Tips en middelen voor duurzaam ondernemen. Platform MVO start met kennisoverdracht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tips en middelen voor duurzaam ondernemen. Platform MVO start met kennisoverdracht"

Transcriptie

1 Tips en middelen voor duurzaam ondernemen Platform MVO start met kennisoverdracht

2 Alles in onze maatschappij is aan verandering onderhevig. Zo ook ondernemen. Vandaag de dag staat ondernemen vaak in het teken van duurzaamheid. Ook bij bedrijven in de installatiebranche groeit het besef dat ze op een maatschappelijke verantwoorde manier moeten ondernemen. Bedrijven brengen bijvoorbeeld producten op de markt die duurzaam zijn. Daarnaast omdat duurzaam ondernemen op vele fronten ook winstgevend kan zijn. Duurzaam ondernemen zorgt bijvoorbeeld voor positieve publiciteit en een beter imago, waardoor een bedrijf zich kan onderscheiden van de concurrentie. Andere voordelen: meer tevreden en gemotiveerde werknemers, minder ziekteverzuim, kostenbesparing en een onderscheidende positionering in de markt. Wilt u duurzaam ondernemen in uw bedrijfsvoering integreren? Dan is het goed te weten dat UNETO-VNI u graag met kennis ondersteunt. In deze brochure leest u van welke diensten, hulpmiddelen en ideeën u gebruik kunt maken om met duurzaam ondernemen aan de slag te gaan.

3 Algemeen Digitaal MVO-advies op Maat Voor installatiebedrijven die bij UNETO-VNI zijn aangesloten, is het Digitaal MVO-advies, ontwikkeld. Hiermee kunt u online een duurzaamheidsanalyse maken. Ook krijgt u praktische tips om het fenomeen duurzaam in de bedrijfsvoering vorm te geven. Digitaal MVO-advies op Maat presenteert u het begrip duurzaam(heid) op een toegankelijke en praktische manier. U vindt informatie over duurzaamheid, volledig toegesneden op uw bedrijfspraktijk. Vanaf begin 2011 kunt u uw bedrijfsgegevens anoniem vergelijken met die van andere bedrijven uit de installatiesector. Online managementspel MotiVatOr MotiVatOr is een online managementspel, waarmee duurzaam ondernemen op een praktische manier aan de orde komt. Aan de hand van een fictief installatiebedrijf ervaart u wat duurzaam ondernemen voor effect heeft op strategie en bestuur, milieumanagement, communicatie, innovatie en productontwikkeling, personeelsbeleid en inkoop. Aan de hand van een fictieve case leert u met dit spel hoe u met succes een MVO-strategie kunt opzetten: hoe creëert u draagvlak bij uw opdrachtgevers, banken en verzekeraars? Hoe zorgt u ervoor dat uw medewerkers warm lopen voor duurzaamheid? info@csr-academy.com

4

5 People Trias Energetica Energiebesparing is een van de beleidsprioriteiten van UNETO-VNI. Met dit beleid gaat UNETO-VNI uit van de Trias Energetica; een drie-stappen-plan bedoeld voor bedrijven, huishoudens en overheden om stap voor stap klimaatneutraal te worden. De drie stappen zijn: - Terugdringen van onnodig energieverbruik, bijvoorbeeld energiebesparing in de vorm van goede warmte isolatie; - Voor de resterende behoefte zoveel mogelijk duurzame energie inzetten, bijvoorbeeld wind- en zonne-energie; - Zuinig en efficiënt gebruik maken van fossiele bronnen, als duurzame energie niet volstaat. Meer informatie over Trias Energetica: DE-technieken/Energiebesparing_en_ DEconcepten/Index.asp#2 Platform Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Het Platform Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) maakt duurzaam ondernemen toegankelijk voor alle leden van UNETO-VNI. Door het ontwikkelen van diverse producten en diensten, het aangaan van samenwerkingsverbanden en het geven van presentaties over het onderwerp stelt het platform de leden van UNETO-VNI in staat in te spelen op de steeds breder wordende belangstelling voor dit onderwerp. Zowel maatschappelijk en zakelijk als politiek zijn duidelijke verschuivingen waarneembaar. Bedrijven die aantoonbaar duurzaam ondernemen krijgen steeds vaker de voorkeur boven traditioneel ingerichte bedrijven. U kunt dit onder andere lezen in het dossier Duurzaam Inkopen, hierin geeft de landelijke overheid aan vanaf 2010 voor 100% duurzaam in te kopen. Ook de toenemende vraag naar duurzaamheidverslaglegging speelt een rol. Het Platform MVO en haar diensten zijn toegankelijk voor alle leden van UNETO-VNI.

6 People Goed Werkgeverschap Goed Werkgeverschap is een praktisch verbetertraject in de vorm van een aantal cursussen en modules. Het doel is om in uw bedrijf een cultuur te creëren, waarbij iedereen - van directie tot de werkvloer - zich verantwoordelijk voelt en bijdraagt aan het succes. Goed Werkgeverschap is een praktische methode om dit te bevorderen en als organisatie steeds beter te presteren. Goed Werkgeverschap stelt de mensen centraal en haalt het beste uit hen naar boven. Het resultaat is: betrokken medewerkers die hun verantwoordelijkheid nemen, minder verloop en verzuim, een hogere arbeidsproductiviteit en meer innovatie. Ook wordt uw bedrijf een aantrekkelijker werkgever. Daarmee anticipeert u op de arbeidsmarkt van morgen. MVO-blikopener Bent u zich nog aan het oriënteren op duurzaan ondernemen? Dan kunt u als eerste stap de cursus MVO-blikopener volgen. Het is een praktische cursus. Tijdens vijf kleinschalige bijeenkomsten leert u van elkaar en MVO-experts hoe u duurzaam ondernemen in uw bedrijf kunt integreren. Tijdens de cursus vult u opdrachten in en neemt u actief deel. Op deze wijze ontwikkelt u zelf een MVO-businessplan waarin de sterke en zwakke kanten, ideeën, actiepunten en ambities van uw onderneming omschreven staan. De cursus is voor ondernemers, directeuren en managers van zowel grote als kleine bedrijven in de installatiebranche die MVO willen invoeren.

