KWEEK ZELF DE LEKKERSTE TOMATEN EN ZUIDERSE GROENTEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KWEEK ZELF DE LEKKERSTE TOMATEN EN ZUIDERSE GROENTEN"

Transcriptie

1 KWEEK ZELF DE LEKKERSTE TOMATEN EN ZUIDERSE GROENTEN

2 NOTITIES

3 TOMATEN De tomaat (Lycopersicon Esculentum) is één van de populairste en meest veelzijdige vruchtgroenten. Ze behoort tot de familie van de Nachtschade (dezelfde familie als de aardappel!) en komt oorspronkelijk uit Zuid- en Centraal- Amerika. In deze infobrochure vind je een aantal tips om met succes zelf heerlijke tomaten te telen in je moestuin of in potten op het terras, balkon of je veranda. Zaaitijdstip Uitplanttijdstip Begin oogst Volle grond Eind maart Midden mei Midden tot eind juli Serre of binnen Begin tot eind maart Eind april tot begin mei Begin tot midden juli

4 DE START ZAAIEN Wacht tot maart om tomaten te zaaien. Vroeger is er te weinig licht en loop je het risico dat je zaailingen doorschieten en planten geven met lange en slappe stengels. WANNEER? In de huiskamer, bij het venster: begin maart In de (koude) serre: eind maart begin april Zaai 8 tot 10 weken voor het uitplanten in de volle grond. Te vroeg zaaien heeft geen zin, want dan moet je de groei afremmen. HOE DOE JE HET? Gebruik steeds zaai- en stekgrond. Door de hele fijne structuur en goede laatbaarheid kiemen de zaden gemakkelijk en hebben je zaailingen geen natte voeten. door- Het risico op wortelrot wordt kleiner. De fijne structuur vermindert ook de kans op wortelbeschadiging bij het verspenen. Zaai in kweekbakken, maar niet te dicht, zodat de zaailingen voldoende ruimte hebben. Dek af met een laagje zand van maximaal een halve centimeter. Verwijder iedere dag het deksel even om te verluchten. VERSPENEN Als je plantjes hun eerste twee echte blaadjes (na de kiemblaadjes) hebben, meestal zo n tien dagen na het zaaien, is het tijd om te verspenen. Kies alleen de sterk- ste plantjes, en zeker niet de opgeschoten, langgerekte. AFHARDEN Voor het uitplanten moeten de plantjes wennen aan de buitentemperatuur. Zet ze eerst in een temperatuur van 15 tot 18. Hou de planten wat droger, zodat ze zich beter aanpassen. Zet ze overdag buiten. Na een weekje mogen de planten buiten blijven staan als het s nachts niet vriest. Goed afgeharde planten zijn korter, steviger en beter bestand tegen ziekten.

5 UITPLANTEN Bereid de bodem goed voor op het planten. Een goed doorlaatbare bodem met een uitluchtige structuur, rijk aan organisch materiaal en een goede waterafvoer, is essentieel. Meng daarom 1 week voor het planten Horta Koemest of een andere bodemverbeteraar in de grond. Doe er ook wat speciale tomatenmest onder. Ideale tomatenmeststof is er een met een hoog kaliumgehalte. Tomatenplanten hebben behoefte aan zon en warmte. Geef ze daarom de zonnigste plek in je tuin, maar bescherm ze tegen urenlange felle zonneschijn of regen. De planten zijn klaar om uit te planten als de eerste bloemtros gaat bloeien. Zet een stok van ongeveer 1,5 m naast de plant en bind voorzichtig op met een touw voor extra steun. Een tomatenspiraal geeft de plant de perfecte steun zonder op te binden. Het risico op beschadiging van de plant is hierdoor miniem. Opgelet: aard geënte tomaten niet te hoog aan. Onder glas: ten vroegste eind april bij zacht weer In openlucht: vanaf 20 mei (na de IJsheiligen) TOMATENPLANTEN KOPEN Met gekochte planten wordt alles veel eenvoudiger. Een bijkomend voordeel is dat je kan kiezen voor geënte tomatenplanten. Dat zijn planten die geënt zijn op een wilde onderstam. Deze stam is sterker en beter bestand tegen ziekten. Geënte tomatenplanten verenigen de kwaliteiten van de twee delen: een mooie opbrengst en tegelijk goede resistentie tegen ziekte(n). Vooral als je tomaten jaar na jaar op dezelfde plaats plant, heb je kans op kurkwortel, iets waar geënte tomatenplanten resistent tegen zijn.

6 VERZORGING Twee dingen zijn erg belangrijk voor je tomatenplanten: voldoende verluchting en voldoende water. Verluchting krijg je door de planten niet te dicht bij elkaar te zetten. Zet in de serre, zeker bij intense zonneschijn, regelmatig de ramen open. WATER GEVEN Ook de vochtigheidsgraad is erg belangrijk. Tomatenplanten houden niet van natte bladeren. Ze gedijen daarom het beste in de serre of onder een constructie die hen beschut tegen regen. Enkele vuistregels: geef niet te veel water, geef lauw water, geef enkel water aan de voet en doe dat in een ring van 25 centimeter rond te plant. Laat de grond nooit volledig uitdrogen, want dit geeft risico op barstende vruchten. Water geven doe je op het ritme van de zon: bij zonnig weer geef je je plant een halve tot 2 liter water per plant, bij bewolkt weer een deciliter tot een halve liter per plant en per dag. Met een speciaal tomatenwaterreservoir hou je de vochtigheidsgraad op peil. BEMESTEN Mest wat bij zodra drie trossen zijn gevormd. Planten in potten geef je best elke week wat extra voeding. DIEVEN Normaal verschijnt er om de week een nieuwe bloementros op de plant. Waar de bladeren vergroeid zijn met de stengel, staan okselscheuten, de zogenaamde dieven. Ze zijn nutteloos en doen de plant kracht verliezen, waardoor de oogst minder wordt. Het is beter die scheuten weg te breken. Controleer wekelijks op ongewenste okselscheuten. Kerstomaatjes moeten niet gediefd worden.

7 TRILLEN Tomaten zijn zelfbestuivend. Het volstaat dat er stuifmeel op de stamper komt van dezelfde bloem om een vrucht te krijgen. Buiten helpt de wind daarbij een handje. Planten die binnen staan, help je best door ze om de 2 dagen te trillen. Beweeg de bloemtrossen regelmatig met de hand of met een stokje, zodat het stuifmeel loslaat en op de stamper van de bloem terechtkomt. Het beste moment is rond de middag. Of nog beter: plaats een hommelkast in de buurt van je tomatenplanten. Dan doen de hommels het werk voor jou. TROSSNOEI Als de vruchtjes op een tros zichtbaar zijn, is trossnoei aan te raden voor een regelmatige, overvloedige productie van mooie vruchten. Bij vleestomaten laat je maximaal vier tot vijf vruchten per tros uitgroeien, bij trostomaten zeven tot acht. Bij kerstomaten is trossnoei overbodig. TOPPEN Bij buitentomaten moet je de topscheut op twee bladeren boven de derde of vierde bloementros afnijpen. Onder glas top je na zes à acht trossen. Dit moet ten laatste begin augustus gebeuren. Bij struiktomaten is dat niet nodig. OOGSTEN Tomaten oogst je rijp. Op het eind van de oogsttijd kan het gebeuren dat de temperatuur te laag is om nog rijpe vruchten te kunnen oogsten. Narijpen doe je dan bij een temperatuur van 22 tot 27 C.

