fysiopensioen Klik op het onderwerp van uw keuze: Lage rente gevaar voor ons pensioen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "fysiopensioen Klik op het onderwerp van uw keuze: Lage rente gevaar voor ons pensioen"

Transcriptie

1 fysiopensioen ACTUELE INFORMATIE VAN STICHTING PENSIOENFONDS VOOR FYSIOTHERAPEUTEN VOOR ALLE DEELNEMERS, GEWEZEN DEELNEMERS EN GEPENSIONEERDEN UITGAVE MEI 2016 Klik op het onderwerp van uw keuze: UPO: zicht op uw pensioen bij SPF Nu pas zie ik hoe belangrijk de vereniging is Basispensioen: is het genoeg voor u? Ik ga scheiden, wat betekent dat voor mijn pensioen? Waarom beleggen we eigenlijk? Vacature in het bestuur SPF Controle op verplicht meedoen aan SPF: in ieders belang Bijna met pensioen: kijk welke keuzes u heeft Steeds meer last van lage rente Webinar COLUMN Lage rente gevaar voor ons pensioen De media berichten voortdurend dat pensioenfondsen in zwaar weer zitten. Vanwege de lage rente. Dat geldt ook voor ons. De rente is extreem laag en daar hebben we echt last van, want dat maakt de opbouw van pensioen heel duur. Hoe dat precies zit,

2 is nogal technisch. Maar het komt erop neer dat de overheid zegt: beste pensioenfondsen, ga er níet van uit dat de rente de komende tien jaar zal stijgen. Zorg ervoor dat de pensioenen uitbetaald kunnen worden, ook als de rente nog heel lang extreem laag blijft. Het gevolg is dat we heel veel extra geld opzij moeten zetten om te kunnen voldoen aan de pensioenverplichtingen nu en ook in de verre toekomst. Duimschroeven Gelukkig leveren onze beleggingen flink wat rendement op, maar dat is niet genoeg om het effect van de lage rente te compenseren. Eigenlijk valt er niet tegenop te renderen. Je kunt het zo zien: bij elke renteverlaging gaan we er een beetje op achteruit. Omdat er voorlopig geen eind komt aan de lage rente, moeten we elk jaar de duimschroeven verder aandraaien. Net als eerdere jaren eist de overheid van ons een herstelplan. Daarin staat welke maatregelen wij nemen om de uitbetaling van de pensioenen ook op de lange termijn te garanderen. Dat herstelplan hebben we in april ingediend bij De Nederlandsche Bank (DNB). Het herstelplan laat zien dat het lukt om aan de wettelijke eisen te voldoen, zonder dat we de pensioenen hoeven te korten. Of dat volgend jaar ook lukt? Als we er op 31 december 2016 net zo voor staan als nu is het bijna zeker dat we in 2017 wel moeten snijden in de pensioenen. Betekent dat in dat geval een verlaging van het pensioen? Bij ons is dat niet zo omdat wij de pensioenen elk jaar met 2% verhogen. Maar we zullen hier wel op moeten beknibbelen.

3 Overmacht Ik ben hier liever duidelijk over. Zo voorkom ik valse verwachtingen. Maar een leuk bericht is het natuurlijk niet. We moesten de laatste tijd wel vaker met minder prettige berichten komen. Denk aan de wijziging bij de inkomensopgave. Helaas is ook daarbij sprake van overmacht. Het is de overheid (Belastingdienst) die ons dit oplegt. Om positief te eindigen benadruk ik nog maar eens dat deelnemen aan het pensioenfonds nog altijd gunstiger is dan het zelf regelen van een pensioen, omdat we het met zijn allen doen. Daarom ben ik blij dat onze deelnemersvereniging het afgelopen kwartaal bovengemiddeld veel nieuwe leden heeft mogen inschrijven. Dat is heel belangrijk want zo zorgen we dat we samen sterk staan. Doreth van den Heuvel voorzitter Pensioenfonds UPO: zicht op uw pensioen bij SPF In de pensioenregeling veranderde het afgelopen jaar veel bij SPF. Komende maand krijgt u van ons het jaarlijkse pensioenoverzicht (UPO). U heeft met dit UPO weer een goed overzicht over uw pensioen bij SPF in Op het UPO ziet u hoeveel pensioen u tot nu toe heeft opgebouwd. En hoeveel pensioen u straks per maand krijgt. Ook het pensioen dat uw partner ontvangt bij

4 uw overlijden, staat vermeld. Verder ziet u de keuzes terug die u in 2015 maakte. Zoals misschien een overstap naar de Basisregeling. En ook of u wel of niet een PVI-verzekering heeft. Jaarlijkse pensioencheck Het UPO dat u binnenkort binnenkrijgt is een goed moment voor uw jaarlijkse pensioencheck. Als u het UPO bekijkt ga dan ook naar Daar vindt u het complete plaatje van uw pensioensituatie. Dus ook de AOW die u heeft opgebouwd. En het pensioen dat u mogelijk bij een ander pensioenfonds opbouwde. Houd wel uw DigiD-code bij de hand. Die heeft u nodig om bij uw persoonlijke gegevens te komen. Het kan zijn dat u wilt weten wat de financiële gevolgen zijn als u bijvoorbeeld eerder wilt stoppen met werken. Of juist langer wilt doorwerken. Voor het antwoord op die vragen hebben we op onze website een handig hulpmiddel: de pensioenplanner. Een rekentool waarmee u eenvoudig kunt doorrekenen wat de effecten zijn van pensioenkeuzes die u kunt maken.

5 Lisan van Onzenoort (22), nieuw lid deelnemersvereniging DPF Nu pas zie ik hoe belangrijk de vereniging is Uit zichzelf had ze zich niet aangemeld bij onze deelnemersvereniging (DPF). Pas nadat ze is gebeld door de vereniging zag ze het belang er van in. Volgens mij denken veel collega s dat het geld kost en dat er allerlei verplichtingen aan zitten. Maar dat is dus niet zo. Nadat ze afstudeerde, werkte ze eerst bij een zorgboerderij waar kinderen en jongvolwassenen met hersenletsel worden behandeld. Momenteel werkt Lisan als algemeen fysiotherapeut bij FysioBoxtel en is ze bezig met de Master Pediatric Physical Therapy om haar passie voor het behandelen van kinderen uit te blijven oefenen. Niet bewust van Toen ze bij FysioBoxtel kwam, heeft haar werkgever wel wat verteld over het pensioenfonds en de vereniging. Maar dat ik mezelf als lid van de vereniging kon aanmelden, daar was ik me niet bewust van. Het telefoontje van de vereniging heeft me duidelijk gemaakt wat ik eraan heb. Daarna heb ik me meteen aangemeld.

6 Nu weet ik dat het belangrijk is voor ons pensioen dat ik en andere collega s lid zijn van de deelnemersvereniging. En dat ik via de vereniging inspraak heb. Ik vind het fijn dat we een pensioenfonds hebben. Zeker nu met de Basisregeling. Op mijn leeftijd denk je nog niet meteen na over je pensioen. Maar ik vind het wel belangrijk. Doe net als Lisan: word ook lid van DPF! Vindt u het ook belangrijk dat uw pensioenbelangen worden behartigd? En dat u mee kunt praten en kunt stemmen? Bel ons: (013) Basispensioen: is het genoeg voor u? Sinds begin dit jaar is de Basisregeling de verplichte regeling bij ons pensioenfonds. Vorig jaar was dat nog de Basisplusregeling. De leden van de Deelnemersvereniging stemden in 2015 voor deze wijziging. De premie voor de Basisregeling is een stuk lager. Maar dat geldt ook voor het pensioen dat u krijgt. Check vooral of het genoeg is voor u. Sinds 1 januari 2016 kunnen deelnemers in de Basisregeling niet meer overstappen naar de regeling met meer pensioenopbouw. Bouwt u pensioen op in de Basisregeling? Dan is uw uiteindelijke pensioen een Basispensioen. Basis wil zeggen dat het geen volwaardig pensioen is.

7 Zat u in de BasisPlusregeling en bent u op 1 januari 2016 overgestapt naar de Basisregeling? Dan heeft u voorgaande jaren tijdelijk meer pensioen opgebouwd. Dat pensioen is samen met het pensioen dat u nog gaat opbouwen in de Basisregeling uw uiteindelijke pensioen. Denk na over extra pijlers onder uw pensioen! U kunt bij SPF vrijwillig meer premie inleggen voor een hoger pensioen. De hoogte van de extra premie bedraagt 11%, 22% of 33% van uw reguliere premie. Net zoals bij de regulier betaalde premie is ook de extra betaalde premie fiscaal aftrekbaar. Het voordeel van pensioensparen bij SPF is dat ook dit extra pensioen elk jaar wordt verhoogd met 2% en dat we de premie professioneel voor u beleggen. Ook na de pensioendatum. De regels, die gelden voor het pensioen dat u standaard opbouwt, gelden ook voor het pensioen dat u vrijwillig extra spaart. U beslist jaarlijks of u doorspaart of (tijdelijk) stopt.

8 Makkelijk zelf rekenen met onze Pensioenplanner Ga naar de pensioenplanner om te kijken wat extra pensioen sparen bij SPF voor uw pensioen kan betekenen. Er zijn natuurlijk nog andere manieren om te sparen voor extra pensioen. Bijvoorbeeld door een lijfrente te kopen, banksparen of te investeren in uw eigen huis of praktijk. Ik ga scheiden, wat betekent dat voor mijn pensioen? Uw ex-partner heeft recht op een deel van uw pensioen. Standaard gaat het om de helft van het ouderdomspensioen dat u tijdens het huwelijk (of het geregistreerd partnerschap) opbouwde. Deze zogenoemde verevening is wettelijk zo geregeld. U kunt samen ook andere afspraken maken over de verdeling. Die moeten dan zijn vastgelegd in uw echtscheidingsconvenant of huwelijkse voorwaarden. Een scheiding kan een gat slaan in uw pensioen! Ga voor meer informatie naar onze website en kijk bij Wijzigingen in uw priveleven.

9 FysioPensioen in mei digitaal Steeds meer communicatie gaat digitaal. Vandaar dat we de uitgave van de FysioPensioen in mei niet meer per post versturen. Zo besparen we kosten voor drukken en verzenden. En ook is het goed voor het milieu. Is uw adres bekend bij SPF? Dan krijgt u van ons een bericht zodra de Fysiopensioen verschijnt. Op kunt u bij Kies voor digitaal uw adres aan ons doorgeven. Waarom beleggen we eigenlijk? Ik hoor weleens mensen zeggen dat ze de pensioenpremies die ze moeten betalen net zo goed zelf in een spaarpotje kunnen doen. Dat is een grote misvatting. Het pensioen dat alle pensioenfondsen uitbetalen bestaat gemiddeld voor driekwart uit de opbrengst van beleggingen. Beleggen is een must! Dat zegt Wil Sillen, die als lid van het pensioenfondsbestuur ook in de beleggingsadviescommissie zit. Wil legt uit waarom beleggen noodzakelijk is. De beginvraag is: hoeveel geld heb je nodig om een goed pensioen te verstrekken. Voor het pensioen dat wij uitkeren, is het nodig dat we gemiddeld jaarlijks 4 à 5 % rendement maken. Dat lukt niet door alleen te sparen want dan haal je de 2 procent nog niet eens. De conclusie is dan ook dat beleggen pure noodzaak is.

10 Hoeveel risico accepteren we? Beleggen biedt meer rendement dan sparen, maar het is ook risicovoller. Een belangrijke vraag is: hoeveel risico vinden wij als pensioenfonds voor fysiotherapeuten acceptabel? Het is de kunst op een manier te beleggen die bij ons past. Vandaar ook dat we de zogeheten risicohouding hebben onderzocht van onze deelnemers en gepensioneerden. We hebben gevraagd hoeveel risico ze goed vinden. Ons beleggingsbeleid is daar mede op gebaseerd. Op basis van de risicohouding van ons fonds is ook besloten het grootste risico, het renterisico, deels af te dekken. Volgens Wil varen we met onze beleggingen een tamelijk solide, behoudende koers. De risico s die we lopen, proberen we zo goed mogelijk te spreiden. We beleggen in verschillende categorieën zoals aandelen, obligaties en vastgoed. En dat doen we wereldwijd. De kans dat het overal tegelijk verkeerd gaat, is heel klein. Dat gebeurt alleen in hele uitzonderlijke gevallen, zoals in 2008 tijdens de kredietcrisis. DNB kijkt over de schouder mee De beleggingen van pensioenfondsen worden ook goed in de gaten gehouden door De Nederlandsche Bank (DNB). Die verlangt dat we voldoende prudent beleggen. Daarvoor bestaan strikte regels. DNB stelt dat niet het rendement maar de rechten van de deel-

11 nemer het uitgangspunt moeten zijn. We zijn dus geen beleggingsmaatschappij, we beleggen niet om het beleggen, maar om te kunnen voldoen aan de pensioenrechten die zijn opgebouwd. Hebben deelnemers nog invloed op de beleggingen? We klankborden voortdurend met de deelnemersraad. Met hen sparren we over het beleid. Externe professionals Voor de daadwerkelijk uitvoering van het beleggingsbeleid heeft ons pensioenfonds verschillende professionele organisaties in de arm genomen zoals Achmea Investment Management en Sweco Capital Consultants (voorheen Grontmij Capital Consultants). Zij hebben de taak om op basis van onze regels en uitgangspunten ons geld te investeren. Zij weten exact hoeveel risico we willen lopen. Maar ook weten zij dat we duurzaam willen beleggen. Zo investeren we bijvoorbeeld niet in wapenfabrikanten of bedrijven die doen aan kinderarbeid. Wij beleggen maatschappelijk verantwoord. Daarvoor gebruiken we de richtlijnen die de Verenigde Naties hiervoor hebben opgesteld. Waan van de dag De wereld van beleggen is uitermate onrustig. Olieprijzen die extreem stijgen of dalen, de economie van China die floreert of juist inzakt, plotselinge politieke onrust, noem maar op. Heeft Wil weleens slapeloze nachten door die voortdurende onrust op de financiële markten? Nee, zegt hij resoluut. Natuurlijk volgen we de actualiteit, maar we beleggen voor de lange termijn. Ieder kwartaal krijgen wij rapportages. Daarin staat de ontwikkeling van het rendement en ook van de risico s. Op basis daarvan

12 kunnen we onze beleggingskoers aanpassen. Zie het als een olietanker. Ja, we sturen bij, maar het is niet zo dat we van links naar rechts varen al naar gelang de actualiteiten zich voordoen. We gaan voor de lange termijn en we laten ons niet misleiden door de waan van de dag. Kijk voor meer informatie over ons beleggingsbeleid op onze website bij Uw pensioenfonds. Vacature in het bestuur SPF SPF is een pensioenfonds van, voor en door fysiotherapeuten. Wij roepen daarom deelnemers van SPF op om te solliciteren voor de functie van bestuurslid! Bestuurslid van een pensioenfonds word je niet zomaar. Er wordt veel van je gevraagd en het is een grote

13 verantwoordelijkheid. Daarom is voor een benoeming in het bestuur ook goedkeuring nodig van De Nederlandsche Bank, de toezichthouder van pensioenfondsen. En draait u eerst mee als aspirant bestuurslid. U krijgt voor het bestuurswerk een vacatievergoeding die gerelateerd is aan de uurtarieven in de vrije praktijk van fysiotherapeuten. Gezien de huidige samenstelling van het bestuur nodigen we vooral vrijgevestigde zelfstandige fysiotherapeuten uit te reageren. Een assessment maakt deel uit van de sollicitatieprocedure. Bent u twee dagen per week flexibel inzetbaar voor deze functie? En heeft u belangstelling? Kijk op de website van SPF voor de vacature en profielschets. Richt uw sollicitatie aan: SPF t.a.v. M. Klink, Postbus 90170, 5000 LM Tilburg. Graag voor 1 juli! Heeft u vragen over de sollicitatie? Bel ons dan via (013) Controle op verplicht meedoen aan SPF: in ieders belang Elke fysiotherapeut die in Nederland werkt, moet verplicht deelnemen aan ons pensioenfonds. Of dat ook gebeurt, controleren we periodiek. We zijn dat wettelijk verplicht en we zien het ook als noodzaak. Fysiotherapeuten die niet meedoen, profiteren illegaal van een concurrentievoordeel.

14 Al tijdens de studiejaren maakt het pensioenfonds aankomende fysiotherapeuten duidelijk wat het belang is van de pensioenregeling. Ook vertellen we dat je je als fysiotherapeut zelf moet aanmelden bij het pensioenfonds. Ook praktijkhouders wijzen nieuw personeel op deze verplichting. Collega s die zich niet (tijdig) aanmelden overtreden de wet. Zij lopen het risico op een forse naheffing. Help nieuwe collega s. Wijs hen op het belang van tijdig aanmelden! Aanmelden bij SPF kan eenvoudig via onze website Heeft u vragen over aanmelden? Bel of mail ons. Ga hiervoor op onze website naar Contact. Bijna met pensioen: kijk welke keuzes u heeft Als u bijna met pensioen gaat, heeft u verschillende keuzes. Eerder stoppen, of juist langer doorwerken? U kunt zich er vast op oriënteren. Dit zijn de mogelijkheden: é é é Eerder of later met pensioen. U kunt vanaf uw 60e met pensioen. Of u kunt doorwerken tot uw 70e. Pensioen uitruilen. U kunt partnerpensioen uitruilen voor ouderdomspensioen. Hoger of lager pensioen. U kunt ervoor kiezen om uw pensioenuitkering te verhogen in ruil voor vermindering van de jaarlijkse indexatie.

15 é We noemen dit conversie. SPF kent geen deeltijd pensioen. De gevolgen van uw keuzes Al deze keuzes hebben invloed op de hoogte van uw pensioen. Gaat u eerder met pensioen? Dan is het pensioen dat u krijgt lager. Want u bouwt minder lang pensioen op én u moet langer doen met uw opgebouwde pensioen. Kijk ook op onze website bij Bijna met pensioen onder Uw pensioen. Daar vindt u rekenvoorbeelden van het vervroegen van pensioen, uitruil van partnerpensioen in ouderdomspensioen en van conversie. Wilt u weten wat de keuzes betekenen voor uw pensioen? Maak dan een berekening met de pensioenplanner op onze website. Wat moet u doen voor uw pensioen? De standaard pensioenleeftijd bij SPF is 67 jaar. U ontvangt ongeveer zes maanden voor u 67 wordt een brief van SPF. Hierin staan uw keuzemogelijkheden. Wilt u eerder met pensioen? Bijvoorbeeld vanaf uw AOW-leeftijd? Geef dit dan zelf ongeveer vier maanden voor de gewenste pensioendatum door met het formulier vervroegde pensioeningang vóór 67. U vindt dit op onze website via Mijn pensioen. Steeds meer last van lage rente De alsmaar dalende rente zet de dekkingsgraden van pensioenfondsen onder druk. Ook wij ontkomen hier niet aan. Onze beleidsdekkingsgraad stond eind maart op 95,2%.

16 De dekkingsgraad laat zien hoe gezond we financieel zijn. Bij 100% hebben we precies genoeg geld om de ingegane en toekomstige pensioenen uit te betalen. De beleidsdekkingsgraad geeft het gemiddelde van de reguliere dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden weer. Omdat de financiële situatie van het fonds al geruime tijd onvoldoende is, heeft SPF een nieuw herstelplan opgesteld. Uit het plan blijkt dat het mogelijk is om voor 2027 op eigen kracht te herstellen. SPF hoeft de pensioenen in 2016 niet te verlagen. Het herstelplan is een momentopname en gaat uit van bepaalde veronderstellingen. De werkelijke ontwikkeling kan hiervan afwijken. Ontwikkelt de financiële situatie zich zoals we verwachten op basis van het herstelplan? Dan hoeft SPF geen ingrijpende maatregelen te nemen. Als de financiële situatie zich blijft ontwikkelen zoals nu, dan is er een aanzienlijke kans dat SPF in 2017 de pensioenen moet verlagen. Dit hangt af van de stand van de beleidsdekkingsgraad eind Meer informatie over onze financiële situatie vindt u op Webinar 28 september: mini-cursus pensioen Bent u nog niet zo lang geleden gestart als fysiotherapeut? Maak dan op woensdagavond 28 september een uurtje vrij voor uw pensioen. U kunt dan vanaf uur thuis

17 of op het werk vanachter uw computer onze digitale bijeenkomst (Webinar) bijwonen. Na dit Webinar weet u welke gebeurtenissen in uw leven belangrijk zijn voor uw pensioen en vertellen we wat handig is om te weten over uw pensioen bij SPF. COLOFON Dit is een uitgave van Stichting Pensioenfonds voor Fysiotherapeuten. Deze Fysiopensioen is bedoeld als algemene informatie. Het pensioenreglement is uiteindelijk leidend. REDACTIE Stichting Pensioenfonds voor Fysiotherapeuten Postbus LM Tilburg info@fysiopensioen.nl / fysiopensioen.nl TEKST Textuur ISSN:

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen.

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen. Hoe is jouw pensioen geregeld? Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Je krijgt dit ouderdomspensioen

Nadere informatie

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen.

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen. Hoe is jouw pensioen geregeld? Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Je krijgt dit ouderdomspensioen

Nadere informatie

Bijna met pensioen? U heeft allerlei keuzes. APR2016 KIEZEN VOOR UW PENSIOEN

Bijna met pensioen? U heeft allerlei keuzes. APR2016 KIEZEN VOOR UW PENSIOEN Informatie voor deelnemers en gepensioneerden van Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen (SPD) APR2016 In deze uitgave 2 Wanneer krijgt u AOW? 3 Pensioenplanner 4 Blij dat de Vereniging er is 5 Meld

Nadere informatie

Maak op tijd kennis met SPF!

Maak op tijd kennis met SPF! Maak op tijd kennis met SPF! INFORMATIE OVER HET PENSIOENFONDS VOOR FYSIOTHERAPEUTEN Wanneer u aan het werk gaat als fysiotherapeut is het voor u van belang dat u zich tijdig bij de Stichting Pensioenfonds

Nadere informatie

In gesprek over ons pensioen. 25 juni 2014. RGF Twente en IJsselzoom. Agenda. Doreth van den Heuvel Mary Hofmans. Pensioen in Nederland

In gesprek over ons pensioen. 25 juni 2014. RGF Twente en IJsselzoom. Agenda. Doreth van den Heuvel Mary Hofmans. Pensioen in Nederland In gesprek over ons pensioen Doreth van den Heuvel Mary Hofmans 25 juni 2014 RGF Twente en IJsselzoom Agenda Pensioen in Nederland Over het pensioenfonds Wat biedt SPF? Pensioenpremie Actuele ontwikkelingen

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Voor wie is deze toelichting? Het Uniform Pensioenoverzicht. Uw persoonlijke gegevens

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Voor wie is deze toelichting? Het Uniform Pensioenoverzicht. Uw persoonlijke gegevens Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2018 Uitkeringsovereenkomst Voor wie is deze toelichting? - U bent gewezen deelnemer (slaper), u neemt niet meer deel aan deze pensioenregeling; - U bent gewezen deelnemer

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2017 Uitkeringsovereenkomst

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2017 Uitkeringsovereenkomst Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2017 Uitkeringsovereenkomst Voor wie is deze toelichting? - U bent actief deelnemer aan deze pensioenregeling; - U bent arbeidsongeschikt. Het Uniform Pensioenoverzicht

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Pensioeninloop voor DPF-leden. Meer of minder pensioen?

Pensioeninloop voor DPF-leden. Meer of minder pensioen? Pensioeninloop voor DPF-leden Meer of minder pensioen? Agenda - Voorstel Jacco Los, Comminz, jlos@comminz.nl, 06-42149092 - Hoe is je inkomen van straks opgebouwd? - Van Overzicht naar Inzicht - Waar zorgt

Nadere informatie

Pensioen Laag 2

Pensioen Laag 2 Pensioen 1-2- 3 Laag 2 Pensioen 1-2- 3 bestaat uit 3 lagen. In de eerste laag leest u in het kort de belangrijkste informatie over uw pensioenregeling. In deze laag 2 vindt u meer informatie over alle

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Pensioenfonds Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten

Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten De heer/mevrouw A. START STRAAT 1234 1234 AA WOONPLAATS behandeld door telefoonnummer ons kenmerk Klant Team StiPP (088) 008 40 60 950. briefcodering burgerservicenummer datum Betreft: Welkomstbericht

Nadere informatie

- U bent actief deelnemer - U bent actief deelnemer én u neemt via uw werkgever deel aan de aanvullende pensioenregeling - U bent arbeidsongeschikt

- U bent actief deelnemer - U bent actief deelnemer én u neemt via uw werkgever deel aan de aanvullende pensioenregeling - U bent arbeidsongeschikt Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2018 Uitkeringsovereenkomst Voor wie is deze toelichting? - U bent actief deelnemer - U bent actief deelnemer én u neemt via uw werkgever deel aan de aanvullende pensioenregeling

Nadere informatie

Pensioen en scheiden. Als u uit elkaar gaat. De gevolgen van scheiden. Pensioenrecht voor uw ex-partner

Pensioen en scheiden. Als u uit elkaar gaat. De gevolgen van scheiden. Pensioenrecht voor uw ex-partner Pensioen en scheiden Als u uit elkaar gaat Meer weten? www.kpnpensioen.nl Gaat u scheiden? 3 Overlijden na scheiden 6 Pensioenrecht voor uw ex-partner De gevolgen van scheiden 8 Uit elkaar gaan bij samenwonen

Nadere informatie

Toelichting. Uniform Pensioenoverzicht 2015. Uitkeringsovereenkomst

Toelichting. Uniform Pensioenoverzicht 2015. Uitkeringsovereenkomst Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015 Uitkeringsovereenkomst Actieve deelnemer Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft inzicht in uw inkomen dat u van Hagee

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Premieovereenkomst

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Premieovereenkomst Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Premieovereenkomst Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat u krijgt bij pensionering

Nadere informatie

Mijn Pensioen. Makkelijk uw pensioen plannen in Mijn PME

Mijn Pensioen. Makkelijk uw pensioen plannen in Mijn PME Mijn Pensioen Misschien kijkt u ernaar uit: stoppen met werken. Tijd voor uzelf en genieten van uw oude dag. Of wilt u juist langer blijven werken? In deze brochure leest u alles over de keuzes die u kunt

Nadere informatie

Úw pensioen. Wat gaat ú ermee doen? Laat uw pensioen aansluiten op uw persoonlijke wensen. Uitkeringsovereenkomst: middelloon- of eindloonregeling

Úw pensioen. Wat gaat ú ermee doen? Laat uw pensioen aansluiten op uw persoonlijke wensen. Uitkeringsovereenkomst: middelloon- of eindloonregeling Úw pensioen. Wat gaat ú ermee doen? Laat uw pensioen aansluiten op uw persoonlijke wensen Uitkeringsovereenkomst: middelloon- of eindloonregeling Hoe is uw pensioen opgebouwd? Pensioen: uw keuze telt Het

Nadere informatie

Pensioen en scheiden. Als u uit elkaar gaat. De gevolgen van scheiden. Pensioenrecht voor uw ex-partner. Gaat u scheiden? Overlijden na scheiden

Pensioen en scheiden. Als u uit elkaar gaat. De gevolgen van scheiden. Pensioenrecht voor uw ex-partner. Gaat u scheiden? Overlijden na scheiden Pensioen en scheiden Als u uit elkaar gaat Meer weten? www.kpnpensioen.nl Gaat u scheiden? 3 Overlijden na scheiden 6 Pensioenrecht voor uw ex-partner De gevolgen van scheiden 8 Uit elkaar gaan bij samenwonen

Nadere informatie

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hartelijk welkom bij Pensioenfonds PGB! U bouwt pensioen bij ons op omdat u in de sector zeevisserij (walpersoneel) werkt. In dit Pensioen 1-2-3 leest u hoe het zit met uw pensioen. Lees in 3 stappen over

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3 Premieovereenkomst

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3 Premieovereenkomst Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3 Premieovereenkomst Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat u krijgt bij pensionering

Nadere informatie

Kies uw eigen pensioen. Later = Nu

Kies uw eigen pensioen. Later = Nu Kies uw eigen pensioen. Later = Nu Eigen verantwoordelijkheid, zelf keuzes maken. Dat is helemaal van deze tijd. Maar dan moet je je er wel in verdiepen. René van der Linden, SPF Beheer: Wat ik belangrijk

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden met betrekking tot de overgang naar één pensioenregeling voor SABIC in Nederland

Vragen en Antwoorden met betrekking tot de overgang naar één pensioenregeling voor SABIC in Nederland Vragen en Antwoorden met betrekking tot de overgang naar één pensioenregeling voor SABIC in Nederland In 2013 heeft de onderneming SABIC een traject ingezet om de pensioenregelingen binnen de SABICondernemingen

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

blad ONS PENSIOEN ACTUELE ONDERWERPEN OVER Ontmoet mij op www.onsbpfschilders.nl DEKKINGSGRAAD de laatste ontwikkelingen 4

blad ONS PENSIOEN ACTUELE ONDERWERPEN OVER Ontmoet mij op www.onsbpfschilders.nl DEKKINGSGRAAD de laatste ontwikkelingen 4 Pensioen blad voor ondernemers december 2014 ONS PENSIOEN GAAT OPNIEUW VERANDEREN 2 DEKKINGSGRAAD de laatste ontwikkelingen 4 Invoering nieuwe wet: PENSIOENLOON ANDERS BEPAALD 4 OVERLIJDEN EN DE ZORG VOOR

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming <Uitkeringsregeling> <Premieregeling>

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming <Uitkeringsregeling> <Premieregeling> Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat

Nadere informatie

De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2016. Beste heer Voorbeeld,

De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2016. Beste heer Voorbeeld, De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, April 2016 Beste heer Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI). Gaat u met pensioen? Dan

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Pensioenreglement A In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3 Premieovereenkomst

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3 Premieovereenkomst Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3 Premieovereenkomst Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat u krijgt bij pensionering

Nadere informatie

blad Ontmoet Paul op www.onsbpfschilders.nl wat vinden blijft gelijk 5 Meer inzicht in je pensioen: met UPO & de Pensioenplanner 2 Premie in 2015:

blad Ontmoet Paul op www.onsbpfschilders.nl wat vinden blijft gelijk 5 Meer inzicht in je pensioen: met UPO & de Pensioenplanner 2 Premie in 2015: Pensioen blad voor ondernemers april 2015 Meer inzicht in je pensioen: met UPO & de Pensioenplanner 2 wat vinden we van ons pensioenfonds 4 Premie in 2015: pensioenpremie blijft gelijk 5 Welk pensioenloon

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Premieovereenkomst

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Premieovereenkomst Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Premieovereenkomst Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat u krijgt bij pensionering

Nadere informatie

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hartelijk welkom bij Pensioenfonds PGB! U bouwt pensioen bij ons op omdat u bij RELX werkt. In dit Pensioen 1-2-3 leest u hoe het zit met uw pensioen Lees in 3 stappen over uw pensioen Pensioen 1-2-3 bestaat

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht In deze toelichting krijgt u uitleg over uw Uniform Pensioenoverzicht en de hierin gebruikte termen en bedragen. In het Uniform Pensioenoverzicht leest u welk pensioen

Nadere informatie

Uniform Pensioenoverzicht 2019 Stand per: 31 december 2018

Uniform Pensioenoverzicht 2019 Stand per: 31 december 2018 Uniform Pensioenoverzicht 2019 Stand per: 31 december 2018 Uw persoonlijke gegevens Mevrouw C.M. Voorbeeld Geboren op: 17 september 1964 Werkgever: Example Kliniek Klantnummer: 640917999 Uw partner D.

Nadere informatie

StichtingPensioenfondsNIBC

StichtingPensioenfondsNIBC StichtingPensioenfondsNIBC Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen.

Nadere informatie

Uit elkaar STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS

Uit elkaar STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS Over deze brochure Deze brochure is bedoeld voor SBZ-deelnemers. Om de brochure leesbaar te houden, hebben we het daarom over u. Als we uw ex-partner

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3 Premieovereenkomst <netto><bruto> pensioenregeling

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3 Premieovereenkomst <netto><bruto> pensioenregeling Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3 Premieovereenkomst pensioenregeling Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in

Nadere informatie

Welk pensioen kunt u verwachten?

Welk pensioen kunt u verwachten? Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3A Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat u krijgt bij pensionering.

Nadere informatie

Uw werknemers en hun pensioen in de Metaal en Techniek

Uw werknemers en hun pensioen in de Metaal en Techniek Uw werknemers en hun pensioen in de Metaal en Techniek Uw onderneming is actief in de Metaal en Techniek. Daarom is het pensioen van uw werknemers ondergebracht bij Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT).

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 2 <kapitaalovereenkomst> <premieovereenkomst> <netto><bruto> pensioenregeling

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 2 <kapitaalovereenkomst> <premieovereenkomst> <netto><bruto> pensioenregeling Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 2 pensioenregeling Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat is AOW? AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. Dit is het pensioen dat u zult ontvangen van de overheid.

Wat is AOW? AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. Dit is het pensioen dat u zult ontvangen van de overheid. FAQ deelnemers Pensioen van de overheid Pensioen bij uw werkgever De pensioenregeling van Bpf AVH De hoogte van uw pensioen U wilt met pensioen Uw partner en pensioen Uw kinderen en pensioen Uw Uniform

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

In gesprek over ons pensioen

In gesprek over ons pensioen In gesprek over ons pensioen Doreth van de Heuvel Bert van Kuijck Venlo 3 oktober 2013 juli 2009 Agenda Inleiding Pensioen in Nederland Over het pensioenfonds Pensioenpremie Wat biedt SPF? Actuele ontwikkelingen

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Pensioenreglement B (excedentregeling) In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over

Nadere informatie

Waardeoverdracht. bij indiensttreding. Wat is waardeoverdracht? Is waardeoverdracht. verstandig? Goed om te weten. Een nieuwe baan.

Waardeoverdracht. bij indiensttreding. Wat is waardeoverdracht? Is waardeoverdracht. verstandig? Goed om te weten. Een nieuwe baan. Waardeoverdracht bij indiensttreding Meer weten? www.kpnpensioen.nl Wat is waardeoverdracht? 4 Zoek en vind 11 Een nieuwe baan 3 Is waardeoverdracht verstandig? Goed om te weten 6 Zo vraagt u aan 10 9

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten

Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten De heer/mevrouw A. START STRAAT 1234 1234 AA WOONPLAATS behandeld door telefoonnummer ons kenmerk Klant Team StiPP (088) 008 40 60 950. briefcodering burgerservicenummer datum Betreft: Welkomstbericht

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt bij

Nadere informatie

In gesprek over ons pensioen

In gesprek over ons pensioen In gesprek over ons pensioen Doreth van den Heuvel Bert van Kuijck De Rijp 25 november 2013 Regio AMA & Noord-Holland Agenda Inleiding, vragen Pensioen in Nederland Over het pensioenfonds Pensioenpremie

Nadere informatie

Uw eerste kennismaking met SPF Informatie over uw pensioen

Uw eerste kennismaking met SPF Informatie over uw pensioen Uw eerste kennismaking met SPF Informatie over uw pensioen pagina 1 pagina 2 Welkom bij SPF U hebt u aangemeld bij Stichting Pensioenfonds voor Fysiotherapeuten (SPF). U bouwt bij ons uw pensioen op. Wat

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland Nieuwsbrief

Stichting Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland Nieuwsbrief Stichting Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland Nieuwsbrief NUMMER 12 > JAARGANG 8 > SEPTEMBER 2011 inhoud > De financiële situatie bij pensioenfondsen [p.1] Pensioenleeftijd 65 jaar, wat als ik eerder

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? De Ahold Pensioenregeling 2015 Geachte heer, mevrouw, Welkom bij Ahold Pensioenfonds! Als u 21 jaar of ouder bent, bouwt u vanaf uw datum in dienst pensioen bij ons op. Dit

Nadere informatie

Premievrije voortzetting van uw pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid

Premievrije voortzetting van uw pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid Welkom bij Stichting pensioenfonds Trepa Als u bij Trespa International B.V. werkt of heeft gewerkt bouwt u pensioenrechten bij ons op of heeft u pensioenrechten bij ons opgebouwd. Elke werkgever heeft

Nadere informatie

blad HIER BEN IK WEER! EN IK HEB JULLIE WEER VEEL TE VERTELLEN Wil je meer weten over de veranderingen in je pensioen?

blad HIER BEN IK WEER! EN IK HEB JULLIE WEER VEEL TE VERTELLEN Wil je meer weten over de veranderingen in je pensioen? Pensioen blad voor werknemers februari 2014 ONZE PENSIOEN- REGELING IS GEWIJZIGD 2 NIEUWE PENSIOENPLANNER wat kan je ermee? 4 JE WORDT ARBEIDS- ONGESCHIKT...wat nu? 6 DEKKINGSGRAAD de laatste ontwikkelingen

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over je pensioen. Die vind

Nadere informatie

Een NIEUWE baan. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Een NIEUWE baan. Wat betekent dit voor uw pensioen? Een NIEUWE baan Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Een nieuwe baan 3 2. Wat betekent een nieuwe baan voor uw ouderdomspensioen? 3 2.1. U heeft al pensioen opgebouwd bij PFZW 3 2.2. U heeft al

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? November 2017 Welkom bij Pensioen 1-2-3 van ING CDC Pensioenfonds. Hierin lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie. Die vind je wel

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op uw jaarlijkse

Nadere informatie

Welkom bij Pensioenfonds KPN. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in uw pensioenregeling.

Welkom bij Pensioenfonds KPN. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in uw pensioenregeling. 28 november 2015 Welkom bij Pensioenfonds KPN. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in uw pensioenregeling. Wat vindt u in laag 1, 2 en 3? Pensioen 1-2-3 bestaat uit drie lagen. Hieronder

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij Delta Lloyd. U bouwt via pensioen bij ons op, zolang u in dienst bent bij deze werkgever. Dit geldt wanneer u 21 jaar of ouder bent. In dit Pensioen

Nadere informatie

Uit elkaar. Lees alles over de gevolgen voor uw pensioen

Uit elkaar. Lees alles over de gevolgen voor uw pensioen Uit elkaar Lees alles over de gevolgen voor uw pensioen 2 Leeswijzer Deze brochure is opgebouwd uit vier delen: Wat houdt 1. Wat houdt in? In dit eerste deel vindt u algemene informatie. Ook vindt u hier

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Basisregeling In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt

Nadere informatie

Pensioen Meer informatie over uw pensioenregeling. Pensioenfonds Avebe

Pensioen Meer informatie over uw pensioenregeling. Pensioenfonds Avebe Pensioenfonds Avebe Pensioen 1-2-3 Meer informatie over uw pensioenregeling Welkom bij Pensioenfonds Avebe. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Dat is belangrijk

Nadere informatie

PSL. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld?

PSL. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? PSL Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Schoen-, Leder- en Lederwarenindustrie Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Uw pensioenregeling 2016 Zekerheid voor nu en later

Uw pensioenregeling 2016 Zekerheid voor nu en later Uw pensioenregeling 2016 Zekerheid voor nu en later pensioenslagers.nl 022016 Inhoud X 01 Alstublieft! Uw pensioenregeling 5 X 02 Uw pensioen: sparen voor later 6 X U spaart elke maand voor later 6 X U

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in de Pensioenregeling Westland Utrecht Hypotheekbank (WUH). Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw

Nadere informatie

Waardeoverdracht. bij indiensttreding. Wat is waardeoverdracht? Is waardeoverdracht. verstandig? Goed om te weten. Een nieuwe baan.

Waardeoverdracht. bij indiensttreding. Wat is waardeoverdracht? Is waardeoverdracht. verstandig? Goed om te weten. Een nieuwe baan. Waardeoverdracht bij indiensttreding Meer weten? www.kpnpensioen.nl Wat is waardeoverdracht? 4 Zoek en vind 11 Een nieuwe baan 3 Is waardeoverdracht verstandig? Goed om te weten 6 Zo vraagt u aan 10 9

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen?

1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen? 1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen? Het pensioenfonds staat er financieel niet goed voor. De twee belangrijkste oorzaken: 1. Nederlanders worden steeds ouder. Met name de laatste

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Excedentregeling In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze excedentregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld? Geachte heer, mevrouw,

Hoe is uw pensioen geregeld? Geachte heer, mevrouw, Hoe is uw pensioen geregeld? Geachte heer, mevrouw, Welkom bij Pensioenfonds Hoogovens! U bouwt pensioen bij ons op. Dit doet u via uw werkgever. Elke pensioenuitvoerder heeft zijn eigen regeling. In dit

Nadere informatie

De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2015. Geachte heer Voorbeeld,

De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2015. Geachte heer Voorbeeld, De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, April 2015 Geachte heer Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI). Gaat u met pensioen?

Nadere informatie

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw Mijn pensioenregeling 2017 Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw januari 2017 Inhoud 1. Alstublieft! Uw pensioenregeling Pensioen hoort bij uw werk. Misschien staat u er nu

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen. Benieuwd naar uw totale pensioen? Kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen. Benieuwd naar uw totale pensioen? Kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij Pensioenfonds TenCate! U bouwt vanaf uw indiensttreding verplicht pensioen bij ons op. Dit doet u via uw werkgever. Elke werkgever heeft zijn eigen pensioenregeling.

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld? Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Hoe is uw pensioen geregeld? Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? versie april 2016 Welkom bij Stichting Pensioenfonds Ardagh Nederland (SPAN)! U bouwt vanaf uw indiensttreding verplicht pensioen bij ons op. Dit doet u via uw werkgever. Elke

Nadere informatie

StichtingPensioenfondsNIBC

StichtingPensioenfondsNIBC StichtingPensioenfondsNIBC Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen.

Nadere informatie

blad ons pensioen actuele onderwerpen over Ontmoet mij op www.onsbpfschilders.nl Overlijden en gaat opnieuw veranderen 2 nabestaanden 6

blad ons pensioen actuele onderwerpen over Ontmoet mij op www.onsbpfschilders.nl Overlijden en gaat opnieuw veranderen 2 nabestaanden 6 Pensioen blad voor werknemers december 2014 Ons pensioen gaat opnieuw veranderen 2 DEKKINGSGRAAD de laatste ontwikkelingen 4 Wijziging pensioenreglement: ook voor arbeidsongeschikte deelnemers 4 Overlijden

Nadere informatie

Bulletin. Heb ik straks genoeg geld?

Bulletin. Heb ik straks genoeg geld? Bulletin BANDEN juli 2014 13 Voor werkgevers en werknemers aangesloten bij het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Banden- en Wielenbranche Heb ik straks genoeg geld? Hoeveel pensioen krijgt u later? Veel

Nadere informatie

Burgerservicenummer (BSN) Dit is het nummer waaronder u geregistreerd staat bij de gemeente waar u bent ingeschreven.

Burgerservicenummer (BSN) Dit is het nummer waaronder u geregistreerd staat bij de gemeente waar u bent ingeschreven. Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2017 Uitkeringsovereenkomst Voor wie is deze toelichting? - U bent actief deelnemer - U bent actief deelnemer én u neemt via uw werkgever deel aan de aanvullende pensioenregeling

Nadere informatie

Uw Uniform Pensioenoverzicht Geachte heer, mevrouw,

Uw Uniform Pensioenoverzicht Geachte heer, mevrouw, Postbus 30020, 2500 GA Den Haag 070 316 08 60 www.bpmt.nl Persoonsnummer Datum Uw kenmerk maart 2019 Uw Uniform Pensioenoverzicht 2019 Geachte heer, mevrouw, Hierbij ontvangt u uw Uniform Pensioenoverzicht

Nadere informatie

Hoe is jouw pensioen geregeld?

Hoe is jouw pensioen geregeld? Hoe is jouw pensioen geregeld? Beste deelnemer, Welkom bij Pensioenfonds Ernst & Young! Je bouwt vanaf je indiensttreding pensioen bij ons op. Dit doe je via je werkgever. Elke pensioenuitvoerder heeft

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Nieuwsbrief pensioenfonds Werk en (re)integratie. Flits. Wat weet u over uw pensioen?

Nieuwsbrief pensioenfonds Werk en (re)integratie. Flits. Wat weet u over uw pensioen? Nieuwsbrief pensioenfonds Werk en (re)integratie Mei 2011 Flits Wat weet u over uw pensioen? Uw pensioen. Dat klinkt voor veel mensen nog heel ver weg. Toch is het belangrijk om daar nu al over na te denken.

Nadere informatie