Foodcravings op reis: De favorieten van Foodblogger Foodinista

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Foodcravings op reis: De favorieten van Foodblogger Foodinista"

Transcriptie

1 Foodcravings op reis Stiekem herkennen we het allemaal wel een beetje de foodcravings op reis en tijdens onze vakanties. We hebben denk ik allemaal wel lievelingseten als we op vakantie gaan en voor we op reis gaan. Al eten we om te leven en leven we om te ten kan het tijdens een reis of vakantie nog wel eens omgekeerd zijn. De zintuigen willen oog wat en overal worden we naar heerlijk eten toegetrokken of het lijkt in ieder geval zo, dan zijn ik en Eric er in ieder geval heel gevoel voor. Onze reizen kunnen er best wel een beetje van in het teken staan hoor. Wij stellen onze gehele reis gerust in het teken van wijn of uiteindelijk de concluderen dat we toch, maar drie kilometer omlopen om weer naar dat heerlijke restaurant te gaan in die andere wijk van Parijs. Foodcravings op reis kunnen soms de route een beetje bepalen, maar wat eten we nu het liefst in welk land? Of wat ik eet ik in ieder geval het liefst in een aantal vakantie landen? Heb je aanvullingen? Laat het weten! Foodcravings op reis: De favorieten van Foodblogger Foodinista Favoriet eten in Spanje Natuurlijk in Spanje denken we direct aan Tapas! Alleen in Spanje gaat het eigenlijk om de pinchos de heerlijke broodjes met heel veel heerlijkheden. Dat zijn voor mij echte foodcravings in Spanje, waar ik zowel voor de lunch als het diner van kan genieten. Waar ik in Spanje ook naar uit kijk is het ontbijt. Al is het ontbijt in Spanje eigenlijk heel karig. Wat je krijgt, goede koffie! Belangrijk toch? Voor mij is het een café con leche, maar start de dag vervolgens met een churros als echte verwennerij als het de avond, daarvoor laat is het geworden.

2 Ontbijt in Spanje café con leche en churros.

3 Mijn favoriete tapas bij Cerveceria Catalana echt een must eat in Barcelona. Favoriete pincho bij Cerveceria Catalana in Barcelona. Paté, blauwe kaas, peer en zoete geconfijte dadels. Alleen voor iedereen is er wel iets. Naar Ceveceria Catalana ga ik voor de lunch en tijdens mijn laatste reis was ik een week in Barcelona toen zijn wij hier drie keer geweest voor de lunch, oep! Alleen zo lekker is het. Favoriet eten in België Eigenlijk heeft Antwerpen heel veel lekkernijen. Kofiekoeken, de frieten, stoofvlees en natuurlijk de Belgische biertjes. Alleen voor mij zijn de echte favorieten in het seizoen de mosselen, echt Belgisch? Misschien niet, maar toch eet ik ze wel sneller in bijvoorbeeld Antwerpen en een croque vidée. Sowieso een croque.

4 Mosselen in het mosselseizoen in België eten.

5 Favoriet eten in Thailand Ooooh lala het eten in Thailand echt een food whalhala in

6 ieder geval voor mij dan. Ik zal niet direct zeggen echt een favoriet, want ik denkt dat bijna ieder land wel iets bijzonders heeft, maar Thailand is echt wel een topper.

7

8 Sticky rice met mango als dessert of gewoon voor de lunch vind ik het echt voldoende en zo lekker!

9

10 Tiger shrimp in Thailand en veel meer geweldige fishfood in Thailand. Verse fruitsappen en fruitcocktails in Thailand, zoals deze lychee en cocos fruitcocktail in Thailand. Favoriet eten in Marokko Marokko in de foodcravings top voor op reis? Ja echt wel! Wij hebben in Marokko echt heerlijk gegeten en gedronken. Keken eigenlijk wel uit naar iedere maaltijd, zowel het ontbijt, lunch als diner. Het ontbijt bij iedere ryad was fantastisch,

11 maar ook bij de restaurants hebben wij heerlijk gegeten. Goede vlees, heerlijke tajines en een super vers visrestaurant. Niet te vergeten de verse fruitdranken. Een mooie herinnering.

12

13 Heerlijk vers brood en de lekkerste koekjes halen bij de bakker in Essouira in Marokko.

14

15 De lekkerste Sish Kebab in Marrakech, Marokko op het dakterras uitkijken op de ooievaars. Voor dit uitgebreide ontbijt kom je, je bed uit. Verse jam, verse jus d orange, harrira, vers brood en de super zoete pannenkoekjes echt zo lekker allemaal! Echt verwennerij!

16 En nog zo n heerlijk ontbijt in Marrakech. Vers brood, zoete pannenkoekjes, zoete muntthee, Marrokaanse koekjes echt zo lekker! Favoriet eten in Vietnam Mijn verwachting van Vietnam waren natuurlijk de Vietnamese loempiaatjes en die waren er in overvloed, maar dan als springrolls. Warm en koud in rijstpapier. Echt te lekker en de springrolls zijn ook veel gegeten als lunch, snackje of als voorgerecht. Je maakt er wel zin voor. Alleen wat ook een succes was hotpots met wat je zelf lekker vindt, natuurlijk verse kokosnoten en de verse vis in Mui Ne. Eigenlijk is Vietnam in food walhalla, maar van deze gerechten heb ik de feiten verzameld. Als ik terug zou gaan, dan zou ik heel kritisch aan het eet werk gaan.

17 Eigenlijk kun je hotpots bijna bijna overal eten in Azië. Echt geweldig. Je eet gewoon wat je zelf het allerlekkerst vind en het is ook nog Nederlands heel gezellig. Ik zal, maar achterweg laten op welke Nederlands gelegenheid ik het vind lijken. Haha.

18 Niet alleen in Vietnam, maar in tropisch Vietnam hoort het er zeker bij de heerlijke verse kokosnoten.

19

20 In Vietnam kun je niet zonder de heerlijkse springrolls! Favoriet eten in de USA Waar zet je het liefst je tanden in, in de USA. In een hamburger natuurlijk! Alleen ga ik ook voor een goede bbq roast met all american dessert. In het zuiden van USA maak je mij ook blij met TexMex, een stevig modern All American ontbijt en catfish! Natuurlijk ook niet te vergeten de FroYo bars die hiet nog wel anders zijn dan in de USA.

21 Starten met een All American Breakfast een beetje nieuwe stijl, maar alles erop en eraan. Voor deze keer echt geen trek meer in de lunch. Al was het ook al een laat ontbijt. Eggs Benedict en natuurlijk de Hash Browns with cheddar. Je kunt niet zonder. Er zijn zo veel diners waar je dit kunt eten en zeker een must do tussen alle families.

22

23 Snoepen van cupcakes en vooral de red velvet en triple chocolate zijn te lekker en horen erbij. Deze zijn van Kara s Cupcakes in Californië een begrip. Geshopt in Napa Valley. En de grote hamburgers voor ons in Las Vegas! Met heerlijke frietjes en salade. Een pickle mocht niet ontbreken. Deze is het burger restaurant in Hotel New York New York. Wat een sfeer ook, maar het eten is ook echt oké!

24 Snoepen van yoghurtijs met heel veel extra bij Yoghurtland in San Francisco.

25 Een stukje lopen vanaf het strand of de fiets of auto natuurlijk, maar dan ben je ook bij één van de top 10 bbq restaurants van de USA. Baby Blues BBQ! En zo goed!

26

27 En mis het dessert niet bij Baby Blues bbq de Banana Pudding, maar deze old skool desserts daar zijn ze sowieso in de USA trots op bij de bbq restaurants en het is goed! Favoriet eten in Zweden Zweden is heel iets anders dan de USA. Alleen waar ga je voor in Zweden veel vis! Het is eigenlijk ook direct mijn foodcraving in Zweden hele verse vis en nee niet de balletjes van een bekend warenhuis, want ook daar ga ik meestal voor de visgerechten en een ijsje ;-). De hotdog daarentegen kun je in Zweden ook op iedere straathoek krijgen en is heel goed te eten. Vooral een populaire budget tip, alleen de visprijs is ook verrassend laag. Sushi eten is absoluut een must.

28

29 Favoriet eten in Frankrijk In Frankrijk zijn er zo veel favorieten. Alleen al de zoetigheden apart van het hartige. Over het eten in Frankrijk kan ik blogs vol schrijven. Nu maak ik een korte keuze. De pattiserie. Gewoon geweldig. s ochtends naar de bakker als alles nog vers is en er op een mooi plekje van genieten.

30

31 Wat is jouw favoriete eten op reis? Waar krijg jij echte vakantie foodcravings van? Of welk eten wil jij echt nog proeven? Like Foodblog Foodinista. Volg Foodinista op Instagram, Twitter en Pinterest. Weekend foodies Parijs tips voor Het ultieme Valentijnsweekend vier je natuurlijk in Parijs de stad van de liefde. Sowieso één van mijn lievelingssteden, maar met Valentijnsdag geeft Parijs wel een extra romantisch gevoel. Voor een weekendje Parijs ben ik altijd in regelmatig ben ik hier ook geweest. Naast dat Parijs natuurlijk heel romantisch is, is Parijs een perfecte stad voor foodies en lekker eten natuurlijk. Ga je naar Parijs of heb je zin om naar Parijs te gaan, sla dan deze tips niet over en al helemaal niet voor een Valentijns weekend Parijs en lekker slenteren door Parijs. Valentijns weekend Parijs tips voor foodies Le Marais Ga naar de buurt De Marais. Heb je ontbijt bij geboekt in het hotel dan is het logische dat je daar je ontbijt nuttigt, maar

32 anders ga direct naar de Marais. In de Marais is het iedere dag markt behalve op maandag. Ben je er vroeg koop dan hier je croissants of andere koffiekoeken en haal lopende weg vers gezette koffie en jus d orange. Kun je de weg niet echt vinden zelfs de Starbucks is er. Dus het komt altijd wel goed. Tip neem een appartement! Dan kun je op de markt en bij de winkeltjes heerlijke inkopen doen en kun je s avonds heerlijk na al het wandelen bij komen in je appartement met heerlijkste kaasjes, worstjes, chocolade en wat jij wilt kopen bij alle winkeltjes en marktkramen. Metro: Republique Straat: Rue de Bretagne en omgeving, slenter fijn door de Marais

33

34

35

36 Lunchen in de Marais Tijd om te lunchen in de Marais en op zoek naar een klassiek Frans restaurantje met een klassieke kaart dan is mijn tip Enfants Rouges op Rue de Beauche 9. Geopend op dinsdag tot en met zaterdag tussen en uur. Voor een klassieke Franse lunch, uitgebreide wijnkaart, heerlijke kaasjes en echte lekkere salades. Enfantats Rouges, Rue de Beauche 9 Metro: Republique L eclair in Parijs Voor de de lekkerste eclairs ga naar L eclair de Genie. Echte kunstwerkjes maken zij van de Eclairs. Voor Valentijnsdag maken ze allemaal thema eclairs. Ga voor de adressen naar de website van L eclair de Génie

37

38 Macarons Natuurlijk! Macarons deze kun je halen bij Laduree, maak hier wel een afspraak als je echt binnen wilt zitten. Anders is het wachten zo n zonde van je tijd. Maar natuurlijk zijn er ook andere heerlijke adresjes voor macarons, zoals Un dimance a Paris. Waar ik altijd heel graag kom bij Montmartre.

39 Als eerste de nieuwste foodtravel blogs van Foodinista ontvangen? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief. De beste oudejaarsavond bestemmingen en wat eet je daar Ik ga met oudejaarsavond altijd heel graag op reis en dat heb ik de afgelopen jaren ook al een aantal keer gedaan. Dit jaar

40 blijven we dicht bij huis ook heel gezellig, vooral met onze baby van drie maanden dan is het sowieso een feest om het nieuwe jaar in te luiden en even stil te staan bij het afgelopen jaar, want het was een heel bijzonder jaar met veel bijzondere veranderingen. De kurk zal sowieso van de champagne knallen en een Nederlandse oliebol en appelbeignet smaakt heel goed! Wel is er voldoende reden om mijn tips voor het vieren van een geslaagde jaarwisseling en mijn favoriete bestemmingen met je te delen in Nederland, maar ook in het buitenland en niet onbelangrijk wat moet je er eten en om mijn beste oudejaarsavond herinneringen op een rijtje te zetten en natuurlijk de bucketlist niet te vergeten voor een onvergetelijke oudejaarsavond. Oudejaarsavond in Den Haag bij de Hofvijver Dit jaar is Den Haag the place to be voor een groot vuurwerk op oudejaarsavond en optredens van Nederlandse artiesten. SBS6 zend live uit vanuit Den Haag bij de Hofvijver met artiesten als Alain Clark, Sharon Doorson en Do en uur is er een groot vuurwerk om het nieuwe jaar in te knallen. Natuurlijk moet je de fles champagne en oliebollen niet vergeten. Ben je na het vuurwerk nog niet uitgefeest? Ga dan Den Haag in! Voldoende te beleven in de feestelijke hofstad. Den Haag, Hofvijver, uur Oudejaarsavond in Budapest bij de Donau Nog tijd om een reisje te boeken? Ga dan oudejaarsnacht vieren in Budapest! Een echte feestnacht! In Budapest ga je eerst wandelen langs de kerstmarkten en alles is versierd en verlicht in de het centrum van Budapest. Vervolgens gaat iedereen dineren bij één van de velen restaurants van

41 Budapest, mijn favorieten bevinden zicht op Liszt Ferenc Ter. Om na het diner rond uur te wandelen naar de Donau, waar om uur het grote vuurwerk, vanuit de heuvels aan de Buda kant wordt afgestoken tot uur. Vanaf dan is het één groot feest in de Budapest en zijn alle barretjes geopend voor een gezellig drankje en om het nieuwe jaar te vieren. In Budapest heb ik negen maanden gewoon en kom ik regelmatig terug. De stad zal voor mij altijd bijzonder blijven en hier vier ik het nieuwe jaar graag. Om het extra feestelijk te maken ga op oudjaarsdag ontspannen en verwen je zelf met een dagje spa in één van de vele thermale baden. Wil je iets heel bijzonders? Ga dan op de dag voor oudejaarsavond jaar het Szechenyi Baths New Year Bath Party voor een spectaculair Budapest feest. Wij zijn ons jaar altijd goed begonnen in Budapest. Budapest, Hongarije, gehele dag met om uur professioneel vuurwerk aan de Donau

42 Oudejaarsavond in Wenen het Prater Toen ik in Budapest woonde kon Wenen niet worden overgeslagen en hier ben ik ook geweest. Dit is de afstand van Amsterdam naar Brugge. Het is nog wel een tijdje reizen, maar het voelt gewoon heel dichtbij. Het resultaat. In één keer verliefd op de stad Wenen. Al mijn Sisi dromen werden werkelijkheid. Ja, ik ben echt een Sisi fan. Naast de Sound of Music in Salzburg kan ik ook blijven wegdromen bij de films van Sisi. Mijn tijd in Budapest was mede daardoor een soort droom en Wenen een toppunt. In Wenen was ik in de zomer met de dertig graden en op de bucketlist staat dan ook nog een keer naar Wenen in de winter rond de kerstperiode en dan het nieuwe jaar inluiden in het Praterpark met het grote vuurwerk en dan is dit natuurlijk heel leuk voor ons kleine mannetje, maar ook voor de grote kinderen onder ons. Niet overgeslagen mogen worden in Wenen; een grote schnitzel, sachertorte, wit biertje, bratkartoffelen en een goede Riesling. Wenen, Oostenrijk, Gehele stad met om uur professioneel vuurwerk in het Praterpark Oudejaarsavond in Amsterdam aan de Oosterdok Natuurlijk vieren we in ons eigen Amsterdam ook het nieuwe jaar uitgebreid. Met een nationaal vuurwerk dat op NPO1 wordt uitgezonden, maar waar je ook zelf naartoe kunt! Om uur start het evenement aan de Oosterdokkade bij het Scheepvaartmuseum en om is er een groot vuurwerk en de Nederlands oliebol hoort erbij. Amsterdam, Gehele stad met om uur professioneel vuurwerk Oosterdokkade bij het Scheepvaartmuseum

43 Oudejaarsavond in Parijs Er is ook een stad die ik niet zou adviseren en niet, omdat ik niet van de stad hou, want als foodie ga ik ontzettend graag naar Parijs en niet alleen voor het eten, maar ook om te shoppen en de cultuur en gewoon om er rond te wandelen ik hou echt van de stad, maar oudejaarsavond in Parijs vieren daar is als toerist niet veel te beleven. De Parijzenaren blijven thuis, de restaurants sluiten en er is geen vuurwerk. Een afrader, wanneer je een feestje zoekt. Zoek je dit niet ga dan naar Parijs, want wij hebben ons er gewoon heel goed vermaakt, maar hadden meer van de oudejaarsnacht verwacht. Parijs, Lichtshow bij de Eiffeltoren om uur Oudejaarsavond in Rotterdam Het Nationaal Vuurwerk in Rotterdam. Het grootste vuurwerk van Nederland en gratis toegankelijk bij de Erasmusbrug en aan de Maas. Neem je oliebollen mee en je fles champagne onder de arm en ga hier naar het vuurwerk kijken. Rotterdam, Nationaal vuurwerk om uur Oudejaarsavond in Antwerpen In Antwerpen wordt het nieuwe jaar al jaren gevierd met een groot vuurwerk aan de Scheldekaaien. Woon je in het Zuiden van het land of wil je een nachtje weg dan is Antwerpen altijd een goede tip! Veel Belgen gaan uitgebreid eten op oudejaarsavond dus reserveer ook jouw tafel in een goed restaurant en ga om uur met een fles champagne het nieuwe jaar inluiden aan de Scheldekaaien. Nog zin in een feestje? Ga naar één van de betere clubs van Antwerpen.

44 Oudejaarsavond in Madrid Nog last minute een reisje boeken dompel je dan onder in de tapas en pinchos en ga het nieuwe jaar vieren op Sol in Madrid. Op Sol in Madrid wordt afgeteld tot uur met een groot gedeelte van de metropool die allemaal naar het centrale deel van de stad komen. Vervolgens is het heel de nacht feest in Madrid en kun je in alle barretjes van de tapas en cava gaan genieten. Vergeten de volgende ochtend niet om Churros con chocolate als ontbijt te gaan eten of drinken. Madrid is de stad die bruist en waar ik eigenlijk ieder jaar wel een paar dagen naartoe wil of moet? Als eerste op de hoogte van nieuwe blogs en activiteiten bij Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief. Onze favoriete kerstmarkten en wat te proeven De kerstdagen staan bijna voor de deur en wat is er voor een foodie nog leuker dan je voor de kerstdagen je nog even onder te dompelen in de kerstsfeer bij één van de gezellige kerstmarkten in Nederland of doe gek in één van de grote steden van Europa. Voor Foodinista tijd om de favoriete kerstmarkten van Europa voor je op een rij te zetten en natuurlijk wat je bij deze kerstmarkten absoluut geproefd moet hebben!

45 Kerstmarkt Den Haag, Nederland Nederland kent veel kerstmarkten, maar niet veel kerstmarkten zijn het weekend voor kerst, wat nou net zo gezellig is! In Den Haag wel daar is de Royal Christmas Fair van 17 t/m 21 december. Waar je zeker langs moet gaan is Royal choco met wel 1000 soorten kerstkransjes al is het niet voor jezelf dan is het wel een heel leuk kerstcadeautje of net zoals vroeger ik mocht er toen ik nog een klein meisje was altijd iedere dag één uit de kerstboom halen en lekker opeten. Andere echte smulpapen adresjes Mallows voor al je marswallows of ga je dit jaar niet naar Duitsland dan is Jana Lekker er voor al het Duits gebak. 17 t/m 21 december in Den Haag, Hofvijver Kerstmarkt Dortmund, Duitsland Misschien niet voor één dag, maar voor een weekend de kerstmarkt in Dortmund, maar wel één van mijn favorieten. Heel erg groot en op elk plein iets anders te doen en met de grootste kerstboom van Duitsland. Vooral in de avonduren erg gezellig en met op veel pleinen live muziek. Wat vooral te eten en drinken natuurlijk de glühwein, warme chocolademelk en de gepofte aardappels en aardappelkoeken. Erg lekker! 20 november t/m 30 december in Dortmund centrum m.u.v. van de kerstdagen op 1e kerstdag gesloten

46 Kerstmarkt in Boedapest, Hongarije Boedapest heeft voor mij altijd een speciaal plekje in mijn hart. Hier heb ik voor een periode gestudeerd en gewoond. Zowel in de winter als in de zomer, maar ook de kerstmarkt al meerdere keren bezorgd en dit maakt de Sisi stad nog mooier en sfeervoller. Net een sprookje. Het grootste gedeelte van de kerstmarkt is op het plein bij de grote Dom van Boedapest bij Vörösmarty tér, maar overal in de stad is het prachtig verlicht en kom je kraampjes tegen. Bezoek Boedapest dus niet alleen in de zomer, maar ook in de winter. Meer musea, restaurants en bars zijn dan ook geopend een absolute tip voor een gezellige en mooie reis! De sfeer voel je direct aan de Donau met het prachtige uitzicht op de heuvels en de verlichte trams die voorbij rijden. Absoluut eten? De Salami worsten daar is Hongarije trots op, drink een schnaps, drink bor de gekruide wijn of een soort glühwein en natuurlijk de Hongaarse Goulash, maar ook de hartige broodjes zijn heerlijk zoals Karp of beigl mag niet ontbreken. Kerstmarkt in Boedapest, 26 november t/m 4 januari centrum Boedapest met het hart op Vörösmarty tér

47 Kerstmarkten in Keulen, Duitland Iets dichterbij in Duitsland en zeker vanuit het oosten vanuit het land in één dag goed aan te reizen de kerstmarkt in Keulen. Keulen is tot nu toen één van mijn favoriete Duitse steden met de diverse wijken, pleinen, de mooie Dom en terrasjes aan het water. Veel diversiteit en gezelligheid en dat is met de Kerstmarkt in Keulen niet anders. Natuurlijk moet je hier een glaasje glühwein drinken en Bratäpfel eten, maar Keulen telt sowieso ontzettend veel goede en leuke restaurantjes. 24 november tm/ 23 december in Keulen centrum o.a. bij de Dom

48 Kerstmarkt in Maastricht, Nederland De kerstmarkt in Maastricht is misschien wel één van de bekendste van Nederland, maar ook echt één van mijn favoriete. Deze is tenslotte heel erg compleet! Met ijsbaan, reuzenrad, alle stalletjes en veel te doen voor de kinderen. Om te smullen neem natuurlijk de glühwein en ga direct in deze mooie stad kerstshoppen. 29 november t/m 30 december Vrijthof Maastricht Bosch Winterparadijs in Den Bosch, Nederland Den Bosch maakt er ieder jaar een groot feest van met het Bosch Winterparadijs een echte kerstmarkt kun je het niet noemen, maar misschien is het ook wel veel groter aangepakt? Ieder jaar staat Joris zijn kerstboom er van de NCRV, waar iedereen een persoonlijk bericht in kan hangen, een grote schaatsbaan, een tent met Nederlandse happen, zoals wafels, warme chocolade melk en nog veel meer en natuurlijk is Den Bosch een hele gezellige een mooie stad voor je kerstinkopen en om in kerstsfeer een hapje te gaan eten. En natuurlijk de mooie kerststal in de grote kathedraal van Den Bosch. Bosch winterparadijs, 13 december t/m 4 januari afhankelijk van het te bezoeken evenement, check de website hier Kerstmarkten in Antwerpen, België De kerstmarkt in Antwerpen kan ik niet overslaan hier heb ik veel rondgelopen toen ik in Antwerpen woonden en Antwerpen zal altijd één van mijn favoriete wereldsteden blijven. Gelukkig woon ik zo dichtbij! Niet alleen stad Antwerpen zelf vind ik heel gezellig, maar ook de kerstmarkt. Met de stalletjes op de Groenplaats en de ijsbaan op de Grote Markt natuurlijk niet

49 vergeten om te nippen van de heerlijke Jenevertjes of om een kerst variant te drinken van één van alle heerlijke Belgische speciaalbieren die je kunt drinken. Kerstmarkt Antwerpen Steenplein, Suikerrui, Grote Markt en Handschoenmarkt, 6 t/m 28 december Kerstmarkten in Brussel, België Een compleet andere stad in België, maar dan ook compleet anders is Brussel. Toch kom ik hier naast Antwerpen ook heel erg graag! Dan met name rond de kersttijd en inderdaad voor de kerstmarkt en dan eigenlijk na de jaarwisseling. De kerstmarkt gaat hier altijd nog even door en dan ga ik meestal voor de solden. Nog even van de kerstsfeer genieten en shoppen. De kerstmarkt in Brussel gaat door de hele stad heel wat het heel gezellig maakt! Naar mijn idee eigenlijk ook de mooiste kerstmarkt van België en natuurlijk genieten van een Belgisch speciaal kerstbiertje, Belgische wafels en jenever. Iedere avond is er op de grote markt een lasershow bij het gemeentehuis absoluut de moeite waard! Kerstmarkt Brussel, het gehele centrum, 28 november t/m 4 januari Kerststad Valkenburg, Nederland Oké heel toeristisch, maar Valkenburg pakt wel ieder jaar heel erg met de feestdagen en niet met een normale kerstmarkt in

50 Valkenburg, maar met een kerstmarkt in de grotten. Voor iedereen dus eigenlijk een must see om de kerstmarkt in het mergelrijk te gaan bekijken. Naast de kerstmarkt is er heel veel te doen! Verder is er nog heel veel te doen en wordt er veel georganiseerd, zoals een christmas parade en is er ook buiten in het centrum een kerstmarkt. Kerststad Valkenburg, 15 november t/m 4 januari afhankelijk van het te bezoeken evenement, check de website hier Kerstmarkt in Stockholm, Zweden Een echte kerstmarkt in de sneeuw en de kou die vindt je in Stockholm in Zweden. Een bijzondere kerstmarkt voor mij. Natuurlijk is dit een hele bijzondere kerstmarkt in Scandinavië wat toch een echte kerstsfeer oproept, maar deze kerstmarkt zal ik ook nooit vergeten hier ben ik met mijn vriend voor het eerste geweest tijdens onze eerste citytrip samen naar het buitenland dus heel bijzonder en ook naar de kerstmarkt, al loop je daar niet voorbij. Overal in het oude centrum is het al bijzonder sfeervol. De typisch scandinavische huisjes, kinderkopjes, smalle straatjes, overal vuurkorven die het een beetje warm houden op straat en de gezellige stalletjes. Absoluut proeven? De warme wijn, gemberkoekjes, de hot dogs, gepofte kastanjes en tja ga absoluut uit eten bij een heerlijk visrestaurant doe dat dan maar niet op de kerstmarkt.

51 Meer leuke Foodtravel kijk hier verder! Direct de nieuwste blogs ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief. Champagne in de

52 Champagnestreek Het seizoen om naar de Champagne streek te reizen is eigen altijd goed, want de Champagneflessen worden altijd geopend. Afgelopen jaar zijn wij op reis gegaan en het vloeibare goud in Champagne gaan opzoeken. Dus enkele champagne tips voor Champagne in de Champagnestreek. Ga je een keer naar Champagne. Er zijn superleuke knusse hotelletjes, maar naar mijn mening vaak een beetje te duur. Wij hebben het simpel gehouden en hebben een commercieel, maar goed hotel geboekt. Met veel goed advies en leuke routes. Het echte Champagne pluk seizoen start eind september. Niks mag machinaal alles moet nog met de hand dus grote drukte in de streek. Kun je dan niet, dan zijn de maanden april, mei, juli en augustus qua drukte en het aantal huizen die open zijn ook een aanrader! Buiten het seizoen om is de Champagnestreek nog steeds prachtig, maar je hebt minder keuze uit de champagnehuizen die geopend zijn, dus minder proeven. Al kun je dan zeker nog heerlijke Champagne in de Champagnstreek proeven en ook niet onbelangrijk mee naar huis nemen. Wist je dat de prijzen aanzienlijk voordeliger zijn in de Champangestreek en je ongeveer rond de 15,00 Euro voor een goede fles Champagne betaalt? Niet slecht toch? Een bezoek brengen aan Moët en Chandon, maak hier altijd minimaal een week van te voren een reservering voor. Wij mochten niet mee met de rondleiding, een goede rede dus om binnenkort nog een keer te gaan. De velden van Moet zijn zeker niet bij het huis van Moet, deze kom je langs de route tegen en zijn te herkennen aan de kleine bordjes met hoe sierlijk Moët & Chardon. Het opvallende is dat dit regelmatig zo is. In het laagseizoen vertellen de kleine huizen ook veel over de productie, hier hebben ze dan de tijd

53 voor, maar bij Moet kun je het echt ervaren en dat is net zo leuk. Onderweg kom je alleen, maar champagnehuizen tegen. Je kunt besluiten om alleen langs de grote te gaan, maar het leuke is juist om te gaan proeven bij de kleine familiehuizen en je smaak pupillen te testen. Bij deze families kom je verrassende champagnes tegen. Niet alles champagne huizen hebben een Grand Cru. Het geheim van de Grand Cru? Dan liggen de champagne gaarden hoger dan de andere druivenvelden. Hoe kouder, hoe mooier de druif. Hoe minder het voorkomt, hoe zeldzamer. Een aantal flessen die wij hebben meegenomen zijn de families: Dumangin een cru rosé, Jean Milan Grand Cru en een Pierre Cobillard Cuvee Prestige. Ga je zelf de komende dagen niet naar Champagne, maar heb je graag een goede fles Champagne in huis dan gaat de Champagne Specialist je zeker helpen! Like Foodblog Foodinista. Volg Foodinista op Instagram, Twitter en Pinterest.