Artikel 12. Gemeenten die in de financiële. problemen geraken, kunnen een. aanvraag indienen voor extra. steun uit het gemeentefonds.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Artikel 12. Gemeenten die in de financiële. problemen geraken, kunnen een. aanvraag indienen voor extra. steun uit het gemeentefonds."

Transcriptie

1 Artikel 12 Gemeenten die in de financiële problemen geraken, kunnen een aanvraag indienen voor extra steun uit het gemeentefonds. Voordat hiertoe wordt overgegaan is het belangrijk dat de gemeente goed zicht heeft op de consequenties daarvan.

2 In contacten met gemeenten is ons als provinciaal toezichthouder gebleken dat niet in alle gevallen voldoende duidelijkheid bestaat over de ingrijpende consequenties van een artikel 12-status. Soms bestaat ten onrechte de indruk, ingegeven vanuit voorbeelden uit het verleden, dat artikel 12 een relatief gemakkelijke mogelijkheid biedt om de gemeente weer op niveau te krijgen.

3 Deze brochure gaat in op die consequenties, met als doel om gemeentebesturen additionele informatie te verschaffen teneinde een weloverwogen beslissing te kunnen nemen over een eventuele artikel 12-aanvraag. Daarbij gaat de brochure eveneens in op de rol van de provincie in artikel 12-situaties. Deze brochure richt zich in de eerste plaats tot gemeenteraadsleden. Door de kaderstellende en controlerende bevoegdheden van de Raad heeft de Raad grote invloed op de financiële positie van de gemeente. De Raad bepaalt dus in belangrijke mate of de gemeente op enig moment in de positie komt dat de vraag moet worden gesteld of een artikel 12-aanvraag moet worden gedaan.

4 Artikel 12: een kort historisch overzicht 1 Bijzondere financiële steun aan gemeenten is in de jaren dertig van de vorige eeuw voor het eerst wettelijk ingevoerd. Gemeenten hebben veelvuldig gebruik gemaakt van de mogelijkheid van een beroep op het Rijk om financiële steun. In 1955 bijvoorbeeld ontvingen ruim 700 van de 1000 gemeenten een verhoging van de uitkering en na 1960 heeft ruim een derde van de gemeenten kortere of langere tijd aanvullende steun ontvangen. Steeds heeft het Rijk geprobeerd het beroep op het collectieve instrument te verminderen. Zo werd bij de wijziging van de Financiële-verhoudingswet 1960 de verwachting uitgesproken dat het verlenen van aanvullende steun voortaan een uitzondering zal zijn. Pas na 1972 (nog steeds 150 artikel 12-situaties) daalde het beroep op aanvullende steun ten laste van het gemeentefonds, zeker na de aanpassing van de Financiële-verhoudingswet in Bij dit alles heeft een grondige herijking van de verdeelsleutel van het gemeentefonds plaatsgevonden. Er wordt rekening gehouden met specifieke situaties in gemeenten (in de vorm van verfijningen van de uitkering), zoals historische kernen, slechte bodem, dynamiek van de bevolkingsgroei, etc. De verdeling is kostengeoriënteerd, rekening houdend met de structuurkenmerken en de mogelijkheid van gemeenten om zelf inkomsten te genereren. Tevens hebben gemeenten meer mogelijkheden gekregen tot verhoging van hun eigen inkomsten, zoals door de invoering van de onroerendegoedbelastingen, later de onroerendezaakbelastingen (ozb) in Ook is de financiële functie (beheersmatige controle) bij gemeenten sterk verbeterd. Ten slotte zijn de toegangscriteria voor artikel 12 aanmerkelijk aangescherpt. Dit alles heeft er ook toe geleid dat zich een omslag in de houding ten opzichte van een artikel 12-status gemanifesteert van populaire mogelijkheid voor iets extra s tot tot het uiterste te voorkomen. 1 Zie voor een uitgebreid historisch overzicht: W.M.C. van Zaalen (2002), Financiële verhoudingen in Nederland, uitgave van het ministerie van Financiën en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

5 De ratio van artikel 12 De mogelijkheid van artikel 12-uitkeringen kan worden gezien als het noodzakelijke sluitstuk op het geheel van verdeelmaatstaven (gemeentefonds, specifieke uitkeringen) om twee redenen: 1 Er kunnen bepaalde externe factoren van invloed zijn op ontwikkelingen in gemeenten die verstoringen in de begroting tot gevolg hebben. 2 Eigen beleid van een gemeente kan tot hardnekkige tekorten leiden. Als een gemeente in een artikel 12-situatie dreigt te komen, is een grondige analyse van deze factoren uiteindelijk bepalend voor de hoogte van de aanvullende uitkering. Voor zover sprake is van een tekortsituatie die is ontstaan door eigen beleidskeuzes of door eigen falen van de gemeente, zal allereerst een forse inspanning van de gemeente zelf worden gevraagd om het tekort op te lossen. Wanneer een artikel 12-aanvraag: de formaliteiten? Een gemeente die een artikel 12-aanvraag indient moet zowel voor het jaar waarover de aanvraag wordt gedaan als voor de drie daaropvolgende jaren een aanmerkelijk en structureel tekort hebben 2. Dat wil zeggen dat het tekort groter moet zijn dan 2% van de som van de algemene uitkering en de ozb-capaciteit. Bovendien is er een drempel aan de inkomstenkant (toegangskaartje): de ozb moet 20% boven het landelijke gemiddelde liggen en de riool- en reinigingsrechten moeten kostendekkend zijn. Vervolgens treedt een formele procedure in die in box 1 is samengevat. Kort gezegd komt het erop neer dat de beheerders van het gemeentefonds dat zijn de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (bzk) en de staatssecretaris van Financiën uiteindelijk beslissen over de aanvraag. Zij doen dat op basis van diverse adviezen, waaronder een rapport van de inspecteur van de Inspectie Financiën Lokale en provinciale Overheden (iflo) van het ministerie van bzk en een van de provincie. Uiteindelijk duurt de hele procedure formeel ongeveer anderhalf jaar. In de praktijk blijkt dat een artikel 12-traject veelal een proces van meerdere jaren is. 2 Een aanvullende uitkering wordt slechts verleend indien de algemene middelen van de gemeente aanmerkelijk en structureel tekort zullen schieten om in de noodzakelijke behoeften te voorzien, terwijl de eigen inkomsten van de gemeente zich op een redelijk peil bevinden (artikel 12, lid 2 Fvw).

