De gemeente heeft een subsidiereglement voor de aanwending van alternatieve energie.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De gemeente heeft een subsidiereglement voor de aanwending van alternatieve energie."

Transcriptie

1 137 8 ENERGIE De laatste jaren kennen we een trend naar meer duurzame energiebronnen. Tot op heden is het opwekken van hoogwaardige energie uit fossiele brandstoffen nog altijd toonaangevend. Die zorgen voor de uitstoot van broeikasgassen die een rol spelen in de opwarming van de aarde en de hieruit volgende klimaatswijzigingen. Deze laatste hebben een negatieve effect op de natuur, de mens en de maatschappij als geheel. Daarom zijn maatregelen nodig ter beperking van de uitstoot van broeikasgassen zoals bepaald in het protocol van Kyoto. Verspilling van energie in al zijn gebruiksvormen (verwarming, verlichting, transport, productie) is vanuit het oogpunt duurzaamheid onaanvaardbaar: enerzijds leidt het tot uitputting van kostbare grondstoffen (fossiele brandstoffen die essentieel zijn als basischemicaliën), anderzijds ligt de CO²-uitstoot (naast andere verbrandingsgassen) als grondslag voor het broeikaseffect. In het kader van het Klimaatsverdrag dat tot stand kwam in 1992 tijden de VN-conferentie (1997) heeft België zich geëngageerd om in het jaar 2010 minder broeikasgassen uit te stoten (8% minder dan in het referentiejaar 1990). Aangezien bovendien de norm van 6 % hernieuwbare energie tegen 2010 moet gehaald worden en de uitstap uit de kernenergie gepland is, zullen alle overheidsniveau s de komende jaren hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. Als gemeente kan Hooglede enkel participeren aan REG (Rationeel Energiegebruik). De gemeente kan zijn voorbeeldrol opnemen door het intern energiegebruik zo laag mogelijk te houden door het opzetten van een intern energiezorgsysteem. Het tweede aspect waarin de gemeente zijn verantwoordelijkheid kan opnemen is sensibilisatie naar zijn inwoners rond REG. De inspanningen die de gemeente levert ten opzicht van rationeel energiegebruik beginnen reeds met de opmaak van bouwplannen voor gebouwen. De architect stedenbouwkundig ambtenaar van de gemeente houdt rekening met het toekomstige energiegebruik bij het opstellen van de lastenboeken. Het document energiezuinige gebouwen in de Diensten Sector een handleiding voor het opstellen van lastenboeken uitgegeven door CENERGIE wordt als referentie gebuikt. 8.1 BESCHRIJVING VAN DE BESTAANDE TOESTAND PREMIES EN SUBSIDIES VOOR ENERGIEBESPARING Een overzicht van de actuele te bekomen subsidies voor particulieren i.v.m. energiesparen en REG is te vinden op ook op de website van de gemeente Hooglede is hierover info te vinden. De gemeente heeft een subsidiereglement voor de aanwending van alternatieve energie. Concreet gaat het om volgende maatregelen: Premie voor de aankoop en plaatsing van een installatie voor de opwekking en aanwending van alternatieve energiebronnen:

2 138 Zonne-energie (thermische omzetting van warm water of warme lucht of rechtstreekse productie van elektriciteit) Windenergie (productie van mechanische kracht of elektriciteit Aanwending van biomassa en/of van afval afgeleide stoffen Het subsidiebedrag is vastgesteld op 247,89 euro ENERGIEBOEKHOUDING 7 De gemeente Hooglede werkt met het energieboekhoudsysteem van CENERGIE genoemd Erbisweb. Dit is mede een initiatief van de WVEM. Dit energieboekhoudsysteem bestaat uit het maandelijks, manueel invoeren van de tellers van de grootste gemeentelijke gebouwen op het internet. De gegevens worden verwerkt door CENERGIE en kunnen vervolgens in tabel of grafiekvorm opgevraagd worden. Uit de resultaten kunnen onregelmatigheden in het energieverbruik worden opgespoord en aangepakt. Het invoeren van de gegevens gebeurt door de technische dienst. De verantwoordelijke van de groendienst heeft de functie van energiecoördinator OVERZICHT VAN DE VERBRUIKEN VAN DE GEBOUWEN VAN DE GEMEENTE HOOGLEDE. Een overzicht van de verbruiken van de gebouwen van de gemeente Hooglede die worden opgevolgd in de energieboekhouding, vindt u in onderstaande tabel (gegevens 2003). Hiernaast staat telkens het percentageverschil 8 t.o.v. het verbruik van vorig jaar vermeld. Een positief verschil duidt op een toename van het gebruik. Elektriciteit Brandstof Water Verbruik 2003 (kwh) Verschil Verbruik 2003 (m³) Verschil Verbruik 2003 Verschil Gemeenteschool Polyvalente Zaal Sportcentrum Atlanta Rusthuis Gits / / Sporthal Gits / / Tabel 22: overzicht van de verbruiken van de gebouwen van de gemeente. Gemeenteschool: het elektriciteitsverbruik kent een lichte daling, terwijl het waterverbruik een enorme stijging vertoont. Het gecorrigeerd aardgasgebruik kent een sterke daling. Polyvalente zaal: het elektriciteitsverbruik kent een gigantische stijging, vermoedelijk te wijten aan een hogere bezettingsgraad. Het watergebruik en het gecorrigeerd aardgasverbruik kent dan weer een enorme daling. Sportcentrum Atlanta: het brandstofverbruik is sterk gedaald in bron: WVEM, jaarrapport gemeente Hooglede Het verschil tussen de brandstofverbruiken van beide jaren werd berekend aan de hand van de gecorrigeerde brandprijzen.

3 139 Rusthuis Gits: het elektriciteitsverbruik is sterk gestegen wegens een verdubbeling van de bezettingsgraad sinds mei Het waterverbruik kende een sterke daling. Het brandstofverbruik wordt in dit gebouw niet opgevolgd. Sporthal Gits: zowel het elektriciteits- als het waterverbruik zijn gedaald. Het brandstofverbruik wordt in dit gebouw niet opgevolgd. Veel kengetallen kunnen niet berekend worden door ontbrekende gegevens BEREKENING EN VERGELIJKING VAN DE KENGETALLEN In de volgende drie tabbellen wordt per energiestroom (elektriciteit, verwarming, water) de berekende kengetallen van de opgevolgde gemeentegebouwen weergegeven. Met behulp van kengetallen kunnen energieverbruiken van hetzelfde type met elkaar vergeleken worden. Hiertoe delen we het totaal verbruik door een andere parameter, bijvoorbeeld de verwarmde vloeroppervlakte, het verwarmde volume of het aantal gebouwgebruikers. Door bijvoorbeeld het totale jaarlijkse elektriciteitsverbruik van een bepaald gebouw te delen door de verwarmde vloeroppervlakte van dit gebouw, bekomen we het specifiek energieverbruik. Dit specifiek elektriciteitsverbruik is een kengetal dat kan aangewend worden om gebouwen van hetzelfde type onderling te vergelijken. Kengetallen geven uiteraard slechts een ruwe indicatie van de energiezuinigheid van een gebouw. De situatie die in de praktijk bij gebouwen met een zelfde functie voorkomen, kunnen nogal van elkaar verschillen. Hierbij valt te denken aan verschillen in bouwjaar, gebruikstijden (bijvoorbeeld wel/niet avondgebruik van een school), toegepaste energiebesparende maatregelen, gedrag, nevenfuncties. Kengetallen kunnen wel helpen bij het vastleggen van prioriteiten. Zo kan men beslissen om te starten met energiebeheer en/of energiebesparingacties in de gebouwen met het hoogste kengetal. Opp. Kengetal berekend Kengetal gelijkaardig gebouw Laag Midden Hoog Beoord. (m²) (kwh/m²) (kwh/m²) (kwh/m²) (kwh/m²) Gemeenteschool ntb ntb / Polyvalente Zaal Zeer hoog Sportcentrum Atlanta ntb ntb / Rusthuis Gits ntb ntb / Sporthal Gits Hoog Tabel 23: vergelijking specifieke elektriciteitsverbruiken van de gemeentegebouwen in Ntb: niet te berekenen door ontbrekende gegevens. Onderstaande tabel geeft een vergelijking van de specifieke brandstofverbruiken van de gemeentegebouwen in Het brandstofverbruik werd volgens de graaddagenmethode gecorrigeerd naar een gemiddeld meteorologisch jaar. (-)

4 140 Graaddagen en graaduren: het brandstofverbruik voor ruimteverwarming is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Vandaar is het niet zinvol om brandstofverbruiken van verschillende periodes zonder meer met elkaar te vergelijken. Om een vergelijking te kunnen maken tussen brandstofverbruiken over verschillende periodes, moet de klimaatinvloed worden uitgeschakeld. Hiervoor gebruikt men de graaddagenmethode. Graaddagen: in tegenstelling tot de graaddagen die te vinden zijn in diverse publicaties, berekend Erbis zijn graaddagen met de actuele binnen- en buitentemperaturen. De definitie van graaddagen zoals die bij Erbis gehanteerd worden is volgende: het aantal graaddagen in een periode is het aantal dagen in die periode maal het verschil van de buitentemperatuur en de gewenste binnentemperatuur minus interne warmteproductie, mits het buiten kouder is dan binnen, vermenigvuldigd met een weegfactor. Graaduren: ieder uur berekent Erbis per gebouw of zich graaduren hebben voorgedaan. Als buitentemperatuur wordt de (buiten)temperatuur van een officieel meteostation genomen. Als binnentemperatuur wordt gerekend met de in het gebruikspatroon gedefinieerde temperatuur minus de geldende opgegeven interne warmteproductie. De op deze manier berekende graaduren worden omgerekend naar graaddagen. Opp. Kengetal berekend Kengetal gelijkaardig gebouw Laag Midden Hoog Beoord. (m²) (kwh/m²) (kwh/m²) (kwh/m²) (kwh/m²) Gemeenteschool ntb ntb / Polyvalente Zaal Zeer Laag Sportcentrum Atlanta ntb ntb / Rusthuis Gits ntb ntb / Sporthal Gits ntb ntb / Tabel 24: vergelijking specifieke brandstofverbruiken van de gemeentegebouwen in 2003 (-) Gebr.dagen Kengetal berekend Kengetal gelijkaardig gebouw Laag Midden Hoog Beoord. (gbdag) (l/gbdag) (l/gbdag) (l/gbdag) (l/gbdag) Gemeenteschool ntb ntb / Polyvalente Zaal ntb ntb / Sportcentrum Atlanta ntb ntb / Rusthuis Gits ntb ntb / Sporthal Gits midden Tabel 25: vergelijking specifieke waterverbruiken van de gemeentegebouwen in KNELPUNTEN (-)

5 141 K 8 1 K 8 2 K 8 3 Er worden geen specifieke maatregelen getroffen om het energieverbruik te reduceren. Het grote deel van de kengetallen van de energieboekhouding kunnen niet berekend worden door ontbrekende gegevens. Een evaluatie met actiepunten verbonden aan de energieboekhouding is niet bestaande. 8.3 DOELSTELLINGEN De gemeente wil het energiegebruik in zijn gebouwen zo rationeel mogelijk houden. In de ontwerpfase van de gebouwen wordt hiermee rekening gehouden. De gemeente zal duidelijke acties ondernemen om zijn gebouwen energiebewuster in te richten. Over deze acties en de resultaten zal de gemeente zijn inwoners inlichten als onderdeel van de sensibilisatie rond rationeel energiegebruik. 8.4 ACTIEPUNTEN BIJ DE CLUSTER ENERGIE A 8 1 Verder opvolgen van het energieboekhoudingsysteem en waar nodig passende maatregelen treffen om het energieverbruik te reduceren. Er wordt samen met de WVEM overlegt waar verdergaande inventarisatie van de gebouwenschil is aangewezen in functie van de energieboekhouding. Wanneer structurele aanpassingen zich opdringen voor bepaalde gebouwen in functie van het energetisch efficiënter maken van de gebouwen wordt dit overwogen binnen de voorziene budgetten en technische haalbaarheid. In overleg met de WVEM zal de gemeente de nodige gegevens voor de energieboekhouding ter beschikking stellen. Betrokkenen: Intern: milieudienst, energiecoördinator Periode: A 8 2 De gemeente onderneemt jaarlijks minstens één sensibilisatieactie (actief of passief) naar de burgers of andere doelgroepen toe over duurzaam energiegebruik. Betrokkenen: Intern: milieudienst, energiecoördinator Periode: planperiode A 8 3 Opstellen van een aanstiplijst met elementaire REG-maatregelen die kunnen genomen worden in dienstgebouwen en alle gebouwen nakijken en een aantal REGelementaire maatregelen nemen. Deze lijst wordt uitgedeeld aan de gebouwenverantwoordelijken en op aanvraag van de burgers. Alle gebouwen worden nagekeken en een aantal zeer elementaire REGmaatregelen worden genomen (elektrische toestellen uitschakelen wanneer niet in gebruik, tochtgaten dichten, nutteloze verlichting verwijderen, preventief nazicht van de verwarmingsinstallaties, nauwkeurig nazicht van de afstelling van de regelsystemen )

6 142 Betrokkenen: Intern: milieudienst, energiecoördinator, gebouwverantwoordelijke A 8 4 Een project wordt opgestart ter vervanging van oude apparaten door nieuwe, energiezuiniger apparaten. Armaturen, elektrische apparaten, stookolieketels e.d. worden vervangen door nieuwe, energiezuiniger apparaten. Betrokkenen: Intern: milieudienst, energiecoördinator, gebouwverantwoordelijke A 8 5 De gemeente zal de eigen diensten sensibiliseren i.v.m. de rationele omgang met energie. Het eigen personeel zal verzocht worden rationeel met energie om te gaan (ongebruikte verlichting en toestellen in de lokalen uitschakelen wanneer ze niet in gebruik zijn, ). Dit wordt ondersteund door een sensibilisatie actie naar het eigen personeel. Betrokkenen: Intern: milieudienst, energiecoördinator, gebouwverantwoordelijke A 8 6 sensibilisatie met betrekking tot controles op verwarmingsinstallaties. De bevolking wordt attent gemaakt op de wettelijke verplichte, jaarlijkse onderhoudsbeurt van de met stookolie of met vaste brandstoffen gestookte verwarmingsketels (waarbij bijzondere aandacht aan rendementsbepaling kan besteed worden). Ook voor andere installaties wordt aangeraden een periodieke controle uit te voeren waarbij naast de milieuaspecten eveneens de veiligheid benadrukt wordt (CO-intoxicatie). Betrokkenen: Intern: milieudienst 8.5 WETGEVING EN BELEID INZAKE ENERGIE De Samenwerkingsovereenkomst Milieu als opstap naar duurzame ontwikkeling tussen het Vlaamse Gewest en gemeenten Het duurzaam lokaal energiebeleid moet leiden tot een vermindering van primair energieverbruik door een verbeterde energiehuishouding bij producenten en eindgebruikers. Het streeft naar een verlaging van fossiele of nucleaire brandstoftoepassingen in het voordeel van hernieuwbare energiebronnen.

7 143 Aangezien overheden zelf eigenaar of beheerder zijn van diverse gebouwen, domeinen en infrastructuren, vervullen zij een belangrijke voorbeeldfunctie. Ter uitvoering van de Samenwerkingsovereenkomst zullen zij voor een bepaald aandeel van hun eigen gebouwen en domeinen een energiezorgsysteem opstarten die zal leiden tot een daling van het energieverbruik. De overheden zullen hun beleid inzake duurzame energie op lokaal niveau moeten vastleggen in het luik duurzame energie in de gemeente.

Energieverbruik gemeentelijke gebouwen

Energieverbruik gemeentelijke gebouwen MILIEUBAROMETER: INDICATORENFICHE ENERGIE 1/2 Samenwerkingsovereenkomst 2008-2013 Milieubarometer: Energieverbruik gemeentelijke gebouwen Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Energieverbruik gemeentelijke

Nadere informatie

Huishoudelijk elektriciteitsverbruik per aangesloten inwoner Hoeveelheid elektriciteit die verbruikt wordt binnen de Genkse huisgezinnen.

Huishoudelijk elektriciteitsverbruik per aangesloten inwoner Hoeveelheid elektriciteit die verbruikt wordt binnen de Genkse huisgezinnen. HUISHOUDELIJK ELEKTRICITEITSVERBRUIK Omschrijving Meeteenheid Beleidsdomein Relatie met de SO Gemeentelijke beleidsdoelstelling bron Dataleverancier Huishoudelijk elektriciteitsverbruik per aangesloten

Nadere informatie

Energiezorgsysteem + premies voor gemeenten. Brussel, 29 juni 2007 Ronny Thevis

Energiezorgsysteem + premies voor gemeenten. Brussel, 29 juni 2007 Ronny Thevis Energiezorgsysteem + premies voor gemeenten Brussel, 29 juni 2007 Ronny Thevis Inhoud 1. Voorstelling Infrax 2. Energiezorgsysteem voor gemeenten 3. Premies voor gemeenten 1. Voorstelling Infrax WVEM IVEG

Nadere informatie

Brugge. 3 juni 2015. Kris Van Dijck Burgemeester Dessel

Brugge. 3 juni 2015. Kris Van Dijck Burgemeester Dessel Brugge 3 juni 2015 Kris Van Dijck Burgemeester Dessel 9.500 inwoners 27 km² Landelijk maar Nucleaire industrie Opslag nucleair afval Witzand winning Sportgemeente Dessel en Witgoor Sport BMX Sportpark

Nadere informatie

:: Energiezorg in scholen

:: Energiezorg in scholen :: Energiezorg in scholen www.cenergie.be Daisy Dierickx (daisy.dierickx@cenergie.be ) Cenergie, productmanager energie-audits Johan Coolen (johan.coolen@cenergie.be) Cenergie, productmanager onderzoek

Nadere informatie

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2016

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2016 1 Beknopte samenvatting van de Inventaris hernieuwbare energiebronnen Vlaanderen 2005-2016, Vito, oktober 2017 1 Het aandeel hernieuwbare energie in 2016 bedraagt 6,4% Figuur 1 groene stroom uit bio-energie

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2014

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2014 Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2014 CO 2 Prestatieladder - Niveau 3 Datum: 1 november 2014 Versie: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Basisgegevens... 2 2.1 Beschrijving van de organisatie...

Nadere informatie

bestaand gebouw met woonfunctie

bestaand gebouw met woonfunctie Energiezuinigheid van de gebouwschil energiezuinig niet energiezuinig gemiddelde U-waarde van de gebouwschil Energiezuinigheid van de verwarmingsinstallatie energiezuinig niet energiezuinig gemiddeld installatierendement

Nadere informatie

Actieplan Burgemeestersconvenant

Actieplan Burgemeestersconvenant Actieplan Burgemeestersconvenant Wat is het burgemeestersconvenant? Engagement van 6735 steden en gemeenten Om minimum 20 % CO 2 te gaan besparen tegen 2020 20 % CO 2 over het volledige grondgebied Opmaak

Nadere informatie

Westvoorne CO 2 - uitstoot

Westvoorne CO 2 - uitstoot Westvoorne CO 2 - uitstoot De grafiek geeft de CO 2-uitstoot verdeeld over de hoofdsectoren over de jaren 2010 tot en met 2013. Cijfers zijn afkomstig uit de Klimaatmonitor van RWS. Cijfers over 2014 zijn

Nadere informatie

VLAAMSE OVERHEID. Leefmilieu, Natuur en Energie

VLAAMSE OVERHEID. Leefmilieu, Natuur en Energie VLAAMSE OVERHEID Leefmilieu, Natuur en Energie [C 2007/35895] 1 JUNI 2007. Ministerieel besluit inzake de rapportering van de elektriciteitsdistributienetbeheerders betreffende de uitvoering van hun REG-actieplannen

Nadere informatie

CO 2 -Voortgangsrapportage 2018

CO 2 -Voortgangsrapportage 2018 CO 2 -Voortgangsrapportage 2018 Datum: 14-5-2019 Versie: 1 In samenwerking met: Will2Sustain: Adviesbureau in Duurzaam Ondernemen 1. Inleiding Prins Bouw B.V. wil via dit rapport de voorgang op haar CO

Nadere informatie

Energiemanagement Actieplan 2015 CO 2 -Prestatieladder

Energiemanagement Actieplan 2015 CO 2 -Prestatieladder Bijlage E Energiemanagement Actieplan CO2- Prestatieladder Energiemanagement Actieplan 2015 CO 2 -Prestatieladder Sarens Nederland Pagina 28 van 40 E.1 Inleiding Uit CO2 uitstoot berekeningen over 2013

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Sint Lenaartseweg nummer 38C bus 01 bestemming appartement type - softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²ar): 377 De energiescore laat toe om de heid van

Nadere informatie

CO2 prestatieladder. Het CO2-verbruik reduceren binnen de gehele organisatie. Inzicht. Doelstelling CO2-reductie

CO2 prestatieladder. Het CO2-verbruik reduceren binnen de gehele organisatie. Inzicht. Doelstelling CO2-reductie CO2 prestatieladder Het CO2-verbruik reduceren binnen de gehele organisatie Inzicht De CO2-emissie (footprint) van J. van Etten Holding geeft de totale hoeveelheid CO2- productie die vrijkomt onder andere

Nadere informatie

Door: Vincent Damen Ninja Hogenbirk Roel Theeuwen

Door: Vincent Damen Ninja Hogenbirk Roel Theeuwen Door: Vincent Damen Ninja Hogenbirk Roel Theeuwen 31 mei 2012 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 1. Totale resultaten... 4 1.1 Elektriciteitsverbruik... 4 1.2 Gasverbruik... 4 1.3 Warmteverbruik... 4 1.4 Totaalverbruik

Nadere informatie

Wat? Waarom? zo zie je meteen het licht! Invoeren van de energieboekhouding

Wat? Waarom? zo zie je meteen het licht! Invoeren van de energieboekhouding E1 zo zie je meteen het licht! Invoeren van de energieboekhouding Wat? Waarom? Energiebesparende acties bouw je niet op los zand. Het is belangrijk om eerst het energieverbruik in kaart te brengen en de

Nadere informatie

CO2-prestatieladder Periodieke voortgangsrapportage 1e helft 2014

CO2-prestatieladder Periodieke voortgangsrapportage 1e helft 2014 CO2-prestatieladder Periodieke voortgangsrapportage 1e helft 2014 Verheij Infra b.v. Prisma 89 3364 DJ Sliedrecht Tel : 0184-433095 Getekend: Email Site : info@verheijsliedrecht.nl : www.verheijsliedrecht.nl

Nadere informatie

NOTA: De EPC score is geen weergave van het effectieve verbruik in dii appartement.

NOTA: De EPC score is geen weergave van het effectieve verbruik in dii appartement. Belan rike toelichtin bi het E C attest! NOTA: De EPC score is geen weergave van het effectieve verbruik in dii appartement. De hoge score is meestal te wijien aan het teit dat er met elektdcileii verwarmd

Nadere informatie

351 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

351 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Gentse steenweg 10 bus 5 9300 gemeente Aalst bestemming appartement type - bouwjaar 1971 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 351 De energiescore laat toe om de heid

Nadere informatie

Is uw verbruik normaal?

Is uw verbruik normaal? Is uw verbruik normaal? Maar dit mag ons niet doen vergeten wat zijn kostprijs en effecten op het milieu zijn. Ook al hebben we geen vat op de prijzen, ons verbruik kunnen we wel zelf beïnvloeden. Deze

Nadere informatie

Overwegende dat de emissies op basis van fossiele brandstoffen op korte of lange termijn de buffercapaciteit van de biosfeer kunnen overschrijden;

Overwegende dat de emissies op basis van fossiele brandstoffen op korte of lange termijn de buffercapaciteit van de biosfeer kunnen overschrijden; Gelet op de bepalingen van gemeentedecreet inzonderheid op artikel 42; Gelet op de ondertekende samenwerkingsovereenkomst Milieu als opstap naar duurzame ontwikkeling waarbij de stad Landen zich ertoe

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 2013

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 2013 Voortgangsrapportage CO 2 reductie 2013 CO 2 Prestatieladder - Niveau 3 Datum: 17 maart 2014 Versie: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Basisgegevens... 2 2.1 Beschrijving van de organisatie... 2 2.2

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Hoogboomsteenweg nummer 2 bus 1 bestemming appartement type - softwareversie 9.17.4 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 704 De energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Schuttersvest nummer 69 bus bestemming appartement type - softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 568 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2013

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2013 Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2013 CO 2 Prestatieladder - Niveau 3 Datum: 1 november 2013 Versie: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Basisgegevens... 2 2.1 Beschrijving van de organisatie...

Nadere informatie

3.C.1 Voortgangsrapportage CO2 over het jaar 2018

3.C.1 Voortgangsrapportage CO2 over het jaar 2018 3.C.1 Voortgangsrapportage CO2 over het jaar 2018 Inleiding In het energie management actieplan zijn de reductiedoelstellingen beschreven. Tevens is hierin het plan van aanpak opgenomen waarin de maatregelen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Marktstraat nummer 62 bus bestemming appartement type - softwareversie 9.15.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 1146 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2014 Ter Riele

3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2014 Ter Riele 3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2014 Ter Riele Datum: 11-9-2015 Versie: 3 A.J.J ter Riele Directeur 1. Inleiding Middels deze rapportage wil Ter Riele B.V. (Ter Riele) de voortgang op de CO 2 reductiedoelstellingen

Nadere informatie

CO2-reductiedoelstellingen + voortgang

CO2-reductiedoelstellingen + voortgang CO2-reductiedoelstellingen + voortgang Samen zorgen voor minder CO2 Boskoop 22-08-2018 P. van t Wout Akkoord directie: Datum: Handtekening: 1 Inleiding Dit CO 2 -reductieplan heeft, net zoals het volledige

Nadere informatie

3.C.1 Communicatie over de voortgang van CO 2 bij Prins Bouw.

3.C.1 Communicatie over de voortgang van CO 2 bij Prins Bouw. 3.C.1 Communicatie over de voortgang van CO 2 bij Prins Bouw. Datum: 12-05-2016 Versie: 1 1. Inleiding Middels deze rapportage wil Prins Bouw de voorgang op de CO 2 reductiedoelstellingen laten zien, door

Nadere informatie

Energie besparen door een correcte regeling van de verwarmingsinstallatie: praktijkvoorbeeld in een secundaire school

Energie besparen door een correcte regeling van de verwarmingsinstallatie: praktijkvoorbeeld in een secundaire school Energie besparen door een correcte regeling van de verwarmingsinstallatie: praktijkvoorbeeld in een secundaire school 1. INLEIDING Veel verwarmingsinstallaties in schoolgebouwen draaien op volle toeren,

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Zeedijk nummer 297 bus 0804 bestemming appartement type - softwareversie 9.15.1 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 226 De energiescore

Nadere informatie

CO 2 -Voortgangsrapportage 2018 H1

CO 2 -Voortgangsrapportage 2018 H1 CO 2 -Voortgangsrapportage 2018 H1 Datum: 17 december 2018 Versie: 1 In samenwerking met: Will2Sustain: Adviesbureau in Duurzaam Ondernemen 1. Inleiding Prins Bouw B.V. wil via dit rapport de voorgang

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Ringlaan nummer 64 bus 5 bestemming appartement type - bouwjaar 2003 softwareversie 9.10.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 188 De

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Kortrijksesteenweg nummer 132 bus 0103 bestemming appartement type - bouwjaar 2001 softwareversie 9.11.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

e n e rg i e p restati ece rt f cããt

e n e rg i e p restati ece rt f cããt e n e rg i e p restati ece rt f cããt L Het berekende energieverbruik is een lnsdtatting van de energiezuinigheld van het appartement. Op de sdraal wordt het energieverbruik van het appartement vergeleken

Nadere informatie

156 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

156 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Celestijnenlaan 9 bus 31 3001 gemeente Leuven bestemming appartement type - bouwjaar - softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 156 De energiescore laat toe om de heid

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 2014

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 2014 Voortgangsrapportage CO 2 reductie 2014 CO 2 Prestatieladder - Niveau 3 Datum: 30 januari 2015 Versie: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Basisgegevens... 2 2.1 Beschrijving van de organisatie... 2 2.2

Nadere informatie

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2015

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2015 1 Beknopte samenvatting van de Inventaris hernieuwbare energiebronnen Vlaanderen 2005-2015, Vito, september 2016 1 Het aandeel hernieuwbare energie in 2015 bedraagt 6,0 % Figuur 1 groene stroom uit bio-energie

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Astridplein nummer 12 bus 204 bestemming appartement type - softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 370 De energiescore

Nadere informatie

CO2-reductiedoelstellingen + voortgang

CO2-reductiedoelstellingen + voortgang CO2-reductiedoelstellingen + voortgang Samen zorgen voor minder CO2 Boskoop 18-08-2017 P. van t Wout Akkoord directie: Datum: Handtekening: 1 Inleiding Dit CO 2 -reductieplan heeft, net zoals het volledige

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Sint-Tillostraat nummer 7 bus 10 bestemming appartement type - softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 418 De energiescore

Nadere informatie

3.C.1 Voortgangrapportage CO H1 Ter Riele

3.C.1 Voortgangrapportage CO H1 Ter Riele Datum: 17-08-2016 Versie: 1 3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2016 H1 Ter Riele A.J.J ter Riele Directeur 1. Inleiding Middels deze rapportage wil Ter Riele B.V. (Ter Riele) de voortgang op de CO 2 reductiedoelstellingen

Nadere informatie

227 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

227 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Louis Dhont 24 bus 9 9800 gemeente Deinze bestemming appartement type - bouwar 1994 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²ar): 227 De energiescore laat toe om de heid van

Nadere informatie

CO2-reductiedoelstellingen

CO2-reductiedoelstellingen CO2-reductiedoelstellingen Samen zorgen voor minder CO2 Boskoop 20-02-2017 P. van t Wout Akkoord directie: Datum: Handtekening: 1 Inleiding Dit CO 2 -reductieplan heeft, net zoals het volledige energiemanagementsysteem,

Nadere informatie

LOGBOEK. Verwarmingssysteem type 2. van een flatgebouw. Gebouw:.

LOGBOEK. Verwarmingssysteem type 2. van een flatgebouw. Gebouw:. LOGBOEK Verwarmingssysteem type 2 van een flatgebouw Gebouw:. CONTEXT Het logboek is de 'referentie'-documentatie van de verwarmingssystemen. Het bijhouden van een logboek is een van de eisen van de EPB-reglementering

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestemming type appartement softwareversie 1.3.3 berekend energieverbruik (kwh/m 2 ): 191 Het berekende energieverbruik is een inschatting van de energiezuinigheid van het appartement.

Nadere informatie

Lokaal Kyotoprotocol Rapportage verbruiksgegevens. Bernard Govaert

Lokaal Kyotoprotocol Rapportage verbruiksgegevens. Bernard Govaert Lokaal Kyotoprotocol Rapportage verbruiksgegevens Bernard Govaert Om te kunnen weten hoe uw geleverde inspanningen evolueren, is het van belang van dat u uw energieverbruik registreert. Ondertekenaars

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat de Merodelaan nummer 70 bus 1 bestemming appartement type - softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 461 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Donklaan nummer 188B bus 1 bestemming appartement type - bouwjaar - softwareversie 9.10.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 430 De

Nadere informatie

CO 2 Voortgangsrapportage 2017

CO 2 Voortgangsrapportage 2017 CO 2 Voortgangsrapportage 2017 Datum: 14-06-2018 Versie: 1 1. Inleiding Ieder half jaar communiceert Boeve Afbouw over haar energiebeleid, de reductiedoelstellingen, de reductiemaatregelen, mogelijkheden

Nadere informatie

Evaluatie en Voortgangsrapportage BRANDWIJK PROMO

Evaluatie en Voortgangsrapportage BRANDWIJK PROMO 2013 Evaluatie en Voortgangsrapportage BRANDWIJK PROMO Inhoud Inhoud... 2 1 Inleiding... 3 2 Energieverbruik en CO 2 -footprint... 3 2.1 Referentiejaar... 3 2.2 CO 2 Footprint, doelstellingen en trendanalyse...

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Ranonkelstraat nummer 4 bus 0401 bestemming appartement type - bouwjaar 2004 softwareversie 9.11.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

ENERGIEBALANS VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST Samenvatting

ENERGIEBALANS VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST Samenvatting ENERGIEBALANS VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 216 Samenvatting EINDVERSIE - OKTOBER 218 1. Samenvatting van de energiebalans 216 Elk jaar stelt Leefmilieu Brussel de energiebalans van het Brussels

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Doornikserijksweg nummer 381 bus bestemming appartement type - bouwjaar 2004 softwareversie 9.10.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat Vri jteken i ng sbed i ng De meeste maatregelen die opgenomen zijn op dit certificaat, zijn op dit moment kosteneffectief of kunnen dat worden binnen de geldigheidsduur van het certificaat. Mogelijk zijn

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Wolfstraat nummer 17_45 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.17.4 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 819 De energiescore laat toe om

Nadere informatie

Bedrijfsvoorstelling. Let s optimize your energy. Jozef Mees WWW.BUREAU9000.BE

Bedrijfsvoorstelling. Let s optimize your energy. Jozef Mees WWW.BUREAU9000.BE Bedrijfsvoorstelling Jozef Mees WWW.BUREAU9000.BE Inhoud 1) Visie & Missie 2) UBP 3) Diensten aanbod Visie Bureau 9000 heeft als visie een substantiële bijdrage te leveren aan het inperken van de wereldwijde

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Zeedijk nummer 9 bus 602 bestemming appartement type - softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 259 De energiescore

Nadere informatie

ENERGIE EN MILIEU VERBRUIKSCIJFERS ENERGIE ENERGIE-EFFICIËNTIE GASVERBRUIK

ENERGIE EN MILIEU VERBRUIKSCIJFERS ENERGIE ENERGIE-EFFICIËNTIE GASVERBRUIK az Sint-Blasius Energie & Milieu 216 ENERGIE EN MILIEU VERBRUIKSCIJFERS ENERGIE ENERGIE-EFFICIËNTIE De totale energiekosten van het ziekenhuis bedragen 1% van de omzet, wat vrij hoog is. Daarom volgen

Nadere informatie

Catherine Wuyts Dannie Helsen

Catherine Wuyts Dannie Helsen Catherine Wuyts Dannie Helsen Doordat de energiekost volledig centraal wordt gedragen (door de scholengroep zelf) speelt deze een belangrijke rol bij uitgaven. Tenminste 30% van het budget wordt hiervoor

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat nummer postnummer Eugeen Leenlaan 3 bus 12 3500 gemeente Hasselt bestemming appartement type - bouwjaar 1978 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 406 PROEFCERTIFICAAT

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie bestemming type appartement bouwjaar 1969 softwareversie 9.8.0 berekende energiescore (kwh/m^jaar): 220 De energiescore laat toe om de heid van

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Everselkiezel nummer 75 bus 1 bestemming appartement type - bouwar 1987 softwareversie 9.7.2 berekende energiescore (kwh/m²ar): 376 De energiescore laat toe om de heid

Nadere informatie

De voortgangsrapportage van CO 2 reductie Visscher Oldebroek Jaar 2015

De voortgangsrapportage van CO 2 reductie Visscher Oldebroek Jaar 2015 Datum: 15-01-2016 Versie: 1 De voortgangsrapportage van CO 2 reductie Visscher Oldebroek Jaar 2015 1. Inleiding Halfjaarlijks communiceert Visscher Oldebroek (Visscher) over de voortgang van haar energiebeleid

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Kemmelbergstraat nummer 2 bus 0304 bestemming appartement type - softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 494 De energiescore laat toe om de heid van

Nadere informatie

Bewust Duurzaam Bouwen. Deel 1: Waarom?

Bewust Duurzaam Bouwen. Deel 1: Waarom? Bewust Duurzaam Bouwen Deel 1: Waarom? 1 Bewust Duurzaam Bouwen Bron: www.klimaat.be 2 1. Waarom? 1. Milieu 2. Energie 3. Overheid 4. Comfort 3 1. Waarom? 1. Milieu 2. Energie 3. Overheid 4. Comfort 4

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat certificaatnummer 20120515-0001118936-00000005-8 nummer postnummer Voorhavenlaan 33 9000 bus gemeente A 101 Gent bestemming type appartement - softwareversie 1.3.3 berekend

Nadere informatie

Energie aanpak eigen gebouwen: zelf doen? Energieprestatiecontract? Vlaams EnergieBedrijf

Energie aanpak eigen gebouwen: zelf doen? Energieprestatiecontract? Vlaams EnergieBedrijf Energie aanpak eigen gebouwen: zelf doen? Energieprestatiecontract? 7 mei 2015 Inge Goessens Vlaams EnergieBedrijf Inhoud Korte voorstelling VEB De overheid als energieverbruiker Uw energiefactuur verlagen

Nadere informatie

CO2-reductieplan 2015

CO2-reductieplan 2015 CO2-reductieplan 2015 Samen zorgen voor minder CO2 Rapportage 2015 1 Inleiding Dit CO₂-reductieplan heeft, net zoals het volledige energiemanagementsysteem, zowel betrekking op de totale bedrijfsvoering

Nadere informatie

Review CO 2 reductiesysteem. Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.1

Review CO 2 reductiesysteem. Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.1 Review CO 2 reductiesysteem Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Invalshoek A: Inzicht 3 2.1. Footprint berekening 3 2.2. Kwaliteitsmanagement (ISO 14064-1 hoofdstuk

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Kloosterstraat nummer 3F bus bestemming appartement type - softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 392 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Veemarkt nummer 9A bus bestemming appartement type - softwareversie 9.15.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 442 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

571 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken.

571 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken. nummer postnummer Haven 20 3560 gemeente Lummen bestemming eengezinswoning type open bebouwing bouwar - softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²ar): 571 De energiescore laat toe om de heid van

Nadere informatie

energiedeskundige / Dit certtficaat is geldig tot en met 27 juni 2021 berekend energieverbruik (kwh/m 2):

energiedeskundige / Dit certtficaat is geldig tot en met 27 juni 2021 berekend energieverbruik (kwh/m 2): certificaatnummer 20110627-0000869054-00000007-9 straat Wijngaardstraat nummer 39 bus bestemming type eengezinswoning gesloten bebouwing softwareversie 1.3.3 berekend energieverbruik (kwh/m 2): Het berekende

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Justus Lipsiusstraat nummer 36 bus 0104 bestemming appartement type - bouwjaar 1974 softwareversie 9.10.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Keizerstraat nummer 7 bus 21 bestemming appartement type - bouwar 1982 softwareversie 9.10.0 berekende energiescore (kwh/m²ar): 297 De

Nadere informatie

DE OPMAAK VAN EEN SEAP VOOR DE GEMEENTE KLUISBERGEN KLIMAATTEAM 1 12.10.2015

DE OPMAAK VAN EEN SEAP VOOR DE GEMEENTE KLUISBERGEN KLIMAATTEAM 1 12.10.2015 DE OPMAAK VAN EEN SEAP VOOR DE GEMEENTE KLUISBERGEN KLIMAATTEAM 1 12.10.2015 Agenda Welkom door de Schepen Lode Dekimpe Inleiding SEAP door Kim Rienckens (provincie Oost-Vlaanderen) Nulmeting en uitdagingen

Nadere informatie

Prof. Jos Uyttenhove. E21UKort

Prof. Jos Uyttenhove. E21UKort Historisch perspectief 1945-1970 Keerpunten in de jaren 70 oliecrisis en milieu Tsjernobyl (1986) ramp door menselijke fouten Kyoto protocol (1997) (CO 2 en global warming problematiek) Start alternatieven

Nadere informatie

3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2015(1) Ter Riele

3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2015(1) Ter Riele Datum: 11-09- Versie: 2 3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 (1) Ter Riele A.J.J ter Riele Directeur 1. Inleiding Middels deze rapportage wil Ter Riele B.V. (Ter Riele) de voortgang op de CO 2 reductiedoelstellingen

Nadere informatie

I N S P E C T I E P R O T O C O L. DEEL I: Inleiding, toepassingsgebied en aanbevelingen. 1. Inleiding 2

I N S P E C T I E P R O T O C O L. DEEL I: Inleiding, toepassingsgebied en aanbevelingen. 1. Inleiding 2 I N S P E C T I E P R O T O C O L DEEL I: Inleiding, toepassingsgebied en aanbevelingen 1. Inleiding 2 1.1 Doel en inhoud van het energieprestatiecertificaat voor bestaande gebouwen met een woonfunctie

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Vissersstraat nummer 68 bus 3 bestemming appartement type - softwareversie 9.19.8 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 299 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

Energiebesparing in de bouw

Energiebesparing in de bouw Energiebesparing in de bouw - Overheidsbeleid - Wettelijke kaders - Praktische omzetting Bijdragen van: ing. W.Baartman ir. J.Ouwehand Wetgeving en overheidsbeleid Transitie naar een duurzame energiehuishouding

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Jeneverbeslaan nummer 21 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 1906 De energiescore laat toe om

Nadere informatie

edup 2015 Overzicht monitoringinstrumenten planet -onderdelen (onderdeel II) Gemeente Zuidhorn januari 2016

edup 2015 Overzicht monitoringinstrumenten planet -onderdelen (onderdeel II) Gemeente Zuidhorn januari 2016 1 edup 2015 Overzicht monitoringinstrumenten planet -onderdelen (onderdeel II) Gemeente Zuidhorn januari 2016 2 Inleiding Voor u ligt het de evaluatie van het Duurzaamheidsuitvoeringsplan 2015: het edup

Nadere informatie

Discussienota Residentiële Sector. BAU+ studie: Energie- en broeikasgasscenario s voor het Vlaamse gewest verkenning beleidsscenario s tot 2030

Discussienota Residentiële Sector. BAU+ studie: Energie- en broeikasgasscenario s voor het Vlaamse gewest verkenning beleidsscenario s tot 2030 Discussienota Residentiële Sector BAU+ studie: Energie- en broeikasgasscenario s voor het Vlaamse gewest verkenning beleidsscenario s tot 2030 Nele Renders 1 Inhoud Inleiding Aannames Beleidsdoelstellingen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Isschotweg nummer 98 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 1557 De energiescore laat toe om de

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Molenbergstraat nummer 94 bus 2 bestemming appartement type - bouwjaar 1959 softwareversie 9.7.1 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

525 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken.

525 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken. nummer postnummer Dorps 23 2830 gemeente Willebroek bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar 1918 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 525 De energiescore laat toe

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Jozef Wautersstraat nummer 149 bus bestemming type eengezinswoning gesloten bebouwing softwareversie 9.15.1 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

204 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

204 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Pastorij 8 bus B005 1853 gemeente Grimbergen bestemming appartement type - bouwjaar 1968 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 204 De energiescore laat toe om de heid

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Hofgracht nummer 3 bus 3 bestemming appartement type - softwareversie 9.15.1 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 220 De energiescore

Nadere informatie

CO2-reductieplan. Samen zorgen voor minder CO2. Rapportage M

CO2-reductieplan. Samen zorgen voor minder CO2. Rapportage M CO2-reductieplan Samen zorgen voor minder CO2 Rapportage 2016-6M 1 Inleiding Dit CO₂-reductieplan heeft, net zoals het volledige energiemanagementsysteem, zowel betrekking op de totale bedrijfsvoering

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie

energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie nummer postnummer De Moy 25 bus V2 2018 gemeente Antwerpen bestemming appartement type - bouwjaar - softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 131 De energiescore laat toe om de heid van

Nadere informatie

204 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

204 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Leopold II Laan 213 bus 102 8670 gemeente Koksijde bestemming appartement type - bouwjaar 2004 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 204 De energiescore laat toe om

Nadere informatie

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec)

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec) Kernenergie En dan is er nog de kernenergie! Kernenergie is energie opgewekt door kernreacties, de reacties waarbij atoomkernen zijn betrokken. In een kerncentrale splitst men uraniumkernen in kleinere

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2016-H1. Periode: 1 januari t/m 30 juni 2016

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2016-H1. Periode: 1 januari t/m 30 juni 2016 CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2016-H1 Periode: 1 januari t/m 30 juni 2016 Opgesteld door: Gerda de Raad - Will2Sustain Datum: 3 oktober 2016 Versie: Concept Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1

Nadere informatie