FVV 1.1 FIRMABELEID en VERANTWOORDLIJKHEDEN Datum : MBT GEZONDHEID, VEILIGHEID, Revisie : 4 MILIEU EN KWALITEIT (GVMK). Blz.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FVV 1.1 FIRMABELEID en VERANTWOORDLIJKHEDEN Datum : 16.12.13 MBT GEZONDHEID, VEILIGHEID, Revisie : 4 MILIEU EN KWALITEIT (GVMK). Blz."

Transcriptie

1 MILIEU EN KWALITEIT (GVMK). Blz. : 1 van 8 1. ONDERWERP Het firmabeleid in verband met Gezondheid, Veiligheid, Milieu en Kwaliteit (GVMK). 2. DOEL Het toelichten van het beleid van de INEOS groep in verband met Gezondheid, Veiligheid, Milieu en Kwaliteit. Aantonen van de praktische uitwerking van het gekozen beleid. 3. ALGEMEEN BELEID Het in de fabriek gevoerde beleid inzake Gezondheid, Veiligheid en Milieu steunt op het beleidsdocument uitgevaardigd door de INEOS Group en op de beleidsprincipes van het "Responsible Care" programma, uitgevaardigd door de Federatie der Chemische nijverheid van België (Essencia) en onderschreven door onze firma.

2 MILIEU EN KWALITEIT (GVMK). Blz. : 2 van INEOS Gezondheids-, Veiligheids-, Milieu- en Kwaliteitsbeleid Wij verbinden ons ertoe de gezondheid en veiligheid van onze medewerkers, de leden van de gemeenschap waarin we opereren en de gebruikers van onze producten te beschermen. Het is onze bedoeling te voldoen aan alle relevante wettelijke vereisten en ze zo mogelijk te overtreffen. We streven ernaar het effect van onze operaties op de mens en het milieu zo klein mogelijk te houden. We streven ernaar steeds te voldoen aan de behoeften van onze klanten en onze productiekwaliteit en klantenservice voortdurend te verbeteren. INEOS zal daarom: - Handelen in overeenstemming met de relevante wetgeving en normen en volledig samenwerken met de betreffende overheidsdiensten. - De gezondheids-, veiligheids- en milieueffecten van onze activiteiten, producten en aanwinsten inschatten. - Eisen dat al haar medewerkers veilig werken met gepast respect voor de gezondheid en veiligheid van anderen en voor het milieu. INEOS zal daarom zorgen voor de nodige opleiding, informatie en supervisie. - Eisen dat contractanten dezelfde normen met betrekking tot gezondheid, veiligheid, milieu en kwaliteit naleven als INEOS zelf. - Zorgen voor de integriteit van de installaties en het vermijden van verliezen. - Het gezondheids-, veiligheids-, milieu- en kwaliteitsbewustzijn aanmoedigen van haar medewerkers, leveranciers, klanten, aandeelhouders en de lokale gemeenschap. INEOS zal zich daarbij volledig rekenschap geven van hun bezorgdheden. - Openlijk rapporteren over de resultaten van het bedrijf op het vlak van gezondheid, veiligheid en milieu. - Streven naar voortdurende verbetering met de bedoeling ongevallen, emissies, afval, energiegebruik en schade aan uitrusting te verminderen.

3 MILIEU EN KWALITEIT (GVMK). Blz. : 3 van INEOS SHE Principes 10 Principes Veiligheidshouding: 1. We geloven dat alle incidenten en ongevallen kunnen vermeden worden. 2. Eénieders eerste verantwoordelijkheid is om veilig te werken. (zie FVV 4.1 par ) 3. We moeten zorgen voor elkaars veiligheid en oog hebben voor onveilige situaties. (zie FVV 4.1. par ) 4. Iedereen heeft de plicht het werk te stoppen als de situatie onveilig is. (zie FVV 4.1 par ) 5. De verwachtingen en standaarden zijn dezelfde voor iedereen op de site. (zie FVV 4.1 par. 2.a en FVV 1.4 par ) 6. Regels en procedures moeten gevolgd en gerespecteerd worden. (zie FVV 4.1 par. 2.a) 7. Alle kwetsuren, ongevallen, incidenten en bijna-ongevallen moeten gemeld en onderzocht worden. (zie ook FVV 6.2.) 8. Risico s moeten beoordeeld worden alvorens het werk te starten, maar ook tijdens de uitvoering en bij het beëindigen ervan. (zie ook FVV 4.1. paragraaf 3.1. en FVV 4.2.) 9. Alle lijnoversten en foremen hebben de verantwoordelijkheid om deze principes te promoten en te ondersteunen. (zie Site en afdelingsobjectieven) 10. We moeten steeds werken binnen de limieten van onze competentie en training. (zie FV15 en FVV 4.1 par ) 10 Principes Procesveiligheid: 1. Operatie is verantwoordelijk voor de integriteit van zijn installaties. (zie IV-1-001) 2. Operatie is verantwoordelijk voor het onderhouden van zijn installaties en de integriteit van de beveiligingssystemen. (zie IV-1-400) 3. De verantwoordelijkheden voor het vastleggen en up-to-date houden van de veilige operatielimieten (i.e. de insteldrukken van veiligheidskleppen, de tripwaardes van ESD s en veiligheidsinterlocks evenals de C.O.P. s met hun veilige operatiegrenzen) moeten duidelijk zijn. (zie ook WEP 08 par. 5.5., FVV 1.8. app. A en B en FVV 2.6.) 4. De operatieprocedures en veilige operatielimieten moeten worden nageleefd. Afwijkingen moeten gerapporteerd en onderzocht worden. (zie ook FVV 2.6.) 5. Alle wijzigingen moeten onderworpen worden aan een risico-onderzoek en volgen de WEP08- of FVV4.8 procedure. 6. Procesrisico s moeten systematisch worden geïdentificeerd, onderworpen aan een risico-onderzoek, herzien en beheerd. (zie ook H-manual, appendix 2.7. HAZOP) 7. Alle installaties moeten onderworpen worden aan een periodieke inspectie teneinde hun integriteit en de betrouwbaarheid van de beveiligingssystemen te verzekeren. (zie ook de Inspectievoorschriften)

4 MILIEU EN KWALITEIT (GVMK). Blz. : 4 van 8 8. Operatie moet het veilig opereren of het stoppen van de installaties steeds laten primeren boven het produceren. (zie hoofdstuk algemene veiligheidsbeschouwing in de SOP s) 9. Bij twijfel moeten de installaties naar hun meest veilige toestand gebracht worden. (idem) 10. We hebben noodplannen, gebaseerd op onderzochte risico s, welke regelmatig getest worden. (zie ook FVV 5.3.) 3.3. Beleidsprincipes van "RESPONSIBLE CARE" Onze onderneming, die de Responsible Care verbintenis heeft onderschreven, past de volgende principes toe: Een beleid voeren dat inzake veiligheid, gezondheid en leefmilieu conform is aan deze verbintenis en een geïntegreerd deel uitmaakt van het bedrijfsbeleid. De richtlijnen en codes van goede praktijk toepassen die gestalte geven aan dit beleid. Erover waken dat dit beleid door alle medewerkers van de onderneming gekend is en toegepast wordt Acties ondernemen om de prestaties op het gebied van veiligheid, bescherming van de gezondheid en van het leefmilieu voortdurend te verbeteren Er voor zorgen over de nodige gegevens te beschikken die toelaten de impact te evalueren van haar processen, producten en activiteiten op het leefmilieu alsook op de gezondheid en veiligheid van de bevolking, teneinde de mogelijke effecten ervan te beheersen. Van tevoren de impact nagaan van nieuwe processen, producten en activiteiten Haar eigen personeel en het personeel van derden, tewerkgesteld in de onderneming de nodige inlichtingen verstrekken over de aard en de karakteristieken van haar installaties, de daarin aangewende stoffen en de mogelijke effecten op hun veiligheid en gezondheid. Haar eigen personeel adequate beschermingsmaatregelen doen toepassen en aannemers ertoe verplichten hetzelfde te doen De nodige informatie geven (rechtstreeks of via overheid) aan de bevolking om haar toe te laten zich een oordeel te vormen over milieu-, veiligheids- en gezondheidseffecten van de activiteiten van de onderneming. Bereid zijn in te gaan op de uitingen van ongerustheid van de bevolking Aan haar klanten de nodige adviezen verstrekken betreffende het omgaan met, het gebruik van, en het verwijderen na gebruik van de producten van de onderneming De noodzakelijke maatregelen nemen om ongevallen te vermijden en de mogelijke gevolgen ervan te beperken. Medewerking verlenen aan de overheid, bevoegd voor het opstellen van de overeenkomstige externe maatregelen.

5 MILIEU EN KWALITEIT (GVMK). Blz. : 5 van Onderzoek bevorderen op het domein van de veiligheid, de gezondheid en het leefmilieu Overleg plegen met de overheid voor de ontwikkeling en de uitvoering van maatregelen die de objectieven van deze verbintenis nastreven De toepassing van deze principes bevorderen door, waar mogelijk, ervaringen te delen met de andere ondernemingen die deze verbintenis aangaan.

6 MILIEU EN KWALITEIT (GVMK). Blz. : 6 van Verantwoordelijkheden bij uitvoering van het beleid Verantwoordelijke aspect deelaspect Door middel van Afdelingshoofd Opleiding van de werknemer Zowel bij aanwerving als voortgezette opleiding, jaarlijks veiligheidsgroepsgesprek Gebruikte producten, installaties, machines, werkwijze Opstellen van jaarlijks afdelingsactieplan Jaarlijkse revisie van Informeren van de werknemers Invloed op omgeving zo klein mogelijk houden Ifv jaarlijks fabrieksactieplan Beroepsrisiscoanalyselijst: omvat chemische, biologische, fysysische agentia Resultaten van metingen, gebruik PBM s 2 maandelijkse geregistreerde gvmk-vergadering Jaarlijks rapporteren van GVM Wetgeving Afdelingen, klanten, omgeving informeren Afdelingen, klanten, omgeving adviseren Afdelingen monitoren Afdelingen bijstaan Iedere leidinggevende Informeren van de medewerkers Bespreking relevante (bijna) ongevallen/incidenten en andere gebeurtenissen, ihb deze die zich voordeden of betrekking hebben of de eigen functionele groep. Kaderleden van technische afdelingen Controle op naleving van afspraken. Nagaan of regels, afgesproken werkwijzen, PBM gebruik, vergunningen, nageleefd worden Monitoring, keuze producten, procedures, instructies Meetbare doelstellingen, continu verbetering is primair doel. Emissiemetingen, blootstellingensmet ingen Gvmk prestaties van de afdeling Wetgeving, vergunningen, klachten,overzichte n, jaarverslagen Metingen, actieplannen, studies Status GVMKplanningen opvolgen, nalevingsaudits Opstellen noodplannen, accidentonderzoek en Verliesmeldingen, SHE Alerts, externe info bulletins Fieldobservaties Iedere werknemer Binnen de gehele organisatie Ter beschikking gestelde middelen, kledij, instructies, enz dienen correct gebruikt te worden. Iedere werknemer Binnen de gehele organisatie Zich op de hoogte stellen van de aanwezig afdelingsveiligheid smiddelen, volgen van de opgelegde opleidingen

7 MILIEU EN KWALITEIT (GVMK). Blz. : 7 van Organisatie GROEP SAMENSTELLING TAKEN GVM Cfr. Huishoudelijk reglement cpb Cfr. Huishoudelijk reglement cpb CPB (comité voor preventie en bescherming) Het CPB is ingesteld overeenkomstig de bepalingen van de codex. a) Afgevaardigden van de werkgever: gekozen uit de met een leidende functie belaste personen. b) De arbeidsgeneesheer c) De preventie-adviseur(s) d) Vertegenwoordigers van de werknemers. Zij worden bij geheime stemming op kandidaatslijsten verkozen. Cfr. Codex 1 maal per maand en telkens wanneer minstens 1/3 van de werknemersafvaar diging erom verzoekt. WGGVMK (werkgroep gezondheid,veiligheid,milieu, kwaliteit) SKGVMK (stuurcomité gvmk) a) Een lid van de fabrieksdirectie (voorzitter). b) Twee kaderleden. c) SGF d) Een medewerker van de GVM-dienst Fabrieksdirecteur of vervanger, preventieadviseur, afdelingshoofden, SGF Coördinatie bij het opstellen en het herzien van de Fabrieksveiligheidsvoorschriften (FVV), Fabrieksvoorschriften (FV), Inspectievoorschriften (IV). Coördinatie van de uitwerking van technische projecten op GVMK-gebied met de volgende karakteristieken: ze hebben betrekking op meer dan een afdeling en de problemen zijn van een zekere omvang en complexiteit Het ontwikkelen en vaststellen van algemene richtlijnen inzake veiligheid, gezondheid en (industriële) hygiëne. Het controleren van de doelmatigheid van het GVMK-programma. Het bijsturen van het GVMK-beleid. 8 maal per jaar 6 maal per jaar PSCM (proces safety coordinatie meting) GVMK verbeteringsteam CO2 en Energie rapporteringsteam De process technology managers, een aantal afdelingshoofden. Een coördinator : technisch directeur a) Afdelingshoofd of zijn plaatsvervanger. b) Lijn- en stafpersoneel, samengesteld uit een representatief deel van de afdeling. c) Uitvoerenden. a)operations Manager b) Productie-ingenieur Nutsvoorzieningen c) Productie-ingenieur Etox d) Control Systems Engineer e) Supervisor Works Accounting Het concreet invullen van het beleid inzake proces-veiligheid en het opvolgen van de correcte toepassing. Het uitvoeren van onderzoeken/rondgangen en controles in hun divisie. Voorstellen doen om de veiligheid, de gezondheid, milieu en de industriële hygiëne te verbeteren. Opstellen van het jaarlijks CO2 monitoring plan en het rapporteren van CO2 en energieprestatieresultaten naar de bevoegde instanties/overheden Iedere leidinggevende Eigen medewerkers Zorgen dat relevante informatie op korte termijn verspreid en gedeeld wordt voor reflectie zodat herhaling voorkomen wordt. Kaderleden van technische afdelingen Samen met iemand van de afdeling Fieldobservatie 3 maal per jaar 4 maal per jaar Samenkomsten om de verschillende rapporteringen voor te bereiden. Teambriefing : 1/maand; gesprekken : wekelijks; rapportering in E- tools 1/week

8 MILIEU EN KWALITEIT (GVMK). Blz. : 8 van 8 Uitgegeven door: Goedgekeurd door: Bart LOOS SHE Manager Patrick DE DEKEN Fabrieksdirecteur

INEOS ChlorVinyls. Gedragsveiligheidsprincipes. Veiligheid voor iedereen, DOOR IEDEREEN

INEOS ChlorVinyls. Gedragsveiligheidsprincipes. Veiligheid voor iedereen, DOOR IEDEREEN INEOS ChlorVinyls 10 Gedragsveiligheidsprincipes 20 Veiligheidsprincipes 20 Veiligheidsprincipes 1. Elk ongeval kan voorkomen worden Je dient hierin ook te geloven, niet alleen meer een slogan Je moet

Nadere informatie

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Welzijnsdag 12 november 2012 1 Inhoudsopgave Korte schets wetgeving De risicoanalyse Preventiemaatregelen Rolverdeling in

Nadere informatie

Copyright by Katoen Natie en by Dicky voor de illustraties. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van

Copyright by Katoen Natie en by Dicky voor de illustraties. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van The Safety Bible Copyright by Katoen Natie en by Dicky voor de illustraties. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek IX.- Collectieve bescherming en individuele uitrusting. Titel 1. Collectieve beschermingsmiddelen

Codex over het welzijn op het werk. Boek IX.- Collectieve bescherming en individuele uitrusting. Titel 1. Collectieve beschermingsmiddelen Codex over het welzijn op het werk Boek IX.- Collectieve bescherming en individuele uitrusting Titel 1. Collectieve beschermingsmiddelen Hoofdstuk I.- Algemene bepalingen betreffende de collectieve beschermingsmiddelen

Nadere informatie

Asbest wordt opgedeeld in twee grote groepen:

Asbest wordt opgedeeld in twee grote groepen: ASBESTHOUDENDE PRODUKTEN. Blz. : 1 van 6 1. DOEL. Het vastleggen van de verantwoordelijkheden en het bepalen van de te volgen methodologie om alle Ineos-werknemers én ook het contractorpersoneel dat de

Nadere informatie

Gedragscode. Inleiding

Gedragscode. Inleiding Gedragscode Inleiding Deze gedragscode is van toepassing op alle werknemers (inclusief de directeurs) die voor een of meer van de entiteiten werken die tot de VastNed Groep behoren (VastNed Retail N.V.,

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Duurzaam ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Duurzaam ondernemen Duurzaam ondernemen Duurzaam ondernemen is voor GHEYS het nastreven van zowel een gezond bedrijfsrendement, als het benutten van kansen bij alle bedrijfsbeslissingen om een positieve bijdrage te leveren

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek I.- Algemene beginselen. Titel 2. Algemene beginselen betreffende het welzijnsbeleid

Codex over het welzijn op het werk. Boek I.- Algemene beginselen. Titel 2. Algemene beginselen betreffende het welzijnsbeleid Codex over het welzijn op het werk Boek I.- Algemene beginselen Titel 2. Algemene beginselen betreffende het welzijnsbeleid Omzetting in Belgisch recht van de Europese richtlijn 89/391/EEG van de Raad

Nadere informatie

Beschermingsmaatregelen bij het gebruik van ioniserende straling.

Beschermingsmaatregelen bij het gebruik van ioniserende straling. GEBRUIK VAN IONISERENDE STRALING. Blz. : 1 van 5 1. ONDERWERP Beschermingsmaatregelen bij het gebruik van ioniserende straling. 2. DOEL 2.1. Het vastleggen van de verantwoordelijkheden en het bepalen van

Nadere informatie

VERANTWOORDELIJKHEDEN BIJ UITVOERING VAN WELZIJNSWET EN IN HET BIJZONDER VAN DE HIERARCHISCHE LIJN

VERANTWOORDELIJKHEDEN BIJ UITVOERING VAN WELZIJNSWET EN IN HET BIJZONDER VAN DE HIERARCHISCHE LIJN VERANTWOORDELIJKHEDEN BIJ UITVOERING VAN WELZIJNSWET EN IN HET BIJZONDER VAN DE HIERARCHISCHE LIJN Werk brengt risico s met zich mee. Het productieproces, het transport, de werkorganisatie, de omgeving

Nadere informatie

Beschermingsmaatregelen bij het gebruik van ioniserende straling.

Beschermingsmaatregelen bij het gebruik van ioniserende straling. GEBRUIK VAN IONISERENDE STRALING. Blz. : 1 van 6 1. ONDERWERP Beschermingsmaatregelen bij het gebruik van ioniserende straling. 2. DOEL 2.1. Het vastleggen van de verantwoordelijkheden en het bepalen van

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Technische Commissies

Huishoudelijk Reglement Technische Commissies Centre d Information sur les Médias A.S.B.L. Centrum voor Informatie over de Media V.Z.W.. Huishoudelijk Reglement Technische Commissies Goedgekeurd door de Raad van Bestuur van 06/09/2011. Artikel 1 -

Nadere informatie

Kennismaking met de inhoud van ISO 9001

Kennismaking met de inhoud van ISO 9001 Kennismaking met de inhoud van ISO 9001 Deze tekst is te gebruiken als eerste stap naar het toepassen van de standaard. Denk niet dat de standaard vraagt wat je denkt. Lees de standaard of doe navraag

Nadere informatie

VEILIGHEID EN GEZONDHEID VAN HET PERSONEEL De bestuurder als verantwoordelijk werkgever Vroeger veiligheid & gezondheid = beperkte invulling Nu welzijn = ruime invulling PROGRAMMA: Welzijn op het werk

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING ADVISEUR (M/V)

FUNCTIEBESCHRIJVING ADVISEUR (M/V) 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Standplaats Gent Weddenschaal A4a A4b (Loopbaanpad Expertise) 1 2. DOEL Verantwoordelijkheid opnemen voor het expertisegebied: actief uitwerken van het kennisdomein, een essentiële

Nadere informatie

Gedragscode. Inleiding. Doelstelling. Gedragsnormen. Medewerkers 1/5

Gedragscode. Inleiding. Doelstelling. Gedragsnormen. Medewerkers 1/5 Gedragscode Inleiding Deze gedragscode is van toepassing op alle werknemers, alsmede de leden van het directiecomité en de leden van de raad van bestuur, die voor één of meer van de entiteiten werken die

Nadere informatie

Gedragscode Zehnder Group Ltd

Gedragscode Zehnder Group Ltd Gedragscode 1/8 Inhoudsopgave 2 Onze beweegredenen... 3 Voor wie geldt de gedragscode?... 4 Verplichtingen van de werknemers... 4 "Vertrouwelijk aanspreekpunt... 4 Plichten van het management... 5 Lokale

