Smart Solar Charging. Een unieke oplossing voor de versnelling van de transitie naar duurzame energie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Smart Solar Charging. Een unieke oplossing voor de versnelling van de transitie naar duurzame energie"

Transcriptie

1 Smart Solar Charging Een unieke oplossing voor de versnelling van de transitie naar duurzame energie Nu is de tijd om positie te nemen en kansen te pakken!

2 Quick read!!! De transitie van fossiele energie naar duurzame energie is nodig en gaat wereldwijd enorm hard. Nederland loopt (nog) niet voorop in de hoeveelheid duurzaam opgewekte energie. (pag. 3)!!! In de transitie naar 100% duurzame energie is opslag een belangrijke factor, en tegelijkertijd een wereldwijde uitdaging. De zon schijnt lokaal immers niet 24 uur per dag. Utrecht heeft een oplossing: Smart Solar Charging (pag. 4)!!! Nederland is koploper in de adoptie van elektrisch vervoer. Bestaande technologieën worden in Utrecht slim geïntegreerd door het ontwikkelen van slimme diensten, die de verbinding maken tussen opwek en gebruik van duurzame energie. Met de Utrechtse oplossing kan Nederland inspelen op de wereldwijde uitdaging van opslag. (pag. 7)!!! Smart Solar Charging heeft voordelen voor de burger, zoals: schonere lucht, goedkoper vervoer en schone, duurzame energie. Ook zorgt het voor meer werkgelegenheid en trekt het internationale bedrijven naar Nederland. Bovendien helpt het om investeringen in netverzwaring te voorkomen. (pag. 8)!!! Om deze kans voor Smart Solar Charging te kunnen benutten, is het nodig om naast investeringen van bedrijven en lokale overheid samen met de nationale overheid slimme regels op te stellen. Smart Solar Charging vraagt om experimenteerruimte van de toezichthouder. (pag. 11)!!! De regio Utrecht heeft een stevige ambitie en onderneemt de nodige activiteit als het gaat om duurzame energie. En met succes. Het is nu zaak deze successen verder op te schalen. Goed voor Utrecht, goed voor Nederland. Goed voor u. (pag. 11)!!! Zo kan Nederland met slimme diensten invulling geven aan de verdere energietransitie en adoptie van elektrisch vervoer. Een oplossing met een wereldwijde markt, die investeringen naar de regio trekt en Nederland opnieuw een koploperpositie geeft. Global Challenges, Dutch Solutions. (pag. 15)

3 De transitie van fossiele energie naar duurzame energie is in volle gang Steeds meer steden, staten en landen leggen ambitieuze doelstellingen vast om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Tegelijkertijd is duurzame energie in een groot deel van de wereld inmiddels zonder subsidie concurrerend met fossiele energie. Investeringen in duurzame energie, met name in de vorm van zonne- en windenergie, nemen dan ook overal ter wereld enorm toe. Steeds meer landen zetten koers naar een 100% duurzame energievoorziening. China heeft de leidende positie van Duitsland overgenomen als het gaat om investeringen in duurzame energie, gevolgd door Japan wat betreft zonnepanelen. Doordat China een grote interne markt wist te creëren, hebben zij een sterke wereldmarktpositie kunnen bouwen als het gaat om zonnepanelen. Voor 2015 heeft China de doelstellingen voor nieuw te bouwen zonne-energie recent zelfs nog verder verhoogd met 20% naar 17,8 GW met als doel om de markt voor (applicaties voor) zonne-energie nog verder te vergroten. Ter vergelijking: China plaatst daarmee in één jaar de helft van het totale aantal zonnepanelen in Duitsland. Nog een indrukwekkend getal: dit jaar worden er wereldwijd dagelijks zonnepanelen geïnstalleerd. Vorig waren dat er Volgend jaar zullen dat er waarschijnlijk zijn. Dat leidt in 4 dagen tot evenveel vermogen als een hele grote kern- of kolencentrale. Deze snelle ontwikkelingen zorgen ervoor dat economieën die voorsorteren op een duurzame economie hun ambities verder opschroeven. Nog geen twee maanden geleden kondigde Governeur Brown van Californië de meest verregaande CO2- reductiedoelstellingen aan van de VS: in 2030 moet de uitstoot 40% onder de waarde van 1990 liggen. Ook hier wordt nu vol ingezet op een 100% schone energiemix waarin met name zonne-energie de toekomst heeft.

4 In Europa zijn met name Duitsland en Denemarken hard op weg naar een 100% duurzame energiemix. Onze oosterburen halen ruim een kwart van alle stroom uit zon, wind en biomassa. Op zonnige dagen is het overdag soms zelfs genoeg om in 50% van de Duitse elektriciteitsbehoefte te voorzien. Ook in Denemarken wordt op dagen met veel wind meer energie opgewekt dan dat er energie verbruikt wordt. Duitsland werd door de New York Times onlangs nog uitgeroepen tot de eerste groene supermacht, die al regelmatig te kampen heeft met een overschot aan energie.!!! De transitie van fossiele energie naar duurzame energie is nodig en gaat wereldwijd enorm hard. Nederland loopt (nog) niet voorop in de hoeveelheid duurzaam opgewekte energie. Opslag van energie is de sleutel voor 100% duurzame energievoorziening Om te komen tot een 100% duurzame energievoorziening is energieopslag nodig. Wind- en zonne-energie zijn immers geen constante bronnen. De opslag moet bovendien goedkoper zijn dan kolen- en gascentrales die nu nog als backup dienen. Er zijn vele vormen van opslag nodig en in ontwikkeling. Opslag in batterijen was tot voor kort een dure vorm van opslag, maar door recente ontwikkelingen is de batterij aan een snelle opmars bezig en al concurrerend met backup-centrales. Oorzaak hiervan: de snelle groei van elektrische auto s. Opmars elektrische auto s De opkomst van elektrische auto s gaat hard. Tesla heeft de automarkt volledig op z n kop gezet door als nieuwkomer de beste auto ooit te maken (volgens de Amerikaanse Consumentenbond). Tesla heeft daardoor de lat zeer hoog gelegd. Nissan-Renault is ondertussen wereldwijd marktleider elektrische auto s. De helft van alle elektrische auto s komt van Nissan-Renault. Nissan investeert al jaren miljarden in elektrische auto s met maar één doel: marktleider zijn en blijven. In de Duitse autoindustrie is BMW leidend, dat zich, mede onder leiding van de Duitse Elon Musk Stefan Quandt volledig lijkt klaar te maken voor 100% elektrische mobiliteit. Volkswagen, Audi en Daimler-Benz volgens inmiddels dit voorbeeld. Wereldwijd neemt het aantal elektrische personenauto s snel toe. Wat betreft aantallen loopt ook hier China voorop met grootse ambities en de verwachting van BMW is dat China in 2019 de grootste markt zal zijn voor elektrische auto s. Op dit moment is de Chinese automarkt al enorm en China breidt haar netwerk van oplaadpunten snel uit.

5 De geruchten dat ook Apple elektrische auto s gaat maken zorgen voor nog meer druk op de autoindustrie om volop in te zetten op elektrisch vervoer. Al tijden wordt er gespeculeerd dat Apple in deze markt stapt en hoewel er uiteraard geen officieel bericht van Apple zelf is, wordt het bewezen geacht dat er voorbereidingen getroffen worden in die richting. Op het moment dat een bedrijf als Apple, met honderden miljarden in kas inderdaad deze stap zet, zullen alle (auto)bedrijven die maar een moment de aandacht voor deze markt hebben laten verslappen, uitgespeeld zijn. Saillant detail hierin: Apple is sinds kort de grootste corporate investeerder in duurzame energie wereldwijd. In zowel de VS als China legt Apple enorme eigen zonne- en windparken aan. De (auto)batterij als lokale opslag Door de snelle opmars van elektrische auto s is de ontwikkeling van de goedkope, energieefficiënte en lichte batterij in een stroomversnelling gekomen. Immers: het bedrijf met de beste batterij kan de beste elektrische auto s leveren. Op dit moment is de batterijcapaciteit in goedkope elektrische auto s nog beperkt, maar voor de elektrische auto s van de nabije toekomst wordt de capaciteit al minimaal verdubbeld. Eind 2016 komen meerdere grote automerken met elektrische auto s die minimaal 300 km kunnen rijden op één batterijlading. Ter vergelijking: dat is voldoende opslag om een gemiddeld huishouden in Nederland ruim een week van elektriciteit te voorzien.

6 Tesla lanceerde onlangs de thuisbatterij Powerwall, waardoor zonne-energie zowel overdag als s avonds in huis kan worden benut. Dit als vervanging voor het traditionele net of als back-up systeem. Voor al die batterijen bouwt Tesla op dit moment de grootste fabriek van Noord Amerika: een batterijenfabriek in Nevada, die evenveel productiecapaciteit heeft als alle bestaande batterijenfabrieken wereldwijd bij elkaar. Deze fabriek wordt Product 1.0 genoemd, wat doet vermoeden dat er nog meer van dit soort producten zullen volgen. En ook hier zit de concurrentie in Azië en Europa niet stil. LG Chemical heeft al vijf megabatterijendeals met grote autofabrikanten. En de Duitse equivalent Solarwatt van Stefan Quandt (grotaandeelhouder van BMW) lanceert op 10 juni de thuisbatterij voor de Europese markt is daarmee Tesla net voor. Deze batterijen voor thuisgebruik in de VS en Duitsland zijn al rendabel gebleken. De thuisbatterij zal een capaciteit van ± 7 kwh krijgen. De batterij in een gemiddelde elektrische auto in 2017 is al snel 10 keer zo groot. Toegang tot die batterij wordt de killerapp om landen naar een 100% duurzaam energiesysteem te krijgen. Het verlenen van slimme toegang tot de autobatterij om (duurzame) stroom te kunnen opslaan als het beschikbaar is en het er weer uit te kunnen halen als er minder productie is betekent toegang tot de snelst groeiende beschikbare opslag ter wereld die bovendien gratis beschikbaar komt precies daar waar de gebruikers zijn: thuis, op het werk, in woonwijken, op bedrijfsterreinen etcetera.

7 De Utrechtse oplossing Smart Solar Charging: slimme combinatie van ontwikkelingen op het gebied van elektrische auto s en de belofte van thuisaccu s Opslag van energie en slimme netten, waardoor de opgeslagen energie ook weer kan worden terug geleverd aan het net, vormen een groot deel van de oplossing voor de transitie naar duurzame energie. Daar spelen ook Powerwall van Tesla en het Duitse Solarwatt op in met hun thuis-accu s. Europese primeur uit Utrecht: Vehicle2Grid Vanuit de regio Utrecht werd in maart van dit jaar een Europese primeur gepresenteerd, waarin de ontwikkelingen op het gebied van batterijen in elektrische auto s en thuisgebruik van opgeslagen energie worden gecombineerd. Deze primeur was onderdeel van het project Smart Grid: rendement voor iedereen (Pieken in de Delta-subsidie, maart 2015) en het ging om: het eerste Vehicle2Grid (V2G) energieopslagsysteem van Europa. Dit opslagsysteem, een slimme laadpaal voor zonne-energie van Nissan kan elektrische auto s laden én ontladen zodat de auto-accu s woningen van energie kunnen voorzien. Enkele achterliggende gedachten, die de autobatterij zo geschikt maken: auto s hebben grotere batterijen dan tot nu toe in huizen en de capaciteit van deze batterijen neemt de komende tijd toe. De auto staat vaak een aanzienlijk deel van de tijd opgeladen en wel stil voor het huis, dus er is gelegenheid.

8 Nu een wereldprimeur! General Electric, Vidyn, LomboXnet, LastMile Solutions en Stedin hebben als Nederlands consortium, de eerste zon-gestuurde, bi-directionele compacte laadpaal voor elektrische auto s ter wereld ontwikkeld. Het Smart Solar Charging consortium gaat een stap verder en presenteert op 9 juni een wereldprimeur. Deze groene wereldprimeur is als Global challenge, Dutch Solution in Utrecht ontwikkeld en is onderdeel van de proeftuin Smart Solar Charging. In deze publiek private samenwerking proeftuin werken General Electric, Nissan Europa, Vidyn, Stedin, MKB-ondernemers LomboXnet, Last Mile Solutons, de gemeente Utrecht en Economic Board Utrecht samen aan de ontwikkeling en opschaling van slimme lokale energiesystemen van de toekomst.!!! In de transitie naar 100% duurzame energie is opslag een belangrijke factor, en tegelijkertijd een wereldwijde uitdaging. Utrecht heeft een oplossing: Smart Solar Charging Laadstandaard, goedkopere laadpalen, geschikte maatvoering Deze nieuwe oplossing is uniek op verschillende fronten: - Er wordt ten eerste een wereldwijde laadstandaard (AC) gehanteerd, waardoor deze slimme laadpaal in principe geschikt is voor álle elektrische auto s. Hiermee is Smart Solar Charging èn V2G dus wereldwijd op te schalen. - Bovendien is deze slimme laadpaal 80 tot 90% goedkoper dan de huidige internationale standaard. Deze besparing wordt gerealiseerd door een compactere uitvoering, optimalisatie van de technologie en door grootschalige en Nederlandse productie. - De maatvoering maakt bovendien dat deze laadpaal geschikt is voor plaatsing in zowel de openbare ruimte als in elke garage of oprit, zodat elke elektrische auto straks slim kan laden en óntladen. De potentie van Smart Solar Charging is groot De slimme laadpalen, zoals ontwikkeld in Lombok, zijn een onmisbaar onderdeel van het nieuwe, lokale en duurzame energiesystemen wereldwijd. Door open standaarden is het op alle auto s en overal toepasbaar. Smart Solar Charging draagt zo bij aan: Benodigde opslag om de transitie naar duurzaam mogelijk te maken Slimme schone mobiliteit Een hoger rendement op zonnestroom, Vermindering van stroompieken op het net Gezonde lucht, ook in gebieden die sterke verstedelijking kennen

9 Door Smart Solar Charging vanuit Nederland op te schalen, wordt unieke kennis opgebouwd, waarmee we onderscheidend kunnen zijn ten opzichte van de rest van de wereld Stimuleren van elektrisch rijden: de betaalbaarheid van elektrisch rijden stijgt, want met de energie die wordt terug geleverd wordt bespaard of zelfs verdiend. (Eigen energie gebruik en de consument als producent) De nieuwe zongestuurde, bi-directionele, compacte laadpaal gaat minimaal 10% kostenbesparing opleveren door efficiënter gebruik van bestaande netten. Werkgelegenheid een aantrekkingskracht voor wereldspelers (zie hierna in meer detail)!!! Nederland is koploper in de adoptie van elektrisch vervoer. Bestaande technologieën worden in Utrecht slim geïntegreerd door het ontwikkelen van slimme diensten, die de verbinding maken tussen opwek en gebruik van duurzame energie. Met de Utrechtse oplossing kan Nederland inspelen op de wereldwijde uitdaging van opslag. Werkgelegenheid: van 1 naar 3 banen per 20 auto s Er is sprake van een nieuw type werk in de slimme energie-infrastructuur. Ook is er een toename van het aantal banen te verwachten, doordat er in de hele keten van slim laden mensen nodig zijn. Uit onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland komt de verwachting naar voren dat er een baan per 20 elektrische auto s gecreëerd wordt. In 2020 betekent dit banen, in banen. Het consortium Smart Solar Charging verwacht dat door innovatie en koppeling met smart grids dit aantal banen kan worden verdrievoudigd. Van 1 naar 3 banen per 20 auto s, als gevolg van de koppeling van zonnepanelen en het opnemen van deze infrastructuur in de Smart Grid (het op 9 juni gepresenteerde product). Aantrekkingskracht wereldbedrijven Wereldbedrijven zoals GE en Nissan vinden dankzij deze krachten inmiddels ook de weg naar de regio Utrecht. De regio Utrecht zet zich hiermee internationaal op de kaart en zal zich blijven inzetten om uit te groeien tot de wereldwijde proeftuin voor Smart Solar Charging. Het gaat niet langer om laadpalen, maar om het management van energiesystemen voor steden. GE ziet hier voor haar organisatie een belangrijke groeimarkt. Het bedrijf heeft vanwege het project in Utrecht besloten haar divisie laadinfrastructuur in Nederland te behouden, waardoor FTE s behouden bleven. GE investeert de komende tijd actief in de markt van nieuwe lokale energiesystemen, waardoor naar verwachting zowel in Nederland als wereldwijd banengroei plaatsvindt.

10 Investeringen in netverzwaring kunnen worden voorkomen De mogelijkheid om energie op te slaan, helpt ook onnodige grote investeringen voor netverzwaring voorkomen. Vooral ook als er slimme netwerken (smart grids) komen, waarin vraag en aanbod dichter bij elkaar worden gebracht en waarbij consumenten ook als producenten energie aan anderen kunnen leveren. Als er in de EU wordt voortgeborduurd op de huidige netwerken van de netbeheerders zijn er grote investeringen nodig in elektriciteitsnetten. De geschatte kosten voor netverzwaring in Nederland is ongeveer 30 miljard euro (bron: Ecofys). Deze besparing leidt tot extra investeringen in de groene economie (elektrische auto's, zonnepanelen, smart cities) in plaats van in koper.!!! Smart Solar Charging heeft voordelen voor de burger, zoals: schonere lucht, goedkoper vervoer en schone, duurzame energie. Ook zorgt het voor meer werkgelegenheid en trekt het internationale bedrijven naar Nederland. Bovendien helpt het om investeringen in netverzwaring te voorkomen.

11 Wat is er nodig om alle kansen te benutten? Voordat alle kansen benut kunnen worden, zijn verschillende zaken nodig. Voor netbeheerders geldt dat zij in plaats van in traditionele modellen en netwerken, moeten denken in slimme netwerken (smart grids) en nieuwe diensten erachter moeten verkopen (en niet meer per kwh). Het moet echt anders, slim sturen. Aan de netbeheerders dus de oproep om daarvoor open te staan en mee te denken, zoals Stedin in Utrecht al doet. Voor autofabrikanten geldt dat zij moeten toestaan dat de batterijen van hun elektrische auto s ook ontladen worden. Hoewel de standaard ervoor klaar is, is dit in de praktijk nog niet het geval. GE zet met deze laadpaal een internationale standaard neer die autofabrikanten zal uitdagen om V2G via de wereldwijde AC-laadstandaard mogelijk te maken. Elektrische autorijders zullen hierom gaan vragen. Behoefte aan een nieuw verdienmodel en ruimte in wetgeving Om echt stappen te zetten in en vanuit Nederland, is er een ruimte van de toezichthouder nodig om te experimenteren. Op dit moment mag een overschot aan energie bij de ene burger volgens de wet bijvoorbeeld niet direct verkocht worden aan een ander. Het overschot moet worden terug geleverd aan het net tegen lage prijzen en energie moet worden gekocht via hetzelfde net voor veel hogere kosten. Daarvoor is uiteraard geen interesse. Een echt nieuw verdienmodel met variabele prijzen is dus nog niet mogelijk, terwijl dat noodzakelijk is voor grootschalige introductie van Smart Solar Charging in Nederland. Als de wetgeving daarvoor ruimte biedt, kunnen net als in de VS en Duitsland succesvolle verdienmodellen ontstaan. Dit houdt in eerste instantie in: 1. Het mogelijk maken van afwijkende/variabele stroom- en nettarieven 2. Het mogelijk maken van afwijkende/variabele energiebelasting tarieven Hierdoor wordt het onder andere mogelijk om vraag naar en aanbod van energie dichter bij elkaar brengen door slimme sturing, consumenten als producenten energie aan elkaar te laten leveren en zo 100% eigen verbruik van zonne-energie te realiseren.!!! Om deze kans voor Smart Solar Charging te kunnen benutten, is het nodig om naast investeringen van bedrijven en lokale overheid samen met de nationale overheid slimme regels op te stellen. Smart Solar Charging vraagt om experimenteerruimte van de toezichthouder. Nederland volop in beweging met de regio Utrecht voorop Hoewel de hoeveelheid opgewekte energie in Nederland relatief klein is, is er volop aandacht voor duurzame energie. Dat maken de windmolens en zonnepanelen, die op steeds meer plekken in Nederland te vinden zijn, direct duidelijk.

12 In de regio Utrecht worden de nodige successen geboekt op het gebied van duurzame energie. Dit is de afgelopen tijd zichtbaar geworden met elektrische deelauto s in de wijk Lombok, energie-geëngageerde bewoners van Nieuwland in Amersfoort, zonnecentrales van LomboXnet en met grote gezamenlijke ontwikkelingsprojecten als Smart Grid: Rendement voor iedereen, waar overheid, bedrijfsleven en wetenschap samen innovatieve diensten ontwikkelen. Er is vanuit de overheid, maar zeker ook bij bewoners van verschillende wijken behoefte aan en aandacht voor leefbare en gezonde wijken, ofwel sterke en vitale wijken. Zo investeert de Gemeente Utrecht volop in zonnepanelen op daken, elektrische mobiliteit en schone lucht. Enabeler voor Solar City en e-mobility Voor de stad en haar inwoners is het van belang dat er actief werk gemaakt wordt van Smart Solar Charging. De gemeente ziet smart grids als enabler voor meer zonnestroom en meer elektrische auto s. De ontwikkeling van smart grids vormt daarmee een bijdrage om te komen tot een Solar City en een stad met e-mobility. Twee thema s die voor de gemeente Utrecht en haar inwoners van groot belang zijn. Zo bouwt Utrecht met gezond verstand (=werk) aan een gezonde leefomgeving én aan gezonde mensen. Zo wil Utrecht groeien en idealiter ook als koploper gezien worden in het gezonder én duurzamer maken van steden.

13 Een van de doelstellingen van de gemeente Utrecht is bijvoorbeeld dat er over 5 jaar elektrische auto s rijden in de gemeente. Hiermee zal de gemeente dan 5% bijdragen aan de landelijke doelstelling van elektrische auto s in De stad Utrecht groeit naar verwachting naar inwoners rond Ook in 2030 moeten Utrechters prettig en gezond kunnen wonen. Daarnaast moet er voldoende werkgelegenheid zijn voor de inwoners. Dat deze slimme ontwikkeling banen oplevert voor de regio, is dan ook een belangrijke factor. Zeker niet minder waardevol is de kennis en verdere kennisontwikkeling in Utrecht om groen te groeien. De aantrekkingskracht van Utrecht kan Utrecht zo duurzaam verankeren. De ontwikkeling van smart grids / Smart Solar Charging draagt dus bij aan de concurrentiekracht en leefbaarheid van steden. Als koploper ziet Utrecht kans om met het Rijk samen te werken in een City Deal, als onderdeel van Agenda Stad. Zodat bedrijven, regio Utrecht en Rijk samen in een living Lab de condities kunnen onderzoeken hoe tot efficiënte en effectieve opschaling te komen van smart grids met winst voor burgers, bedrijven en bestuur. De opbrengsten blijft dus zeker niet beperkt tot de eigen regio. Juist de wereldwijde kansen maken deze ontwikkeling zo interessant. In de proeftuin zal de alliantie onderzoeken hoe de bewonersparticipatie het beste vormgegeven kan worden, zodat de verdere ontwikkeling echt in gezamenlijkheid met burgers plaatsvindt. Ook biedt de proeftuin de mogelijkheid om uit te vinden hoe slimme wet- en regelgeving voor groene groei werkt. Dit in de vorm van een living lab, niet van achter een bureau gemodelleerd. De rol van de overheid is om toekomstvaste condities te creëren, waarin bedrijven en bewoners samen groene groei kunnen realiseren. Nadat deze condities real life in de

14 proeftuin in Lombok goed zijn onderzocht, risico s geëvalueerd en uitgekristalliseerd, wordt de opgedane kennis landelijke opgeschaald en verankerd in nieuwe, slimme regelgeving. Zo worden de geleerde lessen, producten en diensten gebruikt door allianties in andere steden in Nederland en Europa. Zo stimuleert deze Utrechtse ontwikkeling, dus niet alleen de technische oplossing zelf maar juist ook de processen eromheen, e-mobility en de inzet van zonnepanelen ver buiten de grenzen van Utrecht. Utrechtse successen opschalen In de regio Utrecht steken allerlei lokale initiatieven de kop op, die streven naar duurzame schone energie, minder CO2 uitstoot en slimmer gebruik van het elektriciteitsnet. Het regionale project Smart Grid Rendement voor Iedereen heeft slimme, nieuwe diensten ontwikkeld, die nu al business en banen opleveren en onnodige investeringen in elektriciteitsnetten vermijden. Het verder ontwikkelen van die slimme producten en diensten past bij de regio Utrecht vanwege de snelle groei van zonne-energie, elektrisch vervoer en het innovatiepotentieel van haar sterke dienstensector en haar hoog opgeleide bevolking.!!! De regio Utrecht heeft een stevige ambitie en onderneemt de nodige activiteit als het gaat om duurzame energie. En met succes. Het is nu zaak deze successen verder op te schalen. Goed voor Utrecht, goed voor Nederland. Goed voor u.

15 Nu is het moment! Met Smart Solar Charging heeft het Nederlandse consortium een product ontwikkeld waar wereldwijd grote vraag naar gaat ontstaan. Een product dat ruimte geeft aan allerlei nieuwe diensten. Met deze publiek private samenwerking heeft Nederland een oplossing die in bijdraagt aan de grote maatschappelijke opgaven, zoals opwarming van de aarde en het maken van gezonde leefomgevingen in steden. Deze fine-tuning van stroom op lokaal niveau is internationaal een rising star, een miljardenmarkt in wording. Reden waarom multinationals als Nissan, General Electric, Tesla, BYD en andere partijen buitengewone interesse hebben in de Utrechtse oplossing. Het is nu zaak in eerste instantie een interne markt te creëren en in Nederland schaalgrootte te behalen, die nodig is om deze innovatie tot een daadwerkelijk product te maken. Het zou zonde zijn om deze primeur nu zomaar uit handen te geven aan buitenlandse geïnteresseerden. Om deze markt te creëren is zoals gezegd een nieuw verdienmodel nodig dat alleen tot stand kan komen als het dag- en nachttarief komt te vervallen en gewerkt kan worden met variabele tarieven. Dan kan Nederland een rol van betekenis blijven spelen en zelfs koploper op het gebied van Smart Solar Charging op het wereldtoneel te worden.!!! Zo kan Nederland met slimme diensten invulling geven aan de verdere energietransitie en adoptie van elektrisch vervoer. Een oplossing met een wereldwijde markt, die investeringen naar de regio trekt en Nederland opnieuw een koploperpositie geeft.

Vier gevolgen van de groei van hernieuwbaar voor het energiesysteem

Vier gevolgen van de groei van hernieuwbaar voor het energiesysteem Vier gevolgen van de groei van hernieuwbaar voor het energiesysteem Een uitgave van ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland 0 1 2 4 10 16 22 23 Inhoud Woord vooraf Inleiding 1 Elektriciteitsmarkt

Nadere informatie

ENERGIE VOOR GROENE GROEI. Energiestrategie 2030 voor de gemeenten Beesel, Venlo en Venray

ENERGIE VOOR GROENE GROEI. Energiestrategie 2030 voor de gemeenten Beesel, Venlo en Venray ENERGIE VOOR GROENE GROEI Energiestrategie 2030 voor de gemeenten Beesel, Venlo en Venray Energie voor groene groei Energiestrategie 2030 voor de gemeenten Beesel, Venlo en Venray Door: Yvonne de Bie en

Nadere informatie

Op weg naar elektrisch rijden

Op weg naar elektrisch rijden Op weg naar elektrisch rijden Bestuurlijke dilemma s Dr. ir. A.P. van Deventer mpa Prof. mr. dr. J.A. de Bruijn Dr. M.A. van der Steen Prof. dr. M. J. W. van Twist Nederlandse School voor Openbaar Bestuur

Nadere informatie

Energievisie Heusden: meebewegen in de energietransitie

Energievisie Heusden: meebewegen in de energietransitie Energievisie Heusden: meebewegen in de energietransitie Heusden heeft energie De eindigheid van de fossiele brandstoffen, de economische afhankelijkheid en de sterke prijsstijging ervan vragen om nieuwe

Nadere informatie

Roadmap Power to Gas. 13 maart 2014. Auteurs: Juriaan Mieog Ronald Eenkhoorn Jörg Gigler (Gigler Energy Support) Definitieve versie

Roadmap Power to Gas. 13 maart 2014. Auteurs: Juriaan Mieog Ronald Eenkhoorn Jörg Gigler (Gigler Energy Support) Definitieve versie Roadmap Power to Gas 13 maart 2014 Definitieve versie Auteurs: Juriaan Mieog Ronald Eenkhoorn Jörg Gigler (Gigler Energy Support) 1 Voorwoord De veranderende manier waarop energie wordt opgewekt en geconsumeerd

Nadere informatie

Energietransitie geeft Nederland nieuwe energie

Energietransitie geeft Nederland nieuwe energie Energietransitie geeft Nederland nieuwe energie Energietransitie geeft Nederland nieuwe energie 2005-39 27 april 2005 Inhoudsopgave Samenvatting 3 1 Waarom op pad naar een duurzame energievoorziening?

Nadere informatie

4-5 6. Opvolger De EU wil haar Raamwerk voor Klimaat

4-5 6. Opvolger De EU wil haar Raamwerk voor Klimaat dinsdag 10 september 2014 - jaargang 17 nummer 7 Energie Actueel verschijnt 10 keer per jaar Oplage 3.000 Abonneren via www.energieactueel.nl Grootste zonnepark De zonnecentrale met 4.600 panelen van landbouwbedrijf

Nadere informatie

De rol van zonne-energie in vredesvraagstukken

De rol van zonne-energie in vredesvraagstukken De rol van zonne-energie in vredesvraagstukken Prof. dr. W. Sinke 24 mei 2011 Zonne-energie en vrede Wanneer je kijkt naar zonne-energie en de link met vrede, dan kun je een aantal verbanden leggen. Ik

Nadere informatie

Programmaplan Energie werkt!

Programmaplan Energie werkt! Programmaplan Energie werkt! WARMTE Status : Concept Datum : Donderdag 26 maart 2015 Opgesteld door : Team ROM gemeente Almere E-mail : wmkwekkeboom@almere.nl Mobiel : 06 52783719 INHOUD 2 SAMENVATTING

Nadere informatie

Nederland en alternatieve energie

Nederland en alternatieve energie Nederland en alternatieve energie Door: Lars van der Hoorn en Pascal Németh Profiel: E&M met M&O Klas: A6A School: Scala College, Alphen aan den Rijn Begeleidster: Mevrouw Klijmij Datum: 22 oktober 2012

Nadere informatie

Masterthesis Economische Geografie. Faculteit Geowetenschappen, Universiteit Utrecht. Véronique Eldering, 3218988. Begeleider: Dhr. A. van Rietbergen.

Masterthesis Economische Geografie. Faculteit Geowetenschappen, Universiteit Utrecht. Véronique Eldering, 3218988. Begeleider: Dhr. A. van Rietbergen. Masterthesis Economische Geografie Faculteit Geowetenschappen, Universiteit Utrecht. Véronique Eldering, 3218988 Begeleider: Dhr. A. van Rietbergen. 2 Voorwoord Geachte lezer, Voor u ligt mijn masterthesis:

Nadere informatie

Strategisch Plan April 2014

Strategisch Plan April 2014 Strategisch Plan April 2014 Inhoud Onze ambitie 3 Trendanalyse 4 Strategie 6 Doelstellingen 9 Betrouwbaar 10 Blijvend betrouwbare en veilige netten 11 Veilig werken 14 Vakmanschap en leiderschap 15 Betaalbaar

Nadere informatie

Bijlage 2 Plan van Aanpak elektrisch vervoer: Elektrisch Rijden in de Versnelling. Elektrisch Rijden in de versnelling Plan van Aanpak 2011-2015

Bijlage 2 Plan van Aanpak elektrisch vervoer: Elektrisch Rijden in de Versnelling. Elektrisch Rijden in de versnelling Plan van Aanpak 2011-2015 Bijlage 2 Plan van Aanpak elektrisch vervoer: Elektrisch Rijden in de Versnelling Elektrisch Rijden in de versnelling Plan van Aanpak 2011-2015 1 1. Elektrisch rijden naar een nieuwe fase 1.1 Waarom werken

Nadere informatie

1 Visie, strategie en agenda

1 Visie, strategie en agenda Energierapport ȟȟ ȟ Inhoudsopgave 1 Visie, strategie en agenda 5 1.1 Het mondiale energievraagstuk 9 1.2 Naar een duurzame energiehuishouding 10 1.3 De rol van de overheid 13 1.4 Toegang tot de energiebronnen

Nadere informatie

Amsterdam Uitgesproken. Perspectief voor 2040

Amsterdam Uitgesproken. Perspectief voor 2040 Amsterdam Uitgesproken Duurzaam Perspectief voor 2040 INHOUD colofon in opdracht van Marijke Vos Wethouder Milieu 5 VOORWOORD ambtelijke werkgroep Kerngroep Duurzaamheid 7 Anno 2040 ledenkern groep DMB,

Nadere informatie

Nieuwe wereldmarkt. Transitie mogelijk maken. Verduurzaming. Gas als wonderolie energiesysteem. Slim gas. Groningse proeftuin

Nieuwe wereldmarkt. Transitie mogelijk maken. Verduurzaming. Gas als wonderolie energiesysteem. Slim gas. Groningse proeftuin HET TWEEDE LEVEN VAN GAS Nieuwe wereldmarkt LNG IN VRACHTWAGENS EN SCHEPEN Transitie mogelijk maken STROOM UIT ZON EN WIND OPSLAAN IN GAS Verduurzaming 50% GROEN GAS IN 2050 Gas als wonderolie energiesysteem

Nadere informatie

ICT motor achter duurzame energie. ICT centraal in transformerende energiemarkt

ICT motor achter duurzame energie. ICT centraal in transformerende energiemarkt ICT motor achter duurzame energie ICT centraal in transformerende energiemarkt Een tijdperk van transitie We leven in een tijdperk van transitie van ongekende omvang. Niet meer in een periode van verandering,

Nadere informatie

&U Ondernemen met nieuwe energie

&U Ondernemen met nieuwe energie &U Ondernemen met nieuwe energie &U Ondernemen met nieuwe energie 1 Voorwoord De gebouwde omgeving energieneutraal of zelfs energieleverend. Collectieven van buurtbewoners, bedrijven en scholen die samen

Nadere informatie

Nederland en energie efficiëntie Zal Nederland in 2020 de Europese norm van 20% efficiënter energieverbruik behalen?

Nederland en energie efficiëntie Zal Nederland in 2020 de Europese norm van 20% efficiënter energieverbruik behalen? Nederland en energie efficiëntie Zal Nederland in 2020 de Europese norm van 20% efficiënter energieverbruik behalen? Frank Menger en Pepijn Wolterinck Young European Specialists 2012 1 Inhoudsopgave Het

Nadere informatie

Wonen en ondernemen in de energiewereld van morgen

Wonen en ondernemen in de energiewereld van morgen Wonen en ondernemen in de energiewereld van morgen INHOUDSOPGAVE PowerMatching City: pitstop in de energietransitie PowerMatching City take-aways Leven in PowerMatching City Wat vinden de bewoners? Wat

Nadere informatie

Actieplan voor energiebesparing en duurzame energie in de regio Alkmaar 2015-2020

Actieplan voor energiebesparing en duurzame energie in de regio Alkmaar 2015-2020 Actieplan voor energiebesparing en duurzame energie in de regio Alkmaar 2015-2020 December 2014 Inhoud Inleiding... 5 Doelstelling... 5 Opbouw van het plan... 6 Scope... 7 1 Ontwikkeling van het energieverbruik

Nadere informatie

2 Smart Grids. s Smart Grids Smart Grids Smart Grids Smart Gri. Autonoom netwerk kan zichzelf bedruipen

2 Smart Grids. s Smart Grids Smart Grids Smart Grids Smart Gri. Autonoom netwerk kan zichzelf bedruipen s Smart Grids Smart Grids Smart Grids Smart Gri 2 Smart Grids 6 Elektrisch tanken 7 Bio2Net 8 Zonnepanelenpark 9 In de praktijk Netbeheerders bereiden zich voor op ingrijpende veranderingen Sturen van

Nadere informatie

Energierapport 2011. Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie

Energierapport 2011. Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie Energierapport 2011 Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie vrijdag 10 juni 2011 1 Executive Summary De energiehuishouding moet duurzamer en minder afhankelijk worden van schaarser wordende

Nadere informatie

Grenzeloos CO 2 neutraal!! KLIMAATBELEIDSPLAN 2013 2020. Gemeente De Marne

Grenzeloos CO 2 neutraal!! KLIMAATBELEIDSPLAN 2013 2020. Gemeente De Marne Grenzeloos CO 2 neutraal!! KLIMAATBELEIDSPLAN 2013 2020 Gemeente De Marne 1 Inhoudsopgave Samenvatting 3 1 Inleiding 4 1.1 Uitgangssituatie 4 2 Het Proces 6 2.1 Samenvatting van het Noordelijk Klimaatperspectief

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma 2015

Uitvoeringsprogramma 2015 Programma Utrechtse Energie! 1. Inleiding - Waar staan we? - De focus in 2015 2. Bewoners 3. Bedrijven/instellingen 4. Maatschappelijke organisaties 5. Duurzaam energiesysteem: stimuleren zonne-energie

Nadere informatie

Elektrische auto op 1!

Elektrische auto op 1! Green Elektrische auto op 1! Onderzoek ervaringen berijders elektrische auto s in Nederland Inhoudsopgave Voorwoord 3 Inleiding en methodiek 4 Berijdersprofiel 6 De keuze voor de elektrische auto 10 Reiskeuze

Nadere informatie

Monitor Duurzaam Nederland 2014: Verkenning. Uitdagingen voor adaptief energie-innovatiebeleid

Monitor Duurzaam Nederland 2014: Verkenning. Uitdagingen voor adaptief energie-innovatiebeleid Monitor Duurzaam Nederland 2014: Verkenning Uitdagingen voor adaptief energie-innovatiebeleid Monitor Duurzaam Nederland 2014: Verkenning Uitdagingen voor adaptief energie-innovatiebeleid Centraal Planbureau

Nadere informatie

Nieuwe energie voor de Stedendriehoek Routekaart naar een energieneutrale regio Stedendriehoek in 2030

Nieuwe energie voor de Stedendriehoek Routekaart naar een energieneutrale regio Stedendriehoek in 2030 Nieuwe energie voor de Stedendriehoek Routekaart naar een energieneutrale regio Stedendriehoek in 2030 Groningen, Rotterdam, maart, 2014 Verantwoording Project Opdrachtgever Samenstelling en redactie In

Nadere informatie

Energie geef je door Jaarverslag 2014

Energie geef je door Jaarverslag 2014 Energie geef je door Jaarverslag 2014 Alliander Jaarverslag 2014 Inhoudsopgave 2 Inhoudsopgave Over dit verslag 3 Over Alliander 6 Over ons bedrijf 7 Onze missie en visie 10 Trends en marktontwikkelingen

Nadere informatie

brabantsenergieaccoord brabantsenergieakkoord

brabantsenergieaccoord brabantsenergieakkoord brabantsenergieaccoord brabantsenergieakkoord Presentatie 20 maart 2015 Initiatiefnemers van dit Brabantse Energieakkoord zijn vertegenwoordigers van de Brabantse Milieufederatie (BMF), de Brabants-Zeeuwse

Nadere informatie