Hof van Leudal O N T W I K K E L I N G S V I S I E

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hof van Leudal O N T W I K K E L I N G S V I S I E"

Transcriptie

1 Hof van Leudal O N T W I K K E L I N G S V I S I E

2

3 Hof van Leudal O N T W I K K E L I N G S V I S I E 14 november 2012 Opdrachtgever: IND01-LEU001-05b recrea eve visie.indd Opgesteld door:

4

5 Inhoudsopgave 1. Inleiding pagina 2 2. Kennismaking met Hof van Leudal pagina 4 3. Strategische keuzen pagina 6 4. Visie Hof van Leudal pagina 10 Pijler 1: Doorontwikkeling Hof van Leudal pagina 14 Pijler 2: Verbinding en rela e met recrea eve zones pagina 20 Pijler 3: Parels in de omgeving pagina 22 Pijler 4: Promo e, branding & sectororganisa e pagina 24 Bijlagen 1 Analyse 2 Verantwoording

6 2 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL 1 Hof van Leudal Figuur 1: Hof van Leudal in groter verband

7 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL 3 Inleiding De gemeente Leudal hee zich als doel gesteld de toeris schrecrea eve kwaliteiten van de gemeente te versterken. Meer specifiek stelt de gemeente daarbij de vraag hoe het gebied Hof van Leudal aan toeris sch-recrea eve aantrekkelijkheid kan winnen. Het gebied Hof van Leudal is een zone met recrea eve voorzieningen en ontwikkelingen nabij Roggel en Heythuysen (zie figuur 1). In de nabijheid van het Hof van Leudal bevinden zich aantrekkelijke bosgebieden, waterplassen en tal van toeris sch-recrea eve voorzieningen. Dit is een voortreffelijk uitgangspunt voor de toeris sch-recrea eve ontwikkeling van het Hof van Leudal. De visie die nu voor u ligt beschrij hoe die kansen benut kunnen worden. De visie is geen doel op zich, maar een middel om het Hof van Leudal tot een toeris sch-recrea eve hotspot binnen de gemeente en de regio te maken. De visie is daarmee in de eerste plaats een inspirerend perspec ef voor al aanwezige en nieuwe marktpar jen en voor de gemeente zelf om te komen tot verbeteringen van de kwaliteit van het toeris sch product en nieuwe ini a even. De visie richt zich op de direct betrokken belanghebbenden die bij de ontwikkeling van het Hof van Leudal een rol kunnen spelen, onder andere: gemeente, recrea e-- en horecaondernemers, brancheorganisa es, organisa es voor toeris sche promo e, buurgemeenten en de regio. Veel van deze spelers zijn in het proces van het opstellen van deze visie geraadpleegd. De visie kan worden opgevat als een start van een samenwerkingstraject met deze par jen, op basis van gemeenschappelijk draagvlak voor de visie. De visie beschrij in hoofdstuk 2 de huidige situa e van het Hof van Leudal. Hoofdstuk 3 bespreekt de strategische keuzes die tot de visie hebben geleid. In hoofdstuk 4 wordt de visie uiteengezet aan de hand van vier pijlers.

8 4 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL Kennismaking met Hof van Leudal Centraal in het Hof van Leudal ligt het Recrea- epark de Leistert dat bestaat uit een vijfsterren camping en het park Buitenhof met vakan- ewoningen. Het Recrea epark de Leistert is van grote economische betekenis voor de regio vanwege de toeris sche bestedingen van de bezoekers en de directe werkgelegenheid die het park oplevert. In 2011 telde Recrea epark De Leistert al circa overnach ngen. Met de toename van het aantal vakan e woningen die al is gerealiseerd en nog wordt voorzien neemt het aantal overnach ngen in 2014 verder toe tot zo n per jaar. Het belang van De Leistert voor de regionale economie neemt hierdoor nog verder toe. De camping is de langst bestaande toeris sche voorziening in het gebied. Wat midden vorige eeuw begon als informeel kamperen bij een ven werd in 1960 een gemeentelijke camping en zwemvoorziening. Ruim een halve eeuw later is camping De Leistert uitgegroeid tot een van de grootste kampeervoorzieningen in Limburg. Het grootste aandeel plaatsen bestaat uit toeris sche standplaatsen, die geleidelijk zijn toegenomen ten koste van het aandeel vaste standplaatsen, die bijna als een tweede woning func oneren. In de jaren 90 is er fors geïnvesteerd in een overdekte subtropische zwemvoorziening. De bedrijfsvoering van de camping is sinds 2007 volledig gepriva seerd; de grond van de camping is echter nog steeds eigendom van de gemeente. Aangrenzend aan camping De Leistert liggen twee sportvoorzieningen. Gemeentelijke tennishal met 4 banen. Micosport is een mul func oneel sportcentrum met fitness, squash, wellness en zwemmen. Beide sportvoorzieningen hebben elk afzonderlijk hun private bedrijfsvoering. Van recente datum is het park Buitenhof met luxe vakan ewoningen in boerderijs jl. De Buitenhof grenst aan het terrein van camping De Leistert. Het park bevat momenteel circa 225 vakan ewoningen van verschillende typen. Een nieuwe ontwikkeling met 75 nieuwe woningen is voorzien. De Buitenhof hee behalve een informa ecentrum voor gasten geen eigen voorzieningen. Wel is er een samenwerking tussen de Buitenhof en De Leistert, zodat de voorzieningen van De Leistert in feite voor de gasten van beide complexen ter beschikking staan. Ook is een ontwikkeling voorzien op het terrein van de Buitenhof op de plaats van de voormalige manege, waarbij er nieuwe voorzieningen worden gerealiseerd. 2

9 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL 5 In het zuidwesten van het Hof van Leudal is een ontwikkeling voorzien van een 18 holes gol aan in combina e met een hotel met 80 kamers. De combina e van beide voorzieningen biedt mogelijkheden voor het aanbieden van arrangementen en gezamenlijke marke- ng. De exploita es van het hotel en van de gol aan zullen door afzonderlijk par jen worden gedaan. In het noordoosten van het gebied, rich ng het dorp Neer, ligt het Landgoed Brookberg met een kenmerkende waterplas. De plas en het omliggende terrein zijn in privaat eigendom en niet toegankelijk voor publiek. Op dit moment hee het Landgoed Brookberg geen toeris sch/recrea eve func e. Binnen het gebied ligt het dorp Roggel met circa inwoners. In het centrum van Roggel bevinden zich horeca en winkelvoorzieningen. De afstand van Roggel tot De Leistert en de Buitenhof is betrekkelijk kort. Roggel profiteert in economische zin direct van de verblijfsaccommoda e in de omgeving door de recrea eve bestedingen die in dit dorp plaatsvinden. Hof van Leudal ligt op de overgang van heidelandschap en coulisselandschap. Het landschap in de directe omgeving van De Leistert is overwegend vlak en open en hee de ken- merken van de Brabantse en Limburgse Peel. Op andere plaatsen binnen de gemeente Leudal treffen we andere landschappen aan, die de recreant meer te bieden hebben. Vooral rich ng het oosten is het landschap zeer aantrekkelijk vanwege de aanwezigheid van bosgebieden, stuifzanden, bekenstelsels (het Leudal) en de Maas met zijn steilranden. Het natuurgebied Leudal is hierbij een absoluut hoogtepunt. Op een wat grotere schaal treffen we goed bereikbare trekkers aan als het outletcentrum, het retailpark Roermond en het stadscentrum van Roermond, de na onale parken de Grote Peel, de Meinweg en Maasduinen, A rac epark Toverland en aantrekkelijke stadjes zoals Thorn en Maaseik. In het gebied Hof van Leudal bevindt zich onder andere het industriële bedrijf Alko, dat op korte afstand ten noordwesten van Recrea epark De Leistert ligt. Alko is een sterke en innova eve onderneming en in economische zin belangrijk voor de regio. Het bedrijf ligt vrij dicht bij de toeris sch-recrea eve voorzieningen. Door onder andere de omvang en de verkeersaantrekkende werking is het daarom belangrijk bij de ontwikkeling van het gebied rekening te houden met dit gegeven en de func es zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.

10 6 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL Strategische keuzen Om tot een visie op Hof van Leudal te komen is er een sterkte/ zwakte analyse opgesteld. Een samenva ng van deze analyse is opgenomen in de bijlage. Vanuit de sterkte/zwakte analyses zijn strategische keuzen gemaakt die de basis voor de visie zijn. De belangrijkste strategische keuzen worden hieronder toegelicht: Dat betekent ook dat wordt gekozen voor (gedeeltelijke) transforma e van het campingterrein in plaats van uitbreiding van verblijfsrecrea e op andere loca es. Inspelen op trend wellness, gezondheid, beweging De groei in de vraag naar wellness, gezondheid en beweging biedt de kans het entreegebied van De Leistert (met fitness en tennishal) een kwaliteitsslag te laten maken. Bij verkoop van grond voor deze func es aan een marktpar j ontstaat extra grondwaarde die bijvoorbeeld kan worden ingezet voor de aanpak van de ontsierende tennishal. 3 Inspelen op toename vraag hoogwaardige verblijfsrecrea e We willen de toeris sche trend van meer vraag naar hoogwaardige verblijfsrecrea e benu en. Hiermee kan de trendma ge afname in het kamperen worden gecompenseerd. Daarmee ontstaat tevens de mogelijkheid de ruimtelijke uitstraling van De Leistert een verdere posi eve impuls te geven.

11 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL 7 Ruimtelijke kwaliteitsverbetering inze en als middel In de directe omgeving van De Leistert valt er veel te winnen in termen van het aantrekkelijk maken van de omgeving. De kwaliteit van de omgeving is van directe invloed op de vakan ebeleving en imago van het gebied. In de visie wordt fors ingezet op verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. Bijvoorbeeld door sanering van de tennishal, in het entreegebied van de Leistert of de route naar Roggel. Inspelen op behoe e aan wandel- en fiets- en mountainbikeroutes Wandelen en fietsen zijn de meest ondernomen recrea eve buitenac viteiten; met de demografische tendens neemt deze vorm van vrije jdsbesteding verder toe. Hierop wordt ingespeeld door het routenetwerk uit te breiden en interessanter te maken. Bij het inplannen van de nieuwe routes worden de kwaliteiten van landschap, historische elementen en dorpen benut. Met routes en (moderne vormen van) informa evoorziening kunnen tevens de verborgen bezoekmo even in de omgeving zichtbaar worden gemaakt.

12 8 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL Samenhang in toeris sch aanbod versterken Door eenduidig aanbieden van het diverse toeris sche aanbod en een coördina e tussen de verschillende bedrijfsvoeringen (camping, bungalows, sport, wellness, gol aan) ontstaat een sterker toeris sch product. De visie zet in op samenwerking, coördina e en arrangementen. Tevens zijn goede fysieke verbindingen, bijvoorbeeld tussen gol aan en De Leistert, gewenst. Duurzame ontwikkeling als zakelijk slimme keuze Het aannemelijke scenario voor de toekomst is dat fossiele brandstoffen steeds schaarser worden en de prijzen ervan blijven s jgen. Duurzame energiebronnen worden daarom ook in economische zin een steeds aantrekkelijker alterna ef. Indien duurzame toepassingen een business case blijken, dan hee dit een posi ef effect op de exploita e van de toeris sche ondernemer die kan worden doorberekend aan de toeris sche klant. Daarnaast kan dit bijdragen aan het imago van een slim, innova ef en duurzaam toeris sch gebied. Onderzoeken wijzen uit dat er in het gebied kansen liggen voor het lokaal opwek-

13 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL 9 ken van energie door de in de omgeving aanwezige landbouw, industrie en recrea eve ondernemingen. Gebruik maken van sterke merken in de omgeving Leudal, of Hof van Leudal, hebben landelijk gezien nauwelijks toeris sche bekendheid. De parels in de omgeving, evenals Limburg als toeris sche regio, hebben deze bekendheid wel. In de visie wordt er voor gekozen om strategisch mee te li en op de toeris sche bekendheid van de omgeving. Voor branding en promo e aansluiten bij bestaande organisa estructuren s ch ng voor de VVV ves gingen in de regio. Voor wat betre de informa evoorziening neemt Leudal sinds vorig jaar deel aan de toeris sche informa evoorziening (TIV), zoals deze door SPNL met veel succes is ingevoerd. Hierdoor vindt voortaan in Leudal een goede ontslui ng van toeris sche informa e plaats. Verder is het Promo e Pla orm Leudal opgericht, vindt aanhaking plaats bij de website Liefde voor Limburg en zijn er bij ondernemers op strategische loca es binnen de gemeente Leudal en zogeheten I-punten geopend. Vanwege het gegeven dat deze samenwerking recent is en er ini ële tevredenheid over is gaat de visie er vanuit dat er met deze organisa es (Leisure Port c.q. Promo e Pla orm Leudal) wordt verder gewerkt. Branding en promo e zijn noodzakelijke voorwaarden om in de toeris sche markt herkend te worden. Recent hee de gemeente Leudal met haar partners besloten om de promo etaak met ingang van 1 januari 2013 neer te leggen bij Leisure Port. Het gaat hierbij om de nieuwe organisa e die gaat ontstaan op 1 januari 2013 na samenvoeging van de S ch ng Promo e Noord Limburg (SPNL) en de S ch- ng Toerisme Noord Limburg (STNL); deze laatste organisa e is de overkoepelende

14 10 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL Visie Hof van Leudal Hof van Leudal de exclusieve combina e van diverse overnach ngsmogelijkheden, gelegen in een bos- en waterrijk gebied met excellente mogelijkheden voor ontspanning, wellness en een grote natuurbeleving. Drie buitenplaatsen met een gevarieerd aanbod: van luxe camping tot boerderijwoningen, van natuurbad tot golfresort met alle denkbare luxe. Rondom en ertussen wel een overweldigend landschap van weilanden, bosgebieden, zandverstuivingen en beken. De typische Maasdorpen zijn zeer de moeite waard voor een bezoek. Ruimte, weidsheid en privacy zijn dan ook de sleutelwoorden in Hof van Leudal. Het is een gebied dat nog door veel recreanten ontdekt kan worden. Máár als je er eenmaal bent geweest, ben je verkocht. 4 Iedere buitenplaats kent haar eigen charme en ontspanningsmogelijkheden, van subtropische zwembad tot natuurbad en van luxe kamperen tot comfortabele boerderijwoningen aan de rand van het bos of langs de golfbaan. Hof van Leudal ligt in the middle of everywhere. De snelweg A2 ligt ver genoeg om er geen hinder van te ervaren, maar u rijdt er wel binnen een kwar er naar Roermond en in een uur naar Duisburg of Aken. Maar dichterbij ben je binnen enkele minuten of op de Groote Peel of heerlijk fietsend in het natuurgebied Leudal of langs de Maas.

15 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL 11 De aanwezigheid van voor de toerist interessante parels in en om het gebied bieden een uitgelezen kans voor de door de gemeente en ondernemers gewenste toeris sch-recrea eve doorontwikkeling van het gebied. Deze parels zijn echter soms onbekend en kennen weinig onderlinge samenhang. Daardoor herkent de bezoeker van het gebied deze niet goed en koppelt de bezoeker ze ook niet aan het Hof van Leudal. De visie kan tot uitvoering worden gebracht door een gezamenlijke inzet en de (toeris sch-recrea eve) ondernemers op de volgende onderdelen: Voortze en en versnellen van de reeds (maar voorzich g) in gang geze e kwan ta eve en kwalita eve ontwikkeling van het aanbod. Verbeteren van de samenhang in het aanbod. De kwaliteiten van het gebied beter te promoten bij de poten ële doelgroepen.

16 12 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL De kansen die er zijn voor de toeris schrecrea eve doorontwikkeling kunnen worden benut door in te ze en op een viertal pijlers. Pijler 1 is het Hof van Leudal zelf met zijn voorzieningen. Deze pijler zorgt er voor dat bezoekers (met name de verblijfsrecreant) naar het gebied komen. De ondernemers in het gebied geven aan dat zij in willen ze en op een bepaalde lifestyle, zonder uitslui ng van bepaalde doelgroepen. Typerende thema s zijn hoge kwaliteit van de voorzieningen, wellness, beleving, en rust (voor uitwerking van dit profiel zie verder). De voorzieningen in het Hof van Leudal kunnen sterker op deze thema s geënt worden. Vervolgens kan dit als een helder concept worden gecommuniceerd. Pijler 2 is de directe omgeving van het Hof van Leudal (op wandel- en fietsafstand), bestaande uit een fijnmazig netwerk van kleinschalige, aantrekkelijke landschappen en toeris sch-recrea eve voorzieningen. In de directe omgeving zijn tal van ac viteiten te ondernemen, met de nadruk op vriendelijk, toegankelijk, ac ef maar ook relaxed, aangenaam. Voorbeelden hiervan zijn wandelen in de bossen van het Leudal, een strandje aan de Maas, bezoek aan de fraaie Maasdorpen. De omgeving leent zich er voor dat gasten vaker en meer vanzelfsprekend gebruik maken van de toeris sch-recrea- eve voorzieningen binnen de gemeente.

17 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL 13 Pijler 3 bestaat uit de bekendere grote publiekstrekkers die op goed bereikbare (auto en fiets) afstand van Hof van Leudal liggen. Door deze voorzieningen, variërend van de grote na onale parken tot de stad Roermond, maar zelfs ook Maastricht en Aken, in de gebiedsprofilering te koppelen aan Hof van Leudal vergroot je de bekendheid van het gebied en de aantrekkelijkheid voor de toerist. Zichtbaar wordt dat Hof van Leudal een grote varia e aan toeris sch-recrea eve a rac es (all weather) biedt en er elke dag wat anders te doen is. Pijler 4 is de sleutel voor de ontslui ng van de eerste drie pijlers: de branding en promo e van het gebied. In feite is er al heel veel kwaliteit, en is het de kunst om die in een heldere boodschap aan de poten ële (verblijfs)toerist te communiceren. De poten ële toerist zoekt een verblijfsaccommoda e in Limburg, vindt Hof van Leudal, ziet een gevarieerd aanbod van mogelijkheden, zowel in de directe omgeving als op bereikbare afstand en plaatst een boeking. Aangekomen op de plaats van bestemming, via een aantrekkelijke route, tre hij voorzieningen aan die waarmaken wat beloofd werd, en is er heldere informa e en tal van arrangementen over de mogelijkheden in de omgeving. Bij het verkennen van de omgeving en het bezoeken van a rac es wordt het de toerist zo makkelijk mogelijk gemaakt; publieke en private partners werken samen om het beeld van Hof van Leudal voortdurend te beves gen en het aanbod laagdrempelig ter beschikking te stellen.

