over aangeboren hartafwijking(en)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "over aangeboren hartafwijking(en)"

Transcriptie

1 Spreekbeurtpakket over aangeboren hartafwijking(en) jouw?

2 Een beetje hulp van de PAH Met dit spreekbeurtpakket helpt de PAH je op weg. Je vindt hierin algemene tips over hoe je een goede spreekbeurt kunt houden. Ook vind je allerlei feiten, plaatjes en filmpjes over aangeboren hartafwijkingen die je kunt gebruiken. Om je spreekbeurt extra leuk te maken zijn ook opdrachten en jes toegevoegd die je samen met je klas kunt doen. Kies maar uit wat jij graag wilt vertellen en laten zien! Verzamel ook zelf informatie. Leen een boek bij de bieb. Zoek op internet. Vraag je dokter (in het ziekenhuis) om een folder. tips Wist je dat? De totale lengte van de bloedvaten in je lichaam ongeveer vijfenzeventigduizend kilometer is? Dat is bijna twee keer de aarde rond! PAH = Patientenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen tip 1: Begin op tijd! tip 2: Heb je zelf geen aangeboren hartafwijking maar wil je er toch over vertellen? Stel dan vragen aan iemand met een aangeboren hartafwijking. Stel een lijstje met vragen op voordat je diegene ziet, belt of mailt. Ken je zelf niemand met een hartafwijking? De PAH helpt je graag. Zij kennen mensen met een aangeboren hartafwijking die er graag aan jou over vertellen. Stuur een mailtje naar info@aangeborenhartafwijking.nl of bel met als je dat wilt. Dan brengt de PAH je met iemand in contact. tip 3: Als je alles goed gelezen hebt, kies je wat je wilt gebruiken. Bedenk vijf vragen waar jij antwoord op wilt geven. Bijvoorbeeld: Wat is een aangeboren hartafwijking? Kun je iets aan een aangeboren hartafwijking doen? Hoeveel soorten aangeboren hartafwijkingen bestaan er? Het antwoord op je vragen moet in ongeveer tien minuten tijd passen. Zo lang als je spreekbeurt duurt. tip 4: Spieken mag! Maak een spiekbriefje met belangrijke woorden als geheugensteuntje. Probeer je spreekbeurt zoveel mogelijk uit je hoofd te doen. Oefen een keer voor je ouders/verzorgers of voor de spiegel. tip 5: Gebruik het schoolbord. Je kunt daar plaatjes ophangen, een tekening maken of het onderwerp van je spreekbeurt opschrijven. Zorg dat het groot genoeg is zodat ook je klasgenoten achterin het kunnen lezen. Als in je klas een digitaal schoolbord is, kun je een PowerPoint presentatie maken of een van de filmpjes uit dit pakket laten zien. Wist je dat? Het hart van een mens is ongeveer zo groot als een vuist. Het ballen van je vuist is een handige manier om te bepalen hoe groot je hart ongeveer is.

3 Een spreekbeurt over je hart Aangeboren Jij gaat je spreekbeurt houden over je hart. En dat is niet zomaar een hart, maar een hart dat anders is dan anders. Jij hebt een aangeboren hartafwijking. Dat betekent dat je als baby tje bent geboren met een hart dat niet helemaal gezond was. Misschien is je hart inmiddels beter gemaakt. Met pillen of een operatie. Misschien heb je nog steeds een hart dat het niet helemaal goed doet. Merk je daar iets van? Of, is jouw hart wel in orde, maar dat van je broer(tje), zus(je), papa, mama, opa of oma niet en wil je daar graag over vertellen? Wat is anders aan hun dan aan jou? HARTstikke SPANNEND Als je zelf een aangeboren hartafwijking hebt, kan het best spannend zijn in de klas over jezelf te vertellen. Misschien word je sneller moe met sporten, slik je pillen voor je hart of heb je een litteken van een operatie. Je spreekbeurt is een goede mogelijkheid om jouw klas uit te leggen wat er met jou is. Het kan best zijn dat voor jou door je aangeboren hartafwijking soms dingen moeilijk zijn. Snel naar de bus rennen om hem nog te halen. Meedoen aan een teamsport. In een attractie in de Efteling of op de kermis. Wat merk jij van je aangeboren hartafwijking? De klas vindt het vast interessant als je dat vertelt. Spannend ook. Maar, als je het nu vertelt, kunnen ze daar de rest van het jaar rekening mee houden en je mee helpen. EEN STREEPJE VOOR Wat je merkt van een aangeboren hartafwijking is voor iedereen anders. Het ligt er aan welke hartafwijking je hebt en hoe erg die is. Sommige mensen met een aangeboren hartafwijking merken bijna niks. Of ze merken niks meer omdat ze geopereerd zijn en dus beter zijn. Anderen merken iedere dag dat ze niet helemaal gezond zijn. Zij hebben het bijvoorbeeld sneller koud of zien een beetje blauw. Hoe zit dat met jou? Of, als je zelf geen aangeboren hartafwijking hebt, bij iemand die iets aan zijn hart heeft? Stel jezelf of iemand met een aangeboren hartafwijking wat vragen. Die kun je vast zelf bedenken. Denk maar eens wat je overdag allemaal doet, op school, met sporten en gymles of op vakantie als het warm weer is. Wat zou lastig kunnen zijn met een aangeboren hartafwijking? En, heb je soms ook een streepje voor? Want misschien zijn er ook wel voordelen! RITSSLUITING Soms kunnen aangeboren hartafwijkingen worden beter gemaakt. Dat gebeurt vaak door een operatie. Je merkt dan minder of niets meer van je aangeboren hartafwijking. Aan een operatie houd je meestal een litteken over. Dat kan op je borstkas of rug zijn. Heb jij een litteken? Durf je hem aan je klas te laten zien? Of vind je dat heel eng? Het hoeft niet hoor. Je kunt het ook alleen vertellen. Of een plaatje laten zien. Wist je dat? Je hart in het midden van je borstkas zit en niet links?

4 Hoe werkt het hart? Het is zover! Kijk tijdens de spreekbeurt de klas in. Probeer rond te kijken en niet steeds naar dezelfde klasgenoten. Tussendoor kun je af en toe op je briefje spieken zodat je niets vergeet. Het is leuk om een aantal jes te doen. Je vindt voorbeelden in dit pakket. Als je ook spullen laat rondgaan, doe dat dan aan het einde van je spreekbeurt. Anders letten je klasgenoten meer op de spullen dan op jou. Aan het einde van de spreekbeurt kun je klasgenoten vragen laten stellen. Het is niet erg als je het antwoord niet weet. Op internet kunnen jullie het later samen opzoeken. Iedereen die een spreekbeurt houdt, is zenuwachtig. Dat geeft niks. Een goede voorbereiding helpt. Leg je spiekbriefje klaar. Trek kleren aan die je fijn vindt zitten. Praat rustig, duidelijk en luid. Adem rustig. Succes! Kadootjes voor je klas Geef je klasgenoten na je spreekbeurt de hartenpuzzel, en een fietslampje mee. Je kunt ernaar vragen bij de PAH. Die stuurt ze dan naar je toe. Mail: of bel naar Het hart ziet er niet zo uit, maar heel anders. Kijk maar eens op het plaatje onderaan de pagina. ZO GROOT ALS N VUIST Je hart ligt in de borstkast, samen met de longen. Leg je hand maar op je borst dan voel je het kloppen. Je hart is zo groot als je vuist. Je hart is een spier. De grootste in je hele lichaam. En, de allerbelangrijkste. De taak van het hart is om bloed door het lichaam te pompen. Om een leuke dag te hebben heeft je lichaam zuurstof, energie en voeding nodig. Je hart pompt deze stoffen via het bloed door je lichaam. Het hart KAMERS EN BOEZEMS Het hart is onderverdeeld in vier ruimtes. Die ruimtes heten kamers en boezems. Je hebt er van allebei twee. De kamers zitten onder en de boezems boven. Tussen de kamers en boezems zitten kleppen (een soort deuren) zodat het bloed bij het pompen de goede kant op stroomt en niet tegen de richting in. Ook houdt een tussenschot de kamers en de boezems van elkaar gescheiden. In de rechter kamer en boezem stroomt bloed met weinig zuurstof (dat is al het hele lichaam rond geweest) en in de linker met veel zuurstof. Best ingewikkeld hè? Het helpt vast als je een plaatje laat zien bij je uitleg. Het allerbeste kan je zien hoe het hart werkt met een filmpje. Psst...! Hierbij alvast een tip. Misschien vind jij zelf op internet nog wel een beter filmpje. je_hart/hoe_zit_dat_kinderen/ Hoe_zit_dat_kinderen/Werking_ van_het_hart.aspx

5 Aangeboren hartafwijkingen Speciaal Aangeboren. Best een gek woord eigenlijk, vind je niet? Aangeboren betekent dat je iets sinds je geboorte hebt. Bij een aangeboren hartafwijking ben je dus geboren met een hartafwijking. Afwijking is een moeilijk woord voor anders. Aangeboren hartafwijking betekent dat je hart anders is aangelegd dan een gezond hart. In Nederland worden elk jaar ongeveer kinderen geboren. Ongeveer kinderen hiervan hebben een hartafwijking. Dat is minder dan 1%. Een aangeboren hartafwijking is dus heel zeldzaam. Jij bent dus heel speciaal! RIKKETIK MET N FOUTJE Er zijn heel veel verschillende soorten aangeboren hartafwijkingen. Je kunt ze indelen in drie groepen: 1 bouwfouten 2 spierziekten 3 hartritmestoornissen 1 BOUWFOUTEN Het woord bouwfout zegt het al. Tijdens de bouw van je hart is iets fout gegaan. Al toen je mama zwanger van je was. Soms is het een foutje, soms meerdere tegelijk. Dit zijn de belangrijkste bouwfouten, in dokterstaal. Ook staat er bij wat het betekent. Kun jij die moeilijke woorden uitspreken? Knap hoor! ASD/VSD: Gaatje in je hart Aortakleplekkage / aortaklepstenose: Je hartkleppen sluiten niet helemaal goed. Hypoplastisch linkerhartsyndroom: Eenkamerhart Tetralogie van Fallot Transpositie van de grote vaten: Je grote vaten zijn omgedraaid Coarctatio aortae: Vernauwing Infotip Wil je alles weten over een bepaalde afwijking? Download dan de brochure via Kijk bij brochures en publicaties particulieren en dan onder het kopje Jump: hartstichting.nl/producten/ Producten.aspx?CatID=123 GAATJE IN JE HART (ASD/VSD) Dat klinkt gek, een gaatje in je hart. Je kunt twee verschillende soorten gaatjes hebben. Een ASD-gaatje en een VSD-gaatje. Bij beide gaatjes stroomt bloed van de ene naar de andere kant van je hart. Dat hoort niet. Je hart moet daardoor extra hard werken. Dat gaatje moet dicht. Als het gaatje niet te groot is, groeit het vanzelf dicht. Als het gat te groot is, kan de dokter het sluiten. Dat gebeurt tijdens een operatie. Het Grootste hart ooit Argentinosaurus, een dinosauriër uit Argentinië, had het grootste hart ooit. Zijn hart woog 400 kilo en had een inhoud van 500 liter. Dat is 1785 keer groter dan het hart van een mens!

