Werkbladen Koningsdag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werkbladen Koningsdag"

Transcriptie

1 Werkbladen Koningsdag

2 Werkbladen Koningsdag

3 Zaklopen Populairder kan bijna niet: op Koningsdag een wedstrijd zaklopen. Je hebt alleen een jutezak nodig. Misschien heb je nog wel een zak van Sinterklaas over, en een startlijn en finish. Beide benen in een zak en springen maar! Marathon of parcours Met rauwe eieren op een lepel een parcours afleggen. Met plastic bekers gevuld met water een parcours afleggen. Plastic bekers gevuld met water doorgeven aan de volgende loper. Kruiwagenrace (om het iets moeilijker te maken is de renner geblinddoekt) Tweelingrace, deelnemers worden twee aan twee met de benen aan elkaar gebonden. Stelten of klossen Klossen zijn eigenlijk lege conservenblikken waar je op kunt lopen. Stelten zijn te huur maar een beetje doe-het-zelver kan ze zelf in elkaar knutselen. Hier vind je een duidelijke werkbeschrijving. Je loopt een wedstrijdje met de stelten of klossen. Muntje werpen Je hebt een flinke afwasteil nodig en een glas dat net iets lager dan de teil is. Vul de teil met water. Het is de bedoeling om een muntje in het glas te gooien. Heel erg moeilijk omdat het glas onder water staat. Wie het wel lukt krijgt een prijs, de overige muntjes gaan naar een goed doel. Appelhappen of snoephappen Voor appelhappen is een babybadje wel handig maar snoephappen kan ook in een grote emmer. Vul een badje of emmer met water. De handen op de rug en proberen een appel of een snoepje uit het water te vissen. Spijkerpoepen Je hebt een grote spijker nodig, een stuk touw en een glazen fles. Eventueel verzwaar je de fles met wat zand, blijft alles iets steviger staan. Een stuk touw om het middel binden en daaraan een stuk touw met een spijker. Het is spijkerpoepen, dus de spijker komt vanaf je rug, door de knieën en proberen de spijker in de flessenhals te krijgen. Hoefijzergooien Het gaat erom een hoefijzer om een paaltje te gooien. Dat is moeilijker dan het klinkt. Een hoefijzer is hier dus absoluut noodzakelijk. Een paaltje is waarschijnlijk wel ergens in de buurt te vinden.

4 Werkbladen Koningsdag

5 Mep de muis Je hebt een pvc-buis of andere holle buis nodig en een steun om er een soort helling aan te geven. Snoepjes (kleine zuurtjes) door de buis laten rollen en ze aan het einde met een stok proberen te slaan. Voor erbij: Een flinke grabbelton. Een grote pot met munten/knikkers/ spekken/kleine snoepjes, raden hoeveel er in de pot zit. De winnaar krijgt natuurlijk de pot mee naar huis.

6 Ideeën voor de Koningsspelen op zaterdag 26 april 2014 Een spelletjesochtend... om te overdenken: Spelletjes spelen met de hele school of per bouw? - Speel je de spelletjes met de hele school, in gemengde groepjes met groepsleiders van groep 8? - Kies je ervoor om per bouw spelletjes te verzinnen en te spelen? Voor de lagere groepen heb je ouders nodig die de groepjes begeleiden. Daarnaast heb je veel ruimte nodig om de spelletjes op te stellen, elke bouw zijn eigen plein/veld. De organisatie: vrij spelen of circuitvorm? - Gaan de kinderen in een bepaalde volgorde langs de spelletjes? Groepje 1 start bij spel 1, groepje 2 bij spel 2 etc. Na 10 min. klinkt er een signaal en wisselen de kinderen van spel. - Mogen de groepjes spelen wat ze willen? De groepjes kijken welk spel vrij is, spelen dit en gaan als ze klaar zijn weer naar het volgende spel. - Tip! Spelen met een vlaggetjes- of kroontjeslijn. Nummer alle spelletjes. Hang een touw buiten waaraan net zoveel vlaggetjes of kroontjes als spelletjes hangen. Deze vlaggetjes/kroontjes zijn genummerd. Het groepje gaat naar de lijn en kiest een vlaggetje/kroontje. Deze wordt van de lijn gehaald (hang ze met wasknijpers op). Het groepje speelt het spel dat met dit nummer correspondeert. Klaar? Hang het vlaggetje/kroontje terug aan de lijn en kies een volgend spel. Zo kiezen de groepjes telkens een spel uit de aanwezige getallen. Dit zijn de spelletjes waarbij op dat moment niemand is. De score wel of niet bijhouden. - Krijgen de kinderen een kaart mee waarop wordt bijgehouden welke spelletjes ze gespeeld hebben? Komt hier ook een score op te staan? * Maak een kaart waar alle spelletjes op staan en hang deze met een touwtje om de nek van elk kind. * Laat de kinderen voorafgaand aan de spelletjesochtend een kroon knutselen (brede strook met kroontje erop geplakt). Plak bij elk gespeeld spel een sticker op de band van de kroon of zet er een stempel op.

7 Voor deze spelletjesochtend heb je een flink aantal 'oranje' spelletjes nodig. Deze spelletjes worden door groepjes kinderen gespeeld. Kijk hierboven voor tips omtrent de organisatie. Koningsspelen in oranjestijl Deze spelletjes zijn bedacht voor de onderbouw. Balletje door de poort Maak een paleis van een grote, kartonnen doos. Knip enkele poorten in het paleis. Geef de poorten een nummer (score). De kinderen proberen vanaf een lijn een balletje door de poort te rollen. Ze mogen dit 3 keer proberen. Hoeveel punten kunnen de kinderen scoren? Spel met de oranje ballon 2 Kinderen klemmen een oranje ballon tussen hen in (ter hoogte van de buik). Ze lopen hiermee een parcours. Lukt dit zonder de ballon te laten vallen? Kroontje doorgeven De kinderen staan in een rij. Het laatste kind heeft een kroon op zijn/haar hoofd. Dit kind zet de kroon op het hoofd van het kind voor zich. Daarna rent hij/zij snel van achter naar voor en sluit vooraan in de rij aan. Het kind dat nu de kroon op zijn/haar hoofd heeft zet hem op het hoofd van degene voor zich etc. De hele groep moet een vooraf bepaalde eindstreep behalen. Eventueel kun je de tijd opnemen. Oranje spekjes happen Hang spekjes aan een touwtje. De kinderen doen de handen op de rug en proberen de spekjes van het touw te happen. Stokpaardje rijden Zet een leuk parcours uit en lig dit op een stokpaardje af. Hoe snel ben je?

8 Ezeltje prikje Print een afbeelding van Willem-Alexander uit. Prik deze op een prikbord of hang hem op een magneetbord dat je buiten kunt zetten. Print ook een kroontje uit. Blinddoek de kinderen één voor één. Kunnen ze het kroontje op het hoofd van Willem-Alexander prikken/hangen? Estafette met een vlaggetje Zorg voor Nederlandse vlaggetjes of oranje vlaggetjes. De kinderen rennen, met een vlaggetje in de hand, naar de overkant en weer terug. Daar geven ze het vlaggetje aan het volgende kind. Dit kind mag nu starten. Speel dit met 2 groepjes tegen elkaar of gewoon, ongedwongen, met 1 groepje. Zet eventueel wat hindernissen uit. Vlaggenstok Iedereen staat in een kring. Eén kind loopt om de kring met een rood-wit-blauw vlaggetje hand. Dit kind houdt op een gegeven moment de vlag tussen 2 personen in. Deze 2 kinderen rennen zo snel mogelijk, in tegengestelde richting, om de kring heen. Als ze elkaar tegenkomen moeten ze elkaar een hand geven. Wie is het eerst terug bij de vlag? Dit kind mag nu om de kring lopen. 'Ranja' transport Zet een bak met oranje water klaar (water met kleurstof, met wat oranje verf erdoor, wat ranja, crêpe papier...). De kinderen scheppen het water in een doorzichtig, plastic bekertje. Ze rennen er, om de beurt, mee naar een emmer die aan de andere kant staat. Hoeveel water kan het groepje in een bepaalde tijd overbrengen? Je kunt de kinderen de bekertjes met water ook aan elkaar door laten geven. De kinderen staan dan in een rij van de ene bak naar de andere. Variant: Geef het water boven je hoofd door. Stoepkrijten Maak een mooie koninklijke tekening. De kinderen kunnen de koning of koningin tekenen, de gouden koets, kroontjes, vlaggetjes...

9 Kroontjesloop Teken een aantal kroontjes op grote stukken karton (zo stevig mogelijk, bijv. karton van een doos). De kroontjes liggen in een rij op de grond. De kinderen staan op de kroontjes. Er moet één kroontje overblijven, hier staat niemand op. Het laatste kind pakt dit kroontje en geeft het door naar voren. Nu kan het kind dat vooraan staat op dit kroontje stappen en kan de hele rij een plek opschuiven. Het laatste kind pakt opnieuw het vrijgekomen kroontje op en geeft dit door naar voren. Etc. Hoe snel ben je aan de overkant? Je kunt ook een race tussen 2 groepjes houden. Oranjequiz De groepsleider stelt de groep vragen over oranje voorwerpen of over het koningshuis. Bedenk de vragen van tevoren, print ze uit en lamineer ze. Koningsverkleedspel Tover jezelf om tot een koning of koningin! * Gooi om de beurt met de dobbelsteen. Wanneer je 6 gooit mag je jezelf verkleden. Maar, als er ondertussen iemand anders 6 gooit moet je de kleding weer uit doen en mag dat kind zich verkleden. Wie kan zichzelf helemaal verkleden? Eventueel: wanneer je helemaal verkleed bent mag je wat lekkers eten, tot iemand anders 6 gooit. * Gooi om de beurt met de dobbelsteen. Bij elk getal mag je een bepaald kledingstuk aantrekken. Wie is het eerst helemaal aangekleed? Je hebt hiervoor wel heel veel koningskleding nodig! Oranje was buiten hangen Speel een wedstrijdje oranje was ophangen! Wie heeft de oranje kledingstukken het snelst aan de waslijn gehangen? Oranje kenspel Verzamel een heleboel oranje voorwerpen. De kinderen mogen hier even naar kijken. Daarna doen ze de ogen dicht. Er wordt iets weggepakt. Wat is weg?

10 Kroontje leggen In plaats van een zakdoekje, wordt er een kroontje gelegd. (Oud)Hollandse spelletjes (Oud)Hollandse spelletjes om te spelen tijdens een spelletjesochtend. Kies een flink aantal spelletjes uit. Deze spelletjes worden door groepjes kinderen gespeeld. Kijk bovenaan op deze pagina voor tips omtrent de organisatie. Koningsspelen in (oud)hollandse stijl Deze spelletjes zijn bedacht voor de alle groepen. Koekhappen Nodig: peperkoek/kruidkoek, touw Span een touw tussen 2 punten (paal, boom o.i.d.). Snijd plakjes peperkoek. Maak touwtjes aan elke snee peperkoek vast. Hang de peperkoek aan het gespannen touw. De kinderen gaan bij een peperkoek staan en doen de handen op de rug. Lukt het ze om de peperkoek van het touw te happen? Spijkerpoepen Nodig: glazen flesjes of plastic flesjes met water/zand erin, spijkers, riemen, touw Maak een spijker aan een touwtje vast. Maak het touw aan een riem vast.

11 De kinderen doen de riem om en gaat met de spijker boven een flesje hangen. Op een startsein moet iedereen proberen de spijker in de fles te krijgen. Je mag je handen niet gebruiken! Wie lukt het het eerst? Snoephappen Nodig: een teil met water, zuurtjes, handdoek De kinderen gaan voor de teil zitten. Ze proberen een zuurtje uit de teil te happen, zonder de handen te gebruiken! Laat kinderen eventueel met een wasknijper happen naar in plastic verpakte snoepjes/koekjes. Zaklopen Nodig: juten zakken (aardappelzakken of van Sinterklaas), pilonnen Zet een parcours uit, bijv. door een startpunt en eindpunt aan te geven met pilonnen. De kinderen gaan in een juten zak staan. Op het startsein springen ze zo snel mogelijk naar de overkant (en terug). Wie is het snelst? Tip: Speel dit spel op het gras! Touwtrekken Nodig: een dik touw, een lintje in het midden van het touw, een lijn op de grond Maak 2 groepen. Wie trekt het touw en daarmee de hele groep aan de andere kant over de lijn? Ballontrappen Nodig: ballonnen, touw Blaas de ballonnen op en bind ze met een touwtje om je enkel. Alle kinderen hebben een ballon. Ze proberen de ballon van een ander stuk te trappen. Wie blijft over? Kloslopen Nodig: klossen, pilonnen Zet een parcours uit. De kinderen lopen dit op klossen. Als ze vallen moeten ze opnieuw beginnen. Wie is het eerst of snelst aan het eind? Steltlopen Nodig: stelten Laat de kinderen oefenen met steltlopen of zet een parcours uit dat ze snel mogelijk afgelegd moet worden.

12 Blikgooien Nodig: blikken, een kleine bal, tafel Stapel de blikken. Zet ze op een tafel. Markeer een punt waarachter de kinderen moeten staan. Ze mogen 3x met een balletje gooien. Hoeveel blikken gooien ze om? Hoepel rollen Nodig: hoepels Rol de hoepels over de stoep. Welke hoepel rolt het verst? Kunnen de kinderen de hoepel ook zo gooien dat hij terug komt? Zet een parcours uit dat de kinderen, rollend met de hoepel, af moeten leggen. Ezeltje prik

13 Nodig: een afbeelding, prikbord/ magneetbord, blinddoek Hang een afbeelding, bijv. van een ezel, op een prik- of magneetbord. Kopieer de staart en maak deze vast aan een magneet/punaise. De kinderen proberen de staart, met blinddoek om, op de juiste plaats op de ezel te prikken. Wie zit er het dichtst bij? Kruiwagenrace Nodig: 2 kruiwagentjes 2 Kinderen nemen plaats in de kruiwagen. 2 Kinderen duwen. Wie kan het snelst een parcours afleggen? Sjoelen Nodig: sjoelbak Wie scoort de meeste punten met sjoelen? Spelregels: Het is de bedoeling dat de schijven door de poorten van de sjoelbak worden geschoven. Nadat alle sjoelschijven zijn geworpen, worden degene die niet in de poorten terecht zijn gekomen gebruikt voor de tweede beurt. Als er na deze tweede beurt wederom schijven zijn die niet in de poorten van de sjoelbak terecht zijn gekomen, worden deze gebruikt voor de derde beurt. Na deze derde beurt worden de punten geteld. Om bij het sjoelen te bepalen of een schijf wél of niet geteld mag worden als hij bij de opening van een poort ligt geldt dat de steen in zijn geheel de poort moet zijn gepasseerd. Dit zijn de regels van het sjoelen zoals die bij officiële wedstrijden wordt gehanteerd. Een niet-officiële methode is het schuiven van de wijsvinger langs de poorten. Schuift de schijf er alsnog in, dan geldt een punt, anders niet natuurlijk.

14 Komt een sjoelsteen geheel of gedeeltelijk op een andere steen in de sjoelbak te liggen tijdens het spel, dan spreken we bij het sjoelen van een 'bok' en mag deze steen niet meer opnieuw worden geworpen. Wanneer een steen tijdens het spel uit de sjoelbak of uit de vakken springt, dan geldt hetzelfde. Puntentelling: De puntentelling van het sjoelen: de poorten van de sjoelbak hebben waardes van 1 t/m 4. Als er in elke poort een steen zit, dan is de waarde niet 10, maar levert je een puntentotaal op van 20. En uiteraard: in elke poort 2 sjoelschijven betekent 40 punten met sjoelen. In elke poort 3 = 60 etc. De overige schijven hebben gewoon het aantal punten van de poort waarin ze zitten. Dus: in elke poort 2 schijven = 40 punten. Plus nog 2 schijven in 4 en 1 schijf in 3 = totaal 51 punten. Kegelen Nodig: kegels of plastic flessen, een bal Zet de kegels neer. Markeer een punt waarachter de kinderen moeten staan. Ze mogen de bal 2 keer gooien en moeten zoveel mogelijk kegels omver gooien. Koekhappen

15 Koekhappen een volksvermaak Koekhappen is een Nederlands gebruik met een lange traditie. In de negentiende eeuw was het al wijdverbreid volksvermaak. In die tijd werd er tussen twee bomen een touw gespannen waaraan een plak ontbijtkoek hing. De jongens liepen om de beurt onder de koek door en maakten een sprongetje om een stuk van de koek af te bijten. Dit tot grote hilariteit van het toegestroomde publiek. De Goochelschool De basisschoolvoorstelling De Goochelschool van Schoolgoochelaar John Negenkerken is sinds de Kinderboekenweek 2005 misschien wel zijn meest geboekte basisschoolvoorstelling. Honderden keren trad schoolgoochelaar en buikspreker John Negenkerken met deze leuke interactieve basisschool voorstelling al op! Succes Het grote succes van De Goochelschool is makkelijk te verklaren in het feit dat deze basisschoolvoorstelling alles heeft wat kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar en hun leraren aanspreekt. Zoals: Heel veel goocheltrucs, Buikspreken,

16 Kinder komedie, Workshop elementen En een in alle opzichten volkomen verantwoorde goochel- en buikspreekvoorstelling. De kinderen leren tijdens de voorstelling De Goochelschool van Schoolgoochelaar John Negenkerken een aantal goocheltrucs die ze later zelf na kunnen doen! Multi inzetbaar De basisschoolvoorstelling De Goochelschool is multi inzetbaar voor alles wat met de basisschool te maken heeft, denk aan: Meester- en juffendag Lentefeest Opening of heropening van een nieuw schoolgebouw Jubileumviering Afscheidsfeest van de directeur of leerkracht(en) van de basisschool

17 Feestweek Zomerfeest Kinderboekenweek Sinterklaasfeest Alles wordt voor u geregeld! Schoolgoochelaar John Negenkerken regelt het meeste werk voor u. Naast zijn leuke goochel-, buikspreek-, workshopshow neemt hij gratis geluid voor u mee (tot 150 personen) en een mooi decor. Geen reiskosten Binnen Nederland berekent schoolgoochelaar John Negenkerken geen reiskosten! Prijs van de Goochelschool Om de basisschool voorstelling De Goochelschool voor iedere school betaalbaar te maken, hanteert John hiervoor 3 tarieven: Per dagdeel: - 1 voorstelling 350, incl. geluid, btw en reiskosten. - 2 voorstellingen op een dagdeel 495, incl. geluid, btw en reiskosten. Wilt u meer dan 2 voorstellingen per dag boeken, bel dan voor de mogelijkheden. Interesse? Bel met John Negenkerken op:

18 Werkbladen Koningsdag

19 Koekhappen in de twintigste eeuw Werkbladen Koningsdag In de twintigste eeuw was het geblinddoekt koekhappen vooral populair op verjaardagsfeestjes. Vroeger had een kind dat jarig was vaak een plak ontbijtkoek aan een draadje aan zijn arm hangen. Zo kon iedereen zien dat degene zijn verjaardag vierde. Ontbijtkoek werd hierdoor geassocieerd met verjaardagen, waardoor op deze feestdag het koekhappen steeds vaker werd beoefend. Koekhappen tijdens Koningsdag Kinderen doen op Koninginnedag/Koningsdag traditiegetrouw vele oud-hollandse spelletjes. Koekhappen staat daarbij op nummer één. Waarschijnlijk omdat er iets te verdienen valt: een hap van een lekker en verantwoord tussendoortje. Uiteraard kunnen op Koningsdag ook zaklopen, spijkerpoepen en ringsteken nog altijd rekenen op veel enthousiasme. Originele koekhapspelregels De plakken ontbijtkoek hangen aan een draadje in de lucht. De kinderen hebben een blinddoek om en moeten met de handen op de rug een hap van de ontbijtkoek proberen te nemen. Wie het eerste raak heeft gehapt in de stevige koek, heeft gewonnen. Bronmateriaal jufjaneke.nl eenspeciaalmoment.nl schoolgoochelaar.nl Flevolands.nl

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord Het spelen van levend ganzenbord Voor het spelen van het levend ganzenbord verdeel je de deelnemers in minimaal twee groepen. Deze groepen spelen het levend ganzenbord tegen elkaar. Het doel van het levend

Nadere informatie

Lente werkboekje. Deze werkbladen zijn samen gesteld door schoolgoochelaar John Negenkerken.

Lente werkboekje. Deze werkbladen zijn samen gesteld door schoolgoochelaar John Negenkerken. Deze werkbladen zijn samen gesteld door schoolgoochelaar John Negenkerken. Koningsdag voorstelling Speciaal voor scholen en de diverse Oranjeverenigingen heeft schoolgoochelaar en buikspreker John Negenkerken

Nadere informatie

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl BLIJ MET EEN EI Deze speur- en speltocht is niet alleen bedoeld voor rond de paastijd. Doordat iedereen moet proberen zijn of haar ei heel te houden wordt er een extra spelelement in de speurtocht gebracht.

Nadere informatie

Stoere stokoude spelers

Stoere stokoude spelers Kinderfeestje - Stoere stokoude spelers (1/6) Stoere stokoude spelers Korte omschrijving Het kinderfeestje sluit aan bij de aflevering De stokoude boom. Activiteiten > Eierkoeken versieren Buiten of binnen

Nadere informatie

Sportdag vrijdag 8 mei 2009 Groep 1 en 2. Naam:

Sportdag vrijdag 8 mei 2009 Groep 1 en 2. Naam: Sportdag vrijdag 8 mei 2009 Groep 1 en 2 Naam: 2 Spelletjes Koetje Prik Voor je staat een koe. Deze koe heeft alleen geen staart. Wil jij nu met een blinddoek voor proberen om de staart op de goede plek

Nadere informatie

Estafettespelen. Beschrijving van de activiteit

Estafettespelen. Beschrijving van de activiteit Estafettespelen Auteur: Marlies Vereecke Geschikte leeftijd: Alle Duur activiteit: / Terrein: Speelveld Benodigde begeleiders: / - Zie spelen! Beschrijving van de activiteit Inhoudstafel 1. Ren-je-rot-race

Nadere informatie

De pietenschool. speluitleg

De pietenschool. speluitleg De pietenschool speluitleg Speel de pietenspelletjes, doe de oefeningen en word een echte hulppiet! De Pietenschool is een leuk en gezellig spel voor de Sinterklaastijd. Het spel kan op verschillende manieren

Nadere informatie

Oranje slingers. Stofzuigen bij Maxima & Willem-Alexander. Speluitleg: Speluitleg:

Oranje slingers. Stofzuigen bij Maxima & Willem-Alexander. Speluitleg: Speluitleg: Stofzuigen bij Maxima & Willem-Alexander Dit spel kan het best in een afgeschermde ruimte gespeeld worden. Verspreid alle ballen door de hele ruimte. Eén speler gaat op de buik op het skateboard liggen

Nadere informatie

DE WEK Programma Site De olympische spelen. De Olympische Spelen. http://www.wek-site.com Pagina 1 van 1

DE WEK Programma Site De olympische spelen. De Olympische Spelen. http://www.wek-site.com Pagina 1 van 1 De Olympische Spelen http://www.wek-site.com Pagina 1 van 1 leeftijd: 6-12 jaar terrein: buiten Het Spel De kinderen worden opgedeeld in kleine groepjes met elk een vaste begeleider, of bij elk spel wordt

Nadere informatie

Draaiboek en verloop sportdag vrijdag 29 april 2016

Draaiboek en verloop sportdag vrijdag 29 april 2016 Draaiboek en verloop sportdag vrijdag 29 april 2016 Sportdag voor onze peuters. zonder uw hulp niet te realiseren. este Hulpouder(s) Op de eerste plaats onze hartelijke dank voor uw medewerking. Om alles

Nadere informatie

Flessenvoetbal: Benodigdheden: emmer(s) met water voor elke deelnemer een lege fles

Flessenvoetbal: Benodigdheden: emmer(s) met water voor elke deelnemer een lege fles Flessenvoetbal: emmer(s) met water voor elke deelnemer een lege fles een bal Elke deelnemer vult zijn eigen fles helemaal met water en kiest daarna een plekje om de fles neer te zetten. Zorg voor voldoende

Nadere informatie

getallenfeest 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, je hebt alle getallen gezien. 11 en 12 er ook nog bij zij sluiten de rij.

getallenfeest 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, je hebt alle getallen gezien. 11 en 12 er ook nog bij zij sluiten de rij. getallenfeest 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, je hebt alle getallen gezien. 11 en 12 er ook nog bij zij sluiten de rij. Tijd voor een getallenfeest! Doen jullie mee? Zoek de getallen en speel bij elk getal

Nadere informatie

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk?

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk? SPEL 1 Kangoeroe buidel-dief Alle kangoeroe s (kinderen) hebben wat lekkers in hun buidel, op 1 kangoeroe na. Die kangoeroe probeert het lekkers van de andere kangoeroe s af te pakken totdat die alles

Nadere informatie

Oud Hollandse buitenspelen spelen voor teams of voor in een spelcircuit

Oud Hollandse buitenspelen spelen voor teams of voor in een spelcircuit Oud Hollandse buitenspelen spelen voor teams of voor in een spelcircuit Bal hooghouden Je krijgt 50 seconden de tijd om een voetbal hoog te houden. Het aantal seconden is het aantal punten die je kunt

Nadere informatie

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest?

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest? Samenvatting: Er bestaan verjaardagsfeestjes, dansfeestjes, eetfeestjes, pakjesfeestjes, nieuwjaarsfeestjes, geboortefeestjes maar ben jij al eens uitgenodigd voor een neuzenfeest? Een vrolijk boek voor

Nadere informatie

Hoe viert juf haar verjaardag

Hoe viert juf haar verjaardag Hoe viert juf haar verjaardag Voor zowel juf als de kinderen, is de verjaardag van juf een bijzonder feest. Reden temeer om er een leuke ochtend van te maken. De ervaring heeft geleerd dat een ochtend

Nadere informatie

Oud Hollandse spellen

Oud Hollandse spellen 1 Ballenspel 7,50 3 ballen. Ga twee meter voor de bak staan. Probeer met drie ballen zo veel mogelijk punten te gooien. Tel de punten bij elkaar op. 2 Bibberspiraal 10,00 De speeltijd bedraagt 2 minuten

Nadere informatie

(nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch)

(nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch) (nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch) Het werkt op zich net als een gewoon potje basketbal, alleen zijn jullie nu net zo lang als echte basketballers. Papa en mama nemen de kinderen

Nadere informatie

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord Het spelen van levend ganzenbord Voor het spelen van het levend ganzenbord verdeel je de deelnemers in minimaal twee groepen. Deze groepen spelen het levend ganzenbord tegen elkaar. Het doel van het levend

Nadere informatie

Uitspanning Het Klaverblad Holstweg 44a Olst. Binnenspelen

Uitspanning Het Klaverblad Holstweg 44a Olst. Binnenspelen Binnenspelen MANNETJES SPEL Materiaal: stok met daaraan een bal aan touw, deze moet aan het spel bevestigd worden. De speler moet de kegels omgooien met de bal aan het koord. De kegel die omvalt, en blijft

Nadere informatie

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord Het spelen van levend ganzenbord Voor het spelen van het levend ganzenbord verdeel je de deelnemers in minimaal twee groepen. Deze groepen spelen het levend ganzenbord tegen elkaar. Het doel van het levend

Nadere informatie

KAMPHUIS "DE BLOKKEN" BAARLE - NASSAU

KAMPHUIS DE BLOKKEN BAARLE - NASSAU ZESKAMP Een echte warming-up. Met je gehele groep touwtje springen. Twee personen draaien het touw, de rest springt. spel 1 TOUWTJE SPRINGEN In de gegeven tijd zoveel mogelijk sprongen maken (met je team)

Nadere informatie

Bungelende emmer. Benodigdheden: emmertje, touw, kleine ballen Aantal spelers: 3+ Voorbereiding : geen Leeftijd: 4+ Soort: spel

Bungelende emmer. Benodigdheden: emmertje, touw, kleine ballen Aantal spelers: 3+ Voorbereiding : geen Leeftijd: 4+ Soort: spel Bungelende emmer Benodigdheden: emmertje, touw, kleine ballen Hang een emmertje met een touw aan een tak van een boom. Alle kinderen moeten nu vanaf een vast punt (zo n drie meter van de bungelende emmer

Nadere informatie

INDIANENFEEST. Sportdag 2011 Anne Frankschool Groep 1 en 2. Dit boekje is van: Indiaan:

INDIANENFEEST. Sportdag 2011 Anne Frankschool Groep 1 en 2. Dit boekje is van: Indiaan: INDIANENFEEST Sportdag 2011 Anne Frankschool Groep 1 en 2 Dit boekje is van: Indiaan: Spelletjes: 1. Speer gooien 2. Indianenpuzzel Indianen laten graag zien wat ze kunnen. Probeer de drie speren zo ver

Nadere informatie

OPDRACHTKAART SPEELS BINGO. Loop met een appel op je lepel zo snel mogelijk van het begin naar het eind. Zorg dat de appel niet van de lepel valt.

OPDRACHTKAART SPEELS BINGO. Loop met een appel op je lepel zo snel mogelijk van het begin naar het eind. Zorg dat de appel niet van de lepel valt. Loop met een appel op je lepel zo snel mogelijk van het begin naar het eind. Zorg dat de appel niet van de lepel valt. Duik met je gezicht in het water en probeer met je mond het snoepje of voorwerp dat

Nadere informatie

Carnavalsschilderij: Doel: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie. Materiaal: Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten

Carnavalsschilderij: Doel: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie. Materiaal: Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten Carnavalsschilderij: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten Leg al materialen klaar Vertel de kinderen dat ze iets over carnaval

Nadere informatie

Paasspeurtocht. Veel plezier!

Paasspeurtocht. Veel plezier! Paasspeurtocht Vier het paasfeest met deze gezellige speurtocht. De kinderen speuren in groepjes op of rondom de school naar grote, kartonnen paaseieren. Op elk paasei staat een opdracht. De opdracht wordt

Nadere informatie

Pietengymles. Kun jij een echte hulppiet worden? Doe de oefeningen en verdien een pietendiploma!

Pietengymles. Kun jij een echte hulppiet worden? Doe de oefeningen en verdien een pietendiploma! Pietengymles Kun jij een echte hulppiet worden? Doe de oefeningen en verdien een pietendiploma! Dit is een gymles in hoeken. De kinderen gymmen in groepjes en wisselen na een minuut of 7 van hoek. Zo hebben

Nadere informatie

Stinkende smullers. Activiteiten. Kinderfeestje - Stinkende smullers (1/8) Korte omschrijving. Bladzijde 1

Stinkende smullers. Activiteiten. Kinderfeestje - Stinkende smullers (1/8) Korte omschrijving. Bladzijde 1 Kinderfeestje - Stinkende smullers (1/8) Stinkende smullers Korte omschrijving Het kinderfeestje sluit aan bij de aflevering De stinkende snackbar. Activiteiten > Eierkoeken versieren > Aflevering kijken

Nadere informatie

1. Eendje naar de overkant In een vijver zie je bijna altijd eenden. Opdracht: spel in tweetallen; blaas de eendjes zo snel mogelijk naar de overkant

1. Eendje naar de overkant In een vijver zie je bijna altijd eenden. Opdracht: spel in tweetallen; blaas de eendjes zo snel mogelijk naar de overkant 1. Eendje naar de overkant In een vijver zie je bijna altijd eenden. Opdracht: spel in tweetallen; blaas de eendjes zo snel mogelijk naar de overkant toe. Materiaal: kleine badeendjes, watertafel 2. Slakkenloop

Nadere informatie

Sport van het jaar 2014-2015

Sport van het jaar 2014-2015 Petanque Sport van het jaar 2014-2015 Materiaal Volgende zaken heb je nodig om petanque te kunnen spelen: Een plein, liefst lang en smal en plat. Een echte officiële petanque-baan maar 3m bij 12m en bestaat

Nadere informatie

sportdag groep 1 en 2 in de vijver Naam:

sportdag groep 1 en 2 in de vijver Naam: sportdag groep 1 en 2 in de vijver Naam: 1. Eendje naar de overkant In een vijver zie je bijna altijd eenden. Opdracht: spel in tweetallen; blaas de eendjes zo snel mogelijk naar de overkant toe. Materiaal:

Nadere informatie

TOP-SAMENWERKINGSSPELEN

TOP-SAMENWERKINGSSPELEN TOP-SAMENWERKINGSSPELEN Wanneer een pestsituatie zich voordoet gaan we uit van de kracht en verantwoordelijkheid van de groep om dit probleem op te lossen. Om de kracht en verantwoordelijkheid van de groep

Nadere informatie

Oudhollandse jubileum spelletjes

Oudhollandse jubileum spelletjes Oudhollandse jubileum spelletjes De jubileumspelletjes worden gespeeld op maandag 4, dinsdag 5 en donderdag 6 juni 2018 in de ochtend. Er moeten telkens minimaal 12 spelen in bedrijf zijn omdat er twee

Nadere informatie

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1:

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1: lesbrieven leerlingen werkblad Lesbrief 1: water verzamelen Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: WATER VERZAMELEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

Van 1 naar 2 en door tot 100. Wat zie je als je klaar bent?

Van 1 naar 2 en door tot 100. Wat zie je als je klaar bent? 2 Van 1 naar 2 en door tot 100. Wat zie je als je klaar bent? 3 Basisschool Goochelshow De basisschoolvoorstelling De Goochelschool van schoolgoochelaar John Negenkerken is sinds de Kinderboekenweek 2005

Nadere informatie

Kasteelrace. Commando E.B/A.V.H.

Kasteelrace. Commando E.B/A.V.H. Kasteelrace Wie? Max. 6 leerlingen Wat heb je nodig? blokken Wat moet je doen? Je gaat samen met de andere horigen een kasteel bouwen voor de kasteelheer. Na het startsein pak je één blok en rent direct

Nadere informatie

De stippelspelen.

De stippelspelen. De stippelspelen Igor gaat naar de Stippelspelen, dé wedstrijd voor gestippelde atleten. Wat is er leuker dan het organiseren van Stippelspelen voor je kleuters? Gewoon op school! Natuurlijk is het leuk

Nadere informatie

We zijn natuurlijk wel sportief, dus zoek een gelijkwaardige tegenstander.

We zijn natuurlijk wel sportief, dus zoek een gelijkwaardige tegenstander. Verdeel je team in twee groepen. Er gaan steeds twee kinderen (van elke groep één) tegen elkaar hinkelen. Wie als eerste het parcours gehinkeld heeft, is de winnaar. We zijn natuurlijk wel sportief, dus

Nadere informatie

Verhuur Volksspelen De Ware Vrienden

Verhuur Volksspelen De Ware Vrienden Verhuur Volksspelen De Ware Vrienden De volksspelen die op de Vlaamse kermis worden gebruikt zijn ook te huur voor andere activiteiten. Prijs: 10 euro per spel, 100 euro waarborg Alle spelletjes moeten

Nadere informatie

Kikkergymles. Kun jij springen als een Kikker? Wie maakt de allergrootste kikkersprong? Oefen het met deze leuke gymles!

Kikkergymles. Kun jij springen als een Kikker? Wie maakt de allergrootste kikkersprong? Oefen het met deze leuke gymles! Kikkergymles Kun jij springen als een Kikker? Wie maakt de allergrootste kikkersprong? Oefen het met deze leuke gymles! Dit is een gymles in hoeken. Het is een echte springles, waarbij allerlei springoefeningen

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl Sorteren kun je leren Leerinhoud: rubriceren, klanken onderscheiden. Materiaal: allerlei voorwerpen en bordjes. Locatie: klaslokaal (eventueel speelplaats). Groepsindeling: individueel. Tijdsduur: 10 minuten.

Nadere informatie

Dit spel is erg geschikt als introductiespel. In dat geval gaan we bij het benoemen van de kinderen uit van hun eigen namen. Je kunt ook kiezen om dit

Dit spel is erg geschikt als introductiespel. In dat geval gaan we bij het benoemen van de kinderen uit van hun eigen namen. Je kunt ook kiezen om dit In een kring van stoelen (bezet met de kinderen) staat één kind met een blinddoek om en een krant in zijn of haar handen. In die kring staat nog een kind zonder bijzonderheden. Deze laatste noemen we Jacob!

Nadere informatie

Activiteitenblad Piratenstrijd

Activiteitenblad Piratenstrijd Activiteitenblad Piratenstrijd Doelgroep: 1, 2, 3 100 min. Inhoud Om uit te maken wie over de beste piraten beschikt, nemen verschillende piratengroepen het tegen elkaar op. Elke groep kan een andere groep

Nadere informatie

Nieuwsbrief Koningsdag 2017

Nieuwsbrief Koningsdag 2017 Nieuwsbrief Koningsdag 2017 De Paasdagen zijn inmiddels geweest. We hopen dat iedereen fijne dagen heeft gehad. Over een week is het alweer Koningsdag. Dit laten we natuurlijk niet zomaar voorbij gaan.

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

HET GROTE WELPEN DOEBOEK SCOUTING HEIDEPARK

HET GROTE WELPEN DOEBOEK SCOUTING HEIDEPARK HET GROTE WELPEN DOEBOEK SCOUTING HEIDEPARK 2018-2019 ERWIN DE SWART Scouting Heidepark Het Grote Welpen Doeboek 2018-2019 Bladzijde 1 Het Avontuur Begint Hier Elk weekend gaan de Welpen (6-11 jaar) van

Nadere informatie

Kinderboekenweek 2012

Kinderboekenweek 2012 Kinderboekenweek 2012 Reis rond de wereld gymles We reizen de wereld rond tijdens de gymles. De kinderen gymmen in groepjes (hoeken) en komen langs verschillende onderdelen. Deze gymles is voor de onderbouw

Nadere informatie

kabouterfeest Sportdag 2002 Anne Frankschool Groep 1 en 2 Dit boekje is

kabouterfeest Sportdag 2002 Anne Frankschool Groep 1 en 2 Dit boekje is kabouterfeest Sportdag 2002 Anne Frankschool Groep 1 en 2 Dit boekje is van: Spelletjes Spel 1: Kabouterballonnen-race Opdracht: Dit spel doen kabouterkinderen heel graag met z n tweeën. In een emmer liggen

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Olympische Spelen 2008

Olympische Spelen 2008 Olympische Spelen 2008 Sportdag voor groep 1 en 2 Naam: Groep: Anne Frankschool Dit jaar zijn de Olympische Spelen. Wij zullen dat ook gaan doen. De kinderen van groep 1 en 2 zullen een kijkje nemen bij

Nadere informatie

Volksspelenkar Handleiding

Volksspelenkar Handleiding Volksspelenkar Handleiding Hoe kan ik de Volksspelenkar ontlenen? Voor de reservatie van het materiaal kan je terecht bij de dienst onthaal & info. De kostprijs van het gehuurde materiaal wordt verrekend

Nadere informatie

De pictogrammen zijn geordend per soort spel. Elke speluitleg heeft dezelfde structuur:

De pictogrammen zijn geordend per soort spel. Elke speluitleg heeft dezelfde structuur: Koningsspelen 26 april 2013 Pictogrammen De pictogrammen zijn geordend per soort spel. Elke speluitleg heeft dezelfde structuur: Het materiaal dat je nodig hebt De plaats waar het spel bij voorkeur gespeeld

Nadere informatie

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar 1. Het feest van de koning Slingers maken gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar Op onderstaande site staan verschillende mogelijkheden om een feestelijke

Nadere informatie

Ruiters van de IJslandse viervoeters

Ruiters van de IJslandse viervoeters Kinderfeestje - Ruiters van de IJslandse viervoeters (1/13) Ruiters van de IJslandse viervoeters Korte omschrijving Het kinderfeestje sluit aan bij de aflevering IJslandse viervoeters. Activiteiten 2.5

Nadere informatie

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord Het spelen van levend ganzenbord Voor het spelen van het levend ganzenbord verdeel je de deelnemers in minimaal twee groepen. Deze groepen spelen het levend ganzenbord tegen elkaar. Het doel van het levend

Nadere informatie

Overzicht en foto s oud Hollands spelen

Overzicht en foto s oud Hollands spelen Overzicht en foto s oud Hollands spelen *Laag tarief: voor organisaties en particulieren uit Weert Hoog tarief: voor overige en bedrijven BINGOMOLEN 1 Bingomolen 1 Ballenbord 75 Ballen Bingoloten Spelregels:

Nadere informatie

-sluipende vossen -Bosgeluiden Volume 1

-sluipende vossen -Bosgeluiden Volume 1 PictoLadderSpel -sluipende vossen -Bosgeluiden Volume 1 Leerdoelen: De leerlingen weten de betekenis van de verschillende pictogrammen over toegankelijkheid in het bos. De leerlingen maken kennis met de

Nadere informatie

11-15 maart. Lekker samen bewegen & spelen!

11-15 maart. Lekker samen bewegen & spelen! 11-15 maart Lekker samen bewegen & spelen! Beweeg 2x30 minuten! Op weekvoordegezondejeugd.nl/2x30minuten vind je een timer waarmee je op ieder moment van de dag 30 minuten kunt bijhouden. Om een voetbalwedstrijd

Nadere informatie

Spelactiviteiten voor groep 1-2: Vertelspel tafel: Spelactiviteiten:

Spelactiviteiten voor groep 1-2: Vertelspel tafel: Spelactiviteiten: Spelactiviteiten: Hieronder heb ik verschillende spelactiviteiten uitgewerkt in het thema de brandweer. Dit zijn verschillende activiteiten die in de kring, in de speelzaal/gymzaal of in de hoeken uitgevoerd

Nadere informatie

Leskaarten muurkaatsen

Leskaarten muurkaatsen Leskaarten muurkaatsen Muurkaatsen Opbouw Spelvormen Muurkaatsen Kaatstennis Flyball Leskaarten muurkaatsen Najaar 2010 Vlot te doen Volop actie!! Maaike Osinga Inhoudsopgave Inleiding...3 Spelregels muurkaatsen

Nadere informatie

Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Zomerspelen

Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Zomerspelen Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Zomerspelen Les 1: vier zomersporten Inleiding: Warming-up Kern: Vier zomersporten Afsluiting: Olympische ringen werpen 5 minuten 30 minuten Olympische waarden: Tijdens de

Nadere informatie

Laat de kinderen ook opzoeken in een woordenboek en/of spreekwoorden boek

Laat de kinderen ook opzoeken in een woordenboek en/of spreekwoorden boek Voorbereiding: Materialen verzamelen Voor de les alles al klaarzetten. De tafels in groepjes van vier zetten zodat je elk proefje eventueel twee keer kan klaar leggen. De werkbladen kopiëren De opdrachtvellen

Nadere informatie

Materiaal: spaghetti, penne (ongekookt!) Materiaal: Tafel, halfvolle fles water

Materiaal: spaghetti, penne (ongekookt!) Materiaal: Tafel, halfvolle fles water Gebruik je mond om 6 pasta penne, aan 1 spaghetti te rijgen. Wie het eerste in de opdracht slaagt, wint het spel. Opgelet je mag je handen niet gebruiken en als de spaghetti breekt, ben je verloren. De

Nadere informatie

Junglegymles. Op expeditie

Junglegymles. Op expeditie Junglegymles Op expeditie Ga je mee? Op expeditie in de jungle? Pak je rugzak maar en vergeet je verrekijker niet. We gaan op pad. Onderweg komen we van alles tegen. Omgevallen boomstammen, een rivier,

Nadere informatie

bijenpad

bijenpad bijenpad Uitleg Loop met de kinderen een bijenpad en ontdek op die manier wat bijen doen en hoe ze leven. Ontdek dit door opdrachten en spelletjes te doen over bijen. Tip Maak groepjes van de klas en laat

Nadere informatie

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start.

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. EERLIJK DELEN EN OPRUIMEN In dit hoofdstuk zijn de activiteiten voor beschreven. Voor begint de Grote Rekendag met een gesprek over de meubels en materialen die in iedere kleutergroep te vinden zijn. Iedere

Nadere informatie

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord Het spelen van levend ganzenbord Voor het spelen van het levend ganzenbord verdeel je de deelnemers in minimaal twee groepen. Deze groepen spelen het levend ganzenbord tegen elkaar. Het doel van het levend

Nadere informatie

Draaiboek. Koningsspelen. Brede school

Draaiboek. Koningsspelen. Brede school Draaiboek Koningsspelen Brede school Inhoud BLZ. Hoofdstuk 1. Groep 1 en 2 2 1.1. Spellen 2 1.2 Tijdschema (tijdschema groep 3 t/ 8 zie pagina 7) 3 1.3 Materialenlijst 3 Hoofdstuk 2. Groep 3 t/m 8 4 2.1

Nadere informatie

Zomerkamp 1999 Welpen/Kabouters Weert Amerika Cartoonday Bosspel. Tijdstip

Zomerkamp 1999 Welpen/Kabouters Weert Amerika Cartoonday Bosspel. Tijdstip Tijdstip Woensdag 11 augustus 1999 14.00 16.00 Georganiseerd door Bart, Hessel en Sharon Speelveld Veld 1 Kermis, bosgebied kampterrein Veld 2 Strategisch spel, bosgebied op kampterrein Indeling 5 groepen,

Nadere informatie

Binnen de minuut. Binnen de minuut. SPEL 1: Gaan vissen. SPEL 2: Blazen maar. Probeer enkel met een rietje jouw beker als eerste

Binnen de minuut. Binnen de minuut. SPEL 1: Gaan vissen. SPEL 2: Blazen maar. Probeer enkel met een rietje jouw beker als eerste SPEL 1: Gaan vissen SPEL 2: Blazen maar Maak beide eerst een vis uit papieren zakdoekjes. Leg je papieren visjes op de startlijn. Probeer enkel met een rietje jouw beker als eerste van de andere kant van

Nadere informatie

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker?

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker? Warming up Shuttle tikkertje warming up met shuttle 1 shuttle en evt. lint(en) voor de tikker(s) Alle kinderen lopen in de zaal, een tikker wordt aangewezen. Deze tikker heeft een shuttle in de hand waarmee

Nadere informatie

Twintig keer fijne motoriek in de gymzaal

Twintig keer fijne motoriek in de gymzaal Twintig keer fijne motoriek in de gymzaal Waslijn ophangen Laat de leerling een berg kleren ophangen op de waslijn. Stel de eis dat ze netjes opgehangen worden. Kan hij of zij zonder hulp de wasknijpers

Nadere informatie

HEKSENSPEURTOCHT. Heksenspeurtocht, maart 2010 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.sotdedobbelsteen.nl

HEKSENSPEURTOCHT. Heksenspeurtocht, maart 2010 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.sotdedobbelsteen.nl HEKSENSPEURTOCHT Met deze speurtocht ben je voor een dag de leerling van een echte heks. Altijd al eens willen weten wat zij doen en kunnen? Dan helpt deze tocht. Je kunt het overal doen maar in het bos

Nadere informatie

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Linda Willemsen www.klasvanjuflinda.nl www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Spelenderwijs rijmen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen

Nadere informatie

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen 1) Voor de kleinste kinderen In de winter kunnen vogels wel wat extra s gebruiken. Met kinderen van alle leeftijden kun je hiermee aan de slag. Dennenappels

Nadere informatie

Studiedag Goed bewegen aan de basis 2013. Estafette vormen

Studiedag Goed bewegen aan de basis 2013. Estafette vormen Studiedag Goed bewegen aan de basis 2013 Estafette vormen Inhoud Algemeen 3 1. Basis estafette 5 Variatie 1 Pendel estafette 5 Variatie 2 Sliert estafette 5 Variatie 3 Strik estafette 6 2. Estafette met

Nadere informatie

Kamphuis De Blokken Baarle-Nassau. Natte Zeskamp (speelveld is een tweetal zijlen aanéén) Natte Zeskamp (1) WATERPISSEN

Kamphuis De Blokken Baarle-Nassau. Natte Zeskamp (speelveld is een tweetal zijlen aanéén) Natte Zeskamp (1) WATERPISSEN Kamphuis De Blokken Baarle-Nassau Natte (speelveld is een tweetal zijlen aanéén) 1. Water pissen 2. Blikstampen 3. Blik over hoofd 4. Sponzen 5. Touwtrekken (met groene zeep) 6. Levend kegelen (buikschuiven)(met

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kunnen onderhands opslaan met een shuttle. - Ze houden het racket vast bij het handvat met de shake-hand greep. Groep 5/6 - Leerlingen spelen

Nadere informatie

Meivakantie 2019: Thema : Oranjekriebels

Meivakantie 2019: Thema : Oranjekriebels Meivakantie 2019: Thema : Oranjekriebels De vakantie duurt van maandag 23 april t/m 3 mei 2019. Het programma is een globale indeling van alle activiteiten die gepland zijn, soms vinden er aanpassingen

Nadere informatie

marathon 1 Aangepast spelenset voor bejaarden Caritas West-Vlaanderen vzw Bosdreef 5 8820 Torhout 050 74 56 22 kb@caritaswest.be

marathon 1 Aangepast spelenset voor bejaarden Caritas West-Vlaanderen vzw Bosdreef 5 8820 Torhout 050 74 56 22 kb@caritaswest.be marathon 1 Aangepast spelenset voor bejaarden Caritas West-Vlaanderen vzw Bosdreef 5 8820 Torhout 050 74 56 22 kb@caritaswest.be Spelwijzer Marathon 1 De zes spelen uit de marathon kunnen afzonderlijk

Nadere informatie

Teamleden: Teamleden: punten totaal. punten totaal

Teamleden: Teamleden: punten totaal. punten totaal Teamleden: Teamleden: Spel Score Spel Score punten totaal punten totaal Hoe ver vliegt Willem Alexander? 2 tjoeks 2 ballen (met afbeelding van Willem Alexander?) tape / lint / pionnen of meetlint om de

Nadere informatie

Actieve voedingsdriehoek: Een gezond gedicht

Actieve voedingsdriehoek: Een gezond gedicht Actieve voedingsdriehoek: Een gezond gedicht Doelgroep: onderbouw - Doelstelling: Kennis maken met de actieve voedingsdriehoek. De verschillende groepen van de actieve voedingsdriehoek leren kennen en

Nadere informatie

Volleybal binnen het basisonderwijs

Volleybal binnen het basisonderwijs Volleybal binnen het basisonderwijs Voorwoord Voor u ligt HET volleybalboek voor het basisonderwijs. Aan de hand van deze uitgeschreven oefenvormen en lessen kunt u als leerkracht stoere, uitdagende volleyballessen

Nadere informatie

KAMPHUIS "DE BLOKKEN" BAARLE - NASSAU ZESKAMP. spel 1 TOUWTJE SPRINGEN

KAMPHUIS DE BLOKKEN BAARLE - NASSAU ZESKAMP. spel 1 TOUWTJE SPRINGEN spel 1 TOUWTJE SPRINGEN Een echte warming-up. Met je gehele groep touwtje springen. Twee personen draaien het touw, de rest springt. In de gegeven tijd zoveel mogelijk sprongen maken (met je team) onafgebroken

Nadere informatie

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen LES 41. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN Groep 3/4: Mikken met touwzwaaien. - De leerling kan al zwaaiend, met de voeten een pittenzakje in een hoepel leggen. Vies en lekkertje. - De loper rent als hij niet

Nadere informatie

Als eerste mag Vlinder op zoek gaan naar de eerste opdracht. Op het plaatje kun je zien waar je moet gaan zoeken.

Als eerste mag Vlinder op zoek gaan naar de eerste opdracht. Op het plaatje kun je zien waar je moet gaan zoeken. Hallo Indianenvrienden Vandaag zijn jullie uitgenodigd hier op het feest van de jarige Vlinder. Wij willen dit samen met jullie vieren en jullie vandaag dan ook omtoveren tot echte indianen. Indianen die

Nadere informatie

Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.

Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda. Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.nl Breukenpizza! 1. Knijpkaart 2. Decimalen 3. Domino 4.

Nadere informatie

Beste ouder, Veel plezier! Fijn dat u wilt helpen bij onze spelletjestocht!

Beste ouder, Veel plezier! Fijn dat u wilt helpen bij onze spelletjestocht! De reuzenkrokodil Spelletjestocht Met stiekeme plannetjes en slimme streken gaat de Reuzenkrokodil op pad, op zoek naar lekkere jongetjes in de stad. Ga je mee, met de Reuzenkrokodil op pad? Deze spelletjestocht

Nadere informatie

Studiedag Goed bewegen aan de basis 2013. Estafette vormen

Studiedag Goed bewegen aan de basis 2013. Estafette vormen Studiedag Goed bewegen aan de basis 2013 Estafette vormen Inhoud Algemeen 3 1. Basis estafette 4 Variatie 1 Pendel estafette 4 Variatie 2 Sliert estafette 4 Variatie 3 Strik estafette 5 2. Estafette met

Nadere informatie

MOEV TROPHY. 1. Opdrachten met materiaal op school

MOEV TROPHY. 1. Opdrachten met materiaal op school MOEV TROPHY Met deze bundel willen we jullie laten kennismaken met teambuilding opdrachten. Deze bundel is opgedeeld in 3 onderdelen. 1. opdrachten met materiaal voorhanden in de sportzaal en op school.

Nadere informatie

OP REIS DOOR HET PALEIS WORKSHOP PROGRAMMA BUITENSCHOOLSE OPVANG. Thema 2 maart & april

OP REIS DOOR HET PALEIS WORKSHOP PROGRAMMA BUITENSCHOOLSE OPVANG. Thema 2 maart & april OP REIS DOOR HET PALEIS WORKSHOP PROGRAMMA BUITENSCHOOLSE OPVANG Den Haag Thema 2 maart & april WIST U DAT? en Op 16 maart is het Nationale Pannenkoekendag. Dit gaan we natuurlijk vieren met het eten van

Nadere informatie

Pasen. Vrolijke paaskaart Leuke kaart om te kleuren die je met Pasen aan iemand kan geven. Bijvoorbeeld je vader, moeder, opa of oma.

Pasen. Vrolijke paaskaart Leuke kaart om te kleuren die je met Pasen aan iemand kan geven. Bijvoorbeeld je vader, moeder, opa of oma. Pasen Hallo, Ik heb me alweer bezig gehouden met pasen en ben voor jullie op zoek gegaan naar leuke knutselwerkjes om thuis te gaan maken.ik hoop dat jullie er veel plezier mee zullen hebben. Zo vind je

Nadere informatie

- 1 touw. - 1 sjaaltje - 2 strepen

- 1 touw. - 1 sjaaltje - 2 strepen proef 1: touwtrekken Samen trekken om te winnen! - 1 touw - 1 vlakke en lange wedst - 1 sjaaltje rijdzone (10 m) - 2 strepen Vorm 2 gelijke teams. Leg het touw op de grond om het speloppervlak duidelijk

Nadere informatie

Lesdeal Koningsdag 2018

Lesdeal Koningsdag 2018 Lesdeal Koningsdag 2018 Groep 4 t/m 8 Koningsdag is een speciale dag in Nederland! Op deze dag, 27 april, is koning Willem- Alexander jarig en viert hij zijn verjaardag met het hele land. Dit heb je waarschijnlijk

Nadere informatie

werkboek groep 4 blok 7 en 8 naam

werkboek groep 4 blok 7 en 8 naam 1 2 3 4 5 6 werkboek groep 4 7 8 9 11 12 naam 10 blok 7 en 8 blok 8 x les xx 8 1 Hoeveel schroeven liggen hier? Vul in.... 2 34 Het konijnenhok x 4 schroeven is... schroeven. Reken uit. 2 groepjes van

Nadere informatie

Sinterklaas Dobbelspel

Sinterklaas Dobbelspel Sinterklaas Dobbelspel Spelregels: Iedereen koopt van te voren 3 of 4 cadeautjes voor een vooraf bepaald bedrag. Tijdens het spel houdt iedereen altijd minimaal 1 cadeautje voor zich. Dus een opdracht

Nadere informatie

Proeven geluid. Wat is geluid? Doel: Met dit proefje ervaar je wat geluid is. Materiaal: -Ballon -Eigen stem

Proeven geluid. Wat is geluid? Doel: Met dit proefje ervaar je wat geluid is. Materiaal: -Ballon -Eigen stem Proeven geluid Wat is geluid? Doel: Met dit proefje ervaar je wat geluid is. -Ballon -Eigen stem Blaas de ballon op en knoop hem dicht. Houd de ballon nu tussen je handen en praat tegen de ballon. Wat

Nadere informatie

Sport en spelletjesdag. Thema: Jungle Groep: 3/4

Sport en spelletjesdag. Thema: Jungle Groep: 3/4 Sport en spelletjesdag Thema: Jungle Groep: / De kinderen leggen op het schoolplein en/of door de school een route af die bestaat uit allerlei onderdelen. De gehele route is in de sfeer van de jungle.

Nadere informatie