Stage-opdracht deskundigheidsbevordering Naam: Marthe Verwater Studentnummer:09011129 Klas: HDT 2 Inhoudsopgave: 1.Voorbereiding... Blz.3 2.Literatuurstudie...... Blz.4 3.Verslag... Blz.8 2 Stage opdracht

Nadere informatie

De interventiebundels POWI en Lijnsepsis: toe aan verandering?

De interventiebundels POWI en Lijnsepsis: toe aan verandering? De interventiebundels POWI en Lijnsepsis: toe aan verandering? Jan Wille, coördinator infectiepreventie Titia Hopmans, senior adviseur PREZIES RIVM, Centrum voor Infectieziektebestrijding 1 Patiëntveiligheid

Nadere informatie

Inleiding. Hoe het begon. Honing in wondzorg. Eigenschappen van honing

Inleiding. Hoe het begon. Honing in wondzorg. Eigenschappen van honing Inleiding Honing in wondzorg Jan Vandeputte Renva bvba Thuiszorg Historiek van honing Samenstelling van honing Werking van honing / verschillen De klinische voordelen van honing Klinische bewijzen voor

Nadere informatie

Split-skin grafts & de REMBRANDT trial: Evidence-based behandelingen voor donor sites Dr Hester Vermeulen

Split-skin grafts & de REMBRANDT trial: Evidence-based behandelingen voor donor sites Dr Hester Vermeulen Split-skin grafts & de REMBRANDT trial: Evidence-based behandelingen voor donor sites Dr Hester Vermeulen Drs Anne Eskes Drs Fleur Brölmann Dr Dirk Ubbink Inhoud Nationale Inventarisatie Validiteit WCS-schema

Nadere informatie

Verschillendedesigns beantwoorden verschillende vragen

Verschillendedesigns beantwoorden verschillende vragen Verschillendedesigns beantwoorden verschillende vragen Zelf echo s uitvoeren bij IVF Hoe betrouwbaar zijn de beelden? Hoe vaak worden vrouwen zwanger? Hoe voelende koppelszicherbij? Watkosthet? 1 Hoe betrouwbaar

Nadere informatie

Astrid Godding Rayon Manager

Astrid Godding Rayon Manager Astrid Godding Rayon Manager Financiële impact vertraagde wondgenezing; In UK jaarlijkse kosten geschat tussen Euro2.3- Euro 3.1 miljard. 1 = 3% van de totale 2005/6 gezondheids uitgaven (Euro 89.4 mld)

Nadere informatie

Oedeem en wonden. Oedeem en wond(heling) 2de Tweedaags Vlaams Wondzorg Congres Kortrijk, 17-18/02/2011 M. Flour, UZ Leuven

Oedeem en wonden. Oedeem en wond(heling) 2de Tweedaags Vlaams Wondzorg Congres Kortrijk, 17-18/02/2011 M. Flour, UZ Leuven Oedeem en wond(heling) Krijgen mensen met lymfoedeem sneller wonden? Oedeem en wonden Heeft lymfoedeem een invloed op de wondgenezing? Oedeem en wonden, 2de Tweedaags Vlaams Wondzorg Congres Kortrijk,

Nadere informatie

Observatieonderzoek Ideale wondomgeving tijdens granulatie & epithelisatie dankzij HydroTac

Observatieonderzoek Ideale wondomgeving tijdens granulatie & epithelisatie dankzij HydroTac Observatieonderzoek Ideale wondomgeving tijdens granulatie & epithelisatie dankzij HydroTac Wondverzorging Samenvatting In een observatieonderzoek bij meerdere centra werden de genezingsbevorderende werking,

Nadere informatie

Nood aan duidelijkheid?! Liesa Verhaeghe

Nood aan duidelijkheid?! Liesa Verhaeghe Nood aan duidelijkheid?! Liesa Verhaeghe 1 Inhoud 1. Aanleiding 2. Planning 3. Literatuurstudie 4. Protocolontwikkeling 5. Opleiding 6. Kennistest 7. Besluit 2 1 Aanleiding Prevalentiecijfers Europees

