Competenties en Omgevingswet. Aart de Boon

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Competenties en Omgevingswet. Aart de Boon"

Transcriptie

1 Competenties en Omgevingswet Aart de Boon

2 Wat komt zoal aan bod: - Even voorstellen - Inventarisatie Naïef of Realiteit - Veranderopgave Omgevingswet - Verandering en competenties - Wat nu al te doen - Successen voor veranderen - Loslaten in vertrouwen?

3 Inventarisatie, wat denkt u? Loslaten in vertrouwen, een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving. Naïef of realiteit? Loslaten in vertrouwen binnen de fysieke leefomgeving. Naïef of Realiteit?

4 Proces van veranderingen volgens Conclusie en aanbevelingen: - Ruimte geven aan vitaliteit - Sturing geven aan omslag ( politiek en bestuur) - Andere rol, vaardigheden en sturingsinstrumenten (ambtenaren) - Verbinden met publieke eigenaren (maatschappelijke organisaties) 2015 Ruimte voor verandering: - Verbeterdoelen, impact voor gemeenten - Doelgroep, kern veranderopgave - Vaardigheden per doelgroep 2015 Tweede verkennend onderzoek naar de impact : - Geen grote organisatie verandering verwacht, WEL cultuurverandering - Interactie met samenleving meer oplossingsgericht vanuit dienstverlening en minder toetsend vanuit bevoegd gezag - Cultuurverandering bij medewerkers, vanuit een bredere scope kunnen opereren, gebruik maken andere competenties 2016 Eindrapportage (ervaringen ) - Cultuurverandering - Participatie - Integraliteit en samenhang

5 Brief Minister 2014

6 Beantwoording kamervragen d.d. 8 juni 2015 Minister Schultz van Haegen-Maas Geesteranus: Het is van een "nee, tenzij" naar een "ja, mits", van zich verschuilen achter regels naar lef om besluiten te nemen. Deze andere werkwijze en de bestuurscultuur hebben de aandacht van de Kamer, zoals ik heb kunnen zien in de bijdrage van alle partijen in eerste termijn. Het bevriende echtpaar van de heer Bisschop moet onder de Omgevingswet een meer open houding krijgen van de gemeente. Hetzelfde geldt voor de ouders van de heer Veldman en de schoonouders van mevrouw Van Veldhoven. Ze zijn allemaal langs geweest. Zij zijn degenen die zullen gaan merken wat de andere uitwerking van deze wet is. Dit wetsvoorstel beoogt de vermindering van regels en procedures, dus geen 148 vergunningen meer voor een brug, waar de heer Veldman op wees, geen paarse krokodillen van mevrouw Van Veldhoven. Dan kun je je afvragen of daar zo'n grote stelselwijziging met zo'n grote nieuwe wet voor nodig is. Ja, dat is het, omdat de mogelijkheden van de huidige regelgeving soms onbekend zijn en niet voldoende gebruikt worden, en er daarnaast ontzettend veel regels zijn die te knellend zijn, waardoor goede initiatieven geen doorgang kunnen vinden. Aanpassing van het huidige stelsel zou voldoende zijn als het alleen maar zou gaan om het oplossen van praktische knelpunten en het optimaliseren van procedures, maar met het leggen van noodverbandjes, wat wij de afgelopen jaren veel hebben gedaan, komen wij er niet meer. Dat zou het omgevingsrecht alleen maar ingewikkelder maken. Ik wil dus een paradigmawisseling, waarbij ontwikkeling van en opgaven in de fysieke leefomgeving centraal staan. De gebruiker moet centraal staan. Dat vereist een integrale aanpak, omdat een initiatief vaak een belangenafweging over meerdere sectoren en belangen vraagt. De Omgevingswet biedt daarvoor de instrumenten. Dat is nieuw. Alle aspecten en belangen worden aan de voorkant meegenomen. Dat is de crux van de Omgevingswet en de daadwerkelijke emancipatie van onderwerpen als milieu, natuur en water. Dat vraagt van ons allen ook weer een andere manier van werken en denken.

7 Uit de behandeling eerste kamer Verslag van de vergadering van 15 maart 2016 (2015/2016 nr. 23) Minister Schultz van Haegen-Maas Geesteranus: Ik wil nu ingaan op de paradigmawisseling die hiermee te maken heeft. Dan gaat het om participatie en de rol daarvan in deze wet, maar ook om cultuurverandering, een onderwerp dat daar heel nauw mee samenhangt. Zoals de leden allemaal weten, is een wetsvoorstel alleen niet voldoende. Pas als je in de praktijk tot echte verbetering komt, ben je echt succesvol. Een noodzakelijke eerste stap is dus de stelselwijziging, maar uiteindelijk gaat het ook nadrukkelijk om een verandering in de werkwijze binnen de bestuurscultuur bij de overheid. Het is van een "nee, tenzij" naar een "ja, mits", van het verschuilen achter regels naar het lef om besluiten te nemen. Uiteindelijk draait het om een echte verbetering van de participatie. De gebruiker moet centraal komen te staan. Dat vereist ook een integrale aanpak, want een initiatief dat genomen wordt, raakt vaak heel veel belangen. Als je die belangen aan de voorkant goed afweegt, kun je met een veel beter voorstel komen. De Omgevingswet biedt daarvoor instrumenten dat is nieuw omdat alle aspecten aan de voorkant worden meegenomen. Daarmee kan daadwerkelijke emancipatie van onderwerpen als natuur, milieu en water plaatsvinden. Dit vergt echter wel een andere manier van werken en denken. Het vergt een andere mindset.

8 Loslaten in vertrouwen, wat vraagt dat van uw competenties?: Loslaten. Wanneer de overheid een taak helemaal loslaat, heeft ze inhoudelijk noch in het proces enige bemoeienis. Faciliteren. De overheid kiest een faciliterende rol als het initiatief van elders komt en zij er belang in ziet om dat mogelijk te maken. Stimuleren. Een trede hoger heeft de overheid wel de wens dat bepaald beleid of een interventie van de grond komt, maar de realisatie daarvan laat ze over aan anderen. Ze zoekt slechts naar mogelijkheden om die anderen in beweging te krijgen. Regisseren. Wanneer de overheid kiest voor regisseren, betekent dat ook andere partijen een rol hebben maar dat de overheid er belang aan hecht wel de regie te hebben. Reguleren. Bovenaan de trap staat het zwaarste instrument dat de overheid kan inzetten, namelijk regulering door wet- en regelgeving.

