Sociaal jaarverslag SOMOI 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sociaal jaarverslag SOMOI 2014"

Transcriptie

1 Sociaal jaarverslag SOMOI 2014

2 Inleiding SOMOI (Stichting van Oefentherapeuten Mensendieck ten behoeve van Ontwikkelingswerk in Indonesië) is een stichting van therapeuten die zich inzet voor fysiek gehandicapte kinderen in Indonesië. De stichting bestaat geheel uit vrijwilligers die zowel in Nederland als in Indonesië werkzaam zijn. De vrijwilligers zijn oefentherapeuten mensendieck, ceasar-, fysio- en/ of ergotherapeuten. SOMOI biedt directe hulp aan gehandicapte kinderen zonder onderscheid te maken in geloof, ras of afkomst. SOMOI geeft therapie aan gehandicapte kinderen en draagt therapeutische en (para)medische kennis over aan Indonesisch medisch personeel en studenten van verschillende medische opleidingen. Daarnaast biedt SOMOI (financiële) ondersteuning bij de aanschaf van hulpmiddelen en de uitvoering van operaties. Algemeen In het verleden heeft SOMOI projecten gehad in Palembang (Zuid-Sumatra), Makassar (Zuid- Sulawesi) en in Pontianak (West Kalimantan). Een project duurt gemiddeld 8 jaar. In deze periode worden verschillende therapielocaties gestart waar medisch personeel opgeleid wordt therapie te geven aan kinderen. Een project wordt afgerond als het personeel op de locaties in staat is de therapie zelf te continueren. SOMOI is sinds december 2011 werkzaam in Sintang (West Kalimantan). Het doel van SOMOI in Sintang is dat er meer bekendheid van kinderfysiotherapie komt en dat er voldoende plaatsen in de stad zijn waar kinderen fysiotherapie kunnen krijgen. Bestuur Het bestuur van SOMOI bestaat volledig uit vrijwilligers en is werkzaam vanuit Utrecht. Ieder bestuurslid is voor SOMOI werkzaam geweest in Indonesië. Het bestuur vergadert maandelijks om de laatste ontwikkelingen in Indonesië te bespreken ter ondersteuning en advisering van de vrijwilligers in Indonesië. Daarnaast worden aankomende Indonesië-gangers geworven, geselecteerd en voorbereid en houdt het bestuur zich bezig met werving van donateurs. De Nederlandse vrijwilligers in Indonesië schrijven dag-, maand- en financiële verslagen om het bestuur en andere belangstellenden op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.

3 Overzicht bestuursleden en functieverdeling Voorzitter: Lusanne Douma Penningmeester: Jordi van Velzen Secretaris: Robin Philippi AIG: Esther Vuijk, Nicky Kerkhof PR en promotie: Jessica de Boer, Esther Vuijk, Geertje Sinnema Website: Jordi van Velzen Indonesie gangers: Dorith Zandhuis / Geertje Sinnema (Januari t/m juni 2014) Iris Andriesen / Luuk Haring (juli t/m december 2014) Project In de eerste periode van het jaar 2014 (januari t/m juni) zijn Dorith Zandhuis (fysiotherapeut) en Geertje Sinnema (ergotherapeut) werkzaam geweest in Sintang. Zij zijn werkzaam geweest in de Kliniek Gizi Buruk en Karitas. In januari hebben zij een nieuwe therapielocatie geopend in de Puskesmas (gezondheidscentrum) Sungai Durian. Ook zijn zij sinds maart gestart met hydrotherapie (therapie in het water) in het lokale zwembad Balliomoro. De tweede periode van het jaar 2014 (juli t/m december) zijn Iris Andriesen en Luuk Haring (beide ergotherapeut) werkzaam geweest in Sintang. Zij hebben de werkzaamheden voortgezet in de Puskesmas Sungai Durian, Kliniek Gizi Buruk, Karitas en Baliomoro. In november hebben zij, in verband met het vertrek van twee lokale fysiotherapeuten, de werkzaamheden van SOMOI in ziekenhuis RSUD weer hervat. Bij een gebrek aan voldoende fysiotherapeuten worden ook in het ziekenhuis verpleegkundige opgeleid tot therapieassistent. Deze zullen in de toekomst therapie geven onder supervisie van de lokale fysiotherapeut in het ziekenhuis.

4 Hoogtepunten 2014 Hydrotherapie De 9-jarige Tiara heeft sinds haar geboorte ernstige spasticiteit in haar hele lichaam. Voor Tiara betekend dit dat zij niet in staat is zelfstandig te lopen. De enige plek waar Tiara zich minder beperkt voelt is in het water. SOMOI is voor kinderen zoals Tiara in maart 2014 in het lokale zwembad gestart met hydrotherapie. In het water kan Tiara haar spieren beter ontspannen wat bewegen makkelijker maakt. Bovendien is hydrotherapie een geweldige manier om spelenderwijs spierkracht te trainen. Het is voor de therapeuten geweldig om te zien hoe Tiara en de andere kinderen genieten van de therapie in het zwembad. Om de veiligheid te kunnen garanderen wordt er altijd één op één met de kinderen in het zwembad geoefend. De eigenaar van het zwembad ondersteunt SOMOI en laat kinderen die voor therapie komen gratis het zwembad betreden.

5 De weg vrij naar een onbeperkt leven Tijdens een kampungbezoek in januari maakten de therapeuten van SOMOI kennis met de 3 maanden oude Bledy. Bledy is geboren met een standsafwijking in zijn voeten en enkels, ook wel klompvoeten genoemd. Een aandoening die, indien onbehandeld, hem ernstig zal belemmeren in zijn verdere ontwikkeling. Gedurende negen weken kwam Bledy voor een gipsbehandeling iedere week met zijn ouders op de brommer naar Sintang (2 uur heen & 2 uur terug!). Bij deze behandeling werd iedere keer de voet gerekt en in een zo optimaal mogelijke stand gegipst. Omdat de familie nauwelijks geld heeft, is het gips voor de behandeling door SOMOI betaald. Na negen weken was de stand van de voeten flink verbeterd. Toch bleek een operatie in Pontianak noodzakelijk om de stand verder te corrigeren. Ook voor de busreis naar Pontianak heeft SOMOI de ouders financieel bijgestaan. De operatie en het daarop volgende revalidatieproces in revalidatiecentrum Sabatu konden vanuit een fonds van Sabatu worden gefinancierd. Momenteel heeft Bledy spalkjes en is hij al druk aan het oefenen met staan en lopen.

6 Samenwerken met lokale vakmannen Voor een aantal kinderen die SOMOI in behandeling heeft is therapie alleen niet voldoende om de beperkingen in het dagelijks leven te verminderen. In Indonesië brengen ernstig fysiek beperkte kinderen die niet zelfstandig kunnen zitten vaak de hele dag thuis liggend op een houten vloer door. Deze kinderen zijn zowel voor hun fysieke als mentale gesteldheid ontzettend gebaat bij een hulpmiddel waarmee zij een andere houding aan kunnen nemen. Maar ook voor kinderen met een minder zware beperking kan de inzet van een hulpmiddel een uitkomst bieden. Bijvoorbeeld ter ondersteuning bij het lopen. Dergelijke hulpmiddelen zijn in Kalimantan zeer beperkt verkrijgbaar en de kosten voor het importeren zijn voor meeste gezinnen niet te betalen. Daarom probeert SOMOI in lokale werkplaatsen hulpmiddelen te laten vervaardigen. Zo heeft SOMOI in 2014 met behulp van lokale timmermannen en laswerkers al een aantal speciale stoelen en een rollator laten maken.

7 Investeren in de toekomst Een belangrijke doelstelling van SOMOI is dat therapie gecontinueerd kan worden door lokale mensen wanneer SOMOI het project in Sintang afrondt. Dit doet SOMOI door op de therapielocaties lokale mensen op te leiden, maar ook door studenten tijdens hun studie kennis te laten maken met kinderfysiotherapie. Hiermee zorgt SOMOI dat deze aankomend verpleegkundigen en verloskundige na hun studie in staat zijn kinderen die gebaat zijn bij oefentherapie te herkennen en deze vervolgens door te sturen naar therapeut en/of dokter. In de workshops worden ook oefeningen met de studenten doorgenomen zodat, wanneer zij in situaties komen waar geen dokter in de buurt is, zij basis therapeutische adviezen en oefeningen aan de kinderen en ouders kunnen geven. In 2014 heeft SOMOI op twee universiteiten in Sintang aan meer dan 100 studenten verpleegkunde, verloskunde en gezondheidsmanagment presentaties en workshops gegeven.

