Pers en gerecht. Werkgroep en debatten Hoge Raad voor de Justitie. i.s.m. het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pers en gerecht. Werkgroep en debatten Hoge Raad voor de Justitie. i.s.m. het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding"

Transcriptie

1 Pers en gerecht Werkgroep en debatten Hoge Raad voor de Justitie i.s.m. het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding

2 DIALOOG De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) heeft op 20 december in samenwerking met het Instituut voor de Gerechtelijke Opleiding (IGO) de persmagistraten, gerechtsjournalisten en andere vertegenwoordigers van media en justitie uitgenodigd, om in dialoog te treden en van gedachten te wisselen. De dag Pers en gerecht staat in het teken van dialoog. Dialoog tussen gerechtsjournalisten en persmagistraten, maar ook tussen justitie en burgers. Hoe media berichten over justitie heeft immers een grote impact op het begrip en het vertrouwen van de burger in justitie. Naast andere bevoegdheden zoals magistraten voordragen voor benoemingen of externe controles uitvoeren van de rechterlijke orde, ziet de HRJ het immers ook als zijn rol om bij media én bij de magistratuur een lans te breken voor een betere onderlinge communicatie, met als doel justitie dichter bij de burger te brengen. WAT VOORAFGING In de voorbije jaren heeft de Hoge Raad al verscheidene rondetafelgesprekken en kleinschalige bevragingen georganiseerd bij magistraten, advocaten, balies en journalisten(verenigingen). Hierbij kwamen onder meer de volgende vragen aan bod. Worden sommige gebeurtenissen overgemediatiseerd? Hoe verklaart men dat sommige procedurestukken in handen van journalisten vallen? Sommige advocaten zetten hun pleidooien verder buiten de rechtszaal, voor de ogen van de pers. Hoe staat het in dit verband met hun deontologie? Wat zijn de gevolgen voor de slachtoffers? Hieruit volgden ook een rits van aanbevelingen.

3 Enkele aanbevelingen vanwege gerechtsjournalisten De meeste bevraagde journalisten menen nood te hebben aan specifieke opleiding en sommigen stellen dat die taak moet overgelaten worden aan de beroepsverenigingen van journalisten. Van de persmagistraat wordt verwacht dat hij duidelijke informatie verschaft, helpt om de context van een zaak te begrijpen, vaker beschikbaar is voor de journalisten, zelf het initiatief neemt om naar de media te stappen, uitleg geeft over de kalender van de zittingen en over de inhoud van een aantal nog niet begonnen zaken. Journalisten zijn geen vragende partij om een woordvoerder aan te stellen bij de balies. De werkomstandigheden in rechtbanken en hoven zijn zowat overal moeilijk: het is niet mogelijk om enigszins comfortabel iets neer te schrijven, er mag geen computer gebruikt worden, de akoestiek laat te wensen over. De meeste journalisten spreken zich uit tegen een algemeen verbod om verdachten en beschuldigden met naam en toenaam te vermelden. De journalisten menen dat het een kwestie is van deontologie, waarbij elk geval afzonderlijk ingeschat moet worden, in overleg met het gerecht. Enkele aanbevelingen vanwege persmagistraten De persmagistraten zouden zich volledig aan deze taak moeten kunnen wijden, wat niet haalbaar is omdat zij ook andere functies hebben. Zij zouden moeten kunnen rekenen op opleiding en bijscholing. Velen beschikken niet over logistieke middelen, hebben geen toegang tot de pers, eigen gsm, opgeleid personeel. Het is nodig de regels over het contact tussen pers en magistraten te herbekijken.

4 Enkele aanbevelingen vanwege advocaten Het vermoeden van onschuld wordt al te vaak met voeten getreden. Volgens hen dient een journalist ook de deontologie van de advocaten na te leven. Sommigen willen dat er zoals in Groot Brittannië regels uitgevaardigd worden om het vrijgeven van de namen van beschuldigden of personen naar wie een onderzoek loopt, aan banden te leggen. Anderen wijzen erop dat de contacten met de pers goed verlopen als er voldoende middelen uitgetrokken worden voor communicatie. Het kan Justitie alleen maar ten goede komen als de nationale media bestaan uit degelijk opgeleide journalisten. Velen vragen zich af wie de woordvoerders zijn van de gerechtelijke pers en tot wie zij zich allemaal kunnen richten in de media. LIJST VAN PERSMAGISTRATEN De dag Pers en gerecht opent met een korte terugblik op deze bevraging. Er zijn behalve aanbevelingen ook al een aantal concrete initiatieven uit voortgevloeid. Zo bleken de journalistenbonden vragende partij voor een up to date adressenlijst van alle persmagistraten. Dit leek eenvoudiger dan het was. De HRJ is samen met de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) hiervoor meermaals gaan aankloppen bij de bevoegde instanties en heeft uiteindelijk zelf alle coördinaten van de persmagistraten opgevraagd, via hun korpschefs. In zoverre de magistraten hun gegevens wilden vrijgeven, zal deze lijst via de beveiligde internetpagina s van de journalistenverenigingen ter beschikking worden gesteld. Tevens ligt het in de bedoeling deze lijst over te maken aan de FOD Justitie die deze verder kan aanvullen en

5 beheren, tenzij andere organen, mits akkoord van de persmagistraten, beter geplaatst blijken om die taak op zich te nemen. DEBATTEN PERS EN GERECHT Op 20 december vinden ook twee debatten plaats. Recente zaken of reportages hebben vorm gegeven aan de samenstelling van de panels, maar het is de bedoeling de discussie open te trekken naar de zaal en naar problematieken die alle aanwezigen aangaan, en niet enkel de deelnemers aan deze of gene reportage. Een eerste debat zoomt in op de veel voorkomende spanningen tussen gerechtsjournalisten en rechtbankvoorzitters, bij het berichten over mediatieke processen of dagdagelijkse strafprocessen. Aan tafel tijdens het debat Baas in eigen huis? Discretionaire macht rechtbankvoorzitter vs mediawet zitten Michel Jordens (Hof van assisen Antwerpen / Tongeren), Nico Snelders (Persmagistraat Antwerpen), Martine Simonis (Association des journalistes professionels) en Pol Deltour (Vlaamse vereniging beroepsjournalisten). Tijdens een tweede debat Reality tv in de rechtbank: show of goede zaak? wordt gefocust op de uitdagingen van documentaires in en over justitie. Het panel rond tafel bestaat uit Olivier Goris en Els Roovers van Woestijnvis, de makers van De Rechtbank (Eén) en Ingrid Mallems, voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Gent, waar deze documentaire is gedraaid. Vragen die aan bod komen, handelen over de afspraken die vooraf gemaakt worden, de manier van werken en de ervaringen achteraf, maar ook in het algemeen over het spanningsveld tussen popularisering en het begrijpelijk maken van justitie.

