Concernstaf. Bestuurssecretariaat. Betreft cie MO: Notitie inzake Beleidsontwikkeling Jeugdgezondheidszorg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Concernstaf. Bestuurssecretariaat. Betreft cie MO: Notitie inzake Beleidsontwikkeling Jeugdgezondheidszorg"

Transcriptie

1 gemeente Eindhoven Concernstaf Bestuurssecretariaat Retouradres Postbus gotso, s6oo RB Eindhoven Voorzitter en leden van de commissie voor maatschappelijke ontwikkeling (MO) Behandeld door M. Honing Telefoon (o4o) s Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk CS/BS xx juni 2oox Betreft cie MO: Notitie inzake Beleidsontwikkeling Jeugdgezondheidszorg 0- i 9 jaar Geachte commissieleden, Hierbij ontvangt u de commissienotitie die betrekking heeft op bovenvermeld onderwerp. De bi la en li en voor u ter inza e in het dossier in de leeskamer. Dit onderwerp zal worden behandeld in de openbare vergadering van de commissie voor maatschappelijke ontwikkeling van dinsdag 26 juni 2001, locatie commissiekamer Stadskantoor, aanvang uur. Voor nadere technische en inhoudelijke informatie kunt u zich wenden tot de heer W. Koster van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst, telefonisch te bereiken onder nummer (040) Met vriendelijke groet, M. Honing Bijlage(n): 1 mho/ee Besoekadres Stadhuisplein xo Eindhoven Openingstijden ma t/m vr g.oo-x6.oo uur Postadres Postbus goxso s6oo RB Eindhoven Telefonisch bereikbaar

2 gemeente Eindhoven GGD Jeugd Gezondheidszorg Behandeld door dhr W. Koster Inboeknummer oxuoor33z 30 mei 2oor Notitie voor de raadscommissie inzake Beleidsontwikkeling Jeugdgezondheidszorg o ÃćâĆňâĂİ rg jaar 1 Inleiding Met ingang van 2002 zal het rijksbeleid met betrekking tot de Jeugdgezondheidszorg een aantal wijzigingen ondergaan met gevolgen voor de taak van de gemeente. Aanleiding voor deze landelijke beleidswijzigingen, die vooral gaan over de regie en de financiering van de jeugdgezondheidszorg, zijn o.m. een onderzoek van de inspectie voor de gezondheidszorg vastgelegd in de nota "onderzoek naar de uitvoering van de jeugdgezondheidszorg anno 2000". (deel I en if). Al eerder verschenen er evaluatie rapporten over het functioneren van de jeugdgezondheidszorg 0 tot 4 jaar en de jeugdgezondheidszorg 4 tot 19 jaar; Een nota van de inspectie van de volksgezondheid van 1999 over de kwaliteit en de beschikbaarheid van de jeugdgezondheidszorg 0 tot 4 jarigen "Toegang verboden". Een rapportage van het Centraal Orgaan Tarieven Gezondheidszorg (COTG) van 1998 over de status aparte van de Jeugdgezondheidszorg 0 tot 4 jaar en de financiering hiervan. Een onderzoek naar de motovatie van ouders tot het gebruik van het Consultatiebureau (CB) door KPMG. Het actieplan / visiedocument van de sectie jeugdgezondheid. Uit de conclusies van de bij de inleiding genoemde landelijke nota s blijkt dat er organisatorische en inhoudelijke argumenten zijn om de regie en de financiering van de jeugdgezondheidszorg te wijzigen. Nadrukkelijk merk ik hierbij op dat het in deze notitie geschetste beeld van de stand van zaken van de jeugdgezondheidszorg 0 tot 4 jaar en 4 tot 19 jaar, een landelijk beeld is, de samenwerking in Eindhoven in de jeugdgezondheidszorg laat een positiever beeld zien, ik verwijs hiervoor naar de nota Eindhovense samenwerking jeugdgezondheidszorg 0 tot 4 jaar, jeugdgezondheidszorg 4 tot 19 jaar. a. Aanleidingen voor de beleidsveranderingen op rijksniveau. De belangrijkste aanleidingen voor de beleidswijzigingen, zoals beschreven in de hierboven genoemde nota s, zijn: In vergelijking met eerdere evaluaties blijkt er een achteruitgang te zijn bij de dgezondheidszorg 0 tot 4 jaar en is er nauwelijks sprake van verbetering of ndering ten opzichte van eerdere inspectie rapporten.

3 Een groot probleem daarbij is dat op veel onderdelen de gevraagde gegevens niet vergelijkbaar zijn of niet konden worden geleverd. De in gang gezette verzelfstandiging van de Ouder Kind Zorg (OKZ) is voor een deel weer tenietgedaan door samenvoeging met andere onderdelen van de thuiszorg. In 1991 was deze verzelfstandiging de reden om de jeugdgezondheidszorg 0 tot 4 jaar en Jeugdgezondheidszorg 4 tot 19 jaar (nog) niet samen te voegen. De zorg wordt landelijk gezien qua taken zeer divers uitgevoerd. De bereikbaarheid van consultatiesbureaus lijkt verslechterd door de vermindering van het aantal consultatiebureaus. Door het ontbreken van gegevens over de populatie en de financiering is de beleidsvorming voor de Ouder Kind Zorg moeizaam. De inspectie voor de volksgezondheid concludeert dat door de huidige cesuur in de jeugdgezondheidszorg van 0 tot 19 jaar (twee organisaties) het kwalitatief goed uitvoeren van integrale jeugdgezondheidszorg niet goed mogelijk is. Het ontbreken van het inzicht in de omvang van risicogroepen bemoeilijkt de beleidsvorming. Beleidsmatig wordt er voor de jeugdgezondheidszorg 0 tot 4 jaar en de jeugdgezondheidszorg 4 tot 19 jaar onvoldoende gedaan. Aanbevolen schema s van individuele contactmomenten worden maar in beperkte mate gevolgd. Bij de jeugdgezondheidszorg 0 tot 4 jaar ligt de nadruk op het werken met individuen. Groepsgerichte preventieve zorg en betrokkenheid bij zorgsystemen vindt wel plaats, epidemiologisch onderzoek en het bepalen van risicogroepen wordt te weinig uitgevoerd. Zorg op maat wordt, vanwege tijdgebrek, te weinig gedaan. b. Aanbevelingen van het rijk voor de gemeenten De hiervoor genoemde conclusies hebben geleid tot de volgende aanbevelingen voor de aanpassing van het beleid: Om een kwalitatief hoogwaardige jeugdgezondheidszorg te realiseren onder de regie van de gemeente, is een organisatie voor jeugdgezondheidszorg gewenst. Organisaties dienen op korte termijn stappen te ondernemen om de beleidsmatige afstemming en de samenwerking aanzienlijk te verbeteren. Basale gegevens van jeugdigen moeten op een eenduidige wijze worden verkregen bijvoorbeeld door middel van een koppeling aan het G.B.A.-systeem. Een beter inzicht in de omvang van de jeugdgezondheidszorg populatie en in de risicogroepen moet een zo hoog mogelijk bereik garanderen. Beter inzicht in de risicogroepen maakt een gerichter beleid hierop mogelijk. nities van risicogroepen moeten landelijk worden opgesteld.

4 Het papieren dossier moet worden vervangen door een elektronisch dossier. De koepels moeten hiervoor het initiatief nemen. De koepels voor jeugdgezondheidszorg dienen het ontwikkelen en de uitvoering van een goed registratie- en automatiseringssysteem ten behoeve van het epidemiologisch onderzoek, te stimuleren. Er moet een branche specifiek kwaliteitssysteem komen voor de jeugdgezondheidszorg 0 tot 19 jaar. De krapte op de arbeidsmarkt vraagt om promotieactiviteiten op landelijk niveau. Voorlichting (al dan niet in groepsverband) aan ouders en/of kinderen moet kosteloos zijn. De follow-up van verwijzingen en de afstemming met het zorgveld voor de jeugd moet verbeterd worden. c. Gevolgen voor het gemeentebeleid De conclusies en de beleidsaanbevelingen die het rijk uit de evaluatienota s heeft getrokken zijn dat gemeenten financieel en beleidsmatig in staat moeten worden gesteld om : De noodzakelijke afstemming tussen de jeugdgezondheidszorg, het jeugdbeleid en de openbare gezondheidszorg tot stand te brengen. Uitvoerende organisaties van het basistakenpakket (GGD en consultatiebureaus) opdracht te geven om de basistaken uit te voeren. Te bevorderen dat de uitvoerende organisaties een samenwerkingsverband aangaan en daartoe voorwaarden te stellen voor het toekennen van de benodigde middelen. Voor de regierol van de gemeente betekent dit: Zorgdragen voor de integrale uitvoering van de jeugdgezondheidszorg (0-19 jaar) en voor een goede afstemming bij de uitvoering van het uniform en maatwerkdeel van het basistakenpakket en de samenhang bevorderen met andere voorzieningen ten behoeve van de jeugd. Het benutten van de verkregen sturingsinstrumenten ten behoeve van de toegankelijkheid van de voorzieningen, bijvoorbeeld bij de beschikbaarheid van consultatiebureaus in bepaalde gebieden. Verantwoording afleggen over het gevoerde beleid en over de feitelijke uitvoering van de jeugdgezondheidszorg. d. Wijzigingen in de Rijksfinanciering De volgende wijzigingen in de financiering worden door het rijk ingevoerd: Het basistakenpakket zal met uitzondering van het Rijksvaccinatieprogramma en de PKU/CHT/AGS-screening niet langer worden gefinancierd via de A.W.B.Z. Het maatwerkdeel (met maatwerkdeel wordt dat deel van het wettelijk verplichte basistakenpakket jeugdgezondheidszorg bedoeld waarbij de gemeente eidsvrijheid heeft ten aanzien van de hieronder vallende taken) zal worden nancierd via het gemeentefonds.

5 Het uniforme deel (met uniform deel wordt bedoeld dat deel van het wettelijk verplichte basistakenpakket jeugdgezondheidszorg dat in het hele land op eenduidige wijze moet worden uitgevoerd) van het basistakenpakket zal gedurende een periode van drie jaar worden gefinancierd op grond van een specifieke regeling. Na afloop van de specifieke regeling zal financiering van het uniforme deel van het basispakket plaats vinden via het gemeentefonds tenzij de uitkomsten van de evaluatie aanleiding geven om hierover een nadere beslissing te nemen. Op dit moment wordt op rijksniveau verder bekeken hoe de verschuivingen in de financiering vorm moeten krijgen. Tot zover de beleidswijzigingen die het rijk ten aanzien van de jeugdgezondheidszorg wil doorvoeren. Veel van de door het rijk vastgestelde beleidsmaatregelen voor de jeugdgezondheidszorg komen voort uit een vooral op de inhoud gerichte kritiek. e. Stand van zaken Jeugdgezondheidszorg Eindhoven. In Eindhoven wordt nauw samen gewerkt tussen de jeugdgezondheidszorg 0 tot 4 jaar uitgevoerd door de Stichting Thuiszorg Eindhoven en de jeugdgezondheidszorg 4 tot 19 jaar uitgevoerd door de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (afdeling Jeugdgezondheidszorg). De visie op de samenwerking en de wijze waarop in de praktijk wordt samen gewerkt is vastgelegd in een gezamenlijke nota "samenwerking jeugdgezondheidszorg in Eindhoven. De onderdelen waarop nauw wordt samengewerkt zijn: Overdracht van de jeugdgezondheidszorg dossiers met vermelding van kinderen met gezondheidsrisico s. Gerichte informatie over de overgang van de zorg van de Thuiszorg naar de GGD. Gezamenlijk gebruik van locaties. Netwerk overleg in de stadsdelen. Structureel overleg over kinderen met gezondheidsrisico s en de overdracht hiervan. Structureel beleidsoverleg. Samenwerking met betrekking tot de invulling van vacatures. Gemeenschappelijk werkplan onder andere gericht op het werken in de stadsdelen en programmering van activiteiten die zouden kunnen voortvloeien uit de stadsdeelplannen. Aanpakken van gezamenlijke knelpunten. Deze samenwerking die al een lange traditie heeft wordt door beide organisaties als zeer positief ervaren.

6 In tegenstelling met de eerder genoemde landelijke ontwikkelingen is bij de Stichting Thuiszorg Eindhoven de afdeling OKZ niet opgegaan in andere onderdelen van de thuiszorg. De verzelfstandiging van de afdeling OKZ is daarmee verder doorgezet. De bereikbaarheid van de consutatiebureau s en de opkomst is in Eindhoven niet verslechterd. Van de 10 locaties voor de consultatiebureau s is er 1 gesloten. De landelijk aanbevolen schema s van individuele contactmomenten worden binnen de OKZ in Eindhoven zeker gevolgd. f. Verbeterpunten. Zaken die nog om verbetering vragen zijn o.m.: Epiderniologie van de jeugdgezondheidszorg 0 tot 4 jaar. Meer aandacht voor de toeleiding van kinderen naar de jeugdzorg van uit de jeugdgezondheidszorg 0 tot 4 jaar. Collectieve preventie, zoals schoolgezondheidsbeleid een groepsgewijze voorlichting door de jeugdgezondheidszorg 4 tot 19 jaar. Verlichting werkbelasting en normen voor de uitvoering van de taken van de jeugdgezondheidszorg. Positionering van de jeugdgezondheidszorg 0 tot 4 jaar in het gemeentelijke jeugdbeleid. Een grotere gerichtheid op risicokinderen. Meer aandacht aan het opsporen van taalachterstanden bij kinderen van 0 tot 4 jaar. 2 Probleemstelling Uitwerking geven aan de beleidswijzigingen van het rijk ten aanzien van de uitvoering en de financiering van de jeugdgezondheidszorg 0 tot 19 jaar. 3 Maatschappelijke effecten en het meetpunt voor succes Verbetering van de integrale aanpak van de jeugdgezondheidszorg 0 tot 19 jaar en een grotere gerichtheid op jeugdigen die behoren tot een risicogroep. Verdergaande integratie in het gemeentelijk jeugdbeleid. 4 Wijze van aanpak/oplossingsrichting a. Aanpak van de regie functie in de Eindhovense situatie Uit het voorgaande blijkt dat landelijk gezien de GGD en zich veelal richten op de structurele samenwerking tussen de jeugdgezondheidszorg 0 tot 4 jaar en de jeugdgezondheidszorg 4 tot 19 jaar. Een van de twee opties daarbij is dat men direct aar het formeren van een organisatie. De andere optie is dat eerst op basis

7 Inboeknnmmer van de inhoudelijke gewenste verbeteringen de samenwerking wordt geãŕntensiveerd waarbij de regie zich richt op de verbeterpunten. Gegeven de Eindhovense situatie ten aanzien van de jeugdgezondheidszorg is deze laatste optie de meest wenselijke. Op veel punten wordt immers al gestroomlijnd gewerkt en de verbeterpunten die resteren vragen vooral om een verdere analyse en uitwerkingsvoorstellen. Bij deze analyse is het van belang dat ook de klanten en de netwerk partners van de jeugdgezondheidszorg bij de analyse van de verbeterpunten worden betrokken. In het komende jaar kan dan een uitwerking worden gegeven van de verbeterpunten en op basis daarvan wordt bezien welke organisatievorm het beste is. Dit kan worden uitgewerkt door een werkgroep bestaande uit medewerkers van beide organisaties (GGD en Thuiszorg) onder leiding van hun directies de opdracht te geven de verbeterpunten uit te werken. b. Aanpak van de financiering Zoals eerder in deze nota beschreven zal gedurende 3 jaar een specifieke regeling worden getroffen voor de financiering van de jeugdgezondheidszorg 0 tot 4 jaar. Naar verwachting gaat het hierbij om een bedrag van 3,5 miljoen. De precieze bedragen zijn in verband met het nog in ontwikkeling zijn van het basispakket nog niet bekend. Vooralsnog zou, als wordt gekozen voor de insteek dat de regiefunctie zich vooral richt op de inhoud, het geld dat wordt uitgekeerd in het kader van deze specifieke regeling moeten worden doorgesluisd aan de Stichting Thuiszorg Eindhoven voor de uitvoering van het basistakenpakket jeugdgezondheidszorg 0 tot 4 jaar. Bij de invoering van deze specifieke regeling zal nog moeten blijken of een en ander budgettair neutraal kan worden uitgevoerd dan wel of het rijk nog extra middelen ter beschikking stelt voor de invoering van de integrale jeugdgezondheidszorg. Bij de financiering dient rekening te worden gehouden met de extra kosten bij de gemeente voor de uitvoering van deze nieuwe beleidstaak. Deze kosten zijn wellicht te verhalen op de door het rijk nog te bepalen implementatie kosten voor de beleidswijziging jeugdgezondheidszorg. Landelijk wordt, zoals vermeld ook nog extra 35 miljoen ter beschikking gesteld voor de aanpak 0 tot 6 jarigen, voor Eindhoven is dit F Hierover heeft inmiddels via een separaat dossier een eerste besluitvorming plaats gevonden, deze extra bijdrage is inmiddels aangevraagd bij het rijk. 5. Financiele gevolgen en risico s De gemeente moet subsidie gaan verstekken voor de Jeugdgezondheidszorg 0 tot 4 jaar aan de Stichting Thuiszorg Eindhoven. Aangezien het om het doorsluizen van door het rijk toegekende middelen gaat, betreft het een in beginsel budgettairneutrale operatie.

8 5 Overige gevolgen van de aanpak Zoals al is aangeduid zal rekening moeten worden gehouden met extra werkzaamheden bij de gemeente. Het gaat hierbij om de realisatie van de regietaak en de uitvoering van de subsidierelatie. Met name in de fase, waarin de regietaak zich richt op de inhoudelijke verbeteringen van de jeugdgezondheidszorg en waarbij ook afstemming moet plaats vinden met de netwerk partners en de klanten en vooral ook het uitwerken van de verbeterpunten in concrete voorstellen, zal er extra beleidscapaciteit nodig zijn. Deze beleidscapaciteit heb ik geraamd op 0,5 FTE, voor het komende jaar. De voorbereiding van het beleid jeugdgezondheidszorg en de daaraan gerelateerde subsidieregeling kan in verband met de relatie naar de uitvoerende taak voor de jeugdgezondheidszorg 4 tot 19 jaar het best aan de GGD opgedragen worden, 6 Resultaten van overleg / inspraak Met de Stichting Thuiszorg Eindhoven is overleg gevoerd over dit voorstel, zij stemmen in met de voorgestelde aanpak. 7 Resultaten van overleg / inspraak Zie punt 6. 8 Communicatie De bestuurlijke beslissingen zullen worden medegedeeld aan de Stichting Thuiszorg Eindhoven. 9 Voorstel l. Ervan kennis te nemen dat het rijk de verantwoordelijkheid voor de jeugdgezondheidszorg voor 0 tot 19 jarigen per 1 januari 2002 bij de gemeenten legt en dat als gevolg hiervan bijstelling van het gemeentelijk beleid voor de jeugdgezondheidszorg noodzakelijk is: 2. Vooruitlopend op de door het rijk aan te geven financiele kaders voorbereidingen te treffen voor de vormgeving aan de nieuwe taak van regievoering voor de jeugdgezondheidszorg op de wijze zoals aangegeven in deze notitie. 3. Burgemeester en wethouders verzoeken : a) Een raadsvoorstel met concept- begrotingswijziging in procedure te brengen zodra de financiele kaders van het rijk bekend zijn ; b) De bijdrage aan de gemeente van het rijk voor de uitvoering van de taken in het ert van de Ouder-Kind Zorg in beginsel door te sluizen naar de Stichting

9 Thuiszorg Eindhoven voor uitvoering van de OKZ-taken al dan niet onder inhouding van de benodigde kosten voor de beleidsvoorbereiding ter zake ( 0,5 FTE) van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst, afhankelijk van de extra bijdrage van het rijk voor de implementatie kosten. c) Een voorstel voor te bereiden ter regeling van de subsidierelatie tussen de gemeente en de Stichting Thuiszorg Eindhoven in verband met de uitvoering van de jeugdgezondheidszorg; d) De directeur van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst op te dragen aan burgemeester en wethouders een plan van aanpak voor te leggen dat in nauw overleg met de Stichting Thuiszorg Eindhoven is opgesteld en waarin de verbeterpunten zijn aangegeven voor de toekomstige vormgeving aan de Jeugdgezondheidszorg voor 0-19 jarigen, hv/wk

Betreft cie MO: Voorstel inzake structurele ondersteuning van het. Vormgeversoverleg Eindhoven

Betreft cie MO: Voorstel inzake structurele ondersteuning van het. Vormgeversoverleg Eindhoven gemeente Eindhoven Concernstaf Bestvurssecretariaat Retouradres Postbus 9oxSo, S6oo RB Eindhoven Voorzitter en leden van de commissie voor maatschappelijke ontwikkeling (MO) Behandeld door M. Honing Telefoon

Nadere informatie

Hierbij ontvangt u het concept-raadsvoorstel dat betrekking heeft op bovenvermeld

Hierbij ontvangt u het concept-raadsvoorstel dat betrekking heeft op bovenvermeld gemeente Eindhoven Cof(CernStfzf aestuarsseoetsriaat Retouradres Postbus smso, 36oo BB Eindhoven Voorzitter en leden van de commissie voor maatschappelijke ontwikkeling (MO) Eehandeid door ac Honing Teieroon

Nadere informatie

Collegevoorstel 105/2003. Registratienummer Opgesteld door, telefoonnummer L.Deurloo, Programma openbare gezondheidszorg

Collegevoorstel 105/2003. Registratienummer Opgesteld door, telefoonnummer L.Deurloo, Programma openbare gezondheidszorg 105/2003 Registratienummer 3.1327 Opgesteld door, telefoonnummer L.Deurloo, 2230 Programma openbare gezondheidszorg Portefeuillehouder G.J.M. van Rumund Onderwerp van het voorstel financiering jeugdgezondheidszorg

Nadere informatie

Betreft cie-mo: Commissienotitie inzake Uitvoering motie 22 van de raadsvergadering van 28 oktober 1999, betreffende kinderopvang

Betreft cie-mo: Commissienotitie inzake Uitvoering motie 22 van de raadsvergadering van 28 oktober 1999, betreffende kinderopvang gemeente Eindhoven Concernstaf Bestsarssecretariaat Retouradres Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven Voorzitter en leden van de commissie voor maatschappelijke ontwikkeling Behandeld door M. Honing Telefoon

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Integrale Jeugdgezondheidszorg Regio WEST BRABANT

NIEUWSBRIEF. Integrale Jeugdgezondheidszorg Regio WEST BRABANT NIEUWSBRIEF Integrale Jeugdgezondheidszorg Regio WEST BRABANT Inleiding: Op 1 januari 2003 krijgen gemeenten de regie over de totale preventieve Jeugdgezondheidszorg (JGZ) voor kinderen tot 19 jaar. Naast

Nadere informatie

Overgang integrale Jeugdgezondheidszorg BESLUITEN

Overgang integrale Jeugdgezondheidszorg BESLUITEN Aanbiedingsformulier Onderwerp Overgang integrale Jeugdgezondheidszorg In te vullen door Bestuurssecretariaat Ontwerper Parafanten Directeuren Portefeuilleh. B&W Nr:02.1262/09 12 2002 Dienst : C&E C&E

Nadere informatie

Betreft cie MO: Voorstel tot wijziging van de Verordening Kinderopvang 2000.

Betreft cie MO: Voorstel tot wijziging van de Verordening Kinderopvang 2000. gemeente Eindhoven w++ Concernstaf Bestuurssecretariaat Retouradres Postbus goxso, s6oo RB Eindhoven Voorzitter en leden van de commissie voor maatschappelijke ontwikkeling (MO) Behandeld door M. Honing

Nadere informatie

Betreft cie MO: Voorstel inzake eenkredietverstrekking ten behoeve van de. verbouwing van het pand Zoutstraat 2 van de Stichting Pop Ei

Betreft cie MO: Voorstel inzake eenkredietverstrekking ten behoeve van de. verbouwing van het pand Zoutstraat 2 van de Stichting Pop Ei gemeente Eindhoven Concerngtaf Bestuermecretariaat Retouradres Postbus gorso, 9600 RB Eindhoven Voorzitter en leden van de commissie voor maatschappelijke ontwikkeling (MO) Behandeld door M. Honing Telefoon

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.2

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.2 RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.2 Raadsvergadering van 29 mei 2008 Onderwerp: Invoering Elektronisch Kinddossier (EKD) Verantwoordelijke portefeuillehouder: M.G. de Wit-Greuter SAMENVATTING Artikel 35, leden

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake besteding resterende incidentele middelen kinderopvang

Raadsvoorstel inzake besteding resterende incidentele middelen kinderopvang gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer 04.R992. OOI Inboeknummer o4uooaq4o Beslisdatum Bikw 46 oktober 2004 Dossiernummer 444.a Sa Raadsvoorstel inzake besteding resterende

Nadere informatie

gemeente Eindhoven voor Sociaal-Economische Zaken, Recreatie, Toerisme en Financien van het SRE.

gemeente Eindhoven voor Sociaal-Economische Zaken, Recreatie, Toerisme en Financien van het SRE. gemeente Eindhoven Concernstaf Raadsnummer 02.267.oor Inboeknummer oajorsa4a Beslisdatum BikW rs oktober 2002 Dossiernummer a4s.sss Raadsvoorstel tot het wijzigen van de begroting zoon van Ruimte, Economie,

Nadere informatie

gemeente Eindhoven 3 Maatschappelijke effecten en het meetpunt voor succes

gemeente Eindhoven 3 Maatschappelijke effecten en het meetpunt voor succes gemeente Eindhoven Dienst Bestuursondersteuning Raadsbijlage nummer S6 Inboeknummer 99NOOOO22 Beslisdatum B&W a3 februari tggg Dossiernummer go8.203 Raadsbijlage Voorstel tot het uitwerken van het gezondheidsbeleid

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel met betrekking tot een aanvullend krediet voor de renovatie van de kadernuur Eindhovens Kanaal en de herinrichting

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel met betrekking tot een aanvullend krediet voor de renovatie van de kadernuur Eindhovens Kanaal en de herinrichting 6 509.862,ÃćâĆňâĂİ. r p gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer lnboeknummer osgooosos Beslisdatum Bgrw sb januari 2003 Dossiernummer 305.451 Raadsvoorstel met betrekking tot een aanvullend

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsnummer 07.R2$$4.OOI Inboeknummer o7bstoao34 Beslisdatum BSP a oktober 2007 Dossiernummer 740 354

gemeente Eindhoven Raadsnummer 07.R2$$4.OOI Inboeknummer o7bstoao34 Beslisdatum BSP a oktober 2007 Dossiernummer 740 354 gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke ontwikkeling en Beheer Raadsnummer 07.R2$$4.OOI Inboeknummer o7bstoao34 Beslisdatum BSP a oktober 2007 Dossiernummer 740 354 OplegvelRaadsvoorstel inzake particuliere

Nadere informatie

Raadsvoorstel 49. Gemeenteraad. Vergadering 8 mei Onderwerp : Besteding regionale middelen WMO 2007

Raadsvoorstel 49. Gemeenteraad. Vergadering 8 mei Onderwerp : Besteding regionale middelen WMO 2007 Raadsvoorstel 49 Vergadering 8 mei 2007 Gemeenteraad Onderwerp : Besteding regionale middelen WMO 2007 B&W vergadering : 27 maart 2007 Dienst / afdeling : SE. MOeD Aan de gemeenteraad, Als één van de uitwerkingen

Nadere informatie

Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie

Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie RIS091969_05-12-2001 Gemeente Den Haag Bestuursdienst Commissie Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van Aan de leden van de commissie Welzijn,

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot het wijzigen van de beheersystematiek cultuur vastgoed

Raadsvoorstel tot het wijzigen van de beheersystematiek cultuur vastgoed gemeente Eindhoven Grond 5 Vastgoed Raadsnummer ZO. R35 9 5. OOI Inboeknummer ogbstoabzr Beslisdatum B&W a februari 2OIO Dossiernummer oos.ssr Raadsvoorstel tot het wijzigen van de beheersystematiek cultuur

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake zendtijdverlenging voor Omroep Eindhoven

Raadsvoorstel inzake zendtijdverlenging voor Omroep Eindhoven gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer oy.r8go.ooz Inboeknummer o4soosoxs Beslisdatum Bikw x juni 2004 Dossiernummer 423.752 Raadsvoorstel inzake zendtijdverlenging voor Omroep

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake de beleidsnotitie gebruiksvergunningen: Een schakel

Raadsvoorstel inzake de beleidsnotitie gebruiksvergunningen: Een schakel gemeente Eindhoven Dienst Brandweer en Crisisbeheersing Raadsnummer 04. R87$. OOI Inboeknummer o4rooo46g Beslisdatum B&W ag juni 2004 Dossiernummer 4ap.rSr Raadsvoorstel inzake de beleidsnotitie gebruiksvergunningen:

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het vaststellen van het beleid zoog t/m zoog ten behoeve

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het vaststellen van het beleid zoog t/m zoog ten behoeve ufo gemeente Eindhoven Gemeentelijke Gezondheidsdienst Raadsnummer oz.z6a.oox Inboeknummer oauoozyxx Beslisdatum BTW S november 2002 Dossiernummer z4s.ssz Raadsvoorstel tot het vaststellen van het beleid

Nadere informatie

Stand van zaken notitie Integrale Jeugdgezondheidszorg.

Stand van zaken notitie Integrale Jeugdgezondheidszorg. Stand van zaken notitie Integrale Jeugdgezondheidszorg. Op 1 januari 2003 is de gewijzigde Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid (WCPV) in werking getreden. Dit houdt voor de Jeugdgezondheidszorg (JGZ)

Nadere informatie

Betreft cie MCE Voorstel inzake Convenant gemeente Eindhoven / Platform. Gehandicaptenbeleid Eindhoven

Betreft cie MCE Voorstel inzake Convenant gemeente Eindhoven / Platform. Gehandicaptenbeleid Eindhoven gemeente Eindhoven Concernstaf Bestsurssecreterieat Retouradres Postbus Borf o, 36oo RB Eindhoven Voorzitter en leden van de commissie voor maatschappelijke ontwikkeling (MO) Behandeld door M. Honing Telefoon

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake beleidswijziging kinderopvang in het kader van de Wet basisvoorziening kinderopvang

Raadsvoorstel inzake beleidswijziging kinderopvang in het kader van de Wet basisvoorziening kinderopvang gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer 04.R7OI.OOI Inboeknummer oauoosgbg Beslisdatum BikW tg januari 2004 Dossiernummer 4og.2SI Raadsvoorstel inzake beleidswijziging kinderopvang

Nadere informatie

1. Aan de GGD Regio Nijmegen berichten dat wij instemmen met de keuze voor invoering van het Elektronisch kinddossier volgens het basisscenario.

1. Aan de GGD Regio Nijmegen berichten dat wij instemmen met de keuze voor invoering van het Elektronisch kinddossier volgens het basisscenario. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 3 december 2008 / 196/2008 Fatale termijn: besluitvorming vóór: 1 december 2008 Onderwerp Plan van aanpak EKD Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn /

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorste1 tot het aangaan van een Samenwerkingsovereenkomst Medische Opvang Asielzoekers

Raadsbijlage Voorste1 tot het aangaan van een Samenwerkingsovereenkomst Medische Opvang Asielzoekers gemeente Eindhoven Gemeentelijke Gezondheidsdienst Raadsbijlage nummer r32 Inboeknumrner gguoor Sy6 Beslisdatum B&W t juni tggg Dossiernummer gzz.zor Raadsbijlage Voorste1 tot het aangaan van een Samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad Raadsvergadering, 29 januari 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 206 Agendapunt: 8 Datum: 11 december 2007 Onderwerp: Vaststelling speerpunten uit de conceptnota Lokaal Gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel met betrekking tot de uitwerking van het gezondheidsbeleid

Raadsbijlage Voorstel met betrekking tot de uitwerking van het gezondheidsbeleid gemeente Eindhoven Gemeentelijke Gezondheidsdienst Raadsbij lage nummer 218 Inboeknummer 99U002762 Beslisdatum B%W 18 september 1999 Dossiernummer 938.201 Raadsbijlage Voorstel met betrekking tot de uitwerking

Nadere informatie

Oplegvel Raadsvoorstel inzake de Fietsnota

Oplegvel Raadsvoorstel inzake de Fietsnota gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer Raadsnummer O6.RI5I7.OOI Inboeknummer osbstos68s Beslisdatum B8cw s4 januari 2006 Dossiernummer 6o4.SSs Oplegvel Raadsvoorstel inzake de Fietsnota

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel inzake terugwerkende kracht functiewaardering

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel inzake terugwerkende kracht functiewaardering wfâż gemeente Eindhoven Concernstaf Raadsnummer Og.RgS.OOr Inboeknummer o3)orsog8 Beslisdatum B8cw x6 september soo3 Dossiernummer 338.35I Raadsvoorstel inzake terugwerkende kracht functiewaardering 1

Nadere informatie

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET)

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) BOB 14/001 BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) Aan de raad, Voorgeschiedenis / aanleiding Per 1 januari 2015 worden de volgende taken vanuit het rijk naar de gemeenten gedecentraliseerd:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 31 001 Programma voor Jeugd en Gezin Nr. 83 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR JEUGD EN GEZIN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake garantstelling verbouwing loods roeivereniging

Raadsvoorstel inzake garantstelling verbouwing loods roeivereniging gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer 04.R74Z.OOI Inboeknummer oyvooxxox Beslisdatum B8cW s maart soos Dossiernummer exo.ssx Raadsvoorstel inzake garantstelling verbouwing

Nadere informatie

gemeente Eindhoven betreffende de positie en taakuitvoering van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst.

gemeente Eindhoven betreffende de positie en taakuitvoering van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst. gemeente Eindhoven Gemeentelijke Gezondheidsdienst Raadsbijlage nummer r3o Inboeknummer 99N000332 Beslisdatum Bg W y juni r 999 Dossiernummer 923 2or Raadsbijlage Voorstel met betrekking tot de uitwerking

Nadere informatie

O P L E G N O T I T I E

O P L E G N O T I T I E O P L E G N O T I T I E Voorstel ter behandeling in de vergadering van de Bestuurscommissie Gezondheid Datum 9 april 2014 Onderwerp Bijlage ten behoeve van agendapunt 4 Voorstel invulling nieuwe Basispakket

Nadere informatie

Portefeuillehouder : W.J.J. Ligtenberg Datum collegebesluit : 16 februari 2016 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : W.J.J. Ligtenberg Datum collegebesluit : 16 februari 2016 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : W.J.J. Ligtenberg Datum collegebesluit : 16 februari 2016 Corr. nr.: 2016.02807 Onderwerp : GGD: Kadernota 2017 'Gezondheid gaat verder' Programma : 2. Welzijn, zorg en onderwijs

Nadere informatie

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 15 07/984

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 15 07/984 o~~çëîççêëíéä= låçéêïéêéw= Begrotingswijziging Wet Sociale Werkvoorziening en voortgang modernisering Wet Sociale Werkvoorziening Portefeuillehouder: J. Kuper Dienst Beleid Beleidsvoorbereiding Marieke

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het verlenen van gemeentegarantie ten behoeve van Stichting De Combinatie Jeugdzorg Zuidoost Brabant

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het verlenen van gemeentegarantie ten behoeve van Stichting De Combinatie Jeugdzorg Zuidoost Brabant gemeente Eindhoven Concernstaf Raadsnummer Ozj..R875.OOI Inboeknummer o4foo886s Beslisdatum B&W S juli 2004 Dossiernummer 4s8.sS6 Raadsvoorstel tot het verlenen van gemeentegarantie ten behoeve van Stichting

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.1567 *B.18.1567* Landgraaf, 2 september 2018 ONDERWERP: 1e begrotingswijziging 2019 GGD Zuid Limburg Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

De 1e begrotingswijziging 2019 wordt ter vaststelling geagendeerd voor de vergadering van het Algemeen Bestuur op 12 april 2019.

De 1e begrotingswijziging 2019 wordt ter vaststelling geagendeerd voor de vergadering van het Algemeen Bestuur op 12 april 2019. Gemeenschappelijke Zeeland Doorkiesnummer : 0113-249400 Uw kenmerk Uw brief van Ons kenmerk : 181217 RMeij/CvD De raden van de Zeeuwse gemeenten Datum : 17 december 2018 Onderwerp : P begrotingswijziging

Nadere informatie

gemeente Eindhouen OplegvelRaadsuoorstel tot het aanscherpen uan de Beleidsnotitie Taxi

gemeente Eindhouen OplegvelRaadsuoorstel tot het aanscherpen uan de Beleidsnotitie Taxi gemeente Eindhouen Dienst Stedelijke ontwikkeling en Beheer Raadsnummer 07.R2024.00I Inboeknummer oybstoosy4 Beslisdatum B%W 6 maart 2007 Dossiernummer zro.ssr OplegvelRaadsuoorstel tot het aanscherpen

Nadere informatie

Besruursstrvsteriesr. Betreft cie MO: Voorstel tot het vaststellen van de Verordening aanpassing

Besruursstrvsteriesr. Betreft cie MO: Voorstel tot het vaststellen van de Verordening aanpassing gemeente Eindhoven WC+ Concert)staf Besruursstrvsteriesr Retoursdres postbus gorso, 36oo EB Eindhoven Voorzitter en leden van de commissie voor maatschappelijke ontwikkeling (MO) Behandeid door he noaing

Nadere informatie

Raadsvoorstelinzake de renovatie van het gebouw van speeltuinvereniging Philipsdorp

Raadsvoorstelinzake de renovatie van het gebouw van speeltuinvereniging Philipsdorp gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer 04.R945.OOI Inboeknummer o4uooxss8 Beslisdatum BSxW x4 september 2004 Dossiernummer 4sS.sSS Raadsvoorstelinzake de renovatie van het

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek Waterland. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie M. Boutsma T. Schaafsma

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek Waterland. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie M. Boutsma T. Schaafsma Titel Nummer 14/47 Jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek Waterland Datum 22 mei 2014 Programma Fase Onderwerp Maatschappelijke participatie Zienswijze over de jaarrekening 2013 van de GGD Zaanstreek Waterland

Nadere informatie

: Inrichtingsplan Centrum voor Jeugd en Gezin Deventer

: Inrichtingsplan Centrum voor Jeugd en Gezin Deventer RAADSVOORSTEL Onderwerp : Inrichtingsplan Centrum voor Jeugd en Gezin Deventer Raadsvergadering : 18 november 2009 Politieke markt d.d.: 4 november 2009 Agendapunt : 13 Portef.houder : wethouder Swart

Nadere informatie

RaadsbijlageVoorstel inzake de analyse en Plan van Aanpak van de

RaadsbijlageVoorstel inzake de analyse en Plan van Aanpak van de gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsbijlage nummer 191 lnboeknummer OOU002531 Beslisdatum 26 september 2000 Dossiernummer 039.202 RaadsbijlageVoorstel inzake de analyse en Plan

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot het onttrekken van een gedeelte van de Tramstraat alsmede de weg met parkeersirook langs de Stationsweg

Raadsvoorstel tot het onttrekken van een gedeelte van de Tramstraat alsmede de weg met parkeersirook langs de Stationsweg gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer Raadsnummer 03.R56O.OOI Inboeknummer ossooagx8 Beslisdatum BgxW xs augustus 2003 Dossiernummer 388.752 Raadsvoorstel tot het onttrekken van een

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 11.0054 Rv. nr.: 11.0054 B en W-besluit d.d.: 7-6-2011 B en W-besluit nr.: 11.0596 Naam programma: Welzijn en Zorg Onderwerp: Aanleiding: Het Dagelijks Bestuur van de Regionale Dienst Openbare

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake het vaststellen van gedragscodes voor de leden van

Raadsvoorstel inzake het vaststellen van gedragscodes voor de leden van gemeente Eindhoven Concernstaf Raadsnummer og.rgg5.00i Inboeknummer osjox4384 Beslisdatum B&W x4 januari 2003 Dossiernummer 303.x52 Raadsvoorstel inzake het vaststellen van gedragscodes voor de leden van

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN. Voorstel voor burgemeester en wethouders. Onderwerp: Conceptbegroting GGD Drenthe 2010-2013

GEMEENTE HOOGEVEEN. Voorstel voor burgemeester en wethouders. Onderwerp: Conceptbegroting GGD Drenthe 2010-2013 Onderwerp: Conceptbegroting GGD Drenthe 2010-2013 Voorgesteld besluit: 1. Kennis nemen van bijgaande concept Beleidsbegroting 2010-2013 van de GGD Drenthe van 27 maart 2009. 2. De Raad adviseren om de

Nadere informatie

Plan van aanpak (offerte) jeugdbeleid gemeente Son & Breugel. Uw vraag. Ons aanbod

Plan van aanpak (offerte) jeugdbeleid gemeente Son & Breugel. Uw vraag. Ons aanbod Plan van aanpak (offerte) jeugdbeleid gemeente Son & Breugel De gemeente Son en Breugel heeft in het collegeprogramma 2002 2006 opgenomen dat zij een nieuwe nota integraal jeugdbeleid zal ontwikkelen.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2011 en begroting 2013 GGD. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie H.L. Klomberg M. Olij

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2011 en begroting 2013 GGD. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie H.L. Klomberg M. Olij Titel Nummer 13/39 Jaarrekening 2011 en begroting 2013 GGD Datum 15 mei 2013 Programma Fase Onderwerp Maatschappelijke participatie Zienswijze over de jaarrekening 2012 van de GGD Zaanstreek-Waterland

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het vaststellen van de uitgaven en inkomsten van het openbaar voortgezet onderwijs (OVO) in het kader van de

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het vaststellen van de uitgaven en inkomsten van het openbaar voortgezet onderwijs (OVO) in het kader van de %ai gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer 05.RIIOO.OOI Inboeknummer o4bstooso3 Beslisdatum BsxW xx januari 2005 Dossiernummer 502.253 Raadsvoorstel tot het vaststellen van

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Nijmegen. Geachte leden van de raad,

Aan de gemeenteraad van Nijmegen. Geachte leden van de raad, Directie Inwoners Ingekomen stuk D11 (PA 18 juni 2008) Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024)

Nadere informatie

komt of bij welk programma het hoort.

komt of bij welk programma het hoort. Agendapunt Doel Onderwerp Vaststellen verordening Verordening individuele voorzieningen in het kader van de Wmo Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 14, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 15, 1510 AA Oostzaan

Nadere informatie

Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler)

Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler) gemeente Eindhoven Raadsnummer 04.R94O.OOI Inboeknummer o4toooyss Classificatienummer 43I.6oy Dossiernurnmer sp juli aoo4 Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler) Betreft evaluatie en ontwikkelingen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 08 0075 Rv. nr. + dossiernr.: 08.0075 B&W-besluit d.d.: 12-08-2008 B&W-besluit nr.: 08.0795 Naam programma +onderdeel: Bestuur en dienstverlening - Belastingen Onderwerp: Regionale samenwerking

Nadere informatie

Het college van burgemeester & wethouders stelt de raad voor het volgende te besluiten:

Het college van burgemeester & wethouders stelt de raad voor het volgende te besluiten: Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer Frans Buijserd Vergunningen, Voorzieningen en Handhaving / Ellen Burgers collegebesluit

Nadere informatie

Oplegvel Raadsvoorstel inzake kaders voor de belegging van de NREmiddelen

Oplegvel Raadsvoorstel inzake kaders voor de belegging van de NREmiddelen Concernstaf Raadsnummer 06.RI53O.OOI Inboeknummer o6bstoorrs Beslisdatum BTW s4 januari 2006 Dossiernummer 6oe.sSs Oplegvel Raadsvoorstel inzake kaders voor de belegging van de NREmiddelen 1 Samenvatting

Nadere informatie

Raadsvoorstel Voortzetting van de uitzending van de raadsvergaderingen

Raadsvoorstel Voortzetting van de uitzending van de raadsvergaderingen gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer O4.R879.OOI Raadsvoorstel Voortzetting van de uitzending van de raadsvergaderingen op televisie en internet 1 Inleiding Vanaf september 2003 worden opnamen

Nadere informatie

schuldhulpverlening in Eindhoven

schuldhulpverlening in Eindhoven rm gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsbijlage nummer 261 Inboeknummer OOU003263 Beslisdatum B&W 12 december 2000 D oss iernumm er 05 0. 5 02 Raadsbij lage Voorstel tot het vaststellen

Nadere informatie

OplegvelRaadsvoorstel tot het beschikbaar stellen van een krediet ten

OplegvelRaadsvoorstel tot het beschikbaar stellen van een krediet ten gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Onnvikkeling Raadsnummer 07.R2$76.OOI Inboeknummer orbstoaz88 eslisdatum %W t8 december 2007 Dossiernummer ysr.asr OplegvelRaadsvoorstel tot het beschikbaar stellen

Nadere informatie

Agendanummer: Begrotingswijz.:

Agendanummer: Begrotingswijz.: Agendanummer: Begrotingswijz.: CS1 Notitie samenwerking en spreiding kinderopvang, peuterspeelzaalwerk en primair Onderwerp : onderwijs 'Een stap in het bundelen van krachten' Kenmerk: 10/0025968 Aan de

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het verlenen van garantie aan Stichting Oriolus ten

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het verlenen van garantie aan Stichting Oriolus ten r+p 4+ gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Sportbedrijf De Karpen Raadsnummer 03.R504.OOI Inboeknummer Beslisdatum BlkW x juli 2003 Dossiernummer 327. Raadsvoorstel tot het verlenen

Nadere informatie

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie)

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) Van Aan : het college van burgemeester en wethouders : de raads- en commissieleden Datum : 23 juni 2015 Nr. : 2015-66 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 409196 Datum : 31 januari 2017 Programma : 5. Inkomen jeugd en WMo Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder:

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING SCHOOLVERZUIM EN VROEGTIJDIG SCHOOLVERLATEN REGIO WEST-KENNEMERLAND

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING SCHOOLVERZUIM EN VROEGTIJDIG SCHOOLVERLATEN REGIO WEST-KENNEMERLAND BOB 13/029 Aan de raad, GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING SCHOOLVERZUIM EN VROEGTIJDIG SCHOOLVERLATEN REGIO WEST-KENNEMERLAND Voorgeschiedenis / aanleiding Op verzoek van de portefeuillehouders RMC(Regionale

Nadere informatie

O P L E G N O T I T I E

O P L E G N O T I T I E O P L E G N O T I T I E Voorstel ter behandeling in de vergadering van het Algemeen Bestuur Datum 26 juni 2014 Onderwerp Voorstel invulling nieuwe Basispakket JGZ per 1 januari 2015 Bijlage ten behoeve

Nadere informatie

Raadsvoorstel met betrekking tot een Digitaal Informatie Systeem dienst. Werk, Zorg en Inkomen

Raadsvoorstel met betrekking tot een Digitaal Informatie Systeem dienst. Werk, Zorg en Inkomen gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsnummer ox.xax.oox Inboeknummer oajoxabrz Beslisdatum B&W az augustus 2002 Dossiernummer 235.352 Raadsvoorstel met betrekking tot een Digitaal Informatie

Nadere informatie

Raadsvoorstelinzake financiering Tweede Kamerverkiezingen 20IQ

Raadsvoorstelinzake financiering Tweede Kamerverkiezingen 20IQ gemeente Eindhoven Raadsnummer XO.R/7/9.OOI Inboeknummer tobstoro8z Beslisdatum B&W 8 juni 2oro Dossiernummer 023 6Sr Raadsvoorstelinzake financiering Tweede Kamerverkiezingen 20IQ Inleiding De organisatie

Nadere informatie

Samen staan we sterker

Samen staan we sterker Samen staan we sterker Notitie voor Gemeente Berkelland over de harmonisatie en integratie van peuterspeelzaalwerk en kinderopvang in Eibergen-Rekken-Beltrum 4 september 2008 SKER-DHG 1 Inleiding Medio

Nadere informatie

Raadsvoorstel. H.P. Mittendorff 28 november oktober De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Raadsvoorstel. H.P. Mittendorff 28 november oktober De raad wordt voorgesteld te besluiten: Portefeuillehouder Datum raadsvergadering H.P. Mittendorff 28 november 2013 Datum voorstel 15 oktober 2013 Agendapunt Onderwerp Organisatie gemeenschappelijke gezondheidsdienst De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

Portefeuillehouder : WL Datum collegebesluit : 22 maart 2011 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : WL Datum collegebesluit : 22 maart 2011 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : WL Datum collegebesluit : 22 maart 2011 Corr. nr.: 2011.04525 Onderwerp : Programma : 5. Welzijn en zorg Commissie : Mens en Maatschappij Agenda nr. : 11, 2011/20 Voorstel

Nadere informatie

Raadsvoorstel Besluit om: Inleiding

Raadsvoorstel Besluit om: Inleiding Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 19 juni 2019 Portefeuillehouder C. Kreuk - Wildeman Begrotingsprogramma 2 Sociaal Domein Verbonden partijen Onderwerp Zienswijze op concept-begroting 2020 GGD

Nadere informatie

1. De ingrediënten van een pannenkoek zijn tenminste Hide answers

1. De ingrediënten van een pannenkoek zijn tenminste Hide answers VRAGEN EN ANTWOORDEN KAHOOT 29 MEI JGZ GGD GRONINGEN 1. De ingrediënten van een pannenkoek zijn tenminste Suiker, eieren en het JGZ-basispakket Boter, vuur, kaneel en suiker (Pannenkoek)meel, boter, eieren,

Nadere informatie

Mem o G e h e i m. Datum 16 mei 2012. Aan De leden van de gemeenteraad. Van College/wethouder Van Leeuwen. Onderwerp GGD ZHW

Mem o G e h e i m. Datum 16 mei 2012. Aan De leden van de gemeenteraad. Van College/wethouder Van Leeuwen. Onderwerp GGD ZHW Directie Inwoners Postbus 15 2700 AA Zoetermeer Mem o G e h e i m Aan De leden van de gemeenteraad Datum 16 mei 2012 Van College/wethouder Van Leeuwen Onderwerp GGD ZHW Inleiding De afgelopen maanden is

Nadere informatie

Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011

Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011 Raadsvergadering, 31 januari 2012 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011 Nr.: 483 Agendapunt: 11 Datum: 31 januari 2012 Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

accountancywerkzaamheden

accountancywerkzaamheden gemeente Eindhoven Concernstaf Raadsnummer og.r S.ooz Inboeknummer o3)oosoos Beslisdatum BRD 22 april 2003 Dossiernummer 317.25I Raadsvoorstel tot het vastste11en van het Programma van Eisen aanbesteding

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake het Beleidsplan archeologie zoo8-zozo

Raadsvoorstel inzake het Beleidsplan archeologie zoo8-zozo gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer o8.rz689.ooi Inboeknummer Beslisdatum B&W Dossiernummer Raadsvoorstel inzake het Beleidsplan archeologie zoo8-zozo Inleiding Vanaf 1999

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.2. Onderwerp: Visie Centrum Jeugd en Gezin in de Gemeente Moerdijk

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.2. Onderwerp: Visie Centrum Jeugd en Gezin in de Gemeente Moerdijk RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.2 Raadsvergadering van 11 juni 2009 Onderwerp: Visie Centrum Jeugd en Gezin in de Gemeente Moerdijk Verantwoordelijke portefeuillehouder: A. Grootenboer-Dubbelman SAMENVATTING

Nadere informatie

Onderwerp Extra uitgaven Hulp bij het huishouden op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2009 tot 1 april 2011.

Onderwerp Extra uitgaven Hulp bij het huishouden op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2009 tot 1 april 2011. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 10 september 2008 / 164/2008 Fatale termijn: besluitvorming vóór: 10 september 2008 Onderwerp Extra uitgaven Hulp bij het huishouden op grond van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Aan de Raad. Made, 20 mei 2008. Ontwerp begroting GROGZ 2009

Aan de Raad. Made, 20 mei 2008. Ontwerp begroting GROGZ 2009 Aan de Raad Made, 20 mei 2008 Raadsvergadering: 26 juni 2008 Nummer raadsnota: 19 Onderwerp: Ontwerp begroting GROGZ 2009 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Drs. J. Krook Ambtelijke coördinatie:

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 01-02-2018 Franeker, 10-1-2018 Onderwerp Herziene begroting 2018 Dienst SoZaWe Portefeuillehouder Wethouder B. Tol Steller T. Osinga-van der Zee, t.osinga@waadhoeke.nl Beoogd

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot het wijzigen van de Bouwverordening gemeente

Raadsvoorstel tot het wijzigen van de Bouwverordening gemeente gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer Raadsnummer 03.R499.OOI Inboeknummer osbooo4s4 Beslisdatum BikW xo juni soos Dossiernummer a24.75i Raadsvoorstel tot het wijzigen van de Bouwverordening

Nadere informatie

Collegevoorstel 193/2002. Registratienummer 2.51404. Fatale datum raadsbesluit 18 december 2002

Collegevoorstel 193/2002. Registratienummer 2.51404. Fatale datum raadsbesluit 18 december 2002 Collegevoorstel 193/2002 Registratienummer 2.51404 Fatale datum raadsbesluit 18 december 2002 Opgesteld door, telefoonnummer L. Deurloo, 2230 en O. van Dijk, 2452 Programma Openbare gezondheid Portefeuillehouders

Nadere informatie

Aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mevrouw A.M. Vliegenthart Postbus 20350 2500 EJ Den Haag

Aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mevrouw A.M. Vliegenthart Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mevrouw A.M. Vliegenthart Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Bijlagen Uw kenmerk 6 GZB/GZ 2.206.764 Inlichtingen bij Dossier/volgnummer drs. P.W.

Nadere informatie

Aan de Raad. Vaststellen Regionaal Transitiearrangement Zorg voor Jeugd

Aan de Raad. Vaststellen Regionaal Transitiearrangement Zorg voor Jeugd Aan de Raad Agendapunt: 9 Onderwerp: Vaststellen Regionaal Transitiearrangement Zorg voor Jeugd Kenmerk: Status: SaZa - Welzijn / YK Besluitvormend Kollum, 3 december 2013 Samenvatting Gemeenten worden

Nadere informatie

Dienst Bestuursondersteuning

Dienst Bestuursondersteuning gemeente Eindhoven Dienst Bestuursondersteuning Bureau Raadssecretariaat Retouradres Postbus 9ox So, S6oo RB Eindhoven Voorzitter en leden van de commissie voor maatschappelijke ontwikkeling Behandeld

Nadere informatie

1. Onderwerp Gezamenlijk opdrachtgeverschap jeugdhulp

1. Onderwerp Gezamenlijk opdrachtgeverschap jeugdhulp Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2005/5989

Raadsvoorstel 2005/5989 Raadsvoorstel 2005/5989 Onderwerp Aanvullende kosten Belastingen voortvloeiende uit de Wet WOZ Portefeuillehouder R.J.H. van der Riet Steller ing. B. van der Kwast Collegevergadering 22 maart 2005/5989

Nadere informatie

Inspectie Werk en Inkomen Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Inspectie Werk en Inkomen Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Het college van Burgemeester en Wethouders Inspectie Werk en Inkomen Wilhelmina van Pruisenweg 52 drs. C.H.L.M. van de Louw D a t u m 2 6 OKT. 2011 Betreft Aanbieding Programmarapportages

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VI- 38 Burgerzaken 21 oktober 2008 onderwerp Uitvoeringsnota Gemeentelijk gezondheidsbeleid

agendanummer afdeling Simpelveld VI- 38 Burgerzaken 21 oktober 2008 onderwerp Uitvoeringsnota Gemeentelijk gezondheidsbeleid Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VI- 38 Burgerzaken 21 oktober 2008 onderwerp Uitvoeringsnota Gemeentelijk gezondheidsbeleid 2008-2011 Inleiding Op grond van Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid

Nadere informatie

Ontwerp Begrotingswijziging 2019 GGD

Ontwerp Begrotingswijziging 2019 GGD GR -009a Ontwerp Begrotingswijziging GGD Ontwerp Van de Begrotingswijziging Gemeenschappelijke programma Regeling GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst en Veilig Thuis Haaglanden Van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Subsidiëring thuiszorgorganisaties betreffende de jeugdgezondheidszorg 0-4 jarigen in 2003

Subsidiëring thuiszorgorganisaties betreffende de jeugdgezondheidszorg 0-4 jarigen in 2003 RIS111150_10-12-2003 rv 249 Onderwijs, Cultuur en Welzijn BOW/2003.1332 RIS 111150_ 031209 Den Haag, 2 december 2003 Aan de gemeenteraad, Subsidiëring thuiszorgorganisaties betreffende de jeugdgezondheidszorg

Nadere informatie

B. Discussie Oud voor nieuw beleid kan gekoppeld worden aan de beleidsevaluatie;

B. Discussie Oud voor nieuw beleid kan gekoppeld worden aan de beleidsevaluatie; Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 20531 Datum : 26 november 2013 Programma : Alle programma's Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr. R. de

Nadere informatie

De brief aan de de fractie PvdA over Kinderen zijn de toekomst vast te stellen.

De brief aan de de fractie PvdA over Kinderen zijn de toekomst vast te stellen. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen PvdA Kinderen zijn de Toekomst Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 27 mei

Nadere informatie

Leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland Postbus AB LELYSTAD. Geachte leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland,

Leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland Postbus AB LELYSTAD. Geachte leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland, gemeente Leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland Postbus 55 8200 AB LELYSTAD Uw brief van Onderwerp resultaten Stuurgroep Standpuntbepaling Provinciale Herindeling Uw kenmerk Bijlagen 1 Ons

Nadere informatie

Notitie Proces Integrale Jeugdgezondheidszorg Kennemerland

Notitie Proces Integrale Jeugdgezondheidszorg Kennemerland CVDR Officiële uitgave van Heemstede. Nr. CVDR212147_1 6 juni 2017 Notitie Proces Integrale Jeugdgezondheidszorg Kennemerland Notitie Proces Integrale Jeugdgezondheidszorg Kennemerland In deze notitie

Nadere informatie

www.igz.nl STAAT VAN DE GEZONDHEIDSZORG 2005 Het functioneren van de jeugdgezondheidszorg in 2004 STAATSTOEZICHT OP DE VOLKSGEZONDHEID

www.igz.nl STAAT VAN DE GEZONDHEIDSZORG 2005 Het functioneren van de jeugdgezondheidszorg in 2004 STAATSTOEZICHT OP DE VOLKSGEZONDHEID STAATSTOEZICHT OP DE VOLKSGEZONDHEID I NSPECTIE VOOR DE G EZONDHEIDSZ ORG www.igz.nl STAAT VAN DE GEZONDHEIDSZORG 2005 DEELRAPPORT Het functioneren van de jeugdgezondheidszorg in 2004 Eindelijk op weg

Nadere informatie

Advies: In te stemmen met de Bestuursrapportage 2014 en deze ter vaststelling aan de raad aan te bieden.

Advies: In te stemmen met de Bestuursrapportage 2014 en deze ter vaststelling aan de raad aan te bieden. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: R.C. Ouwerkerk Tel.nr.: 8856 Nummer: 14A.00661 Datum: 5 september 2014 Team: Concernzaken Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan:

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer Onderwerp Implementatieplan en inkoop schuldhulp 2017

Collegevoorstel. Zaaknummer Onderwerp Implementatieplan en inkoop schuldhulp 2017 Zaaknummer 00477122 Onderwerp Implementatieplan en inkoop schuldhulp 2017 Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis De raad heeft 12 juli jl. de notitie Richting een nieuwe aanpak van schulden vastgesteld.

Nadere informatie