6 Wat gebeurt er in de praktijk? Het streven bij een artikel 12-traject is er op gericht een gemeente tijdelijk financieel te steunen op voorwaarde dat de gemeente er zelf in slaagt een structureel begrotingsevenwicht te bereiken. Het uitgangspunt is dus in alle gevallen, zo snel mogelijk terug naar financiële zelfstandigheid. Dit vergt veelal een rigoureus saneringsproces. Als een gemeente aan de voorwaarden voor een aanvraag voldoet, maakt de inspecteur van het ministerie van bzk een analyse om het zogenoemde relevante tekort te bepalen. Dit betreft zowel de hoogte als de duur van het tekort. Op het door de gemeente berekende tekort worden veelal correcties toegepast: Er wordt geanalyseerd op welke uitgavenposten/clusters de gemeente meer (of minder) uitgeeft dan op grond van de gemeentefondsuitkering kon worden verwacht en waarom dat het geval is. Met hetzelfde doel wordt ook een vergelijking gemaakt met andere referentiegemeenten. Onaanvaardbare beleidsintensiveringen (nieuw beleid) worden geschrapt. Er wordt grondig bezien welke middelen de gemeente zelf kan inbrengen, bijvoorbeeld waar het gaat om vrij aanwendbare reserves; die reserves worden ingezet (veelal in jaarlijkse porties) en teruggebracht tot een minimaal acceptabel niveau. Ook wordt bezien welke andere extra inkomsten en vermogensbezit (en dus aanwendingsmogelijkheden) een gemeente heeft. Tenslotte wordt de realiteit van de ramingen bezien, met name op het gebied van onderhoudsplannen: achterstallig onderhoud wordt als additionele uitgave opgenomen. Dit betekent een structurele verhoging van de uitgaven, waartegenover nieuwe bezuinigingen moeten worden gevonden. Het aldus gecorrigeerde tekort biedt de basis voor het voorstel van de inspecteur omtrent de hoogte van de aanvullende uitkering. Dit kan een bedrag zijn uitgesmeerd over meerdere jaren (totdat de begroting structureel in evenwicht is) of een bedrag ineens. Voorwaarde is dat de gemeente een saneringsbegroting heeft opgesteld.

7 De door de gemeente op te stellen saneringsbegroting betekent dat vaak pijnlijke bezuinigingen moeten worden ingevuld 3. De omvang van de taakstellende bezuinigingen wordt door de inspecteur vastgesteld. De gemeente is vervolgens zelf verantwoordelijk voor de invulling van de bezuinigingen. Een bloemlezing van maatregelen die artikel 12-gemeenten hebben moeten treffen: Sluiting zwembaden, bibliotheken Verlaging voorzieningen gehandicapten (wvg) Verkoop woningbedrijf Reductie personeelslasten; vacaturestop; doelmatigheidsonderzoeken Taakstelling brandweer Reductie schoolbegeleiding Reductie schoolzwemmen Korting subsidies musea Korting bijdragen aan (sport)accommodaties Al met al kunnen de bezuinigingsmaatregelen fors oplopen. Om dit cijfermatig te plaatsen is het goed kort stil te staan bij de samenstelling van de begroting van gemeenten. Immers, een aanzienlijk deel van de inkomsten van gemeenten betreft specifieke uitkeringen van het Rijk. Dit zijn geoormerkte uitkeringen. Uit onderstaande grafiek blijkt dat de specifieke uitkeringen voor alle gemeenten samen bijna 50% van de inkomsten uitmaken. De overige inkomsten zijn uitkeringen uit het gemeentefonds (ongeveer 35%) en eigen inkomsten (retributies en belastingen) die een kleine 20% van het totaal bedragen. 36,5 9,7 8,0 Specifieke uitkeringen Algemene uitkering Belastingen Retributies 45,9 Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek. 3 In de gemeenteraad van een van de Zuid-Hollandse artikel 12-gemeenten is de aanvullende uitkering ooit getypeerd als een Rijksbijdrage met een rouwrandje.

8 Het betreft hier een gemiddelde voor alle gemeenten. Vanzelfsprekend kan de situatie in een individuele gemeente sterk afwijken. In ieder geval is duidelijk dat als een gemeente een saneringsbegroting opstelt ervan moet worden uitgegaan dat in het gunstigste geval maximaal 20 % van de totale begroting door de gemeente beïnvloedbaar is. Positie artikel 12-gemeente niet benijdenswaardig Een artikel 12-proces heeft ingrijpende gevolgen voor het functioneren van een gemeente. Behalve dat er gedurende langere tijd een fors beslag wordt gelegd op de ambtelijke capaciteit om informatie aan te reiken en analyses te verrichten, is er meer: De gemeente heeft hoge belastingtarieven. Er wordt van de gemeente een forse eigen inspanning vereist. Zo moeten vrij besteedbare reserves worden ingezet en een meerjarige saneringsbegroting worden opgesteld. Er wordt een fors beslag gelegd op de capaciteit van de gemeentelijke organisatie. Gedurende het artikel 12-traject, dat veelal enkele jaren beslaat, mogen door de gemeente geen besluiten worden genomen die leiden tot substantiële nieuwe lasten (of verhoging van bestaande lasten) of tot afname van baten. Er is expliciete goedkeuring nodig van de inspecteur van het ministerie van bzk. In een maandelijks tripartiet overleg tussen de gemeente, de inspecteur van het ministerie van bzk en de provinciale toezichthouder wordt gesproken over nut en noodzaak van eventuele nieuwe uitgaven. De gemeente moet duidelijk kunnen maken dat de benodigde uitgaven onuitstelbaar en onontkoombaar zijn en er moet in financiële dekking zijn voorzien. De Raad verliest grotendeels zijn kaderstellende taak ten aanzien van de begroting. De gemeente staat in feite onder curatele. Tenslotte zij nog gewezen op de mogelijkheid van terugvordering van onterecht toegekende uitkeringen. In 2003 is dit voor het eerst geschied. De reden voor terugvordering was dat de gemeente in kwestie onvolledige informatie heeft gegeven over mogelijke inkomsten voor de gemeente. Toen deze inkomsten zich later materialiseerden zijn deze afgetrokken van de verstrekte uitkering.

9 Wat moet er aan een artikel 12-aanvraag vooraf gaan? Voorop staat dat gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor hun financiële positie. De gemeente moet in de eerste plaats zelf maatregelen nemen als zich financiële problemen dreigen aan te dienen. De ervaring leert dat artikel 12-situaties nogal eens ontstaan door gebrek aan adequate beheers- en onderhoudsplannen voor wegen, gebouwen, riolering, etc, of door bezuinigingen op deze uitgavenposten. Weliswaar is in sommige gevallen de slechte bodemgesteldheid daaraan debet geweest, maar niettemin zijn achterstanden ontstaan in onderhoud die niet langer binnen de begroting kunnen worden opgevangen. Een groot deel van de gemeenten die via artikel 12 zijn gesaneerd, zijn in de problemen gekomen door het ontbreken van beheersplannen. Grofweg komt het erop neer dat de aanvullende artikel 12-uitkering de gemeente helpt (een deel van) de onderhoudsachterstanden te financieren. De structurele verhoging van de onderhoudslasten in de begroting moet de gemeente echter zelf opvangen door structureel te bezuinigen op andere posten of door de belastingen verder op te schroeven. Als financiële problemen zich dreigen aan te dienen is het raadzaam voor de gemeente ook extra intensief overleg met de provincie als toezichthouder te voeren. De toezichthouder zal daar vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid ook gespitst op zijn. Het is immers de wettelijke taak van de toezichthouder te voorkomen dat gemeenten in een uitzichtloze financiële positie terechtkomen. In de regel betekent dit dat een aanvraag voor een aanvullende artikel 12-uitkering niet uit de lucht zou moeten komen vallen. Voorafgaand aan zo n aanvraag zullen er intensieve contacten moeten zijn geweest tussen de provincie en de betrokken gemeente. Vanuit de provincie zullen er waarschuwingssignalen zijn afgegeven, al dan niet in de vorm van een verzwaard toezichtregime, in jargon preventief toezicht genoemd.

