Voorstelling project TECOL (Technology-enhanced collaborative learning)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorstelling project TECOL (Technology-enhanced collaborative learning)"

Transcriptie

1 Persvoorstelling dinsdag 7 juni 2016 Voorstelling project TECOL (Technology-enhanced collaborative learning) Ook de volgende jaren investeert KU Leuven in educatief technologische oplossingen om interactie en samenwerken in contactonderwijs, multilocatieleren en afstandsonderwijs te ondersteunen en te faciliteren. De universiteit gaat hiervoor samenwerken met de bedrijven Barco, pionier op vlak van visualisatie en connectiviteit, en Televic Education, gespecialiseerd in oplossingen voor collaboratief leren, online testen en klasmanagement. De eerste proeftuinen voor het project dat het acroniem TECOL (Technology enhanced collaborative learning) kreeg, worden aan Campus Kulak Kortrijk uitgewerkt. Programma: uur: Ontvangst uur: Welkom door professor Marc Depaepe, vicerector KU Leuven Campus Kulak Kortrijk uur: Voorstelling van het project door professor Piet Desmet en professor Fien Depaepe, coördinatoren van het project uur: Toelichting door de heer Eric Van Zele, CEO Barco uur: Toelichting door de heer Lieven Danneels, CEO Televic uur: Afsluitend woord door professor Rik Torfs, rector KU Leuven uur: Plechtige ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst uur: Live demonstratie uur: Ruimte voor (individuele) interviews

2 KU Leuven start samenwerking met Barco en Televic Education om via technologie interactie en samenwerking in het contactonderwijs sterk te verhogen. Situering Het gebruik van educatieve technologie binnen het onderwijs is niet nieuw. Digitale schoolborden, het inzetten van tablets, het gebruik van elektronische leerplatformen zijn ondertussen gemeengoed geworden binnen het onderwijs. De technologie wordt vandaag echter vooral ingezet voor de organisatie van het onderwijsgebeuren, het verspreiden van informatie en het faciliteren van communicatie tussen de verschillende actoren. Het leren zelf, de interactie tijdens colleges en de samenwerking in werkzittingen en practica worden slechts in beperktere mate technologisch ondersteund. Ook multilocatieleren laat vandaag zelden echte interactie en samenwerking toe. Met de uitbouw van het TECOL-project (Technology Enhanced COllaborative Learning) willen KU Leuven, Barco en Televic technologische oplossingen ontwikkelen die net het interactief en collaboratief leren meer centraal plaatsen. Zo zal de interactie tussen docent en studenten bijvoorbeeld worden aangemoedigd door tijdens interactieve hoorcolleges live polling met open en gesloten vragen door te sturen naar de eigen toestellen van studenten. In collaboratieve leerruimtes zal het samen verwerken en construeren van kennis aangemoedigd worden door onder andere het delen van schermen en documenten en innovatieve oplossingen voor peer rating. Deze ingrepen hebben als doel de betrokkenheid van de studenten te verhogen wat tot betere leerresultaten zou moeten leiden. Bovendien moeten deze didactische leervormen ook bijdragen tot het verwerven van competenties die in het latere werkveld relevant zijn. De ontwikkelde TECOL-technologie zal tijdens alle vormen van contactonderwijs, dus zowel in hoorcolleges als in de werkzittingen en practica, actief ingezet kunnen worden. Tegelijk wordt er onderzocht hoe interactie en samenwerking tussen verschillende locaties of vanop afstand gerealiseerd kan worden. Via TECOL wil de KU Leuven dus nagaan op welke manier recente educatief technologische oplossingen ingezet kunnen worden om interactie en samenwerken in zowel contactonderwijs, multilocatieleren als afstandsonderwijs te ondersteunen en faciliteren. De KU Leuven zet hiervoor een ruim pallet aan proeftuinen op aan de Campus Kulak Kortrijk. Alle faculteiten en ook permanente vorming zijn hierbij betrokken. De proeftuinen zullen via wetenschappelijk onderzoek op hun effectiviteit geëvalueerd worden.

3 Partners Voor de realisatie van dit project gaat de KU Leuven samenwerken met Televic Education en Barco. Televic Education is opgericht in 1956 als onderdeel van de Televic groep, en is een wereldleider in de ontwikkeling en implementatie van wetenschappelijk onderbouwde oplossingen voor e-learning, online testen en collaboratief leren, digitale multimedia- en taallabo's, tolkenopleidingssystemen en klasmanagementsystemen. Barco is reeds jaren een pionier op vlak van visualisatie en connectiviteit. Met hun incubator Education bieden ze oplossingen om collaboratief leren in learning spaces te ondersteunen. Binnen het TECOL-project worden de oplossingen van beide spelers geïntegreerd en op hun effectiviteit getoetst. Binnen de eigen rangen doet de KU Leuven een beroep op de specifieke onderzoeksexpertise binnen de KU Leuven Campus Kulak Kortrijk, die meer bepaald te vinden is binnen de iminds-onderzoeksploeg ITEC en binnen de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. Ook de Faculteit Geneeskunde, die het voorbije jaar met hun collaboratieve leerruimte eerste expertise opbouwde, brengt heel wat knowhow binnen. Tenslotte participeren alle faculteiten, permanente vorming en alle stafdiensten actief aan dit project.

4 Aanpak Het TECOL onderzoeksproject, beoogt de ontwikkeling van een living lab voor interactief en collaboratief leren. Centraal staat een locatie-bewust platform, waarmee zowel de docent als de studenten van op hun eigen toestel (laptop, smartphone, tablet) verbinding kunnen maken om samen leertaken uit te voeren, leermomenten voor te bereiden of achteraf te verwerken. Het reeds bestaande en sterk gepromote bring-your-own-device-principe van de KU Leuven zal hierdoor nog sterker aanwezig zijn in de dagdagelijkse onderwijspraktijk. In drie proeftuinen zal op verschillende manieren collaboratief leren worden ingebouwd. Onderliggend aan elk van deze proeftuinen is het online collaboratief platform dat alle leeractiveiten ondersteunt. Het TECOL-project wil echter verder gaan dan de loutere implementatie van de educatieve technologie en zet sterk in op wetenschappelijk onderzoek naar de meerwaarde van deze ontwikkelingen. De aanwezigheid van de proeftuinen op de Kortrijkse campus zorgen ervoor dat het onderzoek ook kan plaatsvinden binnen een reële (of ecologisch valide ) setting, wat de betrouwbaarheid en validiteit van de onderzoeksresultaten alleen maar ten goede komt. Proeftuinen Proeftuin 1: Inzet op het interactief hoorcollege De eerste proeftuin richt zich op het inzetten van technologie om hoorcolleges interactiever te maken. De docent kan op een eenvoudige manier vanop zijn/haar eigen toestel een presentatie draadloos projecteren en kan daarnaast extra (ook externe) bronnen binnen halen en projecteren. Voorts zal de interactie tussen docent en studenten worden aangemoedigd door tijdens hoorcolleges silent questions, brainstormvragen of open vragen door te sturen naar de eigen toestellen van studenten. Het zal ook mogelijk zijn om spelelementen in hoorcolleges in te bouwen via bijvoorbeeld live polling. Uiteraard blijft er ook de mogelijkheid om colleges te streamen en/of op te nemen. Maar deze functionaliteit wordt uitgebreid met de mogelijkheid om tijdens en na het hoorcollege notities aan de opname of ander leermateriaal (zoals een powerpointpresentatie) toe te voegen en deze te delen met de docent en medestudenten. Bijkomend kan er ook naar andere auditoria of leslokalen gestreamd worden waarbij bidirectionele geluids- en video-opname mogelijk wordt. Dit moet toelaten om ook voor een grote groep van studenten, die de maximale capaciteit van een standaard auditorium overschrijdt, hoorcolleges op een interactievere manier te organiseren.

5 Proeftuin 2: Uitbouwen van collaboratieve leerruimtes Voor de tweede proeftuin worden collaboratieve leerruimtes ingericht. Deze leerruimtes zullen vooral worden ingezet bij werkzittingen en practica. Alle functionaliteiten van het interactief hoorcollege zijn ook hier beschikbaar, met een aantal extra mogelijkheden die het collaboratief leren zo goed mogelijk ondersteunen. In deze ruimte zullen een aantal werkplekken ingericht worden met daarbij telkens een flexibele display en bijhorend meubilair. Per werkplek werken studenten samen aan casussen, opdrachten, etc. waarbij de individuele schermen van studenten gedeeld kunnen worden op het groepsscherm of waarbij via het groepsscherm samengewerkt kan worden aan de opdracht. De aanwezige docent kan het groepsscherm overnemen, projecteren naar andere groepsschermen of het eigen scherm naar de groepsschermen projecteren. De bronnen die op deze schermen kunnen worden gedeeld, zijn divers: gaande van tekstuele data over presentatiesoftware of beeldmateriaal tot een live-verbinding met een externe speler (vb. ziekenhuis). Daarnaast zullen de studenten ook toegelaten worden om in hetzelfde platform elkaars gedrag tijdens het groepswerk te beoordelen, via een innovatieve peer-rating tool. Om specifieke (vb. taal)vaardigheden te leren, kunnen nog extra functionaliteiten toegevoegd worden zoals simulaties, interviews en rollenspelen met native speakers.

6 Proeftuin 3: Het mogelijk maken van multi-locatieleren Naast de functionaliteiten van het interactief hoorcollege en de collaboratieve leerruimte, is de belangrijkste bijkomende functionaliteit het mogelijk maken van multi-locatieleren. Er wordt een immersieve omgeving gecreëerd waar de studenten op een andere locatie evenveel deel uitmaken van het lesgebeuren (i.e. gelijke interactiemogelijkheden) als de studenten die met de docent in dezelfde fysieke ruimte zitten. Er is met name geen onderscheid meer in de fysieke ruimte waarin een student en docent zich bevinden. Deze setting kan zonder probleem uitgebreid worden voor meerdere locaties. Collaboratief platform Onderliggend aan de drie proeftuinen samen is er het online collaboratief platform. Het laat een volledige tracering toe van alle leeractiviteiten tijdens het contactonderwijs. Het biedt bovendien de mogelijkheid aan om studie nota s aan te maken bij alle leermaterialen, deze gericht te selecteren en mogelijks ook te delen met medestudenten. De docent kan dan weer op een efficiënte manier de contactmomenten voorbereiden en opvolgen. Het collaboratief platform is ook flexibel te integreren in bestaande leerplatformen.

7 Waarom? Belang voor KU Leuven Voor de KU Leuven en haar Kortrijkse campus houdt dit project een aantal opportuniteiten in. Enerzijds is dit een kans om zich als universiteit verder te positioneren als voortrekker in educatieve technologie en kan Kulak zich versterken als proeftuin en living lab voor onderzoek naar educatieve technologie. Bovendien biedt collaboratief leren ook didactisch een sterke meerwaarde. Bovenop het aanleren van de opleidingsspecifieke kennis en vaardigheden kan er via het project, nog meer dan anders, ingezet worden op het verwerven van vaardigheden die nodig zijn als toekomstig professional: leiderschap opnemen, samenwerken, efficiënt overleggen, feedback geven, etc. Studenten van de campus Kulak worden hierin via het TECOL-project sterk ondersteund en op die manier integraal klaargestoomd voor het toekomstige beroepsleven. Het living lab laat ook toe om nieuwe werkvormen in te zetten die voor meer variatie zorgen in de dagelijkse lespraktijk. Ook dit komt kennisverwerving en het aanleren van vaardigheden ten goede. Door collaboratief leren zijn studenten meer betrokken bij het lesgebeuren, kunnen ze de leerstof sneller integreren en hebben ze een groter begrip van het geleerde omdat ze hun kennis meteen kunnen toepassen, demonstreren en hierop feedback krijgen van zowel medestudenten en docent, en in een latere fase ook expert-professionals. Belang voor Televic Education De stap naar een online collaboratieplatform is een logische volgende stap voor Televic Education. Door mee te stappen in het TECOL project wordt de huidige oplossing uitgebreid met nieuwe mogelijkheden, zoals asynchroon werken aan een taak (niet meer gebonden aan een tijdstip), remote werken (niet meer gebonden aan een klaslokaal of aula) en participeren met uw eigen toestel (tablet, smartphone, BYOD of bring your own device). Het platform speelt bovendien in op de trends van de flipped classroom, peer reviewing en rating, collaborative learning en discussion en blended learning. Het collaboratieplatform dat zal gereleased worden als resultaat van de proeftuin met KU Leuven past bovendien perfect in de nieuwe product suite die Televic Education aan het uitbouwen is, en waar nog 2 andere nieuwe producten deel van zullen uitmaken: TranslationQ, een systeem om vertalingen objectief te evalueren en reviseren, en de nieuwe versie van Edumatic, het online oefen- en toetsplatform waarop vandaag al duizenden gebruikers mee oefenen en examens op afleggen. In de nieuwe product suite zullen de aparte producten (collaboratieplatform, Edumatic en TranslationQ) zowel apart op de markt kunnen gebracht worden als gecombineerd in een sterk geïntegreerde totaaloplossing. De focus bij de ontwikkeling ligt voor Televic Education op de gebruiksvriendelijkheid voor zowel de docent als de student en op de datasecurity van de product suite die in de cloud zal gehost worden. In het TECOL project focust Televic Education vooral op de uitbouw van het

8 softwareplatform: Televic Education zal het portaal ontwikkelen waarin de lectures (live klassen) en groepswerken (asynchroon) kunnen plaatsvinden. Studenten en docenten zullen binnen dat portaal eigen collaboratieve activiteiten kunnen uitwerken, zoals de mogelijkheid om quizzes en polls te lanceren en door studenten op hun eigen toestel te laten beantwoorden, peer reviews en ratings, samenwerken op documenten, annoteren op geprojecteerde slides en andere bronnen. Belang voor Barco Op basis van haar expertise met het draadloos delen (ClickShare) en de connectiviteit in controle- en vergaderzalen, heeft Barco enkele jaren geleden onderzoek opgestart naar hoe de technologie betrokkenheid - en plezier - in een klascontext kan stimuleren. Het Collaborative Learning Platform dat Barco lanceerde in 2015 maakt samenwerking en interactiviteit mogelijk: het helpt docenten en hun studenten om de informatie vanop hun eigen apparaten op de klasdisplays te projecteren, inhoud draadloos te delen en interactief samen te werken. Onder het TECOL project, zal de KU Leuven nu de effectiviteit en de waarde van Barco s onderwijsplatform testen.

9 Meer informatie: 8 Coördinatoren van het project: Prof. Dr. Piet Desmet Faculteit Letteren, Campus Kulak Kortrijk Kulak - Etienne Sabbelaan 53 - bus Kortrijk piet.desmet@kuleuven.be Prof. Dr. Fien Depaepe Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, Campus Kulak Kortrijk Kulak - Etienne Sabbelaan 53 - bus Kortrijk fien.depaepe@kuleuven.be Project management: Voor KU Leuven Campus Kulak Kortrijk: Ine Windey Kulak - Etienne Sabbelaan 53 bus Kortrijk ine.windey@kuleuven.be Voor Barco: Wim Barbaix Barco Beneluxpark Kortrijk wim.barbaix@barco.com Voor Televic Education: Stijn De Vleeschhouwer Televic Education - Leo Bekaertlaan Izegem S.DeVleeschhouwer@televic.com Nieuwsdienst KU Leuven: nieuws@kuleuven.be Persvragen: Tine Danschutter (persattaché, ), Sigrid Somers (perschef, )

Resultaten campusbrede bevraging

Resultaten campusbrede bevraging https://www.kuleuven-kulak.be/tecol/ Resultaten campusbrede bevraging Proeftuinen binnen TECOL Proeftuinen binnen TECOL uitgelicht Proeftuinen@kulak Interactief hoorcollege Open leercentrum TECOL platform

Nadere informatie

Proeftuinen binnen

Proeftuinen binnen Proeftuinen binnen TECOL@Kulak TECOL, wat staat voor Technology Enhanced Collaborative Learning, wordt geconcretiseerd in diverse proeftuinen binnen vier verschillende educatieve settings. Deze settings

Nadere informatie

Piet Desmet over onderwijs

Piet Desmet over onderwijs Editie januari 2018 Smart Education Piet Desmet over onderwijs Technologie kan een revolutie in het onderwijs betekenen; met imecs Smart Education programma hebben we het ecosysteem gecreëerd om deze innovatie

Nadere informatie

Zakelijke taalopleidingen voor professionals

Zakelijke taalopleidingen voor professionals 8 STE EDITIE Zakelijke taalopleidingen voor professionals DUITS / ENGELS / FRANS KORTRIJK OF LEUVEN OKTOBER 2010 - FEBRUARI 2011 CONCEPT We hanteren een uniek en innovatief opleidingsconcept gebaseerd

Nadere informatie

Til de kennis in uw organisatie naar een hoger niveau

Til de kennis in uw organisatie naar een hoger niveau Edumatic Quantifying knowledge. Til de kennis in uw organisatie naar een hoger niveau LEREN - METEN - TESTEN - WETEN Weet u dit? Het is wetenschappelijk bewezen dat heel wat nieuwe kennis, via eender welke

Nadere informatie

Opleiding Medisch Frans

Opleiding Medisch Frans Opleiding Medisch Frans Vraagstelling/Probleemstelling Omschrijving van het probleemstelling: Door zijn dichte positionering ten opzichte van Wallonië en Frankrijk, trekt az groeninge te Kortrijk steeds

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Via secretariaat en/of website. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken:

ECTS- FICHE. Via secretariaat en/of website. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken: HBO5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Visies op Begeleiden Code: Visies op begeleiden Academiejaar: 2015-2016 Studietijd: 60 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: mogelijk Onderwijstaal: Nederlands

Nadere informatie

Handelsschool omarmt geïntegreerd leren en onderwijs van externe docenten om sneller resultaten te boeken

Handelsschool omarmt geïntegreerd leren en onderwijs van externe docenten om sneller resultaten te boeken Handelsschool omarmt geïntegreerd leren en onderwijs van externe docenten om sneller resultaten te boeken Technology (ESMT) www.esmt.org Werknemers: 200 Duitsland Onderwijs De Technology (ESMT) wil haar

Nadere informatie

Avans visie Onderwijs & ICT

Avans visie Onderwijs & ICT Avans visie Onderwijs & ICT Samen het maximale uit jezelf halen met ICT Algemeen De visie op Onderwijs en ICT is afgeleid van de Avans Onderwijsvisie en opgesteld vanuit de overtuiging dat we onze ambitie

Nadere informatie

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Helder &Wijzer Mijn opdrachten In een kort, blended programma In het kort Voor wie docenten/trainers die blended opdrachten willen leren ontwerpen en ontwikkelen

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Werken in en met groepen Academiejaar: 2015-2016. Via secretariaat en/of website

ECTS- FICHE. Werken in en met groepen Academiejaar: 2015-2016. Via secretariaat en/of website HBO5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Werken in en met groepen Code: Werken in en met groepen Academiejaar: 2015-2016 Studietijd: 40 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: mogelijk Onderwijstaal:

Nadere informatie

EFFICIENTE ZITTINGSVERSLAGEN IN 1-2-3

EFFICIENTE ZITTINGSVERSLAGEN IN 1-2-3 EFFICIENTE ZITTINGSVERSLAGEN IN 1-2-3 Geïntegreerde oplossingen voor het perfecte zittingsverslag. Van microfoon tot streaming. Als Algemeen Directeur van een gemeenteraad of OCMW-raad bent u op zoek naar

Nadere informatie

EXCLUSIEF BIJ VANERUM BELGIË. De totaaloplossing voor leren in de. eeuw. ste

EXCLUSIEF BIJ VANERUM BELGIË. De totaaloplossing voor leren in de. eeuw. ste EXCLUSIEF BIJ VANERUM BELGIË De totaaloplossing voor leren in de ste eeuw De totaaloplossing Om leerlingen voor te bereiden op een job in de 21 ste eeuw, moeten we niet alleen een leeromgeving creëren

Nadere informatie

Kernwaarden + Een stip aan de horizon

Kernwaarden + Een stip aan de horizon Kernwaarden + Een stip aan de horizon Samenwerkende Mediatheken Fontys Hogescholen Versie 1.0, 19 januari 2016 Inleiding Fontys Mediatheken ondersteunen en faciliteren het onderwijs en het onderzoek bij

Nadere informatie

Hierbij de presentatie met bijhorende E-links. Tessa De Block Kathleen De Greef Roy Remmen

Hierbij de presentatie met bijhorende E-links. Tessa De Block Kathleen De Greef Roy Remmen In de research club van 18 oktober demonstreerde dr. Mary Dankbaar het flipped classroommodel, toegepast in het medisch onderwijs van het Erasmus Medisch Centrum van Rotterdam. Aan de hand van een 5-tal

Nadere informatie

INFODAG 22 FEBRUARI 2017

INFODAG 22 FEBRUARI 2017 INFODAG 22 FEBRUARI 2017 KU LEUVEN CAMPUS KULAK KORTRIJK Welkom! Beste toekomstige student en ouder, we zijn bijzonder blij om jou te mogen verwelkomen aan onze campus. Vandaag proberen wij een antwoord

Nadere informatie

PRAKTIJKVOORBEELDEN MULTI-LOCATIELEREN ONDERWIJSRUIMTES VOOR ONLINE ÉN FACE-TO-FACE-ONDERWIJS

PRAKTIJKVOORBEELDEN MULTI-LOCATIELEREN ONDERWIJSRUIMTES VOOR ONLINE ÉN FACE-TO-FACE-ONDERWIJS PRAKTIJKVOORBEELDEN MULTI-LOCATIELEREN ONDERWIJSRUIMTES VOOR ONLINE ÉN FACE-TO-FACE-ONDERWIJS INHOUD Multi-locatieleren 3 Het verschil tussen een virtual classroom en een remote classroom 4 Praktijkvoorbeeld

Nadere informatie

Flipped classroom: hoger onderwijs op zijn kop?

Flipped classroom: hoger onderwijs op zijn kop? Flipped classroom: hoger onderwijs op zijn kop? Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com LEARNING LAB 1 Sessieleider: Wilfred Rubens 14.15 17.15 uur / zaal E-1.20 http://www.slideshare.net/wrubens http://www.wilfredrubens.com

Nadere informatie

Welkom op de studiedag. Financiële educatie. Prof. Dr. Kristof De Witte 18 april 2016

Welkom op de studiedag. Financiële educatie. Prof. Dr. Kristof De Witte 18 april 2016 Welkom op de studiedag Financiële educatie Prof. Dr. Kristof De Witte 18 april 2016 Programma 1. Inleiding 2. Algemeen kader Prof. Dr. Geert van Campenhout (KU Leuven) 3. Financiële geletterdheid van jongeren

Nadere informatie

Qsuite in een mobiele applicatie. Geschikt voor telefoon en tablet

Qsuite in een mobiele applicatie. Geschikt voor telefoon en tablet Qsuite in een mobiele applicatie Geschikt voor telefoon en tablet Er is geen stoppen meer aan Het internetgebruik in de wereld neemt iedere dag toe. IT is overal,. Internet is steeds meer, vaker en sneller

Nadere informatie

SMART SCHOOLS PROJECTOPROEP 2018

SMART SCHOOLS PROJECTOPROEP 2018 SMART EDUCATION @ SCHOOLS PROJECTOPROEP 2018 PUBLIC 9 maart 2018 OVERZICHT Imec Imec Smart Education Smart Education @ Schools Waarom? Wat? Wie? Budget Voorbeelden Aanvraagprocedure & evaluatiecriteria

Nadere informatie

atworkshops Live online & interactief Experts in live, online & interactief leren en samenwerken

atworkshops Live online & interactief Experts in live, online & interactief leren en samenwerken atworkshops Live online & interactief Experts in live, online & interactief leren en samenwerken Hoe zorg je er in deze turbulente tijden voor dat mensen zich blijven ontwikkelen en relevant blijven voor

Nadere informatie

Wat is de positie binnen de eigen organisatie? De cursus wordt gegeven binnen een elective in het afstandsonderwijs.

Wat is de positie binnen de eigen organisatie? De cursus wordt gegeven binnen een elective in het afstandsonderwijs. Pilot 3: UM VCR Pilot Naam Instelling VCR course UM UM Studenten Aantal Ronde 2 Datum uitvoering 2011 Contactpersoon Katerina Bohle Carbonel Introductie van de pilot. Waarom deze pilot? Doelstelling Voor

Nadere informatie

Blended learning is een ideale tool om te werken aan volgende doelstellingen:

Blended learning is een ideale tool om te werken aan volgende doelstellingen: Wat is E-classroom? E-classroom is het nieuw digitaal platform van RVO-Society dat projecten, modulair, in een blended-learning formaat aanbiedt. Deze nieuwe vorm van didactiek combineert zelfstandig online

Nadere informatie

Blended Learning met Canvas. De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten

Blended Learning met Canvas. De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten Blended Learning met Canvas De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten Als opleider weet u als geen ander hoe belangrijk het is om kennis snel en succesvol over te dragen. Daarnaast wilt

Nadere informatie

Werkstudentenprogramma Bachelor of Laws in de Rechten (KU Leuven Kulak)

Werkstudentenprogramma Bachelor of Laws in de Rechten (KU Leuven Kulak) Werkstudentenprogramma Bachelor of Laws in de Rechten (KU Leuven Kulak) Website:http://www.kuleuvenkulak.be/nl/onderwijs/onderwijsaanbod/Rechten/bachelor-in-de-rechtenwerkstudentenprogramma Vraagstelling/Probleemstelling

Nadere informatie

MuLLLti. SLO Vakdidactiek en thema s

MuLLLti. SLO Vakdidactiek en thema s MuLLLti SLO Vakdidactiek en thema s Kristof De Witte Veerle Mommaerts Overzicht presentatie Situatieschets Fase 1: verkenning Fase 2: wat doen we? Fase 3: uitwerking Fase 4: evaluatie en leermoment Situatieschets

Nadere informatie

VIRTUELE MOBILITEIT: EEN ALTERNATIEF VOOR OF EEN AANVULLING OP FYSIEKE MOBILITEIT?

VIRTUELE MOBILITEIT: EEN ALTERNATIEF VOOR OF EEN AANVULLING OP FYSIEKE MOBILITEIT? VIRTUELE MOBILITEIT: EEN ALTERNATIEF VOOR OF EEN AANVULLING OP FYSIEKE MOBILITEIT? Ilse Op de Beeck Leuvens Instituut voor Media en Leren KU Leuven 30 juni 2014 14 e Frans-Nederlandse Ontmoetingsdagen

Nadere informatie

i3sync PLUG & PLAY DRAADLOOS PRESENTATIE MIDDEL

i3sync PLUG & PLAY DRAADLOOS PRESENTATIE MIDDEL i3sync PLUG & PLAY DRAADLOOS PRESENTATIE MIDDEL VERANDER DE MANIER WAAROP U VERGADERT Of geef presentaties met dit compacte en lichtgewicht presentatie device. De i3sync is eenvoudig te gebruiken en stelt

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Via secretariaat en/of website. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken:

ECTS- FICHE. Via secretariaat en/of website. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken: HBO5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Doelgroepen B Code: Doelgroepen B Academiejaar: 2015-2016 Studietijd: 40 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: mogelijk Onderwijstaal: Nederlands Lector(en):

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Biologische basis van gedrag Cluster: 1 Academiejaar: 2015-2016. Hoofdvestiging centrum CVO Horito Via secretariaat en/of website

ECTS- FICHE. Biologische basis van gedrag Cluster: 1 Academiejaar: 2015-2016. Hoofdvestiging centrum CVO Horito Via secretariaat en/of website HBO5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Biologische basis van gedrag Code: Biologische basis van gedrag Cluster: 1 Academiejaar: 2015-2016 Studietijd: 40 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

Blended learning. Waarom, wat en hoe? Steven Verjans

Blended learning. Waarom, wat en hoe? Steven Verjans Blended learning Waarom, wat en hoe? Steven Verjans Pagina 2 A. Haddad, technologies for education Vooraf: Is blended learning een nieuw fenomeen? Niet echt: al lang afwisseling didactische werkvormen

Nadere informatie

i3sync PLUG & PLAY DRAADLOOS PRESENTATIE MIDDEL

i3sync PLUG & PLAY DRAADLOOS PRESENTATIE MIDDEL i3sync PLUG & PLAY DRAADLOOS PRESENTATIE MIDDEL VERANDER DE MANIER WAAROP U VERGADERT Of geef presentaties met dit compacte en lichtgewicht presentatie device. De i3sync is eenvoudig te gebruiken en stelt

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie Specifieke lerarenopleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

Programma FACILITEREN VAN (ONDERZOEK NAAR) ONDERWIJSINNOVATIE. Twijfelnietteveelendoe gewoon, studenten staan er positief tegenover

Programma FACILITEREN VAN (ONDERZOEK NAAR) ONDERWIJSINNOVATIE. Twijfelnietteveelendoe gewoon, studenten staan er positief tegenover Twijfelnietteveelendoe gewoon, studenten staan er positief tegenover FACILITEREN VAN (ONDERZOEK NAAR) ONDERWIJSINNOVATIE JAN VELGHE UNIVERSITEIT GENT 31 mei2016 LNO2 2016 -Hasselt Programma Vóór 2008 2008

Nadere informatie

VOORDELEN VAN BLENDED LEARNING

VOORDELEN VAN BLENDED LEARNING 10 VOORDELEN VAN BLENDED LEARNING En de inzet van technologie vanuit onderwijsgedreven innovatie op scholen in het VO en MBO 10 voordelen van blended learning Blended learning is hot in Nederland. Blended

Nadere informatie

Afstandsonderwijs (AO) binnen de lerarenopleiding Katho

Afstandsonderwijs (AO) binnen de lerarenopleiding Katho Afstandsonderwijs (AO) binnen de lerarenopleiding Katho Vraagstelling/Probleemstelling Omschrijving: De opleiding via afstandsonderwijs is ontstaan vanuit een vraag op de arbeidsmarkt. Er was een tekort

Nadere informatie

Taak 1. Bewegingsarmoede bij kinderen

Taak 1. Bewegingsarmoede bij kinderen Taak 1 10 Bewegingsarmoede bij kinderen U werkt als bewegingswetenschapper op de Hogeschool PXL en u werkt mee aan een onderzoek over bewegingsarmoede bij kinderen. Over dit onderzoek is een kort bericht

Nadere informatie

Didactische werkvormen in het hoger onderwijs. Sandra Heleyn, Isabelle Claeys, Ann Verdonck

Didactische werkvormen in het hoger onderwijs. Sandra Heleyn, Isabelle Claeys, Ann Verdonck Didactische werkvormen in het hoger onderwijs Sandra Heleyn, Isabelle Claeys, Ann Verdonck HoGent, een mix van werkvormen Uitgangspunten: Elk talent telt>>maatwerk gezien diversiteit in instroom Vraag

Nadere informatie

Waarom is juist dit model geschikt om het doel te bereiken? Omdat door live streaming de interactie vergroot wordt.

Waarom is juist dit model geschikt om het doel te bereiken? Omdat door live streaming de interactie vergroot wordt. Pilot Naam Instelling VCR course UM UM Studenten Aantal Ronde 2 Datum uitvoering 2011 Contactpersoon Katerina Bohle Carbonel Introductie van de pilot. Waarom deze pilot? Doelstelling Voor de cursus VCR

Nadere informatie

Dag van de Trainer. Gaat online leren ten koste van verbinding?

Dag van de Trainer. Gaat online leren ten koste van verbinding? Dag van de Trainer Gaat online leren ten koste van verbinding? Marion Reijerink 10 jaar ABN AMRO Trainer sinds 2005 Online trainer sinds 2010 Opleidingen in VS Nu: directeur atsync Trainer van het jaar

Nadere informatie

Het klikt?! Krachtige technologische interventies voor in de NT2-les. Mariet Schiepers en Annelies Houen Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven

Het klikt?! Krachtige technologische interventies voor in de NT2-les. Mariet Schiepers en Annelies Houen Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven Het klikt?! Krachtige technologische interventies voor in de NT2-les Mariet Schiepers en Annelies Houen Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven NedBox.be: oefen je Nederlands online Online taalcoaching

Nadere informatie

FRANEL en STUDIO FRANEL

FRANEL en STUDIO FRANEL FRANEL en STUDIO FRANEL Twee zijden van een flexibele elektronische taalleeromgeving met streaming video BVTL, Leuven, 24 maart 2007 1. Lingu@tic, een Europees Interreg-project www.kuleuven-kortrijk.be/linguatic

Nadere informatie

Vastgesteld november 2013. Visie op Leren

Vastgesteld november 2013. Visie op Leren Vastgesteld november 2013. Visie op Leren Inhoudsopgave SAMENVATTING... 3 1. INLEIDING... 4 1.1 Aanleiding... 4 1.2 Doel... 4 2. VISIE OP LEREN EN ONTWIKKELEN... 6 2.1 De relatie tussen leeractiviteiten

Nadere informatie

Training Gebruik Learning Portal Basis

Training Gebruik Learning Portal Basis Training Gebruik Learning Portal Basis Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Biologische basis van gedrag Cluster: 1 Academiejaar: Periode: 2

ECTS- FICHE. Biologische basis van gedrag Cluster: 1 Academiejaar: Periode: 2 HBO5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Biologische basis van gedrag Code: Biologische basis van gedrag Cluster: 1 Academiejaar: 2016-2017 Periode: 2 Studietijd: 40 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

Connected Learning Het nieuwe interactieve leren! DID-NL/Wim Kluiters

Connected Learning Het nieuwe interactieve leren! DID-NL/Wim Kluiters Connected Learning Het nieuwe interactieve leren! DID-NL/Wim Kluiters Connected Learning Wim Kluiters Product Marketing Manager Learning Systems Welkom op de Landelijke Onderwijsdag Techniek 2 Connected

Nadere informatie

Cursusontwikkeling / Centrale ELO

Cursusontwikkeling / Centrale ELO Cursusontwikkeling / Centrale ELO Leo Wagemans 7 september 2011 Overleg met Leeuwenborgh opleidingen Agenda Uitgangspunten van de OU Onderwijsontwerp en ontwikkeling ADDIE-cyclus Ontwikkelteam / Cursusteam

Nadere informatie

Master in het vennootschapsrecht

Master in het vennootschapsrecht Master in het vennootschapsrecht INTERUNIVERSITAIR PROGRAMMA Faculteit Rechtsgeleerdheid De master in het vennootschapsrecht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid legt de klemtoon op de grondige uitdieping

Nadere informatie

Ricoh Mobile Services

Ricoh Mobile Services Ricoh Mobile Services Mobiliteit binnen handbereik Professioneel gebruik van tablets in Europa Tablets op kantoor: Aantal professionele tabletgebruikers op kantoor 60% Tablets aangeboden door de werkgever

Nadere informatie

E-learning 2020: Trends en ontwikkelingen. Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com

E-learning 2020: Trends en ontwikkelingen. Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com E-learning 2020: Trends en ontwikkelingen Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com Inhoud Introductie Maatschappelijke trends Veranderende opvattingen over leren Technologische trends Trend vs hype

Nadere informatie

Teaching, Learning & Technology

Teaching, Learning & Technology Onderzoek naar inzet mobiele technologie Jeroen Bottema Teaching, Learning & Technology Miniconferentie Inholland innoveert Onderwerpen A. Onderzoek ipad-klas Pabo Haarlem B. Didactische inzet mobiele

Nadere informatie

Specifieke leraren - opleiding economie

Specifieke leraren - opleiding economie COMBINEER MET BACHELOR / MASTER Specifieke leraren - opleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit

Nadere informatie

Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels

Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels Een voordracht geven, een toespraak houden voor collega s, een kritisch publiek overtuigen of een lezing verzorgen voor vakgenoten,

Nadere informatie

Minimumstandaard ICT, ten aanzien van. - voorzieningen binnen de school. - de medewerkers

Minimumstandaard ICT, ten aanzien van. - voorzieningen binnen de school. - de medewerkers Minimumstandaard ICT, ten aanzien van - voorzieningen binnen de school - de medewerkers DDS, januari 2011 Inleiding In dit document wordt de minimum standaard voor ICT beschreven. Alle DDS scholen streven

Nadere informatie

Junior College EEN INITIATIEF VAN

Junior College EEN INITIATIEF VAN Junior College EEN INITIATIEF VAN Junior College is een initiatief van de KU Leuven en KU Leuven Kulak om wetenschap op hoog niveau tot in de klas te brengen. Modules rond wiskunde, geschiedenis en taal

Nadere informatie

ICT in Digi-Taal Presentatie titel

ICT in Digi-Taal Presentatie titel ICT in Digi-Taal Presentatie titel de rol van human centered ICT Ingrid Mulder Lector Human Centered ICT Hogeschool Rotterdam Rotterdam, 00 januari 2007 Engels en Digi-Taal in het basisonderwijs Rotterdam,

Nadere informatie

Postgraduaat Research Valorisation in Engineering Technology

Postgraduaat Research Valorisation in Engineering Technology Postgraduaat Research Valorisation in Engineering Technology Tech market driven in an entrepreneurial context Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen Waarom kiezen voor dit postgraduaat? Bedrijven

Nadere informatie

HOE VERSTERK JE HET ONDERWIJS MET DIGITALE MEDIA Emil Diephuis (DT) Ria Jacobi (O2)

HOE VERSTERK JE HET ONDERWIJS MET DIGITALE MEDIA Emil Diephuis (DT) Ria Jacobi (O2) HOE VERSTERK JE HET ONDERWIJS MET DIGITALE MEDIA Emil Diephuis (DT) Ria Jacobi (O2) 1 ENKELE TRENDS (LEARNING TOMORROW) 1. De gestage groei van e-learning. Met name blended learning wordt de default manier

Nadere informatie

NOUS PARLONS LES MÊMES LANGUES PARTNERS IN TAAL

NOUS PARLONS LES MÊMES LANGUES PARTNERS IN TAAL Communiquer sans frontières Grensverleggend communiceren FRANEL Interreg III-project Frankrijk/Wallonië/Vlaanderen Frans-Vlaams deel-programma NOUS PARLONS LES MÊMES LANGUES PARTNERS IN TAAL 1. Wat is

Nadere informatie

Edumatic: online opleidingen in eigen tempo aanbieden, én de ROI ervan meten

Edumatic: online opleidingen in eigen tempo aanbieden, én de ROI ervan meten Saas-apps / webapps Edumatic: online opleidingen in eigen tempo aanbieden, én de ROI ervan meten Het bedrijf Televic gaat al heel wat jaren mee. Gestart in 1946 als fabrikant van professionele radiosystemen,

Nadere informatie

Taal in de blender. Succesrecepten. Mariet Schiepers_CTO_KU Leuven

Taal in de blender. Succesrecepten. Mariet Schiepers_CTO_KU Leuven Taal in de blender Succesrecepten Mariet Schiepers_CTO_KU Leuven Digitale (onderwijs)revolutie (?) In welke mate kunnen online taken het taalleerproces van anderstalige werknemers versterken? Welke functionele,

Nadere informatie

SPORT MANAGEMENT FUNDAMENTALS

SPORT MANAGEMENT FUNDAMENTALS ONLINE 2015-16 CURSUS SPORT MANAGEMENT FUNDAMENTALS MAAK VAN JE PASSIE VOOR SPORT JE BEROEP HARVEY VAN STEIN Basketbalspeler BC Apollo Alumnus Sport Management Fundamentals Mijn doel is om mijn basketbal

Nadere informatie

Welkom. Christophe Limpens. Solution Consultancy Manager

Welkom. Christophe Limpens. Solution Consultancy Manager Welkom Christophe Limpens Solution Consultancy Manager Veranderende tijden For internal use only. Select your 'R' level. De huidige taal van onze klanten CLOUD Disaster Recovery MAART OKTOBER DECEMBER

Nadere informatie

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs 1 ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs Prof. dr. T. Schellens Leen Casier Veerle Lagaert Prof. dr. B. De Wever Prof. dr. M. Valcke 2 ENW-project Professionaliseringspakket

Nadere informatie

Marktinventarisatie ELO s in het VO

Marktinventarisatie ELO s in het VO Marktinventarisatie ELO s in het VO Voorwoord Omdat we bij itslearning onze dienstverlening continu willen verbeteren, hebben we onderzoek laten doen naar het gebruik van elektronische leeromgevingen (ELO

Nadere informatie

Project e-lectures: van service naar strategie

Project e-lectures: van service naar strategie Project e-lectures: van service naar strategie SURF roadshow Maandag 14 december 2015 Esther Christenhuis en Willemien de Haan Inhoud 1. Project e-lectures 2. Deelprojecten en voorbeelden e-lectures Kennisclips

Nadere informatie

Training Leeractiviteiten ontwikkelen Basis

Training Leeractiviteiten ontwikkelen Basis Training Leeractiviteiten ontwikkelen Basis Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek

Nadere informatie

Interactief college: voorbeelden uit de praktijk. Erwin van Vliet. Universiteit van Amsterdam Center for Neuroscience

Interactief college: voorbeelden uit de praktijk. Erwin van Vliet. Universiteit van Amsterdam Center for Neuroscience Interactief college: voorbeelden uit de praktijk Erwin van Vliet Universiteit van Amsterdam Center for Neuroscience Aanleiding Wat gaan we doen? Demonstratie Praktijkervaringen Vragen 2 e jaar bachelor

Nadere informatie

E-learning Solliciteren. Sanne van Hoof 2 juli 2014

E-learning Solliciteren. Sanne van Hoof 2 juli 2014 E-learning Solliciteren Sanne van Hoof 2 juli 2014 Inhoud workshop 1. Introductie 2. E-learning 3. Nieuwe module: Solliciteren 4. Didactisch concept 5. Inhoud 6. Aanvullend materiaal: Handreikingen 7.

Nadere informatie

Anders kijken, anders leren, anders doen

Anders kijken, anders leren, anders doen Anders kijken, anders leren, anders doen Grensoverstijgend leren en opleiden in zorg en welzijn in het digitale tijdperk HOOFDLIJN 5 Hoofdlijn 5. Consistente en op elkaar aansluitende leertrajecten in

Nadere informatie

Docenten effectiever professionaliseren dankzij ICT. Wilfred Rubens

Docenten effectiever professionaliseren dankzij ICT. Wilfred Rubens Docenten effectiever professionaliseren dankzij ICT Wilfred Rubens Programma Introductie Huidige situatie docentprofessionalisering digitale didactiek Perspectieven op een alternatief Voorbeelden en leervragen

Nadere informatie

11/8/2016. Academisch Schrijven in het curriculum. Opzet van deze bijeenkomst. Academisch schrijven. Toepassing in curriculum.

11/8/2016. Academisch Schrijven in het curriculum. Opzet van deze bijeenkomst. Academisch schrijven. Toepassing in curriculum. Academisch Schrijven in het curriculum Dr N. Saab, ICLON, Dr Ph. Dol, Academisch Talencentrum, Dr. J.A. Mol, Faculteit der Archeologie Opzet van deze bijeenkomst Interactief: 1. Wij geven enkele voorbeelden

Nadere informatie

Green Shipping. Hoe kan het Nieuwe Leren hier een bijdrage aan leveren?

Green Shipping. Hoe kan het Nieuwe Leren hier een bijdrage aan leveren? Green Shipping Hoe kan het Nieuwe Leren hier een bijdrage aan leveren? & Welkom! Introductie De automobielsector als benchmark Tools, functionaliteiten en voordelen: Virtual Classroom Training - VCT Video-based

Nadere informatie

Mobiel woordjes verwerven en leren in en buiten de les. Verantwoording Profielproduct ontwikkelaar

Mobiel woordjes verwerven en leren in en buiten de les. Verantwoording Profielproduct ontwikkelaar Mobiel woordjes verwerven en leren in en buiten de les Verantwoording Profielproduct ontwikkelaar Student: Jaury de Jong Studentnummer: 10129634 School: Amstelveen College Opdrachtgever: Helen Vogelpoel

Nadere informatie

De komende revoluties in het onderwijs. Interview met Eduard Beck Microsoft

De komende revoluties in het onderwijs. Interview met Eduard Beck Microsoft De komende revoluties in het onderwijs Interview met Eduard Beck Microsoft Revoluties in het onderwijs Eduard Beck is sinds januari 2009 de sector manager voor het onderwijs bij Microsoft. Eduard is een

Nadere informatie

Standpunt Online leren (30 april 2014)

Standpunt Online leren (30 april 2014) Standpunt Online leren (30 april 2014) 1. LEREN IN HET DIGITALE TIJDPERK 1.1 WORDT HET ONDERWIJS VAN DE TOEKOMST ONDERSTEUND DOOR ICT? ICT mag voor VVS in ieder geval geen doel op zich worden. Het kan

Nadere informatie

Your story, delivered

Your story, delivered Your story, delivered Wat is een webinar? Een webinar is een live online presentatie die vanaf elke locatie door duizenden deelnemers tegelijkertijd kan worden gevolgd. U betrekt uw deelnemers met interactieve

Nadere informatie

Slidecasts: opnametechnieken en toepassingen in de Blended en Flipped classroom

Slidecasts: opnametechnieken en toepassingen in de Blended en Flipped classroom Slidecasts: opnametechnieken en toepassingen in de Blended en Flipped classroom KnowVU bijeenkomst Feb 2016 Dr. Maikel Wijtmans Division of Medicinal Chemistry, Dept. of Chemistry & Pharmaceutical Sciences,

Nadere informatie

Geslaagd zijn voor de module Da2 of basiskennis PLC aantonen met afleggen van competentietest bij titularis

Geslaagd zijn voor de module Da2 of basiskennis PLC aantonen met afleggen van competentietest bij titularis Opleiding Elektromechanica Code + officiële benaming van de module Da3 PLC2 Academiejaar 2015-2016 Semester: - 5&6 avondtraject Studieomvang 6 studiepunten Totale studietijd 160 Aantal lestijden 80 Aandeel

Nadere informatie

Login eduroam. r0xxxxxx@student.kuleuven.be. (Gebruik je studentennummer en KU Leuven-paswoord)

Login eduroam. r0xxxxxx@student.kuleuven.be. (Gebruik je studentennummer en KU Leuven-paswoord) Login eduroam r0xxxxxx@student.kuleuven.be (Gebruik je studentennummer en KU Leuven-paswoord) Onthaal 2015-2016 BACHELOR GESCHIEDENIS OPBOUW PROGRAMMA/MOTIVATIE Kennismaking Monitoren Charlotte Verrydt

Nadere informatie

De school komt naar u toe.

De school komt naar u toe. De school komt naar u toe. k.wever@horizoncollege.nl klaaswever@hotmail.com Afstandsleren Welzijn/Zorg 2.0 Vraagstelling Een aanvraag tot samenwerking met een zorginstelling om medewerkers op te schalen

Nadere informatie

Marktrijpe innovaties. Huis van Morgen (HvM) Visie Missie. Toepassingsgericht. Innovaties. Energiebesparing. Participanten.

Marktrijpe innovaties. Huis van Morgen (HvM) Visie Missie. Toepassingsgericht. Innovaties. Energiebesparing. Participanten. Huis van Morgen (HvM) Visie Missie Innovaties Participanten Initiatiefnemers Participeren in innovatie Word participant Voordelen participatie Marktrijpe innovaties Toepassingsgericht Energiebesparing

Nadere informatie

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten.

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten. 1. Differentiëren Onderzoeken welke manieren en mogelijkheden er zijn om te differentiëren en praktische handvatten bieden om hiermee aan de slag te gaan. Vervolgens deze kennis toepassen in de praktijk

Nadere informatie

Make it work! Virtuele mobiliteit in internationale stages integreren: een snelgids

Make it work! Virtuele mobiliteit in internationale stages integreren: een snelgids Make it work! Virtuele mobiliteit in internationale stages integreren: een snelgids Wat? Internationale stages worden steeds belangrijker in de context van de internationalisering van hoger onderwijs en

Nadere informatie

GS PASS voor scholen. Demonstratie

GS PASS voor scholen. Demonstratie GS PASS voor scholen Demonstratie Inhoud Korte uitleg Grafisoft Grafisoft Systeembeheer Korte uitleg basis van Pass technologie voor bibliotheken / scholen Uitleg Pass voor scholen Pass voor scholen modules

Nadere informatie

ECTS- FICHE. centrum CVO Horito Campus Blairon. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken:

ECTS- FICHE. centrum CVO Horito Campus Blairon. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken: HBO 5 orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Observeren en rapporteren Code: 11515 Cluster: Academiejaar: 2016 2017 Studietijd: 40 lestijden Deliberatie: Mogelijk Vrijstelling: Mogelijk Onderwijstaal: Nederlands

Nadere informatie

ICT in het onderwijs

ICT in het onderwijs ICT in het onderwijs Wilfred Rubens DNA-middag, Interstudie NDO Foto: turtlemom_nancy Bron: Digital Birmingham Technologische ontwikkelingen (o.a. breedband) + inzichten in didactiek = potentie voor onderwijs

Nadere informatie

Goesting in PPW. Minicolleges psychologie, onderzoekscompetenties, onderwijskunde en pedagogische wetenschappen

Goesting in PPW. Minicolleges psychologie, onderzoekscompetenties, onderwijskunde en pedagogische wetenschappen Goesting in PPW Minicolleges psychologie, onderzoekscompetenties, onderwijskunde en pedagogische wetenschappen Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Op zoek naar je wiskundeknobbel Getallen

Nadere informatie

id 18 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok Bachelor derde studiefase Pedagogische Wetenschappen Orthopedagogiek Land (bestemming)

id 18 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok Bachelor derde studiefase Pedagogische Wetenschappen Orthopedagogiek Land (bestemming) id 18 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok Bachelor derde studiefase (hoofdinschrijving) opleiding Pedagogische Wetenschappen optie: Orthopedagogiek Land (bestemming) Spanje Universiteit

Nadere informatie

Kwaliteit van stages in geneeskundige en tandheelkundige vervolgopleidingen

Kwaliteit van stages in geneeskundige en tandheelkundige vervolgopleidingen Kwaliteit van stages in geneeskundige en tandheelkundige vervolgopleidingen Prof. dr. Dirk Van Raemdonck KAGB, KU Leuven I. PROBLEMEN Ontbreken cultuur lerende organisatie in stagediensten GEBREK AAN:

Nadere informatie

Voordelen voor leerlingen en leerkrachten:

Voordelen voor leerlingen en leerkrachten: Pass for schools is een totaaloplossing voor het eenvoudig beheren van het computer- en netwerkplatform in onderwijsinstellingen. Pass voorziet in basistechnologie, waarop alle technologische middelen

Nadere informatie

1 Ondernemen in de klas, centen in plaats van procenten?

1 Ondernemen in de klas, centen in plaats van procenten? HOUT EN BOUW 1 Ondernemen in de klas, centen in plaats van procenten? In het vormen van vakmannen en -vrouwen zijn we sterk. Dit doen we al van oudsher. Als we pretenderen niet alleen een opleiding te

Nadere informatie

Missie Ontwikkelen en organiseren van een gevarieerd en uitgebreid aanbod universitaire permanente vorming: Geïnspireerd door recent wetenschappelijk

Missie Ontwikkelen en organiseren van een gevarieerd en uitgebreid aanbod universitaire permanente vorming: Geïnspireerd door recent wetenschappelijk Missie Ontwikkelen en organiseren van een gevarieerd en uitgebreid aanbod universitaire permanente vorming: Geïnspireerd door recent wetenschappelijk onderzoek en actualiteit Gericht op vragen en behoeftes

Nadere informatie

Een gebruiksvriendelijk dashboard voor leerlingen en docenten

Een gebruiksvriendelijk dashboard voor leerlingen en docenten UXkids case study: Een gebruiksvriendelijk dashboard voor leerlingen en docenten Keywords: Muiswerk, Oefensoftware, User tests, Focusgroepen, Usability, UX, Leerlingen 13-15 jaar, Docenten. Het onderwijslandschap

Nadere informatie

Het begeleiden van studenten in de SLO Gedragswetenschappen.

Het begeleiden van studenten in de SLO Gedragswetenschappen. U bent van harte uitgenodigd op de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Mentorendag Specifieke Lerarenopleiding Gedragswetenschappen Het begeleiden van studenten in de SLO Gedragswetenschappen.

Nadere informatie

Onderwijsvernieuwing. We doen er allemaal aan mee.

Onderwijsvernieuwing. We doen er allemaal aan mee. Onderwijsvernieuwing We doen er allemaal aan mee. Maar. Welke kant willen we op? Wat speelt er in mijn team? Wil iedereen mee? Waar liggen de interesses? Waar zit de expertise? WAARIN GA IK INVESTEREN?

Nadere informatie

Opleiding. Elektromechanica. Code. Da2 PLC. Academiejaar 2015-2016. Semester: - 5&6 avondtraject. Studieomvang. 6 studiepunten.

Opleiding. Elektromechanica. Code. Da2 PLC. Academiejaar 2015-2016. Semester: - 5&6 avondtraject. Studieomvang. 6 studiepunten. Opleiding Elektromechanica Code Da2 PLC Academiejaar 2015-2016 Semester: - 5&6 avondtraject Studieomvang 6 studiepunten Totale studietijd 160 Aantal lestijden 80 Aandeel lestijden in afstandsonderwijs

Nadere informatie