Dit boekje is van: Lezen & schrijven. Anne Frank. met. Werkboek 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dit boekje is van: Lezen & schrijven. Anne Frank. met. Werkboek 1"

Transcriptie

1 Dit boekje is van: Lezen & schrijven Anne Frank met Werkboek 1

2 Hoi! In dit werkboekje zie je bij elke opdracht een plaatje staan. Elk plaatje heeft een betekenis zodat je weet wat je moet doen. Het plaatje staat altijd links bovenaan. In dit boekje leer je meer over Anne Frank. Anne Frank is een joods meisje. Voor haar dertiende verjaardag krijgt ze een dagboek. Anne houdt van lezen en schrijven. Ze is van plan om alles wat ze belangrijk vindt in dit dagboek op te schrijven. Maar dan breekt er oorlog uit Wil je meer te weten komen over haar leven? Lees er meer over in de tentoonstelling. Maak ook alle opdrachten in dit boekje, want er is een leuke verrassing aan het eind. Succes! Dit betekent dat je wat moet schrijven of tekenen. Als je dit ziet, dan moet je wat lezen. Nu moet je naar de tentoonstelling om het antwoord te vinden. Hier moet je internet gebruiken om wat meer te weten te komen. Dit kan je thuis doen of op school.

3 1934 Het leven van Anne Frank 1 Op 12 juni 1929 wordt Anne Frank geboren in Anne en Margot hebben Begin hier >> Zoek de jaartallen op in de tentoonstelling. Schrijf in je eigen woorden bij elk jaartal wat er toen gebeurde Anne neemt haar dagboek mee naar de schuilplaats Als Anne bijna vier jaar oud is, Op 6 juli duikt de familie Frank onder op de Prinsengracht in Amsterdam. Daar Op 10 mei 1940 bezet het Duitse leger Nederland. Anne en haar familie Als Duitsland Polen binnenvalt, verklaren 1935

4 Twee jaar lang schuilen in het achterhuis Na drie dagen in het achterhuis schrijft Anne weer verder in haar dagboek. Ze heeft veel te vertellen en schrijft: 2 Er is nog een familie die een veilige plek zoekt. Dat zijn Hermann en Auguste van Pels met hun zoon Peter. Er is zoveel gebeurd dat het is alsof de hele wereld zich plotseling omgedraaid heeft [...]. Wat zou jij doen als je weet dat je overdag heel erg stil moet zijn? Als je zachtjes moet praten en bijna niet mag lopen overdag? Teken of schrijf in deze vakjes drie dingen die jij zou meenemen naar het achterhuis. Dit is Fritz Pfeffer. Hij is een kennis van de familie Frank en Van Pels. Hij moet ook schuilen. Hij deelt een kamertje met Anne. Dat vindt Anne niet zo leuk. Het is er al zo klein!

5 Lezen en schrijven in het achterhuis 3 Miep Gies Bep Voskuijl De onderduikers worden geholpen door vier medewerkers van Otto. Zij brengen eten en soms ook boeken en tijdschriften naar het achterhuis. Johannes Kleiman Victor Kugler Anne is dol op lezen. Ze leest veel boeken in het achterhuis. Soms schrijft ze in haar dagboek wat ze van die boeken vindt. Tijdens de zomer van 1943 krijgt Anne steeds meer plezier in schrijven. Ze begint verhaaltjes te schrijven. Soms verzint ze deze, maar ze schrijft ook verhaaltjes op die echt gebeurd zijn in het achterhuis. Anne schrijft haar dagboek vol. Ze schrijft verder in twee andere schriften. Otto geeft Anne een tip. Hij zegt dat ze mooie zinnen kan overschrijven uit boeken. Anne vindt het een leuk idee en begint een speciaal Mooie-zinnen-boek.? In de herfst van 1943 heeft Anne vaak sombere dagen. Wanneer is de oorlog eindelijk afgelopen? afgelopen?? Op 4 augustus 1944 doet de politie een inval en alle onderduikers worden gearresteerd. Iemand heeft ze verraden. Wie ze verraden heeft, is nooit bekend geworden.!

6 4 Hoe loopt het af? Alle onderduikers worden gevangen genomen door de politie. Annes dagboek blijft achter. Miep Gies bewaart het dagboek voor Anne. rs De onderduike ar na t rs worden ee k or rb te es W kamp in ht ac br ge Nederland. 1 Volg de route door de pijltjes te volgen van 1 naar 3. Anne sterft in maart 1945 in Bergen Belsen aan tyfus, een ziekte. besmettelijke en Ook haar zus den. moeder overlij is k Otto Fran de enige van de die onderduikers leeft. er ov de oorlog 3 got Anne en Mar na worden daar naar het mp concentratieka in n Bergen-Belse ht. ac br ge Duitsland 2 orden Van daaruit w naar n ei tr de ze met p m concentratieka au in en irk Auschwitz-B tto O. ht ac br Polen ge he sc iden wordt hier ge got en ar van Anne, M Edith.

7 761 dagen in het achterhuis,... 5 Anne woont 761 dagen in het achterhuis. Dat is meer dan twee jaar! Al die tijd schrijft ze in haar dagboek, Verhaaltjesboek en Mooie-zinnen-boek. Daardoor weten we nu wat ze heeft beleefd, wat ze voelde en wat ze wilde worden. Op 5 mei 1945 geeft het Duitse leger zich over. Nederland is bevrijd. Als Otto weer terugkomt in Amsterdam, geeft Miep het dagboek van Anne aan hem. Otto geeft twee jaar later het dagboek uit. Anne Frank wilde schrijfster worden. Denk je dat haar wens is uitgekomen? Schrijf hier je antwoord Anne was niet de enige,... Er zijn nog veel meer joodse kinderen zoals Anne Frank geweest. Niet iedereen kon onderduiken. Niet iedereen schreef een dagboek. Er zijn 6 miljoen joden vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog, van wie 1,5 miljoen kinderen.

8 Bezoek de kamer van Anne Frank Het achterhuis is een museum geworden. Er komen jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers langs! Je kan het achterhuis nu ook online bezoeken. 6 Heb je een computer? Bezoek dan eens het achterhuis op de website van de Anne Frank Stichting. Kan je het vinden? Los dan de volgende vraag op: Anne en Fritz werken allebei graag aan het tafeltje. Maar wordt er wel eerlijk gedeeld? Bezoek ook eens de andere kamers van het achterhuis! 1 Ga naar 2 Klik op Het achterhuis online. 3 Klik op Ga direct naar binnen. 4 Klik op de boekenkast. 5 Klik steeds verder op deuren in het achterhuis tot je bij het kamertje van Anne Frank komt. 6 Klik op het schrijftafeltje van Anne. Dan hoor je een verhaal over een grote ruzie.

9 Loop naar de buitenkant van de tentoonstelling Het fijnste van alles vind ik nog dat ik dat wat ik denk en voel tenminste nog op kan schrijven, anders zou ik compleet stikken. Dit schreef Anne op 16 maart Annes dierbaarste bezit Annes dierbaarste bezit is haar dagboek. Schrijven is heel belangrijk voor haar. Als je stil moet zijn, en niet naar buiten mag, dan kan je met schrijven je hart luchten. Stel je voor: je voelt je heel erg boos of verdrietig of eenzaam. Wat doe jij dan? Schrijf het op in dit vak.

10 Woorden zoeken 8 1 Omcirkel één van de volgende woorden: razzia onderduiken jodenster 2 Zoek je gekozen woord op in de tentoonstelling CRISIS In 1929 gaat het slecht met Duitsland. Er is een wereldwijde economische crisis. Deze begint in de Verenigde Staten, maar ook in Duitsland worden mensen zwaar getroffen. De politicus Adolf Hitler zegt dat hij alle problemen kan oplossen. Kinderen spelen met geld dat niets meer waard is. 3 Bij welk jaar staat jouw woord? ADOLF HITLER, baas van Duitsland In 1933 komen Hitler en zijn partij aan de macht. Zij discrimineren de joden. Bovendien maken Hitler en hoge militairen geheime plannen voor een oorlog HITLERS RASSENWETTEN Hitlers regering neemt rassenwetten aan. Volgens de nazi s zijn echte Duitsers een soort supermensen. Voor joden, Roma en Sinti, zwarte mensen, homo s, Slavische volken en gehandicapten is geen plek in nazi-duitsland. Dit jongetje heet Hans Massaquoi. Hij woonde toen in nazi-duitsland. Op een keer zei een leraar tegen hem: Als we met de joden hebben afgerekend, kom jij aan de beurt DE KRISTALL- NACHT In Duitsland gaan de nazi s fel tekeer tegen de joden. In de nacht van 9 op 10 november 1938 plunderen ze winkels en verwoesten ze synagogen. Die nacht staat bekend als de Kristallnacht. In de dagen erna pakken de nazi s joodse mannen op en brengen ze naar concentratiekampen DE JODEN- WETTEN In 1941 worden in Nederland alle stranden en parken verboden gebied voor joden. 25 Februari 1941 Wat betekent jouw woord? Leg uit in je eigen woorden. Brandende synagoge tijdens de Kristallnacht. Plaats onbekend, november De Februaristaking. In februari worden 427 joodse mannen opgepakt en naar concentratiekampen gebracht. In Amsterdam gaan veel mensen staken om daartegen te protesteren. De nazi s slaan deze staking met veel Er worden joodse mannen opgepakt en naar het Oosten gestuurd. Niemand weet wat er met hen gaat gebeuren. Een RAZZIA betekent het afsluiten van een straat of wijk waarna de huizen een voor een doorzocht worden geweld neer. HONGERWINTER 6 juni 1944 Landing van geallieerde troepen op de kust van Normandië in Frankrijk. Ze willen de bezette landen van Europa bevrijden. Deze dag wordt D-day genoemd. Door honger en kou komen in de winter van in het westen van Nederland twintigduizend mensen om. Vooral in grote steden is bijna geen voedsel meer. De geallieerde troepen bestaan vooral uit Amerikanen, Engelsen, Russen, Fransen, Canadezen en Polen. Op deze foto zie je Engelsen. 5 september 1944 Dolle Dinsdag. De geallieerden zijn in opmars. Overal wordt al gefeest, maar de mensen in Nederland juichen te vroeg. De bevrijding gaat helemaal niet zo snel als gedacht. Deze dag wordt Dolle Dinsdag genoemd: het grootste deel van Nederland blijft nog maanden in Duitse handen. Een paar weken later is het zuiden van Nederland bevrijd terwijl het noorden nog een barre winter wacht. Kinderen krijgen eten uit een gaarkeuken.

11 Nu jij! 9 Maak de volgende zinnen af: Hoe voel jij je als je een boek leest dat je leuk vindt? Als ik mijn boek lees dan,... 2 en 8 Waar lees je het liefst? Ik lees mijn boek het liefst:... 3

12 Loop naar de binnenkant van de tentoonstelling 10 Niet één boek Anne schrijft haar dagboek al heel snel vol. Wist je dat Annes dagboek niet één boek is, maar ook bestaat uit schriften en losse blaadjes? Anne schrijft ook verhaaltjes op in een Verhaaltjesboek. Soms schrijft ze zelfs mooie zinnen over uit boeken in haar Mooie-zinnen-boek. Zoek en lees het stukje over de vlo in de tentoonstelling. Lees de rest van het verhaaltje hier verder en verzin en schrijf vervolgens zelf het einde! Hij glipte tussen m n vingers door, die beesten zijn zo verschrikkelijk vlug. [ ] Ik pakte hem op en,...

13 Hoe lees jij? 11 Als ik lees, dan Wanneer lees je het liefst? 5 6 Anne leest veel boeken in het achterhuis. 1 Loop naar de binnenkant van de tentoonstelling. 2 Beantwoord nu de volgende vraag: Wie brengt de boeken naar het achterhuis? En waarom?

14 Loop naar een plek waar je lekker kan schrijven Jouw lievelingsboek Lezen en schrijven horen bij elkaar. Als je veel leest zal je vanzelf ook beter gaan schrijven. 12 Omcirkel welke soort boeken je het liefst leest: grappige boeken spannende boeken romantische boeken boeken over sport boeken over dieren sprookjes boeken griezelboeken geschiedenisboeken boeken over de ruimte Of anders, ik lees geen boeken maar ik lees wel graag:

15 De verrassing! 1 Zoek de zinnen die je eerder hebt opgeschreven in dit boekje. Dat zijn de zinnen op pagina 9 en Kijk naar het cijfer in de inktvlek. 3 Schrijf hieronder alle zinnen over, let op: schrijf ze op de juiste plaats! Cijfer 2 komt op regel 2, cijfer 8 komt op regel 8 enzovoort Wanneer ik in mijn boek lees Wanneer ik in mijn boek lees Wanneer ik in mijn boek lees 8... Beste schrijver, Je hebt nu een rondeel geschreven. Dat is een gedicht van acht regels. Schrijf alles over op een blaadje en versier je gedicht. Goed gedaan! Je bent een echte dichter!

16 Colofon Teksten Anne Frank Stichting Lies Schippers Sanne Verstraete Realisatie Joséphine de Man Inger Schaap Vormgeving Joost Luk Fotografi e Juul Hondius Correctie Mans Kuipers Rechten Familiefoto s Anne Frank Anne Frank Stichting, Amsterdam/ Anne Frank- Fonds, Bazel Juul Hondius fotografie

Dit boekje is van: Lezen & schrijven. Anne Frank. met. Werkboek 1

Dit boekje is van: Lezen & schrijven. Anne Frank. met. Werkboek 1 Dit boekje is van: Lezen & schrijven Anne Frank met Werkboek 1 Hoi! In dit werkboekje zie je bij elke opdracht een plaatje staan. Elk plaatje heeft een betekenis zodat je weet wat je moet doen. Het plaatje

Nadere informatie

Wie is Wie? Zet het nummer van het bijschrift bij de goede foto.

Wie is Wie? Zet het nummer van het bijschrift bij de goede foto. Wie is Wie? Zet het nummer van het bijschrift bij de goede foto. (28 september 1942) Het benauwt me ook meer dan ik zeggen kan dat we nooit naar buiten mogen, en ik ben erg bang dat we ontdekt worden en

Nadere informatie

DIT WERK- BOEK IS VAN. Lezen & schrijven. Anne Frank. met. Geef jezelf een stem door te schrijven! Werkboek 2

DIT WERK- BOEK IS VAN. Lezen & schrijven. Anne Frank. met. Geef jezelf een stem door te schrijven! Werkboek 2 DIT WERK- BOEK IS VAN Lezen & schrijven Anne Frank met Geef jezelf een stem door te schrijven! Werkboek 2 titel: 1929 Het leven van Anne Frank Volg hier het leven van Anne Frank. Let op! Schrijf zelf de

Nadere informatie

Een brief schrijven aan Anne Frank

Een brief schrijven aan Anne Frank Thema: Bestaat vrede? Geschiedenis Belangrijke mensen Anne Frank Moeilijkheid; **** Tijd: *** Juf Yvonne Een brief schrijven aan Anne Frank Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leven van Anne Frank.

Nadere informatie

DIT WERK- Lezen & schrijven. Anne Frank. met. Geef jezelf een stem door te schrijven! Werkboek 2

DIT WERK- Lezen & schrijven. Anne Frank. met. Geef jezelf een stem door te schrijven! Werkboek 2 DIT WERK- BOEK IS VAN Lezen & schrijven Anne Frank met Geef jezelf een stem door te schrijven! Werkboek 2 titel: 1929 Het leven van Anne Frank Volg hier het leven van Anne Frank. Let op! Schrijf zelf de

Nadere informatie

6,5. Spreekbeurt door Een scholier 1334 woorden 28 december keer beoordeeld. Geschiedenis ANNE FRANK. Mijn hoofdstukken zijn:

6,5. Spreekbeurt door Een scholier 1334 woorden 28 december keer beoordeeld. Geschiedenis ANNE FRANK. Mijn hoofdstukken zijn: Spreekbeurt door Een scholier 1334 woorden 28 december 2004 6,5 200 keer beoordeeld Vak Geschiedenis ANNE FRANK Mijn hoofdstukken zijn: - Voor de onderduik - Tijdens de onderduik - De onderduikers - Kitty

Nadere informatie

1.Het leven van Anne Frank

1.Het leven van Anne Frank 1.Het leven van Anne Frank Anne Frank( haar echte naam is Anneliese Maria Frank) was een joodse meisje,dat op 12 juni 1929 in duitsland Op 13 maart 1933 zijn er verkiezingen in Duitsland, waarbij de Nazi

Nadere informatie

Anne Frank, haar leven

Anne Frank, haar leven Vragen en opdrachten bij: Anne Frank, haar leven Doe meer met Leeslicht! Bij alle boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

Anne Frank. 1. Het leven van Anne Frank

Anne Frank. 1. Het leven van Anne Frank Anne Frank 1. Het leven van Anne Frank Anne Frank ( haar echte naam is Anneliese Maria Frank ) was een joods meisje, dat op 12 juni 1929 in Duitsland geboren wordt. Ze heeft een oudere zus Margot Frank,

Nadere informatie

Het dagboek. Enkele citaten uit het Dagboek van Anne Frank. Vraag. Vraag

Het dagboek. Enkele citaten uit het Dagboek van Anne Frank. Vraag. Vraag Een van de laatste foto s die van Anne gemaakt is. Het dagboek Enkele citaten uit het Dagboek van Anne Frank Wij zijn er heel sterk aan herinnerd dat wij geketende joden zijn, geketend aan één plek, zonder

Nadere informatie

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK 6 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK 6 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK THEMA 4 Eindredactie: Monique Goris Leerlijnen: Hans Bulthuis Auteurs: Katrui ten Barge, Wilfried Dabekaussen, Juul Lelieveld, Frederike

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Onderduiken Mijn spreekbeurt gaat over mensen die in de tweede wereldoorlog zijn ondergedoken. Mijn werkstuk heb ik gemaakt over Anne Frank. Anne Frank is in de tweede wereld oorlog ook ondergedoken. Vandaar

Nadere informatie

LAAT ME MEZELF ZIJN Het levensverhaal van Anne Frank

LAAT ME MEZELF ZIJN Het levensverhaal van Anne Frank LAAT ME MEZELF ZIJN Het levensverhaal van Anne Frank KAARTEN VOOR GIDSEN historische gedeelte Kaart 1A Paneel 1-2-3 1929-1933 Geboortedatum Anne: 12 juni 1929 (in Frankfurt am Main, Duitsland). De familie

Nadere informatie

Voor de paboopleider. Werkvorm 6: voor de opleider (1) Anne Frank in groep 5 en 6

Voor de paboopleider. Werkvorm 6: voor de opleider (1) Anne Frank in groep 5 en 6 Werkvorm 6: voor de opleider (1) Hoe kun je lesgeven over Anne Frank in groep 5 en 6? De bezoekers van het Anne Frank Huis worden steeds jonger. In 2009 kwamen er 13.000 kinderen tussen de 5 en 10 jaar

Nadere informatie

WERKBLAD: BOEKENKAST EN WASRUIMTE

WERKBLAD: BOEKENKAST EN WASRUIMTE WERKBLAD: BOEKENKAST EN WASRUIMTE NAMEN: Het Achterhuis 1. Doorsnede bekijken Bekijk deze doorsnede. Geef met een pijl aan waar zich de boekenkast bevindt. En zet ook een pijl bij de wasruimte. 2. Maquette

Nadere informatie

DIT BOEKJE IS VAN. Lezen & schrijven. Anne Frank. met. Geef jezelf een stem door te schrijven! Voor jongeren van 13 tot 15 jaar

DIT BOEKJE IS VAN. Lezen & schrijven. Anne Frank. met. Geef jezelf een stem door te schrijven! Voor jongeren van 13 tot 15 jaar DIT BOEKJE IS VAN Lezen & schrijven Anne Frank met Geef jezelf een stem door te schrijven! Voor jongeren van 13 tot 15 jaar Anne schrijft! Even opwarmen dagboek verhalen En jij wat schrijf jij? roman gedicht

Nadere informatie

WERKBLAD: BOEKENKAST EN WASRUIMTE

WERKBLAD: BOEKENKAST EN WASRUIMTE WERKBLAD: BOEKENKAST EN WASRUIMTE NAMEN: Het Achterhuis 1. Doorsnede bekijken Bekijk deze doorsnede. Geef met een pijl aan waar zich de boekenkast bevindt. En zet ook een pijl bij de wasruimte. 2. Maquette

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag door een scholier 1852 woorden 24 maart 2009 6,7 18 keer beoordeeld Auteur Genre Anne Frank Geschiedenis, Dagboek, Eerste uitgave 1947

Nadere informatie

Nick Bouwmeesters. Klas 3T3. Inleverdatum: 17-01-14

Nick Bouwmeesters. Klas 3T3. Inleverdatum: 17-01-14 Nick Bouwmeesters Klas 3T3 Inleverdatum: 17-01-14 1. Zakelijke onderdelen A: Anne Frank. Het achterhuis. B: Anne Frank C: uit gegeven door: Contact. Jaar van verschijnen verhaal: 1947 Jaar van verschijnen

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag door een scholier 1993 woorden 8 januari 2002 7,1 162 keer beoordeeld Auteur Genre Anne Frank Geschiedenis, Dagboek, Eerste uitgave 1947

Nadere informatie

6.7. Boekverslag door X woorden 8 februari keer beoordeeld. Geschiedenis. 1: Inleiding

6.7. Boekverslag door X woorden 8 februari keer beoordeeld. Geschiedenis. 1: Inleiding Boekverslag door X. 2555 woorden 8 februari 2002 6.7 873 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1: Inleiding Anne frank wordt op 12 juni 1929 geboren in Frankfurt aan de main (Duitsland). Anne heeft een zusje,

Nadere informatie

Voor de paboopleider. Werkvorm 2: voor de opleider (1) Anne Frank Tijdlijn

Voor de paboopleider. Werkvorm 2: voor de opleider (1) Anne Frank Tijdlijn Werkvorm 2: voor de opleider (1) Het persoonlijke verhaal en de historische context Anne Frank is het bekendste slachtoffer van de Holocaust. Haar levensverhaal biedt een venster op de geschiedenis van

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Anne Frank

Werkstuk Geschiedenis Anne Frank Werkstuk Geschiedenis Anne Frank Werkstuk door een scholier 2564 woorden 23 april 2006 6,5 197 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Voorwoord Ik heb Anne Frank als onderwerp gekozen, omdat het mij een interessant

Nadere informatie

HET ACHTERHUIS. Randy Brummelhuis. Het Assink lyceum, van Brakelstraat

HET ACHTERHUIS. Randy Brummelhuis. Het Assink lyceum, van Brakelstraat HET ACHTERHUIS Randy Brummelhuis Het Assink lyceum, van Brakelstraat 1. Zakelijke gegevens A. Het achterhuis B. Anne frank C. De uitgever is Prometheus, het boek heeft 303 bladzijdes. Het is de 64 e druk

Nadere informatie

6,5. Boekverslag door een scholier 2089 woorden 17 februari keer beoordeeld. Geschiedenis, Dagboek, Waargebeurd, Oorlogsroman

6,5. Boekverslag door een scholier 2089 woorden 17 februari keer beoordeeld. Geschiedenis, Dagboek, Waargebeurd, Oorlogsroman Boekverslag door een scholier 2089 woorden 17 februari 2007 6,5 24 keer beoordeeld Auteur Genre Anne Frank Geschiedenis, Dagboek, Eerste uitgave 1947 Waargebeurd, Oorlogsroman Vak Nederlands A: Zakelijke

Nadere informatie

Spreekbeurt Geschiedenis Anne Frank

Spreekbeurt Geschiedenis Anne Frank Spreekbeurt Geschiedenis Anne Frank Spreekbeurt door Anna 2237 woorden 26 januari 2014 6,6 5 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Bronnen Hoofdstuk 1: De Geschiedenis De familie Frank woonde in Duitsland.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag door een scholier 1638 woorden 20 maart 2001 6 33 keer beoordeeld Auteur Genre Anne Frank Geschiedenis, Dagboek, Eerste uitgave 1947 Waargebeurd,

Nadere informatie

Handleiding Introductieles Anne Frank

Handleiding Introductieles Anne Frank Handleiding Introductieles Anne Frank De les bestaat uit drie uitdagende activiteiten: > woordweb > filmclip met kijkopdracht > tijdlijn Al ruim dertig jaar gebruiken leerkrachten van groep 7 en 8 de Anne

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag door een scholier 2220 woorden 11 mei 2003 6,8 898 keer beoordeeld Auteur Genre Anne Frank Geschiedenis, Dagboek, Eerste uitgave 1947 Waargebeurd,

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Anne Frank

Werkstuk Geschiedenis Anne Frank Werkstuk Geschiedenis Anne Frank Werkstuk door een scholier 2156 woorden 21 maart 2002 5,9 98 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding We hebben het Anne Frank huis gekozen, omdat we al veel van haar

Nadere informatie

Het verhaal van Anne Frank

Het verhaal van Anne Frank Het verhaal van Anne Frank Teksten Anne Frank: Anne Frank Fonds, Basel Familiefoto s Anne Frank: Anne Frank Stichting, Amsterdam / Anne Frank Fonds, Basel 2004, 2011, Anne Frank Stichting, Amsterdam Verspreiding

Nadere informatie

WERKBLAD. Anne Frank. Naam:

WERKBLAD. Anne Frank. Naam: WERKBLAD Anne Frank Naam: 1 Anne Frank Anne Frank werd op 12 juni 1929 geboren in Frankfurt am Main. Die stad ligt in Duitsland. De moeder van Anne heette Edith, vader Otto en Anne had nog een oudere zus,

Nadere informatie

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940)

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Adolf Hitler In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij was de leider van de nazi-partij. Hij zei tegen de mensen: `Ik maak van Duitsland

Nadere informatie

Boekverslag door M woorden 24 maart keer beoordeeld. Geschiedenis, Dagboek, Waargebeurd, Oorlogsroman. Eerste uitgave 1947.

Boekverslag door M woorden 24 maart keer beoordeeld. Geschiedenis, Dagboek, Waargebeurd, Oorlogsroman. Eerste uitgave 1947. Boekverslag door M. 2211 woorden 24 maart 2008 7 142 keer beoordeeld Auteur Genre Anne Frank Geschiedenis, Dagboek, Eerste uitgave 1947 Waargebeurd, Oorlogsroman Vak Nederlands Administratieve gegevens

Nadere informatie

Anne Frank, 2 jaar oud Anne heeft een heerlijk leven. Ze weet niet dat haar ouders grote zorgen hebben.

Anne Frank, 2 jaar oud Anne heeft een heerlijk leven. Ze weet niet dat haar ouders grote zorgen hebben. Anne Op 12 juni 1929 wordt in Duitsland een meisje geboren. Het is een gelukkig meisje. Ze heeft een vader en moeder die van haar houden. Ze heeft een zusje dat dol op haar is. Ze woont in een mooie stad:

Nadere informatie

Verhalend ontwerp. Anne Frank. Linda de Vries (2010/2011)

Verhalend ontwerp. Anne Frank. Linda de Vries (2010/2011) Verhalend ontwerp Anne Frank (2010/2011) Het draaiboek Episodes Sleutelvragen Leeractiviteiten Klassenorganisatie Middelen en materialen Aandachtspunten voor kwaliteit Episode 1 Oma op bezoek met een koffer

Nadere informatie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie Lesbrief Van Papa, voor Sammie 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Introductie 4 Tweede Wereldoorlog 5 Concentratiekamp 6 Stripverhaal (opdracht) 8 Collage maken (opdracht) 9 Colofon 10 2 Inleiding Voor u ligt

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag door S. 1705 woorden 9 december 2015 7,3 7 keer beoordeeld Auteur Genre Anne Frank Geschiedenis, Dagboek, Eerste uitgave 1947 Waargebeurd,

Nadere informatie

Genre: Oorlog, ik denk dat de genre oorlog is omdat het gaat over de 2de wereldoorlog en ze duiken onder dus daarom. info

Genre: Oorlog, ik denk dat de genre oorlog is omdat het gaat over de 2de wereldoorlog en ze duiken onder dus daarom. info Filmverslag door een scholier 1329 woorden 3 juni 2004 5,7 46 keer beoordeeld Vak Nederlands Anne Frank. Titel: Het dagboek van Anne Frank. Schrijfster: Anne Frank. Regisseur: Jeroen Krabbé Genre: Oorlog,

Nadere informatie

Rassenleer. Nog lager stonden volgens hem de zigeuners en vooral de joden. Dat waren geen mensen maar ongedierte, dat uitgeroeid moest worden.

Rassenleer. Nog lager stonden volgens hem de zigeuners en vooral de joden. Dat waren geen mensen maar ongedierte, dat uitgeroeid moest worden. De Holocaust Rassenleer Lang voordat Hitler de leider van Duitsland werd, schreef en vertelde hij over de rassenleer. Dat was een theorie die beweerde dat mensen waren verdeeld in rassen: zwakke, minderwaardige

Nadere informatie

Je gaat een kist inrichten met je groepje. Een presentatiekist van hout met glas ervoor

Je gaat een kist inrichten met je groepje. Een presentatiekist van hout met glas ervoor VERZET Je gaat een kist inrichten met je groepje. Een presentatie kist van hout, met glas ervoor. De kist gaat over het verzet. De volgende dingen moeten in ieder geval in de kist komen: Wat is onderduiken

Nadere informatie

Het mooiste verjaarscadeau. Dit dagboek kreeg Anne Frank op haar dertiende verjaardag.

Het mooiste verjaarscadeau. Dit dagboek kreeg Anne Frank op haar dertiende verjaardag. Het mooiste verjaarscadeau Dit dagboek kreeg Anne Frank op haar dertiende verjaardag. 6 Op 12 juni 1942 is Anne Frank al om zes uur wakker. Ze is die dag jarig en ze wordt 13. Ze kan nauwelijks wachten

Nadere informatie

Anne Frank. Lezen & schrijven. met. Laat het ons weten! Handleiding voor de docent en de tentoonstellingsbegeleider. (Werkboek 1)

Anne Frank. Lezen & schrijven. met. Laat het ons weten! Handleiding voor de docent en de tentoonstellingsbegeleider. (Werkboek 1) Laat het ons weten! Wij zijn reuze benieuwd naar de gedichtjes van de leerlingen. U kunt ons hiervan laten meegenieten via de Facebookpagina van het nne Frank Huis. Post de resultaten door naam, land en

Nadere informatie

Anne Frank, haar leven

Anne Frank, haar leven Anne Frank, haar leven Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Postbus 10208 1001 EE Amsterdam Telefoon: (020) 520 60 70 Fax: (020) 520 60 61 E-mail: info@eenvoudigcommuniceren.nl Website: www.eenvoudigcommuniceren.nl

Nadere informatie

Anne Frank, haar leven

Anne Frank, haar leven Anne Frank, haar leven EC_biwerk_Anne.indd 3 01-04-2008 16:11:45 Anne Op 12 juni 1929 wordt in Duitsland een meisje geboren. Het is een gelukkig meisje. Ze heeft een vader en moeder die van haar houden.

Nadere informatie

Wie is verantwoordelijk?

Wie is verantwoordelijk? Wie is verantwoordelijk? Anne Frank is vervolgd omdat zij joods was. Zij is één van de zes miljoen joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Zonder hulp van anderen had Adolf Hitler nooit zoveel

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Hitler

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Hitler Werkblad Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les : Wat er vooraf ging Na de Eerste Wereldoorlog gaat het slecht met Duitsland. Het land moet veel geld Hitler betalen aan de winnaars van de oorlog. De leider van

Nadere informatie

Anne Frank. Lezen & schrijven. met. Laat het ons weten! Handleiding voor de docent en de bibliotheekmedewerker

Anne Frank. Lezen & schrijven. met. Laat het ons weten! Handleiding voor de docent en de bibliotheekmedewerker Laat het ons weten! Wij zijn reuze benieuwd naar de mooie zinnen of gedichtjes van de leerlingen. U kunt ons hiervan laten meegenieten via de Facebookpagina van het nne Frank Huis. Post een van de resultaten

Nadere informatie

6,1. Werkstuk door een scholier 2409 woorden 8 april keer beoordeeld. Nederlands

6,1. Werkstuk door een scholier 2409 woorden 8 april keer beoordeeld. Nederlands Werkstuk door een scholier 2409 woorden 8 april 2003 6,1 78 keer beoordeeld Vak Nederlands çwanneer Anne Frank word geboren in het jaar 1929 gaat het slecht met Duitsland. Er is veel armoede. De nazi's

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Ze laten zien dat ze geen leger meer willen. Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam:

een zee van tijd een zee van tijd Ze laten zien dat ze geen leger meer willen. Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Werkblad Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les : Wat er vooraf ging Na de Eerste Wereldoorlog gaat het slecht met Duitsland. Het land moet veel geld Hitler betalen aan de winnaars van de oorlog. De leider van

Nadere informatie

DIT BOEKJE IS VAN DOODGEWONE HELDEN

DIT BOEKJE IS VAN DOODGEWONE HELDEN DIT BOEKJE IS VAN DOODGEWONE HELDEN ECHTE HELDEN! JE KENT ZE MISSCHIEN WEL VAN TV. ZE KUNNEN VLIEGEN, ZE KUNNEN MENSEN REDDEN UIT BRANDENDE GEBOUWEN EN ZE VECHTEN TEGEN SLECHTERIKEN. IEDEREEN HEEFT ZO

Nadere informatie

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 Opdrachten bij de film Naam Groep.. BEZETTING duur: ca. 15 minuten In de film zie je beelden van Hitler. Wie was hij? In welk jaar kwam Hitler aan de macht en welke plannen had

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Tijd van de wereldoorlogen: De tweede wereldoorlog

Tijd van de wereldoorlogen: De tweede wereldoorlog Tijd van de wereldoorlogen: De tweede wereldoorlog Op de vlucht Trek een lijn naar het goede plaatje. In de winkel is bijna alles op. De groenteman zegt: de mensen kopen veel eten, de mensen vluchten voor

Nadere informatie

Naam: JODENVERVOLGING Kristallnacht en Februaristaking

Naam: JODENVERVOLGING Kristallnacht en Februaristaking Naam: JODENVERVOLGING Kristallnacht en Februaristaking Jodenvervolging in Duitsland De reden dat de joden vervolgd en vermoord werden tijdens de Tweede Wereldoorlog was, dat de joden rijk en succesvol

Nadere informatie

Dit boekje is van. Doodgewone Helden

Dit boekje is van. Doodgewone Helden Dit boekje is van Doodgewone Helden Echte helden! Je kent ze misschien wel van tv. Ze kunnen vliegen, ze kunnen mensen redden uit brandende gebouwen en ze vechten tegen slechteriken. Iedereen heeft zo

Nadere informatie

Tijdvak II. november 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak II. november 2013 8: 30-10:00. SCHOOLONDERZOEK Tijdvak II GESCHIEDENIS november 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler?

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Iedereen heeft wel eens van Adolf Hitler gehoord. Hij was de leider van Duitsland. Bij zijn naam denk je meteen aan de Tweede Wereldoorlog. Een verschrikkelijke

Nadere informatie

Anneliese Marie Frank wordt geboren op 12 juni 1929 in Frankfurt am Main, als liberaal-joods meisje

Anneliese Marie Frank wordt geboren op 12 juni 1929 in Frankfurt am Main, als liberaal-joods meisje Werkstuk door een scholier 1878 woorden 22 juni 2006 7,1 106 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Voorwoord Hoofdstuk 2: Familie Hoofdstuk 3: Geboorte Hoofdstuk 4: Het begin Hoofdstuk

Nadere informatie

2e Wereldoorlog verslag Verslag over de 2e Wereldoorlog. Jeroen de Wit Werkstuk Basisschool 2012

2e Wereldoorlog verslag Verslag over de 2e Wereldoorlog. Jeroen de Wit Werkstuk Basisschool 2012 2e Wereldoorlog verslag Verslag over de 2e Wereldoorlog Jeroen de Wit Werkstuk Basisschool 2012 Foto zelf gemaakt in herdenkingskamp Westerbork. Carnavalsvakantie 2012 Inhoudsopgave Voorwoord! 2 Ontstaan

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Tweede wereldoorlog

Werkstuk Geschiedenis Tweede wereldoorlog Werkstuk Geschiedenis Tweede wereldoorlog Werkstuk door een scholier 1742 woorden 16 januari 2005 4,9 53 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1.Voorwoord Ik heb heel lang zitten wachten tot we weer een opdracht

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum...

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum... INHOUD Inleiding...6 1 Anne Frank Huis...8 2 Boijmans Van Beuningen... 10 3 Corpus reis door de mens... 12 4 Gevangenismuseum... 14 5 Beeld en Geluid... 16 6 Museon... 18 7 Museum of the Image, MOTI...

Nadere informatie

Anne Frank. Dennis Visser. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/73883

Anne Frank. Dennis Visser. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/73883 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Dennis Visser 14 april 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/73883 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Tweede Wereldoorlog

Werkstuk Geschiedenis Tweede Wereldoorlog Werkstuk Geschiedenis Tweede Wereldoorlog Werkstuk door een scholier 1663 woorden 7 juni 2004 6,3 124 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoud Inleiding Hoofdstuk 1: Spanning voor de oorlog Hoofdstuk 2:

Nadere informatie

T W E E D E W E R E L D O O R L O G i n p e r s p e c t i e f

T W E E D E W E R E L D O O R L O G i n p e r s p e c t i e f 1 Tijdens de lessen over de Tweede Wereldoorlog heb je geleerd over Anne Frank. Een joods meisje dat met haar familie ondergedoken zat in het Achterhuis op de Prinsengracht in Amsterdam. Anne hield een

Nadere informatie

7 GEEF LES BRON

7 GEEF LES BRON 1 1932 Werklozen in de rij voor een arbeidsbureau in Hannover, rond 1930. Op de loods staat Stem voor Hitler. Bij de verkiezingen van 1932 haalt de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP)

Nadere informatie

Anne Frank. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/96870

Anne Frank. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/96870 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres N Haveman 16 februari 2017 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/96870 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Voor de paboopleider. Werkvorm 3: voor de opleider (1) meest gestelde vragen

Voor de paboopleider. Werkvorm 3: voor de opleider (1) meest gestelde vragen Werkvorm 3: voor de opleider (1) meest gestelde vragen Wat willen kinderen weten over Anne en de Oorlog? In deze werkvorm staan de meest gestelde vragen van leerlingen in groep 7 en groep 8 over Anne Frank,

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Anne Frank

Werkstuk Geschiedenis Anne Frank Werkstuk Geschiedenis Anne Frank Werkstuk door een scholier 2958 woorden 17 juni 2009 5,7 268 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoudsopgave: 1. Inleiding Informatie 122: Anne Frank 2. Wie is Anne Frank

Nadere informatie

Tweede Wereld Oorlog. Xavi van der Linden. 22 mei 2OI2 Groep 8A. Tekening; Bombardement van Rotterdam

Tweede Wereld Oorlog. Xavi van der Linden. 22 mei 2OI2 Groep 8A. Tekening; Bombardement van Rotterdam Tweede Wereld Oorlog Xavi van der Linden 22 mei 2OI2 Groep 8A Tekening; Bombardement van Rotterdam Inleiding Dit is mijn tweede werkstuk in groep 8. Voor dit werkstuk mag je geen eigen onderwerp kiezen,

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag door een scholier 2186 woorden 4 september 2006 6,1 47 keer beoordeeld Auteur Genre Anne Frank Geschiedenis, Dagboek, Eerste uitgave 1947

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Anne Frank en de Tweede wereldoorlog

Werkstuk Geschiedenis Anne Frank en de Tweede wereldoorlog Werkstuk Geschiedenis Anne Frank en de Tweede wereldoorlog Werkstuk door een scholier 2342 woorden 16 maart 2012 5,7 40 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Anne Frank Het denkbeeldige graf van Anne Frank

Nadere informatie

7 GEEF LES BRON

7 GEEF LES BRON 1 1932 Werklozen in de rij voor een arbeidsbureau in Hannover, voorjaar 1932. Door de economische crisis stijgt de werkloosheid tot bijna 30 procent. Op de loods staat een hakenkruis en Stem Hitler. Extreme

Nadere informatie

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg 2 maart 1945 2 maart 2016 Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg Er kwamen 4 Duitsers bij de Bark. Ze slaan piketten, voor het plaatsen van batterijen veldartillerie. Maar op die dag gingen de verzetsgroepen

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

SCHOOLONDERZOEK GESCHIEDENIS

SCHOOLONDERZOEK GESCHIEDENIS SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS Dit onderzoek bestaat uit 40 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad. Meerkeuze antwoorden worden

Nadere informatie

Begeleidend materiaal bij de serie klas 2

Begeleidend materiaal bij de serie klas 2 Begeleidend materiaal bij de serie klas 2 De eerste aflevering Je hebt net naar de eerste aflevering gekeken van de serie: Het dagboek van Anne Frank. Hieronder staan wat vragen over deze aflevering waar

Nadere informatie

Anne Frank Huis Een museum met een verhaal. museumgids Nederlands

Anne Frank Huis Een museum met een verhaal. museumgids Nederlands Anne Frank Huis Een museum met een verhaal museumgids Nederlands Het museum 1 Entree 2 Welkom Prinsengracht 263 voor- en achterhuis 3 Magazijn 4 Kantoren 5 Opslagruimte 10 11 8 9 12 13 7 6 5 4 achterhuis

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij?

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij? 5. Woordplaatjes Bijzondere woorden Woorden maken samen zinnen. Zinnen maken samen tekst. Een zin begint met een hoofdletter. Hij eindigt met een punt. Zo weet je hoe je moet lezen. De woorden staan netjes

Nadere informatie

Projectthema: De verhalenkoffer Les 1 Groeten van Leo Voorbereiding Lesdoelen Achtergrondinformatie Extra s Filmpjes Lesdoelen op het digibord

Projectthema: De verhalenkoffer Les 1 Groeten van Leo Voorbereiding Lesdoelen Achtergrondinformatie Extra s Filmpjes Lesdoelen op het digibord Voorbereiding Lesdoelen Achtergrondinformatie Extra s Knip de Mix en matchkaartjes uit (zie de laatste pagina van deze lesvoorbereiding). Zorg ervoor dat complete setjes worden uitgedeeld, anders is er

Nadere informatie

Troubadourtje. Agenda: Woensdag 24 mei gaan de kinderen van de groepen 1, 2 en 3 naar: * Megapret in Lievelde

Troubadourtje. Agenda: Woensdag 24 mei gaan de kinderen van de groepen 1, 2 en 3 naar: * Megapret in Lievelde Troubadourtje Informatiekrant Katholieke basisschool De Troubadour Jaargang: 2016-2017 Datum: 12-05-2017 Inhoud: Schoolreisje Niet vergeten Schoolfotograaf Ouderbijdrage Groep 7, 4 & 5 mei Stripverhaaltjes

Nadere informatie

35 oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1

35 oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1 35 Oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1. De Tweede Wereldoorlog dankt zijn naam aan: a. Het aantal landen dat erbij betrokken was b. Het feit dat de oorlog in meerdere werelddelen werd uitgevochten

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die bij dat hoofdstuk

Nadere informatie

!"#$%&'&(%)*#+&,-#./##

!#$%&'&(%)*#+&,-#./## Brandaan samenvatting groep 6 Mijn Malmberg!"$%&'&(%)*+&,-./ :%$)-%330); (%)*+&0)&1$23.*%$!"$%&%'%"()%"$%%%*++%,$-%$%,./"$%%",)01%"2%./"3,)014/"$%.5./"$6785(%,$/8+/54%( 9%"(,*8'/"$%4/"$%.67.'/"/:;11%"1>>?.)%$%"*)($%4%.%+%,%.$"//,$%&%5(/$6

Nadere informatie

Waar gebeurde het? Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Materiaal. Docentenblad

Waar gebeurde het? Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Materiaal. Docentenblad Docentenblad Waar gebeurde het? Korte omschrijving In de strip worden vaak plaatsen genoemd. Er zijn drie kaartjes (Nederland, Europa en de wereld) en een aantal stripplaatjes waarin plaatsen genoemd worden.

Nadere informatie

7,6. Werkstuk door een scholier 2749 woorden 24 mei keer beoordeeld. Geschiedenis. Inhoud

7,6. Werkstuk door een scholier 2749 woorden 24 mei keer beoordeeld. Geschiedenis. Inhoud Werkstuk door een scholier 2749 woorden 24 mei 2006 7,6 324 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoud Inhoud Anne Frank Adolf Hitler aan de macht Het achterhuis Het dagelijkse leven Concentratiekampen Het

Nadere informatie

5,9. Veilig in Nederland. Werkstuk door een scholier 1987 woorden 5 september keer beoordeeld. Geschiedenis

5,9. Veilig in Nederland. Werkstuk door een scholier 1987 woorden 5 september keer beoordeeld. Geschiedenis Werkstuk door een scholier 1987 woorden 5 september 2005 5,9 48 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding Ik heb dit onderwerp gekozen omdat, ik er niet zoveel van weet. En ik vind het een belangrijk

Nadere informatie

Het Anne Frank Huis Achtergrondinformatie

Het Anne Frank Huis Achtergrondinformatie Het Anne Frank Huis Achtergrondinformatie pag. 2 3 Een ideale schuilplaats pag. 4 5 De helpers in het voorhuis pag. 6 7 De 10 meest gestelde vragen over het Achterhuis pag. 8 9 Doorsnede Prinsengracht

Nadere informatie

Handleiding digitale les Lezen en Schrijven met Anne Frank

Handleiding digitale les Lezen en Schrijven met Anne Frank Handleiding digitale les Lezen en Schrijven met Anne Frank Een digitale les over Anne Frank voor vmbo-leerlingen van 13-15 jaar ter bevordering van lezen en schrijven. De digitale les bestaat uit: > Diverse

Nadere informatie

De koude oorlog Jesse Klever Groep 7

De koude oorlog Jesse Klever Groep 7 De koude oorlog Jesse Klever Groep 7 1 Voorwoord Tijdens het maken van mijn spreekbeurt over Amerika kwam ik de Koude oorlog tegen. De koude oorlog leek mij een heel interessant onderwerp waar ik niet

Nadere informatie

Handleiding Introductieles Annes Dagboek

Handleiding Introductieles Annes Dagboek De les bestaat uit drie uitdagende activiteiten: > woordweb > filmclip met kijkopdracht > citaten: gebeurtenissen en woorden > actuele betekenis: interview met Otto KERNDOELEN In de lessen besteedt u aandacht

Nadere informatie

Dilemmatest vroeger en nu

Dilemmatest vroeger en nu Dilemmatest vroeger en nu 2015 Lieneke Westerink ONCE Erfgoededucatie Dilemma 1 Je hebt morgen een topotoets en je moet leren. Je hebt je ouders beloofd dat je gaat leren, maar dan komt er een vriend online:

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Anne frank

Werkstuk Geschiedenis Anne frank Werkstuk Geschiedenis Anne frank Werkstuk door een scholier 3057 woorden 31 oktober 2002 6,7 140 keer beoordeeld Vak Geschiedenis ONDERZOEKSVRAAG Mijn onderzoeksvraag is: hoe is het dagboek van Anne Frank

Nadere informatie

www.verzetsmuseum.org Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam

www.verzetsmuseum.org Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam www.verzetsmuseum.org Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam mede mogelijk gemaakt door Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project is mede gefinancieerd met steun van het europees fonds

Nadere informatie

WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het Joods Historisch Museum. Het onderwerp van je presentatie is:

WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het Joods Historisch Museum. Het onderwerp van je presentatie is: b WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. Het onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: SCHOOL OPDRACHT g n i g l o v r e v Joden Baal stof met jodensterren

Nadere informatie

6.2. Werkstuk door een scholier 2458 woorden 21 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Inhoudsopgave. Inleiding

6.2. Werkstuk door een scholier 2458 woorden 21 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Inhoudsopgave. Inleiding Werkstuk door een scholier 2458 woorden 21 maart 2006 6.2 149 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk 1 Evacuatie in Groot-Brittannië Hoofdstuk 2 Een kind in het verzet Hoofdstuk

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie