De Opdracht. Kijk maar eens onder filmgenres bij Wikipedia en laat je inspireren.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Opdracht. Kijk maar eens onder filmgenres bij Wikipedia en laat je inspireren."

Transcriptie

1 De Opdracht Al een aantal jaar worden er in het kader van de ckv-lessen de mooiste films gemaakt. Ook dit jaar zal er op een heuse filmavond door een vakjury naar een afvaardiging van al die films gekeken worden en zullen er een 5-tal uitverkozen worden om mee te doen aan de landelijke filmwedstrijd van het NFFS. Maar voor het zover is eerst de opdracht: Maak een korte film van 5 minuten in een filmgenre naar keuze. Je werkt aan deze praktische opdracht in groepjes en volgt daarbij het stappenplan. Je docent maakt met jullie afspraken over de dagen waarop je in de klas aan het filmscript kunt werken, er zijn namelijk ook nog andere zaken te bespreken in de les. Om jullie creativiteit zoveel mogelijk vrij te laten hebben we niet voor een thema of vastomlijnde opdracht gekozen. In overleg met je docent en met je groep ga je zoeken naar een vorm en inhoud die bij de hele groep past. Je zou kunnen denken aan: Een documentaire Een reportage Een animatie Een korte speelfim Een kostuumdrama Enzovoort Kijk maar eens onder filmgenres bij Wikipedia en laat je inspireren. Verder staan hieronder nog een aantal punten waar de films aan moeten voldoen: Het filmpje is het resultaat van een duidelijke samenwerking als groep. Elk lid van de groep verzorgt een even groot deel van de totale opdracht. Van tevoren worden in de klas duidelijke afspraken gemaakt die worden opgeschreven in het logboek. Alle stappen van het traject worden bijgehouden in een (digitaal) logboek. Deze stappen zijn te vinden op het stencil Stappenplan Slotopdracht Het gemonteerde filmpje duurt niet langer dan 5 minuten en wordt in week 16 bij de eigen docent ingeleverd als.wmv-bestand (dat krijg je als je film monteert en afwerkt op Windows Moviemaker) en dus niet als DVD! De film past op één cd- rom. Degene(n) die de film uiteindelijk gaat monteren doet mee aan de workshop Moviemaker in week 13. Inschrijving gaat via je eigen docent(e). Met het filmpje (in een dvd-hoes met fraaie omslag) lever je een filmposter in (formaat minimaal A-3) en het logboek (dat voldoet aan de punten uit het stappenplan) in papieren versie én een digitale versie. In week 16 lever je de film in en kijk je ernaar in de klas. Per klas kunnen er twee films door naar de finale op de filmavond. De klas kiest er ėėn en de docent de tweede. Film en logboek worden beoordeeld op basis van een correctiemodel dat de docent jullie in de klas laat zien. Beoordeling wordt gedaan op basis van de bovengenoemde voorwaarden en de (artistieke) kwaliteit van het filmpje.

2 STAPPENPLAN: KORTE FILM De opdracht is het maken van een korte film van maximaal 5 minuten. In de klas krijg je hier voorbeelden van te zien en ook leer je wat er allemaal komt kijken bij het maken van een film. Deze kennis gaan jullie toepassen in een groepsopdracht, want film maken kun je niet alleen. Een film maak je ook niet door gewoon maar te gaan filmen wat in je opkomt. Je zult eerste een goed idee moeten hebben en dan ga je bedenken op welke manier je het wilt gaan verfilmen. Om dit in goede banen te leiden volg je onderstaand stappenplan. Vul de stappen in op het moment dat ze relevant zijn in het logboek en bewaar alles goed; aan het eind van het project zul je het nodig hebben voor het werkverslag. 1. Formeer een groep van 4 personen (kan er ėėn meer of minder zijn ) Zorg er in eerste instantie voor dat er per groep minstens ėėn persoon is die over een digitale videocamera kan beschikken (mini-dv of hard-disk, gėėn dvd!) Als je er zelf niet uit komt helpt je docent(e) een handje. Creëer een ruimte in het lokaal waar je met jouw groep goed kunt werken. 2. Leg een logboek aan (huiswerk) waarin alle relevante stappen, afspraken en ideeën van het begin tot het eind van dit project genoteerd worden. Je docent(e) vertelt je hoe zo n logboek eruit kan zien. Logboekdrager: Wijs iemand in de groep aan die dit op zich wil nemen. Deze persoon is verantwoordelijk voor dit logboek en zorgt dat het elke les en op draaidagen aanwezig is. Neem in dit logboek ook alle stappen van het stappenplan op. Verdeel de taken verder als onder beschreven. Maak een taakverdeling en noteer deze duidelijk in het logboek. De te verdelen taken zijn: 3. logboekdrager, werkt alles uit op de computer, zorgt ervoor dat het logboek altijd aanwezig is, maakt notities regisseur, is ook meteen projectleider. De projectleider is de regelaar en heeft de creatieve eindverantwoordelijkheid (maar is niet de baas!) cameraman/vrouw, is verantwoordelijk voor het goed in beeld brengen van het filmscript, helpt bij het monteren en zorgt voor een camera (is dus handig als dat een eigen camera is) editor, is verantwoordelijk voor het mooi monteren en afleveren van de film vormgever, maakt werkverslag op, filmposter en de filmomslag, tekent storyboard. Acteurs, zijn natuurlijk ook nodig maar dat hoeven niet perse leden van jullie groep te zijn. Verdeel de taken bij voorbaat al evenwichtig zodat je achteraf geen scheve gezichten krijgt. Uiteindelijk is wel iedereen verantwoordelijk voor het eindresultaat dus zorg ervoor dat iedereen zijn of haar werk goed en op tijd doet. De regisseur bewaakt het hele proces van begin tot eind.

