Uitgebreide routebeschrijving

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitgebreide routebeschrijving"

Transcriptie

1 Rondreis PATAGONIË - 26 dagen Einde van de wereld Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: BBP Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Patagonië is puur natuur! Je reist over uitgestrekte pampa s vol grote roofvogels, guanaco s en nandoes, een prachtig geheel van ijs, rots, grasvlaktes, vergezichten, koele luchten en een hartelijke bevolking. Op deze rondreis door Patagonië zul je vanuit de Chileense hoofdstad Santiago afdalen naar Vuurland, om vervolgens vanuit de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires terug te keren naar huis. Een ware ontdekkingstocht naar het Einde van de Wereld! Dag tot dag schema Hieronder vind je een overzicht met de dag-tot-dag beschrijving. Vervoer Route Overnachting 1 Vliegtuig Vertrek Vliegtuig 2 Aankomst Santiago de Chile Santiago de Chile 3 Openbaar vervoer Santiago de Chile - Pucon (nachtbus) Santiago de Chile 4 Pucon Pucon 5 Pucon Pucon 6 Openbaar vervoer Pucon - Bariloche Bariloche 7 Bariloche Bariloche

2 8 Openbaar vervoer Bariloche - Puerto Madryn via Esquel (nachtbus) Bariloche 9 Puerto Madryn Puerto Madryn 10 Puerto Madryn- optionele excursie Península Valdés 11 Puerto Madryn - optionele excursie Punta Tombo Puerto Madryn Puerto Madryn 12 Vliegtuig Puerto Madryn/Trelew - Ushuaia Ushuaia 13 Ushuaia Ushuaia 14 Openbaar vervoer Ushuaia - Puerto Natales Puerto Natales 15 Openbaar vervoer Puerto Natales - Torres del Paine Nationaal Park Torres del Paine Nationaal Park 16 Torres del Paine Nationaal Park Torres del Paine Nationaal Park 17 Openbaar vervoer Torres del Paine Nationaal Park - El Calafate 18 El Calafate - optionele excursie Perito Morenogletsjer El Calafate El Calafate 19 El Calafate El Calafate 20 Bus El Calafate - El Chalten El Chalten 21 El Chalten El Chalten 22 Vliegtuig,Openbaar vervoer El Chalten - El Calafate - Buenos Aires Buenos Aires 23 Buenos Aires Buenos Aires 24 Buenos Aires Buenos Aires 25 Vliegtuig Vertrek Buenos Aires Vliegtuig 26 Vliegtuig Aankomst Aankomst Dag tot dag beschrijving Dag 1: Vertrek Vandaag vlieg je met een overstap naar Santiago de Chile, waar je de volgende ochtend aankomt.

3 Dag 2: Aankomst Santiago de Chile Je Patagonië rondreis begint in Santiago de Chile. Omringd door de machtige Andes is de stad de thuishaven voor meer dan één derde van de bevolking van het land. Je wordt op het vliegveld opgewacht door de reisbegeleider die je naar het hotel zal brengen. Deze 500 jaar oude stad is een moderne metropool. Bij het Europees aandoende Plaza de Armas kun je de kathedraal, het gemeentehuis en het postkantoor vinden. De wijk Bellas Artes, zo genoemd vanwege het Museum van de Schone Kunsten dat zich hier bevindt, is één van de mooiste plekken van Santiago de Chile. Cerro San Cristóbal biedt met zijn 800 meter hoogte een geweldig uitzicht over de stad, zowel overdag als s nachts. Op een onbewolkte dag heb je een goed zicht op de Andesbergen die de grens van Chili met Argentinië vormen. De rest van de dag heb je vrij om uit te rusten van de lange vlucht of, na een kort ritje met de metro, het cosmopolitische centrum van deze mooie stad te verkennen. Dag 3: Santiago de Chile - Pucon (nachtbus) Vandaag heb je nog de hele dag de tijd om Santiago de Chile te ontdekken. Vanuit Santiago de Chile reis je met een openbaar vervoer nachtbus naar Pucon. Dit zijn zeer comfortabele eerste klas bussen. Pucon is gelegen tegen een achtergrond van in de ijstijd gevormde grillige rotswanden en diepe ravijnen. In dit gebied vind je vulkanen, natuurparken, snel stromende rivieren en vele mogelijkheden om actief bezig te zijn. Dag 4: Pucon In de ochtend kom je aan in Pucon. Vandaag kun je een bezoek brengen aan het Huerquehue Nationaal Park, op ongeveer 35 kilometer rijden van Pucon gelegen. In dit park vind je een Araucariabos. Je zult niet de eerste zijn die zich bij het aanschouwen van al dit natuurschoon realiseert dat de mens maar nietig is. Om af te koelen kun je, als je een echte doorzetter bent, nog een verfrissende duik in een van de ijskoude meren nemen. Aan de 'thrill seekers' is ook gedacht. Je kunt hier bijvoorbeeld raften op de Trancurarivier. Voor degenen die het liever wat rustiger aan doen, bestaat de mogelijkheid om de thermale baden van Huife te bezoeken. In één van de baden bereikt het water een temperatuur van wel 58 C. Een misschien iets beter te verdragen temperatuur van 40 C tref je in een bad een stukje verderop.

4 Dag 5: Pucon TIP: Je kunt vandaag een trekking door het Villarica Nationaal Park maken. Dit park strekt zich uit van Pucon tot de Argentijnse grens. Het herbergt drie vulkanen waarvan er nog één actief is en de hoogste van de drie tot ruim 3700 meter reikt. Wandel tot de voet van de nog actieve 2840 meter hoge Villaricavulkaan. Een leuke, gevarieerde wandeling! Verder is deze regio ook uitstekend geschikt om te mountainbiken. Paardrijden is eveneens een goede mogelijkheid. Dag 6: Pucon - Bariloche Vandaag reis je naar Bariloche. Een lange reisdag, dus vroeg op! Maar wat een prachtige dag, waarschijnlijk een van de mooiste routes van deze reis. Je reist dwars over de Andes langs de 'Zeven Meren Route Geniet van prachtige landschappen en vergezichten terwijl je verschillende meren passeert, zoals Lago Correntoso, Lago Espejo, Lago Villarino of Lago Hermoso. Bariloche ligt aan de rand van een groot meer en is dé chocolade stad van Argentinië. Hier wordt de beste chocolade van het land gemaakt. Door dit stadje lopend waant menigeen zich in Zwitserland of Oostenrijk. Dit gebied staat naast haar natuurschoon en chocolade ook erg bekend om de goede wandelmogelijkheden. Dag 7: Bariloche Vandaag heb je een vrije dag. Een uitstekende manier om de omgeving van San Carlos de Bariloche te leren kennen. Dit kun je doen door middel van diverse optionele activiteiten. Een greep uit de excursiemogelijkheden: Cerro Catedral, het Circuito Chico, Victoria eiland en het Arrayanesbos. Tevens zijn er diverse watersporten te doen, en tochten te paard. Ook kun je het ten zuiden van Bariloche gelegen nationale park µlos Alerces bezoeken. Dit park is genoemd naar de boomsoort die hier tot 40 meter hoogte groeit en tot 2000 jaar oud kan worden. Prachtige meren en pioniersplaatsjes als El Bolson maken een bezoek aan dit gebied meer dan waard. De overlevering wil dat iets ten zuiden van El Bolson, in het plaatsje Cholila, de revolverhelden Butch Cassidy en Sundance Kid zich gedurende 7 jaar schuilhielden. Dag 8: Bariloche - Puerto Madryn via Esquel (nachtbus) TIP: Vandaag nog een hele dag in Bariloche voor je met de nachtbus vertrekt naar Puerto Madryn. Je maakt daarbij een overstap in het plaatsje Esquel. Reken op een lange reis, maar de bussen zijn zeer comfortabel en luxe. Dat maakt de reis beduidend minder vermoeiend!

5 Dag 9: Puerto Madryn Puerto Madryn is een gezellige kustplaats met vele winkels en restaurants. Het heeft een mooi lang strand met daarlangs een wandelpromenade. Probeer het overheerlijke Patagonische ijs, naar Italiaans recept uiteraard! De plaats is uitvalsbasis voor een bezoek aan het Schiereiland Valdés en de pinguïnkolonie Punta Tombo. Dag 10: Puerto Madryn- optionele excursie Península Valdés Een aanrader is om een (optionele) dagexcursie naar Península Valdés te maken, een UNESCO werelderfgoed site. Aan de kust kun je zeeleeuwen en -olifanten van dichtbij bewonderen.ook op land valt genoeg te zien: lama's, guanaco's, mara's (de Patagonische haas) en vossen. Hoogtepunt van de dag is een (optionele) boottocht waarbij je walvissen kunt spotten. Deze imponerende doch zeer vriendelijke Zuidkapers - in gezelschap van hun kalf - zijn te zien van oktober tot en met begin december. Orka s schuimen van januari tot mei de kusten af, op zoek naar onoplettende jonge zeehonden. Dag 11: Puerto Madryn - optionele excursie Punta Tombo Een andere optionele excursie brengt je naar de grootste continentale pinguïnkolonie bij Punta Tombo, waar jaarlijks maar liefst tot 1 miljoen (!) Magelhaanpinguïns broeden. Stel je voor dat je hier doorheen wandelt! Onder leiding van een gids hoor je tijdens de wandeling alles over het leven van de pinguins. Je loopt over een wandeldek zodat je de dieren niet stoort, maar wel de mooiste foto's kunt maken. Ook leven hier flamingo s en zeevogels, waaronder de koningsaalscholver. Dag 12: Puerto Madryn/Trelew - Ushuaia Je neemt een comfortabele vlucht vanuit het nabij Puerto Madryn gelegen Trelew naar Ushuaia, de meest zuidelijke stad ter wereld. We slapen hier niet in het stadje zelf, maar een stuk erbuiten, waar het groener is, en waarvandaan je uitzicht hebt op het Beagle Kanaal. De naam Vuurland is door Hernando de Magellanes bedacht, toen hij in 1520 de doorgang ontdekte naar de Stille Oceaan. Hij zag vanaf de boot (kamp)vuren en een constante rooksluier over het land hangen. De indianen die de vuren maakten waren de Ona's. Deze zijn in de jaren daarna door de kolonisten compleet uitgeroeid. Vandaag de dag herinneren alleen enkele musea aan hun vroegere bestaan. Dag 13: Ushuaia Ushuaia is een relaxt stadje gelegen aan het Beaglekanaal. Het was tot 1947 een belangrijke strafkolonie, vanwege haar geïsoleerde ligging op een eiland. Het is mogelijk om het voormalig gevangenisgebouw, het Museo Marítimo & het Museo del Presidio te bezoeken. Het Museo del Fin del Mundo is ook een bezoek waard. Het nationale park Tierra del Fuego, 12 km ten westen van Ushuaia, biedt prachtige wandelmogelijkheden onder andere langs het Beaglekanaal. Een boottocht over dit kanaal mag eigenlijk niet ontbreken op je reis. Je vaart naar de vuurtoren Les Eclaireurs en langs verscheidene eilanden met aalscholvers en zeeleeuwen.

6 Dag 14: Ushuaia - Puerto Natales De openbare busrit naar Puerto Natales duurt (meer dan) een volle dag. Het is ongeveer 15 uur rijden en als er een sterke wind staat kan er vertraging zijn bij het oversteken per ferry van de Straat van Magelhaan. Daarom vertrek je ook al vroeg in de ochtend. De weg loopt door steppelandschap dat bevolkt wordt door 'gauchos' en duizenden schapen. De 'gauchos' wonen op 'estancias' (boerderijen) die vaak op grote afstand van elkaar liggen. Hun leven is eenzaam en bestaat uit hard werken in een guur klimaat. Soms zijn het families die al vele generaties op deze 'estancias' wonen, soms zijn het Chileense of Argentijnse gastarbeiders. Naast de export van wol vormen de vis- en petroleumindustrie belangrijke inkomsten voor Vuurland. Het mag raar klinken, maar de Argentijnen kunnen niet over land naar Vuurland. Ze moeten daarvoor door Chili. Je passeert de Argentijns - Chileense grens op Vuurland. Het kan aan de kou liggen, maar dit gaat meestal erg langzaam! Dag 15: Puerto Natales - Torres del Paine Nationaal Park Puerto Natales is uitvalsbasis voor het Torres del Paine Nationaal Park, één van de meest vermaarde Chileense natuurgebieden. Je rijdt hier vandaan in ongeveer drie uur naar het park. Torres del Paine is een 'UNESCO World Biosphere Reserve' en heeft een oppervlakte van hectare. Het woord 'Paine' komt uit het Tehuelche (inheemse Indiaanse taal) en betekent 'blauw'. Als je de vele kleurschakeringen van het water in Torres del Paine ziet, zul je begrijpen waarom. Je overnacht in zogenaamde 'refugios', een soort berghutten met slaapzalen en stapelbedden. De toiletten en douches zijn gemeenschappelijk. In de 'refugios' kun je ook eten en lunchpakketten reserveren. De 'refugios' hebben een zeer efficiënt energiesysteem, met een benzinemotor die ook een accu oplaadt, waardoor energie wordt opgeslagen. Energiebesparing is essentieel. Er zijn daarom geen stekkers in de kamers. Tijdens het verblijf in Torres de Paine wordt gebruik gemaakt van de diensten van lokale gidsen. Dit is verplicht voor groepen die het park bezoeken.

