Toeristisch programma 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toeristisch programma 2015"

Transcriptie

1 Toeristisch programma 2015 Rondleiding Stoomstroopfabriek Elke maandag in april, mei en september om u april mei september Bezoek aan de stoomstroopfabriek. Je maakt kennis met de fabriek en de apparatuur die gebruikt werd om stroop te maken. Dit fascinerende gebouw werd in 2007 uitgeroepen tot eerste winnaar van de Canvas Monumentenstrijd. Adres: Stationsstraat 54, 3840 Borgloon. Rondleiding in veiling Bel Orta Borgloon Elke dinsdag in april, mei, september en oktober om u april mei september oktober Veiling BelOrta site Borgloon is wereldwijd gerenommeerd als veiling voor Belgische aardbeien en kleinfruit. Tijdens de rondleiding maak je kennis met de moderne verkoopzaal, de bewaring, verpakking en sortering van hard en zacht fruit. De voorkant van de veiling werd gebruikt als voorgevel van de fictieve Veiling Limburg in de één serie Katarakt. Adres: Kernielerweg 59, 3840 Borgloon. Prijs: gratis toegang. Rondleiding in fruitbedrijf Jansen-Drossin Elke donderdag in april en mei om u april 7-14 = Hemelvaartdag mei Dit jonge bedrijf specialiseert zich in de teelt van zacht fruit zoals frambozen, bramen, blauwbessen en aardbeien. Adres: Wilderstraat 101, 3840 Borgloon (Bommershoven) Rondleiding in Fruitbedrijf Groven-Nouwen Elke vrijdag in april en de twee eerste vrijdagen van mei om u april 1-8 mei Familiebedrijf, gelegen in een prachtig Haspengouws landschap, met teelt van appel, peer en kers volgens geïntegreerde productiemethode. Eigen appeloogst wordt verwerkt in SAPTAP appelsap. Adres: Heuvelstraat 3, 3840 Borgloon (Kerniel)

2 Rondleiding in fruitbedrijf Neven-Mundus Elke zaterdag in april en mei om u april mei Dit familiebedrijf is gelegen in een prachtige landelijke omgeving te Borgloon (Bommershoven), omringd met schitterende kasteelhoeves en de tranendreef. Er worden vooral aardbeien, appels en peren geteeld. Mogelijkheid tot aankoop van fruitpakket. Adres: Alfonsstraat 66, 3840 Borgloon (Bommershoven) Wijnterras Wijndomein Cohlenberg De hele maand april en het eerste weekend van mei Elke zaterdag en zondag van u. tot u april mei 2015 Hier kan je genieten van de primeurs oogst 2014 van zowel witte als rode wijnen. Vanop het domein heb je een prachtig uitzicht op de abdij Mariënlof. Adres: Leemzaal 35, 3840 Borgloon (Kerniel), tel Prijs: gratis toegang (proeverij tegen betaling. Bij slecht weer proeverij in degustatielokaal) Wijnterras Heuvelswijnhuisje Van u. tot u. 11 en 12 april en 19 april juni en 21 juni september en 27 september 2015 In het Heuvelswijnhuisje te Kerniel produceert Kris Vanormelingen een fruitige, eerlijke wijn. Naast de wijngaard in zijn achtertuin, onderhoudt hij nog enkele wijngaarden in Kerniel en Jesseren, in totaal een 3000-tal stokken met als voornaamste variëteiten Muller-Thurgau, Sieger en Ortega voor de witte wijn en Vroege Loonse en Dornfelder voor de rode wijn. Adres: Heuvelstraat 23, 3840 Borgloon (Kerniel) Wijnterras Wijndomein Hoenshof Van 15 april tot 15 mei 2015 maandag van u. tot u. vrijdag van u. tot u. zondag van u. tot u april 2015

