Duurzaam Bankieren 9 juni 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Duurzaam Bankieren 9 juni 2016"

Transcriptie

1 Duurzaam Bankieren 9 juni 2016

2 FairFin vzw - Actuele verhalen brengen rond geld en het financieel systeem (deeleconomie, eurocrisis, klimaatcrisis, ) - Financieel systeem verduurzamen (meer kleine banken, grootbanken duurzamer maken) - Mensen en organisaties oproepen en begeleiden om duurzame stappen te zetten met hun geld

3 Structuur Wat is duurzaam bankieren? Wat is de staat van de banken? Wat is de staat van de klanten? Wat zijn opties om ethisch te investeren (voor individu/ voor gemeente)? Hoe kan een gemeente een verschil maken? Tips voor communicatie Tips voor activiteiten Waar kan FairFin mee helpen?

4 Wat is duurzaam bankieren? geen wettelijke norm Triodos: Jezelf ethisch noemen, impliceert eigenlijk dat je de morele waarheid in pacht zou hebben. In plaats van ethische bank hanteren we duurzame bank. Daarmee bedoelen we dat we als bank in al onze beslissingen rekening houden met de gevolgen van onze keuzes en beslissingen voor de natuur, de cultuur en de samenleving, en met de behoeftes van de volgende generaties. duurzaam betekent ook: zodat het systeem niet omvalt Het gaat om 'niet-financiële criteria': de invulling ligt bij de 'gebruiker' maar er zijn wel trends (wapens, klimaat, mensenrechten, corruptie,...)

5 De Staat van de Banken: het beleid - Screening op 8 thema s: klimaat, natuur, mensenrechten, arbeidsrechten, bonussen, belasting & corruptie, transparantie, wapens - Samen met , CNCD , Amnesty, Oxfam, ACV, CSC, BBLV, NBV, Financité In 8 landen: Nederland, Frankrijk, België, Zweden, Duitsland, Japan, Indonesië, Brazilië Gefinancierd door SIDA (Zweeds Ministerie Ontwikkelingssamenwerking)

6 De Staat van de Banken: investeringen Dirty Profits : investeringen in bedrijven die schadelijke activiteiten uitvoeren > een steekproef naar wat een bank echt doet met haar geld > zoekt link tussen 'onze' banken en ca. 25 controversiële bedrijven (op basis van NGO-onderzoek) > grootbanken ING, Deutsche Bank en BNP Paribas worden telkens gelinkt aan meer dan 20 van de 25 onderzochte bedrijven Filmpje: Onze toekomst ondermijnd : klimaatschadelijke investeringen > grootbanken wereldwijd investeren negen keer meer in fossiele brandstoffen Dan in hernieuwbare energie > In België ook, m.u.v.: KBC dubbel zoveel, Belfius en Triodos meer in hernieuwbaar Filmpje:

7 De Staat van de Banken: reële economie

8 De Staat van de klanten Veel aandacht voor duurzaam bankieren, zeker ook bij organisaties Financiële crisis: link banken met miserie en zoektocht naar veilige bank/ banken Rente staat laag: openheid om andere zaken met geld te doen

9 Opties individu: duurzaam sparen van

10 Opties individu: duurzaam beleggen op de beurs Van Beleggen op de beurs draait om financieel rendement, de intentie om te helpen is meestal nauwelijks aanwezig Een gedachtenexperiment: vergelijk een persoonlijke lening aan vrienden om een bedrijfje te starten met een belegging in een aandeel van een beursgenoteerd bedrijf. De lening geef je om je vrienden vooruit te helpen. Deze intentie om te helpen is bij de belegging meestal nauwelijks aanwezig. Wanneer je een vriendenlening geeft, doe je dat meestal totdat hun project gerealiseerd en terugbetaald is. Bij het beleggen is die lange termijnrelatie meestal afwezig: je geld komt terecht in de wereld van het kopen en verkopen van waardepapieren. Als de beurskoers van het aandeel hoog staat, zal je geneigd zijn om het weer te verkopen. Het bedrijf waarvan je een aandeel koopt/verkoopt krijgt geen extra geld in het laatje door de handel op de beurs Opnieuw een gedachtenexperiment: stel je voor dat je een beursgenoteerd aandeel verkoopt. Dan krijg jij dat geld, en niet het bedrijf waarvan je dat aandeel hebt. Dat bedrijf kreeg enkel extra geld wanneer het dat aandeel voor het eerst op de beurs aanbood. Als je belegt draait je geld mee in de effectenhandel op de beurs, en niet in de reële economie. Kies je toch voor beleggen op de beurs?

11 Opties individu: investeer buiten de bank om Duurzame coöperaties zijn bijvoorbeeld: Ecopower, Alterfin, Oikocredit, Incofin, Crédal, Hefboom, De Landgenoten, NewB (laatste twee vooralsnog zonder rendement)

12 Meer info over deze vormen van belastingvoordeel:

13 Opties individu: complementaire munten

14 Opties individu: druk zetten op systeem voor meer duurzaamheid... > Bij je bank: geef een klacht of compliment via of ga langs op kantoor > Bij je universiteit/ werkgever/ gemeente: voor duurzame investeringen en een duurzaam pensioenfonds Filmpje Tegenlicht over divestment: (tot minuut 3)

15 Opties gemeente: investeren in de gemeente! Als gemeente Kontich proberen wij zo min mogelijk overschotten te hebben. Geld moet een doel hebben.

16 Opties gemeente: duurzaam sparen > juridisch: veel vrijheid Voorbeeld Stad Genk: We hebben momenteel een spaarrekening bij Triodos in het kader van ethisch beleggen. Het college heeft op 5 juli 2006 beslist om 5% van de beschikbare thesauriemiddelen te beleggen in ethische formules. Deze beslissing is uitgegaan vanuit de groeiende aandacht voor onder meer fair trade, ontwikkelingssamenwerking, milieu die als kerngedachte de zorg en het respect voor huidige én toekomstige generaties heeft. Ook dat de stad een voorbeeldfunctie heeft inzake duurzaam omgaan met financiële middelen en hiermee een stimulans kan geven aan de bevolking om het spaargeld te laten bijdragen tot een meer mens- en milieuvriendelijke samenleving. De studies waaruit blijkt dat dat beleggingen niet meer risico en rendement opleveren dan gangbare spaar- en beleggingsproducten, is ook een reden waarom de stad hierin wil beleggen. Vermits het ethisch beleggen ook wordt aangeboden vanuit de klassieke financiële instellingen, maar dat de controle van het ethisch karakter moeilijk te bepalen is, werd beslist om het ethisch spaarfonds via Triodos te openen, vermits zij gespecialiseerd zijn in ethisch beleggen en toonaangevend zijn binnen de sector.

17 Opties gemeente: duurzaam beleggen > juridisch: veel vrijheid Voorbeeld Stad Gent: We wilden de boodschap speel niet met ons geld klaar en duidelijk laten aankomen. Daarom besloten we 30 miljoen euro kasgelden van de stad weg te trekken van bij de grootbanken. Na een marktbevraging koos Gent ook voor VDK als bancaire partner om duurzaam te beleggen. Daar vonden ze naar eigen zeggen zowel rendement als maatschappelijke return: We verkiezen investeringen in gemeenschapsopbouw en lokaal verankerde projecten, in plaats van er een pipo in Londen mee te laten speculeren.

18 Opties gemeente: duurzaam betaalverkeer Juridisch: mogelijk na marktbevraging. Er bestaat geen erkende ranking van duurzame banken. Mogelijke hulpmiddelen: Forum Ethibel Verschillen: BankWijzer houdt naast internationale standaarden sterk rekening met visie deelnemende NGO's Ethibel werkt meer klantgericht, BankWijzer is actiemiddel

19 Opties gemeente: Think outside the bank investeren in coöperaties (2 tips hieronder) een eigen gemeenschapsmunt: zelf gekozen doelstellingen realiseren door wenselijk gedrag te belonen (met wenselijk gedrag en/of onbenutte capaciteit) Handboek: maak-je-buurt-uitmuntend-handboek-gemeenschapsmunten-voor-lokale-besturen-en-organisaties Oikocredit cvba-so: We hebben plannen voor een product hernieuwbare energie in het Zuiden voor gemeenten. Eventueel met een iets hoger dividend, gekoppeld aan een minimum beleggingstermijn van enkele jaren verder te onderzoeken. Idee is om de investering te laten gepaard gaan met een certificaat van co2-reductie. Is hier interesse voor? Coopkracht: Op 8 sept. in de Vooruit zoomen we in op 4 commons, hernieuwbare energie, huisvesting, grond en gezondheidszorg. Gemeenten hebben een rol te spelen in deze context (bv. bevorderen van rechtstreekse burgerparticipatie in het beheer van de commons, mogelijks zelf aandeelhouder worden, ondersteuningsbeleid uitstippelen voor coöperaties die commons beheren (bijv. mee naar oplossing zoeken hoe schaarse landbouwgrond of huisvesting die door gemeenten beheert worden in de handen van burgercoöperaties kunnen gebracht worden,...)

20 Vraag: wat kan de rol van een gemeente zijn binnen dit thema? Antwoorden: niet: mensen doorverwijzen naar bepaalde bank / product wel: mensen informeren over de mogelijkheden Wat werkt daarbij niet: insteek financiën Wat werkt wel: thematische insteek: 'klimaat', 'Noord-Zuid', etc. en dan het financiële daarin meenemen

21 Tips voor communicatie: met financieel beheerder gemeente Duurzaamheid is geen hol begrip, maar je eigen invulling van niet-financiële criteria Het huiswerk begint in de gemeente: welke waarden zijn belangrijk? CO2, natuur, waardig werk, bonussen, reële economie,...) Als je dat weet, geraak je verder bij marktbevragingen en bij je bank Duurzaamheid heeft geen prijskaartje! Grootbanken beginnen ook te kantelen/ diversifiëren Het leeft enorm bij overheden, alle universiteiten in Vlaanderen, Het kan klein beginnen: één spaarrekening/ belegging... Geef voorbeelden van andere gemeenten Zoek uit naar wie ze luisteren Blijf de thematiek aanbrengen: herhaling werkt!

22 Tips voor communicatie: met bevolking Investeringen van vandaag bepalen de wereld van morgen Verantwoordelijkheid ligt niet bij individu, maar samen hebben consumenten macht Duurzaamheid heeft geen prijskaartje, zelfs belastingvoordelen Groepsgevoel: er zijn steeds meer mensen die iets willen, laten we het samen doen (op één dag of week)

23 Tips voor communicatie met financiële partner Wat is jullie visie op duurzaamheid? Hoe selectief zijn jullie? Als bank en per product? Hoe transparant zijn jullie? Waar bekom ik aanvullende informatie? Wordt jullie beleid/ worden jullie producten extern gecertificeerd?

24 Campagnes om bij aan te sluiten: divestment Klimaatproblematiek wordt gelinkt aan economie (carbon bubbel)... en aan persoonlijk probleem (pensioenen) Institutionelen hebben hier zowel feitelijke rol (grotere geldstroom) als symbolische rol: ze moeten erover communiceren

25 Campagnes om bij aan te sluiten: welke toekomst voor Belfius? Verslagen eerste debat 8 juni Arne van der Wal op Follow The Money - België zit met staatsbank in de maag Danny Carleer op OpenbareBank.be Integraal videoverslag voorgesprek met Frank Vanaerschot, Karina Peeters (BBTK) Luc Soete (LBC), Anton Delbarre (Groen) en Mathias Bienstman (BBL) Integraal videoverslag debat met Christine Berry (NEF), Arne Van der Wal (Follow The Money) en Aline Fares (Finance Watch)

26 Campagnes om bij aan te sluiten: Move Your Money Move Your Money ontstaan uit Occupy Wallstreet: individuen kunnen iets doen! tegen grootbanken, voor credit unions, duurzame alternatieven, -25 USA, UK, en vanaf 2015 ook in België (2016: 18 t/m 25 oktober)

27 Tips voor activiteiten Prijsuitreiking ( meest ethische investeerder, kleurwedstrijd 'duurzaam geld', beste move in de week, meest actieve LETSer) Met scholen: hoe werkt een bank? Wat is ethisch investeren volgens jou? Creatieve workshop: hoe bank vragen ethisch te investeren? Met artsen: weet u hoe uw pensioen wordt belegd? Vorming 'Wat doet de bank met mijn geld?' + alternatieven Workshop 'investeren in coöperaties' (met VormingPlus, OKRA?), met minibeurs van coöperatieven Filmvertoning (Wallstreet, Inside Job, Demain, The Big Short, The Wolf of Wallstreet, Dexia: la démocratie confisquée ) met discussie Interne vorming op de gemeente

28 Bedankt voor uw aandacht! Contact: Marjon Meijer /

11. Zet greenwashers in hun hemd 12. laat je supergeld voor jou spreken 13. Word lid van FairFin

11. Zet greenwashers in hun hemd 12. laat je supergeld voor jou spreken 13. Word lid van FairFin Mijn Checklist: 1. Wat doet jouw geld? 2. Kies je bank bewust 3. Open een duurzame spaarrekening 4. Doe een duurzame spaarrekening kado 5. Bedenk of je wilt beleggen 6. Kies je verzekering bewust 7. Geef

Nadere informatie

In 2016 lanceerden we het project Huisarts Anneleen zoekt een duurzaam pensioen

In 2016 lanceerden we het project Huisarts Anneleen zoekt een duurzaam pensioen Jaarbericht 2016 In 2016 lanceerden we het project Huisarts Anneleen zoekt een duurzaam pensioen. Dr. Anneleen de Bonte (rechts) staat in een spreidstand: ze wijdt haar leven aan het beter maken van mensen,

Nadere informatie

Ministerie van Financiële Alternatieven plechtig geopend in...

Ministerie van Financiële Alternatieven plechtig geopend in... 1 sur 6 20/12/12 14:40 Gepubliceerd op DeWereldMorgen.be (http://www.dewereldmorgen.be) Ministerie van Financiële Alternatieven plechtig geopend in Brussel door Daphne van den Blink wo, 2012-12-19 17:46

Nadere informatie

Populair beleggingsplan

Populair beleggingsplan Populair beleggingsplan versie 22 november 2013 1 Inhoudsopgave Wat belegt het pensioenfonds? 4 Wat is het doel van beleggen? 4 Wat levert beleggen op? 4 Er gaan toch ook risico s gepaard met beleggen?

Nadere informatie

Investeren in coöperaties / De coöperatie in het financieel landschap. Presentatie op coöperanten festival 2017

Investeren in coöperaties / De coöperatie in het financieel landschap. Presentatie op coöperanten festival 2017 Investeren in coöperaties / De coöperatie in het financieel landschap Presentatie op coöperanten festival 2017 1 Waarom investeren in een coöperatie? Voor wat de coöperatie doet: Actuele maatschappelijke

Nadere informatie

Debat. de kans op een nieuwe crisis te discussiëren.

Debat. de kans op een nieuwe crisis te discussiëren. Jaarbericht 2018 FairFin zet al 35 jaar mensen aan om geld in te zetten als middel voor maatschappelijke verandering. Want het geld van vandaag bepaalt de wereld van morgen. Voor ons is een financieel

Nadere informatie

Populair beleggingsplan

Populair beleggingsplan Populair beleggingsplan versie oktober 2015 1 Inhoudsopgave Waarom belegt het pensioenfonds? 4 Wat is het doel van beleggen? 4 Wat levert beleggen op? 4 Er gaan toch ook risico s gepaard met beleggen?

Nadere informatie

Ethisch bankieren op de agenda. Brussel, 8 november 2018

Ethisch bankieren op de agenda. Brussel, 8 november 2018 Ethisch bankieren op de agenda Brussel, 8 november 2018 Ethisch bankieren en LMB Concrete manier om Lokaal Mondiaal Beleid in de praktijk te brengen Bijdrage aan de SDGs 2 - VVSG - Pas aan bij: Invoegen

Nadere informatie

The New Consumer Barometer Prof. dr. Gino Verleye, Ugent N=2000; 2014

The New Consumer Barometer Prof. dr. Gino Verleye, Ugent N=2000; 2014 The New Consumer Barometer Prof. dr. Gino Verleye, Ugent N=2000; 2014 18-34 55-70 Wallonia 18-34 Brussels 55-70 Flanders 35-54 Flanders 35-54 Brussels Dynamiek since long security & transparancy drive

Nadere informatie

Van 18 tot 25 oktober organiseerde FairFin voor de eerste keer een Move Your Money Week

Van 18 tot 25 oktober organiseerde FairFin voor de eerste keer een Move Your Money Week Jaarbericht 2015 Van 18 tot 25 oktober organiseerde FairFin voor de eerste keer een Move Your Money Week in België. Tijdens deze week moedigde FairFin iedereen aan zijn geld van niet-duurzame grootbanken

Nadere informatie

wat is fair finance Waarom is Fair Finance nodig

wat is fair finance Waarom is Fair Finance nodig PKN Zeist-West voorwoord Vanaf medio 2010 ondernam de PKN wijkgemeente Zeist-West stappen om een Fair Trade Kerk te worden. Dat lukte. Op 13 mei 2012 kreeg onze kerk het certificaat van Fair Trade Kerk

Nadere informatie

1 BNP PARIBAS FORTIS AG INSURANCE SMART INVEST BON SRI EUROPE AANKONDIGING VAN CERTIFICATIE Aan de intekenaars, Aan het publiek, Forum ETHIBEL vzw i werd aangesteld door AG Insurance SA en BNP Paribas

Nadere informatie

Groen beleggen. Groen sparen en beleggen Goed voor u, goed voor natuur en milieu. >> Als het gaat om milieu en leefomgeving

Groen beleggen. Groen sparen en beleggen Goed voor u, goed voor natuur en milieu. >> Als het gaat om milieu en leefomgeving Groen beleggen Groen sparen en beleggen Goed voor u, goed voor natuur en milieu >> Als het gaat om milieu en leefomgeving Goed voor u, Goed voor natuur en milieu Een goed rendement én een belastingvoordeel.

Nadere informatie

Vermogen: geld Kapitaal (aandelen, obligaties, leningen (lange termijn))

Vermogen: geld Kapitaal (aandelen, obligaties, leningen (lange termijn)) www.jooplengkeek.nl Vermogensmarkt De markt: vraag en aanbod Vermogen: geld Kapitaal (aandelen, obligaties, leningen (lange termijn)) Vermogen is een ruimer begrip dan geld. Een banksaldo is ook vermogen.

Nadere informatie

FairTrade + Steden en gemeenten schakelen een versnelling hoger

FairTrade + Steden en gemeenten schakelen een versnelling hoger FairTrade + Steden en gemeenten schakelen een versnelling hoger 1 Inleiding Sinds een aantal jaren stellen we vast dat heel wat gemeenten en steden inzetten op eerlijke handel en duurzame ontwikkeling.

Nadere informatie

move your money starterskit

move your money starterskit move your money inhoud 05 Voorwoord 07 Inleiding 09 Mijn bank aanspreken of van bank veranderen 12 Duurzaam sparen, kan dat? 16 Duurzaam pensioensparen 18 Investeer in een duurzame coöperatie 22 Geef een

Nadere informatie

Wat is mis met onze banken? Presentatie 15 juni - Bank to Basics

Wat is mis met onze banken? Presentatie 15 juni - Bank to Basics Wat is mis met onze banken? Presentatie 15 juni - Bank to Basics 1 Voorbeeld debat Wat is mis? Oorzaken financiële crisis Foute evaluatie van het risico door banksector Massale investeringen in VS-rommelhypotheken

Nadere informatie

Waar moet u op letten bij de levensloopregeling?

Waar moet u op letten bij de levensloopregeling? Waar moet u op letten bij de levensloopregeling? Onafhankelijke informatie voor consumenten Waar gaat deze folder over? Deze folder gaat over de levensloopregeling. Waarom een levensloopregeling? Veel

Nadere informatie

De Belg en duurzaam beleggen.

De Belg en duurzaam beleggen. De Belg en duurzaam beleggen. BANK & VERZEKERINGEN De Belg verkiest duurzame beleggingen ook al weet hij niet precies wat dat betekent Voorwoord Maatschappelijk verantwoord beleggen, duurzaam beleggen,

Nadere informatie

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES E-blog SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES In loopbaan De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Uw klant over beleggen. Theo Krins, Manager Vermogensadvies Legal & General

Uw klant over beleggen. Theo Krins, Manager Vermogensadvies Legal & General Uw klant over beleggen Theo Krins, Manager Vermogensadvies Legal & General Klantonderzoek Achtergrond onderzoek Onderzoek in de periode van 6 januari tot 16 januari 2017 Breed samengesteld panel uitgenodigd

Nadere informatie

Het businessmodel en de focus van kleinere banken in België Voorstelling Triodos Bank 1

Het businessmodel en de focus van kleinere banken in België Voorstelling Triodos Bank 1 Het businessmodel en de focus van kleinere banken in België Voorstelling Triodos Bank 1 Muriel Van Gompel - Director Retail Banking, Triodos Bank In 1980 zette Triodos Bank een ander bancair model in de

Nadere informatie

Wat u moet weten over beleggen

Wat u moet weten over beleggen Rabo BedrijvenPensioen Wat u moet weten over beleggen Beleggen voor het Rabo BedrijvenPensioen Uw werkgever betaalt pensioenpremies voor het Rabo BedrijvenPensioen. In deze brochure leest u hoe we deze

Nadere informatie

Voorwaarden Vermogensbeheer ABN AMRO

Voorwaarden Vermogensbeheer ABN AMRO Voorwaarden Vermogensbeheer ABN AMRO Inhoudsopgave Begrippenlijst 1. Inleiding 1.1. Hoe moet ik de Voorwaarden Vermogensbeheer ABN AMRO lezen? 1.2. In welke documenten van de bank staan de regels die gelden

Nadere informatie

20 tips over sparen en beleggen.

20 tips over sparen en beleggen. 20 tips over sparen en beleggen. www.sparen-en-beleggen.nl 10 spaartips TIP 1 Bepaal uw spaardoel Spaart u bijvoorbeeld om een buffer op te bouwen of wilt u sparen voor een nieuwe auto of vakantie. Het

Nadere informatie

Beleggingsstatuut Longfonds

Beleggingsstatuut Longfonds Beleggingsstatuut Longfonds April 2016 Inhoud 1. Algemeen... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Wet- en regelgeving... 3 2. Financiële middelen... 3 2.1 Algemeen... 3 2.2 Schulden en reserves... 4 2.3 Doel en tijdshorizon

Nadere informatie

Verantwoord beleggen beleid

Verantwoord beleggen beleid Verantwoord beleggen beleid Samenvatting Waarom verantwoord beleggen? PMT heeft als missie het zorgen voor een betaalbaar, duurzaam en waardevast pensioen voor alle deelnemers in de sector Metaal en Techniek.

Nadere informatie

Deelovereenkomst Vermogensbeheer ABN AMRO

Deelovereenkomst Vermogensbeheer ABN AMRO Deelovereenkomst Vermogensbeheer ABN AMRO Deze overeenkomst wordt gesloten tussen: 1. u,...., en 2. de bank (ABN AMRO Bank N.V.). Wilt u dat de bank uw vermogen beheert? Dan moet u de Deelovereenkomst

Nadere informatie

Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten. Loop geen onnodig risico. Verstandig beleggen

Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten. Loop geen onnodig risico. Verstandig beleggen Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten Loop geen onnodig risico Verstandig beleggen Voor wie is deze folder? Deze folder is voor iedereen die wil beleggen. In Nederland zijn er 1,5

Nadere informatie

Beleggingsstatuut Longfonds (voorheen Astma Fonds)

Beleggingsstatuut Longfonds (voorheen Astma Fonds) Beleggingsstatuut Longfonds (voorheen Astma Fonds) April 2012 Inhoud 1. Algemeen...3 1.1 Inleiding...3 1.2 Wet- en regelgeving...3 2. Financiële middelen...3 2.1 Algemeen...3 2.2 Schulden en reserves...4

Nadere informatie

Banken ondermijnen de toekomst Over de investerings- en financieringspraktijk van banken in fossiele brandstoffen en duurzame energie

Banken ondermijnen de toekomst Over de investerings- en financieringspraktijk van banken in fossiele brandstoffen en duurzame energie Banken ondermijnen de toekomst Over de investerings- en financieringspraktijk van banken in fossiele brandstoffen en duurzame energie Een samenvatting van de bevindingen voor Nederland van een onderzoek

Nadere informatie

Uw spaarrekening: een lage opbrengst in ruil voor veiligheid?

Uw spaarrekening: een lage opbrengst in ruil voor veiligheid? Inhoudstafel Deel 1. Uw spaarrekening: een lage opbrengst in ruil voor veiligheid? 1. Hoe werkt een spaarrekening eigenlijk?............................... 1 1.1. De rente op uw spaarrekening: basisrente

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

Customer Intimacy @ KBC Securities. Rudy Begas rudy@cameleontraining.be

Customer Intimacy @ KBC Securities. Rudy Begas rudy@cameleontraining.be Customer Intimacy @ KBC Securities Rudy Begas rudy@cameleontraining.be Programma 1. Waarom deze opleiding? 2. Wat is + Zes principes van Customer Intimacy 3. Reactief 1. Professioneel gespreksmodel 2.

Nadere informatie

Hoe bevorder je integer gedrag? Hoe verschillende triggers de integriteit binnen organisaties beïnvloeden

Hoe bevorder je integer gedrag? Hoe verschillende triggers de integriteit binnen organisaties beïnvloeden Hoe bevorder je integer gedrag? Hoe verschillende triggers de integriteit binnen organisaties beïnvloeden Dr. S.N. Ponsioen Rijksuniversiteit Groningen Faculteit Economie en Bedrijfskunde 1 2 3 Integriteit

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

Toespraak Chris Buijink, voorzitter Nederlandse Vereniging van Banken bij nieuwjaarsreceptie

Toespraak Chris Buijink, voorzitter Nederlandse Vereniging van Banken bij nieuwjaarsreceptie GESPROKEN WOORD GELDT Toespraak Chris Buijink, voorzitter Nederlandse Vereniging van Banken bij nieuwjaarsreceptie Die rol van banken in onze economie is, zoals het verhaal van deze ondernemer Rinke van

Nadere informatie

Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana

Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) Extra uitleg en Q&A Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana Wat is pensioen? Tekst uit het filmpje Wist je dat je nu waarschijnlijk al pensioen opbouwt? Een klein

Nadere informatie

PENSIOENSPAREN ZO DOE JE HET

PENSIOENSPAREN ZO DOE JE HET ZO DOE JE HET 1. WAT IS PENSIOENSPAREN? Wie aan pensioensparen doet, bouwt op individuele basis een extra pensioen op. Wat je spaart, kan je bovendien fiscaal in mindering brengen via de personenbelasting.

Nadere informatie

Netwerkmarketing school VIDEO MARKETING

Netwerkmarketing school VIDEO MARKETING Netwerkmarketing school VIDEO MARKETING In deze training Waarom je video marketing dagelijks moet gebruiken Richtlijnen om video s te maken die leads genereren De grootste fouten die jij niet wil maken

Nadere informatie

Opinieonderzoek toekomst financiële sector

Opinieonderzoek toekomst financiële sector Opinieonderzoek toekomst financiële sector Presentatie afsluitende bijeenkomst 24 november Lessen en vragen voor de toekomst Martijn Lampert 1 Vertrouwen Betekenis (Van Dale): 1. Met zekerheid hopen 2.

Nadere informatie

50 TIPS VOOR RUST IN JE GELD

50 TIPS VOOR RUST IN JE GELD Auteur: Sandra Klein Lenderink Financiële Planning, vermogensplanning en vermogensbegeleiding 1 WEET WAT JOUW PERSOONLIJKE WAARDEN ZIJN IN HET LEVEN. ALLEEN DAN KUN JE GELD EN LEVEN OP EEN UNIEKE MANIER

Nadere informatie

Duurzame Dialogen. over people, planet, profit

Duurzame Dialogen. over people, planet, profit Duurzame Dialogen over people, planet, profit Sinds 2013 organiseert Delta Lloyd een serie dialogen over duurzaamheid. We willen daarmee inzicht krijgen in actuele ontwikkelingen en trends en tegelijkertijd

Nadere informatie

MVO-Control Panel. Instrumenten voor integraal MVO-management. Extern MVO-management. MVO-management, duurzaamheid en duurzame communicatie

MVO-Control Panel. Instrumenten voor integraal MVO-management. Extern MVO-management. MVO-management, duurzaamheid en duurzame communicatie MVO-Control Panel Instrumenten voor integraal MVO-management Extern MVO-management MVO-management, duurzaamheid en duurzame communicatie Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Duurzame ontwikkeling... 4 1.1 Duurzame

Nadere informatie

Wijzigingsformulier Beleggen E&Y

Wijzigingsformulier Beleggen E&Y AEGON PensioenEffect Wijzigingsformulier Beleggen E&Y Rekeningnummer : Naam Adres Postcode : Plaats Met dit formulier kunt u uw beleggingskeuzes veranderen. Hieronder ziet u op welke pagina het onderdeel

Nadere informatie

Uw pensioen en Flexioen. Flexibel Individueel Pensioen

Uw pensioen en Flexioen. Flexibel Individueel Pensioen Uw pensioen en Flexioen Flexibel Individueel Pensioen Uw pensioen en Flexioen U bouwt een pensioeninkomen op via uw werkgever. Dit pensioeninkomen ontvangt u nadat u gepensioneerd bent, naast uw AOW-uitkering.

Nadere informatie

Verkort jaarverslag. Inhoud. 1 Verkort jaarverslag 2011. Pensioenfonds Werk en (re)integratie. Een terugblik op 2011 2. Sparen of beleggen?

Verkort jaarverslag. Inhoud. 1 Verkort jaarverslag 2011. Pensioenfonds Werk en (re)integratie. Een terugblik op 2011 2. Sparen of beleggen? Pensioenfonds Werk en (re)integratie Verkort jaarverslag 2011 Inhoud Een terugblik op 2011 2 Sparen of beleggen? 3 Zorgen over de gevolgen 4 Altijd kijken naar de 5 lange termijn Interessante gegevens

Nadere informatie

Uw pensioen en Flexioen. Flexibel Individueel Pensioen

Uw pensioen en Flexioen. Flexibel Individueel Pensioen Uw pensioen en Flexioen Flexibel Individueel Pensioen Uw pensioen en Flexioen U bouwt een pensioeninkomen op via uw werkgever. Dit pensioeninkomen ontvangt u nadat u gepensioneerd bent, naast uw AOW-uitkering.

Nadere informatie

Doordacht beleggen begint bij Belfius Bank. Ontdek onze beleggingsaanpak

Doordacht beleggen begint bij Belfius Bank. Ontdek onze beleggingsaanpak Doordacht beleggen begint bij Belfius Bank Ontdek onze beleggingsaanpak Onze beleggingsaanpak: op maat én persoonlijk Ontdek het verschil. Beleg bij Belfius Bank. Beleggen is complex. Er bestaan immers

Nadere informatie

Deelovereenkomst Vermogensbeheer ABN AMRO

Deelovereenkomst Vermogensbeheer ABN AMRO Deelovereenkomst Vermogensbeheer ABN AMRO Deze overeenkomst wordt gesloten tussen: 1. u,...., en 2. de bank (ABN AMRO Bank N.V.). Wilt u dat de bank uw vermogen beheert? Dan moet u de Deelovereenkomst

Nadere informatie

! Gert&Jan!van!der!Vegt Crowdfund!Coach!!! 10!maart!2014!

! Gert&Jan!van!der!Vegt Crowdfund!Coach!!! 10!maart!2014! ! Gert&Jan!van!der!Vegt Crowdfund!Coach!!!! 10!maart!2014!!! Agenda Even%voorstellen% Context% Financieringsbehoe4e%en%alterna5even% Historie%crowdfunding,%de%markt%en%de%verschillen% Collin%Crowdfund%

Nadere informatie

Competentiescan Klant exemplaar

Competentiescan Klant exemplaar Naam klant: Geboortedatum: Datum rapportage: Naam begeleider: Competentiescan Klant exemplaar Dit project wordt mede gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds www.werkeenzorgminder.nl Instructie invullen

Nadere informatie

Welkomstbrief. Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl

Welkomstbrief. Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl Welkomstbrief Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Welke informatie krijg je over je pensioen? 4 1.2 Wat is pensioen? 4 1.3 Welke pensioenregeling heb je? 4 1.4 Heb

Nadere informatie

Zie onder voor de volledige speech: Titel speech: Financiële veerkracht in een irrationele economie. Majesteit, beste collega s, dames en heren,

Zie onder voor de volledige speech: Titel speech: Financiële veerkracht in een irrationele economie. Majesteit, beste collega s, dames en heren, Tobacco Theater, Amsterdam, 6 oktober 2015 In zijn toespraak tijdens de platformbijeenkomst van Wijzer in Geldzaken, die als thema had De stille macht van financiële veerkracht, beklemtoonde Klaas Knot

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Waarvoor staat Onafhankelijk Leven vzw? 1. Visie Onafhankelijk Leven vzw gaat met volle kracht voor een samenleving waar alle personen met beperking controle hebben

Nadere informatie

TRAINING KLANTGERICHT COMMUNICEREN. voor hypotheekverstrekkers

TRAINING KLANTGERICHT COMMUNICEREN. voor hypotheekverstrekkers TRAINING KLANTGERICHT COMMUNICEREN voor hypotheekverstrekkers KLANTGERICHT COMMUNICEREN: MEER DAN EENVOUDIGE TAAL Voor de meeste mensen is een hypotheek - met al z n productspecificaties - een van de meest

Nadere informatie

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft?

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Netwerkbedrijf Endinet, de werkgever met energie Maar liefst 416.000 klanten in Zuidoost Brabant krijgen via kabels en leidingen van Endinet stroom

Nadere informatie

Supermarktvastgoed op waarde geschat. Beleggen in supermarktvastgoed

Supermarktvastgoed op waarde geschat. Beleggen in supermarktvastgoed Supermarktvastgoed op waarde geschat Beleggen in supermarktvastgoed 20 mei 2011 Onderwerpen Wie is Annexum Waarom beleggen in supermarktvastgoed? Hoe beleggen in (supermarkt)vastgoed? Welke beleggingsvormen

Nadere informatie

Deze 2 woorden dekken gans het verhaal achter de huidige malaise in beleggingsland.

Deze 2 woorden dekken gans het verhaal achter de huidige malaise in beleggingsland. Nieuwsbrief Geelkoorts en dalende olieprijs. Deze 2 woorden dekken gans het verhaal achter de huidige malaise in beleggingsland. Dat de economie in China trager groeit dan de voorbije jaren is algemeen

Nadere informatie

Crelan: 100 % coöperatief verankerd

Crelan: 100 % coöperatief verankerd B R U S S E L, 1 8 j u n i 2015 Crelan: 100 % coöperatief verankerd Ruim een jaar geleden kondigde Crelan aan dat er een akkoord bereikt was tussen de Franse en de Belgische aandeelhouders van de bank,

Nadere informatie

Samen investeren in hernieuwbare energie. Daan Creupelandt Dirk Vansintjan

Samen investeren in hernieuwbare energie. Daan Creupelandt Dirk Vansintjan Samen investeren in hernieuwbare energie Daan Creupelandt Dirk Vansintjan Even opwarmen Wie kent Ecopower? Zijn er coöperanten? Zijn er klanten? 2 Overzicht 1. Ecopower 2. Coöperatief ondernemen 3. REScoop.eu

Nadere informatie

VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van de heer Ludo Sannen. betreffende het duurzaam, maatschappelijk verantwoord beleggen van de middelen van het Toekomstfonds

VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van de heer Ludo Sannen. betreffende het duurzaam, maatschappelijk verantwoord beleggen van de middelen van het Toekomstfonds Zitting 2006-2007 25 oktober 2006 VOORSTEL VAN RESOLUTIE van de heer Ludo Sannen betreffende het duurzaam, maatschappelijk verantwoord beleggen van de middelen van het Toekomstfonds Dit voorstel van resolutie

Nadere informatie

Financiële planning Hoe wordt u de trusted advisor van uw cliënt? 29 september 2015 Ramón Wernsen MFP, CFP

Financiële planning Hoe wordt u de trusted advisor van uw cliënt? 29 september 2015 Ramón Wernsen MFP, CFP Financiële planning Hoe wordt u de trusted advisor van uw cliënt? 29 september 2015 Ramón Wernsen MFP, CFP PROGRAMMA Wat verwacht uw klant? Financiële planning en kenmerken Trusted advisor en kenmerken

Nadere informatie

Enquête Vertrouwen in financiële wereld Door NCRV Rondom 10-27 mei 2011

Enquête Vertrouwen in financiële wereld Door NCRV Rondom 10-27 mei 2011 Enquête Vertrouwen in financiële wereld Door NCRV Rondom 10-27 mei 2011 Voor dit onderzoek werden 358 bankmedewerkers ondervraagd, aangesloten bij FNV en CNV. Nu volgt een aantal stellingen over het consumentenvertrouwen

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst

Informatiebijeenkomst Informatiebijeenkomst Pensioenfonds PGB 1 Uw pensioen bij PGB in 2016 Informatiebijeenkomst Pensioenfonds PGB 3 - september 2015 2016 De sprekers van Pensioenfonds PGB Arnold Verplancke (bestuurslid Pensioenfonds

Nadere informatie

Gastles: Hoe word ik rijk?

Gastles: Hoe word ik rijk? Gastles: Hoe word ik rijk? Hoe word je rijk? Dat willen we natuurlijk allemaal weten. In deze presentatie krijg je veel tips. Eerst een quiz om te kijken hoe veel jullie weten. Wie weet er veel? Pak je

Nadere informatie

Hoe maak je interessante tweets?

Hoe maak je interessante tweets? Hoe maak je interessante tweets? Januari 2012 Inleiding Leuk dat je echt aan de slag gaat met het maken van goede tweets! In dit document vind je algemene tips voor het opstellen van goede tweets. Bovendien

Nadere informatie

E-sessions Breda woensdag 9 november. 1 jaar Social Media @Roompot

E-sessions Breda woensdag 9 november. 1 jaar Social Media @Roompot E-sessions Breda woensdag 9 november 1 jaar Social Media @Roompot Wie ben ik? Jesper Stoel, 25 jaar Internet Marketeer bij Roompot Vakanties, verantwoordelijk voor alles rondom Social Media! Volg mij via

Nadere informatie

Werken aan 22 miljoen eerlijke spaarproducten

Werken aan 22 miljoen eerlijke spaarproducten Werken aan 22 miljoen eerlijke spaarproducten Een schitterende trouwjurk, prachtige ringen voordat je elkaar het jawoord geeft, heb je al flink wat beslissingen genomen. Belangrijke beslissingen waaraan

Nadere informatie

Verstandig je pensioen regelen

Verstandig je pensioen regelen 1 Verstandig je pensioen regelen Voor wie is deze folder? Deze folder is voor iedereen die zijn of haar pensioen goed wil regelen. Van de mensen die werken heeft bijna de helft nooit goed over het pensioen

Nadere informatie

De resultaten van de deelnemersenquête DNB & DNB Pensioenfonds. mei, 2014

De resultaten van de deelnemersenquête DNB & DNB Pensioenfonds. mei, 2014 De resultaten van de deelnemersenquête DNB & DNB Pensioenfonds mei, 2014 1 Beste DNB er Hartelijk dank voor jouw deelname aan en/of interesse in dit deelnemersonderzoek onder (ex)werknemers van DNB. Van

Nadere informatie

Van Stuiver tot Miljardair

Van Stuiver tot Miljardair Van Stuiver tot Miljardair Ondernemend Beleggen pt 2 Rob Stuiver & Tycho Schaaf 26 november 2015 Sprekers Rob Stuiver RBA Tycho Schaaf Ondernemend belegger Beleggingsspecialist bij LYNX Masterclass Archief

Nadere informatie

Slim omgaan met geld

Slim omgaan met geld Slim omgaan met geld Deel 1 Oorzaken en financieel overzicht. Dit werkboek is van: Datum: 1 Copyright - Drukke Moeders Marijke Minten Welkom Drukke Moeders Online Cursus Financiën Werkboek Dit is een werkboek

Nadere informatie

EDEBEX biedt ondernemingen een alternatief voor bankkrediet. Fonction de l orateur

EDEBEX biedt ondernemingen een alternatief voor bankkrediet. Fonction de l orateur EDEBEX biedt ondernemingen een alternatief voor bankkrediet TITREDavid DE Van LA CONFERENCE der Looven Founder & CCO de - Edebex Prénom & Nom l orateur Fonction de l orateur David Van der Looven Co-founder

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrentespaarrekening. Sparen voor een aanvulling op mijn pensioen.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrentespaarrekening. Sparen voor een aanvulling op mijn pensioen. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Lijfrentespaarrekening Sparen voor een aanvulling op mijn pensioen. Extra sparen voor een aanvulling op uw pensioen? Kies voor zekerheid met de Allianz Lijfrentespaarrekening

Nadere informatie

Het waarom en hoe van $ystem$hop.nl

Het waarom en hoe van $ystem$hop.nl Het waarom en hoe van $ystem$hop.nl Cees Smit, Today s Beheer & Brokers Utrecht 10 oktober 2012 Weer even de aandacht Inhoud het programma 19.00 19.45 Was is nieuw in de SystemShop, Update over de SystemShop

Nadere informatie

De POSITIEVE organisatie

De POSITIEVE organisatie De POSITIEVE organisatie Uitwerking van de workshops: Hoe krijg je meer energie in je team? Onze omgeving verandert steeds sneller en ingrijpender. Positieve organisaties spelen hier beter op in en creëren

Nadere informatie

Mentale Sportbegeleiding. 4 inzichten over trainerschap

Mentale Sportbegeleiding. 4 inzichten over trainerschap 4 inzichten over trainerschap Filmpje Kennismakingsopdracht Waarom ben je trainer/coach geworden? Waar ben je nieuwsgierig naar? Kees Wallis Voetballer, voetballiefhebber! Interesse in motivatie en presteren

Nadere informatie

Periodiek Inleggen. Iedere maand vast bedrag. Klein bedrag mogelijk. Spreiding instaprisico. Flexibel

Periodiek Inleggen. Iedere maand vast bedrag. Klein bedrag mogelijk. Spreiding instaprisico. Flexibel Periodiek Inleggen Met een klein maandelijks bedrag uw vermogen opbouwen 2 G emak staat centraal 3 Spreiding risico van het instapmoment Iedere maand vast bedrag Klein bedrag mogelijk Spreiding instaprisico

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Zakendoen en communiceren in de digitale 1jd

Zakendoen en communiceren in de digitale 1jd Zakendoen en communiceren in de digitale 1jd Social Media, Digital trends, Online PR, Webcare, Personal Branding, Crowdsourcing, Co- crea1on Blogs Lezingen en presenta1es Trainingen Workshops Brainstorms

Nadere informatie

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Een klacht is een kans. Wanneer een klant de moeite neemt om zijn onvrede te laten blijken, biedt dat je de mogelijkheid de klant alsnog tevreden te stellen

Nadere informatie

Stichting Day for Change

Stichting Day for Change Day for Change Microfinanciering 'Microkrediet is geen panacee voor alles, er is veel meer nodig. Maar de gedachte die er aan ten grondslag ligt - niet geven maar lenen - moeten we veel breder verspreiden.

Nadere informatie

Meer betalen voor duurzaam? Alleen als de consument weet waarom Duurzaamheidkompas #7 thema: Ken de prijs. December 2011

Meer betalen voor duurzaam? Alleen als de consument weet waarom Duurzaamheidkompas #7 thema: Ken de prijs. December 2011 Meer betalen voor duurzaam? Alleen als de consument weet waarom Duurzaamheidkompas #7 thema: Ken de prijs December 2011 Inleiding Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van milieu-,

Nadere informatie

Les 4: Les conversatie + grammatica Nederlands Conversatie Les 2 A-klas

Les 4: Les conversatie + grammatica Nederlands Conversatie Les 2 A-klas Les 4: Les conversatie + grammatica Nederlands Conversatie Les 2 A-klas Leraar: Dag Jef. Jef: Dag mevrouw. Hoe gaat het met u? Leraar: Goed, dank je. En met jou? Jef: Ook goed. ----------- Mark: Hallo

Nadere informatie

Kenneth Wyffels 2L2 19 JAARTAAK SEI 2011-2012

Kenneth Wyffels 2L2 19 JAARTAAK SEI 2011-2012 Kenneth Wyffels 2L2 19 JAARTAAK SEI 2011-2012 April- 30/04/ 12 Artikel 1. Jean-Luc Dehaene van de CD&V kan bijna 3 miljoen euro opstrijken. Door een aantal jaar geleden een pakket aandelenopties te kopen

Nadere informatie

De Pensioenkrant. Wilt u ook uw pensioen veilig stellen? Lees verder in de pensioenkrant...

De Pensioenkrant. Wilt u ook uw pensioen veilig stellen? Lees verder in de pensioenkrant... De Pensioenkrant Wilt u ook uw pensioen veilig stellen? Lees verder in de pensioenkrant... Het probleem Levensstandaard behouden wordt moeilijker Uit cijfers van het nationaal instituut voor statistiek

Nadere informatie

Hoe word je succesvol in sales

Hoe word je succesvol in sales Hoe word je succesvol in sales Verkopen gaat niet vanzelf. Zeker niet in deze tijd. Toch zijn nog steeds veel verkopers erg succesvol. Dat komt niet door het product of de dienst die ze aanbieden, maar

Nadere informatie

PERSBERICHT. Versterking kapitaalpositie ING met 10 miljard euro

PERSBERICHT. Versterking kapitaalpositie ING met 10 miljard euro PERSBERICHT Versterking kapitaalpositie ING met 10 miljard euro Op 19 oktober 2008 is bekend gemaakt dat ING haar kapitaal verder heeft versterkt met behulp van de Nederlandse overheid. De solvabiliteit,

Nadere informatie

Onderzoek belang mensenrechten voor bancair product

Onderzoek belang mensenrechten voor bancair product Onderzoek belang mensenrechten voor bancair product December 2011 (28437) Conclusies 2 85% Van de Nederlanders heeft niet gelet op het investeringsbeleid bij afsluiten rekening Van de Nederlanders vindt

Nadere informatie

AEGON Rendementplan. Je wilt meer dan sparen

AEGON Rendementplan. Je wilt meer dan sparen AEGON Rendementplan Je wilt meer dan sparen Ieder mens heeft wel een droom. Een wens. Een ambitie. Ieder mens heeft een wil. Nadenken over wat je echt wilt. Iedereen doet dat van tijd tot tijd. Even stilstaan

Nadere informatie

Ich bön d r väör dich!

Ich bön d r väör dich! Ich bön d r väör dich! Wie zijn wij? NaoberzorgPunt is een vereniging van betrokken inwoners en ondernemers in Roggel. Wij zijn een netwerkorganisatie en werken samen met de huisartsenzorg, ondernemersvereniging,

Nadere informatie

3.1 Omcirkel het juiste antwoord.

3.1 Omcirkel het juiste antwoord. 3.1 Vraag 1 Lees de uitspraken I en II en bedenk welke juist is/zijn. I Economie gaat over behoeften II Economie gaat over middelen A. I en II zijn beiden juist B. I is juist, II is onjuist C. II is juist,

Nadere informatie

Vergadering van Aandeelhouders Triodos Multi Impact Fund 12 mei 2017

Vergadering van Aandeelhouders Triodos Multi Impact Fund 12 mei 2017 Vergadering van Aandeelhouders Triodos Multi Impact Fund 12 mei 2017 0 Aandeelhoudersvergadering Triodos Multi Impact Fund Agenda 1. Opening 2. Verslag van het bestuur over het verlengde boekjaar 2016

Nadere informatie

TRAINING KLANTGERICHT COMMUNICEREN. voor hypotheekverstrekkers

TRAINING KLANTGERICHT COMMUNICEREN. voor hypotheekverstrekkers TRAINING KLANTGERICHT COMMUNICEREN voor hypotheekverstrekkers KLANTGERICHT COMMUNICEREN: MEER DAN EENVOUDIGE TAAL Voor de meeste mensen is een hypotheek - met al z n voorwaarden - een van de meest ingewikkelde

Nadere informatie

Duurzame financiële producten

Duurzame financiële producten Duurzame financiële producten Kwaliteitsnorm Versie April 2018 Consultatiedocument - Samenvatting Inleiding Ambitie De niche van duurzame financiële producten moet het goede voorbeeld geven en op een pragmatische,

Nadere informatie

Op de bank, of op de beurs? Sparen of beleggen: wat kies jij?

Op de bank, of op de beurs? Sparen of beleggen: wat kies jij? Op de bank, of op de beurs? Sparen of beleggen: wat kies jij? 1 Inhoud Inleiding... 3 Sparen... 3 A. Waarom wel?... 3 B. Waarom niet?... 4 Beleggen... 4 A. Waarom wel?... 4 B. Waarom niet?... 5 Besluit:

Nadere informatie