8 TIPS VOOR GEZONDE TOMATEN Een warme, zonnige standplaats en een goede verluchting zijn erg belangrijk. Voeg daarbij een losse, humusrijke grond en bescherming tegen de regen en je hebt echt al veel gedaan voor de gezondheid van je tomaten. Vermijd beslist natte voeten. Zo verzwakt de plant. De vochtigheid en de daaruit voortvloeiende slechte bodemstructuur werken bovendien schimmels en bacteriële ziekten in de hand. Giet dus met mate. Om nattigheid helemaal te voorkomen, gebruik je best lavameel. Dat heeft een sterk uitdrogend vermogen. Andere mogelijke problemen : - Onderste bladeren worden geel: wijst op magnesiumgebrek - Randen van de bladeren worden geel: wijst op kaliumgebrek - Zwarte vlekken op blad of steel: wijst op tomaten- en/of aardappelplaag Vraag extra advies aan je Horta tuinspecialist als je toch moet behandelen. Tip: hang in de buurt van de tomaten een insectenhotel voor lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Dit zijn natuurlijke vijanden van bladluizen. IN DE KEUKEN De toepassingsmogelijkheden van tomaten in de keuken zijn bijna onbeperkt. Rauw in salades, snacks, aperitiefhapjes of warm in saus of soep, Je kan ze bakken, stoven, gebruiken bij pizza, pasta, vlees of vis, ze drogen of er confituur of chutney van maken. Tomaten zijn zeer caloriearm, ze bevatten ongeveer 90% water. Ze zijn rijk aan vitamine A en C, voedingsvezels, bèta-carotenen (die in het lichaam worden omgezet tot vitamine A), waaronder lycopeen. Dat speelt mogelijk een rol bij de bescherming tegen kanker. Hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen ze bevat. Bereide tomaten bevatten meer opneembaar lycopeen dan rauwe.

9 Ons HORTA HYBRIDE F1 TOMATEN Hybride tomatenplanten zijn een kruising van twee verschillende rassen. Ze worden gekweekt om de beste eigenschappen van die twee rassen te versterken. Hybride planten hebben vruchten met een nog betere smaak, betere oogst én ze zijn ziekteresistenter. Ze dragen steeds F1 in hun naam. TOMAAT BUFFALO STEAK F1 Supergrote tomaat, type supersteak Goed ziekteresistent Lekker, productief en zeer makkelijk te kweken TOMAAT COBRA F1 Vruchtgewicht 100 gram Zeer lekkere smaak Uniforme, stevige, ronde tomaat TOMAAT PYROS F1 Lekkere smaak Zowel voor in de serre als buiten Gewicht 140 g TOMAAT BLACK CHERRY F1 Vruchtgewicht gram Roodbruin- zwart kerstomaatje Uiterst productief en groeikrachtig Bijzonder lekkere, zachte en kruidige smaak APERITIEFTOMAAT SUPERSWEET F1 Weelderige groei Moeten niet gediefd worden Weinig ziektegevoelig Gewicht 20 g TOMAAT FANDANGO F1 Lekkere smaak Ziekteresistenter Gelijkmatige rijping Gewicht 150 g TROSTOMAAT PREMIO F1 Mooie, uniforme, ronde tomaten Fijne zoete smaak Gelijkmatige rijping Gewicht g TOMAAT FANTASIO F1 Vruchtgewicht gram Ziekteresistente plant Grote, ronde vruchten TOMAAT CRISTAL F1 Vruchtgewicht gram Vroege, robuuste kwaliteitssoort met ronde, stevige vruchten Zeer aromatisch Zeer productief TOMAAT ROMA COLIBRI F1 Vruchtgewicht gram Productieve hybride tomaat type Roma (Roma-tomaten zijn van nature nogal ziektegevoelig, vandaar de nood aan een hybride die ziektetoleranter is) GELE APERITIEFTOMAAT STAR GOLD F1 Vruchtgewicht gram Zeer zoet, goudgeel snoeptomaatje Gewicht 170 g

10 SUPERIEURE SMAAKTOMATEN Wij selecteerden een aantal tomatenplanten met een hoge opbrengst en een goede resistentie tegen ziektes. Je oogst gegarandeerd tomaten met een superieure smaak. PEERVORMIGE APERITIEFTOMAAT RED PEAR Kleine, peervormige tomaatjes Zoete smaak Mooi in salades Gewicht 30 g TOMAAT NOIRE DE CRIMÉE Platronde vorm met rood- tot zwartpaarse kleur Heerlijke smaak Tijdig oogsten, anders ontstaan scheurtjes Gewicht g GELE APERITIEFTOMAAT YELLOW PEARSHAPED Gele, peervormige tomaatjes Zeer zoet Ook in pot te telen (gesteund) Gewicht 20 g TOMAAT SAN MARZANO Vruchtgewicht gram Italiaanse, langwerpige tomaat Drogere smaak dan Roma tomaat Ideaal voor sauzen TOMAAT ORANGE QUEEN Ronde, sappige vrucht met weinig zaden Zoete smaak Geel oogsten, anders kans op scheurtjes Gewicht g TOMAAT ROMA Italiaanse langwerpige tomaat Zoete smaak Ideaal voor soepen en sauzen Gewicht 90 à 100 g TOMAAT MONTFAVET Vruchtgewicht gram Bekende vleestomaat Oudere soort waarbij vaak groenkraag voorkomt TOMAAT ANDINE CORNUE Vruchtgewicht gram Zeer homogene selectie van het in Frankrijk zeer populaire type Andenhorn-tomaten Zeer aromatisch, niet zuur TOMAAT ANANAS Grote vruchten met weinig zaadjes Zeer lekkere smaak Mooie kleuren geel, groen, rood Gewicht g

11 TOMAAT SUPERSTEAK Vruchtgewicht 500 gram en meer Supergrote tomaat TUTTI FRUTTI F1 Zoet aperitieftomaatje, type coeur de pigeon, met hoog brix-gehalte. Zeer energieke, productieve soort met een grote ziektetolerantie. Gewicht gram TOMAAT COEUR DE BOEUF Ossenhartvorm Unieke smaak Rijping gebeurt van binnen naar buiten Gewicht 230 g STRUIKTOMAAT TINY TIM Kleine, ronde tomaatjes Ideaal voor teelt in pot Moet niet gediefd worden Gewicht 3-15-g TOMAAT GOLDENE KONINGIN Vruchtgewicht gram Ronde tomaat Specifieke, iets minder zoete smaak TOMAAT GREEN ZEBRA Groene tomaat met gele strepen Heel sappig, lekkere smaak Oogsten als ze nog groen is Gewicht g TOMAAT SAINT-PIERRE Vruchtgewicht gram Ronde, gladde vruchten Vooral voor teelt in openlucht Oudere soort TOMAAT MARMANDE Platronde, geribde vleestomaat Lekkere, zoete smaak Ook geschikt voor buitenteelt Gewicht 170 g TOMAAT ROSE DE BERNE Rijp oogsten (roze van kleur) Zeer zoet en zeer aromatisch TOMAAT GREEN GRAPE Vruchtgewicht 20 gram Groengeel gestreept Zéér aromatisch en zéér zoet Ook druiventomaatje genoemd

12 GEËNTE TOMATEN Enten betekent dat je het bovenste deel van een tomatenplant laat vergroeien met een zeer sterke onderstam die heel resistent is tegen ziektes. Zo krijg je een sterke plant met een grote opbrengst. TOMAAT MAESTRIA F1 Zeer grote resistentie tegen plaag Zeer groeikrachtig Lichtjes geribde vleestomaat met lekkere smaak TOMAAT CORAZON F1 Coeur de boeuf Liguriatype Peervormig, geribbeld Grote, vlezige vruchten met lekkere smaak Gewicht g TOMAAT MATIAS F1 Grote, aromatische tomaten Vroege en rijke oogst Zeer goede ziekteresistentie Gewicht g TOMAAT ROMA Zoete, langwerpige vruchten Bevatten veel lycopeen Ziekteresistenter dan de gewone Roma Gewicht g TOMAAT CORNABEL F1 Kwaliteitssoort van het type Cornue des Andes Langwerpige, puntige vruchten, cm lang Zeer vlezig en zacht smeltend TOMAAT GOURMANDIA F1 Coeur de boeuf ossenharttype Veel sappig vruchtvlees met weinig zaadjes Goed resistent tegen ziektes Gewicht g SUPERPROF TOMATEN Tomatenplanten die het label Superprof dragen, zijn geselecteerd op sublieme smaak, grote opbrengst en betere ziekteresistentie. Sommigen zijn geënt op een wilde onderstam. ORANJE PRUIMCHERRY SANTORANGE F1 Oranje, pruimvormige kerstomaat Fruitig en zoet Hoge resistentie Gewicht 20 à 30 gram HOOGAROMATISCH NECTARTOMAATJE SOLENA F1 Vruchtgrootte 12 gram Superzoet aperitieftomaatje met hoog brix-gehalte Zeer geliefd bij kinderen TIJGERTOMAATJE COOKIE F1 Rood-groengestreepte cherrytomaat Sappig en smaakvol Gewicht 20 à 25 gram TOMAAT MINI ROMA DASHER F1 (SUPERPROF) Snoeptomaatje Nog zoeter dan de klassieke Roma Hoog lycopeengehalte Gewicht g

13 ZUIDERSE GROENTEN Met zuiderse groenten tover je meteen een beetje vakantie op je bord. Wie houdt er niet van ratatouille of gevulde paprika s? In het woord zuiders hoor je ook al warmte. De meeste van deze groenten hebben echt warmte nodig voor een goede groei en bloei. Sommigen kunnen zelfs helemaal niet zonder een serre of tunnel. Maar in ruil krijg je zoveel terug: een rijke oogst van kleurige, gezonde groenten waarmee je in de keuken aan de slag kan in eindeloze combinaties van smaken en geuren. De zuiderse groenten behoren zo goed als allemaal tot de vruchtgroenten. Dat zijn groenten die ontstaan uit planten waarvan de bloemen al dan niet bevrucht zijn. De grens tussen groenten en fruit is hier soms heel dun. Denken we maar aan meloen en komkommer, die tot dezelfde familie behoren, maar toch heel verschillend zijn. ZAAIEN Bij de meeste vruchtgroenten is temperatuur erg belangrijk om tot een goede kieming te komen. Een constante temperatuur van 20 C is meestal ideaal. UITPLANTEN De grondtemperatuur moet minimaal 15 C zijn en de kans op nachtvorst nihil. Uiteraard bereik je dat sneller in de kas dan in volle grond. Plant uit op het meest beschutte plekje in je tuin, of in de serre. PLANTEN Ook hier geldt dat de teelt van zuiderse groenten veel eenvoudiger wordt als je start met plantjes. Net zoals bij tomaten kan je dan ook kiezen voor geënte planten. Dat zijn planten die geënt zijn op een wilde onderstam. Deze stam maakt de plant sterker en beter bestand tegen ziektes. Je verenigt dan de kwaliteiten van de twee delen: een rijke oogst met een goede ziekteresistentie. VERZORGING Een warme, zonnige standplaats, een basisbemesting bij het uitplanten en een regelmatige organische bijbemesting is voor de meeste zuiderse vruchtgroenten voldoende voor gezonde planten met een rijke oogst. Let er, bij de soorten die in de serre groeien, vooral op dat je regelmatig verlucht en geef water aan de voet van de planten, niet op de bladeren. IN DE KEUKEN De mogelijkheden zijn, door de grote variatie van vruchten, ook hier eindeloos. Rauw, gevuld, gestoofd, gebakken, voorgerecht, hoofdgerecht, zelfs dessert: je vindt ze overal terug. Ga ermee aan de slag in de keuken en geniet van hun heerlijke smaken!

14 HYBRIDE SOORTEN AUBERGINE VIOLETTE Planten vanaf 16 Op een zonnige plaats Zachte smaak POTAUBERGINE OPHELIA F1 Decoratieve plant Wordt 50 à 60 cm hoog Ideaal voor vensterbank of terras Onze HORTA AUBERGINE WHITE EGG Eenjarige plant Kruipt of klimt Gebruik: vooral voor de inmaak MUIZENMELOEN Lekker, klein, ovaalrond komkommertje Eenjarige klimplant Zowel voor in de serre als buiten Vorstgevoelig KOMKOMMER FUTURA F1 Eenjarig, niet winterhard Bevat minder zaden Het ras Futura F1 is meeldauwresistent COURGETTE GOLD RUSH F1 Sterke, productieve planten Voorzie 1 m 2 per plant Zeer veelzijdig in de keuken COURGETTE BLACK BEAUTY Sterke, productieve planten Voorzie 1 m 2 per plant Zeer veelzijdig in de keuken MELOEN CHARENTAIS Wordt best in kas of tunnel gekweekt Mannelijke en vrouwelijke bloemen op één plant Sterke groeier COURGETTE RONDE VAN NICE Sterke, productieve planten Voorzie 1 m 2 per plant Zeer veelzijdig in de keuken CAYENNEPEPER Doorlevend, niet winterhard Te telen zoals paprika s Best te telen in kas MELOEN GALIA F1 Wordt best in kas of tunnel gekweekt Mannelijke en vrouwelijke bloemen op één plant Vroege oogst PAPRIKA YELLOW CALIFORNIA WONDER PAPRIKA ARIANE F1 PAPRIKA YOLO WONDER PAPRIKA BELLADONNA F1 Behoort tot de Nachtschade, zoals tomaat en aubergine Best te telen in kas Rijke oogst PATISSON BLANC Niet bewaren in de koelkast Afwijkende vorm van de courgette Teelt en oogst zoals courgette Oogst ze jong POMPOEN ROUGE VIF D ETAMPES POMPOEN RED KURI POMPOEN JACK O LANTERN POMPOEN BUTTERNUT Teel op lichtere grond (op composthoop is ideaal) Kleinere soorten zijn beter qua smaak en bewaren langer Vroege teelt in openlucht mogelijk AUGURK VERT PETIT DE PARIS Eenjarige plant Kruipt of klimt Gebruik: vooral voor de inmaak

15 zuiderse PADRON PEPER Spaanse aperitiefpepertjes Compact plantje dat heel veel vruchten geeft. APPELMELOEN Lekkere, zoete vruchten Zowel in de serre, als in de tuin als binnen, in een pot Niet winterhard Extra meststof tijdens de vruchtvorming nodig GEËNTE SOORTEN KIWANO Hoornmeloen of Afrikaanse komkommer Regelmatig water nodig Zowel voor in de serre als buiten Vorstgevoelig ANANASKERS Groeit zeer weelderig Moet niet gesnoeid worden TOMATILLO Groene variant van ananaskers Houdt van zon en verdraagt geen vorst Verkiest een luchtige, vocht vasthoudende, humusrijke grond In droge periodes is water geven noodzakelijk SPAGHETTIPOMPOEN Speciale pompoensoort waarvan het vruchtvlees lijkt op spaghetti wanneer het klaargemaakt is AUBERGINE MADONNA F1 Planten vanaf 16 Op een zonnige plaats Zachte smaak PAPRIKA ALLELA F1 Behoort tot de Nachtschade, zoals tomaat en aubergine Best te telen in kas KOMKOMMER DOMINICA F1 Rijke oogst Eenjarig, niet winterhard Niet bewaren in de koelkast Bevat minder zaden SUPERPROF SOORTEN WATERMELOEN MINI LOVE F1 Teelt alleen mogelijk in kas Vruchtgewicht tussen 3 en 6 kg Intens rood vruchtvlees Goed resistent tegen witziekte MELOEN ORANGE BEAUTY F1 Wordt best in kas of tunnel gekweekt Mannelijke en vrouwelijke bloemen op één plant Sterke groeier KOMKOMMER PASSANDRA F1 Eenjarig, niet winterhard Bevat minder zaden MINI-SNACKPAPRIKA ARIELLA MIDI RED F1 MINI-SNACKPAPRIKA ARIELLA MIDI ORANGE F1 Ook geschikt voor teelt in pot Vruchtjes van cm Zeer zoete, fruitige smaak GELE PUNTPAPRIKA PINOKKIO F1 ZOETE PUNTPAPRIKA TOSCANA F1 Groeit makkelijker dan de gewone paprika Ook geschikt voor teelt in pot Zeer zoet Dikwandige vruchten die kleuren van lichtgeel naar oranjerood

16 HORTA Uw partner voor tuin en dier Je Horta winkel maakt deel uit van een sterke groep van 34 winkels met materiaal voor jouw tuin, moestuin en dier. Horta waakt streng over de kwaliteit van de aangeboden producten. Van deze keuze pluk jij de vruchten, want jij weet hoe leuk het is om het juiste materiaal te hebben dat nodig is voor een goed resultaat. De Horta winkels wisselen continu informatie uit, het personeel volgt cursussen en opleidingen. Dat geeft jou de zekerheid van een oplossing voor jouw probleem. In je Horta winkel vind je zeker iemand die naar je luistert, meedenkt, en je op de best mogelijke manier adviseert. Voor meer informatie: uw Hortawinkel Je Horta winkel

Kweek zelf de lekkerste TOMATEN EN ZUIDERSE GROENTEN

Kweek zelf de lekkerste TOMATEN EN ZUIDERSE GROENTEN Kweek zelf de lekkerste TOMATEN EN ZUIDERSE GROENTEN 1 2 INHOUDSTAFEL TOMATEN 3 De start 4-5 Verzorging 6-7 Oogsten 7 Ons Horta assortiment 8-11 ZUIDERSE GROENTEN 12 Wat je moet weten 12 Ons Horta assortiment

Nadere informatie

Kweek zelf de lekkerste TOMATEN EN ZUIDERSE GROENTEN

Kweek zelf de lekkerste TOMATEN EN ZUIDERSE GROENTEN Kweek zelf de lekkerste TOMATEN EN ZUIDERSE GROENTEN 1 2 INHOUDSTAFEL TOMATEN 3 De start 4-5 Verzorging 6-7 Oogsten 7 Ons Horta assortiment 8-11 ZUIDERSE GROENTEN 12 Wat je moet weten 12 Ons Horta assortiment

Nadere informatie

9. SCHADUWTUIN. Op het einde van de dag kunt u dan het aantal uren zon berekenen. Minder dan 3 uur zon:

9. SCHADUWTUIN. Op het einde van de dag kunt u dan het aantal uren zon berekenen. Minder dan 3 uur zon: 9. SCHADUWTUIN De meeste groenten en kruiden hebben nood aan zon, maar in de stad hebt u niet altijd zon in uw tuin. In deze fiche bekijken we wat de mogelijkheden zijn in de schaduw of halfschaduw. Om

Nadere informatie

Solanum lycopersicum

Solanum lycopersicum phytophthora tolerant Sacher F1 Sacher F1 is een aantrekkelijke tomaat met een donkere huid en diep rood vruchtvlees. Het lycopeen gehalte van dit indeterminante ras is driemaal zo hoog dan bij normale

Nadere informatie

Begin van het moestuinseizoen

Begin van het moestuinseizoen Begin van het moestuinseizoen 1. Buiten Zaaien in volle grond Algemene regel : de hoeveelheid aarde waarmee je het zaadje bedekt, mag maximaal drie maal de breedte van het zaad zijn. Zaai periode : is

Nadere informatie

Beste juffen en meesters, In week 12 ontvangen jullie navelsinaasappels, meloenen en komkommers. De verdeling is als volgt:

Beste juffen en meesters, In week 12 ontvangen jullie navelsinaasappels, meloenen en komkommers. De verdeling is als volgt: Beste juffen en meesters, In week 12 ontvangen jullie navelsinaasappels, meloenen en komkommers. De verdeling is als volgt: * Navelsinaasappel delen met 2 kinderen * Galia meloen delen met 8 kinderen *

Nadere informatie

4 verschillende kweekmethoden

4 verschillende kweekmethoden 4 verschillende kweekmethoden Kweken met turfpotjes Turfpotjes zijn gemaakt van een samengeperst mengsel van houtvezels, turf en kalkzandsteen (natuurlijke voedingsstoffen). Deze zijn biologisch afbreekbaar

Nadere informatie

Groene tomaten rijp maken

Groene tomaten rijp maken Groene tomaten rijp maken Is het het einde van het seizoen en heb je nog wat onrijpe, groene tomaten aan je plant zitten? Hier zijn wat simpele suggesties om ze rijp te maken, waarbij je gebruik maakt

Nadere informatie

Zaaien en planten. Wat is er nodig om een zaadje te laten groeien?

Zaaien en planten. Wat is er nodig om een zaadje te laten groeien? Stap 1 de tuin opruimen, vrijmaken van onkruid en omspitten Stap 2 de moestuin bemesting geven volgens het grondonderzoek Stap 3 de moestuin indelen in percelen Stap 4 Zaaien en planten Wat is er nodig

Nadere informatie

Serreteelt zomerzorgen

Serreteelt zomerzorgen Serreteelt zomerzorgen Met Herman De Waele NOG VOORKWEKEN VOOR BUITENTEELT Zaaien in de serre pompoen (Hokkaïdo), courgette In potjes 9 cm of bakjes op tablet of in volle grond Puntje naar beneden of plat

Nadere informatie

werkkalender Gemaakt door Paul en Joep voor stichting Groeituinen in april 2014

werkkalender Gemaakt door Paul en Joep voor stichting Groeituinen in april 2014 werkkalender Gemaakt door Paul en Joep voor stichting Groeituinen in april 2014 1 e en 2 e week maart: Rode peper, pompoen, peterselie, basilicum, bloemkool en pastinaak: zaaien. 3 e en 4 e week maart:

Nadere informatie

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien WEEK 1 bemesten Je hebt nu de tijd om alles in orde te maken. Heb je in huis wat je de komende maanden nodig gaat hebben? Mest, zaden, gereedschap? En

Nadere informatie

lente zomer herfst winter inhoud Inleiding 9 Tuinboon 18 Spinazie 24 Raapjes 32 Sla 36 Bernagie 42

lente zomer herfst winter inhoud Inleiding 9 Tuinboon 18 Spinazie 24 Raapjes 32 Sla 36 Bernagie 42 inhoud 10 48 92 140 lente zomer herfst winter Inleiding 9 Tuinboon 18 Spinazie 24 Raapjes 32 Sla 36 Bernagie 42 Courgette 54 Aubergine 62 Eitjes van je eigen kippen 68 Snijbiet 70 Kruiden 78 Oost-Indische

Nadere informatie

1.1 Wat bepaalt de bladhoeveelheid aan een tomatenplant.

1.1 Wat bepaalt de bladhoeveelheid aan een tomatenplant. 1.1 Wat bepaalt de bladhoeveelheid aan een tomatenplant. Niets zo moeilijk als de hoeveelheid blad aan een tomatenplant omschrijven. Het gaat ook niet altijd om de bladhoeveelheid, maar ook over de afstand

Nadere informatie

verrassende groenten

verrassende groenten 9 verrassende groenten uit de doos, in de grond, op je bord 3 Boek vol goesting DRUKKER.indd 3 6/02/14 12:40 Voorwoord 7 Citroenkomkommer Chioggiabiet Palmkool 21 15 Striped Togo-Aubergine 9 27 Tatsoi

Nadere informatie

Specialties tomaten. www.deruiterseeds.nl CMYK WITH TAGLINE 15C 0M 68Y 39K 27C 0M 95Y 55K 20C 0M 100Y 19K 45C 0M 100Y 24K 43C 0M 14Y 21K 10M 33Y 72K

Specialties tomaten. www.deruiterseeds.nl CMYK WITH TAGLINE 15C 0M 68Y 39K 27C 0M 95Y 55K 20C 0M 100Y 19K 45C 0M 100Y 24K 43C 0M 14Y 21K 10M 33Y 72K 0C updated Specialties tomaten CMYK WITH TAGLINE 1 33Y 72K 27C 95Y 55K 45C 100Y 24K 20C 100Y 19K 15C 68Y 39K 43C 14Y 21K www.deruiterseeds.nl Tomaat Speciaal van De Ruiter De Ruiter beschikt over s werelds

