Raadsinformatieavond Stadsverwarming Nieuwegein Donderdag 21 april 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Raadsinformatieavond Stadsverwarming Nieuwegein Donderdag 21 april 2016"

Transcriptie

1 Raadsinformatieavond Stadsverwarming Nieuwegein Donderdag 21 april 2016 Goedenavond voorzitter, raadsleden, collega insprekers en andere aanwezigen, Ik richt mij vanavond tot u namens de stichting StadsverArming, een initiatief dat in september vorig jaar is opgericht om namens Utrechtse en Nieuwegeinse burgers de misstanden rondom stadsverwarming aan de kaak te stellen. Wat we toen niet konden vermoeden, is dat we in de voorbije maanden zoveel onregelmatigheden zouden tegengekomen. In de volledige breedte zijn er misstanden met stadsverwarming waar Nieuwegeinse en Utrechtse burgers massaal over klagen. Ook een aantal fracties in deze raad vond deze signalen belangrijk, stelde vragen aan het college en plande deze avond. Bij een aantal punten vanavond zal ik een verwijzing maken naar de recente gebeurtenissen in Utrecht. Uw college heeft in haar beantwoording op uw schriftelijke vragen namelijk aangegeven voor een groot deel te leunen op de expertise en het beleid zoals dat in Utrecht op het gebied van stadsverwarming wordt gevoerd. Vergelijken maakt onvrij zeggen ze weleens, maar gezien het grote vertrouwen in de buurgemeente op dit vlak, en de schriftelijke beantwoording van uw college, hecht ik er aan af en toe de parallel met Utrecht te trekken.

2 1. Aansluitplicht In delen van Nieuwegein geldt net als in delen van Utrecht een aansluitplicht op stadsverwarming. Deze aansluitplicht volgt uit gemeentelijke gebiedsontwikkeling waarbij voor een nieuw of her te ontwikkelen gebied stadsverwarming als primaire manier van verwarming wordt aangewezen. Deze aansluitplicht is achterhaald gezien de meer dan tijdelijke, zoals Eneco het noemt, afwaardering van de Eneco centrale op Lage Weide. Op deze afwaardering zal ik zo dadelijk verder ingaan. Er zijn inmiddels duurzamere en goedkopere warmte oplossingen voor handen die naast stadsverwarming een kans dienen te krijgen. Belangrijk voor het kunnen afdwingen van een aansluitplicht is het als gemeente hebben van een Warmteplan. Het is ons onbekend of de gemeente Nieuwegein een Warmteplan heeft, wij hebben hier althans niets van kunnen vinden en vermoeden dat het er niet is. Een Warmteplan moet gezien de vergaande gevolgen voor burgers ook altijd door de gemeenteraad worden aangenomen. Ook in Utrecht was een dergelijk plan niet aanwezig en wordt dit nu gemaakt. Bij het ontbreken van een Warmteplan kunnen burgers juridisch niet aan de aansluitplicht op stadsverwarming worden gehouden en kunnen zelfs gebruik maken van hun aansluitrecht op gas, wat we in Nederland kennen. Iets waar de gemeente Nieuwegein zich eens in zou moeten verdiepen. In de recente week heeft de Utrechtse gemeenteraad met ruime meerderheid een motie aangenomen tot opheffing van de aansluitplicht voor stadsverwarming. Het opheffen van de aansluitplicht, en het ontwikkelaars en burgers makkelijk maken niet aan te hoeven sluiten en een gelijkwaardige of betere warmte oplossing voor te stellen, dient de nieuwe norm te worden.

3 2. Hoogte afsluitkosten Burgers met een woning die is aangesloten op stadsverwarming, of burgers met een toekomstige, nog te bouwen woning op stadsverwarming in Nieuwegein hebben geen keuze. Zij hebben een verplichte aansluiting op stadsverwarming. In tegenstelling tot huishoudens met een CV-ketel of andere warmte-oplossingen kunnen deze mensen geen keuze maken voor het type ketel, de verduurzaming van de manier waarmee zij warmte opwekken of kunnen zij de kosten van hun investering in hun eigen warmte-voorziening beïnvloeden. Deze mensen investeren niet, ze bouwen niets op, ze hebben nu in Nieuwegein een abonnement voor onbepaalde tijd voor hun woning op deze warmtelevering. Als mensen dan willen afsluiten is Eneco graag bereidt daar een gepeperde offerte voor te sturen. Bedragen van euro voor woningen jonger dan 15 jaar zijn eerder regel dan uitzondering. Eneco pretendeert dat deze kosten verband houden met het verwijderen van de leidingen. Niets is echter minder waar, want voor dezelfde werkzaamheden rekent het bedrijf bij woningen ouder dan 15 jaar nog maar een bedrag van 393,25. Het is puur een exploitatie kwestie van een private organisatie waar ook de gemeente Nieuwegein onvoldoende afspraken over heeft gemaakt voor haar burgers. De aansluitplicht en de hoge afsluitkosten remmen de energie-transitie. Woningeigenaren die het verduurzamen van hun woning ter hand willen nemen stuiten op deze problemen en tegenwerking van Eneco. Omdat de gemeente Nieuwegein haar burgers in stadswarmte gebied heeft uitgeleverd aan Eneco heeft zij in onze ogen wel degelijk een verantwoordelijkheid in het overeenkomen van nette afsluitvoorwaarden. Het college lijkt hier, gezien de beantwoording van vragen van fracties uit uw raad, niet van overtuigd. De gemeente zou hierover in gesprek moeten gaan met Eneco. Ook hier heeft de gemeenteraad van buurgemeente Utrecht vorige week de druk vergaand opgevoerd richting het college. Unaniem is de motie voor het naar geringe kosten verlagen van deze afsluitkosten aangenomen. Ook heeft het Utrechtse college in de afgelopen twee weken besloten dat de verplichting tot het

4 verwijderen van leidingen van huishoudens die geen gebruik meer willen maken van stadsverwarming in de grond mogen blijven liggen. De ontheffing van deze verwijderplicht van leidingen stelt Eneco nu instaat geen hoge kosten meer te rekenen voor bewoners die de levering van stadsverwarming willen beeindigen. Tot slot hebben op dit onderwerp gisteren de consumentenbond, de Vereniging Eigen Huis en de Woonbond aan de vaste kamercommissie Economische Zaken een brief gestuurd om kosteloze afsluiting van stadsverwarming te verankeren in de nieuwe Warmtewet. 3. Hoge kosten Een stadsverwarmingsgebruiker is per jaar euro meer kwijt dan een vergelijkbare gebruiker van een gas-aansluiting. Deze verschillen komen met name voort uit vier punten: 1. Warmtewet. het hanteren van een aantal verkeerde parameters voor de vertaling kosten van gas naar warmte in de Warmtewet. Ik noem hier bijvoorbeeld de hoge kosten van 1500 euro van een CV-ketel waarmee wordt gerekend bij de vertaling van de kosten van een gas-woning. Een gemiddelde prijs die we al lang niet meer tegenkomen voor een goede HR-rendements ketel. 2. Overstappen. Daar bovenop kunnen warmtegebruikers niet ieder jaar overstappen van energieleverancier (iets wat zelfs door de ACM wordt gestimuleerd). 3. Vastrecht. In de afgelopen 8 jaar, sinds 2008, zijn de vaste kosten voor stadsverwarming voor een huishouden met warmtewisselaar met 26,9% (!) gestegen.