18 14 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL Doorontwikkeling Hof van Leudal Pijler 1 De eerste pijler hee direct betrekking op de kwaliteit van het gebied Hof van Leudal en de daarin gelegen voorzieningen. Dit is de directe omgeving van de recreant of toeris sche gast en zijn beleving ervan is daarom zeer bepalend voor zijn waardering van de vakan e of kort verblijf. De visie zet in op een ontwikkeling van het Hof van Leudal die leidt tot een verbreding van het aanbod en meer kwaliteit. DE LEISTERT BROOKBERG In het Hof van Leudal zien we het (poten ële) aanbod in drie zones geconcentreerd. De eerste concentra e is de zone De Leistert, met de camping, vakan ewoningen en de sportvoorzieningen. GOLFBAAN Op termijn wordt de gol aan met het hotel een tweede concentra ezone. De derde zone waar toeris sch-recrea ef aanbod tot ontwikkeling kan komen is landgoed Brookberg en omgeving. Zoals gesteld hee het Hof van Leudal enorm veel ontwikkelingsmogelijkheden maar dan zijn er nog wel diverse opgaven te vervullen. Figuur 2: Hof van Leudal Concrete ontwikkelingsopgaven in het Hof van Leudal zijn:

19 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL 15 Algemeen 1. Verwijzing naar het gebied kan worden verbeterd door goede en aantrekkelijke bewegwijzering vanaf de regionale ontslui- ngswegen en vanaf de A2 en A73. Dit kan er tevens aan bijdragen dat het vakan egevoel al op de route naar de vakan ebestemming ontstaat. Van belang hierbij is dat de gasten via een toeris sch interessante route De Leistert benaderen. Bijvoorbeeld via de N273 (Napoleonsweg) en Brookberg in plaats van de route Leveroy- Heythuysen-Roggel. Bij de entrees van het gebied kunnen fraai vormgegeven aanduidingen bewerkstelligen dat het Hof van Leudal meer als eenheid wordt ervaren. 2. Een goede verbinding tussen de Gol aan en De Leistert (Strubben) om op deze wijze de voorzieningen in beide concentra egebieden over en weer goed bereikbaar te maken. Het betre een langzaam verkeersverbinding, waaronder ook elektrische (en zo mogelijk duurzaam opgeladen) voertuigen zoals golfcarts. 3. Het creëren van robuuste bosstructuren die meer samenhang brengen tussen het verschillende (nog te ontwikkelen) recrea eve aanbod en de aanwezige groengebieden. 4. Verder verbeteren en opwaarderen van bestaande routes en het toevoegen/ creëren van meer toeris sche aantrekkelijke routes in navolging van bijvoorbeeld de wandelroutes Roggel - Neer - Heibloem. Wandelen fietstochten rondom het Hof van Leudal worden interessanter wanneer meer varia e in landschap wordt ondervonden. Een afwisseling in de route door bossen naar het open coulisselandschap is hiervan een voorbeeld. 5. Aanleg van een transferium voor mensen die per auto aankomen en een dagtocht per fiets of wandelend in het gebied willen maken. Het transferium wordt een nieuw herkenningspunt in het gebied, door middel van een landschappelijk ontwerp. De inrich ng van het transferium is duurzaam door het gebruik van veel groen en duurzame materialen. Bij het transferium kan een uitkijktoren worden gerealiseerd die tevens als landmark voor het gebied dient. Voor een loca e van het transferium gelden criteria, zoals de nabijheid van interessante wandel- en fietsgebieden, goede bereikbaarheid per auto, aanwezigheid van horeca- en informa evoorzieningen. Op basis van deze criteria zijn zowel het Bezoekerscentrum Leudal als de Leistert geschikte loca es. Ook is het mogelijk om op beide loca es twee kleinschaligere transferia te realiseren. 6. Uitbreiding van toeris sche dienstverlening en horeca gekoppeld aan de wandel- en fietsroutes en de dorpen. Routes worden voor de wandelaar of fietser interessanter als er onderweg iets valt te beleven of te consumeren. Het gaat hier om par culier ini a ef dat de kansen van de lokale toeris sche markt exploreert. 7. De aanleg van een mountainbikeroute in de directe omgeving van De Leistert. Mountainbiken is een populaire sport en het ontbreken van een route wordt door veel gasten van De Leistert als een gemis ervaren. 8. Onderzoek naar business cases voor de toepassing van duurzame energie in de toeris sch-recrea eve concentra ezones van Hof van Leudal. Duurzame energiebronnen dienen op lange termijn te resulteren in een rendabele investering en tevens bij te dragen aan een posi ef imago van het gebied. Lokale kansen op duurzame toepassingen liggen er bij de in het gebied aanwezige landbouwbedrijven, industrie en toeris sche ondernemingen, waarbij energiestromen onderling kunnen worden uitgewisseld. Met name de levering van restwarmte en CO2 aan tuinders en de levering van biogas vanuit de veehouderij is kansrijk.

20 16 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL De Leistert 9. Verbetering van de uitstraling van het entreegebied bij de camping en sportvoorzieningen. In het bijzonder is het belangrijk het aanzicht van de tennishal te verbeteren. 10. Toevoeging van en/of transforma e van de spor unc es naar nieuwe concepten op het gebied van sport, gezonde leefs jl en wellness. De exacte invulling van de concepten is a ankelijk van marktvraag en de kansen die private investeerders zien. De concepten kunnen zowel een interessant aanbod zijn voor bestaande gasten in het Hof van Leudal als op eigen kracht nieuwe doelgroepen aanspreken. 11. Intensivering van de samenwerking tussen de diverse exploitanten van de voorzieningen. De samenwerking hee onder meer betrekking op: promo e, arrangementen, evenementen, openings jden, uitstraling. 12. De ingeze e kwaliteitsslag op het campingterrein con nueren. Hiertoe behoort een geleidelijke afname van vaste standplaatsen met rommelige uitstraling. De kampeermarkt is al jarenlang aan het afnemen, omdat het vakan egedrag van mensen zeer divers is geworden: Eén en dezelfde persoon onderneemt zowel stedentrips, doet een lange afstandswandeling, geniet van een zonvakan- e of deelt een huisje met vrienden. Bij dit gedrag past het bezit van een caravan steeds minder goed. Vanuit deze ontwikkeling is een func everandering van een deel van het terrein van kamperen naar vakan ewoningen kansrijk, onder de voorwaarde dat de vakan e-woningmarkt dit kan opnemen. Voorzich gheid is geboden, omdat weliswaar het aantal overnach ngen in vakan ewoningen in Limburg een s jgende trend hee, maar het aanbod van woningen nog harder is gestegen. Een andere interessante op e is om op een deel van het terrein nieuwe vormen van kamperen die in de markt in opkomst zijn te introduceren: bijvoorbeeld een huuraanbod van ruime en luxe ingerichte tenten op grote plaatsen en in een natuurlijk aangeklede omgeving ( glamping, als samentrekking van glamorous en camping ). De glampingformule is een nieuw soort aanbod dat past bij toeris sche trends als vraag naar comfort en func onaliteit. In Europa (onder andere in Nederland, Frankrijk. Italië en Kroa ë) zijn er steeds meer voorbeelden van dergelijke luxe kampeerarrangementen met bijbehorende prijsstelling. Pijler

21 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL Het gebied rond de huidige visvijvers is eveneens een zeer geschikte loca e voor glamping of voor verblijfsvormen als kleinschalige lodges. Voor een ontwikkeling in deze rich ng zal voor de visvijver, die intensief door sportvissers wordt gebruikt, een alterna ef moeten worden gevonden. De visvijver past goed in het gebied ten westen van de Leistert, waar een func everandering rich ng natuur en extensieve recrea e is voorzien (zie punt 14). Om de pragma sche reden van grondeigendom is een denkbare loca e ook de grond ten noorden van de camping en ten zuiden van de Kunnenweg, dat in eigendom van de gemeente is. 14. Voor het gebied ten westen van de Leistert is een func everandering rich ng natuur en extensieve recrea e gewenst. Er ontstaat dan een robuuste natuur- en landschapsontwikkeling die loopt vanaf de gol aan, via dit gebied naar Landgoed Brookberg en die dus het gehele Hof van Leudal beslaat. Een natuurontwikkeling in dit gebied vormt tevens een groene buffer waardoor de recrea efunc- e van de Leistert en de industriële func e van Alko goed naast elkaar kunnen bestaan. 15. De route naar Roggel aantrekkelijker maken, door herinrich ng/opknappen van de openbare ruimte en het faciliteren van de ves- ging van recrea eve func es aan deze route zoals een kinderboerderij, (pony)manege en horeca. 16. Aantrekkelijker maken van het dorpshart van Roggel. De stedenbouwkundige ruimte is goed te noemen: er is sprake van goede wanden en een mooie pleinmaat. Er dient echter een betere scheiding te zijn tussen verblijfsgebied en verkeersgebied, zodat het aantrekkelijker wordt voor de ondernemers om terrassen en uitstallingen te plaatsen die zorgen voor een levendiger en gezelliger beeld. Verder kunnen ac viteiten de levendigheid en aantrekkelijkheid bevorderen: markten, muziek, sport en spel enzovoorts. Ondernemers en hun organisa es nemen hier nu al een trekkersrol in. De gemeente kan door middel van een goede ruimtelijke inrich ng de juiste randvoorwaarden hiervoor te geven.

22 18 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL De gol aan en hotel Pijler Gol aan met hoge landschappelijke kwaliteit en goede bespeelbaarheid voor hoge en gemiddelde handicap spelers. 19. Open karakter van de gol aan, waarin naast het bestaan van een golfclub er een sterke oriënta e is op greenfeespelers, clinics en semi-openbare ac viteiten. 20. Hotel met aandacht voor architectuur en interieur. 21. Landgoedontwikkeling, duur en dun (zeer lage dichtheid) wonen, als financiele drager voor natuurontwikkeling. 22. Landgoedontwikkeling, duur en dun (zeer lage dichtheid) wonen, als financiele drager voor natuurontwikkeling

23 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL 19 Brookberg 23. Realisa e van kleinschalig openbaar dagstrand, ook als alterna eve zwemplek voor de gasten van de Leistert en de Buitenhof Eenvoudige horeca van beperkte omvang Mogelijkheid openhouden voor kleinschalige training- en zorgac viteiten in de sfeer van bezinning, re-integra e. 26. Mogelijkheid openhouden voor ac- eve outdoor ac viteiten in combina e met avontuurlijk kamperen. 27. Lange termijn: natuurontwikkeling via uitbreiding van het bosareaal in noordwestelijke rich ng, zodat een betere verbinding ontstaat met de Heldense bossen.

24 20 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL Verbinding en rela e met recrea eve zones Pijler 2 De toerist wordt in Leudal verrast door afwisselende landschapstypen, met ieder hun eigen kwaliteiten. Van noordnoordwest naar zuidoost treffen we achtereenvolgens aan: Heide-ontginning: de voortze ng van de Peel Coulisselandschap: openheid afge wisseld met boomgroepen en struiken De bossen van Leudal Het maaslandschap: steilranden, water en mooie natuur Aan deze landschapstypen zijn ook interessante recrea eve zones te koppelen. We treffen de intensieve dagrecrea e, het Hof van Leudal, aan op de overgang van de heideontginning en het coulisselandschap. Het landschap is hier minder gevoelig voor intensieve recrea- eve voorzieningen. 2 4 Figuur 3: Recrea eve totaal visie

25 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL 21 Natuurontwikkeling en extensieve recrea e (wandelen, fietsen, ontdekken) treffen we aan in de bossen van Leudal. Waterrecrea e en aantrekkelijke dorpen vinden we langs de Maas. De kwaliteiten van de recrea eve zones zijn niet al jd direct zichtbaar. Wanneer ze door de gasten van Hof van Leudal eenmaal zijn ontdekt geven zij een posi eve beleving. Vanuit de Leistert is het de moeite waard om de Maasdorpen te leren kennen, om te wandelen in de bossen van Leudal of vanuit de recep e een bootje te kunnen huren voor op de Maas. Een interessant aanbod van arrangementen is een goed instrument om gasten in de omgeving te laten recreëren, waardoor ook de toeris sche bestedingen in deze omgeving terecht komen. Daarnaast kan het ontdekken van de omgeving aangemoedigd en gefaciliteerd worden. Informa e voorziening, via tradi onele en digitale media, speelt hier een centrale rol in. Verder is het een idee om via de bestaande knooppuntenroutes meer thema sche routes te koppelen. Het verbinden van de aanwezige watermolens, een route langs de prach ge beken, een route om de Maasdorpen te verkennen zijn hier voorbeelden van. Concrete ontwikkelingsopgaven vanuit visie Hof van Leudal zijn daarom: Opnemen van deze kwaliteiten in alle informa e over en promo e van Hof van Leudal Daar waar dat vanuit het Hof van Leudal nodig of wenselijk is fysiek verbeteren van de ontslui ngen en rela es met de omliggende land schappen en voorzieningen Verbeteren van de informa evoor zieningen over deze kwaliteiten voor de gasten van het Hof van Leudal en het uitwerken van thema sche routes. Het aanbieden van arrangementen vanuit het Hof van Leudal, waarmee op tal van uiteenlopende manieren de omgeving kan worden ontdekt en beleefd. Bijvoorbeeld door GPS wal king in de bossen, het huren van een boot of surfplank voor op de Maas of alterna eve (elektrische) vervoers middelen.

26 22 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL Parels in de omgeving Pijler 3 Midden Limburg, en dus ook het Hof van Leudal, ligt centraal in een Euregionale omgeving, met binnen een één-uurs autoafstand diverse toeris sch-recrea eve trekkers van formaat. We noemen dit de parels in de omgeving, Met deze parels is er vanuit het lokale niveau Leudal geen of slechts geringe bemoeienis; hun aanwezigheid vormt echter een zeer aantrekkelijke omstandigheid die het toeris sch product van het Hof van Leudal interessanter maakt. De parels staan aangegeven in figuur 4 en kunnen worden onderverdeeld in hetgeen zij te bieden hebben: Stad/cultuur/shopping Roermond (Centrum, Designer Outlet Center) Maastricht Venlo (Centrum, Maasboulevard) Duisburg Emscherpark Aachen (Historisch centrum) Maasmechelen (Maasmechelen Village) Figuur 4: Gemeente Leudal in groter verband

27 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL 23 Natuur Leudal Meinweg Grote Peel Maasduinen Meinweg Brachter Wald Maasplassen Waterrecrea e Maasplassen Historische stadjes Thorn Maaseik In de toeris sche markt hebben in de regel regio s naamsbekendheid. Voor Hof van Leudal is dit de regio Limburg. Een van de typerende kenmerken van Limburg is de ligging in de Euregio en de daarin gelegen toeris sche/recrea eve trekkers. In de marke ng en communica e dient deze regionale toeris sche kracht onder de aandacht te worden gebracht. Concrete ontwikkelingsopgaven vanuit visie Hof van Leudal zijn daarom: Opnemen van deze kwaliteiten in alle communica e over promo e van Hof van Leudal A rac eparken Toverland, Sevenum Kasteeltuinen, Arcen Gaia Park, Kerkrade Mondo Verde, Landgraaf SnowWorld, Landgraaf

28 24 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL Promo e, branding & sectororganisa e Promo e en branding De toeris sche kwaliteit van Hof van Leudal hee niet alleen betrekking op de inhoud van het aanbod, maar ook op de wijze waarop dit in de markt wordt gezet. Hierop hee de vierde pijler van de visie betrekking: promo e en branding alsmede de daarvoor benodigde organisa e / samenwerking. Branding gaat daarbij over het imago van het gebied, en promo e gaat over de wijze waarop dat imago in de markt wordt gezet. De volgende kenmerken kunnen worden gebruikt om het imago van Hof van Leudal in te kleuren: Een op (intern)na onale schaal rela ef nog onbekend gebied in Limburg waarin bijzonder veel te ontdekken valt Uiteenlopende voorzieningen die diverse doelgroepen aanspreken Verschillende plaatsen hebben hun eigen charme: van subtropisch zwembad tot natuurbad en van glamping tot luxe boerderijwoningen aan de rand van het bos of langs de golfbaan Een kernzone (Hof van Leudal) met kwalita ef hoogstaande verblijfsrecrea e en daarbij passende voorzieningen en func es in de sfeer van wellness, gezondheid en dergelijke Een omgeving met rust, ruimte en groen Een gevarieerd stedelijk aanbod en ac eve vormen van vrije jdsbesteding onder handbereik De naam Hof van Leudal kan met bovengenoemde kenmerken worden geladen. Een hof dat rust en groen biedt; rust ten opzichte van de drukte van de stad; een hof dat te ontdekken valt enzovoorts. Door verdergaande samenwerking in de sector kunnen de ondernemers en de gemeente tezamen dit imago benu en in de communica e en de promo e van het gebied. Dat betekent dat alle betrokken partners er zorg voor dragen dat in gezamenlijke en individuele promo e de bovenstaande kenmerken voortdurend benadrukt worden. Promo e begint bij het interesseren van de (verblijfs)toerist die een bezoek aan Limburg overweegt. Om in Limburg geïnteresseerde toeristen in het Hof van Leudal te laten boeken zijn doorslaggevend de vindbaarheid op internet via zoekmachines, de presenta e via Pijler 4

29 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL 25 eigen websites en bookingsites en de waardering die gasten op het internet prijsgeven. Dit traject is in gang gezet via het Promo e Pla orm Leudal dat recent in samenwerking met de S ch ng Promo e Noord Limburg is opgezet. Wanneer een verblijfstoerist eenmaal in het Hof van Leudal is aangekomen dienen de verwach ngen, het imago waargemaakt te worden en de promo e voortgezet en geconcre seerd te worden. De promo e op dit niveau richt zich op het organiseren en onder de aandacht brengen van evenementen, arrangementen en bezoekmo even in de directe omgeving. Aanbieden van meer lokale arrangementen. Aantrekkelijke horeca en andere bezoekmo- even in het gebied zelf. Samenwerking tussen diverse private exploita es in het gebied de Leistert en (toekoms g) hotel en gol aan, bij voorbeeld door het aanbod van arrangementen. Informa evoorziening (door middel van website en digitale panelen is hiermee een belangrijke stap gezet. Ontwikkelingen in ICT bieden voortdurend nieuwe mogelijkheden) Organisa e Lokaal dient de samenwerking binnen de sector gericht te zijn op een con nue ontwikkeling van de het toeris sch product en bijbehorende dienstverlening. Het op onderdelen verbreden van de samenwerking met de nabij gelegen gemeente Peel en Maas ligt hierbij voor de hand. Voor het recent opgerichte Promo e Pla orm Leudal is hier een belangrijke opdracht weggelegd. Op de volgende aspecten kan door sectorsamenwerking winst worden geboekt:

30

31 Bijlagen

32 28 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL Sterktes Vakan ebungalows van goede kwaliteit Analyse Vijfsterren camping met breed aanbod aan voorzieningen Bekendheid van de verblijfsvoorzieningen Sterke en diverse trekkers (parels) binnen 1 uur autoafstand Zwaktes Onduidelijk imago / geen bekendheid van Hof van Leudal Zwakke samenwerking tussen de verschillende voorzieningen bij De Leistert; versnipperd management Kwaliteit entree en directe omgeving De Leistert Verouderde tennisvoorziening / indoor tennis moeilijk exploitabel te krijgen Gebrek aan c.q. onzichtbaarheid bezoekmo- even in het Hof van Leudal Aanduiding (bewegwijzering) Hof van Leudal Toeris sch

33 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL 29 Kansen Toename aan wellness recrea e Toenemende vraag naar hoge kwaliteit verblijfsrecrea e Ontwikkeling buitenrecrea e en vraag naar gevarieerde netwerken en routes Geschiedenis van de streek, verhalen Ini a ef sectorale samenwerking Bedreigingen Trendma ge afname kamperen Samenwerking komt niet in gewenste mate tot stand waardoor gebied niet als één geheel in de markt gezet kan worden

34 30 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL Sterktes Analyse Gevarieerd landschap met beken, bossen, steilranden, terrassen. Molens, watermolens, kastelen. Maasdorpen. Maas. Zwaktes Mindere kwaliteit grootschalige landschap rich ng de Peel. Gebrek aan ruimtelijke kwaliteit rond het gebied De Leistert. Mindere kwaliteit niet-maasdorpen (waaronder Roggel). (Langzaam verkeersroute) naar Roermond. Ruimtelijk

35 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL 31 Kansen Landschaps- en natuurontwikkeling in combina e met rode ontwikkelingen (kostendragers). Alterna eve en nieuwe (gevarieerde) routes. Bedreigingen Grootschaligheid bij doorontwikkeling Buitenhof. Toename grootschalige intensieve veehouderij in het buitengebied.

36 32 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL Verantwoording

37 ONTWIKKELVISIE HOF VAN LEUDAL 33 De visie is in de periode van april tot en met september 2012 tot stand gekomen in een proces met wisselwerking tussen de gemeente Leudal, adviseurs, ondernemers en andere belanghebbenden. Het bestuurlijk opdrachtgeversteam van de gemeente bestond uit de portefeuillehouders: Paul Vogels (Projectwethouder) Joerie Minses Het ambtelijk projec eam van de gemeente bestond uit: Robert Wilms (projectleider) Bas Schinck (beleidsmedewerker Economische Zaken) Chantalle Storms (Planontwikkelaar) Lei Goertz (beleidsmedewerker ruimtelijke ontwikkeling) Verder zijn in het proces de volgende personen geraadpleegd: Roger van den Boom (Arbor Projecten) Fritz van Ha em (Voorzi er Promo e Pla orm Leudal) Dré Heijen (Vastgoedmanager gemeente Leudal) CorHermans (Directeur Micosport) Ton Kockelkorn (Directeur Limburg Resorts) Ilse Lenders (Directeur S ch ng Promo e Noord Limburg) Marcel van Oeteren (Directeur Recrea epark de Leistert) Giel Polman (Directeur VVV Midden Limburg) Jo Smolenaars (wethouder gemeente Leudal) Pieter Theelen (Directeur Theelen Detailhandelsgroep) Peter Vullers (Voorzi er ondernemersvereniging Roggel en Neer) De visie is opgesteld door de een team van adviseurs van de bureaus H&S Adviseurs en NieuwBlauw: Peter Smaal (H&S Adviseurs) Germain Bakker (H&S Adviseurs) Sander Klein Obbink (NieuwBlauw) Ingmar Bisschop (NieuwBlauw)

38

Camping De Heldense Bossen

Camping De Heldense Bossen WELKOM OP Camping De Heldense Bossen Maasplassen Land van Peel en Maas De camping ligt in het hart van het land van Peel en Maas, een landelijk gebied in Noord- en Midden Limburg waar nog rust en ruimte

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

EEN WOONWIJK MET WATERVINGERS

EEN WOONWIJK MET WATERVINGERS wurck architectuur stedenbouw landschap EEN WOONWIJK MET WATERVINGERS Aan de rand van komt de nieuwe woonwijk. Het stedenbouwkundig plan, met watervingers als organiserend middel, trekt de landschappelijke

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

Boekels Ven herontwikkelingsperspectief. Welkom

Boekels Ven herontwikkelingsperspectief. Welkom Welkom Boekel,26 januari 2016 Programma - Terug blik het grotere geheel - Herontwikkelingsperspectief Chris van Grinsven - Toelichting ontwikkelingsscenario s Ad Tielemans - Vragen / Gedachtewisseling

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar

Toeristische visie Regio Alkmaar Toeristische visie Regio Alkmaar Conceptvisie en uitvoeringsagenda Proces Toeristische visie Wat Wanneer 1. Start met de Regio Alkmaar Februari 2. Eerste Regioavond 5 maart 3. Stakeholderbijeenkomst 1

Nadere informatie

VELUWEKROON TOERISTISCH RECREATIEVE AMBITIES

VELUWEKROON TOERISTISCH RECREATIEVE AMBITIES VELUWEKROON TOERISTISCH RECREATIEVE AMBITIES TOERISTISCH RECREATIEVE AMBITIES IN OPDRACHT VAN PROVINCIE GELDERLAND UITGEVOERD DOOR LAND-ID AANLEIDING EN DOEL In de Stuurgroep Veluwekroon van oktober 2012

Nadere informatie

Energie voor Natuur Integraliteit als uitgangspunt

Energie voor Natuur Integraliteit als uitgangspunt Energie voor Natuur Integraliteit als uitgangspunt Natuurontwikkeling Natuurvriendelijk agrarisch gebruik Duurzame energieopwekking Integraliteit als uitgangspunt De energietransi:e vraagt ruimte van onze

Nadere informatie

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010 Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid 2011-2014 Welkom in Veendam 3 December 2010 Recreatief & Toeristisch beleid 1. Introductie 2. Recreatief en Toeristisch Product Veendam 3. College Programma

Nadere informatie

Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken

Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken Onderzoek naar de bekendheid en het imago van Nationaal Park (Utrechtse) Heuvelrug - oktober 2017 De hele Heuvelrug, van Gooimeer tot Grebbeberg,

Nadere informatie

In deze fase ze en we de kennis en nieuwsgierigheid om in een bewuste smaakbeleving. Het bewust proeven en de beleving delen met anderen staat hierin

In deze fase ze en we de kennis en nieuwsgierigheid om in een bewuste smaakbeleving. Het bewust proeven en de beleving delen met anderen staat hierin De Koffiekeuken gee koffie haar welverdiende podium. Le erlijk en figuurlijk in de vorm van onze bar. Als baris zijn we haar medespelers. We nemen het publiek mee in onze informa eve, smakelijke en vermakelijke

Nadere informatie

PRESENTATIE. Introductie. Publiek domein. Nijmegen. Ontwerpvoorstel. Conclusies INTRODUCTIE - PUBLIEK DOMEIN - NIJMEGEN - ONTWERPVOORSTEL - CONCLUSIES

PRESENTATIE. Introductie. Publiek domein. Nijmegen. Ontwerpvoorstel. Conclusies INTRODUCTIE - PUBLIEK DOMEIN - NIJMEGEN - ONTWERPVOORSTEL - CONCLUSIES NIJMEGEN CENTRAAL! Een nieuw ontwerpconcept voor de stationsomgeving van Nijmegen Koosje Vingerling - P5 PresentaƟe - 12 April 2011 1 PRESENTATIE Introductie Publiek domein Nijmegen Ontwerpvoorstel Conclusies

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

Eijsden. Economische activiteit

Eijsden. Economische activiteit Eijsden Eijsden Eijsden is met ruim 8000 inwoners de grootste kern van de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Deze fusiegemeente, die in 2011 ontstond, bestaat verder uit 14 andere kernen, en 25 gehuchten

Nadere informatie

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl)

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Etten-Leur (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Introductie Etten-Leur is een middelgrote gemeente in Brabant, gelegen ten westen van Breda. De gemeente bestaat uit één kern van ruim 40.000 inwoners. Door

Nadere informatie

Strategische Visie Toerisme Parkstad Limburg. 17 maart 2009 Jos Vollebregt

Strategische Visie Toerisme Parkstad Limburg. 17 maart 2009 Jos Vollebregt Strategische Visie Toerisme Parkstad Limburg 17 maart 2009 Jos Vollebregt Aanleiding Toerisme in Parkstad sterk in ontwikkeling (75% groei 2002-2006) Vele plannen en ideeën om het toerisme verder te versterken

Nadere informatie

Villa Vallonné. Prijs ,- Excl. BTW. Kavel vanaf ,- excl. BTW V.O.N. of te huur vanaf 6.800,- per jaar

Villa Vallonné. Prijs ,- Excl. BTW. Kavel vanaf ,- excl. BTW V.O.N. of te huur vanaf 6.800,- per jaar Villa Vallonné Prijs 249.500,- Excl. BTW. Kavel vanaf 85.000,- excl. BTW V.O.N. of te huur vanaf 6.800,- per jaar Omschrijving NIEUW MODEL Eerste stenen woning op DroomPark Maasduinen! Villa Vallonné,

Nadere informatie

Haalbaarheidsstudie Hoogwaardige snelle fietsroute Oost-West

Haalbaarheidsstudie Hoogwaardige snelle fietsroute Oost-West Haalbaarheidsstudie Hoogwaardige snelle fietsroute Oost-West Gemeente Leudal en Roermond Inloopavonden 30 en 31 januari Welkom! Welkom op de eerste inloopavonden voor de haalbaarheidsstudie Hoogwaardige

Nadere informatie

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid,

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid, Transformatie van de woningvoorraad Een afname van het aantal huishoudens heeft gevolgen voor de woningvoorraad. Dit geldt ook vergrijzing. Vraag en aanbod sluiten niet meer op elkaar aan. Problemen van

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland. Ben Brink, wethouder Dennis Kramer, adviseur Ruimte

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland. Ben Brink, wethouder Dennis Kramer, adviseur Ruimte Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ben Brink, wethouder Dennis Kramer, adviseur Ruimte Inleiding Doel vanavond: beeldvorming eerste reacties Reactiebrief Inleiding: ambitiedocument 3 speerpunten:

Nadere informatie

Kernopgave 1: Verbinding Hoofddorp centrum station

Kernopgave 1: Verbinding Hoofddorp centrum station Kernopgave 1: Verbinding Hoofddorp centrum station 1 Fruittuinen en Wandelbos tot stadspark transformeren. Stadspark houdt in: Fruittuinen, Wandelbos (met volière en kinderboerderij) en tenniscomplex.

Nadere informatie

Woonwijk Vliegbasis Soesterberg Soesterberg

Woonwijk Vliegbasis Soesterberg Soesterberg Soesterberg Soesterberg wurck architectuur stedenbouw landschap WOONLANDSCHAP Soesterberg heeft alles in zich om een zeer bijzondere woonlocatie te worden. Onder het motto wonen ín en mét de natuur is

Nadere informatie

Pagedal, samen beleven!

Pagedal, samen beleven! Pagedal, samen beleven! Bij Pagedal bent u als klant écht koning! Wij bieden u een compleet verzorgd arrangement, waarvan u de invulling zelf kunt bepalen. Pagedal, voor een evenement op maat! Zakelijke

Nadere informatie

TE HUUR. Belenbroeklaan 2 te Heythuysen

TE HUUR. Belenbroeklaan 2 te Heythuysen TE HUUR Belenbroeklaan 2 te Heythuysen OP DE EERSTE ETAGE, BOVEN DE CHIROPRACTIEPRAKTIJK LEUDAL, BIEDEN WIJ DEZE MULTIFUNCTIONELE RUIMTE TE HUUR AAN. DE RUIMTE IS CIRCA 50 M2 GROOT WAARVAN 37 M2 KANTOORRUIMTE.

Nadere informatie

PROFILERING HOF VAN TWENTE

PROFILERING HOF VAN TWENTE PROFILERING HOF VAN TWENTE SEPTEMBER 2017 PROFIEL HOF VAN TWENTE In Hof van Twente vind je nog het kenmerkende coulisse-landschap waar landbouw, recreatie, wonen en werken naadloos worden ingepast. Ondernemers

Nadere informatie

Masterclasses Bouw. Bouwpartners. Programma. Masterclasses

Masterclasses Bouw. Bouwpartners. Programma. Masterclasses Masterclasses Bouw Programma Masterclasses 2015 2016 1 Masterclasses overzicht 2015 2016 MC 1 10 09 2015 MC 2 01 10 2015 MC 3 29 10 2015 MC 4 19 11 2015 MC 5 10 12 2015 MC 6 07 01 2016 MC 7 21 01 2016

Nadere informatie

VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT

VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT Rapport BUR^.AUBUITEN econo nie Si omgeving SAMENVATTING Opzet onderzoek en respons SRE en ANWB zijn gezamenlijk opdrachtgever voor dit onderzoek naar het gebruik

Nadere informatie

Professionele Teamontwikkeling Leiderschap, & Managementtraining Events en locatieverhuur

Professionele Teamontwikkeling Leiderschap, & Managementtraining Events en locatieverhuur Professionele Teamontwikkeling Leiderschap, & Managementtraining Events en locatieverhuur Een unieke loca e in het prach ge Sauerland op steenworp afstand van Nederland Slechts 2 uur rijden vanaf Venlo,

Nadere informatie

pedagogie van het jonge kind

pedagogie van het jonge kind BACHELOR pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching DE GEDRAGSINDICATOREN VOOR AFSTUDEERSTAGE (WIE DOET WAT? WELKE INDICATOREN? WELKE VERWACHTINGEN?) DEEL 1: WIE DOET WAT? ROL VAN DE STUDENT:

Nadere informatie

Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer

Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer POL Grensmaas 2005 + uitvoering Grensmaasproject Van Beheerakkoord Grensmaas naar Samenwerkingsovereenkomst Grensmaas

Nadere informatie

VERBLIJFSTOERISME TOERISTISCHE GASTEN IN WEST-BRABANT

VERBLIJFSTOERISME TOERISTISCHE GASTEN IN WEST-BRABANT VERBLIJFSTOERISME HERKOMST 0- % NOORD 8- - -6 - was dit nagenoeg gelijk, waarbij 9% OOST 0% VAKANTIE OP VASTE STANDPLAATS iets minder mensen uit West-Nederland 6%) kwamen en iets meer toeristen uit Zuid-Nederland

Nadere informatie

ONLINE VOORRAADBEHEER Nieuwsbrief September 2010

ONLINE VOORRAADBEHEER Nieuwsbrief September 2010 G S D A U T O M A T I S E R I N G UW PARTNER IN ICT EN BUSINESS SOLUTIONS ONLINE VOORRAADBEHEER Nieuwsbrief September 2010 Nieuwsbrief September 2010 Inhoud Algemeen Dashboard Management rapportage Budge

Nadere informatie

Akerstraat te BRUNSSUM

Akerstraat te BRUNSSUM Akerstraat 153-48 te BRUNSSUM Vraagprijs 139.500 k.k. Steenweg 58, 6131BG Sittard Telefoon: 046-4000060 E-mail: info@smeetsvastgoed.nl Internet: http://www.smeetsvastgoed.nl Omschrijving: Op het Landgoed

Nadere informatie

Enquête - Dorpsbelangen Diever

Enquête - Dorpsbelangen Diever Enquête - Dorpsbelangen Diever Algemeen 1. Wat is uw lee ijd? O jonger dan 25 O 25-65 O ouder dan 65 2. Hoeveel personen telt uw huishouden? O één O twee O meer 3. Hoe lang woont u al in Diever? O korter

Nadere informatie

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) VVV, kansen voor Valkenswaard Door Peter Moezelaar (voorzitter VVV Valkenswaard) De LTA en haar doelstellingen door Henk Wessels (voorzitter LTA) Stijlgids Veelzijdig

Nadere informatie

Toeristische Visie 2015

Toeristische Visie 2015 Toeristische Visie 2015 Raadsinformatieavond 2 september 2015 www.regioalkmaar.nl Regio Alkmaar 7 gemeenten 288.000 inwoners Aanleiding Noodzaak en urgentie Merkkracht streken 2013 Bron: Hendrik Beerda.

Nadere informatie

Pagedal, samen beleven!

Pagedal, samen beleven! Pagedal, samen beleven! Bij Pagedal bent u als klant écht koning! Wij bieden u een compleet verzorgd arrangement, waarvan u de invulling zelf kunt bepalen. Pagedal, voor een evenement op maat! Zakelijke

Nadere informatie

Wandelroutes, fietsroutes, themaroutes, educatieve routes en Outdoor games

Wandelroutes, fietsroutes, themaroutes, educatieve routes en Outdoor games Nieuw recreatief concept RouteApp. Meer zien, meer beleven Titel: RouteApps: de toekomst is begonnen Wandelroutes, fietsroutes, themaroutes, educatieve routes en Outdoor games Buro Kloeg RouteApp. Meer

Nadere informatie

Tynaarlo. Bron:

Tynaarlo. Bron: Tynaarlo Bron: www.tynaarlobouwt.nl Introductie Tynaarlo is een klein dorp in de gelijknamige Drentse gemeente waarvan o.a. ook Eelde en Zuidlaren deel uitmaken. Er wonen ongeveer 1800 inwoners. In deze

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland 27 september 2017

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland 27 september 2017 Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland 27 september 2017 Ruimtelijk strategische visie Wervend Herleidbaar Bruikbaar Waar gaat de visie over? Denkmodel regionale samenwerking Proces Kwaliteiten

Nadere informatie

Op een schitterende locatie in het buitengebied van Heythuysen, midden in het natuurgebied het Leudal bieden wij dit vrijstaand huis te huur aan.

Op een schitterende locatie in het buitengebied van Heythuysen, midden in het natuurgebied het Leudal bieden wij dit vrijstaand huis te huur aan. Op een schitterende locatie in het buitengebied van Heythuysen, midden in het natuurgebied het Leudal bieden wij dit vrijstaand huis te huur aan. Naast het huis ligt een volledig geïsoleerd bijgebouw dat

Nadere informatie

Sterk en Toekomstbestendig bestuur Regio Gelderland

Sterk en Toekomstbestendig bestuur Regio Gelderland Sterk en Toekomstbestendig bestuur Regio Gelderland Inspelen op een veranderende omgeving Roel Wever 7 april 2014 Rivierenland Een samenwerkingsproject van Provincie Gelderland en VNG Gelderland 1 De essenties

Nadere informatie

Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) (Bron:

Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) (Bron: Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) (Bron: www.eropuit.nl) Introductie Zuidlaren maakt deel uit van de Drentse gemeente Tynaarlo, en is daarvan met 10.000 inwoners de op een na grootste kern. Zuidlaren is gesitueerd

Nadere informatie

Best. Introductie. Gemeente Best (bron:

Best. Introductie. Gemeente Best (bron: Best Best Introductie Best is een Noord-Brabantse gemeente, gelegen op ruim tien kilometer van de stad Eindhoven. De gemeente bestaat uit de centrale kern Best en twee kleine kernen, Aarle en De Vleut.

Nadere informatie

Een tak, die niet meebuigt met de wind, zal breken

Een tak, die niet meebuigt met de wind, zal breken Een tak, die niet meebuigt met de wind, zal breken Inhoudsopgave 1. Locatie 1 2. Omgeving 1 3. Park 2 3.1 Sfeer 2 3.2 Ecologische verbindingszone 2 3.3 Vakantiewoningen 3 3.4 Plattegrond 3 3.5 Wandelbrug

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

Lichamelijke ac viteit bij kinderen met spas sche cerebrale parese

Lichamelijke ac viteit bij kinderen met spas sche cerebrale parese Lichamelijke ac viteit bij kinderen met spas sche cerebrale parese Samenva ng Cerebrale parese (CP) is een verzamelnaam voor aandoeningen die gekenmerkt worden door een afwijkende ontwikkeling van het

Nadere informatie

7 jaren 70 en 80 wijken

7 jaren 70 en 80 wijken 7 jaren 70 en 80 wijken De lange rechte lijnen in de stedenbouw van de jaren 50 en 60 worden in de jaren 70 vervangen door het woonerfconcept: doodlopende straatjes met groen en parkeren, gecombineerd

Nadere informatie

Lokaal economisch beleid

Lokaal economisch beleid Lokaal economisch beleid Op weg naar een dynamische agenda voor de toekomst Eerste ondernemerstafel 29 september 2014 Programma Opening 19:30 Doel van de avond 19:35 Terugblik ondernemersavond, uitdagingen

Nadere informatie

Economische visie. Gemeente Cranendonck

Economische visie. Gemeente Cranendonck Economische visie Gemeente Cranendonck Economische visie voor en door ondernemers Om in de toekomst de kansen en mogelijkheden op economisch gebied optimaal kunnen benutten, is een gezamenlijke koers en

Nadere informatie

Resultaten workshop Gebiedsmarketing

Resultaten workshop Gebiedsmarketing Resultaten workshop Gebiedsmarketing De meeste bezoekers die het Hondsruggebied bezoeken behoren tot de leefstijl groepen groen en geel. De paarse groep zoekt meer kwaliteit en spannende activiteiten.

Nadere informatie

Houtskoolschets Asten april 2017

Houtskoolschets Asten april 2017 Houtskoolschets Asten2030 14 april 2017 Opzet Asten2030 Start A Verkenning B Verbreding C 3 Verankering Dag van de Toekomst Besluit vorming 1. Werk Conferentie intern 2. Werk Conferentie intern Internet

Nadere informatie

Structuurvisie Losser. Commissie Ruimte 24 april 2012

Structuurvisie Losser. Commissie Ruimte 24 april 2012 Structuurvisie Losser Commissie Ruimte 24 april 2012 Doel en status nwro verplicht gemeenten een structuurvisie op te stellen waarin het ruimtelijk beleid in hoofdzaak vastligt en de samenhang met andere

Nadere informatie

Wie werken samen in Keyport 2020

Wie werken samen in Keyport 2020 We maken het samen! Wat is Keyport 2020 eyport 2020 is één van de zes regio s binnen de Nederlandse economische hotspot Brainport 2020 Zuidoost-Nederland. Samen koesteren deze zes regio s één gemeenschappelijke

Nadere informatie

Ruimtelijke patronen rond vrije tijd en recreatie in Flevoland

Ruimtelijke patronen rond vrije tijd en recreatie in Flevoland Ruimtelijke patronen rond vrije tijd en in Flevoland Dr. Roel Rutten (Universiteit van Tilburg) Nienke van Boom MSc. (NHTV Academy for Leisure) Ateliersessie Flevoperspectieven Recreatie en Vrije Tijd

Nadere informatie

TE HUUR OPSLAGRUIMTE

TE HUUR OPSLAGRUIMTE TE HUUR OPSLAGRUIMTE BIEDT UW EIGEN ONDERNEMING TE WEINIG RUIMTE OF HEEFT U VOOR ANDERE DOELEINDEN BEHOEFTE AAN (MEER) OPSLAGRUIMTE DAN IS DEZE BEDRIJFSHAL VOOR U PERFECT. HET PAND IS DEGELIJK GEBOUWD,

Nadere informatie

Betaalbaar Kasteel. Hut. Een Plek, Twee Projecten. De Zaanse Eilanden. Zaanse Eilanden Woonhuis. Zaanse Eilanden Rijtjeshuis. Zerodegree Architecture

Betaalbaar Kasteel. Hut. Een Plek, Twee Projecten. De Zaanse Eilanden. Zaanse Eilanden Woonhuis. Zaanse Eilanden Rijtjeshuis. Zerodegree Architecture De Zaanse Eilanden Een Plek, Twee Projecten ree architecture Zerodegree postbus 2146-1000cc where east Amsrt meets west / Dirk Vreekenstraat 3, 1019DP Amsterdam / Postbus 2146, 1000CC Amsterdam / w www.zerodegree.com

Nadere informatie

Project hart voor de Stad: Resultaten werksessies

Project hart voor de Stad: Resultaten werksessies Project hart voor de Stad: Resultaten werksessies inretail.nl vermeulensteenbergen.nl Juni 2016 1 AANBOD & DOELGROEPEN TOP 5 BENODIGD AANBOD TOEKOMST 1. Kinderspeelgelegenheid 2. Speelgoedwinkel 3. Restaurant

Nadere informatie

Groene kern en buitengebied

Groene kern en buitengebied Groene kern en buitengebied Sterkte Gorssel als groene long Groene open plekken in de kern Kleinschalig coulisselandschap Cultuurhistorische elementen Zwakte Matig groenbeheer Onvoldoende aandacht natuur-

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ambitiedocument Regio Rivierenland Wij, de tien samenwerkende gemeenten binnen Regio Rivierenland: delen de beleving van de verscheidenheid in ons gebied;

Nadere informatie

Stadsdeelvisie 2020 Kerkrade - West

Stadsdeelvisie 2020 Kerkrade - West Stadsdeelvisie 2020 Kerkrade - West West wint aan ruimte, dat is de kern van de stadsdeelvisie 2020 voor Kerkrade-West. West krijgt meer ruimte om te wonen, te werken en te spelen. Meer ruimte voor plezier

Nadere informatie

Consumentenonderzoek Fiets en Wandelbeurs 2013

Consumentenonderzoek Fiets en Wandelbeurs 2013 Consumentenonderzoek Fiets en Wandelbeurs 2013 Uitgevoerd door: Ayla de Bone Marjoes van der Knokke Deltion WaterReijk Academie Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1. Doelstelling... 3 1.2. Onderzoeksopzet...

Nadere informatie

Zienswijze van KopTop op de Concept Omgevingsvisie januari Geacht College van burgemeester en wethouders van gemeente Steenwijkerland.

Zienswijze van KopTop op de Concept Omgevingsvisie januari Geacht College van burgemeester en wethouders van gemeente Steenwijkerland. Baarlo 15 februari 2017 Zienswijze van KopTop op de Concept Omgevingsvisie januari 2017 Geacht College van burgemeester en wethouders van gemeente Steenwijkerland. Middels deze zienswijze reageren we op

Nadere informatie

Tot snel! Beatrijs Oosterhof

Tot snel! Beatrijs Oosterhof Pijler 1 Positiviteit Toen ik star e met Eyes for Details had ik drie belangrijke punten voor ogen: posi viteit, beleving en verkoop. Drie punten die belangrijk zijn voor iedereen die werkt in de belevingswereld.

Nadere informatie

Aanpassingen Structuurvisie Albrandswaard 2025

Aanpassingen Structuurvisie Albrandswaard 2025 Aanpassingen Structuurvisie Albrandswaard 2025 Pagina 46 Kaart 7: het recreatief en langzaam verkeer netwerk van Albrandswaard Kaart 7: De recreatieve netwerken van Albrandswaard Pagina 48 Aanleg van een

Nadere informatie

NATUURINCLUSIEF WONEN In de wijk Kerckebosch in Zeist wordt het thema wonen in de natuur daadwerkelijk voelbaar gemaakt.

NATUURINCLUSIEF WONEN In de wijk Kerckebosch in Zeist wordt het thema wonen in de natuur daadwerkelijk voelbaar gemaakt. Kerckebosch wurck architectuur stedenbouw landschap NATUURINCLUSIEF WONEN In de wijk Kerckebosch in wordt het thema wonen in de natuur daadwerkelijk voelbaar gemaakt. OPDRACHTBESCHRIJVING Inrichtingsplan

Nadere informatie

GELEIDELIJKE VERSTEDELIJKING

GELEIDELIJKE VERSTEDELIJKING wurck architectuur stedenbouw landschap GELEIDELIJKE VERSTEDELIJKING Het stedenbouwkundig plan voor de, een landschappelijke strook langs de voormalige se Muur, voorziet in een ontginningsraamwerk dat

Nadere informatie

DOT Impact analyse. Voor ziekenhuizen en medisch specialisten LOGEX

DOT Impact analyse. Voor ziekenhuizen en medisch specialisten LOGEX Financiële DOT Impact analyse Uitgangspunt: Het ontwikkelen van een begrijpbare en werkbare DOT Impact oplossing voor ziekenhuizen. Door de analyses specifiek en begrijpbaar te maken voor ziekenhuizen

Nadere informatie

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Datum bijeenkomst: 22 oktober 2012 Auteur: Els Holsappel Locatie: Landal GreenParks Coldenhove in Eerbeek (met dank aan gastheer Martin Bes) Aanwezig: 60

Nadere informatie

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zicht op Zetten Wij zijn Zicht op Zetten, een burgerinitiatief waarvoor circa twintig Zettenaren zich vrijwillig inzetten. We zijn gestart met de wens om vanuit

Nadere informatie

Edelherten in de Gelderse Poort

Edelherten in de Gelderse Poort Edelherten in de Gelderse Poort Joke Luttik, Geert Groot Bruinderink, Tineke de Boer, Martin Goossen Betekenis natuurontwikkeling voor de regionale economie ALTERRA Betekenis blijkt uit cijfers voor: omzet,

Nadere informatie

Het Groene Hart mooi dichtbij. ANWB-visie op de recreatieve inrichting van het Groene Hart: samenvatting

Het Groene Hart mooi dichtbij. ANWB-visie op de recreatieve inrichting van het Groene Hart: samenvatting Het Groene Hart mooi dichtbij ANWB-visie op de recreatieve inrichting van het Groene Hart: samenvatting Groene Hart mooi dichtbij Een recreatievisie voor het Groene Hart Voor recreatie buitenshuis wil

Nadere informatie

Toeristische agenda Een toekomstvisie op de vrijetijdseconomie op De Bevelanden & een marketing concept

Toeristische agenda Een toekomstvisie op de vrijetijdseconomie op De Bevelanden & een marketing concept Toeristische agenda 2016-2023 Een toekomstvisie op de vrijetijdseconomie op De Bevelanden & een marketing concept Waar we vandaan komen; visie uit 2005 De Bevelanden recreëert Thematische regiovisie (Wonen,

Nadere informatie

Help, ik lig aan een overstromingsgebied! Erik van Nuland, 29 maart 2011

Help, ik lig aan een overstromingsgebied! Erik van Nuland, 29 maart 2011 Help, ik lig aan een overstromingsgebied! Erik van Nuland, 29 maart 2011 Inhoud 1. Belang van toerisme en recreatie en vrije tijd 2. Trends 3. SWOT 4. Wandelen en fietsen 5. Poorten 6. Visie en doelgroepen

Nadere informatie

RECREATIE EN TOERISME ASTEN

RECREATIE EN TOERISME ASTEN RECREATIE EN TOERISME ASTEN Reconstructiedoelen Het thema recreatie en toerisme heeft betrekking op het versterken van de toeristisch-recreatieve sector. Doel is om deze sector een aanzienlijke bijdrage

Nadere informatie

SLEYDAL FASE IV - TYPE 10

SLEYDAL FASE IV - TYPE 10 5 L A N D H U I Z E N, J A R E N 3 0 S T I J L SLEYDAL FASE IV - TYPE 10 HET NIEUWBOUWPLAN SLEYDAL TE HEEL BESTAAT UIT VERSCHILLENDE TYPEN GESCHAKELDE, HALFVRIJSTAANDE EN VRIJSTAANDE WONINGEN OP MOOIE

Nadere informatie

Promotie & Marketing. Winkel, informa e & Reservering. Communica e. Promo onele ondersteuning. Productontwikkeling. Samenwerking

Promotie & Marketing. Winkel, informa e & Reservering. Communica e. Promo onele ondersteuning. Productontwikkeling. Samenwerking Promotie & Marketing 2015 VVV HAAKSBERGEN Winkel, informa e & Reservering VVV Haaksbergen hee een eigen jds kantoor met baliefunc e. Naast de basis front-office zoals informa everzameling, -verstrekking,

Nadere informatie

ZaanIJ Unieke locaties aan de oevers van de Zaan

ZaanIJ Unieke locaties aan de oevers van de Zaan ZaanIJ Unieke locaties aan de oevers van de Zaan 2 schiereiland de Hemmes (Wijde Zaan) Unieke locaties aan de oever van de Zaan De Metropoolregio Amsterdam heeft een grote aantrekkingskracht op mensen

Nadere informatie

Actualisatie toerisme en recreatie. Natuur- en recreatieplan Westfriesland

Actualisatie toerisme en recreatie. Natuur- en recreatieplan Westfriesland Actualisatie toerisme en recreatie Natuur- en recreatieplan Westfriesland Programma Doel: (Toekomstige) kracht van het gebied in beeld krijgen Start (13.00) Welkom en toelichting natuur- en recreatieplan

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT PUHMEftEÜG f c. RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT Agendanummer 11-04 Registratienummer raad 605317 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 605114 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering

Nadere informatie

rhenen schets-museumkwartier deel 1

rhenen schets-museumkwartier deel 1 rhenen schets-museumkwartier deel 1 Opdrachtgever: Gemeente Rhenen Stedenbouwkundig ontwerp: Aad Trompert, Amersfoort Architectuur: Van Leeuwen Architecten, Veenendaal 2 mei 2011 rhenen museumkwartier

Nadere informatie

Waarom ging de WTTC Destination Award naar Parkstad?

Waarom ging de WTTC Destination Award naar Parkstad? Parkstad Limburg Wie is de WTTC? Waarom ging de WTTC Destination Award naar Parkstad? Al vóór de prijs had Parkstad wapenfeiten: Grootste indoor skihal ter wereld Grootste outdoor klimpark van Europa

Nadere informatie

Sloten. Bron:

Sloten. Bron: Sloten Bron: www.flickr.com Sloten Het Friese Sloten (Sleat) maakte jarenlang deel uit van de gemeente Gaasterland-Sloten (Gaasterlân- Slaet). Sinds 1 januari 2014 is deze gemeente opgegaan in een groter

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar. Regioavond in het teken van ambities en dromen

Toeristische visie Regio Alkmaar. Regioavond in het teken van ambities en dromen Toeristische visie Regio Alkmaar Regioavond in het teken van ambities en dromen Programma 1. Inleiding: doel en proces (10 minuten) 2. Workshop dromen en ambities (1,5 uur) Presentatie Trends en ontwikkelingen

Nadere informatie

SAMENVATTING SAMENVATTING

SAMENVATTING SAMENVATTING SAMENVATTING Hoe waardeert en beleeft de Nederlandse bevolking de ruimtelijke kwaliteit van haar leefomgeving? Deze nulmeting van de Belevingswaardenmonitor Nota Ruimte beschrijft hoe aantrekkelijk Nederlanders

Nadere informatie

Brede Zorgschool. wurck. Tiel

Brede Zorgschool. wurck. Tiel wurck architectuur stedenbouw landschap ZORGOMGEVING Het inrichtingsplan voor de buitenruimte van brede zorgschool De Cambier in sluit in drie richtingen aan bij de verschillende karakters van de omgeving.

Nadere informatie

erklaring van Altena

erklaring van Altena Verklaring van Altena Gezamenlijk willen wij, Agrarische Natuurvereniging Altena Biesbosch, Samenwerkingsverband Ondernemersverenigingen Altena (SOVA), Gemeente Aalburg, Gemeente Werkendam, Gemeente Woudrichem,

Nadere informatie

ONEN IN NOORD-HOLLAND NOORD

ONEN IN NOORD-HOLLAND NOORD ONEN IN NOORD-HOLLAND NOORD Hoe Noord-Holland Noord een rol kan spelen in de woningbehoefte voor de Amsterdamse regio 3 WAAROM oordolland oord HET GAAT GOED MET NOORD- HOLLAND NOORD. DE ECONOMIE IS KRACHTIG

Nadere informatie

Een heerlijk plekje op de veluwe! Informatiebrochure camping T beloofde land

Een heerlijk plekje op de veluwe! Informatiebrochure camping T beloofde land Een heerlijk plekje op de veluwe! Informatiebrochure camping T beloofde land Welkom Er op uit Camping t Beloofde Land is gelegen aan de rand van de prachtige Veluwse bossen en op loopafstand van het gezellige

Nadere informatie

Essay Dordtologie. Een sportevenement specifiek voor Dordrecht. Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012

Essay Dordtologie. Een sportevenement specifiek voor Dordrecht. Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012 Essay Dordtologie Een sportevenement specifiek voor Dordrecht Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012 Inleiding Ik heb met plezier de cursus Dordtologie gevolgd. Allerlei onderwerpen zijn tijdens

Nadere informatie

ALGEMEEN. : Kerkstraat 2, 6083 AE Nunhem. Perceelsgrootte : 777 m² FOTO S VAN HET BOUWPERCEEL

ALGEMEEN. : Kerkstraat 2, 6083 AE Nunhem. Perceelsgrootte : 777 m² FOTO S VAN HET BOUWPERCEEL TE KOOP ALS U RUSTIG EN LANDELIJK WIL WONEN EN BOVENDIEN GEHEEL NAAR EIGEN VISIE WIL BOUWEN IS DIT UW KANS! WE KUNNEN EEN BOUWPERCEEL AANBIEDEN TER GROOTTE VAN 777 M2 OP EEN MOOIE LOCATIE AAN EEN BEEK

Nadere informatie

TERUGKOPPELING PUBLIEKSLAB. 23 juni 2015, Zoetermeer

TERUGKOPPELING PUBLIEKSLAB. 23 juni 2015, Zoetermeer TERUGKOPPELING PUBLIEKSLAB 23 juni 2015, Zoetermeer Stadscentrum De gemeente Zoetermeer wil samen met vele andere betrokkenen de Entree van Zoetermeer langs de A12 en rondom Station Zoetermeer verbeteren.

Nadere informatie

ONEN IN NOORD-HOLLAND NOORD

ONEN IN NOORD-HOLLAND NOORD ONEN IN NOORD-HOLLAND NOORD Hoe Noord-Holland Noord een rol kan spelen in de woningbehoefte voor de Amsterdamse regio 3 Wonen in Noord- Holland Noord Hoe Noord-Holland Noord een rol kan spelen in de woningbehoefte

Nadere informatie

Landschapspark Oosterhout Breda. informatieavond gemeenteraad 8 januari 2013

Landschapspark Oosterhout Breda. informatieavond gemeenteraad 8 januari 2013 Landschapspark Oosterhout Breda informatieavond gemeenteraad 8 januari 2013 Gebiedsontwikkeling Visie Vrachelse heide Oosterhout Spinolaschans Dongen Lage Vugtpolder Landgoed Oosterheide Seters Boswachterij

Nadere informatie

KLANTEN OVER PROTEUS. Proteus Systems is een partner die meedenkt vanaf het voortraject tot en met de laatste puntjes op de i.

KLANTEN OVER PROTEUS. Proteus Systems is een partner die meedenkt vanaf het voortraject tot en met de laatste puntjes op de i. KLANTEN OVER PROTEUS Proteus Systems is een partner die meedenkt vanaf het voortraject tot en met de laatste puntjes op de i. Elmar Houtbewerking, geves gd in De Meern, is gespecialiseerd in het maken

Nadere informatie

Epen in de Geulvallei

Epen in de Geulvallei Epen in de Geulvallei Welkom in de Geulvallei In de Geulvallei, net buiten het schilderachtige dorp Epen, ligt een opmerkelijk stiltegebied. Dit zachtglooiende landschap is een lust voor het oog: hellingbossen,

Nadere informatie

Thema s 2 e Debat van Baarle. Bruisend centrum. Natuur & Landschap

Thema s 2 e Debat van Baarle. Bruisend centrum. Natuur & Landschap Thema s 2 e Debat van Baarle Bruisend centrum Het centrum van Baarle-Nassau maakt ontegenzeggelijk onderdeel uit van de kwaliteiten die het dorp rijk is; de enclavesituatie, het rijke winkelaanbod, het

Nadere informatie

Bijlage 1 Achtergronden behoefte recreatiewoningen Limburg

Bijlage 1 Achtergronden behoefte recreatiewoningen Limburg Bijlage 1 Achtergronden behoefte recreatiewoningen Limburg 1 Rabobank, Trends en ontwikkelingen vakantiecentra, 2018 Toerisme zorgt voor groei Door het aantrekkende inkomende toerisme en de toename van

Nadere informatie

Beter worden in wat we samen zijn!

Beter worden in wat we samen zijn! Beter worden in wat we samen zijn! Wie zijn we? Wat doen we? De gemeenten in de regio Stedendriehoek werken samen. Samen staan we sterk en maken we ons sterk voor het nog verder verbeteren van het VESTIGINGSKLIMAAT.

Nadere informatie