Voorburg, 15 April Beginselverklaring

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorburg, 15 April 2011. Beginselverklaring"

Transcriptie

1 Voorburg, 15 April 2011 Beginselverklaring

2 Het 1. CDV Missie ontstaan en Visie Suriname door herstel te mag herstellen verwachten van en uit Suriname een op zowel diepverlangen naar nationaal een positie de als huidige internationaal manoeuvreren maatschappelijke niveau. waarbij problematiek zij erkenning van Hierin ontwikkelen geschikte streeft partner en zij het naar die leven zich een mag volop samenleving buigen zich over op waarin maatschappelijke te nemen. elke burger Voor de kwesties de burger vrijheid die is moet het een CDV ieder krijgen zeker aangaan. zich een te Het werkprocessen ingedeeld CDV moet staat worden. voor iedere sociale Het CDV burger rechtvaardigheid staat en voor waar wie de wat waarde wetgeving betekend hecht op aan dat sociaalvlak een wij streven beter Suriname. rechtvaardiger naar eerlijke elke hardwerkende Surinamer die inhoud wil geven aan zijn eigen toekomst. Vóór Vóór agenten, ondernemer verzorgenden, die nationaal of en internationaal wie werkt wil groeien. als taxi Vóór chauffeur vakmensen of als bus leraren, chauffeur. politie de Het Voor CDV het CDV staat is een voor ieder een gelijkwaardig ieder die mee aan helpt elkaar bouwen is er aan geen de onderscheid groei van Suriname. cultuur, ras of huidskleur. In alle gevallen is erkenning van gelijkheid niet alleen een middel geloof, samenleving. discriminatie in welke vorm dan ook tegen te gaan maar bied zij ruimte voor groei binnen onze om Het economisch voor CDV jongeren ziet als een en maatschappelijk komende beter Suriname generaties. enorm waarin Het zullen veel CDV groeien, zal is veranderen, optimistisch kansen en over waarin mogelijkheden een we sterk, met toonaangevend z n zullen allen komen zowel Suriname Ons Suriname Zuid is Amerika rijk aan en tradities de wereld. ondernemend vrijheid en verlossing en vooral dat nauw gastvrij verbonden naar die een niet is ieder. met verloren de De liberale mogen Surinaamse droom. gaan. droom Wij zijn is als een volk droom creatief, van Christen Democratisch Volks partij - van Montfoortstraat ST Voorburg - Nederland Tel: +31(0)

3 2. Een ieder Vrijheid hoort en vrij Verantwoordelijkheid meningsuiting is daarom te zijn een en ieder hoort toebedeeld zich vrij te net kunnen als uiten. persoonlijke Het recht geloofsovertuiging op de vrijheid van scheiding integriteit. ontstaat Als liberale van partij kerk streven en regering. wij ernaar De individuele dat een ieder vrijheid grote in vrijheid geestelijk geniet als en in dat materieel een en opzicht verantwoording onder een is het samenleving grootste goed. van Voorts vrije mensen. beschouwd In vrijheid het CDV draagt verantwoordelijkheid ieder mens niet als alleen de basis voor een ieder die voor met zich haar zelf de maar beginselen houdt van ook het rekening liberalisme met een deelt. ander. Zij wil Het de plek CDV zijn staat voor open alle de mensen de samenleving. die zich met passie willen inspannen voor het vergroten van haar doelstellingen voor Christen Democratisch Volks partij - van Montfoortstraat ST Voorburg - Nederland Tel: +31(0)

4 Het 3. Doel van het CDV CDV stelt zich ten doel de volgende belangen sterk te verbeteren: landelijk infrastructuur met name het wegennetwerk, riolering, elektra, gas, water en telecom voorzieningen het bevorderen van windenergie en water krachtcentrales sociale zekerheden verankeren de sociale veiligheid vrijheid garanderen werkgelegenheid te bevorderen op nationaal en internationaal niveau deel nemen aan sport activiteiten het ondernemerschap wil zij nationaal en internationaal bevorderen scholing de het woon immigratie stimuleren en leefomgeving en integratie door specialisme verbeteren beleid aanpakken natuur en milieu beschermen de op bescherming politiek niveau van sterk natuur verbonden en dier zijn met het buitenland Als overheid wil zij zich hard maken voor de belangen van elke individu: een veiligheid beter beschermende en van controleerbaar land houding en een overheidsbeleid aannemen ieder garanderen als het waarin gaat door om de het individu defensie belangen centraal justitie van staat. de apparaat individu. te onderwerpen aan gedegen sociale, gedrag en autoritaire opleidingen waarbij een menswaardig optreden centraal staat. armoede bestrijding. bevordering van een gelijkwaardige rol verdeling van vrouwen in de maatschappij AOW vangnet betere verzorgingsfaciliteiten voor ouderen een verbeterde gezondheidszorg bestrijding van drugs criminaliteit streng aanpakken het strafrechtelijk proces wijzigen in hogere straffen uitbreiden van het Defensie apparaat met hoogwaardig materieel en opleidingen een platform creëren voor basis lonen als uitgangspunt woon sector bevorderen en makelijker toegankelijker maken voor kopers - nieuwe veilig accijns verkeer op wetgeving sigaretten stimuleren stimuleren en drank ten verhogen aanzien van kinderopvang Christen Democratisch Volks partij - van Montfoortstraat ST Voorburg - Nederland Tel: +31(0)

5 4. Als burgers De maatschappij van Suriname en samenleving worden tussen vrije niet mensen. door de regering Een ieder zijn of heeft we kerk sociaal. daarom opgelegd, De de maar vrijheid geloofsovertuigingen komt om door de sociale vrijwillige in relatie onze relaties van samenleving tot zijn stand waarden keuze aan te gaan en weer te verbreken. Door rekenschap te geven aan cultuur, normen haar burger door binnen zijn handelen. onze samenleving De Surinaamse zal elke samenleving individu zich vindt kunnen haar oorsprong vergelijken in als de christelijke een goed en traditie, vaderlandse het humanisme geschiedenis en de Grondwet verlichting. wat Deze grondslag vormen samen is de onze taal identiteit. van Suriname, de Een slaagt, erop ieder kan wordt een geacht beroep zich worden in zijn gedaan eigen op levensonderhoud overheid. Deze voorzien. ondersteuning Als iemand is tijdelijk daar niet en in wordt gericht gesteld. dat De iemand genen met die behulp om dwingende van daartoe fysieke of bestemde psychische instanties redenen weer niet aan in staat het werk zijn is mogen Het CDV rekenen hecht grote op blijvende waarde ondersteuning. ondersteuning sterke band met verwachten elke burger aan het en behoud het dus behoud ook van van werk, met haar de scholing, cultuur. inheemse hun Zo streeft taal, bevolkingen. cultuur de overheid en Deze landrechten. naar kunnen een Het zodat contact die belangen tussen overheid ook binnen de de inheemsen regering en zal overheid via permanente gehonoreerd vertegenwoordiging worden. Het CDV verlopen bevolkingsgroepen. voor vrijheid gelijkheid van mensen rechten dus ook voor dat van de inheemse staat reguliere Voor leiden het tot CDV een duurzame is participatie weg het uit meest de armoede. effectief Voor bij bestrijding hen die niet van aan armoede: het werk scholing komen en in werk schulden ten baan grondslag is er een liggen, beschaafd is het noodzakelijk sociaal vangnet. dat de Omdat overheid aan hierin armoedeproblemen een belangrijke rol vaak een CDV gaat spelen vindt dat door bij educatie de armoede voorlichting bestrijding als de hoeksteen individu en bij niet de de bestrijding schulden van centraal armoede. moeten Het in staan. Christen Democratisch Volks partij - van Montfoortstraat ST Voorburg - Nederland Tel: +31(0)

6 5. Het is belangrijk Het belang dat van scholing Scholing persoon onderwijs te is groeien daarom en een wat must. maken goed Specialisatie ondersteund van zijn in of wetenschap haar wordt. leven. Goed De en onderwijs technologie toegang is tot onontbeerlijk hoogwaardig maken het mogelijk om als dat ontwikkeling kansen Suriname van zich kennis een betere vaardigheden positie kan veroveren van jongeren op internationaal zijn van belang gebied. voor Maar toekomst ook de Onderwijs van stimuleert komende de generaties. eigenmening daagt tot excelleren van een goed functionerende en economie De overheid overdracht is en noodzakelijk. arbeidsmarkt. van kennis en Het kunde biedt blijft mensen de eerste de mogelijkheid taak en toetsing om uit van de de armoede kwaliteit te door stijgen. de Het met ter verbetering concurrerend is belangrijk van dat te kunnen het er continuïteit functioneren zijn ten van opzichte als nieuwe mens van ontwikkelde binnen andere landen. maatschappij processen Wetenschappelijk worden moet toegepast gestimuleerd onderzoek om worden. omdat mens we Het moet midden een van prestige het brandend zijn om hart zelf onderzoek zitten technologieën verrichten naar omdat nieuwe die gericht medicamenten maatschappelijke en maatschappij voor nu in de toekomst. Dit geeft ons een voorrangspositie zijn op de fabricaat en eigen en branding. economische groei. We dienen streven naar specialisme, naar eigen in Scholingsprogramma s verantwoording dient te worden om naar nieuwe concepten dienen scholingsprogramma s er op toegespitst vooruitstrevend te zijn te ontwikkelen op elk concurrerend vakgebied. waarbij De zijn de overheid aandacht ten opzichte draagt verlegd van de wereld. omliggende landen. Programma s die kwalitatief hoog scoren en toelaatbaar zijn in de gehele Werk groei valt staat en of staat valt met met een gedegen gedegen opleiding. opleiding. Ook Om kan gezegd deel te worden kunnen dat nemen de persoonlijke welvarend arbeidsproces zijn hebben in alles dat we we een ondernemen. goede scholing nodig. Alleen dan kunnen we vooruitstrevend aan het en Christen Democratisch Volks partij - van Montfoortstraat ST Voorburg - Nederland Tel: +31(0)

7 6. Het CDV De streeft verwachtingen naar een gezonde van regering, samenwerking, overheid met en coalitie partners vooruitstrevende komt. Het is van en belang welvarende dat er inzichten een duidelijke te delen scheiding die de wordt vrijheid gemaakt van waarin de binnen burger ruimte het ten regeer goede is om proces bureaucratie regering tussen en persoonlijke of persoonlijke wensen verrijking zaken op welke die van wijze landsbelang dan ook. zijn. Het Er CDV is geen verwacht ruimte van voor belangen en haar de groei coalitie van partners elke individu dat zij haar in Suriname. verantwoordelijkheid In alle gevallen neemt vormt als het vertrouwen gaat om het de uitgangspunt een groot dreigement van de overheid voor de vrijheid met burgers. van iedere Daarom burger. zijn bureaucratie en persoonlijke verrijking De land te handhaven overheid te zijn stelt en en te zich de blijven. democratische ten doel Alleen veiligheid dan rechtsorde hebben van te elke burgers verdedigen. burger gelijke te garanderen, Wij rechten dienen en een de is openbare democratisch een eerlijke orde rechtsgang van vertegenwoordigende iedere verzekerd. burger die democratie. Het regering CDV hecht Een niet grote goede mag waarde aantasten. voorlichting Het van gelijkwaardigheid CDV de overheid staat voor is van en een essentieel krachtige vrijheid moeten belang. informeren zorgdragen De over overheid de zaken voor draagt een die gedegen burger verantwoording informatie direct en of platform om indirect de burger waarbij aangaan. op Hiervoor burger alle manieren haar zal de vragen overheid goed aan te karakter de overheid dient een kan aan stellen transformatie nemen. en een De ondergaat betrouwbaar overheid waarin is de antwoord verzorgende haar taak mag als verwachten. instantie verantwoordelijke voor Het elke is burger van een belang duidelijke en dient dat In zich maatschappelijke alle als gevallen zo danig mag te onverantwoorde presenteren vrijheid van dat elke positie het voor individuele worden burger burger gebracht. een niet betrouwbare De gevaar, overheid organisatie gedrang dient of haar dreigende moet taak zijn. zorgvuldig Om communicatie en verantwoord tussen uit burger te voeren. uitvoering zal de overheid de eerste worden peilers voorzien zullen zijn van en om: een overheid algemeen te versoepelen netwerk waarbij en betrouwbaarder registratie, controle te maken bureaucratie duidelijke verstrekken procedures van tegen betrouwbare te gaan en gecontroleerde informatie aan administratie iedere burger verwerking Christen Democratisch Volks partij - van Montfoortstraat ST Voorburg - Nederland Tel: +31(0)

8 Het 7. Het ondernemerschap de vrije markt economie ondernemer ondernemen CDV stimuleert op vele vlakken de vrije economie. Het CDV is er van overtuigd dat elke regering zich de vrijheid moet kunnen permitteren om zowel nationaal als internationaal te Met regering enige en belemmering als daarbij marktmeester, gesteund daarin opwerpt een geadviseerd vrije wat markt ten te koste worden meest gaat door aan efficiënte de vrije regering toedeling handels zonder van economie. arbeid, dat de wetenschappelijke kapitaal, goederen diensten en het een voorwaarde voor een optimaal welvaartsniveau. de Het CDV stimuleert toezichthouders van markten en strijdt tegen kartel vorming. De groei aan overheid kennis technologische vooruitgang moet worden gestimuleerd. Vooral in als gebieden energie, water, zorg, milieu natuur. Startende ondernemers moeten door en gesteund worden en min mogelijk met gedetailleerde tegenstrijdige regels die ondernemers obstakels ook moet dienen binnen aanraking elke regio komen. een De ondernemersdesk administratieve lasten (gemeente moeten loket) versoepelt komen worden waar De met al hun vragen terecht kunnen. belastingstelsel zowel belastingdruk moet voor starter verlichting kennen eerste 2 starters jaren en het voor de ondernemer dient opnieuw te worden herzien om het ondernemen versterkt nationaal als internationaal stimuleren. De vennootschapsbelasting moet zo geheven worden dat de relatieve positie van eigen vermogen ten opzichte van vreemd vermogen vrijgesteld gehandhaafd. wordt. zodat Belastingregels ondernemer Afschrijvingen daar ter zelf bevordering op goederen verantwoording van en innovatie onroerende heeft. duurzame zaken moet investeringen worden voldoet Het overheid CDV aan wil ondernemers. tijdig dan overheid binnen Dit in is een alle van vastgesteld gevallen grootbelang binnen termijn voor een kleine gereageerd maand ondernemers. aan worden haar betaal Ook op aanvragen moet verplichtingen vanuit binnen ondernemers. Bij geen reactie tijdige reactie van de overheid dan wel binnen het gestelde aanvraag termijn betekend dat de aanvraag automatisch wordt goedgekeurd. Om te voorkomen dat de commissie door overheid worden een gemeente hier beschouwd niet adequaat commissie als spook op wordt aanvragen wordt getoetst. gereageerd Aanvragen worden is het dus die de niet niet verplichting gehonoreerd. getoetst zijn dat door elke regering Het inkomsten oprichten van een bedrijf vanuit de sociale voorziening moet gestimuleerd worden door voor het verkrijgen de kunnen overheid. van voorzien. een Een starters ieder De financiering wetgeving moet de vrijheid moet worden hierin hebben toegekend. kunnen krijgen voorzien om dat zich mogelijkheden in zijn eigen Christen Democratisch Volks partij - van Montfoortstraat ST Voorburg - Nederland Tel: +31(0)

9 8. Suriname Internationale zal zich door voor internationale het nationaal belang. samenwerking Ook dient terug zij actief moeten bij plaatsen te dragen op de aan kaart de en versterking op moeten van komen Ontwikkelingssamenwerking rechtsorde dient gestimuleerd het beschermen te worden om van de eigen de kracht mensen van elke rechten. individu de essentieel gezien ontwikkelen. als een Samenwerking effectief middel met om de vrijheid, Caricom welvaart landen, en het veiligheid Westen, te Amerika vergroten. Het Asië is wordt positieve blik belang en kennis dat Suriname zich op haar alle focus mogelijke op de posities internationale een plek samenwerking vergaard om verruimd als volwaardig en met van speler Landelijke gekenmerkt investeringen worden. Suriname investeringen kan zich snel ontwikkelen kunnen gedaan door worden haar beleid in samenwerking anders vorm te met geven buitenlandse in spelen partners. meer werkgelegenheid van omliggende maar trekt landen zij ook zoals meer Guyana kennis naar Brazilië. zich toe. Hierdoor creëert zij niet alleen op Christen Democratisch Volks partij - van Montfoortstraat ST Voorburg - Nederland Tel: +31(0)

10 9. Het is van Defensie belang en dat Justitie Suriname & Politie aanvallen bondgenoten dan ook te kunnen over verdedigen. een sterke Deze defensie beschikt dient om zij haar land waarborgen tegen welke waaronder terrorisme verdragpartners en waarborging om hoofd van staats kunnen veiligheid. bieden aan Het internationale defensie apparaat bedreigingen dient met worden verrichten. voorzien Zo zal van geïnvesteerd de nodige hoogwaardige moeten worden materiële in de marinevloot, zaken om haar luchtvaart werk goed landmacht. te kunnen te Van bestrijding De taken defensie van terreur de mag defensie ook verwacht daarmee zullen worden zich aansluiting meer dat zij gaan gaat zich zoeken richten internationaal bij op haar nationale gaat nieuwe concentreren bond internationale genoten. op de veiligheid taak nationale als dusdanig orde. in samenwerking De defensie dat zij niet met is in internationale verantwoordelijk haar functie nagenoeg hulp wordt organisaties. niet gesteld zichtbaar Defensie voor voor het krijgt de handhaven bevolking. geen nationale van de De hoogste Justitie macht & Politie om direct krijgt de adequaat taak om de op orde te treden in het tegen land te criminaliteit. handhaven Het en heeft Politie daarin apparaat de kunnen daartoe voeren. goed verdeeld Een gedegen te worden opleiding om haar en verantwoordelijkheden materieel is noodzakelijk zo om goed haar mogelijk werk te uit kunnen te dient doen. investeringen Het CDV in staat het Justitie voor & Politie en veiligheid apparaat. van elke individu en dus voor de nodige Christen Democratisch Volks partij - van Montfoortstraat ST Voorburg - Nederland Tel: +31(0)

11 Suriname 10. Behoud beschikt van over Natuur Het halt doelloos worden toegeroepen. of zonder een Als gedegen rijk regering natuurgebied planning en overheid aan kappen fauna dienen van en oeroude wij flora ons dat tropisch bomen bescherming moet reservaat terstond met vraagt. een geneesmiddelen zorgvuldigheid en voor verantwoordelijkheid dodelijke ziektes maar te behandelen. ook bescherming Hiermee van valt dieren of staat die het met vinden uitsterven van alle worden verantwoordelijk bedreigd. De Als wateren deze uit vervuilt ons binnenland raken zijn zijn wij van als levensbelang regering voor daar de direct bevolkingsgroepen. maar Dus ook is voor het van de gezondheid belang dat wij van als de regering met uitsterven de verantwoording bedreigde inheemse op voor nemen goudsector om als het beschermheer kappen van hout. op te treden tegen het grootschalig gebruik van kwik ons de Het gezondheid binnen CDV wateren benadrukt van de tegen inheemse dat het zij zich kappen bevolkingsgroepen, zal van inspannen het oerwoud. voor ten in tweede eerste instantie tegen de de vervuiling veiligheid van en de Christen Democratisch Volks partij - van Montfoortstraat ST Voorburg - Nederland Tel: +31(0)

BEGINSELVERKLARING. Vastgesteld door de 125 e algemene vergadering op 15 november 2008 te Rotterdam

BEGINSELVERKLARING. Vastgesteld door de 125 e algemene vergadering op 15 november 2008 te Rotterdam BEGINSELVERKLARING Vastgesteld door de 125 e algemene vergadering op 15 november 2008 te Rotterdam 1. Missie en Visie De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) wil een Nederland waar mensen de ruimte

Nadere informatie

Concept-Beginselverklaring VVD-2008

Concept-Beginselverklaring VVD-2008 Concept-Beginselverklaring VVD-2008 28 augustus 2008 1 CONCEPT-BEGINSELVERKLARING VVD - 2008 1. Missie en Visie De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) wil een Nederland waar mensen de ruimte

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

Beginselverklaring van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, 1980

Beginselverklaring van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, 1980 Beginselverklaring van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, 1980 Noot van de editor De beginselprogramma's zijn gescand, en zover nodig gecorrigeerd. Hierdoor is het mogelijk dat de tekst niet meer

Nadere informatie

Beginselen van de politieke partijen die in 2006 in de Tweede Kamer vertegenwoordigd waren

Beginselen van de politieke partijen die in 2006 in de Tweede Kamer vertegenwoordigd waren Beginselen van de politieke partijen die in 2006 in de Tweede Kamer vertegenwoordigd waren Partij van de Arbeid (PvdA) Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) Christen-democratisch Appèl (CDA) Democraten

Nadere informatie

Historie. Oprichting van de NDP. Missie en visie

Historie. Oprichting van de NDP. Missie en visie Historie In 1980 werd onder het Ministerie van Binnenlandse Zaken het Directoraat Volksmobilisatie opgericht. In geheel Suriname werden Volks Comites in het leven geroepen. Buurtbewoners werkte met elkaar

Nadere informatie

DA91 Beginsel Programma

DA91 Beginsel Programma DA91 Beginsel Programma Democratisch Alternatief91 Februari 1991,Oktober 2013 OPO KONDRE MAN OEN OPO, SRANAN GRON E KARI UN! INLEIDING DEMOCRATISCH ALTERNATIEF 91 IS een politieke partij, die een radicale

Nadere informatie

Christen Unie: - Defensie: Het beschikbaar stellen van een veelzijdige krijgsmacht aan de internationale rechtsorde.

Christen Unie: - Defensie: Het beschikbaar stellen van een veelzijdige krijgsmacht aan de internationale rechtsorde. Opdracht door Dylan 1380 woorden 30 december 2016 6,3 3 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Maatschappijleer PvdA: - Defensie: De PvdA zet zich internationaal in voor vrede en veiligheid; we komen op

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Politiek - Democratie en rechtstaat

Samenvatting Maatschappijleer Politiek - Democratie en rechtstaat Samenvatting Maatschappijleer Politiek - Democratie en rechtstaat Samenvatting door een scholier 1047 woorden 16 maart 2008 5,7 7 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Democratie en rechtstaat Hoofdstuk

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Samenvatting door M. 1184 woorden 8 juni 2013 4 3 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Hoofdstuk 1 De staat kan wetten maken, regels die voor alle

Nadere informatie

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid individuele vrijheid participatie gelijke rechten solidariteit waardigheid Basisrechten Santé België is een rechtsstaat en een democratie die ieders mensenrechten e De Staat garandeert de naleving van

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Samenleven > niet gelijk, maar gelijkwaardig > aantrekkelijke, ecologische woonstad > iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt Samenleven Mensen zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE TEGEN RACISME EN INTOLERANTIE

EUROPESE COMMISSIE TEGEN RACISME EN INTOLERANTIE CRI(97)36 Version néerlandaise Dutch version EUROPESE COMMISSIE TEGEN RACISME EN INTOLERANTIE TWEEDE ALGEMENE BELEIDSAANBEVELING VAN DE ECRI: SPECIALE ORGANEN OP NATIONAAL NIVEAU GERICHT OP DE BESTRIJDING

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Politieke besluitvorming Hoofdstuk 1 t/m 3

Samenvatting Maatschappijleer Politieke besluitvorming Hoofdstuk 1 t/m 3 Samenvatting Maatschappijleer Politieke besluitvorming Hoofdstuk 1 t/m 3 Samenvatting door een scholier 1155 woorden 5 februari 2006 6,4 37 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer

Nadere informatie

Een pleidooi voor vrijheid, verantwoordelijkheid, en vooruitgang

Een pleidooi voor vrijheid, verantwoordelijkheid, en vooruitgang Een pleidooi voor vrijheid, verantwoordelijkheid, en vooruitgang Kortrijk, 12 december 2009 Inleiding is een liberale jongerenbeweging, die vertrouwt in de eigen kracht en ontwikkeling van mensen. De sleutel

Nadere informatie

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans VVD- Best Verkiezingsprogramma 2014-2018 Best in Balans 20 oktober 2013 Best in Balans Voor u ligt het verkiezingsprogramma 2014-2018 genaamd Best in Balans. Met dit verkiezingsprogramma willen we u laten

Nadere informatie

Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt.

Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt. Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt. Wij vinden dat de overheid zich daarom minder met jou moet bemoeien en dat bedrijven minder invloed moeten hebben. Wij willen de overheid

Nadere informatie

I M T E C H N. V. B U S I N E S S P R I N C I P L E S

I M T E C H N. V. B U S I N E S S P R I N C I P L E S I M T E C H N. V. B U S I N E S S P R I N C I P L E S Algemeen Het beleid van Imtech N.V. is gericht op de continuïteit van de onderneming als een winstgevende organisatie, die met haar bedrijven en medewerkers

Nadere informatie

Vluchtelingen en burgers zijn geen mensen Vrijzinnige antwoorden op politieke uitdagingen

Vluchtelingen en burgers zijn geen mensen Vrijzinnige antwoorden op politieke uitdagingen Vluchtelingen en burgers zijn geen mensen Vrijzinnige antwoorden op politieke uitdagingen 1 2 Vluchtelingen en burgers zijn geen mensen Jeroen Zandberg 3 Schrijver: Jeroen Zandberg ISBN: 9789463188043

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 6

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 6 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 6 Samenvatting door M. 804 woorden 17 juni 2013 5,5 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Bronnen Samenvatting geschiedenis Hoofdstuk 6 Burgers en stoommachines,

Nadere informatie

3,6. Werkstuk door een scholier 1107 woorden 16 december keer beoordeeld

3,6. Werkstuk door een scholier 1107 woorden 16 december keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 1107 woorden 16 december 2001 3,6 128 keer beoordeeld Vak Economie 1 VOORWOORD Ik vond het leuk om dit verslag te maken. De jongerensite was compact en niet zo uitgebreid als

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie. van de Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie. van de Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie 10 april 2001 VOORLOPIGE VERSIE 2000/2243(COS) ONTWERPADVIES van de Commissie industrie, externe handel, onderzoek

Nadere informatie

Ondernemingsplan Opella

Ondernemingsplan Opella Ondernemingsplan Opella 02 08 Op weg naar 2020 Bijzonder en gewoon Zorgdienstverlener Opella ondersteunt mensen op allerlei manieren, waarbij het zo zelfstandig mogelijk leven en wonen voorop staat. Ondanks

Nadere informatie

MAATSCHAPPIJKUNDE VMBO BB

MAATSCHAPPIJKUNDE VMBO BB MAATSCHAPPIJKUNDE VMBO BB VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2020 Versie: 2 april 2019 0 De vakinformatie is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk voor de afname

Nadere informatie

Tijd van burgers en stoommachines De sociale kwestie.

Tijd van burgers en stoommachines De sociale kwestie. Onderzoeksvraag: Waardoor ontstonden het liberalisme en het socialisme, en hoe dachten liberalen en socialisten over de sociale kwestie? Kenmerkende aspect: De opkomst van de politiek maatschappelijke

Nadere informatie

Ik ben trots op Nederland. Met elkaar. hebben we veel bereikt. Ik zie kansen om. Nederland nog mooier te maken voor de

Ik ben trots op Nederland. Met elkaar. hebben we veel bereikt. Ik zie kansen om. Nederland nog mooier te maken voor de Ik ben trots op Nederland. Met elkaar hebben we veel bereikt. Ik zie kansen om Nederland nog mooier te maken voor de komende generaties aan wie we het land straks door zullen geven. Een welvarend land,

Nadere informatie

Lidmaatschap is vrijwillig en zonder tijdslimiet.

Lidmaatschap is vrijwillig en zonder tijdslimiet. STANDARD 1 Lidmaatschap is vrijwillig en zonder tijdslimiet. STANDARDS Organisatie & Werkwijze STANDARD 1 Lidmaatschap is vrijwillig en zonder tijdslimiet. STANDARD 2 Het Clubhuis beslist over het toelaten

Nadere informatie

Duurzaamheidsbeleid Doingoood

Duurzaamheidsbeleid Doingoood Duurzaamheidsbeleid Doingoood Over Doingoood Doingoood bestaat uit 2 delen: Doingoood volunteer work (sociale onderneming) en Doingoood foundation (stichting). In al onze werkwijzen en procedures gaan

Nadere informatie

Standards Clubhuismodel

Standards Clubhuismodel Standards Clubhuismodel Lidmaatschap Standard 1 Lidmaatschap is vrijwillig en zonder tijdslimiet. Standard 2 Het Clubhuis beslist over het toelaten van nieuwe leden. Het lidmaatschap staat open voor een

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 3

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 3 Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 3 Samenvatting door A. 2210 woorden 6 mei 2017 5,5 1 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 3 1. Wat is politiek? Politiek:

Nadere informatie

NAAR EEN EUROPA VOOR ALLE LEEFTIJDEN

NAAR EEN EUROPA VOOR ALLE LEEFTIJDEN NL NAAR EEN EUROPA VOOR ALLE LEEFTIJDEN AGE- STANDPUNT IN HET KADER VAN HET 2007 - EUROPEES JAAR VAN GELIJKE KANSEN VOOR IEDEREEN The European Older People s Platform La Plate-forme européenne des Personnes

Nadere informatie

Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE HOGE VERTEGENWOORDIGER VAN DE EUROPESE UNIE VOOR BUITENLANDSE ZAKEN EN VEILIGHEIDSBELEID Brussel, 13.4.2015 JOIN(2015) 10 final 2015/0073 (NLE) Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 12 juli 2018 Betreft Monitor betaaltermijnen Overheid 2017

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 12 juli 2018 Betreft Monitor betaaltermijnen Overheid 2017 > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

De Politieke Ledenraad van de PvdA op 14 november 2015 bijeen te Amersfoort,

De Politieke Ledenraad van de PvdA op 14 november 2015 bijeen te Amersfoort, Korten op EU subsidies Solidariteit éen van de belangrijkste principes is in de sociaaldemocratie, In Europa grote verdeeldheid heerst aangaande het opvangen en herverdelen van vluchtelingen; Enkele landen

Nadere informatie

Nieuwe armoede. Waarom we er zijn Armoede verandert Werkloosheid neemt af -langdurige armoede neemt toe Definitie Cijfers (Cbs, scp, ombudsvrouw)

Nieuwe armoede. Waarom we er zijn Armoede verandert Werkloosheid neemt af -langdurige armoede neemt toe Definitie Cijfers (Cbs, scp, ombudsvrouw) Nieuwe Armoede 2018 Nieuwe armoede Waarom we er zijn Armoede verandert Werkloosheid neemt af -langdurige armoede neemt toe Definitie Cijfers (Cbs, scp, ombudsvrouw) Regeerakkoord Denken over armoede Nieuwe

Nadere informatie

Visie op het Koninkrijk

Visie op het Koninkrijk Visie op het Koninkrijk Het Koninkrijk Staatkundige situatie Sinds 10 oktober 2010 bestaat het Koninkrijk der Nederlanden uit vier autonome landen: Visie op het Koninkrijk Nederland, Aruba, Curaçao en

Nadere informatie

Samen bereiken we meer!

Samen bereiken we meer! Samen bereiken we meer! Wij zijn een christelijke partij die naar een betere samenleving streeft. Een land ben en maak je Samen. Dit is ons verkiezingsprogramma zodat u een beter idee krijgt waar onze

Nadere informatie

Werkgevers Ondernemers. In gesprek over de inhoud van het onderwijs

Werkgevers Ondernemers. In gesprek over de inhoud van het onderwijs Werkgevers Ondernemers In gesprek over de inhoud van het onderwijs 1 Algemeen Doe mee en praat mee! Antwoord of reactie op deze vraag? Dé landelijke dialoog over ons onderwijs en de toekomst. Deel gedachten,

Nadere informatie

Belangen: Assenstelsel

Belangen: Assenstelsel Belangen: Assenstelsel Korte omschrijving werkvorm: eerlingen geven bij bepaalde stellingen aan of deze passen bij een links, rechts, conservatief of een progressief standpunt. Nadat de goede antwoorden

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer voor jou Hoofdstuk 3 Politiek

Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer voor jou Hoofdstuk 3 Politiek Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer voor jou Hoofdstuk 3 Politiek Samenvatting door een scholier 1027 woorden 10 augustus 2010 5,3 17 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 3. Politiek 3.1. Keuzes

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek

Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek Samenvatting door een scholier 1057 woorden 17 maart 2016 7,8 8 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1 Hoofdstuk 1 In de politiek gaat het om keuzes maken. Dat

Nadere informatie

INLEIDING. De Europese Alliantie voor de Vrijheid verdedigt de volgende belangrijke veranderingen:

INLEIDING. De Europese Alliantie voor de Vrijheid verdedigt de volgende belangrijke veranderingen: INLEIDING De volgende Europese verkiezingen zullen gehouden worden van tot 5 mei 014 in alle 8 lidstaten. Dit handvest bevat de politieke standpunten die de leden van de Europese Alliantie voor de Vrijheid

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma

Samenvatting verkiezingsprogramma Westerveld Samen leven samen doen Samenvatting verkiezingsprogramma 2018-2022 De kracht van de samenleving Ik zal eerlijk zeggen dat ik vereerd ben het CDA te mogen vertegenwoordigen bij de aanstaande

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 t/m 4

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 t/m 4 Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 t/m 4 Samenvatting door een scholier 1623 woorden 10 december 2007 5,4 53 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Hoofdstuk 1: Idee

Nadere informatie

8 keer beoordeeld 10 december 2013

8 keer beoordeeld 10 december 2013 7,3 Werkstuk door D. 1296 woorden 8 keer beoordeeld 10 december 2013 Vak Levensbeschouwing Methode Standpunt 1A Welke onderwerpen komen aan de orde? Duurzame economie Armoede Duurzame producten Duurzame

Nadere informatie

Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt.

Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt. Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt. Wij vinden dat de overheid zich daarom minder met jou moet bemoeien en dat bedrijven minder invloed moeten hebben. Wij willen de overheid

Nadere informatie

ISSAI 30 Ethische code

ISSAI 30 Ethische code ISSAI 30 Ethische code Vertaling ISSAI 30VERTALING REKENHOF, MEI 2017 / 2 INHOUD Hoofdstuk 1 - Inleiding 4 Concept, achtergrond en doel van de ethische code 4 Vertrouwen en geloofwaardigheid 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

Actuele vragen met betrekking tot de vrijheid van onderwijs. Fenneke Zeldenrust

Actuele vragen met betrekking tot de vrijheid van onderwijs. Fenneke Zeldenrust Actuele vragen met betrekking tot de vrijheid van onderwijs Fenneke Zeldenrust Vrijheid van onderwijs, artikel 23 Grondwet - Vrijheid van stichting - Vrijheid van richting - Vrijheid van inrichting Een

Nadere informatie

16 december 2010 Drs. Waddy Sowma

16 december 2010 Drs. Waddy Sowma 16 december 2010 Drs. Waddy Sowma MKB: bedrijven met aantal medewerkers < 50 Wereldwijd zijn economen het eens dat ondernemers door hun creativiteit en innovatievermogen een belangrijk aandeel leveren

Nadere informatie

Associatie Raamwerk Overeenkomst tussen de Republiek Suriname en MERCOSUR

Associatie Raamwerk Overeenkomst tussen de Republiek Suriname en MERCOSUR Associatie Raamwerk Overeenkomst tussen de Republiek Suriname en MERCOSUR De Argentijnse Republiek, de Federatieve Republiek Brazilië, de Republiek Paraguay, de Republiek ten oosten van de Uruguay, de

Nadere informatie

Proeftoets E2 vwo4 2016

Proeftoets E2 vwo4 2016 Proeftoets E2 vwo4 2016 1. Wat zijn de twee belangrijkste redenen om rechtsregels op te stellen? A. Ze zijn een afspiegeling van wat het volk goed en slecht vindt en zorgen voor duidelijke afspraken om

Nadere informatie

de Groeiacademie: Ethische Gedragscode v1.2, verschenen op 6 Januari 2015

de Groeiacademie: Ethische Gedragscode v1.2, verschenen op 6 Januari 2015 de Groeiacademie: Ethische Gedragscode v1.2, verschenen op 6 Januari 2015 De Groeiacademie Ethische Gedragscode Definities: Coach: Iemand die coacht. Coachee: Iemand die gecoacht wordt. Coachen: Het strategisch

Nadere informatie

samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen

samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen Voorwoord Alexander Pechtold 1 Het gaat goed met Nederland. In ons land wonen de gelukkigste, gezondste en best opgeleide

Nadere informatie

Zelfstandig Oudewater pakt door!

Zelfstandig Oudewater pakt door! Zelfstandig Oudewater pakt door! Coalitieprogramma 2016-2018 Onze stad is al meer dan 750 jaar een stad om trots op te zijn. We zijn trots op onze dorpskernen, ons buitengebied, onze monumenten en onze

Nadere informatie

Zien - Bewogen worden - in Beweging komen

Zien - Bewogen worden - in Beweging komen PROTESTANTSE GEMEENTE TE OEGSTGEEST TAAKGROEP DIACONAAT EN ZENDING BELEIDSPLAN 2015-2020 Zien - Bewogen worden - in Beweging komen Beleidsplan Diaconaat & Zending 2015-2020 1 Visie Als PGO hebben we om

Nadere informatie

Algemene beschouwing

Algemene beschouwing Algemene beschouwing Arbeidsmigratiebeleid begint bij Nederlands arbeidsmarktbeleid Voor de Nederlandse economie en dus voor bedrijven en werknemers is het van belang om de juiste mensen op de juiste arbeidsplek

Nadere informatie

Wie zijn wij? Waar staan wij voor? Onze mensen

Wie zijn wij? Waar staan wij voor? Onze mensen Resultaten 2009-2014 Wie zijn wij? Wij zijn de grootste politieke familie in Europa, gedreven door een centrumrechtse politieke visie. Wij vormen de Fractie van de Europese Volkspartij (christendemocraten)

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2014 Van verbruik naar gebruik Pagina 1 van 6 Inleiding: Voor u ligt het MVO beleid van Hef & Hijs Nederland. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam Ondernemen is

Nadere informatie

Werk in ontwikkeling Werkgroep Conceptueel kader

Werk in ontwikkeling Werkgroep Conceptueel kader Conceptueel kader Openbare Geestelijke GezondheidsZorg Werk in ontwikkeling Werkgroep Conceptueel kader Waarom een conceptueel kader OGGZ? Afbakening van OGGZ en bepaling van focus User Gedeelde visie

Nadere informatie

12 RICHTLIJNEN VOOR INTERRELIGIEUZE DIALOOG OP LOKAAL NIVEAU

12 RICHTLIJNEN VOOR INTERRELIGIEUZE DIALOOG OP LOKAAL NIVEAU 12 RICHTLIJNEN VOOR INTERRELIGIEUZE DIALOOG OP LOKAAL NIVEAU DE LOKALE RELIGIEUZE SITUATIE IN KAART BRENGEN EN BEGRIJPEN 01 Lokale overheden wordt verzocht zich bewust te zijn van het toenemende belang

Nadere informatie

Hengelo, april 2013. 02 Gedragscode Twence

Hengelo, april 2013. 02 Gedragscode Twence Gedragscode Twence Twence in Hengelo is een (inter)nationale speler op de markt van grondstoffen en duurzame energie met hoogwaardige verwerking van afvalstromen en biomassa. Met innovatieve technieken

Nadere informatie

: LANDSVERORDENING van 19 december 2013 houdende nieuwe bepalingen ten aanzien van de instelling van ministeries

: LANDSVERORDENING van 19 december 2013 houdende nieuwe bepalingen ten aanzien van de instelling van ministeries Intitulé : LANDSVERORDENING van 19 december 2013 houdende nieuwe bepalingen ten aanzien van de instelling van ministeries Citeertitel: Landsverordening instelling ministeries 2018 Vindplaats : AB 2013

Nadere informatie

Antwoorden Maatschappijleer Hoofdstuk 2

Antwoorden Maatschappijleer Hoofdstuk 2 Antwoorden Maatschappijleer Hoofdstuk 2 Antwoorden door een scholier 587 woorden 14 januari 2004 3,8 76 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Maatschappijleer H2 1. a) Bron2 in bron 1 wordt

Nadere informatie

JA: DE KRACHT VAN HET MKB! DE KRÊFT FAN IT MKB PVDA FRYSLÂN MKB-PLAN

JA: DE KRACHT VAN HET MKB! DE KRÊFT FAN IT MKB PVDA FRYSLÂN MKB-PLAN JA: DE KRACHT VAN HET MKB! DE KRÊFT FAN IT MKB PVDA FRYSLÂN MKB-PLAN Foto: Pixabay, Creative Commons MIDDEN- EN KLEINBEDRIJF: BANENMOTOR VAN DE SAMENLEVING Het midden- en kleinbedrijf (MKB) is dé banenmotor

Nadere informatie

Identiteitsdocument Sprank

Identiteitsdocument Sprank Identiteitsdocument Sprank Christenen in hart en zorg Vanuit Gods liefde, zorgen wij voor elkaar. GOD Dit doen we samen met je familie en vrienden. Jij mag rekenen op een veilig thuis. Vragen over jouw

Nadere informatie

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijven alleen succesvol kunnen zijn in maatschappijen waarin mensenrechten beschermd en gerespecteerd worden. Wij erkennen

Nadere informatie

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 DEEL 1 NOTA INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID 2016... 3 1 Inleiding... 3 1.1 Professioneel opdrachtgeverschap... 3 1.2 Doelstellingen nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016...

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Liberaal

Verkiezingsprogramma. Liberaal Verkiezingsprogramma Liberaal053 2014 2018 - Liberaal053 is nieuw, fris en oprecht betrokken bij de maatschappij. Met deze uitspraak gaat Liberaal053 de gemeenteraadverkiezingen van 2014-2018 in. Liberaal053

Nadere informatie

Inhoudsopgave Politiek en politieke wetenschap Staat en macht Breuklijnen en ideologieën

Inhoudsopgave Politiek en politieke wetenschap Staat en macht Breuklijnen en ideologieën 1 Politiek en politieke wetenschap 17 1.1 Politiek 17 1.2 Variaties in politiek 19 1.2.1 Politiek en territorium 20 1.2.2 De verschuivende culturele grenzen van de politiek 21 1.2.3 De vormen en structuren

Nadere informatie

UNIVERSELE VERKLARING van de RECHTEN van de MENS: De 30 artikelen:

UNIVERSELE VERKLARING van de RECHTEN van de MENS: De 30 artikelen: UNIVERSELE VERKLARING van de RECHTEN van de MENS: De 30 artikelen: Artikel 1 Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Zij zijn begiftigd met verstand en geweten, en behoren

Nadere informatie

Visie Missie. De missie van onze stichting is de volgende: wie je morgen bent creëer je vandaag met de som van gisteren

Visie Missie. De missie van onze stichting is de volgende: wie je morgen bent creëer je vandaag met de som van gisteren Visie Missie De Jan Ligthartscholen van de Jan Ligthartgroep Tilburg hebben een duidelijk doel voor ogen: het onderwijs dusdanig inrichten dat het de basis vormt van het levenslang leren dat een mens doet.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding 5

Inhoudsopgave. 1. Inleiding 5 Inhoudsopgave 1. Inleiding 5 2. Een liberale visie op gezondheidszorg 11 2.1 Het individu als ultieme waarde 11 2.2 Gezondheidszorg in een liberale rechtsstaat 14 2.3 Kortom: een liberale visie op gezondheidszorg

Nadere informatie

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat 7.1 Onze democratie Tekst 1: Wie is de baas in Nederland? Nederland is een democratie. Dat betekent: de bevolking is de baas. Maar je kunt niet 16,7 miljoen bazen

Nadere informatie

VLAANDEREN GESCAND. 27 april Steekproeftrekking & Veldwerk

VLAANDEREN GESCAND. 27 april Steekproeftrekking & Veldwerk VLAANDEREN GESCAND 27 april 2009 1 Inhoud Achtergrond Methodologie & Steekproef Onderzoeksresultaten Wat is belangrijk voor de Vlaming in de hedendaagse samenleving? Welke visie heeft de Vlaming op de

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

De Begroting van het Volk 2012

De Begroting van het Volk 2012 bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 F +31 (0)20 589 83 00 W www.motivaction.nl De Begroting van het Volk 2012

Nadere informatie

Maatschappijleer par. 1!

Maatschappijleer par. 1! Maatschappijleer par. 1 Iets is een maatschappelijk probleem als: 1. Het groepen mensen aangaat 2. Het samenhangt met of het is gevolg is van maatschappelijke verandering 3. Er verschillende meningen zijn

Nadere informatie

Lijst van prioritaire voorstellen 2015

Lijst van prioritaire voorstellen 2015 EU-prioriteiten 2015 Lijst van prioritaire voorstellen 2015 Ieder jaar bepaalt de Tweede Kamer aan welke Europese onderwerpen zij extra aandacht wil geven. De Tweede Kamer maakt daarvoor een selectie uit

Nadere informatie

Parlaeus verbindt burgers met bestuur

Parlaeus verbindt burgers met bestuur Parlaeus verbindt burgers met bestuur Parlaeus is een merk van DocWolves. In dit merkpaspoort lees je waar wij met Parlaeus voor staan. Hierin lees je wie wij zijn, wat we geloven en willen bereiken. We

Nadere informatie

Verklaring omtrent de sociale rechten en de industriële betrekkingen bij LEONI

Verklaring omtrent de sociale rechten en de industriële betrekkingen bij LEONI Verklaring omtrent de sociale rechten en de industriële betrekkingen bij LEONI Preambule LEONI legt aan de hand van deze verklaring de principiële sociale rechten en beginselen vast. Deze vormen de basis

Nadere informatie

Onderwijssociologie & Diversiteit

Onderwijssociologie & Diversiteit Onderwijssociologie & Diversiteit Hoorcollege 1: inleiding sociologie en burgerschap IVL Leike van der Leun Om deze presentatie te kunnen volgen op je mobiele telefoon, tablet of laptom, ga je naar: www.presentain.com

Nadere informatie

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 DEEL 1 NOTA INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID 2016... 3 1 Inleiding... 3 1.1 Professioneel opdrachtgeverschap... 3 1.2 Doelstellingen nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016...

Nadere informatie

22 VN STANDAARD REGELS

22 VN STANDAARD REGELS Agenda 22 VN STANDAARD REGELS (VN-Verdrag) De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aanvaarde in december 1993 internationale regels voor mensen met functiebeperkingen. Deze 22 VN Standaard Regels

Nadere informatie

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg RHENEN IS VAN ONS ALLEMAAL! PROGRAMMA RAADSPERIODE 2014 2018 De PvdA wil dat Rhenen een gemeente is waar - iedereen gelijke kansen heeft - het veilig leven, wonen en werken is - het kwetsbare wordt beschermd

Nadere informatie

Samenvatting concept geïntegreerd Meerjarenplan Bonaire

Samenvatting concept geïntegreerd Meerjarenplan Bonaire Samenvatting concept geïntegreerd Meerjarenplan Bonaire 2015-2025 Kralendijk, januari 2015 Contact: Openbaar Lichaam Bonaire Eilandsecretariaat Plasa Reina Wilhelmina 1 Kralendijk, Bonaire Caribbean Netherlands

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

Dames en heren, Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten Generaal P van Uhm, ter gelegenheid van het symposium op 5 mei 2012 te Wageningen.

Dames en heren, Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten Generaal P van Uhm, ter gelegenheid van het symposium op 5 mei 2012 te Wageningen. Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten Generaal P van Uhm, ter gelegenheid van het symposium op 5 mei 2012 te Wageningen. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Dames en heren, Ik sta hier vandaag

Nadere informatie

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Dames en heren, Degenen, die hier te lande na 1820 verbetering van

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL B8-0455/31. Amendement

NL In verscheidenheid verenigd NL B8-0455/31. Amendement 8.6.2015 B8-0455/31 31 Bodil Ceballos namens de Verts/ALE-Fractie Paragraaf 3 bis (nieuw) 3 bis. is verheugd over de verkiezing van het meest inclusieve en representatieve parlement in de moderne geschiedenis

Nadere informatie

Het verschil tussen links en rechts Actiepunt 1 - sportactiviteiten moeten zonder belemmerende maatregelen georganiseerd kunnen

Het verschil tussen links en rechts Actiepunt 1 - sportactiviteiten moeten zonder belemmerende maatregelen georganiseerd kunnen Praktische-opdracht door een scholier 1776 woorden 22 april 2005 4,5 6 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Inhoudsopgave Po maatschappijleer de opdracht Planning Brainstorm Documentatiemap Logboek Kladversie

Nadere informatie

Een democratie is een staatsvorm waarbij de bevolking direct of indirect invloed uitoefent op de politieke besluitvorming.

Een democratie is een staatsvorm waarbij de bevolking direct of indirect invloed uitoefent op de politieke besluitvorming. Samenvatting door L. 1165 woorden 13 januari 2013 4,8 12 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Maatschappijleer Hoofdstuk 3: Parlementaire democratie Paragraaf 1 t/m 4 1; Wat is politiek? Deelvraag: Wat

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door S. 1030 woorden 18 mei 2017 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Geschiedenis samenvatting H2 1: Wetenschappelijke Revolutie 17 e eeuw Kenmerken: Observeren

Nadere informatie

Stichtingsplan. Stichting San Lucas Nederland

Stichtingsplan. Stichting San Lucas Nederland Stichtingsplan Stichting San Lucas Nederland Bestuur Stichting San Lucas Nederland Oktober 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Visie, Missie, Doel & Resultaten...4 3. Activiteiten...5 4. Organisatie...6

Nadere informatie

BESCHERMING TEGEN DISCRIMINATIE VOOR Ú

BESCHERMING TEGEN DISCRIMINATIE VOOR Ú BESCHERMING TEGEN DISCRIMINATIE VOOR Ú De Socialistische Fractie in het Europees Parlement streeft naar de garantie dat iedereen zich volledig aanvaard voelt zoals hij of zij is, zodat we in onze gemeenschappen

Nadere informatie

... /... Samenvatting door de Voorzitter van de vverkzaamheden. van de Europese Raad Maastricht - 23/24 maart 1981

... /... Samenvatting door de Voorzitter van de vverkzaamheden. van de Europese Raad Maastricht - 23/24 maart 1981 1, maatregelen. Ivionetair Stelsel. van de Europese Raad Maastricht - 23/24 maart 1981... /... gebied van het monetair beleid en de rentevoeten. De Europese Raad heeft de Raad Ministers van Financien)

Nadere informatie

De Europese Unie is niet alleen een munt of een markt, maar ook een Unie die gebouwd is op gemeenschappelijke waarden.

De Europese Unie is niet alleen een munt of een markt, maar ook een Unie die gebouwd is op gemeenschappelijke waarden. Debat over Polen in het Europees Parlement Interventie van de heer Koenders - minister van Buitenlandse Zaken - Nederlands voorzitterschap Dank u meneer de voorzitter, De Europese Unie is niet alleen een

Nadere informatie

Samenvatting Economie H 6

Samenvatting Economie H 6 Samenvatting Economie H 6 Samenvatting door een scholier 977 woorden 10 mei 2002 5,8 40 keer beoordeeld Vak Economie Hfst. 6 6.1 - Ideaaltypische omschrijving: omschrijving van het volmaakte model * Vrije

Nadere informatie

De IUR mag beschouwd worden als een onderwijsinstelling die opleidingen biedt waarbij de islam

De IUR mag beschouwd worden als een onderwijsinstelling die opleidingen biedt waarbij de islam EEN BEKNOPTE BELEIDSPLAN De Islamic University of Applied Sciences Rotterdam (IUR) opgericht in 1997 is een Nederlandse onderwijsinstelling op islamitische grondslag. Met de twee hbogeoriënteerde opleidingen

Nadere informatie