- SABAM Normann Szkop NIKKEL IN DE EUROPESE UNIE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "www.atomium.be - SABAM 2012 - Normann Szkop NIKKEL IN DE EUROPESE UNIE"

Transcriptie

1 - SABAM Normann Szkop NIKKEL IN DE EUROPESE UNIE

2 Het Atomium werd oorspronkelijk gebouwd als het Belgische paviljoen voor de wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel. Het gebouw werd ontworpen door ingenieur André Waterkeyn en stelt een gigantisch, toegankelijk ijzeratoom voor 165 miljard keer vergroot. Het Atomium was bedoeld als een tijdelijke constructie, maar toen de tentoonstelling voorbij was, werd er beslist de structuur te behouden als monument ter ere van de schoonheid van de technologie en de fascinerende ontdekkingen van de wetenschap. Na verloop van tijd verloor de aluminiumbekleding echter haar glans. Stalen onderdelen begonnen te roesten en voegen te lekken. De beschadiging van het monument werd versneld door het gebruik van verkeerde schoonmaakproducten, onvoldoende bescherming tegen corrosie en schadelijke invloeden van het milieu, zoals luchtvervuiling, uitwerpselen van duiven en stormen. In 2001 werd een plan gestart om de constructie op te knappen en roestvrij staal van het type werd gebruikt als nieuw bekledingsmateriaal vanwege zijn uitstekende materiaaleigenschappen. Dit type chroomnikkelmolybdeenstaal biedt een hoge weerstand tegen corrosie en een goede vormbaarheid. De 2B-afwerking van het roestvrij staal werd vervolgens elektrolytisch gepolijst en heeft als voordeel dat het gladde, weerspiegelende oppervlak minder vuil aantrekt en zelfreinigende eigenschappen heeft wanneer het regent. Zelfs vandaag blijft het Atomium een uniek monument vanwege zijn geschiedenis en het valt niet weg te denken van de Brusselse skyline. Bron : Euroinox

3 Nikkel is een essentieel element. Wanneer het gebruikt wordt in roestvrij staal vormt het duurzame, bijzonder sterke en onderhoudsarme structuren die vele jaren meegaan. Uiteindelijk wordt het gerecycleerd in een nieuw product. Nikkel, onmisbaar vandaag, onmisbaar morgen Een wereld zonder nikkel is nauwelijks denkbaar. Nikkel heeft een hoge gebruikswaarde omdat het wordt verwerkt in allerlei cruciale toepassingen die onze samenleving ten goede komen in de vorm van zuivere lucht, zuiver water, veilige voedselbereiding en gezondheidszorg. Nikkel is ook aanwezig in voorwerpen die we dagelijks gebruiken, zoals keukengerei en computers. Nikkelkatalysatoren en nikkellegeringen vormen de kern van een efficiënte en moderne industrie, zoals olieraffinage, waar nikkel de productie van brandstoffen met laag zwavelgehalte mogelijk maakt. Nikkel maakt milieubewuste energieopwekking mogelijk en wordt gevonden in alle oplossingen voor hernieuwbare energie. Het wordt gebruikt in geavanceerde, groene technologie die de energie-efficiëntie verhoogt en koolstofuitstoot verlaagt. In de architectuur combineren nikkellegeringen functionaliteit en hoge recycleerbaarheid met esthetiek.

4 4 Nikkelhoudend roestvrij staal voor architectuurtoepassingen wordt traditioneel bij de meest milieuvriendelijke metalen gerekend die algemeen gebruikt worden in de bouwsector. Vanwege de lage onderhoudskosten en de duurzaamheid van roestvrij staal is het een duurzame keuze in veel architectuurtoepassingen, zoals dakbedekking, wandpanelen en zonnepanelen.

5 Nikkel in de Europese Unie 5 Voordat nikkel in welke vorm dan ook gebruikt kan worden, moet het eerst geëxploreerd, ontgonnen, geraffineerd, verwerkt en geïntegreerd worden in producten voor binnenlands gebruik en voor de export. Hoewel er algemeen verondersteld wordt dat het grondstofstadium van de nikkelwaardeketen buiten de Europese Unie plaatsvindt, vindt men elementen van elk deel van de nikkelwaardeketen binnen de EU. Nikkelproductie in de EU Belangrijke Europese nikkelproducenten EXPLORATIE/ONTGINNING SMELTEN RAFFINAGE CHEMICALIËN Finland Frankrijk (Nieuw-Caledonië) Finland Finland Griekenland Griekenland Frankrijk Frankrijk Frankrijk (Nieuw-Caledonië) Oostenrijk Noorwegen België Spanje Finland Verenigd Koninkrijk Duitsland Zweden (exploratie) Polen Zweden Nikkel ontginnen, smelten en raffineren Nikkelerts wordt ontgonnen in Finland, Griekenland, Frankrijk (Nieuw-Caledonië) en, op kleinere schaal, in Spanje. Zweden (waar het element nikkel voor het eerst werd geïdentificeerd) kan terugblikken op een rijke geschiedenis van nikkelontginning en blijft onderzoek doen naar groei in deze sector. Nikkelhoudend erts wordt gewoonlijk gesmolten om een grondstof te verkrijgen voor de staalindustrie ( ferronikkel ) of voor verdere raffinage naar nikkelmetaal of nikkelhoudende chemicaliën. Nieuw-Caledonië Nikkel wordt geraffineerd tot hoogzuiver nikkel in Finland, Frankrijk, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Ontginning Smelten Raffinage Chemicaliën 2

6 6 De technologie voor hybride en elektrische voertuigen is sterk geëvolueerd en verbeterd dankzij het gebruik van nikkelmetaalhydridebatterijen. Inderdaad, mede dankzij nikkel, produceren hybride voertuigen 50% minder schadelijke stoffen en broeikasgassen dan vergelijkbare benzinevoertuigen.

7 Nikkel in de Europese Unie 7 Nikkelgebruik in de Europese Unie In de industrie De EU gebruikt ongeveer ton nikkel per jaar: ton in 2008 uit ontginning, en de rest uit gerecycleerd materiaal, voornamelijk roestvrij staal. Het grootste deel daarvan wordt gebruikt voor de productie van meer dan 8 miljoen ton roestvrij staal ongeveer 35% van alle roestvrij staal dat wereldwijd geproduceerd wordt. Van deze productie wordt ongeveer 1,8 miljoen ton netto uitgevoerd. Naast China is de EU de grootste producent en uitvoerder van roestvrij staal. Legeringen die vergelijkbaar zijn met roestvrij staal maar die meer nikkel bevatten, worden gebruikt in de chemische en petrochemische industrie, en ook in de energiesector, en de lucht- en ruimtevaartindustrie. Er zijn talrijke toepassingen van ijzer- en nikkellegeringen mogelijk in de electrische en electronische industrie, alsook in andere gespecialiseerde technologiën. Koper- en nikkellegeringen worden gebruikt bij het maken van muntstukken en in de scheepswerktuigkunde. Nikkel zorgt voor duurzame coatings voor decoratieve afwerkingen ( geborsteld nikkel en chroom ) of voor technische doeleinden. Nikkel is ook van wezenlijk belang in verschillende soorten batterijen, van nikkelmetaalhydridebatterijen tot innovatieve lithium-ion-, nikkel-zinkbatterijen en andere samenstellingen. Nikkel heeft sterke katalytische eigenschappen die gebruikt worden in de chemische en petrochemische industrie. In het dagelijkse leven Dankzij de combinatie van verschillende eigenschappen vormt nikkel een essentieel deel van de economische en sociale infrastructuur en draagt het bij tot huisvesting, transport, energieproductie en -transmissie en tot bijna de volledige productie-industrie. Vaak wordt voedsel geproduceerd of thuis gekookt met nikkelhoudende roestvrijstalen apparaten en gebruiksvoorwerpen... en opgegeten met behulp van een roestvrijstalen bestek. Hoewel eigenschappen zoals duurzaamheid, sterkte en schoonheid waardevol zijn, is de belangrijkste eigenschap van nikkel het vermogen weerstand te bieden aan agressief reinigen. Schone oppervlakken die geen bacteriegroei bevorderen of de kwaliteit of smaak van voedsel niet aantasten, maken van nikkelhoudend roestvrij staal een essentieel onderdeel van de voedselveiligheidssector. Nikkelwaardeketen in de EU De grootste waarde wordt toegevoegd in het eindgebruikstadium en het is daar het deel van de waardeketen dat het belangrijkst is voor de Europese Unie dat er in elk deel van de EU waarde toegevoegd wordt in de vorm van tewerkstelling, belastingen, investeringen en het nut van de eindproducten.

8 8 Dankzij de hoge hitte bestendigheid, de lange levensduur en de betere weerstand tegen corrosie in vergelijking met andere metalen, kunnen ingenieurs structuren en systemen ontwerpen die verstandiger gebruik maken van de beschikbare grondstoffen.

9 Nikkel in de Europese Unie 9 Gebruik van nikkel in de Europese Unie Nikkel is in veel opzichten een metaal voor hoogtechnologische samenlevingen. Het wordt voornamelijk gebruikt voor technologische producten met een hoog prestatievermogen die hun voordeel halen uit waardevolle eigenschappen als hoge hittebestendigheid, sterkte en duurzaamheid. Het gebruik van nikkel wordt dan ook beïnvloed door de levensstandaard van een samenleving en de aard van haar verwerkende industrie. GEBRUIK VAN NIKKEL IN DE EUROPESE UNIE - GEOGRAFISCHE OPSPLITSING (2010, RECYCLAGE NIET INBEGREPEN) Tsjechië 0,7 % Finland 8,7 % Frankrijk 7,2 % Duitsland 25,7 % België 12,2 % Oostenrijk 2,3 % Andere EU-landen 1,7 % Verenigd Koninkrijk 6,2 % Zweden 7,2 % Italië 18,6 % Polen 0,5 % Slovenië 0,6 % Spanje 8,4 % Bron : Heinz H Pariser Alloy Metals & Steel Market Research, 2011 Belangrijkste toepassingen van nikkel in de Europese Unie (2010) Andere (batterijen, katalysators, chemicaliën en andere) 4,7 % Roestvrij staal 61 % Gieterij 4,7 % coatings 7 % Koperlegeringen 1,6 % Nikkellegeringen 12 % Gelegeerd staal 9 % Bron : Heinz H Pariser Alloy Metals & Steel Market Research, 2011

10 10 Bijna alle geproduceerde metaaloppervlakken vereisen een of andere vorm van afwerking. En van alle gebruikte metalen is nikkel het veelzijdigst. Nikkelcoatings voorzien in heel wat zowel functionele als decoratieve behoeften.

11 Nikkel in de Europese Unie 11 Meer dan 85% van het nieuwe nikkel dat betekent nikkel uit de primaire productie en het meeste gerecycleerde nikkel wordt gebruikt om ongeveer 3000 soorten legeringen te produceren. Essentiële kwaliteiten van nikkelhoudende legeringen: Kan extreme hitte (> 1000 C)... of koude dichtbij het absolute nulpunt weerstaan Kan sterke zuren weerstaan Sterk magnetisch... of helemaal niet-magnetisch Thermische uitzetting van zo goed als nul... of aangepast om overeen te komen met de thermische uitzetting van andere componenten die geen nikkel bevatten Lage elektrische weerstand... of hoge weerstand die nodig is voor verwarmingselementen Kan sterkte en weerstand toevoegen aan staalstructuren... of vormgeheugen geven aan gespecialiseerde toepassingen van brilmonturen tot stents Van alle legeringen is de familie van het roestvrije staal het meest bekend. De meerderheid van deze soorten roestvrij staal bevat tussen 8% en 12% nikkel en twee derde van het nieuwe nikkel en bijna alle gerecycleerd nikkelhoudend schroot wordt gebruikt om roestvrij staal te maken. Naast de corrosiebestendigheid van roestvrij staal maken andere karakteristieken, zoals sterkte en vervormbaarheid, nikkel tot het materiaal bij uitstek voor talrijke toepassingen in de chemische en petrochemische industrie, voedselverwerking en brouwerijen, medische apparatuur en farmaceutica, en alle vormen van transport en energieproductie. FERRITISCH Er bestaat geen enkele industriële sector die geen gebruik maakt van nikkelhoudend roestvrij staal of andere nikkelhoudende legeringen. MARTENSITISCH AUSTENITISCH +Cr (Mo) +Cr Ni (Mo) De vierde familie roestvrij staal is duplex roestvrij staal waarbij austenitische en ferritische structuren in een legering gecombineerd worden.

12 12 Nikkelhoudend roestvrij staal is vaak de meest praktische oplossing met het laagste risico. Het is makkelijk schoon te maken en te ontsmetten, zorgt dat smaak wordt behouden en voedsel en dranken er appetijtelijk uitzien.

13 Nikkel in de Europese Unie 13 Productie van nikkellegeringen In 2008 werd ton nikkellegeringen en nikkelgietstukken geproduceerd in de EU. Een deel hiervan werd uitgevoerd, maar het grootste gedeelte werd gebruikt voor de productie van componenten van jetmotoren, turbines, verwerkingsapparatuur en electronica. De prestaties van deze legeringen zijn in hoge mate afhankelijk van de aanwezigheid van nikkel. Verschillende grote bedrijven zijn gespecialiseerd in de productie van nikkellegeringen en hun activiteiten zijn geconcentreerd in Frankrijk, Duitsland, Italië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk... Verder zijn er talrijke kleinere bedrijven verspreid over de hele EU die ook dergelijke legeringen produceren. Productie van andere legeringen Nikkelhoudende koperlegeringen worden in verschillende EU-landen geproduceerd door koperen bronsinstallaties. De legeringen worden gebruikt bij het maken van muntstukken en speciale corrosiebestendige producten voor de scheepvaart. Nikkel is van essentieel belang voor een aantal gespecialiseerde kleine en middelgrote gietlegeringen die geproduceerd worden door ijzer- en staalgieterijen in bijna elk Europees land. Nikkelhoudende gietstukken zijn vooral van belang voor de gieterijen in Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. EUROPESE PRODUCTIE VAN ROESTVRIJ STAAL (2010) Spanje 11,2 % België 17,4 % Finland 13,3 % Duitsland 20,1 % Zweden 7,2 % Verenigd Koninkrijk 3,7 % Frankrijk 3,6 % Rest van de EU 2,4 % Italië 21,1 % Bron : Eurofer

14 14 Nikkel metaal is waardevol en essentieel voor een moderne en duurzame oppervlakteafwerking en het opknappen van mechanische onderdelen. Voor een aantal veeleisende toepassingen is het zelfs zo dat de performantievereisten alleen vervuld kunnen worden door nikkel. 6

15 Nikkel in de Europese Unie 15 Nikkeloppervlaktetechnologie en nikkelgalvanoplastiek De meeste oppervlaktetechnologie wordt toegepast op componenten of op maat gemaakte vormen, wat betekent dat deze technologie meestal wordt gebruikt in locaties dicht bij de klant. Er bestaan maar weinig grote, alleenstaande oppervlaktetechnologie-installaties. Deze industrietak bestaat voor het overgrote deel uit duizenden kleine of middelgrote bedrijven of gespecialiseerde units die verbonden zijn aan grotere bedrijven die dergelijke producten nodig hebben. Installaties voor oppervlaktetechnologie kunnen in elk belangrijk industrieel centrum van de EU worden gevonden. Nikkelpoeders, nikkelzouten en nikkelchemicaliën Deze gespecialiseerde producten zijn essentiële ingrediënten voor de poedermetallurgie en de productie van nikkelhoudende katalysatoren, batterijen, pigmenten en gespecialiseerde verf voor elektromagnetische bescherming. Een groot deel van de innovatie in verband met het gebruik van nikkel is op deze producten gebaseerd. De EU voert een aanzienlijk deel van deze gespecialiseerde producten uit, voornamelijk naar Japan, voor gebruik in huidige en evoluerende batterijtechnologieën. Er zijn kleine productievestigingen voor poeder en chemicaliën in de meeste EU-landen.De productie op grote schaal bevindt zich in Denemarken, Finland, Frankrijk, Nederland en Zweden. Gebruik van nikkelhoudende materialen door de verwerkende industrie Er zijn gespecialiseerde groothandelaars en producenten van roestvrij staal in elk land van de EU. Ze variëren enorm in grootte en tellen talrijke kleine bedrijven. Velen werken samen met de grote staalproducerende bedrijven. Heel wat verschillende bedrijfstakken, ongeacht hun grootte, produceren en assembleren componenten die gemaakt zijn van nikkel en vooral van nikkelhoudende legeringen. Nikkel in een of andere vorm is een essentieel bestanddeel in straalmotoren en gasturbines voor stroomopwekking, olie- en gasproductie, en apparatuur voor allerlei sectoren, van telecommunicatie tot geneeskunde, van transport tot voedselverwerking. Talrijke soorten nikkelhoudende producten worden gebruikt in auto s en elektronica die in de EU geproduceerd worden. Nikkelhoudende producten die in de EU worden vervaardigd, worden over de hele wereld uitgevoerd. Typische producten zijn componenten en installaties voor alle soorten turbines, olie- en gasproductie, chemische productie en militaire installaties. Voor heel wat van deze producten is het gebruik van nikkel essentieel om op hoog niveau te presteren; ze zijn afhankelijk van nikkel voor een veilige, betrouwbare en efficiëntie werking. Vanwege verschillende metallurgische, mechanische of economische redenen kan nikkel niet worden vervangen door een ander materiaal.

16 16 Copyright 2012 HRL Laboratories Alle rechten voorbehouden. Photo: Dan Little Photography Onderzoekers bij HRL Labs zijn er in geslaagd om met behulp van nikkel, dat uiterst rigide is en onder bepaalde omstandigheden zeer sterk, een microlattice te creëren, de lichtste vaste stof ter wereld. Dankzij zijn uitzonderlijke eigenschap om energie te absorberen, wordt verwacht dat nikkelmicrolattice ten goede zal komen aan de voertuig-, vliegtuig- en batterij-industrie.

17 Nikkel in de Europese Unie 17 Nikkel: waarde creëren Nikkel en zijn chemicaliën maken een moderne, efficiënte economie mogelijk en worden in duizenden toepassingen gebruikt of het nu in iets voor de hand liggends is als austenitisch roestvrij staal of verborgen in de chemie van batterijen, katalysatoren of elektromagnetische afscherming De eigenschappen van nikkel maken technische innovatie mogelijk en leveren een duidelijke bijdrage aan EUROPA Banen worden gecreërd en behouden en welvaart wordt gegenereerd wanneer een complexe waardeketen van activiteiten de basisvormen van nikkel gebruikt en deze geleidelijk transformeert in steeds complexer wordende materialen en producten. Omdat nikkel waardevol is en volledig recycleerbaar is, kan het in hoge mate gerecupereerd worden uit producten die het einde van hun levensduur hebben bereikt. Ook dit proces zorgt voor bijkomende werkgelegenheid. NIKKELAFHANKELIJKE WERKGELEGENHEID IN DE EUROPESE UNIE (2004) Waardeketencomponent Productie en recyclage van nikkel: ontginning, raffinage, schrootinzameling en voorbereiding Eerste gebruik van nikkel: productie van legeringen en chemicaliën Intermediaire producten en diensten: fabrikanten, oppervlakteafwerkers, groothandelaars Eindgebruik : nikkel en nikkellegeringen in zware engineering, chemische fabrieken, consumptieartikelen Directe tewerkstelling (waar nikkel geproduceerd of omgezet wordt in producten met toegevoegde waarde) Hefboomeffect op tewerkstelling (ondersteunende nijverheden, van juridische diensten tot vervoer tot publiciteit) Totale tewerkstelling 16,000 7,000 23,000 75,000 50,000 60, , , , ,000 Totaal 688,000 1 Nikkel draagt bij tot het Europese concurrentievermogen en duurzaamheid en verhoogt de levenskwaliteit via voortdurend innoverende toepassingen in materialen die een efficiënt gebruik van grondstoffen ondersteunen. Met zijn diverse toepassingen zorgt nikkel ervoor dat infrastructuur langer meegaat en efficiënter presteert. Na het verstrijken van de levensduur, blijft er een positieve economische waarde over dankzij de aanwezigheid van recupereerbaar en recycleerbaar nikkel. 8 1 Weinberg Socio-Economic Analysis of the EU Nickel Value Chain, uit cijfers van 2004

18 18 Europa heeft grondstoffen als nikkel nodig om energie- en grondstofefficiënte technologieën, elektronica, consumptieartikelen en belangrijke infrastructuur te produceren. Nikkelhoudende materialen zijn belangrijk voor de bouwsector, voedselproductie, elektriciteitsopwekking en medische apparatuur.

19 Nikkel in de Europese Unie 19 Bijdrage tot duurzaamheid Nikkel en recyclage Nikkel is een van de meest gerecycleerde materialen. In de Europese Unie wordt bijna 100% van het processchroot (uit productieprocessen) en ongeveer 80% van de nikkelhoudende producten die aan het einde van hun levenscyclus gekomen zijn, ingezameld en gerecycleerd, voornamelijk in legeringen. Ongeveer de helft van de nikkelinhoud van een roestvrijstalen pan die vandaag gekocht wordt, is afkomstig van gerecycleerde grondstoffen. Het grootste deel daarvan komt van afgedankte gerecycleerde producten. Er zijn twee hoofdredenen waarom deze percentages niet hoger zijn. Nikkelhoudende producten hebben een lange levensduur en komen soms pas na decennia vrij voor recyclage. Terzelfdertijd neemt de productie van nikkelhoudende materialen sterk toe over de hele wereld. Bijgevolg is er niet genoeg afgedankt materiaal ( schroot ) beschikbaar om aan de vraag te voldoen. Het recycleren van nikkelhoudende materialen is een grote en winstgevende industrie in de Europese Unie. De hoge vraag naar nikkel leidt ertoe dat nikkelhoudend schroot een relatief hoge waarde heeft in verschillende marktomstandigheden. Gewoonlijk is dit twee tot drie keer de waarde van aluminiumschroot en tien keer de waarde van staalschroot. Het inzamelen, sorteren en recycleren van nikkelhoudende producten is een complexe activiteit met heel wat verschillende tussenproducten die tussen gespecialiseerde bedrijven stromen om de recuperatie te maximaliseren. Deze activiteit komt overal in de EU voor. In 2008 is er naar schatting ton nikkel uit schroot verwerkt. Ongeveer ton kwam uit processchroot. Met een nikkelgehalte van ongeveer 10%, verwerkt de schrootindustrie in de EU ongeveer 3 miljoen ton nikkelhoudend schroot. Nikkelhoudend schroot wordt zowel ingevoerd in de Europese Unie als uitgevoerd, voornamelijk naar Azië. Deze stroom weerspiegelt de verschillen in bruikbaarheid van bepaalde materialen, en de tendens dat het schroot terechtkomt waar de prijs het hoogst is. Nikkel en duurzame ontwikkeling De meeste nikkelhoudende producten hebben een levensduur van gemiddeld 25 tot 35 jaar en voor bepaalde toepassingen zoals daken en coating kan dit oplopen tot 100 jaar. Nikkelhoudende materialen en producten zijn noodzakelijk voor duurzaamheid : Dankzij hun duurzaamheid gaan materialen en producten langer mee zonder onderhoud of vervanging. Dankzij hun sterkte is er minder materiaal nodig in structurele elementen. Dankzij de recycleerbaarheid in combinatie met de hoge economische waarde, wordt afgedankt schroot gerecycleerd. Zo blijft de grondstof bewaard voor toekomstige generaties, terwijl de noodzaak om materiaal te vervangen via ontginning vermindert. Omdat de recyclage van nikkelhoudend materiaal minder energie vereist dan de productie van nikkel uit mijnen, smelterijen en raffinaderijen, leidt dit tot een waaier van verminderd energie gebruik en emissies naar het leefmilieu. De hoeveelheid nikkel die reeds in de EU aanwezig is, en de bijhorende hoeveelheid die ingevoerd wordt, vormt een voorraad nikkel die kan gebruikt en herbruikt worden door toekomstige generaties.

20 20 Nikkelgalvanoplastiek kent zijn grootste toepassing in de grafische sector. Hier worden platte en cilindervormige draaiende roosters gebruikt voor het bedrukken van verschillende producten zoals textiel en behang.

21 Nikkel in de Europese Unie 21 NIKKELVOORRADEN EN NIKKELSTROMEN IN EUROPA De grafiek hieronder geeft de nikkelcyclus in Europa weer, namelijk de nikkelvoorraden die gebruikt worden door fabrikanten om producten te vervaardigen, en de stromen nikkel die ontgonnen worden en gerecupereerd worden als schroot. Cijfers in duizenden ton per jaar. (representatief voor de jaarlijkse stromen in de periode van 2005 tot 2010, gebaseerd op een veronderstelde gemiddelde levenscyclus van 25 jaar). Cijfers zijn afgerond en sommige zijn gebaseerd op schattingen. NIKKELSTROMEN IN EUROPA Het veelzijdige gebruik van nikkel, nikkellegeringen en nikkeltechnologie en de lange levensduur van veel nikkelhoudende eindproducten verklaart het totaal van 5 miljoen ton nikkel dat momenteel wordt gebruikt. Nikkel uit mijnen

22 nickel 28 Ni

23 Nikkel in de Europese Unie 23 Over het Nickel Institute Het Nickel Institute is een non-profit organisatie die momenteel de belangen vertegenwoordigt van 24 bedrijven die samen goed zijn voor meer dan 75% van de wereldwijde nikkelproductie. Wat het Institute doet Wij promoten in naam van onze leden de productie, het gebruik en hergebruik (via recyclage) van nikkel op een manier die zowel sociaal verantwoord als milieuvriendelijk is. Dit wordt gerealiseerd door: Promotie van duurzame productie en gebruik Steunen en ontwikkelen van degelijke wetenschap Ontwikkelen van samenwerking doorheen de waardeketen Proactief overleg te plegen met belanghebbenden Transparantie en integriteit te handhaven in al onze zakelijke relaties Het vertrouwen winnen van onze belangengroepen Wij zorgen voor een gemeenschappelijke en verantwoordelijke stem voor de hele industrie en we werken samen met andere internationale metaalverenigingen en verenigingen voor de ontwikkeling van roestvrij staal om een veilig gebruik van nikkel over de hele wereld te ontwikkelen en te bevorderen. Leden Anglo American Brasil Ltda Anglo American Platinum Ltd. Aurubis AG BHP Billiton Bochemie s.r.o. Dynatec Madagascar S.A. Eramet S.A. ENK PLC Glencore International A.G. JFE Mineral Company, Ltd. Niref B.V. OJSC MMC Norilsk Nickel Pacific Metals Co., Ltd. PT Vale Indonesia Tbk. Rio Tinto plc Sherritt International Corporation Sinosteel Corporation Limited Sumitomo Metal Mining Co. Ltd. Talvivaara Mining Company plc Umicore Vale Canada Limited Vale Inco Japan Limited Western Areas NL Xstrata Nickel

24

Specialty Stainless Steel Processes

Specialty Stainless Steel Processes Specialty Stainless Steel Processes Bodycote Dé partner voor u Precies wat u nodig heeft. Bodycote biedt een compleet scala van warmtebehandelingen, oppervlaktetechnologieën en warm isostatisch persen

Nadere informatie

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren,

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren, Vrijdag 10 september 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Comité van de Regio s Resource Efficient Europa Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau,

Nadere informatie

Specialty Stainless Steel Processes

Specialty Stainless Steel Processes Specialty Stainless Steel Processes Bodycote Dé partner voor u Precies wat u nodig heeft. Bodycote biedt een compleet scala van warmtebehandelingen, oppervlaktetechnologieën en warm isostatisch persen

Nadere informatie

B AT T E RY T ECHN O LOGIES BOUW UW BEDRIJF OP DE KRACHT VAN SAMENWERKING

B AT T E RY T ECHN O LOGIES BOUW UW BEDRIJF OP DE KRACHT VAN SAMENWERKING B AT T E RY T ECHN O LOGIES BOUW UW BEDRIJF OP DE KRACHT VAN SAMENWERKING Kies voor ons als leverancier van accu s en profiteer van de kracht van samenwerking. Maak gebruik van het grootste gespecialiseerde

Nadere informatie

Groene ICT en Duurzame ontwikkeling: Meters maken in het HO. 31-1-2013 Groene ICT en Duurzame ontwikkeling

Groene ICT en Duurzame ontwikkeling: Meters maken in het HO. 31-1-2013 Groene ICT en Duurzame ontwikkeling : Meters maken in het HO Visie ICT groeit, ongecontroleerd, in een ijzingwekkend tempo. In hetzelfde tempo groeit onze afhankelijkheid, ongecontroleerd. Dit levert een enorm spanningsveld waarvan weinig

Nadere informatie

Overzicht en perspectieven voor een duurzame ontwikkeling van asfalt in een economie in voortdurende verandering. Wim Teugels Nynas N.V.

Overzicht en perspectieven voor een duurzame ontwikkeling van asfalt in een economie in voortdurende verandering. Wim Teugels Nynas N.V. Overzicht en perspectieven voor een duurzame ontwikkeling van asfalt in een economie in voortdurende verandering Wim Teugels Nynas N.V. Een economie in beweging In een tijdspanne van 2 jaar is de olie

Nadere informatie

Wat is Hardmetaal? Wij produceren ons hardmetaal dus milieuvriendelijk!

Wat is Hardmetaal? Wij produceren ons hardmetaal dus milieuvriendelijk! Wat is Hardmetaal? Wat is Hardmetaal? Hardmetaal is een composiet wat bestaat uit een combinatie van harde, slijtvaste carbidedie zijn opgenomen in een bindmiddel. Hardmetaal ontstaat na een zorgvuldig

Nadere informatie

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt?

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? De ONBEKENDE KANT van PLASTIC Waarom worden zoveel producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? PLASTIC IS WAARDEVOL Tijdens de productie en gebruik EEN

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 8

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 8 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 8 Samenvatting door Dylan 748 woorden 30 december 2016 5,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Nova Scheikunde Paragraaf 1 Gemeenschappelijke eigenschappen metalen:

Nadere informatie

HARDMETAAL RECYCLING. Er zijn twee processen mogelijk in recyclen van hardmetaal ;

HARDMETAAL RECYCLING. Er zijn twee processen mogelijk in recyclen van hardmetaal ; HARDMETAAL RECYCLING Wij kopen uw gebruikt hardmetaal retour. Na het retour nemen van uw hardmetaal dragen wij zorg voor het op correcte en milieuvriendelijke wijze recyclen van de grondstoffen dmv. Total

Nadere informatie

WWW.MMBTOOLS.NL INFO@MMBTOOLS.NL. Wat is Hardmetaal?

WWW.MMBTOOLS.NL INFO@MMBTOOLS.NL. Wat is Hardmetaal? WWW.MMBTOOLS.NL INFO@MMBTOOLS.NL Wat is Hardmetaal? MMB TOOLS 2015 Wat is Hardmetaal? Hardmetaal is een composiet wat bestaat uit een combinatie van harde, slijtvaste carbidedie zijn opgenomen in een bindmiddel.

Nadere informatie

KUNSTSTOF- EN RUBBERINDUSTRIE BELGIË

KUNSTSTOF- EN RUBBERINDUSTRIE BELGIË KUNSTSTOF- EN RUBBERINDUSTRIE BELGIË ECONOMISCH JAARRAPPORT 27 Federplast.be Vereniging van Producenten van Kunststof- en Rubberartikelen VZW Association des Producteurs d Articles en Matières Plastiques

Nadere informatie

GEGARANDEERD 3X SLIJTVASTER* DAN UW HUIDIGE STANDAARD KETTING OF WIJ LEVEREN UW EERSTVOLGENDE KETTING GRATIS

GEGARANDEERD 3X SLIJTVASTER* DAN UW HUIDIGE STANDAARD KETTING OF WIJ LEVEREN UW EERSTVOLGENDE KETTING GRATIS GEGARANDEERD 3X SLIJTVASTER* DAN UW HUIDIGE STANDAARD KETTING OF WIJ LEVEREN UW EERSTVOLGENDE KETTING GRATIS STERK. KRACHTIG. NOG BETERE PRESTATIES. Renold Synergy Simpelweg de beste Synergy is ontwikkeld

Nadere informatie

Beter presteren met glasvezel De Schöck Isokorb CXT

Beter presteren met glasvezel De Schöck Isokorb CXT Beter presteren met glasvezel De Schöck Isokorb CXT Het beste van twee werelden Samen in één product Welkom bij de toekomst van bouwen Duurzaamheid en klimaatbescherming worden steeds belangrijker, en

Nadere informatie

BioWanze De nieuwe generatie

BioWanze De nieuwe generatie BioWanze De nieuwe generatie BioWanze in het kort De grootste producent van bio-ethanol in België met een jaarlijkse capaciteit van maximum 300.000 m³ bio-ethanol. Het nieuwe generatie proces verzekert

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Ierland-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Ierland-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Ierland-Nederland 1 1. Goederenexport van Ierland naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Ierse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Zwitserland-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Zwitserland-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Zwitserland-Nederland 1 1. Goederenexport van Zwitserland naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Zwitserse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Verenigd Koninkrijk-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Verenigd Koninkrijk-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Verenigd Koninkrijk-Nederland 1 1. Goederenexport van het Verenigd Koninkrijk naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Britse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Spanje-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Spanje-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Spanje-Nederland 1 1. Goederenexport van Spanje naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Spaanse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Canada-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Canada-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Canada-Nederland 1 1. Goederenexport van Canada naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Canadese exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Lichtgewicht aluminium lichaam laat toe het gehele systeem compact te houden.

Lichtgewicht aluminium lichaam laat toe het gehele systeem compact te houden. nl_print_file 9/9/02 11:43 am Page 1 Pneumatische Hoge nauwkeurigheid (+/-0,01 mm) en herhaalbaarheid (+/-0,03 mm) geven een precies grijpwerk. Lichtgewicht aluminium lichaam laat toe het gehele systeem

Nadere informatie

Samenwerking en innovatie in het MKB in Europa en Nederland Een exploratie op basis van het European Company Survey

Samenwerking en innovatie in het MKB in Europa en Nederland Een exploratie op basis van het European Company Survey Samenwerking en innovatie in het MKB in Europa en Nederland Een exploratie op basis van het European Company Survey ICOON Paper #1 Ferry Koster December 2015 Inleiding Dit rapport geeft inzicht in de relatie

Nadere informatie

HOOFDSTUK B : Artikelgroep BR ROESTVRIJSTAAL KABELBINDERS Onderdeel : R2 en R4 ball lock type AISI 304 en AISI 316 E 75050

HOOFDSTUK B : Artikelgroep BR ROESTVRIJSTAAL KABELBINDERS Onderdeel : R2 en R4 ball lock type AISI 304 en AISI 316 E 75050 . HOOFDSTUK B : Artikelgroep BR ROESTVRIJSTAAL KABELBINDERS Onderdeel : R2 en R4 ball lock type AISI 304 en AISI 316 De WT kabelbinders uit roestvrijstaal worden vervaardigd uit INOX AISI-304 of AISI 316

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT RESOLUTIE. betreffende de verzoening van de behoeften aan energie en aan zuivere lucht in onze maatschappij

VLAAMS PARLEMENT RESOLUTIE. betreffende de verzoening van de behoeften aan energie en aan zuivere lucht in onze maatschappij VLAAMS PARLEMENT RESOLUTIE betreffde de verzoing van de behoeft aan ergie aan zuivere lucht in onze maatschappij Het Vlaams Parlemt, gelet op de Verkningsnota voor het ergiedebat in het Vlaams Parlemt,

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Australië-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Australië-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Australië-Nederland 1 1. Goederenexport van Australië naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Australische exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE

Nadere informatie

RP PARTS GIETSTUKKEN STAAL

RP PARTS GIETSTUKKEN STAAL RP PARTS GIETSTUKKEN STAAL RP Techniek kan veel voor u betekenen op het gebied van gietstukken staal. RP Techniek BV heeft namelijk vele jaren ervaring op het gebied van sourcing en werkt nauw samen met

Nadere informatie

Honda's Filosofie. Ontwerp voor Recyclage

Honda's Filosofie. Ontwerp voor Recyclage Honda's Filosofie Voor het behoud van de natuur is er een actieve bijdrage nodig van iedereen. Het broeikaseffect, het verdwijnen van de ozonlaag, lucht- en waterverontreiniging en het gebruik van onze

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Zuid-Korea-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Zuid-Korea-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Zuid-Korea-Nederland 1 1. Goederenexport van Zuid-Korea naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Zuid-Koreaanse exportpartners (bedragen x 1.000 euro). Bron: International

Nadere informatie

Rotie: Cleaning & Services Amsterdam: Tankstorage Amsterdam: Orgaworld: Biodiesel Amsterdam:

Rotie: Cleaning & Services Amsterdam: Tankstorage Amsterdam: Orgaworld: Biodiesel Amsterdam: Rotie maakt onderdeel uit van de Simadan Groep. De Simadan Groep is een wereldwijd uniek industrieel ecosysteem waarin bij het verwerken van organische reststromen en frituurvet geen bruikbare energie

Nadere informatie

2e hands elektronica: ontwikkelingshulp of afval dump? Kim Schoppink campagneleider giftige stoffen

2e hands elektronica: ontwikkelingshulp of afval dump? Kim Schoppink campagneleider giftige stoffen De dump van elektronica afval in ontwikkelingslanden 2e hands elektronica: ontwikkelingshulp of afval dump? Kim Schoppink campagneleider giftige stoffen Elektronica afval: een groeiend probleem Elk jaar

Nadere informatie

Koken met de groene antikleefpan

Koken met de groene antikleefpan Adres Antoon Catriestraat 16 Contactpersoon Website 9031 Drongen David Verhofstadt Communications Manager www.green-pan.com Koken met de groene antikleefpan Activiteiten GreenPan is een Gents bedrijf dat

Nadere informatie

Productie Binnen onze productiefaciliteiten kunnen hardmetaal vormdelen engereedschappen met onderstaande maximale afmetingen worden vervaardigd ;

Productie Binnen onze productiefaciliteiten kunnen hardmetaal vormdelen engereedschappen met onderstaande maximale afmetingen worden vervaardigd ; Productie van ruwe- en op tolerantiegeslepen hardmetaal vormdelen en gereedschappen voor automobiel, luchtvaart, machinebouw, verpakking, communicatie, kunststofverwerking, elektronica, medische, recycling,

Nadere informatie

TSUBAKI NEPTUNE TM RS ROLLENKETTING OPPERVLAKTEBEHANDELDE CORROSIEWERENDE KETTING

TSUBAKI NEPTUNE TM RS ROLLENKETTING OPPERVLAKTEBEHANDELDE CORROSIEWERENDE KETTING TSUBAKI NEPTUNE TM RS ROLLENKETTING OPPERVLAKTEBEHANDELDE CORROSIEWERENDE KETTING TSUBAKI NEPTUNETM RS ROLLENKETTING MADE IN JAPAN Gevestigd in Kansai Science City, de Kyotanabe fabriek belichaamt ons

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 151/9

Publicatieblad van de Europese Unie L 151/9 12.6.2012 Publicatieblad van de Europese Unie L 151/9 VERORDENING (EU) Nr. 493/2012 VAN DE COMMISSIE van 11 juni 2012 houdende nadere bepalingen voor de berekening van de recyclingrendementen van de recyclingprocesssen

Nadere informatie

Specialist in maatwerk oplossingen

Specialist in maatwerk oplossingen Specialist in maatwerk oplossingen ontwerpt, produceert en levert pneumatische producten Dé expert voor pneumatische oplossingen Inhoudsopgave 1 Corrosiebestendige gebufferde cilinder, T-415 / T-416 2

Nadere informatie

Presentatie Climalife Groep Dehon

Presentatie Climalife Groep Dehon Presentatie Climalife Groep Dehon Samenvatting 1. Groep Dehon De kracht van de groep in dienst van het merk Climalife 2. Climalife Samensteller van duurzame en vernieuwende oplossingen voor thermische

Nadere informatie

Hardmetaal is een composiet wat bestaat uit een combinatie van harde, slijtvaste carbidendie zijn opgenomen in een bindmiddel. Hardmetaal ontstaat na

Hardmetaal is een composiet wat bestaat uit een combinatie van harde, slijtvaste carbidendie zijn opgenomen in een bindmiddel. Hardmetaal ontstaat na Hardmetaal is een composiet wat bestaat uit een combinatie van harde, slijtvaste carbidendie zijn opgenomen in een bindmiddel. Hardmetaal ontstaat na een zorgvuldig proces waarbij de zuivere bestanddelen

Nadere informatie

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid Duurzaamheid is één van de belangrijke aandachtspunten van het bedrijfsleven. Deze brochure is een initiatief van EMPAC, de organisatie van de

Nadere informatie

GERECYCLED HARDMETAAL Kwaliteit versus Prijs

GERECYCLED HARDMETAAL Kwaliteit versus Prijs Hardmetaal is een composiet wat bestaat uit een combinatie van harde, slijtvaste carbiden die zijn opgenomen in een bindmiddel. Hardmetaal ontstaat na een zorgvuldig proces waarbij de zuivere grondstoffen

Nadere informatie

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s In een globaliserende economie moeten regio s en ondernemingen internationaal concurreren. Internationalisatie draagt bij tot de economische

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers Een nieuwe kijk op kunststof en rubber Feiten & cijfers PRODUCTIE & PROCES -40% Economie NL 2014 bedrijven werknemers jaaromzet Innovaties en optimalisaties van de productieprocessen, hebben er in de afgelopen

Nadere informatie

Voorbeeld case: Gietstuk Bruijs/Hapam Stappenplan kostprijsreductie met aluminium Versie: april 2011

Voorbeeld case: Gietstuk Bruijs/Hapam Stappenplan kostprijsreductie met aluminium Versie: april 2011 Voorbeeld case: Gietstuk Bruijs/Hapam Stappenplan kostprijsreductie met aluminium Versie: april 2011 Stap 1_Verkennen Stap 2_Vergelijken Stap 3_Vinden Stap 4_Verifiëren Stap 1_Verkennen Omschrijf het oorspronkelijke

Nadere informatie

Milieuvriendelijke speciale brandstoffen voor de bos- en tuinbouw

Milieuvriendelijke speciale brandstoffen voor de bos- en tuinbouw 2-takt en 4-takt brandstof Milieuvriendelijke speciale brandstoffen voor de bos- en tuinbouw De keuze van de juiste brandstof De kant-en-klare speciale brandstoffen van Oest voor 2- en 4-takt motoren hebben

Nadere informatie

TSUBAKI neptunetm RS ROllEnKETTInG OPPErVLAKTEBEhANDELDE corrosiewerende KETTING

TSUBAKI neptunetm RS ROllEnKETTInG OPPErVLAKTEBEhANDELDE corrosiewerende KETTING TSUBAKI neptune TM RS ROLLENKETTING Oppervlaktebehandelde corrosiewerende TSUBAKI neptune TM RS ROLLENKETTING MADE IN JAPAN Gevestigd in Kansai Science City, de Kyotanabe fabriek belichaamt ons brede spectrum

Nadere informatie

De productie van PVC in Europa

De productie van PVC in Europa De productie van PVC in Europa April 2011 Polyvinylchloride, of PVC, is een van s werelds meest gebruikte polymeren. Vanwege zijn veelzijdigheid wordt het materiaal veel gebruikt voor uiteenlopende industriële,

Nadere informatie

Hardmetaal als alternatief voor Roestvast Staal corrosiebestendig chemisch resistent niet magnetiseerbaar

Hardmetaal als alternatief voor Roestvast Staal corrosiebestendig chemisch resistent niet magnetiseerbaar Hardmetaal als Kerncompetentie Hardmetaal als alternatief voor Roestvast Staal corrosiebestendig chemisch resistent niet magnetiseerbaar Wat is Hardmetaal? Hardmetaal is een composiet wat bestaat uit een

Nadere informatie

ING Investment Office

ING Investment Office ING Investment Office Publicatiedatum: 12 november 2015 Sectorcommentaar Metaal en mijnbouw Door Marina Hagoort, beleggingsanalist van het ING Investment Office In dit rapport vindt u onze vooruitzichten

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Verenigde Arabische Emiraten- Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Verenigde Arabische Emiraten- Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Verenigde Arabische Emiraten- Nederland 1 1. Goederenexport van de Verenigde Arabische Emiraten naar andere landen Tabel 1: Voornaamste exportpartners van de Verenigde Arabische

Nadere informatie

WIŚNIOWSKI. Een bekroning van uw investering.

WIŚNIOWSKI. Een bekroning van uw investering. De WIŚNIOWSKI deuren zijn een universele oplossing voor elke woning. Afhankelijk van de te vervullen functie binnendeur, technische deur, glazen deur worden ze gekenmerkt door geschikte parameters die

Nadere informatie

Kunststof Warmtewisselaars WWW.POLYCOIL.EU

Kunststof Warmtewisselaars WWW.POLYCOIL.EU Kunststof Warmtewisselaars WWW.POLYCOIL.EU 1 PolyCoil warmtewisselaars De Polycoil warmtewisselaar is een revolutionaire kunststof warmtewisselaar welke is ontwikkeld na jaren van onderzoek door Cesaroni

Nadere informatie

miljoen gewerkte mensuren Verzuim ongevallen per

miljoen gewerkte mensuren Verzuim ongevallen per Veiligheid en milieu De chemische industrie stelt zichzelf hoge milieu- en veiligheidseisen. De belangrijkste gegevens voor veiligheid en milieu zijn afkomstig uit. Een veilige werkomgeving, binnen en

Nadere informatie

Salespresentatie Colorex

Salespresentatie Colorex praktijkgerichte emissiebeoordeling van cleanroomvloeren Inleiding Oprichting van een alliantie Cleanroom geschikte materialen CSM alliantie: Cleanroom geschikte materialen Machines en materialen De huidige

Nadere informatie

Materialen. Introductie over Metaal:

Materialen. Introductie over Metaal: Introductie over Metaal: Wat is metaal Winning Structuur Eigenschappen Soorten metaal Methoden van bewerken Methoden van behandelen Metaalproducten Voordelen/nadelen Zuivere metalen IJzer Aluminium Koper

Nadere informatie

Umicore sluit de cirkel: Duurzaamheid werkt!

Umicore sluit de cirkel: Duurzaamheid werkt! Umicore sluit de cirkel: Duurzaamheid werkt! Flanders Inland Shipping Network Johan Brusselaers 03/12/2012 Umicore s business approach We transformeren metalen in hoogtechnologische materialen. We gebruiken

Nadere informatie

Putdeksel uit composiet

Putdeksel uit composiet Putdeksel uit composiet www.kobra-kio.com 02 Dankzij een nieuw en gepatenteerd productieproces vervaardigt de POLIECO GROUP innovatieve putdeksels uit speciaal composietmateriaal. PUTDEKSEL KIO EN 124

Nadere informatie

RVS-INOX 24/04/13 E 75050

RVS-INOX 24/04/13 E 75050 . RVS-INOX De WT kabelbinders uit roestvrijstaal worden vervaardigd uit INOX AISI-304 of AISI 316 en vinden hun toepassing in applicaties waar zeer goede weerstand tegen omgevingsfactoren vereist is. Deze

Nadere informatie

Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Cisco-enquête IoE Value Index (Index voor IoE-waarde) onder besluitvormers uit 12 landen

Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Cisco-enquête IoE Value Index (Index voor IoE-waarde) onder besluitvormers uit 12 landen Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Cisco-enquête IoE Value Index (Index voor IoE-waarde) onder 7.500 besluitvormers uit 12 landen Joseph Bradley Jeff Loucks Andy Noronha James Macaulay

Nadere informatie

Wat is roestvast staal? Fe Cr > 10,5% C < 1,2%

Wat is roestvast staal? Fe Cr > 10,5% C < 1,2% Wat is roestvast staal? Cr > 10,5% C < 1,2% wat is roestvast staal? Wat is roestvast staal? Ijzerlegering met 10,5% chroom en 1,2% koolstof, noodzakelijk voor de opbouw van een zelfherstellende oxidelaag

Nadere informatie

FLANDERS INVESTMENT & TRADE MARKTSTUDIE

FLANDERS INVESTMENT & TRADE MARKTSTUDIE N H C A M L T X R T S U D T D N Ë L A T N FLANDRS NVSTMNT & TRAD MARKTSTUD D TXTLMACHN-NDUSTR N TALË Overzicht van de sector 1 De taliaanse industrie van textielmachines en -accessoires bestaat uit ongeveer

Nadere informatie

Bijlage Indicatieve streefcijfers voor de lidstaten

Bijlage Indicatieve streefcijfers voor de lidstaten bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB C 311 E van 31/10/2000 Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende de bevordering van elektriciteit uit hernieuwbare

Nadere informatie

CASUS: KERAMIEK, BITUMEN, ISOLATIE, GIPS

CASUS: KERAMIEK, BITUMEN, ISOLATIE, GIPS CASUS: KERAMIEK, BITUMEN, ISOLATIE, GIPS Scheiden vervuilende fracties Bouw en sloop Maar 10 van de totale volume behelst de meest vervuilende stromen zoals: Keramiek, Bitumen, Isolatie, C-Hout en E-waste,

Nadere informatie

Roestvaststaal productie Maatwerk in roestvaststaal Service

Roestvaststaal productie Maatwerk in roestvaststaal Service Roestvaststaal productie Maatwerk in roestvaststaal Service stainless copper technology Outokumpu-Groep Alle ondernemingen die onder het merk Outokumpu vallen kunnen terugvallen op een lange rijke geschiedenis.

Nadere informatie

Verloren Was. Precisiegietwerk

Verloren Was. Precisiegietwerk Verloren Was Precisiegietwerk De perfecte kennis van het proces Technische analyse Ervaren ingenieurs Moderne CAD uitrusting Giet- en stollingssimulaties Assistentie bij het ontwerp Samenbouwen van wasmodellen

Nadere informatie

Hardmetaal RXE- kwaliteit

Hardmetaal RXE- kwaliteit Hardmetaal RXE- kwaliteit INNOVATIEVE KWALITEIT HARDMETAAL MET IJZER / NIKKEL / COBALT- BINDING Hardmetaal RXE- kwaliteit INNOVATIEVE KWALITEIT HARDMETAAL MET IJZER / NIKKEL / COBALT- BINDING Door toename

Nadere informatie

Huishoudwagens STIJL & PRODUCTIVITEIT

Huishoudwagens STIJL & PRODUCTIVITEIT Huishoudwagens STIJL & PRODUCTIVITEIT Productlijn De huishoudwagens werden ontworpen voor grotere hotels. Volledig uitgerust kunnen ze tot 16 kamers onderhouden. Ze zijn zowel licht als veelzijdig en uiterst

Nadere informatie

eerste in oplossingen van morgen, vandaag XS4 //re-volution 11 jaar, 1,200,000 sloten, en nog steeds innoverend limited edition

eerste in oplossingen van morgen, vandaag XS4 //re-volution 11 jaar, 1,200,000 sloten, en nog steeds innoverend limited edition GESELECTEERD EN VERZORGD DOOR info@optilox.com 078 6170707 eerste in oplossingen van morgen, vandaag XS4 //re-volution 11 jaar, 1,200,000 sloten, en nog steeds innoverend limited edition XS4 RE-VOLUTION

Nadere informatie

Wat is hardmetaal?

Wat is hardmetaal? Wat is hardmetaal? Hardmetaal ontstaat na een zorgvuldig proces waarbij de zuivere grondstoffen eerst tot poedervorm worden vermalen. De gekozen samenstelling wordt gewassen, gemengd en gedroogd. Het verkregen

Nadere informatie

Revisie nummer: Z ABN-Amro Son:

Revisie nummer: Z ABN-Amro Son: Revisie nummer: 06.80.01.1Z ABN-Amro Son: 47.87.77.914 REINIGINGSMIDDELEN ELMA TEC CLEAN Sterke reinigingsmiddelen voor ultrasoonreinigers, gebruikbaar voor bijna elke reiniging. Een uitgebreide verzameling

Nadere informatie

Hardmetaal met alternatieve binding IJzer / Nikkel / Cobalt- legering

Hardmetaal met alternatieve binding IJzer / Nikkel / Cobalt- legering Hardmetaal met alternatieve binding IJzer / Nikkel / Cobalt- legering Hardmetaal Hardmetaal is een composiet wat bestaat uit een combinatie van harde, slijtvaste carbiden die zijn opgenomen in een bindmiddel.

Nadere informatie

Wat als... ... er een nieuwe toekomst zou zijn voor groene energie?

Wat als... ... er een nieuwe toekomst zou zijn voor groene energie? NL ... er een nieuwe toekomst zou zijn voor groene energie? De zon, als onuitputtelijke bron van energie, is van cruciaal belang voor mens en natuur: ze beslist over het leven op onze planeet. BISOL gebruikt

Nadere informatie

De internationale handel in goederen van Nederland in 2003

De internationale handel in goederen van Nederland in 2003 Publicatiedatum CBS-website Centraal Bureau voor de Statistiek 13 juli 6 De internationale handel in goederen van Nederland in 3 Wiel Packbier Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 6. Bronvermelding

Nadere informatie

Onderhoud. Verzorging. IBS-ONDERHOUDS- PRODUCTEN Technische sprays voor onderhoud, verzorging en reiniging. IBS Scherer GmbH

Onderhoud. Verzorging. IBS-ONDERHOUDS- PRODUCTEN Technische sprays voor onderhoud, verzorging en reiniging. IBS Scherer GmbH Onderhoud Verzorging IBS-ONDERHOUDS- PRODUCTEN Technische sprays voor onderhoud, verzorging en reiniging Reiniging Smering IBS Scherer GmbH REINIGEN & ONTVETTEN IBS-snelontvetter Blitz Voor het poriëndiep

Nadere informatie

et broeikaseffect een nuttig maar door de mens ontregeld natuurlijk proces

et broeikaseffect een nuttig maar door de mens ontregeld natuurlijk proces H 2 et broeikaseffect een nuttig maar door de mens ontregeld natuurlijk proces Bij het ontstaan van de aarde, 4,6 miljard jaren geleden, was er geen atmosfeer. Enkele miljoenen jaren waren nodig voor de

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 151/13

Publicatieblad van de Europese Unie L 151/13 12.6.2012 Publicatieblad van de Europese Unie L 151/13 BIJLAGE IV Verslaglegging over recyclingrendementen voor lood-zuurbatterijen en -accu s 1. Voor lood-zuurbatterijen en -accu s die in het recyclingproces

Nadere informatie

Tijdloos elegant. Veelzijdig functioneel.

Tijdloos elegant. Veelzijdig functioneel. Roestvrij stalen werkbladen van STEELART. Ontdek meer over het materiaal, de voordelen en het onderhoud ervan. www.blanco-steelart.be Tijdloos elegant. Veelzijdig functioneel. Roestvrij staal. Met unieke

Nadere informatie

Maak optimaal gebruik van uw dak. lnvesteer in zonne-energie met SunPower

Maak optimaal gebruik van uw dak. lnvesteer in zonne-energie met SunPower Maak optimaal gebruik van uw dak lnvesteer in zonne-energie met SunPower Hoe werkt het? Verhoog uw inkomsten met zonne-energie 1 SunPower-zonnepanelen Tot voor enkele jaren was een investering met het

Nadere informatie

HERSTELLEN EN VERBETEREN VAN ONDERDELEN D.M.V. LASERCLADDEN.» J. Lambrecht» Laser Cladding Venture

HERSTELLEN EN VERBETEREN VAN ONDERDELEN D.M.V. LASERCLADDEN.» J. Lambrecht» Laser Cladding Venture HERSTELLEN EN VERBETEREN VAN ONDERDELEN D.M.V. LASERCLADDEN» J. Lambrecht» Laser Cladding Venture LASERCLADDEN Beschrijving Karakteristieken Toepassingen Ontwikkelingen Slotwoord & vragen WAT IS LASERCLADDEN?

Nadere informatie

De toekomst voorbereiden

De toekomst voorbereiden Het milieu beschermen. Afdrukken dit document alleen indien nodig De toekomst voorbereiden Partner in duurzaam vertrouwen SPIE is Europees leider wat betreft diensten in de domeinen van elektriciteit,

Nadere informatie

ANNEX BIJLAGE. bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

ANNEX BIJLAGE. bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.9.2018 COM(2018) 651 final ANNEX BIJLAGE bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD over de werking van Richtlijn 2011/24/EU betreffende de toepassing

Nadere informatie

Nano Green World Metal AntiCorrosion

Nano Green World Metal AntiCorrosion Nano Green World Metal AntiCorrosion Op basis van Nanotechnologie Beschermt net zo goed als thermisch verzinken Vormt een zeer dunne beschermlaag Spaart energie en grondstoffen Is veelzijdig, flexibel

Nadere informatie

Hempaline Defend. Betrouwbaar in uitdagende omgevingen

Hempaline Defend. Betrouwbaar in uitdagende omgevingen Defend Betrouwbaar in uitdagende omgevingen Defend Betrouwbaar in uitdagende omgevingen Hempel is opgericht in 1915 en is tegenwoordig één van de meest vooraanstaande producenten en leveranciers van hoogwaardige

Nadere informatie

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu Beleggen in de toekomst de kansen van beleggen in klimaat en milieu Angst voor de gevolgen? Stijging van de zeespiegel Hollandse Delta, 6 miljoen Randstedelingen op de vlucht. Bedreiging van het Eco-systeem

Nadere informatie

Hempaline Defend. Betrouwbaar in uitdagende omgevingen

Hempaline Defend. Betrouwbaar in uitdagende omgevingen Defend Betrouwbaar in uitdagende omgevingen Betrouwbaar in uitdagende omgevingen Hempel is opgericht in 1915 en is tegenwoordig één van de meest vooraanstaande producenten en leveranciers van hoogwaardige

Nadere informatie

I www.gns-nederland.nl T +31 (0)40 368 22 70 E info@gns-nederland.nl INHOUDSOPGAVE

I www.gns-nederland.nl T +31 (0)40 368 22 70 E info@gns-nederland.nl INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Technische informatie Roestvaststaal 1.1 Algemene informatie 2 1.2 Korte typering veel gebruikte kwaliteiten 3 Hoofdstuk 2: Mechanische eigenschappen 2.1 RVS stafmateriaal en

Nadere informatie

Nokia FM Transmitter CA /1

Nokia FM Transmitter CA /1 Nokia FM Transmitter CA-300 6 3 5 7 9203668/1 CONFORMITEITSVERKLARING Hierbij verklaart NOKIA CORPORATION dat het product CA-119 in overeenstemming is met de essentiële eisen en andere relevante bepalingen

Nadere informatie

DATASHEET KERAMISCHE GLIJLAGERS NEDERLANDS

DATASHEET KERAMISCHE GLIJLAGERS NEDERLANDS DATASHEET KERAMISCHE GLIJLAGERS NEDERLANDS WAT ELKE ONTWERPER EN ONTWIKKELAAR OVER KERAMISCHE GLIJLAGERS MOET WETEN WAT GLIJLAGERS DOEN In het algemeen draagt het lager een belasting terwijl een draaiende

Nadere informatie

Why edit if we deliver grinded (or fully grinded) Präzi Flachstahl Corrosiebestendige stalen

Why edit if we deliver grinded (or fully grinded) Präzi Flachstahl Corrosiebestendige stalen Why edit if we deliver grinded (or fully grinded) Präzi Flachstahl Corrosiebestendige stalen Inhoud Wie zijn TTL group N.V. en Präzi Flachstahl AG Wat is staal Wat is corrosie Corrosiebestendige stalen

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers Een nieuwe kijk op kunststof en rubber Feiten & cijfers PRODUCTIE & PROCES -40% Economie NL 2016 bedrijven werknemers jaaromzet Innovaties en optimalisaties van de productieprocessen, hebben er in de afgelopen

Nadere informatie

KENNISMAKING MET UMICORE

KENNISMAKING MET UMICORE KENNISMAKING MET UMICORE Kennismaking met Umicore CATALYSIS ENERGY MATERIALS PERFORMANCE MATERIALS RECYCLING 1 We zijn een materiaaltechnologie- en recyclagegroep op wereldschaal. We richten ons op toepassingen

Nadere informatie

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & north river écht duurzaam produceren 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

Heeft u enig idee hoe

Heeft u enig idee hoe Heeft u enig idee hoe modern walls by vitrulan eruit ziet? NL/VIT/4/281204/1 NL/VIT/4/281204/2 AAls wanden worden vergeleken met schildersdoek, en wij de kunstenaars zijn die ze beschilderen en ophangen

Nadere informatie

U heeft een idee en wij maken het tastbaar!

U heeft een idee en wij maken het tastbaar! Dunia Coatings ontwikkelt en produceert high performance industriële coatings, markeerinkten en hoogwaardige gebruiksklare verf. Door onze jarenlange laboratorium ervaring staat innovatie en flexibiliteit

Nadere informatie

MINERALE MESTSTOFFEN: Essentieel & efficiënt

MINERALE MESTSTOFFEN: Essentieel & efficiënt MINERALE MESTSTOFFEN: Essentieel & efficiënt Peter Jaeken Algemeen Secretaris 10 jaar BELFertil Antwerpen - 15 september 2017 Belgisch - Luxemburgse Minerale Meststoffen Vereniging BELFertil vertegenwoordigt

Nadere informatie

Inzameling en verwerking van vlakglas

Inzameling en verwerking van vlakglas Inzameling en verwerking van vlakglas Vlaanderen gebruikt en verbruikt heel wat materialen, grondstoffen en energie. In tijden van toenemende schaarste dringt de vraag zich op hoe we ze zo efficiënt mogelijk

Nadere informatie

Duurzaam door innovatieve materialen en processen

Duurzaam door innovatieve materialen en processen Adres Bergensesteenweg 32 B-1651 Lot Contactpersoon Website Dhr. Stefan Theunis Product Manager Europe www.derbigum.be DERBIPURE : plantaardige grondstoffen voor een wit dak Activiteiten De Belgische onderneming

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers België-Nederland juni 2019

Handels- en investeringscijfers België-Nederland juni 2019 Handels- en investeringscijfers België-Nederland juni 2019 Dit overzicht is gemaakt in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. David Mark via Pixabay - brouwerij, België Wat kunt u verwachten

Nadere informatie

Corrosiebestendig / Hygienic Design. Hygiënisch Betrouwbaar Bestendig

Corrosiebestendig / Hygienic Design. Hygiënisch Betrouwbaar Bestendig a l ph a Corrosiebestendig / Hygienic Design Hygiënisch Betrouwbaar Bestendig Corrosiebestendig ontwerp RVS aan de uitgang Spatwaterdicht bij IP65 Vernikkeld oppervlak Voor levensmiddelen geschikte smering

Nadere informatie

25 jaar garantie op nominale capaciteit: Alleen postieve toleranties:

25 jaar garantie op nominale capaciteit: Alleen postieve toleranties: Zonnepanelen van Kwaliteit. Het is waar - op het eerste gezicht kunt u van buitenaf nauwelijks het verschil zien tussen de moderne zonnepanelen. Dat is de reden waarom de "innerlijke waarden" - dat wil

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen in productie van hardmetaal tonen enerzijds het verder verbeteren van mechanische eigenschappen qua hardheid en taaiheid,

Recente ontwikkelingen in productie van hardmetaal tonen enerzijds het verder verbeteren van mechanische eigenschappen qua hardheid en taaiheid, Recente ontwikkelingen in productie van hardmetaal tonen enerzijds het verder verbeteren van mechanische eigenschappen qua hardheid en taaiheid, anderzijds de behoefte tot verhogen van corrosiebestendigheid

Nadere informatie

ONDERDELEN CUMMINS ORIGINELE ER IS EEN VERSCHIL. Niet Alle Onderdelen Zijn Op Dezelfde Wijze Gemaakt. Een Betere Garantie Die Met U Meereist.

ONDERDELEN CUMMINS ORIGINELE ER IS EEN VERSCHIL. Niet Alle Onderdelen Zijn Op Dezelfde Wijze Gemaakt. Een Betere Garantie Die Met U Meereist. Niet Alle Onderdelen Zijn Op Dezelfde Wijze Gemaakt. Betere Onderdelen. Betere Beschikbaarheid. Een Betere Garantie Die Met U Meereist. Vaak genoeg is wat je niet ziet, dat wat het verschil maakt. Motoronderdelen

Nadere informatie