Welkom bij de havens aan het Twentekanaal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welkom bij de havens aan het Twentekanaal"

Transcriptie

1 Mainport van Oost-Nederland Welkom bij de havens aan het Twentekanaal Eind 2014 gingen de gemeenteraden van Hengelo, Enschede, Almelo, Lochem en Hof van Twente akkoord met het voorstel voor een Gemeenschappelijk Havenbeheer Twentekanalen (GHT). De colleges van deze gemeenten tekenden in januari de samenwerkingsovereenkomst. Nu focust het GHT met veel ambitie op uniforme beheeren uitvoerende taken, meer deskundigheid en een grotere slagkracht voor logistiek en vervoer over water. In deze nieuwsbrief vindt u een terugkoppeling van de activiteiten en nemen we u mee in de ontwikkelingen. In deze uitgave: > Netwerkorganisatie en uitvoeringsprogramma > Website in ontwikkeling > Eén loket voor havengelden > Havenveiligheidsplan > Ruimere vaarweg Twentekanalen > Onderzoek haveninfrastructuur Havenbedrijf Twente is een samenwerkingsverband van de gemeenten Almelo, Enschede, Hengelo, Hof van Twente en Lochem.

2 Het plan schetst een beeld van de ambitie en opgave, de havengerelateerde ontwikkelingen en kansen ty Netwerkorganisatie en uitvoeringsprogramma In de vergadering van het Bestuurlijk Havenoverleg van 16 september 2015 is het plan van aanpak voor de verdere ontwikkeling en professionalisering van het gemeenschappelijk havenbeheer goedgekeurd. In dit overleg hebben de wethouders economie en/of havenzaken van de vijf gemeenten zitting. Het plan schetst een beeld van de ambitie en opgave, de havengerelateerde ontwikkelingen en kansen, de thema s en het uitvoeringsprogramma waar we de komende twee jaar aan zullen werken. Ook is de (net)werkorganisatie omschreven, die belast is met de uitvoering van het programma. Inmiddels heeft het GHT vijf werkgroepen samengesteld die de volgende thema s uitwerken: Havengerelateerde assets in beeld en toekomstproof (werkgroep Infrastructuur ); Vlot onderweg in een veilig en leefbaar havengebied (werkgroep Veiligheid ); Een herkenbaar gezicht en profiel (werkgroep Profilering ); Doorontwikkelen havengebieden en stimuleren vervoer over water (werkgroep Economie ); Een nieuwe entiteit als wenkend perspectief (werkgroep Organisatie ). Eén loket voor havengelden Het Gemeenschappelijk Belastingkantoor Twente (GBT) handelt de heffing en invordering van de haven-, kade- en opslaggelden af voor de vijf gemeenten. De inning van havengelden wordt via een webportaal geautomatiseerd. Het portaal is onderdeel van de nieuwe website voor het GHT en heeft een koppeling met de systemen van het GBT. Dit is vanaf 1 maart operationeel. Verder heeft het bestuur ingestemd met een voorstel aan de gemeenten om de havengelden in 2016 niet te verhogen. Voor de begroting van 2017 volgt een voorstel, met daarin een eenduidig indexeringspercentage en een differentiatie in tarieven, die is gebaseerd op de mate waarin schepen een bijdrage leveren aan een beter milieu. Daarmee belonen we het gebruik van schone motoren. Graag geven we u de gelegenheid om de havengebieden vanuit schippersperspectief met eigen ogen te komen bekijken. Dit voorjaar organiseren we een aftrapbijeenkomst. U ontvangt hier nog een uitnodiging voor.

3 Goede veiligheidsplannen zijn noodzakelijk. safety Havenveiligheidsplan Door de terroristische aanslagen van 9/11 werd pijnlijk duidelijk welke risico s er wereldwijd zijn voor het logistieke proces. Transport over water is ook een zeer belangrijk aandachtspunt. De Europese en nationale wet- en regelgeving stonden niet in verhouding tot de risico s en werden aangepast. De recente aanslagen in Parijs bevestigen nogmaals de kwetsbaarheid en dat goede veiligheidsplannen noodzakelijk zijn. Voor de havens en havenfaciliteiten, die zeewaardige vrachtschepen met een bruto laadvermogen van meer dan 500 ton afhandelen, gelden Europese wetten en regels. Het gaat om de EU-verordening 725/2004 en de EU-richtlijn 2005/65/EG, voor het verhogen van de veiligheid van havens. Deze zijn vertaald in de Nationale Havenbeveiligingswet. Zeewaardige schepen, de zogenaamde short sea coasters, maken momenteel zeer beperkt gebruik van de Twentekanalen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft hiervoor aandacht gevraagd in het kader van terrorismebestrijding. Dit heeft ook een relatie met het gemeenschappelijk havenbeheer. Een goed havenbeveiligingsplan biedt bovendien kansen. Het betekent dat voor goederen, die met short sea coasters van Europese landen afkomstig zijn, geen overslag hoeft plaats te vinden in de zeehavens van Rotterdam of Amsterdam. Dat kan gewoon in onze regio en kan bovendien leiden tot een kostenbesparing. Een goed havenveiligheidsplan biedt kansen.

4 Brug- en sluisbediening Rijkswaterstaat moet bezuinigen op de bediening van bruggen en sluizen in Overijssel. Als het beleid niet verandert, resulteert dit in minder bedienuren. De service aan de gebruikers van de Twentekanalen komt daardoor onder druk te staan. Het tast de concurrentiepositie van de binnenvaart in Twente aan, met negatieve gevolgen voor het rendement van de bedrijven, die mede afhankelijk zijn van vervoer over water. Met Rijkswaterstaat zijn in het kader van Beter Benutten afspraken gemaakt over een meer robuuste manier van bediening van de objecten in de vaarwegen in Overijssel, waar de Twentekanalen onderdeel van zijn. De sluizen in Hengelo en Delden worden vanaf 2018 volcontinu op afstand bediend vanuit Eefde, op enkele nachtelijke uren na (van zaterdag op zondag en van zondag op maandag). Tot dan zet Rijkswaterstaat de momenteel beschikbare capaciteit flexibel in om het bedrijfsleven zo goed mogelijk te faciliteren. De provincie Overijssel en Regio Twente hebben een substantiële financiële bijdrage toegezegd om deze bediening op afstand (en daarmee een veel beter vaarwegproduct) mogelijk te maken. Ondertekening van de overeenkomst tussen de Minister van Infrastructuur en Milieu en de provincie Overijssel is gepland op 18 februari a.s. Renovatie sluizen Over de lengte van de maximale stremmingsduur verschillen Rijkswaterstaat en het bedrijfsleven van inzicht. De voorgestelde stremmingsduur van maximaal 35 aaneengesloten dagen stuit op grote bezwaren en leidt tot een schadepost van enkele miljoenen voor het bedrijfsleven. Er is inmiddels vanuit het bedrijfsleven (Port of Twente), ondersteund door het GHT, een lobbytraject gestart richting het Rijk om te bewerkstelligen dat de aaneengesloten periode van stremming fors wordt ingekort en daarmee de schade voor het bedrijfsleven wordt beperkt. Het bedrijfsleven (Port of Twente) is met steun van het GHT een lobbytraject gestart