Nadere informatie

Martins Geriatric and Wound Consultancy. Diagnose en behandeling van acute en chronische wonden Martin van Leen Specialist ouderengeneeskunde

Martins Geriatric and Wound Consultancy. Diagnose en behandeling van acute en chronische wonden Martin van Leen Specialist ouderengeneeskunde Diagnose en behandeling van acute en chronische wonden Martin van Leen Specialist ouderengeneeskunde Richtlijn Veneuze pathologie Varices Diep veneuze ziekte Ulcus cruris compressietherapie 2014, Nederlandse

Nadere informatie

Hoe schoon kan het worden? Reinigen en debridement

Hoe schoon kan het worden? Reinigen en debridement Hoe schoon kan het worden? Reinigen en debridement Barbara den Boogert Wondconsulent Sandy Egbreghts-Uchtmann Wondconsulent/Verpleegkundig specialist i.o. Inhoud Reinigen Debridement Methode van toepassing

Nadere informatie

Kennis en expertise Centrum klinische wondzorg. Prevalentie van wonden in Europa en België

Kennis en expertise Centrum klinische wondzorg. Prevalentie van wonden in Europa en België Kennis en expertise Centrum klinische wondzorg. Prevalentie van wonden in Europa en België Luc Gryson Coördinator WOUND-Ex expertisecentrum van HUBrussel Moeilijk te helen wonden De prevalentie van moeilijk

Nadere informatie

Wondzorgverbanden. Welke, wanneer en hoe te gebruiken. Sandra Demuynck Wondzorgverpleegkundige

Wondzorgverbanden. Welke, wanneer en hoe te gebruiken. Sandra Demuynck Wondzorgverpleegkundige Wondzorgverbanden Welke, wanneer en hoe te gebruiken Sandra Demuynck Wondzorgverpleegkundige Acute of chronische wonde Acuut = geneest vlot en zonder probleem Chronisch = een wonde van > 6 weken = terugbetalingsaanvraag

Nadere informatie

Brandwondenzorg. Een gids om de pijn te minimaliseren en de genezing te optimaliseren.

Brandwondenzorg. Een gids om de pijn te minimaliseren en de genezing te optimaliseren. Brandwondenzorg Een gids om de pijn te minimaliseren en de genezing te optimaliseren. Verbandwisselingen kunnen zeer pijnlijk en traumatisch zijn voor de brandwondpatiënt Wanneer mijn verband verwisseld

Nadere informatie

Brandwondenzorg Een gids om de pijn te minimaliseren en de genezing te optimaliseren.

Brandwondenzorg Een gids om de pijn te minimaliseren en de genezing te optimaliseren. Brandwondenzorg Een gids om de pijn te minimaliseren en de genezing te optimaliseren. Verbandwisselingen kunnen zeer pijnlijk en traumatisch zijn voor de brandwondpatiënt Wanneer mijn verband verwisseld

Nadere informatie

62 years old patient (Diabetic Typ II) Wound Solution Lavasorb. Dwell Time 20 min. V.A.C. SETTING 125 mmhg. V.A.C. Time 3,5 h ONLY INTERNAL USE!

62 years old patient (Diabetic Typ II) Wound Solution Lavasorb. Dwell Time 20 min. V.A.C. SETTING 125 mmhg. V.A.C. Time 3,5 h ONLY INTERNAL USE! 62 years old patient (Diabetic Typ II) Wound Solution Lavasorb Dwell Time 20 min V.A.C. SETTING 125 mmhg V.A.C. Time 3,5 h 1 ONLY INTERNAL USE! VeraFlo IS MET INSTILLATIE VAN VLOEISTOF *Topical solution