3 mei 2015 Wijndomein Hoenshof is gelegen in Haspengouw, in het midden van de fruitstreek. Het domein omvat druivenstokken. Onder het label Puur wordt een droge op eik gelegerde Chardonnay wijn uitgebracht evenals een zoete kruidige dessertwijn van de Wurzer druif. De rode wijn omvat een blend van de Merlot en de Cabernet druif eveneens gelagerd op eiken vaten, aangevuld met een fruitige Dornfelder wijn. De wijnen van het wijndomein vielen al een paar keer in de prijzen. De vereniging van Vlaamse sommeliers heeft verleden jaar zowel de witte Chardonay 2011 als de rode Cuvée Hoenshof 2010 uitgeroepen tot Beste Belgische Wijn Wijnproeven + uitleg door de wijnbouwer. Adres: Hoenshovenstraat 2, 3840 Borgloon (Hoepertingen) Wijnterras wijndomein Optimbulles Zondag 19 april en zondag 13 september 2015 Van u. tot u. Wijnmakers Guy Geunis, Theo Pasque en Rik Schreurs begonnen in de jaren 90 een wijngaard in Jesseren (Hoogveld), een deelgemeente van Borgloon. Ze besloten zich te richten op schuimwijn van de drie champagnedruiven Chardonnay, Pino Noir en Pinot Meunir. Optimbulles maakt er een erezaak van om niet aan te zoeten zodat men spreekt van Extra Brut of Brut Zero. Sinds kort worden ook hoogstamappels gebruikt om mousserende wijn te maken. Naast het mousserende gedeelte maakt Optimbulles ook nog rode en witte wijn alsook roséwijn van de druif Vroege Loonse, een kloon van de Pinot Noir. Wijnproeven + rondleiding op het domein. Adres: Bosstraat, 3840 Borgloon (Jesseren) Wijnterras Loonse Wijnluyden Zaterdag 29 augustus 2015 van u. tot u. Wijngaard kasteelhoeve De Klee Kuttekoven. De vriendengroep de Wijngaerd heeft zich in Borgloon gespecialiseerd in de wijndruiventeelt en de wijnproductie. Langs de hellingen van het domein De Groote Mot staan 2000 wijnstokken op een terrein van een halve hectare. Een groep van 15 vrienden offert zich graag op voor de productie van Loonse wijn. In 1991 plantten ze hun eerste wijnstokken aan op de mooie, zuidelijk gelegen helling met als voornaamste variëteiten Rivaner, Auxerrois, Kerner, Chardonnay en Sieger. In het jaar 2009 werd er door dezelfde groep een 2de wijngaard aangeplant en dit op aanvraag van de kasteelheer Broux Arthur. Deze 2de wijngaard bevindt zich in de deelgemeente Kuttekoven. Er werd beslist een 2500-tal struiken aan te planten verdeeld onder de rassen pinot blanc, pinot gris en chardonnay. Na vijf jaar werd er met groot succes schitterende wijnen gemaakt.

