Protocol Agressie & Geweld

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Protocol Agressie & Geweld"

Transcriptie

1 Protocol Agressie & Geweld Gemeente Emmen Pagina 1 van 58 Agressie, daar kun je niet mee aankomen!

2 = = Gemeente Emmen Pagina 2 van 58 Agressie, daar kun je niet mee aankomen!

3 fåüçìçëçéö~îé= Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Doel en strekking protocol Agressie en Geweld... 5 Voor wie... 5 Leeswijzer Visie en uitgangspunten Visie op aanpak agressie en geweld Uitgangspunten Organisatienorm Definitie en vormen van agressie en geweld Definitie agressie en geweld Vormen van agressie en geweld Taken en verantwoordelijkheden Agressie voorkomen Beperken en afhandeling gevolgen van agressie Beperken Hulp inschakelen Reageren op een incident Afhandelen en sancties Het doen van aangifte Opvang en nazorg Opvang slachtoffers agressie Nazorg Melden en registreren van het incident Evaluatie en analyse incident Bijlage 1 Voorbeeld ingevuld format teamafspraken Bijlage 2 Huis- en gedragsregels Bijlage 3 Algemene werkinstructie ongewenst gedrag Bijlage 4 Afhandelen Bijlage 5 Voorbeeldbrieven sancties Bijlage 6 Nazorg - opvanggesprekken Bijlage 7 Checklist Evaluatie & Afsluiting Incidentdossier Bijlage 8 Instructiekaarten melden in GIR Bijlage 9 Overzicht belangrijke telefoonnummers Begrippenlijst Gemeente Emmen Pagina 3 van 58 Agressie, daar kun je niet mee aankomen!

4 sççêïççêç= Geachte lezer, Medewerkers van de overheid kunnen te maken krijgen met agressie van inwoners en ondernemers. Omdat medewerkers in overheidsdienst hun werk veilig moeten kunnen uitvoeren, is de Rijksoverheid gestart met het programma Veilige Publieke Taak. In dit programma zijn afspraken gemaakt over de aanpak van agressie. Diverse gemeenten nemen ook maatregelen om ervoor te zorgen dat medewerkers hun werk veilig en respectvol kunnen uitoefenen. De gemeente Emmen richt zich op het verkleinen van het risico op agressief gedrag van inwoners en ondernemers richting medewerkers. In dit agressieprotocol staan afspraken hoe wij met agressie omgaan en stellen wij een duidelijke grens: Boos zijn mag, agressief zijn niet. Deze grens is in Emmen vertaald naar de organisatienorm dat agressie tegen medewerkers ongewenst is en niet geaccepteerd wordt. Het is belangrijk dat alle medewerkers deze norm ondersteunen. Voor iedere medewerker moet duidelijk zijn hoe agressief gedrag er uit ziet, hoe je het kan voorkomen en hoe je handelt als het toch gebeurt. Het is belangrijk dat voor inwoners en ondernemers duidelijk is waar onze grens ligt. Op deze manier maken we samen ons werk veiliger. C. Bijl Burgemeester van Emmen Gemeente Emmen Pagina 4 van 58 Agressie, daar kun je niet mee aankomen!

5 fåäéáçáåö= Medewerkers van de gemeente Emmen krijgen soms te maken met agressie van inwoners. Vooral medewerkers met direct contact met burgers overkomt dit. Vaak is de agressie met woorden, er wordt dan gescholden. Soms ook wordt er gedreigd en zelfs lichamelijk geweld komt voor. Meestal komt de agressie onverwachts. En wanneer het gebeurt maakt het grote indruk op de medewerker die het overkomt. Om agressie te voorkomen is beleid opgesteld en uitgewerkt in de vorm van een protocol. In dit protocol staat wat de organisatie onder agressie van inwoners verstaat. Ook staan er de maatregelen in die zijn afgesproken om agressie te voorkomen en staat er welke maatregelen er gelden tijdens en na afloop van een voorval. Verder wordt aangegeven wie welke taken en verantwoordelijkheden heeft in de aanpak van agressie. Voor bepaalde onderdelen in de organisatie gelden op maat gemaakte afspraken. Deze afspraken staan in protocollen die onderdeel zijn van dit algemeen protocol. Doel en strekking protocol Agressie en Geweld Het doel van het protocol Agressie en Geweld is: maatregelen aangeven die ongewenst gedrag van inwoners moeten zien te voorkomen; een duidelijke norm voor inwoners aangeven over wat wel en niet kan; taken en verantwoordelijkheden aangeven in relatie tot het onderwerp; medewerkers aangeven hoe ze kunnen reageren op ongewenst gedrag; medewerkers informeren over het bestaan van opvang en nazorg; aangeven hoe agressie-incidenten moeten worden gemeld in het Gemeentelijk Incidenten Registratiesysteem (GIR); aangeven hoe de dader van een agressie-incident kan worden gestraft; aangeven hoe aangifte kan worden gedaan; voldoen aan de eisen die de Arbeidsomstandighedenwet stelt. De aanpak van de gemeente Emmen sluit aan op de richtlijnen van de Arbocatalogus Agressie en Geweld (A&O-fonds) en het programma Veilige Publieke Taak. Voor wie Het protocol Agressie en Geweld is bedoeld voor onze medewerkers. Onder medewerkers worden verstaan: personen die in dienst zijn van de gemeente Emmen; burgemeester en wethouders; raadsleden; personen met wie de gemeente Emmen een arbeidsovereenkomst heeft zoals bijzondere ambtenaren van de burgerlijke stand, stagiaires en mensen die worden ingehuurd. Niet alle situaties laten zich vangen in een protocol. De afdelingen maken zelf aanvullende afdelingen/of team specifieke afspraken en leggen dit vast. Leeswijzer Hoofdstuk 1 beschrijft de visie, de uitgangspunten en de norm rondom agressie. Hoofdstuk 2 biedt een theoretische inleiding op agressie en geweld. Hoofdstuk 3 behandelt het voorkomen van agressie en geweld. Hoofdstuk 4 gaat nader in op het voorkomen van incidenten en hoe te handelen als er toch incidenten plaatsvinden. Hoofdstuk 5 beschrijft de opvang en nazorg en de manier waarop de evaluatie van het incident wordt opgepakt. In de bijlagen staat per onderwerp een verdere uitwerking. Een lijst met belangrijke telefoonnummers is opgenomen. Gemeente Emmen Pagina 5 van 58 Agressie, daar kun je niet mee aankomen!

6 N sáëáé=éå=ìáíö~åöëéìåíéå= De gemeente Emmen geeft in haar beleidskader Agressie & Geweld (april2014) haar visie en uitgangspunten aan voor de aanpak van agressie en geweld van inwoners tegen haar medewerkers. Ook staat in het beleid de organisatienorm aangegeven. Met de organisatienorm maakt de gemeente Emmen duidelijk wat ze wel en niet verstaat onder agressie en waar ze in het gedrag van inwoners de grens legt. 1.1 Visie op aanpak agressie en geweld De gemeente Emmen is eerst verantwoordelijke voor de veiligheid van haar medewerkers. Het college en de directie accepteren geen ongewenst gedrag van inwoners gericht tegen medewerkers. Het beleid agressie en geweld is gericht op preventie. Dit betekent dat we incidenten proberen te voorkomen. Het stellen van duidelijke grenzen aan agressief gedrag is een belangrijk punt. 1.2 Uitgangspunten De aanpak van agressie en geweld kent de volgende uitgangspunten: we sturen op een goede relatie met inwoners. We zijn ons daarbij bewust van de (gezags)relatie tussen inwoners en overheid; medewerkers zijn professioneel en onze werkprocessen zijn efficiënt; wij hanteren de organisatienorm. Dit betekent dat wij geen enkele vorm van agressief gedrag tolereren en niet toegeven aan agressie (zero tolerance). agressie wordt niet beloond; medewerkers krijgen voorlichting en trainingen om agressie en geweld te voorkomen; agressie-incidenten worden altijd gemeld en geregistreerd; binnen 24 uur na een agressie-incident geven we een reactie naar de dader(s). Eventueel leggen we een sanctie op; wij doen aangifte van incidenten met geweld; medewerkers, die te maken hebben gehad met agressie en/of geweld krijgen opvang, nazorg en vergoeding van geleden schade; wij verhalen schade op de dader(s); we leren van incidenten door ons beleid regelmatig te evalueren; wij geven inwoners informatie over onze huis- en gedragsregels 1.3 Organisatienorm De gemeente Emmen heeft een norm vastgesteld voor het omgaan met agressie en geweld. Deze norm geldt voor alle medewerkers. In de norm is afgesproken dat het de organisatie is die bepaalt wat wel en niet van inwoners wordt geaccepteerd. Het is niet de medewerker zelf die dit bepaalt. De organisatienorm is voor alle medewerkers helder en uitvoerbaar in de eigen specifieke werksituatie. De organisatienorm wordt ondersteund en gerespecteerd door alle medewerkers. = = Organisatienorm Agressie en geweld tegen medewerkers is ongewenst en accepteren wij niet. = = Gemeente Emmen Pagina 6 van 58 Agressie, daar kun je niet mee aankomen!

7 O aéñáåáíáé=éå=îçêãéå=î~å=~öêéëëáé=éå=öéïéäç= 2.1 Definitie agressie en geweld De gemeente Emmen hanteert de volgende definitie van agressie en geweld: Het welbewust verbaal uiten, gebruiken van fysieke kracht of macht, dan wel het dreigen daarmee, gericht tegen een medewerker of bestuurder van de gemeente Emmen, onder omstandigheden die rechtstreeks verband houden met het verrichten van de publieke taak, wat resulteert of waarschijnlijk zal resulteren in een gevoel van bedreiging, materiële schade, letsel, psychische schade of de dood. In de definitie staat dus dat agressie zowel kan ontstaan tijdens het werk als in situaties in de privésituatie die te maken hebben met het werk. In de Arbeidsomstandighedenwet 2007 valt agressie en geweld onder de term Psychosociale Arbeidsbelasting(PSA). 2.2 Vormen van agressie en geweld Agressief gedrag is er in verschillende vormen. We onderscheiden drie vormen. Dit zijn verbale agressie (agressie met woorden), bedreiging en intimidatie, en fysiek (lichamelijk) geweld. Ieder van deze vormen vraagt om een eigen aanpak. Wat deze aanpak voor een afdeling of team inhoudt wordt door de leidinggevende met zijn medewerkers besproken en afgesproken. séêä~äé=~öêéëëáé= _ÉÇêÉáÖáåÖ=C=áåíáãáÇ~íáÉ= cóëáéâ=öéïéäç= Discriminatie (huidskleur, geloof, geaardheid) Discriminatie (sekse en/of leeftijd) Beledigen Schelden / schreeuwen Vernederen Smaad Treiteren Vals beschuldigen (Non) verbaal dreigen met geweld Seksuele intimidatie Dreigbrief of Dwingend gedrag, onder druk zetten Bedreigende gebaren maken Achtervolgen Chanteren / stalken Seksueel getinte opmerkingen Lokaalvredebreuk Schoppen/Slaan Vernielen voorwerpen Gericht spugen Diefstal van eigendommen Verwonden Bijten Kopstoot Aanranding/betasting Voorwerpen gooien Fysiek hinderen Wapengebruik Duwen Beetpakken / trekken 2.3 Taken en verantwoordelijkheden Voor de aanpak van agressie en geweld zijn we samen verantwoordelijk. De medewerking van iedereen is hierbij nodig. Voor iedere medewerker moet duidelijk zijn wie wat doet. In de tabel op de volgende bladzijde worden de taken en verantwoordelijkheden beschreven. Gemeente Emmen Pagina 7 van 58 Agressie, daar kun je niet mee aankomen!