Nadere informatie

ethisch handvest Voorwoord door Jean-Louis Bouchard, Voorzitter van de Groep Presentatie en engagement van het Comex Ethisch Handvest Econocom Groep

ethisch handvest Voorwoord door Jean-Louis Bouchard, Voorzitter van de Groep Presentatie en engagement van het Comex Ethisch Handvest Econocom Groep ethisch handvest Voorwoord door Jean-Louis Bouchard, Voorzitter van de Groep Presentatie en engagement van het Comex Ethisch Handvest Econocom Groep Bijlagen WOORD VOORAF DOOR JEAN-LOUIS BOUCHARD, VOORZITTER

Nadere informatie

OVEREENKOMST TUSSEN. SECURITAS AB (publ) UNION NETWORK INTERNATIONAL DE ZWEEDSE UNIE VOOR TRANSPORTWERKERS (SWEDISH TRANSPORT WORKERS UNION) OVER

OVEREENKOMST TUSSEN. SECURITAS AB (publ) UNION NETWORK INTERNATIONAL DE ZWEEDSE UNIE VOOR TRANSPORTWERKERS (SWEDISH TRANSPORT WORKERS UNION) OVER Gelieve er nota van te nemen dat dit een vertaling is van een origineel document in het Engels. OVEREENKOMST TUSSEN SECURITAS AB (publ) EN UNION NETWORK INTERNATIONAL EN DE ZWEEDSE UNIE VOOR TRANSPORTWERKERS

Nadere informatie

Introductie uitzendkrachten

Introductie uitzendkrachten Blz.: 1/7 I. Veiligheidsregels- en voorschriften Voor de specifieke veiligheids- en gezondheidsregels, alsook de vereiste PBM, wordt steeds verwezen naar de werkpostfiche, de introductiebrochure van de

Nadere informatie

Functieprofiel Ondersteuner ICT Functieprofiel titel Functiecode 00

Functieprofiel Ondersteuner ICT Functieprofiel titel Functiecode 00 1 Functieprofiel Ondersteuner ICT Functieprofiel titel Functiecode 00 Doel Registreren en (laten) oplossen van vragen en storingen van ICTgebruikers binnen de richtlijnen van de afdeling, teneinde bij

Nadere informatie

Prebes Kring Zuid 12/04/2012 EHBO

Prebes Kring Zuid 12/04/2012 EHBO Prebes Kring Zuid 12/04/2012 EHBO 1 Inhoudstafel Evolutie van de wetgeving m.b.t. EHBO KB 15/12/2010 : voornaamste wijzigingen - Procedures - Uitrusting - Vorming - Risicoanalyse Vragen 2 Evolutie van

Nadere informatie

Functieprofiel: Arbo- en Milieucoördinator Functiecode: 0705

Functieprofiel: Arbo- en Milieucoördinator Functiecode: 0705 Functieprofiel: Arbo- en Milieucoördinator Functiecode: 0705 Doel Initiëren, coördineren, stimuleren en bewaken van Arbo- en Milieuwerkzaamheden binnen een, binnen de bevoegdheid van de leidinggevende,

Nadere informatie

Functiefamilie ET Thematische experten

Functiefamilie ET Thematische experten Functiefamilie ET Thematische experten DOEL Expertise in een materie* en verstrekken aan de administratieve en politieke instanties teneinde hen te ondersteunen bij de besluitvorming en de uitvoering van

Nadere informatie

KB van 28 maart 2014 Brandpreventie op de arbeidsplaatsen

KB van 28 maart 2014 Brandpreventie op de arbeidsplaatsen KB van 28 maart 2014 Brandpreventie op de arbeidsplaatsen Situering Het koninklijk besluit (KB) van 28 maart 2014 betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen vervangt en verruimt artikel 52 van

Nadere informatie

Handboek EnergieManagementSysteem

Handboek EnergieManagementSysteem Handboek EnergieManagementSysteem Bedrijfsgegevens: Naam ALFEN bv Adres Hefbrugweg 28 Plaats 1332AP Almere Tel 036 549 3400 website www.alfen.com KvK nr. 3903 7364 Pagina 1 van 6 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING...

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 43 van 14 december 2001 met betrekking tot de veiligheid en de gezondheid bij uitzendarbeid.

Nadere informatie

Beschrijving. Kan je altijd terugvinden in de meest actuele versie van het goedgekeurde organogram.

Beschrijving. Kan je altijd terugvinden in de meest actuele versie van het goedgekeurde organogram. Functiekaart 1 IDENTIFICATIEGEGEVENS Item Beschrijving Functiefamilie Functietype Functiegraad Functietitel Niveau Leidinggevend Strategisch Groepscoördinator Strategisch Leidinggevend Groepscoördinator

Nadere informatie

3. Betrokkenen: (specifieke) Verantwoordelijkheden / Bevoegdheden

3. Betrokkenen: (specifieke) Verantwoordelijkheden / Bevoegdheden Bestand: Document6 Goedgekeurd door: Revisie: Eigenaar: Datum goedkeuring: Versienummer: 1 Opgesteld door: Functie opsteller: Code: Pagina 1 van 10 1. Doel en Toepassingsgebied Deze procedure legt de afspraken

Nadere informatie

Vinçotte. KUNT U uw reputatie. veilig en duurzaam. Bouwen aan reputatie. YoUr reputation is Mine.

Vinçotte. KUNT U uw reputatie. veilig en duurzaam. Bouwen aan reputatie. YoUr reputation is Mine. Vinçotte MILIEU en veiligheid KUNT U uw reputatie versterken door veilig en duurzaam te werken? Bouwen aan reputatie YoUr reputation is Mine. Kunt u uw winst doen stijgen door uw risico s te laten dalen?

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek II.- Organisatorische structuren en sociaal overleg. Titel 6. Laboratoria

Codex over het welzijn op het werk. Boek II.- Organisatorische structuren en sociaal overleg. Titel 6. Laboratoria Codex over het welzijn op het werk Boek II.- Organisatorische structuren en sociaal overleg Titel 6. Laboratoria Art. II.6-1.- Voor de toepassing van deze titel, wordt verstaan onder: 1 laboratorium: laboratorium

Nadere informatie

PEOPLE STAKEHOLDER(S) PEOPLE STAKEHOLDER(S)

PEOPLE STAKEHOLDER(S) PEOPLE STAKEHOLDER(S) Nr. ISO 26000 Indicator MVO Kernthema II: Arbeidsomstandigheden en volwaardig werk Stakeholder(s) Meten Uitvoering Voldoet Ja/Nee Doelstelling 2018 Paragraaf (Paragraaf 6.4) 1 6.4.1 Werkgelegenheid Safety

Nadere informatie

Hengelo, april 2013. 02 Gedragscode Twence

Hengelo, april 2013. 02 Gedragscode Twence Gedragscode Twence Twence in Hengelo is een (inter)nationale speler op de markt van grondstoffen en duurzame energie met hoogwaardige verwerking van afvalstromen en biomassa. Met innovatieve technieken

Nadere informatie

Welzijn en opleidingen

Welzijn en opleidingen Welzijn en opleidingen De wetgeving over het welzijn op het werk verplicht werkgevers de nodige maatregelen te nemen om het welzijn van de werknemers te bevorderen tijdens de uitvoering van hun werk. Een

Nadere informatie

Voorstelling van de code Présentation du code. Werner Vancayseele, Q&E manager Spie Belgium & Wouter Vandessel, expert Health & Safety Agoria

Voorstelling van de code Présentation du code. Werner Vancayseele, Q&E manager Spie Belgium & Wouter Vandessel, expert Health & Safety Agoria Voorstelling van de code Présentation du code Werner Vancayseele, Q&E manager Spie Belgium & Wouter Vandessel, expert Health & Safety Agoria Inhoud code Inleiding Toepassingsgebied Wettelijke verplichtingen

Nadere informatie

Algemene Beleidsuitgangspunten

Algemene Beleidsuitgangspunten Shell International B.V. 2010 Deze publicatie, of onderdelen daarvan, mogen niet worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt zonder toestemming van Shell International B.V. Deze toestemming zal onder normale

Nadere informatie

Functiefamilie DO Dossierbeheerders

Functiefamilie DO Dossierbeheerders Functiefamilie DO Dossierbeheerders DOEL Dossiers (of één of meer opeenvolgende stappen van een dossier) behandelen volgens de geldende reglementering of procedures teneinde het dossier te finaliseren

Nadere informatie

DIENSTHOOFD. Netinfradiensten Domeindiensten/Technische diensten Asse, Brugge, Gent, Ronse

DIENSTHOOFD. Netinfradiensten Domeindiensten/Technische diensten Asse, Brugge, Gent, Ronse 1/7 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Operationele entiteit Standplaats Dienstchef Weddenschaal Netinfradiensten Domeindiensten/Technische diensten Asse, Brugge, Gent, Ronse A4a - A4b (of indien van toepassing

Nadere informatie

ALGEMENE BELEIDSUITGANGSPUNTEN VAN SHELL

ALGEMENE BELEIDSUITGANGSPUNTEN VAN SHELL ALGEMENE BELEIDSUITGANGSPUNTEN VAN SHELL De Algemene Beleidsuitgangspunten van Shell bepalen de wijze waarop de afzonderlijke tot de Shell Groep* behorende Maatschappijen hun bedrijf uitoefenen. * Royal

Nadere informatie

Werken met derden - Wettelijk Kader

Werken met derden - Wettelijk Kader Programma Werken met derden - Wettelijk Kader Wet welzijn: hoofdstuk 4 afdeling 1 [HOOFDSTUK IV. - Bijzondere bepalingen betreffende werkzaamheden uitgevoerd door ondernemingen van buitenaf of door uitzendkrachten

Nadere informatie

PREBES Back 2 basics

PREBES Back 2 basics PREBES Back 2 basics Christel Swinnen Preventieadviseur Arbeidshygiëne 19.02.2019 Chemische agentia Regelgeving Europees o CLP: Classification, Labelling and Packaging of chemicals waarborgt dat werknemers

Nadere informatie

DIENSTHOOFD. Netinfradiensten Domeindiensten/Technische diensten Asse, Brugge, Gent, Ronse

DIENSTHOOFD. Netinfradiensten Domeindiensten/Technische diensten Asse, Brugge, Gent, Ronse 1/7 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Operationele entiteit Standplaats Dienstchef Weddenschaal Netinfradiensten Domeindiensten/Technische diensten Asse, Brugge, Gent, Ronse A4a - A4b (of indien van toepassing

Nadere informatie

24 APRIL Koninklijk besluit tot wijziging van diverse bepalingen inzake welzijn op het werk (1)

24 APRIL Koninklijk besluit tot wijziging van diverse bepalingen inzake welzijn op het werk (1) NL FR einde eerste woord laatste woord Publicatie : 2014-05-23 FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG 24 APRIL 2014. - Koninklijk besluit tot wijziging van diverse bepalingen

Nadere informatie

Beschrijving. Kan je altijd terugvinden in de meest actuele versie van het goedgekeurde organogram.

Beschrijving. Kan je altijd terugvinden in de meest actuele versie van het goedgekeurde organogram. Functiekaart 1 IDENTIFICATIEGEGEVENS Item Beschrijving Functiefamilie Functietype Functiegraad Functietitel Niveau Administratief Coördinerend Teamcoördinator Coördinerend Administratief Teamcoördinator

Nadere informatie

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname Functie Graadnaam: afdelingshoofd Functienaam: omgevingsambtenaar Functionele loopbaan: A4a-A4b Functiegroep: Leidinggevenden Code: Afdeling: Wonen & Ondernemen Dienst: Subdienst: Doel van de entiteit

Nadere informatie

Functieprofiel Beheerder ICT Functieprofiel titel Functiecode 00

Functieprofiel Beheerder ICT Functieprofiel titel Functiecode 00 1 Functieprofiel Beheerder ICT Functieprofiel titel Functiecode 00 Doel Zorgdragen voor het doen functioneren van ICT-producten en diensten en het in stand houden van de kwaliteit daarvan, passend binnen

Nadere informatie

Het Wie, Wat en Hoe van Welzorg

Het Wie, Wat en Hoe van Welzorg Het Wie, Wat en Hoe van Welzorg En op welke wijze wij onze klanten verder willen brengen. Inhoud Onze Visie 4 Onze Missie 6 Onze kernwaarden 8 Onze gedragscode 10 Algemeen 11 Naleving van de wet 11 Medewerkers

Nadere informatie

FV nr. 18: Datum : Revisie : 3 VERKEERSREGLEMENT Blz. : 1 van 7

FV nr. 18: Datum : Revisie : 3 VERKEERSREGLEMENT Blz. : 1 van 7 VERKEERSREGLEMENT Blz. : 1 van 7 1. DOEL. Het verzekeren van een veilig en vlot verkeer binnen de omheining van de LO-fabriek. 2. BEPALINGEN. 2.1. Fabriekswegen. De fabriekswegen zijn met volle lijn weergegeven

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (B.S

Koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (B.S Koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (B.S. 31.3.1998) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van 3 mei 1999 betreffende

Nadere informatie

Doel. Context VSNU UFO/INDELINGSINSTRUMENT FUNCTIEFAMILIE ICT FUNCTIONEEL (INFORMATIE) BEHEERDER VERSIE 1 MEI 2012

Doel. Context VSNU UFO/INDELINGSINSTRUMENT FUNCTIEFAMILIE ICT FUNCTIONEEL (INFORMATIE) BEHEERDER VERSIE 1 MEI 2012 Functioneel (informatie) beheerder Doel Zorgdragen voor het inrichten, aanpassen, vernieuwen en onderhouden van de informatievoorziening (processen, procedures en/of systemen), passend binnen het informatiebeleid

Nadere informatie

Functiebeschrijving nr. 030 Transitie- en kwaliteitsmanager

Functiebeschrijving nr. 030 Transitie- en kwaliteitsmanager 1/5 Functiebeschrijving nr. 030 Transitie- en kwaliteitsmanager I. FUNCTIEBENAMING Formatie Directe Leidinggevende contractueel administratief personeel algemeen directeur II. HOOFDDOEL VAN DE FUNCTIE

Nadere informatie

OPI-PMO - PROJECT MANAGER VERANTWOORDELIJKHEDEN I.V.M. INFORMATIEBEVEILIGING EN VERANTWOORD SPEL

OPI-PMO - PROJECT MANAGER VERANTWOORDELIJKHEDEN I.V.M. INFORMATIEBEVEILIGING EN VERANTWOORD SPEL Functiedetail FUNCTIE : OPI-PMO - Project Manager FUNCTIEFAMILIE : Technology AFDELING : Technology DATUM LAATSTE AANPASSING: mei 2010 FUNCTIETITEL DIRECTE LEIDINGGEVENDE: Senior Program Manager OUDE CODE:

Nadere informatie

ZEG JA TEGEN DE BESCHERMING VAN KINDEREN!

ZEG JA TEGEN DE BESCHERMING VAN KINDEREN! Bijlage 4: Child Protection Policy Plan International ZEG JA TEGEN DE BESCHERMING VAN KINDEREN! WAAROM EEN KINDERBESCHERMINGSBELEID? Plan België streeft ernaar een wereld mee uit te bouwen waarin alle

Nadere informatie

Hoofdstuk I. - Bepalingen betreffende de collectieve beschermingsmiddelen. Afdeling 1. - Toepassingsgebied en definities

Hoofdstuk I. - Bepalingen betreffende de collectieve beschermingsmiddelen. Afdeling 1. - Toepassingsgebied en definities Koninklijk besluit van 30 augustus 2013 tot vaststelling van algemene bepalingen betreffende de keuze, de aankoop en het gebruik van collectieve beschermingsmiddelen (B.S. 7.10.2013) Hoofdstuk I. - Bepalingen

Nadere informatie

De ADOMA wordt in ieder geval om advies gevraagd over de verplichtingen in het kader van de samenwerkingsovereenkomst milieu met het Vlaams gewest.

De ADOMA wordt in ieder geval om advies gevraagd over de verplichtingen in het kader van de samenwerkingsovereenkomst milieu met het Vlaams gewest. Statuten ADOMA Artikel 1 Er wordt een adviesraad voor milieu en natuur opgericht, hierna Adviesraad voor Duurzame Ontwikkeling en Milieu van de stad Antwerpen (afgekort ADOMA) genoemd. De ADOMA is tevens

Nadere informatie

INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ

INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ BIJLAGE 2. INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ Dit intern reglement maakt integraal deel uit van het Corporate Governance Charter van de Vennootschap. Deze bijlage is een aanvulling op de toepasselijke

Nadere informatie

Gemeenschappelijke verklaring betreffende telewerken door de Europese sociale partners in de verzekeringssector

Gemeenschappelijke verklaring betreffende telewerken door de Europese sociale partners in de verzekeringssector Gemeenschappelijke verklaring betreffende telewerken door de Europese sociale partners in de verzekeringssector I. Inleiding Sinds de Europese sociale partners meer dan tien jaar geleden, op 16 juli 2002,

Nadere informatie

Circulaire 2015 02 BRANDPREVENTIE

Circulaire 2015 02 BRANDPREVENTIE Brandpreventie op de arbeidsplaatsen PRINCIPE De nieuwe wetgeving betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen (KB van 28 maart 2014) legt duidelijk uit welke maatregelen de werkgevers moeten nemen

Nadere informatie

PROVIKMO DYNAMISCH RISICOBEHEERSINGSMODEL: HANDLEIDING

PROVIKMO DYNAMISCH RISICOBEHEERSINGSMODEL: HANDLEIDING PROVIKMO DYNAMISCH RISICOBEHEERSINGSMODEL: HANDLEIDING 1. Inleiding In de reglementering inzake welzijn op het werk staat de beheersing van risico s centraal. Zo dient elke werkgever op een systematische

Nadere informatie

Functiebeschrijving Deskundige GIS & ICT Gemeente Ravels

Functiebeschrijving Deskundige GIS & ICT Gemeente Ravels Functiebeschrijving Deskundige GIS & ICT Gemeente Ravels Goedgekeurd op:. Handtekening:. versie Functiebeschrijving Dienst Directe leidinggevende Niveau & rang Type functie Salarisschaal Eerste evaluator

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING SENIOR PROJECTCOÖRDINATOR (M/V)

FUNCTIEBESCHRIJVING SENIOR PROJECTCOÖRDINATOR (M/V) 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Standplaats Weddeschaal (Loopbaanpad Asse, Brugge, Gent, Ronse C3 C5 / C4 C5 / B1 B2 B3 Projecten) 2. DOEL Instaan voor de coördinatie en realisatie van verschillende (complexere)

Nadere informatie

STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR

STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR Naam, duur en zetel Artikel 1 1. Op 26 mei 1992 werd in de gemeente Beveren een adviesraad opgericht met als naam "Gemeentelijke Adviesraad voor

Nadere informatie

Functiekaart. Functie. Doel van de dienst. Plaats in de organisatie. Voor kennisname. coördinerend/deskundigen

Functiekaart. Functie. Doel van de dienst. Plaats in de organisatie. Voor kennisname. coördinerend/deskundigen Functie Graadnaam: deskundige Functienaam: deskundige omgeving Functionele loopbaan: B1-B3 Afdeling: grondgebiedzaken Dienst: omgeving Functiefamilie: administratief coördinerend/deskundigen Doel van de

Nadere informatie

Toelichting 03: Energiebeheermaatregelen

Toelichting 03: Energiebeheermaatregelen COMMISSIE ENERGIEBELEIDSOVEREENKOMST Toelichting 03: Energiebeheermaatregelen ISO50001 of energiebeheermaatregelen volgens bijlage 9 Volgens Art. 6(7) van de energiebeleidsovereenkomst (EBO) dient elke

Nadere informatie

BNG Compliance Charter

BNG Compliance Charter BNG Compliance Charter Koninginnegracht 2 2514 AA Den Haag T 070 3750 750 www.bng.nl Contactpersoon Compliance, Integriteit en Veiligheidszaken T 070 3750 677 N.V. Bank Nederlandse Gemeenten, statutair

Nadere informatie

Circulaire BRANDPREVENTIE

Circulaire BRANDPREVENTIE OP DE ARBEIDSPLAATSEN PRINCIPE De wetgeving betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen ( Codex Boek III, Titel 3) legt duidelijk uit welke maatregelen de werkgevers moeten nemen inzake brandpreventie.

Nadere informatie

Indorama Ventures Public Company Limited Ondernemingsbestuur beleid

Indorama Ventures Public Company Limited Ondernemingsbestuur beleid Indorama Ventures Public Company Limited Ondernemingsbestuur beleid (Goedgekeurd door de raad van bestuur vergadering nr.1/2009 op 29 september 2009) Bericht van de voorzitter Indorama Ventures Public

Nadere informatie

Functiefamilie ES Experten organisatieondersteuning

Functiefamilie ES Experten organisatieondersteuning Functiefamilie ES Experten ondersteuning DOEL Instrumenten en methodes ontwikkelen* en aanpassen in een domein en de interne klanten ondersteunen bij de implementatie ervan teneinde de werking van de te

Nadere informatie

NN statement of Living our Values

NN statement of Living our Values NN statement of Living our Values Onze doelstelling Onze geschiedenis gaat terug tot 1845. Sindsdien is ons bedrijf gefuseerd, gegroeid en veranderd, maar de kern van wie wij zijn is hetzelfde gebleven:

Nadere informatie

5. Toolboxmeeting LMRA

5. Toolboxmeeting LMRA 5. Toolboxmeeting LMRA Wat is een LMRA Laatste Minuut Risicoanalyse Algemeen : Het op het laatste moment inschatten van (potentiële) veiligheids-, gezondheids- en milieurisico s Concreet : Het beantwoorden

Nadere informatie

gedragscode voor leveranciers van Quintiles

gedragscode voor leveranciers van Quintiles gedragscode voor leveranciers van Quintiles 2 Quintiles maakt zich sterk voor duurzame zakelijke praktijken. Op basis van internationaal erkende normen, is deze gedragscode voor leveranciers ( Code ) gericht

Nadere informatie

Via de gele knoppen kunt u doorlinken in het handboek De grijze vlakken verwijzen naar het onderdeel waar u bent.

Via de gele knoppen kunt u doorlinken in het handboek De grijze vlakken verwijzen naar het onderdeel waar u bent. Via de gele knoppen kunt u doorlinken in het handboek De grijze vlakken verwijzen naar het onderdeel waar u bent. Dit is een voorbeeld hoe uw handboek eruit kan zien. Organisatie Primair Ondersteunend

Nadere informatie

Welzijn van uitzendkrachten: nieuwe bepalingen

Welzijn van uitzendkrachten: nieuwe bepalingen Welzijn van uitzendkrachten: nieuwe bepalingen In het Belgisch Staatsblad van 28 december 2010 verscheen het nieuw koninklijk besluit (KB) van 15 december 2010 tot vaststelling van maatregelen betreffende

Nadere informatie

VEILIGHEIDS-CHECKLIST AANNEMERS: VOOR LEIDINGGEVENDEN

VEILIGHEIDS-CHECKLIST AANNEMERS: VOOR LEIDINGGEVENDEN Succes Invest Movan Cash Flow Management BVBA 1 Opleiding PRODUCTFICHE 2018 CODE: VCL Faraday Safety Training VZW Faraday Safety VOF VEILIGHEIDS-CHECKLIST AANNEMERS: VOOR LEIDINGGEVENDEN Veiligheid Checklist

Nadere informatie

Basisvorming veiligheid niveau 3 Onthaalbeleid

Basisvorming veiligheid niveau 3 Onthaalbeleid Basisvorming veiligheid niveau 3 Onthaalbeleid Ann Goeman Coördinator psychosociale aspecten Gemeenschappelijke preventiedienst GO! - Wettelijke bepalingen - Betrokken actoren - de werkgever - hiërarchische

Nadere informatie

Bijlage 3. Intern reglement van het Auditcomité

Bijlage 3. Intern reglement van het Auditcomité Bijlage 3 Intern reglement van het Auditcomité 1. Samenstelling en vergoeding Het Comité bestaat uit twee leden die door de Raad van Bestuur van de Zaakvoerder worden aangeduid uit de onafhankelijke Bestuurders.

Nadere informatie

Het Intern Noodplan. BrandPreventie-Dossier.be. Een praktische toelichting. Weet wat te doen bij brand!!

Het Intern Noodplan. BrandPreventie-Dossier.be. Een praktische toelichting. Weet wat te doen bij brand!! Het Intern Noodplan Een praktische toelichting BrandPreventie-Dossier.be Weet wat te doen bij brand!! KB28/03/2014 Inleiding tot het intern noodplan - Een praktische gids Er bestaat vaak nogal verwarring

Nadere informatie

A2 Eerste Attaché Expert Administratieve Controle Directie Controle functiebeschrijving

A2 Eerste Attaché Expert Administratieve Controle Directie Controle functiebeschrijving A2 Eerste Attaché Expert Administratieve Controle Directie Controle functiebeschrijving 1. Identificatie functie Functiebenaming: (Eerste) attaché Expert Administratieve controle Functiecode: A2 Organisatie:

Nadere informatie

Circulaire EXTERNE DIENST VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK

Circulaire EXTERNE DIENST VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK DOEL VAN DE OPRICHTING Artikel 40 van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk voorziet in de oprichting van externe diensten voor preventie en

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Directeur audit

Functiebeschrijving: Directeur audit Functiebeschrijving: Directeur audit Functiefamilie Controle en audit functies Voor akkoord Naam leidinggevende Datum + handtekening Naam functiehouder Datum + Handtekening 1. Context van de functie 1.1.

Nadere informatie

Branchetoetsdocument: Milieuzorg 2

Branchetoetsdocument: Milieuzorg 2 pagina van 5 Branchetoetsdocument: Milieuzorg 2 Versie 4.0 VERVALLEN per --0-20 Deelbranche(s) Autowas Algemene beschrijving & doelstelling van de branchekwalificatie De beroepsbeoefenaar kent het belang

Nadere informatie

Gedragscode. Looops B.V. Januari Gedragscode algemeen/60/004 Pagina! 1 van! 5

Gedragscode. Looops B.V. Januari Gedragscode algemeen/60/004 Pagina! 1 van! 5 Gedragscode Looops B.V Januari 2019 Gedragscode algemeen/60/004 Pagina! 1 van! 5 Gedragscode algemeen/60/004 Pagina! 2 van! 5 Het beleid dat Looops voert, is vanuit een breed maatschappelijk bewustzijn,

Nadere informatie

Opleiding niveau Brandweerman. Hoofdstuk 3 Arbeidsveiligheid. Kapt. Jean-Paul Heyens

Opleiding niveau Brandweerman. Hoofdstuk 3 Arbeidsveiligheid. Kapt. Jean-Paul Heyens Opleiding niveau Brandweerman Hoofdstuk 3 Arbeidsveiligheid Kapt. Jean-Paul Heyens Inleiding en duiding Beschrijving van het Vakgebied Welzijn - Welzijn en welzijnswetgeving sinds 4 augustus 1996 - Kaderwet

Nadere informatie

FEATURE FILMS ARE THE RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC STUDY COMBINED WITH THE EXPERIENCE OF YEARS

FEATURE FILMS ARE THE RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC STUDY COMBINED WITH THE EXPERIENCE OF YEARS Veiligheid eerst! Verantwoordelijkheid opdrachtgever Dirk De Waele, Directeur Infrastructuur Aquafin NV 28/09/2017, Keerbergen 03/10/2017, Antwerpen 05/10/2017, Gent 10/10/2017, Heusden-Zolder 24/10/2017,

