De fractie Brants spreek zijn waardering uit voor het vele werk dat de ambtenaren en het college gestoken hebben in de begrotingsvoorstellen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De fractie Brants spreek zijn waardering uit voor het vele werk dat de ambtenaren en het college gestoken hebben in de begrotingsvoorstellen."

Transcriptie

1 Algemene beschouwingen De fractie Brants spreek zijn waardering uit voor het vele werk dat de ambtenaren en het college gestoken hebben in de begrotingsvoorstellen. Tijdens de algemene beschouwingen van het afgelopen jaar heeft de fractie gezegd blij te zijn met het wegwerken van het begrotingstekort op termijn. Van deze blijheid is weinig meer over nu de begroting grote gaten te zien geeft die niet zo een twee drie gedicht kunnen worden. Wij zijn nog steeds van mening dat er teveel op korte termijn gewerkt wordt in de beleidsvoorstellen. De kaasschaafmethode is niet langer werkzaam en er zal dan ook gekomen moeten worden met maatregelen die effect hebben op lange termijn. De vrijgekomen essent gelden en de besteding hiervan is voor onze fractie nog steeds een punt van discussie. Het eenzijdig overhevelen naar het wegenonderhoud is voor onze fractie onaanvaardbaar.(1) Wat zou er gedaan zijn als er geen essent geld was geweest hoe zou dan het wegenonderhoud gepland zijn en welke middelen hadden dan ter beschikking gestaan. Wij zij erg nieuwsgierig naar een antwoord op deze vraag. Wij zijn het nog steeds niet eens met de eenzijdige oplossing zonder dat hierover een discussie is gevoerd met de raad en zonder dat hier alternatieven zijn besproken. Het bedrag is slechts eenmalig en er moet goed worden nagedacht over de besteding hiervan. Kort door de bocht en niet weloverwogen en zonder enige inspraak is de conclusie van de fractie. Opvallend is dat de bezuinigingen die noodzakelijk zijn niet gevonden worden op de post ruimtelijke ordening. Het geld wordt voornamelijk gehaald in andere sectoren terwijl door eenvoudige ingrepen op de post RO veel kan worden gehaald. Het vertragen van projecten, het nogmaals bezien van noodzaak kan veel geld opleveren. De fractie stelt voor om minimaal ,-- als bezuinigingsopdracht binnen deze stelpost op te nemen om zodoende andere zaken die belangrijker zijn te kunnen laten doorgaan. Verkeer en vervoer De fractie is van mening dat er een snelle evaluatie moet komen van het nieuwe parkeerbeleid. (2)Heeft het de effecten gehad die het college had voorzien. Nog steeds is de fractie van mening dat het openbaar vervoer niet optimaal geregeld is. Er rijden te weinig bussen in de avonduren met uitzondering van de weekends en de kernen zijn slecht bereikbaar. Ook moet er gekeken worden naar de aanleg van verhoogde

2 opstapplaatsen bij de haltes. Is dit wel noodzaak als men bedenkt dat de bussen in staat zijn om te verlagen. De gemeente kan hier enorm op besparen. Er moet snel een oplossing komen voor het busstation. Het huidige voorstel om er een nieuw gebouw neer te zetten draagt niet de schoonheidsprijs. Het dorpsaanzicht gaat hierdoor verloren.(3) De fractie vraagt dan ook om samen met de omwonenden alternatieven te bekijken. De besparing op het onderhoud van wegen is niet uit de begroting te halen. De voorspelling was dat door de extra financiële impuls van essent gelden deze post zou verminderen.(4) Kan het college aangeven waar die besparingen dan zichtbaar zijn en hoe hoog de besparing is. (5) Is er op dit ogenblik al sprake van achterstallig onderhoud en kan het college aangeven waar achterstalligheid is en of dit met de gereserveerde bedragen in de nabije toekomst wordt opgelost. Economische zaken Om kosten te sparen zal rigoureus gesneden moeten worden in het inhuren van externen. Deze post zou met nog eens minimaal 75000,-- moeten worden ingeperkt. Alleen in uiterste noodzaak en met toestemming van de raad mag hiervan gebruikt worden gemaakt. Om de specifieke kennis te vervangen zal snel een begin moeten worden gemaakt met effectieve intergemeentelijke samenwerking op het gebied van ambtenaren deskundigheid en specialisatie van ambtenaren binnen het samenwerkingsverband om zodoende externe deskundigheid overbodig te maken. Ook kan hier nog winst worden geboekt omdat in totaliteit minder ambtenaren nodig zijn. Nog steeds is er te weinig bedrijvigheid binnen de gemeente om inwoners hier te houden en nieuwe inwoners aan te trekken. In de plannen van de gemeente wordt hierover weinig gesproken laat staan beleid gemaakt. De gemeente zal zijn uiterste best moeten doen om nieuwe bedrijvigheid aan te trekken en gunstige randvoorwaarden te scheppen voor het MKB. Werkgelegenheid die er is moet behouden blijven(6) Hoe denkt de gemeente de bedrijvigheid te bevorderen? Het vermarkten van Mosaqua is geen goede zaak. Er is geen fatsoenlijke doorrekening gemaakt en er is niet gekeken naar de werkgelegenheid. Mosaqua moet blijven dat is zeker ook gezien de uitstraling en economische neveneffecten die dit zwembad heeft. Er zal goed gekeken moeten worden naar levensvatbaarheid en de fractie stelt ook voor om in de huidige constructie te laten door rekenen door de NV en een advies aan de raad geven zodanig dat het voortbestaan met zo min mogelijk kosten gegarandeerd kan worden Rond de voorjaarsnota zou de NV met de juiste advisering moeten komen. Vermarkten zou een oplossing kunnen zijn maar om deze beslissing op grond van de huidige cijfers door te voeren is absoluut voorbarig. Dit zou overigens op de huidige begroting getalsmatig effecten hebben.