3 4. Brainstormen: verzin zoveel mogelijk ideeën, een idee kan in eerste instantie niet gek genoeg. Degene die het logboek bijhoudt maakt hier verslag van. Je kunt uitgaan van een bepaald genre en daar een idee bij bedenken maar je kunt ook bedenken in welk genre je jullie ideeën allemaal uit kunt voeren. In de klas zal je docent(e) ook aandacht besteden aan het opzetten van een vruchtbaar idee. Dit jaar geven we wat duidelijker aan wat niet mag. In vorige jaren bleek dat het nadoen erg populair is. Bv. Next Top Model nadoen klinkt als eerste idee erg leuk maar is misschien in de filmzaal naast de vier andere Top Models niet meer zo interessant. Daarom beperken we jullie mogelijkheden een beetje door het nadoen van zgn. formats te boycotten. Zo gaan we niet met z n allen de komende filmavond kijken naar 2 uur namaakpoker, namaak-modellen of namaak-new Kids. Bedenk zelf wat, doe een beroep op jullie eigen creativiteit 5. Een goed idee is te formuleren in één zin. Deze zgn. premisse is het allereerste begin van een geslaagde film. Voorbeeld: Twee huisgenoten, man en vrouw, besluiten een pornofilm te maken om van hun geldproblemen af te komen en al doende komen ze er achter dat ze meer dan vrienden zijn. Heb je meerdere plannen en kun je niet kiezen, het uitwerken in een premisse is een goede toets of het verhaal stand houdt. 6. Werk jullie beste idee uit in een synopsis. Dit is eigenlijk de samenvatting van de film. Het is een korte schets van de hoofdlijn, gebeurtenissen (bv plotwendingen) en personages en moet in een één oogopslag een indruk geven van de film. Een goede synopsis is in de filmwereld het verschil tussen wel of geen financiering. Laat de synopsis aan een paar mensen lezen en vraag wat ze er van vinden. LET OP: De film speelt zich buiten school af. Zoek naar locaties die goed bij het scenario passen en die niet meteen herkenbaar zijn. Vraag ook je docent er kritisch naar te kijken, is deze enthousiast dan kun je verder naar punt 6. Oefening: maak eens een premisse en synopsis van de laatste film die je hebt gezien. Voordat je aan de volgende stap begint lever je het logboek met alle voorgaande stappen in bij je docent(e). Pas als die het idee heeft goedgekeurd kun je doorgaan met de volgende stappen. 7: Verwerk het idee tot een scenario. Een scenario (ook wel filmscript genoemd) is een chronologische weergave van de gebeurtenissen in de film. Het beschrijft tot in redelijk detail wat er te zien en te horen is, en dus niet wat pesonen denken of voelen. Per scène ga je kort aangegeven wat er in beeld is, wat er gebeurt, waar het plaats vindt, welke personen en voorwerpen er te zien zijn dus locatie, attributen, kostuums, decor etc. Ook de dialogen schrijf je uit. Geef de film inmiddels ook een titel.

4 8. Maak een storyboard. Het storyboard is een soort stripverhaal waarin per scène globaal aangegeven wordt wie of wat in beeld te zien is en hoe het in beeld wordt gebracht (camerastandpunt, kader). Maak in de film gebruik van minimaal 5 verschillende standpunten! Het storyboard geeft dus visueel al een goede indruk van hoe jullie het in beeld gaan brengen, bedenk met de groep vast vooraf hoe je een scene het best in beeld kunt brengen. Vergeet niet het storyboard in te scannen voor je digitale logboek. Je mag ook direct op de computer werken. 9. Maak een tijdsplanning. Let daarbij op de inleverdatum. Eerst bedenk je samen hoeveel tijd je aan het project wilt besteden. Als je hier over eens bent maak je afspraken over filmdagen, noteer deze afspraken in het logboek. Bespreek ook waar je gaat filmen, welke spullen je allemaal nodig hebt en wie wat mee neemt. Bedenk dat je na het filmen ook veel tijd kwijt bent met het monteren (reken zeker twee weken). Wissel telefoonnummers en/of e- mailadressen uit. 10. Inleveren in week 16. Met je docent hebben jullie daarvoor een dag afgesproken. Hij of zij ontvangt dan drie dingen: A: Het filmpje op cd-rom (met omslag) B: Een filmposter (min.a-3) C: Het werkverslag, zowel de papieren versie als digitaal. (zie hiernaast) Tijdens het hele filmproject heeft één van jullie alle stappen uit het stappenplan bijgehouden in een logboek (en ook alles in de computer!) Dit logboek dient als geheugensteun en bron voor het werkverslag dat je met het filmpje inlevert. Lees nog eens het stappenplan na, de punten hieronder genoemd verwijzen ernaar. Hoe ziet dit werkverslag eruit en wat zit er in: Snelhechter of andere aardige vorm van presenteren. Inhoudsopgave. Introductie en toelichting op de film. Volg de structuur van het stappenplan dus het werkverslag bevat minstens (en in de juiste volgorde) de volgende onderdelen: taakverdeling, brainstorm, premisse, synopsis, verhaallijn, scenario, storyboard en planning. Beschrijving van het hele proces: bijeenkomsten, draaidagen, gebeurtenissen Beeldmateriaal: foto s van draaidagen, leuke schetsen, collages Conclusie. Jullie werkverslag is een belangrijk onderdeel van de beoordeling van de film, maak er dus werk van! Veel filmplezier!

5 FILMTHEORIE Beeld 1. art direction= vormgeving van het beeld o filmsets= locatie (buiten/studio) van filmopname o rekwisieten= voorwerpen om filmset in te richten 2. Cameravoering= hoe de cameraman de camera bedient Kader; verandert wanneer de filmcamera in- of uitzoomt Shot= 1 korte of lange filmopname waarin niet gemonteerd is Scène= een serie aan elkaar geplakte shots die bij elkaar horen in plaats, tijd en handeling Camerastandpunt:hoek van waaruit gefilmd wordt neutraal standpunt= camera is op ooghoogte vogelperspectief= camera staat boven het object kikvorsperspectief= camera staat onder het object subjectief standpunt=camera neemt plaats in van het personage en je kijkt als het ware door diens ogen Camerainstelling: Detail= zeer dicht op een voorwerp CU= close up, van groot CU tot medium CU Med= medium, dus tussen detail en totaal in. TOT= totaal, van half totaal tot groot totaal.