7 Dag 16: Torres del Paine Nationaal Park Torres del Paine dankt haar naam aan drie door ijs gepolijste monolieten, de Torres. Het is beroemd vanwege haar gletsjers, turquoise meren en bijzondere flora en fauna. Je kunt hier guanaco's zien, behorende tot de kameelfamilie. En de nandoes, familie van de struisvogel. In de lente kun je met veel geluk een mannetje zien rondlopen met zijn kuikens. De vrouwtjes zorgen namelijk alleen voor het leggen van de eieren. De mannetjes broeden ze uit en nemen de opvoeding voor hun rekening. Er zijn ook poema s gesignaleerd, de enige natuurlijke vijand van de guanaco. Met een beetje geluk zie je condors, de grootste vliegende vogel met een spanwijdte van meer dan drie meter. Of een vos. De gezellige Andesganzen kom je bijna overal tegen. Je kunt tijdens je verblijf in het park kiezen tussen korte en lange wandelingen om het park te bekijken. Verder kun je als je een dag geen behoefte hebt aan het maken van een wandeltocht kiezen om een dagtocht per bus door het park te maken. Dag 17: Torres del Paine Nationaal Park - El Calafate Vandaag verlaat je het Torres del Paine Nationaal Park en rijd je (ca. 4-5 uur rijden) terug naar Argentinië. De route voert je door het kenmerkende Patagonische steppelandschap: kaal, verlaten en eindeloos. Als je geluk hebt tref je misschien 'gauchos' onderweg. Trotse Argentijnse boeren met gewoven poncho, te paard en immer in het gezelschap van hun trouwe viervoeter, de hond. Verder bestaat er een kans dat je onderweg guanaco's ziet, die vaak de berm opzoeken vanwege het verse gras dat daar groeit. Elke meter land heeft een eigenaar in Argentinië. Op deze zogenaamde 'estancias' worden in Patagonië veelal schapen gehouden voor de wol- en vleesindustrie. De boerderij wordt meestal beheerd door één of meer 'gauchos' die de schapen hoeden, verplaatsen en ze scheren. Onderweg passeer je nog de Chileense- Argentijnse grens, waar je de grensformaliteiten doorloopt. El Calafate is één van de bekendste uitvalsbases om het Argentijnse deel van Patagonië te verkennen. Het is prachtig gelegen aan het azuurblauwe Lago Argentina.

8 Dag 18: El Calafate - optionele excursie Perito Morenogletsjer El Calafate is het vertrekpunt voor een bezoek aan de Perito Morenogletsjer. De gletsjer beweegt zich - als een van de weinigen ter wereld - voort en verplaatst zich anderhalve meter per dag. Door deze continue beweging, breken van de zestig meter hoge ijswand geregeld enorme brokken ijs af, die vervolgens met enorm geraas in het meer vallen. Een prachtig moment, dat je lang zal heugen. Het voortbewegen van de gletsjer veroorzaakt ook een ander fenomeen. Na verloop van tijd loopt de gletsjer vast tegen het schiereiland Magellanes en sluit het de toegang tot het Argentino meer af. Langzaam begint het waterniveau aan de geblokkeerde kant van de Brazo Rico te stijgen en uiteindelijk zal, door de enorme druk, de gevormde 'ijsbrug' met een oorverdovende explosie doorbreken. Een werkelijk uniek en adembenemend natuurschouwspel dat zich ongeveer eens in de vier jaar afspeelt. De facultatieve excursie naar het nationaal park Los Glaciares begint 's ochtends en tegen de avond ben je weer in het hotel. Dag 19: El Calafate Vanuit El Calafate kun je deelnemen aan diverse excursies om de mooie omgeving te verkennen.je kunt een boottocht maken langs drijvende ijsschotsen naar een aantal gletsjers waaronder de Upsala-, Spegazinni en Onelli-gletsjer. Je kunt ook een bezoek brengen aan een 'estancia', een Argentijnse boerderij of gaan paardrijden in de omgeving. Dag 20: El Calafate - El Chalten Je reist vanuit Calafate per bus (ca. 4 uur rijden) naar het plaatsje El Chalten, gelegen aan de voet van het indrukwekkende Mount Fitzroy. De berg kreeg haar huidige naam van de wetenschapper Francisco Moreno als eerbetoon aan de voormalige kapitein van de Beagle, die dit gebied ontdekte aan het begin van de 19e eeuw. Voor die tijd droeg het een Tehuelchenaam: Chalten, wat zoveel betekent als 'Rokende Berg'. Het gelijknamige dorpje El Chalten ligt aan de ingang van het Los Glaciares Nationaal Park. Dit park is zo uniek dat UNESCO het in 1981 op de Werelderfgoedlijst heeft geplaatst. Het bestaat voor dertig procent uit ijs en er liggen zo'n 250 gletsjers in het gebied, waar het park dan ook haar naam aan ontleend. Dit wonderschone landschap aan de voet van het Fitz Roy-massief leent zich uitstekend voor schitterende trektochten die je kunt ondernemen vanuit je hostel.

9 Dag 21: El Chalten Vandaag kun je, afhankelijk van de weersomstandigheden, een dagwandeling maken naar de Laguna Torre, gelegen aan de voet van de Cerro Torre, de Torenberg. Deze piek werd ooit als één van de moeilijkst beklimbare bergen beschouwd, vanwege de onvoorspelbare en harde, ijzige winden die de top teisteren. De zware wandeling van de 'Laguna de los Tres' tot aan de voet van de beroemde Mount Fitz Roy behoort tot één van de mooiste wandelingen van dit gebied. Alternatief is een minder inspannende trektocht naar Laguna del Desierto en de Huemul-gletsjer. Dag 22: El Chalten - El Calafate - Buenos Aires Je rijdt vandaag terug van El Chalten naar El Calafate, waarvandaan je naar de hoofdstad van Argentinië vliegt: Buenos Aires. De stad, gelegen aan de Rio de la Plata, wordt ook wel 'Parijs van het Zuiden' genoemd. Het is een heerlijke mix van cultuur, indrukwekkende architectuur, musea en groene parken. De interessantste wijken bevinden zich in het centrum van Buenos Aires. In het hart van de stad strekt de Avenida de Mayo met vele historische gebouwen zich uit van het Congresgebouw naar de Plaza de Mayo, waar ook het presidentieel paleis, La Casa Rosada, staat. De Plaza de Mayo wordt daarom ook wel gezien als het belangrijkste punt van de stad. De trots van Buenos Aires is het nabijgelegen wereldberoemde operahuis Theater Colon. Dag 23: Buenos Aires De wijk San Telmo heeft nog de koloniale charme van lang geleden. Vele bohémiens hebben een goedkoop onderdak in deze wijk gevonden. Plaza Dorrego is het kloppende hart van deze 'barrio' en live jazz, flamenco en tango muziek bepalen de sfeer. De vele gezellige en sfeervolle restaurantjes, cafeetjes en antiekzaken maken dit tot een van de leukste wijken van de stad. Wie geïnteresseerd is in antiek, kunst en souvenirs zal hier ongetwijfeld aan zijn trekken komen. Gelukkig ben je hier op een zondag, want dan vindt de grootste markt van de week plaats. Een 'must' om naar toe te gaan! Palermo Viejo is een levendige wijk die vooral bekend is vanwege het uitbundige nachtleven. 's Nachts is het verlichte Buenos Aires op zijn mooist, maak eens een taxirit in de late uren en laat je verrassen door deze magnifieke stad. Voor de liefhebbers, trek je stoute schoenen aan en bezoek een tangosalon of een milonga. Die gaan tot in de vroege uurtjes door.

10 Dag 24: Buenos Aires Ga naar één van de belangrijkste begraafplaatsen, 'La Recoleta'. Hier vind je mausoleums van diverse beroemdheden, tot wel tien meter hoogte. De bekendste is het mausoleum van Eva Peron (Evita). Na het drinken van een overheerlijk kopje koffie in het uit 1858 stammende Café Tortoni, een unieke ontmoetingsplek van artiesten, kunstenaars, schrijvers en upper-class, is een bezoek aan de kleurrijkste en gezelligste havenwijk, La Boca, een must. Hier leert men op straat de basisprincipes van de tango met het temperament van Italiaanse immigranten. In vroeger jaren vestigden zij zich hier in typische huisjes die werden geschilderd met resten scheepsverf en zo een bontkleurige wijk hebben opgeleverd. TIP: Tijdens een optionele fietsstadstour kun je de meeste bezienswaardigheden op eenvoudige wijze bezoeken. Deze tocht voert je onder andere langs de Plaza de Mayo, San Telmo, La Boca en Puerto Madero. Dag 25: Vertrek Buenos Aires Mocht je het nog niet geprobeerd hebben, vandaag is je laatste kans. En een 'mate' moet geproefd zijn in Argentinië! Deze traditionele lokale 'thee' wordt de hele dag door gedronken uit kalebassen waar een rietje, de bombilla in zit. Een zeer bitter goedje dat al door de Guaraní-indianen werd gedronken. Een bijzonder ritueel. Misschien een leuk souvenir?! Na je Patagonie rondreis en je laatste bezoek aan de wervelende stad Buenos Aires, vlieg je vol nieuwe indrukken huiswaarts. Dag 26: Aankomst Aanvullende informatie reis Wat is inclusief? Internationale vluchten; binnenlandse vluchten Puerto Madryn/Trelew - Ushuaia en El Calafate - Buenos Aires; alle transport met openbaar vervoer (voor een klein deel met privé vervoer); overnachtingen in hotels met ontbijt; overnachtingen in refugios in Torres del Paine (geen ontbijt); entreegeld en lokale gids Torres del Paine; Nederlandstalige reisbegeleiding; luchthavenbelasting (intercontinentale vluchten); brandstofheffing; compensatie CO2 uitstoot Wat is exclusief? Overige maaltijden; optionele excursies; entreegelden; fooien; boekingskosten; bijdrage Calamiteitenfonds (enkel in Nederland); lokale belastingen (die ter plaatse op de luchthavens betaald dienen te worden); reis- en annuleringsverzekering.

