2. Palliatieve terminale zorg in de thuissituatie Zorg door vrijwilligers Mantelzorgondersteuning Thuiszorgorganisaties 9

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2. Palliatieve terminale zorg in de thuissituatie 8 2.1 Zorg door vrijwilligers 8 2.2 Mantelzorgondersteuning 8 2.3 Thuiszorgorganisaties 9"

Transcriptie

1 Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Palliatieve (terminale) zorg Palliatieve zorg Palliatieve terminale zorg Netwerk Palliatieve Zorg Noord-West Utrecht Consultatie en ondersteuning voor professionals Palliatieve terminale zorg en diverse disciplines Financiering van zorg 7 2. Palliatieve terminale zorg in de thuissituatie Zorg door vrijwilligers Mantelzorgondersteuning Thuiszorgorganisaties 9 3 Intramurale palliatieve terminale zorg Het ziekenhuis De hospices Verpleeghuizen Verzorgingshuizen Zorg rond afscheid/nazorg via websites Mutatieformulier 1.

2 Inleiding COMMUNICATIE, daar gaat het immers om. Zonder goede communicatie geen goede zorg. Dit geldt des te meer voor de palliatieve zorg. Samenwerking, in het belang van de cliënt, omdat die deze zorg maar een keer kan krijgen; je kunt het, als hulpverlener, niet over doen. Dat maakt deze zorg belangrijk en uitdagend. Om u inzicht te geven in de mogelijkheden op het gebied van palliatieve zorg in uw regio is deze sociale kaart ontwikkeld. Onderzoek heeft aangetoond dat de meeste mensen het liefst thuis sterven. Als dat niet (meer) mogelijk of wenselijk is, dan kiest men in eerst instantie voor de huiselijkheid van een hospice. En toch blijkt uit diezelfde cijfers dat eenderde van de mensen in een ziekenhuis sterft. Samenwerking is dus van groot belang. Onder andere tussen: Ziekenhuis en huisarts/thuiszorg, om patiënten vroeger te kunnen ontslaan en heropnames zoveel mogelijk te voorkomen Ziekenhuis en hospice, om een goede overdracht naar het hospice te waarborgen Huisarts, thuiszorg en VTZ om de patiënt zolang mogelijk thuis te houden Thuiszorg en VTZ om samen de optimale zorg te leveren Hospice en thuiszorg/vtz om de overgang naar het hospice, daar waar gewenst, zo soepel mogelijk te laten verlopen Daarnaast zijn er vele vormen van deskundigheidsbevordering: Consultatieteams voor huisartsen en verpleeghuisartsen Scholing voor artsen, verpleegkundigen en verzorgenden Het Netwerk PTZ signaleert hiaten en biedt bijeenkomsten aan voor uiteenlopende doelgroepen Tevens vindt u in deze sociale kaart informatie over zorg aan naasten, zowel tijdens de terminale fase, als na het overlijden van een dierbare. Deze sociale kaart is geen statisch gegeven. Voortdurende actualisatie is noodzakelijk. Er zijn vele ontwikkelingen te verwachten, mede omdat de nieuwe zorgwet is ingetreden. Het is op dit moment nog onduidelijk welke consequenties die zal hebben op het gebied van (financiële) regelingen, indicaties en mogelijkheden voor zorgvernieuwing. Voor uw commentaar, suggesties en mutaties houden wij ons aanbevolen. Namens het Netwerk Palliatieve Zorg Noord West Utrecht, Anneline A. Smit, voorzitter, Directeur Johannes Hospitium De Ronde Venen Huisarts en consulent palliatieve zorg 2.

3 1. Palliatieve terminale zorg 1.1 Algemeen Palliatieve zorg is het geheel van de actieve totaalzorg voor patiënten waarvan de ziekte niet langer op curatieve therapieën reageert. Voor hen en is de controle van pijn en andere symptomen, alsook de psychische, morele en sociale ondersteuning, van essentieel belang. Palliatieve zorg beoogt niet langer de patiënt te genezen, maar hem en zijn nabestaanden een optimale levenskwaliteit te garanderen. De definitie van palliatieve zorg van de World Health Organisation (2002): Palliatieve zorg is een benadering die de kwaliteit van het leven verbetert van patiënten en hun naasten die te maken hebben met een levensbedreigende aandoening, door het voorkomen en het verlichten van lijden door middel van vroegtijdige signalering en zorgvuldige beoordeling en het behandelen van pijn en andere problemen van lichamelijke, psychosociale en spirituele aard. 1.2 Palliatieve terminale zorg Dit is palliatieve zorg ten behoeve van de laatste fase in het leven. Overlijden is dan binnen afzienbare tijd te verwachten. Deze fase kan dagen tot enkele maanden duren. Naast beheersing van het lijden is de begeleiding van de afronding van het bestaan en het nemen van afscheid het belangrijkste doel van deze zorg. Palliatieve Terminale Zorg: Bevestigt het leven en beschouwt het sterven als een normaal proces Heeft niet de intentie om het sterven te verhaasten, noch om het uit te stellen Voorziet in verlichting van pijn en andere belastende symptomen Biedt ondersteuning om patiënten te helpen zo actief mogelijk te leven tot aan het sterven Komt zoveel mogelijk tegemoet aan de wensen van de patiënt en de naasten, zonder dat zij daarbij geconfronteerd worden met beperkende regels Biedt ondersteuning aan familie en naasten bij het omgaan met de situatie gedurende het sterfbed en in de periode van rouw na het overlijden Maakt gebruik van een multidisciplinair team om aan de behoeften van de patiënt en diens naasten tegemoet te komen Plaatst de kwaliteit van leven op de voorgrond en kan een positieve invloed hebben op het verloop van de ziekte Is in een vroeg stadium van de ziekte toe te passen, in combinatie met andere therapieën die bedoeld zijn om het leven te verlengen, zoals chemotherapie of radiotherapie en sluit die onderzoeken in die nodig zijn om belastende klinische complicaties beter te kunnen begrijpen en te beheersen. 3.

4 1.3 Netwerk Palliatieve Terminale Zorg Noord-West Utrecht Eind 2000 is het Netwerk Palliatieve Zorg Noord-West Utrecht opgericht. Dit is een samenwerkingsverband van de volgende organisaties/instellingen; Zuwe Hofpoortziekenhuis Zuwe verpleeghuizen/verzorgingshuizen Zuwe thuiszorg Johannes Hospitium Wilnis Bijna-thuishuis De Mantelmeeuw Verzorgingshuizen Vrijwilligers Terminale Zorg (VTZ) Regionale Huisartsenvereniging Noord-West Utrecht Integraal Kankercentrum Midden Nederland (IKMN) Afgevaardigden uit deze organisaties vormen de Stuurgroep, ondersteuning komt van een onafhankelijk coördinator. De algemene doelstelling van het netwerk is: Het leveren van een geïntegreerd en op maat gesneden aanbod van palliatieve zorg door de bestaande voorzieningen in de regio Noord-West Utrecht. Om dit te realiseren wordt jaarlijks een werkplan geschreven waarin de algemene doelstelling wordt uitgewerkt in concrete activiteiten. Diverse werkgroepen werken dit verder uit. Meer informatie over het Netwerk Palliatieve Terminale Zorg Noord-West Utrecht is te vinden op de website; Voor het afbakenen van het geografisch gebied voor het netwerk Noord-West Utrecht is voorlopig uitgegaan van het adherentiegebied van Zuwe. Deze bestaat uit de volgende gemeenten: Abcoude, Loenen, Breukelen, Maarssen, De Ronde Venen, Woerden, Oudewater en Montfoort. De plaatsen Vleuten en De Meern behoren tot het netwerk Stad Utrecht. 1.4 Consultatie- en ondersteuningsmogelijkheden voor professionals Voor dit onderdeel is het van belang om drie partijen te belichten, zij werken allen voor professionals in de provincie Utrecht. * Intergraal Kankercentrum Midden Nederland (IKMN); Het IKMN vormt een oncologisch kennisnetwerk in de regio Midden Nederland. Ze kunnen gebeld worden bij vragen rondom de zorg voor kankerpatiënten en voor zorg in de palliatieve fase. Het IKMN zorgt ervoor dat verzamelde en gebundelde kennis door consultatie, registratie en informatie uitgedragen wordt. Bezoekadres: Catharijnesingel 55 te UTRECHT Telefoonnummer: * Palliatie Team Midden Nederland (PTMN) Binnen de regio Midden-Nederland is een consultteam 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor diverse zorgverleners. Het team bestaat uit elf personen; zes artsen en vijf 4.

5 verpleegkundigen. Zij zijn allen gespecialiseerd in de palliatieve zorg, vanuit verschillende invalshoeken. In het team zit bijvoorbeeld een anesthesist, een internist, een verpleeghuisarts, een oncologieverpleegkundige en een medisch-technisch opgeleide verpleegkundige. Artsen, verpleegkundigen en apothekers kunnen het team bellen. U krijgt telefonisch ondersteuning op maat, bij specifiek vragen rondom de zorg of behandeling van patiënten in de palliatieve (terminale) fase. Helpdesk PTMN : bereikbaar 24 uur per dag, 7 dagen per week er zijn geen kosten verbonden aan consultatie Hoe krijgt u advies? U belt telefoonnummer en vraagt naar de helpdesk van het PTMN Eén van de teamleden wordt via de semafoon opgeroepen. Deze belt u zo spoedig mogelijk terug. De consulent maakt telefonisch, samen met u, een (voorlopige) analyse van de bestaande problemen. U zoekt, in overleg, naar een oplossing. Soms is overleg met andere leden van het team of externe deskundigen nodig. Na het telefonisch advies ontvangt u altijd een schriftelijk advies (bij voorkeur per ). Zonodig worden vervolgafspraken gemaakt. Na afronding van het consult krijgt u, ter evaluatie, een vragenlijst toegestuurd. * Specialistisch Team Midden Nederland (STMN) Steeds meer patiënten willen thuis verzorgd worden en ook thuis sterven. Specialisatie in de thuiszorgtechnologie maakt dit mede mogelijk. In de provincie Utrecht is o.a. het STMN hiervoor verantwoordelijk. Het STMN bestaat momenteel uit 15 verpleegkundigen, die geschoold en getraind zijn op het gebied van thuiszorgtechnologie. De verpleegkundigen bezoeken de cliënten niet alleen thuis, maar ook in verzorgings- en/of verpleeghuizen en in hospices. Het grootste deel van de werkzaamheden bestaat uit infusietherapie, pijnbestrijding en sedatie in de palliatieve fase. Aanmelding gaat via en overleg vindt plaats met huisarts of specialist. De hulp kan meestal binnen 24 uur geregeld zijn. Het team heeft ook een signalerende en verwijzende functie. Soms wordt een oncologieverpleegkundige, diëtiste of maatschappelijk werker ingeschakeld. STMN bereikbaar via : 7 dagen per week, van uur voor spoedgevallen ook s nachts bereikbaar. bij aanmelding de patiënten gegevens paraat. 1.5 Palliatieve terminale zorg en diverse disciplines Verschillende hulpverleners en instanties zijn ondersteunend tijdens de zorg in de palliatieve fase. Hieronder volgt een korte beschrijving van de meest voorkomende. 5.