8 Samenvatting resultaten x Oefentherapie gegeven 17 x Hydrotherapie 8 Hulpmiddelen verstrekt 74 Kinderen geholpen 1 Maal hulp bij operatie 110 Studenten onderwezen 10 Kampungbezoeken 2 Nieuwe behandellocaties 4 Verpleegkundigen in opleiding tot therapieassistent 400+ volgers Somoi Facebook Twitter account gestart augustus bezoekers site SOMOI

9 Therapie locaties Gizi Buruk Sinds juli 2012 is SOMOI werkzaam in Gizi Buruk. Kliniek Gizi Buruk is een overheidsinstelling die zich richt op ondervoede en verzwakte kinderen. Ondervoeding komt in Indonesië, met name op het platteland nog regelmatig voor. Gezinnen met een ondervoed kind kunnen gratis in de kliniek verblijven. Om aan te sterken krijgen de kinderen speciale voeding, medisch advies en adviezen over toediening wanneer eten of drinken moeilijk gaat. Wannneer er naast ondervoeding ook andere medische problemen zijn zorgt de kliniek dat ouders een zorgverzekering krijgen en dat de kinderen onderzocht worden in het ziekenhuis. Sinds november 2014 is er een nieuwe vaste therapiemiddag op de donderdagmiddag. We werken dan samen met de verpleegkundigen en/of diëtist en zorgen voor kennisoverdracht met betrekking tot de therapie. Wij zien in kliniek Gizi Buruk veel kinderen die door een slechte voedingstoestand verlaat zijn in hun motorische ontwikkeling. Middels therapie en het geven van adviezen aan ouders stimuleren we deze ontwikkeling. Hiernaast zien we ook kinderen met andere ziektebeelden, zoals cerebrale parese (hersenverlamming). Bij deze kinderen richten we ons op het vergroten van de mogelijkheden van het kind en zetten we eventueel een hulpmiddel in. Omdat kinderen vaak vanuit het platteland (kampungs) komen, die ver weg en moeilijk te bereiken zijn, is behandeling vaak alleen mogelijk zolang ze in ze in de kliniek verblijven. Wel mogen zij altijd naar therapie komen wanneer zij weer in de buurt van Sintang zijn.

10 Resultaten 2014 Maand Aantal kinderen Aantal behandelingen Aantal anamneses Hulpmiddelen Consult Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Totaal aantal kinderen behandelingen anamneses 10

11 Karitas Polikliniek Karitas is onderdeel van de kerkgemeenschap (kueskupan). In deze polikliniek kunnen volwassenen en kinderen die ziek terecht voor gratis medische hulp. Karitas is de afgelopen jaren gespecialiseerd geweest in malaria. De medewerkers hebben hun kantoor in de polikliniek. Vanuit hier werken ze aan preventie en bestreiding van malaria. Hiervoor gaan zij ook de kampungs in. Alle kosten worden vanuit de kerkgemeenschap betaald. Sinds 2012 heeft SOMOI heeft hier een eigen therapieruimte waar gehandicapte kinderen van Sintang en omgeving welkom zijn. Op vrijdagmiddag wordt er therapie gegeven. Resultaten 2014 Maand Aantal kinderen Aantal behandelingen Aantal anamneses Hulpmiddelen Consult Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November (1 paar spalken, 1 rollator) - December Totaal

12 aantal kinderen behandelingen anamneses 12

13 Puskesmas Sungai Durian In regio Sintang (oppervlakte even groot als half Nederland) zijn er 20 kleine gezondheidscentra, de zogenaamde Puskesmassen. 3 hiervan staan er in de stad, de andere 17 zijn verspreid over de kampungs (dorpjes). Gemiddeld werken er in een puskesmas mensen. Een Puskesmas is een plek waar mensen gratis of voor weinig geld eenvoudige medische hulp kunnen krijgen. Een arts staat aan het hoofd, daarnaast werken er ook andere professionals zoals tandartsen,verpleegkundigen, voedingsdeskundigen en verloskundigen. Mensen kunnen naar de Puskesmas komen voor controle en advies en medicijnen. Sinds januari 2014 werkt SOMOI in de Puskesmas Sungai Durian. Op donderdagochtend wordt er therapie gegeven. In deze puskesmas is een actieve samenwerking met de doktoren en verpleegkundigen. Twee verpleegkundige worden hier opgeleid tot therapie-assistent. Zij hebben afgelopen jaar geleerd kinderen die gebaad zijn bij therapie te herkennen en een anamnese gesprek uit te voeren. En daarnaast helpen ze actief mee met het geven van therapie. In de puskesmas Sungai Durian zien we allerlei verschillende kinderen met verschillende ziektebeelden. De therapie activiteiten zijn daardoor erg divers. U kunt hierbij denken aan het trainen van spierkracht, stimuleren van motorische ontwikkeling, het oefenen van vaardigheden en wanneer noodzakelijk het verstrekken van hulpmiddelen. 13

14 Resultaten 2014 Maand Aantal kinderen Aantal behandelingen Aantal anamneses Hulpmiddelen Consult Januari Februari Maart (spalk) 2 April Mei Juni (spalk) 1 Juli Augustus September Oktober (1 spalk, 1 korset) - November December Toaal aantal kinderen behandelingen anamneses 14

15 Rumah Sakit Umum Daerah Ade Mohammad Djoen (ziekenhuis) In het algemene overheidsziekenhuis kunnen mensen van de hele omgeving terecht. In het ziekenhuis zijn een eerste hulp, operatiekamer, afdeling verloskunde, verschillende opname zalen en poliklinieken aanwezig. Waaronder een polikliniek kindergeneeskunde, waar 2 kinderartsen werkzaam zijn. Met hen werkt SOMOI veel samen. Ook is er een polikliniek fysiotherapie aanwezig. Voorheen waren hier drie fysiotherapeuten werkzaam welke zowel aan volwassene als kinderen therapie kunnen geven. Sinds begin 2014 is er nog maar één fysiotherapeut werkzaam in het ziekenhuis. Hier heeft SOMOI het afgelopen jaar maandelijks contact mee onderhouden om te onderzoeken of verdere ondersteuning noodzakelijk is. Tijdens dit contact gaf de fysiotherapeut aan het zo druk te hebben dat zij nauwelijks toe komt aan het behandelen van kinderen. Na gesprekken gevoerd te hebben met het hoofd van het ziekenhuis bleek dat het ziekenhuis zelfstandig deze situatie niet op kan lossen. Omdat ondanks veelvuldige pogingen het niet lukt nieuwe fysiotherapeuten aan te nemen. Om die reden is SOMOI in november 2014 weer begonnen in het ziekenhuis om twee verpleegkundigen op te leiden. Deze kunnen in de toekomst de therapie onder supervisie van de aanwezig fysiotherapeut therapie geven aan gehandicapte kinderen. Er word therapie gegeven op woensdagochtend in een speciale kinderfysiotherapie ruimte, welke in het verleden met hulp van SOMOI is ingericht. Deze ruimte is naast de therapieruimte voor volwassene gesitueerd, zodat onderlinge samenwerking en overleg goed mogelijk is. Resultaten 2014 Maand Aantal kinderen Aantal behandelingen Aantal anamneses Hulpmiddelen Consult November Gestart 19 nov December Totaal

16 Kolam Renang Baliomoro (hydrotherapie) Vanaf januari 2014 werken wij op woensdagmiddag in het lokale zwembad Balliomoro. De patiënten die we in het zwembad behandelen zijn kinderen die we ook op één van de andere locaties zien en waarvan wij verwachten dat zij baat hebben bij hydrotherapie. De therapie in het zwembad wordt hierom ook niet extra gepromoot. De kinderen die voor hydrotherapie naar het zwembad komen mogen gratis naar binnen. Resultaten 2014 Maand Aantal kinderen Aantal behandelingen Maart juni - - Proefperiode hydrotherapie geen opkomst bijgehouden Juli 3 3 Augustus 2 2 September 2 5 Oktober 2 3 November 3 4 December - - Ivm met slecht weer in regenperiode geen hydrotherapie mogelijk Totaal