Nadere informatie

Enkele bijna vergeten groenten:

Enkele bijna vergeten groenten: TUINHIER HERENTALS Lesgever:Bert Peers 06-04 - 14 Tekst: B. PEERS Verslag M. Peeters Enkele bijna vergeten groenten: Pastinaak, aardpeer, venkel, kardoen, warmoes, 1 1.Inleiding De laatste jaren komen

Nadere informatie

De teelt van zonnebloemen

De teelt van zonnebloemen De teelt van zonnebloemen De zonnebloem heeft als wetenschappelijke naam: Helianthus annuus. Deze naam komt van de Griekse woorden voor zon (helios) en bloem (anthos). De plant behoort tot de grote familie

Nadere informatie

Zijn tomaten verlegen? Over tomaten en hoe ze te kweken

Zijn tomaten verlegen? Over tomaten en hoe ze te kweken L E E S T E K S T Zijn tomaten verlegen? Over tomaten en hoe ze te kweken Hallo, mezelf voorstellen is waarschijnlijk overbodig. Alhoewel ik met mijn bolronde vorm, mijn knalrode kleur en mijn groen kroontje

Nadere informatie

MOESTUINIEREN. Dat kan iedereen met een Smakelijke Moestuin!

MOESTUINIEREN. Dat kan iedereen met een Smakelijke Moestuin! MOESTUINIEREN Dat kan iedereen met een Smakelijke Moestuin! GEBRUIK DEZE OMSLAG OOK OVER DE VOLGENDE BLADZIJDEN! AUGURKEN PEULEN ZONNEBLOEM TOMATEN MAIS SJALOTTEN WORTELEN BIESLOOK DOPERWTEN GOUDSBLOEM

Nadere informatie

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals TOMATEN TELEN

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals TOMATEN TELEN WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals TOMATEN TELEN LESGEVER: FRANS VAN HOUT 11-12 - 11 VERSLAG: MICHEL PEETERS 1. ALGEMEEN. De tomaat (Lycopersicon esculentum ) behoort tot de familie van de nachtschadigen.

Nadere informatie

ALLÉGROW PROMOTIEMATERIAAL BESTELBON 2019 NAAM:...

ALLÉGROW PROMOTIEMATERIAAL BESTELBON 2019 NAAM:... ALLÉGROW PROMOTIEMATERIAAL BESTELBON 2019 NAAM:................................... Gelieve uw bestelling door te geven vóór zaterdag 16 februari, de levertermijn bedraagt +/- 3 weken. GEËNTE PLANTEN -

Nadere informatie

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN..

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. DIT BOEKJE GAAT OVER ZADEN EN WAT ER MEE GEBEURT ALS JE ZE IN DE GROND STOPT Heb jij wel eens wat in de tuin gezaaid? ja / nee Misschien woon je in een huis zonder tuin

Nadere informatie

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals PELARGONIUM EN GERANIUM.

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals PELARGONIUM EN GERANIUM. WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals PELARGONIUM EN GERANIUM. Lesgever: Bart Peers 29-01 - 2012 Verslag: Michel Peeters 1. PELARGONIUM. 1.1 Inleiding Pelargonium ofwel in de volksmond geranium is een

Nadere informatie

Tuinadvies. De Ceuster Meststoffen Bannerlaan 79 2280 Grobbendonk Tel.: 014-257 357 Fax: 014-25 73 51 voor annemie so on. Moestuin Moestuin Algemeen

Tuinadvies. De Ceuster Meststoffen Bannerlaan 79 2280 Grobbendonk Tel.: 014-257 357 Fax: 014-25 73 51 voor annemie so on. Moestuin Moestuin Algemeen Tuinadvies Moestuin De Ceuster Meststoffen Bannerlaan 79 2280 Grobbendonk Tel.: 014-257 357 Fax: 014-25 73 51 voor annemie so on Zuurgraad (ph) Zuurgraad van uw grond is 5,3 Streefwaarde: 6,8 Verhoog deze

Nadere informatie

Klassieke groentetuin

Klassieke groentetuin DE EETBARE TUIN Klassieke groentetuin De verwaarloosde groentetuin VERSE GROENTEN LEKKER!!! Maar er zijn een heleboel redenen te verzinnen waarom je niet met een groentetuin zou willen beginnen. Geen tijd

Nadere informatie

contains recycled plastics

contains recycled plastics contains recycled plastics by we are elho Elho verrast je telkens weer met vrolijke, functionele en creatieve producten die je blijven inspireren en je huis of tuin nog gezelliger maken. by we all love

Nadere informatie

Basiscursus Ecologische Moestuin. Onkruid

Basiscursus Ecologische Moestuin. Onkruid Basiscursus Ecologische Moestuin Onkruid Onkruid: veel werk! Onkruid vergaat niet Het komt telkens terug Het groeit harder dan de groenten Wieden helpt maar tijdelijk Herbiciden: nee! Bijen (enz) sterven

Nadere informatie

zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april

zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april benodigdheden: - potgrond zonder klontjes, grof zand - schone emmer - schone zaaibak van b.v. piepschuim of

Nadere informatie

Planten vermeerderen: Stekken

Planten vermeerderen: Stekken AFDELING HERENTALS LESGEVER: Bert Peers TEKST: Bert Peers Planten vermeerderen: Stekken Het stekken is makkelijk uit te leggen, maar als we het zien doen is het nog altijd beter te onthouden.en welke stek

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR HET KWEKEN VAN GEWASSEN

HANDLEIDING VOOR HET KWEKEN VAN GEWASSEN HANDLEIDING VOOR HET KWEKEN VAN GEWASSEN GROENTE & Fruit Groenten: - Kasgroenten: Tomaten Komkommers Paprika s Pepers -Bladgroenten: Andijvie Spinazie Veldsla Kropsla Koolsla - Koudegrond groente: Snij-

Nadere informatie

Moeder Natuur BESCHUIT MET MUISJES

Moeder Natuur BESCHUIT MET MUISJES Naam: Moeder Natuur BESCHUIT MET MUISJES Bekijk het clipje: Beschuit met muisjes Groep: LES 8 - WERKBLAD 1 a) Weet je hoe het was toen jij een baby was? Bijvoorbeeld: Was je het eerste kind bij jou thuis

Nadere informatie

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels,

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, volle kersen of smaakvolle basilicum er natuurlijk niet

Nadere informatie

Achter Glas Groenten telen in serre of kas.

Achter Glas Groenten telen in serre of kas. 1 Achter Glas Groenten telen in serre of kas. 2 Achter Glas De nieuwste Velt-publicatie Velt publiceerde al meer dan 20 boeken Er was nog geen goed serreboek voor de Lage Landen Gebaseerd op de ervaring

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt gesloten teelten CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt gesloten teelten CSPE BB Examen VMBO-BB 2018 gedurende 240 minuten landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt gesloten teelten CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen hoort een digitaal bestand. Dit examen bestaat

Nadere informatie

kweek je eigen boompje(s) in de klas!

kweek je eigen boompje(s) in de klas! Zaaifiche Met de boom de klas in Opkweek van zaad tot boom in de klas In de vrije natuur is de weg van een klein zaadje naar een grote boom een heus hindernissen-parcours! Zaadjes en jonge plantjes worden

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB biologie CSE KB. tijdvak 1

Bijlage VMBO-KB biologie CSE KB. tijdvak 1 Bijlage VMBO-KB 2012 tijdvak 1 biologie CSE KB. KB-0191-a-12-1-b Glastuinbouw informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 5 en beantwoord dan vraag 38 tot en met 46. Bij het beantwoorden van die vragen

Nadere informatie

Basiscursus moestuinieren

Basiscursus moestuinieren Basiscursus moestuinieren Planning Les 1: ecologisch tuinieren, bodem, bemesting Les 2: netwerken in de tuin, biodiversiteit Les 3: bodembewerking Les 4: vruchtwisseling, zaden Voorzaaien Wat? Wanneer?

Nadere informatie

KOOK-OOK wenst jullie een hele fijne kerst & een gezond en gelukkig 2016!

KOOK-OOK wenst jullie een hele fijne kerst & een gezond en gelukkig 2016! KOOK-OOK wenst jullie een hele fijne kerst & een gezond en gelukkig 2016! ZwARte BoNeNSoEP Met PuLLeD PoRK Zoete aardappel is lekker en gezond. Een zoete aardappel is een knol en behoort, in tegenstelling

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant, Het vlees dat wordt gebruikt in de KOOK-OOK tas is afkomstig van Slagerij Haverkort.

Beste KOOK-OOK klant, Het vlees dat wordt gebruikt in de KOOK-OOK tas is afkomstig van Slagerij Haverkort. Beste KOOK-OOK klant, Het vlees dat wordt gebruikt in de KOOK-OOK tas is afkomstig van Slagerij Haverkort. Haverkort is een waar familiebedrijf. Herman Haverkort heeft de slagerij aan de Assendorperstraat

Nadere informatie

MOESTUIN IN EEN VIERKANTEMETERBAK

MOESTUIN IN EEN VIERKANTEMETERBAK MOESTUIN IN EEN VIERKANTEMETERBAK AANVULLENDE INFO BIJ DE STARTER KIT MIJN GEMAKKELIJKE MOESTUIN U bent niet alleen geboeid door tuinieren, maar houdt er ook wel van om zelf iets in elkaar te steken? Dan

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant,

Beste KOOK-OOK klant, Beste KOOK-OOK klant, Groenten zijn gezond, ze zitten namelijk boordevol voedingsstoffen, maar bevatten weinig calorieën. De enorme hoeveelheden mineralen en vitaminen geven je lichaam alle bouwstenen

Nadere informatie

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten:

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten: Naam: GEZOND ETEN Gezonde voeding zorgt voor een gezond lichaam. Als je daarbij genoeg beweegt blijf je op een gezond gewicht. Daardoor word je minder snel ziek. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf

Nadere informatie

Invuloefeningen (derde graad)

Invuloefeningen (derde graad) Invuloefeningen (derde graad) Spelregels Vul de oefeningen in tijdens of vlak na het bekijken van de tentoonstelling Sla je slag. De antwoorden op de vragen zijn terug te vinden op de tentoonstelling.

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt gesloten teelten CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt gesloten teelten CSPE KB Examen VMBO-KB 2018 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt gesloten teelten CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan

Nadere informatie

Kruidentuin in de klas

Kruidentuin in de klas Kruidentuin in de klas Werkbladen Leerlingenwerkboek Groep 5 t/m 8 Zaden... 2 Kieming, een nieuw begin... 3 Testen kiemfactoren... 4 Kruidenkaart maken... 5 De bouw van een plant... 6 Herbarium maken...

Nadere informatie

Bronnen. Meer info. Naam: Co-wetenschapp(st)er: Klas:

Bronnen. Meer info. Naam: Co-wetenschapp(st)er: Klas: Bronnen - Het grote experimenteerboek, uitgeverij Deltas, 2003 - Aan de slag met Findus, uitgeverij Davidsfonds/Infodok, 2000 - Grasspriet Themadossier 4 Tuinbouw, Plattelandsklassen vzw Meer info Telefoon:

Nadere informatie

Experimenten KIT. werkboekje. Dokter in de wetenschap: Klas:

Experimenten KIT. werkboekje. Dokter in de wetenschap: Klas: Experimenten werkboekje KIT Dokter in de wetenschap: Klas: 1 Licht/zon Zonnebaden in het licht Zonlicht is heel belangrijk voor planten. Als een plant enkele dagen geen of onvoldoende licht krijgt, begint

Nadere informatie

Droge boon. Ik heb nodig: - een droge boon - een geweekte boon - weegschaal - een liniaal - kleurpotloden

Droge boon. Ik heb nodig: - een droge boon - een geweekte boon - weegschaal - een liniaal - kleurpotloden De boon Ik heb nodig: - een droge boon - een geweekte boon - weegschaal - een liniaal - kleurpotloden 1. Bekijk een droge en een geweekte boon. Vul het schema hieronder in. Droge boon Geweekte boon Welke

Nadere informatie

Trots op hun oogst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF. MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten.

Trots op hun oogst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF. MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten. 112 12 JULI 2014 ELSEVIER Trots op hun oogst MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten. Liza Karsemeijer Foto s René van der Hulst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF JOHN VAN

Nadere informatie

Zaaien, iets meer in detail per plantensoort

Zaaien, iets meer in detail per plantensoort Zaaien, iets meer in detail per plantensoort In dit artikel proberen we wat meer in detail te praten over het zaaien van specifiek zaad per plantensoort. We spreken hier altijd over zaaien in zaadbakjes/potjes/zaadzakjes

Nadere informatie

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals HET KWEKEN VAN KOMKOMMERS EN MELOENEN

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals HET KWEKEN VAN KOMKOMMERS EN MELOENEN WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals HET KWEKEN VAN KOMKOMMERS EN MELOENEN Lesgever: Frans Van Hout 15-05 - 11 Verslag: Michel Peeters 1. Komkommers 1.1 Inleiding Komkommers zijn snelle groeiers en de

Nadere informatie

Tuin- en keukenresten composteren? Dàt is kinderspel!

Tuin- en keukenresten composteren? Dàt is kinderspel! Tuin- en keukenresten composteren? Dàt is kinderspel! Hallo. Ik ben Jerom de compostworm. Ik eet alles wat in de natuur groeit. Ik ben verlekkerd op overschotjes uit de tuin en de keuken. Ik sabbel en

Nadere informatie

15. TUINIEREN IN POTTEN: WISSELTEELT

15. TUINIEREN IN POTTEN: WISSELTEELT 15. TUINIEREN IN POTTEN: WISSELTEELT Wisselteelt voor groenten en eenjarige kruiden Hebt u plannen voor een moestuin in potten? Dan hebt u vast wat aan deze kalender voor verschillende groenten, met zaai-

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt gesloten teelten CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt gesloten teelten CSPE KB Examen VMBO-KB 2014 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt gesloten teelten CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan

Nadere informatie

Lekker vers. smaakt. het langst.

Lekker vers. smaakt. het langst. Lekker vers smaakt het langst. Herbamare, 100% natuurlijke smaakmaker van al je gerechten Natuurlijk kokerellen smaakloos en saai? Niet met Herbamare van A.Vogel: het enige kruidenzout met 100% natuurlijke

Nadere informatie

Gratis. Gratis. recepten. recepten. lekkere gezonde. nummer 1 in gezondheid

Gratis. Gratis. recepten. recepten. lekkere gezonde. nummer 1 in gezondheid IJS gezond 5 0 Gratis Gratis lekkere gezonde recepten recepten nummer Voorwoord Natuurlijk liggen de supermarkten vol met ijsjes in alle soorten en maten. Maar wat is er nu leuker dan zelf (water) ijsjes

Nadere informatie

courgette en pompoen (cucurbita pepo en cucurbita maxima)

courgette en pompoen (cucurbita pepo en cucurbita maxima) opmaak 220 x 220 mm 12-02-2003 14:28 Pagina 74 courgette en pompoen (cucurbita pepo en cucurbita maxima) Er zijn maar weinig moestuinplanten die aan de groeikracht van courgettes en pompoenen kunnen tippen.

Nadere informatie

10 Groene Smoothies Recepten

10 Groene Smoothies Recepten 10 Groene Smoothies Recepten D e t o x e n t h u i s. n l Recept 1 Groene Smoothie met mango, ananas en banaan 100 gram mango 100 gram ananas Spoel eerst de verse in de blender toe samen met het water.

Nadere informatie

Materiaal Groen. Deel 4: Thuis tuinieren

Materiaal Groen. Deel 4: Thuis tuinieren Materiaal Groen Deel 4: Thuis tuinieren Colofon Deel 4: Thuis tuinieren Onderdeel van het materiaal Groen, met de thema s: Seizoenen (dl. 1), Groen in de stad (dl. 2), Groen groeit (dl. 3), Thuis tuinieren

Nadere informatie

Wanneer de dagen langer worden, de zon begint te schijnen en het. leven zich van binnen weer naar buiten verplaatst, wordt het voor

Wanneer de dagen langer worden, de zon begint te schijnen en het. leven zich van binnen weer naar buiten verplaatst, wordt het voor Wanneer de dagen langer worden, de zon begint te schijnen en het leven zich van binnen weer naar buiten verplaatst, wordt het voor de meeste tuinliefhebbers de hoogste tijd om kleur aan te brengen in de

Nadere informatie

MOESTUINIEREN. Dat kan overal in de stad......met een LABje grond van BuurtLAB!

MOESTUINIEREN. Dat kan overal in de stad......met een LABje grond van BuurtLAB! MOESTUINIEREN Dat kan overal in de stad......met een LABje grond van BuurtLAB! GEBRUIK DEZE OMSLAG OOK OVER DE VOLGENDE BLADZIJDEN! SPERZIEBONEN PEULEN ZONNEBLOEM TOMATEN MAIS SJALOTTEN WORTELEN BIESLOOK

Nadere informatie

Organisatie van de moestuin

Organisatie van de moestuin Organisatie van de moestuin Enkele regels om de gewassen te organiseren in ruimte en tijd. - Creëer zo n veerkrachtig mogelijk systeem - Laat je inspireren door de natuur - Favoriseer diversiteit A. Rekening

Nadere informatie

t Is weer tijd voor BBQ! www.powerslim.nl.be

t Is weer tijd voor BBQ! www.powerslim.nl.be t Is weer tijd voor BBQ! Eindelijk schijnt de zon en lopen de temperaturen op, heerlijk! Wat is er nu gezelliger dan op een warme zomeravond buiten barbecueën? Gelukkig past barbecueën goed in het PowerSlim

Nadere informatie

Hongarije. Pörkölt. www.ajvar.nl. Marhapörkölt pörkölt van rundvlees

Hongarije. Pörkölt. www.ajvar.nl. Marhapörkölt pörkölt van rundvlees Pörkölt Marhapörkölt pörkölt van rundvlees 800 gr. rundvlees zonder been 3 grote uien 4 teentjes knoflook 2 el. reuzel of olie 1½ el. zoet paprikapoeder 1 tomaat, tomaten uit blik 1 paprika 1 dl. rode

Nadere informatie

Inhoud. Zaai- en plantkalender 72. EHBG: Eerste Hulp Bij Groenteproblemen 70

Inhoud. Zaai- en plantkalender 72. EHBG: Eerste Hulp Bij Groenteproblemen 70 Inhoud Aan de slag 7 Moestuinquiz 9 Stappenplan: Stap 1: Een stukje grond 13 Stap 2: Kies een plek 13 Stap 3: Doe de schudproef 14 Stap 4: Basisgereedschap 16 Stap 5: Zaden 18 Stap 6: Alles over zaaien,

Nadere informatie

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger Italiaanse tomtatensoep Per 4 personen 1 liter 1 ui 2 teentjes knoflook 1 wortel 2 blikken gepelde tomaten Olijfolie Suiker Chilipoeder 50 ml slagroom Potje pesto Snij de uit en wortel heel klein Doe een

Nadere informatie

Groenten onder glas 1. Op het land 2. Blad 1. Verbouwen (van groente) Iets laten groeien. Insect Een klein diertje met zes poten.

Groenten onder glas 1. Op het land 2. Blad 1. Verbouwen (van groente) Iets laten groeien. Insect Een klein diertje met zes poten. 5 Lastige woorden Blad Groenten onder glas Verbouwen (van groente) Iets laten groeien. Insect Een klein diertje met zes poten. Ziektekiem Een bacterie of virus waar je ziek van kunt worden. Stapelbed Bedden

Nadere informatie

Er staan een paar zaaibakken in de hoek van de tuin waar een aantal scheuten eerder in gepoot werden.

Er staan een paar zaaibakken in de hoek van de tuin waar een aantal scheuten eerder in gepoot werden. Vertaling Les 8 augustus 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Geschreven door Isamu Enomoto (officieel lector van de Japanse Satsuki vereniging). Handleiding om Satsuki azalea s te kweken en te vormen in alle

Nadere informatie

Introductieles tomaat

Introductieles tomaat Introductieles tomaat Les 1: Tomaten onderzoek Hoe groeit de tomaat en welke producten worden van tomaat gemaakt? Doel voor de leerlingen - Ontdekken dat er veel verschillende soorten tomaten zijn - Ervaren

Nadere informatie

Gehakt aubergine ovenschotel met pompoen

Gehakt aubergine ovenschotel met pompoen Gehakt aubergine ovenschotel met pompoen Gehakt aubergine ovenschotel met pompoen Gehakt aubergine ovenschotel Een lekkere ovenschotel, zoals een jachtschotel, heeft vaak een laagje van aardappelpuree.

Nadere informatie

Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij

Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij dood gaat. De plant groeit op rijke, vochtige en diep

Nadere informatie

Producten uit het Mijn Bloemist zomermagazine Te koop bij Waterdrinker

Producten uit het Mijn Bloemist zomermagazine Te koop bij Waterdrinker Citrus geranium De Citrosa wordt in de volksmond ook wel de citroengeranium genoemd en komt van nature voor in Mozambique, Zimbabwe en delen van Zuid-Afrika. Een mooie, compacte plant met viltige beharing

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 1 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie GT-0191-a-12-1-b Glastuinbouw informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 6 en beantwoord dan vraag 38 tot en

Nadere informatie

Bewaartips, bereiding & recepten

Bewaartips, bereiding & recepten Vijgen: verrassend veelzijdig Bewaartips, bereiding & recepten Vijgen zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar in de periode van augustus tot november zijn ze extra sappig, super smakelijk én goedkoper.

Nadere informatie

INHOUD BASIS PRAKTISCHE INFORMATIE FICHES RECEPTEN. Superfoods van de vensterbank Goede redenen om ze te kweken Kiemen Microgroenten Miniblad-groenten

INHOUD BASIS PRAKTISCHE INFORMATIE FICHES RECEPTEN. Superfoods van de vensterbank Goede redenen om ze te kweken Kiemen Microgroenten Miniblad-groenten INHOUD BASIS Superfoods van de vensterbank 5 Goede redenen om ze te kweken 6 Kiemen 9 Microgroenten 10 Miniblad-groenten 13 PRAKTISCHE INFORMATIE Basisuitrusting 16 De basis: water geven en verzorgen 18

Nadere informatie

leerkracht Tuinieren in de klas zaaien in de vensterbank

leerkracht Tuinieren in de klas zaaien in de vensterbank leerkracht Tuinieren in de klas zaaien in de vensterbank Voorjaar in de klas, ga aan de slag! De nieuwe Albert Heijn moestuintjesactie komt er aan. (lukt het niet met de AH zaadjes? Vraag Milieueducatie

Nadere informatie

De milieu-impact van al deze overbodige kilometers verschilt van voertuig tot voertuig. Dit komt omdat niet elk voertuig evenveel CO 2

De milieu-impact van al deze overbodige kilometers verschilt van voertuig tot voertuig. Dit komt omdat niet elk voertuig evenveel CO 2 Groenten en fruit van het seizoen Wie door de groenten- en fruitafdeling van de lokale supermarkt loopt, krijgt vaak het gevoel dat de wereld aan zijn voeten ligt. Je vindt er boontjes uit Kenia, tomaten

Nadere informatie

Proef ons exotisch fruit!

Proef ons exotisch fruit! Neem me mee Colruyt i n f o r m e e r t Proef ons exotisch fruit! Vanaf 13 december in uw winkel Ontdek onze selectie exotisch fruit voor de feesten. Exotisch fruit geeft kleur aan uw eindejaarsgerechten.

Nadere informatie

moestuin Aan de slag in de moestuin! Zaaien, planten, oogsten en bewaren Lekker eten uit eigen tuin 12 heerlijke seizoensgerechten

moestuin Aan de slag in de moestuin! Zaaien, planten, oogsten en bewaren Lekker eten uit eigen tuin 12 heerlijke seizoensgerechten SPECIAL VAN moestuin Aan de slag in de moestuin! Zaaien, planten, oogsten en bewaren Lekker eten uit eigen tuin 12 heerlijke seizoensgerechten 6,95 WWW.DETUINOPTAFEL.COM BP 9 7 8 9 0 8 5 3 7 1 0 0 7 0

Nadere informatie

17. ALTERNATIEVEN VOOR MOESTUINEN IN VOLLE GROND

17. ALTERNATIEVEN VOOR MOESTUINEN IN VOLLE GROND 17. ALTERNATIEVEN VOOR MOESTUINEN IN VOLLE GROND Deze infofiche geeft een overzicht van een aantal alternatieve moestuinsystemen, niet in volle grond, maar op maat van kleine ruimten zoals een tuintje,

Nadere informatie

Peterselie is een kruidachtige plant die in de winter in leven blijft, maar de plant kan maar twee jaar leven.

Peterselie is een kruidachtige plant die in de winter in leven blijft, maar de plant kan maar twee jaar leven. Peterselie Peterselie is een kruidachtige plant die in de winter in leven blijft, maar de plant kan maar twee jaar leven. De plant heeft groene gekrulde of een plat drievormig blad. Peterselie leeft in

Nadere informatie

Lever op zijn curries en zure appel

Lever op zijn curries en zure appel Lever op zijn curries en zure appel 2 uien 300 gr lever (biologisch) 1 teentje knoflook 2 goudreinetten 1 blaadje laurier Jamaicapeper (piment) Kruidenzout Kerrie (madras) 200 gr gierst 2 teentjes knoflook

Nadere informatie

Salade van zoete aardappel met grapefruit, gemarineerde tomaat en zalm uit de oven.

Salade van zoete aardappel met grapefruit, gemarineerde tomaat en zalm uit de oven. Salade van zoete aardappel met grapefruit, gemarineerde tomaat en zalm uit de oven. Rauwe zalm in plakjes gesneden Rode grapefruit Gemarineerde tomaat Klein uitje Zoete aardappelblokjes Maken; Bak de gesneden

Nadere informatie

groep 4/5 en de moestuin

groep 4/5 en de moestuin groep 4/5 en de moestuin 7 mei 2014 we gaan voor de derde keer naar onze moestuin We hebben er zin in! De lucht is wat donker, maar soms ook stralend blauwtuinweer! het weer Het weer staat voorlopig in

Nadere informatie

Week van de Smaak 2013

Week van de Smaak 2013 Week van de Smaak 2013 Op zoek naar een aantal geweldig lekkere ecologische of verrassende soepen? Zoek niet langer, want de Week van de Smaak verzamelde voor u 7 recepten ter inspiratie. Smakelijk! ECOLOGISCHE

Nadere informatie

Samen maken we het groen!

Samen maken we het groen! Samen maken we het groen! 10 tips voor meer natuur in je omgeving Een groene omgeving is leuk om naar te kijken, maar ook gezonder om in te leven en wonen en beter voor het klimaat. Planten en bomen houden

Nadere informatie

Bestuivingsinformatie

Bestuivingsinformatie Bestuivingsinformatie Aardbei Fragaria vesca Familie Ode: Rosales Familie: Rozenfamilie, Rosace. Geslacht: Frigaria Biotoop en bodem: De aardbei prefereert een zonnige standplaats op vochtige vruchtbare

Nadere informatie

Paas folder. Geldig vanaf:

Paas folder. Geldig vanaf: Paas folder Kühlmann Gourmet Salades Verkoopkantoor B.V. Broekhoekweg 32b NL - 7582 PT Losser Tel: +31(0)53 53 60626 Fax: +31(0)53 53 60627 www.kuhlmann.nl Geldig vanaf: 01-03-2012 Pasen met Kühlmann Seizoensartikel

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

Aardoliealarm in het bos

Aardoliealarm in het bos de graad > Landbouw > lesmateriaal > spelkaarten Aardoliealarm in het bos BIOBOER Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5

Nadere informatie

1. Aardbei/Fraise. 2. Bosaardbei/Fraise des bois. 3. Braam/Mûre. Zacht fruit

1. Aardbei/Fraise. 2. Bosaardbei/Fraise des bois. 3. Braam/Mûre. Zacht fruit Zacht fruit 1. Aardbei/Fraise Kegelvormig tot rond. Glanzende buitenkant met talloze kleine pitjes en een kroon. Rozerood en zacht. Zoet aromatisch; de variant van de volle grond is zoeter dan de kasvariant.

Nadere informatie

Je kunt nu de heesters snoeien die al zijn uitgebloeid. Ook buxushaagjes kun je alvast knippen. Geef ze daarna extra mest voor goede hergroei.

Je kunt nu de heesters snoeien die al zijn uitgebloeid. Ook buxushaagjes kun je alvast knippen. Geef ze daarna extra mest voor goede hergroei. Lentetips April Vroegbloeiende struiken kan u na de bloei snoeien. Vanaf april ziet onkruid vaak zijn kans. Onbeplante oppervlaktes zijn snel bedekt met ongewenst groen. Schoffelen is dus de boodschap!

Nadere informatie

TOMATEN, DAAR ZIJN WE GEK OP

TOMATEN, DAAR ZIJN WE GEK OP TOMATEN, DAAR ZIJN WE GEK OP De telers van Prominent telen het hele jaar rond de allerbeste tomaten rassen op hun familiebedrijven. In nauwe samenwerking met de natuur. Ze zorgen er met veel liefde en

Nadere informatie

CITRUS. Hoogstwaarschijnlijk zijn alle citrussoorten oorspronkelijk afkomstig van de volgende 3 soorten:

CITRUS. Hoogstwaarschijnlijk zijn alle citrussoorten oorspronkelijk afkomstig van de volgende 3 soorten: CITRUS Ben Buynsters Citrus behoort tot de familie der Rutaceae en komt oorspronkelijk uit Azië. W.T. Swingle (Amerikaans taxonoom, 1871-1952) heeft Citrus onderverdeeld in 16 soorten, terwijl T. Tanaka

Nadere informatie

RECEPTEN MET VITADIS PRODUCTEN HUMPHREY FRIDT

RECEPTEN MET VITADIS PRODUCTEN HUMPHREY FRIDT RECEPTEN MET VITADIS PRODUCTEN HUMPHREY FRIDT RIJST GEVULDE PAPRIKA BENODIGDHEDEN (VOOR 2 PAPRIKA S) > 1 zakje Vitadis rijst > 2 rode of gele paprika s > 75 gram mager rundergehakt > 75 gram courgette

Nadere informatie

Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist

Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist Inhoudsopgave 1 Waarom is bemesten zo belangrijk? p5 Hoe vaak moet ik eigenlijk bemesten? p6 4 3 Wat is het

Nadere informatie

Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar

Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar Gezond én eenvoudig te bereiden 28 pagina s vol met recepten en tips! Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar 2015 Onderstaande recepten zijn in ieder geval geschikt voor

Nadere informatie

Mulligatawny. Voorgerecht. (cashew groentesoep ) Ingrediënten

Mulligatawny. Voorgerecht. (cashew groentesoep ) Ingrediënten Voorgerecht 4 el ghee (of olie) 2 kaneelstokjes 8 kruidnagelen 8 kardemom zaden 1 volle el gemberpuree 500 gr gemengde groenten (aardappelen, pompoen, wortel, bloemkool en courgette) 150 gr cashewnoten

Nadere informatie