Voorwoord. Namens de werkgroep van Stichting Present Delft. Studenten die een wandeling gaan maken met eenzame ouderen in een bejaardentehuis.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorwoord. Namens de werkgroep van Stichting Present Delft. Studenten die een wandeling gaan maken met eenzame ouderen in een bejaardentehuis."

Transcriptie

1

2 Voorwoord Studenten die een wandeling gaan maken met eenzame ouderen in een bejaardentehuis. Young professionals die een Turkse alleenstaande moeder helpen haar woonkamer op te knappen. Jongeren die spelletjes doen met bewoners in een verpleeghuis. Een groep vaders die op hun vrije zaterdag een verwilderde tuin aanpakken van een man die een hersenbloeding heeft gehad. Veel burgers zijn bereid zich op vrijwillige basis in te zetten voor mensen en buurten in hun stad of dorp. In de praktijk ervaren zij echter drempels om daadwerkelijk initiatieven te nemen. Voor hen organiseert Stichting Present kortdurende projecten die gebaseerd zijn op wat zij te bieden hebben en op de tijd die door hen beschikbaar is gesteld. De vrijwilligers gaan in groepen aan de slag en hun inzet wordt altijd gekoppeld aan het werk van professionele maatschappelijke organisaties. Een unieke werkwijze in Nederland. Onze visie voor de stad Delft is dat het vanzelfsprekend wordt om naar elkaar om te zien en maatschappelijk betrokken te raken zodat elke inwoner de kans krijgt om mee te doen. De Gemeente Delft heeft hetzelfde maatschappelijk doel beschreven in het Wmo-beleid. Meedoen. Dat is de kortst mogelijke samenvatting van het maatschappelijke doel van de Wmo. Dat meedoen geldt voor iedereen, jong en oud, ongeacht zijn maatschappelijke of economische positie, ongeacht of iemand beperkingen ondervindt of niet. Het doel dat stichting Present hoopt te bereiken is dat ook in Delft de moderne vrijwilliger makkelijk de weg vindt naar zijn stadsgenoten. Graag presenteren wij hierbij ons plan om Delft tot een stad te maken waarin de burgers het vanzelfsprekend vinden om naar elkaar om te zien. Namens de werkgroep van Stichting Present Delft

3 Stefan Hoekstra Nico den Broeder Johan Slobbe Lisette Mossel - Van der Kruk Matthijs Puppels Werkgroep Present Delft

4 Visie en inspiratie Wat heeft Stichting Present te bieden? Samenleving: daadwerkelijk ontmoeten en helpen Stichting Present gelooft dat mensen bereid zijn zich in te zetten voor anderen in de samenleving. De kloof tussen de bereidheid van burgers en het daadwerkelijk in actie komen is vaak (te) groot. Een verbindende schakel kan zorgen dat het niet bij goede voornemens blijft, maar dat het mogelijk wordt dat mensen vanuit de lokale samenleving hun goede voornemens omzetten in concrete projecten. Missie Stichting Present: bruggen slaan en verbindingen leggen Stichting Present wil de brug slaan tussen aan de ene kant een groot potentieel aanbod van flexibel beschikbare mensen die zich willen inzetten voor een ander en aan de andere kant de vraag naar ondersteuning vanuit de samenleving. Visie Stichting Present: maatschappelijke beweging Stichting Present wil vanuit een christelijk sociale basis een maatschappelijke beweging op gang brengen, waarbij mensen het vanzelfsprekend vinden om naar een ander om te zien en als gevolg daarvan zorg te dragen voor die ander. Inspiratie: De initiatiefnemers van Stichting Present werden geïnspireerd door de werkwijze van de organisatie Besom die sinds 1987 in Londen actief is. Besom mobiliseert vanuit kerken honderden mensen, die geld, goederen en tijd aanbieden om daarmee anderen van dienst te kunnen zijn. In 2003 is Stichting Present ontwikkeld op basis van deze Londense formule door initiatiefnemers uit Zwolle.

5 Present presenteert zich aan een groep De groep geeft aan welke dag zij beschikbaar is en welke activiteit zij graag verricht Present zoekt bij dit aanbod een project via een maatschappelijke organisatie Er vindt een voorbereidend gesprek plaats tussen Present, de hulpontvanger (met zijn begeleider) en een vrijwilliger waarin de precieze invulling van het project wordt besproken. Het project vindt op de gestelde tijd plaats. Present en de begeleider zijn allebei aanwezig. Er vindt een afzonderlijke evaluatie met de groep en de hulpontvanger plaats. Werkwijze

6 De kern van stichting Present: identiteit en formule Identiteit: vanuit een christelijk sociale levensovertuiging naar elkaar omzien Stichting Present is ontstaan vanuit een maatschappelijk probleem namelijk dat omzien naar elkaar niet meer vanzelfsprekend is. Er is een nieuwe tweedeling ontstaan in arm en rijk niet alleen financieel, maar ook sociaal, fysiek en materieel. Ook is er gebrek aan integratie en heeft het individualisme negatieve gevolgen gekregen, zoals sociale uitsluiting en isolement. De moderne vrijwilliger wil zich graag inzetten voor mensen die het moeilijk hebben, maar kan zich vanwege andere verplichtingen aan de maatschappij niet voor langere tijd inzetten. Hij wil zich inzetten voor kortdurende en eenmalige projecten die gebaseerd zijn op wat zij zelf te bieden hebben en op de tijd die door hen zelf beschikbaar is gesteld. Stichting Present is er dus van overtuigd dat mensen en organisaties bereid zijn om tijd en middelen beschikbaar te stellen en mee te bouwen aan het leven van een ander en een betere samenleving. Dit is inmiddels ruimschoots duidelijk geworden in de praktijk van de vele lokale stichtingen van Stichting Present, de werkwijze van Besom alsmede uit onderzoek waaruit is gebleken dat bereidheid niet het probleem is. Maar goedwillende burgers lopen vaak vast in hun beschikbaarheid. De vraag naar vrijwilligers moet zich aanpassen in tijd en plaats aan de beschikbaarheid van vrijwilligers en niet andersom aldus Prof. dr. Lucas Meijs in Bestuursvorm 32, Stichting Present wil deze kloof tussen de bereidheid en de daadwerkelijk inzet waardoor sociaal en moreel kapitaal onbenut blijft, dichten. Immers, alle mensen hebben ongeacht leeftijd, geslacht en achtergrond tijd, talenten en mogelijkheden ontvangen die gebruikt kunnen worden om iets voor een ander te betekenen. Wanneer mensen en organisaties het vermogen ontwikkelen om zorg te dragen voor elkaar (bonding) is dit van waarde voor de samenleving. Als sociaal netwerk makelaar (linking) wil Stichting Present het mensen gemakkelijk maken om zich maatschappelijk in te zetten.

7 Formule: verbindingen leggen tussen mensen in overzichtelijke projecten In de praktijk betekent dit dat Stichting Present groepen, die incidenteel hun diensten willen aanbieden voor bijvoorbeeld klus-, verhuis-, schoonmaakprojecten of een dagje op een bijzondere wijze een ander een mooie dag willen geven, in contact brengen met mensen die hulp nodig hebben, omdat zij niet de gezondheid, het sociale netwerk of het geld hebben om dat te (laten) doen. Stichting Present zoekt hierbij nadrukkelijk de samenwerking met de gemeente en maatschappelijke organisaties, zoals de GGZ, thuiszorgorganisaties of maatschappelijk werk alsmede gemeentelijke overheden, woningcorporaties, kerken, bedrijven, verenigingen en andere sociale netwerken en organisaties. Elke partner levert een specifieke bijdrage om de beweging van omzien naar elkaar in de stad te versterken. Door eenmalig een grote klus te doen, zijn de groepen vrijwilligers een impuls voor bestaande professionele zorgtrajecten waarbinnen de hulp altijd is ingekaderd. Doordat vrijwilligers hun hulp flexibel en in groepen aanbieden kunnen zij een effectieve bijdrage leveren: een groep van zeven personen die zeven uur aan het werk wil gaan, stelt op één dag in één keer 49 uur beschikbaar. Samenvattend zijn de bepalende factoren van de formule van Stichting Present: 1. Vertrekpunt is de persoon/organisatie die iets te bieden heeft (aanbod) 2. Altijd werken met maatschappelijke organisaties voor hun cliënten/deelnemers (vraag) 3. De kaders zijn professioneel en gericht op structureel effect 4. De focus is op de lokale samenleving en wordt van daaruit gedragen en gefinancierd.

8 Tot slot: de formule van Stichting Present en de Wmo Het kabinet heeft geld vrijgemaakt voor initiatieven van burgers om zelf bij te dragen aan een gezonde samenleving middels de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De overheid legt hiermee de verantwoordelijk (deels) weer terug bij de burger. De snelle groei van Stichting Present, de steun van de Tweede Kamer alsmede van diverse fondsen heeft inmiddels bevestigd dat Stichting Present past bij het beeld waarin de overheid meer initiatieven aan de burger zelf wil teruggeven. Stichting Present wil zich graag bij deze tendens aansluiten en hierin ondersteunend zijn.

9 2005 Oprichting Stichting Present Zwolle 2012 Werkgroep Stichting Present start in Delft 2013 Stichting Present Delft wordt opgericht Nu Present bestaat in 52 steden en wordt gesteund door o.a. het Skan-fonds en het Oranje Fonds. Geschiedenis

10 1. Present in Delft In dit hoofdstuk wordt uitgewerkt hoe Present in Delft een succesvol initiatief kan worden. Het succes komt voort uit de unieke punten van Present. Dat is allereerst het centraal stellen van het aanbod, dan het samenwerken met maatschappelijke organisaties, als derde dat er kwaliteit en continuïteit geboden wordt en tot slot dat het lokaal verankerd is. Alle vier kenmerken worden hieronder kort toegelicht en vervolgens werken we uit hoe we dat in Delft voor ons zien. Het aanbod staat centraal Present werkt vanuit het aanbod van vrijwilligers. Wij zien dat er in Delft veel mensen zijn die iets willen doen voor hun medemens, maar daarvoor een professioneel kader zoeken. Uit de ervaringen in andere steden blijkt dat Present mensen enthousiast maakt om zich in te zetten voor anderen. Met het aanbod dat voortkomt uit dat enthousiasme willen we aan het werk. We sluiten daarin aan bij de moderne vrijwilliger. Vanwege een drukke baan, een gezin en omdat ze niet weten waar te beginnen ervaren veel mensen een drempel om anderen te helpen. Wat kun je doen voor bijvoorbeeld de alleenstaande moeder twee straten verder, als je haar niet kent en nooit spreekt? Present wil deze drempel verlagen door ervoor te zorgen dat vrijwilligers hulp bieden die afgebakend en effectief is. We richten ons er in de opzet op vooral de vrijwilliger van dienst te zijn, zodat deze zijn of haar naaste kan helpen. Present is leuk voor de vrijwilliger vanwege de inzet van groepen in plaats van individuen. Met een groep iemand helpen is gezelliger dan alleen; maar wat doe je als groep? Present maakt dat juist de inzet van

11 groepen nuttig is. De groep mag zelf haar voorkeur uitspreken over de activiteit van de dag. Daarmee wil Present aansluiten bij wat de groep te bieden heeft. Participatie staat centraal In het Wmo-beleidsplan van de Gemeente Delft is het meedoen de centrale gedachte achter de Wmo. De gemeente ondersteunt burgers met tijdelijk regieverlies door fysieke, psychische of sociale beperkingen of door beperkingen in maatschappelijke deelname. Stichting Present heeft hetzelfde doel voor ogen en kan door het inzetten van een groep vrijwilligers een positieve input geven in het traject van een persoon met tijdelijk regieverlies. Daarnaast worden de vrijwilligers ook geholpen doordat ze zich maatschappelijk in kunnen zetten voor hun naaste stadsgenoten. Stichting Present sluit onder andere aan op de pijler Welzijn uit het Wmo-beleid van de Gemeente Delft. Studenten Delft kent een enthousiast en goed georganiseerd studentenleven. Vanuit de vier christelijke studentenverenigingen: C.S.R., C.S.F.R., VGSD en Navigators Delft, zijn er al veel studenten actief bij Stichting Present Den Haag. Volgens de praeses van C.S.F.R. Delft heeft zijn vereniging in 2012 negen projecten gedaan. Ook C.S.R. Delft heeft in 2012 meerdere projecten met stichting Present Den Haag uitgevoerd. Op basis hiervan verwachten we in het eerste jaar zo n 20 groepen van 6 à 8 studenten die zich een avond of dagdeel in willen zetten voor Stichting Present. Met name in de opstarttijd van Present zullen deze christelijke studentenverenigingen een belangrijke basis vormen voor het aanbod van vrijwilligers. Op de lange termijn hopen we bij alle Delftse studentenverenigingen vrijwilligers te vinden.

12 Kerken De kerken vormen een belangrijke doelgroep om vrijwilligers te werven en groepen te vormen. Met verschillende kerken is al contact gelegd, waaronder de PKN en de evangelische gemeente de Morgenstond. Er is gesproken met de diaconie hervormde gemeente Delft en het interkerkelijk stadsdiaconaat Delft. De samenwerking met de kerken en de diaconie kan gevonden worden in het vinden van vrijwilligersgroepen zoals studiegroepen, jeugdgroepen of bijbelkringen. Volgens Alie Leeflang van diaconie hervormde gemeente kan er een goede samenwerking met Stichting Present opgezet worden. De kerken die we gesproken hebben zijn enthousiast over de komst van stichting Present in Delft en willen graag meewerken. Door het werken met groepen en de incidentele inzet van Stichting Present, in plaats van individueel met langere commitment, verwachten we goed te kunnen staan naast de diaconale ondernemingen die de kerken uitoefenen. Deze verwachting wordt ook gedeeld door het Interkerkelijk Diaconaal Beraad (IDB). Vrijwilligersorganisaties In Delft zijn er al vele vrijwilligersorganisaties die zich inzetten voor hun medeburgers. Daarom hebben we eerst onderzocht of het oprichten van Stichting Present in Delft meerwaarde heeft voor de stad. Zo hebben wij onder andere gesproken met Bedrijf en Samenleving en de diaconale organisaties. Uit deze contacten blijkt dat Present voor Delft een toevoeging kan zijn op het vrijwilligerswerk in Delft. De niche voor Stichting Present in Delft is het aanbod gericht werken van groepen vrijwilligers. Stichting Present is ook interessant omdat studenten betrokken worden bij het vrijwilligerswerk. Stichting Bedrijf en Samenleving richt

13 Stichting Present.. weer een mooie stap op weg naar een zorgzamere samenleving. 2. Het is belangrijk om mensen in de gelegenheid te stellen en te ondersteunen om anderen die dat nodig hebben op een goede manier te helpen. zich ook op de inzet van groepen vanuit het bedrijfsleven. Volgens Brenda Kooy-Grootscholten kan Stichting Present goed werken naast Bedrijf en Samenleving als we ons voornamelijk op een andere doelgroep richten, zoals studenten en kerken. De inzet wordt geregeld via maatschappelijke organisaties Een belangrijk element van Present is dat de inzet van vrijwilligers is ingebed in een professioneel zorgtraject. Present is zelf geen hulpverlenende instantie en heeft geen aspiraties om dit te worden. Zij draagt geen verantwoordelijkheid voor de hulpverlening aan de cliënt. De samenwerking met de maatschappelijke organisatie biedt groepen de garantie dat de hulp goed terechtkomt. Criteria voor het bieden van hulp aan een cliënt zijn dat hij of zij zelf onvoldoende geld, netwerk of gezondheid heeft om de klus te realiseren. De maatschappelijke organisatie bepaalt of de hulpontvanger aan deze criteria voldoet. De inzet van een groep is een impuls voor het traject dat de maatschappelijke organisaties met hun cliënten doorlopen en de hulp van vrijwilligers is op die manier effectief. Omdat het om een eenmalige interventie gaat is de hulp ook afgebakend. Maatschappelijke organisaties in Delft De werkgroep Stichting Present in Delft heeft verkennende gesprekken gevoerd met een aantal grote maatschappelijke organisaties (MO s), waaronder Diva Delft, Stichting Mee en Breed welzijn Delft. Volgens Ingrid van den Berg van Diva Delft is er voldoende vraag naar vrijwilligerswerk in Delft, zeker omdat er in de toekomst minder vergoed wordt vanuit de AWBZ-regeling. Ook vindt ze Stichting Present erg interessant omdat het een initiatief is waar studenten bij betrokken zijn. Studenten en jongeren zijn ondervertegenwoordigd in het vrijwilligerswerk in Delft aldus

14 Ingrid van den Berg. Peter van de Worm van Stichting Mee ziet uit naar de klussen van Stichting Present. Hij verwacht dat deze klussen een goede opluchting geven voor de cliënt en de omgeving. Ook Breed Welzijn Delft ziet Stichting Present in Delft werken Er komen nu in vacaturebank soms taken waar geen antwoord op is, Stichting Present kan hierin een rol vervullen. We verwachten dat Stichting Present Delft in het eerste jaar zo n projecten bij deze maatschappelijke organisaties kan doen. Naast de MO s hebben we contact gehad met woningcoörperatie Woonbron Delft met Jan van Oosten als contactpersoon. Volgens Jan van Oosten kan stichting Present goed samenwerken met Woonbron door het incidenteel leveren van vele handen, bijvoorbeeld door het opknappen van tuintjes. Woonbron schat dat er bij hun zo n 20 projecten per jaar klaar liggen die geschikt zijn voor Stichting Present. We kunnen uit deze gesprekken concluderen dat er genoeg vraag is naar groepen vrijwilligers die zich incidenteel inzetten bij maatschappelijke organisaties. We zien dat Stichting Present een niche vervult in Delft en dat er genoeg projecten voor Stichting Present zullen zijn om te starten. 3. Present garandeert kwaliteit en continuïteit Wat Present in feite doet is op een structurele manier groepen inzetten die incidenteel beschikbaar zijn. Omdat Present veelal werkt voor kwetsbare mensen is het erg belangrijk dat klussen zorgvuldig worden voorbereid en afgehandeld. Dat betekent dat de structuur van Present er extra op gericht is om de kwaliteit en continuïteit te waarborgen. In de opzet van Present is de continuïteit gewaarborgd doordat er een coördinator in dienst van Present Delft wordt ingezet om zowel groepen voor te bereiden

15 Uniek aanbod in groepen

16 4. op klussen als de contacten met maatschappelijke organisaties te onderhouden. De maatschappelijke organisaties zitten op die manier steeds met een bekend gezicht om tafel. De groepen vrijwilligers worden begeleid door de coördinator. Daarnaast wordt de hulpontvanger in het proces begeleid door de voor hem of haar vertrouwde zorgprofessional. Deze manier van werken maakt de inzet van vrijwilligers kwalitatief hoogwaardig. Present bouwt dus een bescheiden infrastructuur op: een netwerk in de kerken, studenten en onder maatschappelijke organisaties. De coördinator houdt het overzicht en is zo steeds in staat het aanbod bij de vraag te brengen. De coördinator is op deze manier ook goed in staat Present steeds aan te passen aan de bestaande situatie en waar nodig en mogelijk te innoveren. Plaatselijk draagvlak Een laatste uniek kenmerk van Present is het integreren van de formule van Stichting Present in de stad Delft. Elke stad is anders en daarom moet elke lokale werkgroep onderzoeken hoe Stichting Present ingebed kan worden in de lokale gemeente. Belangrijk daarbij is de inzet, kennis en ervaring van de lokale initiatiefnemers van Present en de contacten die gelegd zijn met lokale organisaties. In Delft streven wij naar een goede samenwerking met de vrijwillige en maatschappelijke organisaties. Zo willen we ons aansluiten bij het Pact tegen Armoede waarin we ons steentje bij willen dragen in het tegen gaan van armoede in Delft. Ook streven we naar een nauwe samenwerking met de kerkelijke en diaconale activiteiten in Delft. We zijn reeds uitgenodigd voor het Interkerkelijk Diaconaal Beraad (IDB), ook wel bekend onder de oude

17 naam Arme Kant van Delft. Hierbij zijn onder andere vele kerken, diaconieën en kerkelijke organisaties zoals ISOFA, ISF, voedselbank en non-foodbanken bij aangesloten. Door het aansluiten bij deze platforms hopen we dat de formule van Stichting Present ook in Delft zijn plaats zal krijgen en dat er zo een groter vangnet gecreëerd wordt voor de hulpbehoevenden in Delft. Ook zien we in de toekomst de mogelijkheid om uit te breiden naar dorpen in de omgeving van Delft, zoals Den Hoorn, Delfgauw en Nootdorp. Doelstellingen Present in Delft Doelstelling van Present is dat zij: de moderne vrijwilliger een platform biedt om zijn hulp in te zetten na vier jaren minimaal 130 projecten per jaar draait door middel van de projecten een impuls geeft aan hulpverleningstrajecten een hecht team van mensen aan zich weet te binden; financieel gedragen wordt door lokale partners en donateurs een breed netwerk opbouwt onder maatschappelijke organisaties innoveert door nieuwe groepen vrijwilligers aan te boren

18 Groeimodel Inwoneranalyse: Inwoners Delft Leden kerkelijke gemeente Verwachte betrokken leden Leden studentenverenigingen Verwachte betrokken leden Potentieel aan groepen (7 leden) Aantal groepen

19 De groepen Present zal zich in eerste instantie richten op kerken en de christelijke studentenverenigingen om groepen te werven. We verwachten in het eerste jaar zo n 20 groepen uit studentenverenigingen. Uit de gesprekken met de kerken en de diaconieën verwachten we zo n 10 groepen uit de kerk in het eerste jaar. Onze doelstelling voor het eerste jaar is dan ook om met minstens 30 groepen een project te doen. Het totaal aantal potentiële groepen uit de kerkelijke gemeentes en studentenverenigingen in Delft schatten wij op 615. Dit groeimodel is gebaseerd op ervaringen uit andere steden. Present werkt nauw samen met maatschappelijke organisaties om een passende hulpvraag te vinden bij de groep die zich aangeboden heeft. De coördinator van Present zal diverse organisaties benaderen als er een groep beschikbaar is en contacten met andere organisaties uitbreiden. Zoals eerder beschreven zijn de eerste contacten met maatschappelijke organisaties gelegd en lijkt de toekomstige samenwerking veelbelovend. Organisatievorm en formatie Voor Stichting Present Delft kiezen we een organisatievorm waarin een betaalde coördinator centraal staat. Hij of zij wordt aangestuurd door een bestuur. Het bestuur is verantwoordelijk voor de strategie en stuurt de coördinator aan. Present is een vrijwilligersorganisatie en we willen daarom de kosten zo laag mogelijk houden. Om echter professionaliteit en continuïteit te

20 Organisatievorm

21 kunnen bieden is tenminste een betaalde kracht vereist. Dit is de coördinator. Op grond van het groeimodel van aantal groepen is (volgens landelijke richtlijnen) een fte-berekening gemaakt voor de functie van coördinator in het startjaar Deze is 0,3 fte. De coördinator is verantwoordelijk voor het onderhouden van het netwerk onder de maatschappelijke organisaties, potentiële groepen vrijwilligers en bij andere relevante partijen. Ook is de coördinator degene die met de organisatie op zoek gaat naar cliënten die voor een klus in aanmerking komen. Hij verzorgt de match tussen een groep en een project. Verder is de coördinator het gezicht van Present Delft. Om de coördinator te ondersteunen gaan we op zoek naar vrijwilligers die bijvoorbeeld secretariële taken op zich willen nemen, evenals fondsenwerving en PR. Ook is het mogelijk dat er structurele vrijwilligers zijn die aangeven een aantal groepen per jaar te willen begeleiden. In de verschillende kerken en studentenverenigingen zullen we iemand vragen om als aanspreekpunt te fungeren. Hij of zij is bekend bij potentiële groepen vrijwilligers en legt contact tussen geïnteresseerden en de coördinator. Financiën De eerste drie startjaren kan Stichting Present Delft aanspraak maken op twee landelijke fondsen, waarmee contracten zijn afgesloten met Stichting Present Nederland. Dit zijn: het Skanfonds en het Oranjefonds. Er is contact gelegd met lokale fondsen en op basis van dit strategisch plan wordt met hen gesproken over mogelijke steun. We hopen ook financiële steun te krijgen van woningbouwcorporaties, ondernemers, kerkelijke organisaties en van de Gemeente Delft.

22 Begroting Stichting Present Delft Inkomsten Landelijke fondsen Lokale Fondsen Partners (Gemeente, woningbouwcorporaties, bedrijven, kerken, particulieren) Totale inkomsten Lasten Personeel Kantoor Organisatie Projectmateriaal Fondswerving, PR, drukkosten Totale lasten Resultaat

23

24

Bewust samenleven. Door als vrijwilliger kleur te geven aan Putten. Strategisch perspectief 2014-2017 Stichting Present Putten

Bewust samenleven. Door als vrijwilliger kleur te geven aan Putten. Strategisch perspectief 2014-2017 Stichting Present Putten Bewust samenleven Door als vrijwilliger kleur te geven aan Putten Strategisch perspectief 2014-2017 Stichting Present Putten Inhoud Voorwoord 3 Stichting Present Putten: een beweging van Inspiratie tot

Nadere informatie

Projectplan Stichting Present Maassluis

Projectplan Stichting Present Maassluis Projectplan 2015-2017 Stichting Present Maassluis Inhoudsopgave Blz. Missie Stichting Present Maassluis 2 Visie Stichting Present Maassluis 2 Interne organisatie 3 Operationeel team 3 Groepen 4 Maatschappelijke

Nadere informatie

Stichting Present Arnhem Strategisch Plan 2014-2016. Versie 1.1 April 2014

Stichting Present Arnhem Strategisch Plan 2014-2016. Versie 1.1 April 2014 Stichting Present Arnhem Strategisch Plan 2014-2016 Versie 1.1 April 2014 Een duidelijk verhaal Maatschappelijke trends Het antwoord van Present; onze missie en visie Onze unieke werkwijze Bewezen toegevoegde

Nadere informatie

DELFT JAARVERSLAG 2013

DELFT JAARVERSLAG 2013 DELFT ///////////////////////////////// Stichting Present Delft heeft als kernactiviteit het begeleiden van vrijwilligers die zich willen inzetten voor kwetsbare mensen in Delft. Onze missie is om vrijwilligers

Nadere informatie

Stichting Present Walcheren. Jaarplan 2013

Stichting Present Walcheren. Jaarplan 2013 walcheren Stichting Present Walcheren Jaarplan 2013 2012-12-10 Inhoudsopgave Stichting Present Walcheren... 1 Jaarplan 2013... 1 1. Inleiding... 2 2. Algemene beschrijving Present... 2 3. Beschrijving

Nadere informatie

Stichting Present Sneek 06-49 63 20 59 info@stichtingpresent-sneek.nl www.stichtingpresent.nl/sneek Rabobank 15.02.60.245.

Stichting Present Sneek 06-49 63 20 59 info@stichtingpresent-sneek.nl www.stichtingpresent.nl/sneek Rabobank 15.02.60.245. Stichting Present Sneek 06-49 63 20 59 info@stichtingpresent-sneek.nl www.stichtingpresent.nl/sneek Rabobank 15.02.60.245 Jaarplan 2014 INHOUD 1 KORTE BESCHRIJVING PRESENT 2 ALGEMENE DOELSTELLING 2 2

Nadere informatie

Stichting Present Woerden

Stichting Present Woerden Stichting Present Woerden Strategisch Meerjaren Beleidsplan 2015 2017 Present Woerden slaat een brug tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen kunnen worden Inhoud 1. Voorwoord

Nadere informatie

Stichting Present Maassluis

Stichting Present Maassluis Stichting Present Maassluis Inhoudsopgave Blz. Missie Stichting Present Maassluis 2 Visie Stichting Present Maassluis 2 Interne organisatie 3 Operationeel team 3 Groepen 4 Maatschappelijke organisaties

Nadere informatie

DE BASIS EN SPEERPUNTEN VOOR

DE BASIS EN SPEERPUNTEN VOOR 1 JAARPLAN 2015 Voorwoord Het jaar 2014 is bijzonder succesvol geweest voor Present Rotterdam. Met succes zijn we op weg naar een stabiele organisatie met vaste partners, hebben we veel groepen vrijwilligers

Nadere informatie

``` JAARVERSLAG 2015

``` JAARVERSLAG 2015 ``` //////////////////////////////// Stichting Present Delft heeft als kernactiviteit het begeleiden van vrijwilligers die zich willen inzetten voor kwetsbare mensen in Delft. Onze missie is om vrijwilligers

Nadere informatie

STRATEGISCH PLAN STICHTING PRESENT WEST-BETUWE 2013-2016

STRATEGISCH PLAN STICHTING PRESENT WEST-BETUWE 2013-2016 Meerjarenbeleidsplan 2013-2016 Stichting Present West-Betuwe Samenvatting pag. 1 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Hoofdstuk 1 Een formule die beweging brengt in de samenleving... 4 Hoofdstuk 2 Bepalende factoren

Nadere informatie

Jaarplan Stichting Present Assen 2015

Jaarplan Stichting Present Assen 2015 Jaarplan Stichting Present Assen 2015 1 Inhoud 1. Stichting Present Assen...3 1.1 Algemene doelstelling 2015.3 1.2 Speerpunten 2015 3 1.2.1 Operationeel Team en Bestuur..4 1.2.2 Samenwerking met Partners

Nadere informatie

Stichting Present Haarlem. PRESENT HAARLEM 2018

Stichting Present Haarlem.   PRESENT HAARLEM 2018 Stichting Present Haarlem info@presenthaarlem.nl www.presenthaarlem.nl PRESENT HAARLEM 2018 VOORWOORD In 2015 heeft stichting Present Haarlem een succesvolle herstart gemaakt. Een groep enthousiaste mensen

Nadere informatie

Jaarplan 2017 Stichting Present Assen

Jaarplan 2017 Stichting Present Assen Jaarplan 2017 Stichting Present Assen Kun je in één dag veranderen wat in een jaar is misgegaan? Inhoud 1. Stichting Present Assen...3 1 Inhoud 1. Stichting Present Assen...3 1.1 Doelstelling 2017..3 1.2

Nadere informatie

Stichting Present Rotterdam

Stichting Present Rotterdam Stichting Present Rotterdam Sociaal Jaarverslag 2011 Present Rotterdam slaat een brug tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen worden W www.stichtingpresent-rotterdam.nl E

Nadere informatie

1. KORTE BESCHRIJVING PRESENT ALGEMENE DOELSTELLING 2. KADER WAARBINNEN PRESENT WERKT 3. ORGANISATIE 4. HUIDIGE SITUATIE

1. KORTE BESCHRIJVING PRESENT ALGEMENE DOELSTELLING 2. KADER WAARBINNEN PRESENT WERKT 3. ORGANISATIE 4. HUIDIGE SITUATIE JAAR PLAN 2015 1 INHOUDSOPGAVEN 1. KORTE BESCHRIJVING PRESENT ALGEMENE DOELSTELLING 2. KADER WAARBINNEN PRESENT WERKT 3. ORGANISATIE 4. HUIDIGE SITUATIE 5. DOELSTELLINGEN 6. GEMEENTE 7. BEGROTING 2015

Nadere informatie

Stichting Present Haarlem. Strategisch Plan PRESENT HAARLEM

Stichting Present Haarlem.   Strategisch Plan PRESENT HAARLEM Stichting Present Haarlem info@presenthaarlem.nl www.presenthaarlem.nl Strategisch Plan PRESENT HAARLEM 2018-2020 Inhoudsopgave VOORWOORD... 3 1. DOELSTELLINGEN 2018-2020... 4 1.1 AANBOD VAN VRIJWILLIGERS...

Nadere informatie

Moniek Kars - Algemeen Coördinator December 2014

Moniek Kars - Algemeen Coördinator December 2014 Moniek Kars - Algemeen Coördinator December 2014 Postadres: Bezoekadres: Postbus 8095 Stationsweg 109 6710 AB Ede 6711 PN Ede Telefoon: 06-45450377 E-mail: info@presentwageningen.nl Website: www.presentwageningen.nl

Nadere informatie

Wij slaan graag een brug tussen mensen die willen helpen en zij die dat nodig zijn Jaarverslag Stichting Present Zuid-Oost Groningen 2016

Wij slaan graag een brug tussen mensen die willen helpen en zij die dat nodig zijn Jaarverslag Stichting Present Zuid-Oost Groningen 2016 Wij slaan graag een brug tussen mensen die willen helpen en zij die dat nodig zijn Jaarverslag Stichting Present Zuid-Oost Groningen 2016 Stichting Present Zuid-Oost Groningen Postbus 12 9665 ZG Oude Pekela

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1.1 KORTE BESCHRIJVING PRESENT HOUTEN 1.2 KADER WAARBINNEN PRESENT WERKT

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1.1 KORTE BESCHRIJVING PRESENT HOUTEN 1.2 KADER WAARBINNEN PRESENT WERKT INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1.1 KORTE BESCHRIJVING PRESENT HOUTEN 1.2 KADER WAARBINNEN PRESENT WERKT 2. TERUGBLIK OP HET JAAR 2014 2.1 INTERNE BESTUURLIJKE ORGANISATIE 2.1.1 BESTUUR 2.1.2 COORDINATIE 2.2

Nadere informatie

Jaarplan 2016 Stichting Present Assen

Jaarplan 2016 Stichting Present Assen Jaarplan 2016 Stichting Present Assen Als je hulp van een ander accepteert Betekent dat niet dat je hebt gefaald. Het betekent dat je er niet alleen voor staat. 1 Inhoud 1. Stichting Present Assen...3

Nadere informatie

Stichting Present Delft heeft als kernactiviteit het begeleiden van vrijwilligers die zich willen inzetten voor kwetsbare mensen in Delft.

Stichting Present Delft heeft als kernactiviteit het begeleiden van vrijwilligers die zich willen inzetten voor kwetsbare mensen in Delft. Stichting Present Delft heeft als kernactiviteit het begeleiden van vrijwilligers die zich willen inzetten voor kwetsbare mensen in Delft. Onze missie is om vrijwilligers te verbinden met mensen of buurten

Nadere informatie

Strategisch plan HOLLANDS KROON: PRESENT! Bruggen bouwen in de kop van Noord Holland

Strategisch plan HOLLANDS KROON: PRESENT! Bruggen bouwen in de kop van Noord Holland Stichting Present Den Helder Heiligharn 242 1785 ST Den Helder 06-29 33 11 11 (di. en do.) info@stichtingpresent-denhelder.nl www.stichtingpresent-denhelder.nl Rabobank:139241310 KvK: 37126613 Strategisch

Nadere informatie

Moniek Kars - Algemeen Coördinator december Bezoekadres (donderdag):

Moniek Kars - Algemeen Coördinator december Bezoekadres (donderdag): Jaarplan 2018 Moniek Kars - Algemeen Coördinator december 2017 Postadres: Bezoekadres (donderdag): Postbus 8095 Harnjesweg 84 (Ons Huis) 6710 AB Ede Wageningen Telefoon: 06-45450377 E-mail: info@presentwageningen.nl

Nadere informatie

Jaarplan 2017 Verduurzamen door lokale verankering

Jaarplan 2017 Verduurzamen door lokale verankering Jaarplan 2017 Verduurzamen door lokale verankering Inleiding Present Harderwijk heeft als doel een brug te slaan tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Wij

Nadere informatie

Jaarplan 2019 Stichting Present Assen

Jaarplan 2019 Stichting Present Assen Jaarplan 2019 Stichting Present Assen Voor wie helpen wil! 1 Inhoud 1. Stichting Present Assen... 3 2. Doelstelling 2019.... 3 2.1. Praktische- en Sociale Projecten..... 3 2.2. Activiteiten t.b.v. Asielzoekers/AZC........

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Present Barneveld

Jaarverslag Stichting Present Barneveld Jaarverslag Stichting Present Barneveld 2013 Stichting Present Barneveld is opgericht op 7 mei 2013 De akte van oprichting is verleden door notaris mr. G.A. van den Bos De statutaire vestigingsplaats is

Nadere informatie

Stichting Present Rotterdam

Stichting Present Rotterdam Stichting Present Rotterdam Sociaal Jaarverslag 2013 Present Rotterdam slaat een brug tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen worden W www.stichtingpresent-rotterdam.nl E

Nadere informatie

mensen voor mensen Stichting Present Barendrecht Visie/ Beleidsplan 2017

mensen voor mensen Stichting Present Barendrecht Visie/ Beleidsplan 2017 Stichting Present Barendrecht Visie/ Beleidsplan 2017 mensen voor mensen Niets uit deze publicatie mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt. 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Jaarverslag Jaarverslag 2012 Stichting Present Opsterland

Jaarverslag Jaarverslag 2012 Stichting Present Opsterland Jaarverslag 2012 1 Inleiding Het eerste volle jaar voor Stichting Present Opsterland is achter de rug. Er zijn veel contacten gelegd en 52 projecten uitgevoerd. Al is het wat minder dan gepland, toch een

Nadere informatie

JAARPLAN 2013 O n d e rt i t e l O n m i sb a a r, ma a r o n b et a a lb a a r?!

JAARPLAN 2013 O n d e rt i t e l O n m i sb a a r, ma a r o n b et a a lb a a r?! Jaarplan 2013 JAARPLAN 2013 Ondertitel Onmisbaar, maar onbetaalbaar?! ///////////////////////////////// CITAAT AUTEUR Inhoud 1 VOORWOORD 2 2 FORMULE STICHTING PRESENT 3 2.1 MISSIE 3 2.2 DE IMPACT VAN

Nadere informatie

Als problemen zich opstapelen kun jij van betekenis zijn. Wij zijn Present. Jij ook?

Als problemen zich opstapelen kun jij van betekenis zijn. Wij zijn Present. Jij ook? Als problemen zich opstapelen kun jij van betekenis zijn. Wij zijn Present. Jij ook? Achter elke voordeur gaat weleens iets mis Hulpverleners kunnen niet alles alleen oplossen. Achter elke voordeur gaat

Nadere informatie

Samenvatting Notitie Vrijwillige Inzet met Toekomst

Samenvatting Notitie Vrijwillige Inzet met Toekomst Samenvatting Notitie Vrijwillige Inzet met Toekomst Werkgroep Vrijwilige Inzet met Toekomst, 28 september 2015 Aanleiding In Nieuwegein zetten vele inwoners zich vrijwillig in. Dit is goud waard! Het eigen

Nadere informatie

Moniek Kars - Algemeen Coördinator December 2015

Moniek Kars - Algemeen Coördinator December 2015 Jaarplan 2016 Moniek Kars - Algemeen Coördinator December 2015 Postadres: Bezoekadres: Postbus 8095 Stationsweg 109 6710 AB Ede 6711 PN Ede Telefoon: 06-45450377 E-mail: info@presentwageningen.nl Website:

Nadere informatie

JAARVERSLAG Wij geloven in een Hollands Kroon Waar mensen er zijn voor elkaar..

JAARVERSLAG Wij geloven in een Hollands Kroon Waar mensen er zijn voor elkaar.. JAARVERSLAG 2015 Wij geloven in een Hollands Kroon Waar mensen er zijn voor elkaar.. Stichting Present Hollands Kroon Secretariaat: Brugstraat40 1775BG Middenmeer 0227-502057 www.stichtingpresent.nl/hollandskroon

Nadere informatie

Strategisch document 2013 2015

Strategisch document 2013 2015 Strategisch document 2013 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. SWOT Analyse... 4 3. Strategische doelen... 6 3.1 Uitbouwen van vrijwillige inzet... 6 Doel 1: Groei naar een inzet van 150 vrijwilligersgroepen

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Als elke vrijwilliger een ster is, wordt het nooit meer donker!

Jaarverslag 2014 Als elke vrijwilliger een ster is, wordt het nooit meer donker! 1 Jaarverslag 2014 Geachte lezer, Een goede gewoonte die we in onze contacten met u er op nahouden is u te informeren door middel van een jaarverslag. Zo houden we u op de hoogte van het wel en wee van

Nadere informatie

Jaarplan. Schooljaar

Jaarplan. Schooljaar Jaarplan Schooljaar 2015-2016 Arnhem, augustus 2015 Beste betrokkene, Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2015-2016. We hebben het vorig schooljaar geëvalueerd en antwoord gegeven op de vragen: Wat doen

Nadere informatie

Uitwerking meerjarenplan Stichting Present Harderwijk

Uitwerking meerjarenplan Stichting Present Harderwijk Uitwerking meerjarenplan Stichting Present Harderwijk 1. Inleiding Stichting Present Harderwijk is onderdeel van een landelijke netwerk (Stichting Present Nederland) dat inmiddels ongeveer 80 lokale stichtingen

Nadere informatie

Stichting Present Rotterdam

Stichting Present Rotterdam Stichting Present Rotterdam Sociaal Jaarverslag 2012 Present Rotterdam slaat een brug tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen worden W www.stichtingpresent-rotterdam.nl E

Nadere informatie

Verslaglegging bestuur

Verslaglegging bestuur Verslaglegging bestuur Als bestuur van het Stichting Present Putten (Present Putten) kijken we met een tevreden blik terug op het jaar 2014. Present Putten heeft veel betekenisvolle projecten mogelijk

Nadere informatie

Stichting Present Rotterdam

Stichting Present Rotterdam Stichting Present Rotterdam Sociaal Jaarverslag 2014 Present Rotterdam slaat een brug tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen worden W www.presentrotterdam.nl E info@presentrotterdam.nl

Nadere informatie

Moniek Kars - Algemeen Coördinator December 2014. Postbus 8095 Stationsweg 109 6710 AB Ede 6711 PN Ede Telefoon: 06-45450377 info@presentede.

Moniek Kars - Algemeen Coördinator December 2014. Postbus 8095 Stationsweg 109 6710 AB Ede 6711 PN Ede Telefoon: 06-45450377 info@presentede. Moniek Kars - Algemeen Coördinator December 2014 Postadres: Bezoekadres: Postbus 8095 Stationsweg 109 6710 AB Ede 6711 PN Ede Telefoon: 06-45450377 E-mail: info@presentede.nl Website: www.presentede.nl

Nadere informatie

1.1 Vertrouwen en verbondenheid 4 1.2 Partners 4 1.3 De ontwikkeling van Present 5 1.4 Landelijke verbreding 5

1.1 Vertrouwen en verbondenheid 4 1.2 Partners 4 1.3 De ontwikkeling van Present 5 1.4 Landelijke verbreding 5 Strategisch plan Stichting Present Harderwijk 2011-2014 Een brug slaan tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen worden Inhoudsopgave STRATEGISCH PLAN STICHTING PRESENT

Nadere informatie

Jaarverslag. Stichting Present Walcheren

Jaarverslag. Stichting Present Walcheren Jaarverslag Stichting Present Walcheren 2014 Een brug slaan tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen worden 1 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Voorwoord... 3 3. Comité

Nadere informatie

Strategisch Plan STICHTING PRESENT GOUDA

Strategisch Plan STICHTING PRESENT GOUDA Strategisch Plan STICHTING PRESENT GOUDA 2012-2014 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 2 1 INLEIDING 3 1.1 MISSIE EN VISIE 3 1.2 DE ONTWIKKELING VAN PRESENT 4 2 SUCCESFACTOREN VAN DE PRESENT-FORMULE 5 2.1 HET

Nadere informatie

Jaarverslag 2009. Stichting Present Ede. aanwezig in het hier-en-nu als cadeau voor die ander

Jaarverslag 2009. Stichting Present Ede. aanwezig in het hier-en-nu als cadeau voor die ander Jaarverslag 2009 Stichting Present Ede aanwezig in het hier-en-nu als cadeau voor die ander Stichting Present Ede is opgericht op 22 juni 2009. De akte van oprichting is verleden door notaris mr. P.T.A.

Nadere informatie

Wij slaan graag een brug tussen mensen die willen helpen en zij die dat nodig zijn Jaarverslag Stichting Present Zuidoost Groningen 2017

Wij slaan graag een brug tussen mensen die willen helpen en zij die dat nodig zijn Jaarverslag Stichting Present Zuidoost Groningen 2017 Wij slaan graag een brug tussen mensen die willen helpen en zij die dat nodig zijn Jaarverslag Stichting Present Zuidoost Groningen 2017 Stichting Present Zuidoost Groningen Postbus 12 9665 ZG Oude Pekela

Nadere informatie

//////////////////////////////// Stichting Present Delft heeft als kernactiviteit het begeleiden van vrijwilligers die zich willen inzetten voor

//////////////////////////////// Stichting Present Delft heeft als kernactiviteit het begeleiden van vrijwilligers die zich willen inzetten voor JAARVERSLAG 2014 //////////////////////////////// Stichting Present Delft heeft als kernactiviteit het begeleiden van vrijwilligers die zich willen inzetten voor kwetsbare mensen in Delft. Onze missie

Nadere informatie

Samenvatting. 2012 is opnieuw een jaar van uitbouwen van Stichting Present Gouda geweest met beperkte financiële middelen.

Samenvatting. 2012 is opnieuw een jaar van uitbouwen van Stichting Present Gouda geweest met beperkte financiële middelen. Jaarrapportage 2012 Deze presentatie is een rapportage van de activiteiten van Stichting Present Gouda in 2012 en is bedoeld als verantwoording voor de activiteiten die zijn ontplooid. Samenvatting 2012

Nadere informatie

Strategisch Plan STICHTING PRESENT DELFT. Terugkijken op de start Present Delft op weg naar 2020

Strategisch Plan STICHTING PRESENT DELFT. Terugkijken op de start Present Delft op weg naar 2020 Stichting Present Delft Van Bleijswijckstraat 91 2613 RR Delft info@presentdelft.nl www.presentdelft.nl Bank: NL15RABO0105199583 KVK: 58368019 Strategisch Plan STICHTING PRESENT DELFT Terugkijken op de

Nadere informatie

Voorwoord. Wij blijven Present in deze mooie stad Rotterdam, bouwt ook u dit jaar weer mee?

Voorwoord. Wij blijven Present in deze mooie stad Rotterdam, bouwt ook u dit jaar weer mee? 1 JAARPLAN 2017 Voorwoord Nadenkend over de toekomst, kijken we ook altijd even terug. Jaren van Present zijn in Rotterdam laten haar sporen na. We worden goed gevonden door vrijwilligers, hulpverleners

Nadere informatie

Van betekenis...in Zeewolde

Van betekenis...in Zeewolde Van betekenis......in Zeewolde Postbus161 161 Postbus 3890AD ADZeewolde Zeewolde 3890 0626 2601 0180 8007 07 06 KvK-nummer54810043 54810043 KvK-nummer: Regiobank 85.00.30.528 IBAN: NL54 RBRB 0850 0305

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2017 STICHTING PRESENT OLDENZAAL

JAARVERSLAG 2017 STICHTING PRESENT OLDENZAAL JAARVERSLAG 2017 STICHTING PRESENT OLDENZAAL Een brug slaan tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen kunnen worden Nijverheidsstraat 97 7575 BH Oldenzaal Tel: 06 52 86 25

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 Winnaar Gouden Turf:

Jaarverslag 2013 Winnaar Gouden Turf: Jaarverslag 2013 Winnaar Gouden Turf: 1 Inleiding Een jaar waarin weer veel is veranderd en aangepakt. Sinds 25 mei 2013 is de naam van de stichting gewijzigd in Stichting Present Zuidoost Friesland. Reden

Nadere informatie

Stichting Present Winterswijk

Stichting Present Winterswijk College van B&W / WMO-raad t.a.v. mevr. G. Rauwerdink Postbus 101 7100 AC Winterswijk stichting present winterswijk Betreft: Aanvraag subsidie Innovatiefonds gemeente Winterswijk 1. Gegevens aanvrager

Nadere informatie

Strategisch beleid 2013-2015

Strategisch beleid 2013-2015 Strategisch beleid 2013-2015 Een brug slaan tussen mensen die willen geven en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Drachten, 13 december 2013 - - 1 - - Inhoud Hoofdstuk 1. Inleiding... - 3 - Hoofdstuk

Nadere informatie

Stichting Present Veenendaal

Stichting Present Veenendaal 0 Strategisch plan Stichting Present Veenendaal 2013-2016 Een brug slaan tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen worden April 2013 1 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014. Samen Present! voor en door bewoners van West-Betuwe

JAARVERSLAG 2014. Samen Present! voor en door bewoners van West-Betuwe JAARVERSLAG 2014 Samen Present! voor en door bewoners van West-Betuwe INHOUDSOPGAVE Voorwoord... 1 1. Missie, aanpak en doelstellingen 2014. 4 2. Begeleiding groepen..... 6 3. Samenwerking met maatschappelijke

Nadere informatie

Jaarplan schooljaar

Jaarplan schooljaar Jaarplan schooljaar 2013-2014 Arnhem, september 2013 Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2013-2014. Dit jaarplan bevat de uitgangspunten en doelen die centraal staan bij de invulling van het betreffende

Nadere informatie

Stichting Present de Bevelanden

Stichting Present de Bevelanden Jaarplan 2017 Stichting Present de Bevelanden MISSIE Stichting Present de Bevelanden wil de makelaar zijn die groepen mensen die best eens een keer wat voor een ander willen doen, verbindt aan hen die

Nadere informatie

STRATEGISCH PLAN STICHTING PRESENT NUNSPEET

STRATEGISCH PLAN STICHTING PRESENT NUNSPEET Strategisch plan Stichting Present Nunspeet 2015-2018 Een brug slaan tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen worden Inhoudsopgave STRATEGISCH PLAN STICHTING PRESENT

Nadere informatie

Beleidsplan. stichting Hof van Nagele. beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12

Beleidsplan. stichting Hof van Nagele. beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12 Beleidsplan stichting Hof van Nagele beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12 Inhoudsopgave Voorwoord 1 Missie, Visie, Doelen 2 Doelen 2 Bestuur 3 Werkwijze 3 Beheer en besteding van gelden

Nadere informatie

Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017

Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017 Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017 Het is belangrijk dat kinderen al jong kennis maken met bedrijven en beroepen. Roefelen maakt dat mogelijk. De in 2011 opgerichte

Nadere informatie

Inhoud. Jaarverslag 2013 Present Noord-Groningen 3

Inhoud. Jaarverslag 2013 Present Noord-Groningen 3 Jaarverslag 2013 Inhoud 1. Voorwoord... 4 2. Inleiding... 5 3. Onze organisatie... 6 4. Onze werkwijze... 7 5. Relatie met Present Nederland... 8 6. Evaluatie 2013... 9 6.1. Algemeen... 9 6.2. Het operationele

Nadere informatie

NETWERK NIEUW ROTTERDAM

NETWERK NIEUW ROTTERDAM NETWERK NIEUW ROTTERDAM JAARVERSLAG 2017 HULP EN NETWERK BIEDEN AAN EENZAME EN KW ETSBARE ROTTERDAMMERS 1 OPRICHTERS NETWERK NIEUW ROTTERDAM: PAULINE BUDDING EN HENRIEKE VAN TOOR 2 INHOUD Voorwoord...

Nadere informatie

Jaarplan 2018 Stichting Present Assen

Jaarplan 2018 Stichting Present Assen Jaarplan 2018 Stichting Present Assen Vertrouwen in de toekomst? Vertrouwen op elklaar! 1 Inhoud 1. Stichting Present Assen...3 2. Doelstelling 2018..4 2.1. Regulier werk...4 2.2. Present en Asielzoekers/AZC......4

Nadere informatie

Jaarverslag. Stichting Present Walcheren

Jaarverslag. Stichting Present Walcheren Jaarverslag Stichting Present Walcheren 2017 Een brug slaan tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen worden Jaarverslag Present Walcheren 2017 1 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave...

Nadere informatie

Projectplan uitrol Present naar Achterhoek / Winterswijk

Projectplan uitrol Present naar Achterhoek / Winterswijk Aanleiding Present is een landelijke organisatie, werkzaam in inmiddels in ong 130 gemeenten. In 2014 is de eerste Achterhoekse Stichting Present in Doetinchem opgericht. Deze stichting is zeer succesvol.

Nadere informatie

Jaarplan. Schooljaar

Jaarplan. Schooljaar Jaarplan Schooljaar 2014-2015 Arnhem, augustus 2014 Beste betrokkene, Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2014-2015. We hebben het vorig schooljaar geëvalueerd en antwoord gegeven op de vragen: Wat doen

Nadere informatie

Formule onder de loep

Formule onder de loep Formule onder de loep Uitgangspunten en grenzen verkennen Marleen de Vries, Present NL Gezamenlijk beeld Doel van focussessie Helderheid over uitgangspunten Gesprek over formule en uniciteit Zicht op vraagstukken

Nadere informatie

Moeder- en kindcentrum

Moeder- en kindcentrum Moeder- en kindcentrum Jaarverslag 2012 'Een Duurzame Toekomst 2011-2014' Februari 2013 Moeder- en Kindcentrum Bij-1 Schimmelweg 1 2524 VT Den Haag 070 785 58 20 06 19 45 43 47 info@bij-1.nl Stichting

Nadere informatie

Jaarrapportage 2011. Deze presentatie is een rapportage van de. en is bedoeld als verantwoording voor de activiteiten die zijn ontplooid.

Jaarrapportage 2011. Deze presentatie is een rapportage van de. en is bedoeld als verantwoording voor de activiteiten die zijn ontplooid. Jaarrapportage 2011 Deze presentatie is een rapportage van de activiteiten van Stichting Present Gouda in 2011 en is bedoeld als verantwoording voor de activiteiten die zijn ontplooid. Samenvatting 2011

Nadere informatie

Present Utrecht in 2017

Present Utrecht in 2017 stichting utrecht Present Utrecht in 2017 1.907 vrijwilligers SAMEN 6.314 uur 164 sociaal een gezellige ontmoeting voor ruim 2.300 Utrechters! 292 MEER DAN 250 Utrechters kregen een fijner thuis én een

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Jaarverslag 2013 Stichting Present Leeuwarden

Jaarverslag 2013. Jaarverslag 2013 Stichting Present Leeuwarden Jaarverslag 2013 1 Inhoud Jaarverslag 2013... 1 Inhoud... 2 Eerste lustrum voor SPL... 3 Cijfers... 4 Gegevens Kerken 2013 die groepen ingezet hebben... 5 Gegevens overige organisaties 2013 die groepen

Nadere informatie

``` JAARVERSLAG 2017

``` JAARVERSLAG 2017 ``` //////////////////////////// Stichting Present Delft heeft als kernactiviteit het begeleiden van vrijwilligers die zich willen inzetten voor kwetsbare mensen in Delft. Onze missie is om vrijwilligers

Nadere informatie

Meerjaren Beleidsplan Stichting WOON

Meerjaren Beleidsplan Stichting WOON Meerjaren Beleidsplan Stichting WOON definitief Inhoud Voorwoord... 2 Inleiding... 2 Visie en missie Stichting WOON... Missie... Visie... Missie Woontrainingshuis Kortgerecht... Visie Woontrainingshuis

Nadere informatie

Plek Empathie Rust Ruimte Ontmoeting Niets hoeft

Plek Empathie Rust Ruimte Ontmoeting Niets hoeft Plek Empathie Rust Ruimte Ontmoeting Niets hoeft Missie en visie In ons dorp Voorthuizen, waar we inlevend omgaan met mensen, nemen we onze plek in. We zijn graag een plek van rust, waar we aan iedereen

Nadere informatie

1.2 Partners... 4 1.3 De ontwikkeling van Present... 5 1.4 Landelijke verbreding... 5

1.2 Partners... 4 1.3 De ontwikkeling van Present... 5 1.4 Landelijke verbreding... 5 Strategisch plan Stichting Present Purmerend 2012-2015 Een brug slaan tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen worden 1 Inhoudsopgave Inhoud Voorwoord... 3 1.2 Partners...