17 Kampung Omdat veel kinderen die op het platteland in de kampungs (kleine dorpjes) wonen niet voor therapie naar Sintang kunnen komen gaan de therapeuten van SOMOI minimaal eens per maand de kampung in. Een kampung bezoek duurt meestal twee dagen. In die tijd worden de lichamelijk gehandicapte kinderen in de kampung behandeld. Wanneer een kampung voor het eerst bezocht wordt geven de therapeuten een algemene presentatie. In deze presentatie wordt verteld over de werkzaamheden van SOMOI en welke kinderen gebaad zouden zijn bij therapie. Deze presentatie wordt meestal in de kerk of andere lokatie gedaan waar veel dorpsbewoners samen komen. Na de presentatie zijn er vaak mensen die wel een kinderen met een handicap kennen. Resultaten 2014 Maand Naam kampung Aantal kinderen Aantal behandelingen Aantal anamneses Hulpmiddelen Consult Januari Sejiram Februari Pelimping Maart April Desa Anggah jaya/ kedabang District Finanntara Mei Tembak Juni Juli Augustus Sejiram & Semitau September Oktober Finanntara Tembak Sepauk November Pelimping December Totaal

18 Werkzaamheden 2014 Hulpmiddelen en operaties Hulpmiddelen Maand Hulpmiddelen Januari Zithulpmiddel verschaft via broeder Piet. Februari Maart Beenspalken laten maken bij Sabatu voor Bledy en ingezet. April Mei Juni Beenspalk laten maken bij Sabatu voor Veren en ingezet. Zithulpmiddel verschaft via broeder Piet voor Irvon. Juli Augustus Zithulpmiddel verschaft via broeder Piet voor Denny. September Oktober November December Zithulpmiddel ingezet bij Irvon in Tembak. Beenspalken laten maken bij Sabatu voor Filipho. Spalken, die vanuit Nederland geschonken zijn, ingezet bij Tiara. Korset ingezet bij Faisal. Rollator voor Filipho laten maken bij een lokale laswerkplaats en de spalken ingezet. Twee spalken bij Sabatu besteld voor Riski en Yugis. 18

19 Operaties Maand Operaties Januari Februari Maart Gesprekken begonnen over medische toestand van Novella. Door middel van de BPJS verzekering is vergoeding mogelijk voor medische kosten voor eventueel operatie aan hart en klompvoetjes van Novella. Verzekering is afgesloten en verwijzingen zijn geregeld bij de huisarts en kinderarts. Familie van Novella en Novella begeleid naar het ziekenhuis voor diagnostiek ter voorbereiding op een mogelijke operatie. April Mei Juni Juli Bledy doorverwezen naar Sabatu waar hij in augustus een operatie kreeg om de stand van zijn klompvoetjes verder te corrigeren. Augustus September Oktober November Ilhan (9 jaar) ontmoet tijdens kampungbezoek in Sepauk waarna gesprekken gevoerd met kinderartsen Sintang over mogelijkheden operatie klompvoeten en verkleving vingers. Gesprek met Sabatu gevoerd. Hij kan in januari hier terecht waarna er wordt beoordeeld of hij voor een operatie in aanmerking komt. December Kennis en informatie overdracht naar ouders, familie en andere belangstellenden Tijdens de therapie is er zoveel mogelijk informatie aan de ouders gegeven. Hierbij gaat het vooral om informatie over hoe ouders thuis met hun kind kunnen oefenen en wat het belang hiervan is. De vrijwilligers van SOMOI hebben het lokale medische personeel zoveel mogelijk betrokken in het geven van informatie. Zij gaven informatie over het ziektebeeld van het kind, wat de ouders kunnen verwachten, wat ze thuis kunnen doen en waar ze terecht kunnen voor bijvoorbeeld hulpmiddelen. Informatieverstrekking aan ouders is erg belangrijk, omdat ze anders verkeerde verwachtingen van de therapie kunnen hebben. Daarnaast is er informatie aan ouders gegeven over het gebruik van hulpmiddelen. Promotie Promotie is noodzakelijk zodat mensen weten dat de mogelijkheden zijn van therapie voor gehandicapte kinderen. Omdat de meeste mensen in Sintang niet weten wat fysiotherapie voor gehandicapte kinderen kan betekenen is het belangrijk mensen hierover te informeren. 19

20 Maand Promotie Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Nieuwe posters en folders laten maken met nieuwe werkplek puskesmas Sungai Durian. Poster opgehangen op verschillende plekken in Sintang. Presentatie aan medewerkers puskesmas Sungai Durian: +/- 30 personen aanwezig. De twee andere Puskesmassen bezocht en gesproken met het hoofd over de werkzaamheden van SOMOI. Vier keer in de krant gestaan voor de werkzaamheden van SOMOI. Verslag over het kampungverslag aangeleverd aan Willie Smits (Massarang). Vervolgens op zijn eigen facebookpagina geplaatst. Radio interview gehad over SOMOI bij de radio in Sintang. Drie daagse workshop over SOMOI, fysiotherapie en veel voorkomende ziektebeelden gegeven op AKPER. Herhalingspresentatie gegeven op STIKES over SOMOI, fysiotherapie en veel voorkomende ziektenbeelden. Een presentatie gegeven in de kerk bij de kelam, een kampung net buiten Sintang. Een stukje op de website geplaatst over de nieuwe vrijwilligers en de huidige werkzaamheden van SOMOI. Een twitteraccount aangemaakt gericht op Nederlandse volgers. Nieuwe gekleurde posters laten maken. De nieuwe posters op verschillende plaatsen in Sintang opgehangen. In de krant gestaan met een stuk over de werkzaamheden van SOMOI Een stukje op de website geplaatst over de ontwikkelingen in Sintang. Een presentatie gegeven aan een groep vroedvrouwen over hoe zij kinderen kunnen herkennen die gebaad zouden zijn bij therapie. Een presentatie gegeven in een kraamcentrum over hoe zij kinderen kunnen herkennen die gebaad zouden zijn bij therapie. Een stukje op de website geplaatst over het kampungbezoek aan Sepauk. Nieuwe folders laten maken met de nieuwe werkplek in het ziekenhuis en de nieuwe therapietijden. Bij alle puskesmassen langs geweest om te vertellen over de nieuwe therapielocatie en tijden. Het andere ziekenhuis bezocht en het hoofd verteld over de werkzaamheden van SOMOI. Een stukje op de website geplaatst over het behandelproces van Filipho. Radiospot ter promotie van SOMOI in Rumah Sakit. Visumzaken Tot nu toe hebben alle vrijwilligers een sociaal-cultureel visum aangevraagd in Nederland en moesten zij na een half jaar naar een plaats buiten Indonesië om daar een nieuw visum voor aan te vragen. Omdat er een duidelijk overzicht is van de aanwezige papieren heeft het aanvragen van een nieuw visum tot op heden geen problemen opgeleverd. Binnen het half jaar wordt het visum maandelijks verlengt in Pontianak. 20

21 Momenteel wordt er onderzocht of er gebruik gemaakt kan worden van een tijdelijke verblijfvergunning (ITAS) op basis van de MoU met STIK es. Indien dit het geval is kunnen de therapeuten gedurende de hele periode in Indonesië blijven en hoeft er geen visum maandelijks worden verlengt in Pontianak. 21