5 Ook op dit vlak kent de Warmtewet in vergelijk met gas een onvolkomenheid. Bij een gas-aansluiting bestaan o.b.v. verbruik van een huishouden twee vastrecht tarieven. Tot 500m3 en m3. Bij stadsverwarming bestaat er maar één vastrecht tarief, wat in veel gevallen kleinere huishoudens, en bijvoorbeeld flats, met hoge vaste kosten opzadeld. 4. Variabele kosten. Ook wat deze kosten betreft mag de warmtegebruiker mag niet meer betalen dan een gas-gebruiker. Dit is al jaren niet het geval. Eneco stelt dan ook maar voor het gemak de laatste jaren dir variabele tarief vast op de maximumtarief wat de ACM bepaald. Als we het opwekrendement waar de ACM mee rekent in de jaarlijkse tariefsmaximering nader bekijken en hierin de rendementen waar Eneco stadsverwarming in Utrecht mee opwekt in verwerken, dan zou daar een korting op het variabele GJ-tarief uit moeten volgen en zou Eneco dus niet het maximale tarief mogen rekenen. Dit betekent concreet dat bij een opwekrendement van 177,5% in het verleden, de GJ-prijs voor een eindgebruiker 12,01 had moeten bedragen. En bij een opwekrendement van 110% dit een bedrag van 16,99 moet zijn. De gebruiker betaalt nu 22,66. Al deze aspecten leiden tot een fors hogere energierekening voor de Utrechtse burger.

6 4. Duurzaamheid Stadsverwarming zou volgens Eneco erg duurzaam zijn. De Nieuwegeinse stadsverwarming is alles behalve duurzaam. De Nieuwegeinse stadsverwarming is gas- en dieselgestookt en de restwarmte die Eneco u in het verleden heeft verkocht is feitelijk AFTAPwarmte van het opwekproces van elektriciteit geweest. De term rest vermoedt ook echt een restproduct. Restwarmte heeft dus nooit bestaan en elektriciteit - weten we sinds kort-, wordt ook niet meer in Utrecht geproduceerd. Omdat het voor Eneco commercieel interessanter is om met de lage prijzen voor elektriciteit deze van buiten Utrecht te halen (op te wekken dan wel bij andere aanbieders in te kopen) wordt in Utrecht geen elektriciteit meer opgewekt. Het resultaat van deze eenzijdige beslissing van Eneco is dat het opwekrendement van de centrales is ingestort met meer dan 50% is afgenomen tot een droevig niveau. Eneco had voor dit opwekrendement een zgn. kwaliteitsverklaring. Een kwaliteitsverklaring is een verklaring van een onafhankelijke, derde partij over het opwekrendement van de centrale. Deze kwaliteitsverklaring is voor de Eneco centrale in 2012 afgegeven door TNO op een niveau van 177,5%. In het diagram van Eneco wat u hier ziet, blijkt dat het opwekrendement (ookwel met EOR aangeduidt) al sinds 2012, dit zelfde jaar, niet meer boven het niveau van de kwaliteitsverklaring van 177,5% is uitgekomen. Op 1 mei 2015 trok Eneco hierover pas aan de bel en informeerde het een aantal marktpartijen en de gemeente Utrecht. De gemeente Nieuwegein mocht dit nieuws zelfs pas 10 maanden later, medio februari 2016, uit de media vernemen.

7 En nu vraagt u zich af, waarom is dit opwekrendement zo belangrijk? Dit opwekrendement wordt gebruikt in de isolatie- en energetische berekening van nieuwbouwwoningen die aan het Nieuwegeinse warmtenet worden gerealiseerd. Achteraf kunnen we dus concluderen dat bijna alle nieuw gebouwde woningen in de jaren na 2012 zo n 20% slechtere energetische prestaties hebben en bewoners dit verschil jaarlijks betalen via hun energie-rekening. De Nieuwegeinse burger is hier dus gewoon gedupeerd. Het gebrek aan een goede relatie met Eneco, waarin frequent contact plaatsvindt over het milieurendement van de centrale is van vitaal belang voor een gemeente wanneer het hier met het verlenen van omgevingsvergunning de mate van isolatie van huizen op baseert. Helemaal kwalijk is het feit dat dit rendement al vele jaren ondermaats was en Eneco de gemeente Nieuwegein hier niet over heeft geïnformeerd. Een warmtenet aanleggen komt ook met verantwoordelijkheden voor zowel de gemeente als de exploitant. We kunnen met de wetenschap van nu concluderen dat beide partijen hier grandioos in hebben gefaald. Eneco pretendeert dat het opwekrendement nu rond de 125% schommelt en wellicht eind 2018 naar een rendement van max. 165% kan stijgen bij het in gebruik nemen van de geplande biomassa centrale. Voor alle duidelijkheid: moet Eneco nog een besluit nemen in de 2 e helft van dit jaar of ze deze centrale daadwerkelijk wil gaan realiseren. De gevolgen van het speculeren op de komst van deze centrale moeten dan ook voor rekening komen van de gemeente en het college. Tot slot wat betreft het onderwerp duurzaamheid betreft bestaat er een grote kans dat Eneco een nieuwe kwaliteitsverklaring aanvraagt voor het, naar eigen zeggen van Eneco, actuele opwekwaarde van 125%. In buurgemeente Utrecht werd vorige week met brede steun door de gemeenteraad een motie aangenomen om voor nieuwbouwwoningen op stadsverwarming geen kwaliteitsverklaring meer te accepteren die hoger ligt dan het zgn. forfaitaire

8 rendement van 110%. Hierdoor worden toekomstige huizen met een stadsverwarmingsaansluiting zo duurzaam mogelijk gebouwd. Mocht u toch als gemeente een nieuwe kwaliteitsverklaring willen accepteren, dan adviseren wij deze naast onafhankelijke vaststelling, deze ook periodiek, wederom door een onafhankelijke, externe partij te laten controleren en daarover te rapporteren. Op deze manier borgt u dan in ieder geval dat het 4 jaar lang verzwijgen van een niet (meer) te realiseren rendement wordt voorkomen. Inwoners en de gemeente Nieuwegein mogen Eneco bedanken voor het in 1 klap enorm verlagen van het milieurendement (van 177,5% naar 125%) en daarmee de duurzaamheid van de gemeente. Gezien het feit dat de meerderheid van huishoudens in uw gemeente met stadsverwarming is aangesloten (60%) vragen wij ons af welke compenserende maatregelen daar wel niet tegenover moeten staan.

9 5. Contractuele basis en positie van Eneco Ik sprak al eerder over de contractuele basis van het Nieuwegeinse warmtenet. Wij kennen de contracten niet, maar vermoeden dat deze niet veel verder gaan dan de intentieovereenkomst zoals we die tussen de gemeente Utrecht en Eneco (destijds: REMU en het gemeentelijk energiebedrijf) aantroffen. Een mogelijk oud contract, wat niet meer voldoet aan de huidige tijd en waar noodzakelijke afspraken die de Nieuwegeinse burger moeten beschermen waarschijnlijk niet in overeengekomen zijn. Ik adviseer de raad en het college heel goed naar de bestaande afspraken te kijken, en ze met de wetenschap van nu te heroverwegen, en sterker nog te heronderhandelen met Eneco. En dat brengt mij op mij het punt van de positie van Eneco. Het gemeentelijke warmtenet van destijds de REMU in Utrecht is al meer dan 12 jaar geleden geprivatiseerd in het huidige Eneco. Deze veranderde situatie maakt het, nog meer dan in het verleden, nodig en relevant om goede afspraken te maken ter bescherming van de gemeente en haar burgers. Momenteel blijkt dit zwaar onvoldoende. Ook wil ik hiermee pleiten voor een gelijk speelveld wat betreft aanbieders van warmte oplossingen in uw gemeente. Terugverwijzend naar de aansluitplicht blijkt dit een verouderd instrument geworden. Het opheffen van deze plicht zal een gelijker speelveld gaan creëren waar ook andere aanbieders (denk aan warmtepompen, pelletketels) kunnen gaan meewerken aan de echte verduurzaming van uw gemeente.

10 6. Alternatieven Voordat ik afrond belicht ik graag nog even de alternatieven voor stadsverwarming. Voor nieuw te realiseren, grond-gebonden woningen zijn die het eenvoudigst te realiseren. Warmtepompen met bron, lucht-water warmtepompen en pelletketels kunnen hier voor goede oplossingen zijn. Deze alternatieven zijn vaak ook geschikt voor bestaande grond-gebonden woningen en kunnen bij verbouwing/renovatie vaak prima worden meegenomen. Belangrijk is wel om de warmtevraag van woningen al zoveel mogelijk te beperken, anders zullen deze alternatieven weinig aantrekkelijker zijn dan stadsverwarming. Nieuwe woningen lenen zich hier dus uitstekend voor, die zijn al goed geisoleerd. Bij bestaande woningen zal ook, of eerst, goed geisoleerd moeten worden om de vraag van warmte te verminderen en wordt idealiter laagtemperatuursverwarming (denk aan vloerverwarming) het primaire verwarmingssysteem. Voor flats en appartementen is de vraag direct complexer. Ook hiervoor geldt dat alles begint met isoleren. Een warmtepomp of pelletketel is op complex-niveau een mogelijkheid, echter dient hier afstemming en overeenstemming te worden gevonden op VVE-niveau, met de eigenaar van het complex of de woningcorporatie. Dit maakt verduurzaming en het beter betaalbaar maken van dit type woningen direct een grotere uitdaging, maar niet onmogelijk. Veel mensen die in flats wonen kunnen echter ook kiezen voor electrisch verwarmen middels infra-rood panelen en een electrische boiler. Ook dit soort business cases winnen het bij afname van groene stroom op betaalbaarheid en duurzaamheid van stadsverwarming.

11 7. Tot slot Rond ik af met een samenvatting van onze aanbeveling op dit vervelende dossier: - Hef de aansluitplicht voor stadsverwarming op en laat de keuze voor een duurzame en betaalbare warmte oplossing voor toekomstige woonhuizen over aan de expertise en ervaring van projectontwikkelaars en burgers die verduurzaming in eigen hand willen nemen. Stimuleer deze groep Nieuwegein ers en laat ze niet door Eneco tegenwerken. Dit zijn de early movers in de gemeente; - Ga met Eneco in gesprek over de hoogte van de afsluitkosten voor stadsverwarming. In Utrecht heeft de raad een voorstel gedaan dit niet hoger te laten uitvallen dan de gemiddelde afsluitkosten bij een gas-aansluiting. Deze afsluitkosten zijn, in tegenstelling tot afsluitkosten van een warmte-aansluiting, wel gereguleerd en bedragen ten hoogste een paar honderd euro. - Ga met Eneco in gesprek over de hoogte van het variabele Gigajoule-tarief. Op basis van het rendement wat de ACM-gebruikt in haar vaststelling van het maximum tarief, zou het variabele tarief voor warmtegebruikers, ook wanneer gerekend wordt met het forfaitaire rendement van 110%, stukken lager moeten liggen. - Neem duurzaamheid wat betreft stadsverwarming als gemeente serieus. Gebruik geen kwaliteitsverklaring meer voor de energetische berekening van nieuwbouwwoningen en vergun deze woningen o.b.v. het forfaitaire rendement. - Bestudeer de moties van Utrechtse gemeenteraad op dit dossier, allen zijn vorige week met grote meerderheid of zelfs unaniem aangenomen, en trek de paralellen met uw gemeente. - Herzie de contractuele afspraken met Eneco, waar al deze punten in worden meegenomen en goed worden geborgd. En zorg voor expertise op dit belangrijke dossier in de ambtelijke organisatie, zodat kennis hieromtrent wordt geactualiseerd en de relatie met Eneco structureel vanuit de gemeente Nieuwegein wordt beheerd.

12 De schade door dit dossier is beperkter dan in Utrecht waar tenminste 240 nieuwe eigenaren van sjoemelwoningen door de gemeente en ontwikkelaars moeten worden gecompenseerd. Dit had ook in Nieuwegein kunnen gebeuren maar lijkt nu mee te vallen. Laten we zorgen dat we leren van deze wake-up call en wij hopen dat u als raad gaat staan voor eerlijke, duurzame en betaalbare verwarming voor de Nieuwegeinse burger. Daarvoor is NU actie nodig. Ik dank u voor uw aandacht. Bart van den Heuvel Stichting Stadsverarming

Warmte Nieuwegein Raads Informatie Avond

Warmte Nieuwegein Raads Informatie Avond Warmte Nieuwegein Raads Informatie Avond Frank Kersloot & Alex Kaat 21 april 2016 Inhoud presentatie 1. Stadswarmte in Nieuwegein 2. Het equivalent opwek rendement (EOR) 3. Tarieven voor klanten 4. Afsluitkosten

Nadere informatie

Wijkraadavond Actuele zaken. Wijkraad Leidsche Rijn 17 februari 2017

Wijkraadavond Actuele zaken. Wijkraad Leidsche Rijn 17 februari 2017 Wijkraadavond Actuele zaken Wijkraad Leidsche Rijn 17 februari 2017 Agenda Deel 1 van 20-20.30 uur interne wijkraadszaken Deel 2 van 20.30-22 uur (3x30 minuten) Het nieuwe inzamelen stadsverwarming culturele

Nadere informatie

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 14 030 www.utrecht.nl Aan de gemeenteraad Behandeld door Eelko van den Boogaard Datum 12 april 2016 Doorkiesnummer 030-28 64838 02984 E-mail ee.van.den.boogaard@utrecht.nl

Nadere informatie

Teken overeenkomst voor lagere kosten

Teken overeenkomst voor lagere kosten Tekst website Ennatuurlijk Onenigheid opgelost: vaste kosten warmte gaan in Tilburg flink omlaag Teken overeenkomst voor lagere kosten Ennatuurlijk en Stichting Reeshofwarmte hebben samen een oplossing

Nadere informatie

Stand van zaken Stadswarmte in Utrecht

Stand van zaken Stadswarmte in Utrecht Stand van zaken Stadswarmte in Utrecht Stan de Ranitz Jaarbijeenkomst Warmtenetwerk 12 mei 2016 Inhoud presentatie 1. Stadswarmte Utrecht 2. Het equivalent opwek rendement (EOR) in Utrecht 3. Verdere verduurzaming

Nadere informatie

Raadsinformatieavond... Warmte in Utrecht. Stan de Ranitz en Ilse van den Breemer. Utrecht 10 maart 2016

Raadsinformatieavond... Warmte in Utrecht. Stan de Ranitz en Ilse van den Breemer. Utrecht 10 maart 2016 Raadsinformatieavond Warmte in Utrecht Stan de Ranitz en Ilse van den Breemer Utrecht 10 maart 2016 Onderwerpen Stadsverwarming in de regio Utrecht stand van zaken en toekomst verduurzaming; Duurzaamheid

Nadere informatie

Vraag en Antwoord over de Warmtewet

Vraag en Antwoord over de Warmtewet Vraag en Antwoord over de Warmtewet Vraag Antwoord 1 Wat is de Warmtewet? De Warmtewet is er om huurders te beschermen tegen het betalen van te hoge kosten voor energieverbruik en meer inzicht te geven

Nadere informatie

Woningen waarvoor tussen 1 mei 2015 en 19 februari 2016 vergunning is verleend

Woningen waarvoor tussen 1 mei 2015 en 19 februari 2016 vergunning is verleend Burgemeester en Wethouders Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 14 030 www.utrecht.nl Aan: de commissie Stad en Ruimte Behandeld door Eelko van den Boogaard Datum 7 september 2016 Doorkiesnummer

