HANDLEIDING CAT. Handleiding voor het maken van een CAT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HANDLEIDING CAT. Handleiding voor het maken van een CAT"

Transcriptie

1 Pagina 1 van 9 Handleiding voor het maken van een CAT Wat is een CAT? Een CAT (Critically Appraised Topic) is een systematische samenvatting van de resultaten van een klein aantal studies over een onderwerp uit de dagelijkse praktijk. Andere benamingen zijn: Best Evidence Topic (BET), of Critically Appraised Literature (CAL). Het doel van een CAT is evidence uit de literatuur in de dagelijkse huisartsenpraktijk te integreren. Het is een brug tussen de onderzoeksresultaten en de dagelijkse praktijk. Wat zijn de voor- en nadelen van een CAT? Voordelen van het maken en gebruiken van een CAT zijn: de compactheid, koppeling mogelijk aan patiëntenstatus, bevordert communicatie bij overdracht, middel voor nascholing, doorzoekbaarheid van CATs in een database (Huisarts & Wetenschap). Nadelen van een CAT zijn: het zijn geen systematic reviews (beperkte zoekactie, geen pooling van resultaten), niet altijd generaliseerbaar (te beperkt), snel verouderd, niet altijd gecontroleerd op juistheid. Waaruit bestaat een CAT? Een CAT is de beschrijving van het resultaat van drie stappen ingebed in een patiëntencasus met een vraagstelling. De drie stappen zijn. Het vertalen van de vraag in een goed gestructureerde vraag van het PICO formaat (P = patiënt of populatie, I = Interventie, C = Comparison, O = Outcome). De PICO wordt gebruikt in het formuleren van de zoekstrategie. Het verrichten van een zoekactie naar relevante literatuur op basis van MeSH (Medical Subject Headings (zie bijlage) en eventueel vrije trefwoorden. Indien zoeken met MeSH niet mogelijk is kan gezocht worden op basis van alleen vrije zoektermen. Het kritisch evalueren van de gevonden relevante studies. Wat betreft de literatuur moet de CAT (ten minste) voldoen aan één van de volgende criteria. Eén systematic review plus ten minste één oorspronkelijk wetenschappelijk artikel (niet-review) o Kies als oorspronkelijk artikel de meest relevante of de meest recente en zo hoog mogelijk in de pyramid of evidence o Het oorspronkelijke artikel mag niet in het gebruikte review zijn is opgenomen o Een richtlijn is geen wetenschappelijk artikel en kan dus niet worden gebruikt Ten minste 3 oorspronkelijke artikelen (niet-reviews) o kies hiervoor recente wetenschappelijke artikelen die zo hoog mogelijk in de pyramid of evidence staan. Als aan één van de twee bovengenoemde voorwaarden niet kan worden voldaan, schrijf dan geen CAT over de gekozen vraag maar kies een andere vraag (met bijbehorende PICO) en schrijf daarover een CAT. Het moet duidelijk zijn hoe je, de uit de zoekactie gevonden artikelen, selecteert en op welk criterium (noemen van relevantie alleen is niet genoeg: waarom wel of niet relevant?).

2 Pagina 2 van 9 Het zoeken van literatuur Start met het zoeken naar systematic reviews in de Cochrane Library via > kopje Zoeken - Elektronische bestanden > Cochrane Library, klik op www. Zoek in de Cochrane Library via Advanced Search In PubMed kun je zoeken naar de overige (systematic) reviews en oorspronkelijk onderzoek (RCT's, cohort- en patiënt-controle onderzoek). Je komt daar o.a. via > kopje Zoeken - Elektronische bestanden > PubMed. Zoek eerst naar alle publicaties over je onderwerp met behulp van de MeSH database (bij voorkeur) of via vrije zoektermen. Perk het aantal artikelen in via "Show additional filters". Kies als filter bijvoorbeeld "Systematic Reviews" of "Randomized Controlled Trial". Zoek in PubMed zonder te limiteren, of in een andere database Hoe is de validiteit te bepalen; de kritische beoordeling van de methodologie (critical appraisal)? Van review-artikelen: o hebben de reviewers geprobeerd alle relevante studies te vinden? o werd de kwaliteit van de geïncludeerde studies vastgesteld? o als resultaten van studies zijn samengevoegd, is dit op goede gronden gedaan? Van randomized clinical trials: o juiste toewijzing patiënten aan interventie en controle groep? o is er geblindeerd? o zijn alle deelnemers meegenomen in eindresultaat? o zijn alle patiënten gelijk behandeld en zijn gegevens op dezelfde manier verzameld? Voor bovenstaande en andere typen studies zie de desbetreffende checklists in het handboek Kritisch Lezen van het NHG. Of kijk op (onder Downloads). Voorbeelden van CAT's De indeling van elders gepubliceerde CAT's kan verschillen met de indeling die wij aanhouden. Zie daarvoor de volgende pagina BestBETs: CAT's worden regelmatig gepubliceerd in Huisarts & Wetenschap. Beoordeling CAT's worden beoordeeld iemand van de CAT commissie. Deze commissie wordt gevormd doorstafleden van de Huisartsopleiding met wetenschappelijke kennis en ervaring. CAT's die de beoordeling excellent krijgen, worden verzameld. Uit deze CAT's worden elk jaar twee CAT's uitgekozen die wij opsturen naar het NHG. Deze dingen dan mee naar de Jan van Es prijs. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt tijdens de NHG-wetenschapsdag. CAT's kunnen ook ter publicatie worden aangeboden aan Huisarts en Wetenschap.

3 Pagina 3 van 9 Onderdelen van een CAT (gebruik deze indeling) 1. Naam aios, , opleidingsjaar, naam groeps- of modulebegeleider 2. Titel Geef onderwerp duidelijk weer, gevolgd door vrije titel 3. Inleiding / patiëntencasus Geef aanleiding of casus en de huisartsgeneeskundige relevantie. De inleiding eindigt met de vraagstelling 4. Vraagstelling / PICO Geef de voor de literatuursearch geoperationaliseerde vraagstelling en maak op basis hiervan een PICO. De PICO wordt vertaald in een zoekstrategie. 5. Methode literatuuronderzoek Vermeld gebruikte databases (ook indien dit geen resultaten heeft opgeleverd), zoektermen (MeSH), verantwoording waarom artikelen zijn geselecteerd en tenslotte in welke velden is gezocht, bijv. MeSH in PubMed of Title, Abstract, Keywords in Cochrane 6. Resultaten literatuuronderzoek Vermeld het aantal gevonden hits van de uiteindelijke zoekacties. Geef je motivatie voor de keuze van de artikelen. Geef het aantal geselecteerde artikelen en per artikel de naam van de eerste auteur en het jaar van publicatie. De zoekstrategie moet reproduceerbaar zijn! Genoteerd moet worden welke woorden je hebt ingetypt in bv PubMed (zoals die in de History onder Advanced staan vermeld). Je moet niet kopiëren hoe de zoekmachine achter de schermen heeft gezocht (want dat heb je niet ingetypt) en vermeld ook de datum! 7. Kritische beoordeling methodologie gebruikte artikelen Geef een beoordeling van patiëntselectie, studiedesign, setting, statistische methodes 8. Kritische weergave resultaten gebruikte artikelen Geef de aan de vraagstelling gerelateerde resultaten uit de gebruikte artikelen bondig weer met bijbehorende statistisch significantie, voeg eventueel een zelfgemaakte samenvattende tabel toe en geef een beoordeling van de wijze waarop de resultaten in de artikelen gepresenteerd worden 9. Conclusies Geef aan in hoeverre de vraagstelling beantwoord is, en wat de klinische relevantie en toepasbaarheid in de huisartspraktijk is, geef een take home message 10. Referenties Geef de kritisch beoordeelde artikelen hier als referentie weer. Gebruik Vancouver stijl voor de weergave van de literatuur. Zie hiervoor de volgende website: NB: een CAT bevat maximaal 1000 woorden (exclusief referenties en tabellen).