Nadere informatie

Basiskennis Wondbedekkers

Basiskennis Wondbedekkers Basiskennis Wondbedekkers Ramona van der Loo-Kolster Decubitus en Wondconsulente Wondsymposium 21 april 2015 Inhoud De ideale wondbedekker Vochtig wondmilieu Observatie en registratie Verschillende soorten

Nadere informatie

Wondzorg symposium Wat is schoon genoeg?! Sandy Uchtmann Wondconsulent St. Medisch Centrum Haaglanden en Bronovo-Nebo

Wondzorg symposium Wat is schoon genoeg?! Sandy Uchtmann Wondconsulent St. Medisch Centrum Haaglanden en Bronovo-Nebo Wondzorg symposium 2016 Wat is schoon genoeg?! Sandy Uchtmann Wondconsulent St. Medisch Centrum Haaglanden en Bronovo-Nebo (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties

Nadere informatie

OASIS Extra Cellulaire Matrix

OASIS Extra Cellulaire Matrix OASIS Extra Cellulaire Matrix 1. Replaces the missing or failing ECM 2. Scaffolding supports celladherence 3. Promotes rapid cellular proliferation and capillary ingrowth 4. Eventually absorbed and replaced

Nadere informatie

Kickstart voor slecht genezende wonden. *smith&nephew PICO Negatieve druktherapie voor eenmalig gebruik

Kickstart voor slecht genezende wonden. *smith&nephew PICO Negatieve druktherapie voor eenmalig gebruik Kickstart voor slecht genezende wonden *smith&nephew PICO Negatieve druktherapie voor eenmalig gebruik 1 Wat gebeurt er met slecht genezende wonden? Slecht genezende wonden worden gedefinieerd als wonden

Nadere informatie

Mindfulness binnen de (psycho) oncologie. Else Bisseling, 16 mei 2014

Mindfulness binnen de (psycho) oncologie. Else Bisseling, 16 mei 2014 Mindfulness binnen de (psycho) oncologie Else Bisseling, 16 mei 2014 (Online) Mindfulness-Based Cognitieve Therapie voor kankerpatiënten. (Cost)effectiveness of Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT)

Nadere informatie

Wondzorg organiseren als een team

Wondzorg organiseren als een team Wondzorg organiseren als een team Gebaseerd op het position document EWMA 2014 AAWC-USA AWMA EWMA Wondzorg :een steeds groter wordend zorgprobleem 3-4/1000 mensen hebben een wonde 1.5-2.0 miljoen van

Nadere informatie

31/03/2010. Voorarm. Bovenarm. Onderbeen. Andere plaatsen buiten de ledematen

31/03/2010. Voorarm. Bovenarm. Onderbeen. Andere plaatsen buiten de ledematen Skin tears, meer dan een scheurtje Werkgroep acute wondzorg CNC vzw wondzorgvereniging Payne-Martin (1993) Definitie Een scheurwonde is een traumatische wonde die hoofdzakelijk voorkomt op de ledematen

Nadere informatie

PREVENTIE HANDECZEEM INTERVENTIESTUDIE IN DE GEZONDHEIDSZORG

PREVENTIE HANDECZEEM INTERVENTIESTUDIE IN DE GEZONDHEIDSZORG PREVENTIE HANDECZEEM INTERVENTIESTUDIE IN DE GEZONDHEIDSZORG Meldingen arbeidsdermatosen door bedrijfsartsen 2012-2016 Arbeidsgerelateerd contact eczeem in de zorg NL: jaarlijkse kosten ca. 98 miljoen

Nadere informatie

De behandeling van lage rugpijn met ruggordels en medicatie

De behandeling van lage rugpijn met ruggordels en medicatie Samenvatting 163 De behandeling van lage rugpijn met ruggordels en medicatie Lage rugpijn is een veelvuldig voorkomend probleem in geïndustrialiseerde landen. De kans dat iemand gedurende zijn leven een

Nadere informatie

TEMPERATUURMETINGEN BIJ DIABETISCHE VOET A.M. WIJLENS

TEMPERATUURMETINGEN BIJ DIABETISCHE VOET A.M. WIJLENS TEMPERATUURMETINGEN BIJ DIABETISCHE VOET A.M. WIJLENS DISCLOSURE Geen belangenverstrengeling INTRODUCTIE LICHAAMSTEMPERATUUR Constante lichaamstemperatuur wenselijk voor verloop fysiologische processen

Nadere informatie

Ik voel Nattigheid.. Christine Rogge-Slieker. VS wondzorg en dermatologie bij Allerzorg VS Verpleegkundige Topzorg Noord Nederland

Ik voel Nattigheid.. Christine Rogge-Slieker. VS wondzorg en dermatologie bij Allerzorg VS Verpleegkundige Topzorg Noord Nederland Ik voel Nattigheid.. Christine Rogge-Slieker VS wondzorg en dermatologie bij Allerzorg VS Verpleegkundige Topzorg Noord Nederland Wat gaan we doen? Definitie van Vochtletsel Smetten,Decubitus of IAD? Preventie

Nadere informatie

Wondzorg. Wondfysiologie. vochtig of droog? vochtig of droog? Droog (katoen, wol, gaas, )

Wondzorg. Wondfysiologie. vochtig of droog? vochtig of droog? Droog (katoen, wol, gaas, ) Wondzorg 1 2 Wondfysiologie 1 Inflammatie proces vasoconstrictie vasodilatatie + inflammatie 2 Regeneratie proces granulatieweefsel epitheelvorming 3 Remodellering proces contractie littekenvorming 3 4

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2-5 Hoofd- stuk 2 en 3 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 en 5

Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2-5 Hoofd- stuk 2 en 3 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 en 5 Patella tendinopathie (ook wel jumper s knee of springersknie genoemd) is een veel voorkomende blessure in sporten waarin veel wordt gesprongen, zoals basketbal en volleybal. In top- en recreatieve basketballers

Nadere informatie

Patiëntenboekje Uw gids voor negatieve druktherapie

Patiëntenboekje Uw gids voor negatieve druktherapie RENASYS F/P Foam wondsets with port RENASYS Patiëntenboekje Uw gids voor negatieve druktherapie Negatieve druktherapie RENASYS Negative Pressure Wound Therapy RENASYS EZ PLUS Negatieve druktherapie RENASYS

Nadere informatie

Niet alle NPWT-behandelsystemen zijn hetzelfde

Niet alle NPWT-behandelsystemen zijn hetzelfde Niet alle NPWT-behandelsystemen zijn hetzelfde V.A.C. Therapy: Waarom zou u iets anders overwegen voor negatieve druktherapie voor wondbehandeling? Alleen V.A.C. Therapy presteert als V.A.C. Therapy V.A.C.

Nadere informatie

Wondzorg en Pijn. Balliu Kristof, Wondzorgspecialist Oprichter Wondzorgcentrum

Wondzorg en Pijn. Balliu Kristof, Wondzorgspecialist Oprichter Wondzorgcentrum Wondzorg en Pijn Balliu Kristof, Wondzorgspecialist Oprichter Wondzorgcentrum Wat is wondpijn? Vorm van acute of chronische pijn met een duidelijk aanwijsbare oorzaak. Normaal neemt de intensiteit af

Nadere informatie

Voor een optimale behandeling van incisies. Het PREVENA Therapy-portfolio als oplossing voor het behandelen van gesloten incisies.

Voor een optimale behandeling van incisies. Het PREVENA Therapy-portfolio als oplossing voor het behandelen van gesloten incisies. Voor een optimale behandeling van incisies. Het PREVENA Therapy-portfolio als oplossing voor het behandelen van gesloten incisies. Het PREVENA Incision Management System behandelt de chirurgische incisie

Nadere informatie

Actico UlcerSys NIEUW Eenvoud in compressie.

Actico UlcerSys NIEUW Eenvoud in compressie. Actico UlcerSys NIEUW Eenvoud in compressie. www.lohmann-rauscher.com Actico UlcerSys NIEUW Compressiekoussysteem. Zo eenvoudig: Actico UlcerSys bij ulcus cruris venosum. Ontdek hoe eenvoudig het behandelen

Nadere informatie

but no statistically significant differences

but no statistically significant differences but no statistically significant differences Astma is een chronische aandoening, die niet te genezen is. Met de passende zorg kunnen symptomen tot een minimum worden gereduceerd en zou een astma patiënt

Nadere informatie

samenvatting 127 Samenvatting

samenvatting 127 Samenvatting 127 Samenvatting 128 129 De ziekte van Bechterew, in het Latijn: Spondylitis Ankylopoëtica (SA), is een chronische, inflammatoire reumatische aandoening die zich vooral manifesteert in de onderrug en wervelkolom.

Nadere informatie

SaMenvatting (SUMMARy IN DUTCH)

SaMenvatting (SUMMARy IN DUTCH) Samenvatting (summary in Dutch) Samenvatting In hoofdstuk 1 wordt de algemene introductie van dit proefschrift beschreven. De nadruk in dit proefschrift lag op patiënten met hoofd-halskanker (HHK) en

Nadere informatie

Ferrell, B. A., Artinian, B. M., & Sessing, D. (1995). The Sessing scale for assessment of pressure ulcer healing. J.Am.Geriatr.Soc., 43,

Ferrell, B. A., Artinian, B. M., & Sessing, D. (1995). The Sessing scale for assessment of pressure ulcer healing. J.Am.Geriatr.Soc., 43, SESSING SCALE Ferrell, B. A., Artinian, B. M., & Sessing, D. (1995). The Sessing scale for assessment of pressure ulcer healing. J.Am.Geriatr.Soc., 43, 37-40. Meetinstrument Sessing scale Afkorting - Auteur

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 is de algemene inleiding van dit proefschrift. Samenvattend, depressie is een veelvoorkomende stoornis met een grote impact op zowel het

Hoofdstuk 1 is de algemene inleiding van dit proefschrift. Samenvattend, depressie is een veelvoorkomende stoornis met een grote impact op zowel het Samenvatting Hoofdstuk 1 is de algemene inleiding van dit proefschrift. Samenvattend, depressie is een veelvoorkomende stoornis met een grote impact op zowel het individu als op populatieniveau. Effectieve

Nadere informatie

Diabetische Voet. Presentatie. - Achtergrond. - Hoe ontstaat diabetische voet. - Diagnostiek. - De behandeling van vaat/ infectie problemen

Diabetische Voet. Presentatie. - Achtergrond. - Hoe ontstaat diabetische voet. - Diagnostiek. - De behandeling van vaat/ infectie problemen Diabetische Voet Dr. R.G.S. van Eps Afdeling Heelkunde en Vaatexpertisecentrum Voetenpoli Wondzorg Symposium 2012 Presentatie - Achtergrond - Hoe ontstaat diabetische voet - Diagnostiek - De behandeling

Nadere informatie

Het nemen van een wondstaalafname: vergelijking tussen verschillende procedures

Het nemen van een wondstaalafname: vergelijking tussen verschillende procedures Het nemen van een wondstaalafname: vergelijking tussen verschillende procedures Inleiding: Infecties in wonden zijn een actueel probleem binnen de gezondheidszorg. De gevolgen van een niet correct behandelde

Nadere informatie

Geniet van de voordelen van het geavanceerd absorptievermogen.