5 Verruiming van de vaarweg: Goed voor de economie, maar ook voor het milieu. Ruimere vaarweg Twentekanalen Rijkswaterstaat is bezig met de voorbereidingen van de tweede fase van het verruimen van de vaarweg in de Twentekanalen. De verruiming is noodzakelijk om grotere schepen (klasse Va-schepen met een lengte van 110 meter, een breedte van 11,40 meter en een aflaaddiepte van 2,80 meter) te kunnen faciliteren. Dit is goed voor de economie, maar ook voor het milieu. Port of Twente heeft, als vereniging van logistieke ondernemers, met de overheden een intentieovereenkomst getekend om meer vervoer over water te realiseren. Als gevolg hiervan kan het aantal vrachtwagens over de weg in Twente dagelijks met 900 verminderen. Onderzoek haveninfrastructuur Binnenkort start een onderzoek naar de kwaliteit van de haveninfrastructuur van de havens van Enschede, Hengelo en Almelo. Doel van dit onderzoek is inzicht te krijgen in : de huidige constructie en kwaliteit van de havengerelateerde voorzieningen (kades, bodemprofiel, et cetera) de aanpassingen die nodig zijn om de grotere schepen ook daadwerkelijk te kunnen faciliteren in de havens de onderhouds- en investeringskosten. Voor de gemeenten Lochem en Hof van Twente is de haveninfrastructuur al op orde, of zijn er met Rijkswaterstaat afspraken om de nodige werken in combinatie met de verruiming van de vaarweg uit te voeren, zoals in de haven van Delden. Ook Enschede, Almelo en Hengelo hebben de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in de revitalisering van het havengebied, waarbij delen van de haveninfrastructuur ook voor grotere schepen geschikt zijn. Het inzicht helpt ons om met het bedrijfsleven en gemeenten afspraken te kunnen maken over een uitvoeringsprogramma en om (co)financiering vanuit verschillende fondsen (Europees, nationaal, provinciaal en regionaal) te kunnen organiseren.

6 Ambities Het samenwerkingsverband van de vijf gemeenten heeft de ambitie uit te groeien naar een bedrijf en een aansprekende binnenhaven van Nederland te zijn. Een die zich continu ontwikkelt op het gebied van veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid en waarde creëert voor de gebruikers (vervoerders) en het bedrijfsleven. GHT draagt aanzienlijk bij aan de economie en de werkgelegenheid in de regio en de directe omgeving, met de volgende resultaten voor ogen: Vervoer over water neemt substantieel toe. Dit drukken we uit in tonnages, containereenheden en vervoersbewegingen. Het aantal (havengerelateerde) bedrijven stijgt. Het aantal arbeidsplaatsen neemt toe. Het aantal vrachtwagens (en de uitstoot die zij produceren) neemt af. Dat heeft een gunstig effect op het milieu, de leefbaarheid en de veiligheid. Het Bruto Regionaal Product stijgt. Er staat een herkenbare organisatie, als partner van de aan water gerelateerde bedrijven en de logistieke sector. Op bestuurlijk en politiek vlak zijn tal van beslissingen genomen. Ondertussen is GHT op vele fronten actief. De komende periode wordt verder gewerkt aan: Communicatiestrategie en middelen Beheer- en uitvoeringsprogramma haveninfrastructuur Samenwerking met Port of Rotterdam en Port of Amsterdam Herijken en ontwikkelen gezamenlijke havenvisie Herijking havengelden 2017 in relatie tot duurzaamheid Website online! We hebben een beeldmerk ontwikkeld om Havenbedrijf Twente zichtbaar te maken. Het is strak en eigentijds vormgegeven met herkenbare elementen, zoals een bolder in de H en een vloeiende golf in de T. De kleuren zijn grijs en petrol. Havenbedrijf Twente heeft naast de vier Twentse gemeenten Hof van Twente, Hengelo, Almelo en Enschede ook Lochem als eigenaar. Een nadrukkelijke visuele link met Twente is daarom achterwege gelaten. Op de website, presenteren we Havenbedrijf Twente als Mainport van Oost-Nederland. De website is in de lucht en biedt informatie over de havens, feiten en cijfers, veiligheid en toezicht, havenontwikkeling (werkzaamheden Rijkswaterstaat) en nieuws. Over Havenbedrijf Twente Als mainport van Oost-Nederland verbindt Havenbedrijf Twente vervoerders en bedrijven met de meest dynamische mainport van Oost-Nederland: de binnenhavens van Lochem, Hof van Twente, Hengelo, Almelo en Enschede. Een goede bereikbaarheid over water in Oost-Nederland biedt kansen om duurzaam en op wereldniveau economische activiteiten te ontplooien en te versterken. Met alle havenzaken onder één dak faciliteert Havenbedrijf Twente die industriële ontwikkeling op regionaal, nationaal en internationaal niveau. Havenbedrijf Twente Stationsstraat GX Almelo (Javatoren, 11e verdieping) Havenmanager: Gerry Waanders Telefoon: (06) info@havenbedrijftwente.nl Havenbedrijf Twente is een samenwerkingsverband van de gemeenten Almelo, Enschede, Hengelo, Hof van Twente en Lochem.

