Het onderstaande is uitsluitend bedoeld als aantekeningen bij de inleidende preek over Efeziërs 6

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het onderstaande is uitsluitend bedoeld als aantekeningen bij de inleidende preek over Efeziërs 6"

Transcriptie

1 Het onderstaande is uitsluitend bedoeld als aantekeningen bij de inleidende preek over Efeziërs 6 De apostel Paulus had inzicht in de werkwijze van het rijk der duisternis (2 Kor. 2:9 en 10). In Efeziërs 6 spreekt hij over deze geestelijke wereld, zodat we als gelovigen weten waarmee we hebben te maken en hoe we ons moeten opstellen. We zien veelal 2 extremen wat dit onderwerp betreft. Soms wordt het bestaan van boze machten volledig ontkend of er is juist een overmatige interesse in de wereld van de duistere machten. In Efeziërs 6 benoemt Paulus verschillende groepen of onderdelen van het rijk der duisternis. Daarbij vertelt hij hoe we ons tegen deze kwade invloeden kunnen wapenen. Efeziërs 6:12 HSV Want wij hebben de strijd niet tegen vlees en bloed, maar tegen [1] de overheden, tegen [2] de machten, tegen [3] de wereldbeheersers van de duisternis van dit tijdperk, tegen [4] de geestelijke machten van het kwaad in de hemelse gewesten. 13 Neem daarom de hele wapenrusting van God aan, opdat u weerstand kunt bieden op de dag van het kwaad, en na alles gedaan te hebben, stand kunt houden. Viermaal eerder spreekt Paulus in deze brief over 'de hemelse gewesten'. Hij gebruikt daarvoor een speciaal Grieks woord 1 (ε πουράνιος / epouranios). Daarmee bedoelt hij niet de hemel (het hiernamaals of de lucht), maar de onzichtbare geestelijke wereld. Paulus benadrukt in eerdere hoofdstukken: Dat we zijn gezegend met alle geestelijke zegeningen in de hemelse gewesten (Ef. 1:3). De heerschappij van Christus in de hemelse gewesten (Ef. 1:20). Dat wij met Christus eveneens een plaats hebben in de hemelse gewesten (Ef. 2:6). Dit houdt onder meer in dat we niet bang hoeven te zijn voor boze machten! Dat door de gemeente in de hemelse gewesten Gods wijsheid bekend moet worden (Ef. 3:10). Vers 10 begint met tenslotte. Dat geeft aan dat het niet losstaand van het voorgaande kan worden gelezen en begrepen. Paulus begint pas in hoofdstuk 6 over de boze machten te spreken, omdat hij: Eerst wil benadrukken wat de geestelijke positie van de gelovigen is! Eerst wil laten zien hoe we onze positie in de zichtbare wereld moeten innemen (onze plaats in de gemeente, in het gezin, in de maatschappij, etc.). 1 Epouránios (ε πουράνιος) betekent letterlijk: boven de lucht of behorend tot het hemelse. In de NBG en HSV vertaling wordt het weergegeven als de hemelse gewesten. Bij Plato was dit het gebied dat zich voorbij de lucht. Hier was men niet aan de tijd gebonden, (Kairos en Chronos hadden daar geen macht). Het was de plaats van de onsterfelijke wezens. Door Joden aangeduid als de hoge of de hoogste hemel (Job 22:12, Lukas 2:14) PG Immanuel

2 Gezag in de geestelijke wereld Pagina 2 Voor de geestelijke wereld gelden vaak dezelfde principes als voor de zichtbare wereld, zoals in ons functioneren binnen het huwelijk of in de gemeente. Daarbij hebben we steeds Christus als voorbeeld. Daarbij moeten we weten wat onze plaats/positie is (wat ons gezag inhoudt); We kunnen geen gezag hebben wanneer we zelf niet onder Gods gezag staan. Een duidelijk voorbeeld hiervan vinden we in Handelingen 19, waar de 7 zonen van de Joodse opperpriester Skevas in eigen kracht een demon proberen uit te drijven. In vers 15 zegt de boze geest: "Jezus ken ik en van Paulus weet ik maar wie zijn jullie?" In dit hoofdstuk legt Paulus uit dat onze strijd niet tegen vlees en bloed (=mensen) is gericht, maar tegen de geestelijke machten in de onzichtbare wereld. Paulus gebruikt hiervoor het beeld van een worstelwedstrijd tussen 2 personen. De winnaar is degene die zich staande kan houden. Efeziërs 6:12 HSV Want wij hebben de strijd {worstelwedstrijd} niet tegen vlees en bloed, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers van de duisternis van dit tijdperk, tegen de geestelijke machten van het kwaad in de hemelse gewesten. 13 Neem daarom de hele wapenrusting van God aan, opdat u weerstand kunt bieden op de dag van het kwaad, en na alles gedaan te hebben, stand kunt houden. De nadruk in zijn verhaal is echter niet het worstelen, maar dat we weerstand kunnen bieden tegen degene die het onderspit delft en om staande te kunnen blijven. Een verslagen vijand Gelovigen zijn soms te veel bezig met zelf de strijd te voeren terwijl Jezus de vijand al verslagen! De verslagen vijand tracht echter nog wel slagen uit te delen. We kunnen dit vergelijken met de periode tussen 5 en 8 mei In de eerste dagen na de bevrijding vielen nog verschillende doden. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat er tussen 5 en 8 mei 1945 in West-Nederland minstens 24 dodelijke schietpartijen waren. Daarbij vielen zeker 156 doden: 114 Nederlanders en 42 Duitsers. Zo is het ook in de geestelijke wereld hoewel de overwinning 2000 jaar geleden formeel op Golgotha is behaald is Jezus nog bezig om alle aanwezige machten te vernietigen met als laatste de dood.

3 Gezag in de geestelijke wereld Pagina 3 1 Corinthiërs 15:24 HSV Daarna komt het einde, wanneer Hij het koningschap aan God en de Vader heeft overgegeven, wanneer Hij alle heerschappij en alle macht en kracht heeft tenietgedaan (καταργέω/katargeo = inactief maken). 25 Want Hij moet Koning zijn, totdat Hij alle vijanden onder Zijn voeten heeft gelegd. 26 De laatste vijand die tenietgedaan wordt, is de dood. 1 Petrus 5: 6 HSV Verneder u dan onder de krachtige hand van God, opdat Hij u op Zijn tijd verhoogt. 7 Werp al uw zorgen op Hem, want Hij zorgt voor u. 8 Wees nuchter en waakzaam; want uw tegenpartij, de duivel, gaat rond als een brullende leeuw, op zoek naar wie hij zou kunnen verslinden. 9 Bied weerstand aan hem, vast in het geloof, in de wetenschap dat hetzelfde lijden ook aan al We hebben dus niet te worstelen tegen mensen, maar tegen boze machten - die mensen overigens wel als pionnen kunnen gebruiken. Maar wij staan aan de winnende kant! Dat betekent dat we de boze hoewel hij rond gaat als een brullende leeuw niet teveel aandacht moeten geven en dat we hem zeker niet meer macht moeten toekennen dan dat hij werkelijk heeft. Boze machten zijn veroorzakers van strijd in ons leven (1Thess. 2:18). Maar niet alle strijd komt van de boze machten. Strijd in ons leven komt bijvoorbeeld ook voort: uit het eigen hart; fantasieën en begeerten (Jer. 17:9, Mark. 7:21, Jak. 4:1, 1 Petrus 2:11); door onjuist handelen (Genesis 4:7); door andere mensen (Psalm 54:3). Allereerst moeten we weten dat we boze machten niet hoeven te vrezen; we zijn verborgen in God; Kolossenzen 3:3 HSV Want u bent gestorven en uw leven is met Christus verborgen in God. Prediker 18:10 HSV De Naam van de HEERE is een sterke toren, een rechtvaardige snelt daarheen en wordt in een veilige vesting gezet. Prediker 29:25 HSV Mensenvrees legt iemand een valstrik, maar wie op de HEERE vertrouwt, wordt in een veilige vesting gezet. Onze bescherming is in Jezus Christus en niet in een middel of een formule, zoals een kruisteken of een gedrukte Bijbel. De boze probeert ons te verleiden tot zonden die de deur voor de boze open zetten. Tegen deze verleidingen moeten we ons wapenen en verzetten (Ef. 6:10-12; 2Cor. 10:3-5; Jak. 4:7). Paulus roept ons daarom op om Gods volledige wapenrusting aan te doen Het is niet een Romeinse wapenrusting, zoals wel wordt gedacht, maar we moeten ons bekleden zoals God dat doet. Paulus put daarbij uit het Eerste Testament, met name uit Exodus en Jesaja.

4 Gezag in de geestelijke wereld Pagina 4 Redenen waarom Paulus hier niet een Romeinse soldaat als voorbeeld gebruikt a. Er is geen analogie elders in zijn brieven. Behalve in 2 Timotheüs 2 waar het over lijden gaat, gebruikt Paulus nooit soldaten als voorbeeld. b. De Romeinen waren wrede overheersers wij zouden nooit een Nazi-uniform als voorbeeld gebruiken voor het beschrijven van elementen van Gods koninkrijk! c. Een belangrijk wapen van de Romeinen, de lans, ontbreekt. d. Paulus noemt het expliciet de wapenrusting van God. Hij haalt zijn inspiratie daarvoor voornamelijk uit Exodus 28 (het priestergewaad) en Jesaja 11, 49, 52 en 59. Deze uitrusting bestaat uit 7 onderdelen 1. De lendenen omgord met de waarheid (:14) 2. Bekleed met het pantser der gerechtigheid (:14) 3. Het schoeisel der bereidvaardigheid van het evangelie des vredes (:15) 4. Het schild des geloofs in de hand (:16) 5. De helm des heils (:17) Denken gebeurt volgens de Bijbel met het hart (Pr. 16:9; Lk. 21:14) en niet met het hoofd. In de Bijbel is het hoofd het beeld van begin, de aansturing en identiteit 6. Het zwaard des Geestes (:17), dat is het rhema (= gesproken woord) van God Dat zwaard is dus in de mond en niet in de hand (Jesaja 49:2, Job 5:5, Openb. 1:16, 2;16, 19:15) Jezus weerstond de duivel met Gods Woord (Mat. 4:3-11) 7. Het aanhoudende gebed in de Geest (:18) De wapenrusting is alleen effectief in samenwerking met gebed. De boze krijgt wel grip op levens door 'geopende deuren' Er is soms een aanwijsbaar moment waarop dingen zijn begonnen. Zo vraagt Jezus In Markus 9:21 aan een vader, van een jongen met een stomme geest, wanneer het is begonnen. 1) Zonden van toverij (Deuteronomium 18:9-12) Daaronder vallen onder meer waarzeggerij, tarot leggen, horoscopen, ouija-board, pendelen, handlezen, oproepen van geesten, spiritisme, witte- en zwarte magie, telepathie en magnetiseren. 2) Oosterse godsdiensten en meditatietechnieken Transcendente meditatie, mantra's, Yoga (dat uit het Boeddhisme komt), New Age, etc. 3) Hulp in roepen van satan 4) Door seksuele zonden Hoererij, overspel, incest, etc. 5) Door dingen die ons zijn aangedaan Ernstige traumatische gebeurtenissen, in het bijzonder door lichamelijk of geestelijk misbruik, kunnen ook een deur in ons leven openen. Deze lijst is onvolledig en slechts als indicatie bedoeld.

5 Gezag in de geestelijke wereld Pagina 5 Gebrek aan geestelijke groei Weerstand tegen geestelijke dingen (in het bijzonder tegen aanbidding en het werk van de Heilige Geest) Onverklaarbare angsten Ernstige slapeloosheid of nachtmerries Onverklaarbare fysieke of psychische aandoeningen Extreme gevoelens van afwijzing Hoogmoed Godslasterlijke gedachten Stemmen horen of waanvoorstellingen Niet alle psychische en fysieke aandoeningen komen altijd door open deuren! A. Je plaats innemen in de zichtbare wereld (Efeziërs 1-6, 1Pet. 3:7) B. Je plaats innemen in de geestelijke wereld (Efeziërs 6;14) (Gods wapenrusting aandoen om weerstand te kunnen bieden) C. Gods Geest je hart laten doorzoeken maar niet zelf gaan graven D. Open deuren sluiten Wanneer we de deur voor de boze hebben open gezet moet ons 'levenshuis' worden gereinigd. Bovendien moeten alle open deuren worden gesloten. Open deuren kunnen we sluiten door: 1) Schuld te erkennen (1 Joh. 1:7-10) 2) Vergeving te vragen noem dingen bij naam 3) Jezus als Heer van je leven te belijden 4) Zonden na te laten (Joh 5:14, Jakobus 4:8) en door dingen die de boze 'ingang' geven weg te doen (In Handelingen 19:19 rekende men ook af met alle voorwerpen die niet in huis horen) 5) De boze in Jezus' naam zijn gezag te ontzeggen (1 Petr. 5:9, Jakobus 4:6 en 7) 6) Het 'levenshuis' te laten vullen (door God te vragen je te vervullen met Zijn Geest en door regelmatig Zijn Woord te lezen) 7) Regelmatig de samenkomsten te bezoeken en deel te nemen aan het avondmaal Vraag rustig om hulp wanneer je er niet alleen uit komt. In een aantal gevallen kan het goed zijn om samen met een pastorale werker door deze stappen heen te gaan. Deze kan eventueel ook behulpzaam zijn in het beantwoorden van vragen die nog leven PG Immanuel, Haarlem

Bijbelstudies Efezebrief Gameren

Bijbelstudies Efezebrief Gameren Bijbelstudies Efezebrief Gameren Structuur Houd stand in de geestelijke strijd! Onderwerp Vs 1 Aard, tegenstanders en doel in de geestelijke strijd 10-13 2 De strijdmiddelen in de geestelijke strijd 14-17

Nadere informatie

Groeien naar volwassenheid. Bijbelstudieweekend Vierhouten - 9 oktober 2015

Groeien naar volwassenheid. Bijbelstudieweekend Vierhouten - 9 oktober 2015 Groeien naar volwassenheid Bijbelstudieweekend Vierhouten - 9 oktober 2015 Wat is (geestelijke) volwassenheid? Teleios: volgroeid, volwassen, voltooid, volmaakt, volledig Efeze 4:13 totdat wij allen komen

Nadere informatie

Wat bedoelen we daarmee en waarom gaat de mens ernaar op zoek.

Wat bedoelen we daarmee en waarom gaat de mens ernaar op zoek. Wat bedoelen we daarmee en waarom gaat de mens ernaar op zoek. Alleen God is echt bovenatuurlijk Buiten wat wij menselijk natuurlijk vinden Er is meer tussen hemel en aarde Satan Engelen en demonen Goede

Nadere informatie

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK INLEIDING bij de drie workshops Als je christen bent zijn er een paar wezenlijke zaken die bij je horen, n.l. : de bijbel lezen en bidden! Het is de bedoeling

Nadere informatie

DE WAPENRUSTING GODS STELT U DAN OP, UW LENDENEN OMGORD MET DE WAARHEID

DE WAPENRUSTING GODS STELT U DAN OP, UW LENDENEN OMGORD MET DE WAARHEID De wapenrusting Gods 1 DE WAPENRUSTING GODS Paulus heeft het in de brief aan de Efeziers over een wapenrusting. Dit is niet omdat hij nu eens even interesant wil doen. Nee, hij vindt dat wij als christenen

Nadere informatie

Opstanding. Billy Graham

Opstanding. Billy Graham Ik heb maar één boodschap: dat Jezus Christus is gekomen, dat Hij stierf aan het kruis, is opgestaan uit de dood en ons heeft gevraagd om ons te bekeren van onze zonden en om Hem in geloof te aanvaarden

Nadere informatie

De Wapenrusting van God Efeze 6: Nieuw Buinen

De Wapenrusting van God Efeze 6: Nieuw Buinen De Wapenrusting van God Efeze 6:10-19 16-06-2019 Nieuw Buinen Inleiding - Context Efezebrief - Alle geestelijke zegen - Een - Wandelen waardig de roeping - En wat het overige betreft.. De wapenrusting

Nadere informatie

DE HEMEL & HET KONINKRIJK VAN GOD

DE HEMEL & HET KONINKRIJK VAN GOD DE HEMEL & HET KONINKRIJK VAN GOD Wat is het evangelie? Jezus stierf voor onze zonden en stond op uit de dood. Wij zijn met Hem gestorven aan ons oude leven en met Hem opgestaan in een nieuw leven. God

Nadere informatie

Strijd en Overwinning Wat ervaar je? Maart 2017 Ter Aar

Strijd en Overwinning Wat ervaar je? Maart 2017 Ter Aar Strijd en Overwinning Wat ervaar je? Maart 2017 Ter Aar Indeling Strijd! Ken je vijanden Een onhandige strijd (Romeinen 7) De strijd tegen het vlees De strijd tegen de duivel en zijn demonen De strijd

Nadere informatie

Schriftlezing. Efeze 6 : 10-20

Schriftlezing. Efeze 6 : 10-20 Schriftlezing Efeze 6 : 10-20 10 Voor het overige, mijn broeders, wordt krachtig gemaakt in de Heer en in de macht van Zijn sterkte. 11 Doet de hele wapenrusting van God aan, opdat jullie stand kunnen

Nadere informatie

Geestelijke Strijd Efeziërs 6:10-13 De wapenrusting van God. Gert Hijkoop 20 november 2016

Geestelijke Strijd Efeziërs 6:10-13 De wapenrusting van God. Gert Hijkoop 20 november 2016 Geestelijke Strijd Efeziërs 6:10-13 De wapenrusting van God Gert Hijkoop 20 november 2016 Boek: Anderson&Warner Geestelijke strijd Wie is dat? Dat ben jij! Wie, ik? Ja jij! IK? Vecht tegen het kwaad 10

Nadere informatie

Identiteit. Παση = pasei = Alle, elke

Identiteit. Παση = pasei = Alle, elke Identiteit Gezegend zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus, die ons in de hemelsferen, in Christus, met talrijke geestelijke zegeningen heeft gezegend. (Ef. 1: 3 NBV) Gezegend zij de God en Vader

Nadere informatie

De betekenis van het kruis (1)

De betekenis van het kruis (1) De kruisdood van Jezus is van levensveranderend belang voor de mens. In deze studie wordt de betekenis van het kruis niet volledig uitgewerkt, maar worden alleen enkele facetten vermeld als toelichting

Nadere informatie

Dordrecht voor Koning Jezus Maart 2010. Dordrecht in de hemelse gewesten

Dordrecht voor Koning Jezus Maart 2010. Dordrecht in de hemelse gewesten Dordrecht voor Koning Jezus Maart 2010 Dordrecht in de hemelse gewesten 1 De moordenaar van Milly is net Achan: de hele stad is besmeurd In onbedachtzaamheid iets gedaan > onmiddellijk geschaamd > snel

Nadere informatie

BG Hoogezand Beukemastraat Taakveld Onderwijs. Taakveld. Onderwijs

BG Hoogezand Beukemastraat Taakveld Onderwijs. Taakveld. Onderwijs Pagina 1 van 7 Taakveld Onderwijs Pagina 2 van 7 Doel en opdracht taakveld Het taakveld Onderwijs richt zich op het zichtbaar zijn en de uitbreiding van het Koninkrijk van God door vorming en toerusting

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

De schepping van de mens Studieblad 6

De schepping van de mens Studieblad 6 -1- GODS PLAN MET MENSEN Dit is een uitgave van de Volle Evangelie Gemeente Immanuël Breda Auteur: Cees Visser (voorganger) De schepping van de mens Studieblad 6 Inleiding Mensbeeld Uitgangspunt Stof In

Nadere informatie

Plaatje van een ridder die verslagen op de grond ligt en zich overgeeft met een witte vlag.

Plaatje van een ridder die verslagen op de grond ligt en zich overgeeft met een witte vlag. WAT IK HEB Plaatje van een ridder die verslagen op de grond ligt en zich overgeeft met een witte vlag. https://www.123rf.com/photo_6354009_defeated-knight-lays-immobilized-after-the-tournament.html 1Co

Nadere informatie

Kingdom Faith Cursus ------------------------------------------------------------------------------------------------------ VERNIEUWING VAN ONS DENKEN

Kingdom Faith Cursus ------------------------------------------------------------------------------------------------------ VERNIEUWING VAN ONS DENKEN Kingdom Faith Cursus KF15 ------------------------------------------------------------------------------------------------------ VERNIEUWING VAN ONS DENKEN Colin Urquhart ------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

En waarom zegent Paulus onze God en Vader. De eerste reden is deze (Staten-Vertaling): Efeze 1

En waarom zegent Paulus onze God en Vader. De eerste reden is deze (Staten-Vertaling): Efeze 1 - 1 - Efeze 1 We gaan het woord van God lezen uit Efeze 1 vanaf vers 3: Gezegend zij de God en Vader van onze Here Jezus Christus, die ons met allerlei geestelijke zegen in de hemelse gewesten gezegend

Nadere informatie

Wapenuitrusting van God

Wapenuitrusting van God Wapenuitrusting van God Author : Emmanuel-Oliveiro [audio mp3="https://ccg.nu/wp-content/uploads/2014/05/140518.mp3"][/audio] Emmanuel doet de aftrap van de serie "Wapenuitrusting van God". Introductie

Nadere informatie

7 STAPPEN NAAR BEVRIJDING ~ RICHTLIJNEN

7 STAPPEN NAAR BEVRIJDING ~ RICHTLIJNEN 7 STAPPEN NAAR BEVRIJDING ~ RICHTLIJNEN Stap 1: PROCLAMEREN VAN WAARHEID Proclameer Jezus volbrachte werk van het Kruis = vergeving & herstel. Proclameer Gods liefde, genade, vergeving, bevestiging en

Nadere informatie

Het leven van Christus

Het leven van Christus Het leven van Christus Hoofdstuk 4/16: De verzoeking van Christus Bron: http://www.middletownbiblechurch.org/. NL-vertaling: http://www.verhoevenmarc.be/levenchristus.htm. Alle Schriftaanhalingen komen

Nadere informatie

DE WARE ZIN VAN ONS ZIJN

DE WARE ZIN VAN ONS ZIJN DE WARE ZIN VAN ONS ZIJN Studie VAN GENESIS tot en met OPENBARING STUDIE 20 Bouwen op het fundament en daaraan gerelateerde onderwerpen De strijd in de hemelse gewesten II Intro Het is Jacobus die met

Nadere informatie

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV)

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) Jaarreeks 2: Jaarreeks 2: 1. Door Jezus gezocht Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) 1. Door Jezus gezocht De Mensenzoon is gekomen om te

Nadere informatie

Niet langer. Maar de kracht is aan dat lichaam der zonde ontnomen. Die kracht is namelijk de mens die in het lichaam der zonde leeft.

Niet langer. Maar de kracht is aan dat lichaam der zonde ontnomen. Die kracht is namelijk de mens die in het lichaam der zonde leeft. - 1 - Niet langer Rom. 6:6 Dit weten wij immers, dat onze oude mens medegekruisigd is, opdat aan het lichaam der zonde zijn kracht zou ontnomen worden en wij niet langer slaven der zonde zouden zijn; Weten

Nadere informatie

Gemeente. Zijspoortje. De Bijbelse Encyclopedie leert ons dat het woord kerk afgeleid is van het Griekse woord [kuriakè], dat des Heren betekent.

Gemeente. Zijspoortje. De Bijbelse Encyclopedie leert ons dat het woord kerk afgeleid is van het Griekse woord [kuriakè], dat des Heren betekent. Gemeente Wanneer je aan iemand vraagt Weet jij wat een kerk is?, zal het antwoord niet zo lang op zich laten wachten. Dat is een gebouw waar gelovige mensen samenkomen! Het kan ook voorkomen, dat men aan

Nadere informatie

GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26

GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26 DE GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26 De bovenvermelde Bijbelteksten spreken van het geheimenis dat eeuwen en geslachten lang verborgen is ge weest en verborgen is gebleven in God. Dit geheimenis

Nadere informatie

Christus zegt: Ik heb u uitverkoren

Christus zegt: Ik heb u uitverkoren Christus zegt: Ik heb u uitverkoren Johannes 15 vers 16 Niet u hebt Mij uitverkoren, maar Ik heb u uitverkoren, en Ik heb u ertoe bestemd dat u zou heengaan en vrucht dragen, en dat uw vrucht zou blijven,

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Wees sterk en moedig....als het leven moeilijk is, lijkt dat een goedkoop advies

Wees sterk en moedig....als het leven moeilijk is, lijkt dat een goedkoop advies Wees sterk en moedig...als het leven moeilijk is, lijkt dat een goedkoop advies Jozua nu, de zoon van Nun, was vol van de Geest van wijsheid; want Mozes had zijn handen op hem gelegd. Deut 34:9 Deut 30:20

Nadere informatie

Een klein beginsel 40

Een klein beginsel 40 C3 1 Een klein beginsel 40 Bespreken Romeinen 7:7-19 Hoe is Paulus erachter gekomen dat begeerlijkheid zonde is? (vers 7) Welke werking heeft Gods wet in zijn leven gehad? (vers 8, 9) Waaruit bestaat de

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 5. Artikel 1 t/m 5. Werkboek 12

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 5. Artikel 1 t/m 5. Werkboek 12 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 5 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 12 Dordtse Leerregels, hoofdstuk 5, artikel 1 t/m 5 Hoofdstuk 5 gaat over de volharding der ( van de ) heiligen Boven hoofdstuk 1 t/m 5 schrijven

Nadere informatie

STRIJD OM JE IDENTITEIT

STRIJD OM JE IDENTITEIT STRIJD OM JE IDENTITEIT BIJBELSTUDIE VGSU BLOK 4 2010-2011 INHOUD Inleiding... 5 Avond 1... 6 Avond 2... 8 Avond 3... 10 Avond 4... 11 3 4 INLEIDING We zijn snel geneigd om onze identiteit te halen uit

Nadere informatie

De Bijbel open 2012 37 (22-09)

De Bijbel open 2012 37 (22-09) 1 De Bijbel open 2012 37 (22-09) Onlangs kreeg ik een vraag over twee genezingen in de bijbel. De ene gaat over de verlamde man in Lukas 5 die door het dak van een huis tot Jezus wordt gebracht en door

Nadere informatie

Matth.24:4,22-24 ZIET TOE DAT NIEMAND U VERLEIDE!

Matth.24:4,22-24 ZIET TOE DAT NIEMAND U VERLEIDE! Matth.24:4,22-24 ZIET TOE DAT NIEMAND U VERLEIDE! 2 KOR.11 : 3 MAAR IK VREES...UW GEDACHTEN AFGETROKKEN ZULLEN WORDEN... Vandaag leven wij in de dagen die voorafgaan aan de wederkomst van Jezus Christus

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Leid ons niet in verzoeking maar verlos ons van de boze

Leid ons niet in verzoeking maar verlos ons van de boze Leid ons niet in verzoeking maar verlos ons van de boze Benjaminnenkamp 29 Juni t/m 1 Juli 2018 Ga jij ook mee?????? Wij hopen van wel, want we gaan er een supergaaf kamp van maken. Je kunt je nog opgeven

Nadere informatie

God is good... All the time

God is good... All the time Preek van Vincent Zandvliet d.d. 13 juli 2003 God is good... All the time Het woord Genade staat ruim 180x in de Bijbel, waarvan 125 x in het Nieuwe testament. Wat is genade eigenlijk? Van Dale woordenboek

Nadere informatie

Geachte lezer, Met hartelijke Zegenwensen namens het Bijbelstudie Centrum Rob Schutte. 2 Petrus 1:19

Geachte lezer, Met hartelijke Zegenwensen namens het Bijbelstudie Centrum Rob Schutte. 2 Petrus 1:19 Geachte lezer, Het verheugd ons, u dit overzicht te mogen aanbieden. Het is onze hartenwens, dat u door dit overzicht wordt gezegend. Wanneer de Zoon Gods zegt: Ik ben de deur; als iemand door Mij binnenkomt,

Nadere informatie

BIJBELSE INTRODUCTIELES

BIJBELSE INTRODUCTIELES BIJBELSE INTRODUCTIELES DEEL 1 - REDDING Dit deel geeft, middels de presentatie van het reddingsplan, de basisprincipes van het Evangelie (goede nieuws) van de Genade van God. 1. (Romeinen 3:10-11) Noem

Nadere informatie

Want Gods medearbeiders zijn wij. 1Kor. 3:9 HSV

Want Gods medearbeiders zijn wij. 1Kor. 3:9 HSV Want Gods medearbeiders zijn wij 1Kor. 3:9 HSV Gods visie: Hij wil niet dat er iemand verloren gaat, maar dat alle mensen tot bekering komen. 2Petr. 3:9 HB Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en

Nadere informatie

Openbaring 1. Openbaring van God Jezus Christus Openbaring 1:1-3. Jezus. Johannes Wij

Openbaring 1. Openbaring van God Jezus Christus Openbaring 1:1-3. Jezus. Johannes Wij Openbaring 1 Bijna alle vertalingen noemen dit laatste Boek in de Bijbel Openbaring van Johannes, terwijl dit niet de oorspronkelijke titel is. Openbaring begint namelijk met de woorden Openbaring van

Nadere informatie

macht heb u los te laten, maar ook macht om u te kruisigen? Weet gij niet?

macht heb u los te laten, maar ook macht om u te kruisigen? Weet gij niet? - 1 - Weet gij niet? De woorden: Weet gij niet komen 23x in de bijbel voor. In de vragende vorm dus. Bijna de helft van deze 23 keer komt voor rekening van Paulus. Ongeveer 11 keer zegt hij in zijn brieven:

Nadere informatie

Vijf redenen waarom dit waar is

Vijf redenen waarom dit waar is Les 14 Eeuwige zekerheid Vijf redenen waarom dit waar is In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Is de echte (ware) gelovige voor eeuwig veilig en geborgen in Christus? Voor

Nadere informatie

Gods woord naar harten en huizen van mensen

Gods woord naar harten en huizen van mensen Gods woord naar harten en huizen van mensen Gods woord naar harten en huizen van mensen Thema avond: Zelfaanvaarding Evangelische Zendingsgemeente De Ark Tiel, 14 november 2018 Dirk de Boer Gedicht Wie

Nadere informatie

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID Romeinen 8: 13 Want indien gij naar het vlees leeft, zult gij sterven; maar indien gij door de Geest de werkingen des lichaams doodt, zult gij leven. 14

Nadere informatie

(Deel van) Zijn Lichaam

(Deel van) Zijn Lichaam (Deel van) Zijn Lichaam 1 December 2013 I. Wedergeboren Leven II. Levende stenen 1 Petrus 2:4-5 Voeg u bij hem, bij de levende steen die door de mensen werd afgekeurd maar door God werd uitgekozen om zijn

Nadere informatie

Filadelphia - Overzicht van de brieven aan de zeven gemeenten

Filadelphia - Overzicht van de brieven aan de zeven gemeenten Filadelphia - Overzicht van de brieven aan de zeven gemeenten (Openbaring 2:18-29 en 3:1-6) De brief aan de gemeente van Filadelfia Vers 7: En schrijf aan de engel van de Gemeente in Filadelfia: Dit zegt

Nadere informatie

Hebreeën 1. De tweede uitspraak betreft zijn betrokkenheid bij de schepping van de wereld. God heeft door de Zoon de wereld geschapen.

Hebreeën 1. De tweede uitspraak betreft zijn betrokkenheid bij de schepping van de wereld. God heeft door de Zoon de wereld geschapen. - 1 - Hebreeën 1 1 Nadat God voorheen vele malen en op vele wijzen tot de vaderen gesproken had door de profeten, heeft Hij in deze laatste dagen tot ons gesproken door de Zoon. God sprak vele malen en

Nadere informatie

INHOUD. Citaten : Statenvertaling 1977 Aanbevolen websites: www:mybrethren.org/index.html

INHOUD. Citaten : Statenvertaling 1977 Aanbevolen websites:  www:mybrethren.org/index.html INHOUD 1: Jezus Christus de Verlosser 2: Het koninkrijk der hemelen 3: Het huis van God 4: Het lichaam van Christus 5: De bruid van het Lam 6: Het betoverde christendom 7: De terugkeer van Jezus Christus

Nadere informatie

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus)

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) 1 PROS GALATAS 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty P A U L O C PAULUS WIE WAS DEZE MAN? Muurschildering van de apostel Paulus in een

Nadere informatie

Leer je nieuwe zelf kennen. Zondag 10 februari 2019

Leer je nieuwe zelf kennen. Zondag 10 februari 2019 Leer je nieuwe zelf kennen Zondag 10 februari 2019 Een nieuwe schepping 2 Korintiërs 5:17-18 17 Daarom, als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping: het oude is voorbijgegaan, zie, alles is

Nadere informatie

Genade & Waarheid preek, zondag 9 februari 2014 (ochtend en avond)

Genade & Waarheid preek, zondag 9 februari 2014 (ochtend en avond) Genade en Vrijheid Genade & Waarheid preek, zondag 9 februari 2014 (ochtend en avond) 2 Cor. 3:16-18 16 Maar telkens als iemand zich tot de Heer wendt, wordt de sluier weggenomen. 17 Welnu, met de Heer

Nadere informatie

Er waren twee dingen waar Jezus vaak op wees in Zijn bediening geloof in God en de kracht van de Heilige Geest.

Er waren twee dingen waar Jezus vaak op wees in Zijn bediening geloof in God en de kracht van de Heilige Geest. Leven door geloof Veel christenen hebben door de eeuwen heen oprecht gezocht naar heiligheid en overwinning over de zonde, door hun kruis op zich te nemen en zichzelf te verloochenen. Maar ze hebben het

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

Wat is de waarde van de profetieën die de Bijbel elk mens aanreikt?

Wat is de waarde van de profetieën die de Bijbel elk mens aanreikt? Deel 9 Wat is de waarde van de profetieën die de Bijbel elk mens aanreikt? 2 Petrus 1:19 Wij achten het profetische woord daarom des te vaster, en gij doet wel er acht op te geven als op een lamp, die

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Bedenk de dingen die boven zijn.. niet die op de aarde zijn. Johannes 3: 3-6

Bedenk de dingen die boven zijn.. niet die op de aarde zijn. Johannes 3: 3-6 Johannes 3: 3-6 3 Jezus zei: Waarachtig, ik verzeker u: alleen wie opnieuw wordt geboren, kan het koninkrijk van God zien. 4 Hoe kan iemand geboren worden als hij al oud is? vroeg Nikodemus. Hij kan toch

Nadere informatie

Maar niet alleen Christus is daar gezeten want wij lazen immers in Ef. 2:6. Zitten, wandelen en standhouden

Maar niet alleen Christus is daar gezeten want wij lazen immers in Ef. 2:6. Zitten, wandelen en standhouden - 1 - Zitten, wandelen en standhouden We gaan het hebben over drie woorden, die in de Efeze brief zo treffend naar voren komen namelijk: zitten, wandelen en standhouden. Zitten: Ons christen-zijn begint

Nadere informatie

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18 - 1 - Johannes 1:1/18 1 In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. De apostel Johannes begint zijn evangelie met dezelfde drie woorden die in Genesis 1 staan, namelijk:

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1 Spr. 4:23 Behoed uw hart boven al 2 Mt. 24:42 Waakt dan want gij weet niet 3 Jes. 40:31 Maar wie de HERE verwachten 4 1 Joh.

Inhoudsopgave 1 Spr. 4:23 Behoed uw hart boven al 2 Mt. 24:42 Waakt dan want gij weet niet 3 Jes. 40:31 Maar wie de HERE verwachten 4 1 Joh. Voorwoord Voor u ligt (de 5e druk van) een bijzonder liedboekje: al de liederen zijn gebaseerd op bijbelteksten. Ze zijn oorspronkelijk geschreven voor onze eigen kinderen om te memoriseren, maar uiteraard

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

Een leven dicht bij God kan niet zonder gebed. Daarover gaat deze Bijbelstudie.

Een leven dicht bij God kan niet zonder gebed. Daarover gaat deze Bijbelstudie. Een leven dicht bij God kan niet zonder gebed. Daarover gaat deze Bijbelstudie. Wat is bidden? Bidden is: In contact komen met de levende God, de Schepper van Hemel en Aarde In het Oude Testament bad de

Nadere informatie

GEESTELIJKE STRIJD! ONZE REALITEIT?

GEESTELIJKE STRIJD! ONZE REALITEIT? GEESTELIJKE STRIJD! ONZE REALITEIT? IS HET REALITEIT? Ja! Voor Jezus en de schrijvers van het Nieuwe Testament was het absolute realiteit! Jezus Hij werd 40 dagen in de woestijn verleid / op de proef gesteld

Nadere informatie

Ruimte voor verstilling

Ruimte voor verstilling Ruimte voor verstilling Mededelingen door de ouderling van dienst Gijs van Ginkel Ouderling Scriba Psalm 43 vers 1, 3 en 4 Psalm 43 vers 1, 3 en 4 Psalm 43 vers 1, 3 en 4 Psalm 43 vers 1, 3 en 4 Psalm

Nadere informatie

De rijkdom van het evangelie

De rijkdom van het evangelie 22 sep 07 20 okt 07 17 nov 07 15 dec 07 12 jan 08 23 feb 08 22 mrt 08 De rijkdom van het evangelie De gerechtigheid van God God maakt levend Gods Geest en het echte leven Het herstel van Israël Leven als

Nadere informatie

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt.

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. WAARAAN HEB JE ALTIJD HOUVAST? Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. 1 Johannes 5:13 1 DIAGNOSEVRAGEN Weet je zeker dat je naar de

Nadere informatie

MENORAH BEELD VAN DE ZEVENVOUDIGE GEEST VAN GOD EXODUS 37 EXODUS 37:17-22

MENORAH BEELD VAN DE ZEVENVOUDIGE GEEST VAN GOD EXODUS 37 EXODUS 37:17-22 DE MENORAH BEELD VAN DE ZEVENVOUDIGE GEEST VAN GOD EXODUS 37 EXODUS 37:17-22 17. Hij maakte de kandelaar van louter goud; van gedreven werk maakte hij de kandelaar, het voetstuk zowel als de schacht, de

Nadere informatie

CURSUSMAP 1 (NBG) Discipelen van Jezus. Leren leven in de kracht van Jezus. Dr. Bob Gordon Kees de Vlieger. Een Kerygma cursus

CURSUSMAP 1 (NBG) Discipelen van Jezus. Leren leven in de kracht van Jezus. Dr. Bob Gordon Kees de Vlieger. Een Kerygma cursus CURSUSMAP 1 (NBG) Discipelen van Jezus Leren leven in de kracht van Jezus Dr. Bob Gordon Kees de Vlieger Een Kerygma cursus Copyright Stichting Kerygma Nederland Baron van Nagellstraat 9a 3781 AP Voorthuizen

Nadere informatie

Hoe kan ik vrij zijn van boze geesten?

Hoe kan ik vrij zijn van boze geesten? Hoe kan ik vrij zijn van boze geesten? De strijd in de hemelse gewesten Dit artikel is bedoeld als korte en praktische handleiding voor bevrijding van boze geesten. Geesten die de mensen kwellen met negatieve

Nadere informatie

Vandaag. nlccm.com/bijbelstudies-zoetermeer. Lessen te vinden op: Achtergrond info Behandeling van Hoofstuk 1:1-14

Vandaag. nlccm.com/bijbelstudies-zoetermeer. Lessen te vinden op: Achtergrond info Behandeling van Hoofstuk 1:1-14 Lessen te vinden op: Vandaag nlccm.com/bijbelstudies-zoetermeer Achtergrond info Behandeling van Hoofstuk 1:1-14 ACHTERGROND INFO SCHRIJVER: Paulus. JAAR: Ongeveer 62 Nchr. OMSTANDIGHEDEN: Gevangen in

Nadere informatie

Zondag God is Geest - deel 2 19-10-2008

Zondag God is Geest - deel 2 19-10-2008 Zondag God is Geest - deel 2 19-10-2008 UEerste dienst De Bijbel zegt dat de dood opgeslokt zal worden in de overwinning (1 Cor. 15:54). In welke situatie u ook zit, onthoud dat u in de Tegenwoordigheid

Nadere informatie

Hartelijk welkom bij deze Bijbelstudieserie: Leven om te groeien. De Driehoek. Evangelische Gemeente

Hartelijk welkom bij deze Bijbelstudieserie: Leven om te groeien. De Driehoek. Evangelische Gemeente Hartelijk welkom bij deze Bijbelstudieserie: Leven om te groeien De Driehoek Evangelische Gemeente Leven om te groeien Studie 2: Sterven om echt te gaan leven! De mensheid heeft twee problemen: De mensheid

Nadere informatie

Aan de rechterhand van de Vader totdat

Aan de rechterhand van de Vader totdat Aan de rechterhand van de Vader totdat Lukas 24: 50 En Hij leidde hen naar buiten tot bij Betanie en Hij hief de handen omhoog en zegende hen. 51 En het geschiedde, terwijl Hij hen zegende, dat Hij van

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3) Presentatie Gemeente van onze Heer Jezus Christus, N.N. en N.N. hebben te kennen gegeven dat ze hun zoon/dochter N.N.

Nadere informatie

4. Welk geloof wordt bedoeld? Het gaat om het zaligmakende geloof. Dus niet om een historiëel, tijd- of wondergeloof.

4. Welk geloof wordt bedoeld? Het gaat om het zaligmakende geloof. Dus niet om een historiëel, tijd- of wondergeloof. NGB artikel 1: DE ENIGE GOD Wij geloven allen met het hart en belijden met de mond, dat er een Enig en eenvoudig geestelijk Wezen is, dat wij God noemen: eeuwig, ondoorgrondelijk, onzienlijk, onveranderlijk,

Nadere informatie

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed.

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed. Les 2: Bidden. Bidden is praten met God. En dat heb je nodig, om Hem te leren kennen. Als je bidt kom je als het ware bij God in zijn huiskamer en ga je Hem dingen vertellen en vragen. Dan zal Hij ook

Nadere informatie

Les 8 voor 24 november 2018

Les 8 voor 24 november 2018 EENHEID IN GELOOF Les 8 voor 24 november 2018 Het delen van een gemeenschappelijke leerstelling is een verbindend element (Handelingen 2:42). We kunnen over onbelangrijke dingen verschillend geloven. Het

Nadere informatie

Dagboek. De brief van Paulus aan Efeze

Dagboek. De brief van Paulus aan Efeze Dagboek De brief van Paulus aan Efeze Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048 E-mail: kerygma@kerygma.nl www.kerygma.nl De Schriftgedeelten zijn overgenomen

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

Hij heelt de gebrokenen van hart AANVAARD WIE JE BENT

Hij heelt de gebrokenen van hart AANVAARD WIE JE BENT Hij heelt de gebrokenen van hart AANVAARD WIE JE BENT De wortel van zelfhaat De eerste zonde; verlangen als God te zijn; de ontkenning van wie je bent Eerste gevolg van de zonde: Schaamte voor je lichaam

Nadere informatie

- 1 - De Cusjiet en het luipaard. natuurlijke, gevallen mens, die in de bijbel: de oude mens wordt genoemd, in de dood heeft gebracht.

- 1 - De Cusjiet en het luipaard. natuurlijke, gevallen mens, die in de bijbel: de oude mens wordt genoemd, in de dood heeft gebracht. - 1 - De Cusjiet en het luipaard We lezen in Jeremia 13:23 de volgende merkwaardige tekst: Kan ook een Cusjiet zijn huid veranderen, of een luipaard zijn vlekken? Zou ook u dan goed kunnen gaan doen, gewend

Nadere informatie

Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs

Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs 2: 6 HSV 6 en heeft ons met Hem opgewekt en met Hem

Nadere informatie

Stel jezelf niet onder de Wet!

Stel jezelf niet onder de Wet! Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vereenvoudigen. Daarom

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

Wie zal komen en overwinnen?

Wie zal komen en overwinnen? Zacharia over Gods definitieve overwinning. Wie zal komen en overwinnen? Zacharia 14:1 1 Zie, er komt een dag voor de HEERE waarop de buit, op u behaald, in uw midden zal worden verdeeld. Jesaja 2:12 Want

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 9 t/m 11

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 9 t/m 11 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 9 t/m 11 Werkboek 9 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 9 t/m 11 Boven artikel 9 t/m 11 schrijven we : Het is door U, door U alleen, om het eeuwig welbehagen.

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15 De Bijbel open 16-09-15 2 Petr.3: 3 Dit vooral moet u weten, dat er in de laatste dagen spotters met spotternij zullen komen, die naar hun eigen begeerten wandelen, 4 en zeggen: Waar blijft de belofte

Nadere informatie

40-dagendagboek. Discipelen van Jezus. Leren leven in de kracht van Jezus. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie

40-dagendagboek. Discipelen van Jezus. Leren leven in de kracht van Jezus. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie 40-dagendagboek Discipelen van Jezus Leren leven in de kracht van Jezus Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048 E-mail:

Nadere informatie

De leer van de satan en zijn demonen.

De leer van de satan en zijn demonen. De leer van de satan en zijn demonen. De namen van de satan Als je het hebt over engelen zoals we dat hebben gedaan dan moet je vanzelfsprekend hebben over satan en zijn demonen, die ook ooit engelen waren.

Nadere informatie

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2)

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Zondag 29 Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Lees de tekst van Zondag 29 Vraag 78 : Wordt dan uit brood en wijn het wezenlijk lichaam en bloed van Christus? Antw : Nee; maar gelijk het water

Nadere informatie

Geloof Brengt Verandering Toets 1 - antwoorden

Geloof Brengt Verandering Toets 1 - antwoorden Toets 1 - antwoorden Geloof (1-11) Lesstof: Hoofdstuk 1 1. Wat is noodzakelijk om van God te kunnen ontvangen? Geloof [1] 2. Noem vier uitingen van geloof. - Geloof voor redding [1.2] - Geloof en werken

Nadere informatie

Pastorale Theologie Christologie. Christologie Inleiding. Indeling. Christus: God en Mens Afwijkende leren: Concilie van Chalcedon (AD 451)

Pastorale Theologie Christologie. Christologie Inleiding. Indeling. Christus: God en Mens Afwijkende leren: Concilie van Chalcedon (AD 451) Pastorale Theologie Christologie Centrum voor Pastorale Counseling v.z.w. Christologie Inleiding Christus: God en Mens Afwijkende leren: Docetisme Adoptianisme Concilie van Chalcedon (AD 451) Unio Personalis:

Nadere informatie

Christus heeft ons bevrijd opdat wij in vrijheid zouden leven; houd dus stand en laat u niet opnieuw een slavenjuk opleggen. (Gal.

Christus heeft ons bevrijd opdat wij in vrijheid zouden leven; houd dus stand en laat u niet opnieuw een slavenjuk opleggen. (Gal. Christus heeft ons bevrijd opdat wij in vrijheid zouden leven; houd dus stand en laat u niet opnieuw een slavenjuk opleggen. (Gal. 5:1) Korte samenvatting We zijn bevrijd om in vrijheid te leven Laat je

Nadere informatie

Namen van God en van Christus in de eerste brief aan Timoteüs

Namen van God en van Christus in de eerste brief aan Timoteüs Kris Tavernier Namen van God en van Christus in de eerste brief aan Timoteüs 1 Timoteüs 1-6 Het is mijn bedoeling in dit artikel een overzicht te geven van de namen van God en van Zijn Zoon Jezus, die

Nadere informatie

Altijd Alleen Jezus IK WIL JEZUS VOLGEN Pagina 1 van 5

Altijd Alleen Jezus IK WIL JEZUS VOLGEN Pagina 1 van 5 Studie avond 6: Jezus was een wegbereider. Hebreeën 11:1: Het geloof nu is een vaste grond van de dingen die men hoopt, een bewijs van de zaken die men niet ziet. Definitie van geloof: loyaal zijn aan

Nadere informatie

Schets 1 De vreze des HEEREN

Schets 1 De vreze des HEEREN Schets 1 De vreze des HEEREN A. Doel 1. Betekenis benoemen Laten zien dat echte wijsheid het vrezen en dienen van de Heere is. 2. Actualiteit aangeven Wat maakt dat jij wijs bent? Hoe denk je over je eigen

Nadere informatie