madame de sade van yukio mishima regie krzysztof warlikowski

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "madame de sade van yukio mishima regie krzysztof warlikowski"

Transcriptie

1 05 06 madame de sade van yukio mishima regie krzysztof warlikowski

2 rolverdeling op de achterzijde tekst yukio mishima regie krzysztof warlikowski op basis van de vertaling van peter verstegen scenografie & kostuumontwerp malgorzata szczesniak lichtontwerp felice ross componist pawel mykietyn video-ontwerp denis guéguin assistentie regie jorinde keesmaat, thibaud delpeut (stage) assistentie scenografie ascon de nijs casting adviezen hans kemna hoofd techniek & productie götz schwörer productieleiding annetje van dijk kleedster inge van den ende kap & grime david verswijveren techniek sander van elteren (1 e inspiciënt), arist richartz (1 e inspiciënt), niko bovenberg, mart hielema (stage), david logger, dennis van scheppingen decor uitgevoerd door atelier amsterdam kostuums uitgevoerd door atelier toneelgroep amsterdam: farida bouhbouh, wojciech dziedzic (stage), tineke tillema, ans wesseling (hoeden) o.l.v. wim van vliet kap & grime uitgevoerd door atelier toneelgroep amsterdam: trea van drunen, roswitha evenwel, david verswijveren met dank aan marlies dekkers (lingerie) de opstand van een vrouw fotografie jan versweyveld, jasper zwartjes grafisch ontwerp jan versweyveld en studio jona druk ssp amsterdam

3 Mevrouw de Montreuil zoekt het geluk voor haar dochter Renée. Ze wil dat Renée zich laat scheiden van haar echtgenoot, Markies Alphonse de Sade, die de goede naam van de familie door het slijk haalt en een gevangenisstraf uitzit wegens seksuele uitspattingen. Renée lijdt onder de sadomasochistische praktijken van haar man, maar blijft hem trouw. De Sade, berucht als grondlegger van het moderne sadisme, is zelf niet aanwezig maar bepaalt wel het leven van de vijf vrouwen. Montreuil, haar twee dochters en twee vriendinnen voelen zich elk op hun eigen manier verbonden met de Markies. In heftige confrontaties worden hoop, frustratie en perversiteit blootgelegd. Madame de Sade is een familiedrama dat zich voltrekt in een periode van zeventien jaar. Schandalen komen aan het licht, onderlinge rivaliteit slaat toe en wreedheid nestelt zich in de relaties tussen moeder en dochters. Binnen voltrekt zich de afbraak van een bourgeoisfamilie, buiten trekt de massa door de straten en ontketent een revolutie. markies de sade Markies de Sade ( ) is uitvinder van het sadisme en schrijver van pornografische boeken. Zijn leven lang wordt hij vervolgd en zijn boeken zijn tot ver na zijn dood verboden. De Sade was een libertijn die moraal, religie en geweten verwierp. De vrijheid van geest zocht hij in de natuurlijke instincten van de mens die leeft voor het genot. Als bestrijder van kerk en staat leverde de werkelijkheid hem genoeg materiaal voor zijn tomeloze fantasie, die een wereld van slachters en slachtoffers laat zien. Zijn personages leven in fantastische omstandigheden. Zo speelt De 120 dagen van Sodom in een afgelegen kasteel waar de machthebbers zich ongehinderd kunnen overgeven aan misdadige en sadistische praktijken. In zijn werk onderzoekt hij de diepere drijfveren van de mens. Beschrijvingen van seksuele uitspattingen combineert hij met moralistische en filosofische beschouwingen. Alphonse de Sade leidt een losbandig leven, dat hij ook voortzet na zijn huwelijk met Renée-Pelagie de Montreuil. Zijn schoonmoeder probeert de schande voor de familie te beperken en zorgt ervoor dat hij uiteindelijk in de gevangenis belandt. Daar schrijft hij Justine en het vervolg Juliette, een roman in tien delen. In 1790 tijdens de Franse Revolutie wordt hij bevrijd. Maar in 1801 laat Napoleon hem opnieuw arresteren en wordt hij veroordeeld tot opsluiting in het krankzinnigengesticht te Charenton waar hij tot zijn dood verblijft.

4 regisseur krzysztof warlikowksi Krzysztof Warlikowski (1962, Szczecin, Polen) studeerde filosofie, Frans en (theater)- geschiedenis aan de universiteit van Krakow en aan de Sorbonne in Parijs. Toen hij 29 was, volgde hij de regieopleiding aan de theateracademie van Krakow waar hij studeerde bij Krystian Lupa. Warlikowski is huisregisseur van Theatr Rozmaitosci in Warschau, dat onder leiding van intendant/ regisseur Grzegorg Jarzyna uitgroeit tot het interessantste theatergezelschap van Polen. In een voormalige bioscoop ontwikkelen beide regisseurs een eigen stijl waar vooral een jong publiek op afkomt. Warlikowski heeft een voorkeur voor Shakespeare en Griekse tragedies, maar regisseert ook modern repertoire zoals Cleansed (2001) van Sarah Kane. Zijn voorstellingen weten een suggestieve wereld op te roepen, die de toeschouwer naar binnen zuigt: theater als collectieve ervaring van makers en publiek. Een aantal van zijn voorstellingen was in Nederland te zien: Hamlet tijdens het Holland Festival in 2001 en Dybuk die in 2004, als onderdeel van Paradise Regained (een serie eigentijdse theaterproducties uit een nieuw Europa), een tournee door Nederland maakte. Bij Toneelgroep Amsterdam is Madame de Sade, na Droomsporen in seizoen 03/04, zijn tweede regie. Daarmee wordt een unieke samenwerking voortgezet tussen Toneelgroep Amsterdam en één van de belangwekkendste Europese regisseurs van dit moment. scenograaf malgorzata szczesniak Malgorzata Szczesniak werkt ruim vijftien jaar als vormgever met Krzysztof Warlikowski. Ze volgde de kunstacademie in Krakow, waar ze Warlikowski ontmoette. Sinds hun samenwerking maakte ze met hem meer dan veertig producties. Minimaal, puur, schoon: zo definieert ze haar ontwerpen die door de vaak felgekleurde belichting een eigen wereld oproepen. Voor Madame de Sade maakte ze een installatie die uit drie niveaus bestaat en waar haar voorkeur voor materialen zoals metaal en glas zichtbaar wordt. Het is een open dynamische ruimte die de acteurs alle vrijheid laat en de verbeelding van de toeschouwer prikkelt. Alleen een enkel meubelstuk of detail in een kostuum geven iets prijs over de situatie en de karakters. Zoals in de meeste van haar ontwerpen wil ze de kunstmatige scheiding tussen spelers en publiek opheffen. In Madame de Sade zitten de acteurs, voordat hun scène begint, voor het podium in de zaal, op hetzelfde niveau als het publiek waardoor ze deel uitmaken van elkaars wereld. Je ziet hoe ze zich verkleden en opmaken voordat ze het toneel op gaan. Opvallend is het gebruik van spiegels die acteur en toeschouwer op een andere manier verenigen, maar ook verwijzen naar het narcisme van Yukio Mishima. Tegelijkertijd creëren ze een open situatie die telkens nieuwe vragen en werelden kan oproepen.

5 yukio mishima Yukio Mishima ( ) is één van de grootste en meest controversiële schrijvers van Japan. Zijn werk omvat o.a. veertig romans, gedichten, essays en moderne Kabuki- en No-spelen. Hij werd drie keer voorgedragen voor de Nobelprijs. Zijn biografische roman Bekentenissen van een gemaskerde maakt hem in 1949 op slag beroemd. Daarin schrijft hij over zijn homoseksualiteit, maar ook over fantasieën waarin schoonheid, pijn, dood en erotiek onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Hij droomde van het vermoorden van jongens op grote marmeren tafels om daarna delen van hen op te eten. Dergelijke obsessies heeft hij zijn hele leven gehad, aldus zijn biograaf Henry Scott Stokes. Mishima heeft een ambivalente verhouding met het westen. Hij laat zich inspireren door Europese schrijvers zoals Rilke, Racine, Mann en Nietzsche, maar bekritiseert het westerse materialisme dat hij als een bedreiging ziet voor de Japanse identiteit. Vanuit een geromantiseerd beeld van de oude samoerai bepleit hij de terugkeer van de keizer die hij als bron van de Japanse cultuur beschouwt. Zijn rechts-politieke denkbeelden worden steeds radicaler. Na een mislukte coup met zijn privé-leger pleegt hij, als een ware samoerairidder, seppuku / harakiri (rituele zelfmoord), nadat hij zijn standpunten publiekelijk uiteen heeft gezet. ivo van hove regisseur en directeur bij toneelgroep amsterdam over krzysztof warlikowksi Charmant, gevaarlijk, poëtisch, empatisch, maar ook onverschillig, ambitieus, een jongen van veertien, rebels, verdediger van het oude midden-europa als baken van de Europese cultuur, kosmopoliet, benepen, visionair, ontevreden, gevoelig, duivels, rellerig, intuïtief, geëngageerd, provocatief, een onderzoeker; een echte regisseur.

6 wie zijn jullie vijanden door Dirkje Houtman, dramaturg TA Als Krzysztof Warlikowski in Amsterdam arriveert voor de eerste repetitie van Madame de Sade heeft hij in Warschau net de première van de opera Wozzeck achter de rug. De voorstelling veroorzaakt een rel. De actrice die een hoer speelt, staat naakt op het toneel naast twee kinderen. In het katholieke Polen ligt dit gevoelig. De kranten staan er vol van. Een journalist schrijft zelfs dat Warlikowski een pedofiel is en de gevangenis in zou moeten. De bank die zijn gezelschap sponsort, draait de geldkraan dicht. Het is een schandaal dat we hier niet meer kennen en dat alles te maken heeft met het belang dat theater in Polen heeft. Theater is direct verbonden met het dagelijks leven en heeft een sociale functie. Dat was al ten tijde van het communisme, toen het een vrijplaats was voor subversieve ideeën. Maar ook in de chaotische tijd na het communisme, waarin iedereen zich moet verhouden tot een andere, nieuwe maatschappelijke werkelijkheid, speelt theater een essentiële rol. We zijn al jaren stuurloos, zegt Warlikowski, In Polen ga je naar het theater om antwoorden te krijgen op vragen die je bezighouden. Je moet bepaalde voorstellingen zien om dingen over jezelf en de wereld waarin je leeft te kunnen begrijpen. In Nederland is dat anders. Als mensen een probleem hebben, gaan zij naar een therapeut. Theater moet hier concurreren met een attractieve buitenwereld en maakt deel uit van een uitdijende vrijetijdscultuur. In Polen willen wij ons theater ontdoen van die negentiende-eeuwse opvatting waarin de wereld op het toneel niets te maken heeft met de werkelijkheid op straat. Theater is bij ons altijd voorpaginanieuws. taboes Warlikowski is altijd op zoek naar de vijand. In Polen dient die zich vanzelf aan, zegt hij. Zoals de katholieke kerk, het antisemitisme, maar ook de hardnekkige negentiendeeeuwse theaterconventie in zijn land. Alles wat hij maakt, doet er toe. Hij wil zijn publiek direct raken. In Cleansed van Sarah Kane ging het over zijn eigen seksualiteit, in Dybuk over antisemitisme en de laatste scène van Shakespeares De Storm ging over vergeving, wat verwijst naar de poging van de regering om joden en Polen met elkaar te verzoenen. Nu hij hier in Amsterdam een voorstelling maakt, verdiept hij zich in onze culturele en maatschappelijke achtergronden. Hij bestookt zijn acteurs met vragen: Wat is jullie verleden, jullie identiteit? Wat betekent Anne Frank werkelijk voor jullie of is zij gezien de Hollandse handelsgeest louter nog een selling point? Wat zijn de taboes in een stad waar je in elke coffeeshop drugs kunt kopen en niemand opkijkt van sadomasochisme? Wie zijn jullie vijanden? zwarte mis Yukio Mishima plaatst Madame de Sade in een achttiende-eeuws Frans bourgeoismilieu. Markies de Sade zit in de gevangenis en de schade die hij heeft aangericht met zijn seksuele uitspattingen moet zo veel mogelijk beperkt blijven. Madame de Montreuil doet er alles aan haar dochter, echtgenoot van De Sade, en de goede naam van de familie te redden. De gesprekken die de vijf vrouwen voeren gaan over de Markies. Ze projecteren hun verlangens op deze afwezige, op wie ze allemaal verliefd zijn. Hun verhalen zijn doorspekt met een poëzie die zijn sadomasochistische praktijken oproept. De taal lijkt een façade, die tevens de wereld achter die façade tastbaar maakt. Tederheid en wreedheid, vuiligheid en schoonheid gaan hand in hand. Soms zelfs zo suggestief dat het lijkt alsof je de zweepslagen op de blote lijven hoort neerknallen of getuige bent van een zwarte mis, waarover de hoer Saint Fond alleen maar vertelt. De verbeelding aan de macht. Het is de zwarte wereld van het sadomasochisme waar de bourgeoisie niets mee te maken wil hebben. Vraag is opnieuw: hoe gaan wij daarmee om in deze tijd? Waar zit onze donkere kant en hoe verhullen wij die? slachtoffer Warlikowski bewerkt het stuk grondig in nauw overleg met de acteurs. Hij fileert de tekst om hem naar het hier en nu te halen en focus te geven. Er wordt toegewerkt naar een confronterend familiedrama waar de relatie tussen de moeder en haar twee dochters wrede trekjes krijgt en ook de onderlinge rivaliteit tussen de zussen in hun particuliere ervaringen met De Sade opdoemt. Terugkerend motief tijdens de repetities is de vrouw die tot slachtoffer wordt gemaakt. Warlikowski worstelt met clichés en beelden die door de cultuur in stand worden gehouden. Hij laat vrouwen door mannen spelen om ons te confronteren met een andere kant in onszelf. De acteurs gaan op zoek naar hun feminiene kant en putten uit eigen ervaringen met vrouwen om hun rol vorm te geven. In de manier waarop zij dat doen zou je kunnen aflezen hoe ze tegen vrouwen aankijken. Marieke Heebink, de enige actrice in de voorstelling, speelt een zwarte vrouw, de dienstbode van Montreuil. Ook een cliché waar we dol op zijn, aldus Warlikowski. We accepteren zwarte sporters, zwarte schoonmakers, maar er bestaan nog steeds geen zwarte filmsterren zoals Brigitte Bardot of Marilyn Monroe. Waarom? Kennelijk is er iets in ons onderbewuste dat die clichés in stand wil houden. grenzen Warlikowski laat zich sterk inspireren door films, vaak in de manier waarop hij scènes monteert maar ook inhoudelijk om zijn bedoelingen duidelijk te maken. Hij verwijst naar Belle de Jour met Catherine Deneuve, de doktersvrouw die haar seksuele honger uitleeft als hoer in een bordeel. Laat zich inspireren door La pianiste van Michael Haneke waarin een moeder haar muzikaal begaafde dochter beschadigt in een wrede symbiotische relatie. In de boezem van dit Weense bourgeoismilieu verwondt de dochter zichzelf dwangmatig, fysiek en mentaal. Vanaf de buitenkant lijkt alles correct, maar dring je dieper door in die levens dan stuit je op allerlei verborgen zaken. Wij denken allemaal dat sadomasochisme niets met ons leven heeft te maken, aldus Warlikowski, Omdat het hier geen taboe is. Maar waar mag in ons persoonlijk leven niet over gesproken worden? Ik wil mensen confronteren met hun donkere kant. In hoeverre staan we onszelf toe grenzen over te gaan? Zit er niet in ons allemaal een sadomasochist? Hoe gaan we daarmee om? Wij denken dat we geen beesten zijn, maar dat zijn we wel. Niet dat ik dat veroordeel, maar we moeten het ons wel realiseren. Het zijn mijn dromen. En waar het allemaal op uitdraait weet ik niet.

7 Renée, Markiezin de Sade (Barry Atsma), echtgenote van Markies Alphonse de Sade. Hij bedriegt haar en zij lijdt hieronder, maar blijft hem trouw. Als aristocrate voelt ze zich aanvankelijk niet goed genoeg om mee te doen aan de sm-spelletjes van haar man; ze legt het in dit opzicht af tegen elke hoer. Maar haar toewijding kent geen grenzen. Ze raakt betrokken in zijn wereld en ontwikkelt een filosofie die haar toewijding rechtvaardigt. Madame de Montreuil (Hugo Koolschijn), moeder van Renée en Anne, schoonmoeder van Markies Alphonse de Sade. Was ooit gecharmeerd van haar schoonzoon, misschien zelfs wel verliefd op hem. In huiselijke kring speelde ze mee in zijn toneelstukken. Ze is opportunistisch, nodigt een hoer en een religieuze uit om de problemen met haar schoonzoon op te lossen. Ze is jaloers op de toewijding van Renée, die ondanks alles achter haar man blijft staan. Anne (Alwin Pulinckx), schoonzuster van Markies Alphonse de Sade, de jongste dochter van Montreuil. Ze heeft een competitieve relatie met haar zuster. Haar moeder houdt meer van Renée dan van haar. Dat is de ziekte van haar leven. Zij heeft een verhouding gehad met haar zwager, reisde met hem naar Venetië waar ze een onvergetelijke tijd had. Ze heeft een onafhankelijke geest en is realistisch. Barones de Simiane (Leon Voorberg) leeft vanuit een sterk religieus besef. Montreuil roept haar hulp in om bij hoge kerkelijke instanties voor haar schoonzoon te pleiten. Simiane herinnert zich Markies de Sade nog van vroeger en was als kind verliefd op die mooie blonde jongen. Ze is aan hem ontsnapt. Gravin de Saint-fond (Eelco Smits), hoer die zich in hogere kringen beweegt. Ze is compromisloos, provoceert, weet wat er speelt en voelt zich verbonden met Markies de Sade. Montreuil roept haar hulp in om haar schoonzoon vrij te krijgen. Ze gebruikt haar lichaam om herziening van het vonnis bij de hoogste instanties af te dwingen. Charlotte (Marieke Heebink) werkte voordat ze bij Madame De Montreuil in dienst kwam voor Gravin de Saint-Fond. Ze is zwart en neemt een aparte positie in. Ze is vergroeid met deze familie, maar hoort er niet echt bij. Vanuit dit perspectief ziet ze wat er zich tussen de vrouwen afspeelt. Ze kent de geheimen, vertelt wat er gebeurt, haalt de buitenwereld binnen en levert commentaar. Biografieën van de acteurs staan op:

8 ensemble toneelgroep amsterdam joop admiraal, barry atsma, kitty courbois, jacob derwig, roeland fernhout, renée fokker, fred goessens, janni goslinga, marieke heebink, fedja van huêt, hans kesting, hugo koolschijn, chris nietvelt, hadewych minis, frieda pittoors, alwin pulinckx, halina reijn, eelco smits, karina smulders, gunilla verbeke, leon voorberg, benjamin de wit (gast)acteurs o.a. de theatercompagnie en ntgent johan van assche, marnie blok, elsie de brauw, thomas cammaert, jappe claes, hans croiset, lien de graeve, sanne den hartogh, katja herbers, myranda jongeling, han kerckhoffs, marijn klaver, marjolein ley, joris maussen, hilde van mieghem, matthias mooij, celia nufaar, lotte proot, mike reus, harry van rijthoven, oscar van rompay, thomas ryckewaert, sabri saad el-hamus, frank sheppard, e.a het temmen van de feeks liefde tussen beul en slachtoffer perfect wedding première feesten met het hele gezelschap denne een andere kijk op de wereld opening night première spelen om te leven van william shakespeare regie ivo van hove van charles mee regie ivo van hove van barry atsma, esther gerritsen van john cassavetes regie ivo van hove 16 aug t/m 15 dec 05 1 t/m 23 dec 05 regie leon voorberg 24 mrt (24, 25 mrt try-out), reprise 06/07 29 aug t/m 2 sep 06 in stadsschouwburg amsterdam 16 dec 05 t/m 4 feb 06 (7 apr première NL) t/m 27 mei 06 muziekgebouw aan t ij, amsterdam scènes uit een huwelijk de puinhopen van een bijna ideaal huwelijk tamtam toneelgroep amsterdam in stadsschouwburg amsterdam drie weken lang theater, film, madame de sade première de opstand van een vrouw van yukio mishima regie krzysztof warlikowski toneelgroep amsterdam / ntgent hedda gabler première een teken des tijds van hendrik ibsen regie ivo van hove van ingmar bergman regie ivo van hove lezingen, debatten, muziek 20 feb (20 t/m 25 feb try-out), jun t/m okt t/m 26 aug 05 1 t/m 23 dec 05 (26 feb première) t/m 22 apr 06 toneelgroep amsterdam / holland festival reprise 06/07 10 t/m 18 nov, 19 t/m 23 dec 06 stadsschouwburg amsterdam don carlos première schreeuw om een betere wereld van friedrich schiller regie theu boermans kruistochten theatermarathon over het burgerlijk leven van alan ayckbourn regie ivo van hove 14 jan t/m 16 apr 06 huis van de toekomst première spannende reality-show tekst gerardjan rijnders e.a. regie carina molier 9 mrt (9 t/m 11 mrt try-out), De voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam zijn tijdens de tournees door heel Nederland en België te zien. toneelgroep amsterdam, thuis in stadsschouwburg amsterdam 18 sep t/m 18 dec 05 toneelgroep amsterdam / de theatercompagnie reprise 06/07 13 t/m 22 sep 06 stadsschouwburg amsterdam Kruistochten is geselecteerd voor Topstukken 05/06. Topstukken presenteert in een serie van vier voorstellingen het beste dat het Nederlands toneel heeft te bieden. (12 mrt première) t/m 1 apr 06 in compagnietheater amsterdam toneelgroep amsterdam / carina molier Meer weten over Toneelgroep Amsterdam of de nieuwsbrief ontvangen? Een workshop of cursus volgen bij een voorstelling? of info@toneelgroepamsterdam.nl, prinsengracht 437, 1016 hm amsterdam, t: (020) , f: (020) hoorn het park ma 20 feb (try-out) I amsterdam stadsschouwburg do 23 t/m za 25 feb (try-outs), zo 26 feb (première), di 28 feb t/m vr 3 * mrt, za 4 mrt I leeuwarden de harmoniedi 7 mrt I groningen stadsschouwburg wo 8 * mrt I rotterdam schouwburg vr 10* mrt apeldoorn schouwburg orpheus za 11* mrt I alkmaar theater de vest di 14 mrt I brugge stadsschouwburg vr 17 * mrt I leuven 30cc di 21 mrt I antwerpen desingel vr 24, za * 25 mrt I maastricht theater aan het vrijthof di 28 * mrt I amsterdam stadsschouwburg do 30 mrt t/m za 1 apr I den haag koninklijke schouwburg ma 3 apr I delft de veste di * 4 apr I utrecht stadsschouwburg wo 5 * apr I nijmegen stadsschouwburg zo 9 * apr eindhoven stadsschouwburg ma 10 apr I tilburg schouwburg di 11* apr I amsterdam stadsschouwburg di 18 t/m vr 21* apr, za 22 apr * inleiding voorafgaand aan de voorstelling. wijzigingen voorbehouden. voor aanvangstijden en telefoonnummers:

9 renée markiezin de sade barry atsma madame de montreuil moeder van renée hugo koolschijn anne jongere zuster van renée alwin pulinckx barones de simiane leon voorberg gravin de saint-fond eelco smits charlotte de bediende marieke heebink

kruistochten van alan ayckbourn regie ivo van hove

kruistochten van alan ayckbourn regie ivo van hove 05 06 kruistochten van alan ayckbourn regie ivo van hove theatermarathon over het burgerlijk leven rolverdeling op de achterzijde tekst alan ayckbourn regie ivo van hove vertaling janine brogt dramaturgie

Nadere informatie

het temmen van de feeks

het temmen van de feeks 05 06 het temmen van de feeks van william shakespeare regie ivo van hove liefde tussen beul en slachtoffer tekst william shakespeare regie ivo van hove vertaling hafid bouazza scenografie/lichtontwerp

Nadere informatie

honden plegen geen zelfmoord

honden plegen geen zelfmoord tragedie rolverdeling op de achterzijde van & regie gerardjan rijnders compositie boudewijn tarenskeen honden plegen geen zelfmoord dramaturgie janine brogt scenografie marc warning lichtontwerp casper

Nadere informatie

de vrek van molière regie ivo van hove

de vrek van molière regie ivo van hove de vrek van molière rolverdeling op de achterzijde van molière dramaturgie bart van den eynde, peter van kraaij vertaling gerardjan rijnders scenografie/licht jan versweyveld kostuums wojciech dziedzic

Nadere informatie

nooit van elkaar van jon fosse regie ivo van hove

nooit van elkaar van jon fosse regie ivo van hove nooit van elkaar van jon fosse rolverdeling op de achterzijde van jon fosse dramaturgie peter van kraaij vertaling alexander schreuder scenografie/licht jan versweyveld kostuumadvies wojciech dziedzic

Nadere informatie

al mijn zonen van arthur miller regie thibaud delpeut

al mijn zonen van arthur miller regie thibaud delpeut al mijn zonen van arthur miller regie thibaud delpeut rolverdeling op de achterzijde van arthur miller regie & muziek thibaud delpeut vertaling marcel otten dramaturgie joris van der meer scenografie roel

Nadere informatie

een teken des tijds rolverdeling op de achterzijde van henrik ibsen regie ivo van hove vertaling & bewerking judith herzberg

een teken des tijds rolverdeling op de achterzijde van henrik ibsen regie ivo van hove vertaling & bewerking judith herzberg rolverdeling op de achterzijde van henrik ibsen regie ivo van hove een teken des tijds vertaling & bewerking judith herzberg dramaturgie bart van den eynde scenografie & lichtontwerp jan versweyveld kostuumontwerp

Nadere informatie

van william shakespeare regie ivo van hove

van william shakespeare regie ivo van hove van william shakespeare rolverdeling op de achterzijde het temmen van de feeks van william shakespeare vertaling hafid bouazza dramaturgie alexander schreuder scenografie jan versweyveld kostuums lies

Nadere informatie

opening night van john cassavetes regie ivo van hove toneelgroep amsterdam + ntgent

opening night van john cassavetes regie ivo van hove toneelgroep amsterdam + ntgent 05 06 opening night van john cassavetes regie ivo van hove toneelgroep amsterdam + ntgent rolverdeling op de achterzijde van john cassavetes regie ivo van hove dramaturgie koen tachelet vertaling sam bogaerts

Nadere informatie

hedda gabler van henrik ibsen regie ivo van hove

hedda gabler van henrik ibsen regie ivo van hove hedda gabler van henrik ibsen rolverdeling op de achterzijde van henrik ibsen dramaturgie bart van den eynde vertaling/bewerking judith herzberg scenografie/licht jan versweyveld kostuums jan versweyveld,

Nadere informatie

schreeuw om een betere wereld

schreeuw om een betere wereld schreeuw om een betere wereld rolverdeling op de achterzijde van friedrich schiller regie theu boermans dramaturgie rezy schumacher vertaling tom kleijn scenografie bernhard hammer lichtontwerp stefan

Nadere informatie

na de repetitie/ persona van ingmar bergman regie ivo van hove

na de repetitie/ persona van ingmar bergman regie ivo van hove na de repetitie/ persona van ingmar bergman rolverdeling op achterzijde van ingmar bergman vertaling peter van kraaij (persona), karst woudstra (na de repetitie) dramaturgie peter van kraaij scenografie

Nadere informatie

don carlos van friedrich schiller regie theu boermans toneelgroep amsterdam en de theatercompagnie

don carlos van friedrich schiller regie theu boermans toneelgroep amsterdam en de theatercompagnie 05 06 don carlos van friedrich schiller regie theu boermans toneelgroep amsterdam en de theatercompagnie rolverdeling op de achterzijde tekst friedrich schiller regie theu boermans vertaling tom kleijn

Nadere informatie

kreten gef luister van ingmar bergman regie ivo van hove

kreten gef luister van ingmar bergman regie ivo van hove kreten en gef luister van ingmar bergman rolverdeling op de achterzijde van ingmar bergman bewerking/dramaturgie peter van kraaij scenografie/licht jan versweyveld muziek roeland fernhout video tal yarden

Nadere informatie

steun toneelgroep amsterdam

steun toneelgroep amsterdam steun toneelgroep amsterdam Ivo van Hove s work has been groundbreaking in opening up audiences understanding of classic texts and films. His work is unique, raw, shocking, surprising, hilarious everything

Nadere informatie

liefde tussen beul en slachtoffer

liefde tussen beul en slachtoffer liefde tussen beul en slachtoffer van william shakespeare regie ivo van hove vertaling hafid bouazza scenografie/lichtontwerp jan versweyveld kostuumontwerp lies van assche geluidsontwerp marc meulemans