Nadere informatie

Jaarplan 2014 PRESENT IN DE NOORDOOSTPOLDER

Jaarplan 2014 PRESENT IN DE NOORDOOSTPOLDER Jaarplan 2014 Jaarplan 2014 PRESENT IN DE NOORDOOSTPOLDER ///////////////////////////////// VRIJWILLIGER: IK VOND HET BIJZONDER OM IEMAND WEER RUIMTE TE KUNNEN GEVEN OM TE LEVEN. LETTERLIJK EN FIGUURLIJK.

Nadere informatie

Stichting Al Mohcinine Feijenoord. Beleidsplan 2012-2014

Stichting Al Mohcinine Feijenoord. Beleidsplan 2012-2014 Stichting Al Mohcinine Feijenoord Beleidsplan 2012-2014 1. Het beleidsplan Vrijwilligers van Stichting Al Mohcinine hebben veel geïnvesteerd in het buurt ouders project. Een project die gedragen wordt

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: zet ideeën van jongeren om in daden Jongeren 12 23 jaar We willen graag in gesprek met jongeren die een positieve

Nadere informatie

Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt!

Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt! Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt! Emma s Hof Den Haag Aanvraag indienen Op de website www.fonds1818.nl kunt u het digitale aanvraagformulier invullen. Of u stuurt een uitgewerkt projectplan

Nadere informatie

In een dag verlichten wat al maandenlang donker is

In een dag verlichten wat al maandenlang donker is In een dag verlichten wat al maandenlang donker is stichting enschede Informatie voor bedrijven Een praktische én leuke manier van maatschappelijk verantwoord ondernemen Bedrijven willen meer dan winst

Nadere informatie

Stichting Jong & Zwanger Beleidsplan

Stichting Jong & Zwanger Beleidsplan Stichting Jong & Zwanger Beleidsplan Mei 2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Algemeen 4 2.1 Achtergrond 2.2 Onderbouwing 3. Identiteit 6 3.1 Missie & visie 3.2 Doelstelling 3.3 Strategie 4. Organisatie

Nadere informatie

Samen Present! voor en door bewoners van West-Betuwe

Samen Present! voor en door bewoners van West-Betuwe JAARVERSLAG 2013 Samen Present! voor en door bewoners van West-Betuwe INHOUDSOPGAVE Voorwoord... 1 1. Missie, aanpak en doelstellingen 2013. 4 2. Begeleiding groepen..... 6 3. Samenwerking met maatschappelijke

Nadere informatie

JAARPLAN 2015 PRESENT WEST-BETUWE

JAARPLAN 2015 PRESENT WEST-BETUWE Jaarplan 2015 Stichting Present West-Betuwe pag. 1 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Hoofdstuk 1 Missie & doel... 4 Hoofdstuk 2 Projecten... 6 Hoofdstuk 3 Organisatie... 7 Hoofdstuk 4 Duurzaamheid... 8 Bijlage

Nadere informatie

VINCENTIUSVERENIGING SCHIJNDEL BELEIDSPLAN Schijndel, april 2016

VINCENTIUSVERENIGING SCHIJNDEL BELEIDSPLAN Schijndel, april 2016 VINCENTIUSVERENIGING SCHIJNDEL BELEIDSPLAN 2016-2019 Schijndel, april 2016 definitief vastgesteld in de ledenvergadering van zondag 22 mei 2016 INHOUD 1. INLEIDING 2. MISSIE 3. DOELSTELLING 4. LEDEN, BESTUUR

Nadere informatie

Jaarverslag. Postbus 161 3890 AD Zeewolde 06 26 01 80 07 info@stichtingpresent-zeewolde.nl www.stichtingpresent-zeewolde.nl KvK-nummer: 54810043

Jaarverslag. Postbus 161 3890 AD Zeewolde 06 26 01 80 07 info@stichtingpresent-zeewolde.nl www.stichtingpresent-zeewolde.nl KvK-nummer: 54810043 Jaarverslag IBAN: NL54 Regiobank RBRB 0850 85.00.30.528 0305 2012 2013 Jaarverslag Stichting Present Zeewolde 2012-2013 Inhoudsopgave: 1.0 Inleiding 2.0 Missie & Visie 3.0 Werkwijze & Projectaanpak 4.0

Nadere informatie

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen kerk en stage Maatschappelijke stage in en rond de kerk In 7 stappen Werkboek In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage Inhoudsopgave In zeven stappen aan de slag met maatschappelijke stage 4

Nadere informatie

2014-2018. Publieksversie 20-05-2014 M A T H E N E S S E R L A A N 3 0 5 - B 3 0 2 1 H K R O T T E R D A M

2014-2018. Publieksversie 20-05-2014 M A T H E N E S S E R L A A N 3 0 5 - B 3 0 2 1 H K R O T T E R D A M STRATEGISCH PLAN SINT LAURENSFONDS 2014-2018 ZORG DR A GEN DA T KWETS BARE JE UGDI GEN E N OUDEREN ( BL I J VE N) MEEDOEN IN DE ROT TER DA M SE MAATS C HAPPIJ Publieksversie 20-05-2014 M A T H E N E S

Nadere informatie

Jaarverslag Jaarverslag 2016 Stichting Present Zuidoost Friesland

Jaarverslag Jaarverslag 2016 Stichting Present Zuidoost Friesland Jaarverslag 2016 1 Inleiding. De impact van Present op de omgeving. Er zijn mensen die willen helpen en mensen die hulp nodig hebben. Dat is een vast gegeven. De uitdaging voor Stichting Present ZO Friesland

Nadere informatie

Kan ik hier stage lopen??

Kan ik hier stage lopen?? Kan ik hier stage lopen?? Mogelijkheden voor maatschappelijke stage in de parochie. Uitgave van: Pastorale Dienstverlening bisdom Rotterdam Informatieve websites www.samenlevenkunjeleren.nl/scholen/praktijkvoorbeelden

Nadere informatie

Beleidsplan SchuldHulpMaatje Zoetermeer 2013-2015

Beleidsplan SchuldHulpMaatje Zoetermeer 2013-2015 Beleidsplan SchuldHulpMaatje Zoetermeer 2013-2015 Voorwoord Een belangrijke kerkelijke/diaconale missie luidt: helpen wie geen helper heeft. Naast de reeds eeuwenoude diaconale hulpverlening aan gezinnen

Nadere informatie

Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave:

Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave: 8 november 2017 Lectoraat Welzijn Nieuwe Stijl Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave: verbinding met inwoners en met hun sociale netwerken; integrale benadering van inwoners met hun vraag; ontwikkeling

Nadere informatie

Projectplan Meet en Connect

Projectplan Meet en Connect Projectplan Meet en Connect Aanleiding Via de media worden we regelmatig geconfronteerd met de onveilige situatie in delen van de wereld. Met als gevolg een toename van het aantal vluchtelingen in Europa.

Nadere informatie

Strategisch plan

Strategisch plan Strategisch plan 2016-2018 Een brug slaan tussen mensen die hun talenten aanbieden aan mensen die daarmee geholpen kunnen worden Inhoudsopgave Pagina Voorwoord 3 1. Samenvatting 4 2. Een formule die beweging

Nadere informatie

Jaarplan 2016 Inhoudsopgave:

Jaarplan 2016 Inhoudsopgave: Jaarplan 2016 Inhoudsopgave: Missie en kerndoel Subdoelen om kerndoel te bereiken Doelen en acties 2016 naar aanleiding van de subdoelen Begroting Missie en kerndoel Heerenveen brengt een beweging op gang

Nadere informatie

Jaarverslag. Stichting Present Walcheren

Jaarverslag. Stichting Present Walcheren Jaarverslag Stichting Present Walcheren 2013 Een brug slaan tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen worden 1 Voorwoord Intussen zijn we als Stichting Present Walcheren (voortaan

Nadere informatie

Een brug slaan tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen worden

Een brug slaan tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen worden Strategisch plan Stichting Present Elburg 2012-2015 Een brug slaan tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen worden Inhoud Voorwoord... 3 Hoofdstuk 1 Een formule die

Nadere informatie