7

8 Planet Kansen bij verkassen Voorkom gemiste kansen bij uw klanten! Kansen bij Verkassen is een Milieuwijzer voor verhuizende en verbouwende bedrijven. De online-wegwijzer geeft hen snel inzicht in hun kansen voor duurzaamheid en kostenbesparing. Kansen bij Verkassen helpt u: - snel te selecteren uit 300 adviezen; - met adviezen voor alle fasen: van locatiekeuze tot en met verhuizing; - direct in te zoomen op de adviezen van de fase waarin de (ver)bouwplannen zich bevinden; - bij het maken van gesprekspuntenlijsten voor overleg met architect, installateur en verhuurder. Leden van UNETO-VNI kunnen Kansen bij Verkassen kosteloos gebruiken. Zo helpt u uw klanten om gemiste kansen te voorkomen! Energiebesparing Wie spreekt over duurzaamheid, spreekt onder andere over energiebesparing in de breedste zin van het woord. UNETO-VNI onderschrijft het (grote) maatschappelijk belang van energiebesparing. Zo is de ondernemersvereniging een van de ondertekenaars van het convenant Meer Met Minder. Een langlopend programma om in 2020 een jaarlijkse energiebesparing van 30% te realiseren in 2,4 miljoen bestaande woningen en gebouwen in Nederland. Meer Met Minder gaat over energiebesparing en duurzame energie in de gebouwde omgeving. Meer Met Minder adviseert u over subsidies en financiering en energiediensten, zoals preventief onderhoud en het inregelen van installaties. r.vandermeer@uneto-vni.nl Bent u UNETO-VNI-lid en wilt u direct aan de slag?

9 Duurzaam energiebeleid In het visiedocument Een groene kans voor open doel beschrijft UNETO-VNI haar ambities op het terrein van een duurzaam energiebeleid. Met dit visiedocument en de uitwerking ervan verwacht UNETO- VNI een substantiële bijdrage te kunnen leveren aan het behalen van de klimaat- en energiedoelstellingen van de overheid. In de visie van UNETO-VNI speelt de installateur nu en straks een cruciale rol bij de verduurzaming van onze samenleving. Het streven is in Nederland voor 2020 een duurzame energiehuishouding te ontwikkelen, die als voorbeeld geldt binnen Europa. Wilt u met uw installatiebedrijf op dit terrein een sleutelrol vervullen? Dan is het zaak dat u fors investeert in kennisontwikkeling, bijvoorbeeld door bijscholing. U kunt het visiedocument gratis bestellen via de webshop van Uneto-vni, artikelnummer ( r.vandermeer@uneto-vni.nl Meer Met Minder introductiecursus Voor de installatiebedrijven die zich met energiebesparing richten op de eigenaarbewoners is er de introductiecursus Meer Met Minder. Deze cursus is ontwikkeld met Bouwend Nederland. Tijdens de cursus krijgen de deelnemers veel kennis en instrumenten aangereikt voor bijvoorbeeld een goed maatwerkadvies, klantenbenadering, onderlinge samenwerking met andere bedrijven, subsidies en financieringsmogelijkheden. Tijdens de cursus leert u een energiebesparingsscan toe te passen. Andere digitale hulpmiddelen zijn een subsidietool, een energielastenverlager en een registratie-systeem. Ook kunt u gebruikt maken van de website (vergelijkbaar met Marktplaats). Alleen als u de cursus Meer Met Minder heeft gevolgd, mag u zich een Meer Met Minder aanbieder noemen.

10

11 Duurzaam in de installatietechniek Voor het vakgebied installatietechniek zijn er verschillende andere cursussen ontwikkeld waarbij het accent ligt op duurzaam (energiebesparing). Bijvoorbeeld: - Installatie Performance Scan; - Energieprestatienormering (EPN) utiliteit; - Energieprestatienormering (EPN) woningbouw; - Workshop verlichting energiebesparing; - Individuele warmtepompen voor woningen en klein utiliteit; - Collectieve warmtepompen voor woningen; - Warmtepompen U-bouw grondgebonden; - Warmtepompen U-bouw lucht/lucht; - Warmtepompsystemen voor monteurs (basis); - Warmtepompsystemen voor aspirant ontwerper (basis); - HR-ventilatie: installatie en beheer; - HR-ventilatie: ontwerp en systeemkeuze. Specifiek voor service en onderhoud aan gas- en verwarmingsinstallaties zijn de volgende cursussen beschikbaar: - Technicus Periodiek Onderhoud (TPO); - Technicus Periodieke Inspectie (TPI); - Waterzijdig inregelen basis voor monteurs; - Waterzijdig inregelen voor werkvoorbereiders; - Praktijk service cv-ketel, atmosferische brander; - Praktijk inregelen hydraulische schakelingen en service expansievat; - Praktijk service cv-ketel, ventilatorbrander. Meer informatie over inhoud, tijdsduur en kosten van alle cursussen:

12 Zonne-energie De installatie van zonnepanelen of zonneboilers kan rendabel zijn bij toepassing in bijvoorbeeld woningen, bedrijfsgebouwen, recreatieparken en sportaccommodaties. U kunt uw klant voorrekenen wat de terugverdientijd is, welke subsidies er verkrijgbaar zijn en wat uw klant kan verdienen als hij energie teruglevert aan het openbare net! Energiebesparing is letterlijk en figuurlijk een hot item. Want de zon is een goedkope, duurzame en schone energiebron. Zonne-energie is schoon, er komt geen enkele vervuilende productiemethode aan te pas. De hoeveelheid energie die de zon in Nederland levert - ook op die dagen dat het bewolkt is - is veertig keer zoveel dan er totaal aan energie wordt verbruikt. Warmte en elektriciteit Het gebruik van zonne-energie combineert voordelen die goed zijn voor mens en milieu. En heeft voordelen voor de portemonnee van de consument of het rendement van een onderneming. Zonne-energie kan worden benut voor het opwekken van zowel warmte als van elektriciteit. Zo zet een zonneboiler zonlicht om in warmte voor warm tapwater. Een zonnepaneel zet zonlicht direct om in elektriciteit. Vakgroep Klimaaten Duurzame techniek Vraagt uw klant om een totaal energie-advies? Vakgroep Klimaat- en Duurzame techniek ontwikkelt producten en diensten waardoor u zich als energieadviseur kunt presenteren. Uw werkterrein strekt zich uit van een advies tot aan het uitvoeren van energiebesparende maatregelen, zoals de aanleg van zonnepanelen of de installatie van een zonneboiler. Ook op het gebied van subsidies en (andere) fiscale maatregelen kunt u uw klant volledig informeren. Dat geldt voor zowel particulieren, MKBbedrijven als de industrie. Met het project zonne-energie vanzelfsprekend geeft de vakgroep u middelen om uw klant, van advies tot aankoop en onderhoud, professioneel te begeleiden. m.vanderhelm@uneto-vni.nl