6 Aangeboren hartafwijkingen KLEPPROBLEMEN (Aortaklepstenose, Aortakleplekkage) Een van de grootste bloedvaten bij je hart heet de aorta. Dit bloedvat loopt van je hart naar boven en met een boog naar je rug toe. Zoek hem maar op op het plaatje. Aan het einde van dit bloedvat zit de aortaklep. Dat is een soort deur naar je hart. Die klep gaat open en dicht en laat bloed door. Soms werkt deze klep niet goed. Hij sluit bijvoorbeeld niet goed. Als je dit hebt, werkt je hart (iets) minder goed. Je bent bijvoorbeeld sneller moe als je hard rent. Soms zweet je ook eerder. Gelukkig kan de dokter zo n klep vaak repareren met een operatie. Er kan ook nog iets anders met je aorta aan de hand zijn. Je bloedvat is te smal voor al het bloed dat er doorheen moet stromen. Je kunt het vergelijken met een snelweg, waar auto s van drie rijbanen naar twee moeten. Dat past ook niet goed en dus ontstaan er problemen. Bij een te smalle aorta stroomt je bloed niet goed door naar je buik en je benen. Ook moet je hart extra hard pompen. De dokter kan je bloedvat een beetje wijder maken met een operatie. Soms lost je lichaam het probleem zelf op, door een extra bloedvat (snelweg) aan te leggen. EENKAMERHART (Hypoplastisch linkerhartsyndroom) De linkerkant van je hart is te klein als je deze afwijking hebt. Ook zijn de kleppen in je hart vaak te klein of werken niet. Hierdoor kan het bloed niet van de ene kant van je hart naar de andere kant stromen. Gelukkig heeft je lichaam een buisje gemaakt dat als sluiproute voor het bloed gebruikt kan worden. Met medicijnen blijft deze buis open, maar die helpen helaas niet zo heel lang. Daarom moet je hart snel gerepareerd worden. Dat gebeurt met drie operaties. Na deze drie operaties stroomt het bloed zonder hulp op de goede manier door je lichaam. Jammer genoeg blijf je na de operaties altijd wat van je hartafwijking merken. Sporten gaat niet zo goed als je vriendjes. De dokter wil je hart ieder jaar een paar keer controleren. Eeuwenoude hartafwijking Ook in het oude Egypte kwamen al hartafwijkingen voor. Onlangs werd een jaar oude mumm ies gevonden met een hartafwijking.

7 Aangeboren hartafwijkingen TETRALOGIE VAN FALLOT Deze afwijking is naar een dokter genoemd. Hij heette Etienne Fallot. Hij was de eerste die deze hartafwijking opgeschreven heeft. Hij zag vier foutjes in het hart. Vier is tetra in het Grieks. Daarom heet deze ziekte Tetralogie van Fallot. Hoewel je vier foutjes hebt zijn de problemen soms met 1 operatie op te lossen. Soms moet de dokter wel meerdere keren opereren. Na de operatie(s) merken sommige mensen helemaal niets meer van hun hartafwijking. Anderen nog best veel. Ze zijn bijvoorbeeld sneller moe. Ook moeten zij nog vaak naar het ziekenhuis omdat de dokter hun hart in de gaten houdt. OMGEWISSELDE BLOEDVATEN (Transpositie van de grote vaten) Dit is een bouwfout waarbij de grote bloedvaten die uit je hart komen zijn omgewisseld. Die bloedvaten noem je longslagader en lichaamsslagader (aorta). Jouw Bekende Harten Ook voetballers Evander Sno en Lorenzo Ebicilio hebben problemen (gehad) met hun hart. longslagader komt uit de linkerkamer en de lichaamsslagader komt uit de rechterkamer. Hierdoor ontstaat een verkeerde bloedsomloop. Je kunt het vergelijken met een kraan, waarbij de koude kraan is aangesloten op de rode draaiknop en de warme op de blauwe draaiknop. Dat klopt ook niet. Je bloedvaten moeten goed worden aangesloten. Dat doet de dokter als je baby bent. Meestal merk je na de operatie niets meer van het aangeboren foutje. 2 SPIERZIEKTEN Bij deze aangeboren hartafwijking is je hart ziek. Daarom heet dit spierziekte. Je hart is wel goed aangelegd. Toch ben je snel moe. Dat komt omdat je hartspier niet zo goed werkt. Hij is niet zo sterk als een gezond hart. Daardoor pompt je hart te weinig bloed rond. Als de spier te lang ziek is, kan je hart ermee stoppen. Dat is heel gevaarlijk. Om je hart goed in de gaten te houden krijg je een kastje mee dat meet hoe je hart werkt. De dokter kan erop kijken en zien hoe het met je hart gaat. Je moet veel medicijnen slikken om je hartspier goed te houden. Ook is het belangrijk dat je gezond eet en drinkt en goed sport. Hartweetjes Je hart pompt vijf liter bloed per minuut door je lichaam Dat is zevenduizend liter bloed per dag Dat is tweeeneenhalf miljoen liter bloed per jaar Dat is honderdtachtig miljoen liter bloed in zeventig jaar

8 Aangeboren hartafwijkingen 3 HARTRITME- STOORNISSEN Het woord zegt het al. Er is een storing in je hart. Het werkt niet zoals het hoort. Je hart klopt te snel of juist veel te langzaam. Soms voel je als je schrikt je hart wel een slag overslaan, maar dat is geen stoornis. Er zijn veel mensen met een ritmestoornis. Het is niet altijd aangeboren. Het kan ook op veel latere leeftijd (bijv bij je opa of oma) ontstaan. Om je hart op het goede tempo te laten kloppen helpen pillen. Als je hart te langzaam klopt, geeft de dokter je tijdens een operatie een apparaatje dat pacemaker heet. Dat is Engels voor gangmaker. De pacemaker is een kastje dat je harttempo opjaagt. WAT DOET DE DOKTER? Om je hart te controleren ga je naar het ziekenhuis. Daar doen ze onderzoek. Een dokter die alles weet over het hart noem je een cardioloog. In het ziekenhuis worden verschillende onderzoeken gedaan. De dokters kijken altijd eerst of je gegroeid bent, in lengte en gewicht. Daarna gaat de dokter op verschillende manier kijken hoe het met je hart gaat. Wat doet de dokter allemaal bij jou als je in het ziekenhuis bent? Luistert hij dan ook hoe je hart klopt? Weet jij hoe het instrument heet waarmee hij dat beluistert? PRINTJE VAN JE HART Met plakkers op je armen, je benen en je borst wordt zichtbaar gemaakt hoe het bloed door je hart stroomt. Dat gebeurt met een elektrocardiogram (ECG). Je voelt hier niets van maar je moet wel heel erg stil liggen. Het apparaat meet of het ritme van het hart in orde is en of de kamers en boezems het bloed netjes rondpompen. Het duurt maar tien seconden. Van het ECG wordt een printje gemaakt. Misschien kan je aan de cardioloog vragen of je het velletje mee mag nemen om aan je klas te laten zien. ECHO Met behulp van geluidsgolven die je zelf niet hoort, wordt een plaatje van je hart gemaakt. Eigenlijk net zo als ze een foto van een baby in de buik maken. De cardioloog kan dan precies zien hoe het bloed stroomt en of je hart er verder nog goed uit ziet. Misschien mag je wel een foto van de echo meenemen naar je klas. Hartweetjes Je hart weegt ongeveer driehonderd gram Je hart slaat ongeveer zeventig keer per minuut Per dag klopt je hart ongeveer honderdduizend keer Per jaar klopt je hart ongeveer veertig miljoen keer

9 Aangeboren hartafwijkingen PILLEN Er zijn verschillende soorten medicijnen die mensen met een hartafwijking kunnen slikken. Bijvoorbeeld om het bloed dun te houden zodat het goed kan stromen. Of om het ritme van je hart onder controle te houden. Of om vocht uit je hart weg te laten gaan. Om de kracht van het pompen te versterken of de bloeddruk in de gaten te houden. Gebruik jij medicijnen? Weet je waarvoor precies? En hoe ze heten? HARTCATHETERISATIE Soms wil de cardioloog een nog beter plaatje van het hart maken. Daarvoor spuiten ze een vloeistof in je hart en dan maken ze een röntgenfoto. Dit gebeurt op de operatietafel. Je wordt daarvoor ook in slaap gebracht. Meestal moet je hiervoor twee nachtjes in het ziekenhuis slapen. OPERATIE Als de medicijnen niet helpen kan het hart verbeterd worden met een operatie. Voor elke afwijking is weer een andere operatie nodig. Er zijn dus heel veel verschillende soorten. Sommige zijn makkelijk en snel, andere zijn ingewikkeld en duren wel een halve dag. En, ben jij of één van je familieleden weleens aan het hart geopereerd? Wat weet je daar nog van? Of moet jij binnenkort geopereerd worden? Wil je daarover iets vertellen? Spreekwoorden en gezegden Weet jij wat deze spreekwoorden en gezegden betekenen? Waar het hart vol van is, stroomt de mond van over Een hart onder de riem steken Een goed hart toedragen Een hart van steen hebben Een klein hartje hebben Een hand over je hart strijken Het is een pak van mijn hart Het hart op de tong hebben Uit het oog, uit het hart Je hart luchten Weet jij nog er nog meer?

10 Zet je klas aan het werk Testjes! Zo! En nu is je klas aan de beurt. Jij hebt al zoveel verteld. Je kunt een paar jes met je klas doen en voorwerpen laten rondgaan. Dan begrijpen ze nog beter wat een aangeboren hartafwijking is. Kies de leukste jes uit (allemaal is een beetje veel): Laat je klasgenoten hun eigen hart voelen. Dat kan als ze hun hand vlak tegen hun borstkas houden. In het midden. Ongeveer 10 centimeter onder je hals. Als je een beetje drukt, dan voel je onder je huid je hart op en neer gaan. Je polsslag (hartslag in je pols) voelen kan ook. Hoe vaak slaat hij in bijvoorbeeld 30 seconden? Neem een zandloper mee die je kunt Links Filmpjes In deze aflevering van Spangas vertelt een van de scholieren dat ze een aangeboren hartafwijking heeft: Spangas In deze aflevering van Je zal t maar hebben interviewt Valerio Kevin. Hij heeft een hartritmestoornis. ha sh= ce159bb216b8ad1c1082cf1ec omdraaien. Je klasgenoten tellen het aantal slagen zolang de zandloper loopt. Wie heeft de hoogste hartslag? Misschien jij zelf wel! Je hartslag voelen, doe je zo: Leg twee of drie vingers net onder je duim op je pols op je ader. Soms moet je even schuiven voordat je hem voelt kloppen. Niet te hard drukken. Als je sport, klopt je hart sneller dan als je stil op de bank tv kijkt. Probeer maar eens. Vraag een van je klasgenoten zijn hartslag te tellen als hij op zijn stoel zit. Vraag dan of hij 20x springt op zijn plek of in jullie schoolgebouw de trap oploopt. Laat hem nu nog eens tellen. Zit er verschil tussen? Is dat verschil groot? Je kunt je hart ook horen. Laat klasgenoten hun oor tegen de borstkas van een klasgenoot aanhouden. Ze moeten nu heel stil zijn en goed luisteren. Ze horen dan het hart kloppen. Een groot mensenhart weegt ongeveer net zo veel als een vol blikje cola. Laat een blikje door de klas gaan, zodat je klasgenoten kunnen voelen hoe zwaar dat is. Je kunt ook zien hoe groot je eigen hart is. Als je je vuist balt, heb je ongeveer de maat van jouw hart. Zitten er grote verschillen tussen de hartmaten in de klas? Colofon: Inhoud: Willemijn van Drunen, Roos de Jonge, Dominique Colen en Ingeborg Snel Vormgeving: Erik van Broekhuizen

VSD (Ventrikel Septum Defect)

VSD (Ventrikel Septum Defect) VSD (Ventrikel Septum Defect) Ik wil mijn spreekbeurt houden over een VSD, dat is een gat tussen de kamers van je hart. Ik heb zelf ook een VSD en moet daar binnenkort aan geopereerd worden. Geschiedenis

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

Prezi les 1: Website:

Prezi les 1: Website: Les 1 Bouw van het hart Inhoud 1. De leerkracht vertelt dat de leerlingen tijdens deze les het gaan hebben over de bouw van het hart. 2. De leerkracht laat het skelet van een mens zien en vraagt de leerlingen

Nadere informatie

Kijk, zo klopt het! EEN KIJKJE IN JE HART INHOUD. Je hart? Hard nodig!

Kijk, zo klopt het! EEN KIJKJE IN JE HART INHOUD. Je hart? Hard nodig! N KIJKJ IN J HART Kijk, zo klopt het! Het hart van een volwassene pompt zó hard dat het in één dag een tankwagen van wel 7.000 liter kan vullen. n het hart van een kind? Dat krijgt in één dag een tankwagen

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

Spreekbeurtpakket over KAISZ-ziekten Basisonderwijs

Spreekbeurtpakket over KAISZ-ziekten Basisonderwijs Spreekbeurtpakket over KAISZ-ziekten Basisonderwijs Een spreekbeurt over een KAISZ ziekte wat een goed idee! Wij helpen je graag met informatie, handige tips en ideeën. Heel veel succes!! De voorbereiding.

Nadere informatie

Beide kamers zijn met de grote slagaders verbonden. Vanuit de rechterkamer gaat deze slagader naar de

Beide kamers zijn met de grote slagaders verbonden. Vanuit de rechterkamer gaat deze slagader naar de Werkstuk door een scholier 1980 woorden 4 februari 2003 6,2 62 keer beoordeeld Vak ANW Inleiding Het werkstuk gaat over hoe een gezond hart werkt, de anatomie van het hart en de bloedsomloop en aangeboren

Nadere informatie

hart longen Werkboekje van...

hart longen Werkboekje van... & hart longen Werkboekje van... Woordveld woordveld Hart & Longen adem in, adem uit adem in, adem uit Om goed te kunnen werken heeft het lichaam zuurstof nodig. De ademhaling zorgt dat je lichaam zuurstof

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram)

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) De afspraak voor de mictiecystogram Het onderzoek van je blaas en urinewegen vindt plaats op: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt verwacht

Nadere informatie

Tips voor een goede spreekbeurt

Tips voor een goede spreekbeurt Diabetes?! Een spreekbeurt die je alles vertelt over diabetes: Wat is het? Hoe ontstaat het? En vooral ook: Wat betekent het voor jou, je broer, zus, vader of moeder. Tips voor een goede spreekbeurt Vertel

Nadere informatie

Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd

Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Gebruiksaanwijzing leerdagboek Exempel De klop van jouw hart Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Aanwijzingen Schrijf- en tekenruimte

Nadere informatie

Maximale inspanningstest

Maximale inspanningstest Maximale inspanningstest Je komt bij ons in het ziekenhuis voor een test. Die test heet maximale inspanningstest. Het is een onderzoek waarbij de dokter onderzoekt: Hoe jouw conditie is. Hoe je longen,

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

NIERTRANSPLANTATIE Patrick Boon Groep 6 13 mei 2009

NIERTRANSPLANTATIE Patrick Boon Groep 6 13 mei 2009 NIERTRANSPLANTATIE Patrick Boon Groep 6 13 mei 2009 1 Voorwoord Ik heb het onderwerp niertransplantatie gekozen omdat me opa een transplantatie krijgt. Mijn opa is al heel lang ziek en doet nu buikdialyse.

Nadere informatie

PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN!

PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN! PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN! 978 Welkom op de Kinderafdeling Au Au Pijn is niet fijn!, deze folder gaat over pijn. Pijn is heel vervelend en soms ook moeilijk te begrijpen. We proberen je

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Informatie voor ouders 2 Het medicijn Gammaglobuline onder je huid (subcutaan) 4 Wil je meer

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline in je bloed

Het medicijn Gammaglobuline in je bloed Het medicijn Gammaglobuline in je bloed Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8 Informatieboekje Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring 2015 / 2016 groep 8 Informatie In dit informatieboekje vind je informatie voor je spreekbeurt, je leeskring en je nieuwskring. De voorbereiding is

Nadere informatie

Wanneer je bekend bent met een allergie voor jodium of contrastmiddel is het belangrijk dat je dit vóór de CT-scan zegt tegen de laborant.

Wanneer je bekend bent met een allergie voor jodium of contrastmiddel is het belangrijk dat je dit vóór de CT-scan zegt tegen de laborant. CT-scan 2 Inhoudsopgave CT-scan...5 Wat is een CT-scan...5 Vóór de CT-scan...7 Contrastvloeistof...7 Wat is een infuus?...7 Hoe wordt de CT-scan gemaakt?...8 Na de CT-scan...9 Uitslag...9 Voor ouders:

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand

Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand zgt.nl Wat heb je nodig? - De 2 bouwplaten - Schoenendoos (niet te klein) - Stiften of kleurkrijtjes - Schaar of prikpen - Lijm - Eventueel gekleurde vouwblaadjes De doos Knip de twee hoeken van de lange

Nadere informatie

BINNENSUIS Jehudi van Dijk

BINNENSUIS Jehudi van Dijk BINNENSUIS Jehudi van Dijk Op het toneel staat een vrouw. Ze draagt gewone kleren en ze heeft een horloge om. Ook staat er een stoel en een prullenbak en ligt er een pluisje op de grond. Ik denk altijs

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Ha lo! Ik ben dokter Jesse 1 Toen ik op de basisschool zat, kreeg ik zomaar opeens epilepsie. Ik wist toen helemaal niet dat dat bestond. Bij mij is het overgegaan. Ik ben dokter geworden en leg nu aan

Nadere informatie

en gezinsvorming Voortplanting Werkvormen: Lesdoelen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 5: Hoe ben ik geboren? Lesoverzicht Basis

en gezinsvorming Voortplanting Werkvormen: Lesdoelen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 5: Hoe ben ik geboren? Lesoverzicht Basis II Voortplanting en gezinsvorming Les 5: Hoe ben ik geboren? Lesoverzicht Werkvormen: Lesdoelen: Kinderen weten meer over de zwangerschap en geboorte van een baby. Kinderen weten hoe een baby in de buik

Nadere informatie

Nucleair onderzoek van de nieren bij kinderen. (renografie)

Nucleair onderzoek van de nieren bij kinderen. (renografie) Nucleair onderzoek van de nieren bij kinderen (renografie) De afspraak voor de renografie Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt van te voren verwacht

Nadere informatie

Als papa of mama een bolletje in het hoofd heeft Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar over brughoektumor bij hun papa of mama

Als papa of mama een bolletje in het hoofd heeft Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar over brughoektumor bij hun papa of mama Als papa of mama een bolletje in het hoofd heeft Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar over brughoektumor bij hun papa of mama Deze folder legt uit wat er gebeurt als je papa of mama een bolletje

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie doorgeven per E-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

Wat heb je nodig? De doos

Wat heb je nodig? De doos zgt.nl Wat heb je nodig? - De 2 bouwplaten - Schoenendoos (niet te klein) - Stiften of kleurkrijtjes - Schaar of prikpen - Lijm - Eventueel gekleurde vouwblaadjes De doos Knip de twee hoeken van de lange

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

HANDIG HONDEN ONTMOETEN

HANDIG HONDEN ONTMOETEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG HONDEN ONTMOETEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN ONTMOETEN. JE KUNT ER

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Hart- en vaatziekten. voor Nederlanders. Zorg goed voor uw hart

Hart- en vaatziekten. voor Nederlanders. Zorg goed voor uw hart Hart- en vaatziekten voor Nederlanders Zorg goed voor uw hart Zorg goed voor uw hart Deze folder gaat over gezondheid en hart- en vaatziekten. Eerst vertellen we wat hart- en vaatziekten zijn. Daarna vertellen

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Help, ik heb Type 1 Diabetes!

Help, ik heb Type 1 Diabetes! Help, ik heb Type 1 Diabetes! Handige weetjes en feitjes voor je spreekbeurt over Type 1 Diabetes Een uitgave van: Wat is diabetes? Diabetes is een ziekte. Er is dan een probleem met de insuline in je

Nadere informatie

Voorbereidingsboek Operatie

Voorbereidingsboek Operatie Voorbereidingsboek Operatie Dit fotoboek is bedoeld om jou en je ouder(s) / verzorger(s) een indruk te geven over de gang van zaken rondom de operatie. We hopen dat deze informatie duidelijk en compleet

Nadere informatie

2 Patiëntspecifieke informatie Partiële Cavo Pulmonale Connectie (PCPC)

2 Patiëntspecifieke informatie Partiële Cavo Pulmonale Connectie (PCPC) 2 Patiëntspecifieke informatie Partiële Cavo Pulmonale Connectie (PCPC) 2.1 Bouw en werking van het normale hart 2 - De weg die het bloed aflegt door ons lichaam 2 2.2 De Partiële Cavo Pulmonale Connectie

Nadere informatie

Hart- en vaatziekten. voor Marokkaanse Nederlanders. Zorg goed voor uw hart

Hart- en vaatziekten. voor Marokkaanse Nederlanders. Zorg goed voor uw hart Hart- en vaatziekten voor Marokkaanse Nederlanders Zorg goed voor uw hart Zorg goed voor uw hart Deze folder gaat over gezondheid en hart- en vaatziekten. Eerst vertellen we wat hart- en vaatziekten zijn.

Nadere informatie

Een batterijtje voor Manu High five van Manu en Rob. Het verhaal van Manu die een pacemaker krijgt. Verteld door Rob, de knuffelrobot.

Een batterijtje voor Manu High five van Manu en Rob. Het verhaal van Manu die een pacemaker krijgt. Verteld door Rob, de knuffelrobot. Een batterijtje voor Manu High five van Manu en Rob Het verhaal van Manu die een pacemaker krijgt. Verteld door Rob, de knuffelrobot. HARTEKINDEREN VZW 1 Manu Dit is Manu, gewoon een jongetje, niets speciaals.

Nadere informatie

Samenvatting Mensen ABC

Samenvatting Mensen ABC Samenvatting Mensen ABC Week 1ABC: Wie zijn wij? Info: Wie zijn wij mensen Mensen zijn verschillend. Iedereen is anders, niemand is hetzelfde. Dat noem je uniek. Een mens heeft een skelet van botten. Daarom

Nadere informatie

Aortaklepinsufficiëntie

Aortaklepinsufficiëntie Hartcentrum Aortaklepinsufficiëntie Patiëntenfolder aandoeningen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 De werking van een gezond hart... 3 Wat doet het hart?... 3 Hoe zit het hart in elkaar?... 3 De bloedsomloop...

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

Ik ga jullie vertellen over het Noonan syndroom en wat dat betekent voor mij! Noonan Syndroom In 1963 is dit syndroom voor het eerst door Jacqueline Noonan ontdekt. Ze hebben daarom dit Syndroom naar haar

Nadere informatie

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt.

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Welkom Hallo Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Toch kan een ziekenhuisopname best fijn

Nadere informatie

Stappenplan voor het maken van een presentatie

Stappenplan voor het maken van een presentatie Stappenplan voor het maken van een presentatie De voorbereiding van een presentatie is erg belangrijk. Je kunt niet de avond ervoor even een presentatie maken. Je moet informatie verzamelen (bv. uit boeken,

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie!

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie! Na deze les kun je presenteren in vijf stappen: 1. Kies een onderwerp 2. Bedenk een goede opbouw 3. Verzamel informatie 4. Oefen je presentatie 5. Presenteren maar! 8 Vertel je verhaal Regelmatig moet

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Aangeboren hartafwijkingen (in het algemeen)

Aangeboren hartafwijkingen (in het algemeen) Hartcentrum Aangeboren hartafwijkingen (in het algemeen) Patiëntenfolder aandoeningen Inhoudsopgave De werking van een gezond hart... 3 Wat doet het hart?... 3 Hoe zit het hart in elkaar?... 3 De bloedsomloop...

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Juf Sabine en juf Maaike

Juf Sabine en juf Maaike Je moet daar heel wat voor kunnen: - Je moet goed kunnen lezen - En ook goed begrijpen wat je leest - Je moet goed kunnen opzoeken - En goed kunnen kiezen wat je wel en niet nodig hebt. - Je moet je verhaal

Nadere informatie

Boezemfibrilleren. De bouw en werking van het hart

Boezemfibrilleren. De bouw en werking van het hart Boezemfibrilleren Boezemfibrilleren is een stoornis in het hartritme. Uw hartslag wordt onregelmatig. U kúnt dit voelen, maar dat hoeft niet. Van alle mensen met boezemfibrilleren voelt ongeveer 10 tot

Nadere informatie

Zwanger zijn en bevallen

Zwanger zijn en bevallen Zwanger zijn en bevallen PRAKTISCHE TIPS IN GEWONE TAAL MARJA VAN DEURSEN & WILMA VAN OS 6 ZWANGER ZIJN EN BEVALLEN Inleiding Gefeliciteerd. Je bent zwanger! Het is fi jn om zwanger te zijn. Maar je hebt

Nadere informatie

Onderzoek van de blaas en urinewegen bij kinderen. (mictiecystogram)

Onderzoek van de blaas en urinewegen bij kinderen. (mictiecystogram) Onderzoek van de blaas en urinewegen bij kinderen (mictiecystogram) De afspraak voor het mictiecystogram Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt van

Nadere informatie

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk.

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Prent 1 Sst, ik hoor iets! Prent 1. Sst, ik hoor iets! Said en Jamal zitten aan tafel te eten. Samen met papa en mama. Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Papa laat het horloge zien. Het is een

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Antoniusschool Groep 7/8 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding:

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Inknippen van je tongriempje

Inknippen van je tongriempje Wilhelmina Kinderziekenhuis Inknippen van je tongriempje Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Inknippen van het tongriempje 6 Tips 9 Wil je meer

Nadere informatie

Les 33. Zwangerschap

Les 33. Zwangerschap http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 33. Zwangerschap Wat leert u in deze les? Informatie begrijpen over zwanger zijn. Zeggen dat u zwanger bent of dat u zich niet lekker voelt. Woorden die hetzelfde

Nadere informatie

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek DieDrie Lesbrief bij de voorstelling Muziekles (deel1) ±35 minuten (incl. filmpjes) (uitleg en filmpjes) Groep 3 t/m 8 Hoe? In groepjes op 1 of meer computers (met internet), of klassikaal met beamer of

Nadere informatie

Inleiding Hoe werkt het hart? Wat gebeurt er bij een normaal hartritme?

Inleiding Hoe werkt het hart? Wat gebeurt er bij een normaal hartritme? Boezemfibrilleren Inleiding U bent in behandeling bij de cardioloog en/of verpleegkundig specialist omdat er boezemfibrilleren bij u is geconstateerd. In deze folder proberen we in het kort uit te leggen

Nadere informatie

Hartfalen. Wat is het en hoe herken je het

Hartfalen. Wat is het en hoe herken je het Hartfalen Wat is het en hoe herken je het Hartfalen, onbekend en onderschat Hartfalen is de grote onbekende onder de hartziekten. Hartfalen klinkt misschien bekend in de oren. Het woord doet denken aan

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar NAAM Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar voorjaar 2005 Geschreven door Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen Geschreven voor kleine studiegroepen in de levend Evangelie Gemeente Gebruikte

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 1759 woorden 8 januari keer beoordeeld

Werkstuk door een scholier 1759 woorden 8 januari keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 1759 woorden 8 januari 2007 6 159 keer beoordeeld Vak Biologie Inhoudsopgave: BLZ 1 Inhoudsopgave BLZ 2 Inleiding BLZ 3 Hoofdstuk 1: Waar zit wat bij het hart? BLZ 4 Hoofdstuk

Nadere informatie

Emma brengt een bezoek aan de IC

Emma brengt een bezoek aan de IC Emma brengt een bezoek aan de IC Intensive Care Locatie Hoorn/Enkhuizen Emma brengt een bezoek aan de Intensive Care Een bezoek aan de Intensive Care kan best spannend zijn voor een kind. Toch willen wij

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Fotoboek. Latitia heeft buikpijn

Fotoboek. Latitia heeft buikpijn Fotoboek Latitia heeft buikpijn Ik ben Latitia en ik heb veel buikpijn. Eerst ging ik naar de huisarts, maar die stuurde ons door naar het ziekenhuis. We komen aan op de Spoed Eisende Hulp. Ik zit in een

Nadere informatie

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Kempenhaeghe Locatie Hans Berger Kliniek Oosterhout - Kinderafdeling Hoooi Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Inleiding Hoi, ik ben Kempy! Welkom bij Kempenhaeghe! Ik woon hier. Binnenkort word jij

Nadere informatie

1Wat is examenvrees eigenlijk?

1Wat is examenvrees eigenlijk? 8 1Wat is examenvrees eigenlijk? Lars is bang voor spinnen. Toen hij de foto op dit werkboek zag, kreeg hij kippenvel en ging hij anders ademhalen. Toen we Lars vroegen of de spin hem kon bijten, riep

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Zwanger? Een goed moment om te stoppen met roken

Zwanger? Een goed moment om te stoppen met roken Zwanger? Een goed moment om te stoppen met roken Je bent in verwachting! Een nieuwe periode in je leven begint. Je wilt het beste voor je kindje. Stoppen met roken hoort daarbij. Het is goed voor je eigen

Nadere informatie

Welkom op de intensive care

Welkom op de intensive care Intensive Care Welkom op de intensive care Voorlichtingsboekje voor kinderen van 6 t/m 12 jaar over de Intensive Care 1 Inleiding voor ouders/verzorgers Welkom op de intensive care. Vanwege een ernstige

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Alles over de bloedziekten PNH & AA. Wat is bloed?

Alles over de bloedziekten PNH & AA. Wat is bloed? Alles over de bloedziekten PNH & AA Wat is bloed? Binnenin je lichaam zit een rode vloeistof. Dat is je bloed. Bloed is erg belangrijk voor je lichaam, het zorgt voor vervoer van stoffen, voor de warmte

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline in je bloed

Het medicijn Gammaglobuline in je bloed Het medicijn Gammaglobuline in je bloed Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Informatie voor ouders 2 Het medicijn 'Gammaglobuline' in je bloed 3 Voor ouders: voorbereiding en begeleiding

Nadere informatie

Wat een klier! Hormonen en klieren

Wat een klier! Hormonen en klieren Wat een klier! Je hebt vast wel eens over klieren gehoord. Niet het klieren zelf natuurlijk, dus het vervelend doen, maar die andere klieren: namelijk hormoonklieren. Hormonen en klieren Hormonen zijn

Nadere informatie