11 Landarrangement Het is ook mogelijk om van deze rondreis alleen het landarrangement te boeken. Je regelt dan zelf de internationale vluchten en de transfer bij aankomst en vertrek. Met de andere deelnemers maak je vervolgens de reis volgens programma. Zo heb je een optimale vrijheid om zelf je reis samen te stellen en de vlucht te kiezen die bij je reisplannen past. Op het boekingsformulier kun je ook aangeven of we, tegen betaling, nog een extra overnachting bij aankomst moeten regelen. Ook de transfer bij aankomst kan Koning Aap op individuele basis voor je regelen. Voor al onze reizen hebben we een minimum aantal deelnemers nodig. Houd hier rekening mee voordat je zelf tickets gaat reserveren. Het is in alle gevallen je eigen verantwoordelijkheid om op tijd bij het beginpunt van de reis aanwezig te zijn. Daarnaast zijn wij niet verantwoordelijk voor sporadische wijzigingen in de vertrekdata van onze groepsreizen. Voor sommige periodes kan de prijs van het landarrangement afwijken van de rest van het jaar, denk hierbij aan festivalreizen. Wanneer de prijs van het landarrangement aangepast is, wordt dit vermeld onder het 'laatste nieuws'. De kosten van het landarrangement in 2016 voor deze reis bedragen Extra kosten Zakgeld / Bijkomende kosten Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor je maaltijden, drankjes, excursies, entreegelden, ter plaatse te betalen luchthavenbelastingen en fooien. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavepatroon, souvenirs zijn mede daarom niet inbegrepen.het adviesbedrag voor zakgeld voor deze reis is per week. Gezamenlijke uitgavenpot Tijdens je reis kun je regelmatig gezamenlijk deelnemen aan excursies of maaltijden. Ook zullen er hier en daar gemeenschappelijke fooien betaald worden. Om hiervoor niet elke keer apart te hoeven afrekenen wordt er een gezamenlijke uitgavenpot ingesteld. Aan het begin van de reis wordt door de reisbegeleider van iedereen geld ingezameld voor deze pot. Aan het eind van de reis volgt dan de afrekening, waarbij je geld terug kunt krijgen of bij moet betalen. Met deze uitgaven is rekening gehouden bij de hoogte van ons adviesbedrag voor het zakgeld. De hoogte van deze gezamenlijke uitgavenpot voor deze reis bedraagt 150,-. Reisdocumenten

12 Als je over de Nederlandse of Belgische nationaliteit beschikt, hoef je voor deze reis voor vertrek geen visum te regelen. Wel dien je te beschikken over een geldig internationaal paspoort. Op deze reis kan gebruik worden gemaakt van een luchtvaartmaatschappij die een tussenlanding maakt in de Verenigde Staten. Daarvoor dient iedere persoon een optisch leesbaar paspoort te hebben. Alle Nederlanders en Belgen hebben dit. Mensen met een ander paspoort dienen bij hun ambassade na te gaan of dit geschikt is voor een reis via de Verenigde Staten. Zoniet, dan kun je een visum voor Amerika aanvragen. Ook kinderen dienen te beschikken over een eigen paspoort, zij mogen niet bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders. Tevens dient voor reizen die een overstap in Amerika maken, via internet een ESTA toestemming aangevraagd te worden. Vanaf 8 september 2010 moet hiervoor $ 14 per aanvraag betaald worden en dit kan alleen met een credit card betaald worden. Aanvragen kan via de website Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten (zoals paspoort). Kijk op de website van Visumloket wat je naar ons moet opsturen: Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl Belgische deelnemers bezoeken koningaap.visumloket.be Deelnemers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen. Meereizen kind met ouder met andere achternaam Wanneer een kind meereist met een ouder met een andere achternaam dan kan gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is. Doel van deze extra controle is om kindontvoeringen tegen te gaan. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Op de site van de Koninklijke Marechaussee kun je een toestemmingsformulier downloaden. Reist een kind mee met iemand anders dan de ouders, bijvoorbeeld een familielid, dan eisen sommige landen een verklaring waarin de ouders toestemming geven voor deze reis. U kunt bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming informeren naar de toelatingseisen die voor dit land gelden. Accommodatie en transport

13 Vervoer Je legt grote afstanden per comfortabele openbare bussen af. Op twee trajecten wordt gebruik gemaakt van binnenlandse vluchten. Een aantal van de lokale transfers (van en naar busstations bijvoorbeeld) zullen met taxi's worden gedaan, dit is inclusief in de reissom. De wegen in het noorden zijn over het algemeen beter dan die in het zuiden. Door de minder goede staat van de wegen kan een vertraging of omweg wel eens voorkomen. Binnenlandse vluchten (soms met overstap) worden uitgevoerd door gerenommeerde lokale maatschappijen die helaas soms de neiging hebben hun vluchtschema's te wijzigen. Hierdoor kunnen in sommige gevallen wijzigingen in het reisschema nodig zijn. Bij de binnenlandse vluchten dien je bij vertrek lokale belasting te betalen. Deze belastingen dienen ter plaatse betaald te worden. Het gaat daarbij meestal om een bedrag tussen de 5 en 10 dollar per vlucht. Deze lokale belastingen kunnen zowel in peso, euro of dollar betaald worden. Accommodatie Overnachtingen vinden plaats in middenklasse hotels, hosteria's (pensions) meestal met douche en wc op de kamer. De kwaliteit van de hotels kan per plaats verschillen. In Torres del Paine overnacht je twee nachten in 'refugios' (schuilhutten) waar weinig comfort voorhanden is en waar je een slaapzaal met de andere reizigers van je groep zult delen. Er zijn gedeelde sanitaire voorzieningen. Voor deze nachten dien je zelf een slaapzak mee te nemen. In de refugio's is het mogelijk om een slaapzak te huren (ca. USD 7,-), die zijn echter maar in zeer beperkte mate aanwezig. Wil je dus zeker zijn van een warme nacht, neem er dan zelf een mee. Een slaapmatje kun je ter plekke huren, indien nodig. Je verblijf in Torres del Paine Nationaal Park is op basis van logies. Je verblijf in de overige accommodaties is op basis van logies met ontbijt. Reizigers die, zoals velen, alleen boeken, delen een tweepersoonskamer. Bij deze indeling wordt er uiteraard rekening mee gehouden dat je bij iemand op de kamer slaapt van hetzelfde geslacht. Je kunt er ook voor kiezen om tijdens de gehele reis in een eenpersoonskamer te slapen. Dit dien je dan bij boeking op te geven. Hiervoor geldt een toeslag. In het park Torres del Paine is het niet mogelijk een 1- persoonskamer te boeken, in de refugio overnacht je dus op een slaapzaal met de andere deelnemers. Wifi is voor veel reizigers prettig om (via social media ) contact met het thuisfront te houden. Bijna alle geplande hotels beschikken over wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn. Alleen bij het hotel in El Calafate is geen wifi beschikbaar. Voor veel reizen kun je voor vertrek al een excursiepakket aanschaffen. Zo ben je ervan verzekerd dat je deel kunt nemen aan de belangrijkste excursies. Mocht het minimum aantal deelnemers van een excursiepakket niet gehaald worden, dan ontvang je de kosten voor vertrek weer terug en kun je ter plaatse gewoon de excursies boeken. Indien er voor deze reis een excursiepakket bestaat, kun je hieronder zien welke excursies er in het pakket zijn inbegrepen. Als er geen excursiepakket voor je reis bestaat dan worden hieronder alleen de losse excursies getoond die je ter plaatse optioneel kunt boeken. Excursiepakket ( 210 ) Excursie Details

14 Losse excursies Excursie Details Prijs Bariloche - Circuito Chico Ter plaatse boekbaar Deze excursie geeft je een goede eerste indruk van dit mooie gebied. Je rijdt langs de bossen, meren en bergen die Bariloche omringen. De meest spectaculaire uitzichten kom je onderweg tegen. Een optionele stoeltjeslift brengt je naar de top van de Campanario Hill (1050 meter), waar je kunt genieten van één van de meest indrukwekkende uitzichten van deze regio. Inclusief een trek in het Llao Llao gebied: 70 euro per persoon. 30 Buenos Aires - fietstour (4 uur met gids) Ter plaatse boekbaar Buenos Aires Tangoles, tangoshow & diner (Complejo Tango) Ter plaatse boekbaar El Calafate - Perito Moreno gletsjer Ter plaatse boekbaar Tijdens deze fietstour word je vergezeld door twee Engelsen Spaanssprekende begeleiders. Onderweg vertellen ze een en ander over die interessante monumenten die je ziet. Je wordt voorzien van een fietshelm, regenspullen (als het nodig is), een flesje mineraalwater en natuurlijk een fiets ( Beach Cruiser ). De fietstour start op Plaza San Martín, duurt circa 3½ à 4 uur en vindt plaats in de ochtend (tenzij het erg hard regent). Waar mogelijk rijd je op fietspaden. Er zijn diverse routes door de stad. De meest interessante is misschien wel de rit die onder andere voert door de aristocratische wijk Recoleta, parkwijken als Los Bosque de Palermo (de groene longen van de stad) en Barrio Parque met zijn villa s en ambassades. Buenos Aires is dé tangostad bij uitstek! Je wordt opgepikt 65 bij het hotel en vervoerd naar de locatie waar je eerst een tangoles voor beginners volgt (circa 1 uur). Bij succes wordt de les beloond met een tangodiploma! Onder het genot van een lokale maaltijd (drie gangen met keuze, inclusief water en wijn) kun je vervolgens genieten van een wervelende tangoshow. Na afloop van de show word je terug naar je hotel gebracht. Een volledige dagexcursie naar de Perito Moreno gletsjer. Eenmaal in de gletsjer, gaan we naar het belangrijkste uitkijkpunt. Je gaat de gletsjer vanuit verschillende hoeken bekijken Je kunt een uur zeilen in de buurt van de gletsjermuur, de hoogte is imponerend! Niet inbegrepen: Nationaal Park entree (ongeveer 25 USD), lunch Engelssprekende gids tijdens de excursie inbegrepen.

15 El Calafate - Perito Moreno gletsjer met minitrekking Ter plaatse boekbaar 's Ochtends vroeg word je met een bus opgehaald bij het hotel en rijd je in een uurtje naar de haven waar de excursie gaat beginnen. Je loopt over de wandelpaden vlak voor de Perito Moreno gletsjer en kijkt naar de ijsschotsen die in het meer storten. Vervolgens vaar je met een kleine boot over het Lago Argentino langs de Perito Moreno gletsjer naar de voet van de morene. Daar aangekomen maak je een kleine wandeling door het Nothofagus bos en krijg je een lesje in glaciologie waarbij extra nadruk wordt gelegd op de eigenaardigheden van de Perito Moreno. 118 El Calafate - Rios de Hielo boottocht Ter plaatse boekbaar Als je eenmaal je klimijzers ondergebonden hebt gekregen kan de ijswandeling beginnen. Je wandelt 1,5 uur onder de begeleiding over het ijsoppervlak van deze indrukwekkende gletsjer en waan je je in een andere wereld en deze tocht wordt afgesloten met een kleine verrassing. Het contact met de gletsjer en het indrukwekkende uitzicht maken dit tot een onvergetelijke ervaring. Exclusief entree van ongeveer USD25. Voor deze excursie geldt een maximum leeftijd van 65 jaar. Een hele dag varen op de noordelijke arm van het Argentinomeer. De tocht voert langs de Spegazzini- en de Upsalagletsjer, door de baaien die deze gletsjers vormen en langs de spectaculaire ijsbergen die op ongeveer 20 km van de Upsala gletsjer liggen. 112 Pucon - bezoek Huerquehue N.P. Ter plaatse boekbaar Puerto Madryn - Peninsula Valdés (excl. boottocht walvissen) Ter plaatse boekbaar Puerto Madryn - Punta Tombo (okt-begin apr, excl. dolfijnen boottocht 50) Ter plaatse boekbaar Binnen is de boot verwarmd! Duur: 7 uur Het Huerquehue N.P. is 35 kilometer van Pucon gelegen. Je maakt een trekking door dit prachtige landschap: bossen, meren, moerassen en vulkanen. Inclusief: transfer, entree nationaal park, Engelssprekende gids en water. Onder begeleiding van een professionele Engelstalige gids 60 vertrek je 's ochtends vroeg vanaf het hotel om de hele dag te gaan doorbrengen op het Valdes schiereiland. Dit is een beschermd gebied en er zijn veel dieren te zien. Je zult zeeolifanten, zeeleeuwen en vele soorten zeevogels kunnen bekijken. Tijdens het walvissen seizoen (oktoberdecember) bestaat de mogelijkheid om een extra excursie te boeken en met een boot de walvissen te gaan bezichtigen. De extra kosten hiervoor bedragen 65 euro. Entree voor het Península Valdés nationaal park bedraagt ongeveer 28. 's Ochtends vroeg vertrek je richting Punta Tombo, 185 km 60 naar het zuiden, waar zich de grootste continentale kolonie van Magelhaanse pinguïns bevindt. Onderweg heb je in Rawson de mogelijkheid om een excursie per boot te maken, waarbij je tonina dolfijnen gaat bezichtigen. Eenmaal aangekomen in Punta Tombo kun je ongeveer 1,5 uur genieten van de pinguïns en ze van zeer dichtbij zien. Je wordt begeleid door een Engelstalige gids. Entreeprijs voor Punta Tombo bedraagt ongeveer