Geniet van de voordelen van het geavanceerd absorptievermogen. Geniet van de voordelen van het geavanceerd absorptievermogen. Geniet van de voordelen van RespoSorb Super Het meest gebruikte super absorberend wondkompres in Europa* * Gegevens op basis van farmaceutische

Nadere informatie

Hora-Est: Preventie van decubitus Hou het simpel

Hora-Est: Preventie van decubitus Hou het simpel Home no. 2 Themanummer Huidziekten April 2017 Eerdere edities Verenso.nl Hora-Est: Preventie van decubitus Hou het simpel Eefje Sizoo redactie@verenso.nl Onze oud-hoofdredacteur en specialist ouderengeneeskunde

Nadere informatie

Do, s en dont,s Debridement Nursing experience 2017

Do, s en dont,s Debridement Nursing experience 2017 Do, s en dont,s Debridement Nursing experience 2017 Marco Warbout, Wond Consulent/Opleider DaVinciklinieken 11-12-2017 Vaatstelsel onderste extremiteiten Netwerk van bloedvaten lichaam: - Arteriën (slagaders):

Nadere informatie

Samenvatting Samenvatting

Samenvatting Samenvatting Samenvatting Samenvatting Binnen het domein van hart- en vaatziekten is een bypassoperatie de meest uitgevoerde chirurgische ingreep. Omdat bij een hartoperatie het borstbeen wordt doorgesneden en er meestal

Nadere informatie

Cuticell Epigraft OPGELET! SNELLE EPITHELIALISATIE. Huidhersteller aan het werk!

Cuticell Epigraft OPGELET! SNELLE EPITHELIALISATIE. Huidhersteller aan het werk! OPGELET! SNELLE EPITHELIALISATIE Huidhersteller aan het werk! Huidherstellers waar wat in zit Laat u niet misleiden door het weinig spectaculaire uitzicht van. Dit nieuwe epithelialisatieverband geeft

Nadere informatie

THERAKAIR VISIO GEAVANCEERDE LOW AIR LOSS DRUKVERMINDERING MET PULSATIETHERAPIE. with people in mind.

THERAKAIR VISIO GEAVANCEERDE LOW AIR LOSS DRUKVERMINDERING MET PULSATIETHERAPIE. with people in mind. THERAKAIR VISIO GEAVANCEERDE LOW AIR LOSS DRUKVERMINDERING MET PULSATIETHERAPIE. with people in mind www.arjohuntleigh.com GEAVANCEERDE LOW AIR LOSS DRUK-VERMINDERING MET PULSATIETHERAPIE. DE KLINISCHE

Nadere informatie

Adherence to leg ulcer lifestyle advice

Adherence to leg ulcer lifestyle advice Adherence to leg ulcer lifestyle advice A promising nursing intervention for community care settings 30 th Tissue Viability Conference 4-5 April 2011 Kettering, United Kingdom Ann Van Hecke, RN PhD Maria

Nadere informatie

Wondverzorgingsmaterialen Feiten en Fictie. Dr. Hester Vermeulen Academisch Medisch Centrum Amsterdam Amsterdam School of Health Professions

Wondverzorgingsmaterialen Feiten en Fictie. Dr. Hester Vermeulen Academisch Medisch Centrum Amsterdam Amsterdam School of Health Professions Wondverzorgingsmaterialen Feiten en Fictie Dr. Hester Vermeulen Academisch Medisch Centrum Amsterdam Amsterdam School of Health Professions Inhoud Wondverzorgingsmaterialen: feiten en fictie In deze lezing

Nadere informatie

De patiënt als helpende hand in de strijd tegen infecties

De patiënt als helpende hand in de strijd tegen infecties De patiënt als helpende hand in de strijd tegen infecties Postoperatieve wondinfecties? Hoe groot is het gevaar? 1 op 20 operaties leidt tot een postoperatieve wondinfecties Staphylococus aureus is de

Nadere informatie

Wondbehandelingsproducten

Wondbehandelingsproducten Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Heelkunde en overige handelingen 94 Wondbehandelingsproducten De behandeling van wonden is gericht op het creëren van een vochtig wondmilieu,

Nadere informatie

Suprasorb X en Suprasorb X + PHMB

Suprasorb X en Suprasorb X + PHMB Suprasorb X en Suprasorb X + PHMB Aanwijzingen voor gebruik 1. Reinig de wond volgens de gebruikelijke richtlijnen en dep de omringende huid voorzichtig droog met een steriel gaasje. 2. Breng Suprasorb

Nadere informatie

De toekomst van stomazorg... is begonnen

De toekomst van stomazorg... is begonnen De toekomst van stomazorg... is begonnen Voel het verschil, ervaar de voordelen van onze geavanceerde siliconentechologie... Volledig siliconen bescherming... soms heeft de huid extra bescherming nodig.

Nadere informatie

MODERNE WONDZORG TIME ALGORITME IHOR VITENKO

MODERNE WONDZORG TIME ALGORITME IHOR VITENKO MODERNE WONDZORG TIME ALGORITME IHOR VITENKO SYMPOSIUM MODERNE WONDZORG = ALGORITMISCH WONDZORG Patiënt heeft recht op het juiste verband voor de juiste prijs Ihor Vitenko Wondzorgverpleegkundige 08 februari

Nadere informatie

3M Foam Dressing. Health Care. Niet-klevend schuimverband met barrière. innovation in action

3M Foam Dressing. Health Care. Niet-klevend schuimverband met barrière. innovation in action Health Care innovation in action Het onder controle houden van wondvocht is een moeilijke taak voor zorgverleners. Sterk exsuderende wonden eisen vaak frequente verbandwisselingen, die niet alleen duur

Nadere informatie

Beoordelen en behandelen van kwetsbare huid in de wondomgeving (2)

Beoordelen en behandelen van kwetsbare huid in de wondomgeving (2) Beoordelen en behandelen van kwetsbare huid in de wondomgeving (2) Kernpunten 1. Alle patiënten die wondzorg nodig hebben, hebben kwetsbare huid rondom de wond. 2. Artsen moeten weten wat de voornaamste

Nadere informatie

Het fixeren van de ETT op het aantal centimeters ter hoogte van door de arts afgesproken tandenrij.

Het fixeren van de ETT op het aantal centimeters ter hoogte van door de arts afgesproken tandenrij. # Doel* Fixeren van een endotracheaal tube (ETT) bij een volwassen patiënt langer dan 3 dagen wordt beademd (De eerste drie dagen kunstmatige beademing tube fixeren met Fix-sond). Het in positie houden

Nadere informatie

Evidence piramide. Gecontroleerde studies. Welk studie type? 19/02/2013. 3 me ta.eu. Niet dezelfde piramide voor elke vraag. me ta.eu. me ta.

Evidence piramide. Gecontroleerde studies. Welk studie type? 19/02/2013. 3 me ta.eu. Niet dezelfde piramide voor elke vraag. me ta.eu. me ta. Niet dezelfde piramide voor elke vraag Evidence piramide Gecontroleerde studies Welk studie type? 3 1 Effect van roken op longkaner Richard Doll 1951: prospectieve studie 2/3 mannelijke Britse artsen Goede

Nadere informatie

Samenvatting in. het Nederlands

Samenvatting in. het Nederlands 11 Samenvatting in het Nederlands Chapter Samenvatting 1 in het Nederlands Naast therapeutische effectiviteit zijn kostenbeheersing en het verminderen van onnodig antibioticumgebruik belangrijke aspecten

Nadere informatie

Wondbehandelingsproducten

Wondbehandelingsproducten Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Heelkunde en overige handelingen 97 Wondbehandelingsproducten De behandeling van wonden is gericht op het creëren van een vochtig wondmilieu,

Nadere informatie

- 172 - Prevention of cognitive decline

- 172 - Prevention of cognitive decline Samenvatting - 172 - Prevention of cognitive decline Het percentage ouderen binnen de totale bevolking stijgt, en ook de gemiddelde levensverwachting is toegenomen. Vanwege deze zogenaamde dubbele vergrijzing

