Gezonde Traktaties. Tips en recepten verzameld door de Ouderraad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gezonde Traktaties. Tips en recepten verzameld door de Ouderraad"

Transcriptie

1 Gezonde Traktaties Tips en recepten verzameld door de Ouderraad Trakteren?! Lekkere, gezonde en eenvoudige traktaties Een traktatie is een extraatje bij het vieren van een feestelijk moment zoals een verjaardag. Voor jonge kinderen is een traktatie al snel een hele maaltijd. Daarom is het belangrijk dat de traktatie niet te groot is en niet te veel calorieën bevat. Bij de verschillende ideeën voor traktaties is hiermee rekening gehouden. Hartig of zoet Als er rekening wordt gehouden met de grootte van de traktatie en het moment van uitdelen, is een zoete traktatie een prima keuze. Juist hartige traktaties zoals chips, blokjes kaas of worst bevatten veel (verzadigd) vet en calorieën. Zeven eetmomenten Het moment van het uitdelen van de traktatie is belangrijk. Door niet de hele dag te eten en te drinken, krijgt het tandglazuur de tijd om zich te herstellen. Om het gebit te sparen, is het goed om maximaal zeven eet/drinkmomenten aan te houden: drie hoofdmaaltijden en maximaal vier keer iets tussendoor per dag. Daarom is het goed om de traktaties uit te delen op een moment dat de kinderen toch al iets eten of drinken, bijvoorbeeld rond de ochtendpauze. Iets anders dan eten Een traktatie hoeft niet altijd snoep of iets te eten te zijn. Een (ingepakt) klein speelgoedje is ook een feestelijke traktatie. Hygiënisch en zorgvuldig bewaren * Bewaar traktaties van zoutjes, koek e.d. in een goed gesloten trommel of plastic doos om zacht worden of uitdrogen te voorkomen. * Dek traktaties voor het uitdelen af met plastic folie. * Bewaar traktaties van kaas, worst, vleeswaren zo lang mogelijk in de koelkast. * Was de handen voor het maken van de traktaties en werk verder ook zo hygiënisch mogelijk. * Gebruik rijp, maar niet te rijp fruit. Bedruppel het fruit eventueel met wat citroensap of sinaasappelsap om bruin worden te voorkomen. Ideeën voor leuke, lekkere en feestelijke traktaties Sommige traktaties zijn gemakkelijk en snel te maken en andere traktaties kosten wat meer inspanning en tijd. Ook de hoeveelheid calorieën wordt per traktatie aangegeven. Dagelijks heeft een kind van 4-12 jaar in totaal calorieën per dag nodig.

2 APPELGEZICHTJES Nodig per kind: * 1 kleine zoetzure appel met steel * een halve groene zure mat * poedersuiker en water * rode en zwarte voedselkleurstof Was de appel en droog hem. Vouw de zure mat dubbel en knip er een blaadje uit. Vouw de zure mat weer open, maak een gaatje in het midden met bijvoorbeeld een cocktailprikker en steek de blaadjes aan het steeltje. Maak glazuur om te tekenen. Verdeel het over twee kommetjes. Roer door de ene een piepklein beetje zwarte en door de andere rode kleurstof. Teken de ogen en de mond met glazuur en een cocktailprikker. Laat ze goed drogen. Presentatie: Leg de appelgezichtjes bijvoorbeeld in een kistje met groene servetten of in een mandje met raffia. APPELBLOEMEN * Crêpepapier * Appels (niet te groot) * Stokje * Gekleurd papier * Klimopblaadjes Van gekleurd crêpepapier vierkantjes van 20 bij 20 cm. knippen. Op ieder velletje een niet te grote appel leggen, het papier erom vouwen en de eindjes als een steeltje samen draaien. Van platte rollen crêpepapier een stuk van 15 cm. knippen. Bloemetjes op gekleurd papier tekenen, en uitknippen. De klimopblaadjes bevestigen aan het stokje en het stokje in de appel duwen. Vervolgens het bloemetje op de stok plakken. De appelbloemen in een (gekleurde) tenen mand leggen. Van crêpepapier een strik om het hengsel maken. BANANENBOOT * Bananen * Satéprikkers * Gekleurd papier In het midden van de banaan een satéprikker steken. Daaraan een zeil van gekleurd papier op plakken. BANANENCOUPE * Bananen * Mandarijnen, kersen, aardbeien etc. * meloen * Citroensap Schil van de banaan afhalen, de rest heel laten. De banaan in schijfjes snijden en de schil en de banaan met citroensap besprenkelen. De schijfjes banaan tegen de rand van de schil plaatsen en de rest van het fruit; zoals meloenballetjes, kersen, mandarijn of aardbei in het bananenbootje tussen de bananenplakjes doen. De bananencoupe kan prima worden leeggegeten worden met een cocktailprikker. BANANEN RACEAUTO * Banaan * Komkommer * Prikkers * radijs De vier rondvormige komkommers met de prikker op de banaan (onderaan de ronding) prikken. Daarna met een klein lepeltje een gaatje maken in het midden van de banaan, hierin de radijs plaatsen als racer.

3 Mandarijnen sneeuwpop Pak de mandarijnen in een servetje. Gebruik een marsmallow als kop met een neusje van een klein snoepje. Als hoed een kerstkransje met eventueel een dropje. Een sate prikker als ruggegraat. Mandarijnenpoes Gebruik de steelaanzet als neus. Steek bovenin twee amandelen als oortjes, gebruik twee cocktailprikkers als snorharen en twee kleine rozijnen of krenten als ogen. Snijd eventueel aan de onderkant een klein stukje af, dan staan de poezen stevig. Sinaasappelolifant Gebruik kleine sinaasappels. Snijd uit de schil een slurf en trek deze een beetje los van het vruchtvlees. Maak met twee rozijnen oogjes. Snijd eventueel aan de onderkant een klein stukje af, dan staan de olifanten stevig. Maja de bij Teken met zwarte viltstift een gezichtje op een mandarijntje en steek er twee cocktailprikkers in als voelsprieten. Blaas een ballon niet te groot op en plak dit als lijf aan de mandarijn. Schrijf eventueel eerst een tekst op de ballon, bijvoorbeeld: hoera Merel is 6 jaar! Popcorn (40 kcal) Rups Een rups van een lange strook crêpepapier met in ieder segment boterhamzakjes popcorn. Vul kleine boterhamzakjes met popcorn. Maak zoveel zakjes als er kinderen zijn. Kies een mooie kleur crêpepapier en leg het papier in de lengte helemaal uit. Vorm met een prop papier in het crêpepapier een kop van de rups. Leg achter de kop een zakje popcorn, vorm het crêpepapier er omheen, bind het vast met een lintje en doe hetzelfde met de volgende zakjes popcorn. Steek in de kop twee cocktailprikkers als voelsprieten en teken er ogen en een mond op. Bekertje met popcorn verpakt in een servetje en dichtgebonden met lint Mooie wegwerpbekertjes (K3, Kikker, Barbie, raceauto s enz.) met popcorn Doorzichtig bekertje popcorn verpakt in cellofaan en dichtgebonden met lint Puntzakje van een vouwblaadje met popcorn Pak kleine doosjes rozijnen, kleine uitdeelzakjes, doosjes snoep of kleine kadootjes in cadeaupapier in. Knoop er lint aan en hang de pakjes aan een open paraplu

4 Spies van fruit en groente Spies met fruit zoals druif, mandarijn, aardbei, blokje meloen en/of mango Spies met twee aardbeien en twee rode snoepjes Spies met fruit en één marshmallow Spies met blokjes appel met chocoladedip en marshmallow Spies met kerstomaatje, klein augurkje, stuk komkommer, blokje meloen, ananas of mango, partje mandarijn, druif BANANENVROUWTJE * Bananen * Papieren parapluutjes * Viltstift * Crepepapier Steek in het gedeelte van het steeltje een opengeschoven parapluutje. Op de schil teken je met viltstift ogen - wenkbrauwen - neus en mond. Van crepepaier maak je een rokje. Deze plak je vast met plakband. Zet daarna de aangeklede bananen rechtop in een met gekleurd papier versierde mand. BANANENZON * Ronde mand of schaal met een opstaande rand van ong.10 cm. * Bol plastic bakje met een kleinere diameter dan de mand. * Aantal bananen (afhankelijk grootte van de mand) * Zilverfolie * Viltstift of potlood * Eventueel paar velletjes keukenrol * Schijfjes sinaasappel Zet de mand klaar. Leg eventueel wat keukenrol op de bodem. Vouw zilverfolie om de bodem en de rand van de bol plastic bakje en leg deze op z n kop centraal in de mand. Plaats de sinaasappel schijfjes op het zilverfolie in de vorm van een gezichtje. Halveer vervolgens alle bananen en bedek alle snijvlakken royaal met stukjes zilverfolie. Teken vrolijke gezichtjes met een dik potlood of stift op de bananenhelftjes, zodanig dat de punten van de bananen omhoog staan. Rangschik vervolgens alle bananenhelftjes, zij aan zij, met de gezichtjes (naar voren) en de kromming van de banaantjes over de rand van de mand (Let er dus bij het tekenen op dat je de gezichtjes aan die kant van de banaan tekent waar de langste kromming zit). Bij een groter aantal kinderen kun je nog wat bananen kwijt onder het ronde bakje.

5 (Pannen)koek Pannenkoek bootje Vouw de pannenkoek tot een bootje. Leg een stukje wortel erin. Prik daar prikkertjes op fruit. Pannenkoekrolletje gebruik eventueel kant en klare pannenkoeken: Besmeer pannenkoeken dun met hazelnootpasta of jam en rol ze op óf rol pannenkoeken op met daarin een lange (kabel)spek en snijd ze met een scherp mes in stukjes. Zet de rolletjes vast met een parapluutje, vlaggetje of andere prikker. Steek 1 à 2 pannenkoekrolletjes aan een prikker met een aardbei Steek 1 à 2 pannenkoekrolletjes aan een prikker met kleine marshmallow of yoghurtgum Besmeer minirijstwafels dun met halvarine een bestrooi ze met gekleurde vruchtenhagel Besmeer minirijstwafels dun met halvarine en bestrooi ze met gekleurde muisjes Besmeer lange vingers gedeeltelijk dun met halvarine en wentel ze door gekleurde muisjes of vruchtenhagel Kleurig verpakte mandarijnen met rozijnen Wat je nodig hebt: - verschillende kleuren crêpepapier - verschillende kleuren (cadeau) lintfoto van pakjes.gif - mandarijnen - doosjes rozijnen Hoe maak je het: Leg een mandarijn op een stuk crêpepapier en leg het doosje rozijnen er bovenop. Maak er een mooi bundeltje van en bind deze dicht met een stuk lint. Leg de bundeltjes in een mand of op een schaal. Bedenk dat als de traktatie er kleurig en vrolijk uitziet, het niet eens zo belangrijk is wat er in zit! RUPSAPPELTJES Benodigheden per traktatie: - Appel - Worteltje - (Gekleurd) papier - Appelboor Maak met de appelboor een gat door een appel. Stop in het gat een worteltje. Teken op een stuk papier een gezicht en plak dit met een druppel water op het uiteinde van de rups.

6 Krokodil met prikkertjes komkommer kaaskorstjes of knutselpapier prikkertjes bijv. kaas, knakworstjes Beschrijving: Beetje lastig uit te leggen dus kijk ook goed naar de werktekening! Maak van de komkommer een krokodil door een stuk uit de voorkant te snijden als bek. Snij over de lengte van de rug van de krokodil een V-vorm.Draai die V om en maak er inkepingen in. Leg deze met de inkepingen naar boven weer terug op zijn rug. Van de kaaskorstjes hebben we 4 voetjes gesneden en naast de komkommer op de schaal gelegd. Daarna van de kaaskorst de tanden voor de bek en 2 ogen. (Ipv kaaskorstjes kun je ook papier gebruiken.) Prikkertjes gemaakt met stukjes kaas en coctailknakworstjes en deze op de krokodil geprikt. Versierd fruit * Stuk meloen of stuk komkommer met een parapluutje (10 kcal) * Trosje druiven in cellofaan dichtgeknoopt met een strik of mooi lint (35 kcal) * Vouw van een groot vel gekleurd papier een puntzak en doe daar mandarijnen in (25 kcal) APPELFLAPVLIEGER Benodigdheden per traktatie: - Bladerdeeg - Kaneel - Stukjes appel - Dropveter Vouw de appelflap dicht in de vorm van een vlieger. Maak in de onderste punt een gaatje waar je later een dropveter doorheen kan rijgen. Deze dropveter kun je eventueel nog versieren door er chips aan ter rijgen. CHINESE APPEL Benodigdheden per traktatie: - Appel - M&M - Dropveters - Papier - Cocktailprikker Knip uit een vel papier een cirkel met een doorsnede van 15 cm. Maak hiervan een chinees hoedje door de cirkel in te knippen tot aan de middenstip en deze uiteinden een stukje over elkaar heen te vouwen en te plakken. Maak van dropveters een vlecht en zet dit met een cocktailprikker samen met het hoedje in de appel. Met een halve M&M kun je spleetogen maken.

7 Auto - doosjes rozijntjes - ronde dropjes - coctailprikkers Pak de doosjes rozijntjes in in het gekleurde papier. Steek er twee coctailprikkers doorheen, aan de voor- en achterkant. Prik aan de uiteinde een dropje en je auto heeft wielen. vleermuisjes op pompoen Doosjes rozijntjes gekleurd papier gekleurde foam stickers rond en ovaal sateprikkers 1 pompoen met waxinelichtje Beschrijving: Beplak de doosjes ruim met gekleurd papier zodat je de puntige oortjes uit kunt knippen. Knip vleermuisvleugels uit en plak erachter. Oogjes, neusje en buikje van foam maken en sateprikker onder in stoppen. Pompoen uithollen en de vleermuisjes hierop prikken. Leuk als je kind jarig is rond halloween met een waxinelichtje erin! PEERMUIZEN Benodigdheden per traktatie: - halve peer - 4 blokjes kaas - 1 knakwortje - 2 rozijntjes - 5 cocktailprikkers Halveer peren door de lengte en prik met een cocktailprikker vier blokjes kaas in de zijkant. Dit zijn de pootjes. Aan de spitse kant maak je twee kleine holtes waar je rozijntjes in steekt (oogjes). Aan de bolle kant steek je m.b.v. een cocktailprikker een knakworstje (als staartje). Voor het vervoer is een taartdoos, verkrijgbaar bij de bakke, het meest geschikt. De peren kunnen snel verkleuren. Aan te raden is om deze vlak van tevoren te snijden. De kaas is natuurlijk wel eerder te snijden. ijs en spekkiesversierd fruit Bloem - crêpepapier Teken de bloem op het gekleurde papier en knip hem uit. Verpak bijvoorbeeld een mandarijn in het crêpepapier en plak deze in het midden van de bloem. Je kan de bloem ook nog versieren. Disco appel - appels - chocolade - vruchtenhagel - pan - stokjes Smelt de chocolade in een pannetje. Pas op dat het niet verbrand! Als het gesmolten is doop je de appel er voor een deel in, strooi voordat de chocolade weer hard is de vruchtenhagel er overheen en je hebt een disco appel. ZAKJE PATAT (gezond) * Vierkante papiertjes allerlei kleuren * Lijm * Wortels * Komkommer Papier aan elkaar plakken als een echt patat zakje. De wortel en komkommer aan reepjes snijden. Dit in het patat zakje doen. Echt een heerlijke traktatie voor ieder kind.

8 ZIG-ZAG-APPEL * Kleine appel * Suikervrije kauwgom * Huishoudfolie * Lintje Per kind een kleine appel zigzag doormidden snijden, zodat je de helften van elkaar kunt halen. Het midden uithollen en daar een suikervrije kauwgom, verpakt in een stukje huishoudfolie, in leggen. De helften weer op elkaar doen en als het niet blijft zitten er een lintje omdoen. (Met een kleine inkeping aan de onderkant glijdt het lintje er niet af). Een autootje Wat heb je nodig: - een pak kruidencake (bij ah) - alminium folie - yoghurt snoepjes - coktailprikkers - wit papier - stiften Hoe maak je het: bak de cake in een rechthoekige bakblik ondertussen dat de cake bakt knip je vierkantjes uit het witte papier die heb je zo nodig als raam op het papiertje die je heb uitgeknipt teken je een mannetje dat is de persoon die de auto bestuurt als de cake klaar islaat hem dan goed afkoelen op een rooster en snij dan mooie niet te dikke plakjes snij aan de voorkant een klein hoekje eruit dat is het raam vervolgens verpak je het plakje cake in de folie en plakt er een vierkantje erop die je hebt geknipt met de persoon erop vervolgens pak je de coktailprikkers en steekt er een aan de voorkant en een door de achterkant erdoor dat worden de wielen nou pak je de yoghurt snoepjes en die druk je op de coktailprikkers en voila een auto met een bestuurder sucses verzekerd. IJsjes - stevig papier A4 (bruin) - plakband - rozijntjes - mandarijntjes Draai van de vellen A4 papier een hoorntje en plak het met een plakbandje vast. Vul het hoorntje met rozijntjes leg het mandarijntje bovenop het hoorntje en plak dit met een plakbandje vast. De ijsjes kan je dan in een omgekeerde doos zetten. Je prikt grote gaten in de doos en deze doos bekleed je met gekleurd papier en bv diverse ijssmaken erop. Knapzak Wat heb ik nodig? - zakdoek - stokje - snoepjes o.i.d - elastiekje Stop de traktatie in de zakdoek en bind deze dicht met het elastiekje. Steek het stokje door het elastiekje. Je knapzak is nu klaar om op avontuur te gaan. Lieve heers beestjes - rood papier - zwarte stift - wegwerp bekertjes - traktatie Maak van het rode papier een rondje en knip dit een stukje in. Maak er nu een soort hoedje van. Maak met de zwarte stift stippen erop, bijvoorbeeld de leeftijd van het kind. Stop de traktatie in het plastic bekertje en zet het lijfje er overheen. Muisjes - gekleurde plastic bekertje - gekleurde buig-rietjes - elastiekjes - zwarte stift Knip de rietjes in 5 stukken (4 voor de pootjes en 1 voor de staart) maak in het bekertje 4 kleine gaatjes, een klein beetje lijm aan de bovenkant van elk rietje en elk door een gaatje steken, door de lijm blijven de rietjes zitten. Knip van gekleurde velletjes rondjes uit als gezichtjes, oortjes, oorjes en een mond en plak dit op, teken de missende uitdrukkingen en de snorharen op het totale gezichtje. Plak het gezichtje op de onderkant van het plastic bekertje. Vul het bekertje met bv nibb-it ringetjes (eerst even de chipjes in een boterhamzakje doen) en doe dit in het bekertje. Met een velletje papier en een elastiekje eromheen sluit je het bekerje af. Wel bewerkelijk maar succes verzekerd.

9 Paddestoel - plastic bekertje - groen papier - rood papier (rond) - wit papier Knip uit het groene papier gras en plak dit op de onderrand van het plastic bekertje. Knip het rode rondje in en plak het vast zodat het een hoed wordt. Knip uit het witte papier stippen en plak deze op de hoed. Plak de hoed op het bekertje. Het bekertje kan met van alles gevuld worden. Paddestoel danoontje - kleine danoontjes - rood papier - wit papier Maak van het rode papier rondjes en knip deze in. Maak er een hoedje van en plak deze op de bovenkant van het danoontje. Maak van het witte appier stippen en plak deze op de hoedjes. Roeiboot Wat heb ik nodig? - 1 komkommer - 1 winterpeen - 1 zak platte lollies - sate prikkers Snijd de winterpeen in plakjes. Steek aan elk plakje een lolie, dit zijn de roeispanen. Leg de komkommer op een schaal en steek aand e zijkant de lollies erin. Maak van het gekleurde papier zeilen en maak deze vast aan de sateprikkers. Steek deze ook in de komkommer en de boot is klaar Koek * Snijd een kruidkoek of ontbijtkoek in blokjes en versier ze met een mooie prikker, parapluutje of vlaggetje (65 kcal) * Snijd een kruidkoek of ontbijtkoek in blokjes en verpak ze in bonbonpapiertjes (zogenaamde caisses) (65 kcal) Treintje wat hebje nodig: - een stroook parier - verschillende kleuren parier (ook wit) - een stift Je maakt een treintje met zoveel wagonnetjes als het kind wordt. Je knipt de cyfers 1 t/m b.v. 5 (als het kind 5 wordt) en plakt dat boven het wagonnetje. Je kunt b.v. het treintje groter maken voor de naam en nog een keer de leeftijd (b.v. KEES 5 JAAR)of je plakt er en rond vouwblaadje voor op de kroon met de naam + leeftijd Visjes - schoenendoos Gebruik hiervoor een grote schoenendoos. Maak hem voor ca. de helft lager en beplak hem met blauw papier, zowel van binnen als buiten. Knip uit gekleurd papier verschillende soorten visjes en waterplantjes en plak die op de buitenkant. Neem dan gekleurd karton en knip voor bijvoorbeeld één doosje rozijntjes twee vissenvormpjes uit. Die plak je op de beide lange kanten van het doosje, maar zorg er wel voor dat de doosjes nog kunnen staan. Zo maak je van elk doosje een vis. Vissenkommetje - glazen potjes (bijvoorbeeld Olvarit) - gekleurde gepofte rijst - snoepvisjes - blauw papier - naald en draad Haal van de potjes de etiketten af. Stop onderin een laagje gepofte rijst. Maak met de naald en draad een draadje aan het visje. Plak de bovenkant van het potje dicht met een stukje blauw papier en maak aan het papiertje het draadje met het visje vast. Het visje zwemt nu in de vissenkom. Chineesjes Lisa: Vlecht van drop/aardbeienveters een lange vlecht en speld die met een satéprikker op een appel. Daarna maak je van een rond papiertje een hoedje. Prik dit door de satéprikker heen. Nog twee kruidnagels als oogjes en klaar is je Chineesje... P.S.: het kan ook een mandarijntje of zo zijn...

10 Vlieger - dropveter Vouw een vlieger van het gekleurde papier. Maak de dropveter vast in de punt van de vlieger. Knip uit het papier strikjes voor de staart van de vlieger en maak deze eraan vast met plakband. Versier de vlieger en de strikjes. In de vlieger kan de traktatie gestopt worden. Vlinder - vlindervorm - gekeurd papier - stoepkrijt - cellofaan Knip de vlindervorm uit het gekleurde papier. Versier de vorm met stukjes papier (dit kan bijvoorbeeld ook met snoepjes). Pak het stoepkrijt in in cellofaan en plak dit op het midden als lijfje van de vlinder. Teken een gezichtje erop en de vlinder is af. Vlieger Knip uit wat steviger gekleurd papier een ruit. Bevestig hier een touwtje aan en maak er drie kleine strikjes in verschillende kleuren aan. Op de vlieger kun je tekst kwijt. Bevestig de vlieger met dubbelzijdig plakband op een pakje drinken, rozijntjes, cheesedippers: eigenlijk op alles wat je kunt bedenken, als de vlieger maar groter is dan de traktatie. Spookkasteel Patricia: Maak van een grote kartonnen doos een kasteel. Op de vier hoeken van de doos zet je een keukenrol. Twee inkepingen in de rol zorgen ervoor dat de toren op het kasteel vast blijft zitten. Knip onderuit de doos een poort die open staat en hang aan de binnenkant een stukje keukenrol of tissue. De doos wordt gevuld met spoken. Dit zijn manadarijntjes verpakt in een tissue met een gezichtje erop. Tijdens het trakteren mogen de kinderen met hun handje door de poort op zoek gaan in het spookkasteel naar hun traktatie. Spook - wit servetje - madarijn - elastiekje Vouw het servetje open en leg het mandarijntje in het midden. Vouw het servetje dicht en bind hem onder het mandarijntje dicht met een elastiekje. Teken op het ontstane bolletje een gezichtje en je spookje is klaar. Je kan natuurlijk ook een stuiterbal of iets dergelijks gebruiken als hoofdje. Paddestoelen Bekleed een blik babyvoeding met rood karton en twee mooie bijpassende servetten. Erin watten en een gezonde traktatie: Danoontjes Start. Een rondje van piepschuim er bovenop. Van rood karton een paddestoeldakje bekleed met dakpannetjespapier en daarop wat witte stippen en een schoorsteen (luciferdoosje met daaruit rook: watten). In de gaten van de paddestoel deden we speciale peutertandenborsteltjes. Hieraan maakten we een knapzakje van kinderzakdoekjes met erin een monstertje peutertandpasta en eraan. Heksen op bezems Renate: We hadden een stuk of tien zoute stokjes aan elkaar gebonden met een dropveter. Ongeveer 2 cm van een kant af. Heksen geknipt met een gat tussen de benen zodat ze op het stokje kan gaan zitten. De heks over de bezem schuiven en klaar is de heks op de heksenbezem. Bloemetjes Catherine: Mijn oudste zoon is jarig op 21 maart, dus wilden we een lentetraktatie maken. Enkele Olvaritpotjes gespaard en vervolgens gevuld met potgrond en een viooltje. We gebruikten crepepapier als verpakking en de strik was een dropveter. Je kunt ook potgrond en bloembollen er los bij doen. Wortels Wendelien: Per traktatie 1 oranje A4-tje en een halve groene. De oranje rol je op tot een toeter en plak je vast. In de toeter koekjes, popcorn of snoepjes. Toeters aan de bovenkant vastplakken, een paar stroken groen erop en... klaar is de wortel.

11 Pakjes drinken Ik had uit diverse boeken een figuur nageknipt. Bijvoorbeeld Ernie: een oranje gezichtje knippen, zwarte haren, ogen groot rondje wit en een klein rondje erin zwart een rode neus en een grote rode mond met een klein wit mondje erin. Ook kun je hier bijvoorbeeld tekst op kwijt. Plak het figuur met dubbelzijdig plakband op het pakje drinken. Je kunt natuurlijk ook Bert maken, een sneeuwman, een paddestoel. Heb dit zelf uit de hand geknipt en verder geen voorbeeld gemaakt, je kunt ook uit een kleurboek een voorbeeldje kopieren en naknippen. Lampionnen Marielle: Aangezien mijn dochtertje op 10 november jarig is, dacht ik dat het een leuk idee was om lampionnen te trakteren op het peuterschooltje. Deze kun je natuurlijk kanten-klaar kopen in de winkel, maar ik vond het leuker om ze zelf te maken. Ik heb lege halve liter melkkartonnetjes gespaard en daar stippen (de leeftijd van mijn kind) uitgeknipt. Daarachter gekleurd doorschijnend folie (dezelfde als voor kijkdozen wordt gebruikt) geplakt. Op de dichte zijde heb ik een uitgeprinte foto van mijn dochtertje geplakt met haar naam eronder. In de lampionnen had ik een zakje chips gedaan. Je kunt het stokje maken van echte lampionstokjes en deze aandoen als ze worden uitgedeeld, maar je kunt ook gewone stokjes (bijv. stokjes waar je de planten mee overeind houd) gebruiken. Jip en Janneke Maureen: Toen mijn dochter Britt 2 jaar werd, heb ik een Jip en Janneke-feest georganiseerd en heeft ze ook op de creche op Jips (voor de jongens) en Jannekes (voor de meisjes) getrakteerd. Ik heb hiervoor uit het grote Jip en Janneke boek twee plaatjes gekopieerd, waarbij Jip en Janneke van opzij werden gezien. Deze heb ik met het kopieerapparaat vergroot tot ongeveer 20 cm. Daarna deze plaatjes overgetrokken op dun zwart karton (met een wit potlood). Vervolgens het benodigde aantal Jip en Jannekes uitgeknipt (wel veel pietepeuterig werk!). Hierna heb ik met het witte potlood enkele details (ogen,mouwen,sokken,benen) ingetekend. Op de achterkant heb ik een doosje Jip en Janneke rozijntjes (Hema) geplakt en een parasolletje in de hand van Jip en Janneke gedaan. Pompoenmandarijnen Monica: Vorig jaar heb ik mandarijnen genomen en die met pompoengezichtjes getekend. Dit heb ik met een watervaste stift gedaan, dat gaf het mooiste resultaat. En de schil ging er toch af,dus gevaar leverde het niet op. Spinnenbeker Sandra: Vul transparante plastic bekers met dropspinnen. Hierop komt een papiertje dat je met een elastiekje op de bovenkant vastzet en waar je wat luchtgaatjes in prikt.vervolgens zet je alle bekertjes in een oude houten groentekist. Met nepspinnenrag (te koop in tuincentra rond halloween) overspan je de groentekist en daar zet je nog wat griezelige plastic nepspinnen in. Het spannende is dat elk kind door het spinnenrag zijn bekertje moet pakken. Spookjes Bianca: Vouw een wit servet open en leg in het midden een mandarijntje. Het servet samenvouwen onder de mandarijn en daaromheen een dropveter wikkelen en vastknopen. Met een zwarte viltstift geef je de spookjes allemaal een ander gezichtje. De juf maakt het uitdelen extra spannend door het donker te maken in de klas en spokerige geluiden te maken. Strandpoezen Mary: Neem twee gekleurde blaadjes stevig papier en teken hierop een poes (of kopieer de poes op het blaadje papier). Koop goedkope strandballen. Plaats de bal tussen de twee blaadjes en niet de onderkant dicht. Een strikje om de poezennek met daaraan een doosje snoep. Mini visglasjes Astrid: Wanneer je een jonger kind hebt, dat nog van die mini groente- en fruithapjes eet, kun je een tijd van te voren deze potjes opsparen. Het is de bedoeling voor elk kind een potje te hebben. Doe onderin een handje gepofte rijst (van die kleine gekleurde snoepjes), zodat de bodem bedekt is. Aan de bovenkant moet het potje met een stukje karton (liefst blauw) dichtgeplakt worden, maar maak daar vooraf met naald en draad een snoepvisje aan vast. Op deze manier heb je hele leuke minivisglasjes. Maak met een lintje een kartonnetje in de vorm van een vis eraan, waarop de naam en leeftijd van je kind staat. Voor de juf zou een potje met een of twee zeebanket-bonbonnetjes een leuke bijpassende traktatie zijn.

Succes met het maken van jouw traktatie!

Succes met het maken van jouw traktatie! Gezondtraktatieboek Een verjaardag is voor de kinderen vaak compleet als er getrakteerd mag worden op school. Het beste moment om te trakteren is tijdens de ochtendpauze. Ieder jaar is de vraag: wat laat

Nadere informatie

APPELGEZICHTJES BOOTJE. Nodig per kind:

APPELGEZICHTJES BOOTJE. Nodig per kind: APPELGEZICHTJES Nodig per kind: * 1 kleine zoetzure appel met steel * een halve groene zure mat * poedersuiker en water * rode en zwarte voedselkleurstof 1. Was de appel en droog hem. 2. Vouw de zure mat

Nadere informatie

Voorbeelden voor Gezonde en Lekkere Traktaties!

Voorbeelden voor Gezonde en Lekkere Traktaties! Voorbeelden voor Gezonde en Lekkere Traktaties! Appelgezichtjes 1 kleine zoetzure appel met steel Een halve groene zure mat Poedersuiker en water Rode en zwarte voedselkleurstof 1. Was de appel en droog

Nadere informatie

Fruit APPELGEZICHTJES. Nodig per kind:

Fruit APPELGEZICHTJES. Nodig per kind: Fruit APPELGEZICHTJES Nodig per kind: * 1 kleine zoetzure appel met steel * een halve groene zure mat * poedersuiker en water * rode en zwarte voedselkleurstof 1. Was de appel en droog hem. 2. Vouw de

Nadere informatie

Je snijdt de grilworst in plakken van ca. 1 cm. Daarna haal je 2 driehoekjes aan de bovenzijde weg, zodat je een tulp-vormin krijgt.

Je snijdt de grilworst in plakken van ca. 1 cm. Daarna haal je 2 driehoekjes aan de bovenzijde weg, zodat je een tulp-vormin krijgt. BloemenBak Kaas (plat stuk of 1 kilo kaas) Grilworst Komkommer Saté-prikkers Bakvormpje (bloem) Bloempot c.q. bak Je haalt al drukkend met het bakvormpje (bloem) in de kaas de vorm eruit. Mocht je hier

Nadere informatie

Rupsje nooit genoeg. Instructievel Traktaties maken Jumpin

Rupsje nooit genoeg. Instructievel Traktaties maken Jumpin Rupsje nooit genoeg Voor rupsje nooit genoeg: prikker, 5 à 6 druiven, cherrytomaat, zelfklevende wiebeloogjes Rijg de prikker bijna vol met druiven () Prik de cherrytomaat aan het eind van de prikker ()

Nadere informatie

MANDARIJNEN VISJES. Benodigdheden: mandarijnen oranje papier plakband viltstift

MANDARIJNEN VISJES. Benodigdheden: mandarijnen oranje papier plakband viltstift MANDARIJNEN VISJES mandarijnen oranje papier plakband viltstift Knip uit het papier voor elke vis een staart en twee vinnen. Plak dit met plakband op de mandarijntjes zodat je een visje krijgt. Teken of

Nadere informatie

Traktatieboek. Peuterspeelzalen Stichting Netwerk

Traktatieboek. Peuterspeelzalen Stichting Netwerk Traktatieboek Peuterspeelzalen Stichting Netwerk Dames peren peren gekleurd papier, eventueel ribbel papier gekleurde stiften Teken op een papier een rondje ter grootte van het middelstuk van de peer en

Nadere informatie

Voorbeelden gezonde traktaties

Voorbeelden gezonde traktaties Voorbeelden gezonde traktaties Koekiemonster Dit heb je nodig Een mini ontbijtkoekje Lijm Wit en blauw papier Een koffiefilterzakje Mal van koekiemonster en ogen Zo maak je het: 1. Trek de mal van Koekiemonster

Nadere informatie

Gezonde traktaties o.b.s. ZieZo

Gezonde traktaties o.b.s. ZieZo Gezonde traktaties o.b.s. ZieZo Hollandse tulpen : 2 komkommers 1 bak aardbeien 1 worst naar keuze 250 g kaas 30 lange sateprikkers Kies voor kaas en worst, u kunt ook voor wat anders dan worst kiezen

Nadere informatie

Zo maak je het: KROKODIL BENODIGDHEDEN. * Komkommer. * Prikkertjes. * Kaas. * Worst. * Ogen. Bevat allergenen: gluten, koemelkeiwit

Zo maak je het: KROKODIL BENODIGDHEDEN. * Komkommer. * Prikkertjes. * Kaas. * Worst. * Ogen. Bevat allergenen: gluten, koemelkeiwit creatief KROKODIL 01 KROKODIL BENODIGDHEDEN Zo maak je het: * Komkommer * Prikkertjes * Kaas * Worst * Ogen 1 2 3 4 5 Maak van de komkommer een krokodil door een stuk uit de voorkant te snijden als bek.

Nadere informatie

Vers fruit als ijsje. Vlinder

Vers fruit als ijsje. Vlinder Vers fruit als ijsje Benodigdheden: ijshoorntje, vers (zomer)fruit en eventueel wat slagroom. Zorg ervoor dat je fruit niet te nat is anders worden de hoorntjes snel slap! Deze traktatie is een combinatie

Nadere informatie

GEZONDE TRAKTATIE TIPS VAN KINDERCENTRUM BELLE FLEUR

GEZONDE TRAKTATIE TIPS VAN KINDERCENTRUM BELLE FLEUR Auto met rozijntjes WC-rollen Stuk karton waar je met een potlood de rondjes op tekent waar je de wielen van maakt Schaar Pinnetjes of lijm om de wielen mee aan de wc/rol te monteren Verf voor hele snelle

Nadere informatie

Inspiratie voor gezonde en feestelijke traktaties

Inspiratie voor gezonde en feestelijke traktaties Inspiratie voor gezonde en feestelijke traktaties Groentefrietjes Vrolijke bekertjes Rode paprika s Komkommers Waspenen 1. Schrijf de naam en leeftijd van de jarige op de bekertjes. 2. Was de paprika

Nadere informatie

Simpel. & Super BLOEM- POTJES

Simpel. & Super BLOEM- POTJES Simpel & Super BLOEM- POTJES 10 BLOEMPOTJES BENODIGDHEDEN Zo maak je het: * Grote satéprikkers * Komkommer * Kaas * Worst Tip: prik ze in een bakje met gras. 1 2 3 4 Snijd de komkommer in rondjes en halveer

Nadere informatie

Vrolijke fruitspiesjes. Nodig: - Stateprikkers - Uitsteekvormpjes - Fruit naar keuze

Vrolijke fruitspiesjes. Nodig: - Stateprikkers - Uitsteekvormpjes - Fruit naar keuze Vrolijke fruitspiesjes - Stateprikkers - Uitsteekvormpjes - Fruit naar keuze Bert en Ernie fruit - Bananen - Mandarijnen - Zwart wol - Wiebeloogjes - Stift voor het mondje - Rood en oranje papier voor

Nadere informatie

STRANDBALLEN. Potlodenbakje ZELF SAMENGESTELDE CD

STRANDBALLEN. Potlodenbakje ZELF SAMENGESTELDE CD Hallo ik heb weer ideeën verzameld voor als u dochter/zoon jarig is of als afscheid van school of als er gevierd moet worden dat er een broertje of zusje geboren is. Mocht u door dit te zien zelf ook leuke

Nadere informatie

HIEPERDEPIEP HOERA! Er is er een jarig. En dat vieren wij! 8 leuke en gezonde traktatie-ideeën voor kinderen van 2-4 jaar.

HIEPERDEPIEP HOERA! Er is er een jarig. En dat vieren wij! 8 leuke en gezonde traktatie-ideeën voor kinderen van 2-4 jaar. HIEPERDEPIEP HOERA! Er is er een jarig. En dat vieren wij! 8 leuke en gezonde traktatie-ideeën voor kinderen van 2-4 jaar. TRAKTEREN: MENEERTJE MELOEN Voor 8 traktaties / 10 kcal per portie 1 schijf watermeloen

Nadere informatie

Fantasievol Trakteren!

Fantasievol Trakteren! Fantasievol Trakteren! Schooljaar 2015-2016 1 Inleiding Welkom in het boekje Fantasievol Trakteren! Dit boekje is samengesteld om ouders te ondersteunen bij het vinden van een leuke en gezonde traktatie.

Nadere informatie

HIEPERDEPIEP HOERA! Er is er een jarig. En dat vieren wij! 15 leuke en gezonde traktatie-ideeën.

HIEPERDEPIEP HOERA! Er is er een jarig. En dat vieren wij! 15 leuke en gezonde traktatie-ideeën. HIEPERDEPIEP HOERA! Er is er een jarig. En dat vieren wij! 15 leuke en gezonde traktatie-ideeën. Trakteren: zebra appel voor ca. 30 traktaties / 80 kcal per portie 15 groene appels 15 rode appels 30 satéprikkers

Nadere informatie

INLEIDING INLEIDING. Veel traktatieplezier!

INLEIDING INLEIDING. Veel traktatieplezier! INLEIDING Hoera! Er is er een jarig en dat kun je wel zien, want we krijgen allemaal een lekkere traktatie. Alles draait vandaag om de jarige, kijk m stralen! Niet alleen op school delen kinderen uit,

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2012. Dag 1: Kleuters: Trommel Middengroep: Rainpipe

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2012. Dag 1: Kleuters: Trommel Middengroep: Rainpipe Werkbeschrijvingen Vakantiebijbelweek 2012 Dag 1: Kleuters: Trommel Middengroep: Rainpipe Dag 2: Kleuters: Cake versieren Middengroep: Versierde Koekjes Dag 3: Kleuters: Kijk-eiderdoos Middengroep: Spel

Nadere informatie

Een gezonde traktatie

Een gezonde traktatie Een gezonde traktatie Een gezonde traktatie Een snoepje, een zakje chips, een appel of een plakje worst. Wanneer uw kind jarig is, is het feest! En een feestje wordt gevierd. Uw kind is het middelpunt

Nadere informatie

team Avonturijn Beste ouder(s),

team Avonturijn Beste ouder(s), K Traktatiefolder Beste ouder(s), Uw kind is bijna jarig of neemt wellicht binnenkort afscheid van zijn of haar vriendjes en/of vriendinnetjes. U wilt iets leuks doen voor dit afscheid en wellicht ook

Nadere informatie

Vlinder maken met een koffiefilter

Vlinder maken met een koffiefilter Kinderactiemodel klimaatcampagne 2011 Knutseltips vlinders maken Maak een vlinder-knutselhoek waar kinderen allerlei vlinders kunnen knutselen. Hierna geven we een overzicht van enkele concrete voorbeelden

Nadere informatie

Sinterklaas knutselen

Sinterklaas knutselen Sinterklaas knutselen Stoomboot Materiaal: een melkpak, gekleurd karton en papier, evt. watten, keukenrol en verf. Leg het melkpak op z'n kant en pak twee stroken en niet die aan beide kanten aan elkaar.

Nadere informatie

Gezonde traktaties. Traktatie ideeën is een folder van de oudercommissie van kinderdagopvang de Meander.

Gezonde traktaties. Traktatie ideeën is een folder van de oudercommissie van kinderdagopvang de Meander. Gezonde traktaties Traktatie ideeën is een folder van de oudercommissie van kinderdagopvang de Meander. Hoera, uw kind is binnenkort weer jarig. Een bijzonder moment. Een traktatie kun je zien als een

Nadere informatie

KOKO Kinderopvang Traktatiefolder

KOKO Kinderopvang Traktatiefolder KOKO Kinderopvang Traktatiefolder Introtekst Beste ouder(s), verzorger(s) Uw kind is bijna jarig of gaat afscheid nemen. U wilt iets leuks doen voor zijn of haar groepsgenootjes en wellicht ook voor de

Nadere informatie

IDEE 1. Bekijk en print de werktekening

IDEE 1. Bekijk en print de werktekening IDEE 1 Benodigdheden: komkommer kaaskorstjes of knutselpapier prikkertjes bijv. kaas, knakworstjes Beschrijving: Beetje lastig uit te leggen dus kijk ook goed naar de werktekening! Maak van de komkommer

Nadere informatie

Gezonde traktaties voor kinderen Hartjes spiesjes: Gedroogde appelchipjes:

Gezonde traktaties voor kinderen Hartjes spiesjes: Gedroogde appelchipjes: Gezonde traktaties voor kinderen Hartjes spiesjes: - fruit (aardbei, watermeloen, druiven) - sateprikkers en een - hartjes-uitsteekvorm Gedroogde appelchipjes: - Appel - Honing (1 theelepel per appel)

Nadere informatie

Traktaties. Lekkere en verantwoorde traktaties voor de basisschool

Traktaties. Lekkere en verantwoorde traktaties voor de basisschool Traktaties Lekkere en verantwoorde traktaties voor de basisschool Maak van trakteren een gezond feestje in de klas! Jarig zijn is een feestje en daar hoort natuurlijk een leuke traktatie bij! Helaas zijn

Nadere informatie

Gezonde traktaties maken

Gezonde traktaties maken Bereikbaarheid: Telefoon: 088-0105900 Website: www.hetcjg.nl Website voor jongeren 12+: www.justyoung.nl E-mail: info@hetcjg.nl Facebook: www.facebook.com/hetcjg Twitter: #hetcjg Locaties: Leudal, Schoolstraat

Nadere informatie

Gezond trakteren. Opdracht 6C. Opdracht

Gezond trakteren. Opdracht 6C. Opdracht Opdracht 6C Gezond trakteren Opdracht Doel: Door zelf (nieuwe) gezonde traktaties te bedenken krijgen de kinderen inzicht in: - Wat leuke en lekkere gezonde (minder calorierijke) tussendoortjes zijn; -

Nadere informatie

De leukste traktaties! Lieflijke stroopwafel-stokjes

De leukste traktaties! Lieflijke stroopwafel-stokjes De leukste traktaties! De traktaties: - Lieflijke stroopwafel-stokjes - Pinquïn-traktatie - Racebaan-auto tjes - Schattige egels - Koekjesspiegeltjes - Gekke teckels - Gevaarlijke piraten - Feestvarkentjes

Nadere informatie

Pasen. Vrolijke paaskaart Leuke kaart om te kleuren die je met Pasen aan iemand kan geven. Bijvoorbeeld je vader, moeder, opa of oma.

Pasen. Vrolijke paaskaart Leuke kaart om te kleuren die je met Pasen aan iemand kan geven. Bijvoorbeeld je vader, moeder, opa of oma. Pasen Hallo, Ik heb me alweer bezig gehouden met pasen en ben voor jullie op zoek gegaan naar leuke knutselwerkjes om thuis te gaan maken.ik hoop dat jullie er veel plezier mee zullen hebben. Zo vind je

Nadere informatie

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar 1. Het feest van de koning Slingers maken gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar Op onderstaande site staan verschillende mogelijkheden om een feestelijke

Nadere informatie

KOMKOMMER BIJTJES. Benodigdheden: * Komkommer * Citroentrekker * Cocktailprikker * Rozijnen

KOMKOMMER BIJTJES. Benodigdheden: * Komkommer * Citroentrekker * Cocktailprikker * Rozijnen KOMKOMMER BIJTJES * Komkommer * Citroentrekker * Cocktailprikker * Rozijnen Van een komkommer stukjes van 6 cm snijden. Deze aan 1 kant puntig bijsnijden. Met een citroentrekker (een soort gutsje) de schil

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt Welkom bij onze tweede editie van iknutsel magazine. In deze oktober editie gaan we het hebben over het thema Halloween. De maand oktober, Halloween komt oorspronkelijk uit Ierland en Groot-Brittannië.

Nadere informatie

Trakteren? Lekkere en gezonde traktaties

Trakteren? Lekkere en gezonde traktaties Trakteren? Lekkere en gezonde traktaties Traktatiebeleid Vaak lijkt het wel alsof het 365 dagen per jaar feest is. Verjaardagen, Sinterklaas, Kerst, Pasen, Suikerfeest, een broertje of zusje... dat zijn

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Werkbeschrijvingen Vakantiebijbelweek 2011 Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Dag 2: Kleuters: gezichtspel boterbakje Middengroep: gezichtspel melkfles Dag 3: Kleuters: Zacheus spaarpot Middengroep:

Nadere informatie

Verborgen rozijntjes... 36 Verrassingsclowntje... 36 Verrekijker... 37 Vlinder 1... 37 Vlinder 2... 37

Verborgen rozijntjes... 36 Verrassingsclowntje... 36 Verrekijker... 37 Vlinder 1... 37 Vlinder 2... 37 Gezonde traktaties Inhoudsopgave Inleiding... 4 Appelbloemen... 6 Bananenboot... 6 Bananencoupe... 7 Bananenraceauto... 7 Bananenzon... 8 Bloem... 8 Bloemen... 9 Bob de Bouwer 1... 9 Bob de Bouwer 2...

Nadere informatie

Versie datum: december 2018, Pagina 1 van 5

Versie datum: december 2018, Pagina 1 van 5 Versie datum: december 2018, Pagina 1 van 5 Traktatie-ideeën Fruitcupcakejes Rode druiven Mandarijnen Cupcakevormpjes Verwijder de schil van de mandarijn en leg deze in een cirkel in het cupcakevormpje.

Nadere informatie

Originele traktaties. Trakteren thuis of op school? No stress!

Originele traktaties. Trakteren thuis of op school? No stress! Trakteren thuis of op school? No stress! Originele traktaties Op zoek naar iets speciaals om te trakteren op school of thuis voor je verjaardag? Onze homemade traktaties zijn heel tof om samen met de kids

Nadere informatie

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART De kinderen met een handicap die door het Liliane Fonds geholpen worden komen uit arme landen. Zij hebben meestal geen geld om een muziekinstrument te

Nadere informatie

GGD Kennemerland November 2008. Traktatiereceptenboekje

GGD Kennemerland November 2008. Traktatiereceptenboekje GGD Kennemerland November 2008 Traktatiereceptenboekje Traktatiereceptenboekje In dit boekje vindt u ideeën voor traktaties voor kinderen op de basisschool. De traktaties bevatten weinig tot geen suiker

Nadere informatie

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen 1) Voor de kleinste kinderen In de winter kunnen vogels wel wat extra s gebruiken. Met kinderen van alle leeftijden kun je hiermee aan de slag. Dennenappels

Nadere informatie

Knutselen thema herfst

Knutselen thema herfst Knutselen thema herfst Herfst-Schimmenspel Benodigdheden: Groen papier met bos, zwarte viltstift, kopieerapparaat, zwart potlood Teken met zwarte stift twee bomen op een tekenpapier. Kopieer dit voor de

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt Misschien is voor jou de mei vakantie al weer voorbij of heb je nog een weekje tegoed? Vakantie of niet in iedergeval, wel of geen vakantie, voor moederdag maken we altijd tijd om iets leuks te knutselen.

Nadere informatie

In de volgende les gaan de cursisten met de gemaakte figuurtjes/objecten een paastak versieren in een vaas/pot en creëren daarmee een sfeerhoekje.

In de volgende les gaan de cursisten met de gemaakte figuurtjes/objecten een paastak versieren in een vaas/pot en creëren daarmee een sfeerhoekje. De cursisten hebben de afgelopen maanden verschillende creatieve technieken met mij geoefend. Ik wil in deze les op een leuke manier verschillende van deze technieken terug laten komen, maar dan in een

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt Het voorjaarszonnetje heeft zich de afgelopen paar dagen al vaak laten zien. Vergeet niet het is eigenlijk nog winter, maar tegen het einde van deze maand maart, begint officieel de lente! En dit gaan

Nadere informatie

Inhoudsopgave. # Traktatierichtlijnen KMN Kind en Co. # Gezonde traktaties Vliegtuig Rijst wafel vlinder Traktatie van een leeuw

Inhoudsopgave. # Traktatierichtlijnen KMN Kind en Co. # Gezonde traktaties Vliegtuig Rijst wafel vlinder Traktatie van een leeuw Inhoudsopgave # Traktatierichtlijnen KMN Kind en Co # Gezonde traktaties Vliegtuig Rijst wafel vlinder Traktatie van een leeuw Rupsje nooit genoeg I Rupsje nooit genoeg II Rijst wafel dieren traktatie

Nadere informatie

Opdrachtenfiche mijn orkest

Opdrachtenfiche mijn orkest Opdrachtenfiche mijn orkest PER TWEE/IN GROEP In een orkest spelen instrumenten samen. Elk instrument werkt op een andere manier en geeft een ander soort geluid. Hier kan je vijf leuke instrumenten in

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013. Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord. Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje

Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013. Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord. Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013 Dag 1: Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje Dag 3: Dag 4: Kleuters: Tien gebodenzuil Midden: Tien geboden in klei

Nadere informatie

Knutselmap 1. De basis

Knutselmap 1. De basis Knutselmap 1 De basis Wat heb je altijd nodig? - schaar - lijm - gekleurd papier - stiften - verder alles wat bij wat heb je nodig staat lijm papier schaar knutselen 1. Leg een placemat of kleed op de

Nadere informatie

Let it Snow, Let it Snow, Let it Snow! Vandaag gaan we aan de slag met de sneeuwman en we maken het "kastje" van vorige week verder af.

Let it Snow, Let it Snow, Let it Snow! Vandaag gaan we aan de slag met de sneeuwman en we maken het kastje van vorige week verder af. Let it Snow, Let it Snow, Let it Snow Vandaag gaan we aan de slag met de sneeuwman en we maken het "kastje" van vorige week verder af. Het kastje was al bijna klaar, maar zelf heb ik er nog een en ander

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt November

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt November Dit is alweer onze derde editie van iknutsel magazine. In deze november editie een mix van de volgende thema s. Sinterklaas, Sint Maarten en herfst. De maand november, waar zullen we beginnen! Er zijn

Nadere informatie

WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE

WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE Vooraf Het onderstaande is een bewerking van een artikel dat verschenen is in De Modelbouwer nr.1, 2013. In de beschrijving hebben we de jonge bouwer voor ogen gehad.

Nadere informatie

RECYCLE ART 7 leuke dingen om zelf te maken van afvalmateriaal

RECYCLE ART 7 leuke dingen om zelf te maken van afvalmateriaal RECYCLE ART 7 leuke dingen om zelf te maken van afvalmateriaal Dit E-book is in stand gekomen met input van Wilt u een workshop organiseren in omgeving Groningen? Kijk dan op www.artak.nl Werkbeschrijving

Nadere informatie

HIEPERDEPIEP HOERA! Er is er een jarig. En dat vieren wij! 41 leuke en gezonde traktatie-ideeën.

HIEPERDEPIEP HOERA! Er is er een jarig. En dat vieren wij! 41 leuke en gezonde traktatie-ideeën. HIEPERDEPIEP HOERA! Er is er een jarig. En dat vieren wij! 41 leuke en gezonde traktatie-ideeën. TrakTeren: zebra appel voor ca. 30 traktaties / 80 kcal per portie 15 groene appels 15 rode appels 30 satéprikkers

Nadere informatie

Inhoud kinderkookboek

Inhoud kinderkookboek Kinder- kookboek Inhoud kinderkookboek groep 1-2a Nachtpannenkoeken groep 1-2b Toverstengels van Hans en Grietje groep 3 Floddertjes tomatensoep groep 4 Toverbroodjes groep 5 Fleur op een mierenboomstam

Nadere informatie

LEPELGANZEN HOE GA JE TE WERK:

LEPELGANZEN HOE GA JE TE WERK: LEPELGANZEN WAT HEB JE NODIG: - een houten lepel van 30 cm: T810 - witte pluimpjes: T208 - geel en wit fotokarton: 141725-141700 - wiebeloogjes zelfklevend: T2281 - witte verf: H021 - lijm: T054 - natuurraffia

Nadere informatie

Maken van iglo's. Sneeuwpop van papier maché!

Maken van iglo's. Sneeuwpop van papier maché! Maken van iglo's Geef de kinderen een cirkel en laat hen op de randjes suikerklontjes plakken. Dit is voor kinderen een handige houvast om mee te beginnen. De rest volgt van zelf. De iglo's staan leuk

Nadere informatie

Geen pakpapier? Geen probleem!

Geen pakpapier? Geen probleem! Geen pakpapier? Geen probleem! Heeft u geen pakpapier in huis? In wat op het eerste oog doodgewoon huis-, tuin-, en keukenmateriaal lijkt, schuilt vaak prachtig pakpapier. Kijk maar s om u heen. Het dunne

Nadere informatie

VOORWOORD. Dat kan per mail naar Marion Pelgrim: Veel plezier met de gezonde traktaties!

VOORWOORD. Dat kan per mail naar Marion Pelgrim: Veel plezier met de gezonde traktaties! GEZONDE TRAKTATIES VOORWOORD Jarig zijn is leuk en is voor de kinderen heel bijzonder. Het trakteren op school is ook heel speciaal. Dat gezond trakteren ook heel leuk kan zijn willen we laten zien in

Nadere informatie

Hieperdepiep hoera! Er is er een jarig. En dat vieren wij! 15 leuke en gezonde traktatie-ideeën.

Hieperdepiep hoera! Er is er een jarig. En dat vieren wij! 15 leuke en gezonde traktatie-ideeën. Hieperdepiep hoera! Er is er een jarig. En dat vieren wij! 15 leuke en gezonde traktatie-ideeën. Trakteren: Kleurige poffertjesspies Ga voor groen-tip! Gebruik fruit van het seizoen. Denk aan partjes mandarijn

Nadere informatie

Opvouwbare kubus (180 o )

Opvouwbare kubus (180 o ) Workshop Verpakkingen NWD 18 februari 2012 hm / rvo Opvouwbare kubus (180 o ) - Een bouwplaat van de kubus en een voorbeeldfoto - Als je een mooi wilt maken: een A4-tje 160 g wit papier en een schutblad,

Nadere informatie

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering:

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering: Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2 Over de lessuggesties Bij het werken binnen het thema vissen in de zee is het leuk om van de klas een kleurrijke zee te maken. U organiseert uw creatieve lessen

Nadere informatie

TRAKTATIE ONDERWERPEN

TRAKTATIE ONDERWERPEN GEZONDE TRAKTATIES TRAKTATIE ONDERWERPEN In het Gezonde Traktatie boekje vind je gezonde, lekkere en leuke traktaties die je aan je klasgenootjes uit kan delen. De gouden sterren geven aan hoe gezond een

Nadere informatie

Rrrolletjesvliegtuig

Rrrolletjesvliegtuig Rrrolletjesvliegtuig Geschikt vanaf: 3 jaar met hulp. Vanaf ongeveer 6 jaar kun je dit helemaal zelf! Hoe lang ben je er mee bezig: In zo n drie kwartier heb je al een heus vliegtuig. Maar wil je m nog

Nadere informatie

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger Italiaanse tomtatensoep Per 4 personen 1 liter 1 ui 2 teentjes knoflook 1 wortel 2 blikken gepelde tomaten Olijfolie Suiker Chilipoeder 50 ml slagroom Potje pesto Snij de uit en wortel heel klein Doe een

Nadere informatie

Partytips. Disney. disneyjunior.nl

Partytips. Disney. disneyjunior.nl Partytips Vraag je vrienden om zich als piraten te verkleden voor de party! Je kunt dan het beste piratenpak belonen met een prijs! Rol de uitnodiging die je via deze website hebt afgedrukt op en doe er

Nadere informatie

Maak van trakteren een gezond feestje in de klas!

Maak van trakteren een gezond feestje in de klas! Maak van trakteren een gezond feestje in de klas! Jarig zijn is een feestje en daar hoort natuurlijk een leuke traktatie bij! Helaas zijn veel traktaties ongezond voor kinderen. Vaak bevatten ze veel suiker

Nadere informatie

Gerechten Koken met Kids 2014

Gerechten Koken met Kids 2014 Gerechten Koken met Kids 2014 Mini pizzaatjes Ingrediënten voor 9 pizza slices Pizzadeeg (kant en klaar) Pizza/Pastasaus 1 zakje Kaas/Parmezaanse kaas 1 pakje Ham 1 pakje Salami 1 blikje Ananas 1 Paprika

Nadere informatie

Wheels at work Katrol Stel je eens voor dat je een zware piano een verdieping omhoog moet tillen. Hoe zou het zijn om deze piano de trap op de tillen? Als je de piano met een paar katrollen omhoog hijst,

Nadere informatie

Traktatieboekje Prokino De Speelwerf. Datum: 14 april 2014

Traktatieboekje Prokino De Speelwerf. Datum: 14 april 2014 Traktatieboekje Prokino De Speelwerf Datum: 14 april 2014 Beste ouders, Voor u ligt het traktatieboekje van Prokino De Speelwerf. Wij hebben dit boekje gemaakt om u op wat ideeën te brengen voor leuke

Nadere informatie

High tea recepten voor Pasen

High tea recepten voor Pasen High tea recepten voor Pasen Vegan Pasen Voor veel mensen draait Pasen om ei. Helaas komt er een hoop leed en onrecht kijken bij de ei-inustrie. Daarom is Pasen bij ons altijd ei-vrij. Omdat we van lekker

Nadere informatie

1 vis van suikerbrood. 2 Dumbo s van rozijnen of chocoladebrood 3 Suikerboodkrokodillen 4 Winnie van honingbrood 5 Schildpadden van notenbrood

1 vis van suikerbrood. 2 Dumbo s van rozijnen of chocoladebrood 3 Suikerboodkrokodillen 4 Winnie van honingbrood 5 Schildpadden van notenbrood Lekker tellen 1 vis van suikerbrood 2 Dumbo s van rozijnen of chocoladebrood 3 Suikerboodkrokodillen 4 Winnie van honingbrood 5 Schildpadden van notenbrood Greet lybaert Polenstraat 169a 9940 Evergem tel:

Nadere informatie

Trakteren op de Vrije Basisschool Rooierheide

Trakteren op de Vrije Basisschool Rooierheide Trakteren op de Vrije Basisschool Rooierheide Trakteren op school Voor een kind is jarig zijn één van de belangrijkste gebeurtenissen van het jaar. Vaak trakteert de jarige dan. Om te voorkomen dat de

Nadere informatie

Gezonde traktaties met fruit blz. 4

Gezonde traktaties met fruit blz. 4 Gezonde traktaties met fruit blz. 4 Appelchips blz. 5 Zandbakvormpjes blz. 6 IJshoorntjes met fruit blz. 7 Racewagen van fruit blz. 8 Fruitcupcakejes blz. 9 Druivenrupsen blz. 10 Fruitpizza blz. 11 Rood

Nadere informatie

The Winter Workshop: The Snowie Snowman

The Winter Workshop: The Snowie Snowman The Winter Workshop: The Snowie Snowman! Hallo allemaal! Welkom bij het tweede deel van de workshop voor Kerst! We gaan Snowie the Snowmen in elkaar zetten vandaag. Ga er maar goed voor zitten want het

Nadere informatie

Sim, de pit. Leestekstje

Sim, de pit. Leestekstje Sim, de pit Leestekstje In het zand ligt een pit. De pit heet Sim Daar is Sus, de mus. Mmm lekker, een pit. Nee! Niet doen! Ik moet nog groot worden, roept Sim. Dan zoek ik verder, zegt Sus. Sus vliegt

Nadere informatie

Traktatie waaier Vol met leuke en verantwoorde traktaties

Traktatie waaier Vol met leuke en verantwoorde traktaties Traktatie waaier Vol met leuke en verantwoorde traktaties Traktatie waaier Jarig zijn is een feestje en daar hoort een leuke traktatie bij! Deze waaier staat vol met lekkere, leuke en verantwoorde traktatieideeën

Nadere informatie

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 3: De ontdekking Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart Opdracht 1: Horizonverfraaiing Verhaal deel 2: De ontdekking Opdracht 2: Laat maar draaien Opdracht 3: Steentjes

Nadere informatie

Gebruik de Cake Pop bakvorm niet voordat u de hele gebruiksaanwijzing heeft gelezen.

Gebruik de Cake Pop bakvorm niet voordat u de hele gebruiksaanwijzing heeft gelezen. GEBRUIKSAANWIJZING Belangrijke veiligheidsaanwijzingen: Gebruik de Cake Pop bakvorm niet voordat u de hele gebruiksaanwijzing heeft gelezen. Zorg dat kinderen het Cake Pop materiaal alleen kunnen gebruiken

Nadere informatie

De Techniek en de praktijk

De Techniek en de praktijk De Techniek en de praktijk De inhoud van dit werkboek komt LETTERLIJK van de geweldige site: http://www.ballonfigurensite.nl/ (Op die site staan nog tientallen andere voorbeelden! Neem maar eens een kijkje.)

Nadere informatie

Maak van trakteren een gezond feestje in de klas!

Maak van trakteren een gezond feestje in de klas! Maak van trakteren een gezond feestje in de klas! Jarig zijn is een feestje en daar hoort natuurlijk een leuke traktatie bij! Helaas zijn veel traktaties ongezond voor kinderen. Vaak bevatten ze veel suiker

Nadere informatie

De lente in met foam!

De lente in met foam! De lente in met foam! VOORJAARSONTWERPEN FOAM 2012 Thea van Mierlo - Uil - Sneeuwklokjes - Narcis - Knutsel-zwaan - Haai-schilderij Handig om te weten over het werken met Foam Paint Verven met de foam

Nadere informatie

Creatief aftellen tot kerst De Vier Windstreken

Creatief aftellen tot kerst De Vier Windstreken Ho ho ho! Maak een knikkende kerstman van 8 cm om samen met jou Kerstmis te vieren. Tel op een heel bijzondere manier de dagen af tot Kerstmis! Creatief aftellen tot kerst is een adventskalender en activiteitenboek

Nadere informatie

TRAKTATIE-IDEEËN BOEKJE VAN OBS DE TARTHORST

TRAKTATIE-IDEEËN BOEKJE VAN OBS DE TARTHORST TRAKTATIE-IDEEËN BOEKJE VAN OBS DE TARTHORST Gezonde traktatie ideeën OBS De Tarthorst 11-4-2016 1 1. Konijnendanoontje Benodigdheden: Konijnenballonnen (Intertoys), Danoontjes (kleintjes), Rietje, Dik

Nadere informatie

Telefoonhoesje. Patroon 1 Patroon 2 Patroon voor zelfhechtende voering

Telefoonhoesje. Patroon 1 Patroon 2 Patroon voor zelfhechtende voering Instructies Dit heb je nodig: Totally Me!- naaimachine 2 stukjes stof (11,4 cm x 33 cm) 1 stukje zelfhechtende voering 6,4 cm dun elastiek 1 gekleurde knoop Schaar Spelden De patronen staan op de laatste

Nadere informatie

Ingrediënten 10 plakjes bladerdeeg, 2 friszoete stevige appels (bijv. Jazz, ) 1 ei, 2 el rietsuiker

Ingrediënten 10 plakjes bladerdeeg, 2 friszoete stevige appels (bijv. Jazz, ) 1 ei, 2 el rietsuiker Ingrediënten 10 plakjes bladerdeeg, 2 friszoete stevige appels (bijv. Jazz, ) 1 ei, 2 el rietsuiker Materialen appelboor, bakpapier, bakkwastje. STAP 1 Laat 10 plakjes bladerdeeg op het aanrecht ontdooien.

Nadere informatie

Allemaal spiesjes. Sangria Tomaat/Mozzarella fruitspiesjes Feestelijk egel groentenkrokodil

Allemaal spiesjes. Sangria Tomaat/Mozzarella fruitspiesjes Feestelijk egel groentenkrokodil Allemaal spiesjes Sangria Tomaat/Mozzarella fruitspiesjes Feestelijk egel groentenkrokodil Greet Lybaert Polenstraat 169a 9940 Evergem Tel.: 09 357 60 86 fax: 09 357 78 35 www.mamagreet.be - greet.lybaert@greetlybaert.be

Nadere informatie

een eigen lamp op veel manieren*

een eigen lamp op veel manieren* let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! Klooikoffer voor ouders & kinderen die samen aan de slag willen een eigen lamp op veel manieren* klooikoffer #1: de striptang! * bijvoorbeeld

Nadere informatie

De sloot BSO bovenbouw

De sloot BSO bovenbouw De sloot BSO bovenbouw Inhoud Opening thema:... 3 Aankleding lokaal... 4 Knutselideeën... 5 1. Visballon... 5 2. Vis op ijsstokje... 6 3. Onderwatertekening... 7 4. Vissen van bordjes... 8 5. Aquarium...

Nadere informatie

BOUW JE EIGEN WEERSTATION

BOUW JE EIGEN WEERSTATION BOUW JE EIGEN WEERSTATION Als je wilt weten wat voor weer het is, dan moet je de verschillende weerselementen kunnen meten. Met enkele heel gewone dingen kan je jouw eigen weerstation bouwen. De thermometer

Nadere informatie

TAFEL 1: BROODDEEGFIGUREN

TAFEL 1: BROODDEEGFIGUREN TAFEL 1: BROODDEEGFIGUREN NODIG: meel, zout, water, teil voor deeg, bakpapier voor eindproduct, placemats, plastic vorken voor snijden en figuurtjes, kwastjes en water HANDIG: voorbeeldjes van vlechtbrood,

Nadere informatie

PAAS WORKSHOP RECEPTEN 2015

PAAS WORKSHOP RECEPTEN 2015 [DATE] Lorem & Ipsum [Street Address] [City], [State][Postal Code] PAAS WORKSHOP RECEPTEN 2015 WORKSHOP RECEPTEN Konijnenbroodjes Zweedse kaneelbroodjes Minion eieren Hartig taartje Mini frittata Lieveheersbeestjes

Nadere informatie

Gezonde traktaties. Januari/februari/maart

Gezonde traktaties. Januari/februari/maart Voeding & Vitaliteit Oss Gezonde traktaties Een verjaardag is leuk en mag gevierd worden. Het is voor een kind leuk om zijn of haar verjaardag te vieren in de klas. Daar hoort vaak ook een lekkere traktatie

Nadere informatie

Een armband voor mama

Een armband voor mama a bracelet for mum Moederdag komt er weer aan! En wat is er leuker om zelf iets te knutselen voor moeder. Dit jaar knutselen we een armband en zorgen we ervoor dat mam er nog prachtiger uit mag zien. Een

Nadere informatie