Actualisering Binnenhavenvisie Twentekanalen

Actualisering Binnenhavenvisie Twentekanalen Actualisering Binnenhavenvisie Twentekanalen Presentatie informatiebijeenkomst Peter Colon Partner 1 maart 2017 Buck Consultants International Postbus 1456 6501 BL Nijmegen Telnr : 024 379 02 22 Fax :

Nadere informatie

Gemeenschappelijk Havenbeheer Twentekanalen

Gemeenschappelijk Havenbeheer Twentekanalen Gemeenschappelijk Havenbeheer Twentekanalen Inhoud presentatie Mariska ten Heuw Aanleiding (waarom de focus op de havens, waarom samenwerken) De kansen Huidige ontwikkelingen in de havens Harrie Huitema

Nadere informatie

Jaarverslag gemeenschappelijk Havenbedrijf Twente

Jaarverslag gemeenschappelijk Havenbedrijf Twente Burgemeester en wethouders van Gemeente Enschede Postbus 20 7500 AA Enschede Adres E-mail Website Havenbedrijf Twente Wolbes Landen 9a 7627 PS Bornerbroek info@havenbedrijftwente.nl www.havenbedrijftwente.nl

Nadere informatie

Opwaardering Twentekanalen. Economische stimulans Oost-Nederland

Opwaardering Twentekanalen. Economische stimulans Oost-Nederland Opwaardering Twentekanalen Economische stimulans Oost-Nederland 21 oktober 2014 Onderwerpen Wat doet? en de Twentekanalen Sluis Eefde Verruiming Twentekanalen Wat doet? Organisatie doel Eén RWS, Samen

Nadere informatie

Mainport en blueports: samenwerken aan multimodaal netwerk

Mainport en blueports: samenwerken aan multimodaal netwerk Mainport en blueports: samenwerken aan multimodaal netwerk Jaarcongres Nederlandse Vereniging van Binnenhavens, Venlo, 5 oktober 2012 Hans Smits, CEO Havenbedrijf Rotterdam N.V. 1 Haven Rotterdam in cijfers

Nadere informatie

Nieuwsbrief Verruiming Twentekanalen fase 2

Nieuwsbrief Verruiming Twentekanalen fase 2 Lammertink, H.E.M. (BMO-COM) Van: Twentekanalen (DON) Verzonden: woensdag 18 februari 2015 18:35 Onderwerp: Nieuwsbrief Verruiming Twentekanalen fase 2 - nummer 5 Nummer 5 / 18 februari

Nadere informatie

Bedrijfsplan Gemeenschappelijk Havenbeheer Twentekanalen

Bedrijfsplan Gemeenschappelijk Havenbeheer Twentekanalen Bedrijfsplan Gemeenschappelijk Havenbeheer Twentekanalen 1 september 2014 1 Inhoudsopgave Blz. Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2 Het Gemeenschappelijk Havenbeheer Twentekanalen 4 2.1 De havens 5 2.2

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST GEMEENSCHAPPELIJK HAVENBEHEER TWENTEKANALEN

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST GEMEENSCHAPPELIJK HAVENBEHEER TWENTEKANALEN SAMENWERKINGSOVEREENKOMST GEMEENSCHAPPELIJK HAVENBEHEER TWENTEKANALEN De ondergetekenden, a. De gemeente Almelo, te dezen vertegenwoordigd door de heer J. van Marle, ter uitvoering van het besluit van

Nadere informatie

Binnenhavens Limburg. Algemene ledenvergadering ELC 30-11-2011

Binnenhavens Limburg. Algemene ledenvergadering ELC 30-11-2011 Binnenhavens Limburg Algemene ledenvergadering ELC 30-11-2011 1 2 1 Goederenstromen in Europa 3 Belang van binnenvaart in NL 4 2 Belang van binnenvaart Limburg (2010) 25.215 passages p.j.= 69 schepen per

Nadere informatie

C.H. Hartendorp BP TH

C.H. Hartendorp BP TH SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 10G201406 381501 / 381501 ONDERWERP Verzoek oprichten BI-zone Westermaat. C.H. Hartendorp BP TH AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

Koninklijke Schuttevaer-BLN

Koninklijke Schuttevaer-BLN Koninklijke Schuttevaer-BLN Beste leden, Hierbij de BLN / BLN-Koninklijke Schuttevaer nieuwsbrief met het volgende nieuws: 1. Wesel Dattelnkanaal; kleine sluizen gestremd vanwege personeelsgebrek 2. Amsterdam

Nadere informatie

Maritime & Transport Business Solutions. maritime & transport business solutions. Een sterk achterlandnetwerk ontwikkelen: Wie betaalt wat?

Maritime & Transport Business Solutions. maritime & transport business solutions. Een sterk achterlandnetwerk ontwikkelen: Wie betaalt wat? Wie betaalt wat? Frank Luisman 4 december 2012 Maritime & Transport Business Solutions maritime & transport business solutions Een sterk achterlandnetwerk ontwikkelen: Wie betaalt wat? Wie betaalt wat?

Nadere informatie

ScheepvaartVerkeersCentrum

ScheepvaartVerkeersCentrum ScheepvaartVerkeersCentrum Het landelijk ScheepvaartVerkeersCentrum (SVC) is onderdeel van Rijkswaterstaat en werkt aan uniform en optimaal management van het scheepvaartverkeer op de Rijkswateren in Nederland.

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST GEMEENSCHAPPELIJK HAVENBEHEER TWENTEKANALEN

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST GEMEENSCHAPPELIJK HAVENBEHEER TWENTEKANALEN Pagina 1 van 8 SAMENWERKINGSOVEREENKOMST GEMEENSCHAPPELIJK HAVENBEHEER TWENTEKANALEN De ondergetekenden, a. De gemeente Almelo, te dezen vertegenwoordigd door de heer/mevrouw..., ter uitvoering van het

Nadere informatie

H havenbedrijf twente

H havenbedrijf twente F.3.,.o. ia riqe- 5 JULI1.118 i Adres Havenbedrijf Twente, - f',"". s i 1 n I. 1! i D Wolbes Landen 9a Burgemeester en wethouders van Gemeente Hof van Twente Postbus 54 7470 AB Goor E-mail Website 7627

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst BIM/BZW 7 juli Voortgang uitwerking governance Havenschap Moerdijk

Informatiebijeenkomst BIM/BZW 7 juli Voortgang uitwerking governance Havenschap Moerdijk Informatiebijeenkomst BIM/BZW 7 juli 2016 Voortgang uitwerking governance Havenschap Moerdijk PROGRAMMA 1. Welkom Carel Jan Reuver en Geert Weijers, voorzitters BZW/BIM 2. Opening Ferdinand van den Oever

Nadere informatie

Titeldia Marijn van Schoote

Titeldia Marijn van Schoote Marijn van Schoote Haven- en industriegebied Meer dan 40 kilometer! 2 Rotterdamse haven: motor van de economie Havengebied: 12.643 ha (netto 5,978 ha) Werkgelegenheid: 175.000 mensen Toegevoegde waarde

Nadere informatie

Algemene informatie over het project Aanleiding voor het project

Algemene informatie over het project Aanleiding voor het project Projectformat Agenda van Twente Aanvrager: gemeente Almelo Project : Laad- en loskade XL Park Bijlagen: subsidieaanvraag Regio Twente bij Rijk m.b.t. ontsluiting kades XL Businesspark Twente Algemene informatie

Nadere informatie

Ontwikkelen Gemeenschappelijk Havenbedrijf Twentekanaal. UProjectplanU (concept)

Ontwikkelen Gemeenschappelijk Havenbedrijf Twentekanaal. UProjectplanU (concept) Ontwikkelen Gemeenschappelijk Havenbedrijf Twentekanaal UProjectplanU (concept) Hengelo, 26 april 2013 1 1. UInleiding/aanleiding De binnenhavens aan het Twentekanaal van de gemeenten Hengelo, Almelo,

Nadere informatie

Decentralisatie Uitkering Binnenhavens. Ronde Tafelbijeenkomst 16 april Voorzitter: Peter Colon, managing partner Buck Consultants International

Decentralisatie Uitkering Binnenhavens. Ronde Tafelbijeenkomst 16 april Voorzitter: Peter Colon, managing partner Buck Consultants International Decentralisatie Uitkering Binnenhavens Ronde Tafelbijeenkomst 16 april 2012 Voorzitter: Peter Colon, managing partner Buck Consultants International Agenda Welkom Uitdagingen voor de Nederlandse binnenhavens:

Nadere informatie

Wereldklasse doen! Havenbedrijf Rotterdam. Henk de Bruijn 25 september 2013. Copyright - Port of Rotterdam

Wereldklasse doen! Havenbedrijf Rotterdam. Henk de Bruijn 25 september 2013. Copyright - Port of Rotterdam Wereldklasse doen! Havenbedrijf Rotterdam Henk de Bruijn 25 september 2013 1 Haven- en industriegebied + 2 Havengebieden Maasvlakte Waal-/Eemhaven Europoort Botlek 3 Haven in cijfers Rotterdamse haven

Nadere informatie

RAADSBRIEF ONDERWERP. KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie

RAADSBRIEF ONDERWERP. KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie RAADSBRIEF ONDERWERP Beantwoording van de motie werkbudget economie KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie INLEIDING De aanleiding van deze raadsbrief is dat in 2016 besloten is om de OZB op panden

Nadere informatie

Wie betaalt wat? Victor Timmermans. Maritime & Transport Business Solutions Symposium IJsselmeeralliantie. 3 juni 2013

Wie betaalt wat? Victor Timmermans. Maritime & Transport Business Solutions Symposium IJsselmeeralliantie. 3 juni 2013 Wie betaalt wat? Victor Timmermans Maritime & Transport Business Solutions Symposium IJsselmeeralliantie maritime & transport business solutions Een sterk achterlandnetwerk ontwikkelen: Wie betaalt wat?

Nadere informatie

CONVENANT GOLD - LOGISTIEKE ACHTERLANDREGIO S

CONVENANT GOLD - LOGISTIEKE ACHTERLANDREGIO S + CONVENANT GOLD - LOGISTIEKE ACHTERLANDREGIO S Samenwerken aan de versterking van de logistieke achterlandregio s in Gelderland, Overijssel, Limburg en Drenthe CONVENANT GOLD - LOGISTIEKE ACHTERLANDREGIO

Nadere informatie

Werken aan mobiliteit levert winst op.

Werken aan mobiliteit levert winst op. Werken aan mobiliteit levert winst op. www.twentemobiel.nl Werken aan mobiliteit levert winst op Onze werk- en leefomgeving verandert. De digitale wereld, globalisering en toenemende verkeersdrukte vragen

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 11-10-2016 Agendapunt: Onderwerp: Cultuuragenda Kansen

Nadere informatie

Notitie afstemming Voortzetting Masterplan Havens Midden-Brabant en Logistics City.

Notitie afstemming Voortzetting Masterplan Havens Midden-Brabant en Logistics City. Notitie afstemming Voortzetting Masterplan Havens Midden-Brabant en Logistics City. Naar aanleiding van de Stuurgroep bijeenkomst van het Masterplan Havens Midden- Brabant heb ik gekeken naar de mogelijke

Nadere informatie

VOORGENOMEN BESPARING OP SLUISBEDIENING TWENTEKANALEN EFFECTEN EN ALTERNATIEVEN

VOORGENOMEN BESPARING OP SLUISBEDIENING TWENTEKANALEN EFFECTEN EN ALTERNATIEVEN VOORGENOMEN BESPARING OP SLUISBEDIENING TWENTEKANALEN EFFECTEN EN ALTERNATIEVEN Twente, 14 juni 2013 1 Port of Twenteis een vereniging van belanghebbenden in de logistieke sector in Twente. In Port of

Nadere informatie

Professionalisering Havenbeheer Twente. Managementrapport. Uitgevoerd in opdracht van:

Professionalisering Havenbeheer Twente. Managementrapport. Uitgevoerd in opdracht van: Professionalisering Havenbeheer Twente Managementrapport Uitgevoerd in opdracht van: Buck Consultants International Nijmegen, 25 november 2010 Inhoudsopgave Managementsamenvatting 1 Hoofdstuk 1 Inleiding

Nadere informatie

Analyse Prinsjesdag 2016 Troonrede & Miljoenennota

Analyse Prinsjesdag 2016 Troonrede & Miljoenennota Analyse Prinsjesdag 2016 Troonrede & Miljoenennota Inhoud 1. Samenvatting Miljoenennota en Troonrede 2. Advies Raad van State 3. Budgettair beleid per Ministerie 4. Vervolg 2016 Samenvatting Miljoenennota

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / M. Lode SB OA. Kredietaanvraag planvoorbereiding Twickeler Grensweg

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / M. Lode SB OA. Kredietaanvraag planvoorbereiding Twickeler Grensweg SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G201740 448860 / 448860 ONDERWERP M. Lode SB OA Kredietaanvraag planvoorbereiding AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelDekking bijdrage in kosten sluizen Zuid-Willemsvaart.

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelDekking bijdrage in kosten sluizen Zuid-Willemsvaart. gemeente Eindhoven Raadsnummer 11R4481 Inboeknummer 11bst01486 Beslisdatum B&W 30 augustus 2011 Dossiernummer 11.35.753 RaadsvoorstelDekking bijdrage in kosten sluizen Zuid-Willemsvaart. Inleiding Om Zuidoost-Brabant

Nadere informatie

Overeenkomst inzake bedieningsniveau sluizen en bruggen Maasroute Overeenkomst inzake bedieningsniveau sluizen en bruggen Maasroute

Overeenkomst inzake bedieningsniveau sluizen en bruggen Maasroute Overeenkomst inzake bedieningsniveau sluizen en bruggen Maasroute Overeenkomst inzake bedieningsniveau sluizen en bruggen Maasroute Overeenkomst inzake bedieningsniveau sluizen en bruggen Maasroute 6 november 2013 Overeenkomst inzake bedieningsniveau sluizen en bruggen

Nadere informatie

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS BOVENBOUW HAVO/VWO OPDRACHTEN DE HAVEN VAN ROTTERDAM Heel veel goederen die we gebruiken komen uit het buitenland. Het grootste deel komt via de haven

Nadere informatie

Voortgang inzet logistieke makelaars

Voortgang inzet logistieke makelaars Voortgang inzet logistieke makelaars Beter Benutten webinar van 12 april 2017 Jeroen Fanoy en Freek Boele Beter Benutten Zwolle Kampen is een gezamenlijk initiatief van het regionaal bedrijfsleven, Provincie

Nadere informatie

Ontwikkelingsplan Gemeenschappelijk Havenbeheer Twentekanalen Van idee naar werkelijkheid

Ontwikkelingsplan Gemeenschappelijk Havenbeheer Twentekanalen Van idee naar werkelijkheid Ontwikkelingsplan Gemeenschappelijk Havenbeheer Twentekanalen Van idee naar werkelijkheid (Concept) 18 december 2013 1 1. Inleiding De binnenhavens aan het Twentekanalen van de gemeenten Hengelo, Almelo,

Nadere informatie

Stichting Ommen Millenniumgemeente uitwerkingsplan 2012-2013. morgen is nu!

Stichting Ommen Millenniumgemeente uitwerkingsplan 2012-2013. morgen is nu! Stichting Ommen Millenniumgemeente uitwerkingsplan 2012-2013 morgen is nu! Stichting Ommen Millenniumgemeente (SOM) Ommen, juni 2012 1 0 inleiding Voor u ligt een uitwerkingsplan van de Stichting Millenniumgemeente

Nadere informatie

Actieplan binnenhavens Limburg Aanvraag quick wins ter verbetering van de binnenhavens, tweede tranche 2009

Actieplan binnenhavens Limburg Aanvraag quick wins ter verbetering van de binnenhavens, tweede tranche 2009 Actieplan binnenhavens Limburg Aanvraag quick wins ter verbetering van de binnenhavens, tweede tranche 2009 Provincie Limburg juni 2009 2 Actieplan binnenhavens Limburg Inhoud 1 INLEIDING...5 2 SELECTIE

Nadere informatie

Vrijwel allen hier aanwezig hebben daar een bijdrage groot of klein aan geleverd. Daarom aan iedereen: Veel dank!

Vrijwel allen hier aanwezig hebben daar een bijdrage groot of klein aan geleverd. Daarom aan iedereen: Veel dank! - LET OP: ALLEEN HET GESPROKEN WOORD GELDT - Openingswoord Locoburgemeester Gehrels bij de ondertekening verzelfstandiging Haven Amsterdam op donderdag 21 maart 2013 Dames en heren, Excellentie, Het is

Nadere informatie

Een voortvarende aanpak voor professionalisering van de Nederlandse binnenhavens

Een voortvarende aanpak voor professionalisering van de Nederlandse binnenhavens Een voortvarende aanpak voor professionalisering van de Nederlandse binnenhavens Irene van Dongen Buck Consultants International irene.dongen@bciglobal.com Bijdrage aan het Colloquium Vervoersplanologisch

Nadere informatie

Port of Amsterdam en DMS. Congres SharePoint

Port of Amsterdam en DMS. Congres SharePoint Port of Amsterdam en DMS Congres SharePoint Port of partnerships Utrecht, 23 september 2014 Overzicht Havens Amsterdam (NZKG) 2 Haven Amsterdam Algemene informatie Zeehaven nr. 4 in Europa Cacaohaven nr.

Nadere informatie

Sluis Kornwerderzand op maat voor de toekomst. Een impuls voor de Nederlandse economie

Sluis Kornwerderzand op maat voor de toekomst. Een impuls voor de Nederlandse economie Sluis Kornwerderzand op maat voor de toekomst Een impuls voor de Nederlandse economie Sluis Kornwerderzand De sluis bij Kornwerderzand op de Afsluitdijk dateert van 1928 heeft beperkte afmetingen. Hierdoor

Nadere informatie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie. Ellen Naaykens

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie. Ellen Naaykens De Rotterdamse haven en het achterland Havenvisie 2030 en achterlandstrategie Ellen Naaykens Havenbedrijf Rotterdam N.V. Movares symposium 29 november 2011 Inhoud Profiel haven Rotterdam Ontwerp Havenvisie

Nadere informatie

1. Wethouder Tiemens te machtigen voor het ondertekenen van het Gelders Energie Akkoord.

1. Wethouder Tiemens te machtigen voor het ondertekenen van het Gelders Energie Akkoord. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Deelname Gelders Energieakkoord Programma Duurzaamheid Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Het Klimaatverbond, Alliander en Gelderse Natuur en Milieufederatie

Nadere informatie

Landelijke Capaciteitsanalyse Binnenhavens

Landelijke Capaciteitsanalyse Binnenhavens Landelijke Capaciteitsanalyse Binnenhavens Nationaal beeld van het netwerk van binnenhavens op basis van actuele prognoses Samenvatting eindrapportage Opdrachtgever: Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Nadere informatie

Beleidskader windenergie

Beleidskader windenergie Bijlage 1 Beleidskader windenergie Europese richtlijn 2009/28/EG De Europese richtlijn 2009/28/EG verplicht Nederland om in 2020 14 procent van het totale bruto-eindverbruik aan energie afkomstig te laten

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst schone scheepvaart. SHIP, 1 november Henri van der Weide

Informatiebijeenkomst schone scheepvaart. SHIP, 1 november Henri van der Weide Informatiebijeenkomst schone scheepvaart SHIP, 1 november Henri van der Weide Vluchtige organische stoffen (VOS), geur van lading en geluid bij overslag Kooldioxide (CO2),Stikstofoxiden (NO X), Zwaveloxiden

Nadere informatie

Bijeenkomst 24-uurs centrale bediening brug en sluis en Blauwe Golf. Alkmaar

Bijeenkomst 24-uurs centrale bediening brug en sluis en Blauwe Golf. Alkmaar Bijeenkomst 24-uurs centrale bediening brug en sluis en Blauwe Golf Alkmaar 10 juli 2012 Welkom Thécla Lammersen Sectormanager Dagelijks Beheer Directie Beheer & Uitvoering Programma Presentatie 24-uurs

Nadere informatie

Engagementsverklaring 'Werken in de haven Zoveel kansen'

Engagementsverklaring 'Werken in de haven Zoveel kansen' Engagementsverklaring 'Werken in de haven Zoveel kansen' North Sea Port, het 60-kilometer-lange grensoverschrijdende havengebied van Gent in België tot Vlissingen in Nederland, groeit en bloeit. Het havengebied

Nadere informatie

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving 16 september 2014-15:25 Het ministerie van Infrastructuur en Milieu besteedt in 2015 9,2 miljard euro aan een gezond, duurzaam

Nadere informatie

Werken bij Havenbedrijf Amsterdam

Werken bij Havenbedrijf Amsterdam Werken bij Havenbedrijf Amsterdam De Amsterdamse haven Als vierde haven van West-Europa speelt de Amsterdamse haven een belangrijke rol in de regionale en nationale economie. Door de strategische ligging

Nadere informatie

Functie Profiel. Manager Operatie

Functie Profiel. Manager Operatie Functie Profiel Manager Operatie Bedrijf De Amsterdamse haven is een van s werelds belangrijkste logistieke knooppunten. Het maakt deel uit van de grootste airport-seaport-city combinatie in Europa. Een

Nadere informatie

containerisatie Wat is het?

containerisatie Wat is het? Wat is het? Stimuleren van containeroverslag in de bestaande haven, op het knooppunt van zee- en binnenvaart. Beoogd wordt dat zowel in het Sloegebied als in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone het aantal overgeslagen

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Agribusiness Economie & Logistiek Recreatie & Toerisme maandag 15 juni 2015, bijeenkomst voor raadsleden Naar een nieuw Programma Jaar 2011-2014 2015 2015 2015

Nadere informatie

Ambitiedocument Energietransitie Noordoost-Twente

Ambitiedocument Energietransitie Noordoost-Twente 1 Datum vergadering: 31 oktober 2017 Datum voorstel: 3 oktober 2017 Nummer: A Onderwerp: Ambitiedocument Energietransitie Noordoost-Twente Voorgesteld raadsbesluit: - het ambitiedocument Energietransitie

Nadere informatie

Sluis Kornwerderzand op maat voor de toekomst. Een impuls voor de Nederlandse economie

Sluis Kornwerderzand op maat voor de toekomst. Een impuls voor de Nederlandse economie Sluis Kornwerderzand op maat voor de toekomst Een impuls voor de Nederlandse economie Sluis Kornwerderzand De sluis bij Kornwerderzand op de Afsluitdijk heeft beperkte afmetingen. Hierdoor kunnen sommige

Nadere informatie

Twente: de arbeidsmarktregio

Twente: de arbeidsmarktregio Twente: de arbeidsmarktregio oktober 2011 Twente in cijfers en feiten (algemeen) Regio met ca. 625.000 inwoners, + 2,5 miljoen binnen één uur rij-afstand Waarde van regio: 8 e stadsregio in Nederland in

Nadere informatie

Verwachtingen van reddingsvesten met AIS

Verwachtingen van reddingsvesten met AIS Koninklijke Schuttevaer-BLN Verwachtingen van reddingsvesten met AIS Eén van de belangrijke speerpunten in het beleid van BLN is veiligheid. In het kader van de man overboord problematiek, promoten en

Nadere informatie

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH GS-BRIEF Onderwerp: Achterhoek Board Beslispunten: 1. Besluiten tot deelname in de Achterhoek Board 2. besluiten tot voordragen portefeuillehouder gebiedsopgave Achterhoek als lid van de Achterhoek Board

Nadere informatie

Conclusies RIS CCR en volgende stappen. Ivo ten Broeke Rijnvaartcommissaris Voorzitter PMT COMEX Corridor Coordinator Rijn COMEX

Conclusies RIS CCR en volgende stappen. Ivo ten Broeke Rijnvaartcommissaris Voorzitter PMT COMEX Corridor Coordinator Rijn COMEX Conclusies RIS CCR en volgende stappen Ivo ten Broeke Rijnvaartcommissaris Voorzitter PMT COMEX Corridor Coordinator Rijn COMEX Inhoud RIS terugblik Rol CCR RIS implementatie succesvol Van RIS naar corridormanagement

Nadere informatie

MIRT- onderzoek goederenvervoercorridor Oost. Tiel 18 mei 2016 Programma manager: Zuhal Gül

MIRT- onderzoek goederenvervoercorridor Oost. Tiel 18 mei 2016 Programma manager: Zuhal Gül MIRT- onderzoek goederenvervoercorridor Oost Tiel 18 mei 2016 Programma manager: Zuhal Gül Vraagstelling MIRT onderzoek 1. Kansen/belemmeringen voor optimalisatie (t.b.v bereikbaarheid en concurrentiekracht)

Nadere informatie

Presentatie Alpherium masterclass natte bedrijventerreinen en binnenvaart

Presentatie Alpherium masterclass natte bedrijventerreinen en binnenvaart Presentatie Alpherium masterclass natte bedrijventerreinen en binnenvaart 1. Initiatieffase 1. Uitwerking massa maken 1. Nazorg 10 november 2011 1. Initiatieffase 1995: haalbaarheidsonderzoek naar mogelijkheden

Nadere informatie

PROVINCIALESTATEN VANOVERUSSEL Reg.nr. "RS/2_ ( O /6&0 10 JUN 2010

PROVINCIALESTATEN VANOVERUSSEL Reg.nr. RS/2_ ( O /6&0 10 JUN 2010 Provinciate Staten PROVINCIALESTATEN VANOVERUSSEL Reg.nr. "RS/2_ ( O /6&0 Dat. ontv.: 10 JUN 2010 Routing Luttenbergstraat 2 Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 0384998899 Fax 038425 48 88 overijssel.nl

Nadere informatie

Bundeling goederenstromen in de Extended Gateway Antwerpen/Rotterdam met een focus op de binnenvaart

Bundeling goederenstromen in de Extended Gateway Antwerpen/Rotterdam met een focus op de binnenvaart Impactproject Bundeling goederenstromen in de Extended Gateway Antwerpen/Rotterdam met een focus op de binnenvaart Slotbijeenkomst Maastricht 3-12-2014 A. Verhoeven KvK Nederland Projectpartners Impactproject:

Nadere informatie

Nota Bedrijfsvoering RMH. Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Doelstelling nota. 3. Personeel. 4. Organisatie 5. ICT

Nota Bedrijfsvoering RMH. Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Doelstelling nota. 3. Personeel. 4. Organisatie 5. ICT Nota Bedrijfsvoering RMH Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doelstelling nota 3. Personeel 4. Organisatie 5. ICT 6. Financiën/Administratieve Organisatie 7. Communicatie 8. Huisvesting 9. Voorstel aan het Algemeen

Nadere informatie

Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014

Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014 Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014 Afgelopen jaar bent u geïnformeerd over de mogelijkheden voor aanleg van glasvezel in de buitengebieden van de gemeenten Ommen en Hardenberg. In de tweede

Nadere informatie

Professionalisering Havenbeheer

Professionalisering Havenbeheer Professionalisering Havenbeheer Irene van Dongen Senior adviseur NVB Jaarcongres Kampen, 15 oktober 2010 Buck Consultants International Postbus 1456 6501 BL Nijmegen Tel. : 024 379 02 22 E-mail : irene.dongen@bciglobal.com

Nadere informatie

binnenhavenvisie twente netwerkanalyse voor binnenhavens en vaarwegen

binnenhavenvisie twente netwerkanalyse voor binnenhavens en vaarwegen binnenhavenvisie twente netwerkanalyse voor binnenhavens en vaarwegen colofon Uitgave De Binnenhavenvisie Twente is een gezamenlijke uitgave van Regio Twente en ECORYS Nederland BV. De Binnenhavenvisie

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 20 september 2011 Agendapunt: 16

Registratienummer: GF Datum: 20 september 2011 Agendapunt: 16 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF11.20084 Datum: 20 september 2011 Agendapunt: 16 Portefeuillehouder: mevrouw C. van der Laan Behandelend ambtenaar: mevrouw M. de Jeu Onderwerp: Economisch beleid

Nadere informatie

Sluis Kornwerderzand op maat voor de toekomst. Een impuls voor de Nederlandse economie

Sluis Kornwerderzand op maat voor de toekomst. Een impuls voor de Nederlandse economie Sluis Kornwerderzand op maat voor de toekomst Een impuls voor de Nederlandse economie Sluis Kornwerderzand De sluis bij Kornwerderzand op de Afsluitdijk heeft beperkte afmetingen. Hierdoor kunnen bepaalde

Nadere informatie

Overijssels Ontwikkelmodel

Overijssels Ontwikkelmodel Overijssels Ontwikkelmodel Inzicht in duurzaamheid geeft toekomst met uitzicht! Door Egbert Dijk op 20 oktober 2011 Inhoud Wat is duurzame ontwikkeling? Omgevingsvisie Overijssel Processtappen duurzame

Nadere informatie

PARAGRAAF 1 : LOKALE HEFFINGEN

PARAGRAAF 1 : LOKALE HEFFINGEN PARAGRAAF 1 : LOKALE HEFFINGEN Inleiding In deze paragraaf volgt een overzicht van de in onze gemeente gehanteerde heffingen. Daarna worden de ontwikkelingen van de onroerende-zaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing

Nadere informatie

Onderwerp Financiële effect van een tarievenverhoging marktgelden en havengelden

Onderwerp Financiële effect van een tarievenverhoging marktgelden en havengelden Directie Grondgebied Economische Zaken Aan Hannie Kunst Datum 26 maart 2010 Opgesteld door, telefoonnummer Henk Kielenstijn, 2499 Extra afschriften voor Ab Smit, Bergiet Drummen, Piet Eggermont Onderwerp

Nadere informatie

Intentieovereenkomst. Asbest van het bedrijfsdak

Intentieovereenkomst. Asbest van het bedrijfsdak Intentieovereenkomst Asbest van het bedrijfsdak Intentieovereenkomst Wij, vertegenwoordigers van bestuursorganen en organisaties die werken aan de realisatie van een gezond en veilig leefmilieu, economie

Nadere informatie

Enschede Hof van Twente Losser Oldenzaal Rijssen- Holten Waterschap Vechtstromen Haaksbergen Veiligheidsregio Twente Almelo Hellendoorn Dinkelland

Enschede Hof van Twente Losser Oldenzaal Rijssen- Holten Waterschap Vechtstromen Haaksbergen Veiligheidsregio Twente Almelo Hellendoorn Dinkelland Enschede Hof van Twente Losser Oldenzaal Rijssen- Holten Waterschap Vechtstromen Haaksbergen Veiligheidsregio Twente Almelo Hellendoorn Dinkelland Tubbergen Regio Twente Wierden Twenterand Borne Hengelo

Nadere informatie

Netwerkanalyse voor binnenhavens en vaarwegen Zeeland Samenvatting

Netwerkanalyse voor binnenhavens en vaarwegen Zeeland Samenvatting Netwerkanalyse voor binnenhavens en vaarwegen Zeeland Samenvatting Opdrachtgevers: Provincie Zeeland Rijkswaterstaat Zeeland Zeeland Seaports ECORYS Nederland BV Rotterdam, juni 2008 Samenvatting Netwerkanalyse

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Vergadering Dagelijks Bestuur d.d. 22 september 2014

Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Vergadering Dagelijks Bestuur d.d. 22 september 2014 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Vergadering Dagelijks Bestuur d.d. 22 september 2014 Agendapunt : 3.1.a Portefeuille : Mobiliteit, coördinatie MIRT / gebiedsontwikkeling Midden en Oost, Gulbergen

Nadere informatie

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND Helmond, stad van het doen Het Helmond dat we voor ogen hebben is aantrekkelijk om te wonen, te leven en te werken. Er is plaats voor iedereen, ook voor hen die minder makkelijk meedoen in een samenleving

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie INGEKOMEN 2 0 DEC. 20H POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Provinciale Staten van door tussenkomst van de Statengriffier, mr. J.J.M. Vrijburg Dreef 3, tweede etage 2012 HR Haarlem Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Leercyclus Enschede-Dordrecht-Zwolle

Leercyclus Enschede-Dordrecht-Zwolle Leercyclus Enschede-Dordrecht-Zwolle Regionaal uitvoeringsprogramma economie en arbeidsmarktbeleid Enschede, 26 januari 2012 Gido ten Dolle Programmadirecteur Ruimtelijk economische strategie en arbeidsmarktbeleid

Nadere informatie

Rotterdam Stadshavens

Rotterdam Stadshavens Rotterdam Stadshavens Nota Ruimte budget 31 miljoen euro Planoppervlak 1000 hectare (1600 hectare inclusief wateroppervlak) Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nadere informatie

Asbest van het bedrijfsdak Versnelde verwijdering loont

Asbest van het bedrijfsdak Versnelde verwijdering loont Asbest van het bedrijfsdak Versnelde verwijdering loont GVL Project Overijssel: Versnelde verwijdering asbestdaken op bedrijventerreinen Bedrijventerreinen: Ambitie voor 2013-2018: 80% reductie asbestdaken

Nadere informatie

Toespraak van de minister van Verkeer en Waterstaat, Karla Peijs, bij de opening van het Academic Centre TransPORT op 31 maart 2005

Toespraak van de minister van Verkeer en Waterstaat, Karla Peijs, bij de opening van het Academic Centre TransPORT op 31 maart 2005 Toespraak van de minister van Verkeer en Waterstaat, Karla Peijs, bij de opening van het Academic Centre TransPORT op 31 maart 2005 Uitgesproken door Jan Lintsen, plv. DG Goederenvervoer Allereerst wil

Nadere informatie

KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R

KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R 2 0 1 8 Wij Rijk, provincies, G5, metropoolen vervoerregio s kiezen ervoor om onze krachten te bundelen om met Smart Mobility maximale impact te hebben. Om

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering: : 18 december 2007 Agendanummer : 6 Opiniërende vergadering : 4 december 2007 Portefeuillehouder : W.H.

Raadsvoorstel. Vergadering: : 18 december 2007 Agendanummer : 6 Opiniërende vergadering : 4 december 2007 Portefeuillehouder : W.H. Raadsvoorstel Vergadering: : 18 december 2007 Agendanummer : 6 Opiniërende vergadering : 4 december 2007 Portefeuillehouder : W.H. van der Hoeven Onderwerp : Shared Service Center ICT Altena Aan de raad,

Nadere informatie

Mobiliteits- en bereikbaarheidsagenda Bereikbaarheid en (inter-) nationale concurrentiekracht van Twente Ambitieniveau en lobby prioriteiten

Mobiliteits- en bereikbaarheidsagenda Bereikbaarheid en (inter-) nationale concurrentiekracht van Twente Ambitieniveau en lobby prioriteiten Regio Twente, maart 2017. Mobiliteits- en bereikbaarheidsagenda Bereikbaarheid en (inter-) nationale concurrentiekracht van Twente Ambitieniveau en lobby prioriteiten Inleiding en context. Goede bereikbaarheid

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST Vergadering van Burgemeester en Wethouders van Gemeente Enschede van 22 november 2016

OPENBARE BESLUITENLIJST Vergadering van Burgemeester en Wethouders van Gemeente Enschede van 22 november 2016 OPENBARE BESLUITENLIJST Vergadering van Burgemeester en Wethouders van Gemeente Enschede van 22 november 2016 Aanwezig: Afwezig: E. Eerenberg, loco-burgemeester M.J.M. Meijs, gemeentesecretaris J. van

Nadere informatie

Beter Benutten. Slim en vlot van deur tot deur

Beter Benutten. Slim en vlot van deur tot deur Beter Benutten Slim en vlot van deur tot deur Slim en vlot van deur tot deur Omdat er, zeker in de stad, nog maar weinig mogelijkheden zijn om de infrastructuur uit te breiden, is juist daar een wereld

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Programma uur Inloop

Programma uur Inloop Programma 19.30 19.40 uur Inloop 19.40 19.50 uur Welkom en introductie, door Dennis Straat 19.50 20.20 uur De strategische agenda werkgelegenheid, door Christian Verberne en Lodewijk Kleijn 20.20 20.30

Nadere informatie

Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen Nieuwsbrief 6 17 december 2008 Meerjarenprogramma Externe Veiligheid Overijssel

Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen Nieuwsbrief 6 17 december 2008 Meerjarenprogramma Externe Veiligheid Overijssel Inhoud Het Basisnet voor vervoer van gevaarlijke stoffen streeft een duurzame oplossing voor het spanningsveld tussen vervoer, ruimte en veiligheid na. Een belangrijk onderdeel zijn de Basisnetten voor

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van havengelden 2017

Verordening op de heffing en de invordering van havengelden 2017 Verordening op de heffing en de invordering van havengelden 2017 De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 1 november 2016; gelet op artikel

Nadere informatie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie De Rotterdamse haven en het achterland Havenvisie 2030 en achterlandstrategie Ellen Naaykens Havenbedrijf Rotterdam N.V. ALV ELC, Venlo 30 november 2011 Inhoud Profiel haven Rotterdam Ontwerp Havenvisie

Nadere informatie

SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND (SNN) IS EEN SAMENWERKING VAN DE DRIE NOORDELIJKE PROVINCIES FRYSLÂN, GRONINGEN EN DRENTHE. DEZE SAMENWERKING IS

SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND (SNN) IS EEN SAMENWERKING VAN DE DRIE NOORDELIJKE PROVINCIES FRYSLÂN, GRONINGEN EN DRENTHE. DEZE SAMENWERKING IS 14 SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND (SNN) IS EEN SAMENWERKING VAN DE DRIE NOORDELIJKE PROVINCIES FRYSLÂN, GRONINGEN EN DRENTHE. DEZE SAMENWERKING IS VASTGELEGD IN EEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING IN

Nadere informatie

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS BOVENBOUW HAVO/VWO ANTWOORDEN DE HAVEN VAN ROTTERDAM Heel veel goederen die we gebruiken komen uit het buitenland. Het grootste deel komt via de haven

Nadere informatie

Onderzoek Afvalsamenwerking Twente

Onderzoek Afvalsamenwerking Twente Waarderweg 33B-10 haarlem, postbus 2016 2002 la haarlem, t 023 5319141, e info@iprnormag.nl. Onderzoek Afvalsamenwerking Twente Nadere informaties in de aanloop naar het Symposium op 4april 2013 20 februari

Nadere informatie

: Pro-Forma aanvraag subsidiebijdrage Quick-wins binnenhavens.

: Pro-Forma aanvraag subsidiebijdrage Quick-wins binnenhavens. Ministerie van Verkeer en Waterstaat De heer H. Taal Postbus 20904 2500 EX 'S-GRAVENHAGE Leeuwarden, 3 juni 2009 Verzonden, Ons kenmerk : 00831993 Afdeling : Verkeer en Vervoer Behandeld door : G.C.A.

Nadere informatie

Haven Amsterdam NV Toekomst in vogelvlucht

Haven Amsterdam NV Toekomst in vogelvlucht Haven Amsterdam NV Toekomst in vogelvlucht Janine van Oosten, directeur CNB en rijkshavenmeester Februari 2013 Havenclub Amsterdam Haven Amsterdam is een bedrijf van de gemeente Amsterdam De havens van

Nadere informatie

Duurzaamheid.. the key for future success!

Duurzaamheid.. the key for future success! Duurzaamheid.. the key for future success! 2 Visie op duurzaamheid o Noodzakelijk voor onze license to operate en groei mogelijk te maken. o Creëren van toegevoegde waarde voor bedrijvigheid, klanten en

Nadere informatie