Nadere informatie

Samenvatting. Reumatoïde artritis: biologicals en bot

Samenvatting. Reumatoïde artritis: biologicals en bot * Samenvatting Reumatoïde artritis: biologicals en bot Samenvatting In deel I van dit proefschrift worden resultaten gepresenteerd van onderzoek naar gegeneraliseerd botverlies (osteoporose) in patiënten

Nadere informatie

Chapter 11. Nederlandse samenvatting

Chapter 11. Nederlandse samenvatting Chapter 11 Nederlandse samenvatting Chapter 11 Reumatoïde artritis (RA) is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door ontstekingen van de gewrichten. Symptomen die optreden zijn onder andere pijn,

Nadere informatie

MEDIZIN & PRAXIS. Special. Vaataandoeningen / Ulcus cruris

MEDIZIN & PRAXIS. Special. Vaataandoeningen / Ulcus cruris online publicatie (www.jobstcompri2.com) de complete tijdschrift is gepland voor augustus 2015 MEDIZIN & PRAXIS Special Vaataandoeningen / Ulcus cruris voor patienten of flebo-lymfoedeem Toepassing van

Nadere informatie

Kritische reflectie over alternatieve geneeswijzen voor rugpijn

Kritische reflectie over alternatieve geneeswijzen voor rugpijn Kritische reflectie over alternatieve geneeswijzen voor rugpijn N. Fraeyman Maart 2012 1 Scope van de presentatie 1. Afbakening van het onderwerp 2. Alternatieve therapieën en rugpijn 3. Bestuderen van

Nadere informatie

Innovatie voor meer comfort, langere draagtijd en lagere kosten

Innovatie voor meer comfort, langere draagtijd en lagere kosten Innovatie voor meer comfort, langere draagtijd en lagere kosten Dankzij de unieke Flex-technologie Dank aan alle wondverzorgers overal ter wereld. Men gaf aan dat het ideale wondverband: beter blijft zitten;

Nadere informatie

IAD : Incontinence Associated Contactdermatitis. Page 1

IAD : Incontinence Associated Contactdermatitis. Page 1 IAD : Incontinence Associated Contactdermatitis Page 1 IAD : Incontinence Associated Contactdermatitis Vocht geassocieerde huidletsels (MASD = moisture associated skin damage) 1. Incontinentie-geassocieerde

Nadere informatie

Diabetische voet. Preventie - neuropathie. Preventie. Pascal Van Waeyenberghe

Diabetische voet. Preventie - neuropathie. Preventie. Pascal Van Waeyenberghe Diabetische voet Pascal Van Waeyenberghe Practical guidlines on the management and prevention of the diabetic foot 2007 Preventie - neuropathie Preventie 1 Inspectie van de schoenen Door een naad is er

Nadere informatie

Product Catalogus. Januari 2017

Product Catalogus. Januari 2017 Product Catalogus Januari 2017 "De woorden die leven met een wond het best beschrijven zijn: Beperkingen, onzekerheid en hoop." Camilla, 76, Brazilië. Levend met een open been Make every day count Bij

Nadere informatie

DECIFERA. De slimste keuze bij complexe wonden

DECIFERA. De slimste keuze bij complexe wonden DECIFERA De slimste keuze bij complexe wonden Wondzorg van Decifera Decifera biedt u een overzichtelijk assortiment aan kwalitatief hoogwaardige wondzorgproducten voor complexe wonden. Een duidelijk assortiment

Nadere informatie

Maak kennis met het SNAP therapiesysteem

Maak kennis met het SNAP therapiesysteem Maak kennis met het SNAP therapiesysteem SMART NEGATIVE PRESSURE -therapie die past bij uw levensstijl KENMERKEN VAN HET SNAP -THERAPIESYSTEEM BIOLOCK technologie SNAP draagband (optioneel) Slang Activeringssleutel

Nadere informatie