13

14

15 Balans 3 P s Bij duurzaam ondernemen gaat het om de balans tussen de drie P s. Daarbij gaat het onder andere om de sociale kant van het ondernemen (People), ofwel de gevolgen van ondernemen voor mensen, zowel binnen als buiten de onderneming. Maar de ondernemer houdt ook rekening met de milieukant van het ondernemen (Planet). Anders gezegd: de effecten van het ondernemen op het natuurlijke leefmilieu. Niet in de laatste plaats is er de economische kant van het ondernemen (Profit); een absolute voorwaarde voor de continuïteit van de onderneming. UNETO- VNI is partner en deelnemer aan het brancheprogramma van MVO Nederland. MVO Nederland is het nationale kennisnetwerk waarin bedrijven,ondernemersorganisaties en NGO s samenwerken op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Inmiddels hebben zo n bedrijven en organisaties zich bij MVO Nederland aangesloten. Gezamenlijk vertegenwoordigen zij meer dan ondernemers. MVO Nederland activeert ondernemers om concreet met MVO aan de slag te gaan. Voor meer informatie over MVO in de installatiebranche: Klik op bouw en installatie en vervolgens opslaan Samen werken aan duurzaam U kunt zelfstandig in de markt van energiebesparing stappen. Maar u kunt zich, met behoud van zelfstandigheid, ook aansluiten bij een regionaal samenwerkingsverband dat zich richt op energiebesparing. Bijvoorbeeld bij een van de e.nu coöperaties. Ondersteunt door InstalNova, het samenwerkingsverband van UNETO-VNI, Syntens (innovatienetwerk van de overheid) en het kennisinstituut TNO. Een e.nu samenwerkingsverband levert vanuit een adres een totaalpakket: van een energieadvies tot aan de uitvoering van allerhande energiebesparende maatregelen. Uw klant heeft nergens omkijken naar. Alles wordt geregeld, tot en met de aanvraag voor de verlaging van de maandelijkse energienota. of

16 uneto-vni, december Bredewater CA Zoetermeer T F E info@uneto-vni.nl

Naar een klimaatneutrale sportvereniging

Naar een klimaatneutrale sportvereniging Naar een klimaatneutrale sportvereniging Leidraad voor het maken van een eigen projectplan of Plan van Aanpak Inleiding Steeds meer sportverenigingen met een eigen accommodatie komen in actie om energie

Nadere informatie

ZONNE-ENERGIE IS DE ENERGIE VAN NU ÉN VAN ONZE TOEKOMST!

ZONNE-ENERGIE IS DE ENERGIE VAN NU ÉN VAN ONZE TOEKOMST! ZONNE-ENERGIE IS DE ENERGIE VAN NU ÉN VAN ONZE TOEKOMST! MONTAGE DOOR KOMO GECERTIFICEERD DAKDEKKERS- BEDRIJF ADVISEREN LEVEREN INSTALLEREN ADVISEREN Green Power Systems is uw adviseur, leverancier en

Nadere informatie

Energieakkoord: Wij zijn aan zet!

Energieakkoord: Wij zijn aan zet! Energieakkoord: Wij zijn aan zet! Energieakkoord in het kort - Akkoord over energiebesparing binnen de SER tussen overheid, natuur- en milieuorganisaties, vakbonden, energieproducenten, netbeheerders,

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Visie en Beleid (samenvatting) MVO loont! Duurzaamheid is onontbeerlijk om onze planeet en maatschappij voor nu en op langere termijn leefbaar te houden. Maatschappelijk

Nadere informatie

Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory.

Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory. Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory. Een uitdagend klimaat 20 20 2020 In 2020 moet de uitstoot van CO 2 in de EU met 20% zijn teruggebracht ten opzichte van het 1990 niveau.

Nadere informatie

VNG Raadsledencampagne

VNG Raadsledencampagne Duurzaam Drimmelen VNG Raadsledencampagne Klimaat niet zonder de Raad Invloed raadsleden Borging beleid Collegiaal bestuur Collegeakkoord 2010-2014 Duurzame ontwikkeling: Een ontwikkeling die kan voorzien

Nadere informatie

Duurzaam Lage Weide Een bedrijventerrein vol kansen

Duurzaam Lage Weide Een bedrijventerrein vol kansen Utrechtse Energie! Duurzaam Lage Weide Een bedrijventerrein vol kansen Verbeter de werel Lage Weide op de kaart zetten als duurzaam bedrijventerrein dat wilt u toch ook? Een milieubewuste benadering van

Nadere informatie

Worden de bedrijven en bedrijventerreinen in Apeldoorn Energieke Regio-deelnemer?

Worden de bedrijven en bedrijventerreinen in Apeldoorn Energieke Regio-deelnemer? Worden de bedrijven en bedrijventerreinen in Apeldoorn Energieke Regio-deelnemer? Mogen wij u helpen te verdienen aan duurzaamheid? 1 Wie wil er geen energie besparen? Hoewel het er vaak niet van komt,

Nadere informatie

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Bent u voorbereid op de toekomst? Een toekomst zónder gas? AM ontwikkelt in Park Centraal comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woningen. Deze

Nadere informatie

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Bent u voorbereid op de toekomst? Een toekomst zónder gas? Heijmans ontwikkelt op Forteneiland comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woningen.

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Samen innoveren voor duurzaam comfort

Hoofdstuk 9. Samen innoveren voor duurzaam comfort Hoofdstuk 9 Samen innoveren voor duurzaam comfort Hoofdstuk 9. Samen innoveren voor duurzaam comfort Fossiele brandstoffen raken op en het klimaat verandert. Consumenten en bedrijven moeten zuinig zijn

Nadere informatie

De techniek waarop Nederland draait

De techniek waarop Nederland draait Profiel van een eigentijdse brancheorganisatie De techniek waarop Nederland draait www.unet0-vni.nl Techniek is alom aanwezig: we vinden het vanzelfsprekend dat technische oplossingen ons leven prettiger,

Nadere informatie

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wordt ook wel maatschappelijk ondernemen, maatschappelijk betrokken ondernemen, duurzaam ondernemen of ethisch

Nadere informatie

Energie Exploitatie Ontwikkelingen in Nederland

Energie Exploitatie Ontwikkelingen in Nederland Energie Exploitatie Ontwikkelingen in Nederland Leo Brouwer Programma adviseur Duurzame Energie en Energietransitie 16 oktober 2007 donderdag 18 oktober 2007 1 Daan van Vliet Directeur Unica Bestuurslid

Nadere informatie

WERKWIJZE WERKTERREIN

WERKWIJZE WERKTERREIN Het merendeel van de bedrijfsgebouwen stamt uit een tijd dat we ons nog geen zorgen maakten over energieverbruik. De kosten waren laag en investeren in energiebesparing was niet of nauwelijks rendabel.

Nadere informatie

DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER

DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER UTRECHT MIDDEN DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER Doel van de Participatiewet De Participatiewet vervangt de bijstandswet, de Wet sociale werkvoorziening en een deel van de Wajong. Het doel van de

Nadere informatie

Welkom bij de ledenvergadering

Welkom bij de ledenvergadering Welkom bij de ledenvergadering De Hurk in een duurzaam jasje. Durft u de uitdaging aan? 10 november 2014 1 Agenda: - Opening en vaststelling agenda - Verslag ledenvergadering d.d. 14 april jl. - Mededelingen

Nadere informatie

De warmtemarkt van morgen: rol van gas, elektriciteit en warmtedistributie bij verwarming van woningen.

