Inleiding. : Install en test van opensuse 10.2 : Windows alternative, Operating system : Maarten Zonneveld

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inleiding. : Install en test van opensuse 10.2 : Windows alternative, Operating system : Maarten Zonneveld"

Transcriptie

1 Datum : 02 februari 2007 Titel Keywords Auteur Voorschoten : Install en test van opensuse 10.2 : Windows alternative, Operating system : Maarten Zonneveld Inleiding Sinds kort is opensuse 10.2 van Novell op de markt gekomen. Ik had al het een en ander geexperimenteerd met opensuse 9.2 en was nu dus erg geintereseerd in de werking van deze linux versie. Omdat het niet allemaal van een leien dakje ging leek het me verstandig maar het een en ander op te slaan. Momenteel is Linux in beweging (dat is het al een hele tijd) en je hoort meer en meer berichten dat bijvoorbeeld gemeentes van Microsoft af willen en kiezen voor een open standaard. Nu vind ik Linux erg mooi werken, maar om dit operating system in een bedrijf te introduceren vind ik niet echt verstandig. De reden is dat er toch veel problemen kunnen ontstaan, ik heb de nodige ellende op het internet gezien. Maar er zijn natuurlijk bedrijven welke Linux supporten (tot maximaal 7 jaar). En verder zijn bij Akzo Nobel veel netwerksoftware paketten in gebruik, en ik denk niet dat deze op Linux werken. En wegdoen is kapitaal vernietiging. Maar Linux is zeker heel goed voor de thuis gebruiker, en er is een heel belangrijke reden waarom thuisgebruikers dit heel leuk vinden. De software voor Linux is namelijk gratis. Een tweede argument, Linux is niet gevoelig voor virussen. Je kan dus rommelen met LimeWire (een soort Kazaa applicatie) wat je wilt, problemen met virussen zal je niet ondervinden. Er kunnen wel virussen op je computer terecht komen, maar ze zullen niet actief zijn, simpel vanwege het feit dat ze voor Windows geschreven zijn. Behandelde aanpassing in dit document: Shoutcast streaming met XMMS Audacity (recording van audiostreams van XMMS) Chatten Skype, Yahoo, Kopete Webcams onder opensuse Camstream maken van plaatjes met je webcam Weblinks in Mozilla Firefox Limewire Afspelen van video met VLC Torrents VOIP telephone Akregator RSS reader Branden van CD's Filesystem van Linux Installing LIBLIB en Quadkonsole Bash environment (Bourne again shell) Programming RealBasic, Gambas, C#, Mono project, dot.net Ksnapshot als screengrabber

2 Podcasting en Streams met Amarok KDE Control Center De Linux KDE Taakbalk Quanta Plus, HTML Editor Kdevelop, desing IDE voor verscheidene talen Installing Gambas Edit KDE menu Virusscanners ClamAV en AVG 7.5 KSYSGuard monitor Aanpassen van je KDE menu Automatische updates Aansluiten van Memory card reader Meer Software Mijn Linux Desktop Open Office 2.0 Opmerking : Alle aanpassingen vermeldt in dit document zijn volledig legaal.

3 Shoutcast Streams met XMMS Volgens internet moet het mogelijk zijn om Shoutcast streams met XMMS (een Winamp cloon) af te spelen. Als je XMMS echter installeerd, wordt de stream niet afgespeeld. Na wat zoeken op internet zie je dat de meeste users gebruik maken van de xmms-mpg123 plugin. OpenSuse heeft deze plugin niet in zijn distributie zitten, is dus niet standaard te installeren. Er is echter wel een rpm package voor RedHad 8-9. Ik heb al eerder gemerkt dat Redhad rpm's compliant zijn met Suse 10.2, dus installeren deze plugin maar. De plugin staat op de site: en heet : xmms-mpg i386.rpm Klik hier gewoon op en de plugin wordt door de software installer ge-installeerd. Hierna kan je in XMMS nog controleren of de plugin werkelijk aanwezig is. Via Options / Preferences / Audio IO Plugins kan de de aanwezigheid van de Plugin controleren. Figuur 1 : IO plugins options XMMS Je kan nu duidelijk zien dat de mpg plugin in XMMS aanwezig is en shoutcast streaming met XMMS werkt nu goed.

4 Leuke zenders zijn natuurlijk op te vinden. Verder is natuurlijk de classieke versie van de concertzender zeker de moeite waard. Concertzender zend op internet namelijk in CD kwaliteit uit. En het maken van opnamen en dus CD's met audacity is redelijk simpel. Een leuk feit om te vermelden is dat de concertzender 's nachts complete CD's uitzendt. Figuur 2 : XMMS player

5 Audacity, opnemen van audiostreams Naast het luisteren van de classieke concertzender (www.concertzender.nl) is het natuurlijk ook heel aardig als je deze audiostreams realtime kan opnemen. Iedereen die zich een beetje met muziek editen/rippen heeft bezig gehouden kan zich natuurlijk cooledit herinneren. Voor Linux / Windows en de Mac is er nu Audacity. Audicity is een harddisk recordings programma met heel veel functionaliteiten. Audacity is standaard opgenomen in de distributie van opensuse, dus deze keer geen gezoek naar software. Met YAST kan je op een eenvoudige manier software toevoegen aan je computer. Om dit te doen : start YAST, en het Yast mainscreen wordt zichtbaar: Figuur 3 : YAST Mainscreen Door nu te klikken op Software Management wordt het Software selectie scherm zichtbaar, waar je op verscheidene manier kan zoeken naar software en deze installeren.

6 Figuur 4 : Zoeken naar Audacity en installeren van de software Als je de Audacity software wilt installeren, moet je een vinkje voor de package (software package) zetten. Hierna is het klikken op de ACCEPT BUTTON voldoende. Hierna begint het installeren van de software (wat circa 1 3 minuten kan duren). Indien je Linux vanaf CD op je computer hebt geinstalleerd, moet je de CD's bij de hand hebben. Vaak gebruikt een programma andere programma's (drivers, libraries etc). Dit zijn de zogenaamde dependencies. Deze dependecies worden door YAST automatisch mee ge-installeerd.

7 Oke, nadat audacity is geinstalleerd, kan je het programma opstarten (geen reboor van het operating system noodzakelijk). Nadat je het een en ander in audacity hebt ingesteld, kan de harddisk recording van de audiostreams beginnen. Figuur 5 : Audcity in actie Nogmaals, audacity is een zeer krachting audio bewerkingspakket. Voor meer informatie zie Kiezen van de source Als je audicity onder windows gebruikt, kan je met de software de audiobron selecteren. Voor audiostreams moet je dus Mixer input (wave) geselecteerd hebben. Audacity onder Linux heeft dee optie niet, de audiobron moet je namelijk in Linux zelf instellen. Audacity onder Linux zal alles opnemen van de geselecteerde audiobron. Standaard wordt er onder opensuse KMIX geinstalleerd waarmee je de mixer kan instellen (windows heeft Control Panel >> Sounds). Na het opstarten van KMIX (of met de rechter muisknop op het luidsprekertje op de desktop taskbar te klikken) wordt het KMIX scherm zichtbaar.

8 Figuur 6 : KMIX scherm, selecteren van audiobron Hierboven zie je het mixer scherm van KMIX. De applicatie het 3 tabs: Output, Input en Switches. Voor het kiezen van de opnamebron moet je het inpput tabblad selecteren en WAVE selecteren. Vergeet ook niet de geluidssterkte in te stellen. KMIX heeft heel veel instel mogelijkheden. Een beetje experimenteren hiermee kan geen kwaad. Ok, na KMIX gesloten te hebben en Audacity opnieuw opgestart te hebben kan het opnemen beginnen. En er zijn geen grenzen voor audacity, je kan zoveel opnemen totdat je harddisk vol zit. Ik heb opnames van 8 uur gemaakt (nacht programma van concertzender) en daarna alles in stukjes geknipt en opgeslagen (hupla, weer 8 cd's erbij). Op deze manier kom je echt aan de laatste muziek welke uitkomt. Die concertzender mensen weten echt veel van muziek. Hulde

9 Chatten, Skype Yahoo MSN - Kopete Chatten is natuurlijk een leuke bezigheid. Je komt allerlij soorten mensen tegen, maakt er een praatje mee enzovoort. Vindt je het chatten (intypen van tekst) niet voldoende kan je natuurlijk ook dmv een microfoon met elkaar praten. Nog niet voldoende, je wilt elkaar zien. Nou met een webcam is dat mogelijk, dus videotelefonie is tegenworden standaard. Populaire programma's voor chatten zijn Skype, Yahoo en MSN. Deze worden vooral op windows veel gebruikt. Skype en Yahoo kan je ook onder Linux draaien. De RPM packages zijn te vinden op de officieele sites van Yahoo en Skype. Voor Yahoo moet je een redhad package gebruiken (er is geen opensuse package te vinden). De Yahoo package kan je zonder problemen installeren, gewoon op de RPM link klikken en de Linux software installeren doet de rest. Voor de Skype RPM geldt hetzelfde. Figuur 7 : Skype onder Yahoo De skype interface onder Yahoo ziet er overzichtelijk uit (zoals je onder Windows gewend ben. Mijn favourite chatter is natuurlijk HOT blond girl SEX :-). Een zeer intelligente vrouw kan ik wel zeggen! Hetzelfde geldt voor de yahoo applicatie. Echter beide applicaties hebben echter een probleem, ze kunnen nog niet met een camera werken. De ontwikkelingen gaan op Linux gewoon wat langzamer omdat de gebruikersgroup wat kleiner is. Echter geen probleem, er is namelijk een veel beter alternatief : Kopete. Kopete kan wel met webcams omgaan, meerdere chatclients open hebben staan het het resultaat is heel overzichtelijk weergegeven in 1 client.

10 Chatten met Kopete Kopete is onderdeel van de distributie van opensuse. Kopete kan dus eenvoudig met YAST geinstalleerd worden. Het configureren van Kopete is eenvoudig, het werkt allemaal als een speer. Eigenlijk verder geen opmerkingen over te maken. Figuur 8 : Kopete mainscreen Toch een kleine maar, Kopete kan met een webcam omgaan, maar de applicatie vindt helaas geen webcam. Na wat zoeken blijkt dat opensuse standaard geen webcam drivers installeerd. De distributie bevat ook geen webcam drivers. Na wat zoeken op internet blijkt dat elke linux gebruikers zo een beetje hetzelfde probleem heeft. Ze kunnen geen webcam gebruik (of met mondjesmaat). Na wat zoeken blijkt dat dit probleem toch eenvoudig is op te lossen. Een opmerking van mijn kant, geloof niet alles wat men in forums over linux verteld. Er zit de reinste onzin tussen. Webcams onder opensuse Als je webcams onder Suze werkend wil hebben is het noodzakelijk dat Suze de drivers bevat welke bij het opstarten van de computer ge-activeerd worden. Wanneer de drivers connectie maken met de aangesloten webcam kunnen de overige applicaties gebruik maken van de webcam. Het is eigenlijk hetzelfde als het plug en play systeem welke onder windows toegepast wordt. Tja, blijft je alleen met de vraag over, welke driver heb ik voor mijn webcam nodig. Er zijn zoveel verschillende typen webcams, zijn er dan ook zoveel verschillende drivers. Als dat het geval zou zijn zou webcam gebruik erg duur worden (ivm maken van alle webcam drivers). Na wat zoeken op het internet blijkt dat een webcam op een bepaald type sensor chip is gebaseerd. En tevens kom je tot de conclusie dan veel webcams dezelfde chip gebruiken.

11 Op de site vond ik een goed overzicht van in gebruik zijnde webcams met vermedling met toegepaste sensor chip. Figuur 9 : Webcam site met vermelding van toegepaste sensor Veel gebruikte chips zijn de zogenaamde spcaxx chips. Ik zelf wilde een Creative webcam aansluiten, dus in vermelde lijst zoeken naar Creative. Nou, al snel is duidelijk dat alle Creative webcams gebaseerd zijn op de spcaxx sensor. Dus als ik het allemaal goed begrijp, nu maar zoeken voor een drivers voor spcaxx sensor en welke gemaakt is (drivers zijn gecomplieerde source code) voor Suse Helaas moet je rekening houden met het type distributie (suse, redhad, unbuntu etc) en ook nog de versie nummer. Al snel vond ik de gezochte spcaxx drivers voor Suse 10.2 op de website: Figuur 10 : SPCA webcam drivers

12 Goed, erg leuk, ik maar om te beginnen de default spcaxx webcam driver te installeren. Na het klikken op betreffende RPM (package) werd met behulp van de Software Installer de driver probleem loos geinstalleerd. Ok, so far so good, maar werkt alles nu goed. Een aardige test methode is het bash commando lsusb onder terminal uit te voeren. En jawel de camera werd door Suze geidentificeerd. Figuur 11 : Uitput van commando lsusb op X-terminal Ok, via de output van lsusb kan je zien dat er twee USB apparaten op mijn computer geinstalleerd zijn. Een optische muis van Logitech (device 2) en een webcam van creative technology (device 3). Het testen van de webcam Ok nu de webcam door mijn systeem herkent wordt, hoe kan ik de webcam nu gebruiken. Al eerder heb ik opgemerkt dat het leuk is met chat programma webcams te gebruiken en Kopete het programma voor Linux is (Kopete kan tegelijkertijd met 5 chat clients communiceren). Zelf gebruik ik MSN en YAHOO, maar dat is een ander verhaal. Goed als we Kopete hebben opgestart kiezen we voor Settings >> Configure >> Devices Figuur 12 : Devices configuratie scherm van Kopete Zoals je kan zien zal een douche mij gaat kwaad kunnen doen.

13 Behalve de opmerking over de douche, zal Kopete, indien er nog geen webcam geconfigureerd is, zoeken naar een in het systeem aanwezig webcam. Zijn er meerdere webcams op je systeem aanwezig kan je ook switchen. In ieder geval is chatten met webcam nu mogelijk. Webcam capture Natuurlijk is het ook zinvol als je met je webcam foto's kan maken, deze opslaan, en in documenten oid gebruiken. Hiervoor bevat Linux het programma CamStream. Het programma kan je gewoon vanaf de distributie installeren, geen haken en ogen. Dus zal ik verder ook niets over opmerken. Mozilla Firefox Mozilla Firefox is een bekende browser in internet land. Beide browsers hebben zojuist een versie update uitgevoerd. Mozilla werkt nu onder Linux als versie 2.0 Als je Linux right out of the box geinstalleerd hebt, kan je zonder problemen werken. Gewoon huppa, lekker surfen. Echter als snel kwam ik achter een probleempje. Mozilla kan onder Linux echter standaard geen audio en video streams afspelen. En dat is heel erg vervelend, want zit vol met zulksoortige informatie. In eerste instantie leek het probleem eenvoudig, Firefox melde namelijk dat de plugin K-MPlayer niet geinstalleerd was. Goed, YAST opstarten, kiezen voor Software Management en zoeken naar Mplayer of K-MPlayer. Nou vergeet het maar, Suse heeft de plugin in de 10.2 distributie niet toegevoegd. Goed, mooi kut, want Suse 9.2 had de plugin wel. Dan maar op internet zoeken, daar vind je continue opmerkingen dat Novell Mplayer plugin niet heeft opgenomen in de distributie (zou niet werken oid). Allerlij opmerkingen over het gebruik van Totem (een vervangende plugin), maar deze werkt ook niet (wel in de susze distributie). Tja, en toen dacht ik, dit is echt mooi klote. Dat hadden ze echt moeten toevoegen of een opmerkingen over moeten maken. Na een middag zoeken toch maar weer besloten te zoeken naar Suze. Niet naar een Mplayer RPM maar een repository van Suze 10.2 welke de player bevat. Repositories onder Linux Ik heb al eerder opgemerkt dat wanneer je software onder Linux wil toevoegen, je dit met RPM packages en YAST of Software installer kan uitvoeren. Echter alles is niet zo eenvoudig als het lijkt. Want sommige programma bestaan uit bijvoorbeeld 10 RPM's. En de volgorde van installeren is van belang ivm dependencies. Als Linux bij installatie benodigde software voor de te installeren RPM niet kan vinden in het systeem, dan wordt de installatie afgebroken en wordt er dus niets geinstalleerd. Daar is in Linux een oplossing voor gevonden, het gebruik van een repository wat een verzameling van verschillende RPM's is. Een repository kan je niet met de Software Installer installeren (op de repository klikken) maar moet je via YAST met Installation Source toevoegen.

14 Figuur 13 : Toevoegen van een repository in YAST Om een repository aan linux toe te voegen, moet je dus op de icon Installation Source in het YAST scherm klikken. Let's do so. Na dit gedaan te hebben word het Configured Software Catalogs scherm zichtbaar welke de op het systeem aanwezige repositories zichtbaar maken. Figuur 14 : YAST Configured Software Catalogs screen Ok, even samenvatten, ik was op zoek naar een Plugin Mplayer voor Firefox om audio en video streams in Firefox zichtbaar te kunnen maken. En op de Suze site werd verwezen naar een repository. Ik dus uiteindelijk de repositroy (er zijn er verschillende voor Suze 10.2) gekozen, en jawel daar zag ik tot mijn grote vreugde Mplayer staan. Om de repository aan het systeem toe te voegen, klik je bij het Configured Software Catalogs scherm op add waarna je de repository informatie kan invullen. Kies na het klikken op de add button voor HTTP protocol, waarna twee zaken van belang zijn: Server_Name en Directory_on_Server

15 Figuur 15 : Toevoegen van repository informatie Nadat je de benodigde informatie hebt ingevuld, klik je op de OK button waarna de repository aan Linux wordt toegevoegd (en dus alle RPM's welke in de repository aanwezig zijn). Cool, nou ook weer gedaan. Nu gaan we weer naar YAST en kiezen voor Software Management. Als search item geven we Mplayer op, en jawel, YAST vindt de toegevoegde RPM. Nu dus een kwestie van aanvinken en de RPM installeren. Als je denkt dat alles nu zal werken heb je het mooi mis, want je moet de Plugin nog aan Firefox toevoegen. Momenteel is de Plugin enkel in Linux aanwezig. Voor het zichtbaar maken van video streams maakt Firefox gebruik van het zogenaamde MMS en RTSP protocol. Dit gaan we dus aan de Firefox browser toevoegen. Op het internet is op de site erg goed beschreven hoe het toevoegen in zijn werk gaat. In het kort komt het op het volgende neer: Start de Firefox Browser en in de URL Textbox type je het volgende in: about:config Figuur 16 :Firefox Protocols

16 Figuur 16 laat een gedeelte van het Firefox scherm zien welke na het URL command about:config zichtbaar is. Na de standaard installatie van Linux is het mms en het rtsp protocol in deze lijst niet aanwezig, welke als volgt toegevoegd kan worden: Toevoegen MMS protocol: Klik op de rechtermuisknop, kies voor NEW >> STRING en voer de volgende string in: network.protocol-handler.app.mms Into the next text field: /usr/bin/x11/mplayer Klik nu opnieuw op de rechtermuisknop, kies voor NEW >> BOOLEAN en vul in: network.protocol-handler.external.mms, TRUE Toevoegen RTSP Protocol: Ok, het MMS protocol is nu toegevoegd aan Firefox. Sluit Firefox en open het opnieuw. We gaan nu het RTSP protocol aan de browser toevoegen. In de URL textbox type opnieuw about:config Klik op de rechtermuisknop, kies voor NEW >> STRING en voer de volgende string in: network.protocol-handler.app.rtsp --> /usr/bin/x11/realplay Klik nu opnieuw op de rechtermuisknop, kies voor NEW >> BOOLEAN en vul in: network.protocol-handler.external.rtsp --> true OK, gefeliciteerd je bent klaar. Sluit Firefox af, en open het opnieuw. Nu kan je browsen naar bijvoorbeeld en het journaal bekijken, naar radio luisteren. De site is trouwens ook erg leuk. Extra Informatie Suse repositories Ik heb al eerder verteld dat Suze nog meerdere repositories op internet heeft staan welke je aan YAST kan toevoegen om zodoende meerdere software te installeren. VCL repository Eerder in dit document had ik verteld dat je VCL (video player) gewoon met Software Management (YAST dus) kan installeren. Een oeps van mijn kant. Hier moet je namelijk ook een repository aan YAST toevoegen. De VCL repository vind je op de site:

17 LimeWire, een peer to peer network client Met Limewire kan je leuke applicaties, films, muziek, noem maar op alles wat je wilt downloaden. Het is gebaseerd op het peer to peer idee welke eerder in kazaa is toegepast. Limewire is gewoon gratis voor Linux beschikbaar en kan de downloaden op de site: Algemene informatie over Limewire vindt je op de site: Een heel leuk programma, veel films te vinden, welke ik dus naar kijk. Zo zie ik ook nog eens de nieuwste films :-) Figuur 17 : Limewire on Linux

18 Afspelen van movies met VCL player Goed, nu kunnen we goed movies enzo downloaden, zou het eigenlijk leuk zijn dat Linux deze kan afspelen. Je raadt het al, standaard is dat onder Linux niet mogelijk. Wel een goede video player is VCL, ook onder Windows zeer bekend. Hupla, even zoeken naar VCL, en jawel op de VCL site vind ik al snel een link om een VCL repository aan linux toe te voegen. Figuur 18 : VCL screen, toevoegen repository Na het toevoegen van de repository kan je zonder problemen VCL installeren. Torrents Tegenwoordig hoor je veel over het downloaden mbv zogenaamde Torrents. Nou mij interesseerd het niet echt veel, ik ben niet zo een download monster. Echter leuk om te vermelden dat bij de linux standard installatie KTORRENT standaard op het systeem aanwezig is. Ik heb het geprobeerd, het werkt goed. Maar voor mij is Limewire voldoende.

19 VOIP Telephone Veel mensen maken gebruik van skype voor gratis telefoneren. Op windows is ook het pakket VOIPStunt aanwezig, welke nog beter is dan skype. Tja, in principe heb je Skype helemaal niet nodig wanneer twee mensen met een skype client bellen. Dan gebruiken beide dus skype op de computer. Het is ook mogelijk dat je als Linux gebruiker van Kopete gebruik maakt. Dan kan je ook met een skype client bellen (met cam zoals eerder vermeld). Maar voor de situatie dat de gebelde niet achter een computer zit, maar gewoon de phone oppakt moet je toch wat anders onder Linux. Goed hiervoor is er onder Linux Ekiga Softphone. Figuur 19 : Ekiga Softphone De telefoon ziet er leuk uit, is gebaseerd op het SIP protocol. Tevens is cam aansturing hier ook aanwezig. Mijn camera was eenvoudig toe te voegen en werkte normaal. Verder zijn er nog meer VOIP phone paketten in Linux aanwezig, maar dit vondt ik functioneel de beste. Bel ze!

20 Akregator, RSS reader RSS readers zie je meer en meer op internet. Maar helaas moet je voor Windows overal voor betalen en dus ook voor RSS readers. Gelukkig is het onder Linux anders, daar wordt een RSS reader aan de distributie toegevoegd. Na het installeren van de reader kan je de applicatie toepassen. Als je de applicatie sluit blijft het in de achtergrond doorwerken en zal ge-update worden indien nodig. Wanneer je de akregator opened, zijn de nieuwe articles direct zichtbaar. Figuur 20 : Akregator in actie

21 Get Organized met Korganizer Linux heeft natuurlijk alle standaard software welke je onder windows ook hebt. Een leuk programma vermeldingswaard is Korganizer. Ik gebruik het niet, maar is standaard op de opensuse versie aanwezig. Figuur 21 : Get organized with Korganizer

22 Meer organisatie met KDEPIM (Kontact) Naast Korganizer is er ook nog Kontact een KDE Personal Information Manager. Kontact is als het ware een schil om de organize programma's welke je in Linux kan gebruiken. Onderdelen van Kontact zijn : Suumary, Mail Contacts, Calender, Todo, Journoul, Notes, Feeds en Mobile. Figuur 22 : Kontact en mobile apparatuur

23 Branden van CD's Branden van cd's is standaard op een computer. Als je dat niet kan, dan heb je a) een verkeerde computer, b) een verkeerd operating systeem of c)je begrijpt het niet helemaal. Voor Linux wordt standaard het programma K3B toegevoegd. Het programma werkt erg interactief. Iedereen kan daar mee omgaan. Ik gebruikt het momenteel, je raadt het al, om films op CD's te branden. K3B is een zeer geavanceerd programma. Het kan zeker evenveel of meer als NERO. Figuur 23 : Branden van CD's met K3B

24 Installing LIBMAD en Quadkonsole Onder Audacity en andere audio pakketten is het mogelijk mp3 files te verwerker / exporteren. Helaas wordt Audacity zonder MP3 ondersteuning standaard geinstalleerd. Hetzelfde verhaal geldt voor Audacity als het onder Windows geinstalleerd wordt. Wanneer Audacity onder Windows geinstalleerd wordt kan men Lame installeren voor MP3 ondersteuning. Voor Audacity onder Linux kan LIBMAD geinstalleerd worden. Zowel Lame als Madlib kunnen vanaf de audacity site geinstalleerd worden (http://audacity.sourceforge.net/). Audacity heeft twee versies beschikbaar voor downloaden, voor een stable version en voor een beta version. Het leuke van de beta version is dat het de mogelijkheid heeft timebases recording toe te passen. Dus als er overdag of 's nachts een leuk radio programma is, kan je dit automatisch laten opnemen (een functie welke cooledit ook had/heeft). Maar ok, terug naar Madlib. Je vindt het op de site Daarop klikkend kom je op terecht. Figuur 24 : Libmad download als tar Ok, klik op de libmad b.tar.gz link en gunzip zal nu de file openen. Na download open je de file en extract de inhoud naar je home share. Nice, open nu Terminal Superuser Mode en gaar naar de directory waar je de inhoud (source) hebt geplaatst. Type nu de volgende commando's in:./configure make install Ok nu is libmad geinstalleerd, kan niet eenvoudiger. Wanneer je audacity nu open, een korte opname maakt en kiest na opname voor export as mp3 zal audacity de melding geven dat het niet als mp3 kan saven. Klik dan search en de MP3 decoder wordt gevonden. Hierna kan je uitstekend bestanden als mp3 opslaan. Quadkonsole Quadkonsole is een terminal programma met vier vensters. Ben je erg veel met bash oid bezig is dit zeker handig. Omdat het scherm in vier konsoles wordt opgedeeld moet je met een 17 inch scherm wel goede ogen hebben of een groot scherm gebruiken. Quadkonsole kan gevonden worden op Installatie gaat hetzelfde als libmad.

25 Het Linux Filesystem Het linux filesysteem is anders dan van windows. De directory structuur is heel anders. Linux maakt al zowiezo onderscheid in root user and users. Een root user is de zogenaamde administrator, users zijn gebruikers onder Linux (Power users). Voor beide moet je bij de installatie het password opgeven. Wanneer je onder Linux inlogt, log je standaard met je user account in en niet onder root user (en zo hoort dat). Je kan met de linux filemanager inloggen waarbij je het volgende scherm te zien krijgt: Figuur 25 : FileManager onder Linux Hier kan je al duidelijk zien dat er een zogenaamde home directory bestaat. Met daar achter de naam van de user (of meerdere users wanneer je met meerdere mensen op dezelfde linux machine werkt). Deze aanpak komt een beetje overeen met Windows welke achter MyDocuments profielen gebruikt. De directories in Linux hebben de volgende betekenis (Novell informatie): / Root directory, the starting point of the directory tree /bin Essential binary files, such as commands that are needed by both the systems administrator as normal users. Usually also contains the shells, also bash. /boot Static files of the boot loader /dev Files needed to access host-specific devices /etc Host-specific system configuration files

26 /lib /media /mnt /opt /root /sbin /srv /tmp /usr /var /windows Essential shared libraries and kernel modules Mount points for removable media Mount point for temporary mounting a filesystem Add-on application software-packages Home directory for the superuser root Essential system binaries Data for services proviced by the system Temporary files Secondary hierarchy with read-only data Variable data such as log-files When you have installed Windows and Linux on the same computer Over filesystems kan je eigenlijk heel veel vertellen, het gebruik van shells, bash perl, name it. Is momenteel niet min bedoeling.

27 Bash environment Als je onder Windows enige zaken snel wil doen kan je gebruik maken van scripting of Commandline omgeving (batch). Linux heeft dit natuurlijk ook, Linux is eigenlijk veel uitgebreider. In plaats van de zogenaamde commandline van Windows (batch) heeft Linux bash. Omdat enige bekendheid met bash het werken in Linux veel prettiger maakt, heb ik een kleine opsomming van handige bash commando's vermeld. Om de commando's onder Linux uit te voeren, kan je gebruik maken van een zogenaamd terminal programma's. De terminal programma's welke standaard onder Linux geinstalleerd worden zijn: Konsole, Terminal Super user mode en x-terminal. Omdat je een terminal programma ook nodig hebt om software te installeren (source code, geen RPM's) is Terminal Super User Mode onontbeerlijk. Voor C++ programmering (G++ compiler) maak ik ook gebruik van Konsole. En C++ source code ascii files maak ik met VI. VI is een editor voor bash. Emacs schijnt mooier te zijn, maar VI voldoet voor mij. Zinvolle bash commando's ls /bin ls /bin less ls /bin sort less ls /bin > outputtext grep -l maarten * clear laat inhoud van bin zien Geeft een onderbreken, zoals more Geeft gesorteerde inhoud Maakt file outputtext aan Zoekt in alle file naar tekst maarten maak pagina schoon /dev/tty1 /dev/pts/0 /dev/hda /dev/null dev/lp0 huidige beeldscherm eerste shell venster harddisk black hole printer ls /bin > dev/lp0 rm ff ls info gaat neer eerste shell venster verwijderd file ff passwd less bestandsnaam cat test.cxx date df file test.cxx cp cd rd Verander je password laat inhoud van bestand zien laat inhoud van test.cxx zien geeft datum weer laat disk inhoud zien, handig geeft aan wat voor type file het is copy files change directory verwijder directory vi commandos vi filenaam i esc :wq :w start vi en open filenaam ga naar insert mode ga terug naar command mode sla op en quit sla op en ga verder met typen

28 Programming onder Linux Programmeren onder Linux is leuk. Al eerder ben ik bezig geweest met Gambas (een visual basic like IDE). Nu heb ik ook RealBasic geinstalleerd en het mono project. Met het mono project kan je mbv C# onder linux programmering. Tegenwoordig is er ook een IDE beschikbaar. Naast deze opties is natuurlijk JAVA mogelijk. De sun Java enterprise IDE werkt ook onder linux. Daarnaast zijn er in linux veel script talen aanwezig. Te denken valt aan PERL. Afijn, er valt veel meer over Linux te vertellen. Open Office 2.0 (een Microsoft Office Client), virussen (daar hoef je niet bang voor te zijn, want er zijn geen linux virussen, GIMP (een Photoshop programma op hoog nivo), allerlijk scanner software. Maar dat was momenteel niet mijn bedoeling. De bedoeling van dit document is in eerste instantie voor mijzelf en voor mensen op AkzoNobel welke er ook aan willen. Verder komt hier een site van, want ik denk wel dat een hoop gebruikers een hoop ellende bespaard kan worden. En wie weet, als ik veel info heb, dat ik het als een boek uitgeef. Tja, waarom niet. Eigenlijk best een leuk idee.

29 Ksnapshot als screengrabber In dit document, welke met open Office 2.0 gemaakt is, heb ik veel schermpjes van opensuse opgenomen. Standaard wordt opensuse met Ksnapshot geleverd. Ksnapshot kan je onder Utilities >> Desktop vinden (als je gebruik maakt van KDE). Als je Ksnaphot opstart wordt het volgende scherm zichtbaar: Figuur 26 : Ksnapshot main screen Er zijn verscheidene Capture modes in te stellen, region mode vind ik erg handig. Hiermee kan je namelijk met je muis aangeven welk gedeelte van je scherm interessant voor een snapshot is. Hierna kan de de snapshot opslaan als file (png) of naar clipboard kopieeren. Files kan je aan openoffice Writer (Word) met Insert >> Picture >> From File toevoegen. Heb je het naar clipboard gekopieerd dan is paste in Office writer voldoende. Wil je de snaphots nog bewerken voor dat je het in Office opneemt, dan is Krita erg mooi. Je kan Krita (een hele mooie paint omgeving) starten via Graphics >> Image Editing >> Krita. Writer van openoffice is een equivalent voor Word. Ik moet zeggen dat het lekker werkt. Het lijkt namelijk sprekend op Word.

30 Podcasting met Amarok Postcast ontvangen is natuurlijk heel handig. Het voordeel is dat je niet op internet naar nieuwe uitzendingen hoef te zoek. Standaard wordt er bij een opensuse installatie Amarok geinstalleerd. Met Anarak, een audiospeler is het ook heel goed mogelijk te podcasten. Hoe doe je dit met Amarok? Figuur 27 : Amarok Playlist Bij de Amarok playlist moet je eerst kiezen voor de playlist tab. Door nu met de rechtermuisknop op Podcasts te klikken kan je een podcast adres toevoegen. Je kan zien dat ik het podcast adres voor Bommel hoorspel heb toegevoegd. Door nu met de rechtermuisknop op de postcast aflevering te klikken kan je kiezen voor download. Daarna kan je de podcast afspelen. MP3 probleem met het afspelen van de podcast Helaas kan deze melding voorkomen wanneer je de gedownload-de podcast wil afspelen. Hier heb ik op de site een duidelijke oplossing voor gevonden.

31 Ten eerste moet je de packman repository toevoegen. Dat had ik al gedaan, so whats next. Figuur 28 : De packman repository Hierna doe je het volgende, installeren van libxine1, deinstall van xine-lib, en install van w32codec. Figuur 29 : Install of libxine1 etc Hierna kan je de bommel podcasts afspelen in Xine :-)

32 Streams met Amarak Met Amarak kan je nog veel meer afspelen, onder andere streams. Tja betekend dus dat je naast XMMS ook nog Amarok kan gebruiken voor het afspelen van streams (shoutcast streams). Je gaat weer in Amarok kijken, bij Radio Streams, Klik op een stream en het resultaat is hoorbaar. De Drone zone is en blijft natuurlijk leuk. Figuur 30 : Streams met Amarok

33 Terug naar de podcast. Als je een podcast aan het afspelen bent, dan kan je ook contect informatie opvragen over de betreffende podcast aflevering. Momenteel wordt er het Bommel hoorspel op NPS afgespeeld. Door op de content tab te klikken, komt de informatie van de tweede aflevering. Figuur 31 : Content van podcast aflevering

34 KDE Control Center Linux is heel erg sterk met het configureren van het systeem. Ik heb al eerdere opmerkingen gemaakt over YAST waarmee software geinstalleerd kan worden. Naast YAST heeft Linux (met de KDE desktop) ook nog een KDE Control Center. De KDE Control Center kan vergeleken worden met de Control Panel van Windows. De KDE Control Center heeft als functionaliteit om settings van het systeem te veranderen, niet om hardware of software toe te voegen (dat zit namelijk in YAST). Wanneer het Control Center opgestart wordt via Start >> Personal Setting (Configure Desktop), krijg je het volgende scherm te zien: Figuur 32 : KDE Control Center Als hoofdnivo zie je Appearance & Themes, Desktop, Internet & Network, KDE Components, Peripherals, Security and Privacy, Sound & Multimedia en System Administration. Klik je op een hoofdnivo bijvoorbeeld Regional & Accessibility, dan krijg je aan de linker kan (icon menu) weer een opsplitsing in een submenu. Voor Regional & Accessibility is dit bijvoobeeld : Accessibility, Country & Region, Input Actions, Keyboard Layout, Keyboard shortcuts.

35 Dit is een interessant onderwerk, want het komt natuurlijk veel voor dat je je eigen language in wilt stellen, decimale punt instelling enz. Dat je je dus hier doen. Figuur 33 : Regional & Accessibility, Country Region & Language Hier zie je duidelijk de settings welke vaak in windows ook ingesteld moeten worden. Hier zijn ongelooflijk veel zaken bij te stellen, gaat te ver om alles te beschrijven. Het ziet er moet ik zeggen wel heel gelikt uit. Figuur 34 : Date & Time Ik kan bijna wel stellen dat de mogelijkheden van Windows verbleken met de opties van Linux.

36 De Linux taakbalk Net zoals Windows heeft Linux een taakbalk welke overeenkomt met de windows taakbalk. Figuur 35 : Linux KDE Taakbalk Links onder in de taakbalk zie je een groene button, dat is de Linux start button welke het linux menu zichtbaar maakt. Door met de rechtermuisknop op de taakbalk te klikken, kan je kiezen voor configure panel, waarmee je de taakbalk kan instellen. Figuur 36 : Linux KDE taakbalk Hier kan je voldoende instellen lijkt me, zoals gewoonlijk doet linux niet moeilijk met de opties voor de taakbalk, er zijn er in overvloed. Speel er eens mee.

37 Quanta plus HTLM Editor Quanta Plus is een erg goede HTML editor. Het pakket kan ge-download worden vanaf Na downloaden en het plaatsen van de source in een directory kan het als volgt geinstalleerd worden: Start een terminal prog in Super User Mode./configure make make install make clean Veel plezier Figure 37 : Quanta Plus Web Editor

38 Kdevelop ontwikkeling ongeving Met Kdevelop heb je een mooie IDE voor het ontwikkelen van software like Visual Studio. Kdevelop is op de distributie aanwezig dus kan eenvoudig geinstalleerd worden. Kdevelop kan gebruikt worden voor C++, Ruby, scripts en meerdere talen. Zie website voor software en documentatie Figuur 38 : Kdevelop

39 Installing Gambas Zoals ik al eerder verteld heb, Gambas is een Visual Basic alike programmeer omgeving met een mooie en duidelijke IDE. Als je naar de gambas site gaat (http://gambas.sourceforge.net/) wordt er opgemerkt dat er geen Gambas RPM voor Suse 10.2 is. Nee die is er niet, ik heb behoorlijk lopen zoeken. Maar dit heb je ook helemaal niet nodig, je kan namelijk de source downloaden en deze compileren. Voor het downloaden van de software ga je naar de download sectie van de Gambas site, en klikt op gambas tar.bz2. Hierna zal de ge-archiveerde file gedownload worden en geopend worden met ark. Ark zal de archive open, de files in the archive kan je extracten naar de directory welke jij wilt. Ga dan naar de gemaakte directory (welke de extract bevat) en voer in terminal superuser mode de volgende commando's uit:./configure make make install make clean Om Gambas te testen, ga je met de terminal su mode naar /opt/gambas en type daar gambas in. Dan zal gambas opstarten. Ok, nu wil je nog een snelkoppeling op je desktop. Ga naar je desktop, rechtermuisknop en selecteer /opt/gambas/bin/gambas. Hierna kan je op de aangemaakte icoon klikken en gambas zal starten. Ik heb wat Instrument software met Gambas gemaakt, werkt zeker goed. Dat is alles je moet doen, veel plezier ermee. Figure 39 : Gambas startscreen

40 Figuur 40 : Voorbeeld Gambas applicatie 1 Figuur 41 : Voorbeeld Gambas applicatie 2

41 MonoDevelop (Visual Studio. Net variant) Sinds kort is het mogelijk de programmeer talen van Microsoft (C Sharp, Visual J en Visual Basic) op Linux toe te passen. Men heeft namelijk een cloon van Visual studio. net voor Linux gemaakt. Het heeft eventjes geduurd voordat ik dit kon installeren op opensuse, maar nu is het er dan. Om MonoDevelop te installeren, moet je de volgende repository toevoegen: Dit doe je natuurlijk met Yast. Hierna kan je zoeken naar MonoDevelop en deze installeren. De installatie is fors, duurt ongeveer 40 minuten. Meer informatie over Mono is te vinden op : Figuur 42 : MonoDevelop startup screen

42 KsysGuard monitor Monitoren van je systeem is natuurlijk heel zinvol en noodzakelijk. Hiervoor heeft linux een handige tool genaamd KsysGuard monitor. Met deze monitor kan je een hoop doen, bijvoorbeeld stoppen van processen. Figuur 43 : KsysGuard monitor

43 Aanpassen van je KDE menu Je KDE menu kan je eenvoudig aanpassen. Zo juist heb ik verteld hoe je een snelkoppeling voor Gambas kan maken. Het is natuurlijk ook mogelijk Gambas onder je KDE menu op te nemen. Om dit te doen, klik op de start button >> Settings >> Menu Editor Nu is het allemaal erg eenvoudig, voeg een item toe, zet er de nodige informatie in, kies een leuk icoon, en je bent klaar. Dan moet je natuurlijk op de save optie klikken, en je menu wordt opgeslagen. Klik je hierna op de start button om het menu zichtbaar te maken, zal je zien dat Gambas in het KDE menu is opgenomen. Figuur 44 : Menu editor

44 Virusscanners ClamAV en AVG 7.5 De twee virusscanners zijn eenvoudig te installeren. Je vind de RPM's gewoon op internet. Bij de AVG site vind je een rpm, deze kan je installeren. De clamav scanner, daar vind je ook een rpm op internet voor. Je moet beide scanners als root opstarten. Het is het beste een nieuwe sessie te openen, in te loggen als root, en daar het werk te doen. Je kan natuurlijk ook als su terminal opstarten en daar clamav starten. AVG 7.5 Dit gaat eenvoudig, gewoon via het KDE menu AVH opstarten, verder is het een koekie. SLAMAV Om clamav te starten, start je een terminal en typt bijvoorbeeld clamscan in, hiermee wordt de scanner opgestart. Clamscan werkt volledig met commando's, dus geen kde schermpjes enzo. Om meer info over het gebruik van clamscan te krijgen, kan je man clamscan in toetsen. clamscan info kan natuurlijk ook. Updaten gaat ook op deze manier, gewoon freshclam in toetsen. Maar veel virussen zal je niet vinden. Er zijn geen linux virussen. Figuur 45 : ClamAV op command nivo

45 Automatsiche Updates Linux heeft een mogelijkheid tot automatische updates. Automatische updates kunnen met YAST ingesteld worden. Indien er updates voor je computer systeem beschikbaar zijn wordt in een taakbalk een oranje icoon met een uitroepteken zichtbaar. Figuur 46 : Automatsiche updates zijn ready Door op het orange icoon te klikken wordt het autoupdate informatie scherm zichtbaar. Figuur 47 : Autoupdate informatie scherm Door nu op de Update button te klikken wordt de installatie van de software patches uitgevoerd. De automatsiche installatie bestaat uit drie fasen: Preparing, Installing en Finishing. De status van de update wordt dan ook in het update informatie scherm zichtbaar gemaakt.

46 Figuur 48 : Autoupdate Preparing Figuur 49 : Autoupdate Installing Als laatste status wordt Autoupdate Finishing zichtbaar. Hierna is de automatische update uitgevoerd. Hoe stel je Updating in Autoupdating van het systeem kan je met YAST instellen. Start eerst YAST op door te klikken op Start Button >> System >> YAST. Na het invullen van het root password (administrator pwd, je bent namelijk als power user ingelogd) wordt het YAST scherm zichtbaar: Figuur 50 : YAST Scherm

47 Bij het YAST scherm zie je drie update opties: Online Update, Patch CD Update en System Update. Patch CD Update kan geselecteerd worden wanneer je de updates op CD hebt staan. System Update, hier kan je de volgende settings instellen: Figuur 51 : System Update Settings Bij Online Update wordt zichtbaar gemaakt welke updates voor je beschikbaar zijn. De Update is afhankelijk van de instelling welke je doorgevoerd hebt. Figuur 52 : Online Update

48 Aansluiten van Memory card reader Het is natuurlijk handig om data op een memorycard (SD Card) weg te kunnen schrijven. Er zijn namelijk een hoop mobiele devices op de markt welke met deze formaten om kunnen gaan. Voorbeelden zijn Portable DVD spelen, Windows Mobile 2005 devices, smart phones en wie weet komt er in de toekomst ook Linux Mobile. Momenteel wordt er al op internet melding van gemaakt, voorbeelden zijn er om Linux Mobile op IPAQ mobile devices te installeren. Ok, volgens internet is het werken met memory cards onder Linux een kwestie van inpluggen en gebruiken. Nou, ik heb nog een Sweex 6 in 1 memory card reader liggen en een SD kaartje heb ik ook nog wel. Dus laten we eens kijken wat er gebeurt, ingelplugt huppa. Onder Linux niets te zien, ook met het commando LSUSB onder terminal niets te zien. Goed, dan Linux herstarten. En jawel, de memory card reader wordt gevonden. Laten we eerst eens met Terminal het commando LSUSB gebruiken. Figuur 53 : Memory card reader gevonden met LSUSB Hier zien er dus een derde device genaamd Alcor Micro Corp. Dit is mijn card reader. Mooi, waar zien we dit extra opslag media. Laten we eens kijken onder My Computer (op de desktop aanwezig). Figuur 54 : My Computer, disk information Daar zien we nu ook een extra device genaamd STAMPS, wat mijn SD card is. Verder wordt het filesysteem onder linux VFAT genoemd. Door op het device stamps te klikken worden de directories op de memory card zichtbaar, klik je op de directory dan zie je de files. Ok, maar laten we eens met de rechtermuisknop op het device STAMPS klikken en kiezen voor properties. Op tabblad general, zien we :

49 Figuur 55 : Removable Device, tabblad General Figuur 56 : Removable Device, tabblad permissions Figuur 57 : Removable Device, tabblad mounting Nou lijkt me duidelijk, je kan er volledig bij. Have Fun.

50 Jasper installatie Na installatie van de webcamdrivers, is het mogelijk de webcam binnen Suse te gebruiken. Er zit nog een klein addertje onder het gras, om namelijk de webcam binnen Kopete te gebruiken moet er een Yahoo conversie (wanneer je van Yahoo gebruik maakt) uitgevoerd worden. Hiervoor wordt Jasper gebruikt en moet op de Suse client geinstalleerd worden. Jasper is niet standaard aan OpenSuse toegevoegd, deze moet je van internet afhalen. Momenteel gebruik ik versie This package contains an implementation of the image compression standard, JPEG-2000, Part 1. It consists of tools for conversion to and from the JP2 and JPC formats. Authors: Michael D. Adams Na installatie zal Kopete goede webcam support geven. Bluetooth communicatie Linux kan uitstekend met bluetooth omgaan. Hiervoor heeft Linux namelijk een Kbluetooth client en een Kbluetooth server aanwezig. Als je Kbluetooth server opgestart hebt, zal er onder in de taakbalk een Bluetooth server icoon zichtbaar zijn (grey als er geen bluetooth apparatuur gevonden wordt en blauw indien wel). Na het insteken van de bluetooth stick zal de hardware automatisch gevonden en gebruikt worden. Indien verscheidene bluetooth apparaten dan met de linux machine gecommuniceerd moet worden, is het handig autorisaties per bluetooth apparaaat in te stellen. Door met de rechter muisknop op het Kbluetooth icoon te klikken en te kiezen voor '>> Configuration >> Configure Devices' lan je dit instellen. Vooral het tweede tabblad Confirmation is handig om in te stellen. Linux communiceerd goed met de door mij geteste volgende bluetooth devices : Windows mobile 2005, Samsung Smartphone SGH i320, Nokia Phone. Wat vooral handig om te gebruik is, is de zogenaamde file transfer. Voor fanatieke telefoon gebruikens of organizer gebruikers is dit heel zinvol. Wil je echter als telefoon gebruiker meer telefoonfunctionaliteit / communicatie (versturen van SMS enzo) dan is het software pakket Kmobile tools ook handig om te installeren. NEWS READER USENET Usenet raadplegen is natuurlijk heel zinvol, stomweg vanwege het feit dat er zoveel op usenet te vinden is. Na zoeken op internet, zie je dat veel mensen gebruik maken van de combinatie Wine en een windows newsreader. Tja, dat kan natuurlijk wel, maar het liefst heb ik alles onder Linux werken. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op Klibido, een goede newsreader welke ook goed met binairies om kan gaan. Met het downloaden van RAR files wist Klibido echter niet deze te decoderen. Echter na het installaeren van RAR (onder windows heb je Winrar) gaat Klibido ook met dit file format goed om. Klibido kan ook goed overweg met zogenaamde NZB files. De huidige versie welke ik momenteel gebruik is Klibido Voor een goede NZB site kan ik aanbevelen. Voor de usenet liefhebbers is er ook nog FTD4LINUX. Helaas heb ik nog geen RPM gevonden voor Suse Zie FTD4Linux werkt wel goed op Ubuntu (een andere zeer populaire Linux Distributie, heb ik ook werkend).

51 Figuur 58 : Klibido actief :-) Klibido werkt erg goed onder Linux van Suse. Vooral op de Usenet groepen alt.binary.nl en alt.binary.cores komt elke dag heel veel binnen. Opmerking : Het gebruik van usenet is helemaal legaal. Het is wettelijk toegestaan om van usenet software / audio te downloaden. Het is niet toegestaan dit weer te branden en door te verkopen.

52 TV-OUT on videocards Sommige mensen vinden het leuk (waaronder ikkuh) om ge-downloadde movies op tv te kunnen afspelen. Hiervoor kan je de film naar DVD of CD branden, maar dat kost veel tijd als je veel films wilt zien. Een alternatief is of gebruik te maken van je TV-OUT op je video kaart. Veel video kaarten hebben deze uitgang en geeft een PAL video signaal welke door elk PAL compatible apparaat weergegeven kan worden. Nou heel leuk, maar dan moet je natuurlijk wel eerst software op linux activeren welke deze uitgang actief maakt. Hiervoor is opensource software voor linux aanwezig: Nu hoef je voor Suse niet moeilijk te doen voor het vinden van een goede RPM, Suse heeft dit in versie 10.2 opgenomen. Deze kan je gewoon installeren. Na het maken van een snelkoppeling, moet je het password van de administrator opgeven, anders is TV-OUT niet te gebruiken. Het werkt allemaal simpel, gewoon Mplayer of VLC starten, een film selecteren en TV-OUT doet de rest. Figuur 59 : TV-OUT voor Linux

53 Services onder Linux Net zoals Windows werkt Linux met services (deamons) welke op de client computer in het achtergrond geheugen draaien. Services zijn zeer belangrijk voor computer gebruik, het automatiseerd namelijk bepaalde computer activiteiten. Om services onder Suse 10.2 te starten / aan te passen, moet je eerst YAST opstarten, en kiezen voor SYSTEM, en dan SYSTEM SERVICES. In de lijst van services kan je lopende services veranderen, starten of stoppen. Windows en Linux verschillen echt niet zoveel. Een belangrijke service op aan te zetten is natuurlijk de bluetooth deamon en de CLAMD deamon (scannen van virussen in background). Figuur 60 : Background services onder linux (deamons) KDAR Backup programma Op veel distributies kom je de directory tegen /home/username. Op deze plaats kan je directories aanmaken en je persoonlijke data neerzetten (word documenten, spreadsheets, muziek, films enz). Nu kan elke computer crashen, ook Linux (al komt het weinig voor). En als je computer crashed is het natuurlijk fijn wanneer je een backup van deze data hebt gemaakt. Voor het maken van een backup heb je natuurlijk software nodig. Een goed backup programma (welke standaard aan opensuse is toegevoegd) is KDAR. Met KDAR kan je een of meerdere directories naar harddisk, CD's of DVD's kopieeren. Indien je CD's of DVD's gebruikt wordt de te backuppen software verdeeld over cd aantal CD's / DVD's. Verder kan je gebruik maken van profielen, zodat het restoren van een backup een kwestie van een paar klikken is. De software is erg gebruikers vriendelijk en behoeft geen verdere uitleg.

54 ClamTk virusscanner Nu heb ik het al gehad over ClamAV (een van de beste opensource virusscanners). Echter deze werkt als deamon of in command line mode. Nu is het natuurlijk leuk als je voor clamav een gui zou hebben. Nou daar is de mogelijheid dan ClamTk welke je kan vinden op de site: Magazines en artiekelen Er zijn twee bladen in de boekhandel te vinden welke ik het vermelden waard vind: 1) PC Managazin Linux (Duits) Alternative zu SUSE und Microsoft, Ubuntu 2) Linux Format The Ultimate Linux Box Mono adds VB.NET Write once, run anywhere development on mono. A new addition to the mono project means that Visual Basic.Net developers can now create applications for windows, Linux and OS X without having to rewrite any code. The Mono Visual Basic Compiler supports the populair programming package up to version 8 and is available now. Miguel de Icaza, Novell vice president developer platforms and Mono founder, said the release of the complier as part of Mono is a landmark moment for the project. The ability to write software that runs easily across multiple platforms has long been a holy grail for developers. The Mono Visual Basic Compiler is a milestone step forward in this direction. Using the software skills they already know, developers can now reach a much broader audience, creating applications that run without modification on all the major operating system platforms. The compiler was developed by Rolf Bjarn Kvinge, a computer science student at the universidad the Belgrano, Argentina, as a personal project.

55 Superkaramba Superkaramba is een eye catching tool waarmee je veel leuke eye catch utilities op je linux bak kan installeren. Informatie over Superkaramba vind je op de website In eerste instantie kwam ik op superkaramba toen ik naar de nieuwste KDE, KDE4 zat te snuffelen. In KDE4, welke nog moet uitkomen, wordt Superkaramba namelijk standaard toegevoegd. Dus deze moet ook wel op opensuse draaien. Als je onder Yast gaat zoeken naar superkaramba vind je echter niet. Het zit echter wel bij de suze cd's. Je moet namelijk KDE-UTILS EXTRA met Yast installeren, dan zal je SuperKaramba ook vinden (bij >>Utilities >>Desktop). Na het installeren kan je Superkaramba dan ook opstarten, in de taakbalk zal er een blauw rond icoon verscheinen. Voor Superkaramba kan je veel utils installeren. Deze kan je met Karamba installeren (zeer eenvoudig). Nou hier kan je heel veel gadgets op de computer installeren. Dit komt overeen met Windows Vista. Als je een theme heb geselecteerd en aan de desktop hebt toegevoegd, wordt deze zichtbaar. Door op de rechtermuisknop te klikken, kan je de theme wijzigen. Figuur 61 : Theme van Superkaramba

56 Nero onder Linux Een hoop bedrijven beginnen echt interesse voor Linux te krijgen, iets wat Microsoft niet echt lekker zit. Nero is er nu ook voor Linux, maar nero is onder linux niet gratis. Nou, ik heb even geprobeerd om Nero te installeren, en jawel geen probleem. De trail is full functional, echter werkt gedurende een korte tijd. De opensuse RPM kan je op de Nero site vinden. Figuur 62 : Nero voor Linux

57 WINE WINE is een programma onder Linux welke de Windows API nabootst. Het emuleert geen windows, echter de DLL's welke in Windows aanwezig zijn worden door WINE vervangen. Hierdoor is het mogelijk windows software onder Linux draaiend te hebben. Nu heb ik voor mijn hobby Dream software draaien onder Windows. Deze software codeert realtime een 12 khz radio signaal en zet dit signaal om naar een normaal radio geluid. Wat heb je eraan zou je zeggen. Nou kortegolfzenders kunnen wat ruizig zijn, echter hiermee wordt dus het kortegolf signaal digitaal gemaakt. Het kost wat moeite en tijd om het geheel werkend te krijgen maar uiteindelijk werkt het wel. Voor opensuse bestaat er echter geen gecompileerde versie van Dream (welk voor Ubuntu, een andere linux versie). En het compileren is een lastige klus en ben ik dus nog niet helemaal klaar mee. Dan eens kijken hoe WINE het doet. Uiteindelijk krijg je het geheel aan de praat. Kortom WINE is zeker zinvol om binnen Linux te gebruiken. Figuur 63 : Dream onder Linux

Inhoud Wat is mobiel werken?... 2 Installeren VPN Client... 3 Laptop... 3 Windows 8... 4 Windows 7... 10 Mac OS X... 16 Linux... 16 Tablet...

Inhoud Wat is mobiel werken?... 2 Installeren VPN Client... 3 Laptop... 3 Windows 8... 4 Windows 7... 10 Mac OS X... 16 Linux... 16 Tablet... 333 Inhoud Wat is mobiel werken?... 2 Installeren VPN Client... 3 Laptop... 3 Windows 8... 4 Windows 7... 10 Mac OS X... 16 Linux... 16 Tablet... 18 ios (ipad)... 18 Android... 21 Windows... 21 Smartphone...

Nadere informatie

Veel gestelde vragen nieuwe webloginpagina

Veel gestelde vragen nieuwe webloginpagina Veel gestelde vragen nieuwe webloginpagina Op deze pagina treft u een aantal veel gestelde vragen aan over het opstarten van de nieuwe webloginpagina http://weblogin.tudelft.nl: 1. Ik krijg de melding

Nadere informatie

Programma's installeren in Linux (toegespitst op Kanotix; Debian/sid)

Programma's installeren in Linux (toegespitst op Kanotix; Debian/sid) Programma's installeren in Linux (toegespitst op Kanotix; Debian/sid) In het kort 1 Probeer eerst met # apt-get install programmanaam. (je kunt ook zoeken naar een programma. Zie hoofdstuk apt. 2 Als je

Nadere informatie

Standard Parts Installatie Solid Edge ST3

Standard Parts Installatie Solid Edge ST3 Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN 033-457 33 22 033-457 33 25 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 10.54.52.173 KvK Utrecht: 32075127 BTW: 8081.46.543.B.01 Standard Parts Installatie Solid Edge ST3

Nadere informatie

Installatie SQL Server 2014

Installatie SQL Server 2014 Installatie SQL Server 2014 Download de SQL Server Express net advanced Services van de website: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=42299 klik op Download. Als u een 64 bit variant

Nadere informatie

Secure File Sync - Quick Start Guide

Secure File Sync - Quick Start Guide Secure File Sync - Quick Start Guide Secure File Sync Quick Start Guide 1. Installatie van de applicatie op een computer; 2. Gebruik van de applicatie; 3. Bestanden delen vanuit de applicatie; 4. Gebruik

Nadere informatie

In dit hoofdstuk leggen we stap voor stap uit hoe je XBMC op je pc of laptop installeert.

In dit hoofdstuk leggen we stap voor stap uit hoe je XBMC op je pc of laptop installeert. Handleiding Windows Gefeliciteerd! Vanaf nu kun je op elke gewenst moment je favoriete films en series bekijken vanachter je laptop of pc, helemaal gratis! Nieuwe films en series worden dagelijks toegevoegd

Nadere informatie

IAAS BACKUPS MAKEN MET IASO

IAAS BACKUPS MAKEN MET IASO IAAS BACKUPS MAKEN MET IASO Contents IAAS BACKUPS MAKEN MET IASO... 2 STAPPEN... 2 BACKUP.MANAGEMENT PORTAL... 3 INLOGGEN IN DE CLOUD MANAGEMENT CONSOLE... 3 ACCOUNTS AANMAKEN... 4 INSTALLEREN EN CONFIGUREREN...

Nadere informatie

Installatie handleiding TiC Narrow Casting Player. (voor intern gebruik)

Installatie handleiding TiC Narrow Casting Player. (voor intern gebruik) Installatie handleiding TiC Narrow Casting Player (voor intern gebruik) Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 BIOS instellen... 4 Windows 7 installatie... 5 Windows 7 configureren... 11 Tweak

Nadere informatie

Datum 15 juni 2006 Versie 1.0.6. Exchange Online. Handleiding voor gebruiker Release 1.0

Datum 15 juni 2006 Versie 1.0.6. Exchange Online. Handleiding voor gebruiker Release 1.0 Datum 1.0.6 Exchange Online Handleiding voor gebruiker Release 1.0 1.0.6 Inhoudsopgave 1 Instellingen e-mail clients 2 1.1 Gebruik via Outlook 2003 2 1.2 Gebruik via ActiveSync 15 1.3 Gebruik via andere

Nadere informatie

Installatie SQL Server 2012

Installatie SQL Server 2012 Installatie SQL Server 2012 Download de SQL Server express net Advanced Services van de website: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=29062 klik op Download. Als u een 64 bit variant

Nadere informatie

Aandachtspunten voor installatie suse in vmware server

Aandachtspunten voor installatie suse in vmware server Aandachtspunten voor installatie suse in vmware server Voorbereiden van vware virtueel machine: 1. Select linux Suse linux 2. Maak disksize 5Gb Denk er als je virtual machine wilt draaien op FAT32 vink

Nadere informatie

Installatie van Linux Mint 13

Installatie van Linux Mint 13 Installatie van Linux Mint 13 De installatie van Linux Mint 13 is zeer eenvoudig. Download de Mint 13 DVD ISO image van http://www.linuxmint.com/download.php en brand deze op een dvd en start uw computer

Nadere informatie

EM7680 Firmware Update by OTA

EM7680 Firmware Update by OTA EM7680 Firmware Update by OTA 2 NEDERLANDS/ENGLISH EM7680 Firmware update by OTA Table of contents 1.0 (NL) Introductie... 3 2.0 (NL) Firmware installeren... 3 3.0 (NL) Release notes:... 3 4.0 (NL) Overige

Nadere informatie

Linux Quickstart Cygwin via HTTP

Linux Quickstart Cygwin via HTTP Linux Quickstart Cygwin via HTTP Deze Quickstart-installatie is bedoeld voor mensen welke overnieuw moeten beginnen omdat hun laptop is gecrashed, of op een andere manier hun gegevens zijn kwijtgeraakt.

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Samsung PV 210 Tablet PC. Inhoudsopgave

Gebruiksaanwijzing Samsung PV 210 Tablet PC. Inhoudsopgave Gebruiksaanwijzing Samsung PV 210 Tablet PC Inhoudsopgave 1 Introductie van uw TABLET...2 2 Accu...2 4 Interface en applicaties...4 5 HDMI & Host...5 6 Taal & keyboard...6 7 Beheren van Applicaties...7

Nadere informatie

Midi PDF Bladmuziek lezer

Midi PDF Bladmuziek lezer Inleiding. Ruim 20 ordners aan bladmuziek, meeste daarvan uitgeprint van een PDF. Even snel een nummer opzoeken wil dan ook niet, terwijl ik alles wel op alfabetische volgorde heb. Dat was het niet helemaal

Nadere informatie

Handleiding Installatie Windows Server 2008 in een VM-omgeving (VM Workstation 7)

Handleiding Installatie Windows Server 2008 in een VM-omgeving (VM Workstation 7) Handleiding Installatie Windows Server 2008 in een VM-omgeving (VM Workstation 7) Download Windows Server 2008 Datacenter Enterprise and Standard (x86) van de MSDNAA-site. Bewaar de licentiecode goed!

Nadere informatie

Handleiding voor installatie en gebruik van

Handleiding voor installatie en gebruik van Handleiding voor installatie en gebruik van Opticon OPN-2001 Data Collector Inhoud pakket: - OPN-2001 - USB Communicatie kabel - Neckstrap Voordat u kunt communiceren met de OPN-2001 dient u de volgende

Nadere informatie

Linux Quickstart Cygwin

Linux Quickstart Cygwin Linux Quickstart Cygwin Deze Quickstart-installatie is bedoeld voor mensen welke overnieuw moeten beginnen omdat hun laptop is gecrashed, of op een andere manier hun gegevens zijn kwijtgeraakt. Let op:

Nadere informatie

Selenium IDE Webdriver. Introductie

Selenium IDE Webdriver. Introductie Selenium IDE Webdriver Het Wielsem 10, 5231 BW s- Hertogenbosch, telefoon 073-6409311 e- mail info@testwork.nl internet http://www.testwork.nl 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 2 Selenium IDE... 3 3

Nadere informatie

OpenVPN Client Installatie

OpenVPN Client Installatie OpenVPN Client Installatie Windows Vista, Windows 7 Auteurs: Sven Dohmen Laatste wijziging: 23-09-2013 Laatst gewijzigd door: Sven Dohmen Versie: 2.4 Inhoud Ondersteuning... 3 Troubleshooting... 4 Windows

Nadere informatie

Linux Quickstart Cygwin via HTTP

Linux Quickstart Cygwin via HTTP Linux Quickstart Cygwin via HTTP Deze Quickstart-installatie is bedoeld voor mensen welke overnieuw moeten beginnen omdat hun laptop is gecrashed, of op een andere manier hun gegevens zijn kwijtgeraakt.

Nadere informatie

Installatie SQL: Server 2008R2

Installatie SQL: Server 2008R2 Installatie SQL: Server 2008R2 Download de SQL Server 2008.exe van onze site: www.2work.nl Ga naar het tabblad: Downloads en meld aan met: klant2work en als wachtwoord: xs4customer Let op! Indien u een

Nadere informatie

MyMediasite Handleiding 2013 - V1.0

MyMediasite Handleiding 2013 - V1.0 MyMediasite Handleiding 2013 - V1.0 1 INHOUDSOPGAVE 1. INSTALLATIE 3 2.1 OPNEMEN: OPSTARTEN 4 2.2 OPNEMEN: NIEUWE PRESENTATIE 5 2.3 OPNEMEN: OPNAME PROCES 7 2.4. OPNEMEN: EIGEN MEDIA UPLOADEN 11 3. PRESENTATIE

Nadere informatie

WINDOWS 10 Waarom Windows 10? Grootste veranderingen Wanneer upgraden? Installatie Instellingen Ervaringen

WINDOWS 10 Waarom Windows 10? Grootste veranderingen Wanneer upgraden? Installatie Instellingen Ervaringen Waarom Windows 10? Grootste veranderingen Wanneer upgraden? Installatie Instellingen Ervaringen De Pionier 2015 Waarom Windows 10? (1) Windows 10 is een Service, d.w.z. gedurende de levensduur van de hardware

Nadere informatie

EM6250 Firmware update V030507

EM6250 Firmware update V030507 EM6250 Firmware update V030507 EM6250 Firmware update 2 NEDERLANDS/ENGLISH Table of contents 1.0 (NL) Introductie... 3 2.0 (NL) Firmware installeren... 3 3.0 (NL) Release notes:... 5 1.0 (UK) Introduction...

Nadere informatie

Van dvd naar webserver. Marcel Nijenhof Marceln@pion.xs4all.nl 18 Juli 2006 http://pion.xs4all.nl/lezingen/centos.pdf

Van dvd naar webserver. Marcel Nijenhof Marceln@pion.xs4all.nl 18 Juli 2006 http://pion.xs4all.nl/lezingen/centos.pdf Van dvd naar webserver Marcel Nijenhof Marceln@pion.xs4all.nl 18 Juli 2006 http://pion.xs4all.nl/lezingen/centos.pdf 1 Indeling Start installatie Wat is linux Wat zijn distributies Geschikte distributies

Nadere informatie

IAAS - QUICK START GUIDE

IAAS - QUICK START GUIDE IAAS - QUICK START GUIDE Contents IAAS QUICK START GUIDE... 2 STAPPEN... 2 AANMAKEN VAPP... 2 NETWERK BESCHIKBAAR MAKEN IN VAPP... 3 UITROLLEN WINDOWS SERVERS... 3 VERSIES VAN WINDOWS SERVER TEMPLATES...

Nadere informatie

Er zijn diverse andere software platformen en providers die werken met SIP, maar in dit voorbeeld gaan we uit van de volgende software:

Er zijn diverse andere software platformen en providers die werken met SIP, maar in dit voorbeeld gaan we uit van de volgende software: Er zijn diverse andere software platformen en providers die werken met SIP, maar in dit voorbeeld gaan we uit van de volgende software: Counterpath Bria SIP client. Net2 Entry Configuration Utility (SIP

Nadere informatie

Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu.

Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu. Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu. In Windows kun u in het configuratiescherm de computer aanpassen naar uw wensen. In Ubuntu heet dit Systeeminstellingen. Ik zal in deze handleiding de meest

Nadere informatie

1. Hardware Installatie...3 2. Installatie van Quasyscan...6 A. Hoe controleren of je een actieve internetverbinding hebt?...6 B.

1. Hardware Installatie...3 2. Installatie van Quasyscan...6 A. Hoe controleren of je een actieve internetverbinding hebt?...6 B. Quasyscan 1. Hardware Installatie...3 2. Installatie van Quasyscan...6 A. Hoe controleren of je een actieve internetverbinding hebt?...6 B. Zodra er een internetverbinding tot stand is gebracht...7 C.

Nadere informatie

De Linux Boom structuur

De Linux Boom structuur De Linux Boom structuur De indeling van Folders en bestanden in een Linux distributie voldoen vandaag de dag meer en meer aan bepaalde standaarden zijnde FHS (Filesystem Hierarchy Standard) en LSB (Linux

Nadere informatie

Deze procedure beschrijft de handelingen die verricht moeten worden voor het verbinden van uw laptop met het wireless netwerk van de HU

Deze procedure beschrijft de handelingen die verricht moeten worden voor het verbinden van uw laptop met het wireless netwerk van de HU Inleiding Deze procedure beschrijft de handelingen die verricht moeten worden voor het verbinden van uw laptop met het wireless netwerk van de HU Doel Het doel van deze instructie is inzicht te geven in

Nadere informatie

Handleiding Inloggen met SSL VPN

Handleiding Inloggen met SSL VPN Handleiding Inloggen met SSL VPN Beveiligd verbinding maken met het bedrijfsnetwerk via de Desktop Portal Versie: 24 april 2012 Handleiding SSL-VPN Pagina 1 van 10 Inleiding SSL VPN is een technologie

Nadere informatie

Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified. System Integrators

Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified. System Integrators Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified System Integrators Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server -

Nadere informatie

Hoe met Windows 8 te verbinden met NDI Remote Office (NDIRO) How to connect With Windows 8 to NDI Remote Office (NDIRO

Hoe met Windows 8 te verbinden met NDI Remote Office (NDIRO) How to connect With Windows 8 to NDI Remote Office (NDIRO Handleiding/Manual Hoe met Windows 8 te verbinden met NDI Remote Office (NDIRO) How to connect With Windows 8 to NDI Remote Office (NDIRO Inhoudsopgave / Table of Contents 1 Verbinden met het gebruik van

Nadere informatie

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Externe toegang met ESET Secure Authentication Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 1 Inleiding:... 2 Stap 1: Download eenmalig Eset Secure Authentication op uw smartphone...

Nadere informatie

Externe Toegang installeren onder Linux

Externe Toegang installeren onder Linux Externe Toegang installeren onder Linux Deze handleiding beschrijft hoe u Externe Toegang installeert onder Linux. Er zijn aparte handleidingen voor Windows XP, Windows 7, Windows 8 en Mac OSX). Algemeen

Nadere informatie

Belangrijke Informatie

Belangrijke Informatie Belangrijke Informatie Geachte relatie, Deze Dahua NVR beschikt over de nieuwste generatie firmware. Deze firmware beschikt over vele nieuwe mogelijkheden. Veel van deze nieuwe functionaliteiten worden

Nadere informatie

Ubuntu 14.04 - Wat te doen na installatie

Ubuntu 14.04 - Wat te doen na installatie Ubuntu 14.04 - Wat te doen na installatie Ubuntu 14.04 LTS verder aankleden Je hebt zopas de laatste versie van Ubuntu, namelijk de LTS versie 14.04 geïnstalleerd op je box. Om je ervaring met Ubuntu 14.04

Nadere informatie

ICARUS Illumina E653BK on Windows 8 (upgraded) how to install USB drivers

ICARUS Illumina E653BK on Windows 8 (upgraded) how to install USB drivers ICARUS Illumina E653BK on Windows 8 (upgraded) how to install USB drivers English Instructions Windows 8 out-of-the-box supports the ICARUS Illumina (E653) e-reader. However, when users upgrade their Windows

Nadere informatie

Drenthe College Desktop. VMware View 6.1.0. Toegang met je Windows Laptop, of -PC.

Drenthe College Desktop. VMware View 6.1.0. Toegang met je Windows Laptop, of -PC. Drenthe College Desktop. VMware View 6.1.0 Toegang met je Windows Laptop, of -PC. Patrick Lubbers d.d. 8-6-2015 1. Inloggen in de DrentheCollege Desktop (VMware View) Ga met je internetbrowser (Internet

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

IAAS HANDLEIDING - SOPHOS FIREWALL

IAAS HANDLEIDING - SOPHOS FIREWALL IAAS HANDLEIDING - SOPHOS FIREWALL Contents IAAS HANDLEIDING - SOPHOS FIREWALL... 0 HANDLEIDING - SOPHOS FIREWALL... 2 STANDAARD FUNCTIONALITEITEN... 2 DNS... 2 DHCP... 2 BASIS INSTELLINGEN UITVOEREN...

Nadere informatie

OpenVPN Client Installatie

OpenVPN Client Installatie OpenVPN Client Installatie Windows 8 Auteurs: Sven Dohmen Laatste wijziging: 23-09-2013 Laatst gewijzigd door: Sven Dohmen Versie: 2.4 Inhoud Ondersteuning... 3 Troubleshooting... 4 Windows 8... 5 Benodigdheden...

Nadere informatie

Studietaak 5 Hoe installeer ik software? ProFTPD FTP-Server

Studietaak 5 Hoe installeer ik software? ProFTPD FTP-Server Studietaak 5 Hoe installeer ik software? ProFTPD FTP-Server Opdracht Installeer op je Knoppix installatie de ProFTPD ftp-server. Doelstelling Het leren van: 1. het installeren van ProFTPD, en 2. de basis

Nadere informatie

Documentatie. Remote Access Voorziening Etam (RAVE)

Documentatie. Remote Access Voorziening Etam (RAVE) Documentatie Remote Access Voorziening Etam (RAVE) Versie 1.5 Datum: 16 april 2009 1. INLEIDING 3 2. ÉÉNMALIGE INSTALLATIE CITRIX WEB CLIENT 4 3. VERBINDING MAKEN MET HOOFDKANTOOR 9 3.1 Starten RAVE 10

Nadere informatie

Priva Blue ID Network scanner / Syslog Tool

Priva Blue ID Network scanner / Syslog Tool Priva Blue ID Network scanner / Syslog Tool Versie 1.3.15.0 Bladzijde 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Introductie:... 3 Systeemeisen:... 4 Installeren op een SX100:... 5 De Werking:... 6 Scannen van

Nadere informatie

Dit document beschrijft belangrijke aandachtspunten voor de installatie van Deep Defender. Ook omschrijft dit document hoe de beheerder kan omgaan

Dit document beschrijft belangrijke aandachtspunten voor de installatie van Deep Defender. Ook omschrijft dit document hoe de beheerder kan omgaan Dit document beschrijft belangrijke aandachtspunten voor de installatie van Deep Defender. Ook omschrijft dit document hoe de beheerder kan omgaan met Threat meldingen, driver problemen en hoe het product

Nadere informatie

Installeer Apache2: Landstede februari 2009 versie 3 1 Bertil Hoentjen

Installeer Apache2: Landstede februari 2009 versie 3 1 Bertil Hoentjen Installeer Apache2: Deze howto gaat over name based virtual hosting onder Apache 2.x., en is getest onder OpenSUSE 11 maar is in feite ook van toepassing op de andere distributies. Alleen Debian en afgeleide

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2 Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 23-11-2010 Inhoudsopgave Wat gaan we doen?...3 Wat hebben we nodig?...3 Downloaden van het programma:...3 Het programma registreren

Nadere informatie

Hoe te verbinden met NDI Remote Office (NDIRO): Apple OS X How to connect to NDI Remote Office (NDIRO): Apple OS X

Hoe te verbinden met NDI Remote Office (NDIRO): Apple OS X How to connect to NDI Remote Office (NDIRO): Apple OS X Handleiding/Manual Hoe te verbinden met (NDIRO): Apple OS X How to connect to (NDIRO): Apple OS X Inhoudsopgave / Table of Contents 1 Verbinden met het gebruik van Apple OS X (Nederlands)... 3 2 Connect

Nadere informatie

DHCP Scope overzetten van Windows Server 2003 R2 naar Windows Server 2012

DHCP Scope overzetten van Windows Server 2003 R2 naar Windows Server 2012 DHCP Scope overzetten van Windows Server 2003 R2 naar Windows Server 2012 Inhoudsopgave 1. Windows Server 2012 voorbereiden... 3 2. Rollen installeren op Windows Server 2012... 6 3. DHCP Scopes overzetten...

Nadere informatie

EM7680 Firmware Auto-Update for Kodi 17.2

EM7680 Firmware Auto-Update for Kodi 17.2 EM7680 Firmware Auto-Update for Kodi 17.2 2 NEDERLANDS/ENGLISH EM7680 Firmware Auto-update for Kodi 17.2 Table of contents 1.0 (NL) Introductie... 3 2.0 (NL) Firmware installeren... 3 3.0 (NL) Opmerking...

Nadere informatie

Installatiehandleiding. Facto minifmis

Installatiehandleiding. Facto minifmis Installatiehandleiding Facto minifmis 1. Installatie Facto MiniFMIS 1.1 Achtergrond Facto MiniFMIS biedt facilitaire organisaties een eenvoudige en gebruikersvriendelijke hulpmiddel bij het uitvoeren van

Nadere informatie

SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC.

SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC. SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC. Ik zal je nu stap voor stap vertellen hoe je dat moet doen.

Nadere informatie

TIPS & TRICKS PASSIVE FALLBACK

TIPS & TRICKS PASSIVE FALLBACK TIPS & TRICKS PASSIVE FALLBACK Contents TIPS & TRICKS PASSIVE FALLBACK... 2 TERMEN... 2 VOORBEREIDING... 2 VAPP TEMPLATE INLADEN... 2 NETWERKEN INSTELLEN... 5 HARDDISKS EN NETWERKEN KOPPELEN... 6 WIJZIGEN

Nadere informatie

Basis handleiding CMS

Basis handleiding CMS Basis handleiding CMS Inhoud Basis handleiding CMS... 1 Inloggen... 3 Pagina beheren... 4 Pagina toevoegen/wijzigen... 6 WYSIWYG editor... 8 externe / interne link toevoegen... 9 Plaatjes toevoegen...

Nadere informatie

4/5 Installatieservers

4/5 Installatieservers Netwerk Services 4/5 Installatieservers 4/5.1 Een Su SE -installatieserver maken 4/5.1.1 Inleiding Als u maar één server te installeren hebt, doet u dat natuurlijk vanaf de installatie-dvd. Als er meerdere

Nadere informatie

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS Handleiding CMS 1 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 2. Het CMS... 3 3. Websitecontent... 4 3.1 Een nieuwe pagina toevoegen... 4 3.2 Een pagina wijzigen... 4 3.3 Een pagina verwijderen... 5 4. De WYSIWYG editor...

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

Mijn Dreambox Als Multimedia Center

Mijn Dreambox Als Multimedia Center Mijn Dreambox Als Multimedia Center Een uitgebreide handleiding over hoe maak ik van mijn dreambox een multi media center. Dus we gaan ervan uit dat je jou dreambox wil gaan gebruiken voor de volgende

Nadere informatie

Handleiding Geluidsopname maken

Handleiding Geluidsopname maken Handleiding Geluidsopname maken Document: Handleiding Geluidsopname maken Datum: 6 juli 2015 Versie: 2.0 Auteur: Ingrid de Bont Inhoudsopgave 1 Introductie... 3 2 Benodigdheden... 3 3 Audacity software

Nadere informatie

Mobile Watch Snelle Handleiding. Bezoek voor meer informatie

Mobile Watch Snelle Handleiding. Bezoek  voor meer informatie Mobile Watch Snelle Handleiding Ⅰ. Software installatie - Software download: Zoek voor "360Eye"in de Iphone App Store en installeer de applicatie. Of scan de QR Code aan de rechterzeide. Voor meer details

Nadere informatie

Het beheren van mijn Tungsten Network Portal account NL 1 Manage my Tungsten Network Portal account EN 14

Het beheren van mijn Tungsten Network Portal account NL 1 Manage my Tungsten Network Portal account EN 14 QUICK GUIDE C Het beheren van mijn Tungsten Network Portal account NL 1 Manage my Tungsten Network Portal account EN 14 Version 0.9 (June 2014) Per May 2014 OB10 has changed its name to Tungsten Network

Nadere informatie

Quickstart handleiding

Quickstart handleiding Quickstart handleiding MS Outlook Account instellen Rechten geven offline werken www.pimbox.nl/support a hosted zarafa product Inhoudsopgave Installatie van de Zarafa Outlook Client 3 Aanmaken van een

Nadere informatie

Chapter 4. eenvoudige webserver opzetten

Chapter 4. eenvoudige webserver opzetten Chapter 4. eenvoudige webserver opzetten Table of Contents 4.1. overzicht... 44 4.2. software beheren op Linux... 44 4.3. vi... 45 4.4. html... 45 4.5. apache2... 45 4.6. twee extra websites op de apache

Nadere informatie

Installeren van het programma:

Installeren van het programma: Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp.net Datum: 20-2-2011 Inhoudsopgave Installeren van het programma:...3 Configureren van het programma:...7 Mappen aanmaken:...9 Groepen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding versie: 18 maart 2013 Multrix Desktop Portal Toegang tot uw applicaties via het internet Handleiding Multrix Desktop Portal - NED Pagina 1 van 12 Inleiding Dit document biedt u een

Nadere informatie

Installatie MicroSoft SQL server 2012 Express

Installatie MicroSoft SQL server 2012 Express Installatie MicroSoft SQL server 2012 Express Het installeren van deze MicroSoft SQL server 2012 Express dient te gebeuren door iemand met volledige rechten op het systeem. Wij adviseren dit door een systeembeheerder

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de website kerkomroep

Veel gestelde vragen over de website kerkomroep Veel gestelde vragen over de website kerkomroep 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Installatie sikn speler...3 Problemen bij installatie sikn speler?...4 Installatie Audiospeler overige browsers...6 Vind

Nadere informatie

Unify- SLES Linux update handleiding

Unify- SLES Linux update handleiding Unify- SLES Linux update handleiding Inhoudsopgave SLES Upgrade Key... 2 Procedure update and patching... 3 SUSE Account... 4 Registratie van de server... 6 1 SLES Upgrade Key Voor het updaten van SUSE

Nadere informatie

FAAC DRIVER. Driver install procedure for FAAC boards. Installatieprocedure voor driver voor FAAC-kaarten.

FAAC DRIVER. Driver install procedure for FAAC boards. Installatieprocedure voor driver voor FAAC-kaarten. FAAC DRIVER Driver install procedure for FAAC boards Installatieprocedure voor driver voor FAAC-kaarten www.record-toegangstechniek.nl 1 When a FAAC board (E124 or E145) is connected to the USB port, it

Nadere informatie

Windows server 2012. Wesley de Marie. Wesley

Windows server 2012. Wesley de Marie. Wesley Windows server 2012 Wesley Windows server 2012 Naam: Klas: MICNIO2B Leerjaar: Leerjaar 1/2 Inhoud Installeren van windows server 2012... 3 Naam wijzigen... 4 IPV6 uitschakelen... 5 IP toewijzen aan je

Nadere informatie

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox.

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox. Dropbox Weg met USB-sticks, leve Dropbox! Met het programma wisselt u eenvoudig bestanden (foto's, documenten, muziek) uit tussen verschillende gebruikers en apparaten. Stap 1: Downloaden Klik hierboven

Nadere informatie

Indoor Navigation System

Indoor Navigation System Project Indoor Navigation System Onderwerp: Indoor Navigation System Document: Handleiding Ontwikkeltools Groep: EII6RTa Auteurs: 1. Jordi Betting 109277 2. Jerome Bos 113180 3. Theo Miltenburg 112883

Nadere informatie

+XLVZHUN:LQGRZV$SDFKHLQVWDOODWLH

+XLVZHUN:LQGRZV$SDFKHLQVWDOODWLH +XLVZHUN:LQGRZV$SDFKHLQVWDOODWLH De Apache webserver is een typisch Linux projekt: geschreven onder copyleft en portable (draagbaar) naar andere besturingssystemen. Je kunt Apache dus ook installeren in

Nadere informatie

Handleiding Ad-Aware 2007

Handleiding Ad-Aware 2007 Handleiding Ad-Aware 2007 Dubbelklik het opgeslagen aaw2007exe Website Stap-voor-stap Installatie Het Welkomstvenster opent > klik Next Licentieovereenkomst : vink aan "I accept the licence agreement"

Nadere informatie

Installatie Handleiding voor Modelit Applicatieprogrammatuur

Installatie Handleiding voor Modelit Applicatieprogrammatuur Modelit Elisabethdreef 5 4101 KN Culemborg Telefoon +31 345 521121 info@modelit.nl www.modelit.nl Installatie Handleiding voor Modelit Applicatieprogrammatuur Datum 27 April 2007 Modelit KvK Rivierenland

Nadere informatie

Onderstaand stappenplan hebben wij voor u opgezet om SnelStart eenvoudig te kunnen gebruiken op uw Apple.

Onderstaand stappenplan hebben wij voor u opgezet om SnelStart eenvoudig te kunnen gebruiken op uw Apple. Stappenplan SnelStart op OSX (Apple): Pagina 1 van 23 Onderstaand stappenplan hebben wij voor u opgezet om SnelStart eenvoudig te kunnen gebruiken op uw Apple. Als u de stappen volgt zoals hier aangegeven

Nadere informatie

Installatie responsbox bij Windows XP en Windows Vista

Installatie responsbox bij Windows XP en Windows Vista 1 Installatie responsbox bij Windows XP en Windows Vista Gebruik de USB-kabel om de responsbox aan te sluiten op de computer. De kabel kan rechts achter in de responsbox aangesloten worden. De kabel steekt

Nadere informatie

Handleiding Mac OS X 10.7 Lion. Deploy Studio

Handleiding Mac OS X 10.7 Lion. Deploy Studio Handleiding Mac OS X 10.7 Lion Deploy Studio Auteur: R. Sellis Versie: 0.1 Laatst bijgewerkt: 13 augustus 2011 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Voorwaarden... 3 OS X 10.7 Lion Server installatie...

Nadere informatie

MyMediasite Handleiding 2014 - V2.1

MyMediasite Handleiding 2014 - V2.1 MyMediasite Handleiding 2014 - V2.1 1 INHOUDSOPGAVE 1.1 INSTALLATIE 3 1.2 GEBRUIKER ACTIVEREN 4 1.3 GEBRUIKERSPROFIEL ONLINE INSTELLEN 4 1.4 INSTALLATIE OP TU LAPTOP 5 2.1 NIEUWE PRESENTATIE OPNEMEN 6

Nadere informatie

Snel start Installatie Gids Hybride USB TV Ontvanger SRT 200 USB

Snel start Installatie Gids Hybride USB TV Ontvanger SRT 200 USB Snel start Installatie Gids Hybride USB TV Ontvanger SRT 200 USB Hoofdstukken A. Introductie... 2 B. Systeem eisen... 2 C. Installatie van TV speler Software en USB TV stick Drivers... 3 D. Aansluiten...

Nadere informatie

Installeren en configureren Océ printers in AutoCAD 2000

Installeren en configureren Océ printers in AutoCAD 2000 Installeren en configureren Océ printers in AutoCAD 2000 Met de komst van AutoCAD 2000 is het installeren en configureren van een Océ printer binnen AutoCAD drastisch veranderd. Om de driver juist te installeren

Nadere informatie

Inhoud Handleiding Steam... 1 1. Steam installeren... 2 2. Steam Key Activeren... 6

Inhoud Handleiding Steam... 1 1. Steam installeren... 2 2. Steam Key Activeren... 6 Handleiding Steam Deze handleiding zal je helpen met het downloaden en installeren van Steam. Daarnaast lees je ook hoe jij jouw product code moet activeren in Steam. Inhoud Handleiding Steam... 1 1. Steam

Nadere informatie

Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp.net Datum: 8-6-2011

Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp.net Datum: 8-6-2011 Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp.net Datum: 8-6-2011 Whisper380-computerhulp.net 1 Inhoudsopgave Libreoffice downloaden:...3 Libreoffice installeren...4 Java runtime

Nadere informatie

Ladibug Document Camera Image Software Gebruikershandleiding

Ladibug Document Camera Image Software Gebruikershandleiding Ladibug Document Camera Image Software Gebruikershandleiding Inhoud 1. Introductie...2 2. Systeemvereisten...2 3. Ladibug installeren...3 4. Beginnen met de Ladibug te gebruiken...5 5. Bediening...6 5.1

Nadere informatie

Checklist Installatie PC5 Ubuntu 9.04 Desktop i386 10-10-2009

Checklist Installatie PC5 Ubuntu 9.04 Desktop i386 10-10-2009 TIP Kijk op karelzimmer.nl voor voor downloads, checklists, en scripts. 1. Installatie voorbereiden. 1.1. Aanmelden als karel. 1.2. Maak Ubuntu USB-stick aan via Systeem > Beheer > USB-opstartschijf aanmaken.

Nadere informatie

Instructie SCAN-Office. uit. Automatisering helpt Agrarisch Natuurbeheer. Uitgevoerd door collectieven

Instructie SCAN-Office. uit. Automatisering helpt Agrarisch Natuurbeheer. Uitgevoerd door collectieven uit Instructie SCAN-Office Automatisering helpt Agrarisch Natuurbeheer Uitgevoerd door collectieven Stichting Collectieven Agrarisch Natuurbeheer, SCAN Uitgevoerd door: SCAN Gerard van Drooge Bert Wiekema

Nadere informatie

1 van 8 22-2-2012 20:43

1 van 8 22-2-2012 20:43 1 van 8 22-2-2012 20:43 Garmin Basecamp is een gratis software programma van Garmin. Het vergelijkbaar met mapsource, echter met de nieuwe toestellen (oregon, dakota en gpsmap 62) heeft het een aantal

Nadere informatie

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server - 4-3. Installatie FTP server - 9-4. Aanmaken account in FileZilla server - 13

Nadere informatie

Acht stappen voor JSF

Acht stappen voor JSF Acht stappen voor JSF Inleiding In deze tutorial zullen we JSF (Java server faces) installeren. Wat we niet beschrijven is hoe te werken met JSF, over dit onderwerp zijn er genoeg boeken en internetsites

Nadere informatie

Hands-on TS adapter IE advanced

Hands-on TS adapter IE advanced Hands-on TS adapter IE advanced Tijdens deze hands-on opdracht wordt een Teleservice verbinding opgebouwd naar de S700 en KTP700 Basic PN. De basis instelling zoals het toekennen van een IP-adres en het

Nadere informatie

Opnemen met Odeo. Inleiding

Opnemen met Odeo. Inleiding Opnemen met Odeo Inleiding In deze handleiding leert u hoe u hoe u uw stem kunt opnemen met de computer. Hiervoor hoeft u niets te downloaden en te installeren, u kunt alles online doen via de website

Nadere informatie

mydesktop Anywhere Deze mydesktop Anyhwere oplossing biedt een aantal voordelen:

mydesktop Anywhere Deze mydesktop Anyhwere oplossing biedt een aantal voordelen: mydesktop Anywhere Binnen A-Hak bestaat er de mogelijkheid om te werken op een online virtuele werkplek, dit noemen wij de mydesktop Anyhwere. Deze werkplek bieden wij aan vanuit de A-Hak Private Cloud.

Nadere informatie