8 Taken en verantwoordelijkheden College B&W en concerndirectie Stemt in met intentieverklaring College, concerndirectie Eenmalig Volgt de voortgang en effectiviteit van het beleid concerndirectie Jaarlijks Eindverantwoordelijkheid College, concerndirectie Taken en verantwoordelijkheden afdelingsmanager en teamleider Continu Bespreekt met de medewerkers het agressieprotocol en maakt praktische werkafspraken Evalueert minimaal één keer per jaar tijdens het werkoverleg de gemaakte afspraken. Gaat na of training, voorlichting en instructie nodig is. De afdelingsmanager bespreekt dit met de directeur. Eenmalig 1x per jaar Is verantwoordelijk voor de 1 e opvang Continu Begeleidt de medewerker bij het doen van aangifte Continu Draagt er zorg voor dat melding wordt gedaan in het Gemeentelijk Incidenten Registratiesysteem (GIR) Na elk incident Is verantwoordelijk voor de nazorg Continu Bespreekt incidenten tijdens een (extra) werkoverleg Na elk incident Rapporteert ernstige incidenten aan de concerndirectie Na elk incident Taken en verantwoordelijkheden medewerker Houdt zich aan de afspraken en werkinstructies zoals beschreven in het agressieprotocol Is oplettend op mogelijke risicovolle situaties en speelt hier tijdig op in Geeft duidelijk aan wanneer de burger onze grens heeft overschreden Benut de mogelijkheden om situaties niet (verder) of onnodig te laten verergeren Continu Continu Continu Continu Meldt verplicht incidenten bij de (direct) leidinggevende Continu Doet altijd aangifte of laat melding vastleggen in politiedossier Meldt onveilige of risicovolle situaties bij de (direct) leidinggevende Bespoedigt eigen herstel en maakt indien nodig gebruik van de aangeboden nazorg Continu Continu Continu Naast de bovenstaande heeft ook de Ondernemingsraad (OR) een belangrijke rol. De OR bespreekt en evalueert het beleid met de bestuurder. Gemeente Emmen Pagina 8 van 58 Agressie, daar kun je niet mee aankomen!

9 P ^ÖêÉëëáÉ=îççêâçãÉå De volgende maatregelen zijn er op gericht om agressie te voorkomen. Voorlichting, training & instructie Het beleidskader agressie en geweld en het protocol met de maatregelen is voor medewerkers van de gemeente Emmen te raadplegen op INGE. Een papieren versie van het protocol is op de werkplek beschikbaar voor medewerkers die niet beschikken over een beeldschermwerkplek. Alle medewerkers krijgen regelmatig voorlichting en instructie over hoe om te gaan met ongewenst gedrag. Minimaal twee keer per jaar vormt het thema agressie en geweld de inhoud van het werkoverleg. Medewerkers met klantcontacten volgen regelmatig trainingen om kennis en vaardigheden op peil te houden. Bewustwording Van iedereen wordt verwacht dat hij of zij de risicomomenten in het werk kent waarop agressie van inwoners kan ontstaan. Medewerkers moeten dan passende maatregelen nemen om deze risico s te verkleinen. Huisregels & gedragsregels (zie bijlage 2). De huisregels (en openingstijden) voor inwoners zijn zichtbaar opgehangen bij de (hoofd)ingang van een locatie. Deze regels maken inwoners duidelijk waar zij zich aan moeten houden. Voor medewerkers gelden ook gedragsregels. Deze gedragsregels hebben tot doel te voorkomen dat een medewerker door zijn houding en / of gedrag zelf aanleiding geeft tot agressie bij een inwoner. Ook versterken gedragsregels de onderlinge samenwerking van collega s en teams. Veilige werkprocessen De afdeling beschrijft in het teamprotocol hoe ze omgaat met werken in de openbare ruimte (toezichthouders en handhavers, medewerkers in de buitendienst) en het alleen werken of werken in de avonduren. Daarnaast worden in het teamprotocol ook de werkafspraken op de locatie tijdens de gewone openingstijden vermeld. Het teamprotocol wordt besproken tijdens het werkoverleg over agressie en geweld. Nieuw gemaakte afspraken worden in het teamprotocol vastgelegd (zie bijlage 1 voor voorbeeld). Werkplek Om te zorgen dat inwoners geen toegang hebben tot de kantoorwerkplekken is er een toegangsbeleid met pasjes/druppels. Ook worden bezoekers begeleid naar de vergaderplek en na afloop weer naar de uitgang. Alle bezoekers worden vooraf aangemeld. Gemeente Emmen Pagina 9 van 58 Agressie, daar kun je niet mee aankomen!

10 Q _ÉéÉêâÉå=Éå=~ÑÜ~åÇÉäáåÖ=ÖÉîçäÖÉå=î~å=~ÖêÉëëáÉ= 4.1 Beperken In het contact met inwoners is het belangrijk de onderstaande aanpak te volgen: Emotie van inwoners herkennen Weet dat inwoners boos kunnen worden wanneer de volgende zaken spelen. Als inwoners hun belangen Bij dreigend verlies van zelfstandigheid; bedreigd zien worden. Bij het ervaren van tegenwerking; Als inwoners geld dreigen te Als behoeften worden geblokkeerd; verliezen. Bij plotselinge veranderingen; Bij dreigend verlies van sociaal aanzien en status. Bij plotselinge onzekerheden. De medewerker moet tijdens het gesprek zichzelf de volgende vragen stellen. Is er duidelijk en begrijpelijk gecommuniceerd richting de inwoner? Zijn alle rechten van de inwoner naar behoren nagekomen? Zijn (aan)vragen/klachten van de inwoner zorgvuldig en binnen een redelijke termijn afgehandeld? Zijn betalingen juist en op tijd gedaan en is de inwoner hiervan op de hoogte gesteld? Is de inwoner juist en op tijd geïnformeerd over wat de organisatie van hem verwacht? Zijn de wachttijden redelijk als de inwoner telefonisch contact opneemt of met een vraag aan de balie verschijnt? Wanneer de inwoner geïrriteerd of boos is dan reageren wij op de volgende manier. We herkennen en erkennen de emotie (zoals hierboven is beschreven). De inwoner krijgt de gelegenheid zijn of haar emotie te uiten (luisteren, stoom laten afblazen). We gaan niet de strijd aan met de inwoner (geen discussie). Wanneer de inwoner door de manier van reageren van de medewerker rustiger wordt dan wordt het gesprek voortgezet. Richt de inwoner zijn boosheid op de medewerker dan wordt de grens gesteld en eventueel het gesprek beëindigd. Voor het beperken van agressie staan hieronder de algemene maatregelen die wij als gemeente Emmen hanteren. Maatregel Uitdragen gedragsregels medewerkers Informatievoorziening, waar kun je de informatie over ongewenst gedrag vinden Uitwerking Burgemeester en Wethouders en medewerkers treden met één gezicht naar buiten. Zij worden niet tegen elkaar uitgespeeld. Alle medewerkers spreken elkaar aan op het zich houden aan de gedragsregels. Alle medewerkers kunnen op de beeldschermwerkplek op INGE het protocol agressie en geweld inzien. Op andere werkplekken wordt door de (direct) leidinggevende een papieren versie verzorgd (bijvoorbeeld in de kantine, huiskamertafel). Alle medewerkers met klantcontacten zijn bekend met de teamnorm. De teamnorm is besproken tijdens het thematisch werkoverleg en is te raadplegen onder de besloten documenten van de afdeling/het team op INGE. Gemeente Emmen Pagina 10 van 58 Agressie, daar kun je niet mee aankomen!

11 Maatregel Afspraken met betrekking tot alarmeren en hulp inschakelen bij (mogelijk) ongewenst gedrag Uitwerking Zichtbare en/of hoorbare preventieve maatregelen en aanwezigheid collega als verwacht wordt dat een inwoner ongewenst gedrag kan gaan vertonen. In geval van nood kan bij de receptie, balies en spreekkamers gebruik worden gemaakt van de noodknoppen. We proberen fysiek ingrijpen te voorkomen. Alleen wanneer de directe veiligheid van mensen wordt bedreigd mag worden overgegaan tot fysiek ingrijpen. Dit gebeurt bij voorkeur alleen door de beveiliging. Fysiek ingrijpen moet altijd proportioneel gebeuren. Dit wil zeggen: zo veel als nodig om de bedreigende situatie te beëindigen. Er zijn afspraken gemaakt met de politie over inzet. Overig Medewerkers met klantcontacten volgen 1x per 2 jaar een opfristraining agressiepreventie. De trainingen worden op maat gegeven zodat er aansluiting is met de leerdoelen van individuen en teams. Tweemaal per jaar wordt er binnen het team een thematisch werkoverleg gehouden over ongewenst gedrag van inwoners. Hier worden onder andere incidenten besproken met het doel ervan te leren. Als medewerker kun je invloed uitoefenen op het ongewenst gedrag van een inwoner. De manier waarop je dit kunt doen is terug te vinden in bijlage 3. Lees de instructie die je hier vindt regelmatig door. Hierdoor weet je in de praktijk hoe te handelen. 4.2 Hulp inschakelen Voor medewerkers binnendienst. Voor kantoorsituaties geldt dat bij ongewenst gedrag van inwoners de ondersteuning van collega s als eerste een oplossing kan bieden. Schakel wel bij risicosituaties op tijd de beveiligingsmedewerker in. Wanneer de situatie dan verslechtert neemt de beveiliger direct actie. Voor de locaties Raadhuisplein en Werkplein Zuidoost Drenthe wordt gebruik gemaakt van de diensten van een beveiligingsbedrijf. De overige locaties hebben geen externe beveiligingsmedewerker. Voor medewerkers buitendienst Voor de medewerkers in de buitendienst is inzet van de beveiliging niet mogelijk. Zij nemen bij dreigende escalatie direct contact op met de leidinggevende of een beschikbare collega. Is de dreiging groot, bel dan direct met de politie. Geef door dat het om een zaak gaat in het kader van de Veilige Publieke Taak (VPT). Voor bijzondere werksituaties stellen de teams zelf protocollen op. Zie voor een format bijlage 1. In bijlage 3 is voor medewerkers aangegeven hoe te handelen als een inwoner agressief wordt. Van incident naar opvang en nazorg wordt hier beschreven. Voor het college en de beveiliging is een aparte handelings instructie opgenomen in bijlage 3. gemeente Emmen Pagina 11 van 58 Agressie, daar kun je niet mee aankomen!

12 4.3 Reageren op een incident Reageren Hoe je het beste kunt reageren bij agressie van een inwoner is afhankelijk van de soort van agressie en de situatie. Daarbij geldt voor iedere aanpak: agressie lokt agressie uit. Als medewerker moet je dan ook opletten dat je bij beginnend agressief gedrag van een inwoner niet zelf agressief reageert. Gebeurt dit wel dan wordt het risico op nog meer agressie alleen maar groter. In de meeste situaties waarin de inwoner boos is, is het de kunst aandacht te geven aan wat de inwoner zegt en voelt. Zo voelt de inwoner zich eerder gehoord en begrepen. Dit werkt, letterlijk en figuurlijk, ontwapenend. Doe hiervoor het volgende: Blijf rustig, beleefd en respectvol. Houd oogcontact. Ga niet in discussie. Geef aan dat je ziet dat de ander boos is/zich zorgen maakt. Geef aan dat je de situatie voor de ander vervelend vindt. Stel een grens aan het gedrag wanneer de ander zijn boosheid op jou richt. Wijs bij het stellen van een grens niet de persoon af maar zijn gedrag. Roep hulp in van de (direct)leidinggevende of de beveiliging wanneer je denkt dat de situatie escaleert. Soms is het voldoende dat je zegt dat je ziet dat de ander boos is en dat je begrijpt waarom dit zo is. Soms moet je grenzen stellen aan het gedrag van de ander. Uitgangspunt blijft dat boosheid mag maar dat agressief gedrag niet wordt getolereerd! Ook houden we in het contact met de boze of agressieve inwoner onze eigen veiligheid goed in de gaten. Een voorbeeld Werk je bij het Klant Contactcentrum of bij het Werkplein Zuidoost Drenthe kun je bijvoorbeeld zeggen: "Meneer/mevrouw, ik zie dat u zich irriteert/boos bent. U verwacht dat u snel geholpen wordt en het duurt nu voor u te lang. Ik vind het vervelend voor u dat u moet wachten. Ik informeer voor u wanneer u aan de beurt bent. Zou u willen gaan zitten dan kom ik zo bij u terug Deze manier van benaderen is vooral gericht op boze inwoners. Bij boosheid is er een risico op het ontstaan van frustratieagressie. Dit is agressie die voortkomt uit emotie. Niet alle agressie ontstaat uit emotie. Soms ook laten inwoners heel bewust agressief gedrag zien. Dit om sneller hun doel te bereiken. We spreken dan van instrumentele agressie. Voorbeelden hiervan zijn kleineren en chanteren. Bij instrumentele agressie en ook bij overvallen is het van belang om eerst aan je eigen veiligheid en die van omstanders te denken. In bijlage 3 is de aanpak te vinden hoe te handelen per vorm van agressie. Verwijderen Voor het verwijderen van een inwoner uit het gebouw wordt de politie gewaarschuwd. Het waarschuwen van de politie hoort te gebeuren door de afdelingsmanager of de teamleider. Ook de beveiliging kan de politie inschakelen. Voor de inzet van politiehulp is geen volmacht nodig van het college. De afdelingsmanager kan een inwoner de toegang tot het gebouw verbieden. In bijlage 9 is een lijst van belangrijke telefoonnummers te vinden. gemeente Emmen Pagina 12 van 58 Agressie, daar kun je niet mee aankomen!

13 4.5 Afhandelen en sancties De aanpak bij een incident is er op gericht om erger te voorkomen. Na het incident gaat het erom de veiligheid te herstellen en steun te geven aan de betrokkene(n). De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de afdelingsmanager of teamleider. Agressie door een inwoner krijgt altijd een vervolg. Er kan een sanctie of maatregel worden opgelegd om herhaling te voorkomen. De soort van sanctie is afhankelijk van de vorm en de ernst van het ongewenste gedrag. In de tabel staat een overzicht van ongewenste gedragingen en de sancties die hiervoor gelden. Vorm ongewenst gedrag/agressie Soort brief Duur ontzegging toegang gebouwen Telefonische agressie Schriftelijke agressie Verbale en fysieke agressie Agressie geëscaleerd Agressie geëscaleerd verbaal Waarschuwingsbrief telefonische agressie Bij herhaling waarschuwingsbrief 2 Zeer dreigend gedrag waarschuwingsbrief 3 Afhandeling conform telefonische agressie Waarschuwingsbrief Bij herhaling 1 maand ontzegging toegang met voorwerpen Ontzegging toegang 2 maanden met voorwerpen Ontzegging toegang 3 maanden en schade fysieke agressie Ontzegging toegang 3 6 maanden fysieke agressie met Ontzegging toegang 6 12 maanden ernstig letsel en schade tot gevolg Bij herhaling van agressief gedrag is er de mogelijkheid om de opgelegde sanctie te verdubbelen. De in de tabel genoemde termijnen zijn eerder richtinggevend dan vaststaand. De ernst van het agressie-incident en de maatregel moeten met elkaar in evenwicht zijn. De afdelingsmanager of de gemeentesecretaris neemt het besluit over de te nemen sanctie. Een sanctie is altijd voor bepaalde tijd! De inwoner wordt met een brief geïnformeerd over de sanctie. In bijlage 5 staan voorbeeldbrieven. Deze brieven kunnen naar eigen inzicht worden aangepast door de (direct)leidinggevende. Let er wel op dat de brief moet passen bij de ernst van het incident. De uitgaande brieven worden geregistreerd in Zaak Gericht Werken en in het - aan te leggen - dossier van de inwoner. Onderstaand de briefteksten. Waarschuwingsbrief telefonisch contact; Waarschuwingsbrief telefonisch contact recidive; Waarschuwingsbrief telefonisch contact (be)dreiging en aangifte politie; Waarschuwingsbrief verbale agressie op locatie (met uitnodiging gesprek); Waarschuwingsbrief verbale agressie op locatie (met herhaling uitnodiging gesprek); gemeente Emmen Pagina 13 van 58 Agressie, daar kun je niet mee aankomen!

14 Brief ontzegging toegang tot publiekslocaties; Waarschuwingsbrief misdragingen bezoek terrein en gebouwen derden (buitendienst); Waarschuwingsbrief misdragingen bezoek terrein en gebouwen derden aangifte en verhaal schade (buitendienst); 4.6 Het doen van aangifte Er wordt in principe altijd aangifte gedaan bij de politie wanneer er sprake is van dreiging, fysiek geweld, lichamelijk letsel, schade aan eigendommen van medewerkers of gemeente en/ of vernieling. De afdelingsmanager neemt het besluit en is verantwoordelijk voor de aangifte. De (direct)leidinggevende of de afdelingsmanager zal de betrokken medewerker begeleiden bij het doen van aangifte. Daarbij geldt dat het doen van aangifte van persoonlijke bedreigingen of fysiek geweld alleen kan gebeuren door de medewerker zelf. De werkgever kan dit niet dwingend opleggen aan de medewerker. De werkgever kan ook namens de medewerker aangifte te doen. De medewerker of bestuurder doet aangifte als functionaris/medewerker van de gemeente Emmen. Als adres wordt het werkadres van de desbetreffende locatie opgegeven. Voor bestuurders wordt Raadhuisplein 1 te (7811 AP) Emmen als adres opgegeven. In alle gevallen wordt de aangifte gedaan onder de noemer Veilige Publieke Taak (VPT). Voor slachtoffers van een agressie-incident is er de mogelijkheid van een speciale VPT-aangifte : deze krijgt voorrang bij het Openbaar Ministerie en kan anoniem worden gedaan. Verhaal schade De organisatie probeert om schade te verhalen op de veroorzaker. Het gaat hierbij om schade aan eigendommen van medewerkers of de gemeente, geneeskundige kosten en immateriële schade. Uitgangspunt is dat vernieling of mishandeling gevolgen heeft voor de veroorzaker. De veroorzaker wordt hierover schriftelijk in kennis gesteld. gemeente Emmen Pagina 14 van 58 Agressie, daar kun je niet mee aankomen!

15 R léî~åö=éå=å~òçêö= 5.1 Opvang slachtoffers agressie Medewerkers die agressie hebben meegemaakt kunnen hier sterk op reageren. De meeste reacties zijn normale reacties op een abnormale gebeurtenis. Na een aantal weken neemt meestal de heftigheid van de reacties af. Er treedt herstel op. Opvang en nazorg vanuit de organisatie is erop gericht: De voorwaarden voor herstel zo maximaal mogelijk te maken, Op tijd te signaleren dat herstel uitblijft zodat verwijzing naar deskundige hulpverlening kan plaatsvinden. Let op!: Reacties na een agressie-incident zie je niet alleen bij mensen waar tegen de agressie is gericht. Reacties kunnen ook optreden bij bijvoorbeeld personen die getuige zijn geweest van het incident, of mensen die eerder iets vergelijkbaars hebben meegemaakt of in vergelijkbare situaties terecht (kunnen) komen. Door een goede opvang en nazorg proberen we ervoor te zorgen dat iedereen die is betrokken bij het agressie-incident zo snel als mogelijk is weer de draad van gewoon werken en leven oppakt. De verantwoordelijkheid voor de eerste opvang ligt bij de (direct) leidinggevende. Omdat deze niet altijd aanwezig is kunnen ook collega s de eerste opvang verzorgen. Belangrijk bij deze eerste opvang is: Er voor de ander te zijn (Dit betekent meer luisteren dan praten). Weinig of geen vragen stellen (Laat de ander zijn verhaal doen). Uitgaan van de behoefte van de ander (Wat heeft iemand nodig en kan ik hierop inspelen). Wat er moet gebeuren na een agressie-incident is vaak per situatie verschillend. In ieder geval zijn een snelle eerste opvang en een goede nazorg belangrijk voor het slachtoffer en de omgeving. Het slachtoffer ervaart hierdoor dat de situatie serieus wordt genomen. Door aandacht en zorg aan de medewerker en de gevolgen te geven wordt het incident beter verwerkt. Het is van belang dat de medewerkers elkaar ondersteunen in geval van agressie en geweld. Een medewerker die slachtoffer is van een agressie-incident (en collega s die getuige zijn geweest van het incident) mag het werk onderbreken. Vervolgens wordt hij of zij opgevangen door de (direct)leidinggevende. Verdere zorg bestaat uit het meegaan naar een arts of ziekenhuis, het geven van steun bij het doen van aangifte, en contact onderhouden met politie en justitie. Medewerkers verwachten na een agressie-incident steun en een luisterend oor van hun leidinggevende (en de concerndirectie). De leidinggevende brengt altijd een bezoek aan de medewerker(s) die vanwege een agressie-incident ziek thuis is. De (direct)leidinggevende informeert de concerndirectie over agressie-incidenten. Op basis van deze informatie kan de concerndirectie haar betrokkenheid laten zien richting de getroffen medewerker(s). gemeente Emmen Pagina 15 van 58 Agressie, daar kun je niet mee aankomen!

16 5.2 Nazorg Na de eerste opvang kan er een reden zijn tot nazorg. Dit is het geval wanneer het agressie-incident een sterke indruk heeft gemaakt op de medewerker en deze hier negatieve reacties door ervaart. Deze reacties kunnen heel verschillend zijn bv. concentratieverlies of piekeren over het incident; het voelen van negatieve emoties zoals onzekerheid, angst of boosheid; of het hebben van lichamelijke klachten zoals slapeloosheid, vermoeidheid, hoofdpijn, hartkloppingen. Het is dan belangrijk om de medewerker nazorg te bieden. Het doel van nazorg is het bevorderen van het natuurlijke herstel. De nazorg wordt gegeven door de (direct) leidinggevende of door een professional. Dit afhankelijk van de zwaarte van de klachten en de wens van de medewerker. De nazorg door de leidinggevende bestaat uit maximaal drie gesprekken. Het eerste gesprek wordt binnen 24 uur gevoerd. Het tweede gesprek vindt plaats ongeveer een maand na het incident Het derde en laatste gesprek na ongeveer drie maanden. Professionele traumaopvang Professionele traumaopvang is altijd maatwerk. Als de emotionele gevolgen van een agressie-incident erg heftig zijn of langer duren dan drie maanden dan kan het zinvol zijn om specialistische traumahulp in te schakelen. Vooraf aan het inzetten van specialistische traumahulp gaat de medewerker eerst naar de bedrijfsarts. De bedrijfsarts stelt vast of het zinvol is om een specialistische traumadeskundige in te schakelen. De bedrijfsarts zet de specialistische traumahulp in, in overleg met de afdeling Personeel, Juridische Zaken en Communicatie. In bijlage 6 staat meer informatie over het voeren van nazorggesprekken. 5.3 Melden en registreren van het incident Melden Het melden van agressie- incidenten is belangrijk. Het geeft de organisatie inzicht in de aard, omvang en ernst van agressie van inwoners. Melden ondersteunt het kunnen nemen van de juiste maatregelen. Na een agressie-incident wordt daarom binnen twee werkdagen het agressie-incidentenformulier ingevuld. Meldingen worden ingevoerd in het Gemeentelijk Incidenten Registratiesysteem (GIR). Dit is een online registratiesysteem. Registreren Voor de registratie wordt gebruik gemaakt van het agressie-incidenten formulier. Het Gemeentelijk Incidenten Registratiesysteem maakt het mogelijk dat sneller een melding wordt gedaan door de laagdrempeligheid van het systeem. Zie bijlage 8 hoe een melding te doen in het GIR. Om aansluiting te houden met het GIR is de papieren versie van het agressie incidentenformulier beschikbaar. Alle meldingen van agressie en geweld kunnen op één formulier worden gedaan. Zodra het Gemeentelijk Incidenten Registratie systeem 1 via internet wordt ingevoerd in onze organisatie worden de medewerkers geïnformeerd. Tot die tijd wordt het agressie-incidentenformulier gebruikt (zie pagina Arbeidsomstandigheden, Agressie & Geweld, documenten). 1 De verkorte gebruiksaanwijzing voor inloggen Gemeentelijk Incidenten Registratiesysteem staat op INGE, onder Organisatie, Arbeidsomstandigheden, Agressie en geweld gemeente Emmen Pagina 16 van 58 Agressie, daar kun je niet mee aankomen!

17 5.4 Evaluatie en analyse incident Belangrijk is om te weten of een agressie-incident is afgehandeld volgens de afspraken uit het protocol en of we kunnen leren van het incident. Hiervoor vindt een eindevaluatie plaats van het incident. Deze eindevaluatie kunnen we zien als een incidentanalyse. Bij de incidentanalyse gaat het er niet om wie mogelijk iets fout heeft gedaan, maar waarom het fout is gegaan. Een vraag is bijvoorbeeld: welke veiligheidsaspecten waren afwezig of hebben niet gewerkt, en wat waren de achterliggende oorzaken? Een goede incidentanalyse levert informatie op voor verdere verfijning van het protocol Agressie en Geweld. Hierdoor wordt de veiligheid voor medewerkers van de Gemeente Emmen verder verhoogd. Een incidentanalyse bestaat uit de volgende stappen: risicotaxatie; basis oorzakenanalyse; directe oorzakenanalyse; trendanalyses; en verbeteraanbevelingen. De afdelingsmanager is eindverantwoordelijk voor de bewaking en afsluiting van het incidentdossier. In bijlage 7 treft u een checklist aan. De ingevulde checklist wordt digitaal of via de interne post verzonden naar de agressie-coördinatoren. gemeente Emmen Pagina 17 van 58 Agressie, daar kun je niet mee aankomen!

18 Bijlage 1 Voorbeeld ingevuld format teamafspraken TEAMPROTOCOL afdeling PARTICIPATIE, team ACTIVERING EMOTIE OF AGRESSIE? EMOTIONEEL GEDRAG AGRESSIE Verbale Agressie AGRESSIE Bedreiging, Intimidatie Discriminatie AGRESSIE Fysiek Geweld GEDRAG Teleurstelling Begrip vragen Uitzondering vragen Irritatie, Boosheid, Klagen Vaak te herkennen aan het woordje Ik. De burger heeft het over zijn eigen achtergrond/situatie. Kritiek op regels, beleid en/of organisatie Vaak te herkennen aan het woordje Jullie. Dit is niet op jou als persoon gericht. Persoonlijk worden Uitschelden, Beledigen, Treiteren, Kleineren, Beschuldigen Vaak te herkennen aan het woordje Jij. De burger richt zich op jou als medewerker persoonlijk. Dit kan een uiting zijn van emotie, maar ook bewust gedrag om je persoonlijk te raken. (Non) verbaal dreigen Dreigen met geweld Intimideren, Discrimineren, Seksuele intimidatie Gaat een stap verder dan verbale agressie. Het kan ook gaan om een suggestie van geweld of door openlijk hiermee te dreigen. Het gedrag is op jou persoonlijk gericht. De uiting van agressie levert mogelijk ook gevaar op voor de burger zelf of voor anderen. Schoppen, Slaan, Spugen, Beetpakken, Trekken, Vernielen, Voorwerpen gooien Gaat een stap verder dan bedreiging of intimidatie. Het gedrag is gericht op personen en/of zaken VOORBEELDEN VAN GEDRAG Belachelijk hoe dat hier allemaal gaat. Ik heb wel wat beters te doen!! Ik sta nu al een kwartier in de wacht. Ik heb wel betere dingen te doen! Ah joh, doe niet zo moeilijk; maak het nou niet zo lastig voor me. Dat merkt niemand. Ik ben wéér niet gebeld. Heeft u enig idee hoe vervelend dat is? ik breng mijn kinderen Jullie maken er een zooitje van. Uw collega adviseerde me dit en nu kan het ineens niet? Nu het zo slecht met de gemeente gaat, moeten jullie zeker het geld binnen halen over onze ruggen! Mijn kind heeft nieuwe kleding nodig, maar jullie vinden dat ik daar op moet bezuinigen? Belachelijk! Gedrag: stemverheffing versterkt met gebaren Ik zoek nog een huishoudster. Iets voor jou? Je hebt zelf zeker nooit in zo n situatie gezeten? Anders had je dit wel begrepen, sukkel! Wat ben jij een klootzak! Ach, je bent maar een simpele ambtenaar. Wat weet jij er nou van? Gedrag: stemverheffing versterkt met gebaren, naar je blijven wijzen, sneller spreken, etc. Ik ga echt niet weg, voordat ik geholpen wordt. Hou toch op met uw gezeur, anders vechten we het buiten wel even uit. U verbindt me nu door! Vergeet niet dat ik weet waar uw kinderen op school zitten. Wat bent u een lekker wijf! Ik zoek nog een fijne vrouw. Iets voor u? Gedrag: heel dichtbij staan, zwaaien met armen, steeds De burger: slaat op de balie/tafel. gooit een voorwerp. duwt je aan de kant. spuugt naar je. pakt je vast vernielt eigendom van de gemeente/medewerker. Gemeente Emmen Pagina 18 van 58 Agressie, daar kun je niet mee aankomen!

19 EMOTIE OF AGRESSIE? EMOTIONEEL GEDRAG wel hier naartoe; geef jij ze dan te eten? Gedrag: stemverheffing versterkt met gebaren AGRESSIE Verbale Agressie AGRESSIE Bedreiging, Intimidatie Discriminatie sneller spreken, transpireren, trillen, lippen samengeperst, etc. AGRESSIE Fysiek Geweld STANDPUNT ORGANISATIE Burgers mogen klagen en boos en geïrriteerd zijn. Burgers mogen kritiek hebben op het beleid en de regelgeving en mogen dit uiten en boos en geïrriteerd zijn Burgers mogen niet persoonlijk worden richting onze medewerkers. We gaan pas verder in gesprek wanneer de burger met dit gedrag stopt. Burgers mogen onze medewerkers niet bedreigen, intimideren of discrimineren. We beëindigen in zo n geval het gesprek en nemen gepaste maatregelen. De veiligheid van onze medewerkers gaat boven alles. Burgers mogen dus niet fysiek worden naar personen en/of zaken. AANPAK / WERK- INSTRUCTIE OMBUIGEN Zelfcontrole/geen discussie Eerst aandacht voor de emotie/laten uitpraten Dan uitleggen waarom er zo gewerkt wordt Aangeven wat (on)mogelijkheden zijn Afronden OMBUIGEN Zelfcontrole/geen discussie Eerst aandacht voor de emotie/laten uitpraten Dan uitleggen waarom er zo gewerkt wordt Aangeven wat (on)mogelijkheden zijn Afronden GRENS STELLEN Zelfcontrole/geen discussie Inschatting maken: Veilig? Gedrag benoemen Aangeven dat dit niet geaccepteerd wordt/ de verbinding anders verbroken wordt Stopt het? Werkzaamheden voortzetten Onveilig of stopt het niet? Gesprek/werkzaamhede n beëindigen (verbinding verbreken) Burger verzoeken het pand te verlaten Naaste collega s informeren Afstand vergroten Evt. beveiliging inschakelen Evt. politie inschakelen GRENS STELLEN EN EINDE GESPREK Zelfcontrole/geen discussie Inschatting maken: Veilig? Gedrag benoemen Aangeven dat dit niet geaccepteerd wordt Gesprek/werkzaamheden beëindigen of verbinding verbreken Burger verzoeken het pand te verlaten Naaste collega s informeren Afstand vergroten Vertrekt de burger? Eigen werk hervatten (niet het gesprek met de burger) Onveilig of vertrekt hij niet? Beveiliging inschakelen Aanwijzingen van beveiliging opvolgen EIGEN VEILIGHEID Beveiliging en politie inschakelen Terugtrekken Naaste collega s informeren Eigen veiligheid gaat altijd voor! gemeente Emmen Pagina 19 van 58 Agressie, daar kun je niet mee aankomen!

20 EMOTIE OF AGRESSIE? EMOTIONEEL GEDRAG AGRESSIE Verbale Agressie in overleg met beveiliging Terugtrekken AGRESSIE Bedreiging, Intimidatie Discriminatie Politie inschakelen in overleg met beveiliging Terugtrekken AGRESSIE Fysiek Geweld VOORBEELDEN VAN AANPAK Het spijt me, we hebben richtlijnen waaraan we ons moeten houden. Maar u kunt wel Ik begrijp wat u bedoelt, maar het is op dit moment erg druk. Ik kan vragen of mijn collega u terugbelt. Sorry, ik kan ook voor u geen uitzondering maken. Laten we naar een andere oplossing zoeken. Ik wens u ondanks alles toch een fijne dag. Het spijt me. Dan heeft mijn collega u mogelijk verkeerd begrepen. Laten we bekijken wat de mogelijkheden zijn. Sorry, we hebben afspraken waaraan ik me moet houden. Ik begrijp dat uw situatie lastig is, ik kan het helaas niet mooier maken dan het is Ik probeer mijn werk zo goed mogelijk te doen en deze opmerking accepteer ik niet. Ik wijs u tevens op onze gedragsregels. Meneer u scheldt me uit en zo wil ik het gesprek niet voeren. Ik wil dat u stopt met schelden, anders verbreek ik de verbinding. De wijze waarop u me nu te woord staat, geeft mij een onveilig gevoel. Ik wil dat u hiermee stopt. Ik heb u tweemaal gevraagd hiermee te stoppen, u luistert niet, ik schakel nu een collega in. Ik tolereer het niet dat u mij op deze wijze te woord staat/bedreigt. Ik verzoek u dan ook nu het pand te verlaten. Uw uitspraken gaan te ver. Ik beëindig nu dit gesprek. Als u nu niet het pand verlaat, trek ik mij terug en bellen wij de politie. Alleen als het veilig is: Ik tolereer niet dat u mij aanraakt/met dit gooit/naar mij spuugt. Ik verzoek u dan ook direct te vertrekken. We gaan nu de politie bellen. MELDEN IN HET GIR? Niet melden, tenzij het gedrag aanhoudt. Niet melden, tenzij het gedrag aanhoudt. Bij eenmalig schelden wordt er niet gemeld. Bij aanhoudend schelden en alle andere genoemde gedragingen wordt het gedrag wel gemeld en afgehandeld volgens het protocol. Altijd melden en afhandelen volgens het protocol. Altijd melden en afhandelen volgens protocol. SPECIFIEKE TEAM- AFSPRAKEN Telefonische agressie melden aan de teamleider Altijd met 2 medewerkers in de spreekkamer als de inschatting is dat een klant agressief gedrag gaat vertonen. Door dit protocol na te leven, houden we het werk voor iedereen veilig! gemeente Emmen Pagina 20 van 58 Agressie, daar kun je niet mee aankomen!

21 Bijlage 2 Huis- en gedragsregels Gedragsregels geven aan wat de regels zijn in een bepaalde situatie. De vanuit de gemeente Emmen opgestelde gedragsregels gelden voor de inwoners, bezoekers/begeleiders en anderen die een bezoek brengen aan een locatie van de gemeente Emmen. Het mag duidelijk zijn dat de gedragsregels eveneens gelden voor de medewerkers van de gemeente Emmen. Gedragsregels geven aan welke normen er gelden En welk gedrag ten aanzien van agressie en geweld niet meer getolereerd wordt. Uitgangspunt bij het vaststellen van de grenzen, zijn de waarden die de basis vormden voor de gedragsregels voor medewerkers die algemeen van toepassing zijn binnen de organisatie. Gedragsregels voor medewerkers Voorstellen De medewerker stelt zich altijd voor met zijn/haar naam. Beëindiging gesprek Bij het beëindigen van het gesprek wordt de inwoner duidelijk gemaakt hoe, bij wie en op welk moment hij terecht kan met eventuele vragen. Aanspreekvorm De medewerker tutoyeert niet tenzij de inwoner dit (nadrukkelijk) kenbaar heeft gemaakt. Discussie De medewerker gaat geen discussie aan over de beleidsuitvoering of de politieke aspecten daarvan. Afspraken Wanneer de inwoner op een bepaald tijdstip is opgeroepen mag er geen sprake zijn van lange wachttijden. Bij overschrijding wordt de inwoner tijdig geïnformeerd met reden van het afwijken. Toezeggingen De medewerker moet er alert op zijn dat er geen verwachtingen worden gewekt of toezeggingen worden gedaan die niet nagekomen kunnen worden. Fouten De medewerker zal gemaakte fouten toegeven, biedt zijn excuses aan en maakt duidelijk hoe en wanneer één en ander hersteld zal worden. De medewerker wijst de inwoner ook op de mogelijkheid tot het indienen van een klacht. Nakomen van de huisregels De medewerker ziet er op toe dat de huisregels worden nagekomen. Melden De medewerker maakt verplicht melding van agressie en/of geweld of een gedraging/voorwerp dat gevaar kan opleveren. De melding moet schriftelijk worden doorgegeven aan de direct leidinggevende. Huisregels Om inwoners duidelijk te maken waar zij zich aan te hebben houden gelden huis- en gedragsregels. Het doel van deze regels is om de bezoekende inwoner te informeren en de medewerker een houvast te geven bij lastige situaties. Op de volgende pagina staat een voorbeeld van de te hanteren huis- en gedragsregels voor inwoners en bezoekers van gemeentelijke locaties. Gemeente Emmen Pagina 21 van 58 Agressie, daar kun je niet mee aankomen!

22 Huis- en gedragsregels voor gemeentelijke locaties gemeente Emmen Pagina 22 van 58 Agressie, daar kun je niet mee aankomen!

23 Bijlage 3 Algemene werkinstructie ongewenst gedrag In deze bijlage eerst een beschrijving van de verschillende vormen van ongewenst gedrag die je tegen kunt komen. Vervolgens wordt nader ingegaan op hoe te handelen door middel van een stroomschema voor medewerkers en voor bestuurders. Agressief gedrag is iets anders dan assertiviteit. Assertief reageren wil zeggen dat je voor jezelf opkomt, maar dat je ook rekening houdt met anderen. Als je agressief reageert ontneem je de ander ruimte en mogelijkheden. Het klinkt wellicht vreemd, maar vaak willen mensen die agressief zijn, iets met hun agressie bereiken. Ze stralen er macht mee uit, of verhullen dat ze iets niet kunnen of durven. We onderscheiden drie vormen van agressie die in verschillende werksituaties kunnen voorkomen en wat we als ongewenst gedrag zien. Dit zijn verbale agressie, bedreiging en intimidatie, en fysiek geweld. (Non) verbale agressie Als aandacht hebben voor de emotie van de inwoner niet helpt en de inwoner niet kalmeert, kan een omslag in de houding en in het gedrag van de inwoner optreden. Wanneer de inwoner zijn frustratie gaat richten op de organisatie en/of de medewerker is er sprake van (non) verbale agressie. Om dat tegen te gaan hanteren wij de volgende richtlijn: Stap 1 Niet de strijd aangaan met de inwoner. Stap 2 Het ongewenste gedrag benoemen en de inwoner verzoeken hiermee te stoppen. Stap 3 Als de inwoner ermee stopt kan de dienstverlening worden voortgezet. Stap 4 Als de inwoner de agressieve uiting(en) voortzet, het gesprek beëindigen. Vindt het contact plaats in een gemeentelijk gebouw, verzoek de inwoner dan het pand te verlaten. Vraag hierbij eventueel hulp van een collega. Mocht dat niet kunnen schakel dan de beveiliging in (indien aanwezig op de locatie). Telefonische agressie Hieronder verstaan wij, dat een klant via de telefoon probeert om met verbaal geweld iets gedaan te krijgen. Van onze medewerk(st)ers verwachten wij dat zij een ruim incasseringsvermogen hebben voor wat betreft de uitlatingen aan de andere kant van de telefoonlijn. Dat wil niet zeggen dat de klant niet gewezen mag worden op zijn uitlatingen. Schelden wordt niet geaccepteerd. Stap 1 Waarschuwing geven, aanduiden dat de verbinding, als het gesprek op deze manier wordt gevoerd, verbroken wordt. Stap 2 Aangeven dat het gesprek hiermee als beëindigd wordt beschouwd. Stap 3 Wanneer dat niet helpt, de verbinding verbreken. Stap4 Bij vermoeden van gevolgen de (direct) leidinggevende informeren. gemeente Emmen Pagina 23 van 58 Agressie, daar kun je niet mee aankomen!

24 Schriftelijke agressie In brieven of via de sociale media worden soms forse aantijgingen tegenover een afdeling of medewerkers gedaan. Blijkbaar wil de inwoner ons iets laten weten. Dit feit verplicht ons te reageren. Wanneer de boodschap op een agressieve manier is verwoord, dan wordt de inwoner daarop aangesproken. De inwoner wordt door de leidinggevende uitgenodigd voor een gesprek. Stap 1 De leidinggevende roept naar aanleiding van de brief de inwoner op en spreekt hem of haar, zo nodig in aanwezigheid van de betreffende medewerk(st)er, aan over de manier waarop de brief gesteld is en voert daarna een gesprek over de 'echte' boodschap in de brief. Stap 2 Een kort verslag van dat gesprek wordt door de leidinggevende opgemaakt en in het dossier opgeborgen. Stap 3 Bij herhaling ontvangt de inwoner een brief van de leidinggevende en gaat er een kopie van die brief in het dossier, er wordt op dergelijke brieven niet meer gereageerd. Stap 4 Agressieve brieven met als doel" een klacht worden afgehandeld volgens de klachtenregeling. Aankondiging komst (mogelijke)agressieve klant Als de medewerker signalen opvangt dat een boze inwoner zijn komst naar één van de locaties heeft aangekondigd, neemt de medewerker contact op met de receptie / balie van de desbetreffende locatie. Verder neemt de medewerker contact op met zijn of haar (direct)leidinggevende, waarbij de inhoud van het gesprek wordt weergegeven, de probleemstellingen en de mogelijke oplossingen. De leidinggevende is verantwoordelijk voor het vaststellen van de te ondernemen actie(s). De in te zetten medewerkers en beveiliging, inclusief de receptie / balie van de desbetreffende locatie, worden onverwijld geïnformeerd. Stap 1 Melding aan receptie van mogelijke komst boze inwoner. Stap 2 Melden bij leidinggevende mogelijke komst boze inwoner en aanleiding. Stap 3 Inschakelen van de beveiliging. Reageren op agressie buiten gemeentelijke gebouwen Een aantal medewerkers van de Gemeente Emmen verricht hun taken buiten de veiligheid van gemeentelijke gebouwen. In functies variërend van klantmanager tot medewerker onderhoud. Ook het College en de raad gaan steeds meer op bezoek (informatiebijeenkomsten) bij de inwoners. Zij kunnen zich niet altijd verwijderen van de plek. Indien mogelijk wordt vermeden dat een medewerker alleen buiten de gemeentelijke gebouwen zijn of haar werk moet doen. Bij werkzaamheden buiten de gemeentelijke gebouwen zoals bijvoorbeeld bij huis- / bedrijfsbezoek, het verrichten van onderhoudswerkzaamheden of werkzaamheden in het plantsoen / groen of tijdens georganiseerde informatiebijeenkomsten kan de medewerker te maken krijgen met verschillende vormen van agressie. Voor het huis- / bedrijfsbezoek of informatieavond Vooraf dient het risico te worden ingeschat op agressie. De afdeling maakt van te voren afspraken over hoe om te gaan met huis-/bedrijfsbezoek (al of niet in geval van een verhoogd risico). De medewerker die op huis-/bedrijfsbezoek gaat zorgt ervoor dat hij altijd bereikbaar is c.q. de afdeling en het team kan bereiken (b.v. door middel van een mobiele telefoon). Bij huis-/bedrijfsbezoek wordt in principe gebruikt gemaakt van dienstauto s. gemeente Emmen Pagina 24 van 58 Agressie, daar kun je niet mee aankomen!

d. Noteer de 7 W s voor eventuele aangifte bij de politie. Zie bijlage 2.

d. Noteer de 7 W s voor eventuele aangifte bij de politie. Zie bijlage 2. Doel: Het creëren van een veilige werkomgeving. Onder agressie verstaan wij elke vorm van ongewenst gedrag zowel verbaal als ook fysiek. Zie bijlage 1. Handelwijze bij telefonisch ongewenst gedrag: 1.

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE: 1. Voorwoord 2 3. Wat verstaan wij onder agressie 3 4. Agressiebeleid: 4 Bijlage I; Introductiebrief 5

INHOUDSOPGAVE: 1. Voorwoord 2 3. Wat verstaan wij onder agressie 3 4. Agressiebeleid: 4 Bijlage I; Introductiebrief 5 Agressieprotocol Omnia Wonen INHOUDSOPGAVE: Hfd.stuk Paginanr. 1. Voorwoord 2 3. Wat verstaan wij onder agressie 3 4. Agressiebeleid: 4 Bijlage I; Introductiebrief 5 2 1. VOORWOORD Van tijd tot tijd is

Nadere informatie

Eigen Regie Friesland

Eigen Regie Friesland Protocol Agressie en Geweld Belang van dit protocol. Medewerkers van Eigen Regie Friesland kunnen doordat zij werken met een kwetsbare doelgroep in aanraking komen met gevoelens van onmacht welke bij deelnemers

Nadere informatie

Omgaan met emotioneel en agressief gedrag

Omgaan met emotioneel en agressief gedrag Omgaan met emotioneel en agressief gedrag RadarVertige training & opleiding Emotie mag, agressie niet! Dit boekje bevat informatie, tips en aandachtspunten uit de training Omgaan met emotioneel en/of agressief

Nadere informatie

Bepaal samen wanneer iemand over de grens gaat en wat je dan doet.

Bepaal samen wanneer iemand over de grens gaat en wat je dan doet. Veilig werken in de huisartsenzorg Team Paspoort Bepaal samen wanneer iemand over de grens gaat en wat je dan doet. Bij je werk in de huisartsenpraktijk of post lopen de emoties wel eens op, maar soms

Nadere informatie

Gedragsregels - voor patiënten en bezoekers

Gedragsregels - voor patiënten en bezoekers Gedragsregels - voor patiënten en bezoekers De Sint Maartenskliniek verwacht van u dat u zich gedraagt als gast en dat u respectvol en vriendelijk met elkaar omgaat. Behandel de ander zoals u zelf behandeld

Nadere informatie

Melding ongewenst gedrag

Melding ongewenst gedrag Melding ongewenst gedrag Wat zijn agressie en geweld? De definitie van agressie en geweld, zoals die door Veilige Publieke Taak gehanteerd wordt, luidt: Het welbewust verbaal uiten, gebruiken van fysieke

Nadere informatie

Waar ligt voor jou de grens?

Waar ligt voor jou de grens? Veilig werken in de huisartsenzorg Persoonlijk Paspoort Waar ligt voor jou de grens? Bij je werk in de huisartsenpraktijk of post lopen de emoties wel eens op, maar soms gaat een patiënt (of familie daarvan)

Nadere informatie

7.5 HANDELINGSINSTRUCTIES AGRESSIE AAN DE TELEFOON

7.5 HANDELINGSINSTRUCTIES AGRESSIE AAN DE TELEFOON 7.5 HANDELINGSINSTRUCTIES AGRESSIE AAN DE TELEFOON Onderdeel van de Arbocatalogus Agressie en Geweld 2.0, sector Gemeenten Doelgroep Inhoud Coördinator agressie en geweld, leidinggevenden en medewerkers

Nadere informatie

Gegevens dader : Naam: Voorletters: Geb. datum:

Gegevens dader : Naam: Voorletters: Geb. datum: Bijlagen Omgangsprotocol (2013) BIJLAGE 1. REGISTRATIEFORMULIER INCIDENTEN in te leveren bij P&O Datum voorval :... Naam medewerker : Gegevens dader : Naam: Voorletters: Geb. datum:... 1. Om welk soort

Nadere informatie

Agressieprotocol. Veilig en respectvol werken, met klanten en met elkaar

Agressieprotocol. Veilig en respectvol werken, met klanten en met elkaar Agressieprotocol Veilig en respectvol werken, met klanten en met elkaar Publieksversie, April 2014 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 De norm: agressie wordt niet geaccepteerd... 3 3 Het voorkomen van agressie...

Nadere informatie

GEDRAGSCODE AGRESSIE, GEWELD EN SEKSUELE INTIMIDATIE

GEDRAGSCODE AGRESSIE, GEWELD EN SEKSUELE INTIMIDATIE GEDRAGSCODE AGRESSIE, GEWELD EN SEKSUELE INTIMIDATIE Wat te doen op scholen bij incidenten waarbij agressie een rol speelt? Aanleiding In de afgelopen jaren hebben zich diverse incidenten voorgedaan op

Nadere informatie

AGRESSIE PROTOCOL Gemeente Rijswijk

AGRESSIE PROTOCOL Gemeente Rijswijk AGRESSIE PROTOCOL Gemeente Rijswijk DEFINITIE Onder agressie en geweld worden voorvallen verstaan, waarbij een medewerker psychisch of fysiek wordt lastiggevallen, bedreigd of aangevallen onder omstandigheden

Nadere informatie

Vragenlijst monitor VPT Provincie Zeeland. Nulme&ng

Vragenlijst monitor VPT Provincie Zeeland. Nulme&ng Vragenlijst monitor VPT Provincie Zeeland Nulme&ng Nulme7ng. In het landelijk programma Veilige Publieke Taak worden er door het ministerie van Binnenlandse Zaken acht maatregelen genoemd die belangrijk

Nadere informatie

Korte handreiking melden en registreren agressie-incident binnen huisartsenzorg

Korte handreiking melden en registreren agressie-incident binnen huisartsenzorg Korte handreiking melden en registreren agressie-incident binnen huisartsenzorg Gezond, veilig en met plezier werken SSFH staat voor je klaar www.ssfh.nl Na het melden van een incident door een medewerker

Nadere informatie

Agressieprotocol«1» 1. Vooraf

Agressieprotocol«1» 1. Vooraf Agressieprotocol«1» 1. Vooraf 1.1. Definities Onder agressie wordt verstaan het gehele scala van voorvallen of situaties waarbij een werknemer psychisch of fysiek wordt lastiggevallen, bedreigd of aangevallen

Nadere informatie

De gedragscode voor patiënten/cliënten, bezoekers, klanten en derden

De gedragscode voor patiënten/cliënten, bezoekers, klanten en derden De gedragscode voor patiënten/cliënten, bezoekers, klanten en derden In het onderstaande kader staan de gedragsregels in het kort samengevat en omschreven. Op de volgende pagina s staan de regels een voor

Nadere informatie

Omgaan met ongewenst gedrag in de thuiszorg

Omgaan met ongewenst gedrag in de thuiszorg Inleiding: Ongewenst gedrag, zoals in dit document beschreven wordt, is een veel voorkomend verschijnsel geworden in onze samenleving. Het veroorzaakt in het algemeen gevoelens van onveiligheid en machteloosheid.

Nadere informatie

In deze factsheet worden vier vormen van agressie en de daarbij behorende acties door personeel uitgewerkt:

In deze factsheet worden vier vormen van agressie en de daarbij behorende acties door personeel uitgewerkt: Agressie overzicht In deze factsheet worden vier vormen van agressie en de daarbij behorende acties door personeel uitgewerkt: Verbale agressie Bedreiging Fysieke agressie en geweld Opschaling personeel

Nadere informatie

Veiligheidsprotocol bij agressie-incidenten

Veiligheidsprotocol bij agressie-incidenten Veiligheidsprotocol bij agressie-incidenten Veiligheidsprotocol, procedure 8.0.2 Pagina 1 van 5 vastgesteld: 29-05-2008 Procedure 8.0.2 Veiligheidsprotocol Versie: 1 Hoofdproces: werkapparaat (8) Subproces:

Nadere informatie

Protocol omgangsvormen klanten

Protocol omgangsvormen klanten Inleiding Agressief gedrag in de vorm van intimidatie en fysiek geweld is een veel voorkomend verschijnsel geworden in onze samenleving. Vanuit het oogpunt van de Arbowet heeft Patrimonium als werkgever

Nadere informatie

Verbetercheck ongewenst gedrag VVT Workshop ongewenst gedrag

Verbetercheck ongewenst gedrag VVT Workshop ongewenst gedrag Verbetercheck ongewenst gedrag VVT Workshop ongewenst gedrag Vul deze verbetercheck in om zicht te krijgen op waar uw organisatie staat met de aanpak rond ongewenst gedrag. Aan de hand van de scores kunt

Nadere informatie

Toolboxmeeting Agressie & Geweld

Toolboxmeeting Agressie & Geweld Agressie en geweld, seksuele intimidatie en pesten op het werk vormen een aanzienlijk probleem. Uit onderzoek blijkt dat het ziekteverzuim onder slachtoffers van seksuele intimidatie en agressie en geweld

Nadere informatie

GEDRAGSCODE voor patiënten en bezoekers

GEDRAGSCODE voor patiënten en bezoekers GEDRAGSCODE voor patiënten en bezoekers de regels, de toelichting, de actie bij overtreding juni 2010 Bergen op Zoom, juni 2010 Het Lievensberg ziekenhuis wil graag een gastvrij ziekenhuis voor zijn patiënten

Nadere informatie

Algemene huisregels Rijnstate

Algemene huisregels Rijnstate Algemene huisregels Rijnstate Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Inleiding Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich prettig voelt in ons ziekenhuis. Een prettige omgeving

Nadere informatie

Peter Peerdeman senior adviseur. 11 november 2015

Peter Peerdeman senior adviseur. 11 november 2015 Peter Peerdeman senior adviseur 11 november 2015 Workshop eigen veiligheid Wat is VPT EVPT Waar praten we over Gezamenlijk belang 8 maatregelen Normstellen aangifte Factsheets Bronnen / links Stel gerust

Nadere informatie

Workshop Up to date agressiebeleid

Workshop Up to date agressiebeleid 1 Workshop Up to date agressiebeleid Van beleid naar praktijk 27 mei 2015 William Bertrand w.bertrand@radarvertige.nl Programma Introductie Feiten en cijfers enquête Knelpunten uit de praktijk Kijk op

Nadere informatie

Protocol Sociale Veiligheid. Onderwerp: agressie & geweld

Protocol Sociale Veiligheid. Onderwerp: agressie & geweld Versie 2010-11-29 Protocol Sociale Veiligheid Onderwerp: agressie & geweld Aanvullend op het handboek van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Op 2 maart 2010 is het Handboek agressie en

Nadere informatie

Meldingsformulier agressie en geweld

Meldingsformulier agressie en geweld Meldingsformulier agressie en geweld Naam melder: G. Vogelaar, leerlingbegeleider Naam slachtoffer: Naam dader: Datum melding: 30 november 2010 School:Hanze College Klas: School:Hanze College Datum voorval:

Nadere informatie

Bijlage 2 Agressieprotocol (inclusief gebruik alarmknop) Versie 0.1. 1. Aandachtspunten bij reageren op agressieve situaties

Bijlage 2 Agressieprotocol (inclusief gebruik alarmknop) Versie 0.1. 1. Aandachtspunten bij reageren op agressieve situaties Bijlage 2 Agressieprotocol (inclusief gebruik alarmknop) Versie 0.1 Inleiding Voor je ligt het protocol omgaan met agressie. R&B Wonen wil haar medewerkers zoveel mogelijk beschermen tegen agressie en

Nadere informatie

6.13 Agressieprotocol Versiedatum Juli 2013 Vervaldatum/revisiedatum Juli 2014. Goedgekeurd Directeur/Adjunct-directeur

6.13 Agressieprotocol Versiedatum Juli 2013 Vervaldatum/revisiedatum Juli 2014. Goedgekeurd Directeur/Adjunct-directeur 6.13 Agressieprotocol Versiedatum Juli 2013 Vervaldatum/revisiedatum Juli 2014 Status MR Eigenaar Goedgekeurd Goedgekeurd Directeur/Adjunct-directeur 1 Inhoud Algemeen -context-... 3 1. Inleiding... 4

Nadere informatie

P70 Omgaan met agressie

P70 Omgaan met agressie P70 Omgaan met agressie Eerstverantwoordelijke Tim olde Hartman, HA Datum vaststelling 2013 Datum herziening 2016 Inleiding In huisartspraktijk Oosterhout komen dreigende, beledigende of agressieve patiënten

Nadere informatie

1. Aanleiding beleid bij ongewenste omgangsvormen

1. Aanleiding beleid bij ongewenste omgangsvormen Beleid ongewenste omgangsvormen en de vertrouwenspersoon 1. Aanleiding beleid bij ongewenste omgangsvormen Helaas vinden er soms ongewenste situaties op of rondom het voetbalveld plaats die betiteld kunnen

Nadere informatie

Protocol agressie en geweld

Protocol agressie en geweld Protocol agressie en geweld Juni 2015 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Verantwoordelijkheden... 4 Definitie agressie en geweld... 5 Preventie... 6 Huisregels... 7 Handelingsprotocollen... 8 Protocol 1: Verbale

Nadere informatie

Protocol veilig klimaat

Protocol veilig klimaat Protocol veilig klimaat Onze school wil een veilige school zijn voor iedereen. Kernwoorden hierbij zijn respect voor en acceptatie van elkaar. Een goede samenwerking tussen personeel, ouders/verzorgers

Nadere informatie

TOT HIER EN NIET VERDER! OVER ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN OP HET WERK EN WAT JE ER TEGEN KUNT DOEN DE KLACHTENREGELING VAN WSD (VEREENVOUDIGDE VERSIE)

TOT HIER EN NIET VERDER! OVER ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN OP HET WERK EN WAT JE ER TEGEN KUNT DOEN DE KLACHTENREGELING VAN WSD (VEREENVOUDIGDE VERSIE) TOT HIER EN NIET VERDER! OVER ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN OP HET WERK EN WAT JE ER TEGEN KUNT DOEN DE KLACHTENREGELING VAN WSD (VEREENVOUDIGDE VERSIE) Inhoud Algemeen 2 Seksuele intimidatie 4 Agressie en

Nadere informatie

Agressieprotocol. Hoofddorp, 7 juni 2017 Vastgesteld door de OR: 2 mei 2017 Jolanda de Jong

Agressieprotocol. Hoofddorp, 7 juni 2017 Vastgesteld door de OR: 2 mei 2017 Jolanda de Jong Agressieprotocol Hoofddorp, 7 juni 2017 Vastgesteld door de OR: 2 mei 2017 Jolanda de Jong Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doel 4 3. Agressie en geweld Arbowet (art. 1 lid 3 sub f) 5 4. Protocol 6 4.1

Nadere informatie

Geweld op het werk tegen zorgverleners. Resultaten ledenpeiling NVDA

Geweld op het werk tegen zorgverleners. Resultaten ledenpeiling NVDA Geweld op het werk tegen zorgverleners Resultaten ledenpeiling NVDA Utrecht, 15 februari 2019 Inhoud 1. Samenvatting... 3 2. Onderzoek... 4 3. Resultaten... 5 3.1. Aantal meldingen... 5 3.2. Soort geweld...

Nadere informatie

Agressiebeleid inclusief agressieprotocol vastgesteld MT: 24-07-2013 OR: 04-11-2013 def. vastgesteld MT 13-11-2013. 4,9 x 5,25 mm

Agressiebeleid inclusief agressieprotocol vastgesteld MT: 24-07-2013 OR: 04-11-2013 def. vastgesteld MT 13-11-2013. 4,9 x 5,25 mm Agressiebeleid inclusief agressieprotocol vastgesteld MT: 24-07-2013 OR: 04-11-2013 def. vastgesteld MT 13-11-2013 4,9 x 5,25 mm 1 Beleidsmatige aanpak agressie Op de werkvloer geconfronteerd worden met

Nadere informatie

Onze AgressieWijzer. Werkboek van: Veilig werken. Voor duidelijke afspraken op onze werkvloer

Onze AgressieWijzer. Werkboek van: Veilig werken. Voor duidelijke afspraken op onze werkvloer Veilig werken Onze AgressieWijzer Voor duidelijke afspraken op onze werkvloer Werkboek van: Werkboek Welkom bij de AgressieWijzer De AgressieWijzer is een handig hulpmiddel om samen met je collega s duidelijke

Nadere informatie

Protocol Omgaan met agressie. Stichting Woningbouw Slochteren

Protocol Omgaan met agressie. Stichting Woningbouw Slochteren Protocol Omgaan met agressie Stichting Woningbouw Slochteren September 2010 1. Inleiding Voor je ligt het protocol omgaan met agressie van de Stichting Woningbouw Slochteren. Dit protocol is een verlengde

Nadere informatie

Protocol Hulp aan leerling en personeel

Protocol Hulp aan leerling en personeel Protocol Hulp aan leerling en personeel IV PROTOCOL Agressie, geweld, seksuele intimidatie, discriminatie en pesten binnen de school (Dit protocol is gebaseerd op het beleidsplan in bijlage I) Hieronder

Nadere informatie

Agressie protocol. Wst Buitenlust

Agressie protocol. Wst Buitenlust Agressie protocol Wst Buitenlust INHOUDSOPGAVE 1. Omgaan met agressief gedrag p.3 1.2 Procedures bij agressie p. 4 1.3 Extreme incidenten p. 7 2 Opvang en nazorg p. 8 2.1 Opvangmodel in drie stappen p.

Nadere informatie

Vragenlijst: Omgaan met agressie en geweld in het werk

Vragenlijst: Omgaan met agressie en geweld in het werk Vragenlijst: mgaan met agressie en geweld in het werk Als. willen wij graag meer inzicht krijgen in de mate waarin onze medewerkers met agressie en geweld in aanraking komen en de manier waarop hiermee

Nadere informatie

6.1 SERVICECODE, GEDRAGSREGELS, HUISREGELS

6.1 SERVICECODE, GEDRAGSREGELS, HUISREGELS 6.1 SERVICECODE, GEDRAGSREGELS, HUISREGELS Onderdeel van de Arbocatalogus Agressie en Geweld 2.0, sector Gemeenten Doelgroep Inhoud Coördinator agressie en geweld, leidinggevenden Voorbeeld van een servicecode

Nadere informatie

af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang

af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang Grensoverschrijdend gedrag Klik Kinderopvang wijst alle vormen van grensoverschrijdend gedrag af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang grensoverschrijdend gedrag voorkomen

Nadere informatie

WAT IS GRENS OVERSCHRIJDEND GEDRAG? Veiligheid van leerlingen, vrijwilligers en instructeurs/instructrices is een

WAT IS GRENS OVERSCHRIJDEND GEDRAG? Veiligheid van leerlingen, vrijwilligers en instructeurs/instructrices is een WAT IS GRENS OVERSCHRIJDEND GEDRAG? Veiligheid van leerlingen, vrijwilligers en instructeurs/instructrices is een basisvoorwaarde om prettig met elkaar om te kunnen gaan, te kunnen zwemmen, zwemles te

Nadere informatie

Gedragscode. Toepassing door:

Gedragscode. Toepassing door: Parochiebureau: Dorpsstraat 26 2712 AL Zoetermeer Telefoon: 079 316 30 Gedragscode Toepassing door: alle beroepskrachten, vrijwilligers en stagiaires die werkzaamheden en activiteiten verrichten binnen

Nadere informatie

PROTOCOL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG

PROTOCOL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG PROTOCOL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG Op de Lidwinaschool gelden algemene gedragsregels voor leerlingen, leerkrachten, ouders, schoolleiding en andere medewerkers. Die staan beschreven in een gedragscode.

Nadere informatie

Protocol Agressie en Geweld

Protocol Agressie en Geweld Protocol Agressie en Geweld Bestuur scholengemeenschap voor vmbo havo atheneum gymnasium school voor praktijkonderwijs Dit is het van de Stichting Voortgezet Onderwijs Ubbo Emmius, statutair gevestigd

Nadere informatie

Bijlage 2: Klachten regelement Klachten regelement Autstekend

Bijlage 2: Klachten regelement Klachten regelement Autstekend Bijlage 2: Klachten regelement Klachten regelement Autstekend 1 Inhoud 1. Doelstelling... 3 2. Verantwoordelijkheden... 3 3. Beschrijving procedure... 3 3.1 Interne klachten... 4 3.2.Vertrouwenspersoon...

Nadere informatie

Protocol Ongewenste Omgangsvormen

Protocol Ongewenste Omgangsvormen Protocol Ongewenste Omgangsvormen 1. Uitgangspunten Om een veilig sociaal sportklimaat te waarborgen wordt van ieder lid, trainer, vrijwilliger, ouder of gast bij de vereniging (nader samenvattend genoemd:

Nadere informatie

7.10 REAGEREN OP AGRESSIEF GEDRAG IN DIVERSE WERKSITUATIES

7.10 REAGEREN OP AGRESSIEF GEDRAG IN DIVERSE WERKSITUATIES 7.10 REAGEREN OP AGRESSIEF GEDRAG IN DIVERSE WERKSITUATIES Onderdeel van de Arbocatalogus Agressie en Geweld 2.0, sector Gemeenten Doelgroep Inhoud Coördinator agressie en geweld, hoger management, leidinggevenden,

Nadere informatie

Als je zelf klachten hebt over werk of een werksituatie, dan kun je een beroep doen op de Werknemersklachtenregeling.

Als je zelf klachten hebt over werk of een werksituatie, dan kun je een beroep doen op de Werknemersklachtenregeling. Een klacht, wat nu? Voorwoord Alle medewerkers in ons ziekenhuis zetten zich steeds zo goed mogelijk in voor een goede zorg- en dienstverlening. Desondanks kan het voorkomen dat patiënten of bezoekers

Nadere informatie

Protocol Agressie, Geweld en Diefstal RK Bs De Duinsprong

Protocol Agressie, Geweld en Diefstal RK Bs De Duinsprong Protocol Agressie, Geweld en Diefstal RK Bs De Duinsprong Agressie En Geweld... 2 Richtlijn... 2 Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid... 3 Stappenplan bij agressief gedrag van:... 3 De medewerker...

Nadere informatie

#weesduidelijk

#weesduidelijk Expertisecentrum Veilige Publieke Taak Peter Peerdeman, senior adviseur sociale veiligheid Definitie agressie en geweld Het uiten en/of gebruiken van (non) verbale en/of fysieke kracht of macht, dan wel

Nadere informatie

STICHTING SCHOLENGROEP PRIMATO

STICHTING SCHOLENGROEP PRIMATO STICHTING SCHOLENGROEP PRIMATO OPENBAAR PRIMAIR ONDERWIJS HENGELO OV. PROTOCOL AGRESSIE EN GEWELD (TUSSEN OUDERS EN SCHOOL) Indien er sprake is van een calamiteit in de zin van geweld op school kan het

Nadere informatie

6.21. Gedragscode THUIS met zorg Zaanstreek B.V.

6.21. Gedragscode THUIS met zorg Zaanstreek B.V. 6.21. Gedragscode THUIS met zorg Zaanstreek B.V. Inleiding Wij willen graag dat de cliënten van THUIS met zorg Zaanstreek thuiszorg tevreden zijn over de zorg die aan hen wordt geboden. Ook vinden we het

Nadere informatie

Protocol voor melding (dreigen met) agressie en/of geweld (verbaal en fysiek) of seksuele intimidatie

Protocol voor melding (dreigen met) agressie en/of geweld (verbaal en fysiek) of seksuele intimidatie Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl Protocol voor melding (dreigen met) agressie en/of geweld (verbaal en fysiek) of seksuele intimidatie Sint Clemensschool School

Nadere informatie

Volleybalvereniging Woudenberg. Functie- en taakomschrijving vertrouwenspersoon. Beleid vertrouwenspersoon Volleybalvereniging Woudenberg

Volleybalvereniging Woudenberg. Functie- en taakomschrijving vertrouwenspersoon. Beleid vertrouwenspersoon Volleybalvereniging Woudenberg Volleybalvereniging Woudenberg Functie- en taakomschrijving vertrouwenspersoon 1 1 Inleiding Binnen de Volleybalvereniging Woudenberg vinden we dat we met respect met elkaar moeten omgaan. Stelregel is:

Nadere informatie

Agressie, geweld en ongewenst gedrag

Agressie, geweld en ongewenst gedrag Agressie, geweld en ongewenst gedrag Inleiding Iedereen heeft belang bij een goede behandel- en leefsfeer. Voorwaarde voor een goede behandelsfeer is de bejegening. Revant heeft daarom een beleidsnotitie

Nadere informatie

Pestprotocol Christelijk Gymnasium Utrecht Versie 15 oktober 2014

Pestprotocol Christelijk Gymnasium Utrecht Versie 15 oktober 2014 Pestprotocol Christelijk Gymnasium Utrecht Versie 15 oktober 2014 Het pestprotocol vormt de verklaring van de vertegenwoordiging van de school en de ouders waarin is vastgelegd dat we pestgedrag op school

Nadere informatie

Inleiding. IKC De Regenboog Gedragsprotocol 1

Inleiding. IKC De Regenboog Gedragsprotocol 1 Inleiding Gedragsregels geven duidelijkheid aan alle betrokkenen, welk gedrag op school op prijs wordt gesteld en welke niet. De gedragsregels die we met elkaar hebben besproken over agressie en geweld,

Nadere informatie

Wees duidelijk tegen je klanten

Wees duidelijk tegen je klanten Ronald Dingerdis Wees duidelijk tegen je klanten 3 In onze training Klantgerichtheid en communicatie vroeg een cursist me onlangs of je tegen je klant kan zeggen dat hij extreem vervelend is. Dat hij onredelijk

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl. Protocol voor opvang bij ernstige incidenten. Sint Clemensschool

Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl. Protocol voor opvang bij ernstige incidenten. Sint Clemensschool Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl Protocol voor opvang bij ernstige incidenten Sint Clemensschool School Sint Clemensschool Bevoegd gezag Stichting Catent Bestuursnummer

Nadere informatie

Om goed te definiëren wat we bedoelen met agressie wordt een onderscheid gemaakt tussen enerzijds boosheid en anderzijds agressie

Om goed te definiëren wat we bedoelen met agressie wordt een onderscheid gemaakt tussen enerzijds boosheid en anderzijds agressie 1 AGRESSIEPROTOCOL. 1. Inleiding. Agressief gedrag, in al zijn verschijningsvormen is een regelmatig terugkerend verschijnsel in onze samenleving. Dit stopt niet aan de deur van het OCMW. Ook binnen de

Nadere informatie

REACTIEPLAN LOKAAL NIVEAU. groen geel rood zwart Inschatten mate van ernst bij vermoeden, onthulling of vaststelling

REACTIEPLAN LOKAAL NIVEAU. groen geel rood zwart Inschatten mate van ernst bij vermoeden, onthulling of vaststelling WAT? Dit plan beschrijft de stappen die een lokale groep kan zetten bij een vermoeden, onthulling of vaststelling van seksueel (grensoverschrijdend) gedrag of seksueel misbruik t.a.v. de leden. Het is

Nadere informatie

Protocol Opvang en nazorg na schokkende gebeurtenissen

Protocol Opvang en nazorg na schokkende gebeurtenissen Protocol Opvang en nazorg na schokkende gebeurtenissen Doel Door een goede opvang en nazorg bij schokkende gebeurtenissen wordt het risico op psychische overbelasting verminderd. Er is sprake van een schokkende

Nadere informatie

Protocol digitale agressie gemeente Almere

Protocol digitale agressie gemeente Almere Pagina 1 Om het Protocol digitale agressie gemeente Almere leesbaar en begrijpelijk te maken is er een publieksversie van gemaakt. Deze treft u hier aan. Dit is niet de juridische versie. Inhoud 1 Waarom

Nadere informatie

Protocol Agressie 2015 Kindertuin Westzaan Zuideinde 22 1551 EJ Westzaan

Protocol Agressie 2015 Kindertuin Westzaan Zuideinde 22 1551 EJ Westzaan Protocol Agressie 2015 Kindertuin Westzaan Zuideinde 22 1551 EJ Westzaan 1 1. Inhoud Protocol agressie & geweld van de Kindertuin 1. Inhoud Protocol pagina 2 2. Inleiding en Aanleiding van dit protocol

Nadere informatie

Protocol Agressie januari Inhoud

Protocol Agressie januari Inhoud Inhoud 1 Voorwoord... 2 2 Agressie... 2 3 Integraal beleid... 3 3.1 Medewerkers... 3 3.2 Organisatie... 3 3.3 (on)roerende zaken... 3 3.4 repressieve maatregelen... 3 3.5 Draaiboek en registratie van agressieve

Nadere informatie

HANDREIKING TEAMGERICHTE ANALYSE VAN AGRESSIE-INCIDENTEN T A V A

HANDREIKING TEAMGERICHTE ANALYSE VAN AGRESSIE-INCIDENTEN T A V A HANDREIKING TEAMGERICHTE ANALYSE VAN AGRESSIE-INCIDENTEN T A V A VEILIGEZORG DEN HAAG, SEPTEMBER 2016 1 WAT IS TAVA Teamgerichte analyse van agressie-incidenten (TAvA) houdt in dat u tijdens een teamoverleg,

Nadere informatie

Veiligheidsprotocol Team Leerlingzaken 2013

Veiligheidsprotocol Team Leerlingzaken 2013 Veiligheidsprotocol Team Leerlingzaken 2013 Gemaakt door Nadia en Patrick dd: 15-03-2013 1 Inhoudsopgave 1. Vormen van agressie en geweld p. 3 2. Voorkomen van agressie en geweld p. 3 3. Gedragsregels

Nadere informatie

PROTOCOL CALAMITEITEN EN ONVERWACHTE SITUATIES

PROTOCOL CALAMITEITEN EN ONVERWACHTE SITUATIES PROTOCOL CALAMITEITEN EN ONVERWACHTE SITUATIES Naam Trefwoorden Gastouderbureau Identificatie protocol Protocol calamiteiten en onverwachte situaties Formulier registratie ongevallen All Kidz Nederland

Nadere informatie

workshop? 2. In welke situatie(s) voel je je wel eens onveilig in je werk? 3. Wat heb je nodig om je veilig te voelen

workshop? 2. In welke situatie(s) voel je je wel eens onveilig in je werk? 3. Wat heb je nodig om je veilig te voelen 1. Om welke reden(en) volg je deze workshop? 2. In welke situatie(s) voel je je wel eens onveilig in je werk? 3. Wat heb je nodig om je veilig te voelen in je werk? 4. Waarin blink jij jjmet betrekking

Nadere informatie

Protocol Ongewenste Omgangsvormen. Van. De Banketgroep. en haar dochtervennootschappen

Protocol Ongewenste Omgangsvormen. Van. De Banketgroep. en haar dochtervennootschappen Protocol Ongewenste Omgangsvormen Van De Banketgroep en haar dochtervennootschappen van toepassing vanaf 1 december 2013 Inleiding De Banketgroep wil ongewenste omgangsvormen zoals seksuele intimidatie,

Nadere informatie

Onze AgressieWijzer. Werkboek van: Veilig werken. Voor duidelijke afspraken op onze werkvloer

Onze AgressieWijzer. Werkboek van: Veilig werken. Voor duidelijke afspraken op onze werkvloer Veilig werken Onze AgressieWijzer Voor duidelijke afspraken op onze werkvloer Werkboek van: Werkboek Welkom bij de AgressieWijzer De AgressieWijzer is een handig hulpmiddel om samen met je collega s duidelijke

Nadere informatie

Tabel A: Wat is uw geslacht?

Tabel A: Wat is uw geslacht? Opmerking vooraf: het tabellenboek begint met een aantal alfabetisch genummerde tabellen die betrekking hebben op achtergrondvariabelen. Hierna volgen met cijfers genummerde tabellen. De nummering van

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

Wat te doen als een leerling verbaal agressief of handtastelijk wordt tegen een leerkracht?

Wat te doen als een leerling verbaal agressief of handtastelijk wordt tegen een leerkracht? Inleiding: De school dient aandacht te schenken aan en beleid te ontwikkelen op het gebied van veiligheid tegen agressie en geweld op school. Dit moet resulteren in een plan welk bedoeld is om de veiligheid

Nadere informatie

HANDLEIDING OPZETTEN BELEID TER VOORKOMING EN BESTRIJDING VAN ONGEWENST GEDRAG

HANDLEIDING OPZETTEN BELEID TER VOORKOMING EN BESTRIJDING VAN ONGEWENST GEDRAG HANDLEIDING OPZETTEN BELEID TER VOORKOMING EN BESTRIJDING VAN ONGEWENST GEDRAG INHOUD 0. ALGEMEEN 3 Wat is de bedoeling van het beleid voor ongewenst gedrag? 3 Voor wie? 3 Hoe pak je het aan? 3 1. MAATREGELEN

Nadere informatie

*Z0060F12823* 14 april 2015

*Z0060F12823* 14 april 2015 *Z0060F12823* 14 april 2015 Agressieprotocol 2015 Aanleiding Agressie en geweld tegen publieke dienstverleners is de afgelopen jaren meer en meer onderwerp geworden van het politieke en publieke debat.

Nadere informatie

X.5 Protocol omgaan met agressie

X.5 Protocol omgaan met agressie X.5 Protocol omgaan met agressie 1. Waarom dit protocol? In 1999 hebben veel medewerkers een training omgaan met agressie gevolg. Uit de evaluatie van deze trainingen zijn veel vragen en suggesties gekomen.

Nadere informatie

http://apwfg16/dks/document/document_content.asp?secid=59f9d0ced8aa84b728...

http://apwfg16/dks/document/document_content.asp?secid=59f9d0ced8aa84b728... pagina 1 van 5 Titel Veilige Zorg: Het standpunt en de (preventieve) maatregelen van het Westfriesgasthuis inzake agressie en geweld tegen medewerkers. Publicatiedatum 16-08-2007 Doel Het voorkomen of

Nadere informatie

4.1.1 CHECKLIST EVALUATIE BELEID AGRESSIE EN GEWELD OP ORGANISATIENIVEAU

4.1.1 CHECKLIST EVALUATIE BELEID AGRESSIE EN GEWELD OP ORGANISATIENIVEAU 4.1.1 CHECKLIST EVALUATIE BELEID AGRESSIE EN GEWELD OP ORGANISATIENIVEAU Onderdeel van de Arbocatalogus Agressie en Geweld 2.0, sector Gemeenten Doelgroep Inhoud Coördinatoren agressie en geweld, management,

Nadere informatie

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Een klacht is een kans. Wanneer een klant de moeite neemt om zijn onvrede te laten blijken, biedt dat je de mogelijkheid de klant alsnog tevreden te stellen

Nadere informatie

Voorbeeld Protocol Omgaan met agressie

Voorbeeld Protocol Omgaan met agressie Voorbeeld Protocol Omgaan met agressie Dit is een geanonimiseerd protocol van een corporatie. 1 Inleiding... 3 2 Omgaan met agressief gedrag... 4 2.1 Reageren op frustratieagressie... 4 2.2 Reageren op

Nadere informatie

Protocol digitale agressie gemeente Almere

Protocol digitale agressie gemeente Almere Pagina 1 Om het Protocol digitale agressie gemeente Almere leesbaar en begrijpelijk te maken is er een publieksversie van gemaakt. Deze treft u hier aan. Dit is niet de juridische versie. Inhoud 1 Waarom

Nadere informatie

Protocol Fysiek Beperkend Handelen VSO Het Mozaïek Almelo

Protocol Fysiek Beperkend Handelen VSO Het Mozaïek Almelo Protocol Fysiek Beperkend Handelen VSO Het Mozaïek Almelo Datum vaststelling: 1 oktober 2018 Vaststelling MR: 6 november 2018 Inleiding In het Schoolveiligheidsplan van Attendiz besteden we in paragraaf

Nadere informatie

Aan de slag blijven. Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud

Aan de slag blijven. Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud Jezelf presenteren De medewerker moet zichzelf goed presenteren. Bijvoorbeeld door er schoon en verzorgd uit te zien. Zo laat hij/zij een goede indruk

Nadere informatie

Gedragsprotocol Omnisport2b versie: 01/09/2012

Gedragsprotocol Omnisport2b versie: 01/09/2012 Gedragsprotocol Omnisport2b versie: 01/09/2012 Gedragsprotocol, betreffende leden, instructeurs(trices), vrijwilligers en ouders/verzorgers van leden van sportvereniging Omnisport2b We gaan ervan uit dat

Nadere informatie

PROCEDURE M.B.T. HET HANDELEN TEGEN AGRESSIE EN GEWELD. 1. Inleiding Deze procedure is een onderdeel van het ARBO-beleid van het Esdal College.

PROCEDURE M.B.T. HET HANDELEN TEGEN AGRESSIE EN GEWELD. 1. Inleiding Deze procedure is een onderdeel van het ARBO-beleid van het Esdal College. PROCEDURE M.B.T. HET HANDELEN TEGEN AGRESSIE EN GEWELD 1. Inleiding Deze procedure is een onderdeel van het ARBO-beleid van het Esdal College. Het Esdal College is een veilige school. Dit betekent dat

Nadere informatie

Agressieprotocol. Voor als je je bedreigd voelt. Oosterhout, april 2001 (Inc. Aanvulling juni 2006)

Agressieprotocol. Voor als je je bedreigd voelt. Oosterhout, april 2001 (Inc. Aanvulling juni 2006) Agressieprotocol Voor als je je bedreigd voelt Oosterhout, april 2001 (Inc. Aanvulling juni 2006) 1 Hoofdstuk 2. Hoe te handelen in het geval van: 1. Vooraf te verwachten problemen. In het geval van

Nadere informatie

GEDRAGSCODE AGRESSIE EN ONVEILIGHEID

GEDRAGSCODE AGRESSIE EN ONVEILIGHEID GEDRAGSCODE AGRESSIE EN ONVEILIGHEID In deze gedragscode is vastgelegd wat de uitgangspunten zijn van Cavent op het gebied van bejegening en het omgaan met elkaar. Datum vaststelling : 1 juni 2005 Vastgesteld

Nadere informatie

11 Omgaan met verbale agressie

11 Omgaan met verbale agressie 11 Omgaan met verbale agressie AGRESSIE Praktijkinformatie Welke vormen zijn er? Hoe buig je opkomende verbale agressie om? Hoe en wanneer stel je je grens? EN Omgaan met verbale agressie Tip 1 Herken

Nadere informatie

G E D R A G S C O D E V O O R C W Z - M E D E W E R K E R S

G E D R A G S C O D E V O O R C W Z - M E D E W E R K E R S G E D R A G S C O D E V O O R C W Z - M E D E W E R K E R S Hoe gaan we om met onze klant en met elkaar? U als medewerker draagt bij aan het professionele en klantgerichte karakter van het ziekenhuis.

Nadere informatie

Huisregels en gedragsregels

Huisregels en gedragsregels Huisregels en gedragsregels Inhoud Roken 3 Vrijhouden van in- en uitgangen 3 Foto en video-opnames 3 Alcohol en drugs 4 Extra huisregels bij Opname op Verpleegafdeling 4 Bezoektijden 4 Toiletten 4 Ramen

Nadere informatie

Functie en taakomschrijving vertrouwenspersoon

Functie en taakomschrijving vertrouwenspersoon Functie en taakomschrijving vertrouwenspersoon VEILIG SPORTKLIMAAT Budovereniging Asahi Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Doel van aanstelling van een vertrouwenscontactpersoon 2 3 Taken en bevoegdheden van

Nadere informatie

Voorkomen van agressie en geweld in organisaties

Voorkomen van agressie en geweld in organisaties Voorkomen van agressie en geweld in organisaties Landelijk rapport opdrachtgever expertisecentrum Veilige Publieke Taak auteur CAOP Research datum 3 april 2014 1 2 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 5 2 Achtergrondgegevens

Nadere informatie