22 Activiteiten in Nederland In het jaar 2014 zijn er door bestuursleden van de stichting verschillende sponsoracties uitgevoerd. Squash marathon Apeldoorn 22 maart 2014 Op 22 maart 2014 heeft SOMOI in samenwerking met Squash Apeldoorn een squashmarathon georganiseerd. Er is een hoop gezweet voor het goede doel en behalve dat is er ook een hoop geld opgehaald! In totaal heeft SOMOI 615 euro opgehaald met de squashmarathon! Unieke rijtuigentocht tijdens Dag van het Kasteel - 9 juni 2014 Op maandag 9 juni heeft er een unieke rijtuigentour met antieke rijtuigen plaatsgevonden. De rijtuigen reden van Wassenaar naar Voorschoten en terug met rijtuigen die normaal gesproken in het museum staan. Met de tour hebben 20 gehandicapten meegereden via Stichting de Stijgbeugel. Stichting de Stijgbeugel is een stichting die gehandicapten en paardensport samenbrengt. SOMOI heeft dit evenement ondersteunt door mee te gaan als begeleiders. Met deze actie heeft SOMOI 400 euro opgehaald! Den Haag Marathon - 21 september 2014 Op zondag 21 september hebben meer dan duizend mensen de marathon van Den Haag gelopen, beter bekend als de vredes marathon. SOMOI heeft dit jaar de massages verzorgd bij de start en de finish. Hiermee hebben we 336 euro opgehaald! Benefiet Concert Rijnsburg - 17 oktober 2014 Vrijdag 17 oktober hebben het harmoniekapel Cresendo van Noordwijk en de Flora Brass van Rijnsburg een prachtig concert gegeven in de Immanuelkerk in Rijnsburg. Deze 2 geweldige orkesten hebben kosteloos opgetreden voor het goede doel. Ook de Immanuelkerk stelde haar locatie gratis ter beschikking aan SOMOI. Helaas was de opkomst wat minder dan gehoopt maar ondanks dat is er toch 469,40 euro opgehaald! Kerstmarkt Edam -13 december 2014 Zaterdag 13 december was SOMOI te vinden op de kerstmarkt van Edam. Wij stonden hier met een kraampje en hebben informatie gegeven over de stichting en spullen en kaarten verkocht uit Indonesië. Hierbij is 222,50 euro opgehaald. 22

23 Dankwoord SOMOI is een kleine ontwikkelingsorganisatie die door vrijwilligers draaiende wordt gehouden. De inkomsten bestaan volledig uit giften van organisaties en particulieren. SOMOI wil met dit verslag alle sponsoren en donateurs hartelijk bedanken voor alle financiële en materiële bijdragen die de werkzaamheden in 2014 mogelijk hebben gemaakt. Wij hopen de werkzaamheden in Indonesië met behulp van uw steun nog vele jaren voort te kunnen zetten! Iris Andriesen, Geertje Sinnema, Dorith Zandhuizen en Luuk Haring.* * Ook aanwezig op foto: Pastoor Jacques Maessen die SOMOI in Sintang al vele jaren op allerlei manieren ondersteunt. 23

Sociaal jaarverslag 2012

Sociaal jaarverslag 2012 Sociaal jaarverslag 2012 Inleiding SOMOI (Stichting van Oefentherapeuten Mensendieck ten behoeve van Ontwikkelingswerk in Indonesië) is een stichting van oefentherapeuten Mensendieck die zich inzet voor

Nadere informatie

Sociaal jaarverslag 2016

Sociaal jaarverslag 2016 Sociaal jaarverslag 2016 Inleiding Stichting van Oefentherapeuten Mensendieck ten behoeve van Ontwikkelingswerk in Indonesië (SOMOI) is een stichting van therapeuten die zich inzet voor fysiek beperkte

Nadere informatie

Sociaal jaarverslag 2015

Sociaal jaarverslag 2015 Sociaal jaarverslag 2015 Inleiding Stichting van Oefentherapeuten Mensendieck ten behoeve van Ontwikkelingswerk in Indonesië (SOMOI) is een stichting van therapeuten die zich inzet voor fysiek beperkte

Nadere informatie

Sociaal jaarverslag 2013

Sociaal jaarverslag 2013 Sociaal jaarverslag 2013 Inleiding SOMOI (Stichting van Oefentherapeuten Mensendieck ten behoeve van Ontwikkelingswerk in Indonesië) is een stichting van oefentherapeuten Mensendieck die zich inzet voor

Nadere informatie

Jubileumkrant. Hoera! SOMOI bestaat 25 jaar! -Jubileumfeest-

Jubileumkrant. Hoera! SOMOI bestaat 25 jaar! -Jubileumfeest- Hoera! SOMOI bestaat 25 jaar! Sinds dit jaar bestaat stichting SOMOI 25 jaar en dat is een hele prestatie gezien de kleine organisatie die geheel door vrijwilligers wordt gerund! Dit hebben we samen met

Nadere informatie

1. Voorwoord van de voorzitter Balans Staat van baten en lasten Toelichting op de staat van baten en lasten...

1. Voorwoord van de voorzitter Balans Staat van baten en lasten Toelichting op de staat van baten en lasten... Jaarrekening 2016 Inhoudsopgave 1. Voorwoord van de voorzitter... 2 2. Balans... 3 3. Staat van baten en lasten... 3 3.1. Toelichting op de staat van baten en lasten... 5 4. Ondertekening door het bestuur

Nadere informatie

1. Voorwoord van de voorzitter...2. 2. Balans...3. 3. Staat van baten en lasten...3. 3.1. Toelichting op de staat van baten en lasten...

1. Voorwoord van de voorzitter...2. 2. Balans...3. 3. Staat van baten en lasten...3. 3.1. Toelichting op de staat van baten en lasten... Jaarrekening 2014 Inhoudsopgave 1. Voorwoord van de voorzitter....2 2. Balans...3 3. Staat van baten en lasten...3 3.1. Toelichting op de staat van baten en lasten...5 4. Ondertekening door alle bestuursleden

Nadere informatie

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW Behandeling Leven zoals jij dat wilt Rian leerde voor zichzelf opkomen Ondersteund door SDW Welke informatie vind je in deze brochure? SDW helpt je verder pagina 3 Therapie pagina 9 Onderzoek en behandelplan

Nadere informatie

1. Voorwoord van de voorzitter Balans Staat van baten en lasten Toelichting op de staat van baten en lasten...

1. Voorwoord van de voorzitter Balans Staat van baten en lasten Toelichting op de staat van baten en lasten... Jaarrekening 2015 Inhoudsopgave 1. Voorwoord van de voorzitter... 2 2. Balans... 3 3. Staat van baten en lasten... 3 3.1. Toelichting op de staat van baten en lasten... 5 4. Ondertekening door het bestuur

Nadere informatie

Beenoperatie bij kinderen met intensieve revalidatie. Verbeteren van zitten, staan en/of lopen door Single Level Surgery (SiLS) en revalidatie

Beenoperatie bij kinderen met intensieve revalidatie. Verbeteren van zitten, staan en/of lopen door Single Level Surgery (SiLS) en revalidatie Beenoperatie bij kinderen met intensieve revalidatie Verbeteren van zitten, staan en/of lopen door Single Level Surgery (SiLS) en revalidatie Inhoudsopgave Inleiding 3 Voor wie? 3 Het besluit tot SiLS

Nadere informatie

INHOUD: 1. Voorwoord. 2. Oprichting van Stichting Terima Kasih. 3. Stichting Terima Kasih. 4. Activiteiten. 5. Conclusies

INHOUD: 1. Voorwoord. 2. Oprichting van Stichting Terima Kasih. 3. Stichting Terima Kasih. 4. Activiteiten. 5. Conclusies Stichting Terima Kasih Vier-Morgenweg 6 (postadres) 6721 MS Bennekom KvK Utrecht nr. 50028235 Bankrekeningnr. 10.84.45.771 W.www.stichtingterimakasih.nl E. info@stichtingterimakasih.nl JAARVERSLAG 2012

Nadere informatie

ZO dichtbij Zorg & Onderwijs passend in de reguliere leeromgeving

ZO dichtbij Zorg & Onderwijs passend in de reguliere leeromgeving ZO dichtbij Zorg & Onderwijs passend in de reguliere leeromgeving Informatiegids voor ouders Wat kan ZO dichtbij voor u betekenen? Adelante ZO dichtbij versterkt het regulier onderwijs en ondersteunt leerlingen

Nadere informatie

Revalidatie geneeskunde. Revalidatiedagbehandeling

Revalidatie geneeskunde. Revalidatiedagbehandeling Revalidatie geneeskunde Revalidatiedagbehandeling Inhoudsopgave 1. Inleiding... 4 2. Het revalidatieteam... 4 3. Poliklinische dagbehandeling... 4 4. Wat doen de verschillende behandelaars?... 5 4a De

Nadere informatie

KBOEM-B voor kinderen. Verbeteren van looppatroon door botox en revalidatie

KBOEM-B voor kinderen. Verbeteren van looppatroon door botox en revalidatie KBOEM-B voor kinderen Verbeteren van looppatroon door botox en revalidatie Inhoudsopgave Inleiding 3 Waarom een opname? 3 Wat is KBOEM-B? 4 Voor wie? 4 Wat gaan we doen? 5 Wat kunt u als ouder doen? 6

Nadere informatie

Afdeling Fysiotherapie

Afdeling Fysiotherapie 00 Afdeling Fysiotherapie Wat kunnen wij u bieden? Route 59 Inleiding Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten

Nadere informatie

Ergotherapie. Beter voor elkaar

Ergotherapie. Beter voor elkaar Ergotherapie Beter voor elkaar Ergotherapie in het Ikazia Ziekenhuis en daarbuiten Deze folder informeert u over ergotherapie in het Ikazia Ziekenhuis en daarbuiten. Heeft u na het lezen van deze folder

Nadere informatie

Charim Vitaal Helpt u verder

Charim Vitaal Helpt u verder Charim Vitaal Charim Vitaal Helpt u verder Charim Vitaal biedt u fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, logopedie, diëtetiek, GZ-psychologie en een specialist ouderengeneeskunde. Wij werken vanuit

Nadere informatie

Kennis- en behandelteam

Kennis- en behandelteam 0348-44 17 14 info@rijnhoven.nl Kennis- en behandelteam In goede handen met uw gezondheidsklachten Een thuis voor ouderen. Met zelfstandigheid waar mogelijk. En precies de zorg die nodig is. Welkom bij

Nadere informatie

Poliklinische revalidatiebehandeling

Poliklinische revalidatiebehandeling REVALIDATIE Poliklinische revalidatiebehandeling Binnenkort start u met een revalidatiedagbehandeling in het Laurentius Ziekenhuis te Roermond. Revalideren betekent beter leren functioneren in uw dagelijkse

Nadere informatie

Libra R&A locatie Leijpark. Longrevalidatie. in samenwerking met het specialisme longziekten van het St. Elisabeth Ziekenhuis

Libra R&A locatie Leijpark. Longrevalidatie. in samenwerking met het specialisme longziekten van het St. Elisabeth Ziekenhuis Libra R&A locatie Leijpark Longrevalidatie in samenwerking met het specialisme longziekten van het St. Elisabeth Ziekenhuis Libra Revalidatie & Audiologie locatie Leijpark organiseert in samenwerking met

Nadere informatie

SCHEELZIENSOPERATIE 266

SCHEELZIENSOPERATIE 266 SCHEELZIENSOPERATIE 266 Inleiding Deze folder geeft algemene informatie over een scheelziensoperatie. Voordat u op de opnamelijst voor de operatie wordt geplaatst, heeft u nog een afspraak op het gezamenlijk

Nadere informatie

Zomerberita SOMOI 2008. Activiteiten in Nederland

Zomerberita SOMOI 2008. Activiteiten in Nederland Zomerberita SOMOI 2008 Dit is de nieuwsbrief van stichting SOMOI. Deze nieuwsbrief wordt twee keer per jaar geschreven om u op de hoogte te houden van alle werkzaamheden van SOMOI, zowel in Nederland als

Nadere informatie

Volwassenen met cerebrale parese. Revalidatie

Volwassenen met cerebrale parese. Revalidatie Volwassenen met cerebrale parese Revalidatie Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is cerebrale parese? 3 Houding en beweging 3 Denkfuncties 3 Voor wie is dit revalidatieprogramma? 3 Welke vragen kunnen aan bod

Nadere informatie

Paramedische begeleiding bij de ziekte van Parkinson. Neurologie

Paramedische begeleiding bij de ziekte van Parkinson. Neurologie Paramedische begeleiding bij de ziekte van Parkinson Neurologie Inleiding U bent in behandeling bij de neuroloog en de Parkinsonverpleegkundige in het ziekenhuis in verband met de ziekte van Parkinson.

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Beste Sponsors en andere geïnteresseerden, Voor u ligt een nieuwe nieuwsbrief van Stichting Moz Kids met daarin veel informatie over wat er de afgelopen tijd in Mozambique en

Nadere informatie

Dit is de eerste uitgave van de Promo krant van. Een Revalidatie en educatie centrum voor gehandicapte kinderen in Bali Indonesië

Dit is de eerste uitgave van de Promo krant van. Een Revalidatie en educatie centrum voor gehandicapte kinderen in Bali Indonesië Promo Versie Geschreven door Marieke de Wit, Oprichter Stichting High 5 Rehab en Yayasan So Rehab Bali Introductie Promo Krant High 5 Rehab Dit is de eerste uitgave van de Promo krant van Stichting High

Nadere informatie

Poli-KBOEM-C voor kinderen en Jongeren. Verbeteren van looppatroon na operatie met intensieve revalidatie

Poli-KBOEM-C voor kinderen en Jongeren. Verbeteren van looppatroon na operatie met intensieve revalidatie Poli-KBOEM-C voor kinderen en Jongeren Verbeteren van looppatroon na operatie met intensieve revalidatie Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is Poli-KBOEM-C? 4 Voor wie is het behandelprogramma? 4 Wat gaan we

Nadere informatie

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis...

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis... Naam: School: Groep: 8 Laurens Tap De Trinoom Datum: 10 december 2012 Hoofdstuk: Inhoudsopgave Pagina 1 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave...2 Voorwoord...3 Inleiding...3 Hoofdstukken...4 1. Wat is een verpleeghuis?...4

Nadere informatie

Jaarverslag stichting Jabulani Kids Zimbabwe 2003

Jaarverslag stichting Jabulani Kids Zimbabwe 2003 Jaarverslag stichting Jabulani Kids Zimbabwe 2003 Inleiding Als bestuur van stichting Jabulani Kids Zimbabwe nodigen wij u graag uit dit jaarverslag te lezen. Wij hopen dat u na het lezen met ons van mening

Nadere informatie

Zorgprofiel-Productenboek Lichamelijk Gehandicapten (LG)

Zorgprofiel-Productenboek Lichamelijk Gehandicapten (LG) Zorgprofiel-Productenboek Lichamelijk Gehandicapten (LG) Informatie over zorgproducten van Amerpoort voor mensen met een verstandelijke beperking en een lichamelijke handicap. Een zorgprofiel is een manier

Nadere informatie

Hartrevalidatieprogramma

Hartrevalidatieprogramma Hartrevalidatieprogramma Uw cardioloog heeft u aangemeld voor het hartrevalidatieprogramma van Flow, een samenwerkingsverband tussen Máxima Medisch Centrum en het Catharina Ziekenhuis. Dit programma start

Nadere informatie

Beleidsplan TOV 2016. Auteur: Wendy Verkerk Klein

Beleidsplan TOV 2016. Auteur: Wendy Verkerk Klein Beleidsplan TOV 2016 Auteur: Wendy Verkerk Klein Voorwoord Voor u ligt het beleidsplan van stichting jij bent TOV! TOV eten en TOV boeken zijn onlosmakelijk verbonden met de stichting. Dit plan beschrijft

Nadere informatie

H.253083.0614. Amputatie van een teen, voet of (deel van een) been

H.253083.0614. Amputatie van een teen, voet of (deel van een) been H.253083.0614 Amputatie van een teen, voet of (deel van een) been Inleiding U heeft met uw behandelend arts besloten tot een opname waarbij uw teen, voet of een deel van uw been geamputeerd wordt. Door

Nadere informatie

Afdeling Gynaecologie, Urologie en Dagbehandeling

Afdeling Gynaecologie, Urologie en Dagbehandeling Afdeling Gynaecologie, Urologie en Dagbehandeling Afdeling 10, MCH Westeinde Informatie voor patiënten F0541-1011 december 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hypermobiliteit

PATIËNTEN INFORMATIE. Hypermobiliteit PATIËNTEN INFORMATIE Hypermobiliteit 2 PATIËNTENINFORMATIE In deze folder willen wij de behandeling van klachten ten gevolge van hypermobiliteit in ons revalidatiecentrum toelichten. Inleiding Ten gevolge

Nadere informatie

FIA: Fibromyalgie In Actie

FIA: Fibromyalgie In Actie FIA: Fibromyalgie In Actie Groepsbehandeling fibromyalgie Sterk in beweging Inhoud Inleiding 3 Fibromyalgie 3 Voor wie is deze behandeling? 3 Wat is het doel van het behandelprogramma? 3 Screening 4 Intake

Nadere informatie

LIFESTYLE ASSESSMENT QUESTIONNAIRE FOR CHILDREN (LAQ-CP) VRAGENLIJST TER BEOORDELING VAN DE LEEFSTIJL VAN KINDEREN

LIFESTYLE ASSESSMENT QUESTIONNAIRE FOR CHILDREN (LAQ-CP) VRAGENLIJST TER BEOORDELING VAN DE LEEFSTIJL VAN KINDEREN LIFESTYLE ASSESSMENT QUESTIONNAIRE FOR CHILDREN (LAQ-CP) VRAGENLIJST TER BEOORDELING VAN DE LEEFSTIJL VAN KINDEREN Over deze vragenlijst en hoe u ons kunt helpen: We proberen gezinnen waarin gezorgd wordt

Nadere informatie

Stap dichter naar huis. Zo fit mogelijk blijven tijdens uw verblijf in het ziekenhuis

Stap dichter naar huis. Zo fit mogelijk blijven tijdens uw verblijf in het ziekenhuis Stap dichter naar huis Zo fit mogelijk blijven tijdens uw verblijf in het ziekenhuis 2 Waarom deze folder? Een ziekenhuisverblijf is een hele gebeurtenis, waarbij onderzoek en behandeling veelal centraal

Nadere informatie

Advies- en behandelcentrum. Fysiotherapie. Verbeteren van uw dagelijks bewegen

Advies- en behandelcentrum. Fysiotherapie. Verbeteren van uw dagelijks bewegen Advies- en behandelcentrum Fysiotherapie Verbeteren van uw dagelijks bewegen Advies- en behandelcentrum Fysiotherapie is één van de vakgroepen van het Advies- en behandelcentrum, dat deel uitmaakt van

Nadere informatie

Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme

Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme Locatie Arnhem - Doetinchem - Ede Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme De ziekte van Parkinson en Parkinsonisme kunnen ingrijpende gevolgen hebben. Niet alleen voor

Nadere informatie

Fysiotherapie voor kinderen. Afdeling Fysiotherapie

Fysiotherapie voor kinderen. Afdeling Fysiotherapie 00 Fysiotherapie voor kinderen Afdeling Fysiotherapie 1 Spelenderwijs ontwikkelen kinderen hun zintuigen en motoriek. Meestal gaat dat goed en bijna ongemerkt. Maar bij sommige kinderen duurt het langer

Nadere informatie

Dagopname. Dagcentrum

Dagopname. Dagcentrum Dagopname Dagcentrum Welkom in het dagcentrum Deze folder geeft u informatie over uw dagopname. U wordt binnenkort opgenomen op het dagcentrum. Een team van artsen, verpleegkundigen en andere professionals

Nadere informatie

Naar de kinderfysiotherapeut. Dé specialist in bewegen van kinderen

Naar de kinderfysiotherapeut. Dé specialist in bewegen van kinderen Naar de kinderfysiotherapeut Dé specialist in bewegen van kinderen Spelenderwijs leren bewegen Spelenderwijs ontwikkelen kinderen hun zintuigen en motoriek. Meestal gaat dat goed en bijna ongemerkt. Maar

Nadere informatie

Centrum voor Revalidatie Locatie Groningen. Het reuma-handenspreekuur

Centrum voor Revalidatie Locatie Groningen. Het reuma-handenspreekuur Centrum voor Revalidatie Locatie Groningen Het reuma-handenspreekuur Centrum voor Revalidatie Locatie Groningen Het reuma-handenspreekuur 1 Het reuma-handenspreekuur 2 Centrum voor Revalidatie Locatie

Nadere informatie

Blijven bewegen in het ziekenhuis

Blijven bewegen in het ziekenhuis Blijven bewegen in het ziekenhuis Inleiding Thuis bent u gewend om s nachts in bed te liggen en overdag uit bed te zijn. Zodra u ziek bent wilt u misschien ook overdag in bed gaan liggen, omdat u zich

Nadere informatie

Fysiotherapie bij u in de wijk

Fysiotherapie bij u in de wijk Fysiotherapie bij u in de wijk Florence Florence biedt met ruim 4.000 medewerkers onder meer jeugdgezondheidszorg, thuiszorg, verzorgingshuiszorg en verpleeghuiszorg in Den Haag, Delft, Leidschendam-Voorburg,

Nadere informatie

Valpoli Krimpen. Analyse valrisico, advies en behandeling

Valpoli Krimpen. Analyse valrisico, advies en behandeling Valpoli Krimpen Analyse valrisico, advies en behandeling Vakgroep Klinische Geriatrie IJsselland Ziekenhuis in samenwerking met het Gezondheidscentrum Krimpen Inleiding Vallen komt in Nederland veel voor.

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Voorwoord. Activiteiten. Publiciteit. Externe contacten. Interne contacten. Financiën. Conclusies en aanbevelingen

Inhoudsopgave: Voorwoord. Activiteiten. Publiciteit. Externe contacten. Interne contacten. Financiën. Conclusies en aanbevelingen Stichting Earlybirds fotografie Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave: Voorwoord Activiteiten Publiciteit Externe contacten Interne contacten Financiën Conclusies en aanbevelingen Voorwoord Earlybirds fotografie

Nadere informatie

Reva li da tie. met vertrouwen naar huis

Reva li da tie. met vertrouwen naar huis Reva li da tie met vertrouwen naar huis Alles is revalidatie Trainen in een gastvrije omgeving met uitstekende faciliteiten Waarom revalidatie Revalideren is leren om weer zo zelfstandig mogelijk te leven.

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie. Locatie Heerlen

Poliklinische revalidatie. Locatie Heerlen Poliklinische revalidatie Locatie Heerlen Inleiding U bent aangemeld voor een poliklinische revalidatie-behandeling in Zuyderland Medisch Centrum, locatie Heerlen. Wij willen u met deze brochure informeren

Nadere informatie

Valpoli Analyse valrisico, advies en behandeling Vakgroep Klinische Geriatrie Afdeling Fysiotherapie Afdeling Ergotherapie IJsselland Ziekenhuis

Valpoli Analyse valrisico, advies en behandeling Vakgroep Klinische Geriatrie Afdeling Fysiotherapie Afdeling Ergotherapie IJsselland Ziekenhuis Valpoli Analyse valrisico, advies en behandeling Vakgroep Klinische Geriatrie Afdeling Fysiotherapie Afdeling Ergotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding Vallen komt in Nederland veel voor. Ongeveer 30%

Nadere informatie

De diëtist in Zuyderland Medisch Centrum

De diëtist in Zuyderland Medisch Centrum De diëtist in Zuyderland Medisch Centrum Inleiding Goede voeding is belangrijk voor onze gezondheid. Er zijn omstandigheden of aandoeningen waarbij aangepaste voeding nodig is. Zo kan het wenselijk zijn

Nadere informatie

Hand- en pols spreekuur

Hand- en pols spreekuur Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Op het in het Ikazia Ziekenhuis worden patiënten gezien met klachten aan de handen, vingers en/of pols. Zij worden verwezen door de huisarts, specialisten, fysiotherapeuten,

Nadere informatie

SNP. Afwikkeling Noodopvang 2011 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2012

SNP. Afwikkeling Noodopvang 2011 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2012 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2012 Met deze Nieuwsbrief informeren we al onze sponsors en belangstellenden over de actuele stand van zaken van de. In onze vorige nieuwsbrief moesten we melden dat het financieel

Nadere informatie

POLIKLINISCHE REVALIDATIE BEHANDELING

POLIKLINISCHE REVALIDATIE BEHANDELING POLIKLINISCHE REVALIDATIE BEHANDELING In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over de poliklinische revalidatie behandeling. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig

Nadere informatie

Stichting BIED EEN DIER EEN NIEUWE KANS JAARVERSLAG 2011

Stichting BIED EEN DIER EEN NIEUWE KANS JAARVERSLAG 2011 Stichting JAARVERSLAG 2011 dd 13-02-2013 INHOUDSOPGAVE Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Doel van de stichting... 4 Werkwijze... 4 Locatie... 4 Bestuursverslag... 5 Bestuursvergaderingen... 5 Financieel verslag...