Nadere informatie

de puinhopen van een bijna ideaal huwelijk

de puinhopen van een bijna ideaal huwelijk rolverdeling op de achterzijde van ingmar bergman regie ivo van hove nederlandse tekst karst woudstra scenografie/lichtontwerp jan versweyveld dramaturgie bart van den eynde coproductie de puinhopen van

Nadere informatie

kruis van alan ayckbourn regie ivo van hove

kruis van alan ayckbourn regie ivo van hove kruis tochten van alan ayckbourn kruistochten Kruistochten ging in juni 2004 in première en werd lovend ontvangen door publiek en pers. Voor zijn rol als rokkenjager Norman werd Hans Kesting genomineerd

Nadere informatie

een morfine sprookje rolverdeling op de achterzijde van arjan ederveen regie gerardjan rijnders scenografie paul gallis kostuumontwerp arno bremers

een morfine sprookje rolverdeling op de achterzijde van arjan ederveen regie gerardjan rijnders scenografie paul gallis kostuumontwerp arno bremers rolverdeling op de achterzijde van arjan ederveen een morfine sprookje regie gerardjan rijnders scenografie paul gallis kostuumontwerp arno bremers lichtontwerp mark truebridge componist leo anemaet assistentie

Nadere informatie

van carlo goldoni regie ivo van hove

van carlo goldoni regie ivo van hove van carlo goldoni regie ivo van hove zomertri Met haar rol van Sabina in Zomertrilogie viert Kitty Courbois haar vijftigjarig toneeljubileum. logie rolverdeling op de achterzijde van carlo goldoni regie

Nadere informatie

liefde tussen beul en slachtoffer

liefde tussen beul en slachtoffer rolverdeling op de achterzijde van william shakespeare regie ivo van hove liefde tussen beul en slachtoffer vertaling hafid bouazza scenografie/licht jan versweyveld kostuums lies van assche geluid marc

Nadere informatie

thello van william shakespeare regie ivo van hove

thello van william shakespeare regie ivo van hove thello van william shakespeare Othello ging in januari 2003 in première in de Stadsschouwburg Amsterdam. Dit seizoen viert TA haar 25-jarig bestaan met onder andere de reprise van de Shakespeares Macbeth,

Nadere informatie

rolverdeling op de achterzijde van john cassavetes regie ivo van hove dramaturgie koen tachelet vertaling sam bogaerts / gerardjan rijnders

rolverdeling op de achterzijde van john cassavetes regie ivo van hove dramaturgie koen tachelet vertaling sam bogaerts / gerardjan rijnders rolverdeling op de achterzijde van john cassavetes regie ivo van hove dramaturgie koen tachelet vertaling sam bogaerts / gerardjan rijnders scenografie & lichtontwerp jan versweyveld kostuumontwerp an

Nadere informatie

rouw siert electra van eugene o neill regie ivo van hove

rouw siert electra van eugene o neill regie ivo van hove rouw siert electra van eugene o neill rolverdeling op de achterzijde van eugene o neill vertaling ger thijs dramaturgie alexander schreuder scenografie jan versweyveld geluid marc meulemans video trish

Nadere informatie

van arthur miller regie eric de vroedt

van arthur miller regie eric de vroedt van arthur miller regie eric de vroedt a de zondeval rolverdeling op de achterzijde van arthur miller vertaling/regie eric de vroedt dramaturgie willemijn barelds scenografie/video maze de boer licht bernie

Nadere informatie

de tastende mens namen acteurs op de achterzijde naar maurice maeterlinck regie christoph marthaler muzikale leiding rosemary hardy

de tastende mens namen acteurs op de achterzijde naar maurice maeterlinck regie christoph marthaler muzikale leiding rosemary hardy namen acteurs op de achterzijde naar maurice maeterlinck regie christoph marthaler muzikale leiding rosemary hardy dramaturgie koen tachelet scenografie anna viebrock / frieda schneider lichtontwerp dennis

Nadere informatie

ondergang van een aloude dynastie

ondergang van een aloude dynastie rolverdeling op de achterzijde van eugene o neill regie ivo van hove vertaling ondergang van een aloude dynastie ger thijs dramaturgie alexander schreuder scenografie jan versweyveld geluidsontwerp marc

Nadere informatie

OTHELLO. van william shakespeare regie ivo van hove

OTHELLO. van william shakespeare regie ivo van hove OTHELLO van william shakespeare hans kesting, hélène devos, janni goslinga taipei 2014 rolverdeling op achterzijde van william shakespeare vertaling hafid bouazza dramaturgie bram de sutter scenografie

Nadere informatie

rolverdeling op achterzijde

rolverdeling op achterzijde rolverdeling op achterzijde van august strindberg regie susanne kennedy vertaling karst woudstra bewerking susanne kennedy, marit grimstad eggen dramaturgie marit grimstad eggen scenografie katrin bombe

Nadere informatie

Tennessee Williams. Kat op een heet zinken dak Regie Jacob Derwig. Programma

Tennessee Williams. Kat op een heet zinken dak Regie Jacob Derwig. Programma Tennessee Williams Kat op een heet zinken dak Regie Jacob Derwig Programma Kat op een heet zinken dak Brick Barry Atsma Maggie Karina Smulders Big Daddy Gijs Scholten van Aschat Big Mama Marieke Heebink

Nadere informatie

nora van henrik ibsen regie thibaud delpeut

nora van henrik ibsen regie thibaud delpeut nora van henrik ibsen regie thibaud delpeut rolverdeling op de achterzijde van henrik ibsen regie/muziek thibaud delpeut vertaling karst woudstra dramaturgie joris van der meer scenografie roel van berckelaer

Nadere informatie

kinderen van de zon van maxim gorki regie ivo van hove

kinderen van de zon van maxim gorki regie ivo van hove kinderen van de zon van maxim gorki + rolverdeling op de achterzijde van maxim gorki dramaturgie peter van kraaij vertaling tom kleijn scenografie/licht jan versweyveld video tal yarden kostuums an d huys

Nadere informatie

rolverdeling op de achterzijde

rolverdeling op de achterzijde t a r t u f f e rolverdeling op de achterzijde naar molière regie dimiter gotscheff dramaturgie koen haagdorens scenografie katrin brack licht mark van denesse muziek sir henry kostuums ilse vandebussche

Nadere informatie

scènes huwelijk uit een van ingmar bergman regie ivo van hove

scènes huwelijk uit een van ingmar bergman regie ivo van hove scènes uit een huwelijk van ingmar bergman rolverdeling op de achterzijde van ingmar bergman dramaturgie bart van den eynde vertaling karst woudstra scenografie/licht jan versweyveld coproductie kaaitheater

Nadere informatie

ALL IN THE FAMILY. Entertainment

ALL IN THE FAMILY. Entertainment ALL IN THE FAMILY Toneelgroep Amsterdam bestaat 25 jaar! Negen acteurs over wat het gezelschap van directeur Ivo van Hove zo bijzonder maakt. Door Floor Overmars Fotografie Frank Ruiter HET UUR VAN DE

Nadere informatie

een golf van liefde rolverdeling op de achterzijde toneelbewerking naar de film van wim wenders van peter handke, richard reitinger, wim wenders

een golf van liefde rolverdeling op de achterzijde toneelbewerking naar de film van wim wenders van peter handke, richard reitinger, wim wenders rolverdeling op de achterzijde toneelbewerking naar de film van wim wenders van peter handke, richard reitinger, wim wenders een golf van liefde regie ola mafaalani vertaling ko van den bosch, gideon lester

Nadere informatie

ussen! van tom lanoye naar anton tsjechov regie ivo van hove

ussen! van tom lanoye naar anton tsjechov regie ivo van hove de ussen! + van tom lanoye naar anton tsjechov e russen! rolverdeling op de achterzijde van tom lanoye naar tsjechov dramaturgie peter van kraaij scenografie jan versweyveld muziek tom holkenborg video

Nadere informatie

de meeuw van anton tsjechov regie thomas ostermeier

de meeuw van anton tsjechov regie thomas ostermeier de meeuw van anton tsjechov regie thomas ostermeier rolverdeling op de achterzijde van anton tsjechov regie thomas ostermeier dramaturgie florian hellwig, peter kleinert bewerking florian hellwig, peter

Nadere informatie

naar pier paolo pasolini regie ivo van hove

naar pier paolo pasolini regie ivo van hove teorema naar pier paolo pasolini regie ivo van hove teorema Teorema ging op 18 september 2009 in première tijdens het Duitse theaterfestival Ruhrtriennale. rolverdeling op de achterzijde naar pier paolo

Nadere informatie

SONG FROM FAR AWAY. van simon stephens regie ivo van hove

SONG FROM FAR AWAY. van simon stephens regie ivo van hove SONG FROM FAR AWAY van simon stephens van simon stephens met eelco smits vertaling rik van den bos dramaturgie bart van den eynde scenografie jan versweyveld muziek mark eitzel coproductie mostra internacional

Nadere informatie

Alwin Pulinckx Spelen: creëren, inspireren en amuseren!

Alwin Pulinckx Spelen: creëren, inspireren en amuseren! Alwin Pulinckx Spelen: creëren, inspireren en amuseren! inhoud Celia Nufaar Alles kan en niets moet. En ik hoef mij voor niets te schamen. inhoud 5 ensemble 7 voorwoord 9 producties 12 Romeinse tragedies

Nadere informatie

a voix humaine De voorstelling duurt circa 1 uur en 10 minuten, geen pauze.

a voix humaine De voorstelling duurt circa 1 uur en 10 minuten, geen pauze. van jean cocteau met halina reijn vertaling halina reijn, peter van kraaij scenografie/licht jan versweyveld dramaturgie peter van kraaij assistentie scenografie pascal leboucq hoofd techniek & productie

Nadere informatie

husbands van john cassavetes regie ivo van hove

husbands van john cassavetes regie ivo van hove husbands van john cassavetes rolverdeling op de achterzijde van john cassavetes vertaling gerardjan rijnders dramaturgie thibaud delpeut scenografie jan versweyveld kostuums an d huys video tal yarden

Nadere informatie

lange dagreis naar de nacht van eugene o neill regie ivo van hove

lange dagreis naar de nacht van eugene o neill regie ivo van hove lange dagreis naar de nacht van eugene o neill ange dagreis rolverdeling op de achterzijde van eugene o neill vertaling ger thijs dramaturgie peter van kraaij scenografie jan versweyveld kostuums wojciech

Nadere informatie

wrrrááákk ivo van hove

wrrrááákk ivo van hove wrrrááákk Lange avonden in december, lange avonden in het theater. Tamtam wordt dit keer bepaald door een van de oudst overgeleverde theaterteksten, Oresteia. In deze trilogie vol wraak en angst, is de

Nadere informatie

om te komen tot wat je niet hebt, moet je gaan langs waar je niet hebt

om te komen tot wat je niet hebt, moet je gaan langs waar je niet hebt om te komen tot wat je niet hebt, moet je gaan langs waar je niet hebt De katholieke kerk heeft besloten het meldpunt voor seksueel misbruik op 1 juli 2014 te sluiten. Na alle schandalen is het nu tijd

Nadere informatie

acbeth rolverdeling op de achterzijde

acbeth rolverdeling op de achterzijde rolverdeling op de achterzijde van william shakespeare regie johan simons vertaling hugo claus dramaturgie/bewerking koen tachelet scenografie jan versweyveld compositie warre simons sound design roald

Nadere informatie

de vrek persmap 11 12

de vrek persmap 11 12 de vrek persmap 11 12 inhoudsopgave inleiding 3 credits 3 rolverdeling 3 synopsis 4 auteur 5 regie 5 scenografie 6 biografieën 7 speellijst 9 ta-extra 10 persinformatie 11 2 inleiding De Vrek gaat op zo

Nadere informatie

rocco en zijn broers rolverdeling op de achterzijde

rocco en zijn broers rolverdeling op de achterzijde rocco en zijn broers van luchino visconti en pasquale festa campanile, massimo franciosa, giovanna cecchi, enrico medioli, vasco pratolini 1 t/m 16 mei stadsschouwburg amsterdam rolverdeling op de achterzijde

Nadere informatie

van jean cocteau regie ivo van hove

van jean cocteau regie ivo van hove la voix humaine van jean cocteau van jean cocteau met halina reijn vertaling halina reijn en peter van kraaij scenografie/licht jan versweyveld dramaturgie peter van kraaij persoonlijke assistent manuel

Nadere informatie

coriolanus julius caesar antonius & cleopatra

coriolanus julius caesar antonius & cleopatra coriolanus julius caesar antonius & cleopatra rolverdeling op achterzijde van william shakespeare regie ivo van hove coriolanus vertaling tom kleijn dramaturgie bart van den eynde jan peter gerrits julius

Nadere informatie

antigone kreon oidipous

antigone kreon oidipous antigone kreon oidipous naar sofokles regie thibaud delpeut Antigone-Kreon-Oidipous ging op 29 mrt 09 in première in de Toneelschuur in Haarlem en werd in het kader van TA-2 het platform van Toneelgroep

Nadere informatie

opening night rolverdeling op de achterzijde

opening night rolverdeling op de achterzijde opening rolverdeling op de achterzijde van john cassavetes regie ivo van hove dramaturgie koen tachelet vertaling sam bogaerts/gerardjan rijnders Opening Night was de eerste samenwerking van Toneelgroep

Nadere informatie

Enkele vragen aan Kristin Harmel

Enkele vragen aan Kristin Harmel Enkele vragen aan Kristin Harmel Waar gaat Zolang er sterren aan de hemel staan over? Zolang er sterren aan de hemel staan gaat over Hope McKenna- Smith, eigenaresse van een bakkerij in Cape Cod. Ze komt

Nadere informatie

angels in america van tony kushner regie ivo van hove

angels in america van tony kushner regie ivo van hove angels in america van tony kushner rolverdeling op de achterzijde van tony kushner dramaturgie peter van kraaij vertaling carel alphenaar scenografie jan versweyveld muziek wim selles video tal yarden

Nadere informatie

DE STILLE KRACHT. van louis couperus regie ivo van hove

DE STILLE KRACHT. van louis couperus regie ivo van hove DE STILLE KRACHT van louis couperus rolverdeling op de achterzijde van louis couperus bewerking & dramaturgie peter van kraaij scenografie & licht jan versweyveld muziek harry de wit kostuums an d huys

Nadere informatie

Britannicus. van: Jean Racine. regie + muziek: Thibaud Delpeut

Britannicus. van: Jean Racine. regie + muziek: Thibaud Delpeut Britannicus van: Jean Racine regie + muziek: Thibaud Delpeut BRITANNICUS nero, Keizer, zoon van Agrippina: Eelco Smits britannicus, zoon van Keizer Claudius en van Messalina: Alwin Pulinckx agrippina,

Nadere informatie

toneelgroepamsterdam + van alfred jarry, simon stephens regie sebastian nübling

toneelgroepamsterdam + van alfred jarry, simon stephens regie sebastian nübling bu toneelgroepamsterdam + van alfred jarry, simon stephens regie sebastian nübling ubu rolverdeling op de achterzijde van alfred jarry, simon stephens regie sebastian nübling dramaturgie corien baart,

Nadere informatie

SHAKESPEARE VOOR BEGINNERS LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE

SHAKESPEARE VOOR BEGINNERS LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE SHAKESPEARE VOOR BEGINNERS LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE 'DE VOORSTELLINGEN VAN HOFPLEIN ROTTERDAM WORDEN GESPEELD MÉT JONGEREN, VÓÓR JONGEREN.' HOFPLEIN ROTTERDAM Hofplein Rotterdam richt zich op theater

Nadere informatie

NORA. halina reijn amsterdam rolverdeling op achterzijde

NORA. halina reijn amsterdam rolverdeling op achterzijde rolverdeling op achterzijde halina reijn amsterdam 2012 van henrik ibsen regie/muziek thibaud delpeut vertaling karst woudstra dramaturgie joris van der meer scenografie roel van berckelaer licht casper

Nadere informatie

rolverdeling op achterzijde

rolverdeling op achterzijde rolverdeling op achterzijde van john osborne regie, vertaling & bewerking eric de vroedt dramaturgie willemijn barelds scenografie maze de boer compositie & geluidsontwerp florentijn boddendijk, remco

Nadere informatie

SCÈNES UIT EEN HUWELIJK

SCÈNES UIT EEN HUWELIJK rolverdeling op achterzijde van ingmar bergman dramaturgie bart van den eynde vertaling karst woudstra scenografie jan versweyveld coproductie kaaitheater assistentie regie jorinde keesmaat assistentie

Nadere informatie

Waar wil je heengaan?

Waar wil je heengaan? Waar wil je heengaan? Viering Oecumenische Basisgroep 3 maart 2013 Aansteken van de kaars Kaars, jij mag branden, Jij geeft ons je licht Jij bent een teken: God houdt ons in het zicht. Openingslied: Verborgen

Nadere informatie

SEIZOEN 14// 15. vereniging Vrienden. óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ

SEIZOEN 14// 15. vereniging Vrienden. óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ SEIZOEN 14// 15 vereniging Vrienden óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ Vriendentafels Muziekkenner Frank de Munnik neemt u mee langs bijzondere opnamen en verhalen uit de wereld

Nadere informatie

EEN BRUID IN DE MORGEN

EEN BRUID IN DE MORGEN rolverdeling op de achterzijde camilla siegertsz, alwin pulinckx amsterdam 2014 van hugo claus regie maren e. bjørseth dramaturgie thomas lamers scenografie marjolijn brouwer lichtontwerp bernie van velzen

Nadere informatie

KONINKLIJKE SCHOUWBURG NATIONALE TONEEL VRIENDENFOYERS EN VRIENDENDINERS

KONINKLIJKE SCHOUWBURG NATIONALE TONEEL VRIENDENFOYERS EN VRIENDENDINERS KONINKLIJKE SCHOUWBURG NATIONALE TONEEL VRIENDENFOYERS EN VRIENDENDINERS SEIZOEN 2016-2017 VRIENDENFOYERS Seizoen 2016-2017 Het komende seizoen zullen de Vriendenfoyers plaatsvinden op de volgende data

Nadere informatie

dantons dood rolverdeling op achterzijde

dantons dood rolverdeling op achterzijde rolverdeling op achterzijde van georg büchner regie johan simons vertaling hugo claus dramaturgie koen tachelet scenografie & lichtontwerp jan versweyveld kostuums wojciech dziedzic geluid warre simons

Nadere informatie

thuis in stadsschouwburg amsterdam

thuis in stadsschouwburg amsterdam thuis in stadsschouwburg amsterdam 06 07 thuis in stadsschouwburg amsterdam 06 07 2 3 ensemble toneelgroep amsterdam 06 07: barry atsma, kitty courbois, jacob derwig, roeland fernhout, renée fokker, fred

Nadere informatie

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder Jezus zoekt ruzie Inleiding Denk niet dat ik gekomen ben om op aarde vrede te brengen. Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard. Want ik kom een wig drijven tussen een man en zijn vader,

Nadere informatie

16 feb t/m 6 mrt stadsschouwburg amsterdam

16 feb t/m 6 mrt stadsschouwburg amsterdam 16 feb t/m 6 mrt stadsschouwburg amsterdam inhoud welkom theater zomertrilogie 4 6 het feest van het grote geld 8 carrefour 10 thibaud delpeut 11 zielepijn 12 ta-extra eten & verhalen: vaders en dochters

Nadere informatie

Voel je Vrij Jaarplan 2019 Jouw plan voor een financieel gezonder leven 1 door Ketty Lollia

Voel je Vrij Jaarplan 2019 Jouw plan voor een financieel gezonder leven   1 door Ketty Lollia Voel je Vrij Jaarplan 2019 Jouw plan voor een financieel gezonder leven www.onafhankelijkerworden.nl 1 door Ketty Lollia 'Geld alleen brengt je geen succes, maar de vrijheid om het te verdienen wel' Nelson

Nadere informatie

GLAZEN SPEELGOED. rolverdeling op de achterzijde

GLAZEN SPEELGOED. rolverdeling op de achterzijde The Glass Menagerie van Tennessee Williams wordt opgevoerd na afspraak met The University of the South, Sewanee, Tennessee rolverdeling op de achterzijde van tennessee williams regie sam gold vertaling

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het zijn wonderlijke verhalen, de verhalen rond de geboorte van Jezus: Maria, die zwanger is door de heilige Geest, Jozef, die in een droom een engel

Nadere informatie

romeinse tragedies van william shakespeare regie ivo van hove

romeinse tragedies van william shakespeare regie ivo van hove romeinse tragedies van william shakespeare rolverdeling op de achterzijde van william shakespeare vertaling tom kleijn scenografie/licht jan versweyveld video tal yarden muziek eric sleichim kostuums lies

Nadere informatie

De gelijkenis van de verloren zoon.

De gelijkenis van de verloren zoon. De gelijkenis van de verloren zoon. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen te leren.

Nadere informatie

rolverdeling op de achterzijde

rolverdeling op de achterzijde rolverdeling op de achterzijde van hugo claus regie luk perceval bewerking peter van kraaij, luk perceval dramaturgie peter van kraaij scenografie katrin brack lichtontwerp mark van denesse muziek jeroen

Nadere informatie

MARIA STUART. #mariastuart. chris nietvelt, halina reijn, hans kesting amsterdam 2014. rolverdeling op achterzijde

MARIA STUART. #mariastuart. chris nietvelt, halina reijn, hans kesting amsterdam 2014. rolverdeling op achterzijde chris nietvelt, halina reijn, hans kesting amsterdam 2014 #mariastuart MARIA STUART rolverdeling op achterzijde van friedrich schiller regie ivo van hove vertaling barber van de pol dramaturgie jan peter

Nadere informatie

Donderdag 28-jan 6:30 8:27 11:54 12:54 15:34 17:23 19:20

Donderdag 28-jan 6:30 8:27 11:54 12:54 15:34 17:23 19:20 Januari 2016 Vrijdag 1-jan 6:44 8:50 11:41 12:44 14:55 16:41 18:45 Zaterdag 2-jan 6:44 8:50 11:41 12:45 14:56 16:42 18:46 Zondag 3-jan 6:44 8:50 11:42 12:45 14:57 16:43 18:47 Maandag 4-jan 6:44 8:49 11:42

Nadere informatie

verschillende thema s. Bezoek en laat u door de personages en de makers informeren.

verschillende thema s. Bezoek  en laat u door de personages en de makers informeren. rolverdeling op de achterzijde van tony kushner dramaturgie peter van kraaij vertaling carel alphenaar scenografie jan versweyveld muziek wim selles video tal yarden kostuums wojciech dziedzic assistentie

Nadere informatie

in ngenade van j.m. coetzee regie luk perceval

in ngenade van j.m. coetzee regie luk perceval in ngenade van j.m. coetzee regie luk perceval rolverdeling op de achterzijde van j.m. coetzee regie luk perceval bewerking josse de pauw dramaturgie peter van kraaij scenografie katrin brack licht mark

Nadere informatie

Inhoudsopgave BIJLAGEN

Inhoudsopgave BIJLAGEN BIJLAGEN Leerlijn Theater Thema Identiteit Groep 7 en 8 Mei 2017 Inhoudsopgave BIJLAGEN 1. Introductie van het project - (Voorbeeld)brief van de theaterdirecteur - Reflectievragen 2. Oriëntatie 2.1. Het

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden

Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden Boekverslag door een scholier 1675 woorden 5,8 42 keer beoordeeld 2 november 2001 Auteur Frederik van Eeden Genre Psychologische

Nadere informatie

Jan Versweyveld inbetweens toneelgroep amsterdam

Jan Versweyveld inbetweens toneelgroep amsterdam Jan Versweyveld 25.1 17.3.13 inbetweens toneelgroep amsterdam Er is geen geheim Jan Versweyveld fotografeert het leven van een voorstelling. Van de eerste lezing tot het laatste applaus, vaak jaren later.

Nadere informatie

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0 INHOUDSOPGAVE Voorwoord Inhoudsopgave Docentenhandleiding Leerlingenbladen: Jonge Harten Theaterfestival FILMmmmmmmmm Wie werkt er mee aan een voorstelling? Opdracht Papagaaienjas Kijkwijzer LESBRIEF HARTENJAGERS

Nadere informatie

MEDEA. naar euripides tekst/regie simon stone

MEDEA. naar euripides tekst/regie simon stone MEDEA naar euripides tekst/regie simon stone rolverdeling op achterzijde naar euripides tekst & regie simon stone vertaling vera hoogstad, peter van kraaij dramaturgie peter van kraaij scenografie bob

Nadere informatie

Theaterverslag door een scholier 1966 woorden 13 januari keer beoordeeld. Mama Mia de musical.

Theaterverslag door een scholier 1966 woorden 13 januari keer beoordeeld. Mama Mia de musical. Theaterverslag door een scholier 1966 woorden 13 januari 2006 6 24 keer beoordeeld Vak CKV Mama Mia de musical. Wat: Een musical. Titel: Mama Mia. Makers: Catherine Johnson (Engels) schreef het verhaal,

Nadere informatie

TIJDLIJN WOII

TIJDLIJN WOII 1939 1940 1941 1942 1943 1944 1945 TIJDLIJN WOII 1939 1 SEPTEMBER (begin van de Tweede Wereldoorlog) Nazi-Duitsland valt Polen binnen Er wordt een straatverbod voor Duitse Joden ingevoerd Hitler voert

Nadere informatie

expositie boek theater - documentaire

expositie boek theater - documentaire expositie boek theater - documentaire De tijd daarna laat het verloop van hiv en aids zien door de afgelopen jaren heen. Voor het project zijn 30 hiv dragers geïnterviewd en beschreven door Erwin Kokkelkoren.

Nadere informatie

Q&A bij persbericht. 23 november 2011

Q&A bij persbericht. 23 november 2011 Q&A bij persbericht 23 november 2011 In maart 2012 verschijnt het eerste deel van de audiofilm De Bijbel Tapes. Deel 1 bevat de boeken Ester, Hooglied en Marcus. Onder regie van Peter te Nuyl worden in

Nadere informatie

romeinse tragedies van william shakespeare regie ivo van hove

romeinse tragedies van william shakespeare regie ivo van hove romeinse tragedies van william shakespeare rolverdeling op de achterzijde van william shakespeare vertaling tom kleijn dramaturgie bart van den eynde, jan peter gerrits, alexander schreuder scenografie

Nadere informatie

OEDIPUS ROLVERDELING OP ACHTERZIJDE

OEDIPUS ROLVERDELING OP ACHTERZIJDE ROLVERDELING OP ACHTERZIJDE NAAR SOPHOCLES REGIE/BEWERKING ROBERT ICKE VERTALING ROB KLINKENBERG SCENOGRAFIE HILDEGARD BECHTLER LICHT NATASHA CHIVERS VIDEO TAL YARDEN GELUID TOM GIBBONS KOSTUUMS WOJCIECH

Nadere informatie

Wholesale Destruction

Wholesale Destruction Wholesale Destruction 24 december 2018, 15:20 (CET) Productiehuis Theater Rotterdam Zarah Bracht De jonge regisseuse Zarah Bracht presenteert in januari haar eerste voorstelling bij Productiehuis Theater

Nadere informatie

Krzysztof Warlikowski. Toneelgroep Amsterdam Droomsporen. di 2, wo 3 maart 2004

Krzysztof Warlikowski. Toneelgroep Amsterdam Droomsporen. di 2, wo 3 maart 2004 Krzysztof Warlikowski. Toneelgroep Amsterdam Droomsporen di 2, wo 3 maart 2004 redactie programmaboekje desingel inleiding door acteur Benjamin De Wit wo 3 maart 2004. 19.15 uur. foyer druk fotogravure

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

Ledenbinding & -werving. Velt vzw Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren Uitbreidingstraat 392c, 2600 Berchem, België www.velt.

Ledenbinding & -werving. Velt vzw Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren Uitbreidingstraat 392c, 2600 Berchem, België www.velt. Ledenbinding & -werving Velt vzw Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren Uitbreidingstraat 392c, 2600 Berchem, België Communicatiestrategie Velt verleidt en brengt mensen samen op weg naar ecologisch

Nadere informatie

naar henrik ibsen tekst/regie simon stone

naar henrik ibsen tekst/regie simon stone naar henrik ibsen tekst/regie simon stone ROLVERDELING OP ACHTERZIJDE NAAR HENRIK IBSEN TEKST/REGIE SIMON STONE DRAMATURGIE/VERTALING PETER VAN KRAAIJ SCENOGRAFIE LIZZIE CLACHAN LICHTONTWERP JAMES FARNCOMBE

Nadere informatie

LANGE DAGREIS NAAR DE NACHT

LANGE DAGREIS NAAR DE NACHT LANGE DAGREIS NAAR DE NACHT van eugene o neill rolverdeling op de achterzijde van eugene o neill vertaling ger thijs dramaturgie peter van kraaij scenografie & licht jan versweyveld kostuums wojciech dziedzic

Nadere informatie