3 Onderwijs De fractie Brants is positief over de genomen maatregelen en reserveringen voor de basisschool te Wijlre. Bezorgd blijft de fractie over het plan van uitvoering met name de termijn waarop. Gaat dit niet ten koste van een extra budget dat straks ter beschikken moet worden gesteld omdat men niet uitkomt met het gereserveerde bedrag. De fractie wil ook expliciet een loskoppeling van de nieuwbouw met het verder ontwikkelingsplan. Men weet waar de school moet komen en men kan dus gefaseerd werken. De MAS gelden die de gemeente heeft gereserveerd zouden i.p.v. besteed te worden aan het inrichten van een vrijwilligerscentrale en/of een makelaar beter naar de school kunnen worden overgemaakt. Hiervoor zijn 2 redenen; 1. De school regelt het nu ook helemaal zelf en leerlingen zijn heel goed in staat de MAS zelf te regelen. 2. Waarschijnlijk is MAS geen blijvende zaak in de huidige opzet. Om hiervoor een aparte makelaar in te huren is onzin. De fractie is bovendien van mening dat dit soort geoormerkte gelden niet oneigenlijk gebruikt mogen worden. Verzoek hierbij is dus gelden rechtstreeks overhevelen naar de school. De fractie blijft voorstander, ondanks het krimpend aantal leerlingen, van het handhaven van basisonderwijs in de kleine kernen. De basisscholen zouden wel kunnen besparen op overheadkosten b.v. een directie voor meerdere scholen,een tendens die al is ingezet. Bezorgd blijft de fractie over de snelheid waarmee projecten worden uitgevoerd zoals de Bernardusschool Cultuur en recreatie In het verlengde van het nieuwe accommodatiebeleid moet de gemeente een actieve rol gaan spelen in het bevorderen van fusies tussen clubs die in de toekomst klein blijven/worden en relatief veel geld gaan kosten. Te denken valt hierbij aan de tennisverenigingen en de handbalverenigingen. Wij missen in het geheel de financiële onderbouwing van voorgenomen beleid terwijl dit toch behoorlijke financiële consequenties heeft voor de gemeente. Om kosten te besparen is het wenselijk de timpaan te sluiten, dit i.v.m. de hoge te verwachten kosten omdat het gebouw niet meer voldoet aan de eisen van de moderne tijd en de activiteiten over te hevelen naar andere gebouwen die ter beschikking zijn b.v. het sophianum dat s avonds en in de weekenden leeg staat en over grote ruimten beschikt. Natuur is de basis voor de recreatiemogelijkheden in onze gemeente. Er zal dus zorgvuldig met natuur moeten worden omgegaan. Te denken valt aan een verbod voor fietsers, mountainbikes, squads, motoren in gebieden met hoog landschappelijke waarde. Er dien vaste routes te komen voor deze doelgroep op terreinen die geen landschappelijk hoge waarden hebben.

4 De gemeentelijke buitendienst moet ook veel deskundiger omgaan met de natuur. B.V. het maaibeleid, het onderhoud van bermen etc moet getoetst worden aan de natuurlijke cyclus zodat er geen definitieve schade wordt toegebracht. Plantensoorten die verdwijnen door ondeskundige behandeling komen niet meer terug. Sociale voorzieningen en maatschappelijke ontwikkelingen Als fractie zien wij te weinig concrete resultaten in de bestrijding van werkloosheid en het helpen aan banen voor langdurig werklozen. Wij vragen ons dan ook af of de instelling die zich hiermee bezighoud voor dit onderdeel nog langer gefaciliteerd moet worden. De no cure no pay methode zou wellicht meer effect bewerkstelligen. (7) Kan het college aangeven hoeveel effectieve banen door de instelling zijn gerealiseerd en kan het college aangeven wat de kosten hiervan zijn geweest. Helaas moet de fractie constateren dat er nog te weinig actief geïnvesteerd wordt in de juiste benadering van de mensen met een minimum inkomen. Het stellen van er wordt weinig gebruik gemaakt van de regelingen dus zal het niet noodzakelijk zijn is wel erg kort door de bocht. Bezuinigen op deze post moeten worden geschrapt. Budget t.b.v. groepen in de samenleving die niet meer volledig in staat zijn om voor zichzelf te zorgen moet worden herbezien en de bezuinigingen hierop moeten worden geschrapt. Te denken valt aan de voorziening op de post bejaarden (-/ ,-- ) juist in een tijd van economische neergang zou dit op zo n post niet mogen.(8) Kan de gemeente duidelijk maken waarom er zo weinig gereageerd wordt op de bestaande regelingen voor de minima en kan de gemeente ook aangeven op welke wijze de doelgroep wordt benaderd. Volksgezondheid en milieu De WMO en de voorgenomen bezuinigingen baren de fractie veel zorgen. Het opvangen van zorg door vrijwilligers en mantelzorgers is voor onze fractie geen probleem, echter dit mag niet ten koste gaan van professionele hulp en mag zeker niet ten koste gaan van de alpha hulpen die juist zijn ingezet om hulp structureel te maken en waar veel geld is ingestoken om deze mensen te professionaliseren. Vrijwilligers halen uit de pot langdurig werklozen of onbemiddelbaren lijkt niet zo n goed idee deze mensen zijn niet optimaal gemotiveerd, de fractie zou hier zelfs willen spreken van verplicht vrijwillig. Het kan niet de bedoeling zijn om clienten aan ongemotiveerde mensen over te laten. Afvalinzameling zoveel mogelijk gescheiden blijft uitgangspunt ondanks voortschrijdend inzicht dat niet scheiden op de plek maar bij de afvalverwerker een optie is. Indien over gegaan wordt op afvalverwerking zonder scheiding vooraf dan moet er bij de aanschaf van nieuwe containers rekening gehouden worden met de hoeveelheid afval per eenheid. Dit kan niet in een 140 liter container voor een gemiddeld gezin dus moet er overgegaan worden (standaard ) tot de aanschaf van 240 liter containers. Dit is mogelijk omdat op dit moment nieuwe aanschaf op het programma staat. Overeind blijft voor onze fractie gescheiden afvalverzameling, eenvoudiger te realiseren, beter voor de

5 burgers en het milieu, een beproefde en succesvol gebleken methode. Er moet snel, nog dit jaar, duidelijkheid komen over de manier van afvalverwerking dit is overigens al vanaf 1 januari een verplichting.(9) De vraag blijft of het niet scheiden van afval in de toekomst kostenverhogend gaat werken voor de burger. Wanneer kunnen wij als raad een voorstel verwachten inclusief kostenplaatje voor de burger.. Ons voorstel blijft hetzelfde als in 2009: laat de kosten per huishouden hetzelfde blijven en gebruik het geld om in de gemeente voldoende afvalcontainers te plaatsen voor blik en plastic. In een later stadium kan dan onderzocht worden en met cijfers onderbouwd worden wat andere mogelijkheden zijn en kosten. De fractie Brants had liever gezien dat er een structureel bezuinigingsplan lag met een visie erachter en waarom bezuinigingen op die posten noodzakelijk waren. Er is nu een kaasschaafmethode toegepast zonder enige toekomstvisie op welk gebied dan ook. Er is teveel uitgegaan van niet gebruikt budget nergens kunnen wij terugvinden waarom een budget niet is benut en hoe dat in de toekomst kan zijn. Als fractie kunnen wij de geldstromen niet controleren aan de hand van gevoerd beleid. (10) Kan het college alsnog er voor zorgen dat wij als raadsleden het inzicht wel krijgen.? Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting. Versnelde uitvoering van invulling open plekken in de dorpskernen vooral met starters en seniorenwoningen. Een bezuiniging op deze post door uitstel en/of vertraging van uit te voeren projecten. Herbezinning over de noodzaak van uit te voeren projecten. Financiering en algemene dekkingsmiddelen Als fractie zijn we van mening dat leningen zo goedkoop mogelijk afgesloten moeten worden.(11) Kan het college aangeven op welke manier en volgens welke methode omgegaan wordt met afsluiten en over sluiten van leningen om kostenbesparend te zijn Onverlet blijft dat de post kantoormeubilair met de helft kan worden ingekrompen. Dit levert een bezuiniging op van incidenteel ,--. De afdeling inkoop zou hier creatief in moeten zijn en dit is zeer wel mogelijk met dezelfde en/of betere kwaliteit meubelen. Het uitzetten van een wensenpakket (offerte aanvragen) met als stelpost ,-- levert altijd een offerte op in de buurt van dit bedrag. Het college moet juist in deze tijd gaan kijken naar noodzaak en goedkope oplossingen.