4 Onze wijnen worden van één druivensoort gemaakt, Mono Cepage, vertelt voorzitter Rudy Miguet. Adres: Kasteelhoeve De Klee, Kleestraat 20, 3840 Borgloon (Kuttekoven) Fruitterras fruitbedrijf Neven-Mundus Zondag 26 april 2015 van u. tot u. Dit familiebedrijf ligt mooi ingebed tussen imposante kasteelhoeves. De familie teelt vooral aardbeien, appels en peren. Je kan hier een fruitpakket kopen. Adres: Alfonsstraat 66, 3840 Borgloon (Bommershoven) Prijs: gratis Fruitterras Bemafruit Zondag 13 september 2015 van u. tot u. Benny Clerinx is in 1994 gestart met dit familiebedrijf in het landelijke Grootloon. Het bedrijf telt nu 35ha waarvan 20 ha peren en 15 ha appelen. Men kan een bezoek brengen aan een perenplantage en je ontdekt hoe de sortering gebeurt. Randanimatie. Adres: Grootloonstraat 113, 3840 Borgloon (Grootloon) Prijs: gratis Stroopfeesten Paasmaandag 6 april 2015 stoomstroopfabriek van u. tot u. Rondleidingen in de stroopfabriek. Feesttent met muziek, drank en hapjes met Loonse stroop, wijnproeverijen, streekproductenwinkel, randanimatie. Begeleide kruidenwandeling met Daniëlle Houbrechts Adres: Stationsstraat 54, 3840 Borgloon Prijs: gratis toegang Kruidenwandeling Paasmaandag 6 april 2015 om u. Begeleide kruidenwandeling met Daniëlle Houbrechts. Vooraf reserveren via toerisme Borgloon is noodzakelijk. Vertrek: aan de stroopfabriek, Stationsstraat 54 te Borgloon Prijs: gratis (inschrijven verplicht, beperkt aantal plaatsen) Dag van de kers Zondag 12 juli van u. tot u. Op zondag 12 juli staat de kers centraal in het fructuarium van het kasteel te Rijkel. Naast tentoonstellingen krijgt gastronomie veel aandacht. Promotiestanden, kinderanimatie wedstrijden kersensteenspuwen, zwaarste kers... Om u. begeleide fruitwandeling, vertrek aan de omroepstand.

5 Adres: Kasteel van Rijkel, D. Van Leeuwenstraat 23, 3840 Borgloon Prijs: gratis toegang Fruitwandeling Zondag 12 juli om u. Wandeling langs fruit boomgaarden onder begeleiding van een gids. Vertrek: Kasteel van Rijkel, D. van Leeuwenstraat 23, 3840 Borgloon (Rijkel) (vertrek aan de omroepstand) Prijs: gratis In de voetsporen van de Graven van Loon Zondag 16 augustus om u. Begeleide wandeling door het historisch centrum van Borgloon. Onderweg en bij aankomst genieten wij van graevenvertellers, muzikaal intermezzo en van lekkere proevertjes. Reserveren vóór 13 augustus bij toerisme Borgloon. Vertrek: dienst Toerisme, stadhuis, Markt z/n, 3840 Borgloon Prijs: 10,00 Nocturne Zaterdag 19 september 2015 om u. We komen alles te weten over het maken van wijn. Tussen de feeërieke verlichting luisteren we naar boeiende verhalen en genieten van een hapje en een glaasje wijn. Reserveren vóór 16 september bij toerisme Borgloon. Vertrek: Toerisme Borgloon, stadhuis, Markt z/n, 3840 Borgloon Prijs: 10,00 Loonse Bierfeesten Zondag 20 september van u. tot u. Waar: Centrum, Speelhof, 3840 Borgloon Prijs: toegang gratis, proeverij tegen betaling. Info: tel. 012/ Bezoek aan het fruitstreekmuseum Elke dag in april t.e.m. september (behalve op maandag en Pasen) van u. tot u. Foto s en teksten geven je een overzicht van de geschiedenis van de fruitteelt in Haspengouw. Je krijgt ook zicht op alle nevenactiviteiten van de fruitteelt. Fascinerend zijn het grote aantal relicten waaronder de oudste sorteermachine uit Europa en de oudste veilingklok van België. Adres: Colenstraat 1, 3840 Borgloon (Kerniel)

