Titel van opleiding Lean Six Sigma

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Titel van opleiding Lean Six Sigma"

Transcriptie

1 Titel van opleiding Lean Six Sigma website ibisuva.nl

2 Lean Six Sigma Zet een flinke stap vooruit in je carrière Lean Six Sigma is een methode voor het organiseren en uitvoeren van verbeterprojecten. Verbeteraars die nieuw zijn in het leiden van projecten beginnen vaak op het niveau van Green Belt. De grotere projecten worden uitgevoerd door Black Belt gecertificeerde projectleiders. Naast standaardmodellen voor programmamanagement en organisatiestructuur, schrijft de Lean Six Sigma methode een fasering voor verbeterprojecten voor. Deze fasering wordt aangeduid met DMAIC (Define, Measure, Analyse, Improve en Control). Het helpt de projectleiders bij de uitvoering van hun projecten en faciliteert project-tracking. Studeren aan de Universiteit van Amsterdam IBIS UvA is een gerenommeerd onderzoeks- en opleidingsinstituut van de Universiteit van Amsterdam. In haar 25-jarig bestaan heeft ze bijna projectleiders opgeleid tot Green en Black Belts. De geleerde vaardigheden kunnen direct worden toegepast in de praktijk. De opleidingen zijn uitdagend en worden beschouwd als een serieuze carrièrestap. IBIS UvA is kennisleider in Europa op het gebied van Lean Six Sigma. Het is alweer ruim 25 jaar geleden dat het Instituut voor Bedrijfs- en Industriële Statistiek (IBIS UvA) werd opgericht. Het doel is altijd geweest om medewerkers in het bedrijfsleven op te leiden in kwantitatieve verbetermethoden. Vanaf het jaar 2000 promoot IBIS UvA de Lean Six Sigma methode (LSS). Mijn streven is om samen met mijn team studenten op te leiden tot projectleiders die zorgen voor grootse resultaten in hun organisatie. De LSS opleiding daagt studenten uit zich serieus te ontwikkelen in hun carrière. In het curriculum is een stappenplan opgenomen voor verbeterprojecten. Ook geven we studenten handvatten om data te meten en te analyseren, en leren we ze Lean technieken te gebruiken om processen binnen hun organisatie te verbeteren. In de afgelopen jaren heeft IBIS UvA zich ontwikkeld tot een toonaangevend instituut, dat projectleiders opleidt tot Green Belt of Black Belt. Hiermee zijn inmiddels al honderden miljoenen euro s bespaard door verbeteringen in organisaties. Dat onze kennis wordt gewaardeerd blijkt ook uit de internationale erkenningen die we hebben verkregen (Hunter Award, Shewhart Medal en Box Medal). Daarnaast ontvingen we in Europees verband de Excellence in Practice Gold Award van de EMFD. Prof. Dr. Ronald Does Directeur IBIS UvA Hoofd Sectie Operations Management

3 Programma najaar 2020 Curriculum Datum ( ) Green Belt Green to Black Belt Black Belt Blok 1 Introduction and Define 14 september dag 1 dag 1 dag 1 Measure 15 september dag 2 dag 2 Blok 2 Data Wrangling and Measurement System Analysis 12 oktober dag 2 dag 3 Lean and Data Analytics 13 oktober dag 3 dag 4 Analyse 14 oktober dag 4 dag 5 Blok 3 Improve 9 november dag 5 dag 6 Design of Experiments 10 november dag 3 dag 7 Advanced Lean and Data Analytics 11 november dag 4 dag 8 Blok 4 Control 14 december dag 6 dag 9 Deployment and Project Support 15 december dag 5 dag 10 Data Science with R 16 december dag 6 dag 11 Totale duur van de opleiding 6 dagen 6 dagen 11 dagen Geaccrediteerde Business School IBIS UvA is onderdeel van de Amsterdam Business School van de Universiteit van Amsterdam. De Amsterdam Business School is geaccrediteerd door EQUIS, AACSB en AMBA. Deze Triple Crown accreditatie garandeert hoogstaande kwaliteit in onderwijs en onderzoek. Hiermee behoort de Amsterdam Business School tot de 1% van de business schools wereldwijd met deze kwaliteitsstatus. Met de Black Belt opleiding heb ik een forse uitbreiding van analysetechnieken gekregen om betrouwbare uitspraken te kunnen doen. Data en kosten Duur Prijs Bijzonderheden Green Belt 6 dagen Inclusief theorie en praktijk (her)tentamen ten behoeve van certificering. Green to Black Belt 6 dagen Black Belt 11 dagen Master Black Belt 5 dagen Je wordt in deze opleiding ingeschreven als student aan de UvA. Gedurende de opleiding wordt ondersteuning bij je project aangeboden. Benodigdheden: laptop met Excel, Powerpoint, Minitab (versie 17, 18 of 19) en R. De Minitab kun je als UvA-student voor 60 aanschaffen. R kan gratis gedownload worden, nadere instructie volgt tijdens de opleiding. De Green Belt en de Black Belt opleidingen starten gegarandeerd elk half jaar.

