Stap 1: Start je tuinontwerp bij voorkeur met een horizontale en verticale hulp liniaal:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stap 1: Start je tuinontwerp bij voorkeur met een horizontale en verticale hulp liniaal:"

Transcriptie

1 Belangrijk uitgangspunten voordat je start met tekenen: Maak de tekening in de volgorde zoals ook de tuin wordt aangelegd en doorloop de volgende stappen: 1. Begin met de maatvoering liniaal. 2. Woning en Bebouwing zijn uitgangspunt. 3. Plaats hulpmaten vanuit bebouwing en zichtlijnen > erfgrenzen. Bepaal de erfgrenzen en teken deze in. 4. Bouw de tekening op vanuit de woning: verharding zoals inrit terras gazon border 5. Vraag offerte aan en/of maak gebruik van de afdrukmogelijkheden: Stap 1: Start je tuinontwerp bij voorkeur met een horizontale en verticale hulp liniaal: Kies een liniaal Teken een horizontale liniaal van links naar rechts onderin het teken canvas. Plaats de verticale liniaal bij voorkeur van onder naar boven aan de rechterzijde.

2 Deze liniaal geeft de graden hoek/richting aan en genereert daarmee ook evenwijdige hulplijnen. Deze hulplijnen lichten op in het teken canvas, hierdoor wordt het mogelijk om snel en gericht te schetsen. Stap 2: Plaats de bebouwing in het tekencanvas: Teken de woning, garage, veranda en het tuinhuis. Kies daarna direct de kleur en het verband van de muur. (bij woning en tuinhuis) Wissel direct van dak, kleur en soort: Teken het dak en stel de nokhoogte in.

3 Klik op soort en kies de daksoort en kleur. Roteer indien gewenst de nok met de rotatieknop. Klik door naar 3D en bekijk direct het (gewenste) resultaat. De bebouwing is vast, dus basis en maatgevend bij ieder tuinontwerp. De woning met zijn breedte, hoogte, deuren en ramen bepaald icm met de erfgrenzen de mogelijkheden van een tuinontwerp. De ramen zijn belangrijk voor de zichtlijnen, deuren moeten logisch benaderbaar zijn. En de erfgrenzen? De naam zegt het al deze bepalen de grenzen van de mogelijkheden aan een tuinontwerp.

4 Stap 3: Teken vanuit de woning maatlijnen: Kies een maatlijn en teken deze vanuit de vaste bebouwing. Bepaal met deze maatlijnen bijvoorbeeld de: Afstand tot de openbare weg. Afstand tot de erfafscheiding (haag, schutting, hekwerk,..) Afstand tot de carport, garage, het tuinhuis. Stap 4: Bouw de tekening op vanuit de woning: Kies een verharding soort.

5 En stel direct het gewenst formaat en verband in. Kies bij een veelhoek voor de tekenmogelijkheid veelhoek zoals bij dit gazon. Wijs de hoekpunten aan dubbelklik of druk op stop en trek/sleep vervolgens het gazon op de gewenste maat.

6 De tuinmuur rondom het terras kan eenvoudig geplaatst worden kies muur. Teken de muur in bijvoorbeeld met veelhoek. Bepaal vervolgens de kleur en het gewenste formaat verband.

7 De breedte, het verband en de kleur kunnen afzonderlijk worden gekozen. Stel de starthoogte t.o.v. peilhoogte woning in en de hoogte van de muur. Teken de border bijvoorbeeld met rhodo kies voor oppervlak. Teken een losse plant met de pijl-object toets, een rij met veelhoek en een oppervlak met het vierkant. Bijvoorbeeld de staptegels vindt je bij paden.

8 Stap 5: Controle en je kan aan de slag met de tuinaanleg: Vraag offerte of advies aan. Zoek een verkooppunt en/of bestel direct. Maak gebruik van de verschillende uitgebreide afdrukmogelijkheden. Let op: Controleer voordat je aan de slag gaat de hoeveelheden, erg belangrijk: Controle 1 Loop elk getekend product in de stuklijst aan de rechterzijde van de tekentool na en kies het gewenste product in samenhang met de getekende hoeveelheid. (hou ook rekening met snijverlies, breuk etc.) Controle 2 Het bovenaanzicht wordt berekend in de hoeveelheden controleer mogelijke overlap, plaats eventueel een oppervlak even buiten het tuinontwerp. Bekijk de hoeveelheid en zet deze dan met ongedaan maken terug in het ontwerp. Controle 3 Doe een korte totaaltelling bijvoorbeeld perceeloppervlak in mindering verharding, gazon, border en woning. Daarnaast kan je in de Modus Maten op een eenvoudige manier in een andere weergave de hoeveelheden controleren. Ook gemakkelijk en slim is het om op verschillende manieren afdrukken te genereren met/zonder maatlijnen en maatlabels.