Inleiding. : Install en test van opensuse 10.2 : Windows alternative, Operating system : Maarten Zonneveld

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inleiding. : Install en test van opensuse 10.2 : Windows alternative, Operating system : Maarten Zonneveld"

Transcriptie

1 Datum : 02 februari 2007 Titel Keywords Auteur Voorschoten : Install en test van opensuse 10.2 : Windows alternative, Operating system : Maarten Zonneveld Inleiding Sinds kort is opensuse 10.2 van Novell op de markt gekomen. Ik had al het een en ander geexperimenteerd met opensuse 9.2 en was nu dus erg geintereseerd in de werking van deze linux versie. Omdat het niet allemaal van een leien dakje ging leek het me verstandig maar het een en ander op te slaan. Momenteel is Linux in beweging (dat is het al een hele tijd) en je hoort meer en meer berichten dat bijvoorbeeld gemeentes van Microsoft af willen en kiezen voor een open standaard. Nu vind ik Linux erg mooi werken, maar om dit operating system in een bedrijf te introduceren vind ik niet echt verstandig. De reden is dat er toch veel problemen kunnen ontstaan, ik heb de nodige ellende op het internet gezien. Maar er zijn natuurlijk bedrijven welke Linux supporten (tot maximaal 7 jaar). En verder zijn bij Akzo Nobel veel netwerksoftware paketten in gebruik, en ik denk niet dat deze op Linux werken. En wegdoen is kapitaal vernietiging. Maar Linux is zeker heel goed voor de thuis gebruiker, en er is een heel belangrijke reden waarom thuisgebruikers dit heel leuk vinden. De software voor Linux is namelijk gratis. Een tweede argument, Linux is niet gevoelig voor virussen. Je kan dus rommelen met LimeWire (een soort Kazaa applicatie) wat je wilt, problemen met virussen zal je niet ondervinden. Er kunnen wel virussen op je computer terecht komen, maar ze zullen niet actief zijn, simpel vanwege het feit dat ze voor Windows geschreven zijn. Behandelde aanpassing in dit document: Shoutcast streaming met XMMS Audacity (recording van audiostreams van XMMS) Chatten Skype, Yahoo, Kopete Webcams onder opensuse Camstream maken van plaatjes met je webcam Weblinks in Mozilla Firefox Limewire Afspelen van video met VLC Torrents VOIP telephone Akregator RSS reader Branden van CD's Filesystem van Linux Installing LIBLIB en Quadkonsole Bash environment (Bourne again shell) Programming RealBasic, Gambas, C#, Mono project, dot.net Ksnapshot als screengrabber

2 Podcasting en Streams met Amarok KDE Control Center De Linux KDE Taakbalk Quanta Plus, HTML Editor Kdevelop, desing IDE voor verscheidene talen Installing Gambas Edit KDE menu Virusscanners ClamAV en AVG 7.5 KSYSGuard monitor Aanpassen van je KDE menu Automatische updates Aansluiten van Memory card reader Meer Software Mijn Linux Desktop Open Office 2.0 Opmerking : Alle aanpassingen vermeldt in dit document zijn volledig legaal.

3 Shoutcast Streams met XMMS Volgens internet moet het mogelijk zijn om Shoutcast streams met XMMS (een Winamp cloon) af te spelen. Als je XMMS echter installeerd, wordt de stream niet afgespeeld. Na wat zoeken op internet zie je dat de meeste users gebruik maken van de xmms-mpg123 plugin. OpenSuse heeft deze plugin niet in zijn distributie zitten, is dus niet standaard te installeren. Er is echter wel een rpm package voor RedHad 8-9. Ik heb al eerder gemerkt dat Redhad rpm's compliant zijn met Suse 10.2, dus installeren deze plugin maar. De plugin staat op de site: en heet : xmms-mpg i386.rpm Klik hier gewoon op en de plugin wordt door de software installer ge-installeerd. Hierna kan je in XMMS nog controleren of de plugin werkelijk aanwezig is. Via Options / Preferences / Audio IO Plugins kan de de aanwezigheid van de Plugin controleren. Figuur 1 : IO plugins options XMMS Je kan nu duidelijk zien dat de mpg plugin in XMMS aanwezig is en shoutcast streaming met XMMS werkt nu goed.

4 Leuke zenders zijn natuurlijk op te vinden. Verder is natuurlijk de classieke versie van de concertzender zeker de moeite waard. Concertzender zend op internet namelijk in CD kwaliteit uit. En het maken van opnamen en dus CD's met audacity is redelijk simpel. Een leuk feit om te vermelden is dat de concertzender 's nachts complete CD's uitzendt. Figuur 2 : XMMS player

5 Audacity, opnemen van audiostreams Naast het luisteren van de classieke concertzender (www.concertzender.nl) is het natuurlijk ook heel aardig als je deze audiostreams realtime kan opnemen. Iedereen die zich een beetje met muziek editen/rippen heeft bezig gehouden kan zich natuurlijk cooledit herinneren. Voor Linux / Windows en de Mac is er nu Audacity. Audicity is een harddisk recordings programma met heel veel functionaliteiten. Audacity is standaard opgenomen in de distributie van opensuse, dus deze keer geen gezoek naar software. Met YAST kan je op een eenvoudige manier software toevoegen aan je computer. Om dit te doen : start YAST, en het Yast mainscreen wordt zichtbaar: Figuur 3 : YAST Mainscreen Door nu te klikken op Software Management wordt het Software selectie scherm zichtbaar, waar je op verscheidene manier kan zoeken naar software en deze installeren.

6 Figuur 4 : Zoeken naar Audacity en installeren van de software Als je de Audacity software wilt installeren, moet je een vinkje voor de package (software package) zetten. Hierna is het klikken op de ACCEPT BUTTON voldoende. Hierna begint het installeren van de software (wat circa 1 3 minuten kan duren). Indien je Linux vanaf CD op je computer hebt geinstalleerd, moet je de CD's bij de hand hebben. Vaak gebruikt een programma andere programma's (drivers, libraries etc). Dit zijn de zogenaamde dependencies. Deze dependecies worden door YAST automatisch mee ge-installeerd.

7 Oke, nadat audacity is geinstalleerd, kan je het programma opstarten (geen reboor van het operating system noodzakelijk). Nadat je het een en ander in audacity hebt ingesteld, kan de harddisk recording van de audiostreams beginnen. Figuur 5 : Audcity in actie Nogmaals, audacity is een zeer krachting audio bewerkingspakket. Voor meer informatie zie Kiezen van de source Als je audicity onder windows gebruikt, kan je met de software de audiobron selecteren. Voor audiostreams moet je dus Mixer input (wave) geselecteerd hebben. Audacity onder Linux heeft dee optie niet, de audiobron moet je namelijk in Linux zelf instellen. Audacity onder Linux zal alles opnemen van de geselecteerde audiobron. Standaard wordt er onder opensuse KMIX geinstalleerd waarmee je de mixer kan instellen (windows heeft Control Panel >> Sounds). Na het opstarten van KMIX (of met de rechter muisknop op het luidsprekertje op de desktop taskbar te klikken) wordt het KMIX scherm zichtbaar.

8 Figuur 6 : KMIX scherm, selecteren van audiobron Hierboven zie je het mixer scherm van KMIX. De applicatie het 3 tabs: Output, Input en Switches. Voor het kiezen van de opnamebron moet je het inpput tabblad selecteren en WAVE selecteren. Vergeet ook niet de geluidssterkte in te stellen. KMIX heeft heel veel instel mogelijkheden. Een beetje experimenteren hiermee kan geen kwaad. Ok, na KMIX gesloten te hebben en Audacity opnieuw opgestart te hebben kan het opnemen beginnen. En er zijn geen grenzen voor audacity, je kan zoveel opnemen totdat je harddisk vol zit. Ik heb opnames van 8 uur gemaakt (nacht programma van concertzender) en daarna alles in stukjes geknipt en opgeslagen (hupla, weer 8 cd's erbij). Op deze manier kom je echt aan de laatste muziek welke uitkomt. Die concertzender mensen weten echt veel van muziek. Hulde

9 Chatten, Skype Yahoo MSN - Kopete Chatten is natuurlijk een leuke bezigheid. Je komt allerlij soorten mensen tegen, maakt er een praatje mee enzovoort. Vindt je het chatten (intypen van tekst) niet voldoende kan je natuurlijk ook dmv een microfoon met elkaar praten. Nog niet voldoende, je wilt elkaar zien. Nou met een webcam is dat mogelijk, dus videotelefonie is tegenworden standaard. Populaire programma's voor chatten zijn Skype, Yahoo en MSN. Deze worden vooral op windows veel gebruikt. Skype en Yahoo kan je ook onder Linux draaien. De RPM packages zijn te vinden op de officieele sites van Yahoo en Skype. Voor Yahoo moet je een redhad package gebruiken (er is geen opensuse package te vinden). De Yahoo package kan je zonder problemen installeren, gewoon op de RPM link klikken en de Linux software installeren doet de rest. Voor de Skype RPM geldt hetzelfde. Figuur 7 : Skype onder Yahoo De skype interface onder Yahoo ziet er overzichtelijk uit (zoals je onder Windows gewend ben. Mijn favourite chatter is natuurlijk HOT blond girl SEX :-). Een zeer intelligente vrouw kan ik wel zeggen! Hetzelfde geldt voor de yahoo applicatie. Echter beide applicaties hebben echter een probleem, ze kunnen nog niet met een camera werken. De ontwikkelingen gaan op Linux gewoon wat langzamer omdat de gebruikersgroup wat kleiner is. Echter geen probleem, er is namelijk een veel beter alternatief : Kopete. Kopete kan wel met webcams omgaan, meerdere chatclients open hebben staan het het resultaat is heel overzichtelijk weergegeven in 1 client.

10 Chatten met Kopete Kopete is onderdeel van de distributie van opensuse. Kopete kan dus eenvoudig met YAST geinstalleerd worden. Het configureren van Kopete is eenvoudig, het werkt allemaal als een speer. Eigenlijk verder geen opmerkingen over te maken. Figuur 8 : Kopete mainscreen Toch een kleine maar, Kopete kan met een webcam omgaan, maar de applicatie vindt helaas geen webcam. Na wat zoeken blijkt dat opensuse standaard geen webcam drivers installeerd. De distributie bevat ook geen webcam drivers. Na wat zoeken op internet blijkt dat elke linux gebruikers zo een beetje hetzelfde probleem heeft. Ze kunnen geen webcam gebruik (of met mondjesmaat). Na wat zoeken blijkt dat dit probleem toch eenvoudig is op te lossen. Een opmerking van mijn kant, geloof niet alles wat men in forums over linux verteld. Er zit de reinste onzin tussen. Webcams onder opensuse Als je webcams onder Suze werkend wil hebben is het noodzakelijk dat Suze de drivers bevat welke bij het opstarten van de computer ge-activeerd worden. Wanneer de drivers connectie maken met de aangesloten webcam kunnen de overige applicaties gebruik maken van de webcam. Het is eigenlijk hetzelfde als het plug en play systeem welke onder windows toegepast wordt. Tja, blijft je alleen met de vraag over, welke driver heb ik voor mijn webcam nodig. Er zijn zoveel verschillende typen webcams, zijn er dan ook zoveel verschillende drivers. Als dat het geval zou zijn zou webcam gebruik erg duur worden (ivm maken van alle webcam drivers). Na wat zoeken op het internet blijkt dat een webcam op een bepaald type sensor chip is gebaseerd. En tevens kom je tot de conclusie dan veel webcams dezelfde chip gebruiken.

11 Op de site vond ik een goed overzicht van in gebruik zijnde webcams met vermedling met toegepaste sensor chip. Figuur 9 : Webcam site met vermelding van toegepaste sensor Veel gebruikte chips zijn de zogenaamde spcaxx chips. Ik zelf wilde een Creative webcam aansluiten, dus in vermelde lijst zoeken naar Creative. Nou, al snel is duidelijk dat alle Creative webcams gebaseerd zijn op de spcaxx sensor. Dus als ik het allemaal goed begrijp, nu maar zoeken voor een drivers voor spcaxx sensor en welke gemaakt is (drivers zijn gecomplieerde source code) voor Suse Helaas moet je rekening houden met het type distributie (suse, redhad, unbuntu etc) en ook nog de versie nummer. Al snel vond ik de gezochte spcaxx drivers voor Suse 10.2 op de website: Figuur 10 : SPCA webcam drivers

12 Goed, erg leuk, ik maar om te beginnen de default spcaxx webcam driver te installeren. Na het klikken op betreffende RPM (package) werd met behulp van de Software Installer de driver probleem loos geinstalleerd. Ok, so far so good, maar werkt alles nu goed. Een aardige test methode is het bash commando lsusb onder terminal uit te voeren. En jawel de camera werd door Suze geidentificeerd. Figuur 11 : Uitput van commando lsusb op X-terminal Ok, via de output van lsusb kan je zien dat er twee USB apparaten op mijn computer geinstalleerd zijn. Een optische muis van Logitech (device 2) en een webcam van creative technology (device 3). Het testen van de webcam Ok nu de webcam door mijn systeem herkent wordt, hoe kan ik de webcam nu gebruiken. Al eerder heb ik opgemerkt dat het leuk is met chat programma webcams te gebruiken en Kopete het programma voor Linux is (Kopete kan tegelijkertijd met 5 chat clients communiceren). Zelf gebruik ik MSN en YAHOO, maar dat is een ander verhaal. Goed als we Kopete hebben opgestart kiezen we voor Settings >> Configure >> Devices Figuur 12 : Devices configuratie scherm van Kopete Zoals je kan zien zal een douche mij gaat kwaad kunnen doen.

13 Behalve de opmerking over de douche, zal Kopete, indien er nog geen webcam geconfigureerd is, zoeken naar een in het systeem aanwezig webcam. Zijn er meerdere webcams op je systeem aanwezig kan je ook switchen. In ieder geval is chatten met webcam nu mogelijk. Webcam capture Natuurlijk is het ook zinvol als je met je webcam foto's kan maken, deze opslaan, en in documenten oid gebruiken. Hiervoor bevat Linux het programma CamStream. Het programma kan je gewoon vanaf de distributie installeren, geen haken en ogen. Dus zal ik verder ook niets over opmerken. Mozilla Firefox Mozilla Firefox is een bekende browser in internet land. Beide browsers hebben zojuist een versie update uitgevoerd. Mozilla werkt nu onder Linux als versie 2.0 Als je Linux right out of the box geinstalleerd hebt, kan je zonder problemen werken. Gewoon huppa, lekker surfen. Echter als snel kwam ik achter een probleempje. Mozilla kan onder Linux echter standaard geen audio en video streams afspelen. En dat is heel erg vervelend, want zit vol met zulksoortige informatie. In eerste instantie leek het probleem eenvoudig, Firefox melde namelijk dat de plugin K-MPlayer niet geinstalleerd was. Goed, YAST opstarten, kiezen voor Software Management en zoeken naar Mplayer of K-MPlayer. Nou vergeet het maar, Suse heeft de plugin in de 10.2 distributie niet toegevoegd. Goed, mooi kut, want Suse 9.2 had de plugin wel. Dan maar op internet zoeken, daar vind je continue opmerkingen dat Novell Mplayer plugin niet heeft opgenomen in de distributie (zou niet werken oid). Allerlij opmerkingen over het gebruik van Totem (een vervangende plugin), maar deze werkt ook niet (wel in de susze distributie). Tja, en toen dacht ik, dit is echt mooi klote. Dat hadden ze echt moeten toevoegen of een opmerkingen over moeten maken. Na een middag zoeken toch maar weer besloten te zoeken naar Suze. Niet naar een Mplayer RPM maar een repository van Suze 10.2 welke de player bevat. Repositories onder Linux Ik heb al eerder opgemerkt dat wanneer je software onder Linux wil toevoegen, je dit met RPM packages en YAST of Software installer kan uitvoeren. Echter alles is niet zo eenvoudig als het lijkt. Want sommige programma bestaan uit bijvoorbeeld 10 RPM's. En de volgorde van installeren is van belang ivm dependencies. Als Linux bij installatie benodigde software voor de te installeren RPM niet kan vinden in het systeem, dan wordt de installatie afgebroken en wordt er dus niets geinstalleerd. Daar is in Linux een oplossing voor gevonden, het gebruik van een repository wat een verzameling van verschillende RPM's is. Een repository kan je niet met de Software Installer installeren (op de repository klikken) maar moet je via YAST met Installation Source toevoegen.

14 Figuur 13 : Toevoegen van een repository in YAST Om een repository aan linux toe te voegen, moet je dus op de icon Installation Source in het YAST scherm klikken. Let's do so. Na dit gedaan te hebben word het Configured Software Catalogs scherm zichtbaar welke de op het systeem aanwezige repositories zichtbaar maken. Figuur 14 : YAST Configured Software Catalogs screen Ok, even samenvatten, ik was op zoek naar een Plugin Mplayer voor Firefox om audio en video streams in Firefox zichtbaar te kunnen maken. En op de Suze site werd verwezen naar een repository. Ik dus uiteindelijk de repositroy (er zijn er verschillende voor Suze 10.2) gekozen, en jawel daar zag ik tot mijn grote vreugde Mplayer staan. Om de repository aan het systeem toe te voegen, klik je bij het Configured Software Catalogs scherm op add waarna je de repository informatie kan invullen. Kies na het klikken op de add button voor HTTP protocol, waarna twee zaken van belang zijn: Server_Name en Directory_on_Server

15 Figuur 15 : Toevoegen van repository informatie Nadat je de benodigde informatie hebt ingevuld, klik je op de OK button waarna de repository aan Linux wordt toegevoegd (en dus alle RPM's welke in de repository aanwezig zijn). Cool, nou ook weer gedaan. Nu gaan we weer naar YAST en kiezen voor Software Management. Als search item geven we Mplayer op, en jawel, YAST vindt de toegevoegde RPM. Nu dus een kwestie van aanvinken en de RPM installeren. Als je denkt dat alles nu zal werken heb je het mooi mis, want je moet de Plugin nog aan Firefox toevoegen. Momenteel is de Plugin enkel in Linux aanwezig. Voor het zichtbaar maken van video streams maakt Firefox gebruik van het zogenaamde MMS en RTSP protocol. Dit gaan we dus aan de Firefox browser toevoegen. Op het internet is op de site erg goed beschreven hoe het toevoegen in zijn werk gaat. In het kort komt het op het volgende neer: Start de Firefox Browser en in de URL Textbox type je het volgende in: about:config Figuur 16 :Firefox Protocols

16 Figuur 16 laat een gedeelte van het Firefox scherm zien welke na het URL command about:config zichtbaar is. Na de standaard installatie van Linux is het mms en het rtsp protocol in deze lijst niet aanwezig, welke als volgt toegevoegd kan worden: Toevoegen MMS protocol: Klik op de rechtermuisknop, kies voor NEW >> STRING en voer de volgende string in: network.protocol-handler.app.mms Into the next text field: /usr/bin/x11/mplayer Klik nu opnieuw op de rechtermuisknop, kies voor NEW >> BOOLEAN en vul in: network.protocol-handler.external.mms, TRUE Toevoegen RTSP Protocol: Ok, het MMS protocol is nu toegevoegd aan Firefox. Sluit Firefox en open het opnieuw. We gaan nu het RTSP protocol aan de browser toevoegen. In de URL textbox type opnieuw about:config Klik op de rechtermuisknop, kies voor NEW >> STRING en voer de volgende string in: network.protocol-handler.app.rtsp --> /usr/bin/x11/realplay Klik nu opnieuw op de rechtermuisknop, kies voor NEW >> BOOLEAN en vul in: network.protocol-handler.external.rtsp --> true OK, gefeliciteerd je bent klaar. Sluit Firefox af, en open het opnieuw. Nu kan je browsen naar bijvoorbeeld en het journaal bekijken, naar radio luisteren. De site is trouwens ook erg leuk. Extra Informatie Suse repositories Ik heb al eerder verteld dat Suze nog meerdere repositories op internet heeft staan welke je aan YAST kan toevoegen om zodoende meerdere software te installeren. VCL repository Eerder in dit document had ik verteld dat je VCL (video player) gewoon met Software Management (YAST dus) kan installeren. Een oeps van mijn kant. Hier moet je namelijk ook een repository aan YAST toevoegen. De VCL repository vind je op de site:

17 LimeWire, een peer to peer network client Met Limewire kan je leuke applicaties, films, muziek, noem maar op alles wat je wilt downloaden. Het is gebaseerd op het peer to peer idee welke eerder in kazaa is toegepast. Limewire is gewoon gratis voor Linux beschikbaar en kan de downloaden op de site: Algemene informatie over Limewire vindt je op de site: Een heel leuk programma, veel films te vinden, welke ik dus naar kijk. Zo zie ik ook nog eens de nieuwste films :-) Figuur 17 : Limewire on Linux

18 Afspelen van movies met VCL player Goed, nu kunnen we goed movies enzo downloaden, zou het eigenlijk leuk zijn dat Linux deze kan afspelen. Je raadt het al, standaard is dat onder Linux niet mogelijk. Wel een goede video player is VCL, ook onder Windows zeer bekend. Hupla, even zoeken naar VCL, en jawel op de VCL site vind ik al snel een link om een VCL repository aan linux toe te voegen. Figuur 18 : VCL screen, toevoegen repository Na het toevoegen van de repository kan je zonder problemen VCL installeren. Torrents Tegenwoordig hoor je veel over het downloaden mbv zogenaamde Torrents. Nou mij interesseerd het niet echt veel, ik ben niet zo een download monster. Echter leuk om te vermelden dat bij de linux standard installatie KTORRENT standaard op het systeem aanwezig is. Ik heb het geprobeerd, het werkt goed. Maar voor mij is Limewire voldoende.

19 VOIP Telephone Veel mensen maken gebruik van skype voor gratis telefoneren. Op windows is ook het pakket VOIPStunt aanwezig, welke nog beter is dan skype. Tja, in principe heb je Skype helemaal niet nodig wanneer twee mensen met een skype client bellen. Dan gebruiken beide dus skype op de computer. Het is ook mogelijk dat je als Linux gebruiker van Kopete gebruik maakt. Dan kan je ook met een skype client bellen (met cam zoals eerder vermeld). Maar voor de situatie dat de gebelde niet achter een computer zit, maar gewoon de phone oppakt moet je toch wat anders onder Linux. Goed hiervoor is er onder Linux Ekiga Softphone. Figuur 19 : Ekiga Softphone De telefoon ziet er leuk uit, is gebaseerd op het SIP protocol. Tevens is cam aansturing hier ook aanwezig. Mijn camera was eenvoudig toe te voegen en werkte normaal. Verder zijn er nog meer VOIP phone paketten in Linux aanwezig, maar dit vondt ik functioneel de beste. Bel ze!

20 Akregator, RSS reader RSS readers zie je meer en meer op internet. Maar helaas moet je voor Windows overal voor betalen en dus ook voor RSS readers. Gelukkig is het onder Linux anders, daar wordt een RSS reader aan de distributie toegevoegd. Na het installeren van de reader kan je de applicatie toepassen. Als je de applicatie sluit blijft het in de achtergrond doorwerken en zal ge-update worden indien nodig. Wanneer je de akregator opened, zijn de nieuwe articles direct zichtbaar. Figuur 20 : Akregator in actie

21 Get Organized met Korganizer Linux heeft natuurlijk alle standaard software welke je onder windows ook hebt. Een leuk programma vermeldingswaard is Korganizer. Ik gebruik het niet, maar is standaard op de opensuse versie aanwezig. Figuur 21 : Get organized with Korganizer

22 Meer organisatie met KDEPIM (Kontact) Naast Korganizer is er ook nog Kontact een KDE Personal Information Manager. Kontact is als het ware een schil om de organize programma's welke je in Linux kan gebruiken. Onderdelen van Kontact zijn : Suumary, Mail Contacts, Calender, Todo, Journoul, Notes, Feeds en Mobile. Figuur 22 : Kontact en mobile apparatuur

23 Branden van CD's Branden van cd's is standaard op een computer. Als je dat niet kan, dan heb je a) een verkeerde computer, b) een verkeerd operating systeem of c)je begrijpt het niet helemaal. Voor Linux wordt standaard het programma K3B toegevoegd. Het programma werkt erg interactief. Iedereen kan daar mee omgaan. Ik gebruikt het momenteel, je raadt het al, om films op CD's te branden. K3B is een zeer geavanceerd programma. Het kan zeker evenveel of meer als NERO. Figuur 23 : Branden van CD's met K3B

24 Installing LIBMAD en Quadkonsole Onder Audacity en andere audio pakketten is het mogelijk mp3 files te verwerker / exporteren. Helaas wordt Audacity zonder MP3 ondersteuning standaard geinstalleerd. Hetzelfde verhaal geldt voor Audacity als het onder Windows geinstalleerd wordt. Wanneer Audacity onder Windows geinstalleerd wordt kan men Lame installeren voor MP3 ondersteuning. Voor Audacity onder Linux kan LIBMAD geinstalleerd worden. Zowel Lame als Madlib kunnen vanaf de audacity site geinstalleerd worden (http://audacity.sourceforge.net/). Audacity heeft twee versies beschikbaar voor downloaden, voor een stable version en voor een beta version. Het leuke van de beta version is dat het de mogelijkheid heeft timebases recording toe te passen. Dus als er overdag of 's nachts een leuk radio programma is, kan je dit automatisch laten opnemen (een functie welke cooledit ook had/heeft). Maar ok, terug naar Madlib. Je vindt het op de site Daarop klikkend kom je op terecht. Figuur 24 : Libmad download als tar Ok, klik op de libmad b.tar.gz link en gunzip zal nu de file openen. Na download open je de file en extract de inhoud naar je home share. Nice, open nu Terminal Superuser Mode en gaar naar de directory waar je de inhoud (source) hebt geplaatst. Type nu de volgende commando's in:./configure make install Ok nu is libmad geinstalleerd, kan niet eenvoudiger. Wanneer je audacity nu open, een korte opname maakt en kiest na opname voor export as mp3 zal audacity de melding geven dat het niet als mp3 kan saven. Klik dan search en de MP3 decoder wordt gevonden. Hierna kan je uitstekend bestanden als mp3 opslaan. Quadkonsole Quadkonsole is een terminal programma met vier vensters. Ben je erg veel met bash oid bezig is dit zeker handig. Omdat het scherm in vier konsoles wordt opgedeeld moet je met een 17 inch scherm wel goede ogen hebben of een groot scherm gebruiken. Quadkonsole kan gevonden worden op Installatie gaat hetzelfde als libmad.

25 Het Linux Filesystem Het linux filesysteem is anders dan van windows. De directory structuur is heel anders. Linux maakt al zowiezo onderscheid in root user and users. Een root user is de zogenaamde administrator, users zijn gebruikers onder Linux (Power users). Voor beide moet je bij de installatie het password opgeven. Wanneer je onder Linux inlogt, log je standaard met je user account in en niet onder root user (en zo hoort dat). Je kan met de linux filemanager inloggen waarbij je het volgende scherm te zien krijgt: Figuur 25 : FileManager onder Linux Hier kan je al duidelijk zien dat er een zogenaamde home directory bestaat. Met daar achter de naam van de user (of meerdere users wanneer je met meerdere mensen op dezelfde linux machine werkt). Deze aanpak komt een beetje overeen met Windows welke achter MyDocuments profielen gebruikt. De directories in Linux hebben de volgende betekenis (Novell informatie): / Root directory, the starting point of the directory tree /bin Essential binary files, such as commands that are needed by both the systems administrator as normal users. Usually also contains the shells, also bash. /boot Static files of the boot loader /dev Files needed to access host-specific devices /etc Host-specific system configuration files

26 /lib /media /mnt /opt /root /sbin /srv /tmp /usr /var /windows Essential shared libraries and kernel modules Mount points for removable media Mount point for temporary mounting a filesystem Add-on application software-packages Home directory for the superuser root Essential system binaries Data for services proviced by the system Temporary files Secondary hierarchy with read-only data Variable data such as log-files When you have installed Windows and Linux on the same computer Over filesystems kan je eigenlijk heel veel vertellen, het gebruik van shells, bash perl, name it. Is momenteel niet min bedoeling.

27 Bash environment Als je onder Windows enige zaken snel wil doen kan je gebruik maken van scripting of Commandline omgeving (batch). Linux heeft dit natuurlijk ook, Linux is eigenlijk veel uitgebreider. In plaats van de zogenaamde commandline van Windows (batch) heeft Linux bash. Omdat enige bekendheid met bash het werken in Linux veel prettiger maakt, heb ik een kleine opsomming van handige bash commando's vermeld. Om de commando's onder Linux uit te voeren, kan je gebruik maken van een zogenaamd terminal programma's. De terminal programma's welke standaard onder Linux geinstalleerd worden zijn: Konsole, Terminal Super user mode en x-terminal. Omdat je een terminal programma ook nodig hebt om software te installeren (source code, geen RPM's) is Terminal Super User Mode onontbeerlijk. Voor C++ programmering (G++ compiler) maak ik ook gebruik van Konsole. En C++ source code ascii files maak ik met VI. VI is een editor voor bash. Emacs schijnt mooier te zijn, maar VI voldoet voor mij. Zinvolle bash commando's ls /bin ls /bin less ls /bin sort less ls /bin > outputtext grep -l maarten * clear laat inhoud van bin zien Geeft een onderbreken, zoals more Geeft gesorteerde inhoud Maakt file outputtext aan Zoekt in alle file naar tekst maarten maak pagina schoon /dev/tty1 /dev/pts/0 /dev/hda /dev/null dev/lp0 huidige beeldscherm eerste shell venster harddisk black hole printer ls /bin > dev/lp0 rm ff ls info gaat neer eerste shell venster verwijderd file ff passwd less bestandsnaam cat test.cxx date df file test.cxx cp cd rd Verander je password laat inhoud van bestand zien laat inhoud van test.cxx zien geeft datum weer laat disk inhoud zien, handig geeft aan wat voor type file het is copy files change directory verwijder directory vi commandos vi filenaam i esc :wq :w start vi en open filenaam ga naar insert mode ga terug naar command mode sla op en quit sla op en ga verder met typen

28 Programming onder Linux Programmeren onder Linux is leuk. Al eerder ben ik bezig geweest met Gambas (een visual basic like IDE). Nu heb ik ook RealBasic geinstalleerd en het mono project. Met het mono project kan je mbv C# onder linux programmering. Tegenwoordig is er ook een IDE beschikbaar. Naast deze opties is natuurlijk JAVA mogelijk. De sun Java enterprise IDE werkt ook onder linux. Daarnaast zijn er in linux veel script talen aanwezig. Te denken valt aan PERL. Afijn, er valt veel meer over Linux te vertellen. Open Office 2.0 (een Microsoft Office Client), virussen (daar hoef je niet bang voor te zijn, want er zijn geen linux virussen, GIMP (een Photoshop programma op hoog nivo), allerlijk scanner software. Maar dat was momenteel niet mijn bedoeling. De bedoeling van dit document is in eerste instantie voor mijzelf en voor mensen op AkzoNobel welke er ook aan willen. Verder komt hier een site van, want ik denk wel dat een hoop gebruikers een hoop ellende bespaard kan worden. En wie weet, als ik veel info heb, dat ik het als een boek uitgeef. Tja, waarom niet. Eigenlijk best een leuk idee.

29 Ksnapshot als screengrabber In dit document, welke met open Office 2.0 gemaakt is, heb ik veel schermpjes van opensuse opgenomen. Standaard wordt opensuse met Ksnapshot geleverd. Ksnapshot kan je onder Utilities >> Desktop vinden (als je gebruik maakt van KDE). Als je Ksnaphot opstart wordt het volgende scherm zichtbaar: Figuur 26 : Ksnapshot main screen Er zijn verscheidene Capture modes in te stellen, region mode vind ik erg handig. Hiermee kan je namelijk met je muis aangeven welk gedeelte van je scherm interessant voor een snapshot is. Hierna kan de de snapshot opslaan als file (png) of naar clipboard kopieeren. Files kan je aan openoffice Writer (Word) met Insert >> Picture >> From File toevoegen. Heb je het naar clipboard gekopieerd dan is paste in Office writer voldoende. Wil je de snaphots nog bewerken voor dat je het in Office opneemt, dan is Krita erg mooi. Je kan Krita (een hele mooie paint omgeving) starten via Graphics >> Image Editing >> Krita. Writer van openoffice is een equivalent voor Word. Ik moet zeggen dat het lekker werkt. Het lijkt namelijk sprekend op Word.

30 Podcasting met Amarok Postcast ontvangen is natuurlijk heel handig. Het voordeel is dat je niet op internet naar nieuwe uitzendingen hoef te zoek. Standaard wordt er bij een opensuse installatie Amarok geinstalleerd. Met Anarak, een audiospeler is het ook heel goed mogelijk te podcasten. Hoe doe je dit met Amarok? Figuur 27 : Amarok Playlist Bij de Amarok playlist moet je eerst kiezen voor de playlist tab. Door nu met de rechtermuisknop op Podcasts te klikken kan je een podcast adres toevoegen. Je kan zien dat ik het podcast adres voor Bommel hoorspel heb toegevoegd. Door nu met de rechtermuisknop op de postcast aflevering te klikken kan je kiezen voor download. Daarna kan je de podcast afspelen. MP3 probleem met het afspelen van de podcast Helaas kan deze melding voorkomen wanneer je de gedownload-de podcast wil afspelen. Hier heb ik op de site een duidelijke oplossing voor gevonden.

31 Ten eerste moet je de packman repository toevoegen. Dat had ik al gedaan, so whats next. Figuur 28 : De packman repository Hierna doe je het volgende, installeren van libxine1, deinstall van xine-lib, en install van w32codec. Figuur 29 : Install of libxine1 etc Hierna kan je de bommel podcasts afspelen in Xine :-)

32 Streams met Amarak Met Amarak kan je nog veel meer afspelen, onder andere streams. Tja betekend dus dat je naast XMMS ook nog Amarok kan gebruiken voor het afspelen van streams (shoutcast streams). Je gaat weer in Amarok kijken, bij Radio Streams, Klik op een stream en het resultaat is hoorbaar. De Drone zone is en blijft natuurlijk leuk. Figuur 30 : Streams met Amarok

33 Terug naar de podcast. Als je een podcast aan het afspelen bent, dan kan je ook contect informatie opvragen over de betreffende podcast aflevering. Momenteel wordt er het Bommel hoorspel op NPS afgespeeld. Door op de content tab te klikken, komt de informatie van de tweede aflevering. Figuur 31 : Content van podcast aflevering

34 KDE Control Center Linux is heel erg sterk met het configureren van het systeem. Ik heb al eerdere opmerkingen gemaakt over YAST waarmee software geinstalleerd kan worden. Naast YAST heeft Linux (met de KDE desktop) ook nog een KDE Control Center. De KDE Control Center kan vergeleken worden met de Control Panel van Windows. De KDE Control Center heeft als functionaliteit om settings van het systeem te veranderen, niet om hardware of software toe te voegen (dat zit namelijk in YAST). Wanneer het Control Center opgestart wordt via Start >> Personal Setting (Configure Desktop), krijg je het volgende scherm te zien: Figuur 32 : KDE Control Center Als hoofdnivo zie je Appearance & Themes, Desktop, Internet & Network, KDE Components, Peripherals, Security and Privacy, Sound & Multimedia en System Administration. Klik je op een hoofdnivo bijvoorbeeld Regional & Accessibility, dan krijg je aan de linker kan (icon menu) weer een opsplitsing in een submenu. Voor Regional & Accessibility is dit bijvoobeeld : Accessibility, Country & Region, Input Actions, Keyboard Layout, Keyboard shortcuts.

35 Dit is een interessant onderwerk, want het komt natuurlijk veel voor dat je je eigen language in wilt stellen, decimale punt instelling enz. Dat je je dus hier doen. Figuur 33 : Regional & Accessibility, Country Region & Language Hier zie je duidelijk de settings welke vaak in windows ook ingesteld moeten worden. Hier zijn ongelooflijk veel zaken bij te stellen, gaat te ver om alles te beschrijven. Het ziet er moet ik zeggen wel heel gelikt uit. Figuur 34 : Date & Time Ik kan bijna wel stellen dat de mogelijkheden van Windows verbleken met de opties van Linux.

36 De Linux taakbalk Net zoals Windows heeft Linux een taakbalk welke overeenkomt met de windows taakbalk. Figuur 35 : Linux KDE Taakbalk Links onder in de taakbalk zie je een groene button, dat is de Linux start button welke het linux menu zichtbaar maakt. Door met de rechtermuisknop op de taakbalk te klikken, kan je kiezen voor configure panel, waarmee je de taakbalk kan instellen. Figuur 36 : Linux KDE taakbalk Hier kan je voldoende instellen lijkt me, zoals gewoonlijk doet linux niet moeilijk met de opties voor de taakbalk, er zijn er in overvloed. Speel er eens mee.

37 Quanta plus HTLM Editor Quanta Plus is een erg goede HTML editor. Het pakket kan ge-download worden vanaf Na downloaden en het plaatsen van de source in een directory kan het als volgt geinstalleerd worden: Start een terminal prog in Super User Mode./configure make make install make clean Veel plezier Figure 37 : Quanta Plus Web Editor

38 Kdevelop ontwikkeling ongeving Met Kdevelop heb je een mooie IDE voor het ontwikkelen van software like Visual Studio. Kdevelop is op de distributie aanwezig dus kan eenvoudig geinstalleerd worden. Kdevelop kan gebruikt worden voor C++, Ruby, scripts en meerdere talen. Zie website voor software en documentatie Figuur 38 : Kdevelop

39 Installing Gambas Zoals ik al eerder verteld heb, Gambas is een Visual Basic alike programmeer omgeving met een mooie en duidelijke IDE. Als je naar de gambas site gaat (http://gambas.sourceforge.net/) wordt er opgemerkt dat er geen Gambas RPM voor Suse 10.2 is. Nee die is er niet, ik heb behoorlijk lopen zoeken. Maar dit heb je ook helemaal niet nodig, je kan namelijk de source downloaden en deze compileren. Voor het downloaden van de software ga je naar de download sectie van de Gambas site, en klikt op gambas tar.bz2. Hierna zal de ge-archiveerde file gedownload worden en geopend worden met ark. Ark zal de archive open, de files in the archive kan je extracten naar de directory welke jij wilt. Ga dan naar de gemaakte directory (welke de extract bevat) en voer in terminal superuser mode de volgende commando's uit:./configure make make install make clean Om Gambas te testen, ga je met de terminal su mode naar /opt/gambas en type daar gambas in. Dan zal gambas opstarten. Ok, nu wil je nog een snelkoppeling op je desktop. Ga naar je desktop, rechtermuisknop en selecteer /opt/gambas/bin/gambas. Hierna kan je op de aangemaakte icoon klikken en gambas zal starten. Ik heb wat Instrument software met Gambas gemaakt, werkt zeker goed. Dat is alles je moet doen, veel plezier ermee. Figure 39 : Gambas startscreen

40 Figuur 40 : Voorbeeld Gambas applicatie 1 Figuur 41 : Voorbeeld Gambas applicatie 2

41 MonoDevelop (Visual Studio. Net variant) Sinds kort is het mogelijk de programmeer talen van Microsoft (C Sharp, Visual J en Visual Basic) op Linux toe te passen. Men heeft namelijk een cloon van Visual studio. net voor Linux gemaakt. Het heeft eventjes geduurd voordat ik dit kon installeren op opensuse, maar nu is het er dan. Om MonoDevelop te installeren, moet je de volgende repository toevoegen: Dit doe je natuurlijk met Yast. Hierna kan je zoeken naar MonoDevelop en deze installeren. De installatie is fors, duurt ongeveer 40 minuten. Meer informatie over Mono is te vinden op : Figuur 42 : MonoDevelop startup screen

42 KsysGuard monitor Monitoren van je systeem is natuurlijk heel zinvol en noodzakelijk. Hiervoor heeft linux een handige tool genaamd KsysGuard monitor. Met deze monitor kan je een hoop doen, bijvoorbeeld stoppen van processen. Figuur 43 : KsysGuard monitor

43 Aanpassen van je KDE menu Je KDE menu kan je eenvoudig aanpassen. Zo juist heb ik verteld hoe je een snelkoppeling voor Gambas kan maken. Het is natuurlijk ook mogelijk Gambas onder je KDE menu op te nemen. Om dit te doen, klik op de start button >> Settings >> Menu Editor Nu is het allemaal erg eenvoudig, voeg een item toe, zet er de nodige informatie in, kies een leuk icoon, en je bent klaar. Dan moet je natuurlijk op de save optie klikken, en je menu wordt opgeslagen. Klik je hierna op de start button om het menu zichtbaar te maken, zal je zien dat Gambas in het KDE menu is opgenomen. Figuur 44 : Menu editor

44 Virusscanners ClamAV en AVG 7.5 De twee virusscanners zijn eenvoudig te installeren. Je vind de RPM's gewoon op internet. Bij de AVG site vind je een rpm, deze kan je installeren. De clamav scanner, daar vind je ook een rpm op internet voor. Je moet beide scanners als root opstarten. Het is het beste een nieuwe sessie te openen, in te loggen als root, en daar het werk te doen. Je kan natuurlijk ook als su terminal opstarten en daar clamav starten. AVG 7.5 Dit gaat eenvoudig, gewoon via het KDE menu AVH opstarten, verder is het een koekie. SLAMAV Om clamav te starten, start je een terminal en typt bijvoorbeeld clamscan in, hiermee wordt de scanner opgestart. Clamscan werkt volledig met commando's, dus geen kde schermpjes enzo. Om meer info over het gebruik van clamscan te krijgen, kan je man clamscan in toetsen. clamscan info kan natuurlijk ook. Updaten gaat ook op deze manier, gewoon freshclam in toetsen. Maar veel virussen zal je niet vinden. Er zijn geen linux virussen. Figuur 45 : ClamAV op command nivo

45 Automatsiche Updates Linux heeft een mogelijkheid tot automatische updates. Automatische updates kunnen met YAST ingesteld worden. Indien er updates voor je computer systeem beschikbaar zijn wordt in een taakbalk een oranje icoon met een uitroepteken zichtbaar. Figuur 46 : Automatsiche updates zijn ready Door op het orange icoon te klikken wordt het autoupdate informatie scherm zichtbaar. Figuur 47 : Autoupdate informatie scherm Door nu op de Update button te klikken wordt de installatie van de software patches uitgevoerd. De automatsiche installatie bestaat uit drie fasen: Preparing, Installing en Finishing. De status van de update wordt dan ook in het update informatie scherm zichtbaar gemaakt.

46 Figuur 48 : Autoupdate Preparing Figuur 49 : Autoupdate Installing Als laatste status wordt Autoupdate Finishing zichtbaar. Hierna is de automatische update uitgevoerd. Hoe stel je Updating in Autoupdating van het systeem kan je met YAST instellen. Start eerst YAST op door te klikken op Start Button >> System >> YAST. Na het invullen van het root password (administrator pwd, je bent namelijk als power user ingelogd) wordt het YAST scherm zichtbaar: Figuur 50 : YAST Scherm

47 Bij het YAST scherm zie je drie update opties: Online Update, Patch CD Update en System Update. Patch CD Update kan geselecteerd worden wanneer je de updates op CD hebt staan. System Update, hier kan je de volgende settings instellen: Figuur 51 : System Update Settings Bij Online Update wordt zichtbaar gemaakt welke updates voor je beschikbaar zijn. De Update is afhankelijk van de instelling welke je doorgevoerd hebt. Figuur 52 : Online Update

48 Aansluiten van Memory card reader Het is natuurlijk handig om data op een memorycard (SD Card) weg te kunnen schrijven. Er zijn namelijk een hoop mobiele devices op de markt welke met deze formaten om kunnen gaan. Voorbeelden zijn Portable DVD spelen, Windows Mobile 2005 devices, smart phones en wie weet komt er in de toekomst ook Linux Mobile. Momenteel wordt er al op internet melding van gemaakt, voorbeelden zijn er om Linux Mobile op IPAQ mobile devices te installeren. Ok, volgens internet is het werken met memory cards onder Linux een kwestie van inpluggen en gebruiken. Nou, ik heb nog een Sweex 6 in 1 memory card reader liggen en een SD kaartje heb ik ook nog wel. Dus laten we eens kijken wat er gebeurt, ingelplugt huppa. Onder Linux niets te zien, ook met het commando LSUSB onder terminal niets te zien. Goed, dan Linux herstarten. En jawel, de memory card reader wordt gevonden. Laten we eerst eens met Terminal het commando LSUSB gebruiken. Figuur 53 : Memory card reader gevonden met LSUSB Hier zien er dus een derde device genaamd Alcor Micro Corp. Dit is mijn card reader. Mooi, waar zien we dit extra opslag media. Laten we eens kijken onder My Computer (op de desktop aanwezig). Figuur 54 : My Computer, disk information Daar zien we nu ook een extra device genaamd STAMPS, wat mijn SD card is. Verder wordt het filesysteem onder linux VFAT genoemd. Door op het device stamps te klikken worden de directories op de memory card zichtbaar, klik je op de directory dan zie je de files. Ok, maar laten we eens met de rechtermuisknop op het device STAMPS klikken en kiezen voor properties. Op tabblad general, zien we :

49 Figuur 55 : Removable Device, tabblad General Figuur 56 : Removable Device, tabblad permissions Figuur 57 : Removable Device, tabblad mounting Nou lijkt me duidelijk, je kan er volledig bij. Have Fun.

50 Jasper installatie Na installatie van de webcamdrivers, is het mogelijk de webcam binnen Suse te gebruiken. Er zit nog een klein addertje onder het gras, om namelijk de webcam binnen Kopete te gebruiken moet er een Yahoo conversie (wanneer je van Yahoo gebruik maakt) uitgevoerd worden. Hiervoor wordt Jasper gebruikt en moet op de Suse client geinstalleerd worden. Jasper is niet standaard aan OpenSuse toegevoegd, deze moet je van internet afhalen. Momenteel gebruik ik versie This package contains an implementation of the image compression standard, JPEG-2000, Part 1. It consists of tools for conversion to and from the JP2 and JPC formats. Authors: Michael D. Adams Na installatie zal Kopete goede webcam support geven. Bluetooth communicatie Linux kan uitstekend met bluetooth omgaan. Hiervoor heeft Linux namelijk een Kbluetooth client en een Kbluetooth server aanwezig. Als je Kbluetooth server opgestart hebt, zal er onder in de taakbalk een Bluetooth server icoon zichtbaar zijn (grey als er geen bluetooth apparatuur gevonden wordt en blauw indien wel). Na het insteken van de bluetooth stick zal de hardware automatisch gevonden en gebruikt worden. Indien verscheidene bluetooth apparaten dan met de linux machine gecommuniceerd moet worden, is het handig autorisaties per bluetooth apparaaat in te stellen. Door met de rechter muisknop op het Kbluetooth icoon te klikken en te kiezen voor '>> Configuration >> Configure Devices' lan je dit instellen. Vooral het tweede tabblad Confirmation is handig om in te stellen. Linux communiceerd goed met de door mij geteste volgende bluetooth devices : Windows mobile 2005, Samsung Smartphone SGH i320, Nokia Phone. Wat vooral handig om te gebruik is, is de zogenaamde file transfer. Voor fanatieke telefoon gebruikens of organizer gebruikers is dit heel zinvol. Wil je echter als telefoon gebruiker meer telefoonfunctionaliteit / communicatie (versturen van SMS enzo) dan is het software pakket Kmobile tools ook handig om te installeren. NEWS READER USENET Usenet raadplegen is natuurlijk heel zinvol, stomweg vanwege het feit dat er zoveel op usenet te vinden is. Na zoeken op internet, zie je dat veel mensen gebruik maken van de combinatie Wine en een windows newsreader. Tja, dat kan natuurlijk wel, maar het liefst heb ik alles onder Linux werken. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op Klibido, een goede newsreader welke ook goed met binairies om kan gaan. Met het downloaden van RAR files wist Klibido echter niet deze te decoderen. Echter na het installaeren van RAR (onder windows heb je Winrar) gaat Klibido ook met dit file format goed om. Klibido kan ook goed overweg met zogenaamde NZB files. De huidige versie welke ik momenteel gebruik is Klibido Voor een goede NZB site kan ik aanbevelen. Voor de usenet liefhebbers is er ook nog FTD4LINUX. Helaas heb ik nog geen RPM gevonden voor Suse Zie FTD4Linux werkt wel goed op Ubuntu (een andere zeer populaire Linux Distributie, heb ik ook werkend).

51 Figuur 58 : Klibido actief :-) Klibido werkt erg goed onder Linux van Suse. Vooral op de Usenet groepen alt.binary.nl en alt.binary.cores komt elke dag heel veel binnen. Opmerking : Het gebruik van usenet is helemaal legaal. Het is wettelijk toegestaan om van usenet software / audio te downloaden. Het is niet toegestaan dit weer te branden en door te verkopen.

52 TV-OUT on videocards Sommige mensen vinden het leuk (waaronder ikkuh) om ge-downloadde movies op tv te kunnen afspelen. Hiervoor kan je de film naar DVD of CD branden, maar dat kost veel tijd als je veel films wilt zien. Een alternatief is of gebruik te maken van je TV-OUT op je video kaart. Veel video kaarten hebben deze uitgang en geeft een PAL video signaal welke door elk PAL compatible apparaat weergegeven kan worden. Nou heel leuk, maar dan moet je natuurlijk wel eerst software op linux activeren welke deze uitgang actief maakt. Hiervoor is opensource software voor linux aanwezig: Nu hoef je voor Suse niet moeilijk te doen voor het vinden van een goede RPM, Suse heeft dit in versie 10.2 opgenomen. Deze kan je gewoon installeren. Na het maken van een snelkoppeling, moet je het password van de administrator opgeven, anders is TV-OUT niet te gebruiken. Het werkt allemaal simpel, gewoon Mplayer of VLC starten, een film selecteren en TV-OUT doet de rest. Figuur 59 : TV-OUT voor Linux

53 Services onder Linux Net zoals Windows werkt Linux met services (deamons) welke op de client computer in het achtergrond geheugen draaien. Services zijn zeer belangrijk voor computer gebruik, het automatiseerd namelijk bepaalde computer activiteiten. Om services onder Suse 10.2 te starten / aan te passen, moet je eerst YAST opstarten, en kiezen voor SYSTEM, en dan SYSTEM SERVICES. In de lijst van services kan je lopende services veranderen, starten of stoppen. Windows en Linux verschillen echt niet zoveel. Een belangrijke service op aan te zetten is natuurlijk de bluetooth deamon en de CLAMD deamon (scannen van virussen in background). Figuur 60 : Background services onder linux (deamons) KDAR Backup programma Op veel distributies kom je de directory tegen /home/username. Op deze plaats kan je directories aanmaken en je persoonlijke data neerzetten (word documenten, spreadsheets, muziek, films enz). Nu kan elke computer crashen, ook Linux (al komt het weinig voor). En als je computer crashed is het natuurlijk fijn wanneer je een backup van deze data hebt gemaakt. Voor het maken van een backup heb je natuurlijk software nodig. Een goed backup programma (welke standaard aan opensuse is toegevoegd) is KDAR. Met KDAR kan je een of meerdere directories naar harddisk, CD's of DVD's kopieeren. Indien je CD's of DVD's gebruikt wordt de te backuppen software verdeeld over cd aantal CD's / DVD's. Verder kan je gebruik maken van profielen, zodat het restoren van een backup een kwestie van een paar klikken is. De software is erg gebruikers vriendelijk en behoeft geen verdere uitleg.

54 ClamTk virusscanner Nu heb ik het al gehad over ClamAV (een van de beste opensource virusscanners). Echter deze werkt als deamon of in command line mode. Nu is het natuurlijk leuk als je voor clamav een gui zou hebben. Nou daar is de mogelijheid dan ClamTk welke je kan vinden op de site: Magazines en artiekelen Er zijn twee bladen in de boekhandel te vinden welke ik het vermelden waard vind: 1) PC Managazin Linux (Duits) Alternative zu SUSE und Microsoft, Ubuntu 2) Linux Format The Ultimate Linux Box Mono adds VB.NET Write once, run anywhere development on mono. A new addition to the mono project means that Visual Basic.Net developers can now create applications for windows, Linux and OS X without having to rewrite any code. The Mono Visual Basic Compiler supports the populair programming package up to version 8 and is available now. Miguel de Icaza, Novell vice president developer platforms and Mono founder, said the release of the complier as part of Mono is a landmark moment for the project. The ability to write software that runs easily across multiple platforms has long been a holy grail for developers. The Mono Visual Basic Compiler is a milestone step forward in this direction. Using the software skills they already know, developers can now reach a much broader audience, creating applications that run without modification on all the major operating system platforms. The compiler was developed by Rolf Bjarn Kvinge, a computer science student at the universidad the Belgrano, Argentina, as a personal project.

55 Superkaramba Superkaramba is een eye catching tool waarmee je veel leuke eye catch utilities op je linux bak kan installeren. Informatie over Superkaramba vind je op de website In eerste instantie kwam ik op superkaramba toen ik naar de nieuwste KDE, KDE4 zat te snuffelen. In KDE4, welke nog moet uitkomen, wordt Superkaramba namelijk standaard toegevoegd. Dus deze moet ook wel op opensuse draaien. Als je onder Yast gaat zoeken naar superkaramba vind je echter niet. Het zit echter wel bij de suze cd's. Je moet namelijk KDE-UTILS EXTRA met Yast installeren, dan zal je SuperKaramba ook vinden (bij >>Utilities >>Desktop). Na het installeren kan je Superkaramba dan ook opstarten, in de taakbalk zal er een blauw rond icoon verscheinen. Voor Superkaramba kan je veel utils installeren. Deze kan je met Karamba installeren (zeer eenvoudig). Nou hier kan je heel veel gadgets op de computer installeren. Dit komt overeen met Windows Vista. Als je een theme heb geselecteerd en aan de desktop hebt toegevoegd, wordt deze zichtbaar. Door op de rechtermuisknop te klikken, kan je de theme wijzigen. Figuur 61 : Theme van Superkaramba

56 Nero onder Linux Een hoop bedrijven beginnen echt interesse voor Linux te krijgen, iets wat Microsoft niet echt lekker zit. Nero is er nu ook voor Linux, maar nero is onder linux niet gratis. Nou, ik heb even geprobeerd om Nero te installeren, en jawel geen probleem. De trail is full functional, echter werkt gedurende een korte tijd. De opensuse RPM kan je op de Nero site vinden. Figuur 62 : Nero voor Linux

57 WINE WINE is een programma onder Linux welke de Windows API nabootst. Het emuleert geen windows, echter de DLL's welke in Windows aanwezig zijn worden door WINE vervangen. Hierdoor is het mogelijk windows software onder Linux draaiend te hebben. Nu heb ik voor mijn hobby Dream software draaien onder Windows. Deze software codeert realtime een 12 khz radio signaal en zet dit signaal om naar een normaal radio geluid. Wat heb je eraan zou je zeggen. Nou kortegolfzenders kunnen wat ruizig zijn, echter hiermee wordt dus het kortegolf signaal digitaal gemaakt. Het kost wat moeite en tijd om het geheel werkend te krijgen maar uiteindelijk werkt het wel. Voor opensuse bestaat er echter geen gecompileerde versie van Dream (welk voor Ubuntu, een andere linux versie). En het compileren is een lastige klus en ben ik dus nog niet helemaal klaar mee. Dan eens kijken hoe WINE het doet. Uiteindelijk krijg je het geheel aan de praat. Kortom WINE is zeker zinvol om binnen Linux te gebruiken. Figuur 63 : Dream onder Linux

Overstappen op Linux voor Windows gebruikers

Overstappen op Linux voor Windows gebruikers Overstappen op Linux voor Windows gebruikers Een stap voor stap installatie handleiding en introductie in Linux document versie 0.72_1 Op dit werk is de Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-

Nadere informatie

Windows 2000. Tips, Trucs en Achtergronden. Gino Damen 18 december 2001 Versie 1.8

Windows 2000. Tips, Trucs en Achtergronden. Gino Damen 18 december 2001 Versie 1.8 Windows 2000 Tips, Trucs en Achtergronden Gino Damen 18 december 2001 Versie 1.8 Inhoudsopgave Upgraden naar Windows 2000?... 1 De systeem eisen... 2 Hardware compatibiliteit... 2 Software compatibiliteit...

Nadere informatie

TIRLNX01. Keuzevak Linux Dictaat. Auteurs: Kevin van der Vlist kevin@kevinvandervlist.nl. Gedoceerd te: Hogeschool Rotterdam Vestiging Academieplein

TIRLNX01. Keuzevak Linux Dictaat. Auteurs: Kevin van der Vlist kevin@kevinvandervlist.nl. Gedoceerd te: Hogeschool Rotterdam Vestiging Academieplein Keuzevak Linux Dictaat Auteurs: kevin@kevinvandervlist.nl en paul@paulsohier.nl Gedoceerd te: Vestiging Academieplein Versie 1.2 6 december 2011 Samenvatting We proberen jullie wegwijs te maken binnen

Nadere informatie

Officiële Gebruikershandleiding

Officiële Gebruikershandleiding Officiële Gebruikershandleiding Linux Mint 17.1 CINNAMON Editie Pagina 1 van 48 Inhoudsopgave INTRODUCTIE LINUX MINT... 4 HISTORIE...4 DOEL...4 VERSIENUMMERS EN CODENAMEN...5 EDITIES...6 WAAR IS HULP TE

Nadere informatie

CMS JOOMLA Handleiding

CMS JOOMLA Handleiding CMS JOOMLA Handleiding Based upon opensource documents 1 1 Introductie... 3 2 Inloggen in Joomla!... 4 3 Basis Principes Belangrijk!... 5 4 Toepassing Secties en Categories... 7 4.1 Secties aanmaken...

Nadere informatie

Een webserver opzetten door Sebastiaan Ebeltjes

Een webserver opzetten door Sebastiaan Ebeltjes Een webserver opzetten door Sebastiaan Ebeltjes versie 06.06.25 Geschikt voor Windows Systemen (x86 32-bit) Onderdelen: - Apache 2 - PHP 5 - MySQL 5 - FTP server - Mail server - Backup - Diverse veiligheids

Nadere informatie

Fedora 10. Uitgave Informatie. Fedora Documentation Project

Fedora 10. Uitgave Informatie. Fedora Documentation Project Fedora 10 Uitgave Informatie Fedora Documentation Project Copyright 2007, 2008 Red Hat, Inc. and others. The text of and illustrations in this document are licensed by Red Hat under a Creative Commons

Nadere informatie

In de Webcanyon klantenzone worden alle administratieve zaken geregeld. De klantenzone laat u toe om onder andere volgende zaken te doen:

In de Webcanyon klantenzone worden alle administratieve zaken geregeld. De klantenzone laat u toe om onder andere volgende zaken te doen: In deze handleiding leren wij u omgaan met het controlepaneel cpanel. Wij leren u enkele basis mogelijkheden zoals het aanmaken van e-mail accounts, het aanmaken van MySQL databases en deze te koppelen

Nadere informatie

Inleiding tot GNU/Linux. Kris Luyten kris.luyten@luc.ac.be

Inleiding tot GNU/Linux. Kris Luyten kris.luyten@luc.ac.be Inleiding tot GNU/Linux Kris Luyten kris.luyten@luc.ac.be academiejaar 2002-2003 inleiding tot GNU/Linux Kris Luyten academiejaar 2002-2003 Limburgs Universitair Centrum Expertisecentrum Digitale Media

Nadere informatie

Widget TV. Widgets + TV =?

Widget TV. Widgets + TV =? Widget TV Widgets + TV =? Welke toegevoegde waarde hebben widgets bij het kijken naar televisie-uitzendingen en op welke manier kan het concept het beste opgestart worden? Wat is er voor nodig, en wie

Nadere informatie

Handleiding radiostreaming

Handleiding radiostreaming Handleiding radiostreaming Instellingen en gebruik van radiostreaming inclusief AutoDJ configuratie In deze handleiding leert U hoe U uw livestream kunt opzetten, AutoDJ kunt configureren, muziek uploaden

Nadere informatie

Windows NT 4.0. Tips, Trucs en Achtergronden. Gino Damen 2 december 1999 Versie: 3.2

Windows NT 4.0. Tips, Trucs en Achtergronden. Gino Damen 2 december 1999 Versie: 3.2 Windows NT 4.0 Tips, Trucs en Achtergronden Gino Damen 2 december 1999 Versie: 3.2 Inhoudsopgave Sectie 1: Tips en Trucs...1 Tips en trucs voor normaal gebruik...1 Onmisbare utilities...1 Meer zicht op

Nadere informatie

Fedora 11 Gebruikers gids

Fedora 11 Gebruikers gids Fedora 11 Gebruikers gids Het gebruik van Fedora 11 voor algemene bureaublad computer taken Fedora Documentation Project Gebruikers gids Fedora 11 Gebruikers gids Het gebruik van Fedora 11 voor algemene

Nadere informatie

Handleidingen 1.0 Alfresco

Handleidingen 1.0 Alfresco Handleidingen 1.0 Alfresco Alfresco Handleidingen 1.0 Alfresco In dit document vind je de handleidingen voor Alfresco zoals aangeboden door ECM2. I. Alfresco Document Management 1 1. Inleiding 3 1.1. Adresgegevens...

Nadere informatie

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml Starten met TYPO3 Extension Key: doc_tut_quickstart_nl Language: nl Version: 1.0.0 Keywords: forbeginners, foreditors, foradmins Copyright 2000-2010, Documentation Team, This

Nadere informatie

Deze pagina werd bewust blanco gelaten

Deze pagina werd bewust blanco gelaten Deze pagina werd bewust blanco gelaten 2 1 Voorwoord Gedurende de afgelopen 2 jaar heb ik binnen het Ubuntu-be LocalTeam al heel wat mensen geholpen om hun eerste stappen te zetten in Ubuntu. Doorheen

Nadere informatie

Back-up deel 1: introductie

Back-up deel 1: introductie Back-up deel 1: introductie In dit cursusdeel leer je wat een back-up is, waarom je deze moet maken en van welke bestanden. Je leert ook waar je de back-up het beste op kunt slaan. Zo leer je hoe je een

Nadere informatie

3/x Ontwikkelingen en trends

3/x Ontwikkelingen en trends NetWare 3/x Ontwikkelingen en trends 3/x.1 Upgraden? 3/x.1.1 Inleiding Er zijn nogal wat manieren om over te gaan naar de laatste versie van uw favoriete Novell-server. Afhankelijk van welke server dat

Nadere informatie

Handleiding Notebook

Handleiding Notebook Handleiding Notebook Project Notebook 1 Inleiding Deze handleiding is bedoeld voor studenten van de Hogeschool Zuyd die in het bezit zijn van een notebook. In deze handleiding kunt u een aantal praktische

Nadere informatie

Music Creator Aan de slag

Music Creator Aan de slag Music Creator Aan de slag Informatie in dit document kan zonder voorafgaande mededeling veranderd worden, en vertegenwoordigt geen verbintenissen met Cakewalk, Inc. De in dit document beschreven software

Nadere informatie

S poiler. Special! GSAK - Compleet. Alle GSAK artikelen in een PDF!

S poiler. Special! GSAK - Compleet. Alle GSAK artikelen in een PDF! S poiler Special! GSAK - Compleet het magazine voor de geocacher Alle GSAK artikelen in een PDF! GSAK - Compleet GSAK Deel 1 Introductie Team FlatSunset GSAK is een afkorting voor Geocaching Swiss Army

Nadere informatie

Linux op school Van software tot hardware

Linux op school Van software tot hardware E UROPESE H OGESCHOOL B RUSSEL EINDPROEF C AMPUS N IEUWLAND N IEUWLAND 198 1000 B RUSSEL T EL: 02-512 32 59 F AX: 02-512 29 06 Onderwijsgroep Vorming & Welzijn Studiegebied Onderwijs Linux op school Van

Nadere informatie

Fedora 10 Installation Guide. Fedora Documentation Project

Fedora 10 Installation Guide. Fedora Documentation Project Fedora 10 Installation Guide Fedora Documentation Project Installation Guide Fedora 10 Installation Guide Uitgave 2.0 Auteur Fedora Documentation Project docs@lists.fedoraproject.org Copyright 2008,2009

Nadere informatie

Linux 4. Sander van Vugt

Linux 4. Sander van Vugt Linux 4 Linux 4 Sander van Vugt Meer informatie over deze en andere uitgaven kunt u verkrijgen bij: Sdu Klantenservice Postbus 20014 2500 EA Den Haag tel.: 070 378 98 80 fax: 070 378 97 83 2007 Sdu Uitgevers

Nadere informatie

FRACLADOC MAINTENANCE (C) HANDLEIDING. : Kris Bekkers AUTEUR(S)

FRACLADOC MAINTENANCE (C) HANDLEIDING. : Kris Bekkers AUTEUR(S) FRACLADOC MAINTENANCE (C) HANDLEIDING AUTEUR(S) : Kris Bekkers DOCUMENTNUMMER : VERSIE : 1.0.0 BRON : Kris Bekkers STATUS : DOCUMENTDATUM : 12 juni 2006 AANTAL PAGINA'S : 75 Copyright 2006, Kris Bekkers

Nadere informatie

OP MIDDELBARE SCHOLEN

OP MIDDELBARE SCHOLEN ZEUS WPI WERKGROEP INFORMATICA Februari 2003 GNU/LINUX OP MIDDELBARE SCHOLEN David De Wolf, Rudy Gevaert, Terje Hansen, Gaspard Lequeux, Kris Luyten, Filip Rooms, Bert Steppe, Mieke Van de Vijver, Stijn

Nadere informatie

Beveiliging en Privacy

Beveiliging en Privacy Gino Damen 12 juni 2001 Versie 1.2 Inhoudsopgave Introductie... 1 Informatie bewaren... 1 Hardware beveiliging... 2 De BIOS beveiliging...2 Het beveiligen van Windows... 3 Beveiligen van Windows 98, 98SE

Nadere informatie

INSTALLEREN: WEC StartPakket

INSTALLEREN: WEC StartPakket wec_starter_install INSTALLEREN: WEC StartPakket Extensie Sleutel: wec_start_install Copyright 2005-2008, Christian Technology Ministries International Inc. http://www.ctmiinc.org Auteur: Web-Empowered

Nadere informatie

Dit verslag is bedoeld om de belangrijkste opdrachten die ik verwezenlijkt heb toe te lichten.

Dit verslag is bedoeld om de belangrijkste opdrachten die ik verwezenlijkt heb toe te lichten. Woord vooraf Mijn naam is Thomas Deman, laatstejaarsstudent Multimedia en Communicatietechnologie aan de Hogeschool West-Vlaanderen te Kortrijk. Binnen deze opleiding volg ik de netwerk georiënteerde vakken.

Nadere informatie

Fedora 8 Installation Guide

Fedora 8 Installation Guide Fedora 8 Installation Guide Suart Ellis Paul Frields Installation Guide Fedora 8 Installation Guide Uitgave 2.0 Auteur Suart Ellis stuart@elsn.org Auteur Paul Frields stickster@gmail.com Copyright 2006,2007

Nadere informatie