Nadere informatie

Opname op een verpleegafdeling in MCH Antoniushove

Opname op een verpleegafdeling in MCH Antoniushove Opname op een verpleegafdeling in MCH Antoniushove Informatie voor patiënten F1123-0000 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Pakket 9 Verblijf met herstelgerichte verpleging en verzorging

Pakket 9 Verblijf met herstelgerichte verpleging en verzorging BESCHRIJVING VAN DE ZORGZWAARTEPAKKETTEN Pakket 9 Verblijf met herstelgerichte verpleging en verzorging Pakket 9 Verblijf met herstelgerichte verpleging en verzorging is voor mensen die een zware operatie

Nadere informatie

behoud. Uw zelfstandigheid. Informatie over: Een beroerte

behoud. Uw zelfstandigheid. Informatie over: Een beroerte behoud. Informatie over: Een beroerte Uw zelfstandigheid. Uw leven zo goed mogelijk oppakken na een beroerte. Samen met Laurens. Lees meer over wat Laurens voor u kan betekenen. meer dan zorg De medische

Nadere informatie

Opname op een verpleegafdeling in HMC Antoniushove

Opname op een verpleegafdeling in HMC Antoniushove Opname op een verpleegafdeling in HMC Antoniushove Hartelijk welkom in HMC Antoniushove. In deze folder leest u meer over uw verblijf op de afdeling. Wanneer u wordt opgenomen, ontvangt een verpleegkundige

Nadere informatie

STICHTING RESEARCH FOUNDATION LUPUS INTERNATIONAL JAARVERSLAG 2016

STICHTING RESEARCH FOUNDATION LUPUS INTERNATIONAL JAARVERSLAG 2016 Presbyterian ziekenhuis is gevestigd in New York City. 6 INHOUDSOPGAVE 1 Voorwoord 3 2 Activiteiten 3 3 Publiciteit 4 4 Externe contacten 4 5 Interne organisatie 4 6 Financiële verantwoording 4/5 7 Bestuur

Nadere informatie

Fysio- en oefentherapie van Evean

Fysio- en oefentherapie van Evean Fysiotherapie Fysio- en oefentherapie van Evean Werken aan beweging en conditie Evean. Midden in het leven. Fysio- en oefentherapie afgestemd op uw situatie Is bewegen niet meer vanzelfsprekend voor u?

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord. Revalidatiemogelijkheden voor patiënten met Neuro-Musculaire Aandoeningen (NMA)

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord. Revalidatiemogelijkheden voor patiënten met Neuro-Musculaire Aandoeningen (NMA) UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Revalidatiemogelijkheden voor patiënten met Neuro-Musculaire Aandoeningen (NMA) UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Inleiding In het Centrum

Nadere informatie

Paramedische begeleiding bij Multiple Sclerose. Neurologie

Paramedische begeleiding bij Multiple Sclerose. Neurologie Paramedische begeleiding bij Multiple Sclerose Neurologie Inleiding U bent in behandeling bij de neuroloog en de MS-verpleegkundige in het MSbehandelcentrum. De ziekte MS is een chronische ziekte waarbij

Nadere informatie

Breuken en kneuzingen. Breuk of kneuzing? Evean helpt u te herstellen. Evean. Midden in het leven.

Breuken en kneuzingen. Breuk of kneuzing? Evean helpt u te herstellen. Evean. Midden in het leven. Breuken en kneuzingen Breuk of kneuzing? Evean helpt u te herstellen Evean. Midden in het leven. Samen werken we aan uw herstel Een struikeling binnenshuis of een uitglijder op straat op hogere leeftijd

Nadere informatie

Zorg bij ontslag uit het ziekenhuis

Zorg bij ontslag uit het ziekenhuis Transferbureau Zorg bij ontslag uit het ziekenhuis Wat kunnen wij voor U betekenen Thuiszorg Huishoudelijke hulp Hulpmiddelen Tijdelijke opname verzorgingshuis Revalidatie verpleegtehuis 1 2 Transferverpleegkundige

Nadere informatie

Begeleiding thuis. Folder 3. Centrum Vrouw, Moeder & Kind Ziekenhuis Tjongerschans

Begeleiding thuis. Folder 3. Centrum Vrouw, Moeder & Kind Ziekenhuis Tjongerschans Begeleiding thuis Folder 3 Centrum Vrouw, Moeder & Kind Ziekenhuis Tjongerschans Inhoudsopgave 1 Voorwaarden voor vervroegd ontslag... 1 2 Getekende verklaring voor vervroegd ontslag... 1 3 Welke begeleiding

Nadere informatie

Stichting Mag ik meedoen? Beleidsplan 2017

Stichting Mag ik meedoen? Beleidsplan 2017 Stichting Mag ik meedoen? Beleidsplan 2017 Stichting Mag ik meedoen? KvK nummer 66828090 info@magikmeedoen.org IBAN NL72RABO 0375 229 000 1 Inhoud Inhoud... 1 Inleiding... 2 Doelstelling... 3 Werkzaamheden...

Nadere informatie

Polikliniek kinderfysiotherapie

Polikliniek kinderfysiotherapie Polikliniek kinderfysiotherapie De behandelend arts van uw kind heeft met u gesproken over een motorisch onderzoek op de polikliniek kinderfysiotherapie in het Radboudumc. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Baby s die veel huilen Opname in het ziekenhuis

Baby s die veel huilen Opname in het ziekenhuis Baby s die veel huilen Opname in het ziekenhuis Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling september 2006 Pavo 0555 Inleiding Uw kind is op de kinderafdeling opgenomen omdat hij/zij veel huilt. De opname

Nadere informatie

KBOEM-B voor kinderen. Verbeteren van looppatroon door botox en revalidatie

KBOEM-B voor kinderen. Verbeteren van looppatroon door botox en revalidatie KBOEM-B voor kinderen Verbeteren van looppatroon door botox en revalidatie Inhoudsopgave Inleiding 3 Waarom een opname? 3 Wat is KBOEM-B? 4 Voor wie? 4 Wat gaan we doen? 5 Wat kunt u als ouder doen? 6

Nadere informatie

Behandeling en Zorg na een beroerte

Behandeling en Zorg na een beroerte Behandeling en Zorg na een beroerte Belangrijke telefoonnummers Afdeling Stroke-Unit: 0513 685 625 CVA Verpleegkundige Tjongerschans 06 20 01 87 18 SSHV : Stichting samenwerkende Hersenletsel verenigingen

Nadere informatie

Rug- en nekschool - 1 -

Rug- en nekschool - 1 - Rug- en nekschool - 1 - - 2 - Welkom in de rug- en nekschool van het AZ Sint-Augustinus Veurne. Een team van dokters, kinesitherapeuten, ergotherapeuten en psychologen staat klaar om u te begeleiden bij

Nadere informatie

STICHTING VOOR JOU. een mooi moment voor mensen met kanker

STICHTING VOOR JOU. een mooi moment voor mensen met kanker STICHTING VOOR JOU een mooi moment voor mensen met kanker Jaarverslag 2013 2 Inhoudsopgave Bladzijde 3 Inleiding Communicatie en PR Website en social media Nieuwsbrief Bladzijde 4 Communicatie en PR Overig

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Smile on a Face

Beleidsplan Stichting Smile on a Face Beleidsplan Stichting Smile on a Face 2016-2018 Beleidsplan Stichting Smile on a Face Januari 2016 Page 2 of 9 INHOUD: 1 VOORWOORD... 3 2 DOELSTELLINGEN VAN DE STICHTING... 3 2.1 MISSIE EN DOEL... 3 2.2

Nadere informatie

Poliklinische kinderrevalidatie

Poliklinische kinderrevalidatie Poliklinische kinderrevalidatie POLIKLINISCHE KINDERREVALIDATIE Het Kennemer Gasthuis heeft de mogelijkheid om kinderen in de leeftijd van 0 tot ongeveer 16 jaar poliklinisch te revalideren. Het gaat

Nadere informatie

Kijk ook op onze websites! Benefietdinerzwolle.nl & kindopdebeen.nl

Kijk ook op onze websites! Benefietdinerzwolle.nl & kindopdebeen.nl Voorwoord Dit jaar zal de 7e editie van het Benefietdiner van Isala in Zwolle worden georganiseerd. Het diner zal plaats vinden op vrijdag 5 juni en voor deze editie hebben we besloten samen met de Stichting

Nadere informatie

1. Inleiding. Wij wensen u veel leesplezier! Bestuur van Stichting Kwasa. Robert Verboon Daniëlle van der Zande Esther de Vreede

1. Inleiding. Wij wensen u veel leesplezier! Bestuur van Stichting Kwasa. Robert Verboon Daniëlle van der Zande Esther de Vreede Jaarverslag 2009 Inhoud 1. Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van Stichting Kwasa. Met dit document willen wij donateurs en andere geïnteresseerden inzicht bieden in de werkzaamheden en financiën van