De warmtemarkt van morgen: rol van gas, elektriciteit en warmtedistributie bij verwarming van woningen. De warmtemarkt van morgen: rol van gas, elektriciteit en warmtedistributie bij verwarming van woningen. Inhoud De warmtemarkt Warmtevraag woningen Warmtemarkt voor woningen Gasdistributie en CV ketel Elektriciteitsdistributie

Nadere informatie

Themaochtend zonne-energie

Themaochtend zonne-energie Themaochtend zonne-energie UNETO-VNI streeft naar een vitale marktpositie en een optimaal economisch en financieel handelsklimaat voor de leden: ondernemers in de installatiebranche en in de elektrotechnische

Nadere informatie

Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want:

Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want: Marktanalyse Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want: Onbekendheid gebouweigenaren & gebruikers met de mogelijkheden en winst die te behalen valt Ondoorzichtige

Nadere informatie

Zon Op School. Initiatiefvoorstel 1 7 APR. 2013. Initiatiefvoorstel aan de Raad GROENLINKS NIJIVIEGEN ~- INQEKDMEN. GEMEENTE NUMEQEN clas8.nr.: oy..

Zon Op School. Initiatiefvoorstel 1 7 APR. 2013. Initiatiefvoorstel aan de Raad GROENLINKS NIJIVIEGEN ~- INQEKDMEN. GEMEENTE NUMEQEN clas8.nr.: oy.. regjw. /3. 00 0 60 3 5 proowverartw.: 'So ~- INQEKDMEN Initiatiefvoorstel 1 7 APR. 2013 GEMEENTE NUMEQEN clas8.nr.: oy..si Zon Op School Initiatiefvoorstel aan de Raad Jos Reinhoudt, GroenLinl

Nadere informatie

Duurzaamheidsagenda Informatiebijeenkomst INTERREG project VvE s nul op de meter ready

Duurzaamheidsagenda Informatiebijeenkomst INTERREG project VvE s nul op de meter ready Duurzaamheidsagenda 2015-2018 Informatiebijeenkomst INTERREG project VvE s nul op de meter ready Welkom Programma Inleiding gemeente Capelle aan den IJssel Toelichting programma naar een duurzame VvE Vragen

Nadere informatie

Het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed m.b.v. ESCO s. Hans Hörter, Commercieel Adviseur DWA installatie- en energieadvies

Het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed m.b.v. ESCO s. Hans Hörter, Commercieel Adviseur DWA installatie- en energieadvies 18-12-2012 1 Het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed m.b.v. ESCO s Hans Hörter, Commercieel Adviseur DWA installatie- en energieadvies Onderwerpen Achtergrond: waarom gebeurt er zo weinig? Wat is

Nadere informatie

Jack Coolen Installatietechniek BV Webteksten Evert Visser

Jack Coolen Installatietechniek BV Webteksten Evert Visser Jack Coolen Installatietechniek BV Webteksten Evert Visser Homepagina Welkom op de website van Jack Coolen Installatietechniek BV. Het loodgieters- en installatiebedrijf in Reusel (Noord-Brabant).

Nadere informatie

Uw eigen woning bouwen in Gemeente Heerenveen. Comfortabel verwarmen en koken zonder aardgas

Uw eigen woning bouwen in Gemeente Heerenveen. Comfortabel verwarmen en koken zonder aardgas Uw eigen woning bouwen in Gemeente Heerenveen Comfortabel verwarmen en koken zonder aardgas Welkom! Uw nieuwe woning, een duurzame woning Gefeliciteerd met de aankoop van uw bouwkavel. Een plek waar u

Nadere informatie

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening 1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% kunnen wel even wachten met grote maatregelen 17% 1 Een beetje dringend, we kunnen nog wel even wachten met grote maatregelen,

Nadere informatie

MVO Kwartaalbericht Juli 2017

MVO Kwartaalbericht Juli 2017 MVO Kwartaalbericht Juli 2017 1 Iedereen levert een bijdrage pagina 4 Samen werken aan een betere toekomst pagina 6 Ik zie bij BRAND al vele mooie initiatieven ontstaan pagina 8 MVO helpt mij om normen

Nadere informatie

Prijslijst opleidingen

Prijslijst opleidingen Opleidingen elektrotechniek Opleidingen Aarding, Bliksem en overspanningsbeveiliging Inwendige bliksembeveiliging, overspanningsbeveiliging 538,13 615,00 Monteur Aarding en Bliksembeveiliging 2.231,25

Nadere informatie

Ons antwoord op de meest gestelde vragen Zit ik vast aan de slimme meter? Over Oxxio Welkom bij Oxxio! Wanneer start Oxxio met de energielevering?

Ons antwoord op de meest gestelde vragen Zit ik vast aan de slimme meter? Over Oxxio Welkom bij Oxxio! Wanneer start Oxxio met de energielevering? Welkom bij Oxxio! Uw overstap naar Oxxio: een slimme keuze Welkom bij Oxxio. Net als u hebben al vele particuliere en zakelijke klanten inmiddels ontdekt dat overstappen naar Oxxio een slimme keuze is.

Nadere informatie

Besparen met zonne-energie

Besparen met zonne-energie Besparen met zonne-energie De zonnige besparing! Voor niks gaat de zon op. Waarom zouden we er dan geen gebruik van maken? Steeds meer Nederlanders ontdekken de voordelen van zonne-energie. En we hebben

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp Meer wooncomfort en minder energieverbruik door een warmtepomp voltalimburg.nl/warmtepomp Tip! Vraag subsidie aan bij de aanschaf van een warmtepomp. Het subsidiebedrag voor een warmtepomp van 5 kw is

Nadere informatie

Energieconvenant bedrijfsleven Veenendaal en gemeente Veenendaal

Energieconvenant bedrijfsleven Veenendaal en gemeente Veenendaal Energieconvenant bedrijfsleven Veenendaal en gemeente Veenendaal 1 Intentie Bedrijvenkring Veenendaal, de coöperatieve verenigingen van Ondernemend Veenendaal, de deelnemende bedrijven en de gemeente Veenendaal

Nadere informatie

Duurzaam Bouwloket. Informatie over: - Duurzaam (ver)bouwen - Energie besparen - Zelf duurzame energie opwekken - Duurzame financiering - Subsidies