6 Geluid a) gesproken tekst= dialoog van personages of commentaarstem (=voice-over) b) geluid dat bij de gebeurtenissen past= wanneer je auto ziet; hoor je het geluid van een auto (laten horen wat je ziet maar kan ook dat je het autogeluid al hoort maar nog niet ziet in het beeld; dan verwacht je als toeschouwer de auto spoedig in het beeld) c) muziek= achtergrond die vaak speciaal gecomponeerd wordt om de sfeer van de beelden te versterken. (in de zogenaamde roadmovies heeft de muziek in de filmscène een belangrijke functie) Montage 1. cut= harde en directe beeldovergang 2. fade-in= invloeier; langzaam opkomen van een beeld uit een zwart beeld 3. fade-out= een uitvloeier 4. dissolve= een overvloeier; 2 beelden gaan in elkaar over 5. wipe= het eerste beeld wordt weggeveegd door het 2e beeld 6. continuiteitsmontage= montage vindt zo onopvallend mogelijk plaats; je ziet geen rare sprongen in tijd en ruimte 7. discontinue montage= de scènes worden voor de kijker op een onlogische manier gemonteerd; je springt in het beeld van de hak op de tak (vaak in videoclips; je ziet fragmenten van een soort minifilm met tussendoor opnames van de band; aan het einde van het nummer vallen de puzzelstukjes op zijn plek en snap je waar de videoclip en dus het nummer over gaat.) 8. kuleshov-effect= in twintiger jaren ontdekt door de Russische regisseur Kuleshov. Voorbeeld; close-up van een acteur; gevolgd door een beeld van een dode baby. Nu een close-up van dezelfde acteur met dezelfde uitdrukking gevolgd door een bord soep. Eerst zie je als kijker verdriet bij de acteur en bij het bord soep zie je honger; terwijl de acteur niet van gezichtsuitdrukking verandert. Als kijker vullen we dus de betekenis van een beeld in op basis van wat we verwachten te zien en dit ontstaat door combinaties van beelden.

7 Thuis films inladen en afwerken Als je lekker aan het filmen bent geweest is het de bedoeling dat je van al dat materiaal een montage gaat maken. Dat gebeurt in de computer. Om filmmateriaal te gaan bewerken heb je de volgende zaken nodig. Dit stappenplan gaat uit van een geleende camera van school, een camera met hard-disk kan ook maar vraag voor het inladen van het filmmateriaal hulp van de eigenaar van de camera, het monteren gaat verder hetzelfde. Een computer met fire-wire aansluiting (zie afbeelding) en een videokaart De camera met jullie film en de juiste kabel tussen camera en computer. De acculader aangesloten op de camera. Voldoende tijd; ga niet even een uurtje zitten werken, dat is te kort. Fire-wire aansluiting Doe thuis eerst een test, laad een klein stukje film in en werk dat af volgens onderstaande stappen. Werkt het niet kun je in de mediatheek terecht op eiland 1. Elke computer hier heeft een fire-wire kabel. Vraag aan de balie om het stappenplan! Hoe ga je te werk? 1: MovieMaker openen (onder alle programma s te vinden.) 2: Camera aansluiten volgens de volgende stappen: acculader in het stopcontact (werk niet alleen op de batterij, die kan ineens op zijn) kabel van acculader aansluiten op camera (dc in, halve gele sticker) Camera aanzetten, play/edit selecteren Bandje terugspoelen naar het begin van jullie film 3: De wizard video vastleggen is reeds verschenen, zo niet, trek dan de fire-wirekabel er even uit en doe die er meteen weer in. Volg de volgende stappen: Geef je film een (tijdelijke) naam. Blader naar > Deze computer > Lokaal station D: > Nieuwe map maken > Map een naam geven > Volgende > 4: Video-instelling: kies voor de aanbevolen optie > volgende 5: Kies nu de hele band vastleggen of gedeelten van de band vastleggen. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid filmmateriaal die je hebt (lees de tip hiernaast) Als je de hele Tip: heb je veel filmmateriaal, maak dan van tevoren een selectie. Noteer op een papier de scènes en de daarbij horende tijdstippen (teller op de camera) en laad alleen de scènes in die je zeker wilt gebruiken. Lees bij stap 5 hoe je dit doet. film vastlegt kun je het best in het volgende scherm het vinkje clips maken uitzetten. Volgende>

8 6: De DV opname wordt uitgevoerd en daarna worden de bestanden geïmporteerd. Doe even niets! 7: Volg nu de stappen die je tijdens de montageworkshop (week 13) hebt geleerd. Denk nog eens aan alle filmtips die je in de klas hebt gehad, ben creatief met tekst, beeld en geluid. Helemaal tevreden over de film? Kijk m nog eens in z n totaal af, zitten er nog kleine schoonheidsfoutjes in? Enne: de film mag niet langer zijn dan 5 minuten! 8: Sla het project voor de zekerheid op, zodat je later eventueel nog wat kunt aanpassen. Linksboven bestand openen > project opslaan als > naam geven en opslaan. Let op: dit bestand is alleen op dezelfde computer weer te openen! Wil je op school verder, werk dan de film af (onder film afwerken ) 9: Afwerken: open linksboven filmtaken > stap 3: film afwerken/publiceren> opslaan op deze computer. 10: Wizard film opslaan: geef je film de definitieve naam (een andere dan je tijdelijke bestand) Niet klaar? Geen nood, je kunt nu op elke computer op school of thuis verder. Film afwerken! (volg stap 9 en verder). Het.wmv-bestand dat je dan krijgt neem je mee op een usb-stick en kun je gemakkelijk weer in MovieMaker importeren (onder filmtaken ). Sla het bestand op. 11: Kies overige instellingen. Kies hoge kwaliteit of dvd-kwaliteit 12: Voltooien. De film wordt afgewerkt. Doe ondertussen even helemaal niets! 13: Bekijk de film op volledig scherm. Is de kwaliteit beroerd, dan zal dat op groot scherm helemaal slecht zijn. Misschien heb je iets fout gedaan. Probeer eens anders op te slaan bv. beste kwaliteit 14: Wel helemaal tevreden en je hebt een Media-Playericoontje dat als je het opent, jullie volledige film laat zien (even testen!)? Dan kun je de tijdelijke bestanden verwijden van de computer. Laat je tijdelijke project voor de zekerheid nog even op je USB-stick staan. Zet de film thuis meteen op een cd-rom. 15: Lever de film in bij je docent(e) DVD? Waarom niet, lees hieronder. NEE! Voor de ervaren editors : werk je met een ander programma dan MovieMaker, laat dat dan vooraf weten. Je hoeft de verplichte workshop monteren niet te volgen. Hou er wel rekening mee dat je wel een Media-player bestand aan moet leveren en dus geen DVD, dit in verband met presentatie op de filmavond en eventuele inzending voor de wedstrijd.

9 Wil je meer weten? De sectie CKV heeft twee naslagwerken die echt heel goed zijn als je echt meer wilt weten. In de mediatheek en bij Jeroen Veenstra kun je een exemplaar van het cursusboek Films Maken lenen. Hieronder enkele interessante internetpagina s Van alles over film en onderwijs, tips over montage en scenario, je kunt een spel spelen en tegelijkertijd eea. over film leren. Allerlei tips voor de beginnende filmer zoekterm: filmtechniek Alfabetische opsomming van alles wat met film te maken heeft voorbeelden van filmposters 5 tips voor het schrijven van een filmscript (scenario) gratis software om zelf een mooi scenario te schrijven

10 AANTEKENINGEN:

De Opdracht. Kijk maar eens onder filmgenres bij Wikipedia en laat je inspireren.

De Opdracht. Kijk maar eens onder filmgenres bij Wikipedia en laat je inspireren. De Opdracht Al een aantal jaar worden er in het kader van de ckv-lessen de mooiste films gemaakt. Ook dit jaar zal er op een heuse filmavond door een vakjury naar een afvaardiging van al die films gekeken

Nadere informatie

De Opdracht. Kijk maar eens onder filmgenres bij Wikipedia en laat je inspireren.

De Opdracht. Kijk maar eens onder filmgenres bij Wikipedia en laat je inspireren. De Opdracht Al een aantal jaar worden er in het kader van de ckv-lessen de mooiste films gemaakt. Ook dit jaar zal er op een heuse filmavond door een vakjury naar een afvaardiging van al die films gekeken

Nadere informatie

De opdracht. Verder staan hieronder nog een aantal punten waar de films aan moeten voldoen:

De opdracht. Verder staan hieronder nog een aantal punten waar de films aan moeten voldoen: De opdracht Al een aantal jaar worden er in het kader van de ckv-lessen de mooiste films gemaakt. Ook dit jaar zal er op een heuse filmavond door een vakjury naar een afvaardiging van al die films gekeken

Nadere informatie

De Opdracht. Verder staan hieronder nog een aantal punten waar de films aan moeten voldoen:

De Opdracht. Verder staan hieronder nog een aantal punten waar de films aan moeten voldoen: De Opdracht Al een aantal jaar worden er in het kader van de ckv-lessen de mooiste films gemaakt. Ook dit jaar zal er op een heuze filmavond door een vakjury naar een afvaardiging van al die films gekeken

Nadere informatie

DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER. H. Foole

DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER. H. Foole DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER H. Foole 1. INHOUDELIJK Een film moet kort en helder laten zien waar het om gaat. De filmopnamen kun je meestal maar één keer maken, bijvoorbeeld als je praktijksituaties

Nadere informatie

LEERLIJN. Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn.

LEERLIJN. Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn. LEERLIJN Titel Periode Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn. ALGEMEEN Titel activiteit Een raadselachtige film VL

Nadere informatie

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 1 Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 2 Voorbereiding Voordat je begint met filmen moet er een aantal zaken geregeld

Nadere informatie

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal.

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. CKV. Opdracht lessenserie Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. Maar waarom zo moeilijk? En

Nadere informatie

Stop-motion Animatie

Stop-motion Animatie Stop-motion Animatie inhoudsopgave * stop-motion animatie stappenplan * script * storyboard * stop-motion variaties * camera-opstelling * decor * monteren stop-motion animatie Bij het maken van een stop-motion

Nadere informatie

Documentaire. Voorbereiding op het documentaire project

Documentaire. Voorbereiding op het documentaire project Documentaire Voorbereiding op het documentaire project Inhoud 1. Wat is een documentaire? 2. Interview techniek 3. Documentaire maken in 3 stappen 3.1. Ontwerpen 3.2. Opnemen 3.3. Monteren 4. Werkdocument

Nadere informatie

STILL: workshop fotobewerking

STILL: workshop fotobewerking Dit werkblad is van: klas: STILL: workshop fotobewerking Ontwerp en maak je eigen digitale flyer, poster of fotocollage met zelfgemaakt foto s! Je kent ze wel: coole flyers voor een feest, bewerkte foto

Nadere informatie

Het verhaal moet aanspreken, spannend zijn en een mooi einde hebben. Als je uit de bioscoop loopt moet je een goed gevoel hebben over de film.

Het verhaal moet aanspreken, spannend zijn en een mooi einde hebben. Als je uit de bioscoop loopt moet je een goed gevoel hebben over de film. FILMS KIJKEN: Filmische middelen. Als je naar een film kijkt, let je meestal alleen op het verhaal, daar zal in het volgende blok behandeld worden. Dit is het inhoudelijk gedeelte. Het verhaal moet aanspreken,

Nadere informatie

Stop Motion- THE MOVIE

Stop Motion- THE MOVIE Stop Motion- THE MOVIE Script / storyboard / productie. Nu we weten welke technieken er binnen Stop Motion animatie zijn en hoe deze worden uitgevoerd, kunnen we aan de slag met een langere film. Wanneer

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 ANIMATIE S MAKEN Les 1: uitleg animatie maken, verhaal maken en storyboard Les 2: foto s maken voor de animatie Les 3: foto s aanpassen en een gif bestand maken Les 4: filmpje bewerken met MovieMaker en

Nadere informatie

Cupsong Videoclip. Handleiding. Link in de Kabel vzw. Doelstelling

Cupsong Videoclip. Handleiding. Link in de Kabel vzw. Doelstelling Handleiding Cupsong Videoclip 1 Leeftijd +10 Duur Auteur Doelstelling Onderwerp Benodigd materiaal Minstens 1u30 à 2u per onderdeel Tessa Goossens De jongeren bedenken en voeren zelf een idee uit. Ze leren

Nadere informatie

Hoe kan je een verhaal op een multimediale manier vertellen?

Hoe kan je een verhaal op een multimediale manier vertellen? Hoe kan je een verhaal op een multimediale manier vertellen? Over digital storytelling Digital storytelling is een heel eenvoudige manier om een verhaal op een multimediale manier te vertellen. Je kan

Nadere informatie

Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop.

Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Holland Goreng: het beste van Azië en Holland samen Onderstaande commercial is gemaakt op

Nadere informatie

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant...

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant... Inhoudsopgave 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4 3 Stap voor Stap...5 4 Technische kant....7 5 Werkblad Mijn Digi-tale...9 6 Werkblad Mijn storyboard 10 Digi-Tales Opzet en

Nadere informatie

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas 1 algemeen Jullie gaan in een groepje een documentaire maken over een monument. Je maakt samen met je groepje het hele proces door: monument kiezen, achtergrondinformatie verzamelen, scenario bedenken,

Nadere informatie

Foto & Film bewerking

Foto & Film bewerking Foto & Film bewerking Leren werken met : - - Windows Movie Maker - Youtube Workshop deel 1: De te nemen stappen: - Zorg voor materiaal om te monteren. Individueel een filmpje maken op basis van script

Nadere informatie

Film monteren met Windows Live Moviemaker

Film monteren met Windows Live Moviemaker Film monteren met Windows Live Moviemaker Als je losse stukjes film (shots) hebt opgenomen is het nog niet klaar. Je moet die losse stukjes nog aan elkaar plakken tot één geheel: monteren. Hoe je dat doet

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

Multi-culti. documentaire

Multi-culti. documentaire Multi-culti documentaire Inhoudsopgave Documentaire 3 Stappenplan documentaire 4 Regisseur 5 Producer 6 Cameraman/vrouw 7 Scenario 8 Script schrijven 10 Storyboard maken cameratechnieken 14 Kaders 15 Camerastandpunt

Nadere informatie

MOVING: workshop filmmaken

MOVING: workshop filmmaken Dit werkblad is van: klas: MOVING: workshop filmmaken Neem zelf bewegend beeld op en maak er een videoclip, korte film of reportage van door er geluid, effecten en titels aan toe te voegen... Clips op

Nadere informatie

Initiatie Movie Maker

Initiatie Movie Maker Initiatie Movie Maker Wat is Movie Maker? Windows Movie Maker is een computerprogramma dat toelaat video-bestanden te bewerken. Het wordt standaard bij de besturingssystemen Windows XP, Windows ME en Windows

Nadere informatie

Korte Film Individueel

Korte Film Individueel Korte Film Individueel Opdracht 2, Filmen en Monteren Maak een korte film van maximaal 60 seconden met twee personen met je smartphone of camera waarin je informatie geeft over het Koning Willem I College.

Nadere informatie

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken Werkboek Maatschappelijke stage Stichting Oude Groninger Kerken 2011 Inhoud: Inleiding Wat is de SOGK? Wat ga je doen? Voorbereiding Uitvoering Verwerking Evaluatie Bijlagen p3 p X p X p X p X p X p x

Nadere informatie

Els Wydaeghe Muzische dag 23 november 2011

Els Wydaeghe Muzische dag 23 november 2011 STOP MOTION FILM 1. WAT? Stop motion zit al een tijdje in de lift. Het werd vroeger vaak gebruikt in animatiefilms waarbij de acteurs en het decor vervangen werden door plasticine (bv. Wallace en Gromit)

Nadere informatie

Lesplan atheneum 5. Woensdag 16 mei 2007, 3 e uur, blok 6: literatuur, les 1

Lesplan atheneum 5. Woensdag 16 mei 2007, 3 e uur, blok 6: literatuur, les 1 Woensdag 16 mei 2007, 3 e uur, blok 6: literatuur, les 1 - Leerlingen weten wat er dit blok van ze wordt verwacht. - Ze vormen groepen, verdelen de taken (logboek en planning, contextonderzoek, filmen

Nadere informatie

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren.

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren. Oriëntatie: Het doel van deze lessenserie is: bestaande foto s zoeken met een eigen verhaal erbij. Dan gaan jullie mensen deze fotoserie voorleggen en vragen welk verhaal zij erin zien. Tot slot gaan jullie

Nadere informatie

Mini-docu - Les 2 Herinneringen in beeld

Mini-docu - Les 2 Herinneringen in beeld Mini-docu - Les 2 Herinneringen in beeld [Om deze lesbrief in te kunnen vullen heb je de nieuwste versie van Adobe Reader nodig] Naam: Klas: Naam docent: Als er in een documentaire wordt gesproken over

Nadere informatie

schoolopdracht master vloggen

schoolopdracht master vloggen schoolopdracht master vloggen Je eigen vlog Lees eerst het stappenplan door en ga daarna aan de slag. 1. Bedenk een onderwerp Ga op zoek naar een nieuwsbericht dat je aanspreekt en waarmee je iets kunt.

Nadere informatie

ThemaFilm Individueel,, citymarketing

ThemaFilm Individueel,, citymarketing ThemaFilm Individueel,, citymarketing Opdracht themafilm over Helsinki, Den Bosch, Maastricht, Eindhoven Maak een themafilm met smartphone of fotocamera Probeer niet alles te laten zien maar maak een keuze,

Nadere informatie

OPDRACHT Zeeuwse Havens

OPDRACHT Zeeuwse Havens OPDRACHT Zeeuwse Havens Wat ga je doen? Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in de Zeeuwse Havens? Weet jij dat? Ben jij er al eens geweest? Met een groepje van vier leerlingen ga je werken aan een opdracht

Nadere informatie

Totaalshot Medium shot Close-up Establishing shot

Totaalshot Medium shot Close-up  Establishing shot Analyse Commercial Totaalshot Bij een totaalshot zien we het onderwerp helemaal in beeld, van verder weg gefilmd. Dit shot werkt goed als introductie van een scène, omdat de kijker op deze manier een idee

Nadere informatie

- Heeft u een draaiboek? Houd u daar dan ook aan. - Goede en juiste opnamen maken de montage eenvoudiger

- Heeft u een draaiboek? Houd u daar dan ook aan. - Goede en juiste opnamen maken de montage eenvoudiger De methodiek Enkele algemene tips vooraf: - Heeft u een draaiboek? Houd u daar dan ook aan - Goede en juiste opnamen maken de montage eenvoudiger - Heb ik voldoende opnamen? Maar ook niet te veel! - Beoordeel

Nadere informatie

Het Sectorwerkstuk 2015-2016

Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Inhoud Inleiding... 3 Het Sectorwerkstuk... 4 De opbouw... 4 De voorbereiding... 5 Het onderzoek... 6 De verwerking... 7 De presentatie... 7 Het filmpje... 7 Het werkstuk...

Nadere informatie

Fontys Hogescholen - KLC Sittard

Fontys Hogescholen - KLC Sittard LET OP! Als je je bestanden wilt verzekeren tegen verlies, dan dien je zelf back-ups te maken. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een harde schijf crasht of andere onvoorziene gebeurtenissen zich voordoen.

Nadere informatie

Workshop NML Video. Les 3 beeldtaal & cameratechniek over opdracht 2 exporteren keyframes bij effecten

Workshop NML Video. Les 3 beeldtaal & cameratechniek over opdracht 2 exporteren keyframes bij effecten Workshop NML Video Les 3 beeldtaal & cameratechniek over opdracht 2 exporteren keyframes bij effecten BEELDTAAL & CAMERATECHNIEK SHOTS / KADREREN SHOTS / KADREREN Wat breng je in beeld (en wat niet!) en

Nadere informatie

Handleiding Op Maat Wizard.

Handleiding Op Maat Wizard. Handleiding Op Maat Wizard. Met de Op Maat Wizard kun je zelf vullingen maken voor de verschillende werkvormen in het Op Maat programma. Wanneer je de software (Speler en Wizard) niet in je bezit hebt,

Nadere informatie

Workshop Videobewerken met Adobe Premiere Elements

Workshop Videobewerken met Adobe Premiere Elements Workshop Videobewerken met Adobe Premiere Elements Workshop Videobewerken met Adobe Première Elements. Doel van de workshop: Tijdens je studie op de Fontys Hogescholen zul je regelmatig presentaties moeten

Nadere informatie

Standbeelden uit een verleden

Standbeelden uit een verleden Opdracht 1 Standbeelden uit een verleden (fotoverhaal) Schrijf samen in een lijstje wat je raar vond in de films die je zag, waar je verbaasd over bent, waar je vragen over hebt of waar je meer over wil

Nadere informatie

Knettergekke kettingreactie Thema: Wat is techniek

Knettergekke kettingreactie Thema: Wat is techniek Knettergekke kettingreactie Thema: Wat is techniek Copyright Stichting Vakcollege Groep 2016. Alle rechten voorbehouden. Knettergekke kettingreactie Inleiding Voor de Knettergekke Kettingreactie maken

Nadere informatie

Media & Medium Lessenserie Snatch!!

Media & Medium Lessenserie Snatch!! Media & Medium Lessenserie Snatch!! Docentenhandleiding doelgroep duur 4/5 havo/vwo 6-8 klokuren Inleiding De nieuwe mediakunstenaar experimenteert met Obama Art montage bestaand beeld en geluid. Bestaand

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Locatie Prijs Materiaal kosten. Naam workshop Omschrijving Duur Aantal deelnemers

Locatie Prijs Materiaal kosten. Naam workshop Omschrijving Duur Aantal deelnemers Multi Phone Film Leerlingen maken in een groep een aantal filmpjes met hun smartphone, maar de uitdaging is dat deze filmpjes visueel op elkaar moeten aansluiten als een puzzel. Leerlingen worden uitgedaagd

Nadere informatie

Totaalshot Medium shot Close-up Establishing shot

Totaalshot Medium shot Close-up  Establishing shot Shots Totaalshot Bij een totaalshot zien we het onderwerp helemaal in beeld, van verder weg gefilmd. Dit shot werkt goed als introductie van een scène, omdat de kijker op deze manier een idee krijgt van

Nadere informatie

... Praktijk Adobe Premiére. Thema: AudioVisueel Promotiefilm

... Praktijk Adobe Premiére. Thema: AudioVisueel Promotiefilm Een promotiefim Je gaat als opdracht een promotiefilm van Rotterdam maken. Het eindproduct wordt een promotiefilm voor jongeren. Voordat je aan de opdracht begint, lees je de tekst tot en met de laatste

Nadere informatie

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken.

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. welkom Binnen een co-creatie ontwikkel je samen met een leerkracht een antwoord op de vraag van de school vanuit

Nadere informatie

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam:

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam: Wereldgodsdiensten Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum Naam: Inhoudsopgave Inleiding Schema Beoordeling Deel 1 Test jezelf! Deel 2 Kies je onderwerp en aan de slag! Deel 3 Het ervaren

Nadere informatie

VIDEOBEWERKEN DEEL 2

VIDEOBEWERKEN DEEL 2 VIDEOBEWERKEN DEEL 2 In deel 1 van het videobewerken hebben we het gehad over de instellingen en wat er zoal in de bewerkings omgeving te vinden is In deel twee gaan we film opnemen, plaatsen het in het

Nadere informatie

Minidisco Thema: Wat is er?

Minidisco Thema: Wat is er? Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding De dwergen willen mee met de tijd. Feesten rond een vuur met een gitaar is niet meer interessant. Lichtslangen,

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 8. De fotoreeks AV

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 8. De fotoreeks AV OPDRACHTKAART AV-01-08-01 De fotoreeks Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Als je verschillende foto s met elkaar combineert,

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

Stroomlijn van handelingen binnen Windows movie maker

Stroomlijn van handelingen binnen Windows movie maker . Voorbereiding: 1. Je kunt op meerdere manieren beelden overzetten: a. Sluit je video- of fotocamera aan op de pc (eventueel via een laadstation) b. Sluit een kaartlezer met de geheugenkaart van je camera

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Les 3 Camera, Set, Action! Les 1 Camera, Set, Action! Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Groep 6 90 minuten Samenvatting van de les De leerlingen

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2010-2011

Sectorwerkstuk 2010-2011 Sectorwerkstuk 2010-2011 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Planning en organisatie

Planning en organisatie Planning en organisatie Praktijkboek Kerntaak voor de secretariële opleidingen, niveau 3 en 4 J.H. Altena 2015 Altena-tca Zwolle 2015 J.H. Altena Vormgeving: Altena-tca Druk: Pumbo.nl NUR: 164 ISBN/EAN:

Nadere informatie

maak zelf een filmpje

maak zelf een filmpje maak zelf een filmpje 1 Zelf een filmpje maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Iedereen kan een IPAD met camera oppakken en aan de slag gaan. Maar bij het maken van een goed filmpje (dat veel kijkers

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

Een stop-motion film maken

Een stop-motion film maken Naam: Een stop-motion film maken 1. Wat is een stop-motion? Voor je een stop-motion film kan maken, moet je weten wat een stop-motion film is. Dit is immers geen gewone film. Hoe maak je een (gewone) film?

Nadere informatie

Hand-out Methodiek Lookalike

Hand-out Methodiek Lookalike Hand-out Methodiek Lookalike Methodiek Lookalike www.lookalike-traject.nl Amsterdam 2011 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE LOOKALIKE... 3 FILOSOFIE EN WERKWIJZE... 3 INTRODUCTIE VOOR HET ONDERWIJS... 3 KUNSTZINNEGE

Nadere informatie

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de lesbrieven van het thema Aan het werk hebben jullie

Nadere informatie

Commercial. Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop.

Commercial. Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Holland Goreng: het beste van Azië en Holland samen Onderstaande commercial is gemaakt op

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

profielvak dienstverlening en producten CSPE GL onderdeel D

profielvak dienstverlening en producten CSPE GL onderdeel D Examen VMBO-GL 2017 gedurende 95 minuten profielvak dienstverlening en producten CSPE GL onderdeel D Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen digitale bestanden. Dit onderdeel bestaat uit

Nadere informatie

grafimedia CSPE GL Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

grafimedia CSPE GL Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-GL 2015 gedurende 400 minuten grafimedia CSPE GL Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 9 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Onderzoeksboekje. Klas: Namen:

Onderzoeksboekje. Klas: Namen: Onderzoeksboekje Klas: Namen: De onderdelen van de onderzoekscyclus: 1. Introductie 2. Verkennen 3. Opzetten onderzoek 4. Uitvoeren onderzoek 5. Concluderen 6. Presenteren 7. Verdiepen/verbreden 2 Science

Nadere informatie

Workshop. Videobewerking met Moviemaker 2

Workshop. Videobewerking met Moviemaker 2 Workshop Videobewerking met Moviemaker 2 Inleiding Er zijn erg veel programma's die digitale video bestanden kunnen bewerken en comprimeren. Standaard wordt Windows Moviemaker meegeleverd met windows XP.

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2012-2013

Sectorwerkstuk 2012-2013 Sectorwerkstuk 2012-2013 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

MEDIAWIJSHEID MAAK JE EIGEN JOURNAAL / WERKEN MET EEN GREEN SCREEN PROJECT DOCENT WEGING PROJECT

MEDIAWIJSHEID MAAK JE EIGEN JOURNAAL / WERKEN MET EEN GREEN SCREEN PROJECT DOCENT WEGING PROJECT PROJECT MEDIAWIJSHEID MAAK JE EIGEN JOURNAAL / WERKEN MET EEN GREEN SCREEN DOCENT WEGING PROJECT Leerdoelen De deelnemers leren: Leerlingen kunnen in teamverband werken aan een werkstuk met behulp van moderne

Nadere informatie

Filmen met een digitaal fototoestel

Filmen met een digitaal fototoestel Filmen met een digitaal fototoestel 1 Op http://makeinternettv.org/ vind je heldere instructies over alle stappen in het filmen met een digitaal fototoestel, van aankoop van materiaal tot het publiceren

Nadere informatie

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Leerling materiaal TECHNIEK TOERNOOI hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Verdeel de rollen Je werkt in een groepje van vier leerlingen. Iedereen in je groepje

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4.

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4. 4 Gedrag DO-IT Datum 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? PARAGRAFEN Datum 4.1 Opdrachten 1-24 4.2 Opdrachten 1-20 4.3 Opdrachten 1-16 4.4 Opdrachten 1-16 Samenvatten Test

Nadere informatie

Oriëntatie. Wat??? een zeepkist??? Oriëntatie. Welke. Dit ga je doen Onderzoeken wat nu eigenlijk een zeepkist is.

Oriëntatie. Wat??? een zeepkist??? Oriëntatie. Welke. Dit ga je doen Onderzoeken wat nu eigenlijk een zeepkist is. Oriëntatie Dit ga je doen Onderzoeken wat nu eigenlijk een zeepkist is. Welke Dit is een groepsopdracht. Dit doe je dus met je eigen groepje waar je de zeepkist mee gaat bouwen Aan deze vaardigheden ga

Nadere informatie

Instructie voor De training Het maken van een Video-verslag

Instructie voor De training Het maken van een Video-verslag Instructie voor De training Het maken van een Video-verslag >>>>> Een Videoverslag maken, en wat komt er allemaal bij kijken?