Nadere informatie

Bewegen voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname Tips adviezen en oefeningen

Bewegen voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname Tips adviezen en oefeningen Bewegen voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname Tips adviezen en oefeningen ADRZ in beweging Deze folder geeft u informatie over bewegen voor, tijdens en na uw opname. Het is belangrijk om in beweging

Nadere informatie

Stichting Follow Kosovo

Stichting Follow Kosovo Jaarverslag Stichting Follow Kosovo Over het jaar 2014 Rekeningnummer: NL91INGB0006109479 RSIN Nummer: 851912515 KvK Nummer: 55929575 http://www.followkosovo.nl followkosovo@live.nl bestuurfollowkosovo@gmail.com

Nadere informatie

Voorwoord. Namens het bestuur van Stichting Aangepast Actief Nederland. Marijke Smedema, Penningmeester Februari 2014

Voorwoord. Namens het bestuur van Stichting Aangepast Actief Nederland. Marijke Smedema, Penningmeester Februari 2014 Stichting Aangepast Actief Nederland Buitenzagerij 57 1021NP Amsterdam info@aangepastactief.nl www.aangepastactief.nl KvK 57302669 RSIN 852523166 Voorwoord Voor u ligt het beleidsplan voor 2014 van Stichting

Nadere informatie

Kinderen met aangeboren klompvoetjes

Kinderen met aangeboren klompvoetjes ORTHOPEDIE/GIPSKAMER Kinderen met aangeboren klompvoetjes BEHANDELING Kinderen met aangeboren klompvoetjes Uw kind is geboren met klompvoetjes. De orthopeed heeft hier al met u over gepraat. In deze folder

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Ontwikkelingspolikliniek. Informatie over wat we doen op de

Patiënteninformatie. Ontwikkelingspolikliniek. Informatie over wat we doen op de Patiënteninformatie Ontwikkelingspolikliniek Informatie over wat we doen op de Ontwikkelingspolikliniek Ontwikkelingspolikliniek Informatie over wat we doen op de Ontwikkelingspolikliniek Aan de ouders

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis -Kom uit bed-

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis -Kom uit bed- Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis -Kom uit bed- VOORKOM ONNODIGE ACHTERUITGANG IN HET ZIEKENHUIS -KOM UIT BED- INLEIDING U zult misschien wel schrikken als u leest dat drie maanden na ontslag

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord. Mogelijkheden kinderrevalidatie voor kinderen van 0-4 jaar

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord. Mogelijkheden kinderrevalidatie voor kinderen van 0-4 jaar UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Mogelijkheden kinderrevalidatie voor kinderen van 0-4 jaar UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Mogelijkheden kinderrevalidatie voor kinderen

Nadere informatie

De pedagogisch medewerker

De pedagogisch medewerker De pedagogisch medewerker 1 Inleiding Het kind dat in het ziekenhuis wordt opgenomen, komt in een voor hem vreemde omgeving terecht. Voor kinderen is het ziekenhuis een onnatuurlijke situatie. Ziek zijn

Nadere informatie

Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme. Informatie en behandeling

Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme. Informatie en behandeling Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme Informatie en behandeling Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme De ziekte van Parkinson is een chronische progressieve neurologische aandoening. Bij deze ziekte gaat

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal in de nek Neurochirurgische behandeling

Vernauwing van het wervelkanaal in de nek Neurochirurgische behandeling Vernauwing van het wervelkanaal in de nek Neurochirurgische behandeling Er is bij u een vernauwing van het wervelkanaal in de nek geconstateerd. Dit wordt ook wel cervicale stenose genoemd. In deze folder

Nadere informatie

Onze praktijk. Fysiotherapie. Manuele therapie. Kinderfysiotherapie. Sportfysiotherapie. Sporten onder begeleiding. Echografie. Voeding.

Onze praktijk. Fysiotherapie. Manuele therapie. Kinderfysiotherapie. Sportfysiotherapie. Sporten onder begeleiding. Echografie. Voeding. Onze praktijk Fysiotherapie Manuele therapie Kinderfysiotherapie Sportfysiotherapie Sporten onder begeleiding Echografie Voeding (Orthomoleculaire geneeskunde) Dry Needling Moderne praktijk Paramedisch

Nadere informatie

Kinderdialyse Radboud universitair medisch centrum

Kinderdialyse Radboud universitair medisch centrum Kinderdialyse Door de behandelend arts is uw kind doorverwezen naar de kinderdialyseafdeling voor dialysebehandeling en/of plasmafiltratiebehandeling. Als uw kind al langer onder behandeling is bij de

Nadere informatie

Ondersteunende zorg bij kanker

Ondersteunende zorg bij kanker Informatie (inloop)spreekuren Ondersteunende zorg bij kanker Kanker is een ziekte met ingrijpende gevolgen. Patiënten kunnen in het verloop van hun behandeling, maar ook daarna op verschillende terreinen

Nadere informatie

Beleidsplan TOV Auteur: Wendy Verkerk Klein

Beleidsplan TOV Auteur: Wendy Verkerk Klein Beleidsplan TOV 2017 Auteur: Wendy Verkerk Klein Voorwoord Voor u ligt het nieuwe beleidsplan voor 2017 van stichting jij bent TOV! TOV eten en TOV boeken zijn onlosmakelijk verbonden met de stichting.

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2017-2018 Kootwijkerbroek, januari 2017 Voorwoord Voor je ligt het beleidsplan 2017-2018 van Stichting DAANtje. Stichting DAANtje is een initiatief van Peter en Tamara Brons, zorgondernemers

Nadere informatie

Uw eerste afspraak op de polikliniek. Als het leven een nieuwe balans vraagt

Uw eerste afspraak op de polikliniek. Als het leven een nieuwe balans vraagt Uw eerste afspraak op de polikliniek Als het leven een nieuwe balans vraagt In deze folder informeren wij u graag over alles wat te maken heeft met de eerste afspraak ofwel het intakegesprek. Omwille van

Nadere informatie

Wij willen graag opnieuw lesmateriaal schenken, omdat er nog veel scholen zijn met een beperkt aantal lesmaterialen.

Wij willen graag opnieuw lesmateriaal schenken, omdat er nog veel scholen zijn met een beperkt aantal lesmaterialen. Nummer 6 Schoonstersland 59 7951 HN Staphorst Telefoon 0522-46 3247 Info@hartvoorcambodja.nl www.hartvoorcambodja.nl Beste Mensen, Postbank: 3183491 Onze Stichting Hart voor Cambodja is een organisatie

Nadere informatie

Zorg na een ziekenhuisopname

Zorg na een ziekenhuisopname Zorg na een ziekenhuisopname Inhoudsopgave Inleiding... 1 Heeft u nog extra zorg nodig na uw ziekenhuis verblijf... 1 Als u naar huis gaat... 1 Thuiszorg... 1 Hulpmiddelen... 2 Medisch Specialistische

Nadere informatie

Kinder- en Jongerenkliniek

Kinder- en Jongerenkliniek Cliënteninformatie P Kinder- en Jongerenkliniek afdeling Somatische Revalidatie 42171_Roessingh SOMATISCHE A5.indd 1 19-08-13 09:41 Kinder- en Jongerenkliniek afdeling Somatische Revalidatie Roessingh

Nadere informatie

Stichting Engelen Zonder Paradijs Jaarverslag 2014

Stichting Engelen Zonder Paradijs Jaarverslag 2014 Jaarverslag 2014 Stichting Engelen Zonder Paradijs Havikstraat 73,7481 AH Haaksbergen info@ezopa.org Banknr. NL54INGB0004413712 Kvk-numer: 08203920] RSIN: 821126416 Inhoudsopgave Beleid blz. 2 Jaarverslag

Nadere informatie

Algemene informatie. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis - Kom uit het bed -

Algemene informatie. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis - Kom uit het bed - Algemene informatie Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis - Kom uit het bed - 1 U zult misschien wel schrikken als u leest dat drie maanden na ontslag ongeveer 30% van de ouderen die behandeld

Nadere informatie

Ziekenhuiszorg: wat betaalt u?

Ziekenhuiszorg: wat betaalt u? Ziekenhuiszorg: wat betaalt u? Komt u binnenkort als patiënt naar Rijnstate? Of bent u al patiënt? In deze folder vindt u informatie over het betalen van ziekenhuiszorg. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie