In tabel is een berekening gemaakt van de ouderbijdrage van de peuterspeelzaal in de huidige situatie en in de nieuwe situatie bij de kinderopvang.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In tabel is een berekening gemaakt van de ouderbijdrage van de peuterspeelzaal in de huidige situatie en in de nieuwe situatie bij de kinderopvang."

Transcriptie

1 Berekening ouderbijdrage peuterspeelzalen in de huidige situatie en de nieuwe situatie. In tabel is een berekening gemaakt van de ouderbijdrage van de peuterspeelzaal in de huidige situatie en in de nieuwe situatie bij de kinderopvang. Tabel 1. Ouderbijdragen tabel huidige en nieuwe situatie. De bedragen van SPMN zijn inclusief subsidie en van de kinderopvang zijn inclusief belasting en werkgeversdeel. Bruto gezinsjaarinkomen Huidige situatie Peuterspeelzaal prijs dagdelen Nieuwe situatie Kinderopvang ste kind 3 dagdelen dagdelen Volgend kind 3 dagdelen 2 2 dagdelen ,50 22,00 17,85 37,48 15,05 31, ,50 26,50 17,85 37,48 15,05 31, ,00 32,50 21,40 44,94 15,48 32, ,00 35,50 22,91 48,10 15,48 32, ,00 38,50 25,71 53,98 15,69 32, ,50 43,00 27,75 58,28 16,55 34, ,50 48,00 29,47 61,90 16,88 35, ,50 57,00 34,10 71,62 18,60 39, ,50 63,50 38,84 81,57 19,68 41, ,00 74,00 49,07 103,05 22,26 46, ,00 83,00 63,71 133,80 25,49 53,53 3 dagdelen Er zijn twee soorten diensten die de peuterspeelzaal in de huidige situatie aanbiedt: 1. Regulier peuterspeelzaalwerk (5 uur per week). Voor één -en tweeverdieners wordt dezelfde prijs gehanteerd. Er zitten op dit moment 300 kinderen op de peuterspeelzaal. 2. Regulier peuterspeelzaalwerk en VVE (10 uur per week) alleen voor de doelgroepkinderen. In de onderstaande tabel is een berekening gemaakt van de huidige en de nieuwe situatie van:

2 1. de kostprijs per peuter en de subsidie die de gemeente beschikbaar stelt. 2. Ouderbijdrage van een gezin met een inkomen van in de huidige en de nieuwe situatie 3. Ouderbijdrage van een gezin met een inkomen van en De subsidie die de gemeente betaalt voor regulier peuterspeelzaalwerk (eigen middelen) voor beide gezinnen onderverdeeld in een gezin met eenverdiener en tweeverdieners. In de huidige en in de nieuwe situatie. 5. De subsidie die de gemeente betaalt aan VVE kinderen (OAB middelen) voor beide gezinnen onderverdeeld in een gezin met eenverdiener en een gezin met tweeverdieners. De berekeningen zijn per jaar. 5 uur per week is 208 uur per jaar uitgaande van 41,6 (school) weken per jaar. Kostprijs per kind kinderopvang is berekend op basis van tarief ,93 x 208 uur per jaar =1441 Kostprijs per kind peuterspeelzaal op basis van de door de SPMN ingediende begroting 2013 = De OAB subsidie is in de huidige en nieuwe situatie altijd gelijk namelijk 876,-. Tabel 2:Berekening kostprijs per kind, ouderbijdrage en subsidie Alle bedragen zijn euro s Peuterspeelzaal huidige situatie Kinderopvang Nieuwe situatie Subsidie regulier gemeente huidige situatie subsidie regulier gemeente nieuwe situatie Kostprijs per kind regulier (208 uur per jaar) Ouder bijdrage gezin met een inkomen eenverdieners. Ouderbijdrage gezin Met een inkomen eenverdieners Ouderbijdrage gezin met inkomen * tweeverdieners Ouderbijdrage gezin tweeverdieners inkomen tweeverdieners **

3 * Ouders komen in dit geval in aanmerking voor een kinderopvangvergoeding. De ouderbijdrage is in dit voorbeeld inclusief belasting en werkgeversdeel is 1087 ** Ouders komen in dit geval in aanmerking voor een kinderopvangvergoeding. De ouderbijdrage is in dit voorbeeld inclusief belasting en werkgeversdeel is 676 Conclusie 1. De gemeente Meppel hanteert de landelijke ouderbijdragetabel, zoals door het ministerie jaarlijks wordt vastgesteld. 2. De gemeente Meppel betaalt voor ouders, die geen gebruik kunnen maken van de tegemoetkoming ouderbijdrage kinderopvang (dus niet in aanmerking komen voor voorliggende voorziening) het verschil tussen uurprijs kinderopvang en ouderbijdrage. Het aantal ouders dat gebruik maakt van de gemeentelijke bijdrage zal naar verwachting met 50% dalen. 3. Aantal doelgroepkinderen zal door landelijke doelgroepomschrijving i.p.v. de huidige wijkgebonden doelgroepomschrijving sterk dalen. Hiermee dalen de kosten voor de uitvoering van VVE programma s. Dit ter voorbereiding op de verwachte daling van de landelijke OAB subsidie voor Meppel in de volgende planperiode vanaf 2015 i.v.m. de sluiting van de Havelterbergschool. 4. Voor een gezin met een eenverdiener, verandert er in de nieuwe situatie niets. 5. Gezin met tweeverdieners, dient straks gebruik te maken van de voorliggende voorziening (kinderopvangvergoeding) en de ouderbijdrage zal vrijwel niet veranderen (zie tabel 1). 6. In de combinatie regulier en VVE verandert in de nieuwe situatie niets. 7. De bezuinigingstaakstelling wordt gerealiseerd om het aantal gesubsidieerde kindplaatsen in de nieuwe situatie omlaag gaat daar de tweeverdieners gebruik gaan maken van de voorleggende voorziening (kinderopvangvergoeding).

4 Laagdrempeligheid nieuwe situatie Afspraken signaleren en toeleiding Laagdrempeligheid bij de bestrijding van de onderwijsachterstand is vereist. De gemeente wordt jaarlijks door de inspectie daarop gecontroleerd. Wij hebben voor de uitvoering van het onderwijsachterstanden voor de periode 2011 t/m 2014 schriftelijke afspraken met Icare, Welzijn MensenWerk de voorschoolse voorzieningen over signalering en toeleiding. In de nieuwe situatie zullen deze afspraken worden voortgezet en aangescherpt. Eén loket De ouderbijdragesubsidie zowel voor regulier als voor OAB die de gemeente aan ouders gaat verstrekken zal via het principe van één loket worden toegekend. Informatie- en aanvraagformulieren worden door de kinderopvang of op het stadskantoor vertrekt. De aanvraag wordt door de verantwoordelijke ambtenaar behandeld. Verspreiding Momenteel zit de peuterspeelzaal verspreid op basis van de wijkindeling van Meppel: Oosterboer, Koedijkslanden/Berggierslanden, Centrum, Haveltermade en Nijeveen. In de nieuwe situatie wordt dezelfde indeling gehanteerd. Integrale kindcentra IKC s In een IKC zit de voorschoolse voorziening gekoppeld aan een school. In sommige gevallen zit de school en de kinderopvang in één gebouw. Ouders kunnen gebruik maken van een arrangement met aanbod van kinderopvang, peuterspeelzaal en school in één. De didactische aanpak van de school en de pedagogische aanpak van de voorschoolse voorziening zijn op elkaar afgestemd.

5 Vragen memo m2 - p2/3, onderdeel 2a: begrijpen wij goed dat het college volledig heeft gekoerst op een overname door de kinderopvangorganisaties (kov) en het opheffen van spmn, en dat nog niet is beoordeeld of het financieel en juridisch mogelijk is de bezuiniging van EUR door te voeren op de subsidie als de stichting blijft bestaan? Er is door het college niet gekoerst op overname. In onze reactie op uw motie leest u de consequenties die zijn onderzocht en in kaart gebracht. Het realiseren van de bezuinigingsstaakstelling blijkt niet mogelijk als de peuterspeelzaal blijft bestaan als zelfstandige organisatie in welke vorm dan ook. Er is gekoerst op harmonisatie, maar dit bleek in de huidige economische situatie niet mogelijk in combinatie met de taakstelling. - p3, onderdeel 2b: hangt de verplichting om de oab-subsidie te verdelen tussen spmn en kov samen met de gewijzigde doelgroepomschrijving of dient dit bij de oude doelgroepomschrijving ook te gebeuren? Is het verplicht de oab-subsidie te verdelen of kunnen de doelgroepkinderen die gebruik maken van kov ook "verplicht" worden vve af te nemen bij spmn (en spmn dus de volledige subsidie behoud)? Er is met de invoering van de wet OKE een verplichting ontstaan om alle kinderen in de voorschoolse voorzieningen die een achterstand hebben een VVE programma te laten volgen. Er moeten zoveel mogelijk kinderen bereikt worden. Deze verplichting heeft niks te maken met de doelgroepomschrijving. De doelgroepomschrijving dient er alleen voor om de risicogroep in beeld te brengen. Welke instelling het VVE-programma uitvoert is niet van belang. Het doorverwijzen tussen de kinderopvang en peuterspeelzaal voor het volgen van een VVE programma is mogelijk, maar werkt wel drempelverhogend. Het is niet verplicht om de subsidie te verdelen, de peuterspeelzaal kan als enige instelling VVE aanbieden en de subsidie behouden. Maar de OAB middelen zullen vanaf 2015 met de helft dalen i.v.m. de sluiting van de Havelterbergschool. Het aantal kinderen gaat ook dalen i.v.m. het hanteren van de nieuwe doelgroepomschrijving. Dit houdt in dat de subsidie voor de uitvoering van VVE sterk gaat dalen. Deze middelen dienen bovendien uitsluitend gebruikt te worden voor de uitvoering van VVE. Wij worden daarop door de overheid gecontroleerd. Het verstrekken van een subsidie voor de uitvoering van VVE lost de financiële problemen van de peuterspeelzaal niet op. De stichting heeft op basis van de ingediende begroting 2013 (is bijgevoegd) een totale subsidie nodig van ,- om haar regulier peuterspeelzaalwerk te kunnen uitvoeren.

6 - p3/4, onderdeel b: is bekend hoeveel besparing gerealiseerd kan worden op overheadkosten e.d. bij samenwerking zonder volledige harmonisatie? Als u bedoelt dat beide organisaties optimaal met elkaar samenwerken zonder te fuseren is een besparing zeer beperkt aangezien het merendeel van de kosten zit in de gescheiden personeelslasten. - p4, onderdeel c: waarom zijn 2 fases nodig om tot een ikc te komen? (1: Een arrangement organiseren met een aanbod van opvang, peuterspeelzaalwerk en VVE. 2: En vervolgens in een tweede stap IKC s organiseren met de scholen.) Waarom is het niet mogelijk om zonder de tussenstap ineens de IKC's te organiseren? De harmonisatie is een intensief reorganisatieproces. Het knippen in twee onderdelen is voorgesteld vanuit procesmatige overwegingen en kost geen extra tijd. Wij wilden eerst helder hebben welke vorm van harmonisatie/integratie voor Meppel het meeste efficiënt/effectief is om op basis daarvan met het onderwijs aan de slag te kunnen. De onderwijsinstellingen moeten eerst nog overeenstemming bereiken over hoe de IKC s daadwerkelijk vorm krijgen. Ook is het onderwijsveld met zijn cao en medezeggenschapstructuur nog niet zo ver. De scholen hebben ondertussen een voorstel ingediend waarin ook wordt uitgegaan van één voorschoolse organisatie, binnen een IKC. - p6, onderdeel 4: met welk bedrag is in de begroting van de gemeente rekening gehouden? Kan een nadere onderbouwing gegeven worden van deze bedragen? Waaruit wordt de extra kostenpost voor het personeel gedekt? Zijn deze bedragen afgestemd met SPMN? In de begroting van de gemeente hebben wij rekening gehouden met een volledige regulier en OAB subsidie in Bijlage 1, 4 en 6 - waarom was de wethouder niet aanwezig bij deze gesprekken en waarom is bij deze gesprekken een andere opzet gehanteerd dan bij de andere gesprekken? Bij het onderwijs waren de gesprekken meer gericht op het onderzoeken van het onderwijsvariant. Vandaar de keuze voor de verantwoordelijk proces begeleider en de beleidsambtenaar. Tijdens de commissievergadering hebben de woordvoerders van de oudervertegenwoordiging, PVT vertegenwoordiging en het bestuur van de Stichting aangegeven dat ze behoefte hebben aan gesprekken met de verantwoordelijke wethouder om hun onrust te uiten. De gesprekken waren gericht op het uitwisselen en tonen van wederzijds begrip voor elkaars standpunten. Dit om nader tot elkaar te komen.

7 Bijlage 2/2a: hoe is het college van plan in het vervolgproces de communicatie met de ouders te waarborgen? In de tweede fase van dit proces realisatie zullen ouders regelmatig via nieuwsbrieven en bijeenkomsten worden ingelicht over de veranderingen. Communicatie is, zoals afgesproken in de stuurgroep (Allio, Speelwerk en SPMN), de verantwoordelijkheid van de drie betrokken organisaties. Dat is ook in de wet- en regelgeving (WKKP) zodanig vastgelegd. Algemeen - waarom is niet met alle insprekers van de vergadering van 13/9 gesproken? Er is door de gemeente met alle woordvoerders gesproken. - kan meer informatie gegeven worden over de afspraken die met Allio zijn gemaakt ("alleenrecht in Koedijkslanden") (contract, termijn e.d.)? De keuze voor Allio (toen Partou) is gemaakt op basis van een aanbestedingsprocedure uitgevoerd door Vyvoj (zie college besluit 20 september 2005 en rapportage keuze kinderopvang d.d. 24 maart 2006). Nadere afspraken staan ook in de intentieovereenkomst Onderzoek huisvesting, beheer en exploitatie Brede school. - is ook rekening gehouden met de kinderen die momenteel door gastouders worden opgevangen? Wij begrijpen uit u vraag dat u de relatie tussen gastouderschap en VVE wil weten. Alle kinderen in Meppel die onder de doelgroepomschrijving vallen kunnen een VVE programma volgen. Dus ook de kinderen die gebruik maken van een gastouderopvang. - als de kov-organisaties de peuterarrangementen (regulier en vve) gaan uitvoeren: hoe houdt de gemeente grip op de aanwending van middelen voor deze peuterarrangementen? Heeft de gemeente op enige wijze zeggenschap over de aanwending van de middelen als de financiële bijdrage aan de ouders wordt verstrekt (en dus niet rechtstreeks aan uitvoerende organisatie)? Wij begrijpen uit uw vraag dat u geborgd wil zien dat de middelen op de juiste manier worden ingezet. Wij zullen in de uitvoering de controle daarop borgen.

Memo Aan: College Cc: Van: Wethouder Van de Wardt Datum: 10 maart 2015 Kenmerk: 15ini00570 Onderwerp: Harmonisatie Peuterspeelzalen

Memo Aan: College Cc: Van: Wethouder Van de Wardt Datum: 10 maart 2015 Kenmerk: 15ini00570 Onderwerp: Harmonisatie Peuterspeelzalen Memo Aan: College Cc: Van: Wethouder Van de Wardt Datum: 10 maart 2015 Kenmerk: 15ini00570 Onderwerp: Harmonisatie Peuterspeelzalen Harmonisatie peuterspeelzaalwerk naar peuteropvang Vooraf De gemeente

Nadere informatie

Achtergrond harmonisatie onderwijs 0-4 Giessenlanden

Achtergrond harmonisatie onderwijs 0-4 Giessenlanden Achtergrond harmonisatie onderwijs 0-4 Giessenlanden Waarom harmoniseren? Onderwijs 0-4 is een beleidsveld dat volop in beweging is. Daarbij heeft het ook nog eens veel raakvlakken heeft met de preventieve,

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zutphen,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zutphen, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Zutphen Nr. 223687 21 december 2017 Regeling van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zutphen houdende bepalingen over het subsidiëren

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders Burgemeester en wethouders Raadsvoorstel voor behandeling in oordeelvormende/besluitvormende vergadering Datum vergadering 23 juni 2016 Zaaknummer : Onderwerp Beleidskader peuteropvang 49262 Agendapunt

Nadere informatie

Harmonisatie peuterspeelzaalwerk en kinderopvang in de gemeente. Drimmelen. Donderdag 23 juni 2011 vanaf uur. Informatieve raadsvergadering

Harmonisatie peuterspeelzaalwerk en kinderopvang in de gemeente. Drimmelen. Donderdag 23 juni 2011 vanaf uur. Informatieve raadsvergadering Harmonisatie peuterspeelzaalwerk en kinderopvang in de gemeente Drimmelen Informatieve raadsvergadering Donderdag 23 juni 2011 vanaf 19.30 uur Plaats: gemeentehuis Made Programma 1. Welkom/ voorstellen

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 18 december 2018 Zaaknummer: 559754 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Team Maatschappij en Ontwikkeling

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 165 en 168 van de Wet op het primair onderwijs;

Gelet op de artikelen 165 en 168 van de Wet op het primair onderwijs; Besluit van houdende wijziging van het Besluit vaststelling doelstelling en bekostiging onderwijsachterstandenbeleid 2006-2010 in verband met het verhogen van een specifieke uitkering aan gemeenten teneinde

Nadere informatie

Bijlagen bij raadsvoorstel m.b.t. harmonisatie peuterspeelzaalwerk met kinderopvang

Bijlagen bij raadsvoorstel m.b.t. harmonisatie peuterspeelzaalwerk met kinderopvang Bijlagen bij raadsvoorstel m.b.t. harmonisatie peuterspeelzaalwerk met kinderopvang Bijlage 1: Peuterspeelzaalwerk als gesubsidieerde voorziening Huidige situatie Hoppas peuterspeelzalen (SPGW) De subsidie

Nadere informatie

Portefeuillehouder: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie samenleving d.d. 30 oktober 2017 de Raad d.d.

Portefeuillehouder: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie samenleving d.d. 30 oktober 2017 de Raad d.d. Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: SLZ/Beleid Wethouder Borgonjen Ter behandeling in de vergadering van: de commissie samenleving d.d. 30 oktober 2017 de Raad d.d. 7 november 2017 Onderwerp: Harmonisatie

Nadere informatie

Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk in de gemeente West Maas en Waal per

Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk in de gemeente West Maas en Waal per Beleidskader + financiële uitwerking Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk in de gemeente West Maas en Waal per 01-01-2018 Vastgesteld door de gemeenteraad van West Maas en Waal op 21 september

Nadere informatie

1. Kinderopvang: opvang vanuit een landelijk geregistreerd Kinderdagverblijf in de zin van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen.

1. Kinderopvang: opvang vanuit een landelijk geregistreerd Kinderdagverblijf in de zin van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen. Deelverordening Peuteropvang en voorschoolse educatie, gemeente Achtkarspelen 2014. Hoofdstuk 1 Inleidende bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan onder: 1. Kinderopvang:

Nadere informatie

DISCUSSIENOTITIE VOOR DE COMMISSIE

DISCUSSIENOTITIE VOOR DE COMMISSIE DISCUSSIENOTITIE VOOR DE COMMISSIE Onderwerp: Toekomst peuterspeelzaalwerk Registratienummer: 00586225 Op voorstel B&W d.d.: 14 juni 2016 Datum vergadering: 6 juli 2016 Portefeuillehouder: M.M. Schlösser

Nadere informatie

GEMEENTERAAD MENAMERADIEL

GEMEENTERAAD MENAMERADIEL GEMEENTERAAD MENAMERADIEL Menaam : 27 januari 2011 Portefeuillehouder : A. Dijkstra Punt : [08] Behandelend ambtenaar : A. Buma Doorkiesnummer : (0518) 452918 Onderwerp : Wet OKE / VVE 2011-2014 Inleiding

Nadere informatie

Beleidsregels tegemoetkoming kosten kinderopvang op grond van sociaal medische indicatie

Beleidsregels tegemoetkoming kosten kinderopvang op grond van sociaal medische indicatie Beleidsregels tegemoetkoming kosten kinderopvang op grond van sociaal medische indicatie Het college van burgemeester en wethouders van Schiedam, gelet op artikel 4.81 van de Algemene wet bestuursrecht,

Nadere informatie

Onderwijsachterstanden beleid en harmonisatie kinderopvang

Onderwijsachterstanden beleid en harmonisatie kinderopvang Onderwijsachterstanden beleid en harmonisatie kinderopvang 1 Aanleiding Op 1 januari 2018 is de nieuwe wet Kinderopvang in werking getreden. Dit was een aanleiding voor nieuw beleid ten aanzien van peuteropvang

Nadere informatie

UITVOERINGSREGELING VOORSCHOOLSE EDUCATIE IN DE PEUTEROPVANG Burgemeester en Wethouders van de gemeente Boxtel:

UITVOERINGSREGELING VOORSCHOOLSE EDUCATIE IN DE PEUTEROPVANG Burgemeester en Wethouders van de gemeente Boxtel: UITVOERINGSREGELING VOORSCHOOLSE EDUCATIE IN DE PEUTEROPVANG Burgemeester en Wethouders van de gemeente Boxtel: overwegende dat: - het gewenst is activiteiten te stimuleren die bijdragen aan het gemeentelijke

Nadere informatie

Gemeente Rhenen - Subsidieregelingen 2017: Reguliere peuteropvang en voor- en vroegschoolse educatie

Gemeente Rhenen - Subsidieregelingen 2017: Reguliere peuteropvang en voor- en vroegschoolse educatie GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rhenen. Nr. 1350 3 oktober 016 Gemeente Rhenen - Subsidieregelingen 017: Reguliere peuteropvang en voor- en vroegschoolse educatie Het college van Burgemeester

Nadere informatie

Notitie Subsidiering Peuteropvang gemeente Krimpen aan de IJssel

Notitie Subsidiering Peuteropvang gemeente Krimpen aan de IJssel Notitie Subsidiering Peuteropvang gemeente Krimpen aan de IJssel Inleiding In deze notitie geeft de gemeente Krimpen aan de IJssel weer hoe zij vanaf 2019 Peuteropvang en Voor- en Vroegschoolse Educatie

Nadere informatie

Advies: In te stemmen met bijgaande raadsinformatiebrief en deze door te sturen naar de raad.

Advies: In te stemmen met bijgaande raadsinformatiebrief en deze door te sturen naar de raad. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: H. Steijn Tel,nr,: 06-35113525 Geraadpleegd consulent Datum: 13-01-2014 Team: JLV Financieel: Tekenstukken: Ja Persbericht: Bijlagen:

Nadere informatie

Directie Concern Ingekomen stuk D2 (PA 14 juli 2010) Begroten en Verantwoorden. Datum uw brief

Directie Concern Ingekomen stuk D2 (PA 14 juli 2010) Begroten en Verantwoorden. Datum uw brief Directie Concern Ingekomen stuk D2 (PA 14 juli 2010) Begroten en Verantwoorden Aan de Gemeenteraad Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl

Nadere informatie

: Rapportage evaluatie peuterspeelzaalwerk Eemsmond

: Rapportage evaluatie peuterspeelzaalwerk Eemsmond Nummer : 09-09.2009 Onderwerp : Rapportage evaluatie peuterspeelzaalwerk Eemsmond Korte inhoud : Evaluatie van het peuterspeelzaalwerk. Uithuizen, 11 juni 2009. AAN DE RAAD. Inleiding Hierbij wordt u het

Nadere informatie

Uitwerking twee scenario s subsidie peuterspeelzaalwerk uitgevoerd door SKB (Bijlage 1)

Uitwerking twee scenario s subsidie peuterspeelzaalwerk uitgevoerd door SKB (Bijlage 1) Uitwerking twee scenario s subsidie peuterspeelzaalwerk uitgevoerd door (Bijlage 1) Op dit moment zijn er in de gemeente Beemster twee locaties voor peuterspeelzaalwerk, namelijk in Middenbeemster en Zuidoostbeemster.

Nadere informatie

Gemeente Rhenen - Subsidieregelingen 2018 Reguliere peuteropvang en vooren vroegschoolse educatie

Gemeente Rhenen - Subsidieregelingen 2018 Reguliere peuteropvang en vooren vroegschoolse educatie GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Rhenen Nr. 170227 2 oktober 2017 Gemeente Rhenen - Subsidieregelingen 2018 Reguliere peuteropvang en vooren vroegschoolse educatie Gemeente Rhenen Subsidieregels

Nadere informatie

(Deze mail is verzonden naar de raadsleden, duo-burgerleden en fractie-assistenten)

(Deze mail is verzonden naar de raadsleden, duo-burgerleden en fractie-assistenten) Van: Vergouwen, P. (Peter) Verzonden: vrijdag 13 november 2015 15:50 Onderwerp: Technische vragen verordening peuteropvang (Deze mail is verzonden naar de raadsleden, duo-burgerleden en fractie-assistenten)

Nadere informatie

Visie voorschoolse opvang gemeente Oldebroek

Visie voorschoolse opvang gemeente Oldebroek Visie voorschoolse opvang gemeente Oldebroek (geamendeerde versie: betreft punt 8 van paragraaf 8, Beleidskader) Afdeling Samenleving januari 2011 (definitieve versie) Gemeentelijke visie op voorschoolse

Nadere informatie

Vraag en Antwoord Harmonisatie peuterspeelzaalwerk gemeente Maastricht

Vraag en Antwoord Harmonisatie peuterspeelzaalwerk gemeente Maastricht Vraag en Antwoord Harmonisatie peuterspeelzaalwerk gemeente Maastricht Aanleiding van de verandering Waarom gaan de peuterspeelzalen naar de kinderopvang? Kan STEPS geen kinderopvangorganisatie worden?

Nadere informatie

Inzicht in voorzieningen in Nederland

Inzicht in voorzieningen in Nederland Inzicht in voorzieningen in Nederland Hulst 27 februari 2014 Algemene leeftijdslijn en te duiden onderdelen a. 171 203 213 207 249 238 242 275 260 314 307 291 307 volledige naam van de voorziening voor

Nadere informatie

gelet op artikel 4 lid 2 en artikel 6 lid 2 van de Algemene subsidieverordening (ASV) Boxtel 2010 besluiten

gelet op artikel 4 lid 2 en artikel 6 lid 2 van de Algemene subsidieverordening (ASV) Boxtel 2010 besluiten Burgemeester en Wethouders van de gemeente Boxtel: overwegende dat: - het gewenst is activiteiten te stimuleren die bijdragen aan het gemeentelijke beleid op het terrein van peuterspeelzaalwerk en voorschoolse

Nadere informatie

Als gevolg hiervan kan bovenstaande verordening worden ingetrokken.

Als gevolg hiervan kan bovenstaande verordening worden ingetrokken. Onderwerp : Peuterwerk integreren in dagopvang / intrekken Verordening Kwaliteitsregels Peuterspeelzalen Bijlage nr. : 48 2012. AAN de gemeenteraad; TOELICHTING Samenvatting: Geadviseerd wordt om kennis

Nadere informatie

overwegende dat het hiervoor noodzakelijk is om regels te stellen omtrent de tegemoetkoming in de kosten van (VVE-)peuteropvang;

overwegende dat het hiervoor noodzakelijk is om regels te stellen omtrent de tegemoetkoming in de kosten van (VVE-)peuteropvang; Verordening tegemoetkoming kosten (VVE-)peuteropvang in Tiel De raad van de gemeente Tiel: gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 13 juni 2017; overwegende dat het wenselijk is om peuteropvang

Nadere informatie

BELEIDSREGEL. Subsidieregeling voorschoolse educatie opvang gemeente Aalten 2018

BELEIDSREGEL. Subsidieregeling voorschoolse educatie opvang gemeente Aalten 2018 Subsidieregeling voorschoolse educatie opvang gemeente Aalten 2018 Auteur M. Lettink Functie Beleidsmedewerker Welzijn en Onderwijs Datum 17 oktober 2017 BELEIDSREGEL 2 SUBSIDIEREGELING VOORSCHOOLSE EDUCATIE

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE GEMEENTE. Westland

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE GEMEENTE. Westland RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE GEMEENTE Westland Plaats : Naaldwijk Gemeentenummer : 1783 Onderzoeksnummer : 293977 Datum onderzoek : 17 oktober 2017 Datum vaststelling

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Subsidieregeling peuteropvang en VVE 2018 HOOFDSTUK 1: ALGEMEEN

GEMEENTEBLAD. Nr Subsidieregeling peuteropvang en VVE 2018 HOOFDSTUK 1: ALGEMEEN GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Dronten Nr. 208397 27 november 2017 Subsidieregeling peuteropvang en VVE 2018 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dronten, gelet opde

Nadere informatie

Onderwerp: Subsidieregeling tegemoetkoming kosten kinderopvang gemeente Overbetuwe 2017

Onderwerp: Subsidieregeling tegemoetkoming kosten kinderopvang gemeente Overbetuwe 2017 Onderwerp: Subsidieregeling tegemoetkoming kosten kinderopvang gemeente Overbetuwe 2017 Ons kenmerk: 16BWB00022 Burgemeester en wethouders van de gemeente Overbetuwe; gelezen het advies van de Participatieraad

Nadere informatie

Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO.

Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. Voorstel tot het vaststellen van een nieuw beleidskader harmonisatie en kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzaalwerk gemeente Aalten 2018. AAN DE RAAD Samenvatting De inwerkingtreding

Nadere informatie

Voorschoolse voorzieningen 2011-2013

Voorschoolse voorzieningen 2011-2013 Voorschoolse voorzieningen 2011-2013 Reusel-De Mierden Presentatie aan ouders en belangstellenden Datum, titel presentatie, auteur 13 januari 2011 Programma 1. Welkomstwoord door wethouder Wouters 2. Presentatie

Nadere informatie

Subsidieregeling peuteropvang en voorschoolse educatie

Subsidieregeling peuteropvang en voorschoolse educatie CVDR Officiële uitgave van Nijkerk. Nr. CVDR336051_5 22 mei 2018 Subsidieregeling peuteropvang en voorschoolse educatie Het college van de gemeente Nijkerk; gelezen het voorstel van 3 september 2013, gelet

Nadere informatie

Minister Asscher: peuterspeelzaal onder de kinderopvang

Minister Asscher: peuterspeelzaal onder de kinderopvang http://www.kinderopvangtotaal.nl/kinderdagverblijven/actueel/2013/12/kinderopvang-zet-eerstestap-naar-een-nieuw-stelsel-1417753w/ Onderaan de pagina vind je de link naar de brief van Asscher. Minister

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond Peuteropvang Duiven. Ineke Arts, sectormanager peuterspeelzalen. Monique van Berkom, plaatsing en administratie

Welkom. Informatieavond Peuteropvang Duiven. Ineke Arts, sectormanager peuterspeelzalen. Monique van Berkom, plaatsing en administratie Welkom Informatieavond Peuteropvang Duiven Ineke Arts, sectormanager peuterspeelzalen Monique van Berkom, plaatsing en administratie Teams van de peuterspeelzalen Programma Aanleiding Aanbod Peuteropvang

Nadere informatie

Verordening tegemoetkoming kosten (VVE-)peuteropvang in Tiel

Verordening tegemoetkoming kosten (VVE-)peuteropvang in Tiel GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Tiel Nr. 164245 21 september 2017 Verordening tegemoetkoming kosten (VVE-)peuteropvang in Tiel De raad van de gemeente Tiel: gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad

Voorstel aan de gemeenteraad Voorstel aan de gemeenteraad Onderwerp Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk Vergadering Datum Agendapunt Rondetafelgesprek 29 juni 2017 10 Raadsvergadering 13 juli 2017 Classificatienummer

Nadere informatie

Griffie Februari 2014 ONDERZOEKSOPZET: PROCES HARMONISATIE VOORSCHOOLSE VOORZIENINGEN

Griffie Februari 2014 ONDERZOEKSOPZET: PROCES HARMONISATIE VOORSCHOOLSE VOORZIENINGEN Griffie Februari 2014 ONDERZOEKSOPZET: PROCES HARMONISATIE VOORSCHOOLSE VOORZIENINGEN Inleiding/aanleiding: Harmonisatie voorschoolse voorzieningen (peuterspeelzalen en harmonisatie) speelt voor de gemeenteraad

Nadere informatie

Directie Inwoners Ingekomen stuk D7 (PA 14 december 2011) Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsrealisatie & verantwoording

Directie Inwoners Ingekomen stuk D7 (PA 14 december 2011) Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsrealisatie & verantwoording Ingekomen stuk D7 (PA 14 december 2011) Aan de Gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 329 29 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500

Nadere informatie

1. Kinderopvang: opvang vanuit een landelijk geregistreerd Kinderdagverblijf in de zin van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen.

1. Kinderopvang: opvang vanuit een landelijk geregistreerd Kinderdagverblijf in de zin van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen. Deelverordening Peuteropvang en voorschoolse educatie, gemeente Achtkarspelen 2014. Hoofdstuk 1 Inleidende bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan onder: 1. Kinderopvang:

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tiel;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tiel; Subsidieregeling (VVE-)peuteropvang Tiel Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tiel; gelet op artikel 5 van de Verordening tegemoetkoming kosten (VVE-)peuteropvang in Tiel overwegende

Nadere informatie

Subsidieverordening peuterprogramma gemeente Stein

Subsidieverordening peuterprogramma gemeente Stein Betreft Vergaderdatum Subsidieverordening peuterprogramma gemeente Stein 26-maart-2015 Gemeenteblad 2015 / 101 Agendapunt 6 Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt voorgesteld: - De 'subsidieverordening

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond Peuterspeelzalen Westervoort. Ineke Arts, sectormanager. Erik Stevens, financien

Welkom. Informatieavond Peuterspeelzalen Westervoort. Ineke Arts, sectormanager. Erik Stevens, financien Welkom Informatieavond Peuterspeelzalen Westervoort Ineke Arts, sectormanager Erik Stevens, financien Monique van Berkom, plaatsing en administratie Programma Inleiding Aanbod Peuteropvang Kinderopvangtoeslag

Nadere informatie

Verordening tegemoetkoming kosten peuteropvang in Midden-Delfland

Verordening tegemoetkoming kosten peuteropvang in Midden-Delfland Verordening tegemoetkoming kosten peuteropvang in Midden-Delfland De raad van de gemeente Midden-Delfland: gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 29 januari 2015; gelet op artikel 147,

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Stichting Peuterspeelzalen Oisterwijk

Jaarverslag 2014. Stichting Peuterspeelzalen Oisterwijk Jaarverslag 2014 Stichting Peuterspeelzalen Oisterwijk SPO Jaarverslag 2014 2 1. Voorwoord Voor u ligt het inhoudelijk jaarverslag van de Stichting Peuterspeelzalen Oisterwijk. Dit verslag geeft met name

Nadere informatie

Beleidskader Peuteropvang Ede 2016

Beleidskader Peuteropvang Ede 2016 Beleidskader Peuteropvang Ede 2016 Inleiding Vanaf 2018 gelden landelijk voor peuterspeelzalen, voorscholen en kinderopvang dezelfde kwaliteitseisen en worden ze op dezelfde wijze gefinancierd. De regels

Nadere informatie

Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang in de gemeente Druten

Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang in de gemeente Druten Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang in de gemeente Druten November 2017 Wat is harmonisatie? Voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven zijn er verschillende wettelijke regels. Vanaf 1 januari

Nadere informatie

Winterswijk, 1 januari 2015. Beste ouders en verzorgers,

Winterswijk, 1 januari 2015. Beste ouders en verzorgers, Winterswijk, 1 januari 2015 Beste ouders en verzorgers, Met ingang van 1 januari 2015 hebben wij nieuwe tarieven doorgevoerd. Hierbij krijgt u als ouder of verzorger meer keuzemogelijkheden. Met de bijgevoegde

Nadere informatie

De Tijdelijke subsidieverordening Peuteropvang en VVE gemeente Zaanstad 2019

De Tijdelijke subsidieverordening Peuteropvang en VVE gemeente Zaanstad 2019 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Zaanstad Nr. 232894 1 november 2018 Tijdelijke subsidieverordening peuteropvang en VVE gemeente Zaanstad 2019 De raad van de gemeente Zaanstad, Gelet op de

Nadere informatie

Afdelingsmanager Hans Killaars

Afdelingsmanager Hans Killaars Adviesnota aan B en W Onderwerp subsidieverlening Peuterspeelzalen, peuterplaatsen en VVE 2015 Datum 10 februari Naam steller Myranda Hartong Kenmerk 154533 Afdelingsmanager Hans Killaars Afdeling Maatschappelijke

Nadere informatie

Beleidsnotitie Voorschoolse Educatie 2013 Gemeente Veendam

Beleidsnotitie Voorschoolse Educatie 2013 Gemeente Veendam Beleidsnotitie Voorschoolse Educatie 2013 Gemeente Veendam Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Huidige situatie en ontwikkelingen. 3. Harmonisatie; het waarborgen van voorschoolse educatie 4. Doelgroepen 5.

Nadere informatie

Voorgesteld besluit de Verordening Verordening ruimte- en inrichtingseisen peuterspeelzalen gemeente Wijk bij Duurstede 2012 wordt vastgesteld.

Voorgesteld besluit de Verordening Verordening ruimte- en inrichtingseisen peuterspeelzalen gemeente Wijk bij Duurstede 2012 wordt vastgesteld. Raadsvergadering, 19 juni 2012 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Vaststelling Verordening Peuterspeelzalen. Nr.: 505 Agendapunt: 9 Datum: 29 mei 2012 Onderdeel raadsprogramma: Samenleven Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Subsidieregeling Voorschoolse voorzieningen Gemeente Krimpenerwaard 2019

Subsidieregeling Voorschoolse voorzieningen Gemeente Krimpenerwaard 2019 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Krimpenerwaard Nr. 64679 28 maart 2018 Subsidieregeling Voorschoolse voorzieningen Gemeente Krimpenerwaard 2019 Inleiding Subsidie is een bijdrage van de

Nadere informatie

Toekomstvisie Peuterspeelzaal Houten

Toekomstvisie Peuterspeelzaal Houten Toekomstvisie Peuterspeelzaal Houten Naar een integraal onderdeel van een samenhangend aanbod voor opvang & ontwikkeling van het Houtense jonge kind. Het bestuur en directie van de Peuterspeelzaal Houten

Nadere informatie

Nieuwe peuteropvang Voor peuters van 2 tot 4 jaar

Nieuwe peuteropvang Voor peuters van 2 tot 4 jaar Nieuwe peuteropvang Voor peuters van 2 tot 4 jaar Beste ouders, per 1 januari 2016 bieden drie kinderopvangorganisaties, op vijf locaties, gesubsidieerde peuteropvang aan in de gemeente Dongen. Met deze

Nadere informatie

Toekomstverkenning peuterspeelzaalwerk

Toekomstverkenning peuterspeelzaalwerk Toekomstverkenning peuterspeelzaalwerk Gemeente Hardinxveld-Giessendam Ilze Eikmans Aanleiding heroverwegen peuterspeelzaalwerk Tekst Regeerakkoord: Om de onderlinge afstemming van onderwijs, peuterspeelzaalwerk

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 03-08-2010 Onderwerp: Kadernota Harmonisatie voorschoolse voorzieningen Steenwijkerland 2011-2015 Conceptbesluit: 1. De kadernota "Harmonisatie

Nadere informatie

Gemeente Baarn - subsidieregeling Peuteropvang en Voorschoolse educatie gemeente Baarn (gewijzigd)

Gemeente Baarn - subsidieregeling Peuteropvang en Voorschoolse educatie gemeente Baarn (gewijzigd) GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Baarn Nr. 54737 15 maart 2018 Gemeente Baarn - subsidieregeling Peuteropvang en Voorschoolse educatie gemeente Baarn (gewijzigd) Collegebesluit Zaaknummer

Nadere informatie

Naar integraal peuterspeelzaalwerk

Naar integraal peuterspeelzaalwerk Naar integraal peuterspeelzaalwerk Een nieuwe koers voor het peuterspeelzaalwerk in Schiedam Plaats over deze achtergrondfoto uw eigen [kleuren]foto op de voorgrond......gebruik vervolgens onderstaande

Nadere informatie

Beleidsregel subsidie Peuteropvang en Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE)

Beleidsregel subsidie Peuteropvang en Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) CVDR Officiële uitgave van Bronckhorst. Nr. CVDR467596_1 1 mei 2018 Beleidsregel Subsidie Peuteropvang en Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Inhoud. Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk gemeente Dalfsen. Nieuwe subsidieregels en invoering

Inhoud. Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk gemeente Dalfsen. Nieuwe subsidieregels en invoering Inhoud Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk gemeente Dalfsen Nieuwe subsidieregels en invoering dalfsendalfsen, juli 2017 Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Vertaling landelijk beleid naar lokale

Nadere informatie

Vraag en Antwoord Harmonisatie peuterspeelzaalwerk gemeente Maastricht

Vraag en Antwoord Harmonisatie peuterspeelzaalwerk gemeente Maastricht Vraag en Antwoord Harmonisatie peuterspeelzaalwerk gemeente Maastricht Aanleiding van de verandering Waarom gaan de peuterspeelzalen naar de kinderopvang? Kan STEPS geen kinderopvangorganisatie worden?

Nadere informatie

gemeente Hardinxveld-Giessendam MEMO

gemeente Hardinxveld-Giessendam MEMO gemeente Hardinxveld-Giessendam MEMO Aan : College van burgemeester en wethouders Van : mw. L. de Vroed Kenmerk : HG 18403 Zaak : GemHG/Intern/16439 Datum : 10 september 2014 Betreft : Samenvatting belangrijkste

Nadere informatie

Openbaar. Subsidie voor-en vroegschoolse educatie (VVE) Zie vervolgblad. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel.

Openbaar. Subsidie voor-en vroegschoolse educatie (VVE) Zie vervolgblad. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel. Openbaar Onderwerp Subsidie voor-en vroegschoolse educatie (VVE) Programma / Programmanummer Onderwijs / 1073 Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Wij vinden het belangrijk dat alle kinderen

Nadere informatie

A. Pietersen Vergunningen, Voorzieningen en Handhaving / Renske van der Peet

A. Pietersen Vergunningen, Voorzieningen en Handhaving / Renske van der Peet Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer A. Pietersen Vergunningen, Voorzieningen en Handhaving / Renske van der Peet

Nadere informatie

Bijlage - Toelichting subsidieregeling voorschoolse voorzieningen gemeente Oirschot

Bijlage - Toelichting subsidieregeling voorschoolse voorzieningen gemeente Oirschot Bijlage - Toelichting subsidieregeling voorschoolse voorzieningen gemeente Oirschot Aanleiding In november 2017 is naast de Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk ook de Wet innovatie en

Nadere informatie

Visie Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) gemeente Goirle 2011-2014

Visie Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) gemeente Goirle 2011-2014 Visie Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) gemeente Goirle 2011-2014 1. Inleiding Kinderen ontplooien zich later beter in onderwijs en maatschappij als hun start goed is. Als een kind in de voor- of vroegschoolse

Nadere informatie

Verordening tegemoetkoming kosten voorschoolse voorzieningen in Midden- Delfland

Verordening tegemoetkoming kosten voorschoolse voorzieningen in Midden- Delfland Concept Verordening tegemoetkoming kosten voorschoolse voorzieningen in Midden- Delfland Hoofdstuk I Algemene bepalingen Artikel 1 Definities 1. In deze verordening wordt verstaan onder: Het college: het

Nadere informatie

SUBSIDIEOVEREENKOMST 2013 PEUTERSPEELZAALWERK, inclusief voor- en vroegschoolse educatie

SUBSIDIEOVEREENKOMST 2013 PEUTERSPEELZAALWERK, inclusief voor- en vroegschoolse educatie SUBSIDIEOVEREENKOMST 2013 PEUTERSPEELZAALWERK, inclusief voor- en vroegschoolse educatie Gemeente Krimpen aan den IJssel & Stichting Christelijke Peuterspeelzaal De Madelief In deze overeenkomst worden

Nadere informatie

Notitie samenvoeging voorschoolse voorzieningen: Integratie Peuterspeelzaal en Kinderdagverblijf

Notitie samenvoeging voorschoolse voorzieningen: Integratie Peuterspeelzaal en Kinderdagverblijf Notitie samenvoeging voorschoolse voorzieningen: Integratie Peuterspeelzaal en Kinderdagverblijf Inhoud: 1. Inleiding 2. Situatie Roerdalen 3. Integraal Jeugdbeleid 4. Voorstel: De gemeente als financieel

Nadere informatie

Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang in de gemeente West Maas en Waal

Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang in de gemeente West Maas en Waal Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang in de gemeente West Maas en Waal Wat is harmonisatie? Voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven zijn er verschillende wettelijke regels. Vanaf 1 januari

Nadere informatie

Voorschoolse voorzieningen in Purmerend 2011

Voorschoolse voorzieningen in Purmerend 2011 Voorschoolse voorzieningen in Purmerend 2011 Gemeente Purmerend Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling Juli 2011 INHOUDSOPGAVE Samenvatting.....2 1 Inleiding. 2 2. Begrippenkader...2 3. Aanleiding........3

Nadere informatie

Actualisering peuterspeelzaalbeleid Hilvarenbeek

Actualisering peuterspeelzaalbeleid Hilvarenbeek Hartveroverende Heerlyckheit *13int00097* 13int00097 Zaaknummer: gemeente Hilvarenbeek Notitie Actualisering peuterspeelzaalbeleid Hilvarenbeek Hilvarenbeek, 5 februari 2013 Notitie actualisering peuterspeelzaalbeleid

Nadere informatie

Memo Reg.nr.: I-WL/2011/2330

Memo Reg.nr.: I-WL/2011/2330 Memo Reg.nr.: I-WL/2011/2330 Aan : De Raad/ de Commissie Inwoners Van : Het College van burgemeester en wethouders Kopie : Datum : 1 november 2011 Onderwerp : peuterspeelzaalwerk Bijlage(n) : I-WL/2011/2728

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel verlaging instroomleeftijd voor- en vroegschoolse educatie (VVE)

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel verlaging instroomleeftijd voor- en vroegschoolse educatie (VVE) gemeente Eindhoven Raadsnummer 13R5623 Inboeknummer 13bst01861 Beslisdatum B&W 12 november 2013 Dossiernummer 13.46.551 Raadsvoorstel verlaging instroomleeftijd voor- en vroegschoolse educatie (VVE) Inleiding

Nadere informatie

Regeling subsidie onderwijsstimulering gemeente Oisterwijk 2015

Regeling subsidie onderwijsstimulering gemeente Oisterwijk 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Oisterwijk. Nr. 86 0 oktober 0 Regeling subsidie onderwijsstimulering gemeente Oisterwijk 0 WAT WILLEN WE BEREIKEN? Wij willen dat kinderen hun talenten optimaal

Nadere informatie

Voorschoolse voorzieningen in Gouda. visie, doelstellingen & plan van aanpak 2012-2015

Voorschoolse voorzieningen in Gouda. visie, doelstellingen & plan van aanpak 2012-2015 Voorschoolse voorzieningen in Gouda visie, doelstellingen & plan van aanpak 2012-2015 afdeling Maatschappelijk beleid Gouda, februari 2012 Inhoudsopgave Samenvatting 3 1. Inleiding 4 2. Terugblik Nota

Nadere informatie

Notitie extra subsidieaanvraag harmonisatie PSZ voor gemeenteraad Zeist

Notitie extra subsidieaanvraag harmonisatie PSZ voor gemeenteraad Zeist Notitie extra subsidieaanvraag harmonisatie PSZ voor gemeenteraad Zeist Aan: Gemeenteraad Zeist Van: Caroline Zoller, manager MeanderOmnium Datum: 29 juni 2017 De gemeente Zeist is voornemens om het peuterspeelzaalwerk

Nadere informatie

Inspectierapport De Ukkeclub (KDV) Kijkakkers 1a 6026ER Maarheeze

Inspectierapport De Ukkeclub (KDV) Kijkakkers 1a 6026ER Maarheeze Inspectierapport De Ukkeclub (KDV) Kijkakkers 1a 6026ER Maarheeze Toezichthouder: GGD Brabant-Zuidoost In opdracht van gemeente: Cranendonck Datum inspectie: 09-02-2017 Type onderzoek : Onderzoek voor

Nadere informatie

Uitgangspunten bij de subsidie peuterarrangementen Doelstellingen gemeente 2. Subsidieregeling 3. Subsidievoorwaarden

Uitgangspunten bij de subsidie peuterarrangementen Doelstellingen gemeente 2. Subsidieregeling 3. Subsidievoorwaarden Uitgangspunten bij de subsidie peuterarrangementen 2018 1. Doelstellingen gemeente 2. Subsidieregeling 3. Subsidievoorwaarden 1 1. Doelstellingen gemeente Het realiseren van een educatief, ontwikkelingsgericht

Nadere informatie

Evaluatie Peuteropvang en VVE gemeente Achtkarspelen December 2015

Evaluatie Peuteropvang en VVE gemeente Achtkarspelen December 2015 Evaluatie Peuteropvang en VVE gemeente Achtkarspelen December 2015 Inleiding Op 12 december 2013 heeft de gemeenteraad van Achtkarspelen besloten de subsidiering van het huidige peuterspeelzaalwerk om

Nadere informatie

Prestatie-overeenkomst subsidie peuterspeelzaal Lennisheuvel en WE- doelgroepkinderen in 2016: H. SchujjŗmşíP-^''^

Prestatie-overeenkomst subsidie peuterspeelzaal Lennisheuvel en WE- doelgroepkinderen in 2016: H. SchujjŗmşíP-^''^ Prestatie-overeenkomst subsidie peuterspeelzaal Lennisheuvel en WE- doelgroepkinderen in 2016: Activiteit; Stellers: Conny van Aarle Akkoord: Gemeente Boxtel, afd. Maatschappelijke Ontwikkeling H. Schuurman;

Nadere informatie

REGELING TOT WIJZIGING VAN DE SUBSIDIEREGELING INTEGRALE PLANNEN PRIMAIR ONDERWIJS EN VOORSCHOLEN DEN HAAG 2016

REGELING TOT WIJZIGING VAN DE SUBSIDIEREGELING INTEGRALE PLANNEN PRIMAIR ONDERWIJS EN VOORSCHOLEN DEN HAAG 2016 RIS300293 REGELING TOT WIJZIGING VAN DE SUBSIDIEREGELING INTEGRALE PLANNEN PRIMAIR ONDERWIJS EN VOORSCHOLEN DEN HAAG 2016 Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, gelet op: - artikel 5

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 EN 2016 IN DE GEMEENTE. Menterwolde

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 EN 2016 IN DE GEMEENTE. Menterwolde RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 EN 2016 IN DE GEMEENTE Menterwolde Plaats : Muntendam Gemeentenummer : 1987 Onderzoeksnummer : 289166 Datum onderzoek : 25

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot verbreding van de doelgroep compensatieregeling peuterspeelzaalwerk.

Onderwerp: Voorstel tot verbreding van de doelgroep compensatieregeling peuterspeelzaalwerk. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot verbreding van de doelgroep compensatieregeling peuterspeelzaalwerk. Nummer: 6f. AAN de raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 5 april 2016 Aanleiding Uit de evaluatie

Nadere informatie

Voorschoolse voorzieningen in Gouda. visie, doelstellingen & plan van aanpak

Voorschoolse voorzieningen in Gouda. visie, doelstellingen & plan van aanpak Voorschoolse voorzieningen in Gouda visie, doelstellingen & plan van aanpak 2012-2015 afdeling Maatschappelijk beleid Gouda, april 2012 Inhoudsopgave Samenvatting 3 1. Inleiding 4 2. Terugblik Nota Beleid

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 IN DE GEMEENTE. Midden-Drenthe

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 IN DE GEMEENTE. Midden-Drenthe RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 IN DE GEMEENTE Midden-Drenthe Plaats : Beilen Gemeentenummer : 1731 Onderzoeksnummer : 288094 Datum onderzoek : 11 februari

Nadere informatie

Onderwijs en Kinderopvang

Onderwijs en Kinderopvang Onderwijs en Kinderopvang Rapportage ledenpeiling 19 juni tot en met 9 juli 2014 Inleiding Scholen in het primair onderwijs werken steeds vaker nauw samen met organisaties voor kinderopvang of bieden zelf

Nadere informatie

Toelichting bij het aanvraagformulier subsidie Jeugd 2016 (indieningstermijn bij voorkeur tussen 1 maart en 1 juni 2015)

Toelichting bij het aanvraagformulier subsidie Jeugd 2016 (indieningstermijn bij voorkeur tussen 1 maart en 1 juni 2015) Toelichting bij het aanvraagformulier subsidie Jeugd 2016 (indieningstermijn bij voorkeur tussen 1 maart en 1 juni 2015) Wanneer kom ik voor subsidie in aanmerking? Dat hangt af van de activiteit die u

Nadere informatie

Voor een sterke basis. Wet- en regelgeving voor positieve ontwikkeling in opvang en onderwijs

Voor een sterke basis. Wet- en regelgeving voor positieve ontwikkeling in opvang en onderwijs Voor een sterke basis Wet- en regelgeving voor positieve ontwikkeling in opvang en onderwijs Overzicht wettelijke verplichtingen in jeugd, onderwijs en opvang Gemeenten zijn uitvoerders van overheidsbeleid;

Nadere informatie

Verordening Gemeentelijke tegemoetkoming voorschoolse voorzieningen gemeente Stede Broec

Verordening Gemeentelijke tegemoetkoming voorschoolse voorzieningen gemeente Stede Broec GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Stede Broec Nr. 283455 31 december 2018 Verordening Gemeentelijke tegemoetkoming voorschoolse voorzieningen gemeente Stede Broec De raad van de gemeente Stede

Nadere informatie

Subsidieregeling peuteropvanggroepen met voorschoolse educatie gemeente Schiedam. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Schiedam;

Subsidieregeling peuteropvanggroepen met voorschoolse educatie gemeente Schiedam. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Schiedam; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Schiedam. Nr. 186191 28 december 2016 Subsidieregeling peuteropvanggroepen met voorschoolse educatie gemeente Schiedam Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Subsidieregeling kindgebonden financiering peuteropvang en VVE Scherpenzeel 2019

Subsidieregeling kindgebonden financiering peuteropvang en VVE Scherpenzeel 2019 Subsidieregeling kindgebonden financiering peuteropvang en VVE Scherpenzeel 2019 citeertitel: Subsidieregeling kindgebonden financiering peuteropvang en VVE Scherpenzeel 2019 vastgesteld bij besluit van:

Nadere informatie

Bijzondere subsidieverordening peuteropvang gemeente Purmerend 2019

Bijzondere subsidieverordening peuteropvang gemeente Purmerend 2019 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Purmerend Nr. 214081 9 oktober 2018 Bijzondere subsidieverordening peuteropvang gemeente Purmerend 2019 De raad van de gemeente Purmerend; - gelet op de artikelen

Nadere informatie

Kosten peuteropvang Stichting Rijswijkse Kinderopvang

Kosten peuteropvang Stichting Rijswijkse Kinderopvang Kosten peuteropvang 2019 Stichting Rijswijkse Kinderopvang Kosten peuteropvang Hoeveel peuteropvang kost, hangt af van uw persoonlijke situatie en van de gemeente waarin u woont. U betaalt een deel van

Nadere informatie

Beleidsregel Peuteropvang Koggenland 2017.

Beleidsregel Peuteropvang Koggenland 2017. Beleidsregel Peuteropvang Koggenland 2017. Inleiding Algemeen Deze beleidsregel is een uitwerking van de Algemene Subsidieverordening Koggenland (ASV). Zij wordt (ingevolge artikel 2 lid 4 ASV) vastgesteld

Nadere informatie