9 Hoe snel gaan veranderingen? Wat vraagt dat van de organisatie en uw competenties?

10 Verwachte veranderingen voor de organisatie integrale werkwijzen en afwegingen geen schotten meer tussen disciplines, samenwerken andere medewerkers (beleidsadviseurs, extern gericht) nauwere samenwerking met bestuur minder vergunningverlening, meer toezicht en handhaving kortere termijnen Participeren andere grondhouding Cultuurveranderingen Loslaten en vertrouwen 20% inhoud en 80% cultuur, houding

11 Kern veranderopgave voor wie? Doelgroep Bestuur Raadsleden, Wethouders, Burgemeesters Kern veranderopgave Vertalen van de mogelijkheden van de wet naar visies op gebiedsgericht werken en de kwaliteit die voor de eigen gemeente wordt nagestreefd. Invullen van alle randvoorwaarden die nodig zijn om de wet tijdig en conform het gemeentelijk beleid te hebben ingevoerd. Management Gemeentesecretaris Directeur RUD Directeuren/Hoofden Fysiek Domein Vertalen van de eisen van de wet naar veranderingen in de gemeentelijke processen. Leiding geven aan de gemeentelijke organisatie om de wet tijdig in werking te laten treden, conform door het bestuur nagestreefde visie en beleid. Organisatie Beleidsmedewerkers RO, milieu, water, volkshuisvesting, financiën, Jurist Informatiemedewerkers Communicatie Behandelaars (vergunningverleners), Uitvoerders (w.o. toezichthouders op RUD s), Toezicht & Handhavers Informatievoorziening Tijdig verwerven van het professionalisme en de competenties die nodig zijn om de wet uit te voeren.

12 Competenties. Integriteit Organiseren Lef Sensitiviteit Samenwerken Betrouwbaarheid Creativiteit Oordeelsvorming Flexibiliteit Loyaliteit Communiceren Analytisch Omgevingsbewustzijn Leervermogen Besluitvaardigheid Inspireren Onderhandelen Overtuigingskracht Luisteren

13 Competenties. Wat nodig is, is al aanwezig!

14 Welke competentie kiest u? 1. De verhouding tussen overheid en maatschappij verandert. Wat betekent dit voor de competenties van u als (beleids)medewerker fysieke leefomgeving. Welke competenties zijn naar uw idee van prominent belang? 2. Het rijk schrijft straks geen normen meer voor, voor een aantal activiteiten, zoals horeca, detailhandel, recreatie tec. Gemeenten kunnen zelf bepalen of ze hiervoor normen in het omgevingsplan gaan opnemen. Welke competenties komen in beeld om de gemeenteraad hierover op een goede wijze te adviseren? 3. Het omgevingsplan geeft zelf aan welke activiteiten vergunning plichtig zijn en welke zonder vergunning kunnen worden uitgevoerd. Benoem enkele relevante competenties en geef aan wat de gevolgen zijn als deze wel of niet goed zijn ontwikkeld.

15 Instrumenten, veranderingen en competenties Instrument: Verandering: Competenties: Omgevingsvisie - meer integraal dan structuurvisie Samenwerken Leervermogen Creativiteit Sensitiviteit (bestuurlijk) Omgevingsbewustzijn (beleid) Omgevingsplan - meer mogelijkheden voor globale regeling - delegatie - opnemen beleidsregels - stellen milieunormen - uitstellen milieutoets - regels integreren met APV Samenwerken Oordeelsvorming Probleemanalyse Besluitvaardigheid Creativiteit Sensitiviteit (bestuurlijk) Omgevingsvergunning - minder vergunningen - meer algemene regels - toetsing meer beleidsgericht dan normgericht - andere rol overheid: van toetser naar procespartij Oordeelsvorming Omgevingsbewustzijn Creativiteit Leervermogen Samenwerken Besluitvaardigheid Sensitiviteit (bestuurlijk)

16 Cultuurverandering, leuk? Acht vuistregels Combineer Denken en Doen Richt je op wat goed gaat Organiseer ideeënsex Zie cultuur als gedrag Begin bij jezelf Denk niet te veel voor anderen Doorbreek de cirkel Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg

17 Aan de slag, wat is nu al te doen.? Plan van aanpak Zie Leidraad implementatie en propositie VNG Wie doet wat en wanneer Projectleiding: wie trekt en enthousiasmeert? Visie Competenties Leiderschap Draagvlak/ participatie Belangen burgers Communicatie Bij alle acties: inhoud en competenties O-Meting Beschrijving bestaande: organisatie werkwijzen Cultuur Competenties Dienstverlening Slagkracht. Kwantitatief of kwalitatief Organisatie perspectief Perspectief klant Impactanalyse

18 Plan van aanpak Van Sectoraal R.O. Milieu Gezondheid Duurzaamheid A.P.V. Energie Etc. Naar Integraal R.O, Milieu, Gezondheid, Duurzaamheid, A.P.V., Energie, Etc. Door aandacht voor: - Het veranderende speelveld aangaande de fysieke leefomgeving - Cultuur aspecten bij alle betrokkenen, dus een ieder! - Verandering nee tenzij, naar ja mits - De impact voor de organisatie, werkprocessen en haar professionals? - Verandering van werkwijzen - Houding en gedrag zowel in- als extern - Het bevorderen en ontwikkelen van gewenst gedrag - Communicatie in- en extern - Actie = doen!

19 Plan van aanpak, hoe? Te denken valt aan: - Eerst richten (visie), dan inrichten (wat is nodig) zowel inhoudelijk aangaande de fysieke leefomgeving als op organisatie niveau - Betrek naast de inhoudsdeskundigen, HR en Communicatie vanaf het begin - Creëer bewustwording mbt de andere rol en positie in het maatschappelijk krachtenveld - Deel kennis met andere gemeenten, organiseer dat actief - Onderzoek welke wijze van leren/ontwikkelen het best bij de organisatie past bijv.

20 Verandering: Wat maakt het succes?

21 Wat is nodig of helpt.. Leiderschap Management Inhoudelijke kennis Overtuiging Denken in mogelijkheden en over grenzen van het vakgebied Vertrouwen Bewustwording Verantwoordelijkheid Eigenaarschap Willen in plaats van moeten Houdt de verandering voor u zelf eerst klein Het hoeft niet in één keer. Elke reis begint met een eerste stap. DOEN!!!

22 Tot Slot.. Loslaten Vertrouwen Rentmeesterschap

23 Loslaten in vertrouwen,.de nieuwe realiteit! Een goed plan van aanpak leidt tot de gewenste veranderingen maar ook tot loslaten in vertrouwen. Overtuiging stuurt gedrag, gedrag is een keuze! Dank voor uw aandacht!

24 Vragen?

25

De gemeenteraad buitenspel na de invoering van de Omgevingswet? Gemeenteraad Bergen op Zoom 10 april 2017

De gemeenteraad buitenspel na de invoering van de Omgevingswet? Gemeenteraad Bergen op Zoom 10 april 2017 De gemeenteraad buitenspel na de invoering van de Omgevingswet? Gemeenteraad Bergen op Zoom 10 april 2017 Waar gaan wij het over hebben? Geheugen opfrissen: Omgevingswet in het kort Betekenis wet voor

Nadere informatie

Omgevingswet en de raad

Omgevingswet en de raad Omgevingswet en de raad Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de omgevingswet? Wat verandert er door de omgevingswet Wat vraagt dit van u als raad. Samen met de samenleving Budget reserveren Vrije (beleids)ruimte

Nadere informatie

Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet. Raad op zaterdag Ernst Koperdraat 24 september 2016

Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet. Raad op zaterdag Ernst Koperdraat 24 september 2016 Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet Raad op zaterdag Ernst Koperdraat 24 september 2016 Wat is het probleem? Het omgevingsrecht is te complex geworden. Er zijn teveel wetten en regels die

Nadere informatie

Adviesgroep Informatievoorziening. Omgevingswet. Erna Roosendaal

Adviesgroep Informatievoorziening. Omgevingswet. Erna Roosendaal Adviesgroep Informatievoorziening Omgevingswet Erna Roosendaal Inhoud De Omgevingswet Impact gemeenten Governance model Omgevingsplan versus bestemmingsplan Invoeringsondersteuning Eerste resultaten impactanalyse

Nadere informatie

Op weg naar de Omgevingswet

Op weg naar de Omgevingswet Op weg naar de Omgevingswet Niet zomaar een nieuwe wet, maar een volledige stelselherziening: Nog meer impact dan de decentralisaties in het sociale domein (30% van raadsleden in Nederland volgens enquête

Nadere informatie

Gemeenteraad College van B&W Management Regionale Uitvoeringsdienst (RUD)

Gemeenteraad College van B&W Management Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Impact organisatie De Omgevingswet komt er natuurlijk vooral voor onze burgers en de bedrijven. Zij hebben direct belang bij wat er in Weert gebeurt, op hun eigen terrein en n hun omgeving. Zij zijn de

Nadere informatie

Omgevingswet Mis niet de boot!

Omgevingswet Mis niet de boot! Omgevingswet Mis niet de boot! Regiodagen 2016 De omgevingswet in wording Werkgroep Omgevingswet VBWTN Mis als BWT niet de boot! Waar heeft u behoefte aan De werkgroep Omgevingswet Voor en door gemeenten

Nadere informatie

De Raad en de Omgevingswet

De Raad en de Omgevingswet De Raad en de Omgevingswet Inhoud - Wat is de Omgevingswet? - Wat betekent deze wet voor de gemeenten - Wat is de rol en de invloed van de raad op de wet - Waar liggen de kansen van de raad en waar moet

Nadere informatie

De Raad en de Omgevingswet

De Raad en de Omgevingswet De Raad en de Omgevingswet Stelling Ik ben tevreden met de huidige werkwijze en instrumenten voor de fysieke leefomgeving! Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de Omgevingswet? Wat verandert er door de

Nadere informatie

De Omgevingswet en MRE:

De Omgevingswet en MRE: De Omgevingswet en MRE: van particularisme naar partnerschap door Frans Tonnaer Sheet 1 Omgevingswet: hoge ambitie Ambitieus wetgevingsproject, ook voor decentraal bestuur '4 e decentralisatie'; nu in

Nadere informatie

Foto plaatsen. OR en de Omgevingswet. 12 april 2018

Foto plaatsen. OR en de Omgevingswet. 12 april 2018 Foto plaatsen OR en de Omgevingswet 12 april 2018 Wat weet jij van de Omgevingswet? Https://Kahoot.it Verbeterdoelen Omgevingswet Anders Werken Integraal: alle inhoudelijke beleidsdomeinen, maar ook ondersteunende

Nadere informatie

Omgevingswet. Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet

Omgevingswet. Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet Omgevingswet Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet Doel van de presentatie Informatie over de Omgevingswet Stand van zaken van de invoering van de wet

Nadere informatie

De gemeenteraad buitenspel na de invoering Omgevingswet? Gemeenteraden Hellendoorn en Raalte 28 maart 2017

De gemeenteraad buitenspel na de invoering Omgevingswet? Gemeenteraden Hellendoorn en Raalte 28 maart 2017 De gemeenteraad buitenspel na de invoering Omgevingswet? Gemeenteraden Hellendoorn en Raalte 28 maart 2017 Waar gaan wij het over hebben? Geheugen opfrissen: Omgevingswet in het kort Betekenis wet voor

Nadere informatie

Omgevingswet & Omgevingsvisie. Kansen voor klimaatadaptatie

Omgevingswet & Omgevingsvisie. Kansen voor klimaatadaptatie Omgevingswet & Omgevingsvisie Kansen voor klimaatadaptatie Derk-Jan Verhaak 24 maart 2017 inhoud Omgevingswet Algemeen Omgevingsvisie Kansen voor klimaatadaptatie Peiling: 1. Wie heeft er wel eens van

Nadere informatie

Proces-aanpak Implementatie Omgevingswet

Proces-aanpak Implementatie Omgevingswet Proces-aanpak Implementatie Omgevingswet Deze procesbeschrijving maakt onderdeel uit van de bestuursopdracht Implementatie Omgevingswet Fase 1. De procesbeschrijving gaat dieper in op de activiteiten die

Nadere informatie

Omgevingswet en de raad

Omgevingswet en de raad Omgevingswet en de raad Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de omgevingswet? Wat verandert er door de omgevingswet Wat vraagt dit van u als raad. Samen met de samenleving Budget reserveren Vrije (beleids)ruimte

Nadere informatie

een toetsende rol. Het nee tenzij denken wordt vervangen door het ja mits perspectief;

een toetsende rol. Het nee tenzij denken wordt vervangen door het ja mits perspectief; Omgevingswet: wat verandert er voor gemeenten? Met de invoering van de omgevingswet veranderen er veel zaken voor gemeenten. Het doel van de omgevingswet is om de verschillende verordeningen en versnipperde

Nadere informatie

Omgevingswet geen project Maar een veranderbeweging! De rol van de OR. 12 april 2018 Ineke Nijhuis gemeente Hengelo

Omgevingswet geen project Maar een veranderbeweging! De rol van de OR. 12 april 2018 Ineke Nijhuis gemeente Hengelo Omgevingswet geen project Maar een veranderbeweging! De rol van de OR 12 april 2018 Ineke Nijhuis gemeente Hengelo Verandering in wet-en regelgeving - een cultuurverandering in de hele fysieke keten -

Nadere informatie

Verkennende Impactanalyse

Verkennende Impactanalyse Verkennende Impactanalyse Aanleiding onderzoek Onderzoek onder: Provincies Gemeenten Omgevingsdiensten Waterschappen Rijk Bedrijfsleven Verkennen hoe organisaties de impact van de Omgevingswet en AMvB

Nadere informatie

Raadsbijeenkomst Mill en Sint Hubert Tweede werksessie ambities Omgevingswet: Nader formuleren ambities mbt implementatie Ow

Raadsbijeenkomst Mill en Sint Hubert Tweede werksessie ambities Omgevingswet: Nader formuleren ambities mbt implementatie Ow Raadsbijeenkomst Mill en Sint Hubert Tweede werksessie ambities Omgevingswet: Nader formuleren ambities mbt implementatie Ow Even voorstellen Reinder Osinga Partner BRO E reinder.osinga@bro.nl M +31(0)6

Nadere informatie

Werken met de Omgevingswet: welke competenties vraagt dat?

Werken met de Omgevingswet: welke competenties vraagt dat? Werken met de Omgevingswet: welke competenties vraagt dat? Even voorstellen Anouk Baving Annemieke van Brunschot Coördinator Anders Werken ADSMO Verandermanager Lijnmanager Samenwerken Leren & ontwikkelen

Nadere informatie

Offerte Programmabegroting 2017

Offerte Programmabegroting 2017 Offerte Programmabegroting 2017 PROGRAMMA Duurzaam wonen en ondernemen Maximaal meedoen Goed leven en ontmoeten Veilig gevoel Dienstbare en betrouwbare overheid Bedrijfsvoering Onderwerp: implementatie

Nadere informatie

KUIPERCOMPAGNONS. AL 100 JAAR!

KUIPERCOMPAGNONS. AL 100 JAAR! Resultaten Pilots Omgevingsvisie Inhoud 1. Korte introductie 2. Kerninstrument omgevingsvisie 3. Ervaringen Pilots Omgevingsvisie 4. Ervaringen Zomerimpuls Pilot Hillegom 5. Enkele wenken tot slot Gerwin

Nadere informatie

Omgevingsprofessional 2021

Omgevingsprofessional 2021 Omgevingsprofessional 2021 Wat professionals nodig hebben om te werken met de Omgevingswet Anna Rozendaal, Geert Lonterman & Ward Deckers 4 oktober 2018 #KOERS2018 De Omgevingswet vraagt om een andere

Nadere informatie

Boxtel / Sint Michielsgestel 22 november 2016

Boxtel / Sint Michielsgestel 22 november 2016 Boxtel / Sint Michielsgestel 22 november 2016 Meewerkend Boxtel Sint Michielsgestel geeft ruimte 23-11-2016 1 Programma Achtergronden Omgevingswet Instrumenten gemeenten: Omgevingsvisie Omgevingsplan Omgevingsvergunning

Nadere informatie

Koers invoering Omgevingswet Boxtel

Koers invoering Omgevingswet Boxtel Koers invoering Omgevingswet Boxtel Inleiding In strategische visie van Boxtel voor 2020 staat dat we voorop willen blijven met duurzaamheid, aan een sterk centrum willen, toerisme en recreatie tot een

Nadere informatie

Foto plaatsen. Roadshow Waterschap Scheldestromen 27 juni Joost van Halem Jolanda Verwegen

Foto plaatsen. Roadshow Waterschap Scheldestromen 27 juni Joost van Halem Jolanda Verwegen Foto plaatsen Roadshow Waterschap Scheldestromen 27 juni 2016 Joost van Halem Jolanda Verwegen Een beweging komt op gang Kern Omgevingswet (1): eenvoudiger wetgeving Van 26 wetten naar 1 wet Van 5000 naar

Nadere informatie

Invoering Omgevingswet

Invoering Omgevingswet Invoering Omgevingswet Projectplan Versie 1.2 Datum: 19-09-2016 Opsteller: Linda Roeterink Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Projectomschrijving... 2 2.1. Aanleiding... 2 2.2. Totstandkoming projectplan... 2

Nadere informatie

Raadscommissieavond Omgevingswet en de gemeenteraad. Welke keuzes moet de gemeenteraad maken, wat voor rol past hierbij en wat betekent dit?

Raadscommissieavond Omgevingswet en de gemeenteraad. Welke keuzes moet de gemeenteraad maken, wat voor rol past hierbij en wat betekent dit? Raadscommissieavond Omgevingswet en de gemeenteraad Welke keuzes moet de gemeenteraad maken, wat voor rol past hierbij en wat betekent dit? 30-01-2017 Agenda 19.30 20.15: Presentatie Omgevingswet & de

Nadere informatie

Procesambitie 1 Wij gaan experimenteren met de in de wet geboden ruimte voor lokale afweging

Procesambitie 1 Wij gaan experimenteren met de in de wet geboden ruimte voor lokale afweging PROCESDOCUMENT 10 juli 2017 1 Inleiding Op 1 juli 2015 nam de Tweede Kamer het wetsvoorstel Omgevingswet aan. Het nieuwe stelsel bundelt 26 wetten tot 1 nieuwe wet. Maar niet alleen die omvang verandert.

Nadere informatie

Wouter Deen Projectleider Omgevingswet - WODV. Pilotproject Arsenaal bewonersbijeenkomst 19 december 2017

Wouter Deen Projectleider Omgevingswet - WODV. Pilotproject Arsenaal bewonersbijeenkomst 19 december 2017 Wouter Deen Projectleider Omgevingswet - WODV Pilotproject Arsenaal bewonersbijeenkomst 19 december 2017 de omgevingswet en de rol van de gemeente bij pilotproject Arsenaal de omgevingswet : waarom en

Nadere informatie

Ruimte voor verandering PROPOSITIE INVOERING OMGEVINGSWET VOOR GEMEENTEN MAART 2015

Ruimte voor verandering PROPOSITIE INVOERING OMGEVINGSWET VOOR GEMEENTEN MAART 2015 Ruimte voor verandering PROPOSITIE INVOERING OMGEVINGSWET VOOR GEMEENTEN MAART 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 2 Omgevingswet 7 2.1 Bedoeling 7 2.2 Doel wet en impact gemeenten 7 2.3 Gevolgen voor gemeenten

Nadere informatie

Ambitiedocument Omgevingswet. Stadsronde

Ambitiedocument Omgevingswet. Stadsronde Ambitiedocument Omgevingswet Stadsronde 30-5-2017 Ruimte voor ontwikkeling, waarborgen voor kwaliteit Procesaanpak Maastricht Ambitiedocument (januari - juni 2017) Hoe gaat de gemeente om met de bestuurlijke

Nadere informatie

OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET

OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET Saskia Engbers strateeg Ruimte gemeente Zwolle 25 februari 2016 24-2-2016 wij presenteren u... 2 Opzet presentatie 1. Hoofdlijnen Omgevingswet 2. Hoe past OGW in transformatie

Nadere informatie

De Omgevingstafel. 11 Juli 2019 Jolanda van Wijk

De Omgevingstafel. 11 Juli 2019 Jolanda van Wijk 11 Juli 2019 Jolanda van Wijk Inhoud Nieuwe vergunningverlening onder de Omgevingswet De Serviceformules Omgevingswet Aanpak gemeente Zaanstad Integraal samenwerken aan de Omgevingstafel Impact van de

Nadere informatie

De Omgevingswet en nu..? Schakeldag2016, ir S. Ros (Sarah)

De Omgevingswet en nu..? Schakeldag2016, ir S. Ros (Sarah) De Omgevingswet en nu..? Schakeldag2016, ir S. Ros (Sarah) DOEL Duurzame ontwikkeling en onderlinge samenhang. Doelmatig beheren, gebruik en ontwikkeling van de fysieke leefomgeving. DE (BESTUURLIJKE)

Nadere informatie

Aan de slag met de Omgevingswet. Hart van Brabant 28 juni 2017

Aan de slag met de Omgevingswet. Hart van Brabant 28 juni 2017 Aan de slag met de Omgevingswet Hart van Brabant 28 juni 2017 Waar gaan wij het over hebben? Omgevingswet in het kort Betekenis wet voor raad en samenleving Ambitie, veranderopgave en invoeringsstrategieën

Nadere informatie

Omgevingsplan Stadskanaal. 4 april 2016 Renske Keijzer Joske Poelstra

Omgevingsplan Stadskanaal. 4 april 2016 Renske Keijzer Joske Poelstra Omgevingsplan Stadskanaal 4 april 2016 Renske Keijzer Joske Poelstra Presentatie Omgevingswet / omgevingsplan Project omgevingsplan Plan van aanpak Uitwerking in Nota van Uitgangspunten Omgevingswet Integreren

Nadere informatie

INHOUD. Aanleiding nieuwe Omgevingswet Doelstelling Omgevingswet Inhoud van de nieuwe wet Planning wetgeving Hoe nu verder.

INHOUD. Aanleiding nieuwe Omgevingswet Doelstelling Omgevingswet Inhoud van de nieuwe wet Planning wetgeving Hoe nu verder. INHOUD Aanleiding nieuwe Omgevingswet Doelstelling Omgevingswet Inhoud van de nieuwe wet Planning wetgeving Hoe nu verder. AANLEIDING OMGEVINGSWET De complexiteit van het huidige stelsel. Het stelsel sluit

Nadere informatie

Competentie Definitie % Nodig % Ontwikkeld

Competentie Definitie % Nodig % Ontwikkeld 3.2 Het Merk IK Les 12: Competenties Opdracht: Lees/bekijk eerst de les in de online omgeving. 1. Geef achter elke competentie eerst aan in percentages in welke mate deze competentie gewenst is met betrekking

Nadere informatie

Foto plaatsen. Roadshow Groningen Mei 2016

Foto plaatsen. Roadshow Groningen Mei 2016 Foto plaatsen Roadshow Groningen Mei 2016 Opzet presentatie Kern Omgevingswet Context Veranderopgave Het programma Strategie en werkwijze Doelen en acties in 2016 Kern Omgevingswet: eenvoudiger wetgeving

Nadere informatie

Omgevingswet, wat nu? Eerste leidraad voor gemeenten

Omgevingswet, wat nu? Eerste leidraad voor gemeenten Omgevingswet, wat nu? Eerste leidraad voor gemeenten Auteur De heren J. van der Velde & A. de Boon datum 3 september 2015 status Versie 1 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 1 1 De Omgevingswet 2 1.1 Wat wil de Omgevingswet

Nadere informatie

PRAKTIJKDAG OMGEVINGSWET 22 JANUARI 2016 Hotel V.d. Valk, Gilze

PRAKTIJKDAG OMGEVINGSWET 22 JANUARI 2016 Hotel V.d. Valk, Gilze PRAKTIJKDAG OMGEVINGSWET 22 JANUARI 2016 Hotel V.d. Valk, Gilze Onze eerste training in 2016 met de actuele stand van zaken over de toekomstige Omgevingswet, de belangrijkste veranderingen en een aanzet

Nadere informatie

Raadsbijeenkomst Grave 31 augustus 2017 Tweede werksessie ambities Omgevingswet: Nader formuleren ambities mbt implementatie Ow

Raadsbijeenkomst Grave 31 augustus 2017 Tweede werksessie ambities Omgevingswet: Nader formuleren ambities mbt implementatie Ow Raadsbijeenkomst Grave 31 augustus 2017 Tweede werksessie ambities Omgevingswet: Nader formuleren ambities mbt implementatie Ow Even voorstellen Reinder Osinga Partner BRO E reinder.osinga@bro.nl M +31(0)6

Nadere informatie

Hey, wette Geij ût al ôver d n Umgèvingswet? Tis ni mekkeluk. Tis vûl, en nog ni alles is dudelik! Ma weij motte door!

Hey, wette Geij ût al ôver d n Umgèvingswet? Tis ni mekkeluk. Tis vûl, en nog ni alles is dudelik! Ma weij motte door! Hey, wette Geij ût al ôver d n Umgèvingswet? Tis ni mekkeluk. Tis vûl, en nog ni alles is dudelik! Ma weij motte door! Omgevingswet 2019 Peter Huijs, afdeling Concern Minicollege met hoofdlijnen, instrumenten,

Nadere informatie

RAPPORTAGE COMPETENTIEMETING BV DE DUMMY. groepen onderling vergeleken

RAPPORTAGE COMPETENTIEMETING BV DE DUMMY. groepen onderling vergeleken RAPPORTAGE COMPETENTIEMETING BV DE DUMMY groepen onderling vergeleken INHOUDSOPGAVE inleiding Management en leidinggeven Leidinggeven Coachen Groepsgericht leidinggeven Delegeren Plannen en organiseren

Nadere informatie

PRAKTIJKDAG OMGEVINGSWET 11 maart 2016 Hotel V.d. Valk, Gilze

PRAKTIJKDAG OMGEVINGSWET 11 maart 2016 Hotel V.d. Valk, Gilze PRAKTIJKDAG OMGEVINGSWET 11 maart 2016 Hotel V.d. Valk, Gilze Herhaling wegens grote belangstelling!! Door de overtekening van onze eerste bijeenkomst op 22 januari organiseren we op 11 maart 2016 een

Nadere informatie

Aan de slag met de. Omgevingsvisie

Aan de slag met de. Omgevingsvisie Aan de slag met de Omgevingsvisie Deze factsheet neemt u mee bij de start van het omgevingsplan en laat zien welke ervaringen zijn opgedaan met het opstellen van Omgevingsvisies. Omgevingsvisie Met de

Nadere informatie

BWT don t miss the boat! Kwalitatief werken met een andere rol

BWT don t miss the boat! Kwalitatief werken met een andere rol BWT don t miss the boat! Kwalitatief werken met een andere rol Provero congres 24 mei 2016 Want. Omgevingswet is toch een RO-feestje Het gaat toch om een nieuw soort bestemmingsplan Een andere afdeling

Nadere informatie

Onderweg naar de Omgevingswet. Presentatie Commissie Ruimte 30 november 2016

Onderweg naar de Omgevingswet. Presentatie Commissie Ruimte 30 november 2016 Onderweg naar de Omgevingswet Presentatie Commissie Ruimte 30 november 2016 Enorme wetgevingsoperatie, met grote impact op cultuur, houding en gedrag Opbouw presentatie - Aanleiding en doelen Omgevingswet

Nadere informatie

Startnotitie invoering van de Omgevingswet in Haren

Startnotitie invoering van de Omgevingswet in Haren Startnotitie invoering van de Omgevingswet in Haren Inleiding De gemeente Haren staat voor de uitdaging om zich goed voor te bereiden op de nieuwe Omgevingswet. De gemeente zal hiervoor diverse stappen

Nadere informatie

KLAAR VOOR 4 JAAR! De Omgevingswet: wat komt eraan? Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet

KLAAR VOOR 4 JAAR! De Omgevingswet: wat komt eraan? Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet KLAAR VOOR 4 JAAR! De Omgevingswet: wat komt eraan? Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet Omgevingswet-kenner? Waar gaan wij het over hebben? 1. Omgevingswet: achtergronden,

Nadere informatie

Provero bijeenkomst. Utrecht, 15 november 2016 Ernst Koperdraat Jos Dolstra

Provero bijeenkomst. Utrecht, 15 november 2016 Ernst Koperdraat Jos Dolstra Provero bijeenkomst Utrecht, 15 november 2016 Ernst Koperdraat Jos Dolstra Doel Informeren Met elkaar verkennen van de strategie voor invoering van de Omgevingswet Vraag: hoe ver is uw organisatie? Hoe

Nadere informatie

Omgevingswet: Wat verandert er voor initiatiefnemers?

Omgevingswet: Wat verandert er voor initiatiefnemers? Omgevingswet: Wat verandert er voor initiatiefnemers? Schakeldag, Beatrix Theater Utrecht 25 juni 2015 Carola Verbeek (RWS) en Robert van Bommel (RHDHV) 1 2 Impact van de Omgevingswet Onderzoek RWS en

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad.

Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering d.d. : 6 juli 2017 Commissievergadering d.d. : 13 juni 2017 Commissie : Commissie Grondgebied Portefeuillehouder : wethouder R. Kruijswijk Programmaonderdeel : 801.

Nadere informatie

Omgevingswet en impact voor gemeenten

Omgevingswet en impact voor gemeenten Omgevingswet en impact voor gemeenten Onderwerpen 1. Achtergrond Omgevingswet 2. Veranderingen en samenhang 3. Impactanalyse 2 Waarom een Omgevingswet? de koning wil het De Omgevingswet vereenvoudigt en

Nadere informatie

RAPPORTAGE COMPETENTIEMETING SCHOOLBESTUUR DE DUMMY. groepen onderling vergeleken

RAPPORTAGE COMPETENTIEMETING SCHOOLBESTUUR DE DUMMY. groepen onderling vergeleken RAPPORTAGE COMPETENTIEMETING SCHOOLBESTUUR DE DUMMY groepen onderling vergeleken INHOUDSOPGAVE inleiding inter-persoonlijk competent richting geven luisteren luisteren naar leerlingen sensitiviteit sensitiviteit

Nadere informatie

Waarom Omgevingswet?

Waarom Omgevingswet? Op weg naar de Omgevingswet Kennisdag FUMO- provincie 15 mei 2014 1 Waarom Omgevingswet? Huidige omgevingsrecht: - complex en versnipperd - onoverzichtelijk en onvoldoende samenhang - trage besluitvorming:

Nadere informatie

De Omgevingswet in zicht

De Omgevingswet in zicht De Omgevingswet in zicht door Prof. dr. 1 Programma 20:00 20:15 uur: ontvangst en uitleg opzet avond 20:15 21:00 uur: presentatie door - achtergronden Omgevingswet - kerninstrumenten / transitie / raadswerk

Nadere informatie

Omgevingswet en de gemeenteraad.

Omgevingswet en de gemeenteraad. Omgevingswet en de gemeenteraad. 1 Inhoud Waarom Omgevingswet? Wat verandert er door de Omgevingswet? Stand van zaken invoering Omgevingswet. Rol gemeenteraad (regionale afstemming)? Planning Provincie,

Nadere informatie

Linda Roeterink / 29 september Omgevingswet. Introductie

Linda Roeterink / 29 september Omgevingswet. Introductie Linda Roeterink / 29 september 2016 Omgevingswet Introductie Wat willen raadsleden weten? Enquête Raadslid.nu en VNG De keuzes die zij als raadslid moeten maken bij de Omgevingswet (68,4%) De gevolgen

Nadere informatie

De waarde van participatie

De waarde van participatie De waarde van participatie Omgevingswet Kirsten Veldhuijzen, Rob Kristel Lammers, VNG 24 september 2016 Raad op Zaterdag, Zwolle Invalshoeken De Omgevingswet Bredere context Omgevingswet Ontwikkeling samenleving

Nadere informatie

KLAAR VOOR 4 JAAR! De Omgevingswet: wat komt eraan? Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet

KLAAR VOOR 4 JAAR! De Omgevingswet: wat komt eraan? Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet KLAAR VOOR 4 JAAR! De Omgevingswet: wat komt eraan? Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet Waar gaan wij het over hebben? 1. Omgevingswet: waarom? 2. De Omgevingswet, de raad,

Nadere informatie

De gemeenteraad en de Omgevingswet, verdieping. 1 november 2018 Gemeente Leusden

De gemeenteraad en de Omgevingswet, verdieping. 1 november 2018 Gemeente Leusden De gemeenteraad en de Omgevingswet, verdieping 1 november 2018 Gemeente Leusden Even voorstellen. Trees van der Schoot: Advies, coachen, opleiden en auteur: Werken in de geest van de Omgevingswet In bewerking:

Nadere informatie

Wro + ABRvS = Ow!? Programma. Achtergronden Omgevingswet (Ow) Van Wro naar Ow. Doelen van de stelselherziening 15-6-2016 1

Wro + ABRvS = Ow!? Programma. Achtergronden Omgevingswet (Ow) Van Wro naar Ow. Doelen van de stelselherziening 15-6-2016 1 Wro + ABRvS = Ow!? 24 mei 2016 Oude wijn in nieuwe zakken of..!? 15-6-2016 1 Programma Achtergronden Omgevingswet (Ow) Instrumenten gemeenten: Omgevingsvisie (OV) Omgevingsplan (OP) Omgevingsvergunning

Nadere informatie

RAPPORTAGE COMPETENTIEMETING BV DE DUMMY. alle personen

RAPPORTAGE COMPETENTIEMETING BV DE DUMMY. alle personen RAPPORTAGE COMPETENTIEMETING BV DE DUMMY alle personen INHOUDSOPGAVE inleiding pagina Management en leidinggeven pagina Ondernemen pagina Analyse en besluitvorming pagina Communicatie pagina Persoonlijkheid

Nadere informatie

Omgevingswet Vraagt de stelselwijziging om een nieuwe afdeling Leefomgeving?

Omgevingswet Vraagt de stelselwijziging om een nieuwe afdeling Leefomgeving? Omgevingswet Vraagt de stelselwijziging om een nieuwe afdeling Leefomgeving? Congres Omgevingwet The next level 16 juni 2016 Edwin Oude Weernink Robert Forkink Introstelling: Over 3 jaar is er binnen mijn

Nadere informatie

Jos Dolstra. Erna Roosendaal MWH VNG. Voorzitter VVM sectie Milieurecht en Praktijk en projectleider jaarlijkse Dag v.d. Omgevingswet.

Jos Dolstra. Erna Roosendaal MWH VNG. Voorzitter VVM sectie Milieurecht en Praktijk en projectleider jaarlijkse Dag v.d. Omgevingswet. Jos Dolstra MWH Voorzitter VVM sectie Milieurecht en Praktijk en projectleider jaarlijkse Dag v.d. Omgevingswet Docent Basiscursus Omgevingswet (ism Mibacu) Erna Roosendaal VNG Omgevingswet Belangenbehartiging

Nadere informatie

Statistieken voor vraag 2 : Wat is de omvang van uw organisatie?

Statistieken voor vraag 2 : Wat is de omvang van uw organisatie? In totaal legden 20 mensen deze enquete af. Statistieken voor vraag 1 : Wat voor organisatie is het? 1. Gemeente 41.67% 2. Provincie 0.00% 3. Deurwaarderkantoor 0.00% 4. Incassobureau 0.00% 5. Bedrijfsleven

Nadere informatie

Goed voorbereid op de Omgevingswet

Goed voorbereid op de Omgevingswet Goed voorbereid op de Omgevingswet 27 oktober 2016 Even voorstellen Programma Inleiding Aan de slag met de Omgevingswet: 2 voorbeelden Vragen en discussie Vraag Hoe ver is uw organisatie met de Omgevingswet?

Nadere informatie

Organisatiekracht. Mentale veerkracht. Teamkracht. Werkkracht. Menskracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES

Organisatiekracht. Mentale veerkracht. Teamkracht. Werkkracht. Menskracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES Mentale veerkracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES In de (top)sport is het een vast gegeven; wil je succesvol zijn als sporter dan investeer je in techniek en conditie, maar ook in mentale

Nadere informatie

?Hoe Zo! >> Werken bij de gemeente betekent je inzetten voor burgers en bedrijven. En daarbij geldt:

?Hoe Zo! >> Werken bij de gemeente betekent je inzetten voor burgers en bedrijven. En daarbij geldt: Wabo effectief ?Hoe Zo! >> Het toepassen van de Wabo is meer dan alleen de IT-structuur aanpassen, de procedures herzien en/of de processen opnieuw beschrijven en herinrichten. Het zijn de medewerkers

Nadere informatie

Ridderkerk dragen we samen!

Ridderkerk dragen we samen! Ridderkerk dragen we samen! Inleiding In mei 2015 heeft de gemeenteraad de startnotitie vastgesteld met de titel Ridderkerk dragen we samen! De subtitel luidt: van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie.

Nadere informatie

De nieuwe Omgevingswet. Molenadviesraad Amersfoort Mark Ravesloot, senior adviseur molens

De nieuwe Omgevingswet. Molenadviesraad Amersfoort Mark Ravesloot, senior adviseur molens De nieuwe Omgevingswet Molenadviesraad 7-4-2017 Amersfoort Mark Ravesloot, senior adviseur molens Uitgangspunten Omgevingswet Vormt basis voor het nieuwe stelsel van regelgeving voor de fysieke leefomgeving

Nadere informatie

Impact op processen Nieuwe omgevingswet

Impact op processen Nieuwe omgevingswet Impact op processen Nieuwe omgevingswet Inhoud Introductie Wat vraagt de Omgevingswet Wat verandert voor de werkwijzen van gebruikers - Nu versus eindbeeld In groepen : Discussie over uitdagingen Introductie

Nadere informatie

OMGEVINGSWET Sittard-Geleen op weg naar 2021 Kunst van het loslaten. G32 11 januari 2018

OMGEVINGSWET Sittard-Geleen op weg naar 2021 Kunst van het loslaten. G32 11 januari 2018 OMGEVINGSWET Sittard-Geleen op weg naar 2021 Kunst van het loslaten G32 11 januari 2018 Omgevingswet in Sittard-Geleen Vertrouwen Verbinden Vrijheid Verantwoordelijkheid Doel raadswerkgroep Raad informeren

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Opmeer d.d week 07 VASTGESTELD

Besluitenlijst van de vergadering van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Opmeer d.d week 07 VASTGESTELD Aanwezig: G.J.A.M. Nijpels (voorzitter), E. Deutekom-Muntjewerff, H. Stoker en R.A.H.P. Heijtink Secretaris: M.A.S. Winder Volgnr: 001 Poststuk: PZI Omschrijving: Besluitenlijst B&W Opmeer d.d. 07-02-2017

Nadere informatie

De Omgevingswet: 80 % cultuur, 20% regelgeving. Workshop W2.9 jaarcongres Vereniging BWT Nederland 27 oktober 2016

De Omgevingswet: 80 % cultuur, 20% regelgeving. Workshop W2.9 jaarcongres Vereniging BWT Nederland 27 oktober 2016 De Omgevingswet: 80 % cultuur, 20% regelgeving Workshop W2.9 jaarcongres Vereniging BWT Nederland 27 oktober 2016 BMC Implementatie Jan van Dieren Robert Halfwerk Team Omgevingswet Aanleiding Kabinet

Nadere informatie

De rol van de raad in de Omgevingswet écht samen de stad maken. Werkatelier raadsleden Doetinchem 31 augustus 2017, AM Landskab

De rol van de raad in de Omgevingswet écht samen de stad maken. Werkatelier raadsleden Doetinchem 31 augustus 2017, AM Landskab De rol van de raad in de Omgevingswet écht samen de stad maken Werkatelier raadsleden Doetinchem 31 augustus 2017, AM Landskab Rijksoverheidsprogramma Aan de slag met de Omgevingswet Omgevingsvisie initiatief

Nadere informatie

Trainingen: open inschrijvingen najaar 2012

Trainingen: open inschrijvingen najaar 2012 Trainingen: open inschrijvingen najaar 2012 Naast onze succesvolle in-company trainingen biedt Senze ook de mogelijkheid om je individueel in te schrijven voor verschillende trainingen. Wil je je kennis

Nadere informatie

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld:

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld: Inleiding Deze Loopbaan-stappenwijzer is bestemd voor OBP-medewerkers en geeft praktische tips over loopbaanpaden, carrièremogelijkheden en mobiliteit. Ben je toe aan nieuwe uitdaging? Heb je behoefte

Nadere informatie

Bestuurlijke ambitie, veranderopgave en invoeringsstrategie Omgevingswet. Praktijkbijeenkomst Implementatie Omgevingswet 24 januari 2017

Bestuurlijke ambitie, veranderopgave en invoeringsstrategie Omgevingswet. Praktijkbijeenkomst Implementatie Omgevingswet 24 januari 2017 Bestuurlijke ambitie, veranderopgave en invoeringsstrategie Omgevingswet Praktijkbijeenkomst Implementatie Omgevingswet 24 januari 2017 Verbeterdoelen Omgevingswet Inzichtelijkheid, voorspelbaarheid en

Nadere informatie

Stand van zaken invoering Omgevingswet Omgevingsdienst West-Holland

Stand van zaken invoering Omgevingswet Omgevingsdienst West-Holland Stand van zaken invoering Omgevingsdienst West- Telefoon 071-4083100 Correspondentieadres: Bezoekadres: Fax 071-4083101 Postbus 159 Schipholweg 128 www.odwh.nl 2300 AD Leiden 2316 XD Leiden Inleiding Deze

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Omgevingswet

Initiatiefvoorstel Omgevingswet Initiatiefvoorstel Omgevingswet Rotterdam, september 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 1. Uitgangspunten 4 2. Hoofdlijnen 5 3. Consequenties voor Rotterdam 6 4. Aanbevelingen 7 Conclusie 8

Nadere informatie

VACATUREPROFIEL KWARTIERMAKER NATIONALE POLITIE

VACATUREPROFIEL KWARTIERMAKER NATIONALE POLITIE VACATUREPROFIEL KWARTIERMAKER NATIONALE POLITIE Dit vacatureprofiel betreft de functie van kwartiermaker nationale politie en tevens beoogd korpschef. Bureau ABD Politietop 31 maart 2011 ALGEMEEN Aanstelling

Nadere informatie

Programma Invoering Omgevingswet Gemeenten

Programma Invoering Omgevingswet Gemeenten Wat is het probleem met het Omgevingsrecht? Programma Invoering Omgevingswet Gemeenten Perspectief 2016-2019 Oktober 2016 Programma Invoering Omgevingswet Gemeenten Ernst Koperdraat Het omgevingsrecht

Nadere informatie

Bloemen uit Brabant. Spreker: Gerd de Kruif Datum: 30 oktober 2014

Bloemen uit Brabant. Spreker: Gerd de Kruif Datum: 30 oktober 2014 Bloemen uit Brabant Spreker: Gerd de Kruif Datum: 30 oktober 2014 Met enige bescheidenheid Waar ik het over wil hebben Belang gebiedsgericht grondwaterbeheer (revisited) Context en complexiteit Waar vinden

Nadere informatie

De gemeente van de toekomst

De gemeente van de toekomst De gemeente van de toekomst De gemeente van de toekomst Focus op strategie Sturen op verbinden Basis op orde De zorg voor het noodzakelijke Het speelveld voor de gemeente verandert. Meer taken, minder

Nadere informatie

Ruimte voor verandering PROPOSITIE INVOERING OMGEVINGSWET VOOR GEMEENTEN

Ruimte voor verandering PROPOSITIE INVOERING OMGEVINGSWET VOOR GEMEENTEN Ruimte voor verandering PROPOSITIE INVOERING OMGEVINGSWET VOOR GEMEENTEN Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 2 Omgevingswet 7 2.1 Bedoeling 7 2.2 Doel wet en impact gemeenten 7 2.3 Gevolgen voor gemeenten 8 2.4

Nadere informatie

Competenties op het gebied van Management en Leidinggeven

Competenties op het gebied van Management en Leidinggeven P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Com puterw eg 1,3542 D P U trecht Postbus 1087,3600 BB Maarssen tel.0346-55 90 10 fax 0346-55 90 15 w w w.picom pany.nl servicedesk@ picom pany.nl Het PiCompany

Nadere informatie

BELASTING IN BEWEGING naar samenwerkingsverbanden. Invloed of regie?

BELASTING IN BEWEGING naar samenwerkingsverbanden. Invloed of regie? BELASTING IN BEWEGING naar samenwerkingsverbanden Invloed of regie? 24 maart 2015 Ans Westendorp westendorp@recent.nl zelfstandig trainer, begeleider en coach 0621537172 Kennismaken klein onderzoekje U

Nadere informatie

AAN HET WERK MET DE OMGEVINGSWET Leidraad voor gemeenten

AAN HET WERK MET DE OMGEVINGSWET Leidraad voor gemeenten AAN HET WERK MET DE OMGEVINGSWET Leidraad voor gemeenten 1 juridisch en bestuurskundig onderzoek advies onderwijs Inhoud Vooraf Leeswijzer Vooraf In bijna elk document over de Omgevingswet lees je het:

Nadere informatie

Omgevingswet. Een veilige, gezonde en duurzame woon- en leefomgeving. Eén van de grootste wetgevingsoperaties sinds de Grondwet van Thorbecke (1848)

Omgevingswet. Een veilige, gezonde en duurzame woon- en leefomgeving. Eén van de grootste wetgevingsoperaties sinds de Grondwet van Thorbecke (1848) Omgevingswet Een veilige, gezonde en duurzame woon- en leefomgeving Eén van de grootste wetgevingsoperaties sinds de Grondwet van Thorbecke (1848) November 2015 - 2 - Bedoeling van de wet - 3 - Planning

Nadere informatie

IMPACTANALYSE OMGEVINGSWET

IMPACTANALYSE OMGEVINGSWET IMPACTANALYSE OMGEVINGSWET GEMEENTE ROZENDAAL Inhoud 1 INLEIDING DE OMGEVINGSWET... 3 2 DE OMGEVINGSWET... 4 3 LOKALE AMBITIES EN INZET INSTRUMENTARIUM... 5 4 INTEGRAAL WERKEN OP HET FYSIEKE DOMEIN...

Nadere informatie

Foto plaatsen. Wat te doen ter voorbereiding op de Omgevingswet? Gaston Gelissen Programma-management

Foto plaatsen. Wat te doen ter voorbereiding op de Omgevingswet? Gaston Gelissen Programma-management Foto plaatsen Wat te doen ter voorbereiding op de Omgevingswet? Gaston Gelissen Programma-management Programma Aan de slag Ow Rijk, Provincie, Gemeenten, Waterschappen Inhoud Waarom de Omgevingswet? Hoe

Nadere informatie

Digitalisering van de Omgevingswet. Laan van de Leefomgeving. Inge Kure Yvette Ellenkamp. Uitvoeringsprogramma GOAL. Schakeldag 26 juni 2014

Digitalisering van de Omgevingswet. Laan van de Leefomgeving. Inge Kure Yvette Ellenkamp. Uitvoeringsprogramma GOAL. Schakeldag 26 juni 2014 Digitalisering van de Omgevingswet Laan van de Leefomgeving Inge Kure Yvette Ellenkamp Uitvoeringsprogramma GOAL Schakeldag 26 juni 2014 1 De Omgevingswet Eén integrale wet..die ontwikkeling stimuleert

Nadere informatie

Aan de slag met de Omgevingswet

Aan de slag met de Omgevingswet Aan de slag met de Omgevingswet Inwerkprogramma gemeenteraad Heerhugowaard Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet Vereniging van Nederlandse Gemeenten De omgevingswet in vogelvlucht

Nadere informatie

Actualiteit nieuwe. Omgevingswet. Flip ten Cate, directeur Federatie Ruimtelijke kwaliteit. #nieuwe omgevings ambtenaar DE NIEUWE OMGEVINGS AMBTENAAR

Actualiteit nieuwe. Omgevingswet. Flip ten Cate, directeur Federatie Ruimtelijke kwaliteit. #nieuwe omgevings ambtenaar DE NIEUWE OMGEVINGS AMBTENAAR BIJEENKOMST Actualiteit nieuwe DE NIEUWE OMGEVINGS AMBTENAAR 15 maart 2016 Omgevingswet Flip ten Cate, directeur Federatie Ruimtelijke kwaliteit #nieuwe omgevings ambtenaar Actualiteit Omgevingswet a.

Nadere informatie

Koppeling tussen omgevingsplan en programma Schakeldag 25 juni 2019

Koppeling tussen omgevingsplan en programma Schakeldag 25 juni 2019 Koppeling tussen omgevingsplan en programma Schakeldag 25 juni 2019 Even voorstellen Jasmijn van Tilburg Sr. adviseur omgevingsrecht E jasmijn.van.tilburg@bro.nl M +31(0)6 150 253 61 Onderwerp sessie Open

Nadere informatie

Bijlage 1. Plan van aanpak omgevingsplan voor het buitengebied.

Bijlage 1. Plan van aanpak omgevingsplan voor het buitengebied. Bijlage 1. Plan van aanpak omgevingsplan voor het buitengebied. Naar een uitgebalanceerd Omgevingsplan voor het Buitengebied in Nederweert meebewegend met wat er buiten gebeurt. Inhoudsopgave 1 Waarom

Nadere informatie