Nadere informatie

Pinnacle studio 14. Workshop

Pinnacle studio 14. Workshop Pinnacle studio 14 Workshop Inhoud De interface... 2 Project... 2 Film samenstellen... 4 Overgangen... 4 Titels... 5 Geluid... 6 Filmfragmenten aanpassen.... 7 Menu s Maken... 9 DVD s Branden... 11 De

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Les 2 Cameratechnieken en Logo maken Les 1 Cameratechnieken en logo maken Samenvatting van de les De leerlingen leren in deze les hoe reclames

Nadere informatie

Handleiding Op Maat Wizard

Handleiding Op Maat Wizard Handleiding Op Maat Wizard Met de Op Maat Wizard kun je zelf vullingen maken voor de verschillende werkvormen (formats) in het Op Maat programma. Op Maat bestaat uit 2 programma s: De Library: dit is de

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016 Sectorwerkstuk Theoretische Leerweg Klas 4 TL/M 2015-2016 Naam leerling Naam mentor/begeleider Inleiding Met het maken van dit sectorwerkstuk oefen je vaardigheden die je als leerling van het VMBO nodig

Nadere informatie

Naam:. Namen groepsleden:... Begeleider:

Naam:. Namen groepsleden:... Begeleider: Naam:. Klas: Namen groepsleden:........ Begeleider: 1 Inleiding In deze projectweek ga je onderzoek doen. Dit onderzoek is ter voorbereiding op het sectorwerkstuk in de vierde klas. Dit boekje is jouw

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 3. Fotografische vormgeving AV-01-03-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 3. Fotografische vormgeving AV-01-03-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-03-01 Fotografische vormgeving Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Er is een groot verschil tussen de manier waarop wij voorwerpen en mensen zien, en wat

Nadere informatie

Zie ook: Werken met de flip Een film omzetten in een ander formaat Je film op schijf of in elo zetten Monteren van films met Windows live Moviemaker

Zie ook: Werken met de flip Een film omzetten in een ander formaat Je film op schijf of in elo zetten Monteren van films met Windows live Moviemaker Filmtechnieken Een film maken is leuk om te doen, of je nu een speelfilm maakt, een videoverslag of een instructiefilm. Deze studiekaart laat zien hoe je de camera zó kunt gebruiken dat je van je film

Nadere informatie

grafimedia CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

grafimedia CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2014 gedurende 820 minuten grafimedia CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

GLOBAL: workshop webdesign

GLOBAL: workshop webdesign Dit werkblad is van: klas: GLOBAL: workshop webdesign Ontwerp en maak je eigen website met zelfgemaakte foto s, teksten, links en buttons! Geen onderwerp zo gek, of er is wel een website over gemaakt:

Nadere informatie

grafimedia CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

grafimedia CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2015 gedurende 660 minuten grafimedia CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

STRABRECHT COLLEGE. Blok 2 FILM. Reader HAVO/VWO 4 CKV 2013-2014

STRABRECHT COLLEGE. Blok 2 FILM. Reader HAVO/VWO 4 CKV 2013-2014 STRABRECHT COLLEGE Blok 2 FILM Reader HAVO/VWO 4 CKV 2013-2014 Inleiding Tijdens dit blok ga je in een groepje een film maken. Jullie gaan echter niet zomaar wat in het rond filmen, je gaat aan de slag

Nadere informatie

Doelstellingen: module 6 publicatie. 6.1 Op papier, CD-rom, DVD of Internet. 6.2 Website

Doelstellingen: module 6 publicatie. 6.1 Op papier, CD-rom, DVD of Internet. 6.2 Website Doelstellingen: module 6 publicatie Een data CD, foto CD, muziek CD aanmaken. Combinatie van muziek, data en afbeeldingen aanmaken. Het werk presenteren. Een eenvoudige webpagina aanmaken. 6.1 Op papier,

Nadere informatie

Maak je eigen film! Van idee tot filmpremière. www.broet.nl

Maak je eigen film! Van idee tot filmpremière. www.broet.nl 3728 TUE Eureka covers 09:Opmaak 1 12-01-2009 12:24 Pagina 7 Maak je eigen film! Van idee tot filmpremière www.broet.nl 2 Maak je eigen film! Een korte stap voor stap handleiding. Inhoudsopgave Hoofdstuk

Nadere informatie

Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Willem Verberk Anne-Martine Gielis. 12 maart 2007

Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Willem Verberk Anne-Martine Gielis. 12 maart 2007 Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Willem Verberk Anne-Martine Gielis 12 maart 2007 Colofon Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Auteurs Willem Verberk

Nadere informatie

Stappenplan Movie Maker

Stappenplan Movie Maker Start Movie Maker op Stappenplan Movie Maker Foto s, filmpjes of muziek importeren Voor je aan de slag kan moet je eerst je filmpje of je foto s importeren naar Movie Maker. Daarvoor klik je op een van

Nadere informatie

3. Videofilm monteren en bewerken

3. Videofilm monteren en bewerken 43 3. Videofilm monteren en bewerken De eerste stap na het importeren van uw videomateriaal is het rangschikken van de opnamen tot een goed lopend verhaal. Wat u als eerst heeft opgenomen, hoeft immers

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

LESBRIEF: Schooljournaal

LESBRIEF: Schooljournaal LESBRIEF: Schooljournaal Versie: 2017-02-20 Wat ga je leren? Je leert hoe een nieuwsuitzending (een journaal ) tot stand komt. En wat er allemaal bij komt kijken voordat de uitzending gereed is. Je gaat

Nadere informatie

CKV: Culturele en Kunstzinnige Vorming

CKV: Culturele en Kunstzinnige Vorming CKV: Culturele en Kunstzinnige Vorming Tot nu toe heb je bij een schoolvak vooral gewerkt aan kennis en vaardigheid. Het vak CKV onderscheidt zich wat dat betreft van veel andere vakken. In de basisvorming

Nadere informatie