16 Ushuaia - Beagle-kanaal (2 uur) Ter plaatse boekbaar 55 Per kleine en comfortabele catamaran vaar je over het Beagle Kanaal, die Argentinië en Chili van elkaar scheidt. Je zult een verscheidenheid aan dieren zien; er zijn kleine eilandjes met kolonies aalscholvers en zeeleeuwen en een overvloed aan vogels. We zullen dichtbij bij de dieren komen. Verder kom je bij de beroemde vuurtoren 'Les Eclaireurs' vanwaar je Monte Cervantes zult kunnen zien liggen. Ushuaia - trekken en kanoën in Tierra del Fuego N.P. Ter plaatse boekbaar Vanaf Ensenada Bay heb je een prachtig uitzicht over het Beaglekanaal. Daarvandaan begint je trektocht langs de kust. Een zeven kilometer lang parcours geeft je inzicht in de inheemse flora langs het kanaal. Daarnaast ontdek je oude inheemse 'middens' die achtergelaten zijn door de oorspronkelijke bewoners van het gebied, de Yamanas. In 3 uur bereik je Roca Lake, waar je zult lunchen. Na een warme maaltijd ga je kanoën op de Lapataia rivier, wat ons naar het einde van de tour brengt, Lapataia Bay. Je keert per bus terug naar Ushuaia. 100 Niet inbegrepen: entree Nationaal Park (US $ 20), en de lunch Inbegrepen: Engelssprekende gids, alle vervoer, snacks, fruit en drinken Duur: 8-10 uur (waarvan trekking 3 uur en kanoën anderhalf uur) Minimum aantal deelnemers: 2 Als je alleen een halve dag wilt wandelen, dan kan dat ook. Kosten zijn in dat geval 45 euro per persoon. Festivalinformatie Nieuwsberichten LANDINFO CHILI ACHTERGROND INFORMATIE Cultuur Al bij de eerste kennismaking geven mannen en vrouwen elkaar een kus op de rechterwang (alleen niet in formelere situaties) terwijl Chileense mannen elkaar de hand schudden. Het geven van drie zoenen, zoals in Nederland, is in Chili not done. Chilenen houden van gezelligheid, en zijn in het algemeen vriendelijk en geïnteresseerd naar buitenlanders. Chilenen gaan relatief laat aan tafel: de lunch vanaf uur en het diner pas vanaf uur. Ze maken graag grappen over Argentijnen, zoals Belgen dat over Nederlanders doen. Kleding in Chili De gangbare kledingstijl is het best te omschrijven als verzorgd casual. Mannen dragen in de stad geen korte broek, dat doen ze alleen in recreatiegebieden. TE GAST IN Argentinië & Chili Meer informatie over gewoonten en omgangsvormen in Chili vind je in de reisuitgave TE GAST IN Argentinië & Chili (prijs 8,95; verkrijgbaar bij boekhandel of via

17 Religie Ruim driekwart van de bevolking in Chili is rooms-katholiek, maar slechts een minderheid gaat regelmatig naar de kerk. In Chili verbreidden zich tijdens de dictatuur van Pinochet tal van protestantse sekten, zoals Jehova s Getuigen, presbyterianen, mormonen en zevendedagsadventisten, en is de pinksterbeweging sterk in opkomst. In het leven van de Mapuche-indianen nemen sjamanen, voorouderverering en traditionele ceremonieën nog een belangrijke plaats is. Taal De nationale taal in Chili is Spaans. Buiten de toeristische gebieden wordt er niet tot nauwelijks Engels gesproken. Festivals Chili kent tal van nationale en religieuze feestdagen. Op 1 mei viert Chili de Dag van de Arbeid, op 21 mei de Dag van de Marine ter herinnering van de slag bij Iquique, 18 september is het Onafhankelijkheidsdag (Día de la Independencia), op 19 september de Dag van het Leger en op 12 oktober Día de la Raza, de dag van het verzet van de inheemse volkeren tegen de Spaanse overheersers. Belangrijke religieuze feestdagen zijn Semana Santa (de Goede Week voor Pasen), feestdag ter ere van Heilige Petrus en Paulus (29 juni), Dag van de Reformatie (31 oktober), Allerheiligen en Allerzielen (1 en 2 november) en Maria Onbevlekt Ontvangen (8 december). Lokale feestdagen in Chili Daarnaast vinden er in Chili veel lokale feesten en evenementen plaats. Zo worden in januari en februari boerenfeesten gehouden op Isla de Chiloé. De beroemde mythen en sagen van deze eilandenarchipel inspireren tot vrolijke verkleedpartijen, paardenrennen, en het bereiden van lokale gerechten als de curanto: een caloriebom van schaaldieren, vis, kip, worst en aardappels. In het hoge noorden liggen enkele bedevaartsoorden, waar jaarlijks tienduizenden pelgrims naartoe trekken om eer te bewijzen aan hun Madonna s. Deze gepassioneerde vereringen zijn een combinatie van katholieke en indiaanse geloofselementen. Zo barst tussen 12 en 18 juli het dorpje La Tirana uit zijn voegen, tijdens het Fiesta de la Virgen del Carmen, en wordt op 7 en 8 september in Aiquina de Maagd van Guadalupe vereerd. Eten en drinken Populair eten in Chili is de asado, het grillen van grote stukken vlees. Een bekend traditioneel Chileens gerecht is pastel de choclo, een ovenschotel met maïs, gehakt en olijven. De nationale snack is empanada: vlees met ui en olijven in stevig deeg uit de oven. De empanada kan ook met kaas of schaaldieren gevuld worden. In Chili serveert men een grote variëteit aan vis en schaaldieren: van gegrilde tonijn en ombervis tot gebakken paling en caldillo (dikke soep), mariscales (kleine schaaldieren), jaivas rellenas (gevulde krab), chupe de lapas (stamppot) en erizos (zee-egels). Mote (een soort gort) met huesillos (gedroogde perziken) is het belangrijkste nagerecht. Drinken in Chili Een typische lokale drank is mate: een stimulerende kruidenthee met een sterke bittere smaak. Zij wordt getrokken van kleingesneden heesterblaadjes en -takjes (yerba) en warm water. Het drinken van yerbamate uit een uitgeholde kalebas (de mate) met zilveren pijpje (bombilla) is een sociaal gebeuren en zul je vaak om je heen zien tijdens je rondreis door Chili. Liefhebbers van wijn komen ruimschoots aan hun trekken in Chili. De belangrijkste Chileense wijngebieden bevinden zich rondom Santiago. De wijnen van Chili behoren tot de meest biologisch en ecologisch verantwoorde ter wereld. Fooien Het is gebruikelijk om 10 tot 15 procent fooi te geven in een bar of restaurant en de prijs van een taxirit naar boven af te ronden. Hotelpersoneel dat jouw bagage sjouwt en kamer schoonmaakt, verwacht in Chili ook een kleine fooi. Weer en klimaat

18 Bevolking Het 4300 km lange en maximaal 150 km brede Chili telt ongeveer 17,5 miljoen inwoners. Het platteland is zeer dunbevolkt; twee derde van de Chilenen leeft in het midden van het land, tussen Copiapó en Concepción, op slechts een vijfde van het totale landoppervlak. De meeste inwoners van Chili zijn mestiezen, afstammelingen van Spaanse kolonisten en indianen. Een op de vier Chilenen is een nakomeling van blanke immigranten uit Europa, met name uit Duitsland. Zo n 5 procent van de inwoners is indiaans. In het zuiden van Chili, vooral rond de stad Temuco, leven nog traditionele Mapuchegemeenschappen. Ook de inheemse Aymaras en de Atacameños uit de woestijnen en hoogvlaktes van het noorden hebben hun eigen cultuur weten te bewaren. Landschap Het landschap van Chili kent veel variatie. Noord-Chili wordt gedomineerd door het Andesgebergte aan de oostgrens, en het kustgebergte (Cordillera), met toppen tot 3000 meter hoogte, aan de Grote Oceaan. Tussen die twee ketens ligt een centrale laagvlakte, de Llano Intermedio of Valle Longitudinal. In het noorden van deze vallei liggen droge bergachtige woestijngebieden en grote zoutvlakten (salares). Bij Santiago begint de vruchtbare Centrale Vallei, die in de provincie Valdivia overgaat in een bosrijk merengebied. Ten zuiden van Puerto Montt strekt het Chileense deel van de Patagonische Steppes zich uit. Het westelijk deel van Vuurland hoort ook bij het grondgebied van Chili, evenals Paaseiland, de Juan-Fernández-eilanden, en een omvangrijk stuk van Antarctica, de Zuidpool. PRACTISCHE INFO Tijdsverschil Het tijdsverschil met Chili bedraagt in onze winter vier uur en in onze zomer vijf uur. Chili kent zelf geen zomer- of wintertijd. Geld De munteenheid in Chili is Chileense peso (CLP). Er zijn bankbiljetten van , , 5000, 2000, 1000 en 500 peso en munten van 100, 50, 10, 5 en 1 peso. Voor één euro ontvang je 775 peso (oktober 2015). Kijk voor de actuele wisselkoers op: ATM in Chili Op veel plaatsen kun je met je bankpas pinnen (Cirrus of Master Card). In verband met mogelijk defect aan ATM is het verstandig een bedrag aan contante euro s of dollars en een creditcard (Mastercard of Visa) achter de hand te houden. Veilig pinnen in Chili Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestrologo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Chili dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar Wereld. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, doe je er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa. Als dat ook niet mogelijk blijkt, dien je ervoor te zorgen dat je voldoende cash geld en/of een creditkaart meeneemt.

19 Bagage en kledij Het is handig om een rugzak met inwendig frame te gebruiken tijdens je rondreis door Chili. Probeer niet meer dan 13 kg aan bagage mee te nemen. Je kunt tijdens de reis altijd zelf één en ander uitwassen (neem zo'n handige tube wasmiddel mee), maar in een aantal hotels in Chili kun je tegen een vergoeding eventueel je was laten doen. Het echte maximale gewicht is 15 kg, daar dit het maximaal toegestane is op de binnenlandse vluchten. Je kunt natuurlijk meer bagage meenemen, maar dan dien je daar dus extra voor te betalen en de kosten hiervoor zijn hoog en voor eigen rekening. Het meenemen van harde en grote koffer wordt sterk afgeraden, omdat die lastig te vervoeren is. Soms moet je je spullen een eindje dragen. Voor het opbergen van waardepapieren kun je het beste een dunne katoenen geldgordel kopen, die je onder je kleding kunt dragen. Neem liever te weing dan teveel mee naar Chili. Wat je mist kun je vaak voor een luttel bedrag ter plekke aanschaffen. Voor de dagen die je in Torres del Paine spendeert, is het handig om een dagrugzak mee te nemen. Denk ook aan de volgende artikelen: - warme kleding; - dunne handschoenen en een muts; - handdoek; - zakmes (multifunctioneel en een goede kwaliteit zijn belangrijk); - zaklantaarn; - reiswekker; - zonnebril en een reservebril; - hoofddeksel (als bescherming tegen de zon); - reservecontactlenzen en vloeistof (bedenk dat harde lenzen soms problemen geven door stof en zand); - plastic zakken om kleding schoon te houden; - makkelijke en lichte loopschoenen of sandalen; - stevige, dichte en goed ingelopen wandelschoenen met een dikke zool en goed profiel; - toilettas met o.a. zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfaktor, lippencrème, tampons, scheermesjes, tandpasta, wetties / toiletpapier; - zwemkleding; - een verrekijker kan soms veel plezier geven. ; - muggenwerend middel met DEET (verblijf Foz de Iguazu); - regenjas/poncho; - hangslotjes voor je rugzak; - slaapzak (voor Torres del Paine); - kopie van je paspoort en reisverzekeringsvoorwaarden (een pasje van je reisverzekering met daarop het alarmnummer); - lijstje met belangrijke adressen; - goede reisgids Het is aan te raden warme, wind- en waterdichte kleding mee te nemen, want in de bergen kan het flink koud zijn, waarbij de temperaturen ver onder het vriespunt kunnen dalen (bijvoorbeeld een combinatie van een goede warme trui, een lange broek en een winddicht jack). In het verre zuiden is het klimaat onberekenbaar, zodat je ook met sneeuw rekening moet houden. Verschillende laagjes over elkaar helpen goed tegen de kou. Neem ook een stel luchtige katoenen kleren en evt. badkleding mee voor een bezoek aan tropische Puerto Iguazu. Openingstijden De meeste winkels in Chili gaan open tussen 9.00 en 9.30 uur (levensmiddelenzaken vroeger) tot uur. Veel winkels blijven tussen de middag dicht van uur, en blijven dan open tot uur. Shoppen in Chili De shopping malls en supermarkten sluiten niet eerder dan uur. Op zaterdag zijn de winkels vaak open tot uur. Grote winkelcentra zijn het hele weekend open.

20 Communicatie Postkantoren zijn doordeweeks meestal open van uur en op zaterdag van uur. In de grote steden zijn veel belwinkels (centros de llamados) en internetcafés waar je (goedkoop) kunt bellen, internetten, en, faxen en printen. Mobiel bellen in Chili Als je met je mobiel vanuit Chili wilt bellen dien je over een zogenaamd triband toestel te beschikken, aangezien men daar belt via het GSM 1900 netwerk. Of je toestel daarvoor geschikt is, kun je checken bij je provider. Informeer ook of je provider een roaming overeenkomst heeft met een Chileense provider. Informatie over de kosten van mobiel bellen bij verschillende providers vind je op: (klik op buitenland ). Heb je een simlockvrij toestel, dan is het voordelig om ter plekke een SIM-kaart met beltegoed aan te schaffen bij een telefoonwinkel van Entel, Movistar of Claro. Het landennummer van Chili is +56. Voor Nederland draai je eerst +31, voor België +32, gevolgd door het netnummer zonder nul en het abonneenummer. Internet in Chili Er zijn volop internet ca fés in steden en toeristische plaatsen. Ook beschikken veel hotels, cafés en restaurants over WiFi. Zie: Elektriciteit De netspanning in Chili is 220 volt. In de meeste stopcontacten passen stekkers met twee of drie (geaarde) platte polen en stekkers met twee dunne ronde polen. Nederlandse stekkers met dikke polen zijn niet direct bruikbaar. Adapters of verloopstekkers zijn in lokale elektriciteitswinkels verkrijgbaar. Veiligheid Chili is zeker in vergelijking met andere Zuid-Amerikaanse landen behoorlijk veilig. Maar let vooral in Santiago en andere grote steden goed op je spullen en loop niet open en bloot op straat met kostbare camera s en sieraden te pronken. Mocht je beroofd worden, hang dan vooral niet de held uit: geef de overvaller wat hij wil en doe aangifte bij de plaatselijke politie of de toeristenpolitie (policía de turismo). Zorg wel dat je vooraf de app SOS op reis gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. Reisadvies voor Chili Reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in Chili vind je op de app 'BZ Reisadvies' of kijk op (kijk onder reisadvies Chili) de website van Buitenlandse Zaken. Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken vind je nuttige reisadviezen. Gezondheid Overige informatie Invoerbepalingen Bij een intercontinentale vlucht naar Chili mag je belastingvrij invoeren: 1 liter sterke drank, 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak en 100 ml parfum. Er geldt een uitvoerverbod voor souvenirs die gemaakt zijn van beschermde dier- of plantensoorten. Dat geldt bijvoorbeeld voor souvenirs zoals koraal, grote schelpen, (zee)schildpadden, slangen, krokodillen, hagedissen, papegaaien, vlinders, orchideeën en cactussen. Let er bij de aankoop van dit soort souvenirs op dat het een geldig CITEScertificaat heeft. Kijk voor meer informatie op (klik op wat wnf doet thema s bedreigde dieren foute souvenirs). Je mag belastingvrij tot een waarde van 430 euro mee naar huis nemen. Download de app douane reizen of kijk op

21 Fotografie Het natuurschoon in Chili is overweldigend, neem dus voldoende foto- en filmmateriaal mee om hier thuis van te kunnen nagenieten. Houd bij het fotograferen van besneeuwde bergtoppen en gletsjers rekening met het felle licht: om grijze foto s en harde licht-schaduwcontrasten te voorkomen, kun je je opnamen beter overbelichten. Als je mensen wilt fotograferen tijdens je rondreis door Chili, is het beleefd om vooraf toestemming te vragen. Het is in Chili ten strengste verboden om foto's van regeringsgebouwen, officiële en militaire gebouwen, grensovergangen, road-blocks, vliegvelden, enz. te nemen. Eendaagse fotocursus Fotografie neemt een belangrijke plaats in voor veel reizigers. Het is fantastisch magische momenten, contacten met mensen, prachtige monumenten en bizarre situaties vast te leggen. En ze vervolgens bij thuiskomst als een blijvende herinnering in te plakken, aan de muur te hangen of te verspreiden via het internet. Koning Aap organiseert enkele keren per jaar een eendaagse fotocursus waarin zowel een inleidende technische- als een beeldende kant zit. Voor meer informatie klik hier. Omschrijving Wil jij binnenkort naar Chili reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Chili. Vanuit Santiago, de Europees aandoende hoofdstad van dit langgerekte land, dagen de witte toppen van het Andesgebergte je uit om op expeditie te gaan. Chili is een veelzijdige reisbestemming met het Spaans - Indiaanse woestijndorp San Pedro de Atacama in het noorden en de gletsjers van het ruige Torres del Paine Nationaal Park in het zuiden. Hiertussen varieert het landschap van vulkanen en geisers tot strand en steppe. Leer het vriendelijke Chileense volk kennen tijdens een van onze reizen door Chili. Als specialist helpen we je graag verder met het regelen van jouw Chili vakantie. In het linker menu vind je alle informatie over het land Chili. Bekijk ook onze Chili reizen en selecteer je favoriete Chili rondreis. LANDINFO ARGENTINIE ACHTERGROND INFORMATIE Cultuur Al bij de eerste kennismaking geven mannen en vrouwen elkaar een kus op de rechterwang (alleen niet in formelere situaties). Het geven van drie zoenen, zoals in Nederland, is not done. Argentijnen houden van gezelligheid, en zijn in het algemeen vriendelijk en geïnteresseerd naar buitenlanders. Kleding in Argentinië De gangbare kledingstijl is het best te omschrijven als verzorgd casual. Mannen dragen in de stad geen korte broek, dat doen ze alleen in recreatiegebieden. TE GAST IN Argentinië & Chili Meer informatie over culturele verschillen en omgangsvormen in Argentinië vind je in TE GAST IN Argentinië & Chili (prijs 8,95; verkrijgbaar in boekhandel of te bestellen via Religie Ruim driekwart van de bevolking in Argentinië is rooms-katholiek, maar slechts een minderheid gaat regelmatig naar de kerk. Europese protestanten, Russische orthodoxen, joodse en moslim-immigranten introduceerden ook andere religieuze stromingen. Taal De nationale taal van Argentinië is Spaans. Het Argentijnse Spaans verschilt op diverse punten van het officiële Spaans. Zo worden ll en y aan het begin van een woord of tussen twee klinkers niet uitgesproken als respectievelijk lj en iej (Spanje) maar als een zzj. Bijvoorbeeld: calle (straat): kázzje, yo (ik): zzjo. Nog een voorbeeld: jij bent is in Argentinië niet tu eres maar vos sos. En voor jullie gebruikt de Argentijn niet het Spaanse vosotros maar ustedes. Wees echter gerust: met het gewone Spaans kun je natuurlijk altijd terecht tijdens je rondreis door Argentinië

Argentinië en Chili Natuurpracht in Patagonië en Vuurland. 18-daagse vliegreis. Verzorging halfpension Verblijf in 7 hotels Rondreis 2610 km

Argentinië en Chili Natuurpracht in Patagonië en Vuurland. 18-daagse vliegreis. Verzorging halfpension Verblijf in 7 hotels Rondreis 2610 km Argentinië en Chili Natuurpracht in Patagonië en Vuurland 18-daagse vliegreis Verzorging halfpension Verblijf in 7 hotels Rondreis 2610 km Hoogtepunten van deze reis Merengebied bij Bariloche Boottocht

Nadere informatie

Argentinië. 2 personen

Argentinië. 2 personen Argentinië 2 personen Argentinië - in twee woorden te omschrijven als overweldigend divers. Het enorm uitgestrekte land bestrijkt een gigantische oppervlakte en dat geeft een grote verscheidenheid aan

Nadere informatie

ARGENTINIË EN RIO DE JANEIRO. Buenos Aires - Salta - Iguazu Rio de Janeiro(hel het jaar door) 14 dagen / 13 nachten

ARGENTINIË EN RIO DE JANEIRO. Buenos Aires - Salta - Iguazu Rio de Janeiro(hel het jaar door) 14 dagen / 13 nachten ARGENTINIË EN RIO DE JANEIRO Programma Buenos Aires - Salta - Iguazu Rio de Janeiro(hel het jaar door) 14 dagen / 13 nachten Buenos Aires Dag 01: (A) Vervoer in privé van de luchthaven Ezeiza Ministro

Nadere informatie

De natuurpracht van Chili

De natuurpracht van Chili CHILI De natuurpracht van Chili Privérondreis met lokale privégidsen Kant-en-Klaar - 17 dagen / 13 nachten REF: 363 REISBESCHRIJVING - Calama - - - Viña del Mar - Santiago - Punta Arenas - - Torres del

Nadere informatie

Argentinië - Buenos Aires - Vuurland - Patagonië - Salta - Iguazu

Argentinië - Buenos Aires - Vuurland - Patagonië - Salta - Iguazu ARGENTINIË Argentinië - - Vuurland - Patagonië - - Excursies in privé of internationale groep Kant-en-Klaar - 16 dagen / 13 nachten REF: 324 REISBESCHRIJVING - Vuurland - Patagonië - - INTRODUCTIE Excursies

Nadere informatie

NOORD ARGENTINIË. Noord van Argentinië: Buenos Aires - Salta - Iguazu (heel het jaar door) 14 dagen / 13 nachten

NOORD ARGENTINIË. Noord van Argentinië: Buenos Aires - Salta - Iguazu (heel het jaar door) 14 dagen / 13 nachten NOORD ARGENTINIË Noord van Argentinië: Buenos Aires - Salta - Iguazu (heel het jaar door) 14 dagen / 13 nachten Programma Buenos Aires Dag 01: Vervoer in privé van de luchthaven Ezeiza Ministro Pistarini

Nadere informatie

Kruger National Park Safari

Kruger National Park Safari Kruger National Park Safari 4 dagen, accommodatiereis Deze reis is ook beschikbaar als kleine groepsreis (max 12 reizigers), zie voor de actuele prijzen de website. Maaltijden: Startpunt rondreis: Eindpunt

Nadere informatie

Kruger National Park Safari

Kruger National Park Safari Kruger National Park Safari 4 dagen, kampeerreis Deze reis is ook beschikbaar als kleine groepsreis (max 12 reizigers), zie voor de actuele prijzen de website. Maaltijden: Startpunt rondreis: Eindpunt

Nadere informatie

Argentinië. Inleiding. Geografie

Argentinië. Inleiding. Geografie Argentinië Inleiding Argentinië is vooral bekend om de Tango, dat is een wereldberoemde dans, op speciale muziek. En natuurlijk is Argentinië óók bekend om Máxima. De tango is in de 19e eeuw ontstaan in

Nadere informatie

singlereis wandelvakantie vanaf 1.054

singlereis wandelvakantie vanaf 1.054 Mallorca 8 dagen singlereis wandelvakantie vanaf 1.054 Wandelen op wandelparadijs Mallorca Mallorca is één van de populairste vakantiebestemmingen in de Middellandse Zee. Hier vindt u werkelijk alles voor

Nadere informatie

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging 16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging We beklimmen de Kilimanjaro via de Marangu Route, dit is de oudste route en ook de enige route waar u verblijft in hutten. Er zijn verschillende

Nadere informatie

NOORDOOSTEN VAN ARGENTINIË. Tango, watervallen en wijn Buenos Aires - Watervallen van Iguazú Salta - Mendoza (hel het jaar door) 14 dagen / 13 nachten

NOORDOOSTEN VAN ARGENTINIË. Tango, watervallen en wijn Buenos Aires - Watervallen van Iguazú Salta - Mendoza (hel het jaar door) 14 dagen / 13 nachten Programma Buenos Aires NOORDOOSTEN VAN ARGENTINIË Tango, watervallen en wijn Buenos Aires - Watervallen van Iguazú Salta - Mendoza (hel het jaar door) 14 dagen / 13 nachten Dag 01: (A) Vervoer in privé

Nadere informatie

Thema Sportief. Paardrijden in Hongarije, 8 dagen

Thema Sportief. Paardrijden in Hongarije, 8 dagen Thema Sportief Paardrijden in Hongarije, 8 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - Boedapest - Kiskunsag Dag 2 Kiskunsag nationaal park Dag 3 Kiskunsag nationaal park Dag 4 Kiskunsag nationaal park Dag 5 Kiskunsag

Nadere informatie

14 daagse rondreis. Sri Lanka. Safari & meer

14 daagse rondreis. Sri Lanka. Safari & meer 14 daagse rondreis Sri Lanka Safari & meer Sri Lanka is een tropisch eiland op een unieke locatie in de wereld. De natuur is zo overweldigend dat het eiland in de oudheid de mooiste namen kreeg, zoals

Nadere informatie

Meerdaagse Tour vanuit Chang Mai Een Actief Thais Bergdorp-Belevenis

Meerdaagse Tour vanuit Chang Mai Een Actief Thais Bergdorp-Belevenis Vertrek vanuit Chang Mai: woensdag en zondag met de dagtrein 3 dagen Vertrek vanuit Bangkok: dinsdag en zaterdag met de nachttrein Dag 1 U wordt opgehaald van Ban Bin treinstation per lokale open taxi.

Nadere informatie

Angola Discovery Tour 26 mei 2018

Angola Discovery Tour 26 mei 2018 Angola Discovery Tour 26 mei 2018 Bent u op zoek naar een nieuwe vakantiebestemming in Afrika, een land met een rijke en indrukwekkende cultuur, ongerept maar volop in ontwikkeling? Reis dan mee met ANGO

Nadere informatie

Beklimming van de Kilimanjaro 2017/2018

Beklimming van de Kilimanjaro 2017/2018 1 Beklimming van de Kilimanjaro 2017/2018 Dag 1 Aankomst op Kilimanjaro International Airport. Wij halen jullie op van het vliegveld en brengen jullie naar Arusha Villa. Hier ontvangen we jullie met een

Nadere informatie

Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar

Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel Alahuar - (Spanje Alicante Vall de Laguar) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

14-daagse Avontuurlijk Suriname

14-daagse Avontuurlijk Suriname REIZEN - VOYAGES Tel.32-3-238.11.03 Fax.32-3-238.71.58 Bresstraat, 14 IATA : 08210381 2018 Antwerpen licentie : A 1275 BELGIUM www.coconuttravel.be/suriname/ info@coconuttravel.be www.coconuttravel.be

Nadere informatie

IJsland - Reykjavik, 4 dagen Stedentrip Reykjavik met Gullfoss, Geysir en Thingvellir, korte stopover op IJsland met Golden Circle excursie

IJsland - Reykjavik, 4 dagen Stedentrip Reykjavik met Gullfoss, Geysir en Thingvellir, korte stopover op IJsland met Golden Circle excursie Wandelreizen / Europa / IJsland Code 315030 LA individuele reis Niveau Accommodatie IJsland - Reykjavik, 4 dagen Stedentrip Reykjavik met Gullfoss, Geysir en Thingvellir, korte stopover op IJsland met

Nadere informatie

Patagonië Adventure. alle highlights van Patagonië draag alleen je dagrugzak met uitdagende wandelingen reis in internationale groep.

Patagonië Adventure. alle highlights van Patagonië draag alleen je dagrugzak met uitdagende wandelingen reis in internationale groep. De highlights van Patagonië reizend in een internationale groep: El Calafate en Perito Moreno, PN Los Glaciaros met de Cerro Torre en Fitzroy, PN Torres del Paine en Ushuaïa op Tierra del Fuego. Wil je

Nadere informatie

11- daagse studierondreis door Amerika

11- daagse studierondreis door Amerika 11- daagse studierondreis door Amerika Van San Francisco via Death Valley, Grand Canyon naar Las Vegas 8-18 februari 2014 Met onderweg bezoek aan o.a.: World Ag Expo, grote landbouwbeurs in Tulare Boerderijen

Nadere informatie

Andalusië Spanje 5 okt - 12 okt 2017

Andalusië Spanje 5 okt - 12 okt 2017 Andalusië Spanje 5 okt - 12 okt 2017 Als in Nederland de herfst z n intrede doet, vieren wij nog even de Spaanse zomer. Met gemiddeld 23 graden is Andalusië een heerlijke najaarsbestemming. We gaan 8 dagen

Nadere informatie

Argentinië, van de Tropische Andes tot aan Vuurland Sudamerica Tours - Reisspecialist Latijns-Amerika

Argentinië, van de Tropische Andes tot aan Vuurland Sudamerica Tours - Reisspecialist Latijns-Amerika Argentinië, van de Tropische Andes tot aan Vuurland Op voorraad 3.795 Hotelcateg orie standaard hotels - double +52 Excursies Internatio nale gezelschap Vertrekdat a Reisperiod e Van 01/01 tot 30/06 INDIVIDUELE

Nadere informatie

Foto Avontuur Thailand

Foto Avontuur Thailand Foto Avontuur Thailand 2 Thailand You don't take a photograph, you make it. Ansel Adams Inhoud 3. Programma 4. Foto Avonturen 5. Locaties 7. Groepen 10. Workshops 12. Thema s 13. Vaardigheden 14. Onze

Nadere informatie

Dag 1 Amsterdam - Buenos Aires Dag 2 Buenos Aires Dag 3 Buenos Aires, nachtbus naar Puerto Madryn Dag 4 Puerto Madryn Dag 5 Puerto Madryn, optionele

Dag 1 Amsterdam - Buenos Aires Dag 2 Buenos Aires Dag 3 Buenos Aires, nachtbus naar Puerto Madryn Dag 4 Puerto Madryn Dag 5 Puerto Madryn, optionele Rondre is A rge nt inië, Chili & I gu a zu, 26 da ge n Re i ssc h e m a Dag 1 Amsterdam - Buenos Aires Dag 2 Buenos Aires Dag 3 Buenos Aires, nachtbus naar Puerto Madryn Dag 4 Puerto Madryn Dag 5 Puerto

Nadere informatie

ARGENTINIË : WONDEREN VAN ARGENTINIË

ARGENTINIË : WONDEREN VAN ARGENTINIË THE SPECIALIST FOR LATIN AMERICA ARGENTINIË : WONDEREN VAN ARGENTINIË Prijs vanaf : 6.605 pp 15 dagen / 13 nachten Standaard hotels - Dubbele kamer SAMENVATING Een rondreis die u meeneemt van de oevers

Nadere informatie

ERVAAR REIZEN. ERVAAR AFRIKA Zuid Afrika. Boek uw georganiseerde rondreis voor 2014. Aanvang rondreis: 3 Juni 22 Juli 19 Augustus

ERVAAR REIZEN. ERVAAR AFRIKA Zuid Afrika. Boek uw georganiseerde rondreis voor 2014. Aanvang rondreis: 3 Juni 22 Juli 19 Augustus ERVAAR AFRIKA Zuid Afrika Boek uw georganiseerde rondreis voor 2014. Aanvang rondreis: 3 Juni 22 Juli 19 Augustus Hartelijk dank voor uw belangstelling in Ervaar Reizen. Speciaal voor diegene die een fantastische

Nadere informatie

BERGLEVEN EN WEVEN IN DE KARPATEN (OEKRAÏNE)

BERGLEVEN EN WEVEN IN DE KARPATEN (OEKRAÏNE) BERGLEVEN EN WEVEN IN DE KARPATEN (OEKRAÏNE) 8 DAGEN 9-16 juni 2019 1.099 EUR (exclusief vluchten) Highlights: Leren weven van een wollen deken in drie workshops, verblijf bij families in de (Oekraïense)

Nadere informatie

Jubileumreis Argentinië Chili

Jubileumreis Argentinië Chili Jubileumreis Argentinië Chili 1 17 december 2019-17 dagen geheel verzorgd. 1 en 2 dec. 2019 - Dag 1 en 2 - Vliegreis naar Buenos Aires en aankomst. U vliegt van Amsterdam naar Buenos Aires, waar u de volgende

Nadere informatie

Extensie Drakensbergen voor de Het beste van KZN reis

Extensie Drakensbergen voor de Het beste van KZN reis Extensie Drakensbergen voor de Het beste van KZN reis Extensie D rakenbergen aan Het Beste van KwaZulu-Natal De onderstaande extensie betreft een additionele 6 dagen welke aan de Het beste van KZN reis

Nadere informatie

23-Daagse rondreis Guatemala

23-Daagse rondreis Guatemala 23-Daagse rondreis Guatemala Dag 1, 06 januari 2017: Amsterdam (Madrid) - Guatemala City - Antigua Vertrek vanaf Amsterdam voor de vliegreis per Iberia naar Guatemala City via Madrid. Maar weinig landen

Nadere informatie

Murcia: de Moorse oase van Zuid-Spanje

Murcia: de Moorse oase van Zuid-Spanje Murcia: de Moorse oase van Zuid-Spanje De regio Murcia in zuidoost Spanje is totaal onbekend bij de meeste vakantiegangers, maar daarom juist favoriet bij ons. Het is er nog 'echt' Spaans. Eeuwenoude steden,

Nadere informatie

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje!

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje! Spanje Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje - Zonnig, bruisend en spectaculair *Spaanse keuken *Heerlijke tapas *Sprankelende Cava *Indrukwekkend

Nadere informatie

16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar

16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar 16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar Een voordelige manier om de nationale parken in Tanzania te bezoeken is door tijdens de safari de nachten kamperend door te brengen. Tijdens de Safari

Nadere informatie

Arrangement. Exclusieve rondreis Peru. 15 dagen/13 nachten

Arrangement. Exclusieve rondreis Peru. 15 dagen/13 nachten Exclusieve rondreis Peru Groepsreizen, Incentives & Vakanties Arrangement Exclusieve rondreis Peru 15 dagen/13 nachten Peru, één van Zuid-Amerika s meest authentieke landen, herbergt een zeldzame mengeling

Nadere informatie

Thema Sportief. Backpackcursus in Thailand, 30 dagen

Thema Sportief. Backpackcursus in Thailand, 30 dagen Thema Sportief Backpackcursus in Thailand, 30 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - Bangkok Dag 2 aankomst Bangkok Dag 3 Bangkok Dag 4 Bangkok - Ratchaburi Dag 5 Ratchaburi - Bangkok Dag 6 Bangkok Dag 7 eigen

Nadere informatie

Cultuur en natuur van Ghana

Cultuur en natuur van Ghana Ghana Rondreis in groep Cultuur en natuur van Ghana Accra - Ejisu - Nkoranza - Boabeng - Laranba - Mole National Park - Kintampo Falls - Techiman - Kumashi - Bosumtwimeer - Axim - Nzulezi - Elmina - Kakum

Nadere informatie

Sierra de Gredos 8 dagen

Sierra de Gredos 8 dagen Sierra de Gredos 8 dagen singlereis wandelvakantie vanaf 895 Bienvenida in het Spaanse paradijs Ruim 100 kilometer westelijk van Madrid ligt de Sierra de Gredos, welke Nederlanders het Gredos-gebergte

Nadere informatie

Harriniva: Powder Pro

Harriniva: Powder Pro FINS LAPLAND: Harriniva: Powder Pro Individuele afreis (5 dagen/4 nachten) Ontdek Europa s laatste wildernis per sneeuwscooter. U kan niet authentieker en dichter bij de natuur staan dan tijdens deze unieke

Nadere informatie

Prijsinformatie. Cosmic Travel - www.cosmic-travel.com - 1/5

Prijsinformatie. Cosmic Travel - www.cosmic-travel.com - 1/5 Prijsinformatie Alle prijzen zijn in euro berekend aan de wisselkoers van 27/07/2015 en zijn per persoon, op basis van 2 personen in een standaard dubbele kamer geldig zoals vermeld. Vele prijzen zijn

Nadere informatie

16 Daagse Lodge Safari met Strandverlening op Zanzibar

16 Daagse Lodge Safari met Strandverlening op Zanzibar 16 Daagse Lodge Safari met Strandverlening op Zanzibar Bij een lodge safari brengt u de nacht door in huisjes of kleine hotels die van alle gemakken voorzien zijn. Veelal zijn deze lodges in typische afrikaanse

Nadere informatie

TEXTIELREIS MAROKKO, 8 DAGEN

TEXTIELREIS MAROKKO, 8 DAGEN TEXTIELREIS MAROKKO, 8 DAGEN 22 29 September 2019 899 EUR (exclusief vluchten) Highlights: Cultuur, natuur, Marrakesh, winkelen, vrouwenorganisaties, weef- en borduurworkshops met lokale vrouwen, kookworkshop,

Nadere informatie

Argentinië & Chili LAND VAN DE TANGO EN GLETSJERS

Argentinië & Chili LAND VAN DE TANGO EN GLETSJERS Argentinië & Chili LAND VAN DE TANGO EN GLETSJERS 76 ANAKENA TE PITO KURA AHU AKIVI HANGA ROA TONGARIKI RANO KAU VAIHU ORONGO PAASEILAND ARICA LAUCA NATIONAAL PARK Highlights 1 ANAKENA TE PITO KURA VIÑA

Nadere informatie

VOLG HET NEDERLANDS ELFTAL TIJDENS HET EK EN GA MEE MET DE ORANJE KARAVAAN MET VERBLIJF OP DE HOLLAND CAMPING

VOLG HET NEDERLANDS ELFTAL TIJDENS HET EK EN GA MEE MET DE ORANJE KARAVAAN MET VERBLIJF OP DE HOLLAND CAMPING EUROCULT LITO VOLG HET NEDERLANDS ELFTAL TIJDENS HET EK EN GA MEE MET DE ORANJE KARAVAAN MET VERBLIJF OP DE HOLLAND CAMPING Postbus 13050 3507 LB Utrecht Wittevrouwenstraat 36 3512 CV Utrecht Tel: 030

Nadere informatie

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek 1. Algemene informatie Eliza was here - Mr Dim - /turkije/_zuid-egeische_kust/gocek_/mr_dim.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Mr Dim - (Turkije Zuid-Egeïsche

Nadere informatie

programma malaga / marbella

programma malaga / marbella malaga / marbella dag 1 2013 ochtend Bienvenidos!! Aankomst op de luchthaven van Málaga en meet & greet met een lokale tourleader. We rijden naar Málaga stad waar we de ochtend goed beginnen! We gaan churros

Nadere informatie

Tirol Wörgl 8 dagen per bus

Tirol Wörgl 8 dagen per bus Tirol Wörgl 8 dagen per bus groepsreis wandelvakantie vanaf 449 Wandelvakantie in Tirol vanuit Wörgl Wie Oostenrijk zegt, denkt aan Tirol. En wie Tirol zegt, denkt direct aan bergen, een prachtige natuur,

Nadere informatie

Botswana met kinderen

Botswana met kinderen Botswana met kinderen Dag 1 Maun Jullie worden opgehaald van het vliegveld en naar een eenvoudig chalet gebracht, zo n 14 km buiten Maun. s Middags een korte introductie over het kamp waar jullie de komende

Nadere informatie

Casa el Castanar Spanje Gran Canaria Fontanales

Casa el Castanar Spanje Gran Canaria Fontanales Casa el Castanar Spanje Gran Canaria Fontanales 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Casa el Castanar - (Spanje Gran Canaria Fontanales) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden

Nadere informatie

Finland: Beren, wolven en korhoenders 7-daagse fotoreis

Finland: Beren, wolven en korhoenders 7-daagse fotoreis Finland: Beren, wolven en korhoenders 7-daagse fotoreis In samenwerking met natuurfotograaf en Finlandkenner Maas van de Ruitenbeek (www.maasvanderuitenbeek.nl) Het grensgebied tussen Finland en Rusland

Nadere informatie

Jongeren reis Senegal juli 2018

Jongeren reis Senegal juli 2018 Jongeren reis Senegal juli 2018 Praktische informatie Datum: Zaterdag 14 juli zondag 29 juli (datum kan, in overleg met de deelnemers, nog een beetje verschoven worden, afhankelijk van de vluchtprijzen.)

Nadere informatie

INSPIRATIEREIS 2017/ DAGEN TANZANIA

INSPIRATIEREIS 2017/ DAGEN TANZANIA INSPIRATIEREIS 2017/2018 12 DAGEN TANZANIA 1 Dag 1 Aankomst op Kilimanjaro International Airport. Wij halen jullie op van het vliegveld, en brengen jullie naar Arusha Villa. Hier ontvangen we jullie ontvangen

Nadere informatie

Foto Avontuur Zuid Afrika

Foto Avontuur Zuid Afrika Foto Avontuur Zuid Afrika 2 Zuid Afrika You don't take a photograph, you make it. Ansel Adams Inhoud 3. Programma 4. Foto Avonturen 5. Locaties 7. Groepen 10. Workshops 12. Thema s 13. Vaardigheden 14.

Nadere informatie

ARGENTINIË & CHILI, PATAGONIA EN CRUISE NAAR VUURLAND

ARGENTINIË & CHILI, PATAGONIA EN CRUISE NAAR VUURLAND THE SPECIALIST FOR LATIN AMERICA ARGENTINIË & CHILI, PATAGONIA EN CRUISE NAAR VUURLAND Prijs vanaf : 4.525 pp 15 dagen / 13 nachten Standaard hotels - Dubbele kamer SAMENVATING Een rondreis van 15 dagen

Nadere informatie

! Vraag vrijblijvend een op maat gesneden offerte aan!

! Vraag vrijblijvend een op maat gesneden offerte aan! Prijzen vanaf 260,- 7 dagen inclusief ontbijt exclusief vlucht *laagseizoen Brochure 2014 Costa Blanca, dé bestemming om te genieten van een geweldige fietsvakantie Vraag vrijblijvend een op maat gesneden

Nadere informatie

FROSTY TRAILS Dogsledding adventures

FROSTY TRAILS Dogsledding adventures FROSTY TRAILS Dogsledding adventures WINTER EXPEDITIE IN ZWEEDS LAPLAND / met sneeuwschoenen over het King s Trail. 1. Korte beschrijving 8 daagse expeditie met 6 dagen sneeuwschoenwandelen over het Kungsleden

Nadere informatie

Inspiratiereis Argentinië en Antarctica (Plancius) korte expeditie 20 dagen

Inspiratiereis Argentinië en Antarctica (Plancius) korte expeditie 20 dagen Inspiratiereis Argentinië en Antarctica (Plancius) korte expeditie 20 dagen Tijdens deze reis bezoekt u het indrukwekkende Antarctica, een droombestemming voor velen. Na aankomst in de Argentijnse hoofdstad,

Nadere informatie

Privé Safaris in Afrika

Privé Safaris in Afrika Nederlandstalig begeleide Groepsreis 2016 Kenia 13 dagen / 11 nachten LOKROEP VAN DE SAVANNE 12 mei 2016 tot en met 24 mei 2016 Op 12 mei 2016 starten we met de zuidelijke route en eindigen we aan de Indische

Nadere informatie

individuele wandelvakantie vanaf 602 De groene rust van Zuid-West Engeland

individuele wandelvakantie vanaf 602 De groene rust van Zuid-West Engeland Exmoor 6 dagen individuele wandelvakantie vanaf 602 De groene rust van Zuid-West Engeland Voor Dunster en het Exmoor National Park helpen we u eerst even in te zoomen op de kaart! Achter Bristol ligt de

Nadere informatie

ARGENTINIË, VAN TROPISCHE ANDES TOT AAN HET VUURLAND

ARGENTINIË, VAN TROPISCHE ANDES TOT AAN HET VUURLAND THE SPECIALIST FOR LATIN AMERICA ARGENTINIË, VAN TROPISCHE ANDES TOT AAN HET VUURLAND Prijs vanaf : 4.025 pp 14 dagen / 12 nachten Standaard hotels - dubbele kamer SAMENVATING Een rondreis die u meeneemt

Nadere informatie

BESTELBON VVOG-RONDREIS NOVEMBER 2015 Datum opmaak: 25/11/2014 UITGEVOERD DOOR TOUR OPERATOR SUDAMERICA TOURS A. GEGEVENS

BESTELBON VVOG-RONDREIS NOVEMBER 2015 Datum opmaak: 25/11/2014 UITGEVOERD DOOR TOUR OPERATOR SUDAMERICA TOURS A. GEGEVENS Brusselsesteenweg 388 B-9230 Wetteren Tel. 09 369 00 24 Fax 09 365 30 48 E-mail : info@itavanhove.be www.itavanhove.be BTW : BE 0417.981.710 RPR Dendermonde Verg. A1587 Bank : 444-1619181-45 l IBAN: BE

Nadere informatie

Busreis Karinthie 15 t/m 25 mei 2017

Busreis Karinthie 15 t/m 25 mei 2017 Busreis Karinthie 15 t/m 25 mei 2017 Maandag Heenreis Nadat u een kopje koffie hebt gedronken in Zeddam beginnen we aan onze reis. Deze eerste dag rijden we naar Zuid Duitsland waar we de eerste nacht

Nadere informatie

SOEDAN UW SAFARI

SOEDAN UW SAFARI WWW.SEAWOLF-SAFARI.DE In Soedan, treedt je in de voetsporen van Hans Hass! Aankomst De momenteel beste verbindig is met Emirates naar Dubai en u gaat verder met FlyDubai, of met een luchtvaartmaatschappij

Nadere informatie

REISPROGRAMMA ARGENTINIE 5 OKTOBER 2012

REISPROGRAMMA ARGENTINIE 5 OKTOBER 2012 in samenwerking met REISPROGRAMMA ARGENTINIE 5 OKTOBER 2012 DAG 1: vrijdag 5 oktober BRUSSEL MADRID - BUENOS AIRES Samenkomst in Brussel omstreeks 15uur voor vertrek naar Madrid met Brussels Airlines om

Nadere informatie

BEGELEIDE MEERDAAGSE TREKKING LANGS DE LAUGAVEGUR

BEGELEIDE MEERDAAGSE TREKKING LANGS DE LAUGAVEGUR BEGELEIDE MEERDAAGSE TREKKING LANGS DE LAUGAVEGUR Deze wandelreis in internationaal gezelschap focust volledig op de Laugavegur, de bekendste trekking van IJsland die in 7 dagen van het geothermisch gebied

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Nieuw-Zeeland

Werkstuk Aardrijkskunde Nieuw-Zeeland Werkstuk Aardrijkskunde Nieuw-Zeeland Werkstuk door een scholier 1094 woorden 13 februari 2006 4,9 106 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Nieuw Zeeland Inhoudsopgave Inleiding Nieuw Zeeland Algemene dingen

Nadere informatie

ROCK N ROLL MARATHON MADRID 24 27 april 2015

ROCK N ROLL MARATHON MADRID 24 27 april 2015 ROCK N ROLL MARATHON MADRID 24 27 april 2015 INLEIDING Op 26 april 2015 is het dan eindelijk zover! De Rock n Roll Marathon in Madrid gaat van start. Elk jaar nemen er meer dan 600.000 mensen deel aan

Nadere informatie

Reisverslag Argentinië van december 2014-januari 2015 van de familie van der Kuij

Reisverslag Argentinië van december 2014-januari 2015 van de familie van der Kuij Reisverslag Argentinië van december 2014-januari 2015 van de familie van der Kuij Op een bepaalde leeftijd moet je besluiten sommige dingen niet of juist wel te doen. Wij besloten nog één grote reis te

Nadere informatie

Kenia. De magie van Kenia. Groepsreis in internationaal gezelschap. Masai Mara Lake Elementaita Amboseli National Park Tsavo Est Mombasa Zuid

Kenia. De magie van Kenia. Groepsreis in internationaal gezelschap. Masai Mara Lake Elementaita Amboseli National Park Tsavo Est Mombasa Zuid Kenia Groepsreis in internationaal gezelschap De magie van Kenia Masai Mara Lake Elementaita Amboseli National Park Tsavo Est Mombasa Zuid 13 dagen/10 nachten GROEPSREIS MET FRANSTALIGE GIDS IN KENIA Safari

Nadere informatie

Great Ethiopian Run - 8 dagen

Great Ethiopian Run - 8 dagen Great Ethiopian Run - 8 dagen Van 14 21 november 2016 organiseren wij een reis naar Ethiopië rondom de Great Ethiopian Run, het grootste hardloopevenement van Afrika. De reis wordt georganiseerd in samenwerking

Nadere informatie

AVONTURENWEEK IN DE SJOAVALLEI

AVONTURENWEEK IN DE SJOAVALLEI AVONTURENWEEK IN DE SJOAVALLEI De Sjoavallei is het raftingparadijs van Noorwegen en wordt omgeven door enkele van de mooiste nationale parken van Noorwegen: Rondane en Jotunheimen. Tijdens deze avonturenweek

Nadere informatie

REIZENSYLVIE stelt voor

REIZENSYLVIE stelt voor REIZENSYLVIE stelt voor Groepscruise Oost-Middellandse Zee In samenwerking met : Periode : 05/06/2012-17/6/2012 Het begint met een tijdloze reis aan boord van een ruim, middelgroot schip. Het eindigt met

Nadere informatie

Californië. 11 februari - 22 februari

Californië. 11 februari - 22 februari Californië 11 februari - 22 februari 12-daagse rondreis Californië Californië is een van de belangrijkste landbouwgebieden van Amerika. Door het gunstige klimaat worden hier veel verschillende gewassen

Nadere informatie

CHINA, de belangrijkste hoofdsteden van het keizerrijk Beijing en Xian

CHINA, de belangrijkste hoofdsteden van het keizerrijk Beijing en Xian CHINA, de belangrijkste hoofdsteden van het keizerrijk Beijing en Xian 10 daagse groepsreis onder begeleiding van Chinakenner Ng Sauw Tjhoi 17 oktober 26 oktober 2013 China moet je niet alleen zien, maar

Nadere informatie

Blog 16 juni: vrijdag 13 juni zijn we aan land gegaan in Brazilië en hebben Recife

Blog 16 juni: vrijdag 13 juni zijn we aan land gegaan in Brazilië en hebben Recife Blog 16 juni: vrijdag 13 juni zijn we aan land gegaan in Brazilië en hebben Recife bereikt. Recife is de hoofdstad van de staat Pernambuco, en is één van de grootste steden van Brazilië en telt 1.5 mio.

Nadere informatie

Station Sågen biedt een volledig verzorgde midweek (maandag t/m zaterdag) aan in de wildernis van Dalarna, Midden-Zweden.

Station Sågen biedt een volledig verzorgde midweek (maandag t/m zaterdag) aan in de wildernis van Dalarna, Midden-Zweden. Actieve outdoor herfstvakantie in Zweden Station Sågen heet je welkom voor een actieve outdoor herfstweek in Zweden. De frisse herfstlucht, prachtige natuur en leuke activiteiten bieden een afwisselende

Nadere informatie

Prijsinformatie. Cosmic Travel /5

Prijsinformatie. Cosmic Travel /5 Prijsinformatie Alle prijzen zijn in euro berekend aan de wisselkoers van 12/05/2016 en zijn per persoon, op basis van 2 personen in een standaard dubbele kamer geldig zoals vermeld. Vele prijzen zijn

Nadere informatie

14 daagse rondreis. Sri Lanka. Cultuur & meer

14 daagse rondreis. Sri Lanka. Cultuur & meer 14 daagse rondreis Sri Lanka Cultuur & meer Sri Lanka is al duizenden jaren een trekpleister voor handelaren, ontdekkingsreizigers en Boeddhistische monniken. Door het klimaat, de edelstenen en de unieke

Nadere informatie

Tijd voor Actie & Plezier

Tijd voor Actie & Plezier Openingstijden Entree : US$ 8 Hangmatten Huurtijd Prijs : US$ 5 per hangmat Tijd voor Actie & Plezier Strandhut (tent) Huurtijd Prijs : US$ 9 per strandhut T: 475050 reservations@bergendalresort.com www.bergendalresort.com

Nadere informatie

Tailor Made Travel. presenteert: Argentinië. 5 tot 21 september Begeleide groepsreis o.l.v. Karel Baillieux

Tailor Made Travel. presenteert: Argentinië. 5 tot 21 september Begeleide groepsreis o.l.v. Karel Baillieux Tailor Made Travel presenteert: Argentinië 5 tot 21 september 2018 Begeleide groepsreis o.l.v. Karel Baillieux Een rondreis die u meeneemt via de oevers van de Rio de La Plata naar de pampa s tot aan de

Nadere informatie

Parador de Cruz de Tejeda Spanje Gran Canaria Tejeda

Parador de Cruz de Tejeda Spanje Gran Canaria Tejeda Parador de Cruz de Tejeda Spanje Gran Canaria Tejeda 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Parador de Cruz de Tejeda - (Spanje Gran Canaria Tejeda) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en

Nadere informatie

!!! Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand. Dag 1, Krabie

!!! Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand. Dag 1, Krabie Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand Dag 1, Krabie Krabi, in Zuid Thailand, aan de kust van de Andamanse Zee vlakbij het Than Bok Khorani National park is bekend om zijn karst rots formaties

Nadere informatie

Walking Coach 2007. Ter Wadding. Thema: Interpersoonlijke communicatie. in leidinggevende functies

Walking Coach 2007. Ter Wadding. Thema: Interpersoonlijke communicatie. in leidinggevende functies Walking Coach 2007 Ter Wadding Thema: Interpersoonlijke communicatie in leidinggevende functies Walking Coach 2007 1 Programma 1.1 Vrijdag 27 juli 2007 Kennismakingsdiner in Ter Wadding Voor deelnemers

Nadere informatie

PRAKTISCHE INFORMATIE

PRAKTISCHE INFORMATIE PROGRAMMA VIP PRAKTISCHE INFORMATIE REISDOCUMENTEN: Internationaal paspoort geldig tem eind augustus 2014. Visum (verzorgd door ASL travel, info volgt). TIJDZONE: In Moskou is het drie uur later dan in

Nadere informatie

Noord-Noorwegen, Walvis safari, Aurora Borealis

Noord-Noorwegen, Walvis safari, Aurora Borealis Noord-Noorwegen, Walvis safari, Aurora Borealis Volg de walvissen ten noorden van de poolcirkel Titel: Noord-Noorwegen, Walvis safari, Aurora Borealis Reisdatum: 6 jan - 13 jan, 2018 Reiscode: Duur: Schip:

Nadere informatie

Baltische Landen: parels aan de Oostzee

Baltische Landen: parels aan de Oostzee Baltische Landen: parels aan de Oostzee Alle drie Baltische Landen hebben zich na hun onafhankelijkheid vanaf 1991 in sneltreinvaart ontwikkeld. In het statige Vilnius, ooit de hoofdstad van het Pools-

Nadere informatie

Tirol Wörgl 8 dagen singlereis

Tirol Wörgl 8 dagen singlereis Tirol Wörgl 8 dagen singlereis singlereis wandelreis vanaf 569 Wandelen in Nord-Tirol vanuit Wörgl Wie Oostenrijk zegt, denkt aan Tirol. En wie Tirol zegt, denkt direct aan bergen, een prachtige natuur,

Nadere informatie

10 daagse Safari The Migration Special

10 daagse Safari The Migration Special 10 daagse Safari The Migration Special De Serengeti, het gebied waar zoveel natuurfilms worden gemaakt, is ongetwijfeld het beroemdste wildpark ter wereld en is op geen enkele manier te vergelijken met

Nadere informatie

Informatieboekje: NEIGHBOUR TOES

Informatieboekje: NEIGHBOUR TOES Informatieboekje: NEIGHBOUR TOES 1 WIE GAAN ER MEE Er gaan jongeren en begeleiders mee van t Volbert en daarnaast van 3 andere groepen uit andere landen. Alle begeleiders zijn er voor alle jongeren. Je

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Rondreis PATAGONIË - 24 dagen Einde van de wereld Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: LPA 10-18 24 Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Patagonië is puur natuur! Je reist over uitgestrekte pampa

Nadere informatie

PROGRAMMA TRANSMONGOLIË GROEPSREIS (onder voorbehoud)

PROGRAMMA TRANSMONGOLIË GROEPSREIS (onder voorbehoud) PROGRAMMA TRANSMONGOLIË GROEPSREIS (onder voorbehoud) Dag 1 Vlucht naar Moskou. Na aankomst op de luchthaven wordt u naar het hotel gebracht. U verblijft 3 nachten in Hotel Cosmos; meer informatie over

Nadere informatie

BERG EN HUSKY EXPEDITIE IN ZWEEDS LAPLAND - UNIEK!

BERG EN HUSKY EXPEDITIE IN ZWEEDS LAPLAND - UNIEK! BERG EN HUSKY EXPEDITIE IN ZWEEDS LAPLAND - UNIEK! Beleef het ultieme winteravontuur tijdens een 6-daagse hondensledetocht in het uiterste noorden van Zweeds Lapland. Het traject van deze expeditie volgt

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Rondreis PATAGONIË - 24 dagen Einde van de wereld Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: LPA 8-18 24 Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Patagonië is puur natuur! Je reist over uitgestrekte pampa

Nadere informatie

Almijara Andalusië 8 dagen hotel

Almijara Andalusië 8 dagen hotel Almijara Andalusië 8 dagen hotel singlereis wandelreis vanaf 889 De achtertuin van de Costa del Sol Het typisch Spaanse bergplaatsje Cómpeta (hoogte ca. 50 m.) ligt in de streek Axarquia in de zuidelijke

Nadere informatie

Dag 1 Amsterdam - Buenos Aires Dag 2 aankomst Buenos Aires Dag 3 Buenos Aires Dag 4 Buenos Aires - nachtbus naar Puerto Madryn Dag 5 Puerto Madryn

Dag 1 Amsterdam - Buenos Aires Dag 2 aankomst Buenos Aires Dag 3 Buenos Aires Dag 4 Buenos Aires - nachtbus naar Puerto Madryn Dag 5 Puerto Madryn R o n dreis A rg en t in ië & C hili, 2 3 da g en Rei s s chem a Dag 1 Amsterdam - Buenos Aires Dag 2 aankomst Buenos Aires Dag 3 Buenos Aires Dag 4 Buenos Aires - nachtbus naar Puerto Madryn Dag 5 Puerto

Nadere informatie

14-daagse combinatiereis de Parelwitte stranden van Zuid-Thailand

14-daagse combinatiereis de Parelwitte stranden van Zuid-Thailand Logo 14-daagse combinatiereis de Parelwitte stranden van Zuid-Thailand Zonvaart Destinations neemt u mee naar twee van de mooiste strandbestemmingen in Zuid- Thailand, Phuket en Krabi. shadow.png Phuket

Nadere informatie

Voorbeeldreis Colombia actief Met Bogotá - Villa de Leyva Leticia - Cartagena en de trekking Ciudad Perdida

Voorbeeldreis Colombia actief Met Bogotá - Villa de Leyva Leticia - Cartagena en de trekking Ciudad Perdida Voorbeeldreis Colombia actief Met Bogotá - Villa de Leyva Leticia - Cartagena en de trekking Ciudad Perdida Deze reis vraagt enige zelfstandigheid zo moet er soms zelf taxi geregeld worden. Zo blijven

Nadere informatie

Thailand. Kookreis in Thailand, 15 dagen

Thailand. Kookreis in Thailand, 15 dagen Thailand Kookreis in Thailand, 15 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - Bangkok Dag 2 aankomst Bangkok Dag 3 Bangkok, kookcursus Dag 4 Bangkok, kookcursus Dag 5 Bangkok - Ampawa Dag 6 Ampawa - Khao Yai NP

Nadere informatie

SAFARI - KENNISMAKEN MET KENIA met Nederlandstalige begeleiding

SAFARI - KENNISMAKEN MET KENIA met Nederlandstalige begeleiding SAFARI - KENNISMAKEN MET KENIA met Nederlandstalige begeleiding Dag 1 11 MAART 2017 - naar Kenia Per nachtvlucht naar Kenia. 11 MAART 2017 BRUSSEL-AMSTERDAM 18.25-19.15u KQ1732 AMSTERDAM-NAIROBI 20.35-06.40u

Nadere informatie