Hoe reclame werkt. Stichting Krant in de Klas.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe reclame werkt. Stichting Krant in de Klas."

Transcriptie

1 Hoe reclame werkt Hoe reclame werkt is een uitgave van Stichting Krant in de Klas Stichting Krant in de Klas Postbus AA Amsterdam Zuidoost Telefoon Fax Internet: Samenstelling: Krant in de Klas Opmaak: Rob Sprenger, Desk TopStudio Druk: Nashuatec Document Services Het kopiëren van delen ten behoeve van het gebruik door leerlingen is onbeperkt toegestaan. Het kopiëren van enig onderdeel ten behoeve van elk ander gebruik is alleen toegestaan na schriftelijk verkregen toestemming van de uitgever.

2 Inleiding en inhoudsopgave Jong of oud, een ieder van ons komt dagelijks in aanraking met reclame. Bij het openslaan van een krant, het lezen van een tijdschrift, het wachten op de tram of het kijken naar een sportwedstrijd. Een maatschappij zonder reclame is haast ondenkbaar geworden. Dit boek behandelt verschillende onderdelen van reclame en bevat zowel individuele- als groepsopdrachten. De opdrachten zijn, tenzij anders aangegeven, geschreven voor alle reclame vormen, dat wil zeggen kranten, tijdschriften, t.v., radio, direct mail, buitenreclame etc. Ter ondersteuning van de klassikale les(sen) over reclame kan met behulp van bonnen gratis kranten worden aangevraagd. 2 Inhoud Inleiding en inhoudsopgave... 2 Waarom reclame?... 3 Reclame kom je overal tegen... 4 Wat vind jij van reclame?... 5 Reclamehelden en slogans... 6 Advertenties in de krant... 7 Advertenties in krant en tijdschrift... 8 Reclame op televisie en radio.. 9 Reclamefolders Buitenreclame Advertenties toen, nu en in de toekomst En de winnaar is Reclameregels Reclame op school (sponsoring) 15 Doe de test Maak je eigen advertentie... 17

3 Waarom reclame? a. Wat is reclame? Geef eerst zelf een omschrijving van reclame. b. Zoek nu in het woordenboek op wat reclame betekent. Zoek een advertentie (in krant, tijdschrift, radio, televisie etc.) a. Waarvoor wordt reclame gemaakt? b. Wie/Welk bedrijf heeft deze reclame geplaatst? c. Waarom wordt voor dit product/dienst reclame gemaakt? 3 Opdracht 3 Iedereen die een advertentie wil plaatsten het maakt niet uit waar moet daar geld voor betalen. a. Waarom zijn bedrijven/personen bereid om geld te betalen om hun advertentie geplaatst te krijgen? b. De prijzen verschillen echter sterk. Noem twee redenen waarom een advertentie in het ene medium duurder is dan in het andere. Opdracht 4 a. Noem ten minste twee goede kanten van reclame b. Noem ook ten minste twee slechte kanten van reclame Goed: Slecht:

4 Reclame kom je overal tegen Reclame kom je overal en altijd tegen: op televisie, in kranten en tijdschriften, op de radio, in folders, op internet, op straat, in de bioscoop en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Schrijf een hele dag alle reclames op die je tegenkomt. Vul daarvoor onderstaand schema in. Je moet er minimaal 10 noemen, meer mag natuurlijk altijd. Je moet opschrijven welke reclame je hebt gezien, waar je die reclame hebt gezien of gehoord, en hoe laat dat is geweest. Welke reclame: Waar: Hoe laat: 4 a. Is het aantal reclames dat je deze dag gezien/gehoord hebt meer of minder dan je gedacht had? Motiveer je antwoord. b. Vergelijk jouw lijst met de van je klasgenoten. Zijn er plaatsen bij die niet op jouw lijst voorkomen? Zo ja, welke? c. Zijn er bepaalde reclames die je op meerder plaatsen bent tegengekomen? Zo ja, welke reclame(s) zag je waar? d. Wat merk je op als je kijkt naar het tijdstip waarop je de reclames zag? Vergelijk dit ook met de uitkomsten van je klasgenoten. Opdracht 3 a. Welke reclames vond je leuk? Waarom? b. Waren er ook reclames bij die je vervelend vond? Waarom?

5 Wat vind jij van reclame? Opdracht Hieronder zie je een aantal uitspraken staan. Kies er drie uit (meer mag ook). Wat vind je hiervan: ben je het met de uitspraak eens/oneens en waarom? Ben ik naar een film aan het kijken en wordt die onderbroken. Dat is niet leuk, want het is meestal op een heel spannend moment. Niek Melchers (11 jaar): Buiten heb ik geen last van reclames, maar op tv wel. Fatima Elkabir (11 jaar): Reclame moet gewoon gewoon zijn. Soms serieus en soms grappig. Dat hangt van het product af. Een afwasmiddel moet serieus, maar die voor Mars mag grappig zijn. Maar het belangrijkste is dat ze niet kinderachtig zijn. Reclames voor kinderrechten en UNICEF mogen van mij blijven. Die zijn gewoon goed. Dan willen ze dat mensen daar iets aan gaan doen en niet al die spullen kopen die je op tv ziet. Dat zijn gewoon goede reclames. 5 Puck Alsema (13 jaar): Reclame hoeft voor mij niet weg, als het maar na een programma is. Dan zou ik ook niet wegzappen. Reclames zijn het leukst als ze grappig zijn. Reclame werkt bij mij niet echt. Ik geloof niet alles wat ze in reclames zeggen. Sam van Berken (9 jaar): Reclame is vaak een beetje saai. Er zijn ook leuke reclames bij en sommige zijn heel mooi gemaakt. Het maakt mij niet uit of een bekend persoon in een reclamespot zit. Het mag voor mij ook een onbekend iemand zijn. Op tv ziet het er vaak groter en mooier uit dan in het echt maar soms is het wel waar wat ze zeggen. Tekeningen: Tessa Schrier, Claudia Tjan en Sophie Rameckers

6 Reclamehelden en slogans Zoek een reclame waar een bekend persoon in voorkomt. Plak deze op. a. Hoe heet deze persoon? b. Waar ken jij deze persoon van? c. Voor welk product maakt hij/zij reclame d. Heeft het beroep van deze persoon iets te maken met het product? Zo niet, waarom zouden ze dan toch deze persoon gekozen hebben? 6 e. In welk medium ben je de reclame tegengekomen (radio, tv, krant, tijdschrift, folder, internet, enz.?) Hieronder zie je een aantal reclamezinnen ( slogans ). Een slagzin of slogan is een korte, kernachtige zin waarin het product wordt aangeprezen. a. Van welk product/bedrijf zijn deze slogans?! Have a break, have a!!! POWERRRR Dat zeg ik,! Mijn papa werkt bij de b. Zoek nu zelf een slagzin. Opdracht 3 Deze opdracht mag je in groepjes doen. Schrijf de antwoorden op een apart blaadje. a. Kies een product. b. Bedenk hiervoor een slogan c. Kies een bekend persoon die jullie graag in jullie reclame willen laten optreden. Waarom juist deze persoon?

7 Advertenties in de krant 1!!!! Je kunt advertenties die in een krant staan, als volgt indelen: (Commerciële) advertenties: boodschappen van bedrijven of instellingen waarin ze reclame maken voor hun (nieuwe) producten of diensten. Die bedrijven of instellingen moeten betalen om hun advertentie in de krant te krijgen. In een krant zitten advertentiepagina s en pagina s met nieuwsberichten. Een advertentie op een pagina met nieuwsberichten wordt een ingezonden mededeling genoemd. Personeelsadvertentie: een advertentie waarin een bedrijf of instelling personeel vraagt. Familieberichten: advertenties waarin een geboorte, huwelijk of het overlijden van iemand bekend wordt gemaakt. Mini s: dit zijn kleine advertenties die in verschillende rubrieken worden ingedeeld, zoals huizen of felicitaties, te koop aangeboden en kennismaking. 2 3 Opdracht a. Hieronder zie je een aantal advertenties. Geef van elke advertentie aan wat voor soort advertentie dit is. 7 4 b. Zoek nu zelf van tenminste drie soorten een voorbeeld in de krant. 5

8 Advertenties in krant en tijdschrift Er zijn landelijke en regionale kranten. Een landelijke krant kun je overal in het land krijgen. Een regionale krant verschijnt alleen in een bepaald gebied. Voorbeelden van landelijke kranten zijn De Telegraaf en NRC Handelsblad. Een voorbeeld van een regionale krant is Dagblad De Limburger. Die kom je alleen in Limburg tegen. a. Hieronder zie je twee advertenties. De eerste advertentie komt uit een landelijke krant. Zou deze advertentie ook in een regionale krant geplaatst kunnen worden? Waarom wel/niet? b. De tweede advertentie komt uit een regionale krant. Zou deze advertentie ook in een landelijke krant geplaatst kunnen worden. Waarom wel/niet? 8 a. Neem een tijdschrift en schrijf op welke advertenties hierin staan. b. Voor wat voor soort producten wordt vooral geadverteerd in dit tijdschrift? Opdracht 3 Vaak staat op een van de laatste bladzijden van eentijdschrift wat er de volgende keer in het blad te lezen is. Vind je dit ook reclame? Leg uit waarom je dit wel of niet vindt.

9 Reclame op televisie en radio Op de televisie wordt veel reclame gemaakt: voor, tijdens en na de programma s a. Noem 2 voordelen van adverteren op televisie b. Noem ook 2 nadelen van adverteren op televisie c. Noem 1 voordeel van adverteren op radio Voor reclame op tv wordt veel geld betaald. Hoeveel? Dat hangt vooral af van het programma waarbij de reclameboodschap wordt uitgezonden. Hoe populairder dit programma, hoe duurder de reclame. Dat komt omdat er dan veel mensen naar het programma kijken en dus ook veel mensen die reclameboodschap zien. Dus; hoe meer mensen er kijken, hoe duurder de advertentie is. Zo zijn er bijvoorbeeld reclames rond voetbalwedstrijden erg duur. Hier kijken heel veel mensen naar. a. Zoek ik de krant of uit je tv-gids het programmaoverzicht van vanavond. b. Kruis drie programma s waarvan jij denkt dat daar reclames veel geld opleveren. Waarom denk je dat? 9 Opdracht 3 Een adverteerder die op de televisie wil adverteren, zal ook kijken naar het tijdstip waarop de reclame wordt uitgezonden. