Privacy Officer DAAGSE PRAKTIJKCURSUS. de Data Protection Officer van morgen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Privacy Officer 2.0 4-DAAGSE PRAKTIJKCURSUS. de Data Protection Officer van morgen"

Transcriptie

1 4-DAAGSE PRAKTIJKCURSUS Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen Realiseer een privacy bewuste én compliant organisatie voor vertrouwen van klant, medewerker en toezichthouder HIGHLIGHTS r Zorg dat u privacy risico s herkent en beheerst r Verbeter uw positionering in de samenwerking met derden r Leer hoe u een adequate verslaglegging maakt van datastromen in uw organisatie r Leer over informatiebeveiliging, Privacy by Design en Privacy Impact Assessment r Uniek! Sparsessie privacybeleid en -strategie met doorgewinterde Privacy Officers EEN GREEP UIT UW DOCENTENPANEL Jean Paul van Schoonhoven Senior Jurist Compliance AFM & Legal2Practice Elisabeth Thole Advocaat en hoofd van Van Doorne Privacy Team Mischa van der Vliet IT auditor Auditconnect BV Data: 9, 10, 23 & 24 april 2015 Locatie: Coengebouw, Amsterdam Inclusief ipad Air met digitaal lesmateriaal

2 DE CURSUS VAN A TOT Z VOOR U ALS PRIVACY OFFICER 2.0 Deze cursus stoomt u in slechts vier dagen tijd klaar voor de functie van Privacy Officer 2.0. Uniek is dat u in deze cursus zowel ingaat op de praktische toepassing van regelgeving, maar ook uitvoerig onderwerpen als communicatie met de toezichthouder en de (interne) klant en de technische basiskennis behandelt. De hoofdrol is voor u als Privacy Officer 2.0. Zowel in Nederland als internationaal wordt druk uitgeoefend om aangescherpte regelgeving tot stand te brengen. Het is noodzaak om tijdig de benodigde kennis in huis te halen over de veranderingen. Een hoofdrol is daarbij weggelegd voor u als Privacy Officer. Nu nog optioneel, straks waarschijnlijk een verplicht verzwaarde functie onder de Europese Privacy Verordening. Privacy bewuste organisatie Dit opleidingstraject biedt u de kennis en vaardigheden die de Privacy Officer 2.0 nodig heeft. Zo realiseert u een privacy bewuste organisatie en wint u daarmee het vertrouwen van klant, medewerker en toezichthouder. Na afronding van deze opleiding; r Beschikt u over concrete vakkennis op het gebied van privacy, waaronder de actuele (Europese) privacy regelgeving, informatiebeveiliging, Privacy by Design en Privacy Impact Assessment. r Heeft u duidelijk in kaart welke impact privacy risico s hebben en bent u in staat deze op pragmatische wijze aan te pakken. r Bent u in staat een eigen strategie te ontwikkelen m.b.t. privacybeleid die u in de praktijk kunt brengen of waarmee u uw management adviseert en overtuigt. r Heeft u de benodigde instrumenten om een bewustwordingsprogramma binnen uw organisatie uit te rollen. Graag ontmoeten wij u tijdens deze interactieve vierdaagse praktijkcursus op 9, 10, 23 & 24 april Met vriendelijke groet, Jean Paul van Schoonhoven Senior Jurist Compliance AFM Eigenaar Legal2Practice Hoofddocent praktijkcursus Privacy Officer 2.0 Jessy Reubsaet Product Development Manager Waarom is deze cursus ook voor u als leidinggevende van belang voor uw bedrijf? Leer het in de praktijk brengen van: Privacy wet- en regelgeving Beheersen van privacyrisico s Controleren van derdensamenwerking Privacy by Design Privacy Impact Assessment Informatiebeveiliging Bewustwording en risk appetite Communicatie met de toezichthouder Rapportage methodieken

3 MODULE I De Privacy Officer en medespelers op het privacyveld 9 april Ontvangst door uw hoofddocent r Voorstellen en introductie r De rode draad: opbouw van het programma r Uw persoonlijke doelstelling tijdens deze 4-daagse praktijkcursus Jean Paul van Schoonhoven, Senior Jurist Compliance AFM, eigenaar Legal2Practice Positionering & achtergrond van de Privacy Officer r Is uw positie als Privacy Officer bijzonder? r Hoe is de functie van Privacy Officer ontstaan en wat zijn de taken en bevoegdheden? r Wat is het verschil tussen een Privacy Officer en een Functionaris Gegevensbescherming? r Wie zijn de andere stakeholders binnen de organisatie? Jean Paul van Schoonhoven, Senior Jurist Compliance AFM, eigenaar Legal2Practice Governance en beleid r Wat is privacy risk appetite? r Hoe gaat u als Privacy Officer om met de risicobereidheid van uw organisatie? r Hoe kunt u de tone from the top beïnvloeden? Jean Paul van Schoonhoven, Senior Jurist Compliance AFM, eigenaar Legal2Practice Gezamenlijke lunch 13:30 Need-to-know privacyregels voor een Privacy Officer r Introductie en achtergrond van de privacyregelgeving r Welke privacyregels behoren tot de basiskennis van een Privacy Officer? r Kernbegrippen uit de Wet Bescherming Persoonsgegevens r Wat zijn lessons to learn uit de (internationale) jurisprudentie? r Wat gaat er veranderen voor u door het Wetsvoorstel Meldplicht Datalekken? r Wat is de impact van de Europese Privacy Verordening voor uw functie? r Wat betekent de Telecommunicatiewet (cookies en SPAM) voor uw organisatie? Elisabeth Thole, Advocaat en hoofd van Van Doorne Privacy Team Eva de Vries, Advocaat en lid van Van Doorne Privacy Team Samenvatting van de eerste opleidingsdag: lessons learned Afsluiting

4 MODULE II Gedrag en cultuur 10 april 2015 Deze dag wordt verzorgd door uw hoofddocent Jean Paul van Schoonhoven, Senior Jurist Compliance, AFM en Piek Knijff, Ethisch Consultant, Filosofie in Actie Communicatie strategie bij incidenten en handhaving door de toezichthouder r Hoe richt u als Privacy Officer de relatie met het CBP in? Tips & tricks. r Hoe stelt u als Privacy Officer een jaarverslag op? r Hoe reëel is het toezichthoudersrisico? Praktijk incidentstrategie: Schrijf een proces of stappenplan voor het afhandelen van incidenten of dreigende toezichtmaatregelen Bewustwording in uw organisatie r Hoe stimuleert u privacy bewustwording? r Hoe laat u de organisatie het nut en de noodzaak van de maatregelen voelen? r Hoe kunt u de samenwerking met stakeholders bevorderen? r Hoe pakt u als Privacy Officer een conflictsituatie over privacy aan? r Wat is een goede aanpak voor in- of externe klachtbehandeling? r Hoe laat u de buitenwereld zien dat uw organisatie privacy bewust is? Hoe bevordert u daar mee het vertrouwen van de klant, medewerker en toezichthouder? Praktijk: Creëer een stappenplan voor bewustwording binnen uw organisatie Gezamenlijke lunch Omgaan met (privacy)dilemma s en het bevorderen van de gewenste cultuur r Welke morele kwesties spelen er op de werkvloer? r Op welke manieren kunt u omgaan met morele kwesties? r Hoe kunt u een ethische analyse maken van een morele kwestie en wat levert dat u op? Praktijk: U oefent het toepassen van een ethische analyse op door u ingebrachte (privacy) dilemma s. Hierdoor bent u in staat verbinding te leggen tussen ethische visies en de dagelijkse vraagstukken waar u als Privacy Officer mee te maken krijgt Samenvatting van de derde opleidingsdag: lessons learned Afsluiting Voor wie bestemd? De opleiding is ontwikkeld voor iedereen die (mede) een verantwoordelijkheid heeft voor verwerking en bescherming van persoonsgegevens, zoals: r Functionarissen Gegevensbescherming / Privacy Officers / Data Protection Officers r Chief Data Officer r Compliance Officers r Security Officers r Bedrijfsjuristen r Managers Legal Affairs r HR managers / medewerkers r Fraude en/of veiligheidscoördinatoren r Beleidsmedewerkers r Coördinatoren toezicht Bij het succesvol afronden van de opleiding ontvangt u een kenniscertificaat KENNIS CERTIFICAAT Privacy Officer 2.0 Inclusief online leeromgeving U vindt alle presentaties en huiswerk op onze online leeromgeving. Zo heeft u alle cursusinformatie op één plek! Ook kunt u contacthouden met andere deelnemers, of vragen stellen aan uw docent.

5 MODULE III Beheersen van privacy risico s 23 april 2015 Deze dag wordt tot 15:00u verzorgd door uw hoofddocent Jean Paul van Schoonhoven, Senior Jurist Compliance AFM en eigenaar Legal2Practice De rechten van de betrokkene en de informatieplicht r Hoe brengt u uw organisatie op orde voorafgaand aan een verzoek tot inzage? r Wat moet u laten zien wanneer een betrokkene gebruik maakt van zijn recht op inzage / recht op correctie / recht van verzet? r Wanneer biedt uw organisatie voldoende waarborgen bij het informeren van betrokkenen? De samenwerking & gegevensuitwisseling met derden(bewerkers) r Wat zijn derdenbewerkers en hoe krijgt u daar als Privacy Officer mee te maken? r Wat zijn de aandachtspunten voor u als Privacy Officer bij de bewerkersovereenkomst? r Hoe kunt u aansprakelijkheden afdekken? Tips voor de onderhandelingen. r Hoe kunt u toezien op technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen bij uw bewerker? r Wat zijn de aandachtspunten en valkuilen bij gegevensuitwisseling? r Wat zijn voor u als Privacy Officer veel voorkomende vragen en antwoorden bij gegevensuitwisseling in concernverband en tussen ketenpartners? r Waar moet u op letten bij internationale doorgifte van gegevens naar landen binnen en buiten de EU? Praktijk: Breng uw kennis in de praktijk en beoordeel een bewerkersovereenkomst. Wat zijn de valkuilen, waar kan aanscherping plaatsvinden? Gezamenlijke lunch Verantwoording en rapportage r Hoe zorgt u voor een efficiënt logboek voor alle gegevensverwerkingen? r Waaraan moet uw documentatie voldoen? r Hoe rapporteert u en aan wie? 15:00 De toezichthouder r Wie is het CBP in het privacyveld? r Hoe gaat het CBP te werk? r Hoe ziet de relatie tussen een Privacy Officer en het CBP eruit? r Wat kan het CBP voor u als Privacy Officer betekenen? Houdt de website in de gaten voor meer informatie (www.iir.nl/privacyofficer) Samenvatting van tweede opleidingsdag: lessons learned Afsluiting Inhoudelijke vragen? Als u meer inhoudelijke informatie over deze opleiding wilt, neem dan contact op met opleidingsadviseur Michel de Coninck. Hij informeert u graag en biedt u gepast advies aan. Bel of mail InCompany vanaf 5 personen Vanaf 5 personen kunt u deze opleiding InCompany volgen. Neem contact op met adviseur Saskia van Berkel. Bel of mail

6 MODULE IV In kaart brengen van privacy risico s en het beveiligen ervan 24 april Privacy by Design en Privacy Impact Assessment r CBP en de Europese Privacy Verordening: hoe ziet de Privacy Impact Assessment eruit? r Hoe implementeert u een PIA binnen uw organisatie? Actiepunten en veel voorkomende vragen en antwoorden bij een PIA. r De basisbouwstenen voor de architectuur: dataflow en opbouw systemen r Hoe zorgt u voor transparantie, bescherming en het onzichtbaar maken van gegevens? r Voorbeelden: Privacy Enhancing Technologies, Privacy by default en PIA Praktijk: stel een PIA stappenplan op die als leidraad dient voor uw organisatie! Mischa van der Vliet, IT-auditor, Auditconnect B.V Informatiebeveiliging (I) Privacy audits en assessment r Wat zijn op hoofdlijnen voor u als Privacy Officer de belangrijke beveiligingsnormen vanuit ISO27001, ISO27002 en (optioneel) de NEN7510 en vanuit best practices (ITIL)? r Wat moet u weten over de richtsnoeren beveiliging van persoonsgegevens van het CBP en hoe borgt u dit? r Wat zijn specifieke aandachtspunten voor informatiebeveiliging In the Cloud en bij Mobile Devices? Frank van Vonderen, Kennisportal PrivacyProfessional.nl (initiatiefnemer), Verdonck Klooster & Associates Gezamenlijke lunch Informatiebeveiliging (II) Privacy audits en assessment r Hoe definieert u beveiligingsmaatregelen om incidenten te voorkomen (o.a. gebruik SLA)? r Welke compliance instrumenten m.b.t. privacy zijn er en hoe werken deze? r Wat kunt u doen om aan te tonen dat u privacy-(audit) proof bent? Frank van Vonderen, Kennisportal PrivacyProfessional.nl (initiatiefnemer), Verdonck Klooster & Associates Privacybeleid en strategie - Sparsessie met doorgewinterde Privacy Officers Neem de kennis van de cursus ter hand en projecteer op uw eigen organisatie. Bereid onder staande vragen voor, test uw ideeën bij de ervaren praktijkdocenten en kom tijdens de sparsessie tot een creatieve en concrete leidraad voor uw organisatie. r Welke elementen bevat een goed privacybeleid? r Hoe strategie te vertalen naar privacybeleid? r Hoe maakt u de organisatie bewust van het privacybeleid? Met diverse privacy officers uit de praktijk! Houdt de website in de gaten voor meer informatie (www.iir.nl/privacyofficer) Samenvatting van vierde opleidingsdag en conclusie algehele praktijkcursus Afsluiting en uitreiking kenniscertificaat & borrel aangeboden door IIR

7 UW HOOFDDOCENT Jean Paul van Schoonhoven is opgeleid als jurist en bedrijfseconoom, eigenaar van adviesbureau Legal2Practice en werkzaam als senior jurist compliance bij de Autoriteit Financiële Markten. Voorheen was hij werkzaam als senior group compliance officer bij SNS REAAL, en als beleidsmedewerker bij het CBP en heeft hij zowel in de publieke en private sector ruime ervaring opgedaan. Vanuit de filosofie om privacyvraagstukken tastbaar en toegankelijk te maken benadert hij dit vanuit een praktische invalshoek. Jean Paul publiceert en spreekt regelmatig over privacythema s en is oprichter en redactiesecretaris van het tijdschrift Jurisprudentie Bescherming Persoonsgegevens (SDU), redactielid van het Juridisch Wetenschappelijk Bureau (Kluwer), het tijdschrift Rechtspraak Financieel Recht (Kluwer) en het tijdschrift voor compliance (DenHollander). Jean Paul is lid van de Vereniging voor Privacyrecht. UW SPECIALISTEN EN GASTDOCENTEN Elsabeth Thole is advocaat bij Van Doorne, en hoofd van het Van Doorne Privacy Team. Zij adviseert diverse Nederlandse en buitenlandse ondernemingen, alsmede overheidsorganisaties over uiteenlopende privacyrechtelijke aangelegenheden. Elisabeth is redactielid van Privacy & Informatie en Tijdschrift voor Internetrecht, en vaste medewerker bij Privacy & Compliance. Tevens is Elisabeth bestuurslid van de VIRA, en lid van de Vereniging voor Privacyrecht, de NVvIR, de ITechlaw Association en de UIA, alwaar zij tevens Vice-President is van de UIA Data Protection Commission. Elisabeth wordt als leading professional erkend in diverse internationale gidsen, zoals de Chambers, Legal 500 en de International Who is Who of Internet, E-commerce & Data Protection Lawyers. Eva de Vries is advocaat bij Van Doorne en lid van het Van Doorne Privacy Team. Binnen het team houdt zij zich voornamelijk bezig met privacy compliance en andere privacy gerelateerde onderwerpen zoals doorgifte van persoonsgegevens naar landen buiten de EER, meldingsplicht en privacy statements. Daarbij assisteert zij ook organisaties bij het compliant inrichten van nieuwe initiatieven voor verwerking van persoonsgegevens. Eva is lid van de Vereniging voor Privacyrecht (VPR) en de Nederlandse Vereniging voor Informatietechnologie en Recht (NVvIR). Piek Knijff is eigenaar van Filosofie in actie, waarmee ze de link legt tussen theorie en praktijk. Als ethicus adviseert ze organisaties over interne en externe ethische kwesties. Als trainer leert Piek professionals omgaan met morele kwesties en als coach begeleidt ze professionals in hun professionele ontwikkeling. Piek geeft als freelancedocent tevens curriculumadvies en verzorgt onderwijs aan hogescholen en universiteiten, waaronder de UvA, HU en Radboud Universiteit. Mischa van der Vliet is register EDP-auditor en houdt zich vooral bezig met vraagstukken op het vlak van privacy en security. Naast het uitvoeren van audits op het gebied van privacy helpt hij ook diverse organisaties om hun privacy en security te verbeteren. Mischa is Privacy en security Officer geweest bij twee grote netbeheerders omtrent de slimme meter keten, hij ondersteunt diverse samenwerkingsverbanden als privacy officer rondom onderwijs op het gebied van voortijdig schoolverlaten en op dit moment is hij dataprotectieofficer bij een grote netbeheerder omtrent alle klantgegevens. Frank van Vonderen is management consultant binnen de risicomanagement praktijk van Verdonck, Klooster & Associates. Frank helpt organisaties (van mkb tot multinationals) met het inrichten van hun compliance programma s, waaronder ook de privacy compliance. Daarbij is het voor hem steeds de uitdaging om op basis van de klant specifieke omstandigheden het juiste ambitieniveau te bepalen en de passende wijze van implementatie te zoeken. DE WERKWIJZE r Telefonische intake: Voorafgaand heeft u een telefonisch intake met uw hoofddocent waarin u uw leerdoelen bespreekt. r Voorbereiding: U ontvangt twee weken voor de eerste opleidingsdag artikelen en opgaven ter voorbereiding op de cursus. Tijdens de cursus vindt er feedback en terugkoppeling plaats. r U werkt met digitaal lesmateriaal, wat u één week voor de eerste opleidingsdag ontvangt. r Voorbeelden uit de praktijk lopen als een rode draad door de cursus.

8 IIR B.V., Kabelweg 37, 1014 BA Amsterdam: Meld u aan met uw klantcode 4-DAAGSE PRAKTIJKCURSUS Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen Realiseer een privacy bewuste én compliant organisatie voor vertrouwen van klant, medewerker en toezichthouder 3 MAKKELIJKE MANIEREN OM U AAN TE MELDEN: 1. Via internet: 2. Stuur een naar 3. Bel Lorelei Mendoza van customer service: PRIJS 4-daagse opleiding 3.499,- Bent u NGFG lid? U ontvangt 400,- korting* *niet in combinatie met andere kortingen, de hoogste korting geldt De prijs is inclusief ipad Air, documentatie, koffie/thee, lunch en exclusief BTW. Wilt u geen ipad Air en neemt u uw eigen tablet of laptop mee? Dan ontvangt u 300,- korting. BLIJF OP DE HOOGTE VIA SOCIAL MEDIA Volg IIR op LinkedIn Word lid van de IIR LinkedIn groep en discussieer mee Op de hoogte met Twitter en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Gegevensregistratie: Uw gegevens worden door IIR geregistreerd en gebruikt om u op de hoogte te houden van onze producten en die van zorgvuldig geselecteerde bedrijven. Mochten uw gegevens niet correct zijn of wenst u dat uw gegevens niet gebruikt wordt voor deze doeleinden, neem dan contact op met onze database afdeling op of Algemene voorwaarden: Op alle aanbiedingen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Deze zijn gedeponeerd bij de K.v.K te Amsterdam, onder nummer De algemene voorwaarden zijn te downloaden op onze website en worden op verzoek kosteloos toegezonden.

Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen

Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen Inclusief diner pensant over Privacy als bruggenbouwer SUMMERCOURSE Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen Realiseer een privacy bewuste én compliant organisatie voor vertrouwen van

Nadere informatie

Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen

Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen 24 PE-uren Update Meldplicht Datalekken, Boetebevoegdheid AP, ongeldigheid Safe Harbour & EU Privacy Verordening 4-DAAGSE PRAKTIJKCURSUS Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen Realiseer

Nadere informatie

Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen

Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen 24 PE-uren Update Meldplicht Datalekken, Boetebevoegdheid CBP & ongeldigheid Safe Harbour 4-DAAGSE PRAKTIJKCURSUS Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen Realiseer een privacy bewuste

Nadere informatie

Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen

Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen 24 PE-uren Update Meldplicht Datalekken, Boetebevoegdheid AP, EU-VS Privacy Shield & EU Privacy Verordening 4-DAAGSE PRAKTIJKCURSUS Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen Realiseer een

Nadere informatie

Privacy Officer 2.0. de Data Protection Officer van morgen

Privacy Officer 2.0. de Data Protection Officer van morgen Met bijdragen van het CBP en het NGFG 4-Daagse PRaktijkcURSUS Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen Realiseer een privacy bewuste én compliant organisatie voor vertrouwen van klant,

Nadere informatie

De Data Protection Officer van morgen. Realiseer een privacy bewuste én compliant organisatie voor vertrouwen van klant, medewerker en toezichthouder

De Data Protection Officer van morgen. Realiseer een privacy bewuste én compliant organisatie voor vertrouwen van klant, medewerker en toezichthouder 24 PE-uren Update Meldplic ht Datale kken, Boetebev oegdheid AP, ongeldig heid Safe Harbour & EU Priv acy Verorden ing 4-daagse summercourse Privacy Officer 2.0 De Data Protection Officer van morgen Realiseer

Nadere informatie

Privacy Audit Fundamentals

Privacy Audit Fundamentals Privacy Audit Fundamentals Herken en analyseer de impact van Privacy op uw organisatie en breng uw audit naar een hoger niveau Privacy audit: Alle need-to-know privacy regels De invloed van privacy regels

Nadere informatie

Privacy Audit Fundamentals

Privacy Audit Fundamentals Update Meldplicht Datalekken, Boetebevoegdheid AP & EU Privacy Verordening Privacy Audit Fundamentals Herken en analyseer de impact van Privacy op uw organisatie en breng uw audit naar een hoger niveau

Nadere informatie

PIA S IN DE PRAKTIJK

PIA S IN DE PRAKTIJK 18 PE-uren 3-DAAGSE PRAKTIJKOPLEIDING PIA S IN DE PRAKTIJK Beheers effectief uw privacy risico s en voorkom boetes en toezichthoudermaatregelen HIGHLIGHTS Krijg diepgaande kennis voor het uitvoeren van

Nadere informatie

Auditing Privacy Breng privacy audits onder de AVG naar een hoger niveau

Auditing Privacy Breng privacy audits onder de AVG naar een hoger niveau VAN PRIVACY-PROOF NAAR AVG-PROOF PRIVACY 3-daagse masterclass Auditing Privacy Breng privacy audits onder de AVG naar een hoger niveau EXTRA: online zelftoets over aanpak audits, raakvlakken met wetgeving

Nadere informatie

12 mei 2016. www.infotraining.nl. ééndaagse workshop. Nieuwe eisen omtrent databescherming! Ontdek alle ins & outs op deze praktijkgerichte workshop

12 mei 2016. www.infotraining.nl. ééndaagse workshop. Nieuwe eisen omtrent databescherming! Ontdek alle ins & outs op deze praktijkgerichte workshop ééndaagse workshop 12 mei 2016 POSTILLION HOTEL BUNNIK Nieuwe eisen omtrent databescherming! Ontdek alle ins & outs op deze praktijkgerichte workshop www.infotraining.nl Is uw databeleid gereed voor 2016?

Nadere informatie

Post doctorale Specialisatiecursus Privacy en Persoonsgegevens

Post doctorale Specialisatiecursus Privacy en Persoonsgegevens Post doctorale Specialisatiecursus Privacy en Persoonsgegevens Docenten: Corien Prins (Tilburg University), Lokke Moerel (De Brauw Blackstone Westbroek/Tilburg University), Peter van Schelven (Nederland

Nadere informatie

Post doctorale Specialisatiecursus Privacy en Persoonsgegevens 2015

Post doctorale Specialisatiecursus Privacy en Persoonsgegevens 2015 Post doctorale Specialisatiecursus Privacy en Persoonsgegevens 2015 Docenten: Corien Prins (Tilburg University), Lokke Moerel (Morrison Foerster/Tilburg University), Peter van Schelven (voormalig hoofd

Nadere informatie

3-DAAGSE PRAKTIJKOPLEIDING CYBER SECURITY AWARENESS & MANAGEMENT ZORG VOOR EEN CONTINU ALERTE ORGANISATIE

3-DAAGSE PRAKTIJKOPLEIDING CYBER SECURITY AWARENESS & MANAGEMENT ZORG VOOR EEN CONTINU ALERTE ORGANISATIE 18 PE-uren 3-DAAGSE PRAKTIJKOPLEIDING CYBER SECURITY AWARENESS & MANAGEMENT ZORG VOOR EEN CONTINU ALERTE ORGANISATIE HIGHLIGHTS X Realiseer security bewust gedrag van boardroom- tot werkvloerniveau (en

Nadere informatie

DPO Opleiding Considerati

DPO Opleiding Considerati DPO Opleiding Considerati De DPO opleiding richt zich op de twee volgende kennisgebieden en biedt de cursist de mogelijkheid hierin blijvende inzichten te verkrijgen. Kennisgebied De Algemene Verordening

Nadere informatie

Praktisch omgaan met Privacy & Security en het Wbp

Praktisch omgaan met Privacy & Security en het Wbp 2-daagse praktijktraining Praktisch omgaan met Privacy & Security en het Wbp Programma Praktisch omgaan met Privacy & Security en het Wbp De training Praktisch omgaan met Privacy & Security en het Wbp

Nadere informatie

Opleiding Data Protection Officer

Opleiding Data Protection Officer Opleiding Data Protection Officer 2, 5 of 8 daagse opleiding Leer alles over de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Maak uw organisatie privacy compliant. Voorkom boetes! www.dataprotectionofficers.com

Nadere informatie

AVG Routeplanner voor woningcorporaties

AVG Routeplanner voor woningcorporaties AVG Routeplanner voor woningcorporaties 24 oktober 2017 Versie 1.0 24 oktober 2017 0 Inleiding Aedes wil haar leden ondersteunen bij de implementatie van de privacywetgeving. Daarvoor biedt zij onder andere

Nadere informatie

DATAPROTECTIE & PRIVACY

DATAPROTECTIE & PRIVACY 12 PE-uren NATIONAAL CONGRES DATAPROTECTIE & PRIVACY Nieuwe inzichten en best practices voor de vertaalslag van actuele (EU) privacywetgeving naar uw organisatie Blijf volledig up-to-date: ( De gevolgen

Nadere informatie

5-daagse bootcamp IT Risk Management & Assurance

5-daagse bootcamp IT Risk Management & Assurance 5-daagse bootcamp IT Risk Management & Assurance Verhoog het niveau van uw risicomanagement processen vóór 1 juni naar volwassenheidsniveau 4! ISO31000 DAG 1 DAG 2 DAG 3 OCHTEND NIEUW ISO27005 DAG 3 MIDDAG

Nadere informatie

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78 Plan Gegevens mag het? Rechtmatig verkregen gegevens grondslagen voor rechtmatige verwerking: Ondubbelzinnige toestemming, noodzakelijk voor uitvoeren overeenkomst, wettelijke plicht, bescherming vitale

Nadere informatie

Fraudebeheersing in de praktijk

Fraudebeheersing in de praktijk Beoordeeld met een 8,3! 2-daagse training + workshopdag Fraudebeheersing in de praktijk Leer alles over preventie en onderzoek op het gebied van fraude en voorkom reputatieschade Speerpunten Ontwikkel

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming. Alex Commandeur Den Haag 6 juni 2017

Algemene Verordening Gegevensbescherming. Alex Commandeur Den Haag 6 juni 2017 Algemene Verordening Gegevensbescherming Alex Commandeur Den Haag 6 juni 2017 Vanaf 25 mei 2018 Algemene Verordening Gegevensbescherming Kern van de AVG Sterkere en uitgebreidere privacyrechten Meer verantwoordelijkheden

Nadere informatie

NVIA Data Modellen Privacy. PIM POPPE September 2017

NVIA Data Modellen Privacy. PIM POPPE September 2017 NVIA Data Modellen Privacy PIM POPPE September 2017 Wat aan de orde komt 1. Introductie 2. Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) 3. Belangrijkste Implicaties 4. Lessen van andere veranderingen

Nadere informatie

Algemene verordening gegevensbescherming en veranderingen voor gemeenten. Alex Commandeur 21 april 2017

Algemene verordening gegevensbescherming en veranderingen voor gemeenten. Alex Commandeur 21 april 2017 1 Algemene verordening gegevensbescherming en veranderingen voor gemeenten Alex Commandeur 21 april 2017 Overzicht Wat doet de Autoriteit Persoonsgegevens 2018: nieuwe Europese privacywetgeving (AVG) Accountability

Nadere informatie

Data Quality Een vereiste voor elke datagedreven organisatie

Data Quality Een vereiste voor elke datagedreven organisatie 2-daagse training Data Quality Een vereiste voor elke datagedreven organisatie Initiatief en organisatie In samenwerking met Wat leert u in deze training? De eisen die de GDPR aan uw datakwaliteit stelt;

Nadere informatie

De Meldplicht Datalekken. mr. N. Falot 8 oktober 2015

De Meldplicht Datalekken. mr. N. Falot 8 oktober 2015 De Meldplicht Datalekken mr. N. Falot 8 oktober 2015 Over Considerati Wij zijn het leidend juridisch adviesbureau gespecialiseerd in Privacy, ICT recht en Beleidsvraagstukken Uitgebreide ervaring met privacy

Nadere informatie

Master Class Privacy

Master Class Privacy S F VISUAL Master Class Privacy Kennis en vaardigheden voor de Functionaris Gegevensbescherming van morgen De Master Class Privacy is bedoeld voor toekomstige Functionarissen Gegevensbescherming bij publieke

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Samenvatting Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de wetgeving met betrekking tot de privacy van

Nadere informatie

Leergang Compliance Officer in de Zorg. Dé Leergang Compliance Officer in de Zorg

Leergang Compliance Officer in de Zorg. Dé Leergang Compliance Officer in de Zorg Leergang Compliance Dé Leergang Compliance Leergang Compliance Dé Leergang Compliance Weet u wat het woord compliance betekent? Misschien herkent u het woord direct en weet u wat de betekenis is, maar

Nadere informatie

Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties

Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties www.pwc.nl/privacy Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties PwC Nederland januari 2016 Introductie Management Samenvatting Resultaten Inhoudsopgave

Nadere informatie

Impact van de Europese privacy verordening ( AVG ) van Wbp naar AVG, veranderingen in vogelvlucht. 15 november Silvia Vinken CIPP/E

Impact van de Europese privacy verordening ( AVG ) van Wbp naar AVG, veranderingen in vogelvlucht. 15 november Silvia Vinken CIPP/E Impact van de Europese privacy verordening ( AVG ) van Wbp naar AVG, veranderingen in vogelvlucht 15 november 2017 Silvia Vinken CIPP/E Onderwerpen De AVG in het kort Van Wbp naar AVG: wat blijft hetzelfde?

Nadere informatie

Nieuwe privacy verordening raakt ook de pensioensector

Nieuwe privacy verordening raakt ook de pensioensector Tekst Monique Harmsen 14 september 2017 Nieuwe privacy verordening raakt ook de pensioensector De nieuwe Europese privacy verordening die eind mei 2018 van kracht wordt, heeft ook impact op pensioenfondsen.

Nadere informatie

sociaal domein privacy impact assessment

sociaal domein privacy impact assessment compliance @ sociaal domein privacy impact assessment Matias Kruyen De urgentie Toezichtsarrangement AP significant uitgebreid Bestuursrechtelijke sancties van materieel belang Accountant materialiseert

Nadere informatie

Hoe gaat GGZ-instelling Emergis om met informatie beveiliging en de Europese privacy verordening?

Hoe gaat GGZ-instelling Emergis om met informatie beveiliging en de Europese privacy verordening? Hoe gaat GGZ-instelling Emergis om met informatie beveiliging en de Europese privacy verordening? Inhoud 1. Introductie 2. Informatieveiligheid en privacy van alle kanten bedreigd 3. Het belang van privacy

Nadere informatie

Privacy Impact Assessment

Privacy Impact Assessment Privacy Impact Assessment Privacy risico s en inschattingen Privacybescherming staat in toenemende mate in de belangstelling. Voor een groeiend aantal bedrijven is het zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens

Nadere informatie

Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese

Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese Privacy Better business through better privacy Juridisch kader cloud computing Meldplicht datalekken Tips & Tricks Vragen? 2 Privacy https://www.youtube.com/watch?v=xyzthipktqg

Nadere informatie

Handboek IBP. Overzicht-projectplan privacy SOML. Oktober Versienummer: 0.2

Handboek IBP. Overzicht-projectplan privacy SOML. Oktober Versienummer: 0.2 Handboek IBP Overzicht-projectplan privacy SOML Oktober 2017 Versienummer: 0.2 Inleiding In het verleden zijn er Nederlandse privacywetten (WBP) ingevoerd vanaf 1995. In 2016 kwam de Meldplicht Datalekken

Nadere informatie

De invoering van de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in 2018: checks & balances?

De invoering van de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in 2018: checks & balances? De invoering van de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in 2018: checks & balances? Hans van Impelen Privacyfunctionaris/ Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG) De start in Utrecht

Nadere informatie

De nieuwe privacywetgeving:

De nieuwe privacywetgeving: De nieuwe privacywetgeving:..wat moet u regelen? Door: Roxanne Kroes en Martin Rozeboom De AVG: wat moet u dáár nu mee?! Agenda 1. Waarom de AVG en belangrijkste wijzigingen? 2. Waarom krijgen tandartsen

Nadere informatie

Berry Kok. Navara Risk Advisory

Berry Kok. Navara Risk Advisory Berry Kok Navara Risk Advisory Topics Informatiebeveiliging in het nieuws Annual Benchmark on Patient Privacy & Data Security Informatiebeveiliging in de zorg Extra uitdaging: mobiel Informatiebeveiliging

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming

Algemene Verordening Gegevensbescherming Algemene Verordening Gegevensbescherming Stelling De Algemene Verordening Gegevensbescherming wijkt niet sterk af van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Toestemming Toestemming van betrokkene moet uitdrukkelijk

Nadere informatie

Taskforce Informatiebeveiligingsbeleid.

Taskforce Informatiebeveiligingsbeleid. Taskforce Informatiebeveiligingsbeleid. Cursus 1 2015-2016 plus overnachting Aanleiding: Om het deskundigheidsniveau van instellingen te vergroten, zal een masterclass Privacy georganiseerd worden. Deze

Nadere informatie

Cloud & Privacy. B2B Clouddiensten. Robert Boekhorst Amsterdam 27 juni 2013

Cloud & Privacy. B2B Clouddiensten. Robert Boekhorst Amsterdam 27 juni 2013 Cloud & Privacy B2B Clouddiensten Robert Boekhorst Amsterdam 27 juni 2013 Inleiding Privacyrecht: in vogelvlucht Knelpunten Hoe hier mee om te gaan? toekomstige ontwikkelingen Privacyrecht in vogelvlucht

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Samenvatting Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen aangekondigd in de wetgeving met betrekking tot de privacy

Nadere informatie

Algemene verordening gegevensbescherming. Udo Oelen LWV, VNO-NCW in Limburg, Geleen 5 oktober 2017

Algemene verordening gegevensbescherming. Udo Oelen LWV, VNO-NCW in Limburg, Geleen 5 oktober 2017 Algemene verordening gegevensbescherming Udo Oelen LWV, VNO-NCW in Limburg, Geleen 5 oktober 2017 Waarom en wanneer Kern van de AVG Guidance Functionaris gegevensbescherming Leidende autoriteit Dataportabiliteit

Nadere informatie

Is uw IT waterdicht? Nee! Wat wordt er van jullie verwacht om persoonsgegevens te beschermen onder de wet meldplicht datalekken en verder?

Is uw IT waterdicht? Nee! Wat wordt er van jullie verwacht om persoonsgegevens te beschermen onder de wet meldplicht datalekken en verder? Is uw IT waterdicht? Nee! Wat wordt er van jullie verwacht om persoonsgegevens te beschermen onder de wet meldplicht datalekken en verder? 1 Onderwerpen Wat zegt de huidige wet en de komende Europese Privacy

Nadere informatie

LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016. Rens Jan Kramer

LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016. Rens Jan Kramer LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016 Rens Jan Kramer 1 Wet bescherming persoonsgegevens Wet meldplicht datalekken 2 Centrale begrippen in privacyrecht a. Persoonsgegevens b. Betrokkene

Nadere informatie

WET MELDPLICHT DATALEKKEN

WET MELDPLICHT DATALEKKEN WET MELDPLICHT DATALEKKEN Stand van zaken en vooruitblik: De WBP en de komende Europese verordening Ad Schaafsma Security Consultant bij Axians 1 EVEN VOORSTELLEN JURIST & IT ER INFRASTRUCTUREN IT SECURITY

Nadere informatie

Is uw bibliotheek klaar voor de nieuwe privacywetgeving?

Is uw bibliotheek klaar voor de nieuwe privacywetgeving? OCLC Contactdag 12 oktober 2017 Is uw bibliotheek klaar voor de nieuwe privacywetgeving? Mirjam Elferink Advocaat Partner Elferink & Kortier Advocaten Elferink & Kortier Advocaten Specialisten in intellectuele

Nadere informatie

De Clercq Advocaten Notariaat

De Clercq Advocaten Notariaat De Clercq Advocaten Notariaat Oplossingen voor uw vraagstukken van morgen Whitepaper - Verwerken van klantgegevens: doe het goed! Franchisegevers en franchisenemers zullen zich ook aan de wettelijke privacyregels

Nadere informatie

4-daagse praktijkopleiding ICT Contractmanagement

4-daagse praktijkopleiding ICT Contractmanagement IT MANAGEMENT Inclusief review van uw eigen ICT contract 4-daagse praktijkopleiding ICT Contractmanagement Bespaar kosten door duidelijk, volledig en evenwichtig contractmanagement Leer hoe u waterdichte

Nadere informatie

Privacy in de Audit IIA PAS conferentie 2016 November 2016 Maurice Steffin

Privacy in de Audit IIA PAS conferentie 2016 November 2016 Maurice Steffin www.pwc.nl Privacy in de Audit IIA PAS conferentie 2016 November 2016 Maurice Steffin Even voorstellen Maurice Steffin Maurice is Manager Privacy binnen het Privacy team. Hij combineert zijn privacy kennis

Nadere informatie

Privacy in de afvalbranche

Privacy in de afvalbranche Privacy in de afvalbranche Regelgeving en risico s Monique Hennekens 14 februari 2017 Inhoud Privacy in de afvalbranche Privacyregelgeving Persoonsgegeven en verwerking Algemene Verordening Gegevensbescherming

Nadere informatie

Presentatie Digitaal Zakendoen en EID Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 16 juni 2016

Presentatie Digitaal Zakendoen en EID Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 16 juni 2016 Presentatie Digitaal Zakendoen en EID Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 16 juni 2016 Privacyrecht Wetgeving: Wet bescherming persoonsgegevens (Eur. Richtlijn 95/46/EG)

Nadere informatie

Aanscherping WBP. Meldplicht datalekken. Mr S.H. Katus, CIPM Partner. sergej.katus@pmpartners.nl www.pmpartners.nl

Aanscherping WBP. Meldplicht datalekken. Mr S.H. Katus, CIPM Partner. sergej.katus@pmpartners.nl www.pmpartners.nl Aanscherping WBP Meldplicht datalekken Mr S.H. Katus, CIPM Partner sergej.katus@pmpartners.nl www.pmpartners.nl PMP in het kort Privacy Management Partners Het eerste DPO-bureau van Nederland Data Protection

Nadere informatie

Uw tandartspraktijk. Een goudmijn voor internetcriminelen

Uw tandartspraktijk. Een goudmijn voor internetcriminelen Uw tandartspraktijk Een goudmijn voor internetcriminelen Wat gaan we doen? De digitale data-explosie Nieuwe privacywetgeving (a giant leap for mankind) Wat wilt u onze hacker vragen? Help! Uw praktijk

Nadere informatie

WHITE PAPER Verwerkersovereenkomsten en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

WHITE PAPER Verwerkersovereenkomsten en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) WHITE PAPER Verwerkersovereenkomsten en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) In business for people. Contents 3 Wat is de AVG? 4 Verwerkersovereenkomst 6 Roadmap naar de nieuwe verwerkersovereenkomst

Nadere informatie

Nieuwe privacyregels: Eitje of zwarte zwaan?

Nieuwe privacyregels: Eitje of zwarte zwaan? 1 Nieuwe privacyregels: Eitje of zwarte zwaan? Jaarvergadering Ledengroep Intern en Overheidsaccountants Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants Donderdag 14 september 2013 Wolter Karssenberg RE

Nadere informatie

In 10 stappen voorbereid op de AVG

In 10 stappen voorbereid op de AVG In 10 stappen voorbereid op de AVG 10 STAPPEN TER VOORBEREIDING OP DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENS BESCHERMING (AVG) Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing.

Nadere informatie

Nieuwe Privacywetgeving per 1-1-2016. Wat betekent dit voor u?

Nieuwe Privacywetgeving per 1-1-2016. Wat betekent dit voor u? Nieuwe Privacywetgeving per 1-1-2016. Wat betekent dit voor u? Inleiding De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) is de Nederlandse wetgeving die sinds 2001 van kracht is voor het beschermen van de privacy

Nadere informatie

I T S X. Informatiebeveiliging, IT Audit & Compliance, Security as a Service, Risicomanagement, Educatie

I T S X. Informatiebeveiliging, IT Audit & Compliance, Security as a Service, Risicomanagement, Educatie I T S X Understanding the Tools, the Players and the Rules Informatiebeveiliging, IT Audit & Compliance, Security as a Service, Risicomanagement, Educatie Voorwoord Ralph Moonen Arthur Donkers Mijn naam

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Samenvatting Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen aangekondigd in de wetgeving met betrekking tot de privacy

Nadere informatie

Data Protection Officer

Data Protection Officer Data Protection Officer Met ingang van 25 mei 2016 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking getreden. Een van de wijzigingen is het verplicht aanstellen van een Data Protection Officer.

Nadere informatie

Informatiebeveiliging: de juridische aspecten. Anton Ekker juridisch adviseur Nictiz

Informatiebeveiliging: de juridische aspecten. Anton Ekker juridisch adviseur Nictiz Informatiebeveiliging: de juridische aspecten Anton Ekker juridisch adviseur Nictiz 20 september 2012 Onderwerpen beveiligingsplicht Wbp aandachtspunten implementatie IAM en BYOD wat te doen bij een datalek?

Nadere informatie

Grip op Contractmanagement IIR Congres 27 en 28 november 2013 Thematafel: privacy & security issues voor de contractmanager.

Grip op Contractmanagement IIR Congres 27 en 28 november 2013 Thematafel: privacy & security issues voor de contractmanager. Grip op Contractmanagement IIR Congres 27 en 28 november 2013 Thematafel: privacy & security issues voor de contractmanager 27 november 2013 Workshop Privacy en Security Issues voor de contractmanager

Nadere informatie

Wat moet je weten over... privacy en passend onderwijs?

Wat moet je weten over... privacy en passend onderwijs? Erik van Roekel Wat moet je weten over... privacy en passend onderwijs? Job Vos (adviseur privacy) 7 december 2017, Eindhoven Er is al langere tijd voor privacy in het onderwijs Aandacht voor privacy niet

Nadere informatie

Data Protection Impact Assessment (DPIA)

Data Protection Impact Assessment (DPIA) Data Protection Impact Assessment (DPIA) van Theorie naar Praktijk [ 28 januari 2015 ] 2 Data Protection Impact Assessments: agenda 1. Wat zegt de Algemene Verordening Gegevensbescherming? 2. Hoe productief

Nadere informatie

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht!

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht! Privacy is het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Privacy van informatie is de afwezigheid van informatie over onszelf bij anderen en bovendien het verbod aan anderen om zonder onze

Nadere informatie

Informatiebeveiliging En terugblik op informatiebeveiliging 2016

Informatiebeveiliging En terugblik op informatiebeveiliging 2016 Informatiebeveiliging 2017 En terugblik op informatiebeveiliging 2016 Missie Waken over betrouwbaarheid, integriteit en beschikbaarheid van de gegevens waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. Voldoen

Nadere informatie

PLATFORM IZO 21 OKTOBER 2016

PLATFORM IZO 21 OKTOBER 2016 PLATFORM IZO 21 OKTOBER 2016 Wat is er aan de hand? Actualiteit, media, politiek Calamiteiten Te weinig samenwerking en informatiedeling door professionals roep om meer regie (Heerlen) Juridische kritiek

Nadere informatie

Privacy Compliance in een Cloud Omgeving

Privacy Compliance in een Cloud Omgeving Privacy and Trust in the Digital Society Privacy Compliance in een Cloud Omgeving Jeroen Terstegge NVvIR Amsterdam, 17 juni 2010 Even voorstellen mr.drs. Jeroen Terstegge, CIPP Directeur Privacyadviesbureau

Nadere informatie

AVG EN DE IMPACT OP UW BUSINESS

AVG EN DE IMPACT OP UW BUSINESS AVG EN DE IMPACT OP UW BUSINESS AVG De AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming of de Europese Privacy Verordening, hanteert dezelfde principes en kernbegrippen als haar voorganger de Europese

Nadere informatie

Mobile Device Security

Mobile Device Security Masterclass met 14 sprekers! Masterclass Mobile Device Security Krijg inzicht in risico s en kwetsbaarheden bij beveiliging van Next Generation Smartphones & Tablets Speerpunten Benut de mogelijkheden

Nadere informatie

Aon Global Risk Consulting Cyber Practice Privacy Services

Aon Global Risk Consulting Cyber Practice Privacy Services Aon Global Risk Consulting Cyber Practice Privacy Services Bent u klaar voor de Europese Privacy Verordening? Wat de verzwaring van de privacywetgeving betekent voor uw organisatie en welke acties u moet

Nadere informatie

Data Protection Officer

Data Protection Officer 4-daagse verkorte opleiding 7, 14, 21 en 28 november 2017 Meeting Plaza Utrecht Data Protection Officer Aanwijzing in veel gevallen verplicht vanaf 2018! Inclusief boek en werkboek Grip op de AVG! U gaat

Nadere informatie

Nationale IT Security Monitor 2015. Peter Vermeulen Pb7 Research

Nationale IT Security Monitor 2015. Peter Vermeulen Pb7 Research Nationale IT Security Monitor 2015 Peter Vermeulen Over het Onderzoek Jaarlijks terugkerende vragen Organisatie en beleid Investeringen en groei 2015 Thema s Databeveiliging (incl. Algemene Data Protectie

Nadere informatie

3-daagse praktijktraining. IT Audit Essentials

3-daagse praktijktraining. IT Audit Essentials 3-daagse praktijktraining IT Audit Essentials Programma IT-Audit Essentials Door de steeds verdergaande automatisering van de bedrijfsprocessen wordt de beveiliging en betrouwbaarheid van de IT systemen

Nadere informatie

Het Europese privacyrecht in beweging

Het Europese privacyrecht in beweging Presentatie van de NOREA-publicatie Het Europese privacyrecht in beweging Opsteller: Mr. dr. A.W. (Anne-Wil) Duthler NOREA, Duthler Associates Amsterdam, 13 december 2012 Agenda Inhoud Europese privacyverordening

Nadere informatie

Privacy aspecten van apps

Privacy aspecten van apps Privacy aspecten van apps mr. Peter van der Veen Senior juridisch adviseur e: vanderveen@considerati.com t : @pvdveee Over Considerati Considerati is een juridisch adviesbureau gespecialiseerd in ICT-recht

Nadere informatie

Mirabeau Academy LEGAL COMPLIANCE & SECURITY Training

Mirabeau Academy LEGAL COMPLIANCE & SECURITY Training Mirabeau Academy LEGAL COMPLIANCE & SECURITY Training LEGAL COMPLIANCE & SECURITY Wet- en regelgeving bepaalt steeds nadrukkelijker de grenzen waarbinnen digitale dienstverlening zich mag bewegen. De regels

Nadere informatie

6-daagse praktijkopleiding. Locatie: Coengebouw, Amsterdam

6-daagse praktijkopleiding. Locatie: Coengebouw, Amsterdam 6-daagse praktijkopleiding Gemiddeld beoordeeld met een 8,2 SERVICEDESK MANAGER Locatie: Coengebouw, Amsterdam Realiseer directe groei in de output van uw team Structureer en organiseer uw servicedesk

Nadere informatie

Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties

Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties www.pwc.nl/privacy Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties PwC Nederland Juni 2017 Introductie Managementsamenvatting Resultaten Bijlagen Contactgegevens

Nadere informatie

Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties

Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties www.pwc.nl/privacy Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties PwC Nederland januari 2017 Introductie Managementsamenvatting Resultaten Inhoudsopgave

Nadere informatie

Opleiding tot Functionaris Gegevensbescherming in zorg & welzijn

Opleiding tot Functionaris Gegevensbescherming in zorg & welzijn Opleiding tot Functionaris Gegevensbescherming in zorg & welzijn Opleiding Functionaris Gegevensbescherming voor zorg & welzijn Per 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van

Nadere informatie

Waarom privacy een relevant thema is En wat u morgen kunt doen

Waarom privacy een relevant thema is En wat u morgen kunt doen Waarom privacy een relevant thema is En wat u morgen kunt doen Voorstellen Frank van Vonderen audit, informatiebeveiliging & privacy Management Consultant Adviseur én in de modder 20 jaar in 5 stappen:

Nadere informatie

'The notion of accountability requires controllers to comply and to demonstrate compliance with the new rules'. Giovanni Buttarelli, mei 2016

'The notion of accountability requires controllers to comply and to demonstrate compliance with the new rules'. Giovanni Buttarelli, mei 2016 Folder tweedaagse cursus Notion of Accountability dinsdag 6 en woensdag 7 juni 2017 'The notion of accountability requires controllers to comply and to demonstrate compliance with the new rules'. Giovanni

Nadere informatie

RI&E Privacy Om organisaties te helpen heeft Sebyde een RI&E-Privacy ontwikkeld. Het is een modulair programma bestaande uit 5 duidelijke stappen:

RI&E Privacy Om organisaties te helpen heeft Sebyde een RI&E-Privacy ontwikkeld. Het is een modulair programma bestaande uit 5 duidelijke stappen: RI&E Privacy Introductie Vanaf 25 mei 2018 wordt de nieuwe Europese privacywetgeving (GDPR) gehandhaafd. Dit heeft belangrijke gevolgen voor het bedrijfsleven. Er is onder andere een meldplicht voor datalekken

Nadere informatie

Privacy: Compliance en Governance Hoe kan privacy binnen de organisatie worden geoptimaliseerd?

Privacy: Compliance en Governance Hoe kan privacy binnen de organisatie worden geoptimaliseerd? Privacy: Compliance en Governance Hoe kan privacy binnen de organisatie worden geoptimaliseerd? Mei 2014 I. Privacy als risico voor uw organisatie Veel bedrijven verwerken persoonsgegevens om bepaalde

Nadere informatie

De Algemene Verordening Gegevensverwerking. Jurgen van der Baan

De Algemene Verordening Gegevensverwerking. Jurgen van der Baan De Algemene Verordening Gegevensverwerking Jurgen van der Baan > AVG: wat valt (mij) op Jurgen van der Baan: Product Consultant bij TriageExpert. Vanaf 2002 werkzaam als (Senior) Casemanager, intern, arbodienst,

Nadere informatie

Executive Academy. Permanente Educatie voor Professionals. Permanente Educatie voor Professionals

Executive Academy. Permanente Educatie voor Professionals. Permanente Educatie voor Professionals Executive Academy Permanente Educatie voor Professionals Permanente Educatie voor Professionals Wat is de Executive Academy? De Executive Academy is een samenwerking tussen de Amsterdam Business School

Nadere informatie

Werkgroep Privacy en Testdata. Thema-avond: Workshop wetgeving en bewustwording

Werkgroep Privacy en Testdata. Thema-avond: Workshop wetgeving en bewustwording Werkgroep Privacy en Testdata Thema-avond: Workshop wetgeving en bewustwording Doelstelling Werkgroep Vergroten bewustwording bij gebruik productiedata (met persoonsgegevens) voor testers en opdrachtgevers

Nadere informatie

Europese privacywet mogelijk nóg strenger

Europese privacywet mogelijk nóg strenger December 2013, Auteur: mr. J.J. Braat M +31 633 97 09 55 Europese privacywet mogelijk nóg strenger In Brussel ligt momenteel een wetsvoorstel voor een Europa-brede privacywet. De eerste aanzet voor het

Nadere informatie

Compliance Charter. Pensioenfonds NIBC

Compliance Charter. Pensioenfonds NIBC Compliance Charter Pensioenfonds NIBC Vastgesteld in bestuursvergadering 9 december 2016 Inleiding Pensioenfonds NIBC voert de pensioenregeling van NIBC Bank N.V. uit. Het pensioenfonds is een stichting

Nadere informatie

Certified ISO Risk Management Professional

Certified ISO Risk Management Professional Certified ISO 31000 Risk Management Professional informatie over de driedaagse training inclusief examen organisatie MdP Management, Consulting & Training website email mobiel KvK www.mdpmct.com info@mdpmct.com

Nadere informatie

Cursus privacyrecht Jeroen Naves 7 september 2017

Cursus privacyrecht Jeroen Naves 7 september 2017 Cursus privacyrecht Jeroen Naves 7 september 2017 Juridisch kader 1. Relationele privacy: eer en goede naam (grondwet/evrm), portretrecht (Auteurswet), gezinsleven (EVRM) 2. Communicatie-privacy: briefgeheim

Nadere informatie

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) Privacytoezicht in de praktijk Aramis Jean Pierre Functionaris gegevensbescherming (FG) DUO/OCW Aramis.jeanpierre@duo.nl Functionaris voor de gegevensbescherming (FG)

Nadere informatie

Auteurs: Edwin Adams Tangram

Auteurs: Edwin Adams Tangram Toepassing GDPR (AVG) binnen de recruitmentprocessen Wat is de impact van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) op uw recruitmentproces en organisatie Auteurs: Edwin Adams Tangram Juli 2017

Nadere informatie

Factsheet Bewerkersovereenkomst

Factsheet Bewerkersovereenkomst Factsheet Bewerkersovereenkomst Bij het verwerken van persoonsgegevens maken veel partijen gebruik van een externe dienstverlener voor het verwerken van deze persoonsgegevens. Verwerken is een breed begrip,

Nadere informatie