Nadere informatie

Stadsverwarming. Hier komt tekst Raadsinformatie. 10 maart Utrecht.nl

Stadsverwarming. Hier komt tekst Raadsinformatie. 10 maart Utrecht.nl Stadsverwarming Hier komt tekst Raadsinformatie Hier bijeenkomst komt ook tekst 10 maart 2016 Stadsverwarming College had medio 2015 moeten worden geïnformeerd Impact is ambtelijk niet goed ingeschat Nadat

Nadere informatie

Leiden, 13 april 2015. Geacht raadslid van de gemeente Leiden,

Leiden, 13 april 2015. Geacht raadslid van de gemeente Leiden, Leiden, 13 april 2015 Geacht raadslid van de gemeente Leiden, Onze wijken Stevenshof en Roomburg zijn de twee grootste wijken in Leiden waar woningen zijn aangesloten op stadsverwarming. Uit een persbericht

Nadere informatie

Uitleg bij de presentatie

Uitleg bij de presentatie Uitleg bij de presentatie No 1 1985 Om één GJ te produceren is theoretisch 31,593 m³ gas nodig indien de CV ketel 100% rendement levert. In 1985 was het rendement van een CV ketel 71,1 %, en is er dus

Nadere informatie

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 14 030 www.utrecht.nl Aan: de commissie Stad en Ruimte Behandeld door Eelko van den Boogaard Doorkiesnummer 030-28 64838 E-mail ee.van.den.boogaard@utrecht.nl

Nadere informatie

Datum : 31 augustus : gezamenlijke reactie belangenorganisaties warmte gebruikers inzake herzieningsvoorstel lagere regelgeving warmtewet

Datum : 31 augustus : gezamenlijke reactie belangenorganisaties warmte gebruikers inzake herzieningsvoorstel lagere regelgeving warmtewet Ter attentie van : Ministerie van Economische Zaken Datum : 31 augustus 2017 Betreft Indieners : gezamenlijke reactie belangenorganisaties warmte gebruikers inzake herzieningsvoorstel lagere regelgeving

Nadere informatie

Voor wie geldt de Warmtewet eigenlijk? Waarom wordt de Warmtewet ingevoerd? Waarom komt de informatie zo laat? Wie is mijn warmteleverancier?

Voor wie geldt de Warmtewet eigenlijk? Waarom wordt de Warmtewet ingevoerd? Waarom komt de informatie zo laat? Wie is mijn warmteleverancier? Sinds 1 januari 2014 is de Warmtewet van kracht. De Warmtewet heeft voor iedereen die geen eigen cv-installatie heeft gevolgen in de afrekening van de servicekosten. De invoering van de Warmtewet is veel

Nadere informatie

De waarde van stadswarmte. Hoe komt de prijs tot stand?

De waarde van stadswarmte. Hoe komt de prijs tot stand? De waarde van stadswarmte Hoe komt de prijs tot stand? De waarde van stadswarmte 3 Hoe komt de prijs tot stand? De energierekening is voor vrijwel iedereen een belangrijk onderdeel van de maandelijkse

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal t.a.v. Vaste commissie voor EL&I Postbus 20018 2500 EA Den Haag. Geachte Tweede Kamerleden,

Tweede Kamer der Staten-Generaal t.a.v. Vaste commissie voor EL&I Postbus 20018 2500 EA Den Haag. Geachte Tweede Kamerleden, Tweede Kamer der Staten-Generaal t.a.v. Vaste commissie voor EL&I Postbus 20018 2500 EA Den Haag Datum 0 Contactpersoon Doorkiesnummer Mailadres 1/5 Geachte Tweede Kamerleden, U heeft op 5 december de

Nadere informatie

tariefopbouw collectief warmtenet warmtelevering door Cogas

tariefopbouw collectief warmtenet warmtelevering door Cogas tariefopbouw collectief warmtenet warmtelevering door Cogas tariefopbouw collectief warmtenet Uw woning wordt duurzaam verwarmd door een collectief warmtenet van Cogas. Wij brengen hiervoor kosten in rekening,

Nadere informatie

Hier komt tekst. Hier komt ook tekst. Raadsinformatiebijeenkomst. Stadsverwarming. 15 september Utrecht.nl

Hier komt tekst. Hier komt ook tekst. Raadsinformatiebijeenkomst. Stadsverwarming. 15 september Utrecht.nl Stadsverwarming concept Hier komt tekst Raadsinformatiebijeenkomst Stadsverwarming Hier komt ook tekst 15 september 2016 Inhoud 1. Maatregelen aan woningen met vergunning tussen mei 2015 en februari 2016

Nadere informatie

Slaaghwijk, tijdelijke oplossing afrekening verwarmingskosten Veel gestelde vragen

Slaaghwijk, tijdelijke oplossing afrekening verwarmingskosten Veel gestelde vragen Slaaghwijk, tijdelijke oplossing afrekening verwarmingskosten Veel gestelde vragen Algemeen Bij wie kan ik terecht met vragen? Heeft u vragen of is iets niet duidelijk, stuur een e-mail naar info@portaal.nl

Nadere informatie

Rekenmodel Gelijk Als Anders (GAA) tarieven warmte

Rekenmodel Gelijk Als Anders (GAA) tarieven warmte 1 Rekenmodel Gelijk Als Anders (GAA) tarieven warmte ies: e kosten: voor bestaande projecten: Vastrecht SV = Vastrecht gas + all in rhoudskosten CV. voor nieuwe projecten (na 1-1-2007) de EAB zodanig in

Nadere informatie

WARMTENET POWER TO X EN ONTWIKKELINGEN IN RIJNHUIZEN

WARMTENET POWER TO X EN ONTWIKKELINGEN IN RIJNHUIZEN WARMTENET POWER TO X EN ONTWIKKELINGEN IN RIJNHUIZEN 12-03-2019 Initiatieven in Rijnhuizen: plannen voor zo n 2.000 woningen Ron deelt de initiatievenkaart. Er zijn veel initiatieven die lopen en op dit

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 29 048 Voorstel van wet van de leden Ten Hoopen en Samsom tot het stellen van regels omtrent de levering van warmte aan verbruikers (Warmtewet)

Nadere informatie

Notitie. Gemeente Utrecht. Georg Huith en Robin Aerts. Second opinion Stadsverwarming Leidsche Rijn. 1 Inleiding

Notitie. Gemeente Utrecht. Georg Huith en Robin Aerts. Second opinion Stadsverwarming Leidsche Rijn. 1 Inleiding Notitie voor Gemeente Utrecht cc van Georg Huith en Robin Aerts datum 10 maart 2016 betreft Second opinion Stadsverwarming Leidsche Rijn zaaknr 11002455 1 Inleiding 1.1 U verzocht ons een second opinion

Nadere informatie

Aanleiding. Waarom de Warmtewet

Aanleiding. Waarom de Warmtewet Warmtewet Inhoud Aanleiding Algemeen Status Leverancier, toezicht, systeem Tarief Bemetering Leveringsovereenkomst, geschillen Storingen Handhaving Inventarisatie en dilemma s Aanleiding Waarom de Warmtewet

Nadere informatie

Ik ben de allergroenste

Ik ben de allergroenste Eteck maakt het nu al mogelijk voor projectontwikkelaars en woningcorporaties om nieuwbouwwoningen tegen geringe kosten energieneutraal of zelfs Nul op Meter te maken. Ik ben de allergroenste 1 van 5 Bouwbesluit

Nadere informatie

s-gravenland van het gas af? Wat, waar, wanneer en hoe?

s-gravenland van het gas af? Wat, waar, wanneer en hoe? s-gravenland van het gas af? Wat, waar, wanneer en hoe? Waarom deze presentatie? Veel media aandacht voor energietransitie Tot 2019 weinig informatie van de gemeente Bewoners vragen zich af wat, waar,

Nadere informatie

Concept second opinion voor de Schaepmanstraat, Katwijk

Concept second opinion voor de Schaepmanstraat, Katwijk Concept second opinion voor de Schaepmanstraat, Katwijk Geert-Jan Persoon Adviseur woningkwaliteit Vereniging Nederlandse Woonbond Nieuwe Achtergracht 17 1018 XV Amsterdam 020-5517784 www.woonbond.n www.bespaarenergiemetdewoonbond.nl

Nadere informatie

Verwachtingen over de warmte van de toekomst

Verwachtingen over de warmte van de toekomst Verwachtingen over de warmte van de toekomst Van de toekomstige warmtevoorziening vragen Nederlanders vooral dat deze betaalbaar, betrouwbaar, duurzaam en veilig is. Een meerderheid (66,7%) vindt lage

Nadere informatie

DWEILEN MET DE (GAS)KRAAN DICHT. Naar een aanpak en uitvoer in de provincie Flevoland

DWEILEN MET DE (GAS)KRAAN DICHT. Naar een aanpak en uitvoer in de provincie Flevoland DWEILEN MET DE (GAS)KRAAN DICHT Naar een aanpak en uitvoer in de provincie Flevoland INTRODUCTIE Anja de Graaff EVEN VOORSTELLEN Daniël Tomas Ingrid TRAJECT Doel: aardgasvrije nieuwbouw in heel Flevoland

Nadere informatie

HANDLEIDING. Energievergelijker van. Copyright 2016 by onlineenergievergelijker.nl

HANDLEIDING. Energievergelijker van. Copyright 2016 by onlineenergievergelijker.nl HANDLEIDING Energievergelijker van Copyright 2016 by Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave pag. 2 2. Voorwoord pag. 3 3. Start vergelijking pag. 4 3.1 Postcode en Huisnummer pag. 4 3.2 Woonsituatie pag. 4 3.4

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van de raadsleden de heer Ramnewash en mevrouw Zandstra

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van de raadsleden de heer Ramnewash en mevrouw Zandstra Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van de raadsleden de heer Ramnewash en mevrouw Zandstra sv 2015.145 RIS 281520 Regnr. DSO/2015.306 Den Haag, 21 april 2015 Inzake: Hoge rekeningen voor

Nadere informatie

Masterclass Warmtewet. Marijn Huijbers VBTM Advocaten m.huijbers@vbtm.nl 06-48 54 46 51

Masterclass Warmtewet. Marijn Huijbers VBTM Advocaten m.huijbers@vbtm.nl 06-48 54 46 51 1 Masterclass Warmtewet Marijn Huijbers VBTM Advocaten m.huijbers@vbtm.nl 06-48 54 46 51 Onderwerpen 2 Leveringsovereenkomst + algemene voorwaarden Warmtewet in relatie tot servicekosten Geschillenbeslechting

Nadere informatie

Themabijeenkomst Warmtewet

Themabijeenkomst Warmtewet Themabijeenkomst Warmtewet Bas de Zwart Even voorstellen: Adviseur bij IF Technology Adviesbureau op het gebied van hernieuwbare warmte en koude en marktleider advies bodemenergie 60 mensen in Arnhem Beleid

Nadere informatie

Vanaf wanneer geldt de Warmtewet? Per 1 januari 2014.

Vanaf wanneer geldt de Warmtewet? Per 1 januari 2014. Warmtewet Veel gestelde vragen Vanaf wanneer geldt de Warmtewet? Per 1 januari 2014. Wat is het doel van de warmtewet? In de warmtewet worden allerlei zaken rondom de warmtelevering geregeld waaronder

Nadere informatie

Aardgasvrije nieuwbouw

Aardgasvrije nieuwbouw Aardgasvrije nieuwbouw Het kan, nu alleen nog doen Peter-Paul Smoor/Wienand van Dijk 02-10-2017 Doel van vandaag Komen tot commitment voor een gezamenlijke aanpak om z.s.m. aardgasvrije nieuwbouw te realiseren

Nadere informatie

Eteck maakt het nu al mogelijk voor projectontwikkelaars. tegen geringe kosten energieneutraal of zelfs Nul op Meter te maken.

Eteck maakt het nu al mogelijk voor projectontwikkelaars. tegen geringe kosten energieneutraal of zelfs Nul op Meter te maken. Eteck gaat voor 0. Want de 0 is zo dicht bij, dat het verboden zou moeten zijn om er niet voor te gaan Eteck maakt het nu al mogelijk voor projectontwikkelaars en woningcorporaties om nieuwbouwwoningen

Nadere informatie

28 december 2004. Notitie Anders dan niet meer dan anders

28 december 2004. Notitie Anders dan niet meer dan anders 28 december 2004 Notitie Anders dan niet meer dan anders Niet-meer-dan-anders (NMDA) Begin jaren tachtig is voor warmtelevering via stadsverwarming het NMDA-principe ingevoerd. Het principe is indertijd

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 723 Wijziging van de Warmtewet (wijzigingen naar aanleiding van de evaluatie van de Warmtewet) Nr. 5 NOTA VAN WIJZIGING Ontvangen 28 juni 2017

Nadere informatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Verwarm uw woning elektrisch Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Bespaar op energiekosten én het milieu De meeste woningen in Nederland gebruiken een cv-ketel op gas. Hiermee verwarmen

Nadere informatie

De warmtemarkt van morgen: rol van gas, elektriciteit en warmtedistributie bij verwarming van woningen.

De warmtemarkt van morgen: rol van gas, elektriciteit en warmtedistributie bij verwarming van woningen. De warmtemarkt van morgen: rol van gas, elektriciteit en warmtedistributie bij verwarming van woningen. Inhoud De warmtemarkt Warmtevraag woningen Warmtemarkt voor woningen Gasdistributie en CV ketel Elektriciteitsdistributie

Nadere informatie

Uitleg methodiek en opbouw tarieven stadswarmte 2018

Uitleg methodiek en opbouw tarieven stadswarmte 2018 Uitleg methodiek en opbouw tarieven stadswarmte 2018 1. Tarieven stadswarmte kleinverbruikers (t/m 100 kw) Nuon berekent voor de levering van warmte (en warm tapwater) een tarief dat gekoppeld is aan de

Nadere informatie

Duurzame. warmte in uw bedrijf. Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas. Warmte van HVC comfortabel en duurzaam

Duurzame. warmte in uw bedrijf. Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas. Warmte van HVC comfortabel en duurzaam Duurzame warmte in uw bedrijf Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas Warmte van HVC comfortabel en duurzaam Warmte van HVC: slim, schoon en zorgeloos Als ondernemer moet

Nadere informatie

Energierekening 334 euro hoger CBS

Energierekening 334 euro hoger CBS Energierekening 334 euro hoger CBS 16-2-2019 Huishoudens betalen in 2019 meer voor energie. Met de nieuwe tarieven van januari 2019 komt de gemiddelde jaarlijkse energierekening uit op 2 074 euro, 334

Nadere informatie

Reactie van Eneco op vragen uit Regio Utrecht Dit document is het laatst bewerkt op 14-03-2014

Reactie van Eneco op vragen uit Regio Utrecht Dit document is het laatst bewerkt op 14-03-2014 Reactie van Eneco op vragen uit Regio Utrecht Dit document is het laatst bewerkt op 14-03-2014 Vanuit de Regio Utrecht heeft Eneco diverse vragen ontvangen en zijn er onduidelijkheden ontstaan over de

Nadere informatie

Presentatie Warmtewet. Marijn Huijbers VBTM Advocaten m.huijbers@vbtm.nl 06-48 54 46 51

Presentatie Warmtewet. Marijn Huijbers VBTM Advocaten m.huijbers@vbtm.nl 06-48 54 46 51 1 Presentatie Warmtewet Marijn Huijbers VBTM Advocaten m.huijbers@vbtm.nl 06-48 54 46 51 Beschermingsinstrumenten Warmtewet 2 Maximumprijs Leveringsovereenkomst Verplichting tot zo nauwkeurig mogelijk

Nadere informatie

Toelichting. 1. Inleiding

Toelichting. 1. Inleiding Toelichting 1. Inleiding Met deze wijziging van de Regeling energieprestatievergoeding huur (hierna: de regeling) wordt uitvoering gegeven aan artikel 3 van het Besluit energieprestatievergoeding huur

Nadere informatie

Position paper Regietafel Energietransitie Utrecht

Position paper Regietafel Energietransitie Utrecht Position paper Regietafel Energietransitie Utrecht februari 2017 position paper regietafel energietransitie utrecht 2/6 Regietafel Energietransitie Utrecht Hieronder treft u informatie over de Regietafel

Nadere informatie

Voorbeeld berekening van een (actueel) Maximumtarief, volgens het Niet Meer Dan Anders principe, voor levering van Warmte aan kleinverbruikers.

Voorbeeld berekening van een (actueel) Maximumtarief, volgens het Niet Meer Dan Anders principe, voor levering van Warmte aan kleinverbruikers. H. Heiner Prozastraat 1 1321 KP Almere Tel. / Fax. 036 5464266 Datum: 9 oktober 2009 e-mail h.heiner@heiner.nl Blad: 1 van 6 Voorbeeld berekening van een (actueel) Maximumtarief, volgens het Niet Meer

Nadere informatie

Technieken en financiering van de aardgasvrijoplossingen

Technieken en financiering van de aardgasvrijoplossingen Nieuwbouw is relatief eenvoudig aardgasvrij te realiseren. Er zijn grofweg twee alternatieven: - Verzwaard elektriciteitsnet met een lucht- of bodemwarmtepomp in de woning (all electric) - collectieve

Nadere informatie

Warmtewet vervolg. implementatie proces

Warmtewet vervolg. implementatie proces Warmtewet vervolg implementatie proces Indien Verhuurder ook Warmte-leverancier is, verandert de structuur /afwikkeling van de gemaakte kosten naar de huurder! => Advies- e/o Instemmings-plichtig! Landelijke

Nadere informatie

DUURZAAM WEERSELO WAAROM EN HOE

DUURZAAM WEERSELO WAAROM EN HOE WAAROM EN HOE Klimaat akkoord Parijs / Nederland Stimuleringsmaatregelen Accijns Energie besparing Inzet hernieuwbare bronnen Verminderen van fossiele brandstoffen 10-12-2018 1 KLIMAAT AKKOORD NL Nederlands

Nadere informatie

De 10 meest gestelde vragen over aardgasvrij wonen

De 10 meest gestelde vragen over aardgasvrij wonen De 10 meest gestelde vragen over aardgasvrij wonen 1. Waarom gaan we van het aardgas af? 2 2. Wanneer moet mijn woning aardgasvrij zijn? 2 3. Wat is de rol van de gemeente? 3 4. Hoe kan ik mijn woning

Nadere informatie

De Warmtewet: wat u moet weten. Iman Brinkman

De Warmtewet: wat u moet weten. Iman Brinkman De Warmtewet: wat u moet weten Iman Brinkman Doel van de Warmtewet Bescherming van kleine, gebonden eindverbruikers (consumenten, kleinzakelijk) tegen de afhankelijkheid van een warmteleverancier De Warmtewet

Nadere informatie

b Aftrekpost 1 - elektrisch koken 55,84 - Totaal vastrecht * 492,66

b Aftrekpost 1 - elektrisch koken 55,84 - Totaal vastrecht * 492,66 Reactie van Eneco op vragen uit Regio Zuid-Holland De onderstaande informatie is ook geldig voor klanten in Amstelveen Dit document is het laatst bewerkt op 14-03-2014 Vanuit de Regio Zuid-Holland heeft

Nadere informatie

Voordelig groene stroom met zonnepanelen van uw eigen dak

Voordelig groene stroom met zonnepanelen van uw eigen dak Bewoners informatie Voordelig groene stroom met zonnepanelen van uw eigen dak Hoe werkt het U krijgt zonnepanelen op het dak van uw woning. U betaalt niet voor de zonnepanelen, maar voor de zonnestroom.

Nadere informatie

Even voorstellen. Net al kennis gemaakt met mij en mijn collega Doris bij de ervaringenronde. Nu een introductie uitleg nul op de meter.

Even voorstellen. Net al kennis gemaakt met mij en mijn collega Doris bij de ervaringenronde. Nu een introductie uitleg nul op de meter. Even voorstellen. Net al kennis gemaakt met mij en mijn collega Doris bij de ervaringenronde. Nu een introductie uitleg nul op de meter. Stap voor stap gaan we er doorheen. 1 We beginnen bij de woonlasten.

Nadere informatie

Informatie over de Warmtewet Volkshuisvesting December 2014

Informatie over de Warmtewet Volkshuisvesting December 2014 Informatie over de Warmtewet Volkshuisvesting December 2014 1. Warmtewet algemeen Het waarom van de Warmtewet Als een huurder is aangesloten op stadsverwarming of blokverwarming (1 grote installatie voor

Nadere informatie

ZONNEPANELEN PROJECT. RADIJSSTRAAT 2 t/m 82 te Groningen

ZONNEPANELEN PROJECT. RADIJSSTRAAT 2 t/m 82 te Groningen ZONNEPANELEN PROJECT RADIJSSTRAAT 2 t/m 82 te Groningen Waarom dit project? De ambitie van de gemeente Groningen is om in 2035 energieneutraal te zijn. De Gemeente Groningen ondersteund dit project met

Nadere informatie

ZWARTBOEK - Warmtewet en ACM Besluit

ZWARTBOEK - Warmtewet en ACM Besluit H. Heiner Prozastraat 1 1321 KP Almere Tel. / Fax. 036-5464266 E-mail: h.heiner@heiner.nl Almere 26 januari 2015 Blad 1 van 4 ZWARTBOEK - Warmtewet en AC Besluit Bij het opstellen van dit zwartboek is

Nadere informatie

WARMTEPLAN KLEIN WHERE, PURMEREND AANVULLENDE RICHTLIJNEN OVER ENERGIE BIJ OMGEVINGSVERGUNNINGEN

WARMTEPLAN KLEIN WHERE, PURMEREND AANVULLENDE RICHTLIJNEN OVER ENERGIE BIJ OMGEVINGSVERGUNNINGEN WARMTEPLAN KLEIN WHERE, PURMEREND AANVULLENDE RICHTLIJNEN OVER ENERGIE BIJ OMGEVINGSVERGUNNINGEN 18 mei 2016 Auteur: Wim Voogd / Arne Swart Status: Definitief Versie: 1.1 Warmteplan Klein Where 1 e fase,

Nadere informatie

TEO/WKO WARMTE EN KOUDE NIEUWVEENSE LANDEN

TEO/WKO WARMTE EN KOUDE NIEUWVEENSE LANDEN TEO/WKO WARMTE EN KOUDE NIEUWVEENSE LANDEN In gemeente Meppel is een nieuwbouwwijk van 1953 woningen gepland, die gefaseerd tussen 2014 en 2039 gerealiseerd wordt. Deels worden de kavels bouwrijp opgeleverd,

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over WoonEnergie

Vragen en antwoorden over WoonEnergie Vragen en antwoorden over WoonEnergie Hier vindt u vragen en antwoorden over de volgende thema s: - Vragen over WoonEnergie en hun aanbod - Vragen over klant worden, het contract en contactgegevens - Vragen

Nadere informatie

Position paper regietafel energietransitie utrecht

Position paper regietafel energietransitie utrecht Position paper regietafel energietransitie utrecht februari 2017 position paper regietafel energietransitie utrecht 2/6 Regietafel Energietransitie Utrecht Dit document beschrijft de opzet van de Regietafel

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp Meer wooncomfort en minder energieverbruik door een warmtepomp voltalimburg.nl/warmtepomp Tip! Vraag subsidie aan bij de aanschaf van een warmtepomp. Het subsidiebedrag voor een warmtepomp van 5 kw is

Nadere informatie

Ons kenmerk G610/07.0006665. Datum uw brief 13-2-07

Ons kenmerk G610/07.0006665. Datum uw brief 13-2-07 Aan de SP-fractie Nijmegen t.a.v. de heer J.J.M. van Rens Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 360 67 49 E-mail gemeente@nijmegen.nl

Nadere informatie

Warmte(levering) van de toekomst. Jeroen Roos (BuildDesk, business unit Gebiedsontwikkeling) Jeroen Roos Utrecht, 21 september 2010

Warmte(levering) van de toekomst. Jeroen Roos (BuildDesk, business unit Gebiedsontwikkeling) Jeroen Roos Utrecht, 21 september 2010 Warmte(levering) van de toekomst (BuildDesk, business unit Gebiedsontwikkeling) Ontwikkelingen nieuwbouw met effect op warmtevraag 2 Regelgeving: stapsgewijze EPC-verlaging (-> 0,6 -> 0,4 -> energieneutraal)

Nadere informatie

Impressie van de bewonersbijeenkomsten Overvecht-Noord aardgasvrij

Impressie van de bewonersbijeenkomsten Overvecht-Noord aardgasvrij Impressie van de bewonersbijeenkomsten Overvecht-Noord aardgasvrij Meer dan 420 woningeigenaren uit Overvecht-Noord bezochten de bijeenkomsten op 22 en 28 november 2017 over aardgasvrij wonen. Wat betekent

Nadere informatie

Hoe komen we van het aardgas af? Bezinningsgroep Energie Frans Rooijers 9 januari 2017

Hoe komen we van het aardgas af? Bezinningsgroep Energie Frans Rooijers 9 januari 2017 Hoe komen we van het aardgas af? Bezinningsgroep Energie Frans Rooijers 9 januari 2017 CE Delft - Onafhankelijk onderzoek en advies sinds 1978 - Energie, transport en grondstoffen - Economische, technische

Nadere informatie

De Warmtewet, gaan we nu echt voor besparing en verduurzaming of hebben we een bureaucratisch monster?

De Warmtewet, gaan we nu echt voor besparing en verduurzaming of hebben we een bureaucratisch monster? De Warmtewet, gaan we nu echt voor besparing en verduurzaming of hebben we een bureaucratisch monster? Drs ing Teus van Eck Biomassabijeenkomst Bodegraven, 7 mei 2009 Warmte is de grootste post in de

Nadere informatie

Mia en Albert besparen dankzij de V-test. Ze hebben nu een lagere energiefactuur.

Mia en Albert besparen dankzij de V-test. Ze hebben nu een lagere energiefactuur. Mia en Albert besparen dankzij de V-test. Ze hebben nu een lagere energiefactuur. Veel mensen betalen nog altijd te veel voor elektriciteit en aardgas. Toch is overstappen naar een voordeliger contract

Nadere informatie

Mia en Albert besparen dankzij de V-test. Ze hebben nu een lagere energiefactuur.

Mia en Albert besparen dankzij de V-test. Ze hebben nu een lagere energiefactuur. Mia en Albert besparen dankzij de V-test. Ze hebben nu een lagere energiefactuur. Veel mensen betalen nog altijd te veel voor elektriciteit en aardgas. Toch is overstappen naar een voordeliger contract

Nadere informatie

Bestaande huizen van het aardgas af? Hans van Wolferen 18 april 2018 KIVI

Bestaande huizen van het aardgas af? Hans van Wolferen 18 april 2018 KIVI Bestaande huizen van het aardgas af? Hans van Wolferen 18 april 2018 KIVI Van Wolferen Research Ervaring Verwarming, warmtapwater, koeling Rapporteur EPG en EMG (NEN 7120 / 7125) Betrokken bij CEN normen

Nadere informatie

Position Paper voor het Rondetafelgesprek over het Ontwerp-Klimaatakkoord de tafel Gebouwde Omgeving

Position Paper voor het Rondetafelgesprek over het Ontwerp-Klimaatakkoord de tafel Gebouwde Omgeving Position Paper voor het Rondetafelgesprek over het Ontwerp-Klimaatakkoord de tafel Gebouwde Omgeving 25 maart 2019 Pagina 2 van 5 Ingrijpende veranderingen voor het Nederlandse energienet De energietransitie

Nadere informatie

Masterclass Warmtewet 3 en 5 juni 2014. Marco de Boer VBTM Advocaten m.de.boer@vbtm.nl 06-25051835

Masterclass Warmtewet 3 en 5 juni 2014. Marco de Boer VBTM Advocaten m.de.boer@vbtm.nl 06-25051835 1 Masterclass Warmtewet 3 en 5 juni 2014 Marco de Boer VBTM Advocaten m.de.boer@vbtm.nl 06-25051835 Opzet presentatie 2 Wat regelt de Warmtewet? reikwijdte van de wet maximum prijs leveringsovereenkomst

Nadere informatie

Lijst van vragen en antwoorden - wijziging van het Bouwbesluit 2012 inzake de aansluiting op het distributienet voor gas

Lijst van vragen en antwoorden - wijziging van het Bouwbesluit 2012 inzake de aansluiting op het distributienet voor gas Lijst van vragen en antwoorden - wijziging van het Bouwbesluit 2012 inzake de aansluiting op het distributienet voor gas Kamerstuknummer : 32 757-146 Vragen aan Commissie : Regering : Binnenlandse Zaken

Nadere informatie

Datum 14 februari 2014 Betreft Beantwoording vragen met betrekking tot tarieven bij stadsverwarming

Datum 14 februari 2014 Betreft Beantwoording vragen met betrekking tot tarieven bij stadsverwarming > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

Uitleg methodiek en opbouw tarieven stadswarmte 2019

Uitleg methodiek en opbouw tarieven stadswarmte 2019 Uitleg methodiek en opbouw tarieven stadswarmte 2019 1. Tarieven stadswarmte kleinverbruikers (t/m 100 kw) Nuon berekent voor de levering van warmte (en warm tapwater) een tarief dat gekoppeld is aan de

Nadere informatie

Onderwerp: Routekaart Verduurzaming Stadswarmte Utrecht en Nieuwegein

Onderwerp: Routekaart Verduurzaming Stadswarmte Utrecht en Nieuwegein Postbus 19020, 3001 BA Rotterdam Wethouder van Hooijdonk p/a gemeente Utrecht Postbus 16200 3500 CE Utrecht Rotterdam, 24 november 2016 Kenmerk: W&K/MvdB/20161124 Onderwerp: Routekaart Verduurzaming Stadswarmte

Nadere informatie

Versterken naar nul-op-de-meter

Versterken naar nul-op-de-meter Versterken naar nul-op-de-meter Inhoudsopgave 1. Goed wonen voor iedereen... 2 2. Ons plan in tien stappen 3 3. Nul-op-de-meter: wat is dat? 4 4. Hoe doen we dat? 5 5. Wat kost dat? 6 2 1. Goed wonen voor

Nadere informatie

Blendle - Ontdek de beste journalistiek

Blendle - Ontdek de beste journalistiek 1 van 5 12-12-2018 07:21 blendle.com Blendle - Ontdek de beste journalistiek KAJ VAN ARKEL 6-7 minuten Zo haal je het optimale rendement De klassieke, gasgestookte cv-ketel heeft zijn langste tijd gehad.

Nadere informatie

Betere energieprestaties met Nuon Stadswarmte. Kansen voor woningcorporaties, vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars

Betere energieprestaties met Nuon Stadswarmte. Kansen voor woningcorporaties, vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars Betere energieprestaties met Nuon Stadswarmte Kansen voor woningcorporaties, vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars Betere energieprestaties met stadswarmte Bestaande woningen, nieuwbouwwoningen en

Nadere informatie

Rapportage Energiebus

Rapportage Energiebus Rapportage Energiebus Amstelstraat, Assen Type woningen: 107 flats met interne galerij, 50 m2, bedrijfs- en algemene ruimten op de begane grond Bouwjaar: 1974 Op verzoek van: Huurdersorganisatie Amstelflat

Nadere informatie

Salderingsoverzicht 18-12-2012

Salderingsoverzicht 18-12-2012 Salderingsoverzicht 18-12-2012 Salderingsoverzicht Particulieren Door zelf zonne-energie op te wekken bespaart u op uw energierekening. Uw stroomtarief is opgebouwd uit een kaal leveringstarief, energiebelasting

Nadere informatie

NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST

NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST Deze folder is een uitgave van de gemeente Winterswijk NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS; VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST Per 1 juli 2018 is in heel Nederland de aansluitplicht

Nadere informatie

BENG en NTA. Stand van zaken

BENG en NTA. Stand van zaken BENG en NTA Stand van zaken Ir. Harm Valk Nieman Groep ZEN-Platformbijeenkomst 20 juni 2017 BENG, maar ook ZEN! Integraal benaderen comfort gebruik energie Werkgroep BENG Nieuwe projecten BENG vanaf het

Nadere informatie

Notitie. Betreft: Aansluitplicht op het warmtenet

Notitie. Betreft: Aansluitplicht op het warmtenet Notitie Van: afdeling Bouw- en Woningtoezicht E-mail: bwt-bouwfysica@rotterdam.nl Telefoon: 14 010 Datum: 15 april 2016 Betreft: Aansluitplicht op het warmtenet Wat is het warmtenet? Het warmtenet levert

Nadere informatie

met lage temperatuur warmtebron Kennisgroep lage temperatuur warmtenetten

met lage temperatuur warmtebron Kennisgroep lage temperatuur warmtenetten Effectieve Kostenefficiënte of woonlasten of woonlastenefficiënte efficiënte aardgasvrije aardgasloze oplossingen wijken met lage temperatuur warmtebron Kennisgroep lage temperatuur warmtenetten Algemene

Nadere informatie

Tarievenonderzoek energie

Tarievenonderzoek energie 2013 Tarievenonderzoek energie Vereniging de Vastelastenbond Onderzoek naar het verschil in tarieven voor onbepaalde tijd (slaperstarieven) in de energiemarkt Vereniging de Vastelastenbond 21-5-2013 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Duurzame Energieinfrastructuur en Gebiedsontwikkeling

Duurzame Energieinfrastructuur en Gebiedsontwikkeling Duurzame Energieinfrastructuur en Gebiedsontwikkeling 6 maart 2017 ir. A. Schiltmans MCD Meeting Bouwcampus, Grip op de Maas (heel) kort DGO Context van gas naar warmte Welke alternatieven zijn er Grootschalige

Nadere informatie

LeidenPanel. Energiegebruik. BELEIDSONDERZOEK I I

LeidenPanel. Energiegebruik. BELEIDSONDERZOEK I I LeidenPanel Energiegebruik BELEIDSONDERZOEK 071-516 5123 I info@leidenincijfers.nl I www.leidenincijfers.nl Inleiding De gemeente Leiden werkt aan een warmtevisie. Om te peilen hoe inwoners omgaan met

Nadere informatie

Postcoderoos. Wie mogen meedoen? Inwoners uit postcoderoosgebied

Postcoderoos. Wie mogen meedoen? Inwoners uit postcoderoosgebied Zon4Ons Energie-coöperatie voor gezamenlijke productie van zonne-energie door en voor Oldehove, Niehove, Saaksum,Ezinge, Zuurdijk, Den Ham, Lauwerzijl, Houwerzijl, Warfhuizen en Noordhorn Postcoderoos

Nadere informatie

Salderingsoverzicht 18-12-2012

Salderingsoverzicht 18-12-2012 Salderingsoverzicht 18-12-2012 Salderingsoverzicht Particulieren Door zelf zonne-energie op te wekken bespaart u op uw energierekening. Uw stroomtarief is opgebouwd uit een kaal leveringstarief, energiebelasting

Nadere informatie

Contactpersoon -. -. ~~

Contactpersoon -. -. ~~ /fiijby Dordrecht Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT.. F (078) 639 8080 de gemeenteraad www.dordrecht.nl Contactpersoon -. -. ~~ R - Sweers

Nadere informatie

ENERGIE 0 IN DE PRAKTIJK KOSTEN EN OPBRENGSTEN EXACT GEMETEN

ENERGIE 0 IN DE PRAKTIJK KOSTEN EN OPBRENGSTEN EXACT GEMETEN ENERGIE 0 IN DE PRAKTIJK KOSTEN EN OPBRENGSTEN EXACT GEMETEN Wim van den Bogerd HOGERE DOEL Woonwijken met gezonde, energiezuinige en kwalitatief hoogstaande woningen waar het fantastisch wonen is! PROGRAMMA

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Over zonnepanelen

Veel gestelde vragen Over zonnepanelen A. Opbrengsten zonnepanelen Hoeveel brengen de zonnepanelen op en kunnen jullie dat garanderen? De te verwachten opbrengst van een installatie is een indicatie. De werkelijke opbrengst kan iets hoger of

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Warmtenet Benedenbuurt versie 28 november 2018

Veel gestelde vragen Warmtenet Benedenbuurt versie 28 november 2018 Veel gestelde vragen Warmtenet Benedenbuurt versie 28 november 2018 Hieronder vindt u de vragen die buurtbewoners tot nu toe hebben gesteld én die wij al (deels) hebben kunnen beantwoorden. Er zijn nog

Nadere informatie

Workshopmiddag Warmtewet

Workshopmiddag Warmtewet Workshopmiddag Warmtewet Femke Heine en Mahir Sari 31 oktober 2013 Disclaimer: Aan deze presentatie kunnen geen rechten worden ontleend. Algemeen 2 Op welke wijze gaat er door ACM gecommuniceerd worden

Nadere informatie

14 Nul op de Meter woningen Groenhove. te Stolwijk TE HUUR! Duurzaam, energiezuinig en comfortabel wonen in Stolwijk

14 Nul op de Meter woningen Groenhove. te Stolwijk TE HUUR! Duurzaam, energiezuinig en comfortabel wonen in Stolwijk 14 Nul op de Meter woningen Groenhove te Stolwijk TE HUUR! Duurzaam, energiezuinig en comfortabel wonen in Stolwijk Deze projectdocumentatie is met zorg samengesteld. De tekst en tekeningen in deze brochure

Nadere informatie

Datum Referentie E-mail Behandeld door 26 maart 2015 20140737-02 peter-paul.smoor@dpa.nl P. Smoor/CVr

Datum Referentie E-mail Behandeld door 26 maart 2015 20140737-02 peter-paul.smoor@dpa.nl P. Smoor/CVr Gatwickstraat 11 1043 GL AMSTERDAM Postbus 9396 1006 AJ AMSTERDAM T +31 (0)20-6967181 F +31 (0)20-6634962 E amsterdam.ch@dpa.nl www.chri.nl MEMO T.a.v. Van Mevrouw C. Bouwens ir. P.M. Smoor K.v.K 58792562

Nadere informatie

LEKKER WARM ZONDER AARDGAS? vers. 3,1

LEKKER WARM ZONDER AARDGAS? vers. 3,1 LEKKER WARM ZONDER AARDGAS? vers. 3,1 DOEL VAN DEZE AVOND IS: Informatie geven over: hoe we onze huizen in de toekomst duurzaam kunnen verwarmen én horen welke vragen er bij u leven over deze overgang

Nadere informatie