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Beleid en doelstellingen / directieverantwoordelijkheid

Hoofdstuk 2 Beleid en doelstellingen / directieverantwoordelijkheid Hoofdstuk 2 Beleid en doelstellingen / directieverantwoordelijkheid 2.1 KAM beleidsverklaring De directie van Axent Groen BV onderschrijft het volgende KAM-beleid: Het beleid is er op gericht te willen

Nadere informatie

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname. Functienaam: afdelingshoofd Omgeving. Dienst: Subdienst:

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname. Functienaam: afdelingshoofd Omgeving. Dienst: Subdienst: Functie Graadnaam: afdelingshoofd Functienaam: afdelingshoofd Omgeving Functiefamilie: Functionele loopbaan: A4a-A4b Afdeling: Omgeving Dienst: Subdienst: Code: Doel van de entiteit De afdeling staat in

Nadere informatie

Code VINCI Leveranciers Global Performance Commitment

Code VINCI Leveranciers Global Performance Commitment Code VINCI Leveranciers Global Performance Commitment Contents P. 2 Introductie P. 2 VINCI s commitments P. 4 Leveranciers commitments P. 6 Implementatie 1 15 april 2012 Introductie Deze Code «Global Performance

Nadere informatie

Functiebeschrijving teamverantwoordelijke Ruimtelijke en stedelijke ontwikkeling

Functiebeschrijving teamverantwoordelijke Ruimtelijke en stedelijke ontwikkeling Functiebeschrijving teamverantwoordelijke Ruimtelijke en stedelijke ontwikkeling Functietitel Cluster Dienst Plaats in de organisatie Niveau Weddeschaal Statuut Teamverantwoordelijke Ruimtelijke en stedelijke

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken.

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken. FUNCTIEBESCHRIJVING Functie Graadnaam: AFDELINGSHOOFD Afdeling TECHNISCHE ZAKEN Functienaam: AFDELINGSHOOFD Dienst TECHNISCHE ZAKEN Functionele loopbaan: A4a A4b Omschrijving van de afdeling en dienst

Nadere informatie

Analyse belangenverstrengeling

Analyse belangenverstrengeling Analyse belangenverstrengeling Besproken in de bestuursvergadering van 7 mei 2015 Versie 31 mei 2015 Opgesteld door Mol & Pensioen 1 Inleiding Van belangenverstrengeling is sprake wanneer persoonlijke

Nadere informatie

Generieke systeemeisen

Generieke systeemeisen Bijlage Generieke Systeem in kader van LAT-RB, versie 27 maart 2012 Generieke systeem NTA 8620 BRZO (VBS elementen) Arbowet Bevb / NTA 8000 OHSAS 18001 ISO 14001 Compliance competence checklist 1. Algemene

Nadere informatie

... Identificatiedocument/contactfiche inzake Dienst voor Preventie en Bescherming IDENTIFICATIE VAN DE WERKGEVER

... Identificatiedocument/contactfiche inzake Dienst voor Preventie en Bescherming IDENTIFICATIE VAN DE WERKGEVER . Identificatiedocument/contactfiche inzake Dienst voor Preventie en Bescherming. 1.1 IDENTIFICATIE VAN DE WERKGEVER Naam van de onderneming: Hoofdzetel : Adres van de exploitatiezetel: NACE-code: Ondernemingscategorie:...

Nadere informatie

Communicatieplan. Auteur(s) Koen Cleemput, Tim Van Damme Datum 24-07-2015 Versie 2.0 Controle door M. Van der Horden

Communicatieplan. Auteur(s) Koen Cleemput, Tim Van Damme Datum 24-07-2015 Versie 2.0 Controle door M. Van der Horden Communicatieplan Auteur(s) Koen Cleemput, Tim Van Damme Datum 24-07-2015 Versie 2.0 Controle door M. Van der Horden Goedkeuring door Status B. Geltmeyer Definitief 1. COMMUNICATIEPLAN Doelgroep Frequentie

Nadere informatie

IPV - Opleidingsadviseur van de voedingssector

IPV - Opleidingsadviseur van de voedingssector Wettelijke verplichtingen inzake het onthaal van uitzendkrachten De organisatie van het onthaal van uitzendkrachten wordt wettelijk geregeld door de CAO nr. 22 betreffende het onthaal en de aanpassing

Nadere informatie

HANDVEST VAN DE VOEDSELHULP

HANDVEST VAN DE VOEDSELHULP OVERLEG VOEDSELHULP HANDVEST VAN DE VOEDSELHULP 1. Inleiding 1. Beschikken over toereikende, adequate en duurzame voeding is een fundamenteel recht dat werd bekrachtigd door de Verenigde Naties. Hun wettelijke

Nadere informatie

BELEIDSNOTA INTEGRITEIT BBAV

BELEIDSNOTA INTEGRITEIT BBAV BELEIDSNOTA INTEGRITEIT BBAV 2 BELEIDSNOTA INTEGRITEIT 1. NAGESTREEFDE DOELSTELLINGEN 2. INVOERING VAN HET INTEGRITEITSBELEID 2.1. IN DE RELATIES MET DERDEN 2.2. IN DE RELATIES MET DE OVERHEDEN EN DE MAATSCHAPPIJ

Nadere informatie

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Dienst: Publieke ruimte. Functienaam: hulptechnicus openbare netheid

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Dienst: Publieke ruimte. Functienaam: hulptechnicus openbare netheid Functie Graadnaam: hulptechnicus Functienaam: hulptechnicus openbare netheid Functiegroep: technisch medewerkers Functionele loopbaan: E1-E3 Afdeling: Wonen en Omgeving Dienst: Publieke ruimte Subdienst:

Nadere informatie

Participatieve risico-inventarisatie op maat van kleine ondernemingen. De SOBANE-strategie

Participatieve risico-inventarisatie op maat van kleine ondernemingen. De SOBANE-strategie Participatieve risico-inventarisatie op maat van kleine ondernemingen De SOBANE-strategie De preventiestrategie SOBANE (Screening, Observation, Analysis, Expertise) en de DEPARIS-opsporingsmethode gaan

Nadere informatie

GOF. Belgische gedragscode voor veiliger gsm-gebruik door jonge tieners en kinderen

GOF. Belgische gedragscode voor veiliger gsm-gebruik door jonge tieners en kinderen Belgische gedragscode voor veiliger gsm-gebruik door jonge tieners en kinderen Voorwoord In februari 2007 ontwikkelden de Europese mobiele providers en content providers een gezamenlijke structuur voor

Nadere informatie

Wat staat er in de Codex over het Welzijn op het Werk over asbest? Luc Neyens Toezicht op het welzijn op het werk

Wat staat er in de Codex over het Welzijn op het Werk over asbest? Luc Neyens Toezicht op het welzijn op het werk Wat staat er in de Codex over het Welzijn op het Werk over asbest? Luc Neyens Toezicht op het welzijn op het werk luc.neyens@werk.belgie.be Totstandkoming wetgeving asbest ARAB / CODEX 1978 : 1 e KB 1991:

Nadere informatie