Fasciitis Plantaris en Hielspoor

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fasciitis Plantaris en Hielspoor"

Transcriptie

1 Fasciitis Plantaris en Hielspoor Fasciitis Plantaris is de meest voorkomende oorzaak van pijn aan de onderzijde van de hiel. Ongeveer 2 miljoen patiënten per jaar worden daaraan behandeld in de Verenigde Staten. In Nederland betreft het ongeveer mensen. Fasciitis Plantar treedt op als de stevige weefselband die de voetboog ondersteunt geïrriteerd en ontstoken raakt. Anatomie De fascia plantaris is een lang, dun ligament dat direct onder de huid van de voetzool ligt. Het verbindt de hiel met de voorkant van de voet en ondersteunt de voetboog. Oorzaak De facsia plantaris is gemaakt om de hoge trekkrachten en spanningen die in de voetzool optreden te absorberen. Soms beschadigt teveel druk de weefsels. Het lichaam reageert normaal gesproken op beschadiging met een ontstekingsreactie, dat resulteert in de pijn en stijfheid zoals die bij fasciitis plantaris optreden.

2 Risico Factoren In de meeste gevallen ontwikkelt fasciitis plantaris zich zonder specifieke, aanwijsbare oorzaak. Er zijn echter vele factoren die u kwetsbaar kunnen maken voor deze aandoening: Korte kuitspieren die het moeilijk maken de voet met de tenen naar de neus te buigen. Overgewicht Holvoet Repetitieve schok voortbrengende activiteiten (hardlopen/sporten) Nieuwe of toegenomen inspanning Hiel Spoor Hoewel veel mensen met fasciitis plantaris een hielspoor hebben, zijn de hielsporen lang niet altijd de oorzaak van de klachten. Een op de tien mensen heeft een hielspoor, maar slechts een van de 20 (5%) van de mensen met een hielspoor heeft ook klachten van pijn in de hiel. Omdat de hielspoor niet de oorzaak is van de klachten is behandeling mogelijk zonder de hielspoor te verwijderen. Hiel sporen zijn niet de oorzaak van de pijn bij fasciitis plantaris. Symptomen De meest voorkomende symptomen van fasciitis plantaris zijn: Pijn onder de voet ter hoogte van de hiel. Pijn bij de eerste stappen s morgens na het opstaan of na een periode van rust, zoals na een lange autorit. De pijn zakt wat af na enkele minuten wandelen. Toename van de pijn na (niet tijdens) oefeningen of inspanning. Onderzoek door uw arts

3 Nadat u uw symptomen heeft beschreven en uw zorgen kenbaar gemaakt zal uw arts uw voet onderzoeken. Hij/zij zal letten op de volgende zaken: Een hoog gewelf (holvoet) Een gebied van maximale pijn in de voetzool, juist voor het hielbeen. Pijn die erger wordt als u uw voet buigt (met de tenen naar de neus) en uw arts op de fascia plantaris drukt. De pijn wordt minder als u uw tenen naar beneden beweegt. Beperkte beweeglijkheid van de enkel. Aanvullend onderzoek Uw arts kan aanvullend onderzoek laten doe nom te helpen vaststellen of uw klachten veroorzaakt worden door fasciitis plantaris of door een andere oorzaak. Röntgenfoto s Röntgenfoto s geven duidelijke afbeeldingen van botten. Ze zijn daarom bruikbaar voor het uitsluiten van andere oorzaken van hielpijn, zoals breuken of artrose. Hielsporen kunnen ook op een röntgenfoto gezien worden. Andere afbeeldingstechnieken Andere methoden voor het maken van afbeeldingen, zoals MRI en echo worden niet routinematig gebruikt om fasciitis plantaris vast te stellen. Ze worden slechts zelden aangevraagd. Een MRI kan wel zinvol zijn als de hielpijn niet opgelost kan worden met de eenvoudige behandelmethoden. Behandeling Conservatieve behandeling Meer dan 90% van de patiënten met fasciitis plantaris zal een klachtenvermindering ervaren binnen 10 maanden na het starten van een eenvoudige behandelmethode. Rust. Verminderen van de activiteiten die de klachten verergeren of daar helemaal mee stoppen is de eerste stap naar klachtenvermindering. Het kan zijn dat u moet stoppen met atletische activiteiten waarbij de voet hard op de grond terecht komt (bijvoorbeeld, hardlopen of steps aerobics). IJs. Uw voet over een koude of bevroren fles water rollen gedurende 20 minuten is een effectieve behandeling. U kunt dat 3-4 maal per dag doen. Nonsteroide anti-inflammatiore medicatie. Medicijnen zoals ibuprofen of naprosyne verminderen de pijn en de ontsteking. Als u die medicijnen langer dan 1 maand wilt gebruiken kunt u het best uw huisarts even vragen of dat verstandig is. Oefeningen. Fasciitis plantaris wordt verergerd door te korte spieren in uw kuit en voet. Rekoefeningen voor de kuit en de fascia plantaris is de meest effectieve manier om de pijn, die deze aandoening vergezelt, te verminderen.

4 Kuit stretch Leun met een voet tegen een muur met de grote teen maximaal naar boven gebogen, de knie gestrekt en de hiel op de grond. Zet het andere been achteruit met de knie gebogen. Om de kuit en de achillespees te rekken dient u de heupen gecontroleerd naar voren, richting de muur te brengen. Houdt deze positie 10 seconden vol, daarna kunt weer ontspannen. Herhaal deze oefening 20 keer voor iedere been. Tijdens het rekken moet u een sterk trekkend gevoel in de kuit ervaren. Fascia plantaris stretch Deze rekoefening wordt zittend uitgevoerd. Leg uw aangedane voet kruislings over het andere been. Grijp de tenen van de pijnlijke voet vast en trek ze langzaam en gecontroleerd naar u toe. Als u moeilijk bij uw voet kunt komen, neem dan een handdoek en sla die om uw grote teen om op die manier te helpen de tenen naar u toe te trekken. Leg uw andere hand over de fascia plantaris (voetzool). De fascie moet aanvoelen als een strak gespannen koord in de voetzool als u die rekt. Houdt de rekoefening 10 seconden aan en herhaal deze oefening 20 keer voor elke voet. U kunt deze oefening het beste s morgens voor het opstaan doen. Cortison injecties. Cortison, een soort steroïd, is een krachtige ontstekingsremmer. Het kan worden ingespoten in de fascia plantaris om de pijn en de ontsteking te remmen. Uw arts kan het aantal injecties dat u krijgt beperken omdat meerdere injecties, kot achter elkaar de fascia plantaris kunnen laten scheuren, wat kan leiden tot een pijnlijke platvoet. Zachte hiel cups kunnen wat extra ondersteuning bieden. Ondersteunende schoenen en orthosen. Schoenen met dike zolen en extra zachte inlays of zolen kunnen de pijn bij het staan en lopen wat verminderen. Als u loopt en uw hiel de grond raakt komt er veel trekkracht op de fascia plantaris. Dat zorgt voor microtrauma (microscopisch kleine scheurtjes in het weefsel). Een zachte schoen of inlay vermindert deze trekkracht en de microscheurtjes die optreden bij iedere stap. Zachte siliconen hielcups (bv Viscoheel) zijn goedkoop en werken door de hiel iets op te tillen en een zacht kussentje te vormen onder de hiel. Confectie of maatwerk steunzolen helpen soms ook wel. Nachtspalken. De meeste mensen slapen met gestrekte voeten. Dat geeft rust aan de fascia plantaris en is een van de redenen voor pijn onder de hiel in de ochtend. Een nachtspalk rekt de fascia plantaris tijdens het slapen. Hoewel het lastig kan zijn te slapen met een nachtspalk is dat erg effectief tegen de pijn en hoeft bovendien niet meer gebruikt te worden als de pijn weg is. Fysiotherapie. Uw arts kan voorstellen te starten met fysiotherapie om een oefenprogramma op te starten dat de nadruk legt op rekken van uw kuitspieren en fascia plantaris. In aanvulling op de boven beschreven oefeningen kan een fysiotherapieprogramma gespecialiseerde ijs behandelingen, massages en medicatie bevatten om de ontstekingsreactie rond de fascia plantaris tot rust te brengen.

5 Extracorporeal shockwave therapy (ESWT). Tijdens deze procedure stimuleren hoog energetische schokgolven het genezingsproces van de beschadigde fascia plantaris. ESWT heeft echter geen overtuigende resultaten laten zien in wetenschappelijk onderzoek en wordt daarom niet algemeen toegepast of aanbevolen. ESWT is niet invasief er is geen operatie voor nodig. Omdat de risico s beperkt zijn wordt ESWT soms overwogen voorafgaand aan een operatieve procedure. Operatieve behandeling Operaties worden alleen overwogen als er meer dan 12 maanden agressieve niet chirurgische behandeling is vooraf gegaan zonder effect. Gastrocnemius recessie. Dit is een operatieve verlenging van de kuitspier (gastrocnemius). Omdat de te korte kuitspieren een verhoogde trekkracht op de fascia plantaris uitoefenen is dit een zinvolle procedure voor die patiënten die een korte kuitspier houden ondanks een jaar lang rekoefeningen. Bij gastrocnemius recessie word teen van de twee spieren die de kuit vormt verlengt om de beweeglijkheid van de enkel te verbeteren. Deze procedure kan worden uitgevoerd via een traditionele open procedure of met een kleinere snede en een endoscoop (kijkoperatie). Uw arts zal met u overleggen welke methode voor u het meest geschikt is. Complicatie percentages van gastrocnemius recessie zijn laag maar er kan wel een zenuwbeschadiging optreden. Fascia plantaris release. Als u een normale beweeglijkheid van de enkel heeft en toch aanhoudend hielpijn door een fasciitis plantaris kan uw arts aanbevelen een gedeeltelijke release (losmaken) van de fascia plantaris te doen. Tijdens deze operatie wordt de fascia plantaris gedeeltelijk losgemaakt van het hielbeen om de spanning te verminderen. Als u een lange hielspoor heeft zal deze ook verwijderd worden. Hoewel deze operatie via een kijkoperatie kan worden uitgevoerd is dat veel moeilijker dan via een open procedure. Daarnaast is het risico op zenuwbeschadiging bij een kijkoperatie in dit gebied groter. Complicaties. De meest voorkomende complicaties van de release van de fascia plantaris zijn onvoldoende effect op de pijn en zenuwbeschadiging. Herstel. De meeste patiënten hebben baat bij een operatie. Omdat operaties echter in chronische pijn en ontevredenheid kunnen eindigen wordt dit soort therapie alleen aanbevolen als alle niet operatieve behandelingen zijn uitgeprobeerd en onvoldoende resultaat hebben gegeven. Last reviewed: June 2010 Vertaald en aangepast aan de Nederlandse situatie, sept. 2013, Care to Move.

Achillespees ontsteking

Achillespees ontsteking Achillespees ontsteking Achillespees ontsteking (tendinitis) is een veel voorkomende aandoening die pijn veroorzaakt aan de achterzijde van het been vlak boven de hiel. De achillespees is de grootste en

Nadere informatie

Hielspoor /Fasciitis plantaris

Hielspoor /Fasciitis plantaris Hielspoor /Fasciitis plantaris U wordt behandeld voor de klachten aan uw voet(en). De aandoening heeft diverse benamingen: hielspoor, hielpijn, plantaire fasciitis, peesplaatonsteking van de voet. De correcte

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hielspoor /Fasciitis plantaris. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hielspoor /Fasciitis plantaris. rkz.nl Patiënteninformatie Hielspoor /Fasciitis plantaris rkz.nl U wordt behandeld voor de klachten aan uw voet(en). De aandoening heeft diverse benamingen: hielspoor, hielpijn, plantaire fasciitis, peesplaatonsteking

Nadere informatie

Sportgeneeskunde. Fasciïtis plantaris (hielpijnsyndroom, hielspoor)

Sportgeneeskunde. Fasciïtis plantaris (hielpijnsyndroom, hielspoor) Sportgeneeskunde Fasciïtis plantaris (hielpijnsyndroom, hielspoor) Algemeen Deze folder geeft u informatie over Fasciïtis plantaris ook wel bekend als hielpijnsyndroom of hielspoor. Bouw en functie De

Nadere informatie

Behandeling van Hielpijn. Fasciitis plantaris

Behandeling van Hielpijn. Fasciitis plantaris Behandeling van Hielpijn Fasciitis plantaris Inhoud Inleiding 3 Hielpijn 3 Klachten en oorzaken 3 De behandeling en wat u zelf kunt doen 4 Oefeningen 4 De nachtspalk 6 Overige behandelingen: ESWT 6 Ten

Nadere informatie

Behandeling van Hielspoor. Fasciitis plantaris

Behandeling van Hielspoor. Fasciitis plantaris Behandeling van Hielspoor Fasciitis plantaris Inhoud Inleiding 3 Hielspoor 3 Klachten en oorzaken 3 De behandeling en wat u zelf kunt doen 4 De nachtspalk 4 Trainingsschema 5 Peesplaatrekoefening 5 Achillespees

Nadere informatie

H.334250.0215. GPS recover procedure hielspoor

H.334250.0215. GPS recover procedure hielspoor H.334250.0215 GPS recover procedure hielspoor Inleiding Bij hielspoor is er sprake van een uitstekend stukje bot aan het hielbeen (calcaneus). Onder de voet loopt een peesblad (fascia plantaris) dat aanhecht

Nadere informatie

Wat weten we nu eigenlijk van hielklachten zoals fasciosis plantaris en hielspoor? [+ tips en oefeningen]

Wat weten we nu eigenlijk van hielklachten zoals fasciosis plantaris en hielspoor? [+ tips en oefeningen] Door: Marjolein Stegeman Wat weten we nu eigenlijk van hielklachten zoals fasciosis plantaris en hielspoor? [+ tips en oefeningen] Zo n 1 op de 10 Nederlanders heeft wel eens last van zijn hiel, in 80%

Nadere informatie

Weekdelen problemen rond enkel en achtervoet

Weekdelen problemen rond enkel en achtervoet Weekdelen problemen rond enkel en achtervoet G. A. Matricali, MD. PhD. Foot & Ankle Surgery Diabetic Foot Clinic UZ Leuven KU Leuven Weekdelen problemen rond enkel en achtervoet Zeer frequent (ook in 3

Nadere informatie

Hielspoor, wat spoort er niet? Tjitte Kamminga

Hielspoor, wat spoort er niet? Tjitte Kamminga Hielspoor, wat spoort er niet? Tjitte Kamminga TJITTE KAMMINGA - Docent fysiotherapie HS Leiden - Fysiotherapeut / manueel therapeut - Trainer Haagatletiek en zelf actief hardloper - Auteur Hardlopen zonder

Nadere informatie

1 Teenstand vanaf vlakke ondergrond. 2 Band training achillespees. 3 Teenstand op traptrede (gestrekte knie)

1 Teenstand vanaf vlakke ondergrond. 2 Band training achillespees. 3 Teenstand op traptrede (gestrekte knie) Pagina 1 van 5 Bij welke blessures werkt deze oefentherapie? Deze oefentherapie is effectief bij kuit, enkel, scheenbeen en fascia plantaris klachten. De fascia plantaris is de grote pees in de voetzool

Nadere informatie

Schokgolftherapie (shockwave)

Schokgolftherapie (shockwave) Schokgolftherapie (shockwave) achillespees - hielspoor - knieschijfpees - lopersknie - tennis- of golferselleboog - peesirritatie schouder - kalkafzetting in de schouder - scheenbeenklachten 2 Een tennis-

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Artrose van de knie Algemeen Er is bij u artrose in uw knie vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de knie, de diagnose artrose, de gevolgen en behandeling

Nadere informatie

Achillespees blessure

Achillespees blessure Wat is het? 1. de aanhechting van de pees op de hiel 2. de pees met het omringende weefsel 3. de slijmbeurs in de diepte aan de voorzijde van de pees Een achillespeesblessure is een typische overbelastingsblessure.

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Artrose van de knie Algemeen Er is bij u artrose in uw knie vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de knie, de diagnose artrose, de gevolgen en behandeling

Nadere informatie

Gescheurde achillespees

Gescheurde achillespees Spoedeisende Hulp Gescheurde achillespees i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft een gescheurde achillespees (achillespeesruptuur). In deze folder leest u op welke manier een gescheurde

Nadere informatie

Sportgeneeskunde. Een lopers knie (Iliotibiale band syndroom)

Sportgeneeskunde. Een lopers knie (Iliotibiale band syndroom) Sportgeneeskunde Een lopers knie (Iliotibiale band syndroom) Algemeen Deze folder geeft u informatie over een lopers knie oftewel het iliotibiale band syndroom. De iliotibiale band is een lange peesplaat

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER. ORTHOPEDIE Artrose in de heup

PATIËNTENFOLDER. ORTHOPEDIE Artrose in de heup PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Artrose in de heup Algemeen Er is bij u artrose in uw heup vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de heup, de diagnose artrose, de gevolgen en behandeling

Nadere informatie

Voet- en enkel problematiek

Voet- en enkel problematiek Voet- en enkel problematiek Klinische les Drs. P.H. Werner 22 november 2016 Even voorstellen Drs P.H. Werner Sinds Nov 2015 in Bernhoven Opleiding oa UMCG Groningen Specialisatie : voet en enkel chirurgie

Nadere informatie

H.347534.0715. GPS recover behandeling Achillespees

H.347534.0715. GPS recover behandeling Achillespees H.347534.0715 GPS recover behandeling Achillespees Inleiding U heeft samen met uw arts besloten om uw achillespeesklachten te laten behandelen met de GPS recover behandeling. Bij deze behandeling wordt

Nadere informatie

Achillespeesklachten

Achillespeesklachten Achillespeesklachten De achillespees is een kwetsbare plek. Vooral bij sporters is er kans op een blessure: een scheur in de pees of een ontsteking. In deze folder leest u over de mogelijkheden van behandeling

Nadere informatie

Schokgolftherapie (shockwave)

Schokgolftherapie (shockwave) Schokgolftherapie (shockwave) achillespees - hielspoor - knieschijfpees - lopersknie - tennis- of golferselleboog - peesirritatie schouder - kalkafzetting in de schouder - scheenbeenklachten 2 Een tennis-

Nadere informatie

Gescheurde achillespees Achillespeesruptuur

Gescheurde achillespees Achillespeesruptuur Uw behandelend arts heeft bij u een gescheurde achillespees geconstateerd. Deze brochure geeft u een overzicht van de klachten en oorzaak van een gescheurde achillespees (achillespeesruptuur) en de meest

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER. ORTHOPEDIE Artrose in de heup

PATIËNTENFOLDER. ORTHOPEDIE Artrose in de heup PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Artrose in de heup Algemeen Er is bij u artrose in uw heup vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de heup, de diagnose artrose, de gevolgen en behandeling

Nadere informatie

Orthopedie. Enkelprothese

Orthopedie. Enkelprothese Orthopedie Enkelprothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw enkel. Er wordt een enkelprothese geplaatst. In deze folder vindt u informatie over de enkel, de aanleiding voor de operatie, de

Nadere informatie

Achillespeesklachten

Achillespeesklachten Afdeling: Onderwerp: Orthopedie 1 Blessure aan de achillespees De achillespees is een kwetsbare plek. Vooral bij sporters is er een kans op een blessure: een scheur in de pees of een ontsteking. In deze

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

Oefeningen na gebruik van de Achillotrain

Oefeningen na gebruik van de Achillotrain FYSIOTHERAPIE Oefeningen na gebruik van de Achillotrain ADVIES Oefeningen na gebruik van de Achillotrain Na een operatie van uw achillespees is het belangrijk dat u tijdens en na de periode in de Achillotrain

Nadere informatie

FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE

FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE Para Medisch Centrum Skagerrak Hoofddorp Inleiding U heeft dit boekje gekregen omdat u binnenkort een nieuwe knie krijgt. In dit boekje vindt u trainingsschema s, oefeningen en

Nadere informatie

Oefeningen na gebruik van de Achillotrain

Oefeningen na gebruik van de Achillotrain FYSIOTHERAPIE Oefeningen na gebruik van de Achillotrain ADVIES Oefeningen na gebruik van de Achillotrain Na een operatie van uw achillespees is het belangrijk dat u tijdens en na de periode in de Achillotrain

Nadere informatie

Patienten informatieavond artrose

Patienten informatieavond artrose Patienten informatieavond artrose Agenda 19.30 19.35 Algemeen welkom 19.35 19.50 Artrose 19.50 20.05 Fysiotherapie 20.05 20.20 Diëtetiek 20.20 20.40 Pauze 20.40 21.00 Totale knieprothese 21.00 21.20 Totale

Nadere informatie

Artrose knie. Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten.

Artrose knie. Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten. Artrose knie Wat is artrose? Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten. Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden, die zijn bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen vangt

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie Fysiotherapie na een hernia-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0292 Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis geopereerd aan een hernia in uw rug. In deze folder willen wij

Nadere informatie

Achillespeesontsteking. Orthopedie

Achillespeesontsteking. Orthopedie Achillespeesontsteking Orthopedie Achillespeesontsteking Wat is de Achillespees? De Achillespees is de grootste pees van het menselijk lichaam. De pees verbindt de kuitspieren met het hielbeen. Rechtervoet

Nadere informatie

Enkel artrose (bovenste spronggewricht)

Enkel artrose (bovenste spronggewricht) Enkel artrose (bovenste spronggewricht) Artrose (slijtage) is een aandoening van het kraakbeen in gewrichten. Bij enkel artrose is er sprake van slijtage in het bovenste spronggewricht (ook wel tibiotalaire

Nadere informatie

Dr Steven Claes: 5 meest voorkomende lopersblessures. Rode vlek is de plaats waar de pijn gevoeld wordt

Dr Steven Claes: 5 meest voorkomende lopersblessures. Rode vlek is de plaats waar de pijn gevoeld wordt Dr Steven Claes: 5 meest voorkomende lopersblessures Running & Co, november 2018 Dokter Claes was een spreker op de Running & Co dag van de VAL in Herentals. Hij belichte 5 blessures die het meest voorkomen

Nadere informatie

Achillodynie, Achillespeesklachten, Achillotendinopathie

Achillodynie, Achillespeesklachten, Achillotendinopathie Achillodynie, Achillespeesklachten, Achillotendinopathie De grootste en sterkste pees van het lichaam, de Achillespees is een kwetsbare plek. Achillespeesklachten vormen 6,5-11% van de blessures bij hardlopers.

Nadere informatie

Fysio-/manueeltherapie van Gerven

Fysio-/manueeltherapie van Gerven Fysio-/manueeltherapie van Gerven Artrose Artrose is een chronische aandoening waarbij een degeneratie van het gewricht optreedt. Het gewrichtkraakbeen vermindert in kwaliteit; vergelijk het kraakbeen

Nadere informatie

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstheup

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstheup Orthopedie Instructies voor patiënten met een kunstheup Geachte mevrouw/mijnheer, In deze folder vindt u een aantal richtlijnen/instructies, die u goed kunt gebruiken nadat u een heupprothese heeft gekregen.

Nadere informatie

Artrose van de voet en enkel

Artrose van de voet en enkel Artrose van de voet en enkel ARTROSE VAN DE VOET EN ENKEL INLEIDING Bij voet- en enkelartrose is er sprake van slijtage in het enkel- of een voetgewricht. Pijn bij (het opstarten van) bewegen, pijn in

Nadere informatie

Orthopedie. CMC 1 prothese/ Duimbasis prothese

Orthopedie. CMC 1 prothese/ Duimbasis prothese Orthopedie CMC 1 prothese/ Duimbasis prothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw duim. Er wordt een prothese in het duimbasisgewricht geplaatst. In deze folder vindt u informatie over het duimbasisgewricht,

Nadere informatie

Zomerfit Pagina 1 van 5

Zomerfit Pagina 1 van 5 Zomerfit Pagina 1 van 5 1. Brug in ruglig met calf raises Neem plaats in ruglig met de kniëen gebogen, waarbij de voeten plat op de mat staan. Til het bekken op tot een brugpositie en ga op de tenen staan.

Nadere informatie

Deelnemers oefengroep frozen shoulder

Deelnemers oefengroep frozen shoulder Deelnemers oefengroep frozen shoulder Wat is een frozen shoulder of capsulitis adhaesiva? Dit is een aandoening van het gewrichtskapsel (capsulitis) waarbij dit kapsel gaat verdikken en schrompelen (adhaesiva)

Nadere informatie

Artrose in de schouder

Artrose in de schouder Afdeling: Onderwerp: Orthopedie Bij schouderartrose is er sprake van slijtage in het schoudergewricht. Pijn in de schouder, voortdurend aanwezig of alleen als u uw arm wilt bewegen, kan wijzen op artrose.

Nadere informatie

AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN SPRINGERSKNIE - JUMPERS KNEE - HERSTEL

AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN SPRINGERSKNIE - JUMPERS KNEE - HERSTEL AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN SPRINGERSKNIE - JUMPERS KNEE - HERSTEL Springersknie De springersknie is een chronische blessure, waarbij de kniepees is geïrriteerd. Bij te grote belastingen, zoals explosief

Nadere informatie

Orthopedie. Polsprothese

Orthopedie. Polsprothese Orthopedie Polsprothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw pols. Er wordt een polsprothese geplaatst. In deze folder vindt u informatie over de pols, de aanleiding voor de operatie, de operatie,

Nadere informatie

H.347541.0715. GPS recover behandeling kniepees (jumpersknee)

H.347541.0715. GPS recover behandeling kniepees (jumpersknee) H.347541.0715 GPS recover behandeling kniepees (jumpersknee) Inleiding U heeft samen met uw arts besloten om uw kniepeesklachten te laten behandelen met behulp van de GPS recover behandeling. Bij deze

Nadere informatie

Ontslag na een totale knieprothese

Ontslag na een totale knieprothese Ontslag na een totale knieprothese Inleiding De afgelopen week heeft u met de fysiotherapeut geoefend. Het is belangrijk dat als u thuis bent, doorgaat met de therapievorm die in het ziekenhuis gestart

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis aan uw rug geopereerd. In deze folder

Nadere informatie

Graad 1 verzwikking: Lichte overrekking en geringe beschadiging van de vezels (fibrillen) van het ligament.

Graad 1 verzwikking: Lichte overrekking en geringe beschadiging van de vezels (fibrillen) van het ligament. Verstuikte enkel Een verstuikte enkel is een veel voorkomende aandoening. Ongeveer 25.000 mensen per dag maken dat mee. Enkel verstuikingen komen voor bij atleten en bij niet atleten, bij kinderen en volwassenen.

Nadere informatie

Voet- en enkelartrose

Voet- en enkelartrose Voet- en enkelartrose Orthopedie Beter voor elkaar Orthopedie: zorg voor beweging De orthopedisch chirurg houdt zich binnen de geneeskunde bezig met patiënten die problemen hebben met hun bewegingsapparaat.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux rigidus. (artrose grote teen)

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux rigidus. (artrose grote teen) PATIËNTEN INFORMATIE Hallux rigidus (artrose grote teen) Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een overzicht geven van de klachten en de behandeling bij een hallux rigidus

Nadere informatie

Oefeningen tegen Ischias en klachten van de tussenwervelschijven

Oefeningen tegen Ischias en klachten van de tussenwervelschijven Oefeningen tegen Ischias en klachten van de tussenwervelschijven Ischias is een vorm van zenuwpijn, beginnend in de heup en verdergaand langs de achterzijde van het been tot aan de voet, veroorzaakt door

Nadere informatie

Orthopedie. Neerplastiek. Operatieve acromionplastiek volgens Neer

Orthopedie. Neerplastiek. Operatieve acromionplastiek volgens Neer Orthopedie Neerplastiek Operatieve acromionplastiek volgens Neer Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw schouder. In deze folder vindt u informatie over het schoudergewricht, de aanleiding voor

Nadere informatie

Subject: Taak 1.2.20

Subject: Taak 1.2.20 Taak 1.2.20 Tutor : vd Biggelaar Mentor : vd Biggelaar Klas : MT1A Gemaakt door : Tommy & Paul van der Linden 1 Inhoud! Taak 1.2.20 Inhoud!... 2 Inleiding... 3 Trekken en Duwen... 4 Tillen... 4 Zitten...

Nadere informatie

Weer naar huis na een orthopedische operatie Afdeling Orthopedie

Weer naar huis na een orthopedische operatie Afdeling Orthopedie Het duurt niet lang meer voordat u naar huis gaat om verder te herstellen. Om u goed voor te bereiden op uw ontslag, heeft het team orthopedie voor u deze folder ontwikkeld. Het doel van deze folder is

Nadere informatie

Maatschap voor Sport-Fysiotherapie Manuele Therapie Medische Trainings Therapie en Echografie en EMG. P. van der Tas & J.M.

Maatschap voor Sport-Fysiotherapie Manuele Therapie Medische Trainings Therapie en Echografie en EMG. P. van der Tas & J.M. Maatschap voor Sport-Fysiotherapie Manuele Therapie Medische Trainings Therapie en Echografie en EMG Stadtlohnallee 2 7595 BP Weerselo Telefoon 0541-661590 Molemansstraat 52 7561 BE Deurningen Telefoon

Nadere informatie

Instructies en oefeningen na een enkelbandletsel

Instructies en oefeningen na een enkelbandletsel Instructies en oefeningen na een enkelbandletsel Inleiding Bij een enkelbandletsel of een enkelverstuiking is er meestal sprake van een verrekking of (gedeeltelijke) scheuring van één of meerdere buitenste

Nadere informatie

Traint sinds 1991 bij Flevo Delta, is gediplomeerd trainer loopgroepen sinds 1997.

Traint sinds 1991 bij Flevo Delta, is gediplomeerd trainer loopgroepen sinds 1997. De trainers Links: Henk van Roemburg Midden: Marjo de Groot Rechts: Henk Moerkens Loopt sinds 2006 bij Flevo Delta. Is gediplomeerd trainer sinds 2010. Traint sinds 1991 bij Flevo Delta, is gediplomeerd

Nadere informatie

professionele hielspoor steunzool. De zachte oplossing bij hielpijn

professionele hielspoor steunzool. De zachte oplossing bij hielpijn STEUNZOLEN EN SCHOENEN STEUNZOLEN THERAPEUTISCHE COMPRESSIEKOUSEN BRACES EN BANDAGES PROTHESE COMPONENTEN EN MATERIALEN AANMEET TECHNOLOGIE professionele hielspoor steunzool. De zachte oplossing bij hielpijn

Nadere informatie

Een acuut letsel is een blessure die plots op treed (bvb een enkel verzwikking, een spierscheur, )

Een acuut letsel is een blessure die plots op treed (bvb een enkel verzwikking, een spierscheur, ) Sporten is hoe dan ook gezond, maar brengt ook een verhoogd risico op bepaalde letsels met zich mee. Er zijn echter enkele aandachtspunten en preventie oefeningen die dit risico sterk kunnen verlagen.

Nadere informatie

Duim artrose (kunstgewricht van de duim)

Duim artrose (kunstgewricht van de duim) Duim artrose (kunstgewricht van de duim) Oorzaak Symptomen Diagnose Behandeling Herstel Artrose is een aandoening waarbij een gewricht door slijtage steeds meer beschadigt raakt. Hoewel er vele oorzaken

Nadere informatie

Achillespees- of kuitspierverlenging

Achillespees- of kuitspierverlenging Achillespees- of kuitspierverlenging Inleiding In overleg met u is besloten tot een operatie om uw achillespees of kuitspier (gastrocslide) meer lengte te geven. In deze folder vindt u meer informatie

Nadere informatie

Voet- en enkelartrose

Voet- en enkelartrose Voet- en enkelartrose Orthopedie: zorg voor beweging De orthopedisch chirurg houdt zich binnen de geneeskunde bezig met de behandeling van patiënten die problemen hebben met hun bewegingsapparaat. Daaronder

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie

Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie FYSIOTHERAPIE Voelt beter U bent recent geopereerd aan uw schouder. Deze folder geeft u informatie over wat u na de operatie kunt doen om uw herstel te bespoedigen

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

Orthopedie. Cuff repair

Orthopedie. Cuff repair Orthopedie Cuff repair Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw schouder: de afgescheurde pees in uw schouder wordt hersteld. In deze folder vindt u informatie over het schoudergewricht, de aanleiding

Nadere informatie

KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE- DOOR ORTHOPEDIE

KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE- DOOR ORTHOPEDIE KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE- DOOR ORTHOPEDIE Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de gang van zaken rond een artroscopie (kijkoperatie) in verband met uw gewrichtsklachten.

Nadere informatie

Arthroscopie (kijkoperatie) van de knie

Arthroscopie (kijkoperatie) van de knie Orthopedie Arthroscopie (kijkoperatie) van de knie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om een arthroscopie

Nadere informatie

OPC Klinieken Frozen shoulder

OPC Klinieken Frozen shoulder OPC Klinieken Frozen shoulder 1 Inhoud Wat is een frozen shoulder... 3 Stijf kapsel... 3 Wat merk je van een frozen shoulder... 3 De pijn straalt uit naar mijn nek, mijn arm en mijn vingers... 3 Hoe ontstaat

Nadere informatie

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstknie

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstknie Orthopedie Instructies voor patiënten met een kunstknie Geachte mevrouw/mijnheer, In deze folder vindt u een aantal richtlijnen/instructies, die u goed kunt gebruiken nadat u een knieprothese heeft gekregen.

Nadere informatie

Hallux valgus (Vergroeiing van de grote teen)

Hallux valgus (Vergroeiing van de grote teen) Hallux Valgus Hallux valgus (Vergroeiing van de grote teen) Een hallux valgus is een voetafwijking waarbij de grote teen (hallux) naar buiten wijst. waardoor het eerste middenvoetsbeentje naar binnen wordt

Nadere informatie

Artrose in de heup. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Artrose in de heup. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Artrose in de heup In deze folder vindt u informatie over artrose (gewrichtsslijtage) in de heup en de behandeling daarvan. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Het heupgewricht

Nadere informatie

Revalidatie nieuwe knie operatie

Revalidatie nieuwe knie operatie Afdeling: Fysiotherapie Datum: Januari 2014 2 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Revalidatie 4 3 Thuissituatie 5 4 Anatomie 6 5 Operatietechniek 7 6 Leefregels 8 7 Oefeningen 9 3 1 Inleiding Jaarlijks krijgen zo n

Nadere informatie

Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia

Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spierspanningen in de hals, de schouders en het hoofd. De hoofdpijn is vaak

Nadere informatie

Voorste kruisbandreconstructie

Voorste kruisbandreconstructie Voorste kruisbandreconstructie Orthopedie / Fysiotherapie Beter voor elkaar 2 Orthopedisch netwerk Ikazia Als u in het Ikazia Ziekenhuis geopereerd wordt aan de voorste kruisband, bent u verzekerd van

Nadere informatie

Behandeling, oefeningen, symptomen en herstel van een achillespeesblessure

Behandeling, oefeningen, symptomen en herstel van een achillespeesblessure Behandeling, oefeningen, symptomen en herstel van een achillespeesblessure Ondanks dat de achillespees de grootste en sterkste pees van het menselijke lichaam is blijft een achillespeesblessure een van

Nadere informatie

Artrose van de voet en enkel

Artrose van de voet en enkel Artrose van de voet en enkel Bij voet- en enkelartrose is er sprake van slijtage in het enkel- of een voetgewricht. Pijn bij (het opstarten van) bewegen, pijn in rust, zwellingen en bewegingsbeperkingen

Nadere informatie

ONGEVALLENCHIRURGIE/SPOEDEISENDE HULP. Gipsverband BEHANDELING

ONGEVALLENCHIRURGIE/SPOEDEISENDE HULP. Gipsverband BEHANDELING ONGEVALLENCHIRURGIE/SPOEDEISENDE HULP Gipsverband BEHANDELING Gipsverband U hebt op de afdeling Spoedeisende Hulp of op de Gipskamer een (kunststof) gipsverband gekregen. Deze folder informeert u hoe u

Nadere informatie

snijlijn snijlijn Hebt u nog vragen? Artrose in de schouder Maak meer wetenschappelijk onderzoek mogelijk Wat is artrose?

snijlijn snijlijn Hebt u nog vragen? Artrose in de schouder Maak meer wetenschappelijk onderzoek mogelijk Wat is artrose? Schouderartrose Artrose in de schouder Bij schouderartrose is er sprake van slijtage in het schoudergewricht. Pijn in de schouder, voortdurend aanwezig of alleen als u uw arm wilt bewegen, kan wijzen op

Nadere informatie

Informatiebrochure. Gipsverbanden

Informatiebrochure. Gipsverbanden Informatiebrochure Gipsverbanden dddd Beste patiënt, U heeft net een gipsverband gekregen, waardoor uw arm of been in een goede stand kan genezen. Een goed immobilisatieverband vermindert de pijn in belangrijke