Duurzaam Bouwloket. Informatie over: - Duurzaam (ver)bouwen - Energie besparen - Zelf duurzame energie opwekken - Duurzame financiering - Subsidies Programma 1. Welkom 2. Introductie wijkaanpak; 3. Belangrijkste resultaten maatwerkadviezen; 4. Informatieronden Workshop isolatie Workshop duurzame energie opwekken; 5. Warmtepompen (centraal); 6. Subsidies

Nadere informatie

Presentatie Warmteproductie met snoeihout. 3 November 2011 Doen! Ervaring en tips uit de praktijk Ben Reuvekamp HeatPlus

Presentatie Warmteproductie met snoeihout. 3 November 2011 Doen! Ervaring en tips uit de praktijk Ben Reuvekamp HeatPlus Presentatie Warmteproductie met snoeihout 3 November 2011 Doen! Ervaring en tips uit de praktijk Ben Reuvekamp HeatPlus Inhoud presentatie Historie HeatPlus Energie en warmte Werking houtgestookte CV installatie

Nadere informatie

Architectonisch ontwerp

Architectonisch ontwerp Identiteit Denken over nieuwe huisvesting is denken over een kantoorgebouw dat de identiteit en waarden direct vertaalt in de mogelijke nieuwe werkomgeving. Een omgeving waar de werknemer zich thuis voelt

Nadere informatie

Workshop J De kracht van een klimaatfonds. 05 april 2011

Workshop J De kracht van een klimaatfonds. 05 april 2011 Workshop J De kracht van een klimaatfonds 05 april 2011 Presentatie Ad Phernambucq Zeeuws Klimaatfonds: Klimaatneutraal met Zeeuwse Projecten Nationaal Energie- en klimaatbeleid Doelstelling: Duurzame

Nadere informatie

Het Uneto-Vni lidmaatschap. Samen sterker

Het Uneto-Vni lidmaatschap. Samen sterker Het Uneto-Vni lidmaatschap Samen sterker Voordelen Uneto-Vni lidmaatschap Praktische ondersteuning van hoge kwaliteit UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatie branche en de technische

Nadere informatie

Een duurzaam en lokaal aanbod

Een duurzaam en lokaal aanbod Een duurzaam en lokaal aanbod Lelystad, 26 juni 2013 1 Met deze samenwerking beoogt AGCE, Eneco /Joulz een duurzame visie in praktijk te brengen en biedt voor de ondernemer: Een duurzaam en lokaal aanbod

Nadere informatie

Onze kijk op provinciale energievraagstukken

Onze kijk op provinciale energievraagstukken Geachte heer De Bat, Essent levert elektriciteit en gas aan ongeveer 2,5 miljoen Nederlandse klanten. Ons doel is om iedereen in staat te stellen op zijn eigen manier mee te doen aan het beter maken van

Nadere informatie

Wie zijn wij? Waarom Installatiebedrijf Koller?

Wie zijn wij? Waarom Installatiebedrijf Koller? Wie zijn wij? Installatiebedrijf Koller Hattem BV is in 1969 als familiebedrijf begonnen en bestaat uit ruim 15 medewerkers. De kwaliteit van het werk is gewaarborgd door aansluiting bij brancheorganisaties

Nadere informatie

Meer voordeel uit uw huis halen? Bespaar op energie!

Meer voordeel uit uw huis halen? Bespaar op energie! Meer voordeel uit uw huis halen? Bespaar op energie! voorbeeld van mogelijke besparingen Een huishouden is jaarlijks zo n q 2.000 kwijt aan gas en licht. En daar kunt u tot wel 30% op besparen. Dat begint

Nadere informatie

Nefit SolarLine II zonneboilers. SolarLine II Warm water met zonneenergie

Nefit SolarLine II zonneboilers. SolarLine II Warm water met zonneenergie Nefit SolarLine II zonneboilers SolarLine II Warm water met zonneenergie Nefit SolarLine II zonneboiler Eindeloos profiteren van de zon Thermische zonne-energie is noodzakelijk voor een duurzame toekomst.

Nadere informatie

ENERGIE ENQUÊTE VOORJAAR 2012

ENERGIE ENQUÊTE VOORJAAR 2012 ENERGIE ENQUÊTE VOORJAAR 2012 2 INHOUD Management samenvatting... 3 Respondenten... 3 Conclusies... 4 1. Inleiding... 6 2. Uitkomsten per vraag... 6 2.1 Energie en energiebesparing binnen de organisatie...

Nadere informatie

Uw logo. Pieter van der Ploeg. Strategie. Alliander

Uw logo. Pieter van der Ploeg. Strategie. Alliander Pieter van der Ploeg Strategie Alliander Inhoud 1. Wat is Alliander 2. Van ambitie naar concrete vraag 3. Van nu en hier naar daar en straks en hoe kom ik daar 4. Wie doen mee 5. Voorbeeld van belang van

Nadere informatie

Branche Innovatie Agenda: Eindresultaat. Contact: Terry Heemskerk, Uneto-VNI Bart Luiten, TNO Jaap Kolk, Syntens

Branche Innovatie Agenda: Eindresultaat. Contact: Terry Heemskerk, Uneto-VNI Bart Luiten, TNO Jaap Kolk, Syntens Branche Innovatie Agenda: Eindresultaat Contact: Terry Heemskerk, Uneto-VNI Bart Luiten, TNO Jaap Kolk, Syntens Uneto-VNI BIA traject Doel: Branche Innovatie Agenda s voor thema s uit Radar 2020 Vijf technische

Nadere informatie

VERDIEN AAN DE ZON. Zonnepanelen op het dak van uw huurwoning Goed voor uw portemonnee en voor het voor milieu!

VERDIEN AAN DE ZON. Zonnepanelen op het dak van uw huurwoning Goed voor uw portemonnee en voor het voor milieu! VERDIEN AAN DE ZON Zonnepanelen op het dak van uw huurwoning Goed voor uw portemonnee en voor het voor milieu! Duurzame energiebron Zonlicht is er overdag altijd. Zelfs op een bewolkte dag vangen zonnepanelen

Nadere informatie

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort WARMTEPOMPTECHNIEK Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort Voor verwarming en productie van sanitair warm water in nieuwbouw en renovatie Warmtepomptechniek in nieuwbouwprojecten Nieuw bouwen?

Nadere informatie

Swart Installatietechniek BV

Swart Installatietechniek BV Swart Installatietechniek BV CO 2 -Prestatieladder Participatie plan Opgesteld door: E. Wolthuis Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. Huis ter Heideweg 4 3705 LZ Zeist Tel: 030 243 64 64 Datum: februari

Nadere informatie

Duurzame ontwikkeling:

Duurzame ontwikkeling: Duurzaam Tynaarlo Duurzame ontwikkeling: Een ontwikkeling die kan voorzien in de behoeften van de huidige generaties zonder die van de toekomstige generaties in gevaar te brengen. (Our common future 1987)

Nadere informatie

VERDIEN AAN DE ZON. Zonnepanelen op het dak van uw huurwoning Goed voor uw portemonnee en voor het voor milieu!

VERDIEN AAN DE ZON. Zonnepanelen op het dak van uw huurwoning Goed voor uw portemonnee en voor het voor milieu! VERDIEN AAN DE ZON Zonnepanelen op het dak van uw huurwoning Goed voor uw portemonnee en voor het voor milieu! Duurzame energiebron Zonlicht is er overdag altijd. Zelfs op een bewolkte dag vangen zonnepanelen

Nadere informatie

Vereniging Amersfoort Bedrijven (VAB) Dinsdag 3 maart 2015

Vereniging Amersfoort Bedrijven (VAB) Dinsdag 3 maart 2015 Vereniging Amersfoort Bedrijven (VAB) Dinsdag 3 maart 2015 Kenniscentrum Duurzaam Bouwen Elke bijdrage is er één Kenniscentrum Duurzaam Bouwen Een unieke samenwerking van Amersfoortse bedrijven die:» Elkaar

Nadere informatie

Steek Energie in je huis

Steek Energie in je huis Steek Energie in je huis 9 oktober 2012 Breda 1 Bouwbedrijf Boot B.V. Bouwbedrijf Boot is actief in de woningbouw (particulier, ontwikkeling), zorg huisvesting en utiliteit (scholen, kantoren, bedrijfsgebouwen).

Nadere informatie

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort WARMTEPOMPTECHNIEK Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort Voor verwarming en productie van sanitair warm water in nieuwbouw en renovatie Warmtepomptechniek in nieuwbouwprojecten Nieuw bouwen?

Nadere informatie

Lease. Service op maat

Lease. Service op maat Lease Service op maat Leasen via Santander Consumer Finance Het leasen van een auto is een uitstekende manier om werkkapitaal vrij te houden of vrij te maken. Maar bijvoorbeeld ook om de operationele zaken

Nadere informatie

Oosterhout Nieuwe Energie Voorbereiding oprichting coöperatie

Oosterhout Nieuwe Energie Voorbereiding oprichting coöperatie 1 Oosterhout Nieuwe Energie Voorbereiding oprichting coöperatie Wij willen Betaalbare, Duurzame, Eigen Energie in Oosterhout 3 Waarom ONE Betaalbaar Duurzaam Eigen Samen Goedkoper dan de markt Winsten

Nadere informatie

Tips, handvatten en financieringsmogelijkheden

Tips, handvatten en financieringsmogelijkheden Tips, handvatten en financieringsmogelijkheden 26 Hans november Scherpenzeel 2009 Hans Scherpenzeel Introductie Adviseur in Utiliteitsbouw-team SenterNovem Innovatie, Agentschap energie, van het klimaat,

Nadere informatie

2016-728. Initiatiefvoorstel Sport en duurzaamheid

2016-728. Initiatiefvoorstel Sport en duurzaamheid 2016-728 Initiatiefvoorstel Sport en duurzaamheid Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Commissie Omgevingsbeleid op 23 maart 2016 - Provinciale Staten op 13 april 2016 - fatale beslisdatum: 13 april

Nadere informatie

Sociale Innovatie / Goed Werkgeverschap

Sociale Innovatie / Goed Werkgeverschap Sociale Innovatie / Goed Werkgeverschap Geen luxe, maar noodzaak Rood Consult / Kees Rood Veldwerk OAT / Martin Veldhuizen Rood Consult richt zich op: ontwikkeling en prestatieverbetering van mensen en

Nadere informatie

ENERGIECONCEPTEN. Advies op maat. vandorp.eu

ENERGIECONCEPTEN. Advies op maat. vandorp.eu ENERGIECONCEPTEN Advies op maat ENERGIE- KOSTEN Stelt u zich eens voor dat u 1,- per m 2 aan energiekosten kunt besparen in een pand van 5.000 m 2. In een tijd van stijgende energiekosten zal dit in 10

Nadere informatie

Slimme meter als aanleiding voor aanbod energiebesparing en -opwekking Claire Tielens, communicatiemanager NVDE

Slimme meter als aanleiding voor aanbod energiebesparing en -opwekking Claire Tielens, communicatiemanager NVDE Slimme meter als aanleiding voor aanbod energiebesparing en -opwekking Claire Tielens, communicatiemanager NVDE Doel NVDE: 100% duurzaam 2050: alle energie duurzaam - Warmte - Stroom - Mobiliteit 1.000+

Nadere informatie

Meer wooncomfort. Nu tijdelijk 250,- korting op. van een zonneboiler. en minder energieverbruik door 100% rendement van de zon

Meer wooncomfort. Nu tijdelijk 250,- korting op. van een zonneboiler. en minder energieverbruik door 100% rendement van de zon WIJ REGELEN HET VOOR U! Nu tijdelijk 250,- korting op uw zonnepanelensysteem bij de aanschaf van een zonneboiler Zonneboiler Meer wooncomfort en minder energieverbruik door 100% rendement van de zon voltalimburg.nl/zonneboiler

Nadere informatie

Financiële overheidssteun voor V.v.E. s vanuit. RVO.nl. VvE-bijeenkomst Haarlem Dinsdag 25 juni Constan Custers. RVO.

Financiële overheidssteun voor V.v.E. s vanuit. RVO.nl. VvE-bijeenkomst Haarlem Dinsdag 25 juni Constan Custers. RVO. Financiële overheidssteun voor V.v.E. s vanuit RVO.nl VvE-bijeenkomst Haarlem Dinsdag 25 juni 2019 Constan Custers RVO.nl 06-25068342 Hogeschool Inholland Alkmaar: Building Holland 2018 1 Duurzaam en groen.

Nadere informatie

Sportief verduurzamen

Sportief verduurzamen Sportief verduurzamen Stelling Er zijn wel argumenten om niet te verduurzamen Deelnemers workshop Michel de Boer (GSF): Green Liz en de GSF Peter Smit (Green Liz): toelichting concept Guido Beijer (BAM):

Nadere informatie

Zonder investeren besparen 10 tips en vragen voor de facilitair manager

Zonder investeren besparen 10 tips en vragen voor de facilitair manager Zonder investeren besparen 10 tips en vragen voor de facilitair manager Als facilitair manager bent u verantwoordelijk voor de huisvesting. Daarmee ook voor het energiegebruik van de huisvesting. In deze

Nadere informatie

Praktische besparingstips

Praktische besparingstips besparingstips Laat uw verlichting nakijken: Schakel nu over op LED verlichting in plaats van de oude TL- verlichting. Gemiddelde besparing van 20 50% op uw energiekosten! De voordelen van LED verlichting

Nadere informatie

Als u zaken doet met de overheid...

Als u zaken doet met de overheid... Als u zaken doet met de overheid... Het duurzame inkoopbeleid van de overheid Duurzaamheid staat hoog op de agenda van de overheid. Om de markt voor duurzame producten te stimuleren, geeft zij zelf het

Nadere informatie

Wij brengen energie. Waar mensen licht en warmte nodig hebben

Wij brengen energie. Waar mensen licht en warmte nodig hebben Wij brengen energie Waar mensen licht en warmte nodig hebben Energie in goede banen De beschikbaarheid van energie bepaalt in grote mate hoe we leven: hoe we wonen, werken, produceren en ons verplaatsen.

Nadere informatie

STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA

STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA UPDATE 2016 SAMENVATTING STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA Opdrachtgever Gemeente Breda Afdeling Mobiliteit en Milieu Opdrachtnemer Evert

Nadere informatie

MAG IK MIJ VOORSTELLEN? IK BEN HERO, THE HEATMATCHER.

MAG IK MIJ VOORSTELLEN? IK BEN HERO, THE HEATMATCHER. WELKOM! MAG IK MIJ VOORSTELLEN? IK BEN HERO, THE HEATMATCHER. Lokaal opgewekte duurzame energie nóg beter inzetten. Nog gerichter gebruik maken van warmte uit de bodem en van de zon. En hierdoor het energiegebruik,

Nadere informatie

Deelname Initiatieven

Deelname Initiatieven Deelname Initiatieven Conform 3.D.1 & 3.D.2 Versie 02: 31 januari 2016 Gebr. Janssen Beheer BV Hagelkruisstraat 6 5835 BD Beugen INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING DEELNAME INITIATIEVEN... 3 1.1 Een woord vooraf...

Nadere informatie

Zon, wind, water... Ontdek je eigen energie

Zon, wind, water... Ontdek je eigen energie Zon, wind, water... Ontdek je eigen energie Groen Duurzame energie komt voort uit schone en onuitputtelijke bronnen zoals de bodem, zon, wind of water. U kunt deze op kleine schaal zelf opwekken. De energie

Nadere informatie

Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting

Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting DUTCH Wedstrijd Correspondentie en notuleren De wedstrijdtekst bevindt zich in de derde kolom van de lettergrepentabel in art. 19.1 van het Intersteno

Nadere informatie

Overijssel maakt werk van nieuwe energie!

Overijssel maakt werk van nieuwe energie! Overijssel maakt werk van nieuwe energie! U wilt met uw onderneming of woningcorporatie werk maken van nieuwe energie of energiebesparing. Maar u krijgt de financiering niet (volledig) rond via een bancaire

Nadere informatie

Cursusspecial Vakbekwaamheid

Cursusspecial Vakbekwaamheid Cursusspecial Vakbekwaamheid > Elektrotechniek > Waterleidingtechniek > Gastechniek > CV-techniek Haal uw vakbekwaamheidsdiploma en word Erkend Installateur. Uw klanten zitten erop te wachten. Als installateur

Nadere informatie

TOTAL COST OF OWNERSHIP

TOTAL COST OF OWNERSHIP Nieuwe perspectieven op TOTAL COST OF OWNERSHIP INTELLIGENT BUILDING SPECIALS Investeren in comfort en energiebesparing loont Ondernemingen en overheidsorganisaties zijn zich er steeds meer van bewust

Nadere informatie

Markstudie naar kleine windturbines in Vlaanderen

Markstudie naar kleine windturbines in Vlaanderen Markstudie naar kleine windturbines in Vlaanderen September 12, 2012 Deze marktstudie werd uitgevoerd in samenwerking met Gfk Significant uit Leuven. 1 Gemeenten van de 308 Vlaamse gemeenten werden geïnterviewed.

Nadere informatie

Financiering verduurzaming bedrijventerreinen GebiedsESCo, hoe pak je dat aan? 12 juni 2014

Financiering verduurzaming bedrijventerreinen GebiedsESCo, hoe pak je dat aan? 12 juni 2014 #gebiedsesco Financiering verduurzaming bedrijventerreinen GebiedsESCo, hoe pak je dat aan? 12 juni 2014 #gebiedsesco Programma Gijs Schuurhuis (De Urbanisator Plaspoelpolder) Welkomstwoord Hans Korbee

Nadere informatie

Rapport energiecijfers kantoren

Rapport energiecijfers kantoren Rapport energiecijfers kantoren Dit rapport is aangemaakt op 08/31/10 om 11:31. De website Energiecijfers van NL Energie en Klimaat levert u actuele gegevens over energieprijzen en alle aspecten van energiegebruik

Nadere informatie

Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO

Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO Esther Loozen Atze Boerstra (Stanley Kurvers) NvvA Symposium 2010 1 Programma Introductie door Esther Loozen Korte inleiding over duurzaamheid+ MVO door Atze

Nadere informatie

Dit hebben we bereikt. De techniek achter Nederland

Dit hebben we bereikt. De techniek achter Nederland 2016 Dit hebben we bereikt De techniek achter Nederland Samen maken we het verschil! Verstevigen energietransitie UNETO-VNI komt landelijk, regionaal en lokaal op voor uw belangen. Introductie nieuwe strategie:

Nadere informatie

De Lokale Duurzame Energie Coöperatie. EnergieCoöperatieBoxtel WWW.ECBOXTEL.NL. Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk

De Lokale Duurzame Energie Coöperatie. EnergieCoöperatieBoxtel WWW.ECBOXTEL.NL. Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk De Lokale Duurzame Energie Coöperatie EnergieCoöperatieBoxtel Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk WWW.ECBOXTEL.NL LDEC: Waarom en waartoe leidt het Samen met leden realiseren van betaalbare, duurzame,

Nadere informatie

Asbest van het bedrijfsdak Versnelde verwijdering loont

Asbest van het bedrijfsdak Versnelde verwijdering loont Asbest van het bedrijfsdak Versnelde verwijdering loont GVL Project Overijssel: Versnelde verwijdering asbestdaken op bedrijventerreinen Bedrijventerreinen: Ambitie voor 2013-2018: 80% reductie asbestdaken

Nadere informatie

ENERGIE. besparen. vandorp.eu

ENERGIE. besparen. vandorp.eu ENERGIE besparen ENERGIE- KOSTEN Stelt u zich eens voor dat u 1,- per m 2 aan energiekosten kunt besparen in een pand van 5.000 m 2. In een tijd van stijgende energieprijzen zal dit in 10 jaar al gauw

Nadere informatie

u kunt er niet omheen

u kunt er niet omheen EPA-W Advies Het energielabel: u kunt er niet omheen Eigenaren van woningen zijn bij de verkoop of verhuur verplicht om een Energielabel te overhandigen aan de koper of huurder. Als erkend EPA-W Adviseur

Nadere informatie

voorlichting door de gemeente via een Digitaal Energieloket

voorlichting door de gemeente via een Digitaal Energieloket 1 RIS.5543 Initiatief voorstel Raadsfractie gem. Emmen Plaats Emmen Datum 30 maart 2012 Onderwerp voorlichting door de gemeente via een Digitaal Energieloket Voorgenomen besluit: Te komen tot een betere

Nadere informatie

Goed en voordelig verzekerd

Goed en voordelig verzekerd Uneto-vni verzekeringen Goed en voordelig verzekerd www.uneto-vni.nl/verzekeringen Uneto-vni verzekeringen Risico s nemen hoort bij ondernemerschap. Maar van sommige risico s ligt u liever niet wakker.

Nadere informatie

Onderzoek LevenWonen onder Erkend Financieel Adviseurs thema Duurzaamheid. februari 2019

Onderzoek LevenWonen onder Erkend Financieel Adviseurs thema Duurzaamheid. februari 2019 Onderzoek LevenWonen onder Erkend Financieel Adviseurs thema Duurzaamheid februari 2019 2 Inleiding SEH is begin 2019 gestart met een consumentencampagne, getiteld LevenWonen. De campagne is erop gericht

Nadere informatie

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03 1 van 13 5-7-2011 17:03 Enquête Enquête beheer Ingelogd als: aqpfadmin Uitloggen Enquête sta s eken Enquête beheer > De Klimaat Enquête van het Noorden > Statistieken Algemene statistieken: Aantal respondenten

Nadere informatie

Grootschalige PV, stimulansen voor, en vanuit het bedrijfsleven. Marc Kok, directeur Energie Service Noord West

Grootschalige PV, stimulansen voor, en vanuit het bedrijfsleven. Marc Kok, directeur Energie Service Noord West Grootschalige PV, stimulansen voor, en vanuit het bedrijfsleven Marc Kok, directeur Energie Service Noord West Trends:: Stijgende prijzen? foto: epa Duitse zon drukt dagprijs Nederlandse stroom 31-01-2012

Nadere informatie

Deel 3: voorbeeldaanpak bedrijven en maatschappelijk vastgoed

Deel 3: voorbeeldaanpak bedrijven en maatschappelijk vastgoed Deel 3: voorbeeldaanpak bedrijven en maatschappelijk vastgoed Inhoud 1. Maak van uw gemeente een Energieke Regio... 2 2. De start... 3 3. Het vervolg... 4 4. Aanbod... 5 1 1. Maak van uw gemeente een Energieke

Nadere informatie

Ik wil zonnepanelen. Presentatie: Joop Eising van Invent www.invent.nl Erik Koning van Energiewacht www.ewacht.nl

Ik wil zonnepanelen. Presentatie: Joop Eising van Invent www.invent.nl Erik Koning van Energiewacht www.ewacht.nl Ik wil zonnepanelen. Presentatie: Joop Eising van Invent www.invent.nl Erik Koning van Energiewacht www.ewacht.nl Aanleiding vereniging voor energiebesparing: 1 hogere gemeentelijke tarieven voor verenigingen

Nadere informatie

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden. 11 februari 2016

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden. 11 februari 2016 Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden 11 februari 2016 1 Managementsamenvatting Inleiding De gemeente Leiden heeft in haar duurzaamheidsambitie doelen gesteld voor de korte

Nadere informatie

CO2-Prestatieladder. Actieve deelname initiatieven Klaver Giant Groep. 3.D.1. Actieve deelname initiatieven ( ) Pagina 1 van 13

CO2-Prestatieladder. Actieve deelname initiatieven Klaver Giant Groep. 3.D.1. Actieve deelname initiatieven ( ) Pagina 1 van 13 CO2-Prestatieladder Actieve deelname initiatieven Klaver Giant Groep 3.D.1. Actieve deelname initiatieven (2018.001) Pagina 1 van 13 Inhoudsopgave Inleiding en verantwoording... 3 1 Inventarisatie sector-

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De Bodde

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De Bodde Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen De Bodde Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen De publieke sector is een zeer grote werkgever en heeft dus ook grote invloed op duurzaamheids- en arbeidsmarktvraagstukken.

Nadere informatie

Mogelijkheden voor energie coöperaties. Jeroen Leclercq jeroen.leclercq@wijkenergie.coop 06-53544195

Mogelijkheden voor energie coöperaties. Jeroen Leclercq jeroen.leclercq@wijkenergie.coop 06-53544195 Mogelijkheden voor energie coöperaties Jeroen Leclercq jeroen.leclercq@wijkenergie.coop 06-53544195 Inhoud Samen sterker Belang van gezamenlijke projecten Variant 1: alles achter de meter Variant 2: korting

Nadere informatie

Iets voor u! Combineer de Bedrijfsscan met de andere instrumenten van Duurzame Inzetbaarheid

Iets voor u! Combineer de Bedrijfsscan met de andere instrumenten van Duurzame Inzetbaarheid Wilt u succesvol werken aan de inzetbaarheid van uw medewerkers? De Bedrijfsscan Duurzame Inzetbaarheid brengt in kaart waar in uw bedrijf de kansen liggen. Direct toepasbaar! Iets voor u! Wij hebben deze

Nadere informatie

Energie besparen doen we samen! 18 november 2014 Ilse Hoenderdos Brabantse Milieufederatie

Energie besparen doen we samen! 18 november 2014 Ilse Hoenderdos Brabantse Milieufederatie Energie besparen doen we samen! 18 november 2014 Ilse Hoenderdos Brabantse Milieufederatie Brabantse Milieufederatie Stichting, non-profit maatschappelijke belangenorganisatie Natuur, milieu, landschap

Nadere informatie

Nationaal Energiebesparingsplan

Nationaal Energiebesparingsplan Nationaal Energiebesparingsplan van energieleveranciers en organisaties actief in de gebouwde omgeving Projectbeschrijving Bedrijfsleven en overheid geven mega impuls aan energiebesparing in gebouwen 23

Nadere informatie

Energie besparing en woning verbetering voor VvE s. sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter

Energie besparing en woning verbetering voor VvE s. sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter Energie besparing en woning verbetering voor VvE s sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter Onderzoek doen en experimenteren met als doel: Mensen prettig laten wonen, leven en werken Experiment:

Nadere informatie

Itho Daalderop Comfort- en Elektroboilers. warm water. comfort

Itho Daalderop Comfort- en Elektroboilers. warm water. comfort Itho Daalderop Comfort- en Elektroboilers warm water comfort Elektroboiler Boostboiler - Warmwatertoestel op elektriciteit - Royaal warm water - Optimaal gebruik van nachtstroom - Aan te sluiten op iedere

Nadere informatie