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter,

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter, Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012 Voorzitter, In uw inleidende tekst geeft u aan dat zich niet wil laten gijzelen door het rijksbeleid en de daarbij behorende bezuinigingen. U wilt nu duidelijkheid

Nadere informatie

Notitie chronisch zieken, gehandicapten en ouderen

Notitie chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Notitie chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Werk en Inkomen Gemeente Hoogeveen 15 december 2004 Inhoudsopgave blz. Inleiding 3 Huidig beleid 4 Kostensoorten 4 Hoogte kosten 5 Omvang van de doelgroep

Nadere informatie

VIER OP EEN RIJ NIJKERK. Algemene beschouwingen Werkzaam Duurzaam Doelmatig

VIER OP EEN RIJ NIJKERK. Algemene beschouwingen Werkzaam Duurzaam Doelmatig VIER OP EEN RIJ Algemene beschouwingen 2012 Met het oog op een Zorgzaam Werkzaam Duurzaam Doelmatig NIJKERK Vier op een rij. Ruim de helft van deze raadsperiode is achter de rug. Tijd om terug te blikken

Nadere informatie

De Wmo adviesraad en het gemeentelijk beleid

De Wmo adviesraad en het gemeentelijk beleid De Wmo adviesraad en het gemeentelijk beleid Alle hens aan dek Presentatie door Gerda van der Lee, Voorzitter Wmo adviesraad s-hertogenbosch 12 maart 2013 De Wet Maatschappelijke Ondersteuning wil dat

Nadere informatie

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT MdV De begroting is wederom een knap staaltje werk waar door heel veel medewerkers in dit huis veel energie en vakmanschap in is gestoken. Dat verdient waardering, zowel richting college als richting al

Nadere informatie

- Bij vooral niet op bezuinigen geeft de burger aan: Onderwijs (69,7%), Veiligheid (74,6%), Zorg en volksgezondheid (77,6%).

- Bij vooral niet op bezuinigen geeft de burger aan: Onderwijs (69,7%), Veiligheid (74,6%), Zorg en volksgezondheid (77,6%). VVD Asten Reactie op Voorjaarsnota 2012 Voorzitter, Vandaag kan de raad zich uitspreken over de ontwikkeling van de scenario s, de financiële consequenties, en het maken van keuzes als gevolg daarvan.

Nadere informatie

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn Afdeling Hellendoorn Inleiding Vorig jaar gaven wij aan, dat we trots zijn op onze rol als coalitiepartij, dat is nog steeds zo. Dit houdt echter niet in, dat wij dit college en de plannen die het maakt

Nadere informatie

Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân t.a.v. Het algemeen bestuur Postbus AA Franeker

Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân t.a.v. Het algemeen bestuur Postbus AA Franeker Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân t.a.v. Het algemeen bestuur Postbus 4 8800 AA Franeker Betreft: Vaststelling PGB-tarieven 2020 Franeker, 26 augustus 2019 Geacht bestuur, Hierbij

Nadere informatie

Afvalenquête gemeente Elburg en gemeente Oldebroek Analyse van de gegevens

Afvalenquête gemeente Elburg en gemeente Oldebroek Analyse van de gegevens Afvalenquête gemeente Elburg en gemeente Oldebroek Analyse van de gegevens April 2016 Gemeente Elburg Gemeente Oldebroek Inhoudsopgave Deel 1. Inleiding 3 Deel 2. Motivatie afval scheiden 4 Deel 3. Afval

Nadere informatie

Aanpassing Hulp bij het Huishouden

Aanpassing Hulp bij het Huishouden Aanpassing Hulp bij het Huishouden november Nv N Zo Dalfsen, 31 oktober 2014 Aanpassing hulp bij het huishouden Pagina 0 Inhoud Aanpassing Hulp bij het Huishouden... 0 Inhoud... 1 Inleiding... 1 Visie

Nadere informatie

Onderwijshuisvestingsbeleid gemeente Utrecht. Onderzoeksplan

Onderwijshuisvestingsbeleid gemeente Utrecht. Onderzoeksplan Onderwijshuisvestingsbeleid gemeente Utrecht Onderzoeksplan Rekenkamer Utrecht 16 februari 2009 1 Inleiding Vanuit de raadsfracties van het CDA en de VVD kwam in 2008 de suggestie aan de Rekenkamer om

Nadere informatie

Deze mail is verstuurd naar veel te weinig inwoners in de bebouwde kom van Kamerik.

Deze mail is verstuurd naar veel te weinig inwoners in de bebouwde kom van Kamerik. Deze mail is verstuurd naar veel te weinig inwoners in de bebouwde kom van Kamerik. Hebt u meer mailadressen van buren en bekenden in ons dorp, in het proefgebied? En lijkt doorsturen de moeite waard:

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan de Raad. Formulierenbrigade. Klik hier voor de reactie d.d. 21 november 2006 van het college van B&W

Initiatiefvoorstel aan de Raad. Formulierenbrigade. Klik hier voor de reactie d.d. 21 november 2006 van het college van B&W Klik hier voor de reactie d.d. 21 november 2006 van het college van B&W Initiatiefvoorstel aan de Raad Datum raadsvergadering 29 november 2006 Nummer voorstel: 215/2006 Onderwerp: Initiatiefvoorstel van

Nadere informatie

Bijlage 1. Evaluatie Tegemoetkoming Chronisch zieken en Gehandicapten. Inleiding

Bijlage 1. Evaluatie Tegemoetkoming Chronisch zieken en Gehandicapten. Inleiding Bijlage 1 Evaluatie Tegemoetkoming Chronisch zieken en Gehandicapten Inleiding Sinds 2014 zijn gemeenten verantwoordelijk voor het verstrekken van een compensatie aan chronisch zieken en gehandicapten

Nadere informatie

Renovatie gemeentehuis en het Raadhuisplein. Voorzitter,

Renovatie gemeentehuis en het Raadhuisplein. Voorzitter, Renovatie gemeentehuis en het Raadhuisplein Voorzitter, Het dossier renovatie van het gemeentehuis is voor vele raadsleden een bijzonder dossier, een dossier waar we niet nog eens mee te maken zullen krijgen.

Nadere informatie

Bouwen voor Leegstand?

Bouwen voor Leegstand? Bouwen voor Leegstand? Een peiling naar de woonbehoefte van de inwoners van West Maas en Waal. April 2012 Dit rapport wordt u gratis aangeboden door de SP afdeling in oprichting West Maas en Waal. Gegevens

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

Voorzitter, Voorjaarsnota CDA Zaltbommel 2016, 25 juni

Voorzitter, Voorjaarsnota CDA Zaltbommel 2016, 25 juni Voorzitter, CDA Zaltbommel laat zich inspireren door christelijke waarden en normen. We spreken mensen aan op gedeelde waarden zoals menselijk geluk, wederzijds respect en fatsoen en het omzien naar elkaar.

Nadere informatie

Z INT Bijlage 1 Wmo versus Wmo 2015

Z INT Bijlage 1 Wmo versus Wmo 2015 Bijlage 1 Wmo versus Wmo 2015 De nieuwe Wmo verschilt op een aantal punten aanzienlijk van de huidige Wmo. Hieronder puntsgewijs de nieuwe Wmo ten opzichte van de huidige Wmo: De prestatievelden verdwijnen

Nadere informatie

Algemene beschouwingen Voorjaarsnota Weert 30 mei

Algemene beschouwingen Voorjaarsnota Weert 30 mei Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Weert 30 mei 2013 www.cdaweert.nl 2 Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Algemene beschouwingen voorjaarsnota Gemeente

Nadere informatie

Afvalscheiding nu en in de toekomst Onderzoek en Informatie, mei 2015

Afvalscheiding nu en in de toekomst Onderzoek en Informatie, mei 2015 Afvalscheiding nu en in de toekomst Onderzoek en Informatie, mei 2015 100% afval scheiden = 0 kg restafval! Dat is het doel waar Breda naar streeft. De gemeente onderschrijft daarmee het landelijk actieplan

Nadere informatie

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO 29 juni 2011 1 / 5 Kadernota 2012-2015 PvdA Venlo 29 juni 2011 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant in Venlo. Bezuinigen

Nadere informatie

Minder lokale lasten door afvalinzameling en verwerking goedkoper te maken

Minder lokale lasten door afvalinzameling en verwerking goedkoper te maken Minder lokale lasten door afvalinzameling en verwerking goedkoper te maken Initiatiefvoorstel VVD Rotterdam 14 december 2015 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opbouw Afvalstoffenheffing 4 Doelmatigheid verhogen

Nadere informatie

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T Registratienummer raad 1108973 Datum: Behandeld door: 3 December 2013 griffie Afdeling/Team: Griffie / Onderwerp: digitalisering raad Samenvatting:

Nadere informatie

SP Algemene beschouwingen 2019

SP Algemene beschouwingen 2019 SP Algemene beschouwingen 2019 Voorzitter, Dit jaar had ik moeite met de juiste openingszin. De zinnen als we zitten in de crisis om vervolgens te beginnen met de zin we zijn uit de crisis hebben we nu

Nadere informatie

Het aantal mensen van de doelgroepen die een beroep op Dress hebben gedaan is meer dan voorgaand jaar t.w 166

Het aantal mensen van de doelgroepen die een beroep op Dress hebben gedaan is meer dan voorgaand jaar t.w 166 Van de coördinator. Voorwoord en verwachtingen 2015 Het jaar 2014 is een spannend jaar geweest waarin er sprake was van sluiting i.v.m. een te korte aan financiële middelen. Zoals aangegeven in het jaarverslag

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO)

Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO) Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO) 18 november 2015 Inleiding Op 18 november 2015 konden inwoners van de gemeente Wierden hun mening geven

Nadere informatie

Toelichting begrotingswijziging bescherming en opvang

Toelichting begrotingswijziging bescherming en opvang Toelichting begrotingswijziging bescherming en opvang Algemeen Aan Algemeen Bestuur Van Geurt van den Broek Datum 20 november 2018 Verspreiden Nee Kenmerk 19.0000313 1. Inleiding Diverse ontwikkelingen

Nadere informatie

Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad

Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 329069 Raadsvergadering van 28 juni 2012 Agendanummer: 10.3 Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad Verantwoordelijk portefeuillehouder: L.M.

Nadere informatie

Stemmen Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Stemmen Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Stemmen Gemeenteraadsverkiezingen 2018 2 Voorwoord Dit boek gaat over de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Het boek is gemaakt door de medewerkers van de afdeling Leren & Ontwikkelen Cliënten,

Nadere informatie

AB Jeugdhulp Rijnmond. Datum vergadering: 8 december Agendapunt nr.: 16. Onderwerp: Knelpunten 2017 en verder

AB Jeugdhulp Rijnmond. Datum vergadering: 8 december Agendapunt nr.: 16. Onderwerp: Knelpunten 2017 en verder Overleg: AB Jeugdhulp Rijnmond Datum vergadering: 8 december 2016 Agendapunt nr.: 16 Onderwerp: Knelpunten 2017 en verder Gevraagde beslissing: 1. Kennisnemen van de geconstateerde knelpunten 2017; 2.

Nadere informatie

Onderwerp: Wijziging verordening leerlingenvervoer Oosterhout Vragen van fractie: GROENLINKS Naam raadslid: Willem-Jan.

Onderwerp: Wijziging verordening leerlingenvervoer Oosterhout Vragen van fractie: GROENLINKS Naam raadslid: Willem-Jan. Onderwerp: Wijziging verordening leerlingenvervoer Oosterhout Vragen van fractie: GROENLINKS Naam raadslid: Willem-Jan. van der Zanden 1. Op pagina 2 van de raadsnota staat dat gehandicapte leerlingen

Nadere informatie

Minder geld, meer initiatief!