6 NETWERK Tenslotte faciliteert de HRJ in samenwerking met het IGO op 20 december ook een initiatief dat de onderlinge relaties tussen pers en gerecht blijvend kan verbeteren. Bij gebrek aan een wettelijk afdwingbaar samenwerkingsprotocol tussen (pers)magistraten en journalisten, heeft de HRJ immers overwogen om de aanzet te geven tot de oprichting van een netwerk van persmagistraten. Zo n netwerk, van en voor magistraten, kan ze helpen bij de uitwisseling van ervaringen / best practices en tegelijk een aanspreekpunt worden voor journalisten(verenigingen). Het netwerk kan bijvoorbeeld problemen inventariseren die samenhangen met wat journalisten ervaren en de wensen van persmagistraten bij hun eigen oversten of beleidsmakers duidelijker kenbaar maken. Met een werkvergadering van en voor persmagistraten, ter afsluiting van de dag Pers en gerecht, wordt hiertoe een eerste stap genomen. Het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding (IGO) houdt zich alvast klaar om in 2012 een uitwisseling inzake beroepservaring te organiseren voor deze persmagistraten, zoals dat nu al gebeurt voor bijvoorbeeld onderzoeksrechters of BOM magistraten. Het zal evenwel aan de magistratuur toekomen om te beslissen of zij het idee van een netwerk oppikken en welke invulling zij hieraan geven. EEN OPEN EINDE De vernoemde initiatieven zijn slechts het antwoord op enkele verzuchtingen en noden, die in de bevraging van de HRJ naar voren kwamen. Het persluik van de nieuwe website van de FOD Justitie, waarvoor de HRJ en VVJ meermaals rond tafel gingen met de administratie van Justitie, belooft nog enkele verzuchtingen in te vullen, maar vele vragen blijven onbeantwoord.

7 Toch komen er ook veel hoopvolle tekenen van het terrein. Lokaal of regionaal is er al soms gestructureerd overleg tussen justitie en pers. Relatief nieuw zijn sommige portaalsites van de magistratuur. Het Openbaar Ministerie heeft intussen een portaalsite en de Zetel plant eveneens dergelijke website. De HRJ kan dergelijk initiatieven waarvoor de media vragende partij bleken alleen maar toejuichen, doch vraagt omzichtig en met zin voor realisme te werk te gaan. Uit ervaringen in Nederland blijkt bijvoorbeeld dat het anonimiseren van vonnissen, met het oog op publicatie via website, een heel tijdrovend en arbeidsintensief karwei is. De dag Pers en gerecht van 20 december is een dag van dialoog, networking en vooral een dag met een open einde. De HRJ nodigt pers en gerecht uit om de dialoog te blijven aangaan en hoopt dat meer onderling contact tussen persmagistraten die dialoog kan bevorderen.

8

HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE CONSEIL SUPERIEUR DE LA JUSTICE HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE

HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE CONSEIL SUPERIEUR DE LA JUSTICE HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE INLEIDING De HRJ heeft een drievoudige opdracht die sinds 2 augustus 2000 effectief uitgeoefend wordt: Een bepalende rol spelen in het benoemingsbeleid bij de magistratuur, op

Nadere informatie

RECHT vaardig? Voorbereiding of naverwerking Opdracht 4

RECHT vaardig? Voorbereiding of naverwerking Opdracht 4 a) Wie zit waar Lees aandachtig onderstaande tekst. Duid nadien op de foto de plaats aan van de verschillende actoren (rood en onderlijnd in tekst) in een rechtbank. Bij een burgerlijke of een strafrechtelijk

Nadere informatie

Uitwisseling van beroepservaringen tussen magistraten over specifieke problemen van gerechtelijk recht

Uitwisseling van beroepservaringen tussen magistraten over specifieke problemen van gerechtelijk recht Uitwisseling van beroepservaringen tussen magistraten over specifieke problemen van gerechtelijk recht ref.: CIV-030 Doelgroep magistraten *De sessie van dinsdag 3 maart 2015 rond dwangsom: ook gericht

Nadere informatie

AANBEVELINGEN INZAKE HARMONISERING VAN DE GERECHTELIJKE STAGE

AANBEVELINGEN INZAKE HARMONISERING VAN DE GERECHTELIJKE STAGE ECE Evaluatiecommissie Commission d évaluation Commissie voor de evaluatie van de gerechtelijke stage Commission d évaluation du stage judiciaire --------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

MANAGEMENT LUNCH De Magistraten van Morgen

MANAGEMENT LUNCH De Magistraten van Morgen MANAGEMENT LUNCH De Magistraten van Morgen Programma Vrijdag 30 oktober 2015 11:45 14:30 Gastspreker: Rosa Jansen Management lunch De Magistraten van Morgen Omdat we de korpschefs graag in contact brengen

Nadere informatie

Krokusplan. Projectenplan van de Hoge Raad voor de Justitie. Hoge Raad voor de Justitie Conseil supérieur de la Justice

Krokusplan. Projectenplan van de Hoge Raad voor de Justitie. Hoge Raad voor de Justitie Conseil supérieur de la Justice Krokusplan Projectenplan 2017 2020 van de Hoge Raad voor de Justitie Goedgekeurd door de Algemene Vergadering op 26 januari 2017 Hoge Raad voor de Justitie Conseil supérieur de la Justice Januari 2017

Nadere informatie

Puzzel: De rechtszaal

Puzzel: De rechtszaal Puzzel: De rechtszaal Korte omschrijving werkvorm: De leerlingen vullen in wie waar zit of staat in de rechtszaal. Leerdoel: De leerlingen kennen de opstelling van een rechtszaal en ze weten welke actoren

Nadere informatie

Rechterlijke Orde. - Vacante betrekkingen

Rechterlijke Orde. - Vacante betrekkingen Rechterlijke Orde. - Vacante betrekkingen Omschrijving van het advocatenkantoor, het bedrijf, de juridische dienst of het notariskantoor: FOD Justitie. Functie Antwerpen : 4. Deze plaatsen vervangen deze

Nadere informatie

MANAGEMENT LUNCH Alignment, een sleutelbegrip in het hedendaags management

MANAGEMENT LUNCH Alignment, een sleutelbegrip in het hedendaags management MANAGEMENT LUNCH Alignment, een sleutelbegrip in het hedendaags management Programma Vrijdag 24 april 2015 11:45 14:30 Gastspreker: Michel Damar Management lunch Omdat we de korpschefs graag in contact

Nadere informatie

in de school Adv ocaat

in de school Adv ocaat Advocaat in de school LAGER ONDERWIJS Wat is het recht? Scheiding der machten Iemand pesten is niet tof, door het rode licht fietsen of lopen is gevaarlijk, met mes en vork eten is beleefd, roepen in de

Nadere informatie

H O G E R A A D V O O R D E J U S T I T I E C O N S E I L S U P E R I E U R D E L A J U S T I CE

H O G E R A A D V O O R D E J U S T I T I E C O N S E I L S U P E R I E U R D E L A J U S T I CE H O G E R A A D V O O R D E J U S T I T I E C O N S E I L S U P E R I E U R D E L A J U S T I CE IJzerenkruisstraat 67 Rue de la Croix de Fer 1000 Brussel - Bruxelles Tel. 02 535 16 16 - Fax 02 535 16

Nadere informatie

WIE ZIT WAAR IN DE RECHTBANK?

WIE ZIT WAAR IN DE RECHTBANK? WIE ZIT WAAR IN DE RECHTBANK? APRIL 2015 - POLITIEK IN PRAKTIJK #2 DE WERKVORM IN HET KORT De leerlingen vullen bij een plaatje van de rechtszaal in waar de rechter zit, en waar de verdachte, de advocaat,

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZG/16/206 BERAADSLAGING NR. 16/092 VAN 4 OKTOBER 2016 INZAKE DE TOEGANG TOT DE PERSOONSGEGEVENSBANK E-PV DOOR

Nadere informatie

BELGISCH STAATSBLAD Ed. 2 MONITEUR BELGE

BELGISCH STAATSBLAD Ed. 2 MONITEUR BELGE 5841 * FEDERALE OVERHEIDSDIENST JUSTITIE Vredegerechten en politierechtbank arrondissement Antwerpen [C 2018/10152] Beschikking tot vaststelling van de bijzondere reglementen van de Vredegerechten en de

Nadere informatie

Percepties van jongeren over politieoptreden: ethnic profiling in België?

Percepties van jongeren over politieoptreden: ethnic profiling in België? Percepties van jongeren over politieoptreden: ethnic profiling in België? dr. Antoinette Verhage Vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht Universiteit Gent VANASSCHE, N., VERHAGE, A., (2015),

Nadere informatie

Akkoordprotocol inhoudende een aantal maatregelen die een efficiënter procesverloop beogen in het Hof van Beroep en het Arbeidshof te Antwerpen.

Akkoordprotocol inhoudende een aantal maatregelen die een efficiënter procesverloop beogen in het Hof van Beroep en het Arbeidshof te Antwerpen. Akkoordprotocol inhoudende een aantal maatregelen die een efficiënter procesverloop beogen in het Hof van Beroep en het Arbeidshof te Antwerpen. Een gemengde werkgroep bestaande uit enerzijds magistraten

Nadere informatie

De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken

De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken Gegevens 2009 Anvers I 902 1 248 199 49 8 1159 Anvers II 666 16 158 137 21 14 854 Anvers III 815 3 315 279 36 7 1140 Anvers IV 1723 5 290 290 0

Nadere informatie

De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken

De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken Gegevens 2010 Anvers I 902 1 248 199 49 8 1159 Anvers II 666 16 158 137 21 14 854 Anvers III 815 3 315 279 36 7 1140 Anvers IV 1723 5 290 290 0

Nadere informatie

Voordeel alle aard woonst, fiscus naar af, wat te doen?

Voordeel alle aard woonst, fiscus naar af, wat te doen? Voordeel alle aard woonst, fiscus naar af, wat te doen? Voordeel alle aard woonst: 07/03/2018: Minister wil onderscheid ongedaan maken eind maart 2018: Minister zal eerst eens naar zijn administratie luisteren

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep. Green Deal. <001> <Gedeelde Mobiliteit>

Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep. Green Deal. <001> <Gedeelde Mobiliteit> Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep Green Deal Doelstelling van de Stuurgroep De Stuurgroep fungeert als klankbord voor de initiatiefnemende partijen en stuurt de werking

Nadere informatie

Gespecialiseerde opleiding voor stagemeesters

Gespecialiseerde opleiding voor stagemeesters Gespecialiseerde opleiding voor stagemeesters ref.: SPE-092 Doelgroep Sessies 1 (voormiddag) en 2: - beginnende of toekomstige stagemeesters, die nog geen eerdere editie van deze opleiding hebben gevolgd

Nadere informatie

Vlaamse dagbladpers HET WETTELIJK KADER VAN HET DESKUNDIGENONDERZOEK IN STRAFZAKEN

Vlaamse dagbladpers HET WETTELIJK KADER VAN HET DESKUNDIGENONDERZOEK IN STRAFZAKEN Vlaamse dagbladpers HET WETTELIJK KADER VAN HET DESKUNDIGENONDERZOEK IN STRAFZAKEN Frank Hutsebaut Leuvens Instituut voor Criminologie (LINC) KULeuven 1. Ter inleiding: enkele algemene noties 2. De bevoegdheid

Nadere informatie

HERSTELBEMIDDELING (slachtoffer- dader bemiddeling)

HERSTELBEMIDDELING (slachtoffer- dader bemiddeling) HERSTELBEMIDDELING (slachtoffer- dader bemiddeling) DIENST Gent - Oudenaarde EEDVERBONDKAAI 285 9000 GENT DIENST Dendermonde OLV KERKPLEIN 30 9200 Dendermonde OOST-VLAANDEREN Voor wie? Slachtoffer/ daders

Nadere informatie

Twee eeuwen. Openbaar Ministerie

Twee eeuwen. Openbaar Ministerie Twee eeuwen Openbaar Ministerie Met dank aan Napoleon Slechts drie jaar heerste Napoleon Bonaparte over Nederland. Toch heeft deze korte periode belangrijke sporen nagelaten in ons dagelijkse leven. Zo

Nadere informatie

VOORWOORD 3 INLEIDING 4

VOORWOORD 3 INLEIDING 4 INHOUDSTAFEL VOORWOORD 3 INLEIDING 4 INHOUDSTAFEL 5 TREFWOORDENLIJST 13 KAART HOVEN VAN BEROEP 16 Kaart Hof van Beroep Antwerpen 17 Kaart Hof van Beroep Brussel 18 Kaart Hof van Beroep Gent 19 Kaart Hof

Nadere informatie

PROTOCOLAKKOORD BETREFFENDE AUTEURSRECHTENVERGOEDING ZELFSTANDIGE JOURNALISTEN

PROTOCOLAKKOORD BETREFFENDE AUTEURSRECHTENVERGOEDING ZELFSTANDIGE JOURNALISTEN PROTOCOLAKKOORD BETREFFENDE AUTEURSRECHTENVERGOEDING ZELFSTANDIGE JOURNALISTEN TUSSEN: 1. Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ), een beroepsvereniging met maatschappelijke zetel te 1000 Brussel, Zennestraat

Nadere informatie

analyse van EOR akkoorden

analyse van EOR akkoorden analyse van EOR akkoorden doel van de oefening Analyse en evaluatie van de kwaliteit van het EOR akkoord van de groep door vergelijking met een ander akkoord en richtlijn 2009/38. inleiding Een akkoord

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting Weerklank Nederland

Klachtenregeling Stichting Weerklank Nederland Klachtenregeling Stichting Weerklank Nederland De Stichting Weerklank doet haar uiterste best om haar leden zo goed mogelijk van dienst te zijn. Toch is het mogelijk dat er zaken fout gaan of niet zoals

Nadere informatie

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!!

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! De Europese Unie bestaat uit 27 lidstaten. Deze lidstaten hebben allemaal op dezelfde gebieden een aantal taken en macht overgedragen aan de Europese

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave. Voorwoord...5. Inhoudsopgave...7. Lijst Van Tabellen Inleiding Methodologie...19

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave. Voorwoord...5. Inhoudsopgave...7. Lijst Van Tabellen Inleiding Methodologie...19 Inhoudsopgave Voorwoord...5 Inhoudsopgave...7 Lijst Van Tabellen...13 Inleiding...15 Methodologie...19 1. Procesbegeleiding op het parket van eerste aanleg te Antwerpen...19 2. Gestructureerde schriftelijke

Nadere informatie

NFI Academy. Sleutel tot de expertise van het Nederlands Forensisch Instituut

NFI Academy. Sleutel tot de expertise van het Nederlands Forensisch Instituut NFI Academy Sleutel tot de expertise van het Nederlands Forensisch Instituut NFI Academy Sleutel tot de expertise van het Nederlands Forensisch Instituut Met ruim 500 professionals en expertise in meer

Nadere informatie

De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken

De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken Gegevens 2012 Anvers I 902 1 248 199 49 8 1159 Anvers II 666 16 158 137 21 14 854 Anvers III 815 3 315 279 36 7 1140 Anvers IV 1723 5 290 290 0

Nadere informatie

JUSTITIEPLAN EEN EFFICIËNTE JUSTITIE VOOR MEER

JUSTITIEPLAN EEN EFFICIËNTE JUSTITIE VOOR MEER JUSTITIEPLAN EEN EFFICIËNTE JUSTITIE VOOR MEER RECHTVAARDIGHEID Wetsontwerp Burgerlijk procesrecht Koen Geens Minister van Justitie 8 mei 2015 Plan-methode op maat van uitdaging» 9 december 2014 (budget

Nadere informatie

Inleiding. Probleem = gerecht draait niet goed Oplossing = Potpourri II. Doel? Apparaat beter laten draaien Efficiënter optreden Sneller werken

Inleiding. Probleem = gerecht draait niet goed Oplossing = Potpourri II. Doel? Apparaat beter laten draaien Efficiënter optreden Sneller werken Wet Potpourri II FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be 1 Inleiding Probleem = gerecht draait niet goed Oplossing

Nadere informatie

De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken

De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken Gegevens 2011 Anvers I 902 1 248 199 49 8 1159 Anvers II 666 16 158 137 21 14 854 Anvers III 815 3 315 279 36 7 1140 Anvers IV 1723 5 290 290 0

Nadere informatie

Stagereglement. 2.1 Tijdens de voorfase volgt de rio gedurende vier dagen stage bij het Openbaar Ministerie (de korte OM-stage).

Stagereglement. 2.1 Tijdens de voorfase volgt de rio gedurende vier dagen stage bij het Openbaar Ministerie (de korte OM-stage). Rio-opleiding Stagereglement 1. Algemeen 1.1 Onder stage wordt verstaan de periode waarin de rio buiten het eigen gerecht werkzaam is. 1.2 De stage kan variëren van een korte meeloopstage tot een langdurige

Nadere informatie

Helpt na een misdrijf, verkeersongeluk, calamiteit of bij vermissing

Helpt na een misdrijf, verkeersongeluk, calamiteit of bij vermissing Helpt na een misdrijf, verkeersongeluk, calamiteit of bij vermissing Programma Wie zijn wij? Wie helpen wij? Wat doen wij? Ontwikkelingen Financiering Wie zijn wij? Wij Behartigen de belangen van slachtoffers.

Nadere informatie

Gespecialiseerde opleiding voor toekomstige magistraten van de strafuitvoeringsrechtbanken

Gespecialiseerde opleiding voor toekomstige magistraten van de strafuitvoeringsrechtbanken Gespecialiseerde opleiding voor toekomstige magistraten van de strafuitvoeringsrechtbanken ref.: PEN-046 Doelgroep magistraten van de zetel en het parket die kandidaat zijn voor de functies van respectievelijk

Nadere informatie

een als misdrijf omschreven feit proces-verbaal procureur des Konings parket of van het Openbaar Ministerie

een als misdrijf omschreven feit proces-verbaal procureur des Konings parket of van het Openbaar Ministerie uitgave juni 2015 Minderjarigen kunnen volgens de Belgische wet geen misdrijven plegen. Wanneer je als jongere iets ernstigs mispeutert, iets wat illegaal is, pleeg je een als misdrijf omschreven feit

Nadere informatie

Contract bepalend voor mogelijkheid om fiscaal voordeelregime auteursrechten te genieten

Contract bepalend voor mogelijkheid om fiscaal voordeelregime auteursrechten te genieten Eindelijk meer duidelijkheid over fiscaal statuut van journalistieke auteursrechten Contract bepalend voor mogelijkheid om fiscaal voordeelregime auteursrechten te genieten De FOD Financiën publiceerde

Nadere informatie

Lenteseminarie van de gerechtelijke stagiairs

Lenteseminarie van de gerechtelijke stagiairs Lenteseminarie van de gerechtelijke stagiairs JUR-013 Doelgroep gerechtelijke stagiairs die hun stage hebben aangevangen op 1 oktober 2012 (en voor wie deze opleiding verplicht is), met inbegrip van de

Nadere informatie

De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken

De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken Wegwijs in justitie In de hoofdrol bij justitie De instellingen Meer informatie Justitie in de praktijk De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken [ Gegevens 2003 ] Notariaat Met dank aan

Nadere informatie

A D V I E S NR Zitting van dinsdag 29 januari

A D V I E S NR Zitting van dinsdag 29 januari A D V I E S NR. 2.118 -------------------------------- Zitting van dinsdag 29 januari 2019 ------------------------------------------------- Adviesaanvraag betreffende het koninklijk besluit van 28 augustus

Nadere informatie

Resultaten Bevraging. Pesten op school

Resultaten Bevraging. Pesten op school Resultaten Bevraging Pesten op school Een initiatief van de drie ouderkoepels (KOOGO, GO! Ouders en VCOV) in het kader van de Vlaamse Week tegen Pesten Samen tegen pesten: wie doet er mee? De cijfers Wanneer

Nadere informatie

Integriteit. Inhoud. Je bent pas echt goed als ook het slechtste wat je doet nog goed is. (Anoniem)

Integriteit. Inhoud. Je bent pas echt goed als ook het slechtste wat je doet nog goed is. (Anoniem) Integriteit Je bent pas echt goed als ook het slechtste wat je doet nog goed is. (Anoniem) Illustratie De Standaard 21 22 januari 2006 Inhoud Definities Een conclusie om te starten Noden Wat kan Team Integriteit

Nadere informatie

Inhuldiging op 12/11/2013 door mevrouw de Minister van Justitie van het op het federaal parket geïnstalleerde videoconferentiesysteem.

Inhuldiging op 12/11/2013 door mevrouw de Minister van Justitie van het op het federaal parket geïnstalleerde videoconferentiesysteem. Parquet Fédéral Rue aux Laines 66/1 B-1000 Bruxelles tél +32 2 557 77 11 fax +32 2 557 77 99 Federaal Parket Wolstraat 66/1 B-1000 Brussel tel +32 2 557 77 11 fax +32 2 557 77 99 Brussel, 12 november 2013

Nadere informatie

Wetsvoorstel tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek i.v.m. de mandaten en de evaluatie van de korpschefs van de zittende magistratuur.

Wetsvoorstel tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek i.v.m. de mandaten en de evaluatie van de korpschefs van de zittende magistratuur. Hoge Raad voor de Justitie Conseil supérieur de la Justice Juni 2015 Ambtshalve advies Wetsvoorstel tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek i.v.m. de mandaten en de evaluatie van de korpschefs van de

Nadere informatie

I. Mobiliteit binnen de rechterlijke macht.

I. Mobiliteit binnen de rechterlijke macht. BIJLAGE BIJ HET ADVIES VAN DE ADVIESRAAD VAN DE MAGISTRATUUR GOEDGEKEURD TIJDENS DE ALGEMENE VERGADERING VAN 26 OKTOBER 2009 I. Mobiliteit binnen de rechterlijke macht. Krachtens artikel 151 4, van de

Nadere informatie

De opsporing van ondernemingen in moeilijkheden

De opsporing van ondernemingen in moeilijkheden De opsporing van ondernemingen in moeilijkheden De wet bepaalt dat de ondernemingsrechtbank een onderzoek opstart als zij verneemt dat uw onderneming (1) in financiële moeilijkheden zou verkeren. Deze

Nadere informatie

Zestien tips voor dove personen in contact met de politie en justitie

Zestien tips voor dove personen in contact met de politie en justitie Tip 1 Zestien tips voor dove personen in contact met de politie en justitie Taalgroep Vlaamse Gebarentaal KU Leuven, in samenwerking met Fevlado en Het Reddend Gebaar In het kader van het JUSTISIGNS-project

Nadere informatie

Presentatie van het Managementplan van de Hoge Raad voor de Justitie

Presentatie van het Managementplan van de Hoge Raad voor de Justitie Presentatie van het Managementplan van de Hoge Raad voor de Justitie Het strategisch luik Strategisch luik De missie: Wat is onze kerntaak? Waarom bestaan we? Wat doen we en wat willen we ermee bereiken?

Nadere informatie

Inhoud. Ten geleide. Avant propos. Woord vooraf. Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1: Achtergrond en oriëntatie

Inhoud. Ten geleide. Avant propos. Woord vooraf. Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1: Achtergrond en oriëntatie Inhoud Inhoud Ten geleide Avant propos Woord vooraf Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Achtergrond en oriëntatie 1 Intitiele opdracht 1.1 haalbaarheidscriteria 1.2 Definitie van het begrip integrale veiligheidszorg

Nadere informatie

ENQUÊTE NO BLAME EN PESTPREVENTIE IN DE VLAAMSE SECUNDAIRE SCHOLEN

ENQUÊTE NO BLAME EN PESTPREVENTIE IN DE VLAAMSE SECUNDAIRE SCHOLEN ENQUÊTE NO BLAME EN PESTPREVENTIE IN DE VLAAMSE SECUNDAIRE SCHOLEN 1. Inleiding Sinds 2002 biedt Leefsleutels vormingen aan over de No Blame-methode bij pesten. Omdat er na vijf jaar nog geen cijfers bestaan

Nadere informatie

Naar een gezamenlijke visie: lokale overheden als actoren voor ontwikkeling

Naar een gezamenlijke visie: lokale overheden als actoren voor ontwikkeling Naar een gezamenlijke visie: lokale overheden als actoren voor ontwikkeling Consultatieproces Dit document bevat de ontwerpvisie die resulteerde uit de conferentie Winning through twinning, die van 17

Nadere informatie

Doen mensen tijdens hun scheiding beroep op een bemiddelaar?

Doen mensen tijdens hun scheiding beroep op een bemiddelaar? Doen mensen tijdens hun scheiding beroep op een bemiddelaar? Auteur: Lut Daniëls i.s.m. Prof. P. Taelman en Prof. A. Buysse Onderzoeksvraag De Belgische wetgever heeft in de bemiddelingswet van 2005 bepaald

Nadere informatie

In een gezellige sfeer, kan u tijdens de lunch ervaringen uitwisselen met professionelen uit de magistratuur.

In een gezellige sfeer, kan u tijdens de lunch ervaringen uitwisselen met professionelen uit de magistratuur. Omdat we de korpschefs graag in contact brengen met andere managers die met dezelfde problemen geconfronteerd worden, organiseert het IGO halfjaarlijks zijn nieuw concept, namelijk de Management lunch.

Nadere informatie

Uw Orde, nog aan de orde? Man-vrouw verhouding

Uw Orde, nog aan de orde? Man-vrouw verhouding 1. Federatie Vrije Beroepen Uw Orde, nog aan de orde? De Federatie Vrije Beroepen is dé representatieve interprofessionele organisatie in Vlaanderen en Brussel voor het vrije beroep. Met de steun van 26

Nadere informatie

Deskundige dossierbeheer bij de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen (tewerkstelling in afdeling Mechelen)

Deskundige dossierbeheer bij de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen (tewerkstelling in afdeling Mechelen) Jobinhoud Profiel Werkgever Aanbod Deelnemingsvoorwaarden Solliciteren Kandidaten met een handicap Selectieprocedure Lijst van geslaagden Contactgegevens Deskundige dossierbeheer bij de rechtbank van eerste

Nadere informatie

ALGEMENE KAMER. ZAAK VZW NATIONALE BEROEPSVERENIGING VAN MEUBELHANDELAARS t. NV MEDIALAAN

ALGEMENE KAMER. ZAAK VZW NATIONALE BEROEPSVERENIGING VAN MEUBELHANDELAARS t. NV MEDIALAAN ALGEMENE KAMER ZAAK VZW NATIONALE BEROEPSVERENIGING VAN MEUBELHANDELAARS t. NV MEDIALAAN (dossier nr. 2014/139) BESLISSING nr. 2014/021 26 mei 2014 1 VZW NATIONALE BEROEPSVERENIGING VAN MEUBELHANDELAARS

Nadere informatie

1.Het verslag van de algemene vergadering van werd goedgekeurd.

1.Het verslag van de algemene vergadering van werd goedgekeurd. Algemene vergadering 23.11.2005 Mevrouw Kikki VANDRIESSCHE, gewezen advocaat aan de balie van Brussel, werd aan de algemene vergadering voorgesteld. Zij is sinds 01.10.2005 in dienst van de OVB als juriste

Nadere informatie

Goede afspraken maken goede vrienden: het beroepsgeheim van de GGZ bij justitie-patiënten

Goede afspraken maken goede vrienden: het beroepsgeheim van de GGZ bij justitie-patiënten Goede afspraken maken goede vrienden: het beroepsgeheim van de GGZ bij justitie-patiënten 6 e Vlaamse GGZ-congres Macht en kracht. Zorgrelaties in verandering 18 en 19 september 2012, Antwerpen Freya Vander

Nadere informatie

Politierechtbank arrondissement Limburg

Politierechtbank arrondissement Limburg Politierechtbank arrondissement Limburg Beschikking tot vaststelling van het bijzondere reglement van de Politierechtbank LIMBURG (Hasselt, Tongeren, Beringen, Genk, Sint- Truiden en Maaseik) Het bijzonder

Nadere informatie

Stichting Paleis van de Verdraagzaamheid

Stichting Paleis van de Verdraagzaamheid Jaarplan 2011 Stichting Paleis van de Verdraagzaamheid www.paleisvandeverdraagzaamheid.nl Verdraagzaamheid is respect en waardering voor en acceptatie van de rijke verscheidenheid van de culturen in onze

Nadere informatie

!1! Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

!1! Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Datum 9 juli 2014 Onderwer Beantwoording inbreng schriftelijk overleg

Nadere informatie

Hoge Raad voor de Justitie. Kerncijfers uit het jaarverslag 2010

Hoge Raad voor de Justitie. Kerncijfers uit het jaarverslag 2010 Hoge Raad voor de Justitie Kerncijfers uit het jaarverslag 2010 2 Inleiding In deze bundel vindt u de voornaamste elementen uit het jaarverslag 2010 van de Hoge Raad voor de Justitie, met betrekking tot

Nadere informatie

Ongeval in Buizingen. Tussen urgentie en geschillen De rol van het parket, de onderzoeksrechter en het arbeidsauditoraat

Ongeval in Buizingen. Tussen urgentie en geschillen De rol van het parket, de onderzoeksrechter en het arbeidsauditoraat Ongeval in Buizingen Tussen urgentie en geschillen De rol van het parket, de onderzoeksrechter en het arbeidsauditoraat Inleidende opmerking Alle moeilijkheden die werden ondervonden met de andere actoren

Nadere informatie

Leuven het PHENIX-project

Leuven het PHENIX-project Leuven 25.05.2005 Een binnen een redelijke termijn afgehandeld proces met de hulp van nieuwe ICTinstrumenten : het PHENIX-project Phenix 25.05.2005 1 PHENIX Een nieuw hulpmiddel voor de rechterlijke orde

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2014-2016 Goedgekeurd door de Algemene Vergadering van 17/12/2014 «De Adviesraad heeft als opdracht hetzij op eigen initiatief, hetzij op verzoek van de Minister van Justitie of van de Wetgevende

Nadere informatie

Vaak gestelde vragen. over het Hof van Justitie van de Europese Unie

Vaak gestelde vragen. over het Hof van Justitie van de Europese Unie Vaak gestelde vragen over het Hof van Justitie van de Europese Unie WAAROM EEN HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE (HVJ-EU)? Om Europa op te bouwen hebben een aantal staten (thans 28) onderling verdragen

Nadere informatie

DE PROCEDURE IN TUCHTZAKEN VAN DE ORDE DER GENEESHEREN

DE PROCEDURE IN TUCHTZAKEN VAN DE ORDE DER GENEESHEREN DE PROCEDURE IN TUCHTZAKEN VAN DE ORDE DER GENEESHEREN Inleiding. Nico Biesmans, Magistraat-assessor Provinciale Raad van Antwerpen Bij de oprichting van de Orde der Geneesheren heeft de wetgever het toezicht

Nadere informatie

Speech Gerbrandy-debat

Speech Gerbrandy-debat Speech Gerbrandy-debat Goedemiddag allemaal, Woorden doen ertoe. Vandaag en toen. De woorden van premier Gerbrandy hebben een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. Via de radio sprak

Nadere informatie

Publicatie : Numac :

Publicatie : Numac : pagina 1 van 5 NL einde FEDERALE OVERHEIDSDIENST JUSTITIE Publicatie : 2017-01-30 Numac : 2017010289 Rechtbank van eerste aanleg Leuven. - Kabinet van de voorzitter Beschikking tot vaststelling van het

Nadere informatie

Watersysteem van de Toekomst: vervolg debat-diner

Watersysteem van de Toekomst: vervolg debat-diner Memo Aan deelnemers diner-debat Eye Kopie aan Contactpersoon Rik van Terwisga Datum 8 januari 2015 Onderwerp Vervolg Debat-diner "Watersysteem van de Toekomst" Watersysteem van de Toekomst: vervolg

Nadere informatie

U wordt opgeroepen om te getuigen in een strafzaak. De oproepingsbrief vermeldt waar en wanneer u zich moet aanmelden.

U wordt opgeroepen om te getuigen in een strafzaak. De oproepingsbrief vermeldt waar en wanneer u zich moet aanmelden. U bent getuige Inleiding U wordt opgeroepen om te getuigen in een strafzaak. De oproepingsbrief vermeldt waar en wanneer u zich moet aanmelden. Deze brochure informeert u in grote lijnen over wat van u

Nadere informatie

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is.

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Goedendag! Als ik even de aandacht mag, ja! Dank u. Dan geef ik nu het woord aan mezelf. Als ik mij eerst eens even mag introduceren.

Nadere informatie

De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken [ Gegevens 2004 ]

De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken [ Gegevens 2004 ] Wegwijs in justitie In de hoofdrol bij justitie De instellingen Meer informatie Justitie in de praktijk De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken [ Gegevens 2004 ] Notariaat Met dank aan

Nadere informatie

De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken [ Gegevens 2005 ]

De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken [ Gegevens 2005 ] Wegwijs in justitie In de hoofdrol bij justitie De instellingen Meer informatie Justitie in de praktijk De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken [ Gegevens 2005 ] Notariaat Met dank aan

Nadere informatie

Fke: 2009/AR/296I EINDAR~~ST. Rep. rif.: Zitting van: 7.12.2009. Nummer:

Fke: 2009/AR/296I EINDAR~~ST. Rep. rif.: Zitting van: 7.12.2009. Nummer: Nummer: Rep. rif.: Zitting van: 7.12.2009 Het HOF VAN BEROEP, zitting houdend te ANTWERPEN, 15te bis KAMER, recht doende in burgerlijke zaken, heeft volgend arrest gewezen: Fke: 2009/AR/296I EINDAR~~ST

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 20 JUNI 2006 P.06.0527.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.06.0527.N 1. M. L. J. M., verdachte, met als raadsman mr. Johan Speecke, advocaat bij de balie te Kortrijk, 2. V. N. C. C., verdachte,

Nadere informatie

van Katia Segers, Güler Turan en Tine Soens

van Katia Segers, Güler Turan en Tine Soens ingediend op 1029 (2016-2017) Nr. 1 21 december 2016 (2016-2017) Voorstel van resolutie van Katia Segers, Güler Turan en Tine Soens betreffende de recente ontwikkelingen in Polen en de verdediging van

Nadere informatie

HOE VRAAG IK INFORMATIE OP BIJ DE STAD GENT? V.u. : Paul Teerlinck, stadssecretaris - Stadhuis - Botermarkt 1, 9000 Gent - 2015.

HOE VRAAG IK INFORMATIE OP BIJ DE STAD GENT? V.u. : Paul Teerlinck, stadssecretaris - Stadhuis - Botermarkt 1, 9000 Gent - 2015. HOE VRAAG IK INFORMATIE OP BIJ DE STAD GENT? V.u. : Paul Teerlinck, stadssecretaris - Stadhuis - Botermarkt 1, 9000 Gent - 2015 Tips & tricks 00919 Tips voor een geslaagde studieopdracht INLEIDING Wil

Nadere informatie

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt.

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt. Vrijwilligersbeleid binnen de schaatsvereniging Van beleid tot uitvoering in de praktijk Schaatsverenigingen en de vrijwilligersproblematiek De doorsnee schaatsvereniging in Nederland is een vrijwilligersorganisatie:

Nadere informatie

Rapport. Een onderzoek naar een klacht over de Raad voor Rechtsbijstand.

Rapport. Een onderzoek naar een klacht over de Raad voor Rechtsbijstand. Rapport Een onderzoek naar een klacht over de Raad voor Rechtsbijstand. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over de Raad voor Rechtsbijstand gegrond. Datum: 12 december 2016 Rapport: 2016/114

Nadere informatie

INFORMATIE GEZOCHT! Communicatie tussen slachtoffers en hulpdiensten na een ramp.

INFORMATIE GEZOCHT! Communicatie tussen slachtoffers en hulpdiensten na een ramp. INFORMATIE GEZOCHT! Communicatie tussen slachtoffers en hulpdiensten na een ramp. Achtergrond Onderzoek in opdracht van FOD Binnenlandse Zaken Algemene Directie Crisiscentrum Eindrapport Opvolging slachtofferschap.

Nadere informatie

I n s t i t u u t van de B e d r i j f s r e v i s o r e n. C o m m i s s i e v a n B e r o e p. N e d e r l a n d s t a l i g e K a m e r

I n s t i t u u t van de B e d r i j f s r e v i s o r e n. C o m m i s s i e v a n B e r o e p. N e d e r l a n d s t a l i g e K a m e r I n s t i t u u t van de B e d r i j f s r e v i s o r e n C o m m i s s i e v a n B e r o e p N e d e r l a n d s t a l i g e K a m e r Openbare terechtzitting van 16 december 2016 In de zaak 0467/2013/(

Nadere informatie

Voegen in het strafproces

Voegen in het strafproces Voegen in het strafproces Voegen in het strafproces april 2011 U bent slachtoffer geworden van een misdrijf of overtreding en u heeft daarbij schade geleden. Eén van de mogelijkheden om uw schade vergoed

Nadere informatie

MINISTERIE VAN VERKEER EN INFRASTRUCTUUR

MINISTERIE VAN VERKEER EN INFRASTRUCTUUR Publicatie : 2002-07-17 MINISTERIE VAN VERKEER EN INFRASTRUCTUUR 26 JUNI 2002. - Koninklijk besluit houdende oprichting van een Federale Commissie voor de Verkeersveiligheid en een Interministerieel Comité

Nadere informatie

Gedragsnormen voor de relatie tussen gerecht en pers

Gedragsnormen voor de relatie tussen gerecht en pers Gedragsnormen voor de relatie tussen gerecht en pers De werkgroep Gerecht en pers heeft nationaal volgende richtlijnen vooropgesteld. Deze werden bekrachtigd door het college van eerste voorzitters en

Nadere informatie

Internationale samenwerking in strafzaken (basisopleiding)

Internationale samenwerking in strafzaken (basisopleiding) Internationale samenwerking in strafzaken (basisopleiding) ref.: INT-044 Doelgroep Tweedejaars gerechtelijke stagiairs (voor wie deze opleiding verplicht is) Magistraten van de parketten van eerste aanleg

Nadere informatie

Studiedag Journée d études

Studiedag Journée d études Studiedag Journée d études Rechtbanken, balies en bedrijfsrevisoraat: actualiteiten inzake hun samenwerking en actualiteiten ondernemingsrecht Tribunau, barreau et révisoratd entreprises : actualités de

Nadere informatie

OVERZICHT VAN DE HOVEN, DE RECHTBANKEN EN DE MAGISTRATUUR 28

OVERZICHT VAN DE HOVEN, DE RECHTBANKEN EN DE MAGISTRATUUR 28 INHOUDSTAFEL VOORWOORD 3 INLEIDING 4 INHOUDSTAFEL 7 TREFWOORDENLIJST 17 KAARTEN 21 Kaart Gerechtelijke arrondissementen 21 Kaart Hoven van Beroep 22 Kaart Hof van Beroep Antwerpen 23 Kaart Hof van Beroep

Nadere informatie

13538/14 cle/rts/sv 1 DG D 2B

13538/14 cle/rts/sv 1 DG D 2B Raad van de Europese Unie Brussel, 30 september 2014 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2013/0407 (COD) 13538/14 DROIPEN 112 COPEN 230 CODEC 1868 NOTA van: aan: het voorzitterschap het Comité van permanente

Nadere informatie

Auteur. Elfri De Neve. www.elfri.be. Onderwerp. Echtscheiding in gemeen akkoord. Copyright and disclaimer

Auteur. Elfri De Neve. www.elfri.be. Onderwerp. Echtscheiding in gemeen akkoord. Copyright and disclaimer Auteur Elfri De Neve www.elfri.be Onderwerp Echtscheiding in gemeen akkoord Copyright and disclaimer Gelieve er nota van te nemen dat de inhoud van dit document onderworpen kan zijn aan rechten van intellectuele

Nadere informatie

ARREST van 20 oktober 1997 in de zaak A 96/ ARRET du 20 octobre 1997 dans l affaire A 96/

ARREST van 20 oktober 1997 in de zaak A 96/ ARRET du 20 octobre 1997 dans l affaire A 96/ BENELUX-GERECHTSHOF COUR DE JUSTICE BENELUX A 96/3/10 ARREST van 20 oktober 1997 in de zaak A 96/3 ------------------------- Inzake : COTRABEL BVBA tegen LAUTE DIRK Procestaal : Nederlands En cause : ARRET

Nadere informatie

Commissie inzake Leerlingenrechten. Beslissing. Nr. 2018/68 van 10 september 2018

Commissie inzake Leerlingenrechten. Beslissing. Nr. 2018/68 van 10 september 2018 Commissie inzake Leerlingenrechten Beslissing Nr. 2018/68 van 10 september 2018 Inzake optredend als wettige vertegenwoordiger van , wonende Verzoekende partij, Tegen

Nadere informatie

Spannend: Participatieprocessen in de Bijzondere Jeugdzorg.

Spannend: Participatieprocessen in de Bijzondere Jeugdzorg. Vzw Ondersteuningsstructuur Bijzondere Jeugdzorg info@osbj.be - www.osbj.be Spannend: Participatieprocessen in de Bijzondere Jeugdzorg. Deel 2: aandachtspunten voor organisaties Naar aanleiding van het

Nadere informatie

In zake: 2010/AR/3198

In zake: 2010/AR/3198 Nummer: Rep. nr.: 2011/ Zitting van: 8 maart 2011 Tussenarrest Het HOF VAN BEROEP, zitting houdend te ANTWERPEN, TWEEDE KAMER, recht doende in burgerlijke zaken, heeft volgend arrest gewezen: In zake:

Nadere informatie

2011-2015. Beleidsplan Stichting De Upside van Down

2011-2015. Beleidsplan Stichting De Upside van Down 2011-2015 Beleidsplan Stichting De Upside van Down Caroline Belle 2011-2015 Inhoud Inleiding. pagina 03 Hoofdstuk 1, Uitgangspunten. pagina 05 Hoofdstuk 2, Visie pagina 06 Hoofdstuk 3, Doelstellingen.

Nadere informatie

Het Belang van het Kind: een dialoog tussen theorie en praktijk. Het belang van het kind in familiale aangelegenheden

Het Belang van het Kind: een dialoog tussen theorie en praktijk. Het belang van het kind in familiale aangelegenheden E. Merille Het Belang van het Kind: een dialoog tussen theorie en praktijk Het belang van het kind in familiale aangelegenheden Document ter voorstelling van de Conferentie 1304_CONCEPT-FORM-NL-DEF.indd

Nadere informatie