9.4 MONITORING URBANISATIE GROOT- PARAMARIBO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "9.4 MONITORING URBANISATIE GROOT- PARAMARIBO"

Transcriptie

1 9.4 MONITORING URBANISATIE GROOT- PARAMARIBO Het stadsdistrict Paramaribo is ca. 183 km 2 groot en verdeeld in 12 administratieve ressorten. Paramaribo wordt bestuurd vanuit twee districtscommissariaten, die respectievelijk de bestuursressorten Paramaribo Noordoost en Paramaribo Zuidwest beheren. De fysisch-geografische ligging van Paramaribo is gunstig als hoofdstad vanwege een aantal factoren, te weten: - de buitenbocht van de Surinamerivier diet de afwikkeling van havenfaciliteiten vergemakkelijkt en - de min of meer oost-west gerichte hoger gelegen ritsenbundels die mogelijkheden scheppen voor een goede afwatering. Het centrum van de stad wordt gevormd door een (centrale) driehoek langs de Surinamerivier (ca. 1 ha), waar de meest centrale functies zijn gehuisvest. Rondom dit gebied bevindt zich een overgangsgebied van ca. 9 ha. met gemengd grondgebruik. Naar het noorden, westen en zuiden hebben zich naderhand woongebieden uitgebreid, welke via verkavelingsplannen tot stand zijn gekomen. De verstedelijking van Paramaribo heeft zich langs een aantal lijnen ontwikkeld en kan niet los worden gezien van de ontwikkelingen in de meer rurale gebieden van het land. Genoemd kunnen worden de koloniale relatie, die resulteerde in een nederzettingenpatroon, dat wezenlijk verschilde met dat van de plantages. Daarnaast resulteerde de sociale preferentie van de toenmalige vrije bevolking in een trek naar de stad. Na 1873 ontwikkelde zich een massale migratie vanuit de plantages via de kleinlandbouw, waardoor de stedelijke bevolking verder toenam; de inzet van een dergelijk proces versterkt zichzelf, ook wanneer de factoren die hieraan ten grondslag liggen, zich ogenschijnlijk onafhankelijk van elkaar presenteren. Bovenstaande ontwikkelingen hebben de basis gevormd voor de ontwikkeling van Paramaribo tot zowel bestuurscentrum als economisch centrum van het land. Tenslotte is de sociaal-culturele positie van de stad versterkt vanwege de betere voorzieningen ten opzichte van andere regio's.

2 Meer recentelijk en wel vanaf de tweede helft van de tachtiger jaren speelt het fenomeen van de ontheemden, die als gevolg van de gevechtshandelingen in voornamelijk het oosten en zuidoosten van ons land, uit hun woongebieden zijn gevlucht en zich hebben gevestigd in wijken aan de rand van de stad. Dit gebeurde voornamelijk in de ressorten Pontbuiten, Latour, Munder en Flora. Flora en Latour gelden als ressorten met de hoogste bevolkingsdichtheid. Dit historische proces heeft geleid tot een onevenwichtig nederzettingensysteem met een concentratie van de stedelijke bevolking in Groot-Paramaribo. Dit nederzettingenpatroon wordt versterkt door de inefficiënte ruimtebenutting van de grond in Groot Paramaribo. Door de realisatie van de brug over de Surinamerivier, is het stedelijke gebied binnen de actieradius van de centrale driehoek van Paramaribo vergroot naar een deel van het district Commewijne. Hiermee is uiteraard niet gezegd dat afname van de bevolking van Paramaribo, respectievelijk toename van de bevolking in de andere districten, een voldoende voorwaarde is om het land tot verdere ontwikkeling te brengen. Het is noodzakelijk om regionale centra in de districten op te zetten, waardoor de dominantie van Paramaribo ten opzichte van de meer rurale gebieden wordt afgezwakt. Teneinde over te gaan tot het aangeven van door de Overheid voorgestane ontwikkelingen, is een inventarisatie van de gesignaleerde stedelijke probleemvelden gewenst. Paramaribo is te uitgestrekt, zowel ten opzichte van het achterland als ten opzichte van de bestaande infrastructuur. Dit komt voor een groot deel vanwege het feit dat de gronden in handen zijn van particulieren. Daarnaast heeft het de Overheid tot nu toe ontbroken aan initiatieven, om middels wetsproducten enige invloed op dit eigendomsrecht uit te oefenen bij de ontwikkeling van verdere verkavelingen. Vanwege het ontbreken van afdoende sancties bij het afwijken van regels, alsmede het ontbreken van actualisering van wetgeving op het gebied van de ruimtelijke ordening, zijn vergunningen verstrekt waar ze niet verstrekt hadden moeten worden, zijn bedrijven in woonwijken gerealiseerd, zijn geen aanpassingen gepleegd in profielen of verkeersstructuur bij het toegenomen gemotoriseerd verkeer en is het mogelijk geweest om inefficiënt gebruik te maken van de ruimte door eens ingezette, maar nooit afgemaakte ontwikkelingen. Bij de ruimtelijke ordening van Paramaribo zal het beleid er derhalve op gericht zijn efficiënt gebruik te maken van de ruimte binnen de stad.

3 Verkeer en vervoer Het waterverkeer wordt beheerst door de Surinamerivier, die langs de oostzijde van de stad in noordelijke richting naar zee stroomt. De voornaamste havenfaciliteiten zijn aan deze rivier gevestigd. Het Saramaccakanaal is oost-west gelegen en vormt als waterweg de verbinding tussen de Surinamerivier en de Saramaccarivier. Beide waterwegen zijn belangrijk voor het vervoer van goederen naar de stad, naast andere functies, waaronder afvoer van rioleringen en landbouw- en industriegebieden. Bij het wegverkeer kunnen we onderscheid maken tussen het wegennet in de stad, en de toegangswegen naar de stad. Naar het centrum toe zijn er zes opvallende verkeersstromen, te weten de Gravenstraat, de Zwartenhovenbrugstraat, de Tourtonnelaan, de Gonggrijpstraat, de Wilhelminastraat en de Dr. S. Redmondstraat. In de richting uit het centrum zijn het de Zwartenhovenbrugstraat, de Keizerstraat, de Dr. S. Redmondstraat, de Wilhelminastraat en de Jongbawstraat. Opvallend is dat de wegen smal zijn en vanwege de intensiteit leidt dit tot verkeersopstoppingen in de spitsuren. Bovendien verloopt de afwikkeling van het verkeer tussen de verschillende stadsdelen niet vlot, enerzijds vanwege de beperkte capaciteit van sommige wegen en kruispunten, anderzijds vanwege het gedrag van verkeersdeelnemers, wanneer zij zich door het centrum naar andere stadsdelen begeven. De mobiliteitsbehoefte van Suriname wordt niet geheel door het openbaar vervoer gedekt. Volgens recente schattingen verzorgen ca. 115 ondernemers ca. 35% van de totale mobiliteit in Suriname middels particuliere vervoersdiensten. Hoewel er voldoende bussen aanwezig zijn, functioneert het openbaar vervoer niet optimaal. Dit komt grotendeels doordat op bepaalde tijdstippen (niet-spitsuren) er onvoldoende aanbod van vervoer beschikbaar is. Aanvullend op deze vorm van openbaar vervoer is het Nationaal Vervoers Bedrijf actief, dat voor gebieden, passagiers en tijdstippen, waarvoor de commerciële sector geen vervoer kan aanbieden, voorziet in de behoefte. Aangezien werkgelegenheid en voorzieningen in het centrum van de stad geconcentreerd zijn, doen de gegenereerde verkeersstromen problemen ontstaan vanwege de geringe parkeercapaciteit. De toename van de motoriseringsgraad wordt als belangrijkste factor genoemd, maar ook de sterke concentratie van kantoren, winkels en overige voorzieningen draagt bij tot het bovenvermelde probleem.

4 De verbindingsweg tussen Lelydorp en Paramaribo vormt reeds jaren een drukke verkeersader. Teneinde deze weg te ontlasten, zal de Regering de mogelijkheden inventariseren om alternatieve verkeerswegen, indien mogelijk over bestaande wegen, uit te breiden en te verharden. Dit zal eveneens gelden voor het ontlasten van de Kwattaweg in westelijke richting. Wonen Paramaribo is een stad, waarvan het overgrote deel der woningen bestaat uit laagbouw. Dit maakt dat de stad zich over een groot oppervlak heeft verspreid, waarbij het ontbreken van een adequaat beheer van het openbaar gebied grote gevolgen heeft. In het oude centrum is de woonfunctie geheel afwezig. De woonwijken zijn om het centrum aangelegd. De woondichtheid in de 12 ressorten van Paramaribo is zeer verschillend. Deze afname in de bouw heeft zich na 1993 voortgezet, hetgeen bij een gelijkblijvende bevolkingsontwikkeling leidt tot een toenemend tekort aan woningen. Door het gebrek aan onderhoud treedt bovendien een snelle verslechtering op van de kwaliteit van de woningen. Het uitblijven van investeringen in de woningbouw kan worden toegeschreven aan o.a. de drastische stijging van grond- en bouwkosten, de dalende reële inkomens en de afnemende rol van de Overheid in het huisvestingsgebeuren. Een effect van deze situatie is dat, naast de tegenstelling tussen rijk en arm, zich thans een andere ontwikkelt tussen jong en oud. Jongeren die zelfstandig willen wonen, komen moeizaam aan betaalbare huisvesting. Voorzieningen Het fysieke voorzieningenniveau is van belang voor de leefbaarheid van de stad en het goed kunnen functioneren van burgers, bedrijven en instellingen. Door de ruime opzet van de stad, met daaraan gekoppeld een relatief inefficiënt gebruik van de beschikbare voorzieningen, is dit voorzieningenniveau moeilijk op peil te houden. De kwaliteit van de infrastructuur is duidelijk verminderd door gebrek aan onderhoud en het ontbreken van noodzakelijke uitbreidingen. Het wegennet in Paramaribo is uitgebreid en een groot deel daarvan is verhard. De kwaliteit van dit wegennet is door gebrek aan onderhoud echter sterk achteruitgegaan,

5 waardoor het verkeer veel hinder ondervindt. Er zijn een aantal drukke verkeersstromen, die vanuit de stad

6 lopen naar andere districten, waaronder de Kwattaweg de Indira Gandhiweg en de Ds. Martin Luther Kingweg. Aangezien veel bedrijven en woningen langs deze wegen zijn gevestigd komt het voor dat doorgaand en bestemmingsverkeer daar intensief gebruik van maken en elkaar hinderen. Een structureel probleem, waarmee Paramaribo te kampen heeft, is dat van de afwatering en riolering. Het stelsel van afvoerkanalen en kunstwerken wordt middels een langjarige inhaalexercitie wederom op peil gebracht, teneinde in de regenperiode de neerslag optimaal te verwerken. Met de nutsvoorzieningen is het redelijk gesteld. Het overgrote deel van de woningen in Groot-Paramaribo is aangesloten op het waterleiding-, electriciteits- en telefoonnetwerk. De telecommunicatie is redelijk goed te noemen. Moderne ontwikkelingen op telecommunicatiegebied zijn sterk in gebruik toegenomen. De sociale en culturele voorzieningen in Paramaribo zijn nationaal georiënteerd en daardoor op een relatief hoog niveau. Ziekenhuizen, poli's, scholen, en recreatieve voorzieningen zijn goed bereikbaar. De toegang tot en de kwaliteit van zowel de gezondheidszorg als het onderwijs zijn echter afgenomen. Hoewel de stad uitgestrekt is, is er een gebrek aan openbare groenvoorzieningen. Enkele groen voorzieningen zijn in het centrum gesitueerd, t.w. het Onafhankelijkheidsplein, de Palmentuin en de Cultuurtuin. Daarnaast bieden de Waterkant en het gebied bij 't Vat mogelijkheden van verpozing. Industrieterreinen Van oudsher zijn er een aantal locaties, waar industriële activiteiten geconcentreerd zijn. Genoemd kunnen worden de stroken langs het Saramaccakanaal en de Surinamerivier, te Bethesda en Geyersvlijt. Er is een tekort aan industrieterreinen, gelet op de vele bedrijven die in woonwijken worden opgezet en gelet op de vraag vanuit het bedrijfsleven. De informele sector Vanwege de teruggang in de Surinaamse economie, is het besteedbaar inkomen van burgers verminderd. Voor het op peil houden van de eigen levensstandaard zijn mensen gedwongen meerdere jobs te aanvaarden. Een deel van deze mensen vindt emplooi in de informele sector. In het straatbeeld is de informele economie zichtbaar aanwezig.

7 Programma tot ordening van de ruimte De vormgeving van de stad Paramaribo kan niet los worden gezien van de ruimtelijke ordening, de wijze waarop specifiek gebruik van de ruimte wordt gestimuleerd. De Overheid zal daarbij regulerend optreden door particuliere verkavelaars de ruimte te bieden om binnen vastgestelde regelgeving, invulling te geven aan het gebruik van de ruimte. Ter stimulering van de aanwending van de ruimte ten behoeve van een beter leefklimaat zal de Regering ertoe overgaan om in nauw overleg met relevante maatschappelijke groepen, waaronder het bedrijfsleven, een integraal mobiliteitsplan op te stellen. Een structuurplan zal hier deel van uit maken, met daaruit voortvloeiende bestemmingsplannen, een verkeerscirculatieplan, een openbaar vervoerplan, een parkeerplan en een verkeersveiligheidsplan. In hetzelfde kader moet de opstelling van het Beleidsplan voor de Transportsector worden gezien, welke thans ter hand wordt genomen. In het mobiliteitsplan, waarin de structuren in Meerzorg eveneens worden meegenomen in de ontwikkeling, zal de basis worden gelegd voor het vestigen van een richtinggevend plan voor het ruimtelijk beleid. In dit kader zal de Wet op de Ruimtelijke Ordening worden geactualiseerd en zullen de daarin genoemde organen worden ingesteld. Aan het op te stellen structuurplan kunnen drie hoofddoelstellingen worden gekoppeld, te weten: - de positionering van Paramaribo t.o.v. de directe omgeving, alsook ten opzichte van overige ontwikkelingsgebieden: het structuurplan zal deze positie helder maken en de gemaakte keuzen zullen worden onderbouwd; - het wonen: het structuurplan zal mogelijkheden bieden voor het realiseren van hoogwaardig woon-, werk-, en vrijetijdsbesteding; - de economie: ter ondersteuning van de ontwikkeling van de economie zullen ruimtelijke voorwaarden worden geschapen. Daarbij zal een evenwichtige spreiding van economische activiteiten worden gerealiseerd. Zo zullen industrieterreinen worden aangewezen en industriehallen worden gebouwd. Ter verdere stimulering van de productie zal de rol van de haven als distributiecentrum worden geëvalueerd en mogelijk worden aangepast.

8 Naast de eerder genoemde hoofddoelstellingen zullen nog een aantal doelstellingen geformuleerd worden, afhankelijk van de grenzen van het structuurplangebied,

9 waaronder:verkeer en vervoer, voorzieningen, recreatie, natuur en landschap, natuur en landbouw, veeteelt en visserij. Met betrekking tot verkeer en vervoer vindt thans een grondige evaluatie van het openbaar vervoer plaats, op basis waarvan dit zal worden gereorganiseerd. In deze betreft het, het stelsel van openbaar wegtransport bestaande uit particuliere lijnbussen, het Nationaal Vervoers Bedrijf en het taxiwezen. Ter optimalisering van de veiligheid en de continuïteit van het scheepvaartverkeer en de efficiëntie van de havenoperaties, zal de verdere rehabilitatie van het Nieuwe Haven complex ter hand worden genomen. In dit kader past tevens de verdere uitvoering van het project Electronische Data en Statistische Uitwisseling tussen de Maritieme Autoriteit Suriname, de douane en de N.V. Havenbeheer. Voor een structurele aanpak en coördinatie van de havenoperaties zal een onderzoek worden verricht voor het instellen van een Havenautoriteit. De S.M.S. zal worden doorgelicht, waarbij mogelijkheden zullen worden bekeken om deze dienst samen met derden uit te voeren. In het kader van de ontwatering van Paramaribo wordt thans een studie verricht voor het opstellen van een masterplan; middels satellietcontrole is een paspuntennet over de stad gelegd, waardoor de basis kan worden gelegd voor onder andere een verkort kadaster. De opgelopen achterstand in beheer en onderhoud zal gefaseerd worden ingelopen, naast het implementeren van ingrijpende vernieuwingen aan de bestaande ontwateringsinfrastructuur, dan wel uitbreiding daarvan. Uitgaande van het principe 'de gebruiker betaalt', zal op de middellange termijn de ontwateringsfunctie bij een beheersorganisatie worden ondergebracht, die via heffingen middelen zal genereren voor het beheer. Leefklimaat De Regering zal op korte termijn ertoe overgaan, maatregelen te treffen ter stimulering van initiatieven en projecten op het gebied van stadsherstel en daartoe de nodige incentieven geven. Met name de binnenstad van Paramaribo met haar prachtige monumenten, zal worden behouden door o.a. aanpassing van de ter zake handelende wetgevingsproducten met betrekking tot onderhoud en behoud van historische panden en gebieden.

10 BELEIDSMATRIX MONITORING URBANISATIE GROOT PARAMARIBO Start/ duur Programma's MAATREGELEN Invest. in SRG mln GENERAAL TOTAAL 5141 Structurering groei Paramaribo en andere urbane gebieden Ontwerpen van structuurplannen en bestemmingsplannen voor Groot -Paramaribo, Moengo, Albina en Meerzorg De stedenbouwkundige ontwikkeling van Nieuw Nickerie ter hand nemen en stimulering wederopbouw van Moengo en Albina Het opzetten van regionale centra in districten en opvoeren van het voorzieningenniveau 25 Verbetering stedelijk leefklimaat Actualisering wet op Ruimtelijke Ordening alsmede instellen van instituten

11 Evaluatie en reorganisatie openbaar transport (particuliere lijnbussen, taxiwezen, Nationaal Vervoers Bedrijf) 1 Ontwerpen van een structuurplan en bijbehorende bestemmingsplannen Opstellen van een verkeerscirculatieplan 35 Stimulering productie en industrie Behoud gebouwd erfgoed Optimalisering scheepvaartverkeer en havenoperaties Uitvoeren van het ontwateringsplan Groot - Paramaribo Evaluatie en mogelijke aanpassing van de rol van de haven als distributiecentrum Aanwijzen van industrieterreinen en het bouwen van industriehallen Samenstellen van een pakket maatregelen voor behoud, bescherming, waardering, beheer en exploitatie van de historische en natuurlijke monumenten Uitvoering project Elektronische Data en Statistische Uitwisseling tussen MAS, douane en N.V. Havenbeheer Onderzoek naar de haalbaarheid van het instellen van een havenautoriteit Uitvoering project Rehabilitatie Nieuwe Haven

8.7 NUTSVOORZIENINGEN

8.7 NUTSVOORZIENINGEN Meerjaren Ontwikkelingsplan 21 t/m 25 8.7 NUTSVOORZIENINGEN Voor iedere samenleving is ten behoeve van de huishoudens en bedrijven, een adequaat niveau van nutsvoorzieningen van groot belang. Dit niet

Nadere informatie

Hengelo, Hart van Zuid

Hengelo, Hart van Zuid Hengelo, Hart van Zuid Nota Ruimte budget 14,5 miljoen euro Planoppervlak 50 hectare Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ROC van Twente Internationale potentie

Nadere informatie

9,2. Antwoorden door een scholier 1786 woorden 1 april keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Oefentoets hoofdstuk 3

9,2. Antwoorden door een scholier 1786 woorden 1 april keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Oefentoets hoofdstuk 3 Antwoorden door een scholier 1786 woorden 1 april 2011 9,2 4 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Oefentoets hoofdstuk 3 Globalisering in steden: grootstedelijke gebieden in de VS 1 Bekijk bron 7. De bron

Nadere informatie

HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum:

HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum: HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum: 14-4-2009 Huidige situatie De locatie maakt deel uit van het ontwikkelingsgebied Heerenveen Noordoost; een langgerekt gebied tussen grofweg de

Nadere informatie

"Administratieve herziening Hoogspanningsleiding"

Administratieve herziening Hoogspanningsleiding Bestemmingsplan "Administratieve herziening Hoogspanningsleiding" Inhoud. Toelichting Regels Kaart nr. 090207 Procedure. Kennisgeving voorbereiden bestemmingsplan Gepubliceerd d.d. : 10 december 2009 Ontwerpbestemmingsplan

Nadere informatie

Gemeente Oosterhout. Kantorenlocatie Beneluxweg- Zuid

Gemeente Oosterhout. Kantorenlocatie Beneluxweg- Zuid Gemeente Oosterhout Kantorenlocatie Beneluxweg- Zuid Netto oppervlakte: ca. 1.4 hectare Aantal bedrijven: 1 bedrijf Bereikbaarheid (wegen, spoor, water, openbaar vervoer): A27 en openbaar vervoer Type

Nadere informatie

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid Factsheet Verkeer 1. Inleiding In deze factsheet Verkeer staan de voertuigen en personen centraal die de openbare weg gebruiken. Het gaat hier dus niet om de fysiek aanwezige infrastructuur (die komt aan

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4 Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4 Samenvatting door V. 1441 woorden 21 mei 2017 5,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Paragraaf 2 Wat is een stad? 4 kenmerken: - Een bepaalde,

Nadere informatie

Nijmegen Waalfront Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nijmegen Waalfront Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Nota Ruimte budget 25 miljoen euro Planoppervlak 33 hectare Nijmegen Waalfront Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Synergie tussen stad en water De directe ligging

Nadere informatie

Maastricht Belvédère. Nota Ruimte budget 10 miljoen euro

Maastricht Belvédère. Nota Ruimte budget 10 miljoen euro Maastricht Belvédère Nota Ruimte budget 10 miljoen euro Planoppervlak 56 hectare (als onderdeel van 280 hectare herstructurering oude bedrijventerreinen) Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke

Nadere informatie

Handreiking luchtkwaliteit gevoelige bestemmingen Noord-Brabant

Handreiking luchtkwaliteit gevoelige bestemmingen Noord-Brabant Handreiking luchtkwaliteit gevoelige bestemmingen Noord-Brabant Het Bestuurlijk B5 Milieu heeft in september 2012 het Plan van Aanpak Gezonde Luchtkwaliteit vastgesteld. Eén van de acties die we daarin

Nadere informatie

voorontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Oostelijke Tangent - Temse Verslag plenaire vergadering

voorontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Oostelijke Tangent - Temse Verslag plenaire vergadering voorontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Oostelijke Tangent te Sint-Niklaas - Verslag plenaire vergadering 8 juli 2015 Ruimte Vlaanderen Afdeling Gebieden en Projecten Koning Albert II-laan

Nadere informatie

Heukelum. Zicht op de Linge

Heukelum. Zicht op de Linge Heukelum Zicht op de Linge Het stadje Heukelum is een van de vijf kernen van de gemeente Lingewaal. Heukelum ligt in de Tielerwaard, aan de zuidoever van de rivier de Linge, in een van de meest westelijke

Nadere informatie

4. BESCHRIJVING EN ANALYSE BESTAANDE SITUATIE

4. BESCHRIJVING EN ANALYSE BESTAANDE SITUATIE 4. BESCHRIJVING EN ANALYSE BESTAANDE SITUATIE 4.1 Inleiding In dit hoofdstuk wordt een beeld geschetst van de bebouwde kom van Hertme, zoals deze nu is. Achtereenvolgens komen aan de orde: Cultuurhistorisch

Nadere informatie

Analyse verkeerseffecten variant 2.1

Analyse verkeerseffecten variant 2.1 Analyse verkeerseffecten variant 2.1 s-gravendijkwal - Henegouwerlaan Januari 2010 Januari 2010 2 1. Inleiding Ten behoeve van de uitwerkingsfase van variant 2.1c uit de Planstudie s-gravendijkwal - Henegouwerlaan

Nadere informatie

Regionale behoefteraming Brainport Industries Campus Eindhoven

Regionale behoefteraming Brainport Industries Campus Eindhoven Regionale behoefteraming Brainport Industries Campus Eindhoven 23 juni 2015 Managementsamenvatting Status: Managementsamenvatting Datum: 23 juni 2015 Een product van: Bureau Stedelijke Planning bv Silodam

Nadere informatie

Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen. Bestemmingsplan Ambachtsschool

Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen. Bestemmingsplan Ambachtsschool Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen Bestemmingsplan Ambachtsschool Gemeente Enschede Programma Stedelijke Ontwikkeling Team Bestemmingsplannen Februari 2016 SAMENVATTING EN BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN

Nadere informatie

Proces locatiekeuze Asielzoekerscentrum gemeente Meppel

Proces locatiekeuze Asielzoekerscentrum gemeente Meppel Proces locatiekeuze Asielzoekerscentrum gemeente Meppel Inleiding Het proces om tot een locatiekeuze voor de vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC) te komen is precair. In dit document wordt verder

Nadere informatie

Fact sheet. Concentraties van allochtone ouderen en jongeren,

Fact sheet. Concentraties van allochtone ouderen en jongeren, Fact sheet nummer 1 maart 2004 Concentraties van allochtone ouderen en jongeren, 1994-2003 Waar in Amsterdam wonen allochtone jongeren en ouderen? Allochtonen wonen vaker dan autochtonen in gezinsverband

Nadere informatie

Montferland. Voorwoord

Montferland. Voorwoord Montferland R U I M T E V O O R O N D E R N E M E N! Rob Visser, wethouder Economische Zaken Voorwoord De gemeente Montferland beschouwt werkgelegenheid als de motor van onze maatschappij. Het scheppen

Nadere informatie

Aanbieden notitie A16 corridor en Rotterdam University Business District. De VVD, CDA en Leefbaar Rotterdam verzoeken het college daarom:

Aanbieden notitie A16 corridor en Rotterdam University Business District. De VVD, CDA en Leefbaar Rotterdam verzoeken het college daarom: Verzoek VVD, CDA en Leefbaar Rotterdam Aanbieden notitie A16 corridor en Rotterdam University Business District De A16 is voor de Metropoolregio en de Randstad een belangrijke verbinding met Antwerpen,

Nadere informatie

Daarnaast is op p. 18 de geluidslijn m.b.t. de boegkavel niet juist weergegeven.

Daarnaast is op p. 18 de geluidslijn m.b.t. de boegkavel niet juist weergegeven. 1 Reclamant 1 Gedateerd 19-01-2013 Ontvangen 22-01-2013 1. Aangegeven wordt het niet eens te zijn met de manier waarop de boegkavel en Brouwhuisse Heide is weergegeven op p. 11 van de toelichting van het

Nadere informatie

TE KOOP BOUWKAVEL Nieuwland Parc (ong.) te Alblasserdam

TE KOOP BOUWKAVEL Nieuwland Parc (ong.) te Alblasserdam TE KOOP BOUWKAVEL Nieuwland Parc (ong.) te Alblasserdam Ooms Drechtsteden Bedrijfshuisvesting B.V. Johan de Wittstraat 40 3311 KJ Dordrecht telefoon: 078 614 43 33 web: www.ooms.com mail: dordrecht@ooms.com

Nadere informatie

13/ / Informatief deel

13/ / Informatief deel 13/183 43-03/26000512 DEEL 2 Informatief deel Leeswijzer Het is de bedoeling dat het informatief gedeelte de bestaande ruimtelijke structuur van de gemeente schetst, met inbegrip van de ruimtelijk relevante

Nadere informatie

De Koppeling Houten. Zichtlocatie te midden van de Houtense voorzieningen. Kantoorvestiging in de gemeente Houten

De Koppeling Houten. Zichtlocatie te midden van de Houtense voorzieningen. Kantoorvestiging in de gemeente Houten De Koppeling Houten Zichtlocatie te midden van de Houtense voorzieningen Kantoorvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten de Koppeling Centrale ligging in Houten Zichtlocatie langs belangrijkste weg

Nadere informatie

Nota behandeling zienswijzen en ambtelijke aanpassingen (procesnota) bestemmingsplan Zuilichem, Kerkwegje tussen 8 en 10

Nota behandeling zienswijzen en ambtelijke aanpassingen (procesnota) bestemmingsplan Zuilichem, Kerkwegje tussen 8 en 10 Nota behandeling zienswijzen en ambtelijke aanpassingen (procesnota) bestemmingsplan Zuilichem, Kerkwegje tussen 8 en 10 Bestemmingsplan : Zuilichem, Kerkwegje tussen 8 en 10 Datum vaststelling raad :

Nadere informatie

Woningbouwlocaties Oosterhout

Woningbouwlocaties Oosterhout Woningbouwlocaties Oosterhout Maak even een stap terug in de tijd en beredeneer zoals de provinciebestuurders/stadbestuurders toendertijd (1990) redeneerde op het feit dat er in 20 jaar tijd 4500 woningen

Nadere informatie

Reactienota. Behorende bij de Structuurvisie "Wernhout 2025"

Reactienota. Behorende bij de Structuurvisie Wernhout 2025 Reactienota Behorende bij de Structuurvisie "Wernhout 2025" 1. Inleiding De ontwerp structuurvisie "Wernhout 2025" is op dinsdag 22 oktober 2013 gepresenteerd aan de bewoners en de Dorpsraad van Wernhout.

Nadere informatie

TE KOOP. Breda Heilaarstraat

TE KOOP. Breda Heilaarstraat TE KOOP Breda Heilaarstraat Unieke kans in Princenhage: twee prachtig gelegen bouwkavels met de mogelijkheid om een vrijstaande woning te bouwen met zeer ruime bouw mogelijkheden. De kavels liggen op een

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 Gebiedsanalyse

HOOFDSTUK 2 Gebiedsanalyse HOOFDSTUK 2 Gebiedsanalyse 2.1 Inleiding In dit hoofdstuk zijn achtereenvolgens de ruimtelijke structuur en de functionele structuur van het plangebied uiteengezet. De ruimtelijke structuur is beschreven

Nadere informatie

DE WERELD VAN DE GROTE STAD

DE WERELD VAN DE GROTE STAD DE WERELD VAN DE GROTE STAD VIER KENMERKEN VAN HET BEGRIP STAD Een bepaalde omvang, per land verschillend Een hoge bebouwingsdichtheid in vergelijking met het omringende gebied Een beroepsbevolking die

Nadere informatie

Werklandschap Meerpaal. Sport en werk centraal in Nederland. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten

Werklandschap Meerpaal. Sport en werk centraal in Nederland. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Werklandschap Meerpaal Sport en werk centraal in Nederland Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Werklandschap Directe aansluiting op A27 Gebiedsoppervlak van 10 ha Flexibele kavelgrootte

Nadere informatie

Geriefbos Gilze-Rijen. Vrij wonen in een geriefbos midden in het brabantse landschap

Geriefbos Gilze-Rijen. Vrij wonen in een geriefbos midden in het brabantse landschap Geriefbos Gilze-Rijen Vrij wonen in een geriefbos midden in het brabantse landschap Geriefbos Vrij wonen in een geriefbos midden in het brabantse landschap Op uitnodiging van de gemeente heeft Buro Lubbers

Nadere informatie

WERKGELEGENHEID IN HET NEDERLANDSE WADDENGEBIED

WERKGELEGENHEID IN HET NEDERLANDSE WADDENGEBIED WERKGELEGENHEID WERKGELEGENHEID IN HET NEDERLANDSE WADDENGEBIED 1988-2013 Dit document is een vertaling van: Employment and employment developments in the Dutch Wadden Area 1988-2013 VERSIE 20150409 APR

Nadere informatie

Studie herinrichting complex E40 te Drongen. Terugkoppeling bewoners 01/12/2016

Studie herinrichting complex E40 te Drongen. Terugkoppeling bewoners 01/12/2016 Studie herinrichting complex E40 te Drongen Terugkoppeling bewoners 01/12/2016 1 Inhoud Inleiding Bijkomende varianten Bijkomende tellingen 2 Inleiding 3 Inleiding Doelstelling van de vergadering: informeren

Nadere informatie

van de het raadslid dhr. F. van den Broek (VVD) over parkeren Eindhoven Airport

van de het raadslid dhr. F. van den Broek (VVD) over parkeren Eindhoven Airport gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6402 Inboeknummer 15bst00960 Beslisdatum B&W 14 juli 2015 Dossiernummer 15.29.103 (2.3.2) Raadsvragen van de het raadslid dhr. F. van den Broek (VVD) over parkeren Eindhoven

Nadere informatie

Izegem - Visie Ontwikkelingsvisie en ontwerp voor de stationsomgeving

Izegem - Visie Ontwikkelingsvisie en ontwerp voor de stationsomgeving Izegem - Visie 2030 Ontwikkelingsvisie en ontwerp voor de stationsomgeving Izegem - Visie 2030 Ontwikkelingsvisie en ontwerp voor de stationsomgeving. De Vlaamse stad Izegem heeft Palmbout Urban Landscapes

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 17 december 2015 Agendanummer : 09 Datum : 11 november Onderwerp Bestemmingsplan Nieuwe Klif

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 17 december 2015 Agendanummer : 09 Datum : 11 november Onderwerp Bestemmingsplan Nieuwe Klif Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 17 december 2015 Agendanummer : 09 Datum : 11 november 2015 Onderwerp Bestemmingsplan Nieuwe Klif Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit 1. in te stemmen met

Nadere informatie

R Land e bouw sultaten per thema

R Land e bouw sultaten per thema Resultaten Landbouwper thema H 5.1 Resultaten per thema Resultaten per thema De ontwikkelingen, knelpunten en dilemma s die samenhangen met onze fysieke leefomgeving worden in deze studie uitgewerkt aan

Nadere informatie

NOTA VAN BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN ontwerpbestemmingsplan Heliushaven

NOTA VAN BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN ontwerpbestemmingsplan Heliushaven NOTA VAN BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN ontwerpbestemmingsplan Heliushaven INLEIDING In 2011 is het voorontwerp bestemmingsplan Heliushaven opgesteld en heeft het wettelijk vooroverleg plaatsgevonden, zoals

Nadere informatie

Structuurvisie Noord-Holland. Achtergrondinformatie

Structuurvisie Noord-Holland. Achtergrondinformatie Structuurvisie Noord-Holland Achtergrondinformatie Structuurvisie: waarom en wat? - Inwerkingtreding Wro 1 juli 2008 - elke overheidslaag stelt eigen structuurvisie op (thema of gebied) - structuurvisies

Nadere informatie

Toelichting op het bestemmingsplan. 1e herziening bestemmingsplan Leerpark, locatie Brandweerkazerne. Stadsontwikkeling Dordrecht

Toelichting op het bestemmingsplan. 1e herziening bestemmingsplan Leerpark, locatie Brandweerkazerne. Stadsontwikkeling Dordrecht Toelichting op het bestemmingsplan 1e herziening bestemmingsplan Leerpark, locatie Brandweerkazerne Stadsontwikkeling Dordrecht Augustus 2009 1. Inleiding Het bestemmingsplan Leerpark is op 1 maart 2005

Nadere informatie

2001 NO.74 STAATSBLAD VAN DE REPUBLIEK SURINAME

2001 NO.74 STAATSBLAD VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2001 NO.74 STAATSBLAD VAN DE REPUBLIEK SURINAME STAATSBESLUIT van 31 oktober 2001 ter uitvoering van artikel 4 lid 2 van de Bouwwet 1956 (G.B. 1956 no. 30, zoals laatstelijk gewijzigd bij S.B. 1980 no.

Nadere informatie

Onderwerp : Verklaring van geen bedenkingen

Onderwerp : Verklaring van geen bedenkingen Raadsvoorstel *Z0158AF9EC1* Aan de raad Documentnummer : INT-14-14647 Afdeling : Ruimte Onderwerp : Verklaring van geen bedenkingen Inleiding Bij besluit van 2 december 2010 (2010/53460) heeft uw raad

Nadere informatie

Rotterdam Stadshavens

Rotterdam Stadshavens Rotterdam Stadshavens Nota Ruimte budget 31 miljoen euro Planoppervlak 1000 hectare (1600 hectare inclusief wateroppervlak) Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nadere informatie

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue)

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Nota Ruimte budget 75 miljoen euro voor Brainport Eindhoven en 6,8 miljoen voor ontwikkeling A2-zone Planoppervlak 3250 hectare (Brainport Eindhoven) Trekker

Nadere informatie

Notitie. Aan : Roel Volman (SO, team bestemmingsplannen) Van : Paul Bruijkers (SO, Ingenieursbureau) Datum :

Notitie. Aan : Roel Volman (SO, team bestemmingsplannen) Van : Paul Bruijkers (SO, Ingenieursbureau) Datum : Notitie Stadsontwikkeling Aan : Roel Volman (SO, team bestemmingsplannen) Van : Paul Bruijkers (SO, Ingenieursbureau) Datum : 12-7- 2016 Bezoekadres: De Rotterdam Wilhelminakade 179, Rotterdam Postadres:

Nadere informatie

Aanvraag om afgifte van een ontheffing op grond van artikel 2.5 (Ruimtelijke Verordening Gelderland)

Aanvraag om afgifte van een ontheffing op grond van artikel 2.5 (Ruimtelijke Verordening Gelderland) Aanvraag om afgifte van een ontheffing op grond van artikel 2.5 (Ruimtelijke Verordening Gelderland) De gemeente Berkelland vraagt voor het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied, Kieftendijk Haaksbergseweg

Nadere informatie

Oude Tempel Soesterberg Milieukundige onderzoeken luchtkwaliteit en bedrijven en milieuzonering

Oude Tempel Soesterberg Milieukundige onderzoeken luchtkwaliteit en bedrijven en milieuzonering Notitie Project: Oude Tempel Soesterberg Onderwerp: Milieukundige onderzoeken luchtkwaliteit en bedrijven en milieuzonering Referentie: 16M8024 Datum: 18 juli 2016 Auteur: Mevrouw ing. N.J.W. Pirovano

Nadere informatie

Ontwikkelstrategie Lammenschansdriehoek, Gemeente Leiden (februari 2013) Ontwikkelstrategie

Ontwikkelstrategie Lammenschansdriehoek, Gemeente Leiden (februari 2013) Ontwikkelstrategie (februari 2013) Ontwikkelstrategie Lammenschans, Leiden in opdracht van: Gemeente Leiden februari 2013, Amsterdam Kerkstraat 204 1017 GV Amsterdam Postbus 15550 1001 NB Amsterdam Soeters Van Eldonk architecten

Nadere informatie

De Molenzoom. Kantoorlocaties in centrum van Houten. Kantoorvestiging in de gemeente Houten

De Molenzoom. Kantoorlocaties in centrum van Houten. Kantoorvestiging in de gemeente Houten De Molenzoom Kantoorlocaties in centrum van Houten Kantoorvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Molenzoom Centrale ligging in Houten Zichtlocatie langs spoorlijn Nabij centrumvoorzieningen op het

Nadere informatie

Nieuw-Mathenesse Stedelijk, Modern en Gastvrij

Nieuw-Mathenesse Stedelijk, Modern en Gastvrij Nieuw-Mathenesse Stedelijk, Modern en Gastvrij Nieuw-Mathenesse Stedelijk, Modern en Gastvrij Rapportage onderzoek gebiedsbranding Nieuw-Mathenesse 2 3 Inhoud sop gave Hoofdstuk 1 Inleiding 6 Hoofdstuk

Nadere informatie

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting De begroting van de provincie Utrecht voor 2012 Een samenvatting Hoeveel gaat de provincie Utrecht in 2012 uitgeven? Waaraan en waarom? Dat leest u in deze samenvatting. U zult zien dat wij voor 2012 duidelijke

Nadere informatie

1.4 Factoren die bepalend zijn voor reële convergentie

1.4 Factoren die bepalend zijn voor reële convergentie Productiviteit, concurrentiekracht en economische ontwikkeling Concurrentiekracht wordt vaak beschouwd als een indicatie voor succes of mislukking van economisch beleid. Letterlijk verwijst het begrip

Nadere informatie

IJsselsprong Zutphen. Nota Ruimte budget 20 miljoen euro. Planoppervlak 160 hectare

IJsselsprong Zutphen. Nota Ruimte budget 20 miljoen euro. Planoppervlak 160 hectare Nota Ruimte budget 20 miljoen euro Planoppervlak 160 hectare IJsselsprong Zutphen Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Waterveiligheid als motor Bescherming tegen

Nadere informatie

Hoofdstructuur van het groen

Hoofdstructuur van het groen Hoofdstructuur van het groen Groenstructuur vanuit de randen van de stad. Typerend voor Den Haag is de groenstuctuur aan de noord- en westrand van de stad, waar groene vingers diep in het stedelijk weefsel

Nadere informatie

Bestemmingsplan Weideveld 2016, 1 e herziening. (ontwerp 25 januari 2019)

Bestemmingsplan Weideveld 2016, 1 e herziening. (ontwerp 25 januari 2019) Bestemmingsplan Weideveld 2016, 1 e herziening (ontwerp 25 januari 2019) Pagina 2 van 13 2019-01-25 Toelichting - Weideveld 2016 1e herziening Bestemmingsplan Weideveld 2016, 1 e herziening Toelichting

Nadere informatie

Adviescomité SEA. Is er al dan niet een strategische milieubeoordeling (SEA) vereist voor het ontwerp beleidsplannen mariene beschermde gebieden?

Adviescomité SEA. Is er al dan niet een strategische milieubeoordeling (SEA) vereist voor het ontwerp beleidsplannen mariene beschermde gebieden? Directoraat-generaal Leefmilieu EUROSTATION Blok II 2 e verdieping Victor Hortaplein 40, bus 10 B 1060 BRUSSEL www.environment.fgov.be Secretariaat van het Adviescomité SEA: Sabine WALLENS t: + 32 2 524

Nadere informatie

Parkeren, verbindende schakel in ruimtelijke ontwikkelingen. Sjoerd Stienstra, Stienstra Adviesbureau Frans Bekhuis, CROW/ KpVV

Parkeren, verbindende schakel in ruimtelijke ontwikkelingen. Sjoerd Stienstra, Stienstra Adviesbureau Frans Bekhuis, CROW/ KpVV Parkeren, verbindende schakel in ruimtelijke ontwikkelingen Sjoerd Stienstra, Stienstra Adviesbureau Frans Bekhuis, CROW/ KpVV 16 mei 2013 2 Inhoud 1. Parkeren en maatschappelijk-ruimtelijke ontwikkelingen

Nadere informatie

Tracéstudie A2 Ladonk Kapelweg (TALK) 8 september 2011

Tracéstudie A2 Ladonk Kapelweg (TALK) 8 september 2011 Tracéstudie A2 Ladonk Kapelweg (TALK) 8 september 2011 Programma opening en welkom door wethouder Van der Zanden toelichting door projectleider van Duren pauze en gelegenheid voor vragen beantwoording

Nadere informatie

Reactienota zienswijzen Ontwerpbestemmingsplan Klaver 6a

Reactienota zienswijzen Ontwerpbestemmingsplan Klaver 6a Reactienota zienswijzen Ontwerpbestemmingsplan Klaver 6a Gemeente Horst aan de Maas Datum: 26 januari 2015 ACHTERGROND Beoogde ontwikkeling Op het bedrijventerrein TradePortWest zijn verschillende bedrijven

Nadere informatie

IJsseldelta- Zuid. Nota Ruimte budget 22,4 miljoen euro. Planoppervlak 650 hectare

IJsseldelta- Zuid. Nota Ruimte budget 22,4 miljoen euro. Planoppervlak 650 hectare IJsseldelta- Zuid Nota Ruimte budget 22,4 miljoen euro Planoppervlak 650 hectare Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Aanleg Hanzelijn met linksonder viaducten

Nadere informatie

Economische visie. Gemeente Cranendonck

Economische visie. Gemeente Cranendonck Economische visie Gemeente Cranendonck Economische visie voor en door ondernemers Om in de toekomst de kansen en mogelijkheden op economisch gebied optimaal kunnen benutten, is een gezamenlijke koers en

Nadere informatie

VVP 2005 VVP 2005 VVP 2005. De kaders voor het Verkeers- en Vervoerbeleid 2005-2015 van de gemeente Amersfoort

VVP 2005 VVP 2005 VVP 2005. De kaders voor het Verkeers- en Vervoerbeleid 2005-2015 van de gemeente Amersfoort 4 4 De kaders voor het Verkeers- en Vervoerbeleid 2005-2015 van de gemeente Amersfoort Bereikbaar en bewegen Voorwoord van H. Brink, Wethouder verkeer gemeente Amersfoort Hoe houden we Amersfoort bereikbaar

Nadere informatie

ADVIES. Ontwerp van richtplan van aanleg. «Voormalige kazernes van Elsene» 21 februari 2019

ADVIES. Ontwerp van richtplan van aanleg. «Voormalige kazernes van Elsene» 21 februari 2019 ADVIES Ontwerp van richtplan van aanleg «Voormalige kazernes van Elsene» 21 februari 2019 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000 Brussel Tel : 02

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing

Ruimtelijke onderbouwing Ruimtelijke onderbouwing ten behoeve van aanvraag omgevingsvergunning voor het plaatsen van een gedeelte van een woonwagen en voor een meterkast buiten de aangelegde woonwagenlocatie aan de Heelalstraat.

Nadere informatie

Kwaliteitsnet Landbouwverkeer Zeeland

Kwaliteitsnet Landbouwverkeer Zeeland Intentieverklaring Kwaliteitsnet Landbouwverkeer Zeeland Beleidsplan Verkeersveiligheid Zeeland 2010-2020... 1 4039641_ROVZ intentieverklaring_u.indd 1 22-11-2011 17:16:10 4039641_ROVZ intentieverklaring_u.indd

Nadere informatie

Bedrijventerrein Meerpaal. Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten

Bedrijventerrein Meerpaal. Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Bedrijventerrein Meerpaal Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Meerpaal Directe aansluiting op A27 Goede infrastructuur op het terrein Hoogwaardige

Nadere informatie

9.3 DECENTRALISATIE EN REGIONALE ONTWIKKELING

9.3 DECENTRALISATIE EN REGIONALE ONTWIKKELING 9.3 DECENTRALISATIE EN REGIONALE ONTWIKKELING Decentralisatie en regionale ontwikkeling zijn twee onlosmakelijk aan elkaar verbonden begrippen. Decentralisatie houdt in het delegeren van institutionele

Nadere informatie

s t r u c t u u r v i s i e G o o r Goor 202

s t r u c t u u r v i s i e G o o r Goor 202 VISIEKAART 8 9 s t r u c t u u r v i s i e G o o r 2 0 2 5 structuu Goor 202 rvisie 5 1. Structuurvisie Goor 2025 2. Analyse 3. Visie en ambitie: Goor in 2025 4. Ruimtelijke kwaliteit 5. Wonen 6. Economie

Nadere informatie

BIJLAGE 3: Toetsingskader

BIJLAGE 3: Toetsingskader BIJLAGE 3: Toetsingskader In dit toetsingskader geven partijen een nadere invulling en uitwerking aan de kaders die in de PKB Plus PMR met betrekking tot het deelproject 750 hectare natuur en recreatie

Nadere informatie

B&W-voorstel. Onderwerp: Ruimtelijke motivering voor transformatie leegstaand kantoorpand Zuid Willemsvaart naar 5 woningen.

B&W-voorstel. Onderwerp: Ruimtelijke motivering voor transformatie leegstaand kantoorpand Zuid Willemsvaart naar 5 woningen. B&W-voorstel Onderwerp: Ruimtelijke motivering voor transformatie leegstaand kantoorpand Zuid Willemsvaart 217-227 naar 5 woningen. 1) Status Het voorstel heeft betrekking op het uitoefenen van de collegebevoegdheden

Nadere informatie

Dashboard Omgevingskwaliteit. Dag van de Omgevingswet 10 oktober 2013

Dashboard Omgevingskwaliteit. Dag van de Omgevingswet 10 oktober 2013 Dashboard Dag van de Omgevingswet 10 oktober 2013 Omgevingswet De overheid bepaalt via monitoring of aan Omgevingswaarden wordt voldaan en wat de staat van de leefomgeving is. Doelstelling: De Omgevingswet

Nadere informatie

Omgevingswet in de praktijk en de lessen voor digitalisering. Gerwin Gabry KuiperCompagnons

Omgevingswet in de praktijk en de lessen voor digitalisering. Gerwin Gabry KuiperCompagnons Omgevingswet in de praktijk en de lessen voor digitalisering Gerwin Gabry KuiperCompagnons Gerwin Gabry Sociaal-geograaf/planoloog Visievorming leefomgeving Cursussen Omgevingswet Commissie voor de mer

Nadere informatie

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie T P E C N O C Hollands Spoor en omgeving mei 2008 2 Inleiding 1 Straatnamenkaart 1 Inleiding Voorwoord Voor u ligt de Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving.

Nadere informatie

Alternatieve locaties Hoeksche

Alternatieve locaties Hoeksche Alternatieve locaties Hoeksche Waard Nieuw Reijerwaard / Westelijke Dordtse Oever Nota Ruimte budget 25 miljoen euro (11 miljoen euro voor Nieuw Reijerwaard en 14 miljoen euro voor Westelijke Dordtse Oever)

Nadere informatie

Naar aanleiding van de concept Factsheets, zie ons via een link beschikbaar zijn gesteld door de gemeente Meierijstad berichten wij u als volgt.

Naar aanleiding van de concept Factsheets, zie ons via een link beschikbaar zijn gesteld door de gemeente Meierijstad berichten wij u als volgt. Stichting Dorpsraad Keldonk Secretariaat: Morgenstraat 50, 5469GD Keldonk, dorpsraadkeldonk@xs4all.nl Provincie Noord-Brabant T.a.v. gedeputeerde heer van der Maat Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Overschie. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Overschie. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 Burgemeester Baumannlaan 4 2.2 Abtsweg 4 2.3 Park Zestienhoven

Nadere informatie

Reconnecting Rotterdam Port Samenvatting

Reconnecting Rotterdam Port Samenvatting Reconnecting Rotterdam Port Samenvatting Aart de Koning, april 2010 De aanleiding: de concurrentiepositie van de haven van Rotterdam staat onder druk De haven van Rotterdam is altijd sterk verankerd geweest

Nadere informatie

ARTIKEL LID 2 BRO: LADDER VOOR DUURZAME VERSTEDELIJKING

ARTIKEL LID 2 BRO: LADDER VOOR DUURZAME VERSTEDELIJKING ANNEKE FRANKEN & HANS KOOLEN GIJS HEUTINK ADVOCATEN ARTIKEL 3.1.6 LID 2 BRO: LADDER VOOR DUURZAME VERSTEDELIJKING www.gijsheutinkadvocaten.nl Inhoudsopgave Achtergrond Ladder Toepassingsbereik Ladder Ruimtelijke

Nadere informatie

1. Aanleiding NOTITIE VARIANTEN FIETSPAD BERKELSEDIJKJE

1. Aanleiding NOTITIE VARIANTEN FIETSPAD BERKELSEDIJKJE NOTITIE VARIANTEN FIETSPAD BERKELSEDIJKJE 1. Aanleiding Op 31 maart 2016 heeft de gemeenteraad op basis van de herziening van het Mobiliteitsplan besloten om een nadere studie te doen naar de positie van

Nadere informatie

Eindterm 1 de woon- en leefsituatie in buurten en wijken van Nederlandse steden en dorpen beschrijven en vergelijken. In dat verband kan hij/zij

Eindterm 1 de woon- en leefsituatie in buurten en wijken van Nederlandse steden en dorpen beschrijven en vergelijken. In dat verband kan hij/zij Explicitering bij de eindtermen aardrijkskunde Van toepassing bij centraal examen 2006 Leefbaarheid en zorg in stedelijke en landelijke gebieden KB en GL/TL De kandidaat kan Eindterm 1 de woon- en leefsituatie

Nadere informatie

Accommodatiebeleid Maatschappelijke Voorzieningen

Accommodatiebeleid Maatschappelijke Voorzieningen Maatschappelijke Voorzieningen Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Hilversum 1 Inhoudsopgave Samenvatting 3 1 Inleiding 8 2 Huisvestingsstrategie en eigendomsstrategie 10 3 Cultuur 15 4 Sociale voorzieningen

Nadere informatie

Onderzoek ontlasten Vlietbruggen. Onderzoeksresultaten. Adviesgroep 10 mei 2016

Onderzoek ontlasten Vlietbruggen. Onderzoeksresultaten. Adviesgroep 10 mei 2016 Onderzoek ontlasten Vlietbruggen Onderzoeksresultaten Adviesgroep 10 mei 2016 2 Algemene conclusies Verkeer Voertuigverliesuren ochtendspits Voertuigverliesuren avondspits 10000 9000 8000 7000 6000 5000

Nadere informatie

STUDIE NAAR DE TOEKOMST VAN HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK. Uitgangspunten en onderzoeksvragen in de studie Deel Zwevegem - Leie

STUDIE NAAR DE TOEKOMST VAN HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK. Uitgangspunten en onderzoeksvragen in de studie Deel Zwevegem - Leie STUDIE NAAR DE TOEKOMST VAN HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK Uitgangspunten en onderzoeksvragen in de studie Deel Zwevegem - Leie ! Uitgangspunten vertrekken vanuit de hoofddoelstelling van het onderzoek: het

Nadere informatie

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Nieuwe Hollandse Waterlinie Nota Ruimte budget 35 miljoen euro Planoppervlak 300 hectare Trekker Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Nieuwe Hollandse Waterlinie Stevige nieuwe ruggengraat voor de Linie De Nieuwe Hollandse

Nadere informatie

Achtergrondinformatie

Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie Serious game Buurtje Bouwen 10 Lesopzet en achtergrondinformatie Buurtje Bouwen ACHTERGRONDINFORMATIE Huidige wetgeving Ruimtelijke ordening in Nederland is een door de Grondwet vastgestelde

Nadere informatie

Bijlage 1: Verkeersgeneratie en afwikkeling defensie-eiland te Woerden

Bijlage 1: Verkeersgeneratie en afwikkeling defensie-eiland te Woerden Bijlage 1: Verkeersgeneratie en afwikkeling defensie-eiland te Woerden Datum : 15 februari 2012 Opdrachtgever : Projectnummer : 211x0759 Opgesteld door : L. van Oort 1. Uitgangspunten De kern Woerden is

Nadere informatie

Werkgelegenheid in Leiden

Werkgelegenheid in Leiden maart 2010 Werkgelegenheid in Leiden Jaarlijks publiceert de eenheid Beleidsonderzoek en Analyse (BOA) de meest actuele cijfers over het aantal bedrijven en werkzame personen in Leiden gebaseerd op het

Nadere informatie

Analyse ontwikkeling van vraag en aanbod logistiek terreinen in de regio Schiphol

Analyse ontwikkeling van vraag en aanbod logistiek terreinen in de regio Schiphol Analyse ontwikkeling van vraag en aanbod logistiek terreinen in de regio Schiphol Hoofdrapport 4 maart 2013 Inhoudsopgave 1. Aanleiding en context pagina 3 3. Geografische afbakening pagina 4 4. Ontwikkeling

Nadere informatie

Bijlage 3 Concept regionale ontwikkelingsstrategie knooppunten

Bijlage 3 Concept regionale ontwikkelingsstrategie knooppunten Bijlage 3 Concept regionale ontwikkelingsstrategie knooppunten De regionale ontwikkelingsstrategie geeft concreet uitwerking aan het schaalniveau kiezen tussen knooppunten in de corridor en aan andere

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 158 Besluit van 29 april 2008, houdende vaststelling van een algemene maatregel van bestuur als bedoeld in artikel 108, eerste lid, van de Wet

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ambitiedocument Regio Rivierenland Wij, de tien samenwerkende gemeenten binnen Regio Rivierenland: delen de beleving van de verscheidenheid in ons gebied;

Nadere informatie

Verkeersintensiteiten, verkeersveiligheid en Oosterdalfsersteeg

Verkeersintensiteiten, verkeersveiligheid en Oosterdalfsersteeg Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Bijlage 1: Locaties met voor- en nadelen.

Bijlage 1: Locaties met voor- en nadelen. Hieronder is de tabel met de weging van de locaties: De diverse onderdelen zijn gescoord op 0-1-2 waarbij hoe hoger de score, hoe beter het onderdeel. locaties Afmeting, grootte van terrein 8.000 Galamaschool

Nadere informatie

Quickscan Locaties Transferium West

Quickscan Locaties Transferium West Quickscan s Transferium West Datum 6 april 2015 Doel Inventarisatie locaties en mogelijkheden per locatie in s-hertogenbosch West t.b.v. een transferium. Doelgroep Bezoekers aan de gemeente s-hertogenbosch

Nadere informatie

Uitwerking verkeersonderzoek Olst. Informatieavond. 16 mei 2018

Uitwerking verkeersonderzoek Olst. Informatieavond. 16 mei 2018 Uitwerking verkeersonderzoek Olst Informatieavond 16 mei 2018 2 Agenda vanavond Aanleiding Verbeteren Leefbaarheid en Veiligheid in Olst Eerder onderzoek rondweg Olst Jan Hooglandstraat Twee varianten

Nadere informatie

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE OVERHEID 7 november 2012 VLAAMSE REGERING KIEST VOOR BREED OVERLEG BIJ UITVOERING PLANNEN HAVEN VAN ANTWERPEN

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE OVERHEID 7 november 2012 VLAAMSE REGERING KIEST VOOR BREED OVERLEG BIJ UITVOERING PLANNEN HAVEN VAN ANTWERPEN PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE OVERHEID 7 november 2012 VLAAMSE REGERING KIEST VOOR BREED OVERLEG BIJ UITVOERING PLANNEN HAVEN VAN ANTWERPEN Centraal Netwerk geïnstalleerd Vandaag werd in Antwerpen het

Nadere informatie

Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Entree Oost

Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Entree Oost STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 56393 3 oktober 2017 Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Entree Oost Nr. 2017/431538 Burgemeester en wethouders van Haarlem;

Nadere informatie

5. Scenario s Inleiding

5. Scenario s Inleiding 67 5. Scenario s 5.1. Inleiding Er zijn drie verschillende scenario s opgesteld. Met behulp van de scenario s is in beeld gebracht op welke verschillende wijze de gesignaleerde knelpunten en kansen, als

Nadere informatie