Minder geld, meer initiatief! AB 12 Minder geld, meer initiatief! Voorzitter, Bezuinigingen, crisis, forse tekorten minder geld maar verplichtingen te over. Het komt, zeker nu, op eigen initiatief en inventiviteit aan. Niet meer de

Nadere informatie

Sector : I Nr. : 10/63.13 Onderwerp : Gemeenschappelijke regeling Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân

Sector : I Nr. : 10/63.13 Onderwerp : Gemeenschappelijke regeling Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân AAN: De raad van de gemeente Ferwerderadiel Sector : I Nr. : 10/63.13 Onderwerp : Gemeenschappelijke regeling Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân Ferwert, 11 december 2013 Op meerdere

Nadere informatie

De economie zit in de lift, maar wat merkt Stadskanaal hiervan?

De economie zit in de lift, maar wat merkt Stadskanaal hiervan? Inleiding Voorzitter Voorjaarsnota 2017 De economie zit in de lift, maar wat merkt Stadskanaal hiervan? Het scenario ziet er voor de gemeente Stadskanaal een stuk minder rooskleurig uit. De transitie jaren

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Gesprekken met de Verenigingen Dorpsbelangen over de perspectiefwissel.

Gesprekken met de Verenigingen Dorpsbelangen over de perspectiefwissel. Classificatienummer : Registratienummer : Onderwerp : Gesprekken perspectiefwissel Verenigingen Bespreking d.d. : 16-05-2011 Plaats : Gemeentehuis Slochteren Opgesteld door : E. Sander Datum : 6 juli 2011

Nadere informatie

Reactie op advies Mantelzorgondersteuning en waardering

Reactie op advies Mantelzorgondersteuning en waardering bericht Ontwikkeling Maatschappelijke Ontwikkeling Retouradres: Postbus 10007, 8000 GA Zwolle Participatieraad Zwolle t.a.v. de heer J. van der Heiden Sassenstraat 33 8011 PB..ZWOLLE Stadskantoor Lübeckplein

Nadere informatie

Raadsvoorstel. : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017

Raadsvoorstel. : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017 *Z022867205E* documentnr.: ADV/RC/17/00341 zaaknr.: Z/C/17/43987 Raadsvoorstel Onderwerp : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017 Portefeuillehouder :

Nadere informatie

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018 1 De VVD Oostzaan is trots op haar inwoners en op het dorp. Een dorp met vele mogelijkheden. Oostzaan is een groene buffer tussen Zaanstad, Purmerend en Amsterdam. Oostzaan heeft een rijk verenigingsleven

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 maart 2015 Betreft Inzet huishoudelijke hulp toelage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 maart 2015 Betreft Inzet huishoudelijke hulp toelage > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Agendanummer: p.h.: Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: WIII. de raad van de gemeente Asten.

RAADSVOORSTEL. Agendanummer: p.h.: Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: WIII. de raad van de gemeente Asten. RAADSVOORSTEL Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: Besparing huisvestingskosten GGD en extra contactmoment JGZ Agendanummer: p.h.: 1 17-09-2013 13.09.07 WIII de raad van de gemeente Asten Samenvatting

Nadere informatie

Het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Kaag en Braassem, Westeinde 1, 2371 AS Roelofarendsveen.

Het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Kaag en Braassem, Westeinde 1, 2371 AS Roelofarendsveen. Adviesraad Sociaal Domein Gemeente Kaag en Braassem DE LOGISCHE OPVOLGER VAN DE WMO-ADVIESRAAD Secretariaat: de heer D.L.Klerkx Gruttohof 24, 2371 NR Roelofarendsveen Tel.06-83114156 Emailadres: wmoraadkaag.braassem@yahoo.com

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL (via commissie)

RAADSVOORSTEL (via commissie) RAADSVOORSTEL (via commissie) COMMISSIE BURGERS d.d. 26-8-2013 AGENDANUMMER:8 Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: Besparing huisvestingskosten GGD en extra contactmoment JGZ Agendanummer: p.h.:

Nadere informatie

Waardevolle oogst werkbijeenkomsten verrijkt plannen voor Nieuwe Driemanspolder

Waardevolle oogst werkbijeenkomsten verrijkt plannen voor Nieuwe Driemanspolder NIEUWSFLITS #1 2016 Leiden, 7 januari 2016 Waardevolle oogst werkbijeenkomsten verrijkt plannen voor Nieuwe Driemanspolder De zeven werkbijeenkomsten die het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft georganiseerd

Nadere informatie

Doorrekening scenario s afvalbeheer gemeente Montfoort

Doorrekening scenario s afvalbeheer gemeente Montfoort Doorrekening scenario s afvalbeheer gemeente Montfoort Door gemeente Montfoort zijn 4 toekomstige scenario s voor het afvalbeheer geformuleerd. Wat zijn de verwachte effecten indien deze scenario s worden

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G200861 427405 / 427405. m. wennink BP Br. Voortzetten gratis openbaar vervoer 65+. 06 - Gebruiker openbare ruimte

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G200861 427405 / 427405. m. wennink BP Br. Voortzetten gratis openbaar vervoer 65+. 06 - Gebruiker openbare ruimte SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G200861 427405 / 427405 ONDERWERP Voortzetten gratis openbaar vervoer 65+. m. wennink BP Br AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

Aanleg kunstgras Duinrand S. Aan de raad,

Aanleg kunstgras Duinrand S. Aan de raad, Agendapunt : 8 Voorstelnummer : 04-30 Raadsvergadering : 24 april 2007 Classificatienummer : Naam opsteller : M. Weima Informatie op te vragen bij : Portefeuillehouder(s) : Else Trap onderwerp: Aanleg

Nadere informatie

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Raadsvoorstel Agendapunt: 04 Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 23 september 2014 28 oktober 2014 Nota 'Triple

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. de Boer-Pontier, 0595-447767 gemeente@winsum.nl (t.a.v.j.

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. de Boer-Pontier, 0595-447767 gemeente@winsum.nl (t.a.v.j. Vergadering: 27 januari 2015 Agendanummer: 5 Status: Opiniërend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. de Boer-Pontier, 0595-447767 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v.j. de Boer-Pontier)

Nadere informatie

Aan het bestuur van de Sociale Dienst NW Fryslân.

Aan het bestuur van de Sociale Dienst NW Fryslân. Aan het bestuur van de Sociale Dienst NW Fryslân. Franeker, 22 november 2016 Betreft: Advies lokale regelgeving WMO 2015 Geacht bestuur, Op 20 oktober jl. ontvingen wij uw verzoek om advies over de volgende

Nadere informatie

Woonwensenenquête Drijber

Woonwensenenquête Drijber Woonwensenenquête Drijber Woningbehoefte en verhuiswensen van inwoners Enquêteresultaten Gemeente Midden-Drenthe Afdeling Bouwen en Wonen Na 2010 Inleiding In het na van 2010 is er een woonwensenenquête

Nadere informatie

Toen wij als CDA samen met onze coalitiepartners aan de afgelopen periode begonnen, stonden er voor ons twee zaken voorop:

Toen wij als CDA samen met onze coalitiepartners aan de afgelopen periode begonnen, stonden er voor ons twee zaken voorop: Ruben Mink: Rotterdam staat er na 4 jaar beter voor! De fundamentele vraag die wat betreft het CDA centraal staat is of Rotterdam er BETER voorstaat dan vier jaar geleden. En of het stadsbestuur daaraan

Nadere informatie

Huishoudelijke Hulp Toelage in Leeuwarden: de Himmelsjek

Huishoudelijke Hulp Toelage in Leeuwarden: de Himmelsjek Notitie Huishoudelijke Hulp Toelage in Leeuwarden: de Himmelsjek Inleiding Op 17 februari 2015 is de notitie Huishoudelijke Hulp Toelage in Leeuwarden: de Himmelsjek, door het college vastgesteld. Op 23

Nadere informatie

HJAM Hendriks en FWT Jetten. Telefoonnummer: Managementrapportage Begrotingswijzigingen

HJAM Hendriks en FWT Jetten. Telefoonnummer: Managementrapportage Begrotingswijzigingen Raadsvergadering 13 december 2016 Volgnummer 116-2016 Onderwerp Programmanummer Alle programma's Registratienummer 2016-36907 Collegevergadering 15-11-2016 Portefeuillehouder Organisatieonderdeel Wethouder

Nadere informatie

Relatie Wet Maatschappelijke Ondersteuning(Wmo) - Deurne Koerst Op Eigen Kracht

Relatie Wet Maatschappelijke Ondersteuning(Wmo) - Deurne Koerst Op Eigen Kracht Relatie Wet Maatschappelijke Ondersteuning(Wmo) - Deurne Koerst Op Eigen Kracht Doel: In dit document formuleren wij een voorstel waarmee uw raad ons college een aanvullend instrument biedt om invulling

Nadere informatie

brede welzijnsinstelling. MA 2. Projectplan/subsidieaanvraag Steller:

brede welzijnsinstelling. MA 2. Projectplan/subsidieaanvraag Steller: Aan de Raad Made, 30 augustus 2012 Agendapuntnummer: 7 Raadsvergadering: 30 augustus 2012 Onderwerp: Onderzoek naar 1 brede welzijnsinstelling Registratienummer: 12int02383 Casenr: 12.00919 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater)

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) 18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) Bijdrage 1 e termijn Voorzitter, Hoe staat de DOP tegenover het project dierenpark / centrum / theater? Wij zouden er

Nadere informatie

B. Mag de verdere ontwikkeling van het Dru-complex eventueel meer geld van de gemeente kosten? - Ja - Nee - Geen mening

B. Mag de verdere ontwikkeling van het Dru-complex eventueel meer geld van de gemeente kosten? - Ja - Nee - Geen mening DE VRAGEN VOOR HET BURGERBEGROTINSGFORUM OP 30 OKTOBER 2010 Groep 1: Leefbaarheid A. Zaal: Loungezaal. Gespreksleider: Jan Finkenflügel. 1 Het idee in de begroting is dat een goed voorzieningenniveau van

Nadere informatie

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo, 5 november 2010 Begroting 2011-2014 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo moet bezuinigen. Bezuinigen betekent dat de gemeenteraad vandaag besluit te stoppen met wat we gisteren

Nadere informatie

Eerste klankbordgroep-bijeenkomst: Denkdok

Eerste klankbordgroep-bijeenkomst: Denkdok Eerste klankbordgroep-bijeenkomst: Denkdok Samenvatting van rapportage d.d. 8 oktober 2012 Kwaliteit in school en opvang Vraag: Wat zijn voor u belangrijke criteria in het kader van kwaliteit in school

Nadere informatie

Adviesraad Wmo gemeente Apeldoorn. Secretariaat: Postbus 9033, 7300 ES APELDOORN 055-5802241, cliëntenraden@apeldoorn.nl

Adviesraad Wmo gemeente Apeldoorn. Secretariaat: Postbus 9033, 7300 ES APELDOORN 055-5802241, cliëntenraden@apeldoorn.nl Adviesraad Wmo gemeente Apeldoorn. Secretariaat: Postbus 9033, 7300 ES APELDOORN 055-5802241, cliëntenraden@apeldoorn.nl Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn Cc: Gemeenteraad

Nadere informatie

Advies van de Stedelijke Wmo-Adviesraad Amsterdam over Concept Uitvoeringsprogramma Vrijwillige Inzet. Datum: 2 september 2010

Advies van de Stedelijke Wmo-Adviesraad Amsterdam over Concept Uitvoeringsprogramma Vrijwillige Inzet. Datum: 2 september 2010 Advies van de Stedelijke Wmo-Adviesraad Amsterdam over Concept Uitvoeringsprogramma Vrijwillige Inzet Datum: 2 september 2010 Algemeen Allereerst willen we als Wmo-Adviesraad opmerken dat het uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

Afvalenquête gemeente Elburg en gemeente Oldebroek Analyse van de gegevens

Afvalenquête gemeente Elburg en gemeente Oldebroek Analyse van de gegevens BIJLAGE 2, nr. 248011 Afvalenquête gemeente Elburg en gemeente Oldebroek Analyse van de gegevens April 2016 Gemeente Elburg Gemeente Oldebroek Inhoudsopgave Deel 1. Inleiding 3 Deel 2. Motivatie afval

Nadere informatie

Gemeentefinanciën 403. Middelen. Gemeentefinanciën Personeel Belastingen Stadsdelen Amsterdam in cijfers 2014

Gemeentefinanciën 403. Middelen. Gemeentefinanciën Personeel Belastingen Stadsdelen Amsterdam in cijfers 2014 Gemeentefinanciën 403 Middelen.1.2.3.4 Gemeentefinanciën Personeel Belastingen Stadsdelen Amsterdam in cijfers 2014 404 Middelen Werk, inkomen en participatie De begroting van Amsterdam voor 20 is bijna

Nadere informatie

En dat baart ons grote zorgen. Daarom hebben we, alvorens een besluit te nemen over dit voorstel, wat feiten op een rijtje gezet:

En dat baart ons grote zorgen. Daarom hebben we, alvorens een besluit te nemen over dit voorstel, wat feiten op een rijtje gezet: Ons standpunt inzake het Centre Court. Voorzitter, In het rapport van Montesquieu over het Center Court staat (en ik citeer): Het plan en zijn vele aspecten is pretentieus, maar gelijk ook zeer vaag, vol

Nadere informatie

De adviesraad Wmo heeft de volgende respons op uw concept beleidsplan HHT;

De adviesraad Wmo heeft de volgende respons op uw concept beleidsplan HHT; Datum : vrijdag 20 januari 2017 Aan : Francis Wijgerse, Bestuursadviseur WMO-Armoede-Beleid en Regie Van : Adviesraad Wmo Arnhem Betreft : Advies Uitvoeringsplan Huishoudelijke Hulp Toelage als Algemene

Nadere informatie

Wanneer wordt je van ouder - activist?

Wanneer wordt je van ouder - activist? ALGEMENE BESCHOUWINGEN Kadernota 2014 29 Mei 2013 inbreng CDA fractie Voorzitter, Wanneer wordt je van ouder - activist? Daarover las ik het boek Zorg en Zeggenschap van Jet Isarin over de zwaar gehandicapte

Nadere informatie

Maar de grote vraag blijft waar ligt de prioriteit als je keuzes moet maken?

Maar de grote vraag blijft waar ligt de prioriteit als je keuzes moet maken? algemene beschouwingen Weert 12 november 2015 Onze samenleving verandert. Onze samenleving staat bol van de dynamiek. Een jaar geleden wisten we niet dat de Poort van Limburg leeg zou staan en wisten we

Nadere informatie

Alternatief voor Regeerakkoord Regie in eigen hand door persoonsgebonden en persoonsvolgende bekostiging

Alternatief voor Regeerakkoord Regie in eigen hand door persoonsgebonden en persoonsvolgende bekostiging 13-0010/mh/rs/ph Alternatief voor Regeerakkoord Regie in eigen hand door persoonsgebonden en persoonsvolgende bekostiging Gevraagde actie: - Deelt u de filosofie van Regie in eigen hand? - Bent u bereid

Nadere informatie

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ!

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! 1 NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! WaterlandNatuurlijk, lokaal onderscheidend van de landelijke partijen door onafhankelijke politiek. De inwoners van Waterland zijn heel goed in staat om zelf te kiezen waar

Nadere informatie

Begroting Aanbieding Gemeenteraad 26 september 2014

Begroting Aanbieding Gemeenteraad 26 september 2014 Begroting 2015 Aanbieding Gemeenteraad 26 september 2014 Helmond is een ondernemende stad een volwaardige speler binnen toptechnologieregio Brainport centrumstad van de Peel Deze positie is en blijft het

Nadere informatie

Financiële ontwikkelingen na gereedkomen primitieve begroting

Financiële ontwikkelingen na gereedkomen primitieve begroting Financiële ontwikkelingen na gereedkomen primitieve begroting Inleiding In de raadsvergadering van 3 december 2014 is een nieuwe Planning & Control Cyclus vastgesteld. Met deze vaststelling zijn de 1 e

Nadere informatie

OOGST THEMA S 27 JANUARI

OOGST THEMA S 27 JANUARI OOGST THEMA S 27 JANUARI Thema 1: Toekomstvisie - Als u gemeente bent, hoe stuurt u er op dat de maatschappelijke doelen worden bereikt? - Wat heeft u onze inwoners of maatschappelijke organisaties te

Nadere informatie

Hoofdfunctie 0, bestuur. 0.2 Nieuw beleid.

Hoofdfunctie 0, bestuur. 0.2 Nieuw beleid. Voorzitter, Met de kadernota hebben we een bestaand instrument waarmee we invulling kunnen geven aan de nieuwe werkwijze van de Raad binnen het duaal bestuur. Nog belangrijker als voorheen is deze kadernota,

Nadere informatie

Bestemming opbrengst verkochte Nuon aandelen. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein

Bestemming opbrengst verkochte Nuon aandelen. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein Raad VOORBLAD Onderwerp Bestemming opbrengst verkochte Nuon aandelen. Agendering x Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en Economisch

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Onderzoeken mogelijkheden brenglocaties oud papier

Riedsútstel. Underwerp Onderzoeken mogelijkheden brenglocaties oud papier Riedsútstel Ried : 6 maart 2014 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 20 februari 2014 Agindapunt : 10 Portefúljehâlder : K.H. Antuma Amtner : mw. M. Spoelstra Taheakke

Nadere informatie

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

*ZEA3E9FBA15* Raadsvergadering d.d. 22 maart 2016

*ZEA3E9FBA15* Raadsvergadering d.d. 22 maart 2016 *ZEA3E9FBA15* Raadsvergadering d.d. 22 maart 2016 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.15-34594/DV.16-586, afdeling Ruimte. Sellingen, 10 maart 2016 Onderwerp: Beheerplannen Nota OOR; Vaststellen keuze kwaliteitsniveau

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Zaaknummer: ORGOGJVZ04. Vernieuwing discussiesysteem raadzaal

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Zaaknummer: ORGOGJVZ04. Vernieuwing discussiesysteem raadzaal Collegevoorstel Inleiding Het huidige discussiesysteem in de raadzaal in het gemeentehuis in Vlijmen vertoont steeds vaker gebreken. De storingen die het systeem regelmatig tijdens raadsvergaderingen vertoont,

Nadere informatie

Raadsvergadering. Inleiding In 2012 is door het cluster Facilitaire Zaken onderzoek gedaan naar de huisvestingskosten in Bunnik;

Raadsvergadering. Inleiding In 2012 is door het cluster Facilitaire Zaken onderzoek gedaan naar de huisvestingskosten in Bunnik; RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17-07-2014 14-068 Onderwerp krediet t.b.v. realisatie bezuinigingen door Het Nieuwe Werken Aan de raad, Onderwerp Krediet voor de realisatie bezuinigingen door Het

Nadere informatie

Kunt u ons een opsomming geven van de argumenten waarom de gemeente Boekel afscheid heeft genomen van een eigen sociale dienst?

Kunt u ons een opsomming geven van de argumenten waarom de gemeente Boekel afscheid heeft genomen van een eigen sociale dienst? Geacht college van Burgemeester en Wethouders, Onlangs hebben wij de Programma- en Productbegroting 2016 ontvangen. Dank hiervoor. Uiteraard danken wij ook de ambtenaren voor het samenstellen van deze

Nadere informatie

Wmo 2015 op hoofdlijnen. Michiel Geschiere (VWS)

Wmo 2015 op hoofdlijnen. Michiel Geschiere (VWS) Wmo 2015 op hoofdlijnen Michiel Geschiere (VWS) Doelstelling hervorming langdurige zorg Verbeteren kwaliteit Versterken zelf- en samenredzaamheid Vergroten financiële houdbaarheid 2 Wettelijke opdracht

Nadere informatie

Voorstelnummer RAAD/ Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Postreg.nr. Behandelend ambtenaar B. Hoenen. Tel.nr

Voorstelnummer RAAD/ Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Postreg.nr. Behandelend ambtenaar B. Hoenen. Tel.nr Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/11-00405 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Postreg.nr. Behandelend ambtenaar B. Hoenen Datum: 25 oktober 2011 Afdeling Tel.nr Ruimtelijke en Maatschappelijke

Nadere informatie

Raadsvoorstel. bezuinigingen op subsidies

Raadsvoorstel. bezuinigingen op subsidies Raadsvoorstel Inleiding Bij de behandeling van de voorjaarsnota 2012 heeft u besloten om vanaf 2014 structureel 300.000,00 te gaan bezuinigen op subsidies. Via dit voorstel wordt u verzocht een besluit

Nadere informatie

Samenvatting onderzoek naar banenruil in Nederland bij werknemers en werkgevers. Multiscope Banenruil.nl April 2014

Samenvatting onderzoek naar banenruil in Nederland bij werknemers en werkgevers. Multiscope Banenruil.nl April 2014 Samenvatting onderzoek naar banenruil in Nederland bij werknemers en werkgevers Multiscope Banenruil.nl April 2014 Conclusies werknemers» Het is duidelijk dat er veel winst valt te behalen in vermindering

Nadere informatie

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën Een betrouwbare overheid Gemeentelijke samenwerking en financiën 1 Een betrouwbare overheid Bij de ChristenUnie staat de samenleving centraal. Een samenleving die niet het werk is van de overheid maar

Nadere informatie

2014D02444 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2014D02444 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2014D02444 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu hebben verschillende fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen aan de

Nadere informatie

ALGEMENE BESCHOUWINGEN VOORJAARSNOTA 2015 GEMEENTE PEKELA. P.v.d.A. - Fractie Afdeling Pekela

ALGEMENE BESCHOUWINGEN VOORJAARSNOTA 2015 GEMEENTE PEKELA. P.v.d.A. - Fractie Afdeling Pekela ALGEMENE BESCHOUWINGEN VOORJAARSNOTA 2015 GEMEENTE PEKELA P.v.d.A. - Fractie Afdeling Pekela Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2015 Het behandelen van de voorjaarsnota is een zaak van gewicht, zeker

Nadere informatie

Aanleiding Wij willen u informeren over ons besluit over de hulp bij het huishouden vanwege de maatschappelijke invloed die daarvan uitgaat.

Aanleiding Wij willen u informeren over ons besluit over de hulp bij het huishouden vanwege de maatschappelijke invloed die daarvan uitgaat. M E M O R A A D Aan: de leden van de raad Van: college van Heusden Datum: 19 november 2013 maatregelen versobering hulp bij het huishouden Doel: ter kennisname/ter informatie Aanleiding: taakstelling Wmo

Nadere informatie

Investeren in Helmonders BEGROTING 2007

Investeren in Helmonders BEGROTING 2007 Investeren in Helmonders BEGROTING 2007 Begroting 2007 De begroting 2007 is een goede start van deze bestuursperiode. De PvdA ondersteunt het extra geld ad euro 4,3 miljoen in onderwijs, welzijn en werkgelegenheid.

Nadere informatie

Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden

Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden (uit te spreken op 5 november 2014 door Dries Bartelink, fractievoorzitter GroenLinks) GESPROKEN WOORD TELT Voorzitter,

Nadere informatie

In dit verslag blikken wij als Stichting Open Arms terug op het jaar 2012 en kijken wij vooruit naar het jaar 2013.

In dit verslag blikken wij als Stichting Open Arms terug op het jaar 2012 en kijken wij vooruit naar het jaar 2013. In dit verslag blikken wij als Stichting Open Arms terug op het jaar 2012 en kijken wij vooruit naar het jaar 2013. Het jaar 2012 stond in het teken van het wisselen van de wacht. Grethe Kruizinga vond

Nadere informatie

Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel

Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel Agenda 2 1 2 3 4 5 6 7 8 Toelichting onderzoek 12 onderwerpen: investeren of bezuinigen? Maatschappelijke participatie en sociale voorzieningen

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw,

Geachte heer, mevrouw, CDA Fractie T.a.v. de heer A.J. de Leeuw Kerkdreef 40 2922 BH KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 06/02/2014 Zaaknummer: ZK14000207 D Afdeling: Samenleving Contactpersoon: Z I. Remeeus Uw brief van: 08-01-2014

Nadere informatie

Besluit college van Burgemeester en Wethouders

Besluit college van Burgemeester en Wethouders Registratienr: 2012/2907 Registratiedatum: 10-07-2012 Afdeling: LO Agendapunt: 29-Vo-10 Openbaar: Ja Nee Reden niet openbaar: Onderwerp: Omzetten VVV-winkel naar VVV-agentschap Voorgesteld besluit: 1.

Nadere informatie

De gekantelde Wmo-verordening

De gekantelde Wmo-verordening De gekantelde Wmo-verordening De VNG heeft een Wmo-modelverordening gepubliceerd. Gemeenten kunnen deze tekst gebruiken als voorbeeld om lokaal een eigen Wmo-verordening op te stellen. Voor belangenorganisaties

Nadere informatie

Werken aan een Duurzame Toekomst

Werken aan een Duurzame Toekomst 2 Werken aan een Duurzame Toekomst Sterk, Sociaal, Solide./> F/x \:.i t / /\ GROENUMIlffi n NUMEGEN IJ W PARTIJ VAN DE ARBEID Nijmegen -^S ^ &...^(i** Perspectiefnota 22-25 Amendement GroenLinks, PvdA

Nadere informatie

JAAROVERZICHT STICHTING STEUNPUNT VOEDSELBANK DORDRECHT

JAAROVERZICHT STICHTING STEUNPUNT VOEDSELBANK DORDRECHT JAAROVERZICHT STICHTING STEUNPUNT VOEDSELBANK DORDRECHT TOELICHTING BALANS 31 DECEMBER 2012 Dankzij mooie donaties is het ons als bestuur gelukt groen licht te geven om de stap naar een eigen inzamel-

Nadere informatie

Conclusie kort samengevat: Veiligheid voor langzaam verkeersbrug!

Conclusie kort samengevat: Veiligheid voor langzaam verkeersbrug! De Groene Corridor langzaam verkeersbrug Wilhelminakanaal Als eerste zullen we enkele kanttekeningen plaatsen bij de Groene Corridor. Vervolgens komt onze enquête aan bod en tot slot zullen we enkele conclusies

Nadere informatie