6 De medisch specialist De specialistische zorg in de palliatieve fase is niet langer gericht op het behandelen en genezen van de ziekte maar op het verlichten van de klachten die ten gevolge van de ziekte optreden. De specialist begeleidt de patiënten en kan ondersteuning bieden aan huisartsen en wijkverpleegkundigen. De huisarts De huisarts regelt de medische zorg en de begeleiding. Hij of zij coördineert de multidisciplinaire zorg in de palliatieve fase of draagt dit over aan een andere discipline. De huisarts heeft ook een verwijzende rol, bijvoorbeeld naar de fysiotherapeut of de diëtist. Maar ook na het sterfbed kan verwijzing belangrijk zijn, waar het gaat om nazorgmogelijkheden voor de nabestaanden. De fysiotherapeut De fysiotherapeut adviseert, begeleidt en behandelt bij stoornissen in houding en/of beweging. Hij of zij behandelt bij pijn, dyspnoe of verzorgt ontspanningsoefeningen. Een aantal therapeuten hebben zich bekwaamd in lymfdrainage en oedeemtherapie. Voor namen en adressen zie De gespecialiseerde verpleegkundige Binnen de instellingen van het netwerk werken diverse gespecialiseerde verpleegkundigen. Specialisaties zijn o.a. oncologie, hartfalen, neurologische aandoeningen en astma/copd. Zij hebben een belangrijke rol bij advies, voorlichting en instructie (AIV). Zij bespreken met hulpvragers hoe de ziekte een plaats kan krijgen in hun leven of hoe er thuis bepaalde aanpassingen kunnen komen die het leven vergemakkelijken. Terminale cliënten en partners en familieleden die betrokken zijn bij de zorg kunnen een beroep doen op advies, instructie en voorlichting, bijvoorbeeld over ondersteuningsmogelijkheden. Er is een protocol huisbezoeken aan terminale cliënten, indien er nog geen verpleging nodig is. Deze verpleegkundigen van het wijkteam zijn te bereiken bij Zuwe thuiszorg via telefoonnummer De maatschappelijk werker Een maatschappelijk werker kan ondersteunen bij emotionele, sociale en financiële problemen, bijvoorbeeld over het afscheid nemen, de omgang met kinderen en veranderingen of spanningen binnen de relatie of het gezin. Bij financiële zaken kan het gaan om praktische regelingen rondom uitvaart of testament. Ook kan hij/zij nabestaanden helpen bij de rouwverwerking. is De diëtiste Hij of zij adviseert over voeding. Tijdens de palliatieve fase kan het advies worden bijgesteld, zo blijft het een advies op maat. Uw arts wordt op de hoogte gehouden van de dieetbehandeling. is op te vragen via telefoonnummer De apotheker Apotheken bereiden zelf medicijnen voor terminale patiënten of besteden het uit aan collegiale apotheken. De dienstdoende apotheken voor het weekend en de nacht bereiden de medicijnen zelf of zij zijn op de hoogte welke apotheek dat doet. Sinds een aantal jaren coördineert de Stichting Farmaceutische Thuiszorg Midden Nederland de organisatie rondom steunpuntapotheken in het werkgebied. In een steunpuntapotheek kunnen bijzondere farmaceutische bereidingen die speciale apparatuur 6.

7 en vaardigheden behoeven gemaakt worden voor de thuissituatie. Het gaat om medicatie die speciaal voor de patiënt op maat bereid wordt. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld: vullen van (morfine) cassettes infusievloeistoffen voor toediening van geneesmiddelen of voedingsmiddelen injecties Voor het gebied Noord-West Utrecht is apotheek Koert ( Biltstraat 100, Utrecht) steunpuntapotheek. Tel / Buiten openingstijden zijn de steunpuntapotheken bereikbaar via info@sft-mn.nl Bekend is dat er in de regio ook een paar apotheken zijn die bijzondere bereidingen maken. 1.6 Financiering van zorg Voor de meeste zorg wordt een beroep gedaan op de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, de. Het regionale zorgkantoor voert de uit en is ervoor verantwoordelijk dat verzekerden de zorg krijgen die hun toekomt. Zorgkantoor regio Utrecht is te bereiken via : Om in aanmerking te komen voor -zorg voert het CIZ de indicatiestelling uit. CIZ staat voor Centrum Indicatiestelling Zorg. Het CIZ kan ook informatie verschaffen over bijvoorbeeld het persoons gebonden budget of over eigen bijdrages bij opname. Het CIZ is te bereiken via : CIZ IJsselstein Postbus AH IJsselstein Tel Fax: algemeen@riovl.nl Website Meer informatie is te vinden op: 7.

8 2. Palliatieve terminale zorg in de thuissituatie De meeste mensen brengen hun laatste levensfase thuis door. Zij worden daarbij ondersteund door mantelzorgers; dit kan de partner zijn en/of familie, buren en vrienden. Professionele ondersteuning komt vanuit de eerste lijn door o.a. de huisarts, wijkverpleegkundige, fysiotherapeut, huishoudelijke hulp. Om de mantelzorgers te ontlasten kunnen vrijwilligers worden ingezet. 2.1 Vrijwilligers palliatieve terminale zorg Deze vrijwilligers bieden zorg aan patiënten en hun naasten; zij luisteren, praten, verzorgen, waken en zoeken mee naar oplossingen. Op die manier dragen zij ertoe bij dat mensen in een vertouwde omgeving kunnen sterven. Het werk van vrijwilligers is aanvullend op mantelzorg en op professionele zorg. Vrijwilligers werken zowel thuis als in diverse instellingen en zijn veelal speciaal getraind voor deze taak. Vrijwilligers kunnen enkele uren, één of meerdere dagdelen worden ingezet. De ondersteuning door vrijwilligers is gratis. Voor aanvragen kunnen professionals en hulpvragers terecht bij: Omgeving De Ronde Venen Stichting Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg Omgeving Maarssen/Breukelen/Loenen/ Abcoude Stichting Vrijwillige Palliatieve Terminale Maarssen Breukelen Abcoude/Loenen Omgeving Woerden Stichting Vrijwillige Palliatieve Terminale Thuiszorg Omgeving Montfoort en Oudewater Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Z-W-Utrecht Mantelzorgondersteuning Indien de mantelzorger zelf ondersteuning of advies nodig heeft kan hij/zij terecht bij het Steunpunt Mantelzorg. Het Steunpunt organiseert ook lotgenotencontact, cursussen en themamiddagen. Voor meer informatie kan de mantelzorger doorverwezen worden naar onderstaande steunpunten; Steunpunt mantelzorg Abcoude Steunpunt mantelzorg De Ronde Venen Steunpunt mantelzorg Loenen / Steunpunt mantelzorg Maarssen Steunpunt mantelzorg Montfoort/Linschoten Steunpunt mantelzorg Woerden/Oudewater

9 2.3 Thuiszorgorganisaties In de regio Noord-West Utrecht zijn 2 thuiszorgorganisaties actief. Zij leveren diverse diensten. Per organisatie wordt beschreven wat wel/niet mogelijk is. Voor de particuliere thuiszorgorganisaties : Zuwe thuiszorg Adres: Computerweg 4, 3542 DR Utrecht Telefoon: informatie@zuwe.nl/ website: Algemene organisatie met veel aandacht voor een zorgvuldige manier van werken met alle respect voor de cliënt als persoon en zijn of haar privacy, achtergrond, geloofsovertuiging en omstandigheden. Kernwaarden:betrokken, professioneel en vernieuwend Werkgebied binnen regio Noord-West Utrecht Hele regio Noord-West Utrecht: Abcoude, Loenen, Breukelen, Maarssen, De Ronde Venen, Woerden, Montfoort en Oudewater. Zorgaanbod PTZ: Verpleegkundigen: Verpleging, persoonlijke verzorging en huishoudelijke verzorging; AIV (Advies, Instructie en Voorlichting),ondersteunende begeleiding en ondersteuning mantelzorg. Bij spoedindicatie CIZ kan direct hulp ingezet worden., blijft medisch eindverantwoordelijke., verpleegkundigen niveau 4, 5: vanuit het netwerk scholing op gebied van PTZ. Verzorgenden:, niveau 2 en 3., wordt zo nodig mee samengewerkt., via cliënt of vrijwilligersorganisaties. Samenwerkingsafspraken met VTZ-organisaties Zo nodig wordt samengewerkt met maatschappelijke werker, fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist Uitsluitingscriteria PTZ: Geen Euthanasieprotocol aanwezig Reanimatieprotocol aanwezig:. Nazorg mogelijk? Zo ja, welke? : 2 of 3 rouwhuisbezoeken (geen indicatie nodig). Rouwbegeleiding (indicatie is nodig) Katheter inbrengen / verzorging: Zuurstoftoediening: Overige: Alle medisch technisch handelen i.s.m. het STMN Bijdrage in kosten door, via CIZ (geldt niet voor Advies, Instructie en Voorlichting) (geldt niet voor Advies, Instructie en Voorlichting of voor Ondersteunende begeleiding) Voor start zorgverlening is afspraak mogelijk?, intakegesprek door (wijk)verpleegkundige) Brochure beschikbaar: Via informatielijn

10 Thuiszorg De Vierstroom Adres:: Postbus 571, 2800 AN Gouda Telefoon : Bezoekadres; Lindenhof 5, 3442 GT Woerden Telefoon: / Fax: info@vierstroom.nl website : Algemene organisatie. Vierstroom biedt een zo compleet mogelijk pakket aan diensten en cursussen op het gebied van zorg. Hierbij staat de vraag van cliënt centraal. Dit pakket is herkenbaar, toegankelijk en bereikbaar. Voor iedereen. Werkgebied binnen regio Noord-West Utrecht Woerden Zorgaanbod PTZ: Huishoudelijke verzorging, persoonlijke verzorging, verpleging en begeleiding.aiv (Advies, Instructie en Voorlichting), blijft medisch eindverantwoordelijk Verpleegkundigen:, niveau 4 en 5 Verzorgenden:, niveau 1, 2 en 3. Wordt mee samengewerkt., via cliënt en vrijwilligersorganisatie Via VTZ-organisatie Zonodig wordt samengewerkt met maatschappelijk werker, fysiotherapeut, ergotherapeut en diëtiste Uitsluitingscriteria PTZ: Geen Euthanasieprotocol aanwezig Reanimatieprotocol aanwezig: Nazorg mogelijk? Zo ja, welke?, standaard rouwhuisbezoek Rouwbegeleiding(AIV) Katheter inbrengen / verzorging: Zuurstoftoediening: Overige:, Medisch technisch Handelen i.s.m ondersteuning Specialistisch Team. Voor start zorgverlening is afspraak mogelijk?, intakegesprek door wijkverpleegkundige Brochure beschikbaar:, via informatielijn

11 3. Intramurale palliatieve terminale zorg 3.1 Het ziekenhuis Palliatieve unit Zuwe Hofpoort ziekenhuis Adres: Polanerbaan 2, 3447 GN Woerden Telefoon: website: Algemeen ziekenhuis; waarin de palliatieve unit met 3 bedden de zorgvisie heeft: het bereiken van de hoogst mogelijke kwaliteit van leven voor patiënten met o.a. oncologische / hematologische aandoening in de eindfase van hun leven in lichamelijk, geestelijk, sociaal en spiritueel opzicht. We doen dit door de wensen van de patiënt als uitgangspunt te nemen en de naasten hier zoveel als mogelijk bij te betrekken. Ligging en bereikbaarheid Palliatieve unit: bereikbaar per trein / bus / auto. Medisch specialist: Verpleegkundigen: Verzorgenden: Euthanasieprotocol aanwezig Reanimatieprotocol aanwezig: Zo ja; welke nazorg? Katheter inbrengen en verzorging: Zuurstof: Overige: Voor opname is afspraak mogelijk? Brochure beschikbaar:, op consultbasis, internist/oncoloog in dienstverband, niveau 4 en 5 met oncologie aantekening,, in dienstverband, via de patiënt In dienstverband: maatschappelijk werker, psycholoog, fysiotherapeut, diëtist., er is een zorgvuldigheidsprotocol, protocol is aanwezig N.v.t. n.v.t. gratis bij patiënt op de kamer,., via unit palliatieve zorg 11.

12 3.2 De hospices Hospice Johannes Hospitium de Ronde Venen Adres: Kamgras HM Winis Telefoon: Fax: info@johanneshospitium.nl Internet : High-care hospice met 6 hospiceplaatsen, gebaseerd op chsistelijke principes. Visie: een gastvrij huis waar warme, persoonlijke, liefdevolle aandacht en professionele verzorging en begeleiding een grote rol spelen. Er wordt geen actief levensbeeindigend handelen (euthanasie, zoals beschreven in de Nederlandse wet) toegepast. In het Hospitium ligt de nadruk op het leven en het afronden van het leven. Ligging en bereikbaarheid, met mooie tuin, nabij centrum Wilnis. Bereikbaar met openbaar vervoer. Hospitiumarts: Medisch specialist Verpleegkundigen: Verzorgenden: Euthanasieprotocol aanwezig Reanimatieprotocol aanwezig: Respijtzorg: Zo ja; welke nazorg? Uitsluitingscriteria PTZ: Katheter inbrengen en verzorging: Infuus verzorging / bediening: Zuurstoftoediening: Overig: Overige kosten: Voor opname is afspraak mogelijk? Brochure beschikbaar:, indien gewenst, in dienstverband, op consultbasis, niveau 5 en niveau 4 (24 uur aanwezig), via patiënt / bewoner, met interne scholing Psycho-sociaal medewerker, in dienstverband psychiater, op consultbasis muziektherapeut en creatief therapeut op consultbasis., bij persisterende vraag:doorverwijzing Structureel geregeld Nazorggesprekken, telefonisch contact, herdenkingsbijeenkomsten, na een jaar nogmaals aandacht. Geen, mits Pijnmedicatie pomp Zelden (thuiszorg), voor de Eigen bijdrage : 10 Euro, op locatie van de gast 12.

13 Johannes Hospitium Vleuten Adres: Kloosterweide Telefoon: / Fax: info@hospicevleuten.nl Website: High-care hospice met 8 bedden, waar zorg geboden wordt aan terminale patiënten ongeacht levensovertuiging - tijdens de laatste maanden van hun leven en aan hun naasten. Ligging Rustige locatie nabij centrum Bereikbaarheid Trein / bus / auto / fiets Hospitiumarts: Medisch specialist Verzorgenden: Verpleegkundigen: Complementaire zorg: Euthanasieprotocol aanwezig Reanimatieprotocol aanwezig: Respijtzorg: Uitsluitingscriteria: Katheterverzorging: Zuurstof: Trachea uitzuigen: Overig: Indicatiestelling noodzakelijk? Overige kosten: In principe niet, in dienstverband, geschoold in palliatieve zorg, op consultbasis, niveau 5, met specifieke PTZ-scholing (24 uur aanwezig), op consultbasis Via patiënt/cliënt, met specifieke PTZ-scholing Op consultbasis: Maatschappelijk werker, psycholoog, Fysiotherapeut, ergotherapeut, activiteiten begeleider, Muziektherapeut, diëtiste en psycho-sociaal werker Massage, pedicure, kapper en creatieve therapeut :bij een vraag wordt een passende oplossing gezocht Structureel geregeld Geen, Eigen bijdrage aan het hospice à 25,- per dag. 5 per nacht. Voor opname is afspraak mogelijk?, via diensdoende verpleegkundige. Brochure beschikbaar:, via receptie

14 Hospice De Mantelmeeuw Adres: Meeuwenlaan 14, 3443 BC Woerden Telefoon: / Fax: demantelmeeuw@hetnet.nl Internet: Algemene identiteit. Bijna-thuishuis, waar zorg en ondersteuning volledig naar wens en behoefte van de bewoner worden aangeboden. Ligging en bereikbaarheid Het is een huiselijke voorziening in een rustige straat die weinig afwijkt van de thuissituatie met veel privacy en aandacht. Bereikbaar met trein/bus/auto Verpleeghuisarts: Verpleegkundigen: Verzorgenden: Euthanasieprotocol aanwezig: Reanimatieprotocol aanwezig: Respijtzorg: Zo ja; welke nazorg? Uitsluitingscriteria, op consultbasis, gedetacheerd (voor bewoners, niet uit Woerden) Van de thuiszorg, op consultbasis Is gebruikelijk en in overleg., met specifieke PTZ-training. Indien nodig worden zij in huis gehaald Wel aanwezig t.b.v. de vrijwilligers. Het blijft een zaak tussen arts en patiënt.., onder bepaalde voorwaarden Via evaluatie en contact houden Bij voorbaat geen, per individuele zorgvrager wordt gekeken naar de behoefte aan specialistische zorg en zonodige inzet. Bij zéér complexe situaties kan afgezien worden van opname en zal verwezen worden naar andere mogelijkheden. Katheter verzorging: Infuus verzorging / bediening mogelijk: Zuurstof toediening: Overig Canule verzorging en PEG-sonde verzorging Eigen bijdrage Overige kosten Voor opname is afspraak mogelijk? Brochure beschikbaar: t.b.v. de thuiszorg en specialistische zorg voor thuiszorgdeel, hierover eigen bijdrageheffing Geen voor verblijf in hospice Zelfde kosten als thuis Gratis, graag!. Via dienstdoend coördinator tel.nr /

15 Zuwe locatie Maria-oord Palliatieve unitc Adres: Herenweg DH Vinkeveen Telefoon: / Fax: info@groenewoude.nl / website: Katholiek verpleeghuis met palliatieve unit (5 bedden). PTZ aanbod met ruime inzet multidisciplinaire ondersteuning. Teaminzet naar behoefte. Er wordt rust, comfort en een veilige omgeving geboden.persoonlijke aandacht zonder dat de patiënt er om vraagt. Ligging en bereikbaarheid In centrum, bereikbaar per auto en bus Verpleeghuisarts: Hospitiumarts Verpleegkundigen: Verzorgenden: Euthanasieprotocol aanwezig Reanimatieprotocol aanwezig: Zo ja; welke nazorg? Uitsluitingscriteria PTZ: Katheter inbrengen en verzorging: Zuurstof toediening: Beademing Overige Overige kosten: Voor opname is afspraak mogelijk? Brochure beschikbaar:, op consultbasis, in dienstverband (arts is anestesist), op consultbasis vanuit het Johannes Hospitium te Wilnis, niveau 4 (24 uur aanwezig), niveau 5 oproepbaar, niveau 2 en 3 met scholing PTZ, in dienstverband Activiteitenbegeleider, diëtist, fysiotherapeut, ergotherapeut, muziektherapeut, creatieftherapeut, ook kan complementaire zorg geboden worden., wel ondersteunen in zoeken naar oplossing Via team of psycholoog.. Gratis, kleine vergoeding maaltijden, via Mevr. J. van Capel, idem 15.

16 3.3 De verpleeghuizen Zuwe Zorgcentrum Woerden Adres: Utrechtsestraatweg 50, 3445 AS Woerden Telefoon: / Fax: r.staal@zuwe.nl/ website: Algemeen verpleeghuis Zelfstandigheid in geborgenheid-----holistische mensvisie Ligging en bereikbaarheid Dichtbij het centrum van Woerden en station(10 minuten lopen) ; bereikbaar per bus of auto. Parkachtige omgeving. Verpleeghuisarts:, in dienstverband; met specifieke PTZ-scholing Verpleegkundigen:, niveau 4 Verzorgenden:, niveau 1,2 en 3, via de cliënt. In dienstverband: maatschappelijk werker, psycholoog, fysiotherapeut, ergotherapeut, activiteitenbegeleiding, dietist; Euthanasieprotocol aanwezig Reanimatieprotocol aanwezig: Zo ja; welke nazorg? Herdenkingsbijeenkomsten Uitsluitingscriteria PTZ: Geen Katheter inbrengen en verzorging: Zuurstof toediening: Overige: Overige kosten: CIZ-indicatie Soms Gratis Voor opname is afspraak mogelijk?,via zorgbemiddelaar Brochure beschikbaar: 16.

17 Zuwe Zorgcentrum Snavelenburg Adres: Snavelenburg GN Maarssen Telefoon: / Fax: E-mai: iballast@zuwe.nl Website: Algemeen verpleeghuis. Zuwe staat voor zorg, zorg voor iedereen. Kernwaarden: betrokken, professioneel en vernieuwend Ligging en bereikbaarheid Dichtbij centrum Maarssen, bereikbaar per trein / bus / auto Verpleeghuisarts:, in dienstverband Verpleegkundigen:, niveau 4 (PTZ geschoold)en 5 Verzorgenden:, niveau 3, via cliënt In dienstverband: fysiotherapeut, ergotherapeut, activiteitenbegeleider, diëtist en psycholoog Op consultbasis: medisch specialist,maatschappelijk werkl Euthanasieprotocol aanwezig Reanimatieprotocol aanwezig: Niet structureel Zo ja; welke nazorg? Uitsluitingscriteria PTZ: intraveneuze behandeling Katheter inbrengen / verzorging: Zuurstof toediening: Overige Overige kosten: Wisselend, maar altijd kort, tegen een kleine vergoeding Voor opname is afspraak mogelijk? Brochure beschikbaar:, via zorgbemiddelaar Tel

18 3.4 De verzorgingshuizen/woon-zorgcentra Woon-Zorgcentrum De Aa Adres: De Aa VV Breukelen Telefoon: / Fax: info@ woonzorgcentra-breukelen.nl website: Algemeen verzorgingshuis. In aanmerking genomen dat ieder mens een psychosociale somatische eenheid vormt, stelt de Stichting zich ten doel, de ouderen die daarom vragen, die ondersteuning te bieden die zij behoeven, De zorgverlening moet er op gericht zijn dat de ouderen, indien mogelijk een actieve rol spelen in het zorgproces. Stimuleren tot zelf instandhouding, zelfontplooiing en zelfbepaling is daarbij een voorwaarde. KDO plaatsen: 3 Ligging en bereikbaarheid Goed bereikbaar, net even buiten de kern van Breukelen. Per trein, bus en auto bereikbaar. Verpleeghuisarts: Verpleegkundigen: Verzorgenden: Euthanasieprotocol aanwezig Reanimatieprotocol aanwezig: Uitsluitingscriteria Katheter inbrengen / verzorging: Zuurstof toediening: Overig Overige kosten: Er is samenwerking tussen de verpleegunit en de meerzorgafdeling Psychogeriatrie, niveau 4 en 5 ( PTZ scholing via praktijkopleider en Zuwe), niveau 1, 2 en 3 (tijdens scholing komt PTZ aan de orde) op consultbasis, via familie of via een vrijwilligersorganisatie (interne scholing PTZ) Op consultbasis: psycholoog, fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist en complementaire zorg. In dienstverband activiteitenbegeleider. Per cliënt wordt dit gevraagd en genoteerd in zorgdossier Exit gesprek na ongeveer 3 à 4 weken Soms Op het appartement van de cliënt gratis Voor opname is afspraak mogelijk?, Tel / Contactpersoon Mevr. Elske van de Velden Brochure beschikbaar: Algemene folder bij receptie of mevr. v.d, Velden 18.

19 Woon-Zorgcentrum Antoniushof Adres: Antoniushof JL Montfoort Telefoon: Algemene extramurale instelling voor ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen wonen. De zorg kan ingekocht worden. KDO plaatsen in ontwikkeling Ligging en bereikbaarheid In het hart van Montfoort, per bus en auto te bereiken Verpleeghuisarts: Verpleegkundigen: Niveau 4 Verzorgenden:, niveau 1,2 en 3 Op consultbasis Via cliënt, samenwerkingsverband met VTZ-organisatie In consultbasis: maatschappelijk werker, psycholoog, fysiotherapeut, ergotherapeut, activiteitenbegeleider, muziektherapeut, creatief therapeut, diëtist en complementaire zorg. Euthanasieprotocol aanwezig In ontwikkeling Reanimatieprotocol aanwezig: Zo ja; welke nazorg? Katheter verzorging: Zuurstof toediening: Overige: Overige kosten: CIZ-indicatie Gratis. Voor opname is afspraak mogelijk?, via hoofdzorg of e.v.v. tel Brochure beschikbaar: bij Stichting De Rijnhoven Harmelen Tel

20 Verzorgingshuis Gerardus Majella Adres: Bozenhoven 157, 3641 AE Mijdrecht Telefoon: / Fax: / website : Katholiek verzorgingshuis KDO plaatsen 3 Ligging en bereikbaarheid Op grens Mijdrecht en Wilnis naast de kerk; bereikbaar per / bus / auto Verpleeghuisarts:, voor cliënten met een aanvullende verpleegkundige indicatie Verpleegkundigen: Verzorgenden: ja, niveau1, 2 en 3, in dienstverband Is mogelijk, via client zelf Inschakelen Sichting Thuis Sterven De Ronde Venen Via verpleeghuis Zuwe Mariaoord: maatschappelijk werker, psycholoog, ergotherapeut, Van afdeling meerzorg: activiteitenbegeleiding. Euthanasieprotocol aanwezig Reanimatieprotocol aanwezig: Zo ja; welke nazorg? Telefonisch contact Uitsluitingscriteria: Cliënt kan door 1 verzorgende verzorgd worden Katheter inbrengen en verzorging: Zuurstoftoediening: : Overige kosten: Voor opname is afspraak mogelijk? Brochure beschikbaar:, bij een vrouw CIZ-indicatie Gratis, Tel Mevr. E. Donkersloot/J.v.d. Heuvel 20.

21 Woonzorg-centrum t Kampje Adres: Driehovenlaan 2, 3632 BK Loenen Telefoon: / Fax: S.Mink@Kampje.nl/ website: Protestants-christelijk verzorgingshuis met holistische en emancipatoire zorgvisie. KDO plaatsen 2 Ligging en bereikbaarheid Landelijk gelegen in het dorp Loenen a.d. Vecht, bereikbaar per auto en bus. Verpleeghuisarts:, op consultbasis via huisarts Verpleegkundigen:, niveau 4 Verzorgenden:, niveau 1,2 en 3 in dienstverband Is mogelijk via cliënt en via VTZ-organisatie Op consultbasis:maatschappelijk werker, psycholoog, Op verwijzing huisarts, diëtist, ergotherapeut, fysiotherapeut. In dienstverband: activiteitenbegeleidster Euthanasieprotocol aanwezig Reanimatieprotocol aanwezig: Niet structureel geregeld Zo ja; welke nazorg? N.v.t. Uitsluitingscriteria: onrustig gedrag/zwerfneigingen Katheter inbrengen / verzorging: Zuurstof toediening: Overige: Wachtlijst voor kortdurende opname Overige kosten: Ne, CIZ indicatie Wisselend Vergoeding van kosten Voor opname is afspraak mogelijk?, via Mevr. S. Mink Brochure beschikbaar: Niet specifiek 21.

22 Woon-Zorgcentum Maria Dommer Adres: Vondelstraat 1, 3601 EX Maarssen Telefoon: / Fax: info@maria-dommer.nl/ website: Algemeen verzorgingshuis KDO plaatsen: 5 Ligging en bereikbaarheid In Maarssen-dorp. Bereikbaar per bus of auto. Verpleeghuisarts: Op consultbasis Verpleegkundigen:, niveau 4 en 5 specifieke kennis van ptz-protocollen Verzorgenden:, niveau1, 2 en 3 idem, in dienstverband (opleiding PTZ), via cliënt/vzt-organisatie (opleiding ptz gesprekstechnieken) Op consultbasis via verpleeghuis: maatschappelijk werker, psycholoog, fysiotherapeut, ergotherapeut, muziektherapeut, creatief therapeut, diëtist, complementaire zorg In dienstverband: activiteitenbegeleidster Euthanasieprotocol aanwezig Reanimatieprotocol aanwezig:, volgens protocol Uitsluitingscriteria Specialistisch medisch handelen Katheter verzorging: Zuurstoftoediening: Overige: Overige kosten: Kostenvergoeding voor sleep-in Voor opname is afspraak mogelijk? Brochure beschikbaar: Voor PTZ niet van toepassing voor logeerbed, via de heer C. Onderstal, manager verpleging en verzorging Tel , via de heer C. Onderstal 22.

23 Woon-Zorgcentrum Merenhoef Adres: Mwerenhoef 1, 3601 AC Maarssen Telefoon: / Fax: : www Protestants-christelijk verzorgingshuis Ligging en bereikbaarheid In het centrum van Maarssen per trein, bus en auto bereikbaar Verpleeghuisarts: Op consultbasis Huisarts: Verpleegkundigen:, niveau 4 en 5 Verzorgenden:, niveau 1, 2 en 3, in dienstverband, specifiek voor het verzorgingshuis In dienstverband: maatschappelijk werkster en activiteitenbegeleidster. Op consultbasis: psycholoog, fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtiste. Euthanasieprotocol aanwezig Reanimatieprotocol aanwezig: Zo ja; welke nazorg? Sondevoeding Katheter inbrengen / verzorging: Zuurstoftoediening: Overige: Voor kortdurende opname Overige kosten: (ongeveer 5 maanden) Logeren niet mogelijk Voor opname is afspraak mogelijk?, via Mevrouw L.de Bruijn, tel Brochure beschikbaar: 23.

24 Verzorgingshuis Nieuw Avondlicht Adres: Dorpsstraat 75, 3641 EB Mijdrecht Telefoon: / Fax: /website: Protestants-christelijk verzorgingshuis. Het bieden van wonen en zorg vanuit een levensloopbestendig aanbod. KDO plaats 1 Ligging en bereikbaarheid In het centrum van Mijdrecht. Bereikbaar per auto of bus. Verpleeghuisarts: Verpleegkundigen: Verzorgenden: Euthanasieprotocol aanwezig Reanimatieprotocol aanwezig: Zo ja; welke nazorg? Katheter inbrengen / verzorging: Zuurstoftoediening: Overige: Overige kosten:, op consultbasis op consultbasis, niveau 2 en 3 (scholing PTZ gewenst)), op consultbasis via Stichting VTZ Thuis Sterven, In dienstverband: activiteitenbegeleider, creatief therapeut diëtist/kok, op consultbasis maatschappelijk werker, psycholoog, fysiotherapeut en ergotherapeut, wisselend Kortdurende opnameplaats: ja Gratis. Voor opname is afspraak mogelijk?, via directeur J. van Westeringh, tel Brochure beschikbaar:, opvragen bij de administratie 24.

25 Woon-Zorgcentrum Vierstroom locatie Schuylenburcht Adres: Hekendorperweg, 3421 VK Oudewater Telefoon: / Fax: Protestants-christelijk verzorgingshuis. Zorgvisie: het bieden van huisvesting en zorg aan ouderen vanuit de gedachte de bewoner zoveel mogelijk de regie over zijn leven te laten behouden. Aansluiten op de mogelijkheden van de bewoner. KDO plaatsen 2 Ligging en bereikbaarheid Nabij het centrum, in de woonwijk klein Hekendorp. Bereikbaar per auto of bus. Verpleeghuisarts: Op consultbasis Verpleegkundigen:, niveau 4 en 5 Verzorgenden:, niveau 1,2, en 3, op consultbasis via cliënt en via VTZ-organisatie Op consultbasis: activiteitenbegeleider, maatschappelijk werk, ergotherapie, fysiotherapie, psycholoog en diëtist. Euthanasieprotocol aanwezig Reanimatieprotocol aanwezig: Zo ja; welke nazorg? Uitsluitingscriteria: Gecompliceerde verzorgingstechnische handelingen PG-problematiek met onrust, zwerfneigingen e.d. Zorg moet s nachts door 1 verzorgende geboden kunnen Worden. Katheter inbrengen / verzorging: Zuurstoftoediening: Overige: Voor KDO-plaatsen Bloedsuikerbepaling, blaasspoelen Nauwelijks Geen mogelijkheid voor logeren Voor opname is afspraak mogelijk?, via teamleider de heer H. van Velzen Tel Brochure beschikbaar: Nog niet 25.

26 Woon-Zorgcentrum Wulverhorst Adres: Prins Bernhardstraat 2, 3421 JD Oudewater Telefoon: / Fax: Algemeen verzorgingshuis. De visie is uitgewerkt in concrete kerngedachten: gelijkwaardigheid, respect, zelfbeschikkingrecht, vraaggestuurde zorg en privacy en integriteit Er wordt gesteld dat respect en het zelfbeschikkingsrecht boven de professionaliteit van de zorgverlener staat, tenzij zich een levensbedreigende of voor de gezondheid schadelijke situatie voordoet. (tenzij anders aangegeven) KDO plaatsen 2 Ligging en bereikbaarheid Het Woon-Zorgcentrum ligt in een woonwijk en is bereikbaar per auto of bus. Huisarts Medisch specialist: Verpleegkundigen: Verzorgenden: Uitsluitingscriteria: Euthanasieprotocol aanwezig Reanimatieprotocol aanwezig: Zo ja; welke nazorg? Katheter inbrengen / verzorging: Zuurstoftoediening: Overige: Voor KDO-plaatsen( 1 of 2) Brochure beschikbaar: (met kennis van PTZ) (met kennis van PTZ), niveau 4 (met kennis van PTZ), niveau 2 en 3 (met kennis van PTZ) Op consultbasis, specifiek gericht op palliatieve zorg. Op consultbasis: maatschappelijk werk, ergotherapie, fysiotherapie en psycholoog In dienstverband; activiteitenbegeleidster Sommige verpleegtechnische handelingen Soms Gratis. via mevrouw H. Dolleman, manager V&V Tel

27 Verzorgingshuis Zuiderhof Adres: Futenlaan 50, 3645 GE Vinkeveen Telefoon: / Fax: /website: Protestants-christelijk verzorgingshuis. De wensen, behoeften en persoonlijke voorkeuren van onze bewoners zijn bepalend voor de dingen die we doen of juist niet doen. KDO plaatsen 4 Ligging en bereikbaarheid Dichtbij winkelcentrum. Bereikbaar per auto of bus. Verpleeghuisarts: Verpleegkundigen: Verzorgenden:, niveau 2 en 3, 16 uur per week in dienstverband, niet specifiek gericht op palliatieve zorg. In dienstverband: activiteitenbegeleider, maatschappelijk werk, ergotherapie, fysiotherapie, logopedie en psycholoog in dienstverband; op consultbasis: diëtist. Euthanasieprotocol aanwezig Wordt opgesteld Reanimatieprotocol aanwezig: Zo ja; welke nazorg? Katheter verzorging: Zuurstoftoediening: Overige: Voor opname is afspraak mogelijk? Brochure beschikbaar: 1.5 jaar voor reguliere zorg Voor KDO ook een wachtlijst Logeren niet mogelijk, via mevrouw M. Pauw Tel

28 4. Zorg rond afscheid/nazorg Het is niet altijd gemakkelijk om openlijk te praten over het naderende afscheid, niet voor patiënten, noch voor hun omgeving of voor hulpverleners. Toch kan het steunend zijn binnen het afscheidsproces om het goede en wellicht minder goede wat samen beleefd is te benoemen. Of om te bespreken hoe vorm te geven aan het uiteindelijke afscheid: de begrafenis of crematie. Dan kan er behoefte zijn aan (religieuze) afscheidsrituelen of in een later stadium, aan nazorg. Diverse instellingen en/of professionals kunnen hierbij van dienst zijn. Het overzicht van regionale hulpverleners is (nog) niet compleet. Waar mogelijk worden directe doorverwijsmogelijkheden beschreven. Anders volgt algemene verwijsinformatie. Handige websites op dit gebied zijn : rouwverwerking.pagina.nl Zorgmogelijkheden: 1) Geestelijk verzorger op religieuze grondslag Dit kan een dominee, pastor, imam of rabbi zijn, afhankelijk van de religie van de persoon in kwestie. Veelal kan de patiënt/cliënt zelf contact opnemen met de geestelijk verzorger van de instelling waarvan hij/zij lid is. Kerken, synagoge en moskeeën staan vermeld in gemeentegidsen, vaak ook met een contactpersoon. 2) Humanistisch Raadsman/vrouw Voor informatie zie; 3) Psycholoog Voor informatie zie; 4) Maatschappelijk werker Een maatschappelijk werker kan o.a. ondersteunen bij emotionele en sociale problemen, bijvoorbeeld bij het afscheid nemen, de omgang met kinderen en veranderingen of spanningen binnen de relatie of het gezin. Bij financiële zaken kan het gaan om praktische regelingen rondom uitvaart of testament. Ook kan hij/zij nabestaanden helpen bij de rouwverwerking. is op te vragen bij Zuwe maatschappelijk werk, via telefoonnummer , mw@zuwe.nl 5) Humanitas Utrecht Rouwbegeleiding in de vorm van huisbezoeken door vrijwilligers. Belangrijk bij het huisbezoek is : luisteren, begrip en erkenning van verdriet en pijn. Maar ook helpen bij het zetten van moeilijke stappen, ergens mee naar toe gaan of het geven van praktische tips. Als de problematiek te zwaar of ingewikkeld is wordt doorverwezen naar professionele hulpverlening. Naast huisbezoeken zijn er ook lotgenotengroepen. Nabestaanden praten gezamenlijk hoe het is om te verliezen, te verwerken en verder te gaan. Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met de coördinator: telefoon ) Ritueelbegeleider Ritueel begeleiders geven, in samenspraak met de betrokkenen, vorm aan een afscheid. Dit kan zijn een uitvaart, herdenking of afsluiting van een rouwperiode. Op die manier krijgt een plechtigheid een persoonlijk stempel. Waar het een uitvaart betreft is, in samenwerking, met de begrafenisondernemer alle zaken regelen. Er is een Landelijke Beroepsvereniging van Ritueelbegeleiders. Deze beroepsvereniging, het Moment, is opgericht in mei Leden zijn afgestudeerde ritueelbegeleiders die als zodanig werkzaam zijn. Meer informatie op : 28.

29 7) Begrafenisonderneming Zie gemeentegidsen en onderstaande websites; ) Gespreksgroep omgaan met rouw Binnen het netwerk zijn er initiatieven voor rouwgespreksgroepen, echter voor 2006 is nog niet bekend of deze inderdaad zullen plaats vinden. Onderstaande organisatie regelt structureel 2 maal per jaar gespreksgroepen. Het cursusbureau van Zuwe organiseert in het voorjaar en het najaar een gespreksgroep omgaan met rouw. De cursus is bedoeld voor mensen die een naaste/dierbare hebben verloren door de dood.tijdens de gespreksgroep wordt o.a. gepraat over rouwemoties, omgaan met verlies, troost vinden, zingevingsvragen en nieuwe invulling aan het leven geven. : Tel (maandag t/m donderdag van uur) cursusbureau@zuwe.nl 5. via websites Heel veel regionale en landelijke sites zijn te vinden op onder links. Deze site en dit onderdeel worden voortdurend geactualiseerd 29.

30 MUTATIEFORMULIER GEGEVENS SOCIALE KAART Graag aangeven wat gewijzigd moet worden in de volgende uitgave. Adresgegevens: Naam instelling: Adres: Telefoon: Fax: Zorggegevens: Gegevens contactpersoon: S.v.p. retourneren aan: Netwerk Palliatieve Terminale Zorg Noord-West Utrecht t.a.v. mevrouw Anke Prins, p/a Zuwe Zorg Computerweg DR Utrecht 30.

Wat als ik niet meer beter word?

Wat als ik niet meer beter word? Wat als ik niet meer beter word? Als u te horen heeft gekregen dat u niet meer kunt genezen, is dat een harde boodschap. Deze boodschap roept veel vragen op, zoals: Deze folder is bedoeld voor mensen die

Nadere informatie

Wat als ik niet meer beter word...

Wat als ik niet meer beter word... Wat als ik niet meer beter word... 1 Deze folder is bedoeld voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en voor hen die betrokken zijn bij een ziek familielid of een andere zieke naaste waarvan het levenseinde

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 2

Inhoudsopgave. Inleiding 2 Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Palliatieve (terminale) zorg 3 1.1 Palliatieve zorg 3 1.2 Palliatieve terminale zorg 4 1.3 Netwerk Palliatieve Zorg Eemland 4 1.4 Consultatie en ondersteuning voor professionals

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Hospice Oudewater 2015

Beleidsplan Stichting Hospice Oudewater 2015 Beleidsplan Stichting Hospice Oudewater 2015 1. Inleiding. Het initiatief om te komen tot de oprichting van een hospice in de gemeente Oudewater stamt uit 2009. Deze wens, om in Oudewater te komen tot

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning in de laatste levensfase

Zorg en ondersteuning in de laatste levensfase Carinova Zorg en ondersteuning in de laatste levensfase Vertrouwd dichtbij www.carinova.nl Wat is palliatieve zorg? Speciaal voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en de laatste fase van hun leven doormaken,

Nadere informatie

GVT-team. Gespecialiseerde Verpleging

GVT-team. Gespecialiseerde Verpleging GVT-team Gespecialiseerde Verpleging Gespecialiseerde Verpleging: liever thuis dan in het ziekenhuis Infuus inbrengen, pijnbestrijding De Gespecialiseerde Verpleging Thuiszorgtechnologie van Cordaan- Thuiszorg

Nadere informatie

Waar vindt terminale zorg plaats? Terminale zorg bij u thuis

Waar vindt terminale zorg plaats? Terminale zorg bij u thuis Terminale Zorg Wanneer u en uw naasten deze folder onder ogen krijgen, heeft u van uw behandelend arts te horen gekregen dat u ongeneeslijk ziek bent en uw levensverwachting beperkt is. De behandeling

Nadere informatie

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Ernstig zieke mensen voor wie geen genezing meer mogelijk is, willen de laatste fase van hun leven graag thuis doorbrengen in hun eigen vertrouwde omgeving.

Nadere informatie

Palliatieve zorg in de eerste lijn. Ruben S. van Coevorden, huisarts IKA Consulent palliatieve zorg

Palliatieve zorg in de eerste lijn. Ruben S. van Coevorden, huisarts IKA Consulent palliatieve zorg Palliatieve zorg in de eerste lijn Ruben S. van Coevorden, huisarts IKA Consulent palliatieve zorg Palliatieve zorg Geen Cure, maar Care streven naar een comfortabel einde Als genezing niet meer mogelijk

Nadere informatie

Hospice de Regenboog. Zorg in de laatste levensfase

Hospice de Regenboog. Zorg in de laatste levensfase Hospice de Regenboog Zorg in de laatste levensfase Even voorstellen Hospice De Regenboog is onderdeel van Stichting Sint Annaklooster. Stichting Sint Annaklooster is een brede zorginstelling in de regio

Nadere informatie

Thuis in de laatste levensfase. Regionaal centrum voor palliatieve terminale zorg

Thuis in de laatste levensfase. Regionaal centrum voor palliatieve terminale zorg Thuis in de laatste levensfase Regionaal centrum voor palliatieve terminale zorg Wat is Hospice De Winde? Hospice De Winde is onderdeel van Zorggroep Solis. Zorggroep Solis verleent sinds 1267 zorg aan

Nadere informatie

Onder palliatieve zorg wordt verstaan: de zorg voor een cliënt met een levensbedreigende ziekte die niet of niet meer kan genezen.

Onder palliatieve zorg wordt verstaan: de zorg voor een cliënt met een levensbedreigende ziekte die niet of niet meer kan genezen. De Hazelaar Hospice De Hazelaar is een afdeling voor terminaal zieke mensen. In een huiselijke sfeer wordt de cliënt ondersteund om de laatste levensfase op een goede manier door te brengen. Hospice De

Nadere informatie

Als genezing niet meer mogelijk is

Als genezing niet meer mogelijk is Algemeen Als genezing niet meer mogelijk is www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG043 / Als genezing niet meer mogelijk is / 06-10-2015 2 Als

Nadere informatie

NOTITIE PALLIATIEVE TERMINALE ZORG VOOR DE REGIO S DWO EN NWN. Februari 2009. Zorgkantoor DWO/NWN

NOTITIE PALLIATIEVE TERMINALE ZORG VOOR DE REGIO S DWO EN NWN. Februari 2009. Zorgkantoor DWO/NWN NOTITIE PALLIATIEVE TERMINALE ZORG VOOR DE REGIO S DWO EN NWN Februari 2009 Zorgkantoor DWO/NWN Inhoudsopgave Voorwoord 2 Hoofdstuk 1: Wat is palliatieve terminale zorg? 3 Hoofdstuk 2: Uitgangspunten palliatieve

Nadere informatie

Q&A s palliatieve zorg voor professionals

Q&A s palliatieve zorg voor professionals Q&A s palliatieve zorg voor professionals Inhoud Wat is palliatieve zorg?... 2 Wanneer begint palliatieve zorg?... 2 Wanneer eindigt palliatieve zorg?... 2 Waar kunnen cliënten de zorg ontvangen?... 2

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Hospice Oudewater

Beleidsplan Stichting Hospice Oudewater Beleidsplan Stichting Hospice Oudewater 2018 2019 1. Inleiding. Het initiatief om te komen tot de oprichting van een hospice in de gemeente Oudewater stamt uit 2009. Deze wens bestond al langer. Na een

Nadere informatie

Een warm thuis voor mensen in de laatste levensfase

Een warm thuis voor mensen in de laatste levensfase Een warm thuis voor mensen in de laatste levensfase Tuinroos in bloei in onze prachtige tuin Hospice Kajan De meeste mensen blijven het liefst tot het eind van hun leven thuis in hun eigen omgeving. Soms

Nadere informatie

Wegwijzer Hospice Sint- Annaland, oktober 2013

Wegwijzer Hospice Sint- Annaland, oktober 2013 Wegwijzer Hospice Sint-Annaland, oktober 2013 Inhoud Wat is palliatieve zorg?... 3 Waarom een Hospice in de Schutse?... 4 Voor wie is het Hospice bestemd?... 5 Wat biedt het Hospice?... 5 Betrokkenheid

Nadere informatie

> Zorgaanbod voor mensen met de ziekte van Parkinson. Wonen, (thuis)zorg en dagbehandeling

> Zorgaanbod voor mensen met de ziekte van Parkinson. Wonen, (thuis)zorg en dagbehandeling > Zorgaanbod voor mensen met de ziekte van Parkinson Wonen, (thuis)zorg en dagbehandeling Wonen, (thuis)zorg en dagbehandeling 2 Inleiding Deze folder geeft informatie over het zorgaanbod van MeanderGroep

Nadere informatie

Normen in het Netwerk

Normen in het Netwerk Normen in het Netwerk 1. Inleiding Het Netwerk Palliatieve Zorg de Liemers kent als doelstelling de kwaliteit, de inhoud en de organisatie van de palliatieve zorg in de regio te verbeteren. Door de netwerkpartners

Nadere informatie

Keten Palliatieve Zorg

Keten Palliatieve Zorg Keten Palliatieve Zorg Wat is palliatieve zorg? Palliatieve zorg begint wanneer iemand te horen heeft gekregen dat hij/zij ongeneeslijk ziek is en behandeling niet meer mogelijk is. Dat is een harde boodschap

Nadere informatie

Zorg bij ontslag uit het ziekenhuis. Wat kunnen wij voor u betekenen

Zorg bij ontslag uit het ziekenhuis. Wat kunnen wij voor u betekenen Zorg bij ontslag uit het ziekenhuis Wat kunnen wij voor u betekenen U ontvangt deze folder omdat u na opname in het ziekenhuis mogelijk nog hulp of zorg nodig heeft. In deze folder staat beschreven wat

Nadere informatie

Wat is palliatieve zorg? Waar denk je aan bij palliatieve zorg?

Wat is palliatieve zorg? Waar denk je aan bij palliatieve zorg? Wat is palliatieve zorg? Waar denk je aan bij palliatieve zorg? 2 Definitie Palliatieve zorg (WHO 2002) Palliatieve zorg is een benadering die de kwaliteit van leven verbetert van patiënten en hun naasten,

Nadere informatie

Comfort, privacy en persoonlijke zorg

Comfort, privacy en persoonlijke zorg Hospice Comfort, privacy en persoonlijke zorg De hospices van TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) Een warme, huiselijke en comfortabele woonomgeving U kunt vertrouwen op een gespecialiseerd zorgteam Uw wensen

Nadere informatie

De zorg na uw ziekenhuisopname

De zorg na uw ziekenhuisopname De zorg na uw ziekenhuisopname Universitair Medisch Centrum Groningen U ontvangt deze folder omdat u na het ontslag uit het ziekenhuis mogelijk nog hulp of zorg nodig heeft. U heeft bijvoorbeeld behoefte

Nadere informatie

Dagbesteding Psychogeriatrie

Dagbesteding Psychogeriatrie Dagbesteding Psychogeriatrie Contact: Stichting Rosengaerde Pastoriestraat 1 7721 CT DALFSEN Telefoon algemeen (0529) 431541 Telefoon keuken (0529) 432514 Fax (0529) 432937 e-mail Internet Info@rosengaerde.nl

Nadere informatie

> Wonen, (thuis)zorg en dagbehandeling. voor mensen met de ziekte van Parkinson

> Wonen, (thuis)zorg en dagbehandeling. voor mensen met de ziekte van Parkinson > Wonen, (thuis)zorg en dagbehandeling voor mensen met de ziekte van Parkinson Inleiding Deze folder geeft informatie over het zorgaanbod van MeanderGroep voor cliënten met de ziekte van Parkinson. De

Nadere informatie

De zorg na uw ziekenhuisopname

De zorg na uw ziekenhuisopname De zorg na uw ziekenhuisopname Universitair Medisch Centrum Groningen U ontvangt deze folder omdat u na het ontslag uit het ziekenhuis mogelijk nog hulp of zorg nodig heeft. U heeft bijvoorbeeld behoefte

Nadere informatie

SAMEN IN GESPREK OVER ETHISCHE VRAAGSTUKKEN

SAMEN IN GESPREK OVER ETHISCHE VRAAGSTUKKEN WAT VINDT U BELANGRIJK? SAMEN IN GESPREK OVER ETHISCHE VRAAGSTUKKEN LEVEN OP EEN MANIER DIE BIJ U PAST Wat heeft u nodig om te kunnen leven op een manier die bij u past? Om u te leren kennen, gaan we met

Nadere informatie

Wanneer genezing niet meer mogelijk is. Palliatieve zorg en consultatie

Wanneer genezing niet meer mogelijk is. Palliatieve zorg en consultatie Wanneer genezing niet meer mogelijk is Palliatieve zorg en consultatie Even voorstellen Stichting Sint Annaklooster is een brede zorginstelling in Eindhoven en Helmond. Met een op maat gesneden aanbod

Nadere informatie

Sint Annaklooster, de beste zorg bij u in de wijk

Sint Annaklooster, de beste zorg bij u in de wijk Sint Annaklooster, de beste zorg bij u in de wijk Even voorstellen Sint Annaklooster is een brede zorginstelling in de regio Eindhoven en Helmond. Met een op maat gesneden aanbod van zorg- en dienstverlening

Nadere informatie

Thuiszorg in Amsterdam

Thuiszorg in Amsterdam Thuiszorg in Amsterdam Wat is thuiszorg? Er zijn verschillende vormen van thuiszorg. Bijvoorbeeld verpleegkundige handelingen zoals het toedienen van medicijnen of zuurstof, het aanbrengen van een infuus

Nadere informatie

Tijd voor de dood. Stilstaan bij en tijd nemen voor de dood Oprecht en stap voor stap afscheid nemen. Beleidsnotitie Palliatieve Zorg

Tijd voor de dood. Stilstaan bij en tijd nemen voor de dood Oprecht en stap voor stap afscheid nemen. Beleidsnotitie Palliatieve Zorg Beleidsnotitie Palliatieve Zorg Tijd voor de dood Stilstaan bij en tijd nemen voor de dood Oprecht en stap voor stap afscheid nemen Beleidsnotitie Tijd voor de dood Auteur(s) A.Trienekens Datum September

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Nazorg na ontslag uit het Refaja ziekenhuis

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Nazorg na ontslag uit het Refaja ziekenhuis Nazorg na ontslag uit het Refaja ziekenhuis NAZORG NA ONTSLAG UIT HET REFAJA ZIEKENHUIS INLEIDING U ontvangt deze folder omdat u na het ontslag uit het ziekenhuis mogelijk nog hulp of zorg nodig heeft.

Nadere informatie

Vrijwilligersondersteuning in het verzorgings- en verpleeghuis in de laatste levensfase 1

Vrijwilligersondersteuning in het verzorgings- en verpleeghuis in de laatste levensfase 1 Vrijwilligersondersteuning in het verzorgings- en verpleeghuis in de laatste levensfase 1 Beschrijving werkwijze 1 Gebaseerd op de eindevaluatie Vrijwilligersondersteuning in het verzorgings- en verpleeghuis

Nadere informatie

Welkom in de Spreng. palliatief-terminale zorg

Welkom in de Spreng. palliatief-terminale zorg Welkom in de Spreng palliatief-terminale zorg Inhoud Welkom in De Spreng 2 Uw plek in De Spreng 3 Hoe verloopt de opname? 5 Welke zorg kunnen wij u bieden? 7 Adres- en contactgegevens 8 Tot slot 9............

Nadere informatie

Thuiszorg Groningen. Werken met zorg. Bel 0900-8615 *

Thuiszorg Groningen. Werken met zorg. Bel 0900-8615 * Thuiszorg Groningen Werken met zorg Bel 0900-8615 * Thuiszorg Groningen Werken met zorg 1 Thuiszorg Groningen Werken met zorg 2 Thuiszorg Groningen is er voor iedereen: ouders, kinderen, jonge gezinnen,

Nadere informatie

Hospicevoorzieningen in de regio Eemland

Hospicevoorzieningen in de regio Eemland Hospicevoorzieningen in de regio Eemland Hospicevoorzieningen in de regio Eemland Deze folder biedt een overzicht van de hospice voorzieningen in de regio Eemland. De meeste mensen met een beperkte levensverwachting

Nadere informatie

Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding (PZU)

Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding (PZU) Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding (PZU) Afdeling 3.37 interne geneeskunde Locatie Veldhoven Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding U bent of wordt opgenomen op de unit voor palliatieve

Nadere informatie

VPTZ. Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg. Gemeente Groningen, Haren,Winsum en de Marne

VPTZ. Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg. Gemeente Groningen, Haren,Winsum en de Marne VPTZ Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg Gemeente Groningen, Haren,Winsum en de Marne Uitgave: Vereniging Humanitas en Stichting Gasthuis Groningen Inhoudsopgave Inleiding 4 Vrijwilligers 5 Palliatieve

Nadere informatie

Thuiszorg Groningen Werken met zorg

Thuiszorg Groningen Werken met zorg Thuiszorg Groningen Werken met zorg 1 Thuiszorg Groningen Werken met zorg 2 Gestart als het Groene Kruis, hebben wij al meer dan 100 jaar ervaring met zorg thuis. Dichtbij en vertrouwd.thuiszorg Groningen

Nadere informatie

Logeerhuis In Via. Zorg onderweg

Logeerhuis In Via. Zorg onderweg Logeerhuis In Via Zorg onderweg Even voorstellen Stichting Sint Annaklooster is een brede zorginstelling in de regio Eindhoven. Met een op maat gesneden aanbod van zorg- en dienstverlening willen we mensen

Nadere informatie

Overdracht van zorg aan de CVA-client naar de thuissituatie

Overdracht van zorg aan de CVA-client naar de thuissituatie Overdracht van zorg aan de CVA-client naar de thuissituatie Richtlijnen/afspraken met betrekking overdracht van de coördinatie van zorg naar de thuissituatie. Protocol thuiszorg, 1 december 2004 Opgesteld

Nadere informatie

Ondersteunende en palliatieve zorg bij COPD. COP-zorg.

Ondersteunende en palliatieve zorg bij COPD. COP-zorg. Ondersteunende en palliatieve zorg bij COPD COP-zorg www.nwz.nl Inhoud De palliatieve fase 3 Wat is COP-zorg? 3 Gang van zaken na verwijzing 5 Uw vragen 5 Notities 6 2 U heeft van uw arts gehoord dat u

Nadere informatie

Kanker? U staat niet alleen

Kanker? U staat niet alleen Kanker Kanker? U staat niet alleen Evean helpt en wijst u de weg Evean. Midden in het leven. Kanker? Evean zorgt voor ondersteuning en begeleiding De diagnose kanker zet je wereld zomaar op zijn kop. Emoties,

Nadere informatie

Attent Zorg en Behandeling. Palliatieve Zorg

Attent Zorg en Behandeling. Palliatieve Zorg Attent Zorg en Behandeling Palliatieve Zorg Professionele zorg In huiselijke sfeer Bij ernstige ziekte in de laatste fase van het leven is er dikwijls de wens om zolang mogelijk zorg thuis in huiselijke

Nadere informatie

Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg

Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg JANUARI 2010 INHOUDSOPGAVE Waar gaat deze folder over? Welke zorg hoort bij de AWBZ? Vijf zorgfuncties

Nadere informatie

Zelfstandig leven met verpleegkundige zorg. Opella kan u van dienst zijn!

Zelfstandig leven met verpleegkundige zorg. Opella kan u van dienst zijn! Zelfstandig leven met verpleegkundige zorg Opella kan u van dienst zijn! Zelfstandig leven met verpleegkundige zorg Verpleging thuis Opella verpleging Er kan een moment in uw leven komen, dat u thuis verpleging

Nadere informatie

Informatiebrochure Aanbod zorg-en dienstverlening. Zorgcentrum de Schutse te Sint Annaland

Informatiebrochure Aanbod zorg-en dienstverlening. Zorgcentrum de Schutse te Sint Annaland Informatiebrochure Aanbod zorg-en dienstverlening Zorgcentrum de Schutse te Sint Annaland Sint Annaland, augustus 2007 Informatiebrochure Aanbod Zorg-en dienstverlening De Schutse De doelstelling van de

Nadere informatie

Ondersteunende en palliatieve zorg

Ondersteunende en palliatieve zorg Algemeen Ondersteunende en palliatieve zorg www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG048 / Ondersteunende en palliatieve zorg / 24-05-2018 2 Ondersteunende

Nadere informatie

Uw Wlz Leven toevoegen aan de dagen

Uw Wlz Leven toevoegen aan de dagen Wet Hospice Langdurige RSZK Zorg Merefelt Uw Wlz Leven toevoegen aan de dagen Welke zorg en ondersteuning behoort tot de Wlz-aanspraak Als genezing niet meer mogelijk is, worden er andere eisen aan de

Nadere informatie

40 verzorgingshuisappartementen 20 verpleeghuisplaatsen (waarbij psychogeriatrie en somatiek) dagbehandeling dagverzorging kortdurende opname

40 verzorgingshuisappartementen 20 verpleeghuisplaatsen (waarbij psychogeriatrie en somatiek) dagbehandeling dagverzorging kortdurende opname Naam instelling: Zorgcentrum De Stilen Adres: Longway 2 8881 CN West-Terschelling tel. nr. 0562-446400 website: www.znb.nl Signatuur neutraal Behandelmogelijkheden Zorgcentrum de Stilen biedt een combinatie

Nadere informatie

Regioprotocol palliatieve zorg (2.0)

Regioprotocol palliatieve zorg (2.0) Regioprotocol palliatieve zorg (2.0) Samenwerkingsverband voor transmurale zorg in het Rivierengebied Het regioprotocol is een kwaliteitskader dat de voorwaarden beschrijft waaraan een organisatie/instelling

Nadere informatie

zorg- en dienstencentrum Lunteren Verzorgd leven achter uw eigen voordeur Opella Lunteren kan u van dienst zijn!

zorg- en dienstencentrum Lunteren Verzorgd leven achter uw eigen voordeur Opella Lunteren kan u van dienst zijn! zorg- en dienstencentrum Verzorgd leven achter uw eigen voordeur Opella kan u van dienst zijn! Verzorgd wonen achter uw eigen voordeur Wonen doe je het liefst in je eigen huis. Ook, of misschien juist

Nadere informatie

Welkom in de Spreng. palliatief-terminale zorg

Welkom in de Spreng. palliatief-terminale zorg Welkom in de Spreng palliatief-terminale zorg Inhoud Welkom in De Spreng 2 Hoe verloopt de opname? 3 Uw plek in de Spreng 5 Welke zorg bieden wij? 7 Adres- en contactgegevens 8 Tot slot 9............ 1

Nadere informatie

Psychosociale hulp voor patiënten met kanker

Psychosociale hulp voor patiënten met kanker Psychosociale hulp voor patiënten met kanker Beter voor elkaar Psychosociale hulp voor patiënten met kanker Inhoud Inleiding 2 Oncologieverpleegkundigen 3 Stomaverpleegkundigen 4 Geestelijke verzorging

Nadere informatie

ALS GENEZING NIET MEER MOGELIJK IS Zorggids voor de laatste levensfase

ALS GENEZING NIET MEER MOGELIJK IS Zorggids voor de laatste levensfase ALS GENEZING NIET MEER MOGELIJK IS Zorggids voor de laatste levensfase In deze zorggids vindt u informatie over het zorgaanbod voor de laatste levensfase in de regio Noord Limburg Wanneer de arts u vertelt

Nadere informatie

De Transferverpleegkundige

De Transferverpleegkundige De Transferverpleegkundige In het Lievensberg ziekenhuis wordt veel aandacht besteed aan de kwaliteit van zorg. Daaronder valt ook de zorg, die nodig is na een ziekenhuisopname. De transferverpleegkundige

Nadere informatie

Overzicht Stageplaatsen:

Overzicht Stageplaatsen: Overzicht Stageplaatsen: Naam organisatie: Carint Afdeling/Team: Thuiszorg Hengelo Noord 1 Adres: W van Otterloostraat 30 Naam en tel.nr. contactpersoon: Mirjam Schunselaar m.schunselaar@carintreggeland.nl

Nadere informatie

Informatieboekje Berkenrode, palliatieve zorg GGz Centraal, Zon & Schild. volwassenen pallatieve terminale zorg

Informatieboekje Berkenrode, palliatieve zorg GGz Centraal, Zon & Schild. volwassenen pallatieve terminale zorg Informatieboekje Berkenrode, palliatieve zorg GGz Centraal, Zon & Schild volwassenen pallatieve terminale zorg Inhoudsopgave Inleiding 2 Palliatieve unit locatie Zon & Schild 2 Visie en uitgangspunten

Nadere informatie

Zorgen rond kanker Bij wie van ons kunt u terecht?

Zorgen rond kanker Bij wie van ons kunt u terecht? Zorgen rond kanker Bij wie van ons kunt u terecht? Zorgen rond kanker Bij u is kanker geconstateerd. Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer

Nadere informatie

Brochure. Medisch - ethische zaken

Brochure. Medisch - ethische zaken Brochure Medisch - ethische zaken Informatie vanuit Wittenbergzorg over medisch-ethische zaken In een veranderende maatschappij en een veranderend zorglandschap wil Wittenbergzorg kwalitatief hoogwaardige

Nadere informatie

Palliatieve zorg. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

Palliatieve zorg. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden Palliatieve zorg Ondersteuning als genezing niet meer mogelijk is Informatie voor patiënten F1023-1163 oktober 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

Zorg na uw ziekenhuisopname

Zorg na uw ziekenhuisopname Zorg na uw ziekenhuisopname U bent opgenomen in Maasziekenhuis Pantein. Voordat u weer naar huis gaat, heeft u een gesprek met de liaisonverpleegkundige om te bespreken of u na uw opname in het ziekenhuis

Nadere informatie

Hospice De Wingerd. Heen en weer geslingerd Zonder rust noch duur Was ik maar een wingerd Had ik maar een muur. A. Roland Holst

Hospice De Wingerd. Heen en weer geslingerd Zonder rust noch duur Was ik maar een wingerd Had ik maar een muur. A. Roland Holst Hospice De Wingerd Hospice De Wingerd Heen en weer geslingerd Zonder rust noch duur Was ik maar een wingerd Had ik maar een muur. A. Roland Holst De Wingerd is een kleinschalige zorgvoorziening, gelegen

Nadere informatie

Palliatieve zorg. in de regio. Amstelland en Meerlanden. leven tijdens de ziekte en rond het sterven.

Palliatieve zorg. in de regio. Amstelland en Meerlanden. leven tijdens de ziekte en rond het sterven. Amstelland en Meerlanden Palliatieve zorg in de regio Heeft u een ziekte die ongeneeslijk is? Dan kunt u een beroep doen op palliatieve zorg. Palliatieve zorg richt zich op een zo goed mogelijke kwaliteit

Nadere informatie

Pakket 10 Beschermd verblijf met intensieve palliatiefterminale

Pakket 10 Beschermd verblijf met intensieve palliatiefterminale BESCHRIJVING VAN DE ZORGZWAARTEPAKKETTEN Pakket 10 Beschermd verblijf met intensieve palliatiefterminale zorg Pakket 10 Beschermd verblijf met intensieve palliatief-terminale zorg is voor mensen die een

Nadere informatie

> Heigracht: zorgverblijf voor tijdelijke opname

> Heigracht: zorgverblijf voor tijdelijke opname > Heigracht: zorgverblijf voor tijdelijke opname Informatie voor bewoners Tijdelijk verblijf ten behoeve van Herstelzorg Respijtzorg Overbruggingszorg > Heigracht: zorgverblijf voor tijdelijke opname Hebt

Nadere informatie

ook bij u thuis! Advies, ondersteuning, behandeling, preventie & verwijzing

ook bij u thuis! Advies, ondersteuning, behandeling, preventie & verwijzing ook bij u thuis! Viattence Vitaal Advies, ondersteuning, behandeling, preventie & verwijzing Inhoudsopgave Viattence Vitaal Viattence Vitaal 3 Fysiotherapeut 4 Ergotherapeut 5 Logopedist 6 Specialist ouderengeneeskunde

Nadere informatie

ontdek. De beste zorg voor u, thuis. Informatie over: Thuiszorg

ontdek. De beste zorg voor u, thuis. Informatie over: Thuiszorg ontdek. Informatie over: Thuiszorg De beste zorg voor u, thuis. Zo goed en zelfstandig mogelijk leven in uw eigen vertrouwde omgeving. Laurens biedt alle zorg die u hierbij nodig heeft. meer dan zorg Langer

Nadere informatie

Wilnis, Geachte. We doen ons uiterste best uw verblijf in het Johannes Hospitium aan al uw verwachtingen te laten voldoen.

Wilnis, Geachte. We doen ons uiterste best uw verblijf in het Johannes Hospitium aan al uw verwachtingen te laten voldoen. Wilnis, Geachte Hartelijk welkom in het Johannes Hospitium De Ronde Venen. U bent bij ons in deskundige en betrokken handen. Het Johannes Hospitium voldoet aan de eisen van het Keurmerk Palliatieve Zorg.

Nadere informatie

Scholing Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen

Scholing Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen Scholing Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen Sandra van den Hof, netwerkcoördinator Palliatieve zorg 20-8-2014 Scholing Palliatieve zorg voor verpleegkundigen Duur van de scholing: 3 dagen Aantal deelnemers

Nadere informatie

Beleidsplan Mantelzorg

Beleidsplan Mantelzorg Opsteller: Golein Klein Bramel Versie: 1 december 2010 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 1. WAT IS MANTELZORG?... 3 2. VISIE OP MANTELZORG... 4 3. WAT KUNNEN MANTELZORGERS VERWACHTEN VAN

Nadere informatie

DE VALKHORST. Intensieve verpleegkundige zorg, logeerzorg en revalidatie voor kinderen en jongeren tot 20 jaar

DE VALKHORST. Intensieve verpleegkundige zorg, logeerzorg en revalidatie voor kinderen en jongeren tot 20 jaar DE VALKHORST Intensieve verpleegkundige zorg, logeerzorg en revalidatie voor kinderen en jongeren tot 20 jaar 1 In deze brochure vindt u informatie over: De zorg van De Valkhorst 4 Voor wie De Valkhorst

Nadere informatie

Ondersteunende zorg bij kanker

Ondersteunende zorg bij kanker Ondersteunende zorg bij kanker Als u wordt behandeld voor kanker kunt u tijdens of na uw ziekte te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook als de behandeling al langer geleden is. In

Nadere informatie

Prothese chirurgie met nabehandeling in een zorgcentrum

Prothese chirurgie met nabehandeling in een zorgcentrum Prothese chirurgie met nabehandeling in een zorgcentrum U wordt binnenkort geopereerd in de Sint Maartenskliniek aan een totale knieprothese (TKP) of een totale heupprothese (THP). U heeft over de ingreep

Nadere informatie

De juiste zorg, prettig bij u thuis

De juiste zorg, prettig bij u thuis De juiste zorg, prettig bij u thuis Veelzijdig in zorg Care: Persoonlijke Verzorging en Verpleging Vérian, veelzijdig in zorg Vérian biedt u een breed aanbod aan zorgdiensten, 24 uur per dag, 7 dagen in

Nadere informatie

rouw, verliesverwerking en spiritualiteit Oncologiedagen 2014

rouw, verliesverwerking en spiritualiteit Oncologiedagen 2014 rouw, verliesverwerking en spiritualiteit Oncologiedagen 2014 Jacqueline van Meurs: geestelijk verzorger/consulent spirituele zorg Gerda Bronkhorst: oncologieverpleegkundige/verpleegkundig consulent palliatieve

Nadere informatie

Voor palliatieve zorg op maat

Voor palliatieve zorg op maat hospice de Populier Voor palliatieve zorg op maat Afscheid van het leven wordt beschouwd als een onderdeel van het leven. Daarmee krijgt ook palliatieve zorg steeds meer een plek in de samenleving. Hospice

Nadere informatie

Zorg in de laatste fase van uw leven. Hospice Bennekom kan u die zorg geven

Zorg in de laatste fase van uw leven. Hospice Bennekom kan u die zorg geven Zorg in de laatste fase van uw leven Hospice Bennekom kan u die zorg geven Zorg in de laatste fase van In alle rust uw laatste levensfase doorbrengen kan niet altijd thuis. Want er kunnen zich situaties

Nadere informatie

Psychosociale begeleiding in het Oncologie Centrum

Psychosociale begeleiding in het Oncologie Centrum Psychosociale begeleiding in het Centrum Inleiding Als u te horen krijgt dat u kanker heeft of een hematologische ziekte, kan er veel veranderen in uw leven en dat van uw naasten. Niet alleen lichamelijk,

Nadere informatie

Zorg Thuis van Vecht en IJssel IJsselstein (locatie Ewoud) en Utrecht (locaties Transwijk en Zuylenstede)

Zorg Thuis van Vecht en IJssel IJsselstein (locatie Ewoud) en Utrecht (locaties Transwijk en Zuylenstede) Zorg Thuis van Vecht en IJssel IJsselstein (locatie Ewoud) en Utrecht (locaties Transwijk en Zuylenstede) Mevrouw Derks gaat naar een bruiloft. Yvonne hielp haar met douchen en aankleden, waardoor ze precies

Nadere informatie

Terminaal ziek. Wat nu?

Terminaal ziek. Wat nu? Terminaal ziek. Wat nu? U heeft van uw (huis)arts te horen gekregen dat u in het laatste stadium van uw leven bent gekomen. Dan volgt al snel de vraag hoe en waar u die laatste fase wilt doorbrengen. Thuis

Nadere informatie

Thuiszorg Sint Annaklooster. Uw wensen, onze zorg

Thuiszorg Sint Annaklooster. Uw wensen, onze zorg Thuiszorg Sint Annaklooster Uw wensen, onze zorg Even voorstellen Stichting Sint Annaklooster is een brede zorginstelling in de regio Eindhoven. Met een op maat gesneden aanbod van zorg- en dienstverlening

Nadere informatie

Zorg na ziekenhuisopname

Zorg na ziekenhuisopname Zorg na ziekenhuisopname Zorg nodig na ontslag uit het ziekenhuis? Wat zijn de mogelijkheden? Wat kunt u alvast zelf regelen? Wat kan het Transferpunt Zorg voor u betekenen? Inleiding Wellicht heeft u

Nadere informatie

Nazorgwijzer Martini Ziekenhuis

Nazorgwijzer Martini Ziekenhuis Nazorgwijzer Martini Ziekenhuis Nazorgwijzer Martini Ziekenhuis U wordt opgenomen in het ziekenhuis en denkt na ontslag uit het ziekenhuis ook nog zorg nodig te hebben. Bijvoorbeeld thuiszorg voor hulp

Nadere informatie

Alle medewerkers zijn professioneel en erg vriendelijk.

Alle medewerkers zijn professioneel en erg vriendelijk. Wonen Thuis Expert WONEN THUIS EXPERT Alle medewerkers zijn professioneel en erg vriendelijk. De RSZK biedt zorg en diensten aan mensen die vanwege hun leeftijd, ziekte of een beperking in meer of mindere

Nadere informatie

Overzicht Stageplaatsen voorjaar 2016

Overzicht Stageplaatsen voorjaar 2016 Overzicht Stageplaatsen voorjaar 2016 Naam organisatie: Allerzorg Adres: Prinses Beatrixstraat 70, Hengelo Saskia Moen, directeur, 06 11391820 Er is 1 plek per half jaar beschikbaar bij toestemming cliënt

Nadere informatie

Begeleiding tijdens de laatste levensfase bij Het Spectrum

Begeleiding tijdens de laatste levensfase bij Het Spectrum Palliatieve Zorg Begeleiding tijdens de laatste levensfase bij Het Spectrum ZORG MET AANDACHT, AANDACHT MET ZORG! Begeleiding tijdens de laatste levensfase Als u weet dat u niet meer beter kunt worden

Nadere informatie

Deze brochure geeft u informatie over het Volledig Pakket Thuis van LuciVer. Algemene informatie over LuciVer leest u in de brochure Welkom bij

Deze brochure geeft u informatie over het Volledig Pakket Thuis van LuciVer. Algemene informatie over LuciVer leest u in de brochure Welkom bij Deze brochure geeft u informatie over het Volledig Pakket Thuis van LuciVer. Algemene informatie over LuciVer leest u in de brochure Welkom bij LuciVer. LuciVer Volledig Pakket Thuis Mei 2016 1 www.luciver.nl

Nadere informatie

Sint Annaklooster, de beste zorg bij u in de wijk

Sint Annaklooster, de beste zorg bij u in de wijk Sint Annaklooster, de beste zorg bij u in de wijk Even voorstellen Sint Annaklooster is een brede zorginstelling in de regio Eindhoven en Helmond. Met een op maat gesneden aanbod van zorg- en dienstverlening

Nadere informatie

zorg- en dienstencentrum Harskamp Verzorgd leven achter uw eigen voordeur Opella Harskamp kan u van dienst zijn!

zorg- en dienstencentrum Harskamp Verzorgd leven achter uw eigen voordeur Opella Harskamp kan u van dienst zijn! zorg- en dienstencentrum Verzorgd leven achter uw eigen voordeur Opella kan u van dienst zijn! Verzorgd wonen achter uw eigen voordeur Wonen doe je het liefst in je eigen huis. Ook, of misschien juist

Nadere informatie

Palliatieve zorgafdeling. Kwaliteit van leven, ook in de laatste levensfase

Palliatieve zorgafdeling. Kwaliteit van leven, ook in de laatste levensfase Palliatieve zorgafdeling Kwaliteit van leven, ook in de laatste levensfase V 1.0_ 2013 Het is belangrijk een mens Om je heen te hebben... die je niet alleen hoort, maar ook naar je luistert die niet alleen

Nadere informatie

beslisschijf evaluatie pilot Besluitvorming in de palliatieve fase palliatieve zorg

beslisschijf evaluatie pilot Besluitvorming in de palliatieve fase palliatieve zorg evaluatie pilot Besluitvorming in de palliatieve fase beslisschijf palliatieve zorg Begin 2006 zijn de VIKC-richtlijnen voor de palliatieve zorg en het zakboekje verschenen. Het IKMN en het UMC Utrecht

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Psychosociale zorg. voor mensen met kanker

PATIËNTEN INFORMATIE. Psychosociale zorg. voor mensen met kanker PATIËNTEN INFORMATIE Psychosociale zorg voor mensen met kanker 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over psychosociale zorg voor mensen met

Nadere informatie

PSYCHOSOCIALE ZORG VOOR PATIËNTEN MET KANKER

PSYCHOSOCIALE ZORG VOOR PATIËNTEN MET KANKER PSYCHOSOCIALE ZORG VOOR PATIËNTEN MET KANKER 536 Inleiding Als u van uw behandelend specialist te horen krijgt dat u kanker heeft, krijgen u en uw naasten veel informatie en emoties te verwerken. Door

Nadere informatie

Palliatieve zorg unit. Afdeling West 52

Palliatieve zorg unit. Afdeling West 52 Palliatieve zorg unit Afdeling West 52 Inleiding U bent opgenomen op de Palliatieve zorg unit van afdeling West 52. Wij realiseren ons dat de opname een ingrijpend moment is in uw leven. Wij willen dan

Nadere informatie

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat?

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U wilt zorg die betaald wordt uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). U kunt daar altijd een aanvraag voor doen. Het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg)

Nadere informatie

Hospice Merefelt. Leven toevoegen aan de dagen

Hospice Merefelt. Leven toevoegen aan de dagen EXPERT Hospice Merefelt Leven toevoegen aan de dagen Hospice Merefelt Als genezing niet meer mogelijk is, worden er andere eisen aan de verzorging gesteld. Kan deze zorg niet meer thuis plaatsvinden, of

Nadere informatie

Uit zorg voor elkaar

Uit zorg voor elkaar Informatiegids Uit zorg voor elkaar Oprechte aandacht voor elkaar en zorg uit een goed hart. Zo zullen veel bewoners hun ervaringen met Westerkim en Horizon samenvatten. Voor de meesten van hen was de

Nadere informatie