Wat kun je bewegen? thema ik en JiJ. 1-4 jaar Lichaamsherkenning en contact met elkaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat kun je bewegen? thema ik en JiJ. 1-4 jaar 5-20. Lichaamsherkenning en contact met elkaar"

Transcriptie

1 thema ik en JiJ Wat kun je bewegen? 1-4 jaar Lichaamsherkenning en contact met elkaar Je laat een plaatje zien van een lichaamsdeel en de kinderen wijzen het bij zichzelf aan. Vraag de kinderen het lichaamsdeel te bewegen. Je laat een beweging zien, de kinderen doen dit na op de plaats of in de ruimte. Plaatjes met lichaamsdelen Bij oudere kinderen 2 plaatjes na elkaar laten zien, ze proberen de lichaamsdelen tegelijk te bewegen en daarna bewegingen na te doen. Met welk lichaamsdeel kun je de ander aanraken? Je laat een plaatje zien van een lichaamsdeel, de kinderen wijzen het aan. Je loopt rond en op een teken raak je elkaar aan met het lichaamsdeel dat op het plaatje te zien was.

2 thema ik en JiJ Zoek een vriendje 3-4 jaar Kennismaking Twee aan twee rondlopen. Op het teken (stoppen van de muziek) een ander paar zoeken. Loop naar hen toe geef een hand. De muziek start weer, loop samen op. Opnieuw stoppen van de muziek, laat elkaar los en loop twee aan twee verder. De muziek start weer. Muziek Niet twee aan twee maar alleen rondlopen, tweetallen maken en daarna weer loslaten en alleen verder. In plaats van elkaar een hand geven, dans met elkaar, geef elkaar een voet, geef elkaar een knuffel, etc.

3 thema Feesten sinterklaas Schoorsteen bouwen en pakjes! Bouwen, slepen, mikken 1. Bouw samen met de kinderen een grote schoorsteen van dozen, zet de bovenste doos met de opening naar boven. 2. Zoek pakjes uit een grote hoop 3. Ga de pakjes in de schoorsteen gooien, van dichtbij en veraf 4. Hoe kunnen de kinderen de pakjes dragen naar de schoorsteen? 5. Kunnen de kinderen de pakjes dragen over en/of door hindernissen heen naar de schoorsteen? Dozen in verschillende formaten, ingepakte kleine doosjes/pittenzakjes. Kruiptunnel en/of bank. Hoogte van de schoorsteen, hoogte van hindernissen, afstand, hoeveelheid pakjes variëren.

4 thema Feesten sinterklaas Bewegingsliedje Pieten 2-10 Bewegingen koppelen aan woorden Loop samen met de kinderen rond en heen en weer. Doe de bewegingen passend bij de tekst. Stop met dansen/bewegen zodra de muziek ook stopt. Dans verder als de muziek weer aan gaat. Geluidsinstallatie met sinterklaasmuziek. Bewegingen op de plek of bewegingen in de ruimte. Laat kinderen om de beurt ook bewegingen voor doen en doe deze gezamenlijk na.

5 bewegen thema Feesten Kerst Kerstballen mikken Mikken Hang ballonnen in een alternatieve kerstboom, laat kinderen met pittenzakjes proberen de ballonnen te raken. Alternatieve kerstboom, ballonnen, pittenzakjes Varieer de afstand Voorzijde spelkaart 5

6 thema Feesten Kerst Kerstboom versieren 2-10 Samen liedje zingen, bewegingen bij liedje uitvoeren. Ga met de kinderen om een alternatieve boom staan (eventueel van hout of anders stevig) Zing met elkaar dit liedje. (de wijs: hoedje van papier ) Boom versieren, tiere liere liere (ballen in de boom hangen) Boom versieren, doe maar mee Kijk, daar hangen de sterretjes al Zie je daar die glim-kerstbal (wijzen) Boom versieren, doe maar mee (ballen in de boom hangen en wenken) Alternatieve kerstboom, plastic kerstballen. Oefen eerst alle bewegingen zonder te zingen, daarna er bij zingen, uiteindelijk opbouwen tot het hangen van de ballen in de boom.

7 Eieren zoeken, welke kleur? thema Feesten pasen 2½ - 4 jaar Kleuren herkennen, ontdekken, zoeken. Een grote cirkel van een touw waarin vier kleuren hoepels liggen. In de ruimte liggen dezelfde kleuren eieren of ballen of ander gekleurd materiaal. Je houd een kleur hoepel omhoog. De kinderen gaan die kleur materiaal pakken en leggen deze in de hoepel. Ga door tot alle vier de hoepels vol liggen met de juiste kleur materiaal. Als paashaasjes tussen de hoepels door huppen. Hoepels, gekleurde plastic eieren, ballen of ander materiaal, een lang touw. De eieren/materiaal liggen allemaal in de cirkel, de hoepels buiten de cirkel in de ruimte. Leg de eieren/materiaal in de goede hoepel. Bij oudere kinderen maak je groepjes, laat hen bij een kleur hoepel staan. Welk groepje heeft het eerst al het materiaal van hun kleur in de hoepel liggen?

8 thema Feesten pasen Ik zag twee hazen Zingen en bewegingen combineren Ga met de kinderen in een kring staan. Leg in het midden kleine ballen of plastic paaseieren. De kinderen hebben allemaal iets waar ze de eitjes in kunnen doen. (de wijs van ik zag twee beren broodjes smeren ) Ik zag twee hazen vlak voor Pasen In een weiland zitten Met een mandje vol met eitjes En ze hupten met hun beitjes (springen als een haasje naar de eieren) Kijk eens hier, kijk eens daar (eieren oprapen) Nu zijn de haasjes klaar (terug lopen naar hun plek) Mandjes, tasjes, eieren of ballen. Geef bij oudere kinderen de opdracht om alleen ballen/eieren met een bepaalde kleur te pakken, of varieer in het aantal dat ze mogen pakken.

9 thema lente Zakdoekje blazen Ontdekken wat je met een papieren zakdoekje kan doen Alle kinderen hebben een klein papieren of katoenen zakdoekje. Wat kun je er allemaal mee? 1. wapperen 2. met het doekje op hun buik rennen 3. doekje in de lucht gooien en opvangen op het doekje liggen, zitten, 4. de peuters liggen op de grond en blazen en doekje naar boven, hoe snel hebben ze het te pakken. Zakdoekjes Doe elkaar na. Om de beurt mag een ander kind een manier verzinnen en voordoen hoe het servetje naar de andere kant van de ruimte verplaatst kan worden. Andere kinderen doen het na.

10 thema lente Er slapen bolletjes in de grond Zingen en bewegen Ga in de kring staan met de kinderen en zing het liedje. Doe later de bewegingen er bij. Er liggen bolletjes in de grond (op de grond liggen door de ruimte heen) Te slapen, te slapen. (slapen) Er liggen bolletjes in de grond Overal in het rond. Wakker worden, (rustig opstaan) Wakker worden. Alle vogeltjes zingen, (rondlopen en luisteren) Alle vogeltjes fluiten. Zet de bloemetjes buiten! (dansen) Eventueel muziek horende bij het liedje.

11 thema Zomer Handdoek Verhalend bezig zijn en daarbij activiteiten doen. 1. Een verhaaltje vertellen waarbij we wakker worden, gaan douchen en ons daarna gaan afdrogen 2. Dan is de vloer nat geworden en moeten we dweilen. 3. Je kan de handdoek voor je houden dan moeten de kinderen onder de handdoek door je benen heen kruipen 4. Het kind verstopt zich onder de handdoek 5. Begeleider verstopt zich onder de handdoek 6. Het kind zit op de handdoek en begeleider trekt de handdoek mee 7. Helemaal in de handdoek rollen 8. Handdoek oprollen en overheen laten springen (let op uitglijden) 9. Een knuffel o.i.d. in de handdoek leggen en samen het laten dansen Handdoek, knuffel Geef alle kinderen een handdoek. Laat kinderen ook zelf voorbeelden geven van dingen die je met een handdoek kunt doen. Alle kinderen doen elkaar om de beurt na.

12 thema Zomer Varen over de rivier Bewegen, uitvoeren van opdrachten, luisteren, bewegen op muziek. Maak een verhaal over het mooie weer en een reis per boot. Op de banken zitten, dan zitten we aan boord van de boot. Op een teken (stoppen van de muziek) van de boot afstappen en aan wal gaan. Er liggen matten in de ruimte, als de wal. Op een teken (starten van de muziek) weer verder met varen. Stukje zwemmen, duiken. Wat zie je onderweg allemaal? Matten, banken, geluidsinstallatie

13 thema herfst Regenplassen 2-4 jaar Bewegen op muziek Leg hoepels in de zaal, dit zijn de regenplassen. Vertel de kinderen dat ze niet in de plassen mogen komen want we hebben geen regenkleren aan. Zet een muziekje aan of sla een ritme op een trommel/tamboerijn, klap in de handen. langzaam, snel, huppelen, hard (stampen), zacht (op je tenen). Hoepels, muziek of trom. Tja, we mogen van mama niet in de plassen stampen, maar het is zo leuk. Weet je wat, we doen onze regenkleren aan. Zing het volgende en maak de bewegingen erbij: Pak je laarzen, pak je jas mama breit een wollen das, Loop maar in de regen Loop maar in de wind Stamp in de plassen, mijn lieve kind Zo, nu kunnen we wel in de plassen stampen! Pak de trom weer, of zet een muziekje op, als ik ophou met de trom of als de muziek stopt, dan gaan we allemaal in een plas stampen.

14 thema herfst Het regent 2-4 jaar Plezier, dans, zingen Zing het liedje met de kinderen. Daarna voeg je elke keer een nieuwe beweging toe. Het regent, het regent, de pannekes worden nat Er kwamen twee boerinnetjes Die vielen op hun kinnetjes Het regent, het regent, de pannekes worden nat Het regent, het regent, de pannekes worden nat Er kwamen twee soldaatjes aan Die vielen op een gat. Eventueel CD met muziek Kinderen vrij laten bewegen tijdens het zingen.

15 thema winter Winterweer Verhaal luisteren, met materiaal ontdekken. Inleiden door een kort verhaaltje over de winter, het weer in de winter, het is koud en het kan hard waaien en soms onweren. 1. Maak van de krant een stok en trommel hard en zacht 2. Blaas door de krant en je bent Jan de Wind. Maar in de winter kan het ook sneeuwen en dan is alles wit 3. Maak allemaal snippertjes van de kranten en gooi deze op de grond 4. Welke snippertjes verdwijnen onder je voet? 5. En onder je billen? Onder je hand? Onder je handen en voeten? 6. Gooi de snippertjes in de lucht net als de sneeuw, schud de snippertjes van je af, 7. Kruip door de snippertjes heen 8. Stop alle snippers in een grote witte kussensloop. Van de sneeuw kunnen we sneeuwballen maken 9. Maak proppen van de kranten 10. Pak iets waar de kinderen de proppen in kunnen mikken. 11. Gebruik om op te ruimen een wit kussensloop dan kun je uiteindelijk een sneeuwman maken. Folders, kranten, manden of dozen, kussensloop

16 thema winter Sneeuwman, pak me dan 3-4 jaar Behendigheid, lied aanleren Oefen eerst alleen de tekst en het liedje. Sneeuwman Sneeuwman, pak me dan als je kan. Als je dan niet verder kan, blijf maar rustig staan, Sneeuwman sneeuwman pak me als je kan Als de kinderen het liedje kennen ben je zelf de sneeuwman. De kinderen zingen je toe, als het liedje afgelopen is probeer je zo snel mogelijk de kinderen te tikken. Je stopt met tikken na korte tijd. Bij wat oudere kinderen kun je ook de kinderen sneeuwman laten zijn.

17 thema Feest Cadeautjes sorteren Sorteren Maak setjes met verschillende soorten cadeautjes. (groot / klein, verschillende soorten kleuren / patronen / thema s pakpapier, verschillende vormen, zwaar / licht, enz.) Laat de kinderen alle pakjes met de zelfde vorm bij elkaar leggen, of alle pakjes met de kleur of patroon pakpapier, of alle grote pakjes bij elkaar, enz. Verschillende setjes cadeautjes. Verspreid de cadeautjes over het lokaal en laat de kinderen de cadeautjes eerst zoeken voordat er gesorteerd wordt.

18 muziek thema Feest Muzikale parade Bewegen op muziek, plezier met muziek Maak met de kinderen instrumentjes van eenvoudige huis tuin en keukenspulletjes. Bijvoorbeeld een toiletrolletje met rijst, een plastic flesje met macaroni of rijst, een doos met stokken, Twee plastic of papieren borden op elkaar geplakt met daartussen rijst of macaroni, etc. Laat kinderen eerst vrij muziek maken. Zelf gemaakte instrumentjes Laat kinderen een ritme volgen, laat kinderen meespelen met een liedje. Laat een deel van de kinderen muziek maken en het andere deel dansen. Als laatste kan er een muzikale parade door het gebouw gevormd worden. Achterzijde spelkaart

19 bewegen thema water Natte handdoek Rennen, samen spelen, elkaar helpen. Aan de ene kant van de ruimte staat een grote emmer met water. Aan de overkant wordt een kleine, lege emmer geplaatst. Bedoeling is dat deze kleine emmer gevuld gaat worden met water, maar dit water mag alleen worden vervoerd met een handdoek. Doop de handdoek in de grote emmer met water, sla de natte handdoek om je nek, ren naar de overkant en wring de handdoek uit in de kleine emmer. Ren snel weer terug want dan is het volgende kind aan de beurt. Een lege emmer, een volle emmer met water en een handdoek. Er kunnen ook meerdere emmers tegelijkertijd gevuld worden zodat er meer kinderen tegelijkertijd kunnen rennen/spelen. Er kan ook een wedstrijd van gemaakt worden voor de oudere kinderen. Voorzijde spelkaart 19

20 thema water Oversteken van de rivier Bewegen, springen. Het volgende verhaal kan gebruikt worden. Oh jee, ik wil graag de rivier over steken, maar er is geen brug. Ik heb een idee, ik strooi de onderzetters in het rond, doen jullie mee? De onderzetters liggen als stenen in de rivier zodat wij toch de rivier over kunnen steken. 1. Stap op de onderzetters, met twee voetjes, de billen, de handen, voetjes en handen. 2. Loop alleen op de witte, loop alleen op de gekleurde. 3. Loop met drie onderzetters naar de overkant, je mag alleen op de onderzetters lopen. Gelukkig we zijn aan de overkant. We gaan op weg naar de volgende rivier. 4. We nemen de onderzetters mee? Hoe? Kan jij het viltje op je hoofd leggen? Op je schouder? Waar nog meer? Hoe ver kun je lopen? Op naar de volgende rivier. Onderzetters, viltjes, materiaal om de oevers van de rivier te markeren.

21 thema DierentUin Dierengeluid Dierengeluiden herkennen De kinderen zitten in een kring op een matje of op de grond. Je laat een dierengeluid horen, de kinderen beelden het dier uit dat ze horen. Dierengeluiden, eventueel een bal Je laat een plaatje zien van het dier, de kinderen beelden uit hoe het dier loopt. Voor de wat oudere kinderen laat je een bal in de kring rond gaan, als het dierengeluid klinkt stopt de bal.

22 thema DierentUin De olifant Zingen en bewegen, lied aanleren Oefen eerst de tekst en daarna de bewegingen Liedje 1.) Jongens meisjes aan de kant (armen op zij) Want daar komt de olifant (wijzen) Grote voeten, grote oren en een lange slurf van voren (voeten wijzen, grote oren maken, slurf maken) Jongens meisjes aan de kant, want daar komt de olifant (rond stampen als een olifant. ) Liedje 2.) Twee aan twee, hand in hand lopen of in één lange sliert lopen Olifantje in het bos, Laat je mama toch niet los. Anders raak je de weg nog kwijt, En dan krijg je later spijt. Olifantje in het bos, Laat je mama toch niet los Eventueel het liedje op CD

23 thema verkeer Remkracht 2½ - 4 jaar Bewegen, plezier, snel reageren. Maak tweetallen, één van de kinderen is de bestuurder. Het andere kind houdt het kind vast bij het middel. Het voorste kind bepaalt waarheen de auto rijdt, de achterste volgt. Wanneer de voorste onverwacht stopt probeert de achterste te stoppen zonder te botsen. groen en rode kaart/cirkel/bordje Laat de kinderen zelf bedenken waarom een auto ineens moet stoppen, bespreek dit met ze. De kinderen lopen kriskras door elkaar heen en sturen. Ze reageren op een signaal dat je geeft. Auto toeteren is onmiddellijk stoppen. De fiets bel belt, is vertragen. De sirene, naar zijkant en daar wachten. Let op, introduceer pas een volgend signaal als er op het eerste adequaat gereageerd wordt. Trek een lijn, de kinderen nemen plaats achter deze lijn. Ga zelf aan de andere kant staan, met een groen en rode kaart/cirkel/bordje. Als je de groene cirkel omhoog steekt mogen de kinderen lopen, wanneer je de rode laat zien moeten ze stil staan.

24 thema verkeer Klein rood autootje Bewegen, kleuren. Er liggen in een hoepel autootjes, de kinderen mogen er even mee spelen. Laat de kinderen de autootjes in de hoepel leggen. Een kindje mag een auto pakken. De kleur van de auto wordt gebruikt om het liedje te zingen. Laat de kinderen uitbeelden dat ze in de auto gaan zitten, voor je begint te zingen. Daarna lopen de kinderen al sturend door de ruimte. Klein rood autootje waar breng je ons naar toe Naar opa en naar oma En naar de koetjes toe En de handjes doen van klap klap klap En de voetjes doen van stamp stamp stamp Klein rood autootje waar breng je ons naar toe Autootjes, hoepel Aan tafel is het makkelijker en meer gestructureerd voor de kleinere kinderen.

25 thema KleDing Wat trek ik aan? 2-4 jaar 5-10 Kleding herkennen, oefenen met aankleden, beweging De kinderen zijn gekleed in een hemd en onderbroek, de kleren liggen 5 meter verder achter een rode lijn. Je noemt allerlei kledingstukken,als het kind een kledingstuk hoort dat ze aan had, rent ze naar het kleding stuk, probeert het daar aan te trekken en komt dan terug. Eventueel verkleedkleren, extra kleren, rode lijn In de winter kun je dit spel doen met sjaals, wanten, oorwarmers etc. Als de kinderen wat ouder zijn kun je een competitie element inbouwen, welk kindje is het eerst helemaal klaar. Je kunt bij oudere kinderen twee kledingstukken tegelijk opnoemen of zelfs meer.

26 thema KleDing Ballerina en indiaan Dans en expressie Leg voldoende verkleedmateriaal neer zodat de kinderen zich kunnen verkleden als ballerina of indiaan. Je kunt voor de ballerina s met crêpepapier een rokje maken en de indiaan een tooi. Laat de kinderen op muziek de bewegingen doen die passen bij de ballerina en/of de indiaan. Zoek ballerina muziek (klassiek) en Indianen muziek (trommels) Zet de muziek aan, alleen de ballerina s dansen bij klassiek en alleen de indianen dansen bij de trommels. Wissel dit af. Papier, crêpepapier voor de rokjes en de tooi. Klassieke muziek en trommelmuziek, geluidsinstallatie Wissel de muziek sneller af waardoor de kinderen snel moeten schakelen. Laat de kinderen wisselen van kleding. Laat de indianen op trommeltjes slaan en de ballerina s hierop dansen. Je kunt hierbij een verhaal vertellen over de ballerina s die op bezoek gaan bij de Indianen, dit kun je ook vice versa doen.

27 thema eten en DrinKen Wat eten we vandaag? 2-4 jaar 5-10 Herkenning van verschillende soorten voedsel, beweging Gebruik uit de speelhoek allerlei soorten fruit, groenten, pakjes drinken etc. Leg dit in een hoepel in het midden van de kring. Je vraagt de kinderen: Wat eten we vandaag? 1 kindje mag antwoord geven op de vraag en het uit de hoepel pakken. Je gaat net zo lang door tot alle kinderen iets in hun hand hebben. Je loopt met de kinderen in de ruimte in het rond. Je noemt een soort voedsel bijvoorbeeld: Fruit, groenten, vlees, drinken. De kinderen die dit in de hand hebben, rennen naar de hoepel om het snel in de pan te gooien. De kinderen die het in de pan gedaan hebben blijven bij de hoepel staan, lopen om de hoepel. Zij roeren in de pan. Net zo lang tot de pan vol is en de kinderen niets meer in handen hebben. Speelgoed, voedsel, hoepel. Je kunt om dit spel een heel verhaal bouwen. Bijvoorbeeld het gaan eten bij de reus of de kabouters. Je kunt variëren in moeilijkheid. Je kunt er voor kiezen om alleen fruit (of groenten) uit te delen, meerdere van een zelfde soort en dan de naam van het fruit te noemen.

28 thema eten en DrinKen Aan tafel 2-4 jaar Plezier, zingen, bewegen Je zingt (of opzeggen) het refrein van het liedje Aan Tafel van Samson en Gert. Aan tafel (2x) Het eten is klaar De soep staat te koken Het vlees is al gaar Aan tafel (2x) Waar zit je nu weer Ik ga al eten Ik wacht nu niet meer Als de kinderen de tekst goed gehoord en begrepen hebben, laat je de kinderen door de ruimte lopen. Je legt een matje neer in het midden van de ruimte, de tafel. Je begint te zingen, de kinderen lopen heen en weer. Je zoekt de kinderen. Loopt terug naar de mat en begint te eten. De kinderen komen snel naar de mat en eten mee. Eventueel CD met het liedje, matje, plastic bordjes Voor de oudere kinderen a la stoelendans. Je legt op de mat plastic bordjes, zoveel kinderen er zijn. Als je een bordje weg haalt blijft er een kindje over. De kinderen lopen in de ruimte. Is het liedje afgelopen, komen zij snel aangelopen, het kindje zonder bordje blijft op de mat zitten. Net zo lang tot alle kindjes op de mat zitten.

weer: regen, wind, onweer en zon ander soort kleding aantrekt dat je het niet koud krijgt weer vaker voorkomen in bepaalde seizoenen

weer: regen, wind, onweer en zon ander soort kleding aantrekt dat je het niet koud krijgt weer vaker voorkomen in bepaalde seizoenen Seizoenen GROEP 1-2 11 75 minuten 1, 43, 51, 54 en 55 De leerling: weer: regen, wind, onweer en zon ander soort kleding aantrekt dat je het niet koud krijgt weer vaker voorkomen in bepaalde seizoenen kleding

Nadere informatie

Regen. ( 20 oktober 14 november)

Regen. ( 20 oktober 14 november) Regen ( 20 oktober 14 november) In Nederland regent het vaak. Kinderen komen dus van jongs af aan in aanraking met regen. In het thema leren de kinderen allerlei begrippen die met regen te maken hebben.

Nadere informatie

!!"#$%"&#'((&)"*%'+",-../!

!!#$%&#'((&)*%'+,-../! "#$%"&#'((&)"*%'+",-../ In 2004 vertaalde ik het in het Nederlands: Saskia Beverloo, muziekcentrum Harlekijntje saskia@harlekijntje.nl www.harlekijntje.nl illustraties en kleurplaten: Tineke Vlaming Inleiding

Nadere informatie

Leskaart 1 Super Beweeg Uur ik neem je mee

Leskaart 1 Super Beweeg Uur ik neem je mee Leskaart 1 Super Beweeg Uur ik neem je mee Kinderen hebben plezier in bewegen en doen dat het liefst de hele dag. Door met de kinderen veel te bewegen worden ze spelenderwijs vertrouwd gemaakt met verschillende

Nadere informatie

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Broemmm. Broemmm. Voordat de kinderen de voorstelling gaan zien:

Lesbrief bij de voorstelling Broemmm. Broemmm. Voordat de kinderen de voorstelling gaan zien: Lesbrief bij de voorstelling Broemmm Broemmm Teun wil weg met haar autootje Broem. Ze wacht op haar vriend Tijn maar die komt maar niet. Uiteindelijk besluit ze zonder hem te vertrekken maar Broem start

Nadere informatie

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen Dit ben ik! Weekprogramma: Week 1; 0 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken. 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen 2 jaar Aanwijzen en benoemen delen van het gezicht. 3 jaar

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling 'Hatsjoe'

Lesbrief bij de voorstelling 'Hatsjoe' Lesbrief bij de voorstelling 'Hatsjoe' Voorbereiding: Voordat u met de leerlingen naar de voorstelling Hatsjoe gaat kijken is het belangrijk dat u een aantal onderwerpen bespreekt zodat ze niet voor verrassingen

Nadere informatie

Ik ben een heel klein muisje

Ik ben een heel klein muisje Ik ben een heel klein muisje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Ik ben een heel klein muisje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Massagespel... 4 Speelgoed... 4 Muisje

Nadere informatie

Klap, stamp en sla. Opmerking. Tijd: 1-5 min. Deelnemers: minimaal 2 Materiaal: niets Opstelling: kinderen vormen tweetallen. Verloop van het spel:

Klap, stamp en sla. Opmerking. Tijd: 1-5 min. Deelnemers: minimaal 2 Materiaal: niets Opstelling: kinderen vormen tweetallen. Verloop van het spel: Klap, stamp en sla Deelnemers: minimaal 2 Opstelling: kinderen vormen tweetallen : De tweetallen tellen om de beurt tot 3. Eerst zegt de één 1, daarna de ander 2 en tot slot nummer één weer 3. Hierna begin

Nadere informatie

Pietengymles. Kun jij een echte hulppiet worden? Doe de oefeningen en verdien een pietendiploma!

Pietengymles. Kun jij een echte hulppiet worden? Doe de oefeningen en verdien een pietendiploma! Pietengymles Kun jij een echte hulppiet worden? Doe de oefeningen en verdien een pietendiploma! Dit is een gymles in hoeken. De kinderen gymmen in groepjes en wisselen na een minuut of 7 van hoek. Zo hebben

Nadere informatie

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen 1) Voor de kleinste kinderen In de winter kunnen vogels wel wat extra s gebruiken. Met kinderen van alle leeftijden kun je hiermee aan de slag. Dennenappels

Nadere informatie

De wakkere wekker. Benodigdheden: - Een luid tikkende wekker

De wakkere wekker. Benodigdheden: - Een luid tikkende wekker Activiteiten voor drie- tot vierjarigen De dag wordt wakker! De wakkere wekker - Een luid tikkende wekker We luisteren naar het getik en het gerinkel van een oude wekker. De kinderen spelen een levensgrote

Nadere informatie

Junglegymles. Op expeditie

Junglegymles. Op expeditie Junglegymles Op expeditie Ga je mee? Op expeditie in de jungle? Pak je rugzak maar en vergeet je verrekijker niet. We gaan op pad. Onderweg komen we van alles tegen. Omgevallen boomstammen, een rivier,

Nadere informatie

God gaf mij 2 handen

God gaf mij 2 handen God gaf mij 2 handen God gaf mij twee handen*, één en twee. Daar kan ik mee spelen* doe je met mij mee? God gaf mij twee voeten*, één en twee. Daar kan ik mee lopen* doe je met mij mee? * Welke bewegingen

Nadere informatie

Inleiding We beginnen met een warming up van Winter Standbeelden.

Inleiding We beginnen met een warming up van Winter Standbeelden. Inleiding We beginnen met een warming up van Winter Standbeelden. Winter standbeelden Op muziek van Jingle bells. Van tevoren vraag ik aan de kinderen welke bewegingen met de winter te maken hebben. Denk

Nadere informatie

De bijen. De bijen prikken de leeuwen. De leeuwen gaan in een rondje rondom Izzi zitten. Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ

De bijen. De bijen prikken de leeuwen. De leeuwen gaan in een rondje rondom Izzi zitten. Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ De bijen Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ En kom je redden Vertrouw op ons We gaan je beschermen Van dit bos Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ Bijen marcheren Bijen springen Bijen dansen Bijen zoemen Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ We gaan

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

januari 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Ik huppel - BVP Hint Music 2015

januari 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Ik huppel  - BVP Hint Music 2015 januari 2015 vanaf 4 jaar Ik huppel tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof - Ik huppel 1 Ik huppel, ik huppel, ik huppel vandaag. Ik huppel naar boven, en ook weer omlaag. Mijn benen die willen niet

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 3 en 4. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - blinde rups (lesformat) Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief JULI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar SPELEN MET WATER! JULI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief JULI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar SPELEN MET WATER! JULI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief JULI 2015 SPELEN MET WATER! Water: het kost bijna niets, het is bijna overal en het is zo heerlijk verfrissend in de zomer! Kortom, een prima speelmateriaal

Nadere informatie

NAAM ORGANISATIE: KDV DE KNUFFEL ACTIVITEIT:

NAAM ORGANISATIE: KDV DE KNUFFEL ACTIVITEIT: ADRES: Kinderopvang Knuffel Machteld Versweyveld Columbiastraat 231 2030 Antwerpen NAAM ORGANISATIE: KDV DE KNUFFEL CONTACTGEGEVENS: 035413154 KDV.knuffel@stad.antwerpen.be ACTIVITEIT: TREFWOORDEN: VOORTDUREND

Nadere informatie

Kies 4 kinderen uit en zing de zeppelin. Rijd als een auto door de klas en geef iedereen een autodropje

Kies 4 kinderen uit en zing de zeppelin. Rijd als een auto door de klas en geef iedereen een autodropje Kies 4 kinderen uit en zing de zeppelin. Rijd als een auto door de klas en geef iedereen een autodropje Rijd als een auto achteruit door de klas en geef iedereen een autodropje Zing het liedje gaan we

Nadere informatie

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk?

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk? SPEL 1 Kangoeroe buidel-dief Alle kangoeroe s (kinderen) hebben wat lekkers in hun buidel, op 1 kangoeroe na. Die kangoeroe probeert het lekkers van de andere kangoeroe s af te pakken totdat die alles

Nadere informatie

Paasspeurtocht. Veel plezier!

Paasspeurtocht. Veel plezier! Paasspeurtocht Vier het paasfeest met deze gezellige speurtocht. De kinderen speuren in groepjes op of rondom de school naar grote, kartonnen paaseieren. Op elk paasei staat een opdracht. De opdracht wordt

Nadere informatie

Bewegingsactiviteit : spelles thema Pasen - de kip

Bewegingsactiviteit : spelles thema Pasen - de kip Bewegingsactiviteit : spelles thema Pasen - de kip Activiteit 1:bewegingsverhaal: Een dag uit het leven van een kip De kls verzamelen allemaal in het kippenhok. Ik maak afspraken i.v.m. orde, veiligheid

Nadere informatie

Kijk naar de prenten van de bekende kunstenaar Andy Warhol. Kan je bij elke afbeelding het juiste product en de keersom geven?

Kijk naar de prenten van de bekende kunstenaar Andy Warhol. Kan je bij elke afbeelding het juiste product en de keersom geven? Kijk naar de prenten van de bekende kunstenaar Andy Warhol. Kan je bij elke afbeelding het juiste product en de keersom geven? Teken een beeldtafel. Kijk naar het voorbeeld en gebruik je eigen fantasie.

Nadere informatie

Polka. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS

Polka. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Polka Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Polka: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Babydans... 4 Met muziekinstrumenten... 4 Dreumesen... 4 Klinkend materiaal... 4 Trommelen...

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Hé Joyce, ga je mee? Emma rent achter Joyce aan als ze van het schoolplein lopen. Joyce, wij gaan vanmiddag op bezoek bij mijn oom,

Nadere informatie

Adewiedewanseltje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS

Adewiedewanseltje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Adewiedewanseltje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Adewiedewanseltje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Door de ruimte... 4 Dreumesen... 4 Paardje rijden op de knie...

Nadere informatie

Een dagje zeilen (groep 4)

Een dagje zeilen (groep 4) Een dagje zeilen (groep 4) Doelstelling: Tactiele stimulatie en samenwerking. Er wordt gewerkt in tweetallen. 1 kind zit op een stoel, met de leuning naar de zijkant, zodat de rug helemaal beschikbaar

Nadere informatie

Deze liedjes zingen we met de kinderen

Deze liedjes zingen we met de kinderen Deze liedjes zingen we met de kinderen Klein rood autootje Klein rood autootje, waar breng je ons naar toe? Naar opa en naar oma en naar de koetjes boe En de handjes gaan van klap, klap, klap! En de voetjes

Nadere informatie

OOST WEST THUIS BEST

OOST WEST THUIS BEST Lesmateriaal horend bij de theatrale dansvoorstelling OOST WEST THUIS BEST van Rauher Engel Foto: Kees van Putten Rauher Engel Concept & idee: Dagmar Chittka Auteur: Marleen Weijman 5 nov 09 Inleiding

Nadere informatie

Dierentuin. Inleiding. Warming-up klassikaal. Warming-up groepjes. Introductie Dierentuin. Brullen als een leeuw

Dierentuin. Inleiding. Warming-up klassikaal. Warming-up groepjes. Introductie Dierentuin. Brullen als een leeuw Dierentuin Inleiding Introductie Dierentuin De kleuters maken in deze dramales een reisje naar de dierentuin. Ze beginnen met het nabootsen van dierengeluiden, waarbij ze goed naar elkaar luisteren. Hierna

Nadere informatie

Draaiboek en verloop sportdag vrijdag 29 april 2016

Draaiboek en verloop sportdag vrijdag 29 april 2016 Draaiboek en verloop sportdag vrijdag 29 april 2016 Sportdag voor onze peuters. zonder uw hulp niet te realiseren. este Hulpouder(s) Op de eerste plaats onze hartelijke dank voor uw medewerking. Om alles

Nadere informatie

Ik vou van u is een verhaaltje van het tuinvrouwtje Fiona en het wolkenmannetje Wiebe. Fiona verzorgt haar bloemen met heel veel liefde en overgave.

Ik vou van u is een verhaaltje van het tuinvrouwtje Fiona en het wolkenmannetje Wiebe. Fiona verzorgt haar bloemen met heel veel liefde en overgave. Ik vou van u is een verhaaltje van het tuinvrouwtje Fiona en het wolkenmannetje Wiebe. Fiona verzorgt haar bloemen met heel veel liefde en overgave. Als het regent vangt ze het water op en giet ze het

Nadere informatie

Onder moeders paraplu Door Helga Gehre

Onder moeders paraplu Door Helga Gehre Onder moeders paraplu Door Helga Gehre Doelgroep Niet-gealfabetiseerde cursisten vanaf module drie. Ook voor hogere modules en voor gealfabetiseerden is deze les geschikt. Doelstellingen Een cursist kan

Nadere informatie

Maak de afstand kleiner. Maak de afstand groter. Te makkelijk? afstand in een rechte lijn zo snel

Maak de afstand kleiner. Maak de afstand groter. Te makkelijk? afstand in een rechte lijn zo snel Werkblad GROEP 1-2 LES 7: Sport 2 Activiteit Atletiekspelletjes Sprinten: zo snel mogelijk een afstand afleggen. Roeien: naar de overkant. Materialen & tekening Pionnen 2 skateboards Werkvorm Doel: leerlingen

Nadere informatie

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl BLIJ MET EEN EI Deze speur- en speltocht is niet alleen bedoeld voor rond de paastijd. Doordat iedereen moet proberen zijn of haar ei heel te houden wordt er een extra spelelement in de speurtocht gebracht.

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad GROEP 1-2 Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad GROEP 1-2, vervolg Bijlage 2 Dagen van de week Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

Nadere informatie

Terwijl uw kind niet kijkt, pakt u één van deze dingen op en maakt u er geluid mee. Uw kind zegt wat het hoort.

Terwijl uw kind niet kijkt, pakt u één van deze dingen op en maakt u er geluid mee. Uw kind zegt wat het hoort. Luisterspelletjes Welk geluid hoor je? Uw kind doet de ogen dicht of krijgt een blinddoek voor. U laat allerlei geluiden horen die het moet raden. Bijvoorbeeld: in de handen klappen, op de deur kloppen,

Nadere informatie

Webboek. Taalontwikkeling spelletjes

Webboek. Taalontwikkeling spelletjes Taalontwikkeling Binnen het thema Grootte hebben we gekozen voor het boek de gele ballon. Dit is een groot boek met illustraties zonder tekst. De bedoeling is om op elke pagina een gele ballon te vinden.

Nadere informatie

De stippelspelen.

De stippelspelen. De stippelspelen Igor gaat naar de Stippelspelen, dé wedstrijd voor gestippelde atleten. Wat is er leuker dan het organiseren van Stippelspelen voor je kleuters? Gewoon op school! Natuurlijk is het leuk

Nadere informatie

Inhoud Thema Lente... 4 Goedemorgen... 4 Hallo... 4 De wielen van de bus... 4 Op een houten bruggetje... 5 Heb je al gezien het is lente...

Inhoud Thema Lente... 4 Goedemorgen... 4 Hallo... 4 De wielen van de bus... 4 Op een houten bruggetje... 5 Heb je al gezien het is lente... 1 Inhoud Thema Lente... 4 Goedemorgen...... 4 Hallo... 4 De wielen van de bus... 4 Op een houten bruggetje... 5 Heb je al gezien het is lente... 5 Liedje over twee hazen:... 5 Bolletjes:... 5 Een koetje

Nadere informatie

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente...

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 1 Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen...... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 4 Liedje over twee hazen:... 4 Bolletjes:... 4 Een koetje

Nadere informatie

Kerstfeest 17 december 2014 Groep 6/7 De Brug

Kerstfeest 17 december 2014 Groep 6/7 De Brug Kerstfeest 17 december 2014 Groep 6/7 De Brug Welkom Lied: Dank je voor dit warme licht (kaarsen worden aangestoken door Youri) 1. Eerste kaars, wat wil jij zeggen als je branden gaat? Zie jij in je mooiste

Nadere informatie

Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Brood eten:

Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Brood eten: Liedjes Zingen Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Stop het nu maar in je mond Fruit, dat is gezond! En jullie krijgen een bakje fruit Dan worden jullie sterk en stoer Bewegingen

Nadere informatie

Lesbrief Kikker viert de lente. Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar

Lesbrief Kikker viert de lente. Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar Lesbrief Kikker viert de lente Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart 2018 Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar Van 21 t/m 30 maart kleurt heel Nederland groen met het

Nadere informatie

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok 1 Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok Samenvatting Jan en Katrijn gaan naar het bos om spullen te zoeken voor de herfsttafel. Als Jan in

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

mei 2014 vanaf 7 jaar Sluipen als een kat tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte

mei 2014 vanaf 7 jaar Sluipen als een kat tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte mei 2014 vanaf 7 jaar Sluipen als een kat tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Sluipen als een kat 1 Ik wil brullen als een tijger. Met een flinke grote bek. Hoog over de bomen kijken. Als giraf met

Nadere informatie

Beschrijving: De knuffels op verschillende lichaamsdelen houden. Bijvoorbeeld op je hoofd, op de buik, op de voet

Beschrijving: De knuffels op verschillende lichaamsdelen houden. Bijvoorbeeld op je hoofd, op de buik, op de voet Babygroepen Beweegknap 1. Bewegen met knuffel Beschrijving: De knuffels op verschillende lichaamsdelen houden. Bijvoorbeeld op je hoofd, op de buik, op de voet 2. Dansen en dan knuffelen Beschrijving:

Nadere informatie

We hebben voor de verschillende ontwikkelingsgebieden activiteiten en ideeën verzameld.

We hebben voor de verschillende ontwikkelingsgebieden activiteiten en ideeën verzameld. Thema Lente 1 Hierbij presenteren wij het thema lente! We hebben voor de verschillende ontwikkelingsgebieden activiteiten en ideeën verzameld. Het boek dat dit thema centraal staat is Moederdag valt ook

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie september 2014 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie

Voorbeeld les uit het boek: Bewegingsexpressie met kleuters. 1 Inleiding: Duur Didactische werkvormen Organisatie Materiaal

Voorbeeld les uit het boek: Bewegingsexpressie met kleuters. 1 Inleiding: Duur Didactische werkvormen Organisatie Materiaal Voorbeeld les uit het boek: Bewegingsexpressie met kleuters Thema: De trein auteur: Geert Leysen 1 Inleiding: 10 min Leergesprek De kleuters zitten in een kring (kleermakerszit) Muziek https://www.youtube.com/watch?v=e2xwztc7qhw

Nadere informatie

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Linda Willemsen www.klasvanjuflinda.nl www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Spelenderwijs rijmen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen

Nadere informatie

Met mijn rode paraplu

Met mijn rode paraplu oktober 2014 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Met mijn rode paraplu Met m n rode paraplu... Refrein: Met m n rode paraplu Loop ik lekker door de regen. Hij houdt al het water tegen.

Nadere informatie

Spel 0 Adam woont in het paradijs. God praat elke dag met Adam. Hij mag alle dieren een naam geven. Wij gaan Adam helpen.

Spel 0 Adam woont in het paradijs. God praat elke dag met Adam. Hij mag alle dieren een naam geven. Wij gaan Adam helpen. Genesis 2:18-20 0 Leeftijd: 4-8 jaar Wat heb je nodig? 0 Lied: Adam geeft de dieren namen 0 Estafette: touw en attributen, bijvoorbeeld: pionnen, emmers, tafel 0 Speel het spel in 2 groepen Spel 0 Adam

Nadere informatie

Moshi gaat met het vliegtuig naar Malawi

Moshi gaat met het vliegtuig naar Malawi Malawi Auditieve analyse: 1.2 Eén en twee lettergrepen 1.3 Drie of meer lettergrepen Auditieve synthese 4.1 Lettergrepen samenvoegen tot een woord 4.2 Letters samenvoegen tot een woord Zon varken Malawi

Nadere informatie

Voor het eerst naar de Pater van der Geldschool

Voor het eerst naar de Pater van der Geldschool Voor het eerst naar de Pater van der Geldschool s Morgens word je naar school gebracht door papa, mama, opa of oma. Het wachten op de speelplaats Het binnenkomen Om 5 voor half 9 gaat de zoemer; de juffen

Nadere informatie

Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem. Aantal kinderen: max: 4

Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem. Aantal kinderen: max: 4 Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem Aantal kinderen: max: 4 Toestemming van de ouders? Aandachtspunt: Observeren niveau, behoefte

Nadere informatie

Spelactiviteiten voor groep 1-2: Vertelspel tafel: Spelactiviteiten:

Spelactiviteiten voor groep 1-2: Vertelspel tafel: Spelactiviteiten: Spelactiviteiten: Hieronder heb ik verschillende spelactiviteiten uitgewerkt in het thema de brandweer. Dit zijn verschillende activiteiten die in de kring, in de speelzaal/gymzaal of in de hoeken uitgevoerd

Nadere informatie

D O EN P R A T EN B E W EGEN

D O EN P R A T EN B E W EGEN D O EN P R A T EN B E W EGEN Het gelijktijdig gebruik van de observatielijsten bij Zo Doe Ik, Zo Beweeg Ik, en Zo Praat Ik M. Tjallema, M. Vermeulen 00, CED-Groep www.cedgroep.nl Inleiding Met de drie

Nadere informatie

Lesmap de suikerbakkerij HETGEVOLG. de suikerbakkerij. regie: Nelle De Maeyer spel: Osman Aden Hosow & Himat Shinwary foto: Kris Dewitte

Lesmap de suikerbakkerij HETGEVOLG. de suikerbakkerij. regie: Nelle De Maeyer spel: Osman Aden Hosow & Himat Shinwary foto: Kris Dewitte de suikerbakkerij regie: Nelle De Maeyer spel: Osman Aden Hosow & Himat Shinwary foto: Kris Dewitte 1 De suikerbakkerij 4+ Ik ben 3 jaar. Mama draagt me in haar armen. In los zand. In los zand Het is heet.

Nadere informatie

Activiteitenprogramma 2014 06.01 t/m 07.02

Activiteitenprogramma 2014 06.01 t/m 07.02 Activiteitenprogramma 2014 06.01 t/m 07.02 Locatie: KDV Voorbeeld: Groep: 0-4 jaar Data Dag Competentie Activiteit 0-2jaar Activiteit 2-4 jaar 06.01 Maandag Kijk, ik maak contact, blazen maar, spelletje

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kunnen onderhands opslaan met een shuttle. - Ze houden het racket vast bij het handvat met de shake-hand greep. Groep 5/6 - Leerlingen spelen

Nadere informatie

november 2013 vanaf 7 jaar Er is een boot tekst: Judith Nieken muziek: Axel Holsbergen

november 2013 vanaf 7 jaar Er is een boot tekst: Judith Nieken muziek: Axel Holsbergen november 2013 vanaf 7 jaar Er is een boot tekst: Judith Nieken muziek: Axel Holsbergen Er is een boot Refrein: Er is een boot, zó groot, dat je haast niet kunt geloven wat je ziet. Er is een boot, zó groot:

Nadere informatie

s Speel- & Leerbrief Marja Baeten Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar DECEMBER 2015 EEN MAAND VOL FEEST

s Speel- & Leerbrief Marja Baeten Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar DECEMBER 2015 EEN MAAND VOL FEEST Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief DECEMBER 2015 EEN MAAND VOL FEEST In de kinderopvang is de maand december een heel drukke maand. Niet alleen zijn er de diverse feesten waarvoor allerlei

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal.

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Alle leerlingen staan aan één helft van de gymzaal verspreid met allemaal een bal. De trainer staat

Nadere informatie

De pietenschool. speluitleg

De pietenschool. speluitleg De pietenschool speluitleg Speel de pietenspelletjes, doe de oefeningen en word een echte hulppiet! De Pietenschool is een leuk en gezellig spel voor de Sinterklaastijd. Het spel kan op verschillende manieren

Nadere informatie

Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? Linda van de Weerd

Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? Linda van de Weerd Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? 1 Linda van de Weerd Inhoud Moet je horen! 3 Trillingen 4 Luister! 5 Hard en zacht 6 Dichtbij en ver weg 7 Hoog en laag 8 Doof zijn 9 Moeilijke

Nadere informatie

Shake Song Fort van de Verbeelding. Bovenbouw Groep 7 en 8

Shake Song Fort van de Verbeelding. Bovenbouw Groep 7 en 8 Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 1. Shake Song overzicht Alle kinderen hebben een zelfgemaakte shaker. Die is in het begin nog niet nodig want we leren eerst het liedje en daarna

Nadere informatie

Liedjesboek met gebaren

Liedjesboek met gebaren Liedjesboek met gebaren 15 liedjes met ondersteunende gebaren 2017 Baby- en kindergebaar Illustraties: Liedee (Lisanne van Osch) Uitgegeven door: Baby- en kindergebaar, www.babygebaar.nl Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Goeiemorgen! Goeiemorgen! Goeiemorgen! Dag vriendjes allemaal, Dag vriendjes allemaal! Goeiemorgen! Goeiemorgen! Dag vriendjes allemaal!

Goeiemorgen! Goeiemorgen! Goeiemorgen! Dag vriendjes allemaal, Dag vriendjes allemaal! Goeiemorgen! Goeiemorgen! Dag vriendjes allemaal! Goeiemorgen! Goeiemorgen! Goeiemorgen! Dag vriendjes allemaal, Dag vriendjes allemaal! Goeiemorgen! Goeiemorgen! Dag vriendjes allemaal! Wij komen om te zingen, Te dansen en te springen, Goeiemorgen! Goeiemorgen!

Nadere informatie

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike.

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike. pakket Ssst de tijger slaapt De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. Door: Maike Douglas jufmaike.nl 1. Dieren uit het boek Sorteren van de dieren die in het boek voorkomen Woordenschat

Nadere informatie

Informatie voor ouders van kinderen van 0 1 ½ jaar

Informatie voor ouders van kinderen van 0 1 ½ jaar Sint en Kerst Informatie voor ouders van kinderen van 0 1 ½ jaar 0 1 ½ In het thema 'Sint en Kerst' staat de viering van Sinterklaas en Kerst centraal. Bij het thema 'Sinterklaas', leren de kinderen hoe

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Groep 1-3 - "Nog 100 nachtjes slapen" (prentenboek)

Groep 1-3 - Nog 100 nachtjes slapen (prentenboek) Groep 1-3 - "Nog 100 nachtjes slapen" (prentenboek) Inleiding Introductie "Nog 100 nachtjes slapen" Bewegingsspel 5 minuten Kring Benodigdheden: Prentenboek "Nog 100 nachtjes slapen" Deze dramales beweging

Nadere informatie

Oef, wat is het warm!

Oef, wat is het warm! Oef, wat is het warm! In het thema Oef, wat warm! staat warm weer en het verschil tussen warm en koud centraal. Oef, wat warm! vindt bij uitstek plaats tijdens een warm voorjaar of een warme zomer. Het

Nadere informatie

Weer n liedje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS

Weer n liedje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Weer n liedje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Weer n liedje: het lied... 3 De muziekopname... 4 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Massage... 4 Dansen in de ruimte... 4 Dreumesen... 4 Massage... 4 Dansen...

Nadere informatie

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk.

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Prent 1 Sst, ik hoor iets! Prent 1. Sst, ik hoor iets! Said en Jamal zitten aan tafel te eten. Samen met papa en mama. Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Papa laat het horloge zien. Het is een

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Kinderopvang Kits Oonlie. Reuzen en kabouters

Nieuwsbrief. Kinderopvang Kits Oonlie. Reuzen en kabouters Deze nieuwsbrief is speciaal voor ouders/verzorgers van kinderen op de peutergroep en de verticale groep van kinderopvang Kits Oonlie. Deze nieuwsbrief verschijnt elke twee maanden en hierin worden twee

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

12. Waar zijn moeder en jong gebleven?

12. Waar zijn moeder en jong gebleven? 12. Waar zijn moeder en jong gebleven? Tijdens deze activiteit: gaan de kinderen via een parcours naar de verblijfplaats van een moeder en haar jong om eten te brengen. Inrichting speelleeromgeving Deze

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2013 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2013 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2013 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

LOPKE OVERZICHT ALGEMENE FICHES, VERHALEN EN ACTIVITEITENFICHES DERDE KLEUTERKLAS. ECEGO-Expertisecentrum voor Ervaringsgericht Onderwijs

LOPKE OVERZICHT ALGEMENE FICHES, VERHALEN EN ACTIVITEITENFICHES DERDE KLEUTERKLAS. ECEGO-Expertisecentrum voor Ervaringsgericht Onderwijs LOPKE OVERZICHT ALGEMENE FICHES, VERHALEN EN ACTIVITEITENFICHES DERDE KLEUTERKLAS ECEGO-Expertisecentrum voor Ervaringsgericht Onderwijs Overzicht algemene fiches Lopke 3 de kleuterklas: algemene fiche

Nadere informatie

De Liedjesspeeltuin 4 De Liedjesspeeltuin 4 Brandweer De brandweer De Liedjesspeeltuin 1 Dagen van de week Maandag De Liedjesspeeltuin 1

De Liedjesspeeltuin 4 De Liedjesspeeltuin 4 Brandweer De brandweer De Liedjesspeeltuin 1 Dagen van de week Maandag De Liedjesspeeltuin 1 Thema Titel CD Andere culturen Hop, hop, hop Hoge bergen, verre landen Ballen Stuiterbal Ballon Ballonnen Luchtballon Bang zijn Ik durf niet Bellen blazen Bellen blazen Boot In een bootje Bos Het wonderwoud

Nadere informatie

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker?

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker? Warming up Shuttle tikkertje warming up met shuttle 1 shuttle en evt. lint(en) voor de tikker(s) Alle kinderen lopen in de zaal, een tikker wordt aangewezen. Deze tikker heeft een shuttle in de hand waarmee

Nadere informatie

geeft de planten water

geeft de planten water geeft de planten water 1. Regenverhaal regengeluiden nabootsen Geef de kinderen allerlei kosteloos materiaal waarmee ze mogen experimenteren. Ze proberen hiermee regengeluiden te produceren. Mogelijkheden:

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Lesbrief. groep 1-4. bij de verteltheatervoorstelling. Winnie de Poeh: het verhaal van Kanga en Roe. door Marjo Dames / Sterk-Verhaal

Lesbrief. groep 1-4. bij de verteltheatervoorstelling. Winnie de Poeh: het verhaal van Kanga en Roe. door Marjo Dames / Sterk-Verhaal Lesbrief groep 1-4 bij de verteltheatervoorstelling Winnie de Poeh: het verhaal van Kanga en Roe door Marjo Dames / Sterk-Verhaal 1 Voorbereiding Samen met uw groep gaat u naar de Verteltheatervoorstelling

Nadere informatie

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden.

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden. Warm in Verona Romeo loopt een beetje rond. Dat doet hij bijna elke dag. Hij vindt het leuk om door het stadje te lopen. Door de kleine straatjes. Langs de rivier waar de meisjes de was doen. En over de

Nadere informatie