Vleermuis. Kids for Animals Vleermuizen spreekbeurt. Vleermuizen Kennis. Verboden weg te jagen. Etenstijd!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vleermuis. Kids for Animals Vleermuizen spreekbeurt. Vleermuizen Kennis. Verboden weg te jagen. Etenstijd!"

Transcriptie

1 Vleermuis Vleermuizen Kennis Je kent hem vast wel van griezelverhalen, de vleermuis. Veel mensen weten niet dat de vleermuis helemaal niet zo gevaarlijk is. Een beetje apart is hij wel, het is het enige zoogdier dat echt kan vliegen. Een vleermuis is niet zomaar een muis met vleugeltjes. De vleermuis lijkt zelfs niet eens op een muis. De muis is een knaagdier, de vleermuis hoort bij een hele andere familie. Bij deze familie horen ook aapjes, zoals de chimpansee. Vleeraapje was dus een betere naam voor hem geweest. Verboden weg te jagen Sommige mensen vinden vleermuizen erg eng. Die jagen vleermuizen weg als ze in de buurt zitten. Maar dit mag eigenlijk helemaal niet. In Nederland zijn vleermuizen beschermde dieren die je niet zonder toestemming van de overheid mag storen. Etenstijd! Jij houdt er vast niet van als er s nachts muggen in je kamer zitten. Vleermuizen vinden muggen hartstikke lekker. Dus als er vleermuizen in de buurt leven, heb je geluk! Als je ze met rust laat dan eten ze zoveel mogelijk muggen voor je op. Ze zijn heel goed in het zoeken van die kleine beestjes.

2 Vleermuizen eten vooral insecten De vleermuis is een nachtbraker Vleermuizen gaan het liefst s nachts op pad om eten te zoeken. Dan gaan ze vaak met een heleboel tegelijk hun schuilplaats uit. Ze zoeken naar muggen, nachtvlinders, torren en vliegen. Midden in de nacht jagen kan lastig zijn. Daarom gebruiken vleermuizen een sonar om in het donker hun prooi te vinden. Dat is een soort echo van hun eigen geluid. Het geluid weerkaatst tegen alle muren of bomen en tegen de beestjes die ze willen opeten. Dit geluid komt weer terug naar de grote oren van de vleermuis. Zo weet hij precies waar hij moet zijn voor een lekker hapje. Wat een drukte Vleermuizen leven vaak samen met een hele grote familie, deze groep noem je een kolonie. Soms bestaat zo n familie wel uit vijfhonderd vleermuizen! Als ze met een grote groep zijn kunnen zij ook een gigantisch lawaai maken. Dat is voor hen een gezellig gekwebbel en het schrikt vijanden af.

3 Woonplaats De favoriete plekjes van vleermuizen zijn donker, warm en vochtig. Voor ons is dat niet zo prettig, maar vleermuizen vinden dit de ideale plek om te wonen en hun kleintjes groot te brengen. Vleermuizen wonen graag samen met de hele familie Verschillende soorten vleermuizen hebben hun eigen favoriete plekken. In een grot, in holle bomen of in de spleten van gebouwen. Sommige vleermuizen kruipen graag onder dakpannen en wonen daar met de hele familie. Goed opgevoed Vleermuisvaders houden zich alleen bezig met het zoeken van een vrouwtje en de paring. Zodra het vrouwtje eenmaal zwanger is, verliest vader vleermuis snel zijn interesse. Gelukkig voor de vleermuisbaby s nemen moedervleermuizen hun taak heel serieus. Vleermuismoeders passen heel goed op hun kindje Vleermuismoeders krijgen meestal maar één baby per jaar. Hun kindje klampen zij stevig tegen hun lichaam vast om het warm te houden en om te zorgen dat het niet naar beneden valt. Vleermuizencrèche Soms werken vleermuizen samen met het opvoeden van de kleintjes. Als een aantal vleermuismoeders voedsel gaat zoeken, passen de anderen op de kinderen, handig toch, zo n vleermuizencrèche?

4 Soorten vleermuizen Er zijn veel soorten vleermuizen, de kleinste wordt de hommelvleermuis genoemd. Met een grootte van drie centimeter is hij is zo klein dat hij zo in je hand zou passen. Kijk maar eens op je liniaal hoe klein dit is! Met zijn vleugels gespreid is hij wat groter, 16 centimeter. Dat ziet er al een stuk stoerder uit. Vanwege zijn grappige snuitje staat hij ook bekend als de varkensneusvleermuis. De allergrootste vleermuis heet de vliegende hond. Deze kan als hij zijn vleugels uitslaat tot wel 1 meter 80 breed zijn. Lukt dat jou ook als je je armen uitstrekt? Vleermuizen in Nederland In Nederland leven ook vleermuizen. Er zijn wel 21 verschillende soorten gezien! Zeven hiervan komen veel voor in Nederland. Vleermuizen kunnen overal gespot worden: in steden, dorpen, in de natuur of in het land van boeren. De meeste vleermuizen in Nederland zitten graag onder het dak van huizen of kerken. Maar ze kunnen ook in een grot of in een holle boom wonen. Hun woning gebruiken ze vooral overdag. Hun kleine oogjes zijn niet gewend aan het zonlicht. Watervleermuis Zoals de naam al zegt is deze vleermuis bij het water te vinden. Bij meren, sloten, en beekjes in het bos kan hij gemakkelijk voedsel vinden. Hij graait muggen en vliegen met zijn grote voeten uit de lucht. Soms pakt de watervleermuis zelfs kleine visjes uit het water. De watervleermuis kan ook boven land jagen, vlak boven bospaden of op beschutte open plekken in het bos. De watervleermuis komt vooral voor bij de duinen en in Zuid-Limburg. Hij woont het liefst in holle bomen. Op plaatsen met weinig bos wordt hij ook wel eens in gebouwen gevonden.

5 Watervleermuizen kunnen vissen uit het water pakken Ingekorven vleermuis Dit is een vleermuis met een lange, wollige vacht. Zijn rugharen hebben drie kleuren. Dichtbij zijn huid zijn de haartjes grijs, in het midden strogeel en de puntjes zijn roodbruin. Zijn buik is gelig grijs van kleur. De snuit is roodbruin, de oren en vleugels zijn donker grijsbruin. Hij weegt ongeveer 11 gram. In Nederland leven niet veel ingekorven vleermuizen. Hij staat zelfs op de lijst van bedreigde diersoorten. Op de hei of bij een boerderij met veel hoog grasland heb je de grootste kans om er een te zien. Vlak nadat de zon onder is vliegen ze daar rond om muggen en spinnen te vangen Gewone dwergvleermuis De gewone dwergvleermuis is de meest voorkomende vleermuis. Dit dwergje weegt ongeveer 5 gram. Maar hij heeft voor zo n klein beestje best grote vleugels. Als hij zich uitstrekt kan hij tussen de 18 en 24 centimeter breed zijn. Dwergvleermuizen wonen hier vooral in gebouwen in groene gebieden, maar in het buitenland wonen ze ook in grotten. Ze eten voornamelijk muggen, gaasvliegen, nachtvlinders en soms ook kevers. Ze jagen het tussen de beschutting van bomen.

6 Laatvlieger Deze vleermuis wordt s avonds als een van de laatste vleermuissoorten wakker om te jagen. De laatvlieger is een grote vleermuissoort. Op zijn rug is de vacht bruin. De haarpuntjes kunnen goudkleurig zijn en licht glanzen. Aan de onderzijde is hij gelig bruin. De oren en snuit zijn zwart, en de brede vleugels zijn donkerbruin tot zwart. De oren zijn vrij klein en driehoekig. Als hij zijn vleugels spreidt kan hij 32 tot 38 centimeter breed zijn. De laatvlieger komt het meeste voor in gebieden met veel bomen. Ze kunnen in een stadspark of een dorp wonen. Ze kiezen vaak bomen of gleuven in gebouwen als woonplaats. Bruine grootoorvleermuis Deze kleine vleermuis heeft hele grote oren! Ze zijn groter dan zijn eigen hoofd en bijna net zo groot als hun eigen lichaam. Zijn snuitje heeft een rozige kleur, dezelfde kleur als een biggetje. Hij heeft een bruine vacht op zijn rug en zijn buikje is gelig. De bruine grootoorvleermuis is er vroeg bij. Voor zonsondergang vliegt hij uit. Dan gaat hij op zoek naar motten en andere insecten, als kevers, schietmotten, wantsen en oorwormen. Ook eet hij spinnen. Als het dier op insecten en spinnen jaagt, staat het soms stil in de lucht om zijn prooi van de bladeren te vangen. Ook vangt hij vliegende insecten in de lucht. De bruine grootoorvleermuis woont het liefst in een naaldbos, met grote bomen die lijken op onze kerstboom. Soms kiezen ze ook vogelhuisjes uit als hun thuis. In de winter zitten ze het liefst in gebouwen en grotten. Daar is het vaak warmer.

7 De bruine grootoorvleermuis kan stil in de lucht hangen Geen vriend van Dracula Sommige mensen denken dat vleermuizen bloed van mensen drinken. Maar hier hoef jij niet bang voor te zijn. Dit is helemaal niet waar. De enige vleermuis die bloed drinkt leeft in Zuid-Amerika. Die heet dan ook de vampiervleermuis. Deze drinkt meestal het bloed van vee. Dikke koeien merken vaak niet eens dat ze gebeten zijn. Ze hebben er geen last van. Er zijn in Nederland geen vleermuizen die bloed drinken Niet oppakken Hoewel vleermuizen je nooit zomaar aan zullen vallen, mag je een vleermuis niet oppakken als je er een vindt. De vleermuis kan bang worden en van schrik bijten. Als er een vleermuis in je huis zit kun je het beste een raam open zetten om hem naar buiten te laten. Als je buiten een zieke vleermuis op de grond ziet liggen kun je de dierenambulance bellen.

8 Help de vleermuis De Dierenbescherming vindt het belangrijk dat iedereen in Nederland weet dat vleermuizen geen ongedierte zijn. Vleermuizen zijn geen ongedierte Als er vleermuizen in je buurt wonen is dat alleen maar mooi! Laat ze met rust, dan vangen ze muggen voor je. Gezoem en gesteek van muggen is toch veel vervelender dan een vleermuis onder je dakpannen? De Dierenbescherming Er leven veel dieren in Nederland. Dieren in de natuur, zoals vogels en vissen. Ook zijn er heel veel mensen in Nederland die een huisdier hebben. daarnaast houden we dieren voor hun vlees, eieren of de melk. Helaas gaat het niet altijd goed met ze. De Dierenbescherming is een organisatie die zich inzet voor alle dieren die hulp nodig hebben. Zo heeft de Dierenbescherming asielen. De Dierenbescherming vraagt aan de regering om strengere regels en wetten te maken om de dieren te beschermen, zoals wetten over proefdieren. Kids for Animals Kids for Animals is de jeugdclub van de Dierenbescherming. Misschien is er ook een club bij jou in de buurt. Daar ontmoet je andere dierenvrienden. Je doet leuke activiteiten en zamelt geld in voor de dieren. Met dat geld kan de Dierenbescherming dieren in nood helpen!

9 Quiz Maak een mooie quiz voor op het digibord of schrijf de vragen op het schoolbord. Laat je klasgenoten de antwoorden op een blaadje schrijven met hun naam erboven. Dan kun je bij het nakijken van de antwoorden zien welke klasgenoten goed hebben opgelet bij de spreekbeurt! De poep van vleermuizen is heel kostbaar. Boeren gebruiken het om hun land te bemesten. De mest van vleermuizen noem je guano. Vleermuizen leefden al 60 miljoen jaar geleden. De mens kwam pas 59 miljoen jaar later. In China is de vleermuis een gelukssymbool. Geluk en vleermuis noem je in het Chinees allebei Fu. Vleermuizen houden in de winter een winterslaap. De meeste vleermuizen komen naar buiten rond zonsondergang. Vleermuizen hangen op hun kop aan het plafond. Ze kunnen hun pootjes op slot doen. Hierdoor kunnen ze zonder zich in te spannen ondersteboven hangen. Vragen: 1. Hoe heet de kleinste vleermuis ter wereld? 2. Hoe groot kan de grootste vleermuis worden als hij zijn vleugels spreidt? 3. Wat eet een vleermuis? 4. Waar leeft de vampiervleermuis? 5. Hoe kan de vleermuis zijn eten vinden? Antwoorden: 1. De hommelvleermuis of Varkensneusvleermuis meter De vleermuizen in Nederland eten vooral insecten. Andere vleermuizen in de wereld kunnen ook fruit en kleine dieren zoals kikkers eten. 4. In Zuid-Amerika. 5. Met hun sonar. Dat is een soort echo van hun eigen geluid. Het geluid weerkaatst tegen alle muren of bomen en de beestjes die ze willen opeten. Dit geluid komt weer terug naar de grote oren van de vleermuis. Zo weet hij precies waar hij moet zijn voor een lekker hapje. De grotere vleermuizen die in warmere landen voorkomen, eten vaak fruit. Sommige van hen eten ook kleine dieren, zoals kikkers.

10 Kids for Animals TITEL spreekbeurt Wat kun jij doen? Links Hier vind je nog veel meer informatie voor je spreekbeurt. Vind jij vleermuizen leuk en wil je ze helpen? Ga naar Daar lees je nog veel meer over hoe je op een leuke manier iets voor dieren kunt doen! zen.html Filmpjes Bekijk hier de leukste vleermuizen filmpjes. Je kunt ook een fragment aan je klasgenoten laten zien tijdens je spreekbeurt! Vleermuizen in een holle boom Hele grote vleermuizen Hoe vangt een grootoorvleermuis een mot? Kids for Animals Vleermuizen spreekbeurt

OVER CHIMPANSEES LENGTE

OVER CHIMPANSEES LENGTE OVER CHIMPANSEES Wil je graag iets weten over chimpansees? Hier vind je van alles over hun! Handig voor als je bijvoorbeeld iets over ze wilt vertellen op school, een spreekbeurt wilt houden of een werkstuk

Nadere informatie

Dieren kan je indelen in groepen. Een papegaai is geen vis, geen reptiel, geen insect, geen zoogdier maar een vogel.

Dieren kan je indelen in groepen. Een papegaai is geen vis, geen reptiel, geen insect, geen zoogdier maar een vogel. Spreekbeurt van mij Mijn spreekbeurt gaat over papegaaien, in het kort : 1. WAT IS EEN PAPEGAAI?---VEREN & EIEREN--- 2. SOORTEN 3. WAAR LEVEN ZE OP DE WERELD? 4. PAPEGAAIEN IN HET WILD 5. DE GEBOORTE----WAT

Nadere informatie

SPREEKBEURT GANS VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GANS VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GANS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GANS BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Uitgever: Mars Nederland BV. Design: X-ingredient, s-hertogenbosch

Uitgever: Mars Nederland BV. Design: X-ingredient, s-hertogenbosch Alles over Katten Uitgever: Mars Nederland BV Design: X-ingredient, s-hertogenbosch Inhoud De kat door de eeuwen heen 4 Feiten over katten 5 Lichaamstaal 5 Verschillende kattenrassen 6 Hoe zorg je goed

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Een (t)huis voor vleermuizen. Waar kunnen ze zich verschuilen

Een (t)huis voor vleermuizen. Waar kunnen ze zich verschuilen Een (t)huis voor vleermuizen Waar kunnen ze zich verschuilen Aantal soorten Vlaanderen kent zo n 21 soorten vleermuizen waarvan slechts enkelen geregeld in gebouwen voorkomen. Meestal gaat dit om de gewone

Nadere informatie

LESPAKKET KINDERRECHTEN

LESPAKKET KINDERRECHTEN LESPAKKET KINDERRECHTEN 1 schrijf op Met dit lespakket maken kinderen in Nederland kennis met de Rechten van het Kind. Zij leren welke rechten kinderen hebben en waarom deze zo belangrijk zijn. Ook krijgen

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

Kikkerdril in de klas

Kikkerdril in de klas Kikkerdril in de klas Inleiding Welkom bij het project kikkerdril in de klas. Jullie hebben kikkerdril gekregen van NME Centrum De Klyster. Het is dril van de bruine kikker. Het duurt een aantal weken

Nadere informatie

Op reis met tante Felicia

Op reis met tante Felicia Op reis met tante Felicia G i P a 3 leg uit/synoniem doe voor laat zien het cijfer verwijst naar de bijbehorende verhaalplaat in anker 12 kinderen niet aardig vinden iemand die er griezelig uitziet en

Nadere informatie

Multiple Sclerose. zo zit dat!

Multiple Sclerose. zo zit dat! Multiple Sclerose zo zit dat! Inhoudsopgave MS - zo zit dat! Hoofdstuk 1 Wat is MS Hoofdstuk 2 Wat merk je van MS Hoofdstuk 3 Medicijnen Hoofdstuk 4 Hoe voelt MS Homepage MSkidsweb Gastenboek berichtjes

Nadere informatie

Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool. Met huid en haar

Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool. Met huid en haar Met huid en haar Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool Muurkrant. Iedere les gaat een groepje leerlingen verslag doen van wat er die les gedaan is en wat de leerlingen

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

Een vis met vleugels. Dit is een uitgave van: Strandweg 13 (boulevard) 2586 JK Den Haag 070-3542100. www.sealife.nl

Een vis met vleugels. Dit is een uitgave van: Strandweg 13 (boulevard) 2586 JK Den Haag 070-3542100. www.sealife.nl Een vis met vleugels Dit is een uitgave van: Strandweg 13 (boulevard) 2586 JK Den Haag 070-3542100 www.sealife.nl 1 Roggen zijn rare snuiters Stel je eens voor. Je ligt met je neus en mond in het zand

Nadere informatie

HOE MAAK IK EEN WERKSTUK?

HOE MAAK IK EEN WERKSTUK? RK Basisschool Bernadette Naaldwijk HOE MAAK IK EEN WERKSTUK? voor groep 6, 7 en 8 INHOUDSOPGAVE Stap 1. Kies een onderwerp. blz. 1 Stap 2: Schrijf de inleiding. Stap 3: Verzamel informatie a. Zoek informatiebronnen.

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

De ronde volle maan. Alleen als de maan rond en vol is, wordt dit feest gevierd. En dat heeft een hele bijzondere reden.

De ronde volle maan. Alleen als de maan rond en vol is, wordt dit feest gevierd. En dat heeft een hele bijzondere reden. De ronde volle maan Al vele duizenden jaren is Kabouterland een bijzondere plek voor Kabouters uit de hele wereld. Dit verhaal vertelt hoe bijzonder de samenwerking tussen de dieren en de kabouters in

Nadere informatie

De HEER is mijn herder Meditaties over Psalm 23. Jos Douma

De HEER is mijn herder Meditaties over Psalm 23. Jos Douma De HEER is mijn herder Meditaties over Psalm 23 Jos Douma Psalm 23 De HEER is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets. Hij laat mij rusten in groene weiden en voert mij naar vredig water, hij geeft mij

Nadere informatie

De naam Uilenspiegel zou hier betekenen Je kunt mijn kont afvegen. Of Ik heb overal schijt aan.

De naam Uilenspiegel zou hier betekenen Je kunt mijn kont afvegen. Of Ik heb overal schijt aan. Over dit boek Er bestaan veel verschillende boeken over Tijl Uilenspiegel. Het bekendste boek is uit 1867, van Charles de Coster. De Vlaamse Tijl Uilenspiegel strijdt in dit boek voor de vrijheid tijdens

Nadere informatie

Het Oinkbeest (tot 6 jaar)

Het Oinkbeest (tot 6 jaar) Het Oinkbeest (tot 6 jaar) In een groot bos, aan de andere kant van de heuvels, woonde een elfje dat Zelfje heette, omdat ze een beetje van zilver was. Ze woonde daar niet alleen natuurlijk, er waren nog

Nadere informatie

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2 HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN 1 Het circus komt! Heb je dat wel eens meegemaakt? Dat er een lange stoet wagens in bonte kleuren jouw woonplaats binnenrijdt? Dat zijn de vrachtwagens en de woonwagens van

Nadere informatie

Voor een alcoholvrije zwangerschap. Negen Maanden Niet. Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap

Voor een alcoholvrije zwangerschap. Negen Maanden Niet. Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap Voor een alcoholvrije zwangerschap Negen Maanden Niet Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap U bent zwanger en doet er alles aan om een gezonde baby te krijgen. Eén van de

Nadere informatie

De industriële revolutie. Bewerkt naar Vaklokaal Geschiedenis Histoforum van Digischool

De industriële revolutie. Bewerkt naar Vaklokaal Geschiedenis Histoforum van Digischool Bewerkt naar Vaklokaal Geschiedenis Histoforum van Digischool De industriële revolutie is eigenlijk in Engeland begonnen. De meeste mensen waren boer, en rond 1700 hadden veel van deze boeren verdienden

Nadere informatie

Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor?

Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor? Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor? Een bevalling is niet niks. Sterker: bevallen is erg spannend. Vooral als het je eerste kindje is. Maar ook bij een tweede of volgende kindje weet je natuurlijk nooit

Nadere informatie

Thema 4. Vlieg er eens uit!

Thema 4. Vlieg er eens uit! Thema 4 Vlieg er eens uit! Plantyn Wolters - TotemTaal Plantyn - Totemtaal - Thema 4: - Thema vlieg 4: er Vlieg eens er eens uit! uit! 97 97 98 Vlieg er eens uit! Zin in avontuur? Tijd voor iets anders

Nadere informatie