4 Pagina 4 van 9 De gang van zaken Organisatie CAT beoordeling jaar 1 1. De aios bespreken de PICO's in de groep en leveren de PICO in volgens het format (zie hieronder) en sturen deze op naar het secretariaat van jaar 1. Dit moet gebeuren binnen één maand na het programma introductie CAT. De PICO mag de afgelopen drie jaar niet zijn gepresenteerd! Zie de verboden lijst op Nestor >> Huisartsopleiding Algemeen >> CAT's jaar 1,2 en3. De doelen van het insturen zijn: Beoordeling van de kwaliteit van de PICO door staflid: Een goed begin is het halve werk! Controle op duplicaat PICO s van aios uit verschillende groepen. Schrijf dus nog geen CAT voordat de PICO akkoord is! De eerste aios die een PICO inlevert kan deze uitwerken; de tweede zal een andere PICO moeten kiezen. Wie het eerst komt! De groepsindeling voor de presentaties worden op basis van de PICO's gemaakt. 2. Met behulp van de gegeven instructie op de terugkomdag, de instructie op de website en discussie in de groep wordt de CAT geschreven. Check eerst of er voldoende literatuur te vinden is! 3. Voor gerichte vragen kan men een van de stafleden die betrokken zijn bij het CAT onderwijs (CAT-commissie) benaderen. 4. De aios mailen de uitgeschreven CAT naar het secretariaat van jaar 1, drie maanden voor de presentatie. Na verzameling worden de CAT's doorg d naar het jurylid van de presentatie. 5. Het jurylid beoordeelt de CAT voor en tijdens de presentatie. 6. Voor elke presentatie is 20 minuten gereserveerd. Dat betekent dat de presentatie 10 minuten mag duren en dat er 10 minuten tijd is voor vragen / discussie (zie handleiding voor het houden van een presentatie). 7. Het secretariaat van jaar 1 verwerkt het resultaat in Hagsys en doet een exemplaar van beoordelingsformulier en CAT in het dossier van de aios. CAT's die de beoordeling excellent krijgen, worden verzameld. Uit deze CAT's worden twee CAT's uitgekozen die wij opsturen naar het NHG. Deze CAT's dingen mee naar de Jan van Es prijs. Deze prijs wordt uitgereikt tijdens de NHG wetenschapsdag. CAT's kunnen ook ter publicatie worden aangeboden aan Huisarts en Wetenschap. Voorbeeld PICO Vul naar onderstaand voorbeeld je eigen PICO in en verstuur digitaal naar Tanja Tonis. De titel is vrij, de PICO vraag moet nauwkeurig. Naam aios. Titel PICO vraag Glucosamine, het middel bij coxartrose? Verbetert behandeling met glucosamine pijnklachten bij patiënten met coxartrose in vergelijking met een placebo? PICO Patient patiënten met coxartrose Antonius Deusinglaan AV Groningen Intervention behandeling met glucosamine Postbus AD Groningen Comparison behandeling met placebo Tel: Fax: Outcome pijnreductie huisartsopleiding@umcg.nl

5 Pagina 5 van 9 Organisatie CAT beoordeling jaar 2 1. Het uitvoeren van een CAT is verplicht voor de overgang naar jaar 3. De CAT wordt in principe gemaakt en gepresenteerd in de klinische stage. Indien de aios vrijstelling heeft voor de klinische stage kan, in overleg met de groepsbegeleiders, een presentatie worden gehouden in de module chronische zorg of GGZ. 2. De aios mailt de uitgeschreven CAT in een Word document naar het secretariaat van jaar 2 in maand 4 van jaar 2. In het geval jaar twee maar 3 maanden beslaat, wordt de CAT uiterlijk een maand voor het einde van jaar twee ingeleverd. 3. Het secretariaat van jaar 2 verdeelt de CAT's onder de beoordelaars (CAT-commissie). 4. Indien er sprake is van herbeoordeling stuurt de beoordelaar per mail de CAT plus feedback retour aan de aios met een cc. aan het secretariaat van jaar 2. De aios brengt binnen 2 weken verbeteringen aan en mailt de CAT weer terug naar de beoordelaar. 5. Als de CAT met een voldoende is beoordeeld door de beoordelaar, mailt deze zowel de CAT als het beoordelingsformulier terug aan het secretariaat van jaar 2 en aan de betreffende aios (en een cc naar betreffende modulebegeleider). 6. Het secretariaat van jaar 2 verwerkt het resultaat in Hagsys en doet een exemplaar van het beoordelingsformulier in het dossier van de aios. 7. Het onderwerp (PICO) van de CAT mag de afgelopen drie jaar niet zijn gebruikt bij een andere CAT. Zie daarvoor de verboden lijst op Nestor: Nestor >> Huisartsopleiding Algemeen >> CAT's jaar 1, 2 en 3.

6 Pagina 6 van 9 BIJLAGE Zoeken in PubMed Beginpagina PubMed. Klik op de uitklaplijs (blauwe v) achter PubMed en kies dan MeSH. Typ de zoekterm in het zoekveld en klik op search

7 Pagina 7 van 9 Met deze MeSHterm worden drie resultaten gevonden. Vink de goede aan en klik op Add to Search Builder (pijl 1). De term wordt dan in de Pubmed Search Builder geplaatst. Als je wilt weten hoe de search tree van een van de resultaten eruit zie klik je op de term zelf, bijvoorbeeld op het blauw geaccentueerde Heart Failure (wordt niet getoond in plaatje). Tenslotte klik je op Search Pubmed (pijl 2). De eerste zoekactie wordt dan uitgevoerd. 1 2 Deze zoekactie levert dus artikelen op. Op dezelfde manier wordt nu de tweede zoekactie gehouden. Klik weer op v achter PubMed en kies voor MeSH en type de volgende zoekterm (exercise) in het zoekveld en klik op Search (kies dan voor exercise therapy). Doe hetzelfde voor de derde zoekterm (Quality of life). Na het uitvoeren van de derde zoekactie klik je op Advanced (pijl).

8 Pagina 8 van 9 Onder History (pijl 1) zie je nu de drie uigevoerde zoekacties 2 onder elkaar staan. Elk voorzien van een nummer 5 (hier #3, #5 en #7). In de Builder (pijl 2) kunnen 1 nu de 3 afzonderlijke zoekacties worden gecombineerd met AND en OR en eventueel NOT. Klik op de v achter AND om dat te veranderen in OR of NOT. Combineer de zoektermen door in de History achtereenvolgens op de drie linkjes Add te klikken in de kolom Add to builder (pijl 3). Standaard wordt gecombineerd met AND. Het resultaat wordt getoond in de regel PubMed Advanced Search Builder (pijl 4). Klik tenslotte op de Search-knop (pijl 5). Op deze wijze kunnen allerlei combinaties van zoekacties makkelijk en snel worden gemaakt. Dat is, zeker bij meer ingewikkelde zoekacties, een groot voordeel. 4 Er zijn 164 artikelen gevonden met deze zoek-actie. In de kolom "Show additional filters" (pijl) staan filters waarmee de zoekactie kan worden gelimiteerd.

9 Pagina 9 van 9 De zoekactie kan op vele manieren worden ingeperkt. Daartoe wordt een filter aangeklikt. Deze wordt dan vet en er komt een vinkje voor te staan. De selectie wordt meteen uitgevoerd. Te zien aan het aantal results. Daarna kan de volgende filter worden aangeklikt, enzovoort. Hier is gekozen voor twee filters: systematic reviews artikelen niet ouder dan 10 jaar Het resultaat: 12 artikelen (systematische reviews, niet ouder dan tien jaar).

Handleiding voor het maken van een CAT

Handleiding voor het maken van een CAT Pagina 1 van 9 Handleiding voor het maken van een CAT Wat is een CAT? Een CAT (Critically Appraised Topic) is een systematische samenvatting van de resultaten van een klein aantal studies over een onderwerp

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van een CAT

Handleiding voor het maken van een CAT Pagina 1 van 8 Handleiding voor het maken van een CAT Wat is een CAT? Een CAT (Critically Appraised Topic) is een systematische samenvatting van de resultaten van een klein aantal studies over een onderwerp

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van een CAT

Handleiding voor het maken van een CAT Pagina 1 van 9 Handleiding voor het maken van een CAT Wat is een CAT? Een CAT (Critically Appraised Topic) is een systematische samenvatting van de resultaten van een klein aantal studies over een onderwerp

Nadere informatie

EBM. Domein arts. Overwegingen bij domein arts

EBM. Domein arts. Overwegingen bij domein arts EBM Wetenschappelijke uitkomsten uit klinisch relevant prognostisch, diagnostisch en therapeutisch onderzoek. Kennis, ervaring, persoonlijke waarden en verwachtingen van de dokter zelf. De individuele

Nadere informatie

De beantwoordbare vraag (PICO)

De beantwoordbare vraag (PICO) 4. Interpretatie effect (relevantie) 5. Toepassen in de praktijk De beantwoordbare vraag (PICO) Welke patiënten? P Welke interventie? Welk alternatief (comparison)? Welke uitkomst (outcome)? I C O P I

Nadere informatie

Wetenschappelijke vorming in de huisartsopleiding

Wetenschappelijke vorming in de huisartsopleiding Versiedatum: 0-0-06 Pagina van 5 De wetenschappelijke onderbouwing van het huisartsgeneeskundig handelen vormt een belangrijke leidraad voor de huisarts. Deze moet een wetenschappelijke onderbouwing kunnen

Nadere informatie

AIOS handleiding Versie mei 2017 Individuele Opdracht Wetenschappelijke Vorming Fase 2

AIOS handleiding Versie mei 2017 Individuele Opdracht Wetenschappelijke Vorming Fase 2 AIOS handleiding Versie mei 2017 Individuele Opdracht Wetenschappelijke Vorming Fase 2 Antonette Smelt (a.f.h.smelt@lumc.nl ) en Sjoerd Bruggink (s.c.bruggink@lumc.nl) Inleiding en doel In Fase 1 van de

Nadere informatie

Methodologie & onderzoek

Methodologie & onderzoek JAAR 2 Methodologie & onderzoek Klinische les en Critical Appraised Topic deeltaak 11.3a en KET 11 in de leerlijn wetenschap. Wat is Een klinische les Een CAT Wat is een klinische les In een klinische

Nadere informatie

Evidence zoeken @ WWW

Evidence zoeken @ WWW Evidence zoeken @ WWW Dirk Ubbink Evidence Based Surgery 2011 Informatie Jaarlijks: >20.000 tijdschriften en boeken MEDLINE: >6.700 tijdschriften Jaarlijks 2 miljoen artikelen gepubliceerd 5500 publicaties

Nadere informatie

VAN KLINISCHE ONZEKERHEID NAAR EEN ZOEKSTRATEGIE

VAN KLINISCHE ONZEKERHEID NAAR EEN ZOEKSTRATEGIE VAN KLINISCHE ONZEKERHEID NAAR EEN ZOEKSTRATEGIE Drs. Willemke Stilma Docent verpleegkunde HvA Mede met dank aan dr. Anne Eskes 1 INHOUD 5 stappen EBP Formuleren van een klinische vraagstelling PICO Zoekstrategie

Nadere informatie

Dirk Ubbink. Evidence Based Surgery Workshop 2010

Dirk Ubbink. Evidence Based Surgery Workshop 2010 Dirk Ubbink Evidence Based Surgery Workshop 2010 Jaarlijks: 20.000 tijdschriften 17.000 nieuwe boeken MEDLINE: >6.700 tijdschriften jaarlijks 2 miljoen artikelen gepubliceerd 5500 publicaties per dag!

Nadere informatie

Systematic Reviews Dr. Hester Vermeulen

Systematic Reviews Dr. Hester Vermeulen Systematic Reviews Dr. Hester Vermeulen Amsterdam School of Health Professionals / HvA Amsterdam Kwaliteit en Proces Innovatie / AMC Amsterdam Goede zorg Effectief Doelmatig Veilig Tijdig Toegankelijk

Nadere informatie

Het Automatic Term Mapping systeem van Emcare helpt Subject Headings te vinden. In paragraaf 2 wordt uitgelegd hoe dit werkt.

Het Automatic Term Mapping systeem van Emcare helpt Subject Headings te vinden. In paragraaf 2 wordt uitgelegd hoe dit werkt. WALAEUS BIIBLIIOTHEEK Emcare 1. Inleiding Emcare bevat ruim 5 miljoen referenties (beschrijvingen) van artikelen uit ruim 3700 tijdschriften op het gebied van verpleegkunde en paramedische vakgebieden.

Nadere informatie

Systematic Reviews Dr. Hester Vermeulen

Systematic Reviews Dr. Hester Vermeulen Systematic Reviews Dr. Hester Vermeulen Amsterdam School of Health Professionals / HvA Amsterdam Kwaliteit en Proces Innovatie / AMC Amsterdam Systematisch literatuur onderzoek RCT s worden gemaakt om

Nadere informatie

PubMed: korte handleiding

PubMed: korte handleiding PubMed: korte handleiding Inhoud: Inleiding p.1 Zoektermen combineren p.1 Effectieve zoektermen p. 2 Overzicht en uitleg relevante Pubmed onderdelen p. 5 Inleiding PubMed (Public Medline) is de meest gebruikte

Nadere informatie

Korte Handleiding CINAHL

Korte Handleiding CINAHL Korte Handleiding CINAHL Inhoud: WALAEUS BIIBLIIOTHEEK Inleiding Inloggen Subject Headings en Keywords Zoeken Zoekscherm Zoeken op onderwerp Zoeken op auteur, auteursadres, e.d. Zoeken op tijdschrift Zoeken

Nadere informatie

ZOEKEN IN BUSINESS SOURCE PREMIER

ZOEKEN IN BUSINESS SOURCE PREMIER ZOEKEN IN BUSINESS SOURCE PREMIER ZOEKEN IN BUSINESS SOURCE PREMIER EENVOUDIG ZOEKEN ZOEKRESULTAAT: SORTEREN EN VERFIJNEN (FILTERS) GEAVANCEERD ZOEKEN SEARCH HISTORY ZOEKEN NAAR LANDENINFORMATIE ZOEKEN

Nadere informatie

ZOEKEN MEDLINE COMPLETE

ZOEKEN MEDLINE COMPLETE ZOEKEN MEDLINE COMPLETE VERSCHILLEN MET PUBMED EENVOUDIG ZOEKEN UITGEBREID ZOEKEN ZOEKGESCHIEDENIS TIPS & TRUCS VERSCHILLEN MET PUBMED Je hebt direct toegang tot de fulltext van meer dan 2,400 medische

Nadere informatie

Zoeken in PubMed. Bert Berenschot Medische Bibliotheek OLVG locatie Oost Amsterdam

Zoeken in PubMed. Bert Berenschot Medische Bibliotheek OLVG locatie Oost Amsterdam Zoeken in PubMed Bert Berenschot Medische Bibliotheek OLVG locatie Oost Amsterdam a.berenschot@olvg.nl 020-5992975 Wat gebeurt er met je zoekterm Zet CVA in de zoekregel en klik Search Het zoekwoord wordt

Nadere informatie

Handleiding Critically Appraised Topic (CAT) OLVG

Handleiding Critically Appraised Topic (CAT) OLVG Handleiding Critically Appraised Topic (CAT) OLVG Wat is een Critically Appraised Topic Een Critically Appraised Topic (CAT) is een korte systematische samenvatting en kritische beoordeling van de resultaten

Nadere informatie

ZOEKEN IN SPORTDISCUS

ZOEKEN IN SPORTDISCUS ZOEKEN IN SPORTDISCUS EENVOUDIG ZOEKEN ZOEKRESULTAAT: SORTEREN EN VERFIJNEN (FILTERS) GEAVANCEERD ZOEKEN SEARCH HISTORY DE THESAURUS (wat is het?) ZOEKEN MET DE THESAURUS EENVOUDIG ZOEKEN Als je naar SPORTDiscus

Nadere informatie

Embase. Het Automatic Term Mapping systeem van Embase helpt Subject Headings te vinden. In paragraaf 2 wordt uitgelegd hoe dit werkt.

Embase. Het Automatic Term Mapping systeem van Embase helpt Subject Headings te vinden. In paragraaf 2 wordt uitgelegd hoe dit werkt. WALAEUS BIIBLIIOTHEEK Embase 1. Inleiding Embase bevat ruim 11 miljoen referenties (beschrijvingen) van artikelen uit ruim 5000 tijdschriften op het gebied van geneeskunde en verwante vakgebieden. De overlap

Nadere informatie

Handleiding PubMed. 1. Beschrijving van de databank PubMed. 2. Trefwoorden in PubMed: MeSH Terms

Handleiding PubMed. 1. Beschrijving van de databank PubMed. 2. Trefwoorden in PubMed: MeSH Terms WALAEUS BIIBLIIOTHEEK 1. Beschrijving van de databank PubMed PubMed is een bestand met beschrijvingen (referenties) van artikelen uit meer dan 5000 tijdschriften op het gebied van de geneeskunde en verwante

Nadere informatie

Instructie keuzecursus Luchtwegaandoeningen: wat doet de huisarts ermee? Bèta Biomedisch Team

Instructie keuzecursus Luchtwegaandoeningen: wat doet de huisarts ermee? Bèta Biomedisch Team Instructie keuzecursus Luchtwegaandoeningen: wat doet de huisarts ermee? Bèta Biomedisch Team Heidelberglaan 100 UMC / HP G 01.503 Mei 2012 INLEIDING In dit practicum leer je hoe je een zoekvraag in PubMed

Nadere informatie

Als je naar ERIC gaat kom je automatisch bij Basic Search (eenvoudig zoeken).

Als je naar ERIC gaat kom je automatisch bij Basic Search (eenvoudig zoeken). ZOEKEN IN ERIC EENVOUDIG ZOEKEN ZOEKRESULTAAT: SORTEREN EN VERFIJNEN (FILTERS) GEAVANCEERD ZOEKEN SEARCH HISTORY DE THESAURUS (wat is het?) ZOEKEN MET DE THESAURUS EEN TWEEDE THESAURUSTERM TOEVOEGEN EENVOUDIG

Nadere informatie

Formulier voor het beoordelen van de kwaliteit van een systematische review. Behorend bij: Evidence-based logopedie, hoofdstuk 2

Formulier voor het beoordelen van de kwaliteit van een systematische review. Behorend bij: Evidence-based logopedie, hoofdstuk 2 Formulier voor het beoordelen van de kwaliteit van een systematische review Behorend bij: Evidence-based logopedie, hoofdstuk 2 Toelichting bij de criteria voor het beoordelen van de kwaliteit van een

Nadere informatie

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur?

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? VERONIQUE DESPODT I N F O R M AT I E M E D E W E R K E R K C G G V E R O N I Q U E. D E S P O D T @ U G E N T. B E BLITS INFORMATIESESSIE - 21/04/2017 Blits?

Nadere informatie

Literatuuronderzoek. Systematische Review Meta-Analyse. KEMTA Andrea Peeters

Literatuuronderzoek. Systematische Review Meta-Analyse. KEMTA Andrea Peeters Literatuuronderzoek Systematische Review Meta-Analyse KEMTA Andrea Peeters Waarom doen? Presentatie 1. Begrippen systematische review en meta-analyse 2. Hoe te werk gaan bij het opzetten van een review

Nadere informatie

Leeswijzer evidence summaries logopedische behandeling

Leeswijzer evidence summaries logopedische behandeling Leeswijzer evidence summaries logopedische behandeling Inge Zoutenbier, Lotte Versteegde, Jenta Sluijmers, Ingrid Singer en Ellen Gerrits (2016) 1 In opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie

Nadere informatie

Opleiding Verpleegkunde Stage-opdrachten jaar 3

Opleiding Verpleegkunde Stage-opdrachten jaar 3 Opleiding Verpleegkunde Stage-opdrachten jaar 3 Handleiding Voltijd Jaar 3 Studiejaar 2015-2016 Stage-opdrachten Tijdens stage 3 worden 4 stage-opdrachten gemaakt (waarvan opdracht 1 als toets voor de

Nadere informatie

BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN. Handleidingen

BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN. Handleidingen BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN Handleidingen ProQuest Zoeken in ProQuest-databanken: ProQuest Sociology; Political Science; Social Science Journals; Social Services Abstracts; Sociological Abstracts

Nadere informatie

Voorwoord 1 0. Inleiding 1 1

Voorwoord 1 0. Inleiding 1 1 Inhoud Voorwoord 1 0 Inleiding 1 1 1 Evidence-based diëtetiek: principes en werkwijze 1 3 Inleiding 1 3 1.1 Evidence-based diëtetiek 1 3 1.2 Het ontstaan van evidence-based handelen 1 5 1.3 Evidence-based

Nadere informatie

Zoeken naar evidence

Zoeken naar evidence Zoeken naar evidence Faridi van Etten-Jamaludin Clinical librarian Medische Bibliotheek AMC 2 december 2008 Evidence Based Practice? Bij EBP worden klinische beslissingen genomen op basis van het best

Nadere informatie

1.1 medline. 1.2 PubMed

1.1 medline. 1.2 PubMed De laatste jaren is er een groeiende belangstelling voor evidence-based medicine; niet alleen in de medische professie, maar ook bij de paramedici en verpleegkundigen (evidencebased practice, evidence-based

Nadere informatie

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur?

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? VERONIQUE DESPODT I N F O R M AT I E M E D E W E R K E R K C G G V E R O N I Q U E. D E S P O D T @ U G E N T. B E BLITS INFORMATIESESSIE - 16/10/2017 Blits?

Nadere informatie

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur?

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? VERONIQUE DESPODT I N F O R M AT I E M E D E W E R K E R K C G G V E R O N I Q U E. D E S P O D T @ U G E N T. B E BLITS INFORMATIESESSIE - 04/12/2018 Blits?

Nadere informatie

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur?

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? VERONIQUE DESPODT INFORMATIEMEDEWERKER KCGG VERONIQUE.DESPODT@UGENT.BE BLITS INFORMATIESESSIE VOOR STUDENTEN 29/11/2016 Blits? Initiatief: Kenniscentrum voor

Nadere informatie

Het Automatic Term Mapping systeem van Embase helpt Subject Headings te vinden. In paragraaf 2 wordt uitgelegd hoe dit werkt.

Het Automatic Term Mapping systeem van Embase helpt Subject Headings te vinden. In paragraaf 2 wordt uitgelegd hoe dit werkt. WALAEUS BIIBLIIOTHEEK Embase 1. Inleiding Embase bevat ruim 11 miljoen referenties (beschrijvingen) van artikelen uit ruim 5000 tijdschriften op het gebied van geneeskunde en verwante vakgebieden. De overlap

Nadere informatie

WELKOM! Definitie EBP. Belangrijke vraag bij EBP. 3 Perspectieven EBP Wat is nu Evidence-Based Practice?

WELKOM! Definitie EBP. Belangrijke vraag bij EBP. 3 Perspectieven EBP Wat is nu Evidence-Based Practice? WELKOM! Wat is nu Evidence-Based Practice? Cursus ICO-groep Goes 03 juni 2016 Definitie EBP Belangrijke vraag bij EBP Het nemen van een beslissing op basis van het beschikbare bewijs in combinatie met

Nadere informatie

Observationeel onderzoek Patiënt-controleonderzoek Cohortonderzoek Cross-sectioneel Systematisch review

Observationeel onderzoek Patiënt-controleonderzoek Cohortonderzoek Cross-sectioneel Systematisch review Zoekstrategie JGZ-richtlijn Taalontwikkeling Om de uitgangsvragen op een gestructureerde manier uit te werken zijn deze eerst omgevormd tot PICO uitgangsvragen. Hierbij wordt achtereenvolgens het volgende

Nadere informatie

Bij gebrek aan bewijs

Bij gebrek aan bewijs Bij gebrek aan bewijs kennis is macht! internet in de spreekkamer P.A. Flach Bedrijfsarts Arbo- en milieudienst RuG 09-10-2006 1 3 onderdelen 1. Wat is EBM 2. Zoeken in PubMed 3. Beoordelen van de resultaten

Nadere informatie

Critical Appraisal of a Topic De 7 stappen van de CAT Bachelor geneeskunde 3de jaar AWV

Critical Appraisal of a Topic De 7 stappen van de CAT Bachelor geneeskunde 3de jaar AWV Critical Appraisal of a Topic De 7 stappen van de CAT Bachelor geneeskunde 3de jaar AWV Arno Roest en Saskia Le Cessie CAT-project@lumc.nl Evidence based medicine (EBM) (Patho)fysiologie: Klachten, ziekte,

Nadere informatie

Zoeken naar medische literatuur Marianne van der Heijden Bureau Andromeda 19 januari 2006

Zoeken naar medische literatuur Marianne van der Heijden Bureau Andromeda 19 januari 2006 Zoeken naar medische literatuur Marianne van der Heijden Bureau Andromeda 19 januari 2006 http:// www.bureau-andromeda.nl Zoeken naar Known item exact antwoord te geven b.v. adres, exacte naam van een

Nadere informatie

Inhoud van deze handleiding

Inhoud van deze handleiding Inhoud van deze handleiding Wat is Limo Thuiswerken = gebruik de stuiterproxy Aanmelden in LIMO Zoeken in Limo Zoeken: algemeen Zoektips Zoeken: simple and advanced search Zoeken: simple search: een voorbeeld

Nadere informatie

ProQuest. Zoeken in ProQuest-databanken: Political Science Database, Sociology Database, Social Science Database.

ProQuest. Zoeken in ProQuest-databanken: Political Science Database, Sociology Database, Social Science Database. BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN Handleidingen ProQuest Zoeken in ProQuest-databanken: Political Science Database, Sociology Database, Social Science Database Karen Vanholzaets september 2018 Inhoud Beschrijving

Nadere informatie

Formulier Beoordeling Critical Appraisal of a Topic (CAT)

Formulier Beoordeling Critical Appraisal of a Topic (CAT) Formulier Beoordeling Critical Appraisal of a Topic (CAT) Datum: Co-schap Beschouwend Co-schap Snijdend Co-schap Moeder & Kind Co-schap Neurowetenschappen Co-schap HAG & Sociale Geneeskunde GEZP Keuzeonderwijs.

Nadere informatie

Handleiding literatuur zoeken

Handleiding literatuur zoeken WALAEUS BIIBLIIOTHEEK Handleiding literatuur zoeken Stroomschema PICO Oriënteren Componenten Selecteren Zoekstrategie per component Zoekstrategieën combineren Te veel referenties Te weinig referenties

Nadere informatie

2. Openingspagina van PubMed en uitleg over de knoppen en opties

2. Openingspagina van PubMed en uitleg over de knoppen en opties 2. Openingspagina van PubMed en uitleg over de knoppen en opties PubMed is via internet bereikbaar via het internetadres www. pubmed.gov. Als u PubMed opent ziet u het volgende plaatje verschijnen: Figuur

Nadere informatie

WELKOM! Belangrijke vraag bij EBP. Definitie EBP Wat is nu Evidence-Based Practice? Waarom is evidence-based mondzorg nodig? O.a.

WELKOM! Belangrijke vraag bij EBP. Definitie EBP Wat is nu Evidence-Based Practice? Waarom is evidence-based mondzorg nodig? O.a. WELKOM! Waarom is evidence-based mondzorg nodig? O.a. Veel informatie mondzorg/verzorging in media en internet Nieuwe ontwikkelingen in behandelingen, producten en materialen Bijhouden vakkennis & Levenlang

Nadere informatie

De 7 stappen van een CAT

De 7 stappen van een CAT De 7 stappen van een CAT Patiënt (praktijk) Vertaalslag (expert) Wetenschap (literatuur) 1 klinisch scenario trefwoorden 2 klinische vraag 3 literatuur search 4 kritisch beoordelen artikel 7 bottom line

Nadere informatie

1. Soorten wetenschappelijke informatiebronnen

1. Soorten wetenschappelijke informatiebronnen 1. Soorten wetenschappelijke informatiebronnen Wanneer je als student in het hoger onderwijs de opdracht krijgt om te zoeken naar wetenschappelijke informatie heb je de keuze uit verschillende informatiebronnen.

Nadere informatie

Take-home toets: Kwalitatief onderzoek

Take-home toets: Kwalitatief onderzoek vrijdag 18 januari 2013 Take-home toets: Kwalitatief onderzoek Naam: Lisa de Wit Studentnummer: 500645721 Klas: LV12-2G1 Vak: Kwalitatief onderzoek Docent: Marjoke Hoekstra 1 Inleiding Voor het vak: Kwalitatief

Nadere informatie

Acetylcysteine bij ouderen met COPD. Reduceert acetylsteine exacerbaties?

Acetylcysteine bij ouderen met COPD. Reduceert acetylsteine exacerbaties? Home no. 3 Juni 2018 Eerdere edities Verenso.nl Acetylcysteine bij ouderen met COPD. Reduceert acetylsteine exacerbaties? Critical Appraisal of Topics Mariëlle Winters mariellewinters@gmail.com Aanleiding

Nadere informatie

Het doen van literatuuronderzoek

Het doen van literatuuronderzoek Het doen van literatuuronderzoek Workshop Miniconferentie Kritisch denken in de wetenschap Saskia Brand-Gruwel Iwan Wopereis Invoegen Afbeelding homepage Boekenweek 2011 Pagina 2 Wat dan wel? Wat dan wel?

Nadere informatie

ZOEKRESULTAAT: SORTEREN EN VERFIJNEN (FILTERS)

ZOEKRESULTAAT: SORTEREN EN VERFIJNEN (FILTERS) ZOEKEN IN LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE (LISA) EENVOUDIG ZOEKEN UITGEBREID ZOEKEN (ADVANCED SEARCH) ZOEKGESCHIEDENIS (RECENT SEARCHES) TIPS & TRUCS EENVOUDIG ZOEKEN Als je naar LISA gaat kom je automatisch

Nadere informatie

CAT in het bakkie!! Workshop Quick & Dirty evidence zoeken

CAT in het bakkie!! Workshop Quick & Dirty evidence zoeken CAT in het bakkie!! Workshop Quick & Dirty evidence zoeken dr. Evelien I.T. de Schepper huisarts-epidemioloog, post-doc onderzoeker (Erasmus MC) Alex N. Bastick huisarts-epidemioloog, promovendus (Oosterhout

Nadere informatie

Informatievaardigheden Introductie EndNote

Informatievaardigheden Introductie EndNote Informatievaardigheden Introductie EndNote TU Delft Library Delft University of Technology Challenge the future TU Delft Library HowInformatievaardigheden to find and use scientific / EndNote information

Nadere informatie

Belangenverklaring. L. Ottevanger. In overeenstemming met de regels van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ)

Belangenverklaring. L. Ottevanger. In overeenstemming met de regels van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) Belangenverklaring In overeenstemming met de regels van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) Naam: Organisatie: L. Ottevanger Erasmus MC Ik heb geen 'potentiële' belangenverstrengeling Cryotherapie

Nadere informatie

ZOEKEN IN PROQUEST SOCIAL SCIENCES

ZOEKEN IN PROQUEST SOCIAL SCIENCES ZOEKEN IN PROQUEST SOCIAL SCIENCES EENVOUDIG ZOEKEN UITGEBREID ZOEKEN (ADVANCED SEARCH) ZOEKGESCHIEDENIS (RECENT SEARCHES) BLADEREN (BROWSE) TIPS & TRUCS EENVOUDIG ZOEKEN Als je naar ProQuest Social Sciences

Nadere informatie

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE?

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? - Geplaatst in VISUS 4-2017 - EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? Om de verschillen tussen de kennis uit het laatste wetenschappelijk bewijs en de klinische praktijk kleiner te maken is de afgelopen

Nadere informatie

Cursus Informatievaardigheden Radiodiagnostisch Laboranten, jr. 2

Cursus Informatievaardigheden Radiodiagnostisch Laboranten, jr. 2 Cursus Informatievaardigheden Radiodiagnostisch Laboranten, jr. 2 Medisch Team Universiteitsbibliotheek Maart 2011 INLEIDING Als je over een medische zoekvraag literatuur moet verzamelen: hoe pak je dit

Nadere informatie

Handleiding SEO controle & Publiceren blog-artikelen Wageningen UR blog. Oktober 2015

Handleiding SEO controle & Publiceren blog-artikelen Wageningen UR blog. Oktober 2015 Handleiding SEO controle & Publiceren blog-artikelen Wageningen UR blog. Oktober 2015 Voorwoord SEO of Search Engine Optimizing is een belangrijk onderdeel van het schrijven van een blog artikel. In deze

Nadere informatie

5. LITERATUURONDERZOEK

5. LITERATUURONDERZOEK 5. LITERATUURONDERZOEK In dit hoofdstuk wordt niet alleen het zoeken naar literatuur besproken. Ook het selecteren, beoordelen en samenvatten van de literatuur in evidence tabellen komt aan de orde. 5.1

Nadere informatie

Het gebruik van CINAHL-/MeSH-headings

Het gebruik van CINAHL-/MeSH-headings Het gebruik van CINAHL-/MeSH-headings Onderwerptermen worden toegekend op basis van de inhoud van een artikel en helpen u een gerichte zoekopdracht uit te voeren. Wanneer u het hokje voor Termen voor onderwerp

Nadere informatie

HANDLEIDING PATHÉ KLANTENSERVICE ZENDESK

HANDLEIDING PATHÉ KLANTENSERVICE ZENDESK HANDLEIDING PATHÉ KLANTENSERVICE ZENDESK Laatst bijgewerkt: 29-01-2013 Inhoud 1. Hoe komt de klant bij het contactformulier? 3 2. Automatische toewijzingen 6 3. Overzicht agent interface 7 4. Hoe beantwoord

Nadere informatie

Comparison: Kinderen zonder deze risicofactor.

Comparison: Kinderen zonder deze risicofactor. Zoekstrategieën JGZ-richtlijn Taalontwikkeling oekstrategie Om de uitgangsvragen op een gestructureerde manier uit te werken tot beantwoordbare vragen zijn deze eerst omgewerkt tot PICO uitgangsvragen.

Nadere informatie

Uitwerking vervolgopdrachten PsycInfo: tranquilisers voor de behandeling van schizophrenie bij jonge vrouwen

Uitwerking vervolgopdrachten PsycInfo: tranquilisers voor de behandeling van schizophrenie bij jonge vrouwen Uitwerking vervolgopdrachten PsycInfo: tranquilisers voor de behandeling van schizophrenie bij jonge vrouwen Eerste simpele opzet van de zoekvraag: schizofrenie tranquilisers jong vrouw schizophrenia tranquilizer*

Nadere informatie

Inhoud. Mediacentrum hogeschool Windesheim (maart 2015) Page 2

Inhoud. Mediacentrum hogeschool Windesheim (maart 2015) Page 2 Online Inhoud Over Endnote Online... 3 Aanmelden... 3 Voordat je begint!... 4 Tussenvoegsels in namen... 4 Referenties invoegen in een Worddocument/Cite while you write... 5 Handmatig invoeren van referenties...

Nadere informatie

MODULE Evidence Based Midwifery

MODULE Evidence Based Midwifery VZW Vlaamse Organisatie van Vroedvrouwen vzw MODULE Evidence Based Midwifery Van Schoonbekestraat 143 Sint-Jacobsmarkt 84 2018 Antwerpen 2000 Antwerpen Programma Overzicht Dag 1: maandag 8 november 2010

Nadere informatie

Handleiding voor het zoeken in de NVBS-beeldbank

Handleiding voor het zoeken in de NVBS-beeldbank Handleiding voor het zoeken in de NVBS-beeldbank versie 15 april 2015 Inleiding In de beeldbank kun je zoeken op woorden in de van de afbeeldingen,, datum van de foto, het waarin de foto is gemaakt, de

Nadere informatie

Inhoud presentatie. 1. Positionering CAT Maastricht 2. Wat is CAT? 3. Structuur CAT 4. Organisatie CAT onderwijs jaar 3 UM

Inhoud presentatie. 1. Positionering CAT Maastricht 2. Wat is CAT? 3. Structuur CAT 4. Organisatie CAT onderwijs jaar 3 UM Critical Appraisal of a Topic (CAT) Christel van Gool, Monique Mommers (& Carin de Brouwer) Capaciteitsgroep Epidemiologie, Universiteit Maastricht, FHML Faculty name Inhoud presentatie 1. Positionering

Nadere informatie

Volkoren & gezondheid een begrijpelijk overzicht van de wetenschappelijke literatuur

Volkoren & gezondheid een begrijpelijk overzicht van de wetenschappelijke literatuur VERGADERING : BESTUUR DATUM : 9 SEPTEMBER 2010 AGENDAPUNT : 7 BIJLAGE : 13 NL-project HealthGrain Volkoren & gezondheid een begrijpelijk overzicht van de wetenschappelijke literatuur De laatste jaren zijn

Nadere informatie

Ontwikkelen van een Cochrane Systematic Review over interventies

Ontwikkelen van een Cochrane Systematic Review over interventies Ontwikkelen van een Cochrane Systematic Review over interventies 22 en 23 Maart 2016 Bestemd voor personen die in het kader van de Cochrane Collaboration een systematische review over interventies gaan

Nadere informatie

PubMed is de belangrijkste database voor artikelen op (bio)medisch gebied. Het bestand is toegankelijk via internet. Er is geen abonnement voor nodig.

PubMed is de belangrijkste database voor artikelen op (bio)medisch gebied. Het bestand is toegankelijk via internet. Er is geen abonnement voor nodig. Prakticum Zoeken in PubMed - juli 2013 PubMed is de belangrijkste database voor artikelen op (bio)medisch gebied. Het bestand is toegankelijk via internet. Er is geen abonnement voor nodig. Hieronder volgen

Nadere informatie

Informatievaardigheden OA AM RDL - RTL jr.1

Informatievaardigheden OA AM RDL - RTL jr.1 Informatievaardigheden OA AM RDL - RTL jr.1 Bèta Biomedisch team Universiteitsbibliotheek Utrecht Oktober 2012 Inleiding In dit practicum maak je kennis met verschillende bestanden die aanwezig zijn bij

Nadere informatie

Hier worden de termen weergegeven die u in uw zoekvraag hebt opgenomen.

Hier worden de termen weergegeven die u in uw zoekvraag hebt opgenomen. Pagina Resultaten LexisNexis Help - Pagina Resultaten Op de pagina Resultaten vindt u diverse functies die u helpen maximaal te profiteren van uw zoekresultaten. De nieuwe pagina Resultaten is zo ontworpen

Nadere informatie

Bijlage Verklarende woordenlijst

Bijlage Verklarende woordenlijst Bijlage Verklarende woordenlijst Abstract : samenvatting van een artikel. Abstract-format: het meest gebruikelijke format om referenties uit PubMed te bekijken, te downloaden en te printen. Via het Abstract-format

Nadere informatie

Evidence Based (Implant) Dentistry Dr Marco S Cune, tandarts

Evidence Based (Implant) Dentistry Dr Marco S Cune, tandarts Evidence Based (Implant) Dentistry Dr Marco S Cune, tandarts 1. Inleiding Er schuilt gevaar in het niet-kritisch beschouwen van nieuwe technieken. Juist in de implantologie volgen nieuwe technieken en

Nadere informatie

Bibliotheek Queteletfonds Vooruitgangstraat 50 1210 Brussel Tel: 02 277 55 55 Fax: 02 277 55 53 E-mail: quetelet@economie.fgov.

Bibliotheek Queteletfonds Vooruitgangstraat 50 1210 Brussel Tel: 02 277 55 55 Fax: 02 277 55 53 E-mail: quetelet@economie.fgov. Bibliotheek Queteletfonds Vooruitgangstraat 50 1210 Brussel Tel: 02 277 55 55 Fax: 02 277 55 53 E-mail: quetelet@economie.fgov.be HANDLEIDING http://quetelet.economie.fgov.be 1.Voorstelling van het beginscherm

Nadere informatie

Paul Brand Kinderarts Amalia kinderafdeling Isala klinieken Zwolle Hoogleraar klinisch onderwijs UMC Groningen 1

Paul Brand Kinderarts Amalia kinderafdeling Isala klinieken Zwolle Hoogleraar klinisch onderwijs UMC Groningen 1 Opleiden in de klinische praktijk Paul Brand Kinderarts Amalia kinderafdeling Isala klinieken Zwolle Hoogleraar klinisch onderwijs UMC Groningen 1 Leerdoelen Aan het einde van deze middag: Kent u de principes

Nadere informatie

Zoekstrategieën voor succesvol zoeken

Zoekstrategieën voor succesvol zoeken Zoekstrategie Zoekstrategieën voor succesvol zoeken Vooral gericht op zoeksystemen, bestanden met goed gestructureerde (bibliografische) beschrijvingen van documenten Zoekstrategie doel: effectief en efficiënt

Nadere informatie

Handleiding Online Kennisbank CROW. Contentmanagement

Handleiding Online Kennisbank CROW. Contentmanagement Handleiding Online Kennisbank CROW Contentmanagement Inhoud De Kennisbank van CROW is het online naslagwerk bestaande uit vele relevante CROW kennisproducten op het gebied van infrastructuur, verkeer en

Nadere informatie

Deel 2: Endnote bibliografische software gebruiken als databasemanager en editor

Deel 2: Endnote bibliografische software gebruiken als databasemanager en editor Deel 2: Endnote bibliografische software gebruiken als databasemanager en editor Versie feb. 2015 pag. 38 Endnote output: 1. Organiseer je database 2. Doorzoek de referenties in je database 3. Publiceren,

Nadere informatie

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmanagement

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmanagement Handleiding CROW Kennisbank Contentmanagement Inhoudsopgave Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 - Navigeren door de inhoudsopgaven... 3 1.1 Indeling inhoudsopgave wijzigen... 3 1.2 Selecteren van titels in de navigatie...

Nadere informatie

ZOEKEN IN PROQUEST BUSINESS COLLECTION

ZOEKEN IN PROQUEST BUSINESS COLLECTION ZOEKEN IN PROQUEST BUSINESS COLLECTION EENVOUDIG ZOEKEN UITGEBREID ZOEKEN (ADVANCED SEARCH) DATA & REPORTS ZOEKEN ZOEKGESCHIEDENIS (RECENT SEARCHES) BLADEREN (BROWSE) TIPS & TRUCS EENVOUDIG ZOEKEN Als

Nadere informatie

Tot studiejaar 2009-2010 Evidence Based Practice (EBP): eigen programma

Tot studiejaar 2009-2010 Evidence Based Practice (EBP): eigen programma Tot studiejaar 2009-2010 Evidence Based Practice (EBP): eigen programma! liep over 4 jaar! één uur les was 60 minuten! onderwijsgroepen 15 studenten! onderzoekjes in de periode van stage! afstudeerprogramma

Nadere informatie

Versturen van aanmaningen vanuit Newbase

Versturen van aanmaningen vanuit Newbase Versturen van aanmaningen vanuit Newbase Voor meer informatie, kijk op www.newbase.nl Newbase BV, Hardwareweg 16 1033 MX AMSTERDAM Tel.: 020-6 111 444 Augustus 2013 versie 1.0 pagina 1 van 11 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Evidence-Based Nursing. Bart Geurden, RN, MScN

Evidence-Based Nursing. Bart Geurden, RN, MScN Evidence-Based Nursing Bart Geurden, RN, MScN Trends in Verpleegkunde Jaren 1980: Systematisch werken Focus op proces Jaren 1990: Verpleegkundige diagnostiek Focus op taal Aandacht verschuift van proces

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling Toetsing en Beoordeling Huisartsopleiding tweede opleidingsjaar. versie juni 2015

Uitvoeringsregeling Toetsing en Beoordeling Huisartsopleiding tweede opleidingsjaar. versie juni 2015 Uitvoeringsregeling Toetsing en Beoordeling Huisartsopleiding tweede opleidingsjaar versie juni 2015 Inleiding Deze Regeling is een uitvoeringsregeling op basis van het Landelijke Protocol Toetsing en

Nadere informatie

Hoe kan ik referenties uit een bibliografische database in Reference Manager importeren?

Hoe kan ik referenties uit een bibliografische database in Reference Manager importeren? Hoe kan ik referenties uit een bibliografische database in Reference Manager importeren? 1. vanuit PubMed 2. vanuit Embase (OVID) 3. vanuit Web of Science 4. vanuit CINAHL 5. vanuit PsycInfo 6. vanuit

Nadere informatie

Web of Science: SCI, SSCI en AHCI

Web of Science: SCI, SSCI en AHCI Web of Science: SCI, SSCI en AHCI De Web of Science Citation index is toegankelijk via de Web of Knowledge (Wok), een portaalsite van het Institute of Scientific Information (ISI). De Web of Science Citation

Nadere informatie

THE COCHRANE LIBRARY. Dr. Nele Pauwels (Informatiedeskundige Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg Gent)

THE COCHRANE LIBRARY. Dr. Nele Pauwels (Informatiedeskundige Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg Gent) THE COCHRANE LIBRARY Dr. Nele Pauwels (Informatiedeskundige Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg Gent) WWW.COCHRANELIBRARY.COM INHOUD Cochrane reviews Clinical trials Clinical answers Editorials Special

Nadere informatie

Handleiding TeleConsultatie

Handleiding TeleConsultatie Handleiding TeleConsultatie Ksyos GGZ HUISARTS & POH-GGZ, v3.3 Inhoudsopgave 1.1 Nieuw Consult versturen... 2 1.2 Antwoord specialist bekijken... 4 1.3 Zoeken en exporteren... 5 1.4 Consulenten toevoegen

Nadere informatie

Rapportages instellen

Rapportages instellen Versie 2.0 Introductie In Finchline is het mogelijk om over de ingestelde widgets (grafische weergaven) een rapportage te ontvangen en versturen in PDF of Excel. In deze handleiding komen alle opties,

Nadere informatie

Modulehandleiding VivianCMS. Zoeken

Modulehandleiding VivianCMS. Zoeken Modulehandleiding VivianCMS Zoeken Versie: 1.0 Startdatum: 22-05-2006 Datum laatste wijziging: 19-06-2006 Opmerking: Gepubliceerd op http://www.viviancms.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1. Algemene

Nadere informatie

Leerhuis bibliotheek, Martini ziekenhuis. PubMed te openen via: Intranet Leerhuis Bibliotheek. 1. Achtergrond

Leerhuis bibliotheek, Martini ziekenhuis. PubMed te openen via: Intranet Leerhuis Bibliotheek. 1. Achtergrond Leerhuis bibliotheek, Martini ziekenhuis PubMed te openen via: Intranet Leerhuis Bibliotheek 2009 Zoeken in Pubmed : een handleiding Inhoud: 1. Achtergrond pag. 1 2. Zoeken met vrije-tekst-woorden pag.

Nadere informatie

Verpleegkundige dossierbesprekingen. Evidence-based practice voor de dagelijkse praktijk

Verpleegkundige dossierbesprekingen. Evidence-based practice voor de dagelijkse praktijk Verpleegkundige dossierbesprekingen Evidence-based practice voor de dagelijkse praktijk Agenda EBP in het AMC Verpleegkundige dossierbesprekingen Praktijkvoorbeeld EBP in de psychiatrie EBP is ook belangrijk

Nadere informatie

FORMULIER IV voor het beoordelen van een PATIËNT-CONTROLEONDERZOEK Versie oktober 2002, geldig t/m december 2005 Evidence-Based RichtlijnOntwikkeling Formulier IV: beoordeling patiënt-controleonderzoek

Nadere informatie

De Digitale Bibliotheek. Toegang tot databases en e-journals digitallibrary.leidenuniv.nl

De Digitale Bibliotheek. Toegang tot databases en e-journals digitallibrary.leidenuniv.nl De Digitale Bibliotheek Toegang tot databases en e-journals Wat is de Digitale Bibliotheek? De Digitale Bibliotheek is de toegangspoort van de Universiteitsbibliotheken Leiden tot een groot aanbod aan:

Nadere informatie

Domein 2 Academisch niveau

Domein 2 Academisch niveau Domein 2 Academisch niveau Domein 2 Academisch Niveau Subdomeinen Thema s Indicatoren 2a. Onderwijsprogramma - Onderwijs aan aios in EBM. 2a.1 Onderwijs aios in EBM in alle opleidingsjaren 2b. Wetenschappelijk

Nadere informatie