4 Kies je eigen programma De Universiteit van Amsterdam biedt keuze uit verschillende opleidingen: Green Belt, Green to Black Belt, Black Belt of Master Black Belt. Je kiest zelf op welk niveau je wordt opgeleid. Green Belt Wil je opgeleid worden tot een projectleider die zelfstandig een verbeterproject kan uitvoeren? Dan is de Green Belt opleiding een goede keuze. Je volgt modules waarin de vijf DMAIC fases worden uitgelegd, plus de collegedag Lean and Data Analytics. Certificering Als je deelneemt aan één van de drie UvA-gecertificeerde opleidingen (Green Belt, Green to Black Belt en Black Belt), word je ingeschreven als student aan de Universiteit van Amsterdam. Naast het volgen van de opleiding dien je zowel het theoretisch examen als het praktijkexamen behaald te hebben om voor certificering in aanmerking te komen. Voor de Green Belt en Black Belt betekent dit het succesvol afronden van twee projecten, met een minimale jaarlijkse besparing van respectievelijk en per project. Green to Black Belt Ben je al opgeleid tot Green Belt, maar wil je ook grootschalige projecten uitvoeren in je organisatie? Dan is het verkorte Green to Black Belt traject een goede stap. Je volgt hierin de aanvullende modules van het Black Belt programma, plus het introductiecollege. Met name geavanceerde statistische methoden spelen in deze opleiding een belangrijke rol. Daarnaast leer je werken met programmeertaal R, een open source programma. Black Belt In de afgelopen jaren hebben bijna studenten examen gedaan voor deze twee kwalificaties. Een universitair certificaat voor Green Belt of Black Belt heeft een bewezen waarde in het bedrijfsleven. De Green Belt en Black Belt opleidingen worden beoordeeld met een 8 als gemiddeld rapportcijfer. De hoogste graad voor een projectleider die grootschalige verbeterprojecten binnen een organisatie wil uitvoeren is Black Belt. Voorbeelden van projectdoelen zijn het reduceren van de operationele kosten met enkele tonnen of het verhogen van de first time fix van een klantenservice bij een bank, wat meer dan 2 ton aan FTE-besparing heeft opgeleverd. Het Black Belt programma omvat de DMAIC-methode, geavanceerde statistiek en Lean technieken met behulp van moderne software. Master Black Belt De opleiding gaf me handvatten en structuren, die ik direct in de praktijk kan toepassen. De Master Black Belt Masterclass wordt in het najaar van 2020 gegeven als combinatie van 3 LSS dagen en 2 dagen Analytics Translator. De data zijn: 24 en 25 september, 12 oktober, 15 en 16 december Heb je interesse in het traject tot Master Black Belt? Stuur een aan Losse collegedagen Wil je je specialiseren in één of meerdere van de aangeboden onderwerpen in de Lean Six Sigma opleidingen? Dan kun je ervoor kiezen om je in te schrijven voor losse collegedagen. In dit geval ontvang je geen diploma, maar een Certificaat van aanwezigheid per collegedag. Je wordt niet ingeschreven als student bij de Universiteit van Amsterdam.

5 Praktische informatie Voor wie? De opleidingen van IBIS UvA zijn voor (aankomende) projectleiders van verbeterprojecten, waarbij het niveau afhankelijk is van de vooropleiding. Deelnemers leren vaardigheden, gebaseerd op de laatste ontwikkelingen binnen de vakgebieden statistiek, besliskunde, informatica en bedrijfskunde. Zij zijn onder andere werkzaam in de financiële wereld, de zorg, overheid, onderwijs, logistiek of consultancy. Vooropleiding De Green Belt opleiding sluit het beste aan op hbo werk- en denkniveau. Voor toelating tot de opleiding Green to Black Belt geldt een onlangs afgeronde Green Belt bij een kwalitatief hoogstaand onderwijsinstituut, zoals IBIS UvA. De Black Belt opleiding sluit het best aan op wo werk- en denkniveau. Voor het volgen van een losse collegedag wordt geen specifieke vooropleiding vereist. Aanmelden Heb je interesse in deelname aan een van onze opleidingen of wil je graag een losse collegedag volgen? Meld je aan op de website Daar kun je je ook aanmelden voor een voorlichtingsavond. Contact Vanessa Rijkeboer +31 (0) Enthousiaste en zeer ervaren docenten, die goed inspelen op de behoefte van de groep.

6 Universiteit van Amsterdam Amsterdam Business School Plantage Muidergracht 12 I 1018 TV Amsterdam Hoewel deze brochure met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud ervan.