Vraag 1a (1:46:18): Zal u nieuwe impactstudie laten uitvoeren? Al dan niet met ander model?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vraag 1a (1:46:18): Zal u nieuwe impactstudie laten uitvoeren? Al dan niet met ander model?"

Transcriptie

1 Rik Daems, Open Vld (1:37:00) Regels omtrent de vragen. Karl Vanlouwe, N-VA (1:37:21) Voorstander van goed onderhandeld TTIP-akkoord, maar er kunnen bepaalde obstakels en hindernissen bestaan. Hindernis 1 (1:40:07): N-VA hamert op de noodzaak van een culturele exceptie. Hindernis 2 (1:40:43): N-VA is voorstander van vrijhandel maar moet inhoudelijk goed in elkaar zitten, en bovendien gedragen worden door publieke opinie. Bijkomende toelichting rond ICS, ter vervanging van ISDS, is daarom welkom (benoeming magistraten, internationaal aspect). Hindernis 3 (1:41:40): Goed onderhandeld TTIP moet rekening kunnen houden met enerzijds de belangen van de Vlaamse ondernemingen (KMO's, baggersector, modesector) en anderzijds de belangen van de consumenten (minder invoerrechten, lagere prijzen). Güler Turan, sp.a (1:43:50) De Commissie verwijst naar een impactstudie op basis van het CGE-model. Dit model ligt echter zwaar onder kritiek. Het heeft geen oog voor de sociale en milieu-impact. Het gaat uit van een perfect evenwichtige markt (vraag en aanbod) zonder werkloosheid en het is te manipuleerbaar. Andere impactstudies geven andere resultaten. Vraag 1a (1:46:18): Zal u nieuwe impactstudie laten uitvoeren? Al dan niet met ander model? Elke lidstaat moet zijn eigen impactstudie bestellen. Vraag 1b (1:46:35): Coördineert u dit? Hoe ver staat dit? Bestaat dit al voor België? Voor Vlaanderen? Vraag 1c (1:46:44): Coördineert u de verschillende lidstaten ook met de parameters wat betreft het model, want ze moeten toch vergelijkbaar zijn? Privatisering van publieke diensten (bijv. gezondheidszorg) wordt onderhandeld. Volgens Europees Recht zijn interne markt-regels niet van toepassing op publiek en sociale diensten van algemeen belang. Federaal minister van gezondheidszorg (Maggie De Block) heeft echter verklaard dat "TTIP impact kan hebben op remgelden & op organisatie gezondheidszorg in België." Vraag 2 (1:47:39): Zullen de ziekenfondsen en zal de bescherming van onze gezondheidszorg na TTIP in concurrentie moeten treden met private verzekeringsmaatschappijen? Commissie zou ISDS willen vervangen door een voorstel tot ICS. Vraag 3a (1:48:08): Hebben de Amerikanen hier al op gereageerd? Wat is hun reactie? Vraag 3b (1:48:11): Vindt u het dan ook niet logisch dat CETA, waarin ISDS-clausule vervat zit, ook gewijzigd moet worden? VS dreigt onderhandelingen rond TTIP op te schorten, indien Europa de Chinese market economy status wijzigt (om antidumpingmaatregelen te treffen).

2 Vraag 4 (1:49:04): Welke procedure zal de Commissie wat dit betreft volgen? Welke timetable voorziet u daarvoor? Gaat u ook een impactstudie bestellen vooraleer u Chinese market economy status zal wijzigen? Ward Kennes, CD&V (1:49:42) Vraag 1 (1:52:43): Kan u nog verder initiatieven nemen om de onrust die er bestaat, en de verdachtmakingen tegenover de mensen die onderhandelen, weg te werken? Vraag 2 (1:53:00): China, die in 2001 toegetreden is tot de WTO als niet-markteconomie, gaat ervan uit dat ze nu als markteconomie zullen beschouwd worden. Dit is een gevoelige kwestie in de VS, en is ook in Europa niet evident. Vraag 3 (1:53:22): Zijn er studies die aantonen welke landen binnen Europa meer of minder gebaat zullen zijn bij het afsluiten van dit TTIP-akkoord? Niet voor alle Europese landen zal de winst even groot zijn en ik zou hier graag meer zicht op krijgen. Johan Verstreken, CD&V (1:53:45) Handel met Colombia, gelinkt aan handel met Peru, ligt in een aantal landen gevoelig. Peru kan worden toegestaan, Colombia ligt moeilijker omwille van mensenrechten. Ook vakbonden gaan op de pedalen staan. Ik (Verstreken) denk wel dat er wel degelijk voordelen in vervat zitten voor deze ontwikkelingslanden in Zuid-Amerika. Vraag 1 (1:54:30): Wat is de stand van zaken daar en hoe gaat u om met de terechte bekommernissen? Media- en filmindustrie is in aantal Europese landen vrij sterk. Frankrijk wil uitzonderingsmaatregelen op vlak van cultuur. Vraag 2 (1:54:49): Wat is de stand van zaken? Moeten we naar een protectionisme gaan? Of hoe kunnen we de eigen cultuur- en filmindustrie beschermen en tot een exportproduct komen vanuit Vlaanderen? Wouter Van Besien, Groen (1:55:40) ISDS bestaat op vele fronten en in vele verdragen. De bedoeling is om dit mechanisme binnen TTIP te moderniseren. Maar is een rechtsysteem wel nodig binnen TTIP? Met ISDS creëer je namelijk een rechtsysteem naast de reeds bestaande rechtsystemen. Vraag 1 (1:56:37): Vindt u dat de bestaande rechtsystemen in bepaalde lidstaten de rechten van Amerikaanse investeerders onvoldoende waarborgen? Zoja, over welke landen gaat het dan? Zonee, waarom willen we het dan? Worden onze investeerder in de VS misschien niet genoeg beschermd? Voorspellingen rond de economische groei omwille van het verdrag variëren van marginaal tot substantieel. Vraag 2 (1:57:38): Wat voorspelt u qua economische groei? Welke kosten hangen er aan vast? (Experts voorspellen dat sociale voorwaarden voor werknemers onder druk zouden komen te staan door de nieuwe handel en dat de uitstoot van broeikasgassen zouden toenemen door toename transport)

3 Malmström zegt dat standaarden niet naar beneden zullen gaan. Standaarden zullen enkel tussen de twee blokken gesynchroniseerd worden. Vraag 3 (1:59:07): Wat zal het effect hiervan zijn in de toekomst? Zullen we geen druk zetten op de toekomstige standaarden in Europa? Creëren we bovendien geen democratisch probleem? Toekomstige regelgeving zal in constante onderhandeling tussen EU en VS genomen moeten worden en zou leiden tot een druk naar beneden. Naast economische groei, zou TTIP er ook voor zorgen dat de EU en de VS een machtsblok kunnen vormen binnen de wereldeconomie. Vraag 4 (2:00:20): Zouden we niet beter een multilaterale strategie gaan hanteren? SDG's en klimaatakkoord bewijzen dat dit succesvol kan zijn. Herman De Croo, Open Vld (2:01:20) Vraag 1 (2:01:43): Kunt u de Senaat meekrijgen? En aanvaarden wij dan de landbouwproducten uit de VS of niet? Vraag 2 (2:02:01): VS doet heel veel investeringen in het leger. Moeten we daarnaar kijken? Vraag 3 (2:02:15): Wat is de impact van CETA op dit verdrag? Als wij geen overeenkomst sluiten zal de VS naar de andere kant kijken (China, ). De liberalen zijn dus voorstander van een goede overeenkomst. Rik Daems, Open Vld (2:03:08) Vraag 1 (2:03:58): Zijn verdere vragen op schriftelijke wijze mogelijk? Er is een groot onderscheid tussen continentaal en Angelsaksisch Recht. Angelsaksisch Recht is heel vaak interpretatief, in die mate dat het de oorspronkelijke bedoeling van bepaalde wetgeving zelfs kan wijzigen. Vraag 2 (2:04:18): Geeft het nieuwe rechtsysteem, wanneer er een betwisting zal zijn tussen een investering en een staat, de garantie dat een ruling van een arbitrage geen wijziging in een vigerende wetgeving kan tot stand brengen? Vraag 3 (2:05:05): Als het gaat over standaarden (ecologisch, veiligheid), zou geen van beide blokken zijn standaarden verlagen. Zal dit als gevolg hebben dat één van beide blokken haar standaarden zal moeten verhogen? Zoja, hoe zit dat in mekaar? Vraag 4 (2:05:52): Een studie van het Departement van Landbouw van de VS (november 2015) geeft aan dat de groei van export van de VS vijfmaal zo groot zou zijn als die voor de Europa. Kunt u hieromtrent meer informatie geven? Cecilia Malmström (2:07:04) Antwoord 1 (2:07:08): Het is mogelijk om schriftelijke vragen in te sturen Antwoord 2 (2:07:32): Culturele exceptie In het door de lidstaten unaniem onderschreven mandaat, waaraan de Commissie zich moet houden, staat een audiovisuele exceptie in. Ook de UNESCO-resolutie (2005) beschermt de culturele producten van alle landen, waaronder Frankrijk. De steun aan nationale cultuurmanifestaties wordt niet op de helling geplaatst.

4 MAAR: Er bestaat geen consensusdefinitie over cultuur. We moeten kunnen concurreren met nieuwe soorten cultuur (evenementen, beurzen, verschillende diensten die verband houden met cultuur). Dit willen we pushen. Antwoord 3 (2:09:22): Investeringstribunaal Europa is bezig met een nieuw soort van investeringstribunaal op poten te zetten. De bedoeling is om dit niet enkel binnen TTIP in te passen. Veel landen hebben al informeel contact opgenomen, met mededeling dat ze hier ook deel willen van uitmaken. Hierbij mogen zowel de EU als de VS rechters aanstellen, alsook nog een derde partij. Antwoord 4 (2:11:18): Nieuwe impactstudie? Nee, we zitten al te ver in de onderhandelingen hiervoor. We hebben de lidstaten gevraagd om een eigen impactstudie uit te voeren, maar we kunnen hen dit niet opleggen (iets meer dan 50% heeft dit gedaan aan de hand van verschillende methodes). In de meeste is de CGE-methode gebruikt, met als resultaat twee uiteenlopende tendensen: Het zal groei teweegbrengen, in de ene sector al meer dan in de andere (Vlaanderen: baggersector, modesector, ). Bepaalde sectoren zullen inderdaad onder druk komen te staan, maar er zijn een internationaal fonds en andere mogelijkheden om de effecten hiervan te minderen. Antwoord 5 (2:12:56): Publieke dienstverlening (Scholen, gezondheidszorg, water, ) Deze wordt niet geprivatiseerd door TTIP. De bevoegdheid hiervoor ligt enkel en alleen bij het bevoegde parlement binnen de lidstaten. Indien ze willen privatiseren, kan dit. Indien ze geprivatiseerde diensten weer willen nationaliseren, kan dit ook. TTIP zal hier geen invloed op uitoefenen. Antwoord 6 (2:14:05): Reactie VS op voorstel nieuwe tribunalen? We hebben het voorstel voorgelegd aan de VS, maar er zijn nog geen formele onderhandelingen opgestart hierover. We verwachten dat ze wel wat kritiek zullen hebben, maar ook in het Amerikaanse Congres wordt er nu gediscussieerd over zaken zoals transparantie, toepassingsgebied en beroepsmogelijkheden, dus er zal zeker wat ruimte zijn voor discussie. Antwoord 7 (2:14:40): Aanpassing van CETA CETA is een done deal. Het is niet de bedoeling om de onderhandelingen weer op te starten, want dan zouden de Canadezen ook weer over andere dingen willen spreken. We kunnen wel nog steeds praten over het ISDS-systeem. Nu is hier al meer transparantie en reglementering dan bij een oorspronkelijk ISDS-mechanisme. We zitten hier al halverwege richting ICS. Antwoord 8 (2:15:55): erkenning China als market economy in de WTO Ik heb nog niet gehoord dat de Amerikanen bereid zouden zijn om TTIP hiervoor te schorsen. We hebben hoe dan ook geen orders te krijgen van de Amerikanen. Wij beslissen ja of nee. Dit is een interne beslissing binnen de EU, en er komt een impactstudie over de mogelijke gevolgen ervan. China is uiteraard geen markteconomie, maar toen ze toetraden tot de WTO was de kwalificatie dat ze op de lijst van markteconomieën zouden gezet worden met betrekking tot antidumping. Antwoord 9 (2:17:44): Initiatieven om achterdocht weg te nemen?

5 Voortdurend! We gaan mensen en actoren contacteren, zetten info op de website, we ontkrachten mythes, maar het is ook heel belangrijk dat de lidstaten hun rol spelen. Zij hebben unaniem beslist dat TTIP er moet komen. Nu moeten ze de mensen uitleggen waarom TTIP er moet komen. Hierdoor roepen we op tot leiderschap! Antwoord 10 (2:19:27): Studies die aantonen welke landen meer of minder baat hebben bij TTIP? Er zijn bepaalde studies, maar die zijn open voor interpretatie. Er zijn regio's, zoals Vlaanderen, die sterk geïntegreerd zijn en meer te winnen hebben dan bepaalde landen die focussen op de eigen markt. Een land als Slovenië, die weinig handel drijft met de VS, heeft echter wel veel kleine bedrijfjes die zaken doen met Duitsland. Hier krijg je indirecte effecten die moeilijk te meten zijn. Antwoord 11 (2:20:20): Colombia Er zijn ernstige problemen met de mensenrechten en met de rechten van de vakbond in Colombia. In de handelsovereenkomst staat een hoofdstuk over duurzame ontwikkeling. Er is altijd de mogelijkheid om een overeenkomst op te schorten bij ernstige en systematische schendingen. Als je echter contact houdt met die groepen kan je misschien meer positieve impact hebben. Een handelsovereenkomst op zich zal Colombia niet veranderen, maar het is wel één van de instrumenten (ook buitenlands beleid, ontwikkelingsbeleid) om dit te doen. Antwoord 12 (2:21:50): Waarom hebben we ISDS nodig? Bedrijven willen bepaalde instrumenten om te voorkomen dat ze gediscrimeerd worden in vergelijking met nationale bedrijven. VS heeft al negen bilaterale akkoorden met EU-lidstaten (met ISDS). Dit zal zo blijven, tenzij we tot nieuw hervormd mechanisme komen. VS heeft TPP afgesloten. Wanneer onze bedrijven nu gediscrimineerd worden op vlak van openbare aanbestedingen, moeten ze naar een rechtbank in Alabama, terwijl bijvoorbeeld Japan en Maleisië nu wel ISDS hebben. Antwoord 13 (2:23:40): Hoeveel economische groei? Ten koste van wat? Het is moeilijk te zeggen hoeveel economische groei die we verwachten omwillen van uiteenlopende studies, maar uit verleden blijkt dat dergelijke handelsovereenkomsten leiden tot groei, zoals bij het verdrag met Zuid-Korea, waarbij dit overduidelijk het geval is. Er wordt niet over sociale verworvenheden onderhandeld. Als je zaken wil doen in de EU moet je voldoen aan de EU-regelgeving (arbeidswetgeving, verwachtingen producten). TTIP zal dit niet veranderen. Klimaat en duurzame ontwikkeling heeft wel een weerslag in onze overeenkomst, want dit zijn wereldwijde uitdagingen die ons samen binden. Geen antwoord op toename broeikasgassen door toename van transatlantisch transport (vraag Wouter Van Besien). Geen antwoord op vraag rond toekomstige regelgeving (vraag Wouter Van Besien) Antwoord 14 (2:25:45): Multilaterale standaarden We moeten inderdaad streven naar zoveel mogelijk multilaterale standaarden, maar dit lukt niet altijd.

6 Antwoord 15 (2:26:34): De Senaat (VS) overtuigen Ik weet het niet. De Amerikanen moeten de Senaat overtuigen, niet wij. Antwoord 16 (2:27:04): Defensie in TTIP Het leger, wapens en dergelijke maken geen deel uit van de overeenkomst. Antwoord 17 (2:27:14): impact CETA op TTIP Canada beschikt over NAFTA, maar CETA gaat veel verder. Het zal erg goed zijn voor de Europese bedrijven wanneer het actief wordt. Het zal de Amerikanen tonen wat er mogelijk is. Antwoord 18 (2:27:52): Reading rooms Ik weet niet hoe dit georganiseerd wordt in België, maar er zullen geheime documenten ter beschikking gesteld worden. we moeten er echter voor zorgen dat deze vertrouwelijk blijven, want anders zou dit slecht kunnen zijn voor de onderhandelingen. Antwoord 19 (2:29:00): Verslag Amerikaans Departement van Landbouw Het wijkt af van onze eisen. We geven de VS geen toegang voor rundsvlees dat met hormonen behandeld is. Zelfs als we alle tarieven afgeschaft worden, zullen bepaalde sectoren nog steeds beschermd worden, zoals rundsvlees, rijst en dergelijke. Als je hiermee rekening houdt denk ik dat het redelijk gelijkmatig zal zijn.

De mening van de Nederlandse burger over TTIP

De mening van de Nederlandse burger over TTIP De mening van de Nederlandse burger over TTIP Dit onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Multiscope in opdracht van: Wat is uw geslacht? Wat is uw leeftijd? 25,5% 49,6% 50,4% 43% 31,5% Mannen Vrouw

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Definitieve goedkeuring van het ontwerp van decreet houdende instemming met het protocol, ondertekend

Nadere informatie

Globalisering en gender: privatisering en liberalisering van handel in diensten onder GATS

Globalisering en gender: privatisering en liberalisering van handel in diensten onder GATS Globalisering en gender: privatisering en liberalisering van handel in diensten onder GATS door Myriam Vander Stichele (SOMO) Presentatie voor het Belgisch Sociaal Forum Brussel, 21 september 2002 1. Privatisering

Nadere informatie

20 januari CP/TE/aw Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA)

20 januari CP/TE/aw Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) Datum 20 januari 2017 Ons kenmerk Uw kenmerk Telefoonnr. 008.CP/TE/aw +31 61 561 91 68 Onderwerp E-mail Tuur.elzinga@fnv.nl Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) Geachte Nederlandse leden van

Nadere informatie

Datum 3 oktober 2017 Betreft Beantwoording vragen van het lid Hijink over de recente ontwikkelingen rondom CETA.

Datum 3 oktober 2017 Betreft Beantwoording vragen van het lid Hijink over de recente ontwikkelingen rondom CETA. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 3 oktober 2017 Betreft Beantwoording vragen

Nadere informatie

betreffende het Trans-Atlantisch Handelsen Investeringspartnerschap (TTIP) en de gevolgen voor Vlaanderen

betreffende het Trans-Atlantisch Handelsen Investeringspartnerschap (TTIP) en de gevolgen voor Vlaanderen ingediend op 558 (2015-2016) Nr. 1 29 oktober 2015 (2015-2016) Voorstel van resolutie van Karl Vanlouwe, Ward Kennes, Rik Daems, Karim Van Overmeire, Johan Verstreken en Marc Hendrickx betreffende het

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 29.1.2015 COM(2015) 21 final 2015/0013 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie, van het Verdrag van de Verenigde Naties

Nadere informatie

De impact van CETA op

De impact van CETA op De impact van CETA op tewerkstelling en arbeidsvoorwaarden De impact van het CETA op de groei, de lonen en de tewerkstelling De studie van de Europese Commissie voorspelt een toename van het BBP met 0,02%

Nadere informatie

ACV-standpunt TTIP Informatiesessie VLEVA 16 maart 2016. Renaat Hanssens ACV-Studiedienst

ACV-standpunt TTIP Informatiesessie VLEVA 16 maart 2016. Renaat Hanssens ACV-Studiedienst ACV-standpunt TTIP Informatiesessie VLEVA 16 maart 2016 Renaat Hanssens ACV-Studiedienst ACV-standpunt TTIP : voordelen? ACV ziet mogelijke voordelen : Uniforme standaarden voor EU- en VS-markt / mondiale

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 5 oktober 2016 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 5 oktober 2016 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 5 oktober 2016 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2016/0220 (E) 10974/16 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: WTO 196 SERVICES 21 FDI 17 CDN 13 BESLUIT

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken Nr. 1789 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING Aan

Nadere informatie

Verslag. over het ontwerp van decreet

Verslag. over het ontwerp van decreet 1222 (2016-2017) Nr. 2 ingediend op 26 september 2017 (2017-2018) Verslag namens de Commissie voor Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden, Internationale Samenwerking, Toerisme en Onroerend Erfgoed

Nadere informatie

Versie 2008 9 Erkenning van je rechten en hoe kan je ze verdedigen?

Versie 2008 9 Erkenning van je rechten en hoe kan je ze verdedigen? Versie 2008 9 Erkenning van je rechten en hoe kan je ze verdedigen? Verantwoordelijke Uitgever: Daniël Samyn, Dienst Beroepsopleiding, departement Onderwijs en Vorming, Koning Albert-II laan 15, 1210 Brussel

Nadere informatie

betreffende het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) tussen Canada en de Europese Unie (EU)

betreffende het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) tussen Canada en de Europese Unie (EU) ingediend op 919 (2016-2017) Nr. 1 12 oktober 2016 (2016-2017) Voorstel van resolutie van Karl Vanlouwe, Ward Kennes, Rik Daems, Karim Van Overmeire, Joris Poschet en Jan Van Esbroeck betreffende het Comprehensive

Nadere informatie

10 maart CP/ hc

10 maart CP/ hc Postadres Postbus 8456, 1005 AL Amsterdam Aan de voorzitter en de leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in de Tweede Kamer Bezoekadres Houttuinlaan 3 3447 GM

Nadere informatie

*** ONTWERPAANBEVELING

*** ONTWERPAANBEVELING Europees Parlement 2014-2019 Commissie internationale handel 2016/0205(E) 31.10.2016 *** ONTWERPAANBEVELING over het ontwerp van besluit van de Raad betreffende de sluiting van de Brede Economische en

Nadere informatie

Brieven inzake de motie 'Nijmegen spreekt zich uit tegen het TTIPverdrag'

Brieven inzake de motie 'Nijmegen spreekt zich uit tegen het TTIPverdrag' Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Brieven inzake de motie 'Nijmegen spreekt zich uit tegen het TTIPverdrag' Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir/H.M.F. Bruls Samenvatting In

Nadere informatie

Colloquium NIC 1/10/2015: afsluiting

Colloquium NIC 1/10/2015: afsluiting Colloquium NIC 1/10/2015: afsluiting Dames en Heren, Het is mij een eer en een genoegen om dit boeiende colloquium te mogen afsluiten. Deze middag hebben we in elk geval een voortschrijdend inzicht gekregen

Nadere informatie

STOP TTIP Verdedig de democratie!

STOP TTIP Verdedig de democratie! STOP TTIP Verdedig de democratie! De GUE/NGL-leden van de Commissie internationale handel van het Europees Parlement: Helmut Scholz - lid (voorzitter) Eleonora Forenza - lid Anne-Marie Mineur - lid Stelios

Nadere informatie

VR DOC.0099/1

VR DOC.0099/1 VR 2019 0102 DOC.0099/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Definitieve goedkeuring van het ontwerp van decreet houdende instemming met

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL B8-0163/1. Amendement. Tiziana Beghin, Rosa D Amato namens de EFDD-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL B8-0163/1. Amendement. Tiziana Beghin, Rosa D Amato namens de EFDD-Fractie 12.3.2019 B8-0163/1 1 Overweging H H. overwegende dat de regering- Trump nu ook de mogelijkheden onderzoekt om de importtarieven voor motorvoertuigen en auto-onderdelen te verhogen, hetgeen ertoe kan leiden

Nadere informatie

(BUITENLANDSE ZAKEN/HANDEL)

(BUITENLANDSE ZAKEN/HANDEL) Conseil UE Raad van de Europese Unie Brussel, 26 mei 2016 (OR. en) 8974/16 LIMITE PUBLIC PV/CONS 23 RELEX 402 ONTWERPNOTULEN 1 Betreft: 3463e zitting van de Raad van de Europese Unie (BUITENLANDSE ZAKEN/HANDEL),

Nadere informatie

TTIP: WAT STAAT ER OP HET SPEL? Bart Staes Europees Parlementslid Groen

TTIP: WAT STAAT ER OP HET SPEL? Bart Staes Europees Parlementslid Groen TTIP: WAT STAAT ER OP HET SPEL? Bart Staes Europees Parlementslid Groen 0. OVERZICHT 1. Wat is TTIP? 2. Wat staat er op het spel? 3. Mythes over TTIP 4. Stand van zaken 5. Wat doen de groenen? 1. WAT IS

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Goedkeuring en machtiging tot ondertekening van de overeenkomst inzake strategisch partnerschap tussen

Nadere informatie

Goeiemiddag in Gent, stad in volle groene verandering!

Goeiemiddag in Gent, stad in volle groene verandering! Beste vrienden, Goeiemiddag in Gent, stad in volle groene verandering! Vooreerst, en vanuit de grond van mijn hart: Bedankt! Bedankt om al weken keihard campagne te voeren. Bedankt voor jullie tijd, energie,

Nadere informatie

N Beroepsregl bouw 2018 A2 Brussel, 18 december 2018 MH/JC/AS ADVIES. over DE BEROEPSREGLEMENTERINGEN IN DE BOUWSECTOR

N Beroepsregl bouw 2018 A2 Brussel, 18 december 2018 MH/JC/AS ADVIES. over DE BEROEPSREGLEMENTERINGEN IN DE BOUWSECTOR N Beroepsregl bouw 2018 A2 Brussel, 18 december 2018 MH/JC/AS 799-2018 ADVIES over DE BEROEPSREGLEMENTERINGEN IN DE BOUWSECTOR (goedgekeurd door het bureau op 15 oktober 2018, bekrachtigd door de algemene

Nadere informatie

FNV Standpunt Vrijhandelsverdragen, 6 maart 2015

FNV Standpunt Vrijhandelsverdragen, 6 maart 2015 FNV Standpunt Vrijhandelsverdragen, 6 maart 2015 FNV zegt NEE tegen Vrijhandelsverdragen TTIP, CETA en TISA Inleiding De FNV maakt zich grote zorgen over de gevolgen voor Nederlandse werknemers van de

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie internationale handel PE v01-00

EUROPEES PARLEMENT. Commissie internationale handel PE v01-00 EUROPEES PARLEMENT 2004 ««««««««««««Commissie internationale handel 2009 20.9.2005 PE 362.727v01-00 AMENDEMENTEN 1-17 Ontwerpadvies Johan Van Hecke Een ontwikkelingsstrategie voor Afrika (2005/2142(INI))

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 Den Haag Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Onze Referentie Minbuza 2016.141697 Uw

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N EU - Contractenrecht A03 Brussel, 9 december 2010 MH/SL/AS A D V I E S over DE CONSULTATIE VAN DE EUROPESE COMMISSIE OVER HET EUROPEES CONTRACTENRECHT VOOR CONSUMENTEN

Nadere informatie

Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE HOGE VERTEGENWOORDIGER VAN DE EUROPESE UNIE VOOR BUITENLANDSE ZAKEN EN VEILIGHEIDSBELEID Brussel, 13.4.2015 JOIN(2015) 10 final 2015/0073 (NLE) Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT

Nadere informatie

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Korte omschrijving: Leerlingen gaan aan de slag met actuele Europese dilemma s. Er zijn vijf dilemma s. U kunt zelf kiezen welke dilemma s u aan de orde stelt.

Nadere informatie

Vlaams D ar emen. Brussel, 24 oktober Geachte minister-president,

Vlaams D ar emen. Brussel, 24 oktober Geachte minister-president, Vlaams D ar emen Brussel, 24 oktober 2016 Geachte minister-president, Als bijlage vindt u ten behoeve van de Vlaamse Regering, de resolutie betreffende het Comprehensive Economie and Trade Agreement (CETA)

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken Nr. 1153 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW & INNOVATIE Aan

Nadere informatie

VR DOC.0098/1

VR DOC.0098/1 VR 2019 0102 DOC.0098/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Principiële goedkeuring van het voorontwerp van decreet houdende instemming

Nadere informatie

Hoofdpunten SER-advies TTIP

Hoofdpunten SER-advies TTIP Hoofdpunten SER-advies TTIP april 2016 1 / 6 Adviesaanvraag Minister Ploumen (Buitenlandse handel) heeft de SER advies gevraagd over het waarborgen van arbeidsnormen in het handels- en investeringsverdrag

Nadere informatie

Datum 18 juni 2015 Betreft Beantwoording vragen van de leden Jasper Van Dijk en Smaling (SP) over het bericht TTIP tast gezondheid EU aan

Datum 18 juni 2015 Betreft Beantwoording vragen van de leden Jasper Van Dijk en Smaling (SP) over het bericht TTIP tast gezondheid EU aan Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Uw Referentie 2015Z07933 Datum 18 juni

Nadere informatie

Fiche 1: Aanbeveling Mandaat Multilateraal Investeringshof

Fiche 1: Aanbeveling Mandaat Multilateraal Investeringshof Fiche 1: Aanbeveling Mandaat Multilateraal Investeringshof 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel: Aanbeveling voor een besluit van de Raad houdende machtiging tot het openen van onderhandelingen over

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Principiële goedkeuring van het voorontwerp van decreet houdende instemming met de Brede Economische

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: 1 Goedkeuring en machtiging tot ondertekening van de overeenkomst tot oprichting van de internationale

Nadere informatie

Verslag. over het ontwerp van decreet

Verslag. over het ontwerp van decreet 574 (2015-2016) Nr. 2 ingediend op 8 februari 2016 (2015-2016) Verslag namens de Commissie voor Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden, Internationale Samenwerking, Toerisme en Onroerend Erfgoed

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 12 september 2016 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

VR DOC.0432/1

VR DOC.0432/1 VR 2018 0405 DOC.0432/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED EN DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Definitieve goedkeuring

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED EN DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Principiële goedkeuring van het voorontwerp

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 23 mei

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 23 mei A D V I E S Nr. 2.034 ------------------------------ Zitting van dinsdag 23 mei 2017 ------------------------------------------ Wetsvoorstel betreffende de samenlevingsdienst x x x 2.856-1 Blijde Inkomstlaan,

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Minbuza:2015.238263 Bijlage(n) 1 Datum

Nadere informatie

VR DOC.1318/1BIS

VR DOC.1318/1BIS VR 2018 2311 DOC.1318/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL BISNOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat, de Franse Gemeenschap en de

Nadere informatie

TTIP, wat is dat nou weer?

TTIP, wat is dat nou weer? TTIP, wat is dat nou weer? TTIP = Trans-atlantic Trade and Investment Partnership Vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS Ook wel TAFTA genoemd, maar dat klinkt in de VS niet zo goed. En wie is er nu

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Definitieve goedkeuring van het ontwerp van decreet houdende instemming met de Brede Economische en

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 13 september 2016 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

Stuk 1068 (2006-2007) Nr. 1. Zitting 2006-2006. 18 januari 2007 ONTWERP VAN DECREET

Stuk 1068 (2006-2007) Nr. 1. Zitting 2006-2006. 18 januari 2007 ONTWERP VAN DECREET Stuk 1068 (2006-2007) Nr. 1 Zitting 2006-2006 18 januari 2007 ONTWERP VAN DECREET houdende instemming met de overeenkomst inzake zeevervoer tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 2236 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD. Eerste evaluatie van het toepassingsgebied van de handhavingsverordening

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD. Eerste evaluatie van het toepassingsgebied van de handhavingsverordening EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.7.2017 COM(2017) 373 final VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD Eerste evaluatie van het toepassingsgebied van de handhavingsverordening NL NL VERSLAG

Nadere informatie

DE EUROPESE UNIE EN HAAR HANDELSPARTNERS

DE EUROPESE UNIE EN HAAR HANDELSPARTNERS DE EUROPESE UNIE EN HAAR HANDELSPARTNERS De Europese Unie neemt als grootste exporteur van goederen en diensten ter wereld en als 's werelds grootste bron van directe buitenlandse investeringen een leidinggevende

Nadere informatie

Akkoorden moeten lokale en regionale autonomie respecteren. Position paper van de CEMR over de lopende TTIPonderhandelingen

Akkoorden moeten lokale en regionale autonomie respecteren. Position paper van de CEMR over de lopende TTIPonderhandelingen Akkoorden moeten lokale en regionale autonomie respecteren Position paper van de CEMR over de lopende TTIPonderhandelingen - mei 2015 Raad van Europese Gemeenten en Regio's, ingeschreven in het Register

Nadere informatie

Hierbij bied ik u het verslag aan van de Raad Buitenlandse Zaken over Handel (RBZ) van 11 november 2016 in Brussel.

Hierbij bied ik u het verslag aan van de Raad Buitenlandse Zaken over Handel (RBZ) van 11 november 2016 in Brussel. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Bijlage(n) 1 Datum 5 december 2016 Betreft

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Definitieve goedkeuring van het ontwerp van decreet houdende instemming met de overeenkomst inzake

Nadere informatie

GENEESKUNDE VOOR DE DERDE WERELD INTERACTIEVE VORMINGSMODULE TOEGANG TOT GEZONDHEIDSZORG. Conclusie

GENEESKUNDE VOOR DE DERDE WERELD INTERACTIEVE VORMINGSMODULE TOEGANG TOT GEZONDHEIDSZORG. Conclusie GENEESKUNDE VOOR DE DERDE WERELD TOEGANG TOT GEZONDHEIDSZORG Conclusie Situatie vandaag: wereldwijde ongelijkheden in gezondheid Ontwikkelingslanden Dragen 90 percent van globale ziektelast. (WHO Globale

Nadere informatie

Verslag. over het ontwerp van decreet

Verslag. over het ontwerp van decreet 382 (2014-2015) Nr. 2 ingediend op 19 oktober 2015 (2015-2016) Verslag namens de Commissie voor Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden, Internationale Samenwerking, Toerisme en Onroerend Erfgoed

Nadere informatie

Internationale handel H7 1. Internationale handel. Waarom importeren: 25-2-2013. Waar komt het vandaan?

Internationale handel H7 1. Internationale handel. Waarom importeren: 25-2-2013. Waar komt het vandaan? Internationale handel H7 1 Waar komt het vandaan? Economie voor het vmbo (tot 8,35 m.) Internationale handel Importeren = invoeren (betalen) Exporteren = uitvoeren (verdienen) Waarom importeren: Meer keuze

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED EN DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Definitieve goedkeuring van het ontwerp

Nadere informatie

Datum 8 november 2012 Onderwerp Beantwoording kamervragen over de toegang van de VS tot data in de cloud

Datum 8 november 2012 Onderwerp Beantwoording kamervragen over de toegang van de VS tot data in de cloud 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013 Internationale varkensvleesmarkt 212-213 In december 212 vond de jaarlijkse conferentie van de GIRA Meat Club plaats. GIRA is een marktonderzoeksbureau, dat aan het einde van elk jaar een inschatting maakt

Nadere informatie

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is.

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Goedendag! Als ik even de aandacht mag, ja! Dank u. Dan geef ik nu het woord aan mezelf. Als ik mij eerst eens even mag introduceren.

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Media en Creatieve Industrie Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING

ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMENE TOELICHTING 1. Samenvatting De EU-LAC-Stichting is een krachtens het volkenrecht opgerichte internationale intergouvernementele organisatie. De Stichting

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag. Datum 28 juni 2016 Betreft Kabinetsreactie SER-advies TTIP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag. Datum 28 juni 2016 Betreft Kabinetsreactie SER-advies TTIP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Onze Referentie Minbuza 2016.327637 Datum

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 1.8.2018 COM(2018) 567 final 2018/0298 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 391/2009 wat betreft

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 2438 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Nadere informatie

Fiche 3: Mededeling inzake auteursrecht in de digitale eengemaakte markt

Fiche 3: Mededeling inzake auteursrecht in de digitale eengemaakte markt Fiche 3: Mededeling inzake auteursrecht in de digitale eengemaakte markt 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel Mededeling over het bevorderen van een eerlijke, efficiënte en competitieve Europese op het

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het koninklijk

Nadere informatie

Consultatie Cohesiebeleid

Consultatie Cohesiebeleid Consultatie Cohesiebeleid Verslag, 5 oktober 2018 Departement Buitenlandse Zaken www.fdfa.be INHOUD 1 ACHTERGROND... 1 2 ALGEMEEN... 1 2.1 OPPORTUNITEITEN EN POSITIEVE ELEMENTEN IN DE VOORSTELLEN... 1

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Goedkeuring en machtiging tot ondertekening van het Wijzigingsprotocol tot modernisering van het Verdrag

Nadere informatie

PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS- EU

PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS- EU PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS- EU Commissie politieke zaken 5.3.2009 AP/100.506/AM1-24 AMENDEMENTEN 1-24 Ontwerpverslag (AP/100.460) Co-rapporteurs: Ruth Magau (Zuid-Afrika) en Filip Kaczmarek

Nadere informatie

BELEID OP VLAK VAN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING: IN BELGIË EN DAARBUITEN

BELEID OP VLAK VAN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING: IN BELGIË EN DAARBUITEN BELEID OP VLAK VAN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING: IN BELGIË EN DAARBUITEN KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS 1. Het landbouwdossier Het feit dat Westerse landbouwproducten de lokale markten in het Zuiden verstoren.

Nadere informatie

Advies van de Executive Board van het Europees Netwerk van Raden voor de. Justitie (ENRJ) over de aanvraag van de Krajowa Rada Sądownictwa uit Polen.

Advies van de Executive Board van het Europees Netwerk van Raden voor de. Justitie (ENRJ) over de aanvraag van de Krajowa Rada Sądownictwa uit Polen. Advies van de Executive Board van het Europees Netwerk van Raden voor de Justitie (ENRJ) over de aanvraag van de Krajowa Rada Sądownictwa uit Polen. Het ENRJ heeft een verzoek tot samenwerking ontvangen

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag. Datum 13 november 2015 Betreft Impact van TTIP op lage-inkomenslanden

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag. Datum 13 november 2015 Betreft Impact van TTIP op lage-inkomenslanden Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Onze Referentie Minbuza 2015.594488 Bijlage(n)

Nadere informatie

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s In een globaliserende economie moeten regio s en ondernemingen internationaal concurreren. Internationalisatie draagt bij tot de economische

Nadere informatie

UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2018/724 VAN DE COMMISSIE

UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2018/724 VAN DE COMMISSIE L 122/14 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2018/724 VAN DE COMMISSIE van 16 mei 2018 betreffende bepaalde handelspolitieke maatregelen met betrekking tot bepaalde producten van oorsprong uit de Verenigde Staten

Nadere informatie

Datum 17 februari 2017 Betreft Beantwoording vragen over een handelsverdrag tussen de EU en Japan

Datum 17 februari 2017 Betreft Beantwoording vragen over een handelsverdrag tussen de EU en Japan Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 17 februari 2017 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 1373 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BUITENLANDSE

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Handelspraktijken Voorv. Prod. A03 Brussel, 23.09.2008 MH/AB/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT OMZETTING VAN DE RICHTLIJN 2007/45/EG

Nadere informatie

Fiche 7: Verordening definitie, presentatie en etikettering gedistilleerde dranken

Fiche 7: Verordening definitie, presentatie en etikettering gedistilleerde dranken Fiche 7: Verordening definitie, presentatie en etikettering gedistilleerde dranken 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel: Verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de definitie, presentatie

Nadere informatie

Fiche 4: Aanbeveling mandaten handelsakkoorden Australië en Nieuw-Zeeland

Fiche 4: Aanbeveling mandaten handelsakkoorden Australië en Nieuw-Zeeland Fiche 4: Aanbeveling mandaten handelsakkoorden Australië en Nieuw-Zeeland 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel - Aanbeveling voor een besluit van de Raad houdende machtiging tot het openen van onderhandelingen

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 28 mei 2008 (04.06) (OR. en) 9935/08 SOC 316 COMPET 194

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 28 mei 2008 (04.06) (OR. en) 9935/08 SOC 316 COMPET 194 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 28 mei 2008 (04.06) (OR. en) 9935/08 SOC 316 COMPET 194 VERSLAG van: het Comité van permanente vertegenwoordigers (1e deel) aan: de Raad EPSCO Nr. vorig doc.: 9081/08

Nadere informatie

Standaard Eurobarometer 88. Die publieke opinie in de Europese Unie

Standaard Eurobarometer 88. Die publieke opinie in de Europese Unie Die publieke opinie in de Europese Unie Opiniepeiling besteld en gecoördineerd door de Europese Commissie, Directoraat-generaal Communicatie. Dit werd opgesteld voor de Vertegenwoordiging van de Europese

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Praktische opdracht Economie Wat voor invloeden heeft de Europese gemeenschap gemaakt op EU.

Praktische opdracht Economie Wat voor invloeden heeft de Europese gemeenschap gemaakt op EU. Praktische opdracht Economie Wat voor invloeden heeft de Europese gemeenschap gemaakt op EU. Praktische-opdracht door een scholier 1949 woorden 8 maart 2003 5,3 19 keer beoordeeld Vak Economie Inleiding

Nadere informatie

houdende diverse financiële bepalingen

houdende diverse financiële bepalingen 541 (2015-2016) Nr. 2 ingediend op 9 december 2015 (2015-2016) Verslag namens de Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën en Begroting uitgebracht door Paul Van Miert en Jan Bertels over het ontwerp van

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED EN DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Goedkeuring en machtiging tot ondertekening

Nadere informatie

Rabobank Food & Agri. Druk op varkensvleesmarkt blijft. Kwartaalbericht Varkens Q2 2015

Rabobank Food & Agri. Druk op varkensvleesmarkt blijft. Kwartaalbericht Varkens Q2 2015 Rabobank Food & Agri Kwartaalbericht Varkens Q2 2015 Druk op varkensvleesmarkt blijft De vooruitzichten voor de Nederlandse varkenshouderij voor het tweede kwartaal 2015 blijven mager. Ondanks de seizoensmatige

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: 1 Goedkeuring en machtiging tot ondertekening van de overeenkomst inzake politieke dialoog en samenwerking

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN

MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie juridische zaken 15.10.2010 MEDEDELING AAN DE LEDEN (16/2010) Betreft: Gemotiveerd advies van de senaat van de Republiek Polen aangaande het voorstel voor een richtlijn

Nadere informatie

Simulatiespel: Bron: The Economist. Crisisoverleg Rusland en de EU

Simulatiespel: Bron: The Economist. Crisisoverleg Rusland en de EU Simulatiespel: Bron: The Economist Crisisoverleg Rusland en de EU Inleiding: Simulatiespel: crisisoverleg EU en Rusland Dit simulatiespel is gebaseerd op realistische veronderstellingen. Rusland heeft

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage. Datum 22 november 2010

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage. Datum 22 november 2010 > Retouradres Postbus 20101 2500 EC Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal voor Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 30 2594 AV Den

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN

MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie verzoekschriften 29.11.2013 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift 0570/2012, ingediend door Maria Teresa Magnifico (Italiaanse nationaliteit), over erkenning

Nadere informatie

Via een antwoord op de volgende vraag wens ik een beter zicht te krijgen op de Vlaamse export naar de VS en Canada.

Via een antwoord op de volgende vraag wens ik een beter zicht te krijgen op de Vlaamse export naar de VS en Canada. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 338 van GÜLER TURAN datum: 8 juni 2016 aan GEERT BOURGEOIS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED Export naar de

Nadere informatie

Fiche 4: Mededeling Normalisatiepakket Europese normen voor de 21e eeuw

Fiche 4: Mededeling Normalisatiepakket Europese normen voor de 21e eeuw Fiche 4: Mededeling Normalisatiepakket Europese normen voor de 21e eeuw 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel Normalisatiepakket: mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees

Nadere informatie

CaseQuest 2: Kunnen de VS en China zich onttrekken aan een mondiaal klimaatbeleid?

CaseQuest 2: Kunnen de VS en China zich onttrekken aan een mondiaal klimaatbeleid? CaseQuest 2: Kunnen de VS en China zich onttrekken aan een mondiaal klimaatbeleid? Door Rik Lo & Lisa Gerrits 15-03-13 Inhoud: Inleiding Deelvraag 1 Deelvraag 2 Deelvraag 3 Deelvraag 4 Hoofdvraag & Conclusie

Nadere informatie

Geachte commissarissen, leden van het Europees Parlement, collega s,

Geachte commissarissen, leden van het Europees Parlement, collega s, Speech door staatssecretaris Dijksma van Milieu op de Klimaatsessie over burgerluchtvaart en zeescheepvaart tijdens de gezamenlijke Informele Transport- en Milieuraad op 15 april 2016. Geachte commissarissen,

Nadere informatie