6 per persoon. Contact: 012/ Links: Streekproductenwinkel Van april t.e.m. september Elke dinsdag en donderdag en vrijdag van u. tot u. Elke zaterdag en zondag van u. tot u. Van 1 oktober tot en met 31 maart Elke vrijdag van u. tot u. In de voormalige portierswoning van de Stoomstroopfabriek bevindt zich een streekproductenwinkel boordevol Haspengouwse streekproducten en fruit. Op het terras kan je genieten van een lekkere pannenkoek met Loonse stroop of een Loonse stroopwafel. Adres: Stationsstraat 54, 3840 Borgloon. Prijs: gratis toegang. Toeren in Haspengouw in een retro VW-bus April t.e.m. oktober De retro VW-bus (met chauffeur) brengt je via een uitgestippelde route naar de mooiste plekjes van Haspengouw. Onderweg krijg je de nodige uitleg. Er is plaats voor 6 passagiers. Vertrek en aankomst: Tongersesteenweg 100A, 3840 Borgloon (gratis parkeermogelijkheid) Duur: 1,5 uur. Prijs: 135,00 per rit. Huifkartochten Wil je jouw voetjes even laten rusten dan kan je in kasteelhoeve De Tornaco terecht voor een tochtje met de huifkar. Ronny spant graag een van zijn Brabantse trekpaarden voor om een tochtje in de omgeving te maken. Begeleide wandelingen met de huifkar worden georganiseerd voor 10 tot 35 personen, voor groepen, familie uitstappen, teambuilding Start: Kasteelhoeve De Tornaco, Romeinse Kassei 5, 3840 Borgloon (Voort), Wanneer: na reservatie Duur: 2 uur Prijs: 150,00 (max. 12 personen), 250,00 (max. 20 personen) Er zijn heel wat mogelijkheden, die u best ter plaatse bespreekt. Prijzen op aanvraag. Vooraf reserveren bij De Tornaco, , info@detornaco.be Wandel- of fietstocht met picknick Elke dag in april t.e.m. september Kom fietsen of wandelen en geniet van de natuur, een heerlijk picknick-pakket krijg je mee voor onderweg. Reservatie: 3 dagen op voorhand, via toerisme Borgloon.

7 Prijs: 9,00 per persoon (picknickpakket) Mogelijkheid tot aankoop van fietskaart ( 3,00) of wandelkaart ( 2,50) Vertrek: Kasteelhoeve De Tornaco, Romeinse Kassei 5, 3840 Borgloon (Voort) BIJKOMENDE ACTIVITEITEN IN HET KADER VAN 1000 JAAR LOON Daguitstap naar Luik dinsdag 2 juni 2015 In het kader van 1000 jaar Loon organiseert de dienst toerisme een daguitstap naar Luik. 10 u : ontvangst op het stadhuis van Borgloon : wandeling in het historisch centrum van Borgloon : middagmaal te Borgloon (indien broodmaaltijd kan dit ingekort worden) : vertrek naar Luik u.: bezoek aan Luik (afhankelijk van de weersomstandigheden wandeling toeristisch treintje of boottocht) 18u: aankomst in Borgloon Prijs : prijs te bekomen op de dienst Toerisme Daguitstap naar Hasselt (Herckenrode) dinsdag 15 september 2015 In het kader van 1000 jaar Loon organiseert de dienst toerisme een daguitstap naar Hasselt. 10u: ontvangst op het stadhuis van Borgloon : wandeling in het historisch centrum van Borgloon : middagmaal te Borgloon (indien broodmaaltijd kan dit ingekort worden) : vertrek naar Hasselt 14 u bezoek aan Herckenrode - ontvangst aan poorthuis 14.30u begeleid bezoek aan inspiratietuin 16u: afsluitertje jenever met speculaas (eventueel nog even vrije tijd laten om het belevingscentrum te bezoeken op eigen kosten). 17 u: aankomst in Borgloon Prijs: prijs te bekomen op de dienst Toerismenog te bepalen: voorstel 30 euro Wandelkaart In de voetsporen van de Graven van Loon Wandelen langs 1000 jaar geschiedenis. Uitgestippelde wandeling doorheen het historishc centrum van Borgloon en dit naar aanleiding van 1000 jaar Loon in 2015 Wandeling ± 5km) Waar: dienst toerisme, stadhuis, Markt z/n te Borgloon Prijs: 3,00 Fietskaart Op zadel met de Graven van Loon Uitgestippelde fietstocht langs de Loonse deelgemeenten naar aanleiding van 1000 jaar Loon. Fietstocht: ± 30km Waar: dienst toerisme, stadhuis, Markt z/n te Borgloon Prijs: 3,00