Nadere informatie

Eerste behandeling. Bij een drukverband

Eerste behandeling. Bij een drukverband Enkelbandletsel Eerste behandeling U heeft een letsel aan de enkelbanden. Vaak gaat een enkelbandletsel gepaard met zwelling van de enkel. Om deze zwelling zo snel mogelijk te laten verdwijnen heeft u

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Orthopedie Meniscusletsel

PATIËNTENFOLDER Orthopedie Meniscusletsel PATIËNTENFOLDER Orthopedie Meniscusletsel Algemeen Er is bij u meniscusletsel in de knie vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de knie, de symptomen, de oorzaak en behandeling

Nadere informatie

TOTALE HEUP OPERATIE

TOTALE HEUP OPERATIE TOTALE HEUP OPERATIE Vervanging van het heupgewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten heup baat bij hebben. In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene

Nadere informatie

Orthopedie. Enkelartrodese of triple artrodese

Orthopedie. Enkelartrodese of triple artrodese Orthopedie Enkelartrodese of triple artrodese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw enkel. Het enkelgewricht wordt vastgezet. In deze folder vindt u informatie over de enkel, de aanleiding voor

Nadere informatie

Haglundse exostose. Een goedaardige zwelling van het bot

Haglundse exostose. Een goedaardige zwelling van het bot Haglundse exostose Een goedaardige zwelling van het bot U heeft een Haglundse exostose. In deze informatie leest u wat dit is en welke behandelingen mogelijk zijn. Wat is een Haglundse exostose Een exostose

Nadere informatie

Platvoeten. Orthopedie. alle aandacht

Platvoeten. Orthopedie. alle aandacht Platvoeten Orthopedie alle aandacht Platvoeten Soepele platvoeten en stijve platvoeten Het meest voorkomende type platvoet is de soepele platvoet, d.w.z. voeten die bij staan doorzakken maar die bij op

Nadere informatie

Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet

Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0342 Oefeningen Na de operatie kan uw schouder aan de geopereerde kant minder beweeglijk zijn. Door armoefeningen

Nadere informatie

ECU tendinitis & luxatie

ECU tendinitis & luxatie RKZ Afdeling Handchirurgie ECU tendinitis & luxatie informatie voor patiënten T: 0251-265355 plstsec@rkz.nl www.afdelinghandchirurgie.nl Informatiefolder De informatie in deze folder is een aanvulling

Nadere informatie

Nog vragen? Artrose van de knie De knie Wat is een artrotische knie?

Nog vragen? Artrose van de knie De knie Wat is een artrotische knie? Artrose van de Knie Artrose van de knie Bij artrose van de knie is er sprake van slijtage. Er zijn drie vormen die het kniegewricht kunnen aantasten. In deze folder leest u over de mogelijkheden van een

Nadere informatie

Informatie voor thuis

Informatie voor thuis Informatie voor thuis Na een kijkoperatie aan de knie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent kortdurend opgenomen geweest voor een kijkoperatie aan uw knie in

Nadere informatie

Onderbeenbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een onderbeenbrace

Onderbeenbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een onderbeenbrace U heeft zojuist een onderbeenbrace gekregen in verband met een botbreuk in uw onderbeen. Met behulp van deze brace kan uw gebroken been in een goede stand genezen. De brace biedt bescherming aan de botbreuk,

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Verstuikte enkel (enkeldistorsie)

PATIËNTEN INFORMATIE. Verstuikte enkel (enkeldistorsie) PATIËNTEN INFORMATIE Verstuikte enkel (enkeldistorsie) Mevrouw, Mijnheer De arts heeft met jou besproken dat de klachten verband houden met een verstuikte enkel. Het gebeurt vaak in een onbewaakt moment,

Nadere informatie

uw arm of been in het gips

uw arm of been in het gips uw arm of been in het gips Uw arm of been zit in het gips. Wat mag u wel en wat mag u niet doen? Wanneer is het verstandig om contact op te nemen met de Gipskamer of de Spoedeisende Hulp? Dat en meer leest

Nadere informatie

GESCHEURDE ACHILLESPEES ACHILLESPEESRUPTUUR

GESCHEURDE ACHILLESPEES ACHILLESPEESRUPTUUR GESCHEURDE ACHILLESPEES ACHILLESPEESRUPTUUR 17974 Inleiding Deze folder geeft u een overzicht van de klachten en oorzaak van een gescheurde achillespees (achillespeesruptuur) en de gebruikelijke behandelingsmogelijkheden.

Nadere informatie

Huiswerkoefeningen enkel-revalidatie. Bron: Foot and ankle conditioning program, AAOS (http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?

Huiswerkoefeningen enkel-revalidatie. Bron: Foot and ankle conditioning program, AAOS (http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm? Huiswerkoefeningen enkel-revalidatie Bron: Foot and ankle conditioning program, AAOS (http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00667) Doel: versterken van de onderbeensspieren Deze 9 voet- en enkel huiswerkoefeningen

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale heupprothese (nieuwe heup)

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale heupprothese (nieuwe heup) De totale heupprothese (nieuwe heup) DE TOTALE HEUPPROTHESE (NIEUWE HEUP) INLEIDING Binnenkort krijgt u een nieuwe heup. Deze folder geeft informatie over het heupgewricht en de behandelingsmogelijkheden

Nadere informatie

Adviezen voor patiënten met reumatische aandoeningen

Adviezen voor patiënten met reumatische aandoeningen Adviezen voor patiënten met reumatische aandoeningen Albert Schweitzer ziekenhuis april 2014 pavo 0222 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u een reumatische aandoening heeft. In deze folder

Nadere informatie