Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal. direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de. grootste non-food markten in de Nederlandse retail:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal. direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de. grootste non-food markten in de Nederlandse retail:"

Transcriptie

1 G GfK Retail Reports Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de grootste non-food markten in de Nederlandse retail: Een heldere samenvatting van de harde feiten en een spitse analyse van trends, in woord & beeld. Q3 / 2012 GfK. Growth from Knowledge

2 NIEUWE TECHNOLOGIEËN VERANDEREN MEDIACONSUMPTIE EN CONSUMENTENGEDRAG Beste retailprofessional, Er is een stille transformatie aan de gang. Een verschuiving van traditionele consumentenelektronica naar het gebruik van nieuwe technologieën. Niet zo heel lang geleden was de wereld relatief simpel. We gebruikten de televisie om programma s mee te bekijken, de radio om naar muziek te luisteren en bij gelukkige gebeurtenissen kochten we een camera om het moment te vereeuwigen. Vandaag de dag gebruiken we de telefoon om foto s mee te maken, bellen we met de computer en kijken we televisie op een tablet wanneer het ons het beste uitkomt en niet zoals de programmamakers het gepland hebben. De macht ligt bij de consument. Hij heeft toegang tot programma s, kan producten kopen en zijn vrienden ontmoeten wanneer en waar hij maar wil. Sterke stijging mobiele apparatuur Deze transformatie is ook te zien in het aankoopgedrag van de consument. Er worden meer telefoontoestellen en draagbare computers verkocht dan ooit te voren. Een stijgende verkoop die ten koste gaat van traditionele producten als televisies en radio s. Tellen we alle apparaten waarmee je kunt bellen, fotograferen, naar muziek kunt luisteren en je favoriete soap kunt zien, bij elkaar op dan is deze markt nauwelijks gedaald ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar. Als we echter inzoomen, zien we grote verschuivingen in de verschillende markten. Niet alle markten profiteren Dat wil niet zeggen dat de consument meer besteed. Onzekerheid met betrekking tot de toekomst en een nog steeds op slot zittende huizenmarkt zorgen voor een voortdurende negatieve trend binnen de doe-het-zelfbranche. Tevens laten nieuwe technologieën hun sporen achter in de entertainmentmarkt. Het streamen van audio mag zich hier in steeds grotere belangstelling verheugen. Aanpassen aan mobiele consument Natuurlijk heeft dit ook grote gevolgen voor de detailhandel. Binnen vijf jaar zal het retaillandschap meer veranderen dan in de afgelopen twintig jaar. Er zijn meer dan een miljard internetgebruikers mobiel geworden. Niet langer bepaalt de detailhandel wanneer de consument kan winkelen, maar de consument zelf uur per jaar heeft deze consument toegang tot producten en kan hij uitzoeken en kopen wanneer het hem het beste uitkomt. Locaties, de grootte van winkels, het assortiment, de wijze van distributie, alles wordt de komende tijd onder de loep genomen en zal dienen aan te sluiten op het winkel- en koopgedrag van de nieuwe mobiele consument. Het vermogen van een retailer om zijn fysieke inrichting om te zetten naar een beleveniswinkel zal bepalen welke rol hij gaat spelen bij de aanstormende mobile brigade. Voor nu wensen wij u veel inspiratie toe bij het doornemen van deze GfK Retail Reports Peter Vos Business unit manager GfK Retail and Technology Benelux b.v.

3 Gro GfK. Growth from Knowledge DE MARKTEN IN DETAIL In deze editie treft u per kwartaal een geïndexeerde vergelijking met hetzelfde kwartaal van het voorliggende jaar, van de volgende markten: - RETAIL IN TOTAAL» - BOEKEN» - CONSUMENTENELEKTRONICA» - DOE-HET-ZELF» - FASHION» - IT & OFFICE» - GROOT HUISHOUDELIJKE APPARATUUR (MDA)» - KLEIN HUISHOUDELIJKE APPARATUUR (SDA)» - MEDIA & ENTERTAINMENT» - TELECOM» - TOERISME» GfK Retail and Technology is wereldwijd toonaangevend marktonderzoeker en helpt organisaties hun bedrijfsresultaat te verbeteren. Wij verzamelen continu feitelijke verkopen van producten en diensten die worden aangeboden via de detailhandel, internet websites en andere bedrijfsmatige verkooppunten. Zo voorzien wij onze relaties uit verschillende branches en sectoren van betrouwbare en actuele marktinformatie. Peter Vos business unit manager Na zijn studie econometrie aan de Vrije Universiteit is Peter begonnen in de automotive als financieel directeur bij de leasemaatschappij van Renault en later Mercedes- Benz. Als directeur van een multi-merken autodealerbedrijf met meerdere vestigingen, maakte hij voor het eerst kennis met het retailvak. Hij is vervolgens ruim 10 jaar algemeen directeur geweest bij consumentenelektronica retailer ElectronicPartner en daarna 3 jaar algemeen directeur bij meubelwarenhuis Trendhopper. Om zijn creatieve aspiraties de ruimte gegeven heeft Peter tevens de fotografenopleiding aan de Fotoacademie gevolgd. Ook door de zoeker pakt hij graag the decisive moment. Sinds 2012 is Peter bij GfK als business unit manager verantwoordelijk voor retail, Etilize en het opzetten van nieuwe markten.

4 Q3/2012 RETAIL IN TOTAAL Markt lijdt onder laag consumentenvertrouwen De detailhandelsbestedingen in de door GfK gemeten markten zijn het afgelopen kwartaal met 2,9% gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal in Vooral de verkopers van consumentenelektronica en fotoapparatuur als ook de media- en entertainmentbranche hadden het zwaar te verduren Q3 '11 Q4 '11 Q1 '12 Q2 '12 Q3 '12 (geïndexeerde waarde t.o.v. zelfde periode vorig jaar) De eerste markt daalde met 17% terwijl er in de media- en entertainmentmarkt 16% minder werd besteed. Ondanks de koopimpuls die uitging van de BTW-verhoging, blijven deze markten onder druk staan. Positieve ontwikkelingen zien we in de IT- en telecommarkten. Vooral webbooks en smartphones werden - ook - in het derde kwartaal van 2012 goed verkocht. Kleine plus witgoedmarkt Het lijkt erop dat de witgoedmarkt wel heeft kunnen profiteren van de BTW-verhoging per 1 oktober. In het derde kwartaal werden er 3,9% meer groot huishoudelijke apparaten verkocht ten opzichte van het voorgaande jaar. Ook werden er meer klein huishoudelijke apparaten verkocht. Deze markt steeg met 3% in vergelijk met het derde kwartaal van Vooruitzichten niet goed De vooruitzichten zijn helaas niet goed: de politieke onrust zal zijn weerslag hebben op het consumentenvertrouwen. Een onverminderd laag vertrouwen van de consument zal de spaardrift van dezelfde consument verder aanwakkeren en negatieve gevolgen hebben voor de bestedingen in de detailhandel. Als de politiek, de overheid in het algemeen, er niet snel in slaagt het vertrouwen van de consument te herstellen dan gaat de detailhandel een koude winter tegemoet. Licht herstel DHZ-markt De doe-het-zelf-markt lijkt zich licht te herstellen. Deze markt daalde met slechts 3,3%. Slechts, want het vorige kwartaal daalde deze markt met bijna 10%. De stagnerende huizenmarkt zorgt hier al twee jaar op rij voor een neergaande trend. Het lijkt er echter op dat hier de bodem langzaam wordt bereikt.

5 Gro GfK en Retail GfK Retail and Technology werkt in Nederland nauw samen met zo n retailorganisaties in diverse markten. Voorbeelden van deze retailers zijn consumenten elektronicaspecialisten, reisorganisaties, telecomwinkels, bouwmarkten, entertainment winkels, boekwinkels, drugstores en warenhuizen. GfK meet bij zowel webwinkels als fysieke winkels. Deze retailers leveren, afhankelijk van de situatie, wekelijks of maandelijks de digitale verkoopdata aan waarin, op modelniveau, de verkoopaantallen en gemiddelde prijzen zijn vastgelegd. GfK verrijkt deze informatie met de specificaties van de producten waarna de data van alle aanleverende partijen geaggregeerd wordt. Hiermee worden overzichtelijke marktanalyses gemaakt waar zowel de industrie als de retailers kennis uit halen om de juiste beslissingen te nemen. De retailers die de verkoopdata bij GfK aanleveren krijgen op hun beurt de informatie over de totale markten teruggekoppeld. Indien gewenst komt er ook een Retail consultant langs om de trends en marktontwikkelingen toe te lichten. Bent u retailer en geïnteresseerd in samenwerking met GfK? Neem contact op met Peter Vos: / peter.vos@gfk.com. Peter Vos business unit manager Na zijn studie econometrie aan de Vrije Universiteit is Peter begonnen in de automotive als financieel directeur bij de leasemaatschappij van Renault en later Mercedes- Benz. Als directeur van een multi-merken autodealerbedrijf met meerdere vestigingen, maakte hij voor het eerst kennis met het retailvak. Hij is vervolgens ruim 10 jaar algemeen directeur geweest bij consumentenelektronica retailer ElectronicPartner en daarna 3 jaar algemeen directeur bij meubelwarenhuis Trendhopper. Om zijn creatieve aspiraties de ruimte gegeven heeft Peter tevens de fotografenopleiding aan de Fotoacademie gevolgd. Ook door de zoeker pakt hij graag the decisive moment. Sinds 2012 is Peter bij GfK als business unit manager verantwoordelijk voor retail, Etilize en het opzetten van nieuwe markten.

6 Q3/2012 BOEKEN Het e-boek rukt op De boekenomzet in het derde kwartaal is het hoogste van het jaar tot dusver. In de maanden juli, augustus en september werd 131 miljoen euro omgezet, ongeveer 3 miljoen meer dan in het tweede kwartaal. Vergeleken met vorig jaar was er in het derde kwartaal wel een omzetdaling: de omzet lag 4,6 procent lager dan vorig jaar. Binnen het derde kwartaal is er overigens wel een opwaartse trend te zien: juli daalde met bijna 8 procent en augus Q3 '11 Q4 '11 Q1 '12 Q2 '12 Q3 '12 (geïndexeerde waarde t.o.v. zelfde periode vorig jaar) tus met 3 procent, maar de septemberomzet was dit jaar vrijwel gelijk aan die van Cumulatief staat de papieren A-boekenomzet in Nederland nog steeds op een aanzienlijke daling van 8,3 procent. Het genre dat dit jaar het minst presteert is fictie. Ten opzichte van vorig jaar werd er in de eerste drie kwartalen van dit jaar ruim 9 procent minder omzet gemaakt met fictietitels. Deze daling is des te opvallender omdat er een fenomenale bestseller in de winkels ligt: de Vijftig tinten trilogie van E.L. James. Deels wordt de daling in papieren fictietitels opgevangen door het e-boek. De tien bestverkochte e-boektitels verkochten dit jaar tot en met september ruim exemplaren. Ook hier voeren de Vijftig tinten titels de bestsellerlijst aan. In totaal werden er in de eerste drie kwartalen van dit jaar e-boeken verkocht, bijna het dubbele aantal van vorig jaar. Het omzetaandeel van het e-boek binnen de algemene boekenmarkt komt daarmee uit op 2,5 procent.

7 Gro GfK en Boeken Sinds januari 2007 is GfK Retail and Technology actief op de boekenmarkt. Van meer dan verkooppunten in Nederland en in België verwerkt GfK de verkoopgegevens wekelijks. Met behulp van diverse rapportagetools geeft GfK hiermee uitgeverijen en boekhandels direct inzicht in onder andere omzet, afzet en trends per distributiekanaal, prijsband en genre. Hierbij werkt GfK nauw samen met de Nederlandse Stichting Marktonderzoek Boekenvak. GfK Retail and Technology voorziet in Nederland de stichting CPNB wekelijks van titelinformatie ten behoeve van de Bestseller60: dé bestsellerlijst voor het vak en voor de consument. Deelnemende retailers ontvangen van GfK onder andere hun marktaandeel per titel, uitgevers zien exact wat er van hun titels is doorverkocht aan de consument. Daarnaast stelt GfK algemene boekenmarktinformatie samen in opdracht van brancheverenigingen als het Nederlands Uitgevers Verbond, de Koninklijke Boekverkopersbond en de Koninklijke Vereniging voor het Boekenvak. Meer weten? Neem contact op met Mirjam Hemker: / mirjam.hemker@gfk.com. Mirjam Hemker business consultant boeken & stationery Mirjam heeft ruim tien jaar ervaring binnen het boekenvak. Tijdens haar studie sociologie aan de UvA werkte zij vijf jaar parttime in een boekhandel. Na haar afstuderen werkte zij voor verschillende marktonderzoeksbureaus. Tot 2007 was zij werkzaam bij Stichting Speurwerk: hét onderzoeksinstituut voor de boekenbranche. Als consultant bij GfK is Mirjam sinds 2007 verantwoordelijk voor het onderzoek binnen de Nederlandse boekenmarkt. Zij voorziet boekhandels, uitgevers, distributeurs en brancheorganisaties van cijfers en advies. Regelmatig presenteert zij op seminars en symposia binnen het boekenvak. Daarnaast publiceert Mirjam jaarlijks meerdere artikelen over de boekenmarkt in vakblad Boekblad.

8 Q3/2012 CONSUMENTENELEKTRONICA (CE) Consumentenelektronica staat flink onder druk Op 1 oktober is de BTW verhoogd van 19% naar 21%. Dit zorgde voor grote promotionele acties in de laatste twee weken van september en een omzetgroei van +3,3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ondanks de opleving in september liet het derde kwartaal van 2012 opnieuw een negatief resultaat zien voor de consumentenelektronicamarkt. De totale omzet in Q3 was 411 miljoen euro, een daling van 18,4% in waarde ten opzichte van hetzelfde kwartaal in De herfstdip geldt voor bijna alle categorieën. Alleen de verkoop van hoofdtelefoons en docking / minispeakers vertoonde opnieuw een positieve trend in waarde. Helaas profiteren niet alle winkeliers van deze ontwikkeling. Vooral inkoopcombinaties en zelfstandige winkeliers verkopen dit soort producten nauwelijks. Omdat de televisiemarkt haar grenzen heeft bereikt en er dus minder wordt verkocht, wordt de druk intenser. Over de eerste negen maanden van dit jaar was de omzetdaling bij inkoopcombinaties en zelfstandige winkeliers vier keer groter dan bij ketens. Traditionele Audio Hifi zwaarst getroffen Het zwaarst getroffen zijn de traditionele Audio Hifiproducten. Dit geldt zowel voor Audio Home systemen als voor de markt van losse componenten zoals versterkers, tuners en ontvangers. Ook de verkoop van luidsprekers heeft het zwaar. Laten we hopen dat Sinterklaas en Kerstmis weer voor wat positievere geluiden gaan zorgen! Systeemcamera s breken de trend in de fotomarkt De moeilijke algemene situatie op de fotomarkt hield aan in het derde kwartaal van het jaar, met een omzetdaling die zelfs sterker was als in het tweede kwartaal: -14,5%. De belangrijkste reden voor de malaise is de verdere scherpe daling van de compactmarkt Q3 '11 Q4 '11 Q1 '12 Q2 '12 Q3 '12 camera met meer dan vijf megapixel. De bovenkant van de compactmarkt groeit echter nog steeds. Dit toont aan dat de compactcamera in staat is om zichzelf te onderscheiden van de smartphone en nog steeds succesvol kan zijn. Dit wordt met name duidelijk bij de high zoom-modellen. Systeemcamera groeit met 92% op jaarbasis Hetzelfde mechanisme geldt ook voor de markt van camera s met verwisselbaar objectief. Deze markt vertoonde een groei in het derde kwartaal van De belangrijkste omzetmaker is de systeemcamera: met een groei van bijna 92% op. Meer dan een vijfde van alle camera s met verwisselbaar objectief is een systeemcamera. Deze stijging is niet alleen te danken aan een scherpe toename van promotionele activiteiten, maar ook aan een toename van de distributie onder retailers. Retailers die voorheen terughoudend waren met het opnemen van deze camera s in hun assortiment, beginnen dit type camera nu te omarmen. De SLR-sector presteerde ook beter in het derde kwartaal na een zeer slechte start van het jaar. Het ziet ernaar uit dat de leveringsproblemen als gevolg van de tsunami tot het verleden behoren. (geïndexeerde waarde t.o.v. zelfde periode vorig jaar) De opkomst van de smartphone zorgt voor toenemende druk, vooral aan de onderkant van de compactmarkt. Meer dan de helft van alle huishoudens heeft nu een smartphone. Telefoons die ook nog eens in toenemende mate zijn uitgerust met steeds geavanceerdere camera s: op dit moment heeft de helft van alle verkochte modellen een

9 Gro GfK en Consumentenelektronica Al sinds jaar en dag verzorgt GfK Retail and Technology onderzoek naar de markt voor consumentenelektronica. Van meer dan verkooppunten in Nederland verwerkt GfK de verkoopgegevens maandelijks/wekelijks. Met behulp van diverse rapportagetools geeft GfK fabrikanten en retailers hiermee direct inzicht in onder andere omzet, afzet en trends per distributiekanaal, prijsband en belangrijke features per categorie. Door de snelheid van veranderingen in het landschap van consumentenelektronica én relevante aanpalende markten zoals de IT/Telecom-sector en de Entertainmentbranche ligt een overkoepelende visie en rapportageaanpak steeds meer voor de hand. Samenwerkingen Binnen deze markt werkt GfK nauw samen met de branchevereniging FIAR. Tevens is GfK participant van het immovator Cross Media Network (immovator). Een stichting en een expertisecentrum dat zich richt op versterking van de crossmediasector met de nadruk op innovatie en economische rendement. Onder de crossmediasector verstaan ze de toenemende integratie van radio, televisie, internet, mobiel, print en events. Meer weten? Neem contact op met Barbara Schouten: / barbara.schouten@gfk.com. Barbara Schouten consultant ce Vrijwel direct na haar afstuderen aan de HEAO is zij in 2003 bij GfK aan de slag gegaan. Barbara Schouten is actief als Business Consultant voor Consumenten Elektronica. Grote marktspelers voorziet zij dagelijks van marktinzichten en strategisch advies. Ze doorziet de implicaties van de steeds verdergaande integratie met aanpalende markten als IT/Telecom en Entertainment en biedt daarvoor een digitale convergentieaanpak. Als spreker op diverse events is zij als geen ander in staat deze complexe materie in hapklare brokken te presenteren. Barbara verzorgt onder meer het jaarlijkse FIAR-rapport (branchevereniging in de bruingoedsector) en de kwartaalmonitor Digitale TV via immovator. Ook publiceert zij regelmatig in vakbladen. Barbara is lid van het internationale CE Board-team (EU 6).

10 Q3/2012 DOE-HET-ZELF Klussen uitgesteld door zonnig augustus In het derde kwartaal zien we de voortdurende druk op de omzet terug. In juli en september zijn het te verwaarlozen percentages, augustus is de boosdoener. Alhoewel zon in deze maand heel normaal is, hebben we er in 2012 lang op moeten wachten. In augustus lagen we twee weken aan het strand en hebben we klaarblijkelijk de klussen aan de kant geschoven Q3 '11 Q4 '11 Q1 '12 Q2 '12 Q3 '12 (geïndexeerde waarde t.o.v. zelfde periode vorig jaar) Kijken we binnen de Bouwmarkten naar de details per productgroep dan is de belangrijkste omzetmaker in deze periode de groep Verf & Beits totaal, een segment waar we groei zien. Op de tweede plaats staat - als belangrijke tegenhanger - de groep Sanitair, die dicht tegen een double digit-daling aan zit. Op de derde plaats staat de groep Tuinproducten, die dit seizoen een late start had, waardoor er wat meer uitgaven in juli en augustus vielen. Ondanks een tegenvallend september stond er daardoor voor de Tuinsector dan toch groei op de teller in het derde kwartaal. Daling binnen DHZ vlakt af De groep Bouw- en klusproducten, alles voor de grotere klus, heeft een belangrijk omzetaandeel dat richting 7% daling neigt met enkele uitschieters richting minus 10%. Bij DHZ staat dit kwartaal in totaal een daling van ruim 3% op de teller, een afvlakkende daling ten opzichte van de voorgaande periodes.

11 Gro GfK en Doe-het-zelf GfK Retail and Technology brengt de verkopen en trends binnen de Doehet-zelf branche in kaart. Deze branche omvat de bouwmarkten, DHZ/ ijzerwarenspeciaalzaken, overige DHZ zaken en Verf-Behangspecialisten. Het DHZ aanbod is zeer divers en bevat een groot scala aan producten. Op het totaal panelmarktniveau is er zicht op de ontwikkelingen vanuit omzetrapportages van de betreffende retailers: de GfK DHZ omzetmonitor. Een stap dieper, nog steeds op een hoog geaggregeerd niveau, zijn er een aantal productgroepen te onderscheiden. Onder de noemer van Total Store Rapportage worden deze op bouwmarktniveau gevolgd in volume en waarde. Binnen een aantal van deze productgroepen is een gedetailleerde rapportage opgezet. Afzet, omzet en prijs worden op item niveau gevolgd en resulteren in de overzichtelijke GfK R&T markttrend en hitlist rapportage. Meer weten? Neem contact op met Berry van Oosterhout: / berry.van.oosterhout@gfk.com. Berry van Oosterhout consultant diy Berry bekleedde diverse functies in de marketing van duurzame consumenten-goederen bij Philips, Panasonic en Black and Decker. Hij raakte gefascineerd door de chemie tussen fabrikant, retailer en consument en dat bracht hem uiteindelijk bij GfK. Sinds 2005 is hij bij GfK actief binnen diverse productvelden met de focus op Groothuishoudelijke apparatuur en Doe-Het-Zelf. Hij schrijft onder meer een bijdrage voor het jaarverslag van de VLEHAN (branchevereniging in de Witgoedsector) en een column in MIX, vakblad voor de DHZ en IJzerwarenhandel.

12 Q3/2012 FASHION Back to School Piek In het derde kwartaal heeft de fashion markt zich helaas nog niet weten te herstellen. Evenals in het tweede kwartaal stonden de verkopen behoorlijk onder druk. De index voor Q3 blijft dan ook steken op 94,2. Opvallend is dat verhoudingsgewijs kindermode het beter gedaan heeft als de volwassenen segmenten. Kwamen herenmode en damesmode uit op 92,9 en 93,4: kindermode wist het met 96,8 beduidend beter te doen, waarbinnen de Girls zelfs helemaal geen daling lieten noteren. De aanjager in het kindermodesegment was de maand Augustus: deze kwam in die maand zelfs op 106 uit. Ook binnen fashion kunnen we, net zoals in de IT- en boekenmarkt - dan ook van een Back to School -effect spreken. Kijkend naar de distributiekanalen valt ook binnen Fashion op dat de online sales het nog steeds goed blijven doen. De meest retailers hebben online goed ingericht. Dit kanaal wist het met 118,2 beduidend beter te doen dan offline. De Back to School piek is ook online goed zichtbaar: in Augustus waren de kindermodeverkopen ruim 1/3 hoger dan vorig jaar Q1 '12 Q2 '12 Q3 '12 Horloges: wederom crisis bestendig? De horlogeomzet groeide in het derde kwartaal met bijna 5% naar een omzet van 49 miljoen (GfK Panelmarkt). De heren -en unisex horloges blijven in deze markt de aanjagers die zorgen voor een gezonde groei. (geïndexeerde waarde t.o.v. zelfde periode vorig jaar) Een opvallende uitschieter betreft de op dit moment de alom in het straatbeeld aanwezige Hoodies. Er werd met deze productgroep in het derde kwartaal bijna 3x zoveel omzet gerealiseerd als in Het afgelopen kwartaal hebben wij ons leader panel fors uitgebreid met nieuwe Retailers. Onze dekking is daarmee verhoogd naar ongeveer 35% van de totale fashionmarkt in Nederland. Begin volgend jaar zullen wij nogmaals een forse uitbreiding doorvoeren.

13 Gro GfK en Fashion Sinds begin 2011 is GfK Retail and Technology ook actief in de Fashion branche onder de noemer FashionLife. Door het in kaart brengen van de verschillende segmenten krijgen fabrikanten én retailers een goed inzicht in de afzet-, omzet- en prijsontwikkeling binnen de fashion-markt. Op basis van de hoofdsegmenten Outerwear, Legwear en Underwear was het mogelijk al snel de eerste trends te laten zien. Deze hoofdsegmenten kunnen inmiddels verfijnd worden naar artikelgroepen zoals jassen, pakken, rokken, jeans, lingerie en zwemkleding een verdere verdieping naar subgroepen is ook nog mogelijk. GfK werkt samen met de grote modeketens maar ook zelfstandige modewinkels zullen aan het panel toe worden gevoegd in 2012.Hiermee is GfK Retail and Technology de eerste die met de FashionScan de ontwikkelingen binnen de Nederlandse modebranche in detail kan volgen. Geïnteresseerd? Wilt u deelnemen aan het retail netwerk van GfK of meer informatie ontvangen over de activiteiten van GfK in de Fashion branche dan kunt u contact opnemen Menno van den Elzen. Meer weten? Neem contact op met Menno van den Elzen: / menno.van.den.elzen@gfk.com. Menno van den Elzen manager retail services Menno heeft zijn eerste ervaringen binnen de retail opgedaan bij Megapool. Voor deze organisatie heeft hij diverse filialen weer een nieuwe impuls gegeven. Na zijn werk in de retailbranche heeft hij bewust gekozen voor een functie bij een fabrikant. Bij Grundig heeft hij zowel externe als interne functies bekleed en sinds begin 2007 is hij werkzaam bij GfK Retail and Technology. Hier is hij verantwoordelijk voor de afdeling Retail Services die de contacten met de ruim retailers onderhoudt. Daarnaast is hij nauw betrokken bij de opzet en het doorontwikkelen van het Fashion panel.

14 Q3/2012 IT & OFFICE Tablet levert grootste bijdrage aan groei De totale omzet van de IT & Office-markt in het derde kwartaal van 2012 is 897,8 miljoen euro, dat is een groei van 1,8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De totale omzet in 2012 tot nu toe is 2,6 miljard euro, een groei van 2,2% in vergelijking met Het Tablet-segment levert de grootste bijdrage aan de groeiende IT & Office markt in De Tablet/webbookverkopen zijn gestegen omdat de belangrijkste tabletspelers nieuwe modellen introduceerden. Daarnaast kwamen er meer nieuwe merken op de markt. Deze opkomende, maar volwassen wordende markt trekt bovendien andere productcategorieën in het succes mee. Producten die profiteren van de tabletverkopen zijn met name, hoezen, styluspennen, toetsenborden, kabels en schermbeschermers. Van alle tabletaccessoires waren in dit kwartaal de tablethoezen en styluspennen de best verkochte. Styluspennen werden zelfs meer verkocht dan aansluitkabels en toetsenborden Q3 '11 Q4 '11 Q1 '12 Q2 '12 Q3 '12 zien. Als gevolg daarvan is de omzet van Inktcartridges voor het eerst hoger dan die van Lasertoners in september. Dit is te danken aan de consumentenkanalen die in september positieve groeicijfers hadden. De Inkjetcartridge-cijfers laten verder zien dat het aandeel multipacks groeit ten koste van de enkele cartridges. De single black cartridges zijn echter nog steeds verantwoordelijk voor de hoogste omzet. Andere belangrijke producten zijn de Multifunctionele apparaten, al is deze omzet nog niet de helft van die van Inkjetcartridges. (geïndexeerde waarde t.o.v. zelfde periode vorig jaar) Networking Devices blijft groeien Andere productsegmenten tonen ook positieve groeicijfers. De groep Networking Devices liet bijvoorbeeld positieve groei zien van het laatste kwartaal van 2011 tot en met het derde kwartaal van 2012 (vergeleken met dezelfde periode in het jaar daarvoor). De hoogste groei vond plaats in het derde kwartaal van 2012, wat het resultaat is van Network switches en Access points die zorgden dat de Networking Devices-markt groeide met double digits. De groei van deze twee productgroepen compenseerde zelfs de licht dalende Routermarkt, die ook deel uitmaakt van deze productgroep. Officemarkt onder druk In 2012 wordt de omzet van Lasertoners op de voet gevolgd door de Inktcartridges. De daling bij de Inktcartridges is echter minder sterk dan die bij Lasertoners. De Inkjetcartridges laten zelfs de kleinste daling in het derde kwartaal van 2012 (versus Q3 2011) Markt profiteert van back-to-school acties In de eerste maanden van 2012 steeg het internetaandeel van MFD. De laatste maanden laten echter een tegenovergestelde trend zien. Waarschijnlijk wordt deze veroorzaakt door de back-to-school acties bij de traditionele retailers. Deze retailers staan er ook om bekend dat ze belangrijke back-to-school spelers zijn voor andere productcategorieën, zoals schrijfwaar, oefenblokken, en dergelijke. Vorig jaar zagen we tijdens het back-to-school seizoen dat veel promotionele producten niet waren uitgerust met nieuwe technologieën zoals touchscreen, Wi-Fi, web-enabled (printen zonder de noodzaak om een PC te gebruiken) en business ink. Dit jaar laten de cijfers zien dat dit nog steeds het geval is voor touchscreen en business ink. Het aandeel Wi-Fi bereikte daarentegen in september een piek. Wi-Fi staat zelfs op het punt standaard te worden op alle multifunctionele apparaten.

15 Gro GfK en IT & Office GfK Retail and Technology is al jarenlang actief in de IT-markt. Van meer dan verkooppunten in Nederland verwerkt GfK de verkoopgegevens wekelijks. Met behulp van diverse rapportage tools geeft GfK fabrikanten, distributeurs en retailers hiermee direct inzicht in onder andere omzet, afzet en trends per distributiekanaal, prijsband en specificaties. IT-producten kunnen op vele verkooppunten worden aangeschaft, variërend van consumentenelektronica-specialisten en mass merchandisers tot de gespecialiseerde computershops of het business-to-businesskanaal. Ook het Internetkanaal speelt een belangrijke rol in de ITO-markt. GfK Retail and Technology registreert retail/e-tail- en reseller-verkopen op maandelijkse en wekelijkse basis. Deelnemende retailers ontvangen van GfK onder andere informatie over verkochte aantallen, omzet, prijzen en specificaties van producten zoals notebooks, tablets, printers en randapparatuur. Daarnaast ontvangen ze een benchmark van hun marktaandeel per productgroep. Samenwerkingen Voor deze branche werkt GfK met het vakblad Hotspot en het business platform ChannelConnect waar regelmatig publicaties van GfK terug te vinden zijn, alsmede met het ANP en de landelijke pers. Meer weten? Neem contact op met Tessa Holzenbosch: / tessa.holzenbosch@gfk.com. Tessa Holzenbosch consultant it & office Tessa Holzenbosch studeerde International Hospitality and Hotel management in Leeuwarden en Bedrijfseconomie met een specialisatie in Marketing aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Sinds 2005 is ze werkzaam bij GfK waar ze als business consultant verantwoordelijk is voor fabrikanten en retailers in de markten IT & Office. Gezien de toenemende verwevenheid van IT & Office met Consumentenelektronica en Telecom omvat haar expertise ook kennis en inzicht in deze markten. Sinds 2010 is ze bovendien verantwoordelijk voor de Telecommarkt. Omdat ze midden in het veld van retailers, industrie en distributeurs opereert, is ze als geen ander op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en wordt ze gezien als expert in de sector. Leveranciers en retailers vragen haar advies bij productontwikkeling, new business-plannen en actuele strategische issues. Tessa spreekt daarnaast regelmatig op seminars en events, publiceert in vakbladen en schrijft persberichten voor GfK.

16 Q3/2012 GROOT HUISHOUDELIJK (MDA) Kleine opleving voor MDA In derde kwartaal van 2012 veert de Witgoedmarkt weer op met een omzetstijging van 2,5%. Na een teleurstellende maand juli kwam augustus al boven vorig jaar en topte september het kwartaal fors positief af. In het algemeen werd de omzetontwikkeling in het derde kwartaal flink ondersteund met een toename van de gemiddelde prijs. De aandacht van de consument is gericht op de betere modellen. Daarnaast is er een daling in volume in de productgroepen met een lage gemiddelde prijs, zoals afzuigkappen en vrijstaande magnetrons. De ontwikkelingen in het derde kwartaal zijn een gevolg van de afwachtende houding van de consumenten op de huizenmarkten en de terughoudendheid in het doen van grote aankopen in afwachting van een nieuwe regering. Aan het einde van het kwartaal was ook de invloed van de BTW-verhoging in oktober sterk merkbaar. Wasmachines en Droogtrommels Wasmachines blijft als grootste groep binnen Groot Huishoudelijk omzetbepalend. De resultaten in het derde kwartaal laten een kleine stijging zien. De zorgwekkende daling van de gemiddelde prijs in het tweede kwartaal is gelukkig omgebogen. Deze ontwikkeling schrijven we grotendeels toe aan een incidentele factor: de BTWverhoging per In de behoorlijk fors ingezette retailcampagnes rondom dit thema, met als 21% korting gepercipieerde acties, is in de maand september de focus van de consument op de betere modellen gericht. Ook de spectaculaire groei in aantallen in september is eenmalig en de belangrijkste oorzaak van het positieve kwartaal. Het goede weer in augustus bleek slecht nieuws voor de productgroep Droogtrommels; de maand augustus doet de groei in september meer dan teniet Q3 '11 Q4 '11 Q1 '12 Q2 '12 Q3 '12 Keukenproducten Koelkasten en Diepvriezers springen er dit kwartaal extra positief uit. De hoge temperatuur had direct een positieve impact op de vervangingsvraag. Daarnaast werd de verkoop van de vrijstaande modellen nog eens extra gestimuleerd in de laatste twee weken van september. Afzuigkappen springen er in het derde kwartaal wederom zeer negatief uit met een double digit-omzetdaling, maar deze productgroep is nu de uitzondering. Over het algemeen zien we in alle productgroepen gericht op de keuken weer voorzichtige groeicijfers. Een klein plusje in de verhuizenmarkt in juni / juli men verwachtte dat de verlaagde overdrachtsbelasting teruggedraaid zou worden - leidde in ieder geval ook tot een voorzichtig plusje in de keukenretail in augustus. Incidentele factoren zijn van doorslaggevend belang voor de groei van dit kwartaal. Ze laten zien dat de consument op het puntje van zijn stoel zit en met de juiste stimulans in actie komt. We zijn in een nieuwe economische werkelijkheid gekomen, waarin de oude solide groeipatronen niet snel zullen terugkeren. Maar met de juiste maatregelen van de nieuwe regering moet de verdere teruggang in de grotendeels van vervanging afhankelijke Witgoedmarkt zeker een halt toegeroepen kunnen worden. (geïndexeerde waarde t.o.v. zelfde periode vorig jaar)

17 Gro GfK en Groot Huishoudelijke apparatuur GfK Retail and Technology doet al vele jaren onderzoek naar de markt van Groot huishoudelijke apparatuur. Hoewel het grootste deel van deze markt inmiddels bestaat uit vervanging, zijn er vele trends in het aankoopgedrag van de consument te signaleren die van invloed zijn op de marktbenadering. Naast prijsontwikkeling is vooral de verandering in distributie kenmerkend. Binnen de Witgoedmarkt onderscheiden we twee sterk verschillende retailkanalen: enerzijds de Bruin- en Witgoedretailers en anderzijds de Keukenretailers. Vanuit dezelfde gedachtegang is er ook een splitsing aangebracht tussen vrijstaande en inbouwapparatuur. Samenwerkingen Binnen deze markt werkt GfK nauw samen met VLEHAN (Vereniging Leveranciers Huishoudelijke Apparaten Nederland). Meer weten? Neem contact op met Berry van Oosterhout: / berry.van.oosterhout@gfk.com. Berry van Oosterhout consultant mda Berry bekleedde diverse functies in de marketing van duurzame consumentengoederen bij Philips, Panasonic en Black and Decker. Hij raakte gefascineerd door de chemie tussen fabrikant, retailer en consument en dat bracht hem uiteindelijk bij GfK. Sinds 2005 is hij bij GfK actief binnen diverse productvelden met de focus op Groothuishoudelijke apparatuur en Doe-Het-Zelf. Hij schrijft onder meer een bijdrage voor het jaarverslag van de VLEHAN (branchevereniging in de Witgoedsector) en een column in MIX, vakblad voor de DHZ en IJzerwarenhandel.

18 Q3/2012 KLEIN HUISHOUDELIJK (SDA) Still going strong! Ondanks de huidige economische neergang en het dalende consumentenvertrouwen, groeit de SDA-markt nog steeds! En ondanks het feit dat veel Nederlanders de afgelopen maanden op vakantie waren, bleef het derde kwartaal van 2012 solide in termen van groei. De SDAmarkt profiteert bovendien nog steeds van het relatief hoge aandeel vervangingsaankopen in combinatie met een aantal populaire producten met toegevoegde waarde en een toenemend aantal huishoudens. Als gevolg daarvan resulteerde de totale verkoop van SDA-producten in een omzet van 176 miljoen euro in het derde kwartaal, een groei in waarde van 3% ten opzichte van de resultaten in Q Ook over de hele periode van januari tot september 2012 was er een groei in waarde van 3%. Samen met Telecom en IT is SDA momenteel een van de meest succesvolle markten in termen van groei Q3 '11 Q4 '11 Q1 '12 Q2 '12 Q3 '12 Het vierde kwartaal is traditioneel het belangrijkste seizoen van het jaar veroorzaakt door de pakjestijd rond Sinterklaas en Kerstmis. Bijna 30% van de totale jaaromzet wordt gerealiseerd in dit laatste kwartaal. Wij verwachten dat 2012 positief zal uitpakken! (geïndexeerde waarde t.o.v. zelfde periode vorig jaar) Sterkste groei bij Keukenapparatuur Keukenapparatuur vertoonde over de volle breedte weer de sterkste groeicijfers in Q3. Het segment groeide met 6%. De populairste producten waren keukenmachines, koffiezetapparaten en juicers/citruspersen. Personal Care slaagde er echter niet in de omzet te laten toenemen. De omzet daalde met 1%. Vooral Haircareproducten deden het niet goed. Dental Care had daarentegen weer wel groeiende verkoopcijfers. Home Comfort-producten presteerden ook heel goed in Q3. De omzet steeg met 5%. Vooral stofzuigers droegen bij aan deze groei.

19 Gro GfK en Klein Huishoudelijke apparatuur Al sinds jaar en dag verzorgt GfK Retail and Technology marktonderzoek naar klein huishoudelijke apparatuur. Hoewel het grootste deel van deze markt inmiddels bestaat uit vervanging zijn er vele trends in het aankoopgedrag van de consument te signaleren die van invloed zijn op de marktbenadering. Naast prijsontwikkeling is vooral de verandering in distributie kenmerkend. Samenwerkingen Binnen deze markt werk GfK nauw samen met VLEHAN (Vereniging Leveranciers Huishoudelijke Apparaten Nederland). Meer weten? Neem contact op met Niels van Steijn: / niels.van.steijn@gfk.com. Niels van Steijn consultant sda Na zijn studie Commerciële Economie aan de Hogeschool voor Economische Studies in Amsterdam en zijn studie Beleid, Communicatie, en Organisatie aan de Vrije Universiteit Amsterdam is Niels in 2002 bij GfK aan de slag gegaan. Hij had onder meer een coördinerende rol bij de overgang van veldwerk naar elektronische dataleveringen en is sinds 2006 verantwoordelijk voor het SDA-panel waarin vrijwel alle fabrikanten worden bediend. Daarnaast is hij vanaf eind 2008 betrokken bij de opstart van twee nieuwe markten: Optiek en Horloges. Inmiddels bedient hij voor deze markten zowel de retail- als de industriekant. Voor het optiekvakblad Oculus schrijft hij minimaal 5x per jaar een bijdrage.

20 Q3/2012 MEDIA & ENTERTAINMENT Gamesverkopen toegenomen over derde kwartaal De effecten van een digitaliserende branche in combinatie met een voorzichtige consument zorgen ervoor dat we ook in het derde kwartaal van 2012 de omzet binnen Entertainment zien dalen. De omzet in de totale markt van fysieke entertainmentdragers was ruim 13% lager dan vorig jaar Q3 '11 Q4 '11 Q1 '12 Q2 '12 Q3 '12 (geïndexeerde waarde t.o.v. zelfde periode vorig jaar) Ondanks de teruglopende verkopen zien we over het afgelopen kwartaal een groei bij games software. De omzet steeg met ruim 7% ten opzichte van vorig jaar, al moet bij de omzetstijging binnen console software wel een kanttekening worden geplaatst. Deze werd namelijk veroorzaakt door grote releases die dit jaar nog nét in het derde kwartaal vielen, terwijl dat vorig jaar niet het geval was. Desondanks kunnen we concluderen dat games op console en pc nog steeds voor een groei kunnen zorgen. Zo was FIFA 2013 wederom populairder dan zijn voorganger en binnen pc games zorgde onder andere Guild Wars 2 voor een omzetstijging van 23%. Tegenover de groei in software staat een daling binnen console hardware. Deze daalde met 35% naar bijna 21 miljoen euro. Film De afgelopen drie maanden gingen er in Nederland 4,7 miljoen films over de toonbank, exact een kwart minder dan vorig jaar. Doordat het aandeel van blu-ray is toegenomen, daalde de omzet minder hard. De best verkochte titel in het derde kwartaal is van Nederlandse bodem. De verfilming van Achtste groepers huilen niet wist enkele Hollywood kaskrakers nog net achter zich te houden. In de laatste maanden van het jaar verdubbelen de verkopen traditioneel ten opzichte van de rest van het jaar. Hierdoor zal pas volgend kwartaal duidelijk worden wat het effect is van de crisis en welke invloed de opkomst van digitale platformen nu werkelijk heeft. Muziek Een andere groep waar we een forse omzetafname zien, is muziek dvd s. De daling van 36% in verkopen is aanzienlijk groter dan die bij bijvoorbeeld muziekalbums, waar de daling 22% was. Daarnaast zien we ook de verkopen van betaalde downloads in het laatste kwartaal stagneren.

21 Gro GfK en Media & Entertainment De entertainmentmarkt kenmerkt zich door een hoge omloopsnelheid van producten, gedifferentieerd aanbod, versnelde productinnovaties aan hardwarekant, nieuwe distributievormen, verkorte product-lifecycles en professionalisering van de bedrijfstak qua marketingbeleid & strategie. De consument is steeds meer op zoek naar Entertainmentbeleving on the go and on demand. GfK Retail and Technology brengt de verkoopgegevens van de entertainmentmarkt wekelijks in kaart. De trends en ontwikkelingen die hieruit voortvloeien, stellen retailers en distributeurs in staat hun omzet, afzet en strategisch beleid te optimaliseren. Samenwerkingen Binnen de entertainmentmarkt werkt GfK nauw samen met de NVPI en vakbladen zoals Entertainment Business. Regelmatig organiseert GfK samen met imediate z.g. Reality Checks: informatieve seminars met wisselende actuele thema s. Meer weten? Neem contact op met Ronald Zitvast: / ronald.zitvast@gfk.com. Ronald Zitvast consultant entertainment Als consultant entertainment is Ronald Zitvast sinds 2008 bij GfK eindverantwoordelijk voor de markten Film, Games en Muziek. Hij voorziet onder meer retailers, uitgevers, fabrikanten en brancheorganisaties van marktinzichten en analyses. Deze marktexpertise wordt veelal uitgedragen via presentaties, strategische sessies en publicaties. In het laatste jaar van zijn studie Leisuremanagement schreef hij een scriptie over Citymarketing. Zijn loopbaan startte hij in de evenementenbranche bij Respons Evenementen Monitor. Hier was hij vervolgens vier jaar lang als productmanager en projectmanager verantwoordelijk voor marktonderzoek op het gebied van sponsoring, citymarketing en events. In deze functie verzorgde hij onder andere de publicatie van de Evenementen Top 100 en deed hij diverse onderzoeken voor de overheid.

22 Q3/2012 TELECOM Tweederde van mobiele verkopen nu een smartphone De stijging van de verkoop van smartphones gaat onverminderd door. Op basis van de gesimuleerde omzet profiteerde de Telecomsector van deze trend met een groei van 12% op kwartaalbasis. Ondanks het feit dat al meer dan de helft van alle consumenten in het bezit is van een smartphone, blijven de maandelijkse verkopen toenemen. In het derde kwartaal van 2012 bestond tweederde van alle verkochte toestellen uit een smartphone. Dit is daarmee het beste kwartaal ooit voor de penetratie van de smartphone. Eén van de interessante ontwikkelingen van de afgelopen periode is dat smartphones de meer traditionele hardware aan het vervangen zijn, zoals de onderkant van de digitale cameramarkt en draagbare navigatiesystemen. In de afgelopen maanden had meer dan 40% van alle verkochte smartphones minimaal een 8 megapixel camera. Voor de meer informele gelegenheden worden ze daarmee een serieuze bedreiging voor de digitale camera. Van alle smartphones die verkocht zijn in de maand september was de overgrote meerderheid bovendien uitgerust met een ingebouwde navigatie, wat ook z n effect had op de draagbare navigatiemarkt Q3 '11 Q4 '11 Q1 '12 Q2 '12 Q3 '12 Smartphone accessoires booming Binnen Mobiele accessoires groeit de verkoop van de smartphone-gerelateerde producten het meest. De omzet blijft goed op peil met name door schermbeschermers die 14% van alle verkopen uitmaken en styluspennen die nu zo n 7% van alle verkopen voor hun rekening nemen. Omdat de pennen ook kunnen worden gebruikt voor tablets, geeft dat een extra impuls aan de markt. (geïndexeerde waarde t.o.v. zelfde periode vorig jaar) Over het hele jaar genomen blijft de lichte trend naar simlockvrije en prepaid modellen zich voortzetten. De verkoop in beide sectoren steeg ten opzichte van vorig jaar: 29% van alle verkochte modellen was prepaid en 26% was simlockvrij. Ongeveer 45% van alle modellen wordt samen met een abonnement verkocht.

23 Gro GfK en Telecom GfK Retail and Technology volgt de Telecommarkt - in de meest brede zin van het woord - zeer nauw. Deze markt wordt gekenmerkt door een bijzonder groot aantal innovaties die elkaar in hoog tempo opvolgen. Denk hierbij aan de ontwikkelingen op het gebied van smartphones, mobiel internet en breedbandtoepassingen. Op basis van metingen bij meer dan retailpunten wordt deze bewegelijke markt op de voet gevolgd. GfK Retail and Technology mag zich verheugen in het feit dat nagenoeg alle retailketens en operatorwinkels ook participeren in het wekelijkse onderzoek. Hierdoor kan de dynamiek van de markt snel en in volle omvang worden weergegeven. Samenwerkingen Voor deze branche werkt GfK samen met de vakbladen Connexie, HotspotRetail en Retail Trends waar regelmatig publicaties van GfK terug te vinden zijn, alsmede met het ANP en de landelijke pers. Meer weten? Neem contact op met Cary Richards: / cary.richards@gfk.com. Cary Richards consultant telecom Cary Richards deed Business Studies met Frans en Engels aan de University of Wales en aan de Université Louis Pasteur in Straatsburg. Na het volgen van postdoctorale studies vertalen concentreerde hij zich op marketing (NIMA B) en kwam naar Nederland. Hij begon bij GfK in 2000 en werkt momenteel als consultant binnen Telecom, Foto en Car Audio. Cary is goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen deze sectoren. Omdat hij zowel actief is in de retailmarkt als in de industrie kan hij deze ontwikkelingen vanuit meerdere perspectieven zien en interpreteren. Cary voorziet zijn klanten van de laatste markttrends en schrijft regelmatig artikelen voor vakbladen.

24 Q3/2012 TOERISME Boekingen zakken verder weg Ook in het derde kwartaal van 2012 noteert de reisbranche een daling in het aantal reizigers ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal passagiers daalde met 5,1%. Veel van de boekingen in de periode juli en augustus betreffen een last minute vakantie. Onder last minutes verstaan wij boekingen waarbij het vertrek binnen zes weken na de boeking zal plaatsvinden Q3 '11 Q4 '11 Q1 '12 Q2 '12 Q3 '12 (geïndexeerde waarde t.o.v. zelfde periode vorig jaar) Voorafgaand aan het derde kwartaal waren alle ogen in de reisbranche gericht op deze periode en de verwachtingen waren hooggespannen. Zou de consument dit jaar wederom langer wachten met het boeken van een reis via reisbureau of touroperator? Kiest hij ervoor de reis zelf samen te stellen en direct te boeken bij vervoerder en accommodatieverschaffer of slaat hij dit jaar een keer over vanwege de economische crisis waarin we ons bevinden? Uit Europees consumentenonderzoek blijkt dat vakanties nog steeds een hoge prioriteit hebben. Men geeft aan eerder te bezuinigen op eten, kleding/schoenen, grote aankopen en uitgaan, dan op vakanties. Toch moeten we constateren dat het last minute seizoen het tij niet heeft kunnen keren. Zeker voor waar het de markt voor georganiseerde reizen betreft. De boekingen in de maand juli liepen terug, maar vooral de maand augustus - met een daling in het aantal passagiers van 11% - kreeg rake klappen. Met name boekingen die in het reisbureau gemaakt worden, liepen net als in voorgaande kwartalen sterk terug. Ook voor reisbureaus neemt het directe kanaal een steeds groter aandeel in van de totale boekingen. 46% van alle boekingen in dit jaar werd gedaan bij direct sellers, 39% werd fysiek in het reisbureau gedaan en de resterende 15% kwam voort uit de directe/online boekingen van de reisbureaus zelf. Dit laatste percentage is in de afgelopen jaren naar verhouding flink toegenomen. Omzet daalt minder hard Door een hoger gemiddeld boekingsbedrag in het derde kwartaal daalt de omzet minder hard dan het aantal passagiers. Over het hele jaar genomen daalt de omzet nu 0,7%. Alleen in het tweede kwartaal werd een groei genoteerd. Dit kan mede verklaard worden door het feit dat meer consumenten in de zomermaanden gekozen hebben voor een vliegvakantie ten koste van de lager geprijsde eigen vervoer/autovakanties. Vooral in dit segment lopen de boekingen sterk terug. Inmiddels zijn de boekingen voor het winterseizoen 2012/2013 in volle gang. De komende maanden zullen moeten uitwijzen hoe de boekingen voor het winterseizoen zich zullen ontwikkelen. De eerste resultaten laten echter zien dat het nog altijd een lastige tijd is voor de reisbranche.

25 Gro GfK en Toerisme In januari 2008 zette GfK haar eerste stappen binnen de reisbranche. Op basis van de boekingen bij ruim 1300 verkooppunten brengen wij het boekingsgedrag van de Nederlandse consument in kaart. Wij hebben niet alleen zicht op de exacte boekingscijfers maar met onze TravelScan monitoren en rapporteren wij ook uitgebreide details zoals bijvoorbeeld boekings- en vertrekmoment, verblijfsdagen, reissom, verzekeringen, vertrek- en aankomstluchthavens, etc. Onze bronnen bestaan uit een groeiend aantal deelnemende reisorganisaties zoals ANWB, D-reizen, Thomas Cook, Veluwegroep, Tui, Oad, VakantieXperts, Sundio group, Terra Travel, Fox, Kuoni, Djoser en vele anderen. Samenwerkingen Binnen deze markt werkt GfK nauw samen met de branchevereniging ANVR. Meer weten? Neem contact op met Judith Nijk: / judith.nijk@gfk.com. Judith Nijk consultant toerisme Na haar studie Economie met als specialisatie Marketing Management in Groningen ging Judith direct aan de slag bij GfK. Een aantal jaren hield zij zich als consultant bezig met de ontwikkelingen binnen de Entertainmentbranche. Toen GfK in 2009 haar eerste stappen zette binnen de reisbranche, maakte Judith de overstap naar deze markt. Vanuit haar functie als business consultant volgt zij de reisbranche op de voet en onderhoudt zij de contacten met onder andere reisbureaus en touroperators. Daarnaast is zij iedere week te zien in Travelscan TV (op waar zij de kijker op de hoogte brengt van de laatste stand van zaken omtrent de boekingen in de reisbranche.

26 Growth from Knowledge Elk kwartaal treft u een nieuwe editie van GfK Retail Reports op Colofon Uitgever GfK Retail and Technology Benelux B.V. Krijgsman DM Amstelveen Tel info@gfkrt.nl Redactie Peter Vos, Viktor Franzen Vormgeving & Productie Wonders interactive, s-graveland, Disclaimer GfK Retail Reports is een uitgave van GfK Retail and Technology Benelux b.v. Hoewel bij het ontwikkelen van deze uitgave de grootst mogelijke zorgvuldigheid is betracht, bestaat altijd de mogelijkheid dat bepaalde informatie onjuist is. GfK is niet aansprakelijk voor de gevolgen van activiteiten die worden ondernomen op basis van deze informatie. Copyright Het is toegestaan informatie uit deze uitgave over te nemen, mits er sprake is van juiste bronvermelding: GfK Retail and Technology / Interesse in de Belgische markt? Schrijf u nu in op en blijf elk kwartaal op de hoogte van de actuele ontwikkelingen binnen de grootste non-food markten in de Belgische retail.

Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal. direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de. grootste non-food markten in de Nederlandse retail:

Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal. direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de. grootste non-food markten in de Nederlandse retail: G GfK Retail Reports Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de grootste non-food markten in de Nederlandse retail: Een heldere samenvatting van de

Nadere informatie

Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal. direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de. grootste non-food markten in de Nederlandse retail:

Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal. direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de. grootste non-food markten in de Nederlandse retail: G GfK Retail Reports Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de grootste non-food markten in de Nederlandse retail: Een heldere samenvatting van de

Nadere informatie

GfK Retail Reports Q3 / 2014. GfK. Growth from Knowledge

GfK Retail Reports Q3 / 2014. GfK. Growth from Knowledge GfK Retail Reports Q3 / 2014 GfK. Growth from Knowledge Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de grootste non-food markten in de Nederlandse retail:

Nadere informatie

Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal. direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de. grootste non-food markten in de Belgische retail:

Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal. direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de. grootste non-food markten in de Belgische retail: G GfK Retail Reports Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de grootste non-food markten in de Belgische retail: Een heldere samenvatting van de harde

Nadere informatie

TV Halfjaarrapport 2014 Amsterdam, 26 augustus

TV Halfjaarrapport 2014 Amsterdam, 26 augustus TV Halfjaarrapport 2014 Amsterdam, 26 augustus Management summary Onder impuls van een herstellende economie en de sport events zijn de netto TV-bestedingen met 6,7% gestegen in de eerste helft van 2014.

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Detailhandel in bovenkleding Tot de detailhandel in bovenkleding behoren de dameskleding-, de herenkleding- en de gemengde kledingzaken, waaronder de jeanszaken. Het grootwinkelbedrijf bedient vooral het

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Detailhandel in wonen De detailhandel in wonen bestaat uit de volgende branches: woninginrichting (onder te verdelen in meubelspeciaalzaken, woningtextielspeciaalzaken, slaapspeciaalzaken en gemengde zaken),

Nadere informatie

Thuiswinkelen en tablet gaan goed samen

Thuiswinkelen en tablet gaan goed samen DDMM Nieuwsbrief 4, augustus 2014 Mobiele metingen stabiel Bereiksopbouw van sites en apps Bancaire apps vergeleken Over het DDMM- onderzoek 3 4 5 6 Thuiswinkelen en tablet gaan goed samen Consumenten

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden

Crisismonitor Drechtsteden Crisismonitor juni 211 (cijfers t/m maart 211) Inhoud: 1. Werkloosheid 2. Werkloosheid naar leeftijd 3. Vacatures, bedrijven, leegstand 4. Woningmarkt Hoe staan de er voor op de arbeidsmarkt en de woningmarkt?

Nadere informatie

Traffic4u Search Index Travel Q2 2009

Traffic4u Search Index Travel Q2 2009 Traffic4u Search Index Travel Q2 2009 Ten opzichte van het vorige kwartaal zien we in Q2 van 2009 een zeer lichte stijging van de gemiddelde CPC. Adverteerders blijven nog altijd inzetten op Search en

Nadere informatie

Branche in beeld Modedetailhandel Eerste halfjaar 2005

Branche in beeld Modedetailhandel Eerste halfjaar 2005 Branche in beeld Modedetailhandel Eerste halfjaar 2005 Branche in beeld Modedetailhandel, eerste halfjaar 2005 Branche in beeld schetst de omzet-, markt- en prijsontwikkelingen in de modedetailhandel over

Nadere informatie

Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal. direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de. grootste non-food markten in de Nederlandse retail:

Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal. direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de. grootste non-food markten in de Nederlandse retail: GfK Retail Reports Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de grootste non-food markten in de Nederlandse retail: Een heldere samenvatting van de harde

Nadere informatie

NVPI Marktinformatie Interactief 2005

NVPI Marktinformatie Interactief 2005 NVPI Marktinformatie Interactief 2005 De NVPI is de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie en behartigt de belangen van de platenmaatschappijen, producenten van videofilms en de producenten/distributeurs

Nadere informatie

Sectorupdate. Export bloemen en planten. 25 juni 2012. Economisch Bureau, Sector & Commodity Research

Sectorupdate. Export bloemen en planten. 25 juni 2012. Economisch Bureau, Sector & Commodity Research Sectorupdate Export bloemen en planten Economisch Bureau, Sector & Commodity Research 25 juni 2012 Exportgroei ondanks crisis in de eurozone Rusland vierde exportbestemming door sterke toename van de export

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Uitgeverijen Uitgeverijen zijn onderverdeeld naar het soort product dat ze aanbieden. Daarbij wordt onderscheid gemaakt naar dagbladen, boeken, tijdschriften, vakbladen en elektronische media. Ook wordt

Nadere informatie

Schaalvergroting en samenwerking nemen toe, circa driekwart van de sportdetaillisten werkt samen;

Schaalvergroting en samenwerking nemen toe, circa driekwart van de sportdetaillisten werkt samen; Sportspeciaalzaken De sportspeciaalzaken zijn onder te verdelen in: Algemene sportzaken Modische sportzaken Gespecialiseerde sportzaken Megastores Outdoorzaken Trends Toenemende belangstelling voor gezondheid,

Nadere informatie

Herstel in de industrie zet door. Samenvatting. Totale industrie. Omzet stijgt. Eerste kwartaal 2014

Herstel in de industrie zet door. Samenvatting. Totale industrie. Omzet stijgt. Eerste kwartaal 2014 Eerste kwartaal 214 Herstel in de industrie zet door Samenvatting Totale industrie Voedings- en genotmiddelenindustrie Aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie Basismetaal- en metaalproductenindustrie

Nadere informatie

Hypotheekomzet bereikt recordhoogte ondanks daling verstrekte hypotheken

Hypotheekomzet bereikt recordhoogte ondanks daling verstrekte hypotheken Hypotheekupdate Q4 2018 Inzichten uit Q4 2018 en jaaroverzicht 2018 Hypotheekomzet bereikt recordhoogte ondanks daling verstrekte hypotheken Groei hypotheekmarkt volledig afkomstig van oversluiters Utrecht,

Nadere informatie

Verkoop nieuwbouwwoningen opnieuw lager Monitor Nieuwe Woningen Q2 2011 Cijfers en analyses

Verkoop nieuwbouwwoningen opnieuw lager Monitor Nieuwe Woningen Q2 2011 Cijfers en analyses Verkoop nieuwbouwwoningen opnieuw lager Monitor Nieuwe Woningen Q2 2011 Cijfers en analyses In het tweede kwartaal van 2011 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen gezakt naar circa 4.900 (zie figuur

Nadere informatie

De stand van retail in Nederland. woensdag 16 september 2015

De stand van retail in Nederland. woensdag 16 september 2015 De stand van retail in Nederland woensdag 16 september 2015 Founder en Directeur Retaildenkers.nl Wie is Rupert? verbinder Inspiratie storytelling Marketing ondernemersboeken Klant centraal retaildeskundige

Nadere informatie

UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE

UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE 3 E KWARTAAL 211 Gemaakt voor NVM Wonen Gemaakt door NVM Data & Research Inhoudsopgave 1 Introductie enquête... 3 1.1 Periode... 3 1.2 Respons... 3 2 Staat van de woningmarkt...

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Communicatiebureaus Communicatie-/reclamebureaus verrichten advies-, ontwerp- en andere dienstverlenende werkzaamheden. Communicatie bestaat uit commerciële- en non-profit communicatie. Bureaus zijn onder

Nadere informatie

Retail 2014. De klant blijft koning. en de klant is. Hoofdlijnen GfK / Mix DHZ sessie 2014. Jonneke Heins-Mouwen Berry van Oosterhout GfK

Retail 2014. De klant blijft koning. en de klant is. Hoofdlijnen GfK / Mix DHZ sessie 2014. Jonneke Heins-Mouwen Berry van Oosterhout GfK Retail 2014 Hoofdlijnen GfK / Mix DHZ sessie 2014 De klant blijft koning en de klant is terug GfK 2014, Mix DHZ sessie Jonneke Heins-Mouwen Berry van Oosterhout GfK GfK 2014 MIX 2014 1 2013 YTD Consumenten-electronica:

Nadere informatie

Retailscan. Pagina 1 van 5. Deelnemer: 1120533. Hoe staat u ervoor? Uw persoonlijke adviesrapport

Retailscan. Pagina 1 van 5. Deelnemer: 1120533. Hoe staat u ervoor? Uw persoonlijke adviesrapport Retailscan Deelnemer: 1120533 Hoe staat u ervoor? Uw persoonlijke adviesrapport Detailhandel in beeld In januari 2015 was de omzet in de detailhandel 0,8 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Nadere informatie

Mobile & Shopping on demand. De nieuwe rol van de mobiele telefoon. tradedoubler.com

Mobile & Shopping on demand. De nieuwe rol van de mobiele telefoon. tradedoubler.com Mobile & Shopping on demand De nieuwe rol van de mobiele telefoon tradedoubler.com Mobiele kanalen voor affiliate marketing vernieuwen de winkelervaring in Europa, door de connected consumers (online actieve

Nadere informatie

SUCCES IN DE PRAKTIJK

SUCCES IN DE PRAKTIJK SUCCES IN DE PRAKTIJK Wat u kunt leren van uw klant en concullega s Jonneke Heins - GfK GfK 2013 Succes in de praktijk Textilia Mode Experience 2013 1 Inhoud Markt Koper Toekomst Kansen Jonneke Heins Consultant

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Detailhandel non-food De detailhandel levert goederen (zowel nieuw als tweedehands) direct aan particulieren. Deze goederen zijn niet in de eigen onderneming vervaardigd. De sector Detailhandel non-food

Nadere informatie

Online winkelen. & conversie. Affiliate marketing van de eerste impressie tot de laatste klik. tradedoubler.com

Online winkelen. & conversie. Affiliate marketing van de eerste impressie tot de laatste klik. tradedoubler.com Online winkelen & conversie Affiliate marketing van de eerste impressie tot de laatste klik Europese winkelaars richten zich eerst tot kanalen voor affiliate marketing wanneer zij inspiratie zoeken met

Nadere informatie

INretail / GfK FashionScan

INretail / GfK FashionScan INretail / GfK FashionScan Deelnemende retailers 2015 Dekking 51% De voordelen op een rij: Snelle beschikbaarheid marktcijfers, met naast maandcijfers (in waarde, stuks, prijs) ook weekindexen. Op dieper

Nadere informatie

GfK Retail Reports Q1 / 2014. GfK. Growth from Knowledge

GfK Retail Reports Q1 / 2014. GfK. Growth from Knowledge GfK Retail Reports Q1 / 2014 GfK. Growth from Knowledge Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de grootste non-food markten in de Nederlandse retail:

Nadere informatie

Kwartaalmonitor detacheringsbranche Rapportage Q4 2016

Kwartaalmonitor detacheringsbranche Rapportage Q4 2016 www.pwc.nl Kwartaalmonitor detacheringsbranche Rapportage Q4 2016 29 maart 2017 Beste deelnemer, Bijgaand ontvangt u de "Kwartaalmonitor voor de Detacheringsbranche". De monitor ziet toe op het vierde

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 1 Bijlage II Overall conclusie De Nederlandse economie groeit naar verwachting met 1¾% in 1 en met 1½% in 11. De toename van het bbp komt bijna volledig voor

Nadere informatie

GfK RETAIL REPORTS Q4 / 2015. GfK. Growth from Knowledge

GfK RETAIL REPORTS Q4 / 2015. GfK. Growth from Knowledge GfK RETAIL REPORTS Q4 / 2015 GfK. Growth from Knowledge Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de grootste non-food markten in de Nederlandse retail:

Nadere informatie

Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy

Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy Sociale media hebben in onze samenleving een belangrijke rol verworven. Het gebruik van sociale media is groot en dynamisch. Voor de vierde

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Groothandel in computers, randapparatuur en software Computergroothandels richten zich doorgaans op bedrijfsmatige afnemers. Ze leveren hardware, software en toebehoren. Ook service- en adviesdiensten

Nadere informatie

SHIFT HAPPENS. OOK IN EINDHOVEN..

SHIFT HAPPENS. OOK IN EINDHOVEN.. 1 SHIFT HAPPENS. OOK IN EINDHOVEN.. JAN-WILLEM JANSSEN 9 JANUARI 2014 2 WAT IS EEN SHIFT? EEN KORTE UITLEG EEN SHIFT IS EEN FUNDAMENTELE GEDRAGSVERANDERING, DIE MEESTAL MOGELIJK WORDT GEMAAKT DOOR INTRODUCTIE

Nadere informatie

Q1 / 2014. GfK. Growth from Knowledge

Q1 / 2014. GfK. Growth from Knowledge Q1 / 2014 GfK. Growth from Knowledge Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de grootste non-food markten in de Nederlandse retail: Een heldere samenvatting

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 8 Overall conclusie De kredietcrisis zorgt voor een terugval van de economische bedrijvigheid in Nederland die sinds het begin van de jaren tachtig niet is voorgekomen.

Nadere informatie

Vierde kwartaal 2012. Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Zeeland

Vierde kwartaal 2012. Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Zeeland Vierde kwartaal 2012 Conjunctuurenquête Nederland Inhoud rapport COEN in het kort Economisch klimaat Omzet Export Personeelssterkte Investeringen Winstgevendheid Toelichting De Conjunctuurenquête Nederland

Nadere informatie

Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal. direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de. grootste non-food markten in de Belgische retail:

Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal. direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de. grootste non-food markten in de Belgische retail: G GfK Retail Reports Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de grootste non-food markten in de Belgische retail: Een heldere samenvatting van de harde

Nadere informatie

Whitepaper Mobile commerce

Whitepaper Mobile commerce Whitepaper Mobile commerce Inhoudsopgave INLEIDING... 2 WAT IS M-COMMERCE?... 3 VAN E-COMMERCE NAAR M-COMMERCE... 3 HUIDIGE RESULTATEN... 4 THE NEXT STEP... 4 MOBILE FAST CHECKOUT... 5 MEER WETEN?... 5

Nadere informatie

Chapman Events (Michael Chapman) (order ID 61627-7851) EventMonitor. Q2 2013.

Chapman Events (Michael Chapman) (order ID 61627-7851) EventMonitor. Q2 2013. EventMonitor. Q2 2013. Over EventMonitor EventMonitor is de eerste barometer voor de Belgische en Nederlandse evenementenbranche. Het is een representatieve benchmark voor organisatoren, evenementenbureaus,

Nadere informatie

DE VOORHOEDE VAN DIGITAL

DE VOORHOEDE VAN DIGITAL DE VOORHOEDE VAN DIGITAL Betalingen vormen het hart van e-commerce. Maar de digitalisering heeft voor banken veel meer potentie dan alleen betalingen. Daarom investeert ABN AMRO in de ontwikkeling van

Nadere informatie

Geadresseerd reclamedrukwerk in België Belangrijkste cijfers van de periode januari tot juni 2010

Geadresseerd reclamedrukwerk in België Belangrijkste cijfers van de periode januari tot juni 2010 Geadresseerd reclamedrukwerk in België Belangrijkste cijfers van de periode januari tot juni 2010 Een eerste jaarhelft in twee snelheden: achteruitgang in het eerste kwartaal en stabilisering tijdens het

Nadere informatie

CATEGORY LEAD HOME & LIVING

CATEGORY LEAD HOME & LIVING Consulting Exit Digital Category Management #VACATURE CATEGORY LEAD HOME & LIVING Wehkamp is een van Nederlands meest succesvolle online retailers. De missie van het bedrijf is de nummer één zijn in de

Nadere informatie

Benchmark. E-commerce: mode Benchmark Q3 2016

Benchmark. E-commerce: mode Benchmark Q3 2016 Benchmark E-commerce: mode Benchmark Voorwoord Lees hier hoe u meer digitale omzet realiseert met een gelijkblijvende aantal bezoekers. Vrijwel elke Nederlandse (online) retailer vindt het een uitdaging

Nadere informatie

Productiegroei industrie afgenomen in derde kwartaal

Productiegroei industrie afgenomen in derde kwartaal Derde kwartaal 214 groei industrie afgenomen in derde kwartaal Industrie Voedings- en genotmiddelenindustrie Aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie Basismetaal- en metaalproductenindustrie

Nadere informatie

Dienstensector houdt vertrouwen

Dienstensector houdt vertrouwen Stand van de Zakelijke Dienstverlening Dienstensector houdt vertrouwen Kasper Buiting Senior Sectoreconoom December 18 Inhoudsopgave pagina 1 Macro-economie: Eurozone en NL Voorlopende economische indicatoren

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Schoenendetailhandel De schoenendetailhandel verkoopt schoeisel en aanverwante accessoires. De schoenenwinkels zijn globaal onder te verdelen in: zelfstandige samenwerkende schoenenzaken, discountzaken,

Nadere informatie

Graydon Kwartaalmonitor Q3 2018

Graydon Kwartaalmonitor Q3 2018 Graydon Kwartaal monitor 1 Voorwoord Inhoud De economie zit duidelijk in de lift. Na eerdere positieve berichten over de groeiende omvang van het Nederlandse bedrijfsleven, blijkt ook uit deze Graydon

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden augustus 2010 (cijfers tot en met juni 2010)

Crisismonitor Drechtsteden augustus 2010 (cijfers tot en met juni 2010) Crisismonitor Drechtsteden augustus 2010 (cijfers tot en met juni 2010) Uit de landelijke pers: Economie groet met 2,1% Voorzichtig herstel aantal banen Herstel uitzendmarkt Werkloosheid blijft afnemen

Nadere informatie

Thuis het beste beeld en geluid?

Thuis het beste beeld en geluid? www.hcc.nl/home-entertainment Syllabus home entertainment Thuis het beste beeld en geluid? Deze syllabus geeft achtergrondinformatie over de lezing home entertainment. De onderwerpen die aan bod komen

Nadere informatie

Onderzoek. het gebruik van internet en social media in Nederland. Opgesteld door:

Onderzoek. het gebruik van internet en social media in Nederland. Opgesteld door: Onderzoek het gebruik van internet en social media in Nederland Opgesteld door: Thomas van Manen, Marketingfacts @ThomasvanManen 29 juni 2017 Het actieve gebruik van Facebook loopt terug, Nederlanders

Nadere informatie

MACINTOSH RETAIL GROUP NV HALFJAARCIJFERS 2004. Hogere omzet, bedrijfsresultaat en nettowinst

MACINTOSH RETAIL GROUP NV HALFJAARCIJFERS 2004. Hogere omzet, bedrijfsresultaat en nettowinst MACINTOSH RETAIL GROUP NV HALFJAARCIJFERS 2004 Hogere omzet, bedrijfsresultaat en nettowinst Pers- en Analistenbijeenkomst, d.d. 02.09.2004-1- Profiel Drie retail sectoren: Living, Fashion, Automotive

Nadere informatie

VERZEKERINGSMAKELAAR HOUDT STAND! - DISTRIBUTIEKANALEN VAN DE VERZEKERING, CIJFERS 2014 (ASSURALIA)

VERZEKERINGSMAKELAAR HOUDT STAND! - DISTRIBUTIEKANALEN VAN DE VERZEKERING, CIJFERS 2014 (ASSURALIA) VERZEKERINGSMAKELAAR HOUDT STAND! - DISTRIBUTIEKANALEN VAN DE VERZEKERING, CIJFERS 2014 (ASSURALIA) VERZEKERINGSMAKELAAR HOUDT STAND! Assuralia publiceerde onlangs haar jaarlijkse enquête over de marktaandelen

Nadere informatie

Polsslag Ondernemend Limburg juli 2015: +4,8 Ondernemersvertrouwen op hoogste peil in 4 jaar Nog geen hitterecords voor Limburgse economie

Polsslag Ondernemend Limburg juli 2015: +4,8 Ondernemersvertrouwen op hoogste peil in 4 jaar Nog geen hitterecords voor Limburgse economie Ieder kwartaal peilen VKW Limburg en UNIZO-Limburg naar het aanvoelen van de Limburgse ondernemers en bedrijfsleiders over de economische gang van zaken in de bedrijven. De resultaten van deze bevraging

Nadere informatie

Doe-het-zelf-detailhandel Bron: Rabobank Cijfers & Trends 2004 (website Perspectief. Kenmerken

Doe-het-zelf-detailhandel Bron: Rabobank Cijfers & Trends 2004 (website  Perspectief. Kenmerken Doe-het-zelf-detailhandel Bron: Rabobank Cijfers & Trends 2004 (website www.rabobank.nl) Perspectief De ontwikkeling in de doe-het-zelfbranche impliceert dat de jaren van hoge groeicijfers tot het verleden

Nadere informatie

Leiderschap in Turbulente Tijden

Leiderschap in Turbulente Tijden De Mindset van de Business Leader Leiderschap in Turbulente Tijden Onderzoek onder 175 strategische leiders Maart 2012 Inleiding.. 3 Respondenten 4 De toekomst 5 De managementagenda 7 Leiderschap en Ondernemerschap

Nadere informatie

NDC RE TAIL BUSINESS TO BUSINESS-KRANT EN NDC RETAILCAFÉ VIA N CHANNEL T.B.V. DE RETAILSECTOR IN NOORD-NEDERLAND

NDC RE TAIL BUSINESS TO BUSINESS-KRANT EN NDC RETAILCAFÉ VIA N CHANNEL T.B.V. DE RETAILSECTOR IN NOORD-NEDERLAND NDC RE TAIL BUSINESS TO BUSINESS-KRANT EN NDC RETAILCAFÉ VIA N CHANNEL T.B.V. DE RETAILSECTOR IN NOORD-NEDERLAND 1 INTRODUCTIE Retailers worden op dit moment meer dan ooit gedwongen bestaande business

Nadere informatie

Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal. direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de. grootste non-food markten in de Belgische retail:

Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal. direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de. grootste non-food markten in de Belgische retail: G GfK Retail Reports Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de grootste non-food markten in de Belgische retail: Een heldere samenvatting van de harde

Nadere informatie

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013 Internationale varkensvleesmarkt 212-213 In december 212 vond de jaarlijkse conferentie van de GIRA Meat Club plaats. GIRA is een marktonderzoeksbureau, dat aan het einde van elk jaar een inschatting maakt

Nadere informatie

Aantal financials dat actief een andere functie zoekt bijna verdubbeld

Aantal financials dat actief een andere functie zoekt bijna verdubbeld Persbericht Yacht, 23 februari 2010 Aantal financials dat actief een andere functie zoekt bijna verdubbeld Trends en ontwikkelingen op de financiële arbeidsmarkt Door: mr.drs. E. Kolthof, Yacht, Competence

Nadere informatie

KWARTAALMONITOR APRIL Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

KWARTAALMONITOR APRIL Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland KWARTAALMONITOR APRIL 2017 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 VRAAG NAAR FLEX BLIJFT STIJGEN, MAAR VOOR HOELANG? 4 FREELANCERS EN FLEXWERKERS OOK IN 2017 ONVERMINDERD

Nadere informatie

Rapport. bol.com op vakantie! Voor: bol.com Door: Synovate Datum: 28 juli 2010. Synovate

Rapport. bol.com op vakantie! Voor: bol.com Door: Synovate Datum: 28 juli 2010. Synovate Rapport bol.com op vakantie! Voor: bol.com Door: Synovate Datum: 28 juli 2010 Synovate Inhoud Samenvatting 2 Belangrijkste resultaten 4 Onderzoeksopzet 11 Synovate BV. Alle rechten voorbehouden. De concepten

Nadere informatie

Laagste groei verstrekte hypotheken sinds 2013

Laagste groei verstrekte hypotheken sinds 2013 Hypotheekupdate Q2 2018 Laagste groei verstrekte hypotheken sinds 2013 Starters en doorstromers de dupe van krapte op de woningmarkt Utrecht, 28 augustus 2018 In het tweede kwartaal van 2018 zijn er in

Nadere informatie

Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal. direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de. grootste non-food markten in de Belgische retail:

Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal. direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de. grootste non-food markten in de Belgische retail: G GfK Retail Reports Met GfK Retail Reports heeft u elk kwartaal direct zicht op de actuele ontwikkelingen binnen de grootste non-food markten in de Belgische retail: Een heldere samenvatting van de harde

Nadere informatie

Derde kwartaal 2012. Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Gelderland

Derde kwartaal 2012. Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Gelderland Derde kwartaal 212 Conjunctuurenquête Nederland Conjunctuurenquête Nederland I rapport derde kwartaal 212 Inhoud rapport COEN in het kort Economisch klimaat Omzet Export Personeelssterkte Investeringen

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de stadsdelen

Ontwikkelingen in de stadsdelen 21 14 In de eerste drie kwartalen van 14 is het totaal aantal transacties met een stijging van 4% sterk toegenomen ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 1. De markt lijkt bezig met een sterke opleving.

Nadere informatie

Resultaten ICT Barometer over conjunctuur, bestedingen/budgetten en ICT Indicator augustus 2009. Jaargang 9 25 augustus 2009

Resultaten ICT Barometer over conjunctuur, bestedingen/budgetten en ICT Indicator augustus 2009. Jaargang 9 25 augustus 2009 Resultaten ICT Barometer over conjunctuur, bestedingen/budgetten en ICT Indicator augustus. Jaargang 9 25 augustus DISCLAIMER: de kleine lettertjes De ICT Barometer, een onderzoek van Ernst & Young, is

Nadere informatie

FINANCIERINGSBAROMETER

FINANCIERINGSBAROMETER FINANCIERINGSBAROMETER Q1 14 Q2 14 Q3 14 Q4 14 GfK 14 VFN - Financieringsbarometer Juni 14 1 Inhoudsopgave 1. Management summary 2. Financieringsbarometer 3. Onderzoeksresultaten 4. Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Kappers In de kappersbranche kunnen de volgende bedrijfstypen worden onderscheiden: zelfstandigen zonder personeel, zzp ers (ondernemers die minder dan 32 uur per week in het kappersbedrijf werkzaam zijn)

Nadere informatie

#kpnjaarcijfers2011. Eelco Blok CEO KPN Eric Hageman CFO KPN a.i.

#kpnjaarcijfers2011. Eelco Blok CEO KPN Eric Hageman CFO KPN a.i. #kpnjaarcijfers2011 Eelco Blok CEO KPN Eric Hageman CFO KPN a.i. #hoofdpunten Turbulent 2011 Financiële doelen grotendeels gehaald Strategie neergezet voor komende jaren Internationaal gaat heel goed Nederland

Nadere informatie

Regionale Analyse Regio 71 Eindhoven eo. 4e kwartaal 2013

Regionale Analyse Regio 71 Eindhoven eo. 4e kwartaal 2013 Regionale Analyse Regio 71 Eindhoven eo 4e kwartaal 2013 NVM Data & Research 9-1-2014 Gebiedsindeling: Regio 71 Eindhoven eo Gemeenten: Waarvan de plaatsen: Best Alle plaatsen Eindhoven Alle plaatsen Nuenen

Nadere informatie

Enkele observaties over de Detailhandel in december januari 2018 prof Dr C.N.A. Molenaar

Enkele observaties over de Detailhandel in december januari 2018 prof Dr C.N.A. Molenaar Enkele observaties over de Detailhandel in december 2017. 21 januari 2018 prof Dr C.N.A. Molenaar Voordat de decembermaand begonnen was, werden er verwachtingen uitgesproken over een topmaand, de beste

Nadere informatie

Magnutude 2012: Neemt ecommerce de plaats in van ERP? Een discussie over actuele ontwikkelingen. 18 september André Damsteegt Eric Soonius

Magnutude 2012: Neemt ecommerce de plaats in van ERP? Een discussie over actuele ontwikkelingen. 18 september André Damsteegt Eric Soonius Magnutude 2012: Neemt ecommerce de plaats in van ERP? Een discussie over actuele ontwikkelingen 18 september André Damsteegt Eric Soonius 2 Korte introductie Magnus is groot en bekend geworden door onze

Nadere informatie

Consumententrends: ROPO is essentieel deze kerst

Consumententrends: ROPO is essentieel deze kerst Consumententrends: ROPO is essentieel deze kerst Deze feestdagen zal 85% van de consumenten hun aankopen deels online doen. We kiezen massaal voor online shoppen vanwege de grote verscheidenheid aan producten

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden

Crisismonitor Drechtsteden Crisismonitor oktober 211 (cijfers t/m september 211) Inhoud: 1. Werkloosheid 2. Werkloosheid naar leeftijd 3. Vacatures, bedrijven, leegstand 4. Woningmarkt Hoe staan de er voor op de arbeidsmarkt en

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Kengetallen 3. 2. DM Barometer 4 2.1. Onderzoeksopzet 4 2.2. Respondenten 4

Inhoudsopgave. 1. Kengetallen 3. 2. DM Barometer 4 2.1. Onderzoeksopzet 4 2.2. Respondenten 4 Inhoudsopgave 1. Kengetallen 3 2. DM Barometer 4 2.1. Onderzoeksopzet 4 2.2. Respondenten 4 3. Dialoogmarketingbudget 5 3.1. Percentage dialoogmarketing binnen het marketingbudget 5 3.2. Dialoogmarketingbudget

Nadere informatie

M-commerce, sociale media en veranderend winkelgedrag beïnvloeden de ontwikkelingen in de globale retailmarkt. Dat blijkt uit de enquête

M-commerce, sociale media en veranderend winkelgedrag beïnvloeden de ontwikkelingen in de globale retailmarkt. Dat blijkt uit de enquête DigitasLBi presenteert nieuwe enquête over wereldwijd winkelgedrag en onthult enkele belangrijke trends voor Belgische markt Brussel, 24 april, 2014 M-commerce, sociale media en veranderend winkelgedrag

Nadere informatie

THUISWINKEL MARKT MONITOR

THUISWINKEL MARKT MONITOR THUISWINKEL MARKT MONITOR April tot en met juni In opdracht van: Powered by: Uitgevoerd door: GfK Thuiswinkel Markt Monitor Tweede kwartaal September 1 De Thuiswinkel Markt Monitor is gratis beschikbaar

Nadere informatie

CONJUNCTUUR MONITOR INTERIEURBOUW EN MEUBELINDUSTRIE. Sterk voor u en onze branche TWEEDE HELFT 2016

CONJUNCTUUR MONITOR INTERIEURBOUW EN MEUBELINDUSTRIE. Sterk voor u en onze branche TWEEDE HELFT 2016 CONJUNCTUUR MONITOR INTERIEURBOUW EN MEUBELINDUSTRIE TWEEDE HELFT 2016 Sterk voor u en onze branche 2 CBM Conjunctuur Monitor 2016 TWEEDE HELFT 2016 CONJUNCTUURMONITOR INTERIEURBOUW EN MEUBELINDUSTRIE

Nadere informatie

PROPOSITIE DEVELOPER. Consulting Exit Business Development Marketing #VACATURE

PROPOSITIE DEVELOPER. Consulting Exit Business Development Marketing #VACATURE Consulting Exit Business Development Marketing #VACATURE PROPOSITIE DEVELOPER De prijzenkast van bol.com puilt uit: Retailer van het Jaar, Beste webshop, publieksprijzen, noem maar op. De e-tailer kent

Nadere informatie

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q2 Woningmarkt. Gemeente Rotterdam. Sprekende Cijfers 2010-2 / Woningmarkt gemeente Rotterdam

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q2 Woningmarkt. Gemeente Rotterdam. Sprekende Cijfers 2010-2 / Woningmarkt gemeente Rotterdam Sprekende Cijfers 20102 / Woningmarkt gemeente Rotterdam Sprekende Cijfers Kwartaalbericht Q2 Woningmarkt pagina 1 van 7 Gemeente Rotterdam Gemeente Rotterdam Juli 2010 Inleiding U leest thans alweer de

Nadere informatie

CBS: Lichte toename werkenden, minder werklozen

CBS: Lichte toename werkenden, minder werklozen CBS: Lichte toename werkenden, minder werklozen Het aantal mensen met werk is in de periode februari-april met gemiddeld 2 duizend per maand toegenomen. Vooral jongeren en 45-plussers gingen aan de slag.

Nadere informatie

De barometer week 26:

De barometer week 26: De barometer week 26: Deze week een uitgebreide nieuwsbrief met halfjaarresultaten, grafieken en een belangwekkend artikel van Dirk Mulder van ING. We hebben de cijfers tot en met week 26 verwerkt en dus

Nadere informatie

M Starters en de markt. drs. A. Bruins drs. D. Snel

M Starters en de markt. drs. A. Bruins drs. D. Snel M201010 Starters en de markt drs. A. Bruins drs. D. Snel Zoetermeer, juni 2010 Starters en de markt Ondernemers die met een bedrijf zijn begonnen in de maanden voordat de economie in 2008 van groei omsloeg

Nadere informatie

Eerste kwartaal 2013. Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Limburg

Eerste kwartaal 2013. Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Limburg Eerste kwartaal 2013 Conjunctuurenquête Nederland Inhoud rapport COEN in het kort Economisch klimaat Omzet Export Personeelssterkte Investeringen Winstgevendheid Toelichting De Conjunctuurenquête Nederland

Nadere informatie

PERSONAL CARE WHITEPAPER JONGERE VROUWEN STAAN MEER OPEN VOOR HET PROBEREN VAN NIEUWE PRODUCTEN 55% VAN NEDERLANDERS

PERSONAL CARE WHITEPAPER JONGERE VROUWEN STAAN MEER OPEN VOOR HET PROBEREN VAN NIEUWE PRODUCTEN 55% VAN NEDERLANDERS WHITEPAPER PERSONAL CARE 55% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR EEN NIEUWE AANBIEDER OP HET GEBIED VAN PERSOONLIJKE VERZORGING JONGERE VROUWEN STAAN MEER OPEN VOOR HET PROBEREN VAN NIEUWE PRODUCTEN Vrouwen

Nadere informatie

1 Economie in Nederland: omslag of afkoeling? Intelligence Group, 7 november 2018 Auteur: Arjan Ruis

1 Economie in Nederland: omslag of afkoeling? Intelligence Group, 7 november 2018 Auteur: Arjan Ruis Intelligence Group, 7 november 8 Auteur: Arjan Ruis Economie in Nederland: omslag of afkoeling? Het gaat economisch gezien erg goed in Nederland. Sinds halverwege 3 is er onafgebroken sprake van economische

Nadere informatie

KoopstromenMonitor Gemeente Hilversum

KoopstromenMonitor Gemeente Hilversum KoopstromenMonitor Gemeente Hilversum Detailhandel in zwaar weer De marktomstandigheden voor de gevestigde detailhandel zijn er de afgelopen jaren niet beter op geworden. Tussen 2008 en 2012 is de totale

Nadere informatie

Groene wasmachines 142% populairder. Ecommerce channel groeide 26% in 2012 volgens Icecat.

Groene wasmachines 142% populairder. Ecommerce channel groeide 26% in 2012 volgens Icecat. PERSBERICHT Groene wasmachines 142% populairder. Ecommerce channel groeide 26% in 2012 volgens Icecat. Amsterdam, 8 februari 2013: Het ecommerce-resellerkanaal groeide volgens Icecat met 26% in 2012. Niet

Nadere informatie

Sierteeltbestedingen dalen, tuinaanneming groeit

Sierteeltbestedingen dalen, tuinaanneming groeit Sierteeltbestedingen dalen, tuinaanneming groeit In 2014 gaf de gemiddelde Belg 38 euro uit aan bloemen en planten. Dat is opnieuw een daling ten opzichte van vorig jaar. De oorzaken hiervan zijn het verminderde

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek

Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB09-068 27 oktober 2009 9.30 uur www.cbs.nl Consument koopt graag via internet Driekwart internetgebruikers koopt online Gemak en flexibiliteit belangrijkste

Nadere informatie

THE WEB 3.0 CLOTHING BUYING EXPERIENCE. Masterproef Propositie

THE WEB 3.0 CLOTHING BUYING EXPERIENCE. Masterproef Propositie THE WEB 3.0 CLOTHING BUYING EXPERIENCE Masterproef Propositie Tom Knevels Communicatie & MultimediaDesign 2011-2012 KERNWOORDEN Online in combinatie met offline kopen, beleving/ervaring, vertrouwen, kledij

Nadere informatie

De veranderende markt

De veranderende markt De veranderende markt 1 De veranderende markt Vanaf 2000 is de detailhandel sterk veranderd door de opkomst van de computer. Als verkoper kun je de kennis over de geschiedenis en de toekomst van de detailhandel

Nadere informatie

Tweede kwartaal Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Zeeland

Tweede kwartaal Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Zeeland Tweede kwartaal 2013 Conjunctuurenquête Nederland Inhoud rapport COEN in het kort Economisch klimaat Omzet Export Personeelssterkte Investeringen Winstgevendheid Toelichting De Conjunctuurenquête Nederland

Nadere informatie

December 2014 Betalen aan de kassa 2013

December 2014 Betalen aan de kassa 2013 December 2014 Betalen aan de kassa 2013 Betalen aan de kassa 2013 Betalen aan de kassa 2013 Uitkomsten DNB/Betaalvereniging Nederland onderzoek naar het gebruik van contant geld en de pinpas in Nederland

Nadere informatie

THUISWINKEL MARKT MONITOR BRANCHERAPPORTEN

THUISWINKEL MARKT MONITOR BRANCHERAPPORTEN THUISWINKEL MARKT MONITOR BRANCHERAPPORTEN De TMM Brancherapporten geven antwoord op de vragen: Wie zijn de online kopers in mijn branche? Wie zijn de belangrijkste spelers in mijn branche? Wat zijn de

Nadere informatie

WHITEPAPER FASHION 22% VAN NEDERLANDERS IS VOORLOPER OP HET GEBIED VAN KLEDING 75% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR NIEUWE AANBIEDERS VAN KLEDING

WHITEPAPER FASHION 22% VAN NEDERLANDERS IS VOORLOPER OP HET GEBIED VAN KLEDING 75% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR NIEUWE AANBIEDERS VAN KLEDING WHITEPAPER FASHION 75% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR NIEUWE AANBIEDERS VAN KLEDING 22% VAN NEDERLANDERS IS VOORLOPER OP HET GEBIED VAN KLEDING Vooral vrouwen zijn geïnteresseerd in kleding. Zij zoeken

Nadere informatie