10 Hier ligt een gezamenlijk belang voor provincies en gemeenten. In het kader van preventief toezicht zal de provincie een verdiepingsonderzoek verrichten waarin de financiële positie van een gemeente grondig wordt geanalyseerd. Dit onderzoek zal in beginsel leiden tot aanbevelingen waarmee de gemeente er op eigen kracht weer bovenop kan komen. Mocht het uiteindelijk toch tot een artikel 12-aanvraag komen dan is de eerste vereiste in het procedurele traject een provinciaal verslag (zie box 1). Hoe beter de provincie op de hoogte is, hoe sneller dit verslag beschikbaar is. Relatie met andere publicaties Deze brochure moet worden gezien als een aanvulling op andere publicaties, in het bijzonder de door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (bzk) uitgegeven publicatie: Handleiding Artikel 12 Fvw (2002; zie Daarin wordt uitgebreid ingegaan op diverse aspecten, waaronder de rol van diverse betrokkenen (Ministeries bzk en Financiën, Raad voor Financiële verhoudingen, Provincie en gemeente) in het artikel 12-traject; de toegang tot artikel 12 en de definities over financiële kengetallen (begrotingstekort, e.d.). Voor een toelichting op de rol van de Provincie als toezichthouder op gemeentefinanciën zij verwezen naar de, specifiek aan Gemeenteraadsleden geadresseerde, brochure van de provincie Zuid-Holland: Brochure Financieel Toezicht (2003; zie

11 Box 1: Artikel 12-procedure Wanneer (*) Wie Wat Vóór 1 december (t-1) Gemeente Aanvraag tot aanvullende uitkering voor begrotingsjaar (t) indienen bij beheerders gemeentefonds (cc Gedeputeerde Staten) 15 februari (t) Provincie Toezending Provinciaal verslag aan beheerders Gemeentefonds met afschrift aan Gemeenteraad en de Rfv 1 maart (t) Ministerie BZK / Tussenrapportage binnen 3 maand IFLO na de aanvraag aan de beheerders van het gemeentefonds (cc Gemeenteraad, GS en Rfv) Vóór 1 december (t) Ministerie BZK / Rapport Inspecteur IFLO toegezonden IFLO aan Gemeenteraad, GS en de Rfv Vóór 1 februari (t+1) Provincie Advies van GS over rapport IFLO aan [uiterlijk 2 maanden de beheerders van het gemeentefonds na rapport IFLO] (cc Gemeenteraad en Rfv) Gemeente Eventuele bedenkingen Gemeenteraad over rapport IFLO aan beheerders gemeentefonds (cc GS en Rfv) Vóór 1 april (t+1) Rfv Advies Rfv over rapport IFLO aan de [uiterlijk 4 maanden na beheerders gemeentefonds (cc rapport IFLO] Gemeente raad en GS) Vóór 1 juni (t+1) Beheerders Beschikking wordt gestuurd aan [uiterlijk 6 maanden Gemeentefonds Gemeenteraad (cc GS en Rfv) na rapport IFLO] (*) t = het begrotingsjaar waarover uitkering wordt aangevraagd.

12 Vragen? Mocht u vragen hebben over deze brochure of een nadere toelichting wensen, dan kunt u zich richten tot Flip Huisman, afdelingshoofd Financieel Toezicht, Rechtsbescherming en Archiefinspectie (telefoon: ), of Marc Wijnands, bureauhoofd Financieel Toezicht van de provincie Zuid-Holland (telefoon: ). Colofon Ontwerp: bureau Vormgeving. Druk: NKB Bleiswijk

Financieel toezicht door de provincie

Financieel toezicht door de provincie Financieel toezicht door de provincie Waarom een brochure over toezicht op gemeentefinanciën? Op 7 maart 2002 is de Wet Dualisering Gemeente - bestuur inwerking getreden. Deze wet versterkt uw kaderstellende

Nadere informatie

Gelet op het rapport van de inspecteur van de Directie Bestuur, Democratie en Financiën van 2 februari 2015;

Gelet op het rapport van de inspecteur van de Directie Bestuur, Democratie en Financiën van 2 februari 2015; DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES Directoraat-Generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties, Directie Bestuur, Democratie en Financiën, mede namens de Staatssecretaris van Financiën,

Nadere informatie

traject Betreft vergadering Provinciale Staten 31 oktober 2014 Margreeth Trimpe

traject Betreft vergadering Provinciale Staten 31 oktober 2014 Margreeth Trimpe Griffier van de Staten Geleidebrief informatief Naam voorstel Brief GS van 14 oktober 2014 over artikel 12-14015407 traject Betreft vergadering Provinciale Staten 31 oktober 2014 Te verzenden aan SIS voor

Nadere informatie

Artikel 12-tussenrapport Vlissingen 2015

Artikel 12-tussenrapport Vlissingen 2015 Artikel 12-tussenrapport Vlissingen 2015 Tom van der Lelij Artikel 12-inspecteur Financieel en Informatiestelsel (FIS) Ministerie van BZK Inhoud Tijdpad Actoren en werkwijze Uitgangspunten artikel 12 Provinciaal

Nadere informatie

Uw kenmerk DGKB/BFO/IFLO Dossier/volgnummer 55820P-008

Uw kenmerk DGKB/BFO/IFLO Dossier/volgnummer 55820P-008 De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties De heer J.W. Remkes De minister van Financiën De heer drs. G. Zalm Bijlagen -- Inlichtingen bij Uw kenmerk DGKB/BFO/IFLO 2004-0000039403 Dossier/volgnummer

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provincie Flevoland (FL) t.a.v. de Provinciale Staten Postbus 55 8200 AB LELYSTAD DGBK/Bestuur, Democratie

Nadere informatie

Presentatie Begrotingsscan Gemeente Vlissingen

Presentatie Begrotingsscan Gemeente Vlissingen Presentatie Begrotingsscan Gemeente Vlissingen 25 september 2014 Sietze van den Berg Coördinator financieel toezicht / Artikel 12-inspecteur Afdeling Financieel en Informatiestelsel Directie Bestuur Democratie

Nadere informatie

Ons kenmerk Rfv/55820J-007 Doorkiesnummer

Ons kenmerk Rfv/55820J-007 Doorkiesnummer De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de staatssecretaris van Financiën Bijlagen Inlichtingen bij Uw kenmerk IFLO99/U99321 R.G. Daniëls Onderwerp Advies toepassing artikel 12 Fvw:

Nadere informatie

Aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de heer mr. K.G. de Vries Staatssecretaris van Financiën de heer drs. W.J.

Aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de heer mr. K.G. de Vries Staatssecretaris van Financiën de heer drs. W.J. Aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de heer mr. K.G. de Vries Staatssecretaris van Financiën de heer drs. W.J. Bos Bijlagen -- Inlichtingen bij W.M.C. van Zaalen Onderwerp Artikel

Nadere informatie

Aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mevrouw drs. A.Th.B. Bijleveld-Schouten

Aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mevrouw drs. A.Th.B. Bijleveld-Schouten Datum 15 april 2009 Inlichtingen bij G.A. van Nijendaal Uw kenmerk Doorkiesnummer 070-426 7232 Aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mevrouw drs. A.Th.B. Bijleveld-Schouten

Nadere informatie

Handleiding Artikel 12 Financiële-verhoudingswet geldig met ingang van 2013

Handleiding Artikel 12 Financiële-verhoudingswet geldig met ingang van 2013 Handleiding Artikel 12 Financiële-verhoudingswet geldig met ingang van 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 1.1 Doel van artikel 12 Financiële-verhoudingswet 2 1.2 Aanleiding actualisatie handleiding 2 1.3

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties .-f i -V*-*. " -re Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten DGBK Programnna Krachtig Bestuur Schedeldoekshaven 200 2511 EZ

Nadere informatie

PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr. P& / 20 J W / Ob 0 7 JAN 2G14. Dat. ontv.: Routing

PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr. P& / 20 J W / Ob 0 7 JAN 2G14. Dat. ontv.: Routing Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten van Overijssel Postbus 10078 8000 GB ZWOLLE PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr.

Nadere informatie

Handleiding Artikel 12 Financiële-verhoudingswet geldig met ingang van Voorwoord 2

Handleiding Artikel 12 Financiële-verhoudingswet geldig met ingang van Voorwoord 2 Handleiding Artikel 12 Financiële-verhoudingswet geldig met ingang van 2016 Inhoudsopgave Pagina Voorwoord 2 1 Inleiding 3 1.1 Doel van artikel 12 Financiële-verhoudingswet 3 1.2 Handleiding als instrument

Nadere informatie

Handleiding Artikel 12 Fvw

Handleiding Artikel 12 Fvw Handleiding Artikel 12 Fvw Dit is een uitgave van: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Directie Openbaar Bestuur en Democratie Postbus 20011 2500 EA Den Haag Mei 2011 B-8829 B-8829_handleiding

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1995 1996 24 552 Regels inzake de financiële verhouding tussen het Rijk en de gemeenten (Financiële-verhoudingswet) Nr. 27 VOORSTEL VAN WET ZOALS HET LUIDT

Nadere informatie

Gelet op het rapport van de inspecteur van de Directie Bestuur en Financiën van 17 december 2015;

Gelet op het rapport van de inspecteur van de Directie Bestuur en Financiën van 17 december 2015; DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES Directoraat-Generaal Bestuur en Wonen, Directie Bestuur en Financiën, mede namens de Staatssecretaris van Financiën, Directoraat-generaal Bestuur

Nadere informatie

de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Mevrouw A.G.M. van de Vondervoort en de Staatssecretaris van Financiën Den Haag IFLO95/154/U4

de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Mevrouw A.G.M. van de Vondervoort en de Staatssecretaris van Financiën Den Haag IFLO95/154/U4 de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Mevrouw A.G.M. van de Vondervoort en de Staatssecretaris van Financiën Den Haag Bijlagen -- Inlichtingen bij Uw kenmerk R.G. Daniëls Onderwerp Advies toepassing

Nadere informatie

C2.ľ3b bö DIV.STAN Bv// FPc

C2.ľ3b bö DIV.STAN Bv// FPc Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties C2.ľ3b bö Provincie Noord-Brabant Gedeputeerde Staten Postbus 90151 5200 MC Den Bosch Ingekomen -6 DEC 2016 Provincie Nnnrd-Brabanţ 4120019 DIV.STAN

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Provinciale Staten van Flevoland Postbus AB LELYSTAD

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Provinciale Staten van Flevoland Postbus AB LELYSTAD Ministerie van Binnenlandse Zaken en > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten van Flevoland Postbus 55 8200 AB LELYSTAD Turfmark 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.

Nadere informatie

Raad 1 oor ck DAE 420. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dr. R.H.A. Plasterk Postbus EA Den Haag

Raad 1 oor ck DAE 420. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dr. R.H.A. Plasterk Postbus EA Den Haag I. DAE 420 J A!f 1 : 1 Raad 1 oor ck > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dr. R.H.A. Plasterk Postbus 20011 2500 EA Den Haag Raad voor

Nadere informatie

PROVINCIE. Mededeling FLEVOLAND

PROVINCIE. Mededeling FLEVOLAND PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Brief financieel toezicht 2017 van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) Kern mededeling: Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt

Nadere informatie

De minister van Binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties dr. R.H.A. Plasterk Postbus 20011 2500 EA Den Haag

De minister van Binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties dr. R.H.A. Plasterk Postbus 20011 2500 EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag De minister van Binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties dr. R.H.A. Plasterk Postbus 20011 2500 EA Den Haag Raad voor de financiële verhoudingen Korte Voorhout

Nadere informatie

Brief Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 16 december 2015 over financieel toezicht: vorm en bevindingen 2016

Brief Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 16 december 2015 over financieel toezicht: vorm en bevindingen 2016 Griffier van de Staten Geleidebrief informatief gja Provincie /ÿzeeland Naam voorstel 15018308 Brief Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van over financieel toezicht: vorm en bevindingen

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 'Uil Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten van Flevoland Postbus 55 8200 AB LELYSTAD Datum 20 december 2013 Betreft financieel

Nadere informatie

Handleiding Artikel 12 Financiële-verhoudingswet geldig met ingang van Voorwoord 2

Handleiding Artikel 12 Financiële-verhoudingswet geldig met ingang van Voorwoord 2 Handleiding Artikel 12 Financiële-verhoudingswet geldig met ingang van 2015 Inhoudsopgave Pagina Voorwoord 2 1 Inleiding 3 1.1 Doel van artikel 12 Financiële-verhoudingswet 3 1.2 Handleiding als instrument

Nadere informatie

Nummer:, 12o\ųoõ6g8 Ontvangstdatum: 28 meì 20ltļ

Nummer:, 12o\ųoõ6g8 Ontvangstdatum: 28 meì 20ltļ Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres De Vereniging Nederlandse Gemeenten Postbus 30435 2500 GF Den Haag Nummer:, 12o\ųoõ6g8 Ontvangstdatum: 28 meì 20ltļ Directie Bestuur,

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Provinciale Staten van Flevoland Postbus AB LELYSTAD

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Provinciale Staten van Flevoland Postbus AB LELYSTAD Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten van Flevoland Postbus 55 8200 AB LELYSTAD Directoraat-Generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties

Nadere informatie

Handleiding Artikel 12 Financiële-verhoudingswet geldig met ingang van Voorwoord 2

Handleiding Artikel 12 Financiële-verhoudingswet geldig met ingang van Voorwoord 2 Handleiding Artikel 12 Financiële-verhoudingswet geldig met ingang van 2017 Inhoudsopgave Pagina Voorwoord 2 1 Inleiding 3 1.1 Doel van artikel 12 Financiële-verhoudingswet 3 1.2 Handleiding als instrument

Nadere informatie

- 5 - De Raad voor de financiële verhoudingen, w.g. mw ir. J.M. Leemhuis- Stout, voorzitter. w.g. drs. W.M.C. van Zaalen, secretaris

- 5 - De Raad voor de financiële verhoudingen, w.g. mw ir. J.M. Leemhuis- Stout, voorzitter. w.g. drs. W.M.C. van Zaalen, secretaris Afschrift (070)302 In uw bovenvermelde brief vraagt u het advies van de Raad voor de financiële verhoudingen over een aantal voornemens inzake het redelijk peil van artikel 12 van de Financiële-verhoudingswet

Nadere informatie

Uw kenmerk DGKB/BFO/IFLO Dossier/volgnummer 55820O-008

Uw kenmerk DGKB/BFO/IFLO Dossier/volgnummer 55820O-008 De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties De heer J.W. Remkes De minister van Financiën De heer drs. G. Zalm Bijlagen -- Inlichtingen bij Uw kenmerk DGKB/BFO/IFLO 2004-0000046218 Dossier/volgnummer

Nadere informatie

Ons kenmerk Rfv 14.51/ Doorkiesnummer (070)

Ons kenmerk Rfv 14.51/ Doorkiesnummer (070) de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de staatssecretaris van Financiën Bijlagen Inlichtingen bij Uw kenmerk IFLO98/U60269 R.G. Daniëls Onderwerp Advies toepassing artikel 12 Fvw:

Nadere informatie

De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg

De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg Cluster FIN Behandeld J.G.G.M. Janssen Ons kenmerk Telefoon +31 43 389 72 38 Uw kenmerk Maastricht 20 maart 2018 Bijlage(n) Verzonden Onderwerp Aandachtspunten

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten Bestuur, democratie en financiën Financieel en informatie stelsel Schedeldoekshaven

Nadere informatie

Kaders Financieel gezond Brummen

Kaders Financieel gezond Brummen Kaders Financieel gezond Brummen 1. Inleiding Naar aanleiding van de vaststelling van de Programmabegroting 2019-2022 en de aanbevelingen die de provincie heeft gedaan in haar besluit financieel toezicht

Nadere informatie

Ministerie van Binnen andse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnen andse Zaken en Koninkrijksrelaties R. Anderson Contactpersoon Uw kenmerk Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden 2016-0000754155 Kenmerk www.facebook.com/minbzk Provincie Fryslâ www.rijksoverheid.ni Provinciale Staten www.twitter.com/minbzk programmabegroting.

Nadere informatie

P R O V 1 N su È F R VS l! Ä N. Doe. nr.: Class, nr. * Ingek.: AfdelirrT. Beh. door; Afd. Hoofd AWB.. weken. voor kenn isg. aangenomen/tel.

P R O V 1 N su È F R VS l! Ä N. Doe. nr.: Class, nr. * Ingek.: AfdelirrT. Beh. door; Afd. Hoofd AWB.. weken. voor kenn isg. aangenomen/tel. Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Gedeputeerde Staten van Fryslan Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Datum 18 december 2014 Betreft Begroting

Nadere informatie

Checklist/format t.b.v. het verlenen van incidentele subsidies.

Checklist/format t.b.v. het verlenen van incidentele subsidies. Bijlage 1 Checklist/format t.b.v. het verlenen van incidentele subsidies. Het verlenen van incidentele subsidies dient op een adequate, transparante en uniforme wijze te geschieden. Dit is sinds de invoering

Nadere informatie

Aanbieding van de Handreiking presentatie structureel begrotingssaldo Handreiking structureel begrotingssaldo IBT DIGI (3).

Aanbieding van de Handreiking presentatie structureel begrotingssaldo Handreiking structureel begrotingssaldo IBT DIGI (3). Petra Rooijackers Van: Raschid Karamat Ali Verzonden: woensdag 21 juni 2017 16:31 Aan: BOX-Griffie Onderwerp: Aanbieding van de Handreiking presentatie structureel begrotingssaldo

Nadere informatie

Financieel toezicht op gemeenschappelijke regelingen

Financieel toezicht op gemeenschappelijke regelingen Financieel toezicht op gemeenschappelijke regelingen UITWERKING EN UITVOERING VAN FINANCIEEL TOEZICHT IN BEELD Dit rapport gaat over gemeenschappelijke regelingen waar de provincie financieel toezicht

Nadere informatie

Tegen de achtergrond hiervan zijn de minister van BZK en het dagelijks bestuur van het KBB i.o. het volgende overeengekomen.

Tegen de achtergrond hiervan zijn de minister van BZK en het dagelijks bestuur van het KBB i.o. het volgende overeengekomen. Onderhandelingsakkoord tussen de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het dagelijks bestuur van het Korpsbeheerdersberaad i.o. inzake het pakket aan maatregelen en afspraken in het

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 416 Wet inzake houdbare financiën van de collectieve sector (Wet houdbare overheidsfinanciën) Nr. 2 VOORSTEL VAN WET Wij Beatrix, bij de gratie

Nadere informatie

Van deze gelegenheid maken wij gebruik het volgende op te merken:

Van deze gelegenheid maken wij gebruik het volgende op te merken: Bezoekadres Huis der Provincie Markt 11 6811 CG Arnhem Postadres Postbus 9090 6800 GX Arnhem De Raad van de gemeente Hattem Postbus 93 8050 AB HATTEM telefoonnummer (026) 359 91 11 telefaxnummer (026)

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP Wijnen, Peter FIN S3 RAD: RAD131106 2013-11-06T00:00:00+01:00 BW: BW131001 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 6 november 2013 Portefeuillehouder : J.M. Cardinaal Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

,T\<E\N\--' \ B\ O\ E\ R

,T\<E\N\--' \ B\ O\ E\ R G \ E \ M \ E \ E \ N \ T \ E,T\

Nadere informatie

1 4 JUL Kopie aan: 9

1 4 JUL Kopie aan: 9 PROVINCIE FLEVOLAND Gemeente Lelystad Ingekomen Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Lelystad Postbus 91 8200 AB LELYSTAD 1 4 JUL 2014 Kopie aan: 9 Postbus 55 8200 AB Lelystad Telefoon

Nadere informatie

Financiële begroting 2015 samengevat

Financiële begroting 2015 samengevat Financiële begroting 2015 samengevat Begrotingscyclus Het beleid en de financiën van de provincie komen op een aantal momenten in het jaar provinciebreed aan de orde. Dit wordt ook wel de begrotings- of

Nadere informatie

provincie limburg 1 9 OEL 2016 De raad van de gemeente Nederweert Postbus AA NEDERWEERT Cluster FIN Behandeld.

provincie limburg 1 9 OEL 2016 De raad van de gemeente Nederweert Postbus AA NEDERWEERT Cluster FIN Behandeld. INGEKOîvîEf\! Gemeente Nederweer provincie limburg 1 9 OEL 2016 De raad van de gemeente Nederweert Postbus 2728 6030 AA NEDERWEERT Cluster FIN Behandeld. E-mail Telefoon Ons kenmerk 2016/99503 Uw kenmerk

Nadere informatie

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Mr. J.P.H. Donner Postbus EA Den Haag

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Mr. J.P.H. Donner Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Mr. J.P.H. Donner Postbus 20011 2500 EA Den Haag Raad voor de financiële verhoudingen Fluwelen Burgwal

Nadere informatie

Toetsingsaspecten. Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente (merge Gelderse colleges van B&W) 1 april

Toetsingsaspecten. Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente (merge Gelderse colleges van B&W) 1 april Bezoekadres Huis der Provincie Markt 11 6811 CG Arnhem Postadres Postbus 9090 6800 GX Arnhem Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente (merge Gelderse colleges van B&W) telefoonnummer

Nadere informatie

Uw kenmerk DGKB/BFO/IFLO 2004-0000049472 Dossier/volgnummer 55820N-012

Uw kenmerk DGKB/BFO/IFLO 2004-0000049472 Dossier/volgnummer 55820N-012 De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties De heer J.W. Remkes De minister van Financiën De heer drs. G. Zalm Bijlagen -- Inlichtingen bij Uw kenmerk DGKB/BFO/IFLO 2004-0000049472 Dossier/volgnummer

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.17.0848 B.17.0848 Landgraaf, 4 mei 2017 ONDERWERP: Zienswijze raad op de ontwerpbegroting 2018 stadsregio Parkstad Limburg PROGRAMMA

Nadere informatie

UW KENMERK. ONDERWERP Verslag over de financiële positie van de gemeente Nieuwkoop. Gedeputeerde Staten van Zuid-Hol land,

UW KENMERK. ONDERWERP Verslag over de financiële positie van de gemeente Nieuwkoop. Gedeputeerde Staten van Zuid-Hol land, EDEPUTEERDE STATEN HOLLAND DIRECTIE MAATSCHAPPIJ EN BESTUUR afdeling Financieel Toezicht, Rechtsbescherming en Archiefinspectie CONTACTPERSOON H.RJ. Moize de Chateleux DOORKIESNUMMER 070 441 67 35 E-MAIL

Nadere informatie

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3. III Kaders begroting

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3. III Kaders begroting Perspectiefnota 2016 Inhoudsopgave blz. I Inleiding 3 II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3 III Kaders begroting 2016 4 Bijlagen: begrotingscirculaire 2016-2019 provincie Groningen

Nadere informatie

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME,

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME, WET van..., houdende regels inzake de financiële verhouding tussen de Staat en de districten (Wet Financiële Verhoudingen) ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME, In overweging genomen hebbende,

Nadere informatie

a a o~co zo1~ provincie HOLLAND ZUID Gedeputeerde Staten 11 DECEMBER 2014 Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Gemeente Molenwaard

a a o~co zo1~ provincie HOLLAND ZUID Gedeputeerde Staten 11 DECEMBER 2014 Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Gemeente Molenwaard 11 DECEMBER 2014 De raad van de gemeente MOLENWAARD Postbus 5 2970 AA BLESKENSGRAAF Gemeente Molenwaard N OW N Gedeputeerde Staten Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Contact A. van den Berg

Nadere informatie

provincie GELDERLAND Gemeente Oude IJsselstreek Ontvangen: 18/12/2014 14ink18939

provincie GELDERLAND Gemeente Oude IJsselstreek Ontvangen: 18/12/2014 14ink18939 Gemeente Oude IJsselstreek Ontvangen: 18/12/2014 provincie 14ink18939 De Raad van de gemeente Oude IJsselstreek Postbus 42 7080 AA GENDRINGEN Bezoekadres Huis der Provincie Markt 11 6811 CG Arnhem telefoonnummer

Nadere informatie

Raadroor de \financi'éle verhoudingen

Raadroor de \financi'éle verhoudingen 18-95-2817 042994 Raadroor de \financi'éle verhoudingen > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Dr. R.H. A. Plasterk Postbus 20011 2500 EA

Nadere informatie

Provincie Noord-Hollan

Provincie Noord-Hollan Noord-Hollan GESCAND OP 2 4 APR. 2015 Gemeente Wormerland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Aan de raden van de Noord-Hollandse gemeenten. Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon E.L. Hordijk SVT/IBT Doorkiesnummer

Nadere informatie

RECREATIESCHAP HET TWISKE Adviescommissie 5 november 2012 agendapunt 9 Dagelijks bestuur 15 november 2012 Algemeen bestuur 5 december 2012

RECREATIESCHAP HET TWISKE Adviescommissie 5 november 2012 agendapunt 9 Dagelijks bestuur 15 november 2012 Algemeen bestuur 5 december 2012 RECREATIESCHAP HET TWISKE Adviescommissie 5 november 2012 agendapunt 9 Dagelijks bestuur 15 november 2012 Algemeen bestuur 5 december 2012 Aantal bijlagen 1 Onderwerp Meerjarenperspectief en financiële

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIH

Raadsinformatiebrief IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIH GemeG ^Echt-Susteren Raadsinformatiebrief IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIH Kenmerk Z18/001960 / D - 2383 Datum B&W-vergadering Portefeuillehouder(s) G.H.C. Frische Onderwerp Brief

Nadere informatie

provincie GELDERLAND Gemeente Oude IJsselstreek ^ iiii ~ Ontvangen: 07/03/ ink03751

provincie GELDERLAND Gemeente Oude IJsselstreek ^ iiii ~ Ontvangen: 07/03/ ink03751 Gemeente Oude IJsselstreek Ontvangen: 07/03/2014 14ink03751 ^ iiii ~ provincie Bezoekadres Huis der Provincie Markt 11 6811 CG Arnhem Postadres Postbus 9090 6800 GX Arnhem De Raad van de gemeente Oude

Nadere informatie

OplegvelRaadsvoorstel inzake de financiele verwerking van de Wet maatschappelijke ondersteuning

OplegvelRaadsvoorstel inzake de financiele verwerking van de Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Onnvikkeling Raadsnummer 07. R205$. OOI Inboeknummer opbstoosbb Beslisdatum BSP B april 2007 Dossiernummer yrq.qs6 OplegvelRaadsvoorstel inzake de financiele

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 302 Wijziging van de Gemeentewet en de Provinciewet in verband met het aanpassen van enkele bepalingen inzake het financieel toezicht op gemeenten

Nadere informatie

0 B APR Doc./bijlage Prnductnr. _

0 B APR Doc./bijlage Prnductnr. _ P^11^ HOLLAND \^L Gerrteè Geirteènte Delft Doc./bijlage Prnductnr. _ Kopie 0 B APR 2010 crt?j<

Nadere informatie

Beleid onderzocht door provinciale rekenkamers. uitgave 18 maart 2015

Beleid onderzocht door provinciale rekenkamers. uitgave 18 maart 2015 Beleid onderzocht door provinciale rekenkamers uitgave 18 maart 2015 Voorwoord Provinciale rekenkamers vervullen een belangrijke rol. Zij zijn immers het instrument van en voor u als Statenleden. Het

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. 1. de Gemeentewet; 2. de Algemene wet bestuursrecht; Gemeenteraad van Nissewaard Postbus 25 3200 AA SPIJKENISSE

Gedeputeerde Staten. 1. de Gemeentewet; 2. de Algemene wet bestuursrecht; Gemeenteraad van Nissewaard Postbus 25 3200 AA SPIJKENISSE Gedeputeerde Staten Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Contact J. van Kranenburg T 070-441 80 85 j.van.kranenburg@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

*ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 15.00 UUR*

*ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 15.00 UUR* *ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 100 UUR* Raadsvoorstel GEMEENTEBESTUUR onderwerp Programmarapportage 2011-1 team SBSBD raadsnummer 2011 54 collegevergadering raadsvergadering fatale termijn programma

Nadere informatie

Slappe bodemdag 21 juni 2013

Slappe bodemdag 21 juni 2013 Slappe bodemdag 21 juni 2013 Financieel kennisgebied Hoe werkt het gemeentefonds en waar let je op in de begroting? Doel van financiële workshop Informeren Gemeentefinanciën en slappe bodem Wat doet de

Nadere informatie

Tijdsgebonden: Wanneer zijn we klaar? Nummer coalitieprogramma: Programmanaam: 07 Beheer Z / INT Wegbeheer

Tijdsgebonden: Wanneer zijn we klaar? Nummer coalitieprogramma: Programmanaam: 07 Beheer Z / INT Wegbeheer Nummer coalitieprogramma: Programmanaam: 07 Beheer Z.05833 / INT.06437 Wegbeheer 2015-2019 SMART Aanleiding De Provincie heeft in haar verdiepingsonderzoek (juni 2013) vastgesteld dat op basis van de weginspectie

Nadere informatie

Onderwerp Meicirculaire 2009 Gemeentefonds en aanpassingen begroting 2009

Onderwerp Meicirculaire 2009 Gemeentefonds en aanpassingen begroting 2009 Gemeente Appingedam Raadsvoorstel Raadsagenda d.d.: 17 september 2009 Voorstel nummer : 9 Behandelend ambtenaar : A. Schuur Telefoonnummer : 0596 691241 E-mailadres : a.schuur@appingedam.nl Portefeuillehouder

Nadere informatie

Bijlage 2 bij Raadsvoorstel nr. HVE070017 (Verkeersproblematiek Maastrichterlaan/Randweg Noord)

Bijlage 2 bij Raadsvoorstel nr. HVE070017 (Verkeersproblematiek Maastrichterlaan/Randweg Noord) Bijlage 2 bij Raadsvoorstel nr. HVE070017 (Verkeersproblematiek Maastrichterlaan/Randweg Noord) Financiële paragraaf aanleg Randweg Noord Inleiding De kosten gemoeid met de planvoorbereiding en aanleg

Nadere informatie

Visiedocument Financieel Beleid

Visiedocument Financieel Beleid 1. Financieel beleid Grip Om grip te houden op de gemeentefinanciën voert de gemeente financieel beleid uit. Enerzijds betreft dit wettelijke taken, zoals het opstellen van een begroting en een jaarrekening,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 935 Tijdelijke bepalingen in verband met de instelling van een deelfonds sociaal domein (Tijdelijke wet deelfonds sociaal domein) Nr. 2 VOORSTEL

Nadere informatie

Dwight Tjin Kon Kiem oktober 2013 Cft /4. Advies op ontwerpbegroting 2014 van het Openbaar Lichaam Saba

Dwight Tjin Kon Kiem oktober 2013 Cft /4. Advies op ontwerpbegroting 2014 van het Openbaar Lichaam Saba College financieel toezicht Bonaire, Sint Eustatius en Saba Aan De voorzitter van het Bestuurscollege van het Openbaar Lichaam Saba Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2009 375 Besluit van 4 september 2009, houdende aanpassing van de bijlage bij het Besluit proceskosten bestuursrecht in verband met de indexering

Nadere informatie

Onderwerp Beantwoording raadsvragen (CDA fractie) 19 december over preventief financieel toezicht - Besluitvormend

Onderwerp Beantwoording raadsvragen (CDA fractie) 19 december over preventief financieel toezicht - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 13 januari 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00020 Onderwerp Beantwoording raadsvragen (CDA fractie) 19 december over preventief financieel toezicht - Besluitvormend Beknopte

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Aanvullend krediet vernieuwbouw club-/kleedaccommodatie Hockey Club Haarlem. Bestuurlijke context.

Nota van B&W. Onderwerp Aanvullend krediet vernieuwbouw club-/kleedaccommodatie Hockey Club Haarlem. Bestuurlijke context. Nota van B&W Onderwerp Aanvullend krediet vernieuwbouw club-/kleedaccommodatie Hockey Club Haarlem Portefeuille M. Divendal Auteur Dhr. R.H. Heeck Telefoon 5115716 E-mail: heeckrh@haarlem.nl MO/SR Reg.nr.

Nadere informatie

BAWI/U200801717 Lbr. 08/170

BAWI/U200801717 Lbr. 08/170 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Meerjarig aanvullende Uitkering I-deel WWB uw kenmerk ons kenmerk BAWI/U200801717 Lbr. 08/170 bijlage(n) datum

Nadere informatie

Bijlagen 1 Voorjaarsnota

Bijlagen 1 Voorjaarsnota Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Voorjaarsnota 2012 Datum voorstel 10 april 2012 Datum raadsvergadering 15 mei 2012 Bijlagen 1 Voorjaarsnota Ter inzage Aan de gemeenteraad, 0. Samenvatting De voorjaarsnota

Nadere informatie

IFLO2003/U64617 Dossier/volgnummer 55820L-019

IFLO2003/U64617 Dossier/volgnummer 55820L-019 De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de heer J.W. Remkes. De staatssecretaris van Financiën, de heer mr.drs. J.G. Wijn. Bijlagen Inlichtingen bij Uw kenmerk IFLO2003/U64617 Dossier/volgnummer

Nadere informatie

uitkomsten onderzoek overeenkomsten- en verschillenanalyse Oudenhoorn

uitkomsten onderzoek overeenkomsten- en verschillenanalyse Oudenhoorn MEMO aan het college van burgemeester en wethouders van Renske Evenblij datum pagina 21 september 2015 1 van 8 uitkomsten onderzoek overeenkomsten- en verschillenanalyse In deze memo worden de bevindingen

Nadere informatie

Advies Renteloze lening Onderwijshuisvesting Openbaar Lichaam Bonaire

Advies Renteloze lening Onderwijshuisvesting Openbaar Lichaam Bonaire Aan De Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap Contactpersoon Telefoonnummer Dwight Tjin Kon Kiem (Cft) +5999 461 9081 Datum E-mail 23 mei 2013 info@cft.an Ons kenmerk Uw kenmerk Pagina Bijlagen 1/5

Nadere informatie

INFORMATIEFORMULIER TEN BEHOEVE VAN BEGROTINGSBEOORDELING. Begroting 2010 GEMEENTE

INFORMATIEFORMULIER TEN BEHOEVE VAN BEGROTINGSBEOORDELING. Begroting 2010 GEMEENTE INFORMATIEFORMULIER TEN BEHOEVE VAN BEGROTINGSBEOORDELING Begroting 2010 GEMEENTE 0 ALGEMEEN Gaarne alle informatievragen invullen of doorhalen wat niet van toepassing is. Een volledig ingevuld formulier

Nadere informatie

\G \ E \M \ E \ E \ N \ T \ E»i\^\&\n\ \ B \ O \ E \ R

\G \ E \M \ E \ E \ N \ T \ E»i\^\&\n\ \ B \ O \ E \ R \G \ E \M \ E \ E \ N \ T \ E»i\^\&\N\ \ B \ O \ E \ R Afdeling Unit Aan de Minister van Financiën en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties Directie Bestuur, Democratie en Financiën

Nadere informatie

Begroting 2015 en meerjarenraming 2016-2018

Begroting 2015 en meerjarenraming 2016-2018 1 VALKENBURG AAN DE GEUL Begroting 2015 en meerjarenraming 20162018 Een analyse 11 november 2014 2 D66 heeft in de vergadering van de raadscommissie EFTR (29 oktober 2014) aangegeven tevreden te zijn over

Nadere informatie

Herijking Gemeentefonds

Herijking Gemeentefonds Herijking Gemeentefonds Sinds de invoering van de Financiële-verhoudingswet (1997) is er veel veranderd voor gemeenten. Daarbij kan worden gedacht aan veranderingen in de aard en omvang van het takenpakket

Nadere informatie

Gemeentefinanciën Workshop

Gemeentefinanciën Workshop Gemeentefinanciën Workshop Raad op zaterdag, 22 november 2014 Renate Reusch, VNG/Financiën en Economie Programma 1. Inkomstenbronnen van gemeenten 2. Financiën van de decentralisatie in het sociaal domein

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1999 2000 27 127 Financiële verantwoordingen over het jaar 1999 Nr. 1 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

AMENDEMENT van de fracties van GroenLinks en de PvdA,

AMENDEMENT van de fracties van GroenLinks en de PvdA, van de fracties van en de, Onderwerp: bezuinigingen op de griffie en de rekenkamercommissie De griffie de enige ambtelijke ondersteuning is die de gemeenteraad in Veenendaal heeft De Rekenkamercommissie

Nadere informatie

zaaknummer

zaaknummer Bezoekadres Huis der Provincie Markt 11 6811 CG Arnhem Postadres Postbus 9090 6800 GX Arnhem De Raad van de gemeente Doetinchem Postbus 9020 7000 HA DOETINCHEM telefoonnummer (026) 359 91 11 telefaxnummer

Nadere informatie

Financieel toezicht in Gelderland

Financieel toezicht in Gelderland Financieel toezicht in Gelderland Wat houdt financieel toezicht in? en Hoe staat uw gemeente ervoor? Gemeente Neerijnen 14 mei 2014 Gerrit Scholten - Provincie Gelderland Even voorstellen Gerrit Scholten

Nadere informatie

De taak van de commissie Besluit begroting en verantwoording (hierna: BBV) is om een eenduidige toepassing van het BBV te bevorderen.

De taak van de commissie Besluit begroting en verantwoording (hierna: BBV) is om een eenduidige toepassing van het BBV te bevorderen. januari 2012 Notitie incidentele en structurele baten en lasten Algemeen De taak van de commissie Besluit begroting en verantwoording (hierna: BBV) is om een eenduidige toepassing van het BBV te bevorderen.

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van P.L. Vermeulen (SP) (d.d. 9 oktober 2014) Nummer Onderwerp Huisvesting statushouders

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van P.L. Vermeulen (SP) (d.d. 9 oktober 2014) Nummer Onderwerp Huisvesting statushouders van Gedeputeerde Staten op vragen van P.L. Vermeulen (SP) (d.d. 9 oktober 2014) Nummer 2972 Onderwerp Huisvesting statushouders Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller Op diverse

Nadere informatie

tttm provinde,..,:.1 groningen Ing. d.d.: 02 JAN.2014 Comm.; .FC

tttm provinde,..,:.1 groningen Ing. d.d.: 02 JAN.2014 Comm.; .FC Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Gedeputeerde Staten van Gronin Postbus 610 9700 AP GRONINGEN en Ing. d.d.: Comm.; Afd.: - tttm provinde,..,:.1

Nadere informatie

Financieel toezicht gemeenschappelijke regelingen. Onderzoeksopzet

Financieel toezicht gemeenschappelijke regelingen. Onderzoeksopzet Financieel toezicht gemeenschappelijke regelingen Onderzoeksopzet Amsterdam, februari 2015 Inhoudsopgave 1. Aanleiding en achtergrond... 3 2. Probleemstelling en onderzoeksvragen... 4 3. Afbakening...

Nadere informatie

Financiële positie. Financieel perspectief. Financiële uitgangspositie

Financiële positie. Financieel perspectief. Financiële uitgangspositie Financieel perspectief Financiële positie Financiële uitgangspositie De ambities die we voor de komende periode hebben zijn op dit moment groter dan de financiële mogelijkheden die daarvoor beschikbaar

Nadere informatie

provincie GELDERLAND ï 5 DEC 2017 INGEKOMEN Gemeente Beuningen T.a.v. de raad Postbus AA BEUNINGEN GLD z"* IN

provincie GELDERLAND ï 5 DEC 2017 INGEKOMEN Gemeente Beuningen T.a.v. de raad Postbus AA BEUNINGEN GLD z* IN provincie Bezoekadres Postadres Markt 11 Postbus 9090 6811 CG Arnhem 6800 GX Arnhem Gemeente Beuningen T.a.v. de raad Postbus 14 6640 AA BEUNINGEN GLD telefoonnummer (026) 359 91 11 e-mailadres post@gelderland.nl

Nadere informatie

III /04/2014

III /04/2014 Provincie Noord-Brabant III 10.1419815 30/04/2014 Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 info@brabant.nl Aan de raden van de gemeenten en besturen

Nadere informatie