Privacy Officer DAAGSE PRAKTIJKCURSUS. de Data Protection Officer van morgen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Privacy Officer 2.0 4-DAAGSE PRAKTIJKCURSUS. de Data Protection Officer van morgen"

Transcriptie

1 4-DAAGSE PRAKTIJKCURSUS Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen Realiseer een privacy bewuste én compliant organisatie voor vertrouwen van klant, medewerker en toezichthouder HIGHLIGHTS r Zorg dat u privacy risico s herkent en beheerst r Verbeter uw positionering in de samenwerking met derden r Leer hoe u een adequate verslaglegging maakt van datastromen in uw organisatie r Leer over informatiebeveiliging, Privacy by Design en Privacy Impact Assessment r Uniek! Sparsessie privacybeleid en -strategie met doorgewinterde Privacy Officers EEN GREEP UIT UW DOCENTENPANEL Jean Paul van Schoonhoven Senior Jurist Compliance AFM & Legal2Practice Elisabeth Thole Advocaat en hoofd van Van Doorne Privacy Team Mischa van der Vliet IT auditor Auditconnect BV Data: 9, 10, 23 & 24 april 2015 Locatie: Coengebouw, Amsterdam Inclusief ipad Air met digitaal lesmateriaal

2 DE CURSUS VAN A TOT Z VOOR U ALS PRIVACY OFFICER 2.0 Deze cursus stoomt u in slechts vier dagen tijd klaar voor de functie van Privacy Officer 2.0. Uniek is dat u in deze cursus zowel ingaat op de praktische toepassing van regelgeving, maar ook uitvoerig onderwerpen als communicatie met de toezichthouder en de (interne) klant en de technische basiskennis behandelt. De hoofdrol is voor u als Privacy Officer 2.0. Zowel in Nederland als internationaal wordt druk uitgeoefend om aangescherpte regelgeving tot stand te brengen. Het is noodzaak om tijdig de benodigde kennis in huis te halen over de veranderingen. Een hoofdrol is daarbij weggelegd voor u als Privacy Officer. Nu nog optioneel, straks waarschijnlijk een verplicht verzwaarde functie onder de Europese Privacy Verordening. Privacy bewuste organisatie Dit opleidingstraject biedt u de kennis en vaardigheden die de Privacy Officer 2.0 nodig heeft. Zo realiseert u een privacy bewuste organisatie en wint u daarmee het vertrouwen van klant, medewerker en toezichthouder. Na afronding van deze opleiding; r Beschikt u over concrete vakkennis op het gebied van privacy, waaronder de actuele (Europese) privacy regelgeving, informatiebeveiliging, Privacy by Design en Privacy Impact Assessment. r Heeft u duidelijk in kaart welke impact privacy risico s hebben en bent u in staat deze op pragmatische wijze aan te pakken. r Bent u in staat een eigen strategie te ontwikkelen m.b.t. privacybeleid die u in de praktijk kunt brengen of waarmee u uw management adviseert en overtuigt. r Heeft u de benodigde instrumenten om een bewustwordingsprogramma binnen uw organisatie uit te rollen. Graag ontmoeten wij u tijdens deze interactieve vierdaagse praktijkcursus op 9, 10, 23 & 24 april Met vriendelijke groet, Jean Paul van Schoonhoven Senior Jurist Compliance AFM Eigenaar Legal2Practice Hoofddocent praktijkcursus Privacy Officer 2.0 Jessy Reubsaet Product Development Manager Waarom is deze cursus ook voor u als leidinggevende van belang voor uw bedrijf? Leer het in de praktijk brengen van: Privacy wet- en regelgeving Beheersen van privacyrisico s Controleren van derdensamenwerking Privacy by Design Privacy Impact Assessment Informatiebeveiliging Bewustwording en risk appetite Communicatie met de toezichthouder Rapportage methodieken

3 MODULE I De Privacy Officer en medespelers op het privacyveld 9 april Ontvangst door uw hoofddocent r Voorstellen en introductie r De rode draad: opbouw van het programma r Uw persoonlijke doelstelling tijdens deze 4-daagse praktijkcursus Jean Paul van Schoonhoven, Senior Jurist Compliance AFM, eigenaar Legal2Practice Positionering & achtergrond van de Privacy Officer r Is uw positie als Privacy Officer bijzonder? r Hoe is de functie van Privacy Officer ontstaan en wat zijn de taken en bevoegdheden? r Wat is het verschil tussen een Privacy Officer en een Functionaris Gegevensbescherming? r Wie zijn de andere stakeholders binnen de organisatie? Jean Paul van Schoonhoven, Senior Jurist Compliance AFM, eigenaar Legal2Practice Governance en beleid r Wat is privacy risk appetite? r Hoe gaat u als Privacy Officer om met de risicobereidheid van uw organisatie? r Hoe kunt u de tone from the top beïnvloeden? Jean Paul van Schoonhoven, Senior Jurist Compliance AFM, eigenaar Legal2Practice Gezamenlijke lunch 13:30 Need-to-know privacyregels voor een Privacy Officer r Introductie en achtergrond van de privacyregelgeving r Welke privacyregels behoren tot de basiskennis van een Privacy Officer? r Kernbegrippen uit de Wet Bescherming Persoonsgegevens r Wat zijn lessons to learn uit de (internationale) jurisprudentie? r Wat gaat er veranderen voor u door het Wetsvoorstel Meldplicht Datalekken? r Wat is de impact van de Europese Privacy Verordening voor uw functie? r Wat betekent de Telecommunicatiewet (cookies en SPAM) voor uw organisatie? Elisabeth Thole, Advocaat en hoofd van Van Doorne Privacy Team Eva de Vries, Advocaat en lid van Van Doorne Privacy Team Samenvatting van de eerste opleidingsdag: lessons learned Afsluiting

4 MODULE II Gedrag en cultuur 10 april 2015 Deze dag wordt verzorgd door uw hoofddocent Jean Paul van Schoonhoven, Senior Jurist Compliance, AFM en Piek Knijff, Ethisch Consultant, Filosofie in Actie Communicatie strategie bij incidenten en handhaving door de toezichthouder r Hoe richt u als Privacy Officer de relatie met het CBP in? Tips & tricks. r Hoe stelt u als Privacy Officer een jaarverslag op? r Hoe reëel is het toezichthoudersrisico? Praktijk incidentstrategie: Schrijf een proces of stappenplan voor het afhandelen van incidenten of dreigende toezichtmaatregelen Bewustwording in uw organisatie r Hoe stimuleert u privacy bewustwording? r Hoe laat u de organisatie het nut en de noodzaak van de maatregelen voelen? r Hoe kunt u de samenwerking met stakeholders bevorderen? r Hoe pakt u als Privacy Officer een conflictsituatie over privacy aan? r Wat is een goede aanpak voor in- of externe klachtbehandeling? r Hoe laat u de buitenwereld zien dat uw organisatie privacy bewust is? Hoe bevordert u daar mee het vertrouwen van de klant, medewerker en toezichthouder? Praktijk: Creëer een stappenplan voor bewustwording binnen uw organisatie Gezamenlijke lunch Omgaan met (privacy)dilemma s en het bevorderen van de gewenste cultuur r Welke morele kwesties spelen er op de werkvloer? r Op welke manieren kunt u omgaan met morele kwesties? r Hoe kunt u een ethische analyse maken van een morele kwestie en wat levert dat u op? Praktijk: U oefent het toepassen van een ethische analyse op door u ingebrachte (privacy) dilemma s. Hierdoor bent u in staat verbinding te leggen tussen ethische visies en de dagelijkse vraagstukken waar u als Privacy Officer mee te maken krijgt Samenvatting van de derde opleidingsdag: lessons learned Afsluiting Voor wie bestemd? De opleiding is ontwikkeld voor iedereen die (mede) een verantwoordelijkheid heeft voor verwerking en bescherming van persoonsgegevens, zoals: r Functionarissen Gegevensbescherming / Privacy Officers / Data Protection Officers r Chief Data Officer r Compliance Officers r Security Officers r Bedrijfsjuristen r Managers Legal Affairs r HR managers / medewerkers r Fraude en/of veiligheidscoördinatoren r Beleidsmedewerkers r Coördinatoren toezicht Bij het succesvol afronden van de opleiding ontvangt u een kenniscertificaat KENNIS CERTIFICAAT Privacy Officer 2.0 Inclusief online leeromgeving U vindt alle presentaties en huiswerk op onze online leeromgeving. Zo heeft u alle cursusinformatie op één plek! Ook kunt u contacthouden met andere deelnemers, of vragen stellen aan uw docent.

5 MODULE III Beheersen van privacy risico s 23 april 2015 Deze dag wordt tot 15:00u verzorgd door uw hoofddocent Jean Paul van Schoonhoven, Senior Jurist Compliance AFM en eigenaar Legal2Practice De rechten van de betrokkene en de informatieplicht r Hoe brengt u uw organisatie op orde voorafgaand aan een verzoek tot inzage? r Wat moet u laten zien wanneer een betrokkene gebruik maakt van zijn recht op inzage / recht op correctie / recht van verzet? r Wanneer biedt uw organisatie voldoende waarborgen bij het informeren van betrokkenen? De samenwerking & gegevensuitwisseling met derden(bewerkers) r Wat zijn derdenbewerkers en hoe krijgt u daar als Privacy Officer mee te maken? r Wat zijn de aandachtspunten voor u als Privacy Officer bij de bewerkersovereenkomst? r Hoe kunt u aansprakelijkheden afdekken? Tips voor de onderhandelingen. r Hoe kunt u toezien op technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen bij uw bewerker? r Wat zijn de aandachtspunten en valkuilen bij gegevensuitwisseling? r Wat zijn voor u als Privacy Officer veel voorkomende vragen en antwoorden bij gegevensuitwisseling in concernverband en tussen ketenpartners? r Waar moet u op letten bij internationale doorgifte van gegevens naar landen binnen en buiten de EU? Praktijk: Breng uw kennis in de praktijk en beoordeel een bewerkersovereenkomst. Wat zijn de valkuilen, waar kan aanscherping plaatsvinden? Gezamenlijke lunch Verantwoording en rapportage r Hoe zorgt u voor een efficiënt logboek voor alle gegevensverwerkingen? r Waaraan moet uw documentatie voldoen? r Hoe rapporteert u en aan wie? 15:00 De toezichthouder r Wie is het CBP in het privacyveld? r Hoe gaat het CBP te werk? r Hoe ziet de relatie tussen een Privacy Officer en het CBP eruit? r Wat kan het CBP voor u als Privacy Officer betekenen? Houdt de website in de gaten voor meer informatie (www.iir.nl/privacyofficer) Samenvatting van tweede opleidingsdag: lessons learned Afsluiting Inhoudelijke vragen? Als u meer inhoudelijke informatie over deze opleiding wilt, neem dan contact op met opleidingsadviseur Michel de Coninck. Hij informeert u graag en biedt u gepast advies aan. Bel of mail InCompany vanaf 5 personen Vanaf 5 personen kunt u deze opleiding InCompany volgen. Neem contact op met adviseur Saskia van Berkel. Bel of mail

6 MODULE IV In kaart brengen van privacy risico s en het beveiligen ervan 24 april Privacy by Design en Privacy Impact Assessment r CBP en de Europese Privacy Verordening: hoe ziet de Privacy Impact Assessment eruit? r Hoe implementeert u een PIA binnen uw organisatie? Actiepunten en veel voorkomende vragen en antwoorden bij een PIA. r De basisbouwstenen voor de architectuur: dataflow en opbouw systemen r Hoe zorgt u voor transparantie, bescherming en het onzichtbaar maken van gegevens? r Voorbeelden: Privacy Enhancing Technologies, Privacy by default en PIA Praktijk: stel een PIA stappenplan op die als leidraad dient voor uw organisatie! Mischa van der Vliet, IT-auditor, Auditconnect B.V Informatiebeveiliging (I) Privacy audits en assessment r Wat zijn op hoofdlijnen voor u als Privacy Officer de belangrijke beveiligingsnormen vanuit ISO27001, ISO27002 en (optioneel) de NEN7510 en vanuit best practices (ITIL)? r Wat moet u weten over de richtsnoeren beveiliging van persoonsgegevens van het CBP en hoe borgt u dit? r Wat zijn specifieke aandachtspunten voor informatiebeveiliging In the Cloud en bij Mobile Devices? Frank van Vonderen, Kennisportal PrivacyProfessional.nl (initiatiefnemer), Verdonck Klooster & Associates Gezamenlijke lunch Informatiebeveiliging (II) Privacy audits en assessment r Hoe definieert u beveiligingsmaatregelen om incidenten te voorkomen (o.a. gebruik SLA)? r Welke compliance instrumenten m.b.t. privacy zijn er en hoe werken deze? r Wat kunt u doen om aan te tonen dat u privacy-(audit) proof bent? Frank van Vonderen, Kennisportal PrivacyProfessional.nl (initiatiefnemer), Verdonck Klooster & Associates Privacybeleid en strategie - Sparsessie met doorgewinterde Privacy Officers Neem de kennis van de cursus ter hand en projecteer op uw eigen organisatie. Bereid onder staande vragen voor, test uw ideeën bij de ervaren praktijkdocenten en kom tijdens de sparsessie tot een creatieve en concrete leidraad voor uw organisatie. r Welke elementen bevat een goed privacybeleid? r Hoe strategie te vertalen naar privacybeleid? r Hoe maakt u de organisatie bewust van het privacybeleid? Met diverse privacy officers uit de praktijk! Houdt de website in de gaten voor meer informatie (www.iir.nl/privacyofficer) Samenvatting van vierde opleidingsdag en conclusie algehele praktijkcursus Afsluiting en uitreiking kenniscertificaat & borrel aangeboden door IIR

7 UW HOOFDDOCENT Jean Paul van Schoonhoven is opgeleid als jurist en bedrijfseconoom, eigenaar van adviesbureau Legal2Practice en werkzaam als senior jurist compliance bij de Autoriteit Financiële Markten. Voorheen was hij werkzaam als senior group compliance officer bij SNS REAAL, en als beleidsmedewerker bij het CBP en heeft hij zowel in de publieke en private sector ruime ervaring opgedaan. Vanuit de filosofie om privacyvraagstukken tastbaar en toegankelijk te maken benadert hij dit vanuit een praktische invalshoek. Jean Paul publiceert en spreekt regelmatig over privacythema s en is oprichter en redactiesecretaris van het tijdschrift Jurisprudentie Bescherming Persoonsgegevens (SDU), redactielid van het Juridisch Wetenschappelijk Bureau (Kluwer), het tijdschrift Rechtspraak Financieel Recht (Kluwer) en het tijdschrift voor compliance (DenHollander). Jean Paul is lid van de Vereniging voor Privacyrecht. UW SPECIALISTEN EN GASTDOCENTEN Elsabeth Thole is advocaat bij Van Doorne, en hoofd van het Van Doorne Privacy Team. Zij adviseert diverse Nederlandse en buitenlandse ondernemingen, alsmede overheidsorganisaties over uiteenlopende privacyrechtelijke aangelegenheden. Elisabeth is redactielid van Privacy & Informatie en Tijdschrift voor Internetrecht, en vaste medewerker bij Privacy & Compliance. Tevens is Elisabeth bestuurslid van de VIRA, en lid van de Vereniging voor Privacyrecht, de NVvIR, de ITechlaw Association en de UIA, alwaar zij tevens Vice-President is van de UIA Data Protection Commission. Elisabeth wordt als leading professional erkend in diverse internationale gidsen, zoals de Chambers, Legal 500 en de International Who is Who of Internet, E-commerce & Data Protection Lawyers. Eva de Vries is advocaat bij Van Doorne en lid van het Van Doorne Privacy Team. Binnen het team houdt zij zich voornamelijk bezig met privacy compliance en andere privacy gerelateerde onderwerpen zoals doorgifte van persoonsgegevens naar landen buiten de EER, meldingsplicht en privacy statements. Daarbij assisteert zij ook organisaties bij het compliant inrichten van nieuwe initiatieven voor verwerking van persoonsgegevens. Eva is lid van de Vereniging voor Privacyrecht (VPR) en de Nederlandse Vereniging voor Informatietechnologie en Recht (NVvIR). Piek Knijff is eigenaar van Filosofie in actie, waarmee ze de link legt tussen theorie en praktijk. Als ethicus adviseert ze organisaties over interne en externe ethische kwesties. Als trainer leert Piek professionals omgaan met morele kwesties en als coach begeleidt ze professionals in hun professionele ontwikkeling. Piek geeft als freelancedocent tevens curriculumadvies en verzorgt onderwijs aan hogescholen en universiteiten, waaronder de UvA, HU en Radboud Universiteit. Mischa van der Vliet is register EDP-auditor en houdt zich vooral bezig met vraagstukken op het vlak van privacy en security. Naast het uitvoeren van audits op het gebied van privacy helpt hij ook diverse organisaties om hun privacy en security te verbeteren. Mischa is Privacy en security Officer geweest bij twee grote netbeheerders omtrent de slimme meter keten, hij ondersteunt diverse samenwerkingsverbanden als privacy officer rondom onderwijs op het gebied van voortijdig schoolverlaten en op dit moment is hij dataprotectieofficer bij een grote netbeheerder omtrent alle klantgegevens. Frank van Vonderen is management consultant binnen de risicomanagement praktijk van Verdonck, Klooster & Associates. Frank helpt organisaties (van mkb tot multinationals) met het inrichten van hun compliance programma s, waaronder ook de privacy compliance. Daarbij is het voor hem steeds de uitdaging om op basis van de klant specifieke omstandigheden het juiste ambitieniveau te bepalen en de passende wijze van implementatie te zoeken. DE WERKWIJZE r Telefonische intake: Voorafgaand heeft u een telefonisch intake met uw hoofddocent waarin u uw leerdoelen bespreekt. r Voorbereiding: U ontvangt twee weken voor de eerste opleidingsdag artikelen en opgaven ter voorbereiding op de cursus. Tijdens de cursus vindt er feedback en terugkoppeling plaats. r U werkt met digitaal lesmateriaal, wat u één week voor de eerste opleidingsdag ontvangt. r Voorbeelden uit de praktijk lopen als een rode draad door de cursus.

8 IIR B.V., Kabelweg 37, 1014 BA Amsterdam: Meld u aan met uw klantcode 4-DAAGSE PRAKTIJKCURSUS Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen Realiseer een privacy bewuste én compliant organisatie voor vertrouwen van klant, medewerker en toezichthouder 3 MAKKELIJKE MANIEREN OM U AAN TE MELDEN: 1. Via internet: 2. Stuur een naar 3. Bel Lorelei Mendoza van customer service: PRIJS 4-daagse opleiding 3.499,- Bent u NGFG lid? U ontvangt 400,- korting* *niet in combinatie met andere kortingen, de hoogste korting geldt De prijs is inclusief ipad Air, documentatie, koffie/thee, lunch en exclusief BTW. Wilt u geen ipad Air en neemt u uw eigen tablet of laptop mee? Dan ontvangt u 300,- korting. BLIJF OP DE HOOGTE VIA SOCIAL MEDIA Volg IIR op LinkedIn Word lid van de IIR LinkedIn groep en discussieer mee Op de hoogte met Twitter en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Gegevensregistratie: Uw gegevens worden door IIR geregistreerd en gebruikt om u op de hoogte te houden van onze producten en die van zorgvuldig geselecteerde bedrijven. Mochten uw gegevens niet correct zijn of wenst u dat uw gegevens niet gebruikt wordt voor deze doeleinden, neem dan contact op met onze database afdeling op of Algemene voorwaarden: Op alle aanbiedingen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Deze zijn gedeponeerd bij de K.v.K te Amsterdam, onder nummer De algemene voorwaarden zijn te downloaden op onze website en worden op verzoek kosteloos toegezonden.

Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen

Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen 24 PE-uren Update Meldplicht Datalekken, Boetebevoegdheid AP, ongeldigheid Safe Harbour & EU Privacy Verordening 4-DAAGSE PRAKTIJKCURSUS Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen Realiseer

Nadere informatie

Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen

Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen Inclusief diner pensant over Privacy als bruggenbouwer SUMMERCOURSE Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen Realiseer een privacy bewuste én compliant organisatie voor vertrouwen van

Nadere informatie

Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen

Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen 24 PE-uren Update Meldplicht Datalekken, Boetebevoegdheid CBP & ongeldigheid Safe Harbour 4-DAAGSE PRAKTIJKCURSUS Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen Realiseer een privacy bewuste

Nadere informatie

Privacy Officer 2.0. de Data Protection Officer van morgen

Privacy Officer 2.0. de Data Protection Officer van morgen Met bijdragen van het CBP en het NGFG 4-Daagse PRaktijkcURSUS Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen Realiseer een privacy bewuste én compliant organisatie voor vertrouwen van klant,

Nadere informatie

Privacy Audit Fundamentals

Privacy Audit Fundamentals Privacy Audit Fundamentals Herken en analyseer de impact van Privacy op uw organisatie en breng uw audit naar een hoger niveau Privacy audit: Alle need-to-know privacy regels De invloed van privacy regels

Nadere informatie

Privacy Audit Fundamentals

Privacy Audit Fundamentals Update Meldplicht Datalekken, Boetebevoegdheid AP & EU Privacy Verordening Privacy Audit Fundamentals Herken en analyseer de impact van Privacy op uw organisatie en breng uw audit naar een hoger niveau

Nadere informatie

PIA S IN DE PRAKTIJK

PIA S IN DE PRAKTIJK 18 PE-uren 3-DAAGSE PRAKTIJKOPLEIDING PIA S IN DE PRAKTIJK Beheers effectief uw privacy risico s en voorkom boetes en toezichthoudermaatregelen HIGHLIGHTS Krijg diepgaande kennis voor het uitvoeren van

Nadere informatie

12 mei 2016. www.infotraining.nl. ééndaagse workshop. Nieuwe eisen omtrent databescherming! Ontdek alle ins & outs op deze praktijkgerichte workshop

12 mei 2016. www.infotraining.nl. ééndaagse workshop. Nieuwe eisen omtrent databescherming! Ontdek alle ins & outs op deze praktijkgerichte workshop ééndaagse workshop 12 mei 2016 POSTILLION HOTEL BUNNIK Nieuwe eisen omtrent databescherming! Ontdek alle ins & outs op deze praktijkgerichte workshop www.infotraining.nl Is uw databeleid gereed voor 2016?

Nadere informatie

Post doctorale Specialisatiecursus Privacy en Persoonsgegevens 2015

Post doctorale Specialisatiecursus Privacy en Persoonsgegevens 2015 Post doctorale Specialisatiecursus Privacy en Persoonsgegevens 2015 Docenten: Corien Prins (Tilburg University), Lokke Moerel (Morrison Foerster/Tilburg University), Peter van Schelven (voormalig hoofd

Nadere informatie

3-DAAGSE PRAKTIJKOPLEIDING CYBER SECURITY AWARENESS & MANAGEMENT ZORG VOOR EEN CONTINU ALERTE ORGANISATIE

3-DAAGSE PRAKTIJKOPLEIDING CYBER SECURITY AWARENESS & MANAGEMENT ZORG VOOR EEN CONTINU ALERTE ORGANISATIE 18 PE-uren 3-DAAGSE PRAKTIJKOPLEIDING CYBER SECURITY AWARENESS & MANAGEMENT ZORG VOOR EEN CONTINU ALERTE ORGANISATIE HIGHLIGHTS X Realiseer security bewust gedrag van boardroom- tot werkvloerniveau (en

Nadere informatie

Post doctorale Specialisatiecursus Privacy en Persoonsgegevens

Post doctorale Specialisatiecursus Privacy en Persoonsgegevens Post doctorale Specialisatiecursus Privacy en Persoonsgegevens Docenten: Corien Prins (Tilburg University), Lokke Moerel (De Brauw Blackstone Westbroek/Tilburg University), Peter van Schelven (Nederland

Nadere informatie

Praktisch omgaan met Privacy & Security en het Wbp

Praktisch omgaan met Privacy & Security en het Wbp 2-daagse praktijktraining Praktisch omgaan met Privacy & Security en het Wbp Programma Praktisch omgaan met Privacy & Security en het Wbp De training Praktisch omgaan met Privacy & Security en het Wbp

Nadere informatie

DATAPROTECTIE & PRIVACY

DATAPROTECTIE & PRIVACY 12 PE-uren NATIONAAL CONGRES DATAPROTECTIE & PRIVACY Nieuwe inzichten en best practices voor de vertaalslag van actuele (EU) privacywetgeving naar uw organisatie Blijf volledig up-to-date: ( De gevolgen

Nadere informatie

5-daagse bootcamp IT Risk Management & Assurance

5-daagse bootcamp IT Risk Management & Assurance 5-daagse bootcamp IT Risk Management & Assurance Verhoog het niveau van uw risicomanagement processen vóór 1 juni naar volwassenheidsniveau 4! ISO31000 DAG 1 DAG 2 DAG 3 OCHTEND NIEUW ISO27005 DAG 3 MIDDAG

Nadere informatie

Fraudebeheersing in de praktijk

Fraudebeheersing in de praktijk Beoordeeld met een 8,3! 2-daagse training + workshopdag Fraudebeheersing in de praktijk Leer alles over preventie en onderzoek op het gebied van fraude en voorkom reputatieschade Speerpunten Ontwikkel

Nadere informatie

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78 Plan Gegevens mag het? Rechtmatig verkregen gegevens grondslagen voor rechtmatige verwerking: Ondubbelzinnige toestemming, noodzakelijk voor uitvoeren overeenkomst, wettelijke plicht, bescherming vitale

Nadere informatie

Master Class Privacy

Master Class Privacy S F VISUAL Master Class Privacy Kennis en vaardigheden voor de Functionaris Gegevensbescherming van morgen De Master Class Privacy is bedoeld voor toekomstige Functionarissen Gegevensbescherming bij publieke

Nadere informatie

Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties

Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties www.pwc.nl/privacy Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties PwC Nederland januari 2016 Introductie Management Samenvatting Resultaten Inhoudsopgave

Nadere informatie

Taskforce Informatiebeveiligingsbeleid.

Taskforce Informatiebeveiligingsbeleid. Taskforce Informatiebeveiligingsbeleid. Cursus 1 2015-2016 plus overnachting Aanleiding: Om het deskundigheidsniveau van instellingen te vergroten, zal een masterclass Privacy georganiseerd worden. Deze

Nadere informatie

De Meldplicht Datalekken. mr. N. Falot 8 oktober 2015

De Meldplicht Datalekken. mr. N. Falot 8 oktober 2015 De Meldplicht Datalekken mr. N. Falot 8 oktober 2015 Over Considerati Wij zijn het leidend juridisch adviesbureau gespecialiseerd in Privacy, ICT recht en Beleidsvraagstukken Uitgebreide ervaring met privacy

Nadere informatie

Berry Kok. Navara Risk Advisory

Berry Kok. Navara Risk Advisory Berry Kok Navara Risk Advisory Topics Informatiebeveiliging in het nieuws Annual Benchmark on Patient Privacy & Data Security Informatiebeveiliging in de zorg Extra uitdaging: mobiel Informatiebeveiliging

Nadere informatie

Privacy Impact Assessment

Privacy Impact Assessment Privacy Impact Assessment Privacy risico s en inschattingen Privacybescherming staat in toenemende mate in de belangstelling. Voor een groeiend aantal bedrijven is het zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens

Nadere informatie

Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese

Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese Privacy Better business through better privacy Juridisch kader cloud computing Meldplicht datalekken Tips & Tricks Vragen? 2 Privacy https://www.youtube.com/watch?v=xyzthipktqg

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Samenvatting Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de wetgeving met betrekking tot de privacy van

Nadere informatie

LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016. Rens Jan Kramer

LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016. Rens Jan Kramer LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016 Rens Jan Kramer 1 Wet bescherming persoonsgegevens Wet meldplicht datalekken 2 Centrale begrippen in privacyrecht a. Persoonsgegevens b. Betrokkene

Nadere informatie

Presentatie Digitaal Zakendoen en EID Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 16 juni 2016

Presentatie Digitaal Zakendoen en EID Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 16 juni 2016 Presentatie Digitaal Zakendoen en EID Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 16 juni 2016 Privacyrecht Wetgeving: Wet bescherming persoonsgegevens (Eur. Richtlijn 95/46/EG)

Nadere informatie

Is uw IT waterdicht? Nee! Wat wordt er van jullie verwacht om persoonsgegevens te beschermen onder de wet meldplicht datalekken en verder?

Is uw IT waterdicht? Nee! Wat wordt er van jullie verwacht om persoonsgegevens te beschermen onder de wet meldplicht datalekken en verder? Is uw IT waterdicht? Nee! Wat wordt er van jullie verwacht om persoonsgegevens te beschermen onder de wet meldplicht datalekken en verder? 1 Onderwerpen Wat zegt de huidige wet en de komende Europese Privacy

Nadere informatie

Leergang Compliance Officer in de Zorg. Dé Leergang Compliance Officer in de Zorg

Leergang Compliance Officer in de Zorg. Dé Leergang Compliance Officer in de Zorg Leergang Compliance Dé Leergang Compliance Leergang Compliance Dé Leergang Compliance Weet u wat het woord compliance betekent? Misschien herkent u het woord direct en weet u wat de betekenis is, maar

Nadere informatie

Cloud & Privacy. B2B Clouddiensten. Robert Boekhorst Amsterdam 27 juni 2013

Cloud & Privacy. B2B Clouddiensten. Robert Boekhorst Amsterdam 27 juni 2013 Cloud & Privacy B2B Clouddiensten Robert Boekhorst Amsterdam 27 juni 2013 Inleiding Privacyrecht: in vogelvlucht Knelpunten Hoe hier mee om te gaan? toekomstige ontwikkelingen Privacyrecht in vogelvlucht

Nadere informatie

Nieuwe privacyregels: Eitje of zwarte zwaan?

Nieuwe privacyregels: Eitje of zwarte zwaan? 1 Nieuwe privacyregels: Eitje of zwarte zwaan? Jaarvergadering Ledengroep Intern en Overheidsaccountants Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants Donderdag 14 september 2013 Wolter Karssenberg RE

Nadere informatie

4-daagse praktijkopleiding ICT Contractmanagement

4-daagse praktijkopleiding ICT Contractmanagement IT MANAGEMENT Inclusief review van uw eigen ICT contract 4-daagse praktijkopleiding ICT Contractmanagement Bespaar kosten door duidelijk, volledig en evenwichtig contractmanagement Leer hoe u waterdichte

Nadere informatie

Nieuwe Privacywetgeving per 1-1-2016. Wat betekent dit voor u?

Nieuwe Privacywetgeving per 1-1-2016. Wat betekent dit voor u? Nieuwe Privacywetgeving per 1-1-2016. Wat betekent dit voor u? Inleiding De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) is de Nederlandse wetgeving die sinds 2001 van kracht is voor het beschermen van de privacy

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Samenvatting Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen aangekondigd in de wetgeving met betrekking tot de privacy

Nadere informatie

Aanscherping WBP. Meldplicht datalekken. Mr S.H. Katus, CIPM Partner. sergej.katus@pmpartners.nl www.pmpartners.nl

Aanscherping WBP. Meldplicht datalekken. Mr S.H. Katus, CIPM Partner. sergej.katus@pmpartners.nl www.pmpartners.nl Aanscherping WBP Meldplicht datalekken Mr S.H. Katus, CIPM Partner sergej.katus@pmpartners.nl www.pmpartners.nl PMP in het kort Privacy Management Partners Het eerste DPO-bureau van Nederland Data Protection

Nadere informatie

Het Europese privacyrecht in beweging

Het Europese privacyrecht in beweging Presentatie van de NOREA-publicatie Het Europese privacyrecht in beweging Opsteller: Mr. dr. A.W. (Anne-Wil) Duthler NOREA, Duthler Associates Amsterdam, 13 december 2012 Agenda Inhoud Europese privacyverordening

Nadere informatie

Privacy Compliance in een Cloud Omgeving

Privacy Compliance in een Cloud Omgeving Privacy and Trust in the Digital Society Privacy Compliance in een Cloud Omgeving Jeroen Terstegge NVvIR Amsterdam, 17 juni 2010 Even voorstellen mr.drs. Jeroen Terstegge, CIPP Directeur Privacyadviesbureau

Nadere informatie

Mobile Device Security

Mobile Device Security Masterclass met 14 sprekers! Masterclass Mobile Device Security Krijg inzicht in risico s en kwetsbaarheden bij beveiliging van Next Generation Smartphones & Tablets Speerpunten Benut de mogelijkheden

Nadere informatie

Data Protection Impact Assessment (DPIA)

Data Protection Impact Assessment (DPIA) Data Protection Impact Assessment (DPIA) van Theorie naar Praktijk [ 28 januari 2015 ] 2 Data Protection Impact Assessments: agenda 1. Wat zegt de Algemene Verordening Gegevensbescherming? 2. Hoe productief

Nadere informatie

Europese privacywet mogelijk nóg strenger

Europese privacywet mogelijk nóg strenger December 2013, Auteur: mr. J.J. Braat M +31 633 97 09 55 Europese privacywet mogelijk nóg strenger In Brussel ligt momenteel een wetsvoorstel voor een Europa-brede privacywet. De eerste aanzet voor het

Nadere informatie

3-daagse praktijktraining. IT Audit Essentials

3-daagse praktijktraining. IT Audit Essentials 3-daagse praktijktraining IT Audit Essentials Programma IT-Audit Essentials Door de steeds verdergaande automatisering van de bedrijfsprocessen wordt de beveiliging en betrouwbaarheid van de IT systemen

Nadere informatie

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht!

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht! Privacy is het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Privacy van informatie is de afwezigheid van informatie over onszelf bij anderen en bovendien het verbod aan anderen om zonder onze

Nadere informatie

Privacy: Compliance en Governance Hoe kan privacy binnen de organisatie worden geoptimaliseerd?

Privacy: Compliance en Governance Hoe kan privacy binnen de organisatie worden geoptimaliseerd? Privacy: Compliance en Governance Hoe kan privacy binnen de organisatie worden geoptimaliseerd? Mei 2014 I. Privacy als risico voor uw organisatie Veel bedrijven verwerken persoonsgegevens om bepaalde

Nadere informatie

Nationale IT Security Monitor 2015. Peter Vermeulen Pb7 Research

Nationale IT Security Monitor 2015. Peter Vermeulen Pb7 Research Nationale IT Security Monitor 2015 Peter Vermeulen Over het Onderzoek Jaarlijks terugkerende vragen Organisatie en beleid Investeringen en groei 2015 Thema s Databeveiliging (incl. Algemene Data Protectie

Nadere informatie

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) Privacytoezicht in de praktijk Aramis Jean Pierre Functionaris gegevensbescherming (FG) DUO/OCW Aramis.jeanpierre@duo.nl Functionaris voor de gegevensbescherming (FG)

Nadere informatie

Privacy aspecten van apps

Privacy aspecten van apps Privacy aspecten van apps mr. Peter van der Veen Senior juridisch adviseur e: vanderveen@considerati.com t : @pvdveee Over Considerati Considerati is een juridisch adviesbureau gespecialiseerd in ICT-recht

Nadere informatie

Informatiebeveiliging: de juridische aspecten. Anton Ekker juridisch adviseur Nictiz

Informatiebeveiliging: de juridische aspecten. Anton Ekker juridisch adviseur Nictiz Informatiebeveiliging: de juridische aspecten Anton Ekker juridisch adviseur Nictiz 20 september 2012 Onderwerpen beveiligingsplicht Wbp aandachtspunten implementatie IAM en BYOD wat te doen bij een datalek?

Nadere informatie

Een Training Die Een Stap Verder Gaat. Donderdag 16 januari 2014, Utrecht

Een Training Die Een Stap Verder Gaat. Donderdag 16 januari 2014, Utrecht Donderdag 16 januari 2014, Utrecht Intensieve Training Sociale Media voor marketing-en communicatie professionals in het onderwijs Met 2 interessante praktijkpresentaties van: Ingmar Volmer : Sociale Media

Nadere informatie

Privacy Impact Assessments: Wat is het, hoe doe je het en hoe pak je het aan?

Privacy Impact Assessments: Wat is het, hoe doe je het en hoe pak je het aan? Privacy Impact Assessments: Wat is het, hoe doe je het en hoe pak je het aan? Privacyvraagstukken als risico voor uw project De laatste jaren is er veel te doen rondom het onderwerp privacy. De onthullingen

Nadere informatie

Privacy by Design & Privacy Auditing

Privacy by Design & Privacy Auditing Privacy by Design & Privacy Auditing NBIC Ronald Koorn, 12 april 2013 Agenda 1. Privacy-ontwikkelingen 2. Uitkomsten KPMG privacy survey 3. Privacy by Design 4. Privacy Auditing 2 Vrijstellingen Schema

Nadere informatie

Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties

Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties www.pwc.nl/privacy Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties PwC Nederland Februari 2015 Inhoudsopgave Introductie Privacy Health Check 3 Managementsamenvatting

Nadere informatie

Wat houdt informatiebeveiliging binnen bedrijven in? Bart van der Kallen, CISM Informatiebijeenkomst DrieO 6 oktober 2015

Wat houdt informatiebeveiliging binnen bedrijven in? Bart van der Kallen, CISM Informatiebijeenkomst DrieO 6 oktober 2015 Wat houdt informatiebeveiliging binnen bedrijven in? Bart van der Kallen, CISM Informatiebijeenkomst DrieO 6 oktober 2015 INHOUD 1) Wat is informatiebeveiliging (IB) nu eigenlijk? 2) Wat houdt IB binnen

Nadere informatie

Data: 29,30,31 okt. en 9 nov. 2012 Crown Plaza Schiphol- en Amsterdam. Vertaal de nieuwste IT ontwikkelingen naar uw IT en business strategie

Data: 29,30,31 okt. en 9 nov. 2012 Crown Plaza Schiphol- en Amsterdam. Vertaal de nieuwste IT ontwikkelingen naar uw IT en business strategie IT MANAGEMENT Inclusief live praktijkcase op Schiphol! Inclusief uw eigen ipad 3 met digitaal lesmateriaal! Data: 29,30,31 okt. en 9 nov. 2012 Crown Plaza Schiphol- en Amsterdam 4-daagse opleiding senior

Nadere informatie

Executive Academy. Permanente Educatie voor Professionals. Permanente Educatie voor Professionals

Executive Academy. Permanente Educatie voor Professionals. Permanente Educatie voor Professionals Executive Academy Permanente Educatie voor Professionals Permanente Educatie voor Professionals Wat is de Executive Academy? De Executive Academy is een samenwerking tussen de Amsterdam Business School

Nadere informatie

Anita van Nieuwenborg Teamleider IBD. Stand van zaken IBD Regiobijeenkomsten juni-juli 2015

Anita van Nieuwenborg Teamleider IBD. Stand van zaken IBD Regiobijeenkomsten juni-juli 2015 Anita van Nieuwenborg Teamleider IBD Stand van zaken IBD Regiobijeenkomsten juni-juli 2015 Agenda IBD in de praktijk Terugblik Ontwikkelingen Leveranciersmanagement Meldplicht datalekken IBD producten-

Nadere informatie

IMMA special Privacy. Amersfoort, 20 april 2016

IMMA special Privacy. Amersfoort, 20 april 2016 IMMA special Privacy Amersfoort, 20 april 2016 Iris Koetsenruijter: koetsenruijter@considerati.com, 06-28613217 Rob Mouris: rob.mouris@minienm.nl, 06-27061622 1 Opzet Special 09.30-09.45 Voorstelronde

Nadere informatie

Werkgroep Privacy en Testdata. Thema-avond: Workshop wetgeving en bewustwording

Werkgroep Privacy en Testdata. Thema-avond: Workshop wetgeving en bewustwording Werkgroep Privacy en Testdata Thema-avond: Workshop wetgeving en bewustwording Doelstelling Werkgroep Vergroten bewustwording bij gebruik productiedata (met persoonsgegevens) voor testers en opdrachtgevers

Nadere informatie

FG Register. Policy. Duthler Academy. Versie: 0.9

FG Register. Policy. Duthler Academy. Versie: 0.9 FG Register Policy Duthler Academy Versie: 0.9 Datum: 29 december 2014 1. Inhoud 2. Inleiding... 3 3. Wat is het FG Register?... 4 4. Waarom het FG Register?... 4 5. Wat heb ik aan het FG Register?...

Nadere informatie

Help, een datalek, en nu? IKT-College 16 februari 2016. Mirjam Elferink Advocaat IE, ICT en privacy

Help, een datalek, en nu? IKT-College 16 februari 2016. Mirjam Elferink Advocaat IE, ICT en privacy Help, een datalek, en nu? IKT-College 16 februari 2016 Mirjam Elferink Advocaat IE, ICT en privacy Inleiding Voorbeelden recente datalekken - Medische gegevens online door fout scanbedrijf (Bron: R. van

Nadere informatie

PRIVACY SIDN fonds. Menno Weij. 3 februari 2016

PRIVACY SIDN fonds. Menno Weij. 3 februari 2016 PRIVACY SIDN fonds Menno Weij 3 februari 2016 AGENDA Privacy Privacywetgeving van toepassing Plichten voor bedrijven Rechten betrokkenen Toezichthouder Ruimte voor vragen en discussie TERMINOLOGIE Belangrijkste

Nadere informatie

Bestuurssecretaris en...

Bestuurssecretaris en... het Zijlstra Center for Public Control and Governance www.hetzijlstracenter.nl Bestuurssecretaris en... Oriëntatie op de functie bestuurssecretaris het Zijlstra Center for Public Control and Governance

Nadere informatie

Charco & Dique. Compliance en risk management voor trustkantoren. Risk Management & Compliance

Charco & Dique. Compliance en risk management voor trustkantoren. Risk Management & Compliance Compliance en risk management voor trustkantoren Wij helpen trustkantoren om in een dynamische omgeving een goede reputatie te houden of op te bouwen Charco & Dique Risk Management & Compliance Charco

Nadere informatie

HOE OMGAAN MET DE MELDPLICHT DATALEKKEN?

HOE OMGAAN MET DE MELDPLICHT DATALEKKEN? HOE OMGAAN MET DE MELDPLICHT DATALEKKEN? EEN HANDIGE CHECKLIST In deze whitepaper bieden we u handvatten die u kunnen helpen bij de implementatie van de meldplicht datalekken binnen uw organisatie. We

Nadere informatie

MoP Foundation training

MoP Foundation training MoP Foundation training Tijdens onze MoP Foundation training maakt u op inspirerende wijze kennis met MoP en leert u MoP toepassen op uw eigen portfolio. Onder leiding van onze expert trainers wordt het

Nadere informatie

Europese Privacy Verordening (EPV) Een wet met Tanden

Europese Privacy Verordening (EPV) Een wet met Tanden Europese Privacy Verordening (EPV) Een wet met Tanden WBP en EPV grote verschillen? WBP Transparantie X X Proportionaliteit X X Doelbinding X X Subsidiariteit X X Accountability en auditability Boetes

Nadere informatie

NEN 7510: een ergernis of een hulpmiddel?

NEN 7510: een ergernis of een hulpmiddel? NEN 7510: een ergernis of een hulpmiddel? Tweedaagse van Ineen 17 September 2015 Nijmegen Den Haag SMASH en CIHN in cijfers i. 3 huisartsenposten/1 call center 2 huisartsenposten/ 1 call center ii. 4 visitewagens

Nadere informatie

Juridische uitdagingen van CC

Juridische uitdagingen van CC Juridische uitdagingen van Cloud Computing IIR Cloud Computing 2010 Louis Jonker 17 november 2010 Juridische uitdagingen van CC Gebruikelijke aandachtspunten bij uitbestedingsrelatie Transitie Service

Nadere informatie

NVBI. Proposal General Data Protection Regulation. Eva N.M. Visser. IT Advocaat Bestuurslid Vereniging Privacy Recht

NVBI. Proposal General Data Protection Regulation. Eva N.M. Visser. IT Advocaat Bestuurslid Vereniging Privacy Recht Studiebijeenkomst 18 december 2012 NVBI Proposal General Data Protection Regulation Eva N.M. Visser IT Advocaat Bestuurslid Vereniging Privacy Recht Inhoud 1. Huidig juridisch kader 2. Doelstellingen

Nadere informatie

Wet Bescherming Persoonsgegevens Meldplicht Datalekken

Wet Bescherming Persoonsgegevens Meldplicht Datalekken Wet Bescherming Persoonsgegevens Meldplicht Datalekken juni 2016 1 Nieuwsberichten Dieven stelen gegevens kankerpatiënten Antoni van Leeuwenhoek (DMCC, 3 maart 2016) Dieven hebben een onbeveiligde harde

Nadere informatie

Training Teamleiderschap

Training Teamleiderschap Training Teamleiderschap Versterk uw rol als boegbeeld van uw team In vier dagen een effectief Teamleider Training Teamleiderschap U bent als teamleider het boegbeeld van uw team. Uw teamleden verwachten

Nadere informatie

Whitepaper Privacyvoorwaarden Hoe stelt u begrijpelijke en juridisch correcte privacyvoorwaarden op?

Whitepaper Privacyvoorwaarden Hoe stelt u begrijpelijke en juridisch correcte privacyvoorwaarden op? Whitepaper Privacyvoorwaarden Hoe stelt u begrijpelijke en juridisch correcte privacyvoorwaarden op? 1 Inleiding Privacy en de bescherming van persoonsgegevens staan steeds nadrukkelijker in de maatschappelijke

Nadere informatie

Privacy management. Scope privacy Wet op de administratieve organisatie 07-10-15. Privacy. ü Meldplicht datalekken ü Uitbreiding boetebevoegdheden CBP

Privacy management. Scope privacy Wet op de administratieve organisatie 07-10-15. Privacy. ü Meldplicht datalekken ü Uitbreiding boetebevoegdheden CBP Privacy management ü Meldplicht datalekken ü Uitbreiding boetebevoegdheden CBP Mr S.H. Katus, CIPM Partner sergej.katus@pmpartners.nl www.pmpartners.nl Scope privacy Wet op de administratieve organisatie

Nadere informatie

Privacy Scan VISD juni 2014. Antwoordcategorie Ja/Nee/ Onbekend

Privacy Scan VISD juni 2014. Antwoordcategorie Ja/Nee/ Onbekend 1 Governance Deze vragen geven inzicht in de te ondernemen acties met betrekking tot de governance en organisatie van privacy. Dit is afhankelijk van de lokale situatie vanaf 2015. Elke gemeente moet nadenken

Nadere informatie

Privacy Impact Assessment

Privacy Impact Assessment De NOREA-PIA Wolter Karssenberg RE 24 juni 2014 Privacy Impact Assessment Agenda 1. Achtergrond 2. Inhoud 3. Ervaring 4. Vragen Agenda 1. Achtergrond 2. Inhoud 3. Ervaring 4. Vragen (Big) Data & Privacy:

Nadere informatie

Green Belt to Black Belt

Green Belt to Black Belt Het beste van twee werelden De opleiding Six Sigma Black Belt is onderdeel van het gezamenlijke trainingsaanbod van ProjectsOne en Schouten en Nelissen. Als er één organisatie bekend is met zowel theorie

Nadere informatie

Informatiebeveiliging, noodzakelijk kwaad of nuttig? www.dnvba.nl/informatiebeveiliging. DNV Business Assurance. All rights reserved.

Informatiebeveiliging, noodzakelijk kwaad of nuttig? www.dnvba.nl/informatiebeveiliging. DNV Business Assurance. All rights reserved. 1 Informatiebeveiliging, noodzakelijk kwaad of nuttig? Mike W. Wetters, Lead Auditor DNV Albertho Bolenius, Security Officer GGzE Informatiebeveiliging. Noodzakelijk kwaad of nuttig? 3 Wat is informatiebeveiliging?

Nadere informatie

Programma SIO Leergang

Programma SIO Leergang Programma SIO Leergang Voorjaar 2015 Stichting SIO Postbus 693 4200 AR Gorinchem T +31 (0) 183-645 029 E info@stichtingsio.nl www.stichtingsio.nl Programma SIO Leergang Voorjaar 2015 1. De Leergang & docenten

Nadere informatie

Factsheet DATALEKKEN COMPLIANT Managed Services

Factsheet DATALEKKEN COMPLIANT Managed Services Factsheet DATALEKKEN COMPLIANT Managed Services DATALEKKEN COMPLIANT Managed Services We ontwerpen en implementeren security maatregelen om datalekken te detecteren en het risico daarop te minimaliseren.

Nadere informatie

Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial Law (CSFL )

Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial Law (CSFL ) Eggens Instituut Module 3: Goed Bestuur Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial Law (CSFL ) Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial Law (CSFL ) Module

Nadere informatie

Privacy Referentie Architectuur

Privacy Referentie Architectuur Privacy Referentie Architectuur Marktconsultatie IMMA 1 juli 2015 Over Considerati Enige adviesbureau gespecialiseerd in IT recht en Public Affairs Experts op het gebied van privacy, data protectie en

Nadere informatie

SURF Juridisch normenkader cloudservices WHAT S NEXT @ SURFCONEXT

SURF Juridisch normenkader cloudservices WHAT S NEXT @ SURFCONEXT SURF Juridisch normenkader cloudservices WHAT S NEXT @ SURFCONEXT Olga Scholcz Juridisch Adviseur 24 november 2015 Anand Sheombar Contractmanager SURF Normenkader Betreft contractuele bepalingen die worden

Nadere informatie

Factsheet Omgaan met persoonsgegevens met oog op Wpb, Wmo 2015 en Jeugdwet

Factsheet Omgaan met persoonsgegevens met oog op Wpb, Wmo 2015 en Jeugdwet Factsheet Omgaan met persoonsgegevens met oog op Wpb, Wmo 2015 en Jeugdwet Vanaf januari 2015 krijgt u als zorgaanbieder te maken met nieuwe regelgeving met het oog op uitwisseling van uw cliëntgegevens

Nadere informatie

Is uw onderneming privacy proof?

Is uw onderneming privacy proof? Is uw onderneming privacy proof? Seminar Privacy 6 november 2014 Floor de Roos Advocaat handelsrecht 1 De Wet bescherming persoonsgegevens in vogelvlucht 2 1. Is sprake van persoonsgegevens? Ruim begrip:

Nadere informatie

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business Masterclass Value of Information Waarde creëren voor de business Informatie en informatietechnologie maken het verschil bij de ontwikkeling van nieuwe business ideeën. Met informatie kunnen nieuwe innovatieve

Nadere informatie

Deloitte privacy team Privacy dienstverlening. www.prepareforprivacy.nl

Deloitte privacy team Privacy dienstverlening. www.prepareforprivacy.nl Deloitte privacy team Privacy dienstverlening www.prepareforprivacy.nl Voorwoord Privacy staat al enige tijd in de schijnwerpers en zal in de nabije toekomst alleen maar belangrijker worden. Niet alleen

Nadere informatie

Privacy-AO voor een beveiliger Martin Romijn

Privacy-AO voor een beveiliger Martin Romijn Privacy-AO voor een beveiliger Martin Romijn Functionaris voor de gegevensbescherming Security Officer Onderwerpen AO van Security Officer (SO) Kader Incidenten en vragen AO Functionaris Gegevensbescherming

Nadere informatie

de Wet & het College Bescherming Persoonsgegevens Anne Smeets

de Wet & het College Bescherming Persoonsgegevens Anne Smeets de Wet & het College Bescherming Persoonsgegevens Anne Smeets Parafrase op J.H. Donner Maar het kan toch niet zo zijn - want dat is de afweging die je maakt - dat je de behoefte aan privacy van velen desnoods

Nadere informatie

Werken met persoonsgegevens: wat moet een school regelen? Job Vos jurist Kennisnet

Werken met persoonsgegevens: wat moet een school regelen? Job Vos jurist Kennisnet Werken met persoonsgegevens: wat moet een school regelen? Job Vos jurist Kennisnet Wet bescherming persoonsgegevens Artikel 2 Sheet 2 van 73 1. Deze wet is van toepassing op de geheel of gedeeltelijk geautomatiseerde

Nadere informatie

Informatie is overal: Heeft u er grip op?

Informatie is overal: Heeft u er grip op? Informatie is overal: Heeft u er grip op? Zowel implementatie als certificering Omdat onze auditors geregistreerd zijn bij de Nederlandse Orde van Register EDP-auditors (NOREA), kan Koenen en Co zowel

Nadere informatie

Wet bescherming persoonsgegevens in de praktijk. Aramis Jean Pierre Functionaris voor de gegevensbescherming DUO

Wet bescherming persoonsgegevens in de praktijk. Aramis Jean Pierre Functionaris voor de gegevensbescherming DUO Wet bescherming persoonsgegevens in de praktijk Aramis Jean Pierre Functionaris voor de gegevensbescherming DUO De wettelijke basis Artikel 10 Grondwet. Implementatie Europese Richtlijn 95/46 betreffende

Nadere informatie

Factsheet SECURITY CONSULTANCY Managed Services

Factsheet SECURITY CONSULTANCY Managed Services Factsheet SECURITY CONSULTANCY Managed Services SECURITY CONSULTANCY Managed Services We adviseren u over passende security-maatregelen voor uw digitale platform. Zo helpen we u incidenten als datadiefstal

Nadere informatie

Beleid Gegevensbescherming. Privacy en veiligheid verwerking persoonsgegevens Gemeente Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest & Zoeterwoude

Beleid Gegevensbescherming. Privacy en veiligheid verwerking persoonsgegevens Gemeente Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest & Zoeterwoude Beleid Gegevensbescherming Privacy en veiligheid verwerking persoonsgegevens Gemeente Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest & Zoeterwoude Versie 1.1 20-8-2015 Versiebeheer Datum: 17-9-2015 Tekstuele aanpassingen:

Nadere informatie

MANAGEN VAN CONFLICTEN OP DE WERKPLEK. Vaardigheidstraining

MANAGEN VAN CONFLICTEN OP DE WERKPLEK. Vaardigheidstraining MANAGEN VAN CONFLICTEN OP DE WERKPLEK Vaardigheidstraining Managen van conflicten op de werkvloer Introductie Conflicten hebben zowel belemmerende als kansrijke aspecten. Naast pijn, verwarring en onzekerheid

Nadere informatie

Factsheet COOKIE COMPLIANT Managed Services

Factsheet COOKIE COMPLIANT Managed Services Factsheet COOKIE COMPLIANT Managed Services COOKIE COMPLIANT Managed Services Mirabeau helpt u de cookiewetgeving op de juiste manier te implementeren. Zo geven we uw online omgeving een betrouwbare uitstraling

Nadere informatie

Meldplicht datalekken. ehealth Best Practice Day Juliette Citteur 18 mei 2016

Meldplicht datalekken. ehealth Best Practice Day Juliette Citteur 18 mei 2016 Meldplicht datalekken ehealth Best Practice Day Juliette Citteur 18 mei 2016 Onderwerpen I. Inleiding II. Cijfers datalekken III. Recente voorbeelden datalekken in de zorg IV. Beveiliging en meldplicht

Nadere informatie

Succesvol Veranderingen Realiseren

Succesvol Veranderingen Realiseren Training Succesvol Veranderingen Realiseren Effectief resultaten boeken door de kern aan te pakken. Training Succesvol veranderingen realiseren ph advies Organisaties kunnen niet bloeien zonder verandering,

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Controlling & Accounting De cursus Controlling & Accounting duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

ECIB/U201501573 Lbr. 15/079

ECIB/U201501573 Lbr. 15/079 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 uw kenmerk bijlage(n) betreft Privacy: de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming & de Meldplicht Datalekken

Nadere informatie

Masterclass Controlling FAMO

Masterclass Controlling FAMO Masterclass Controlling FAMO Een programma voor Controlling bij de lokale overheid Het Zijlstra Center van de Vrije Universiteit heeft in samenwerking met de FAMO een praktijkprogramma voor Controlling

Nadere informatie

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS Graag vertel ik u in deze brochure over Leiders van Morgen, een Management Development (MD) netwerk dat october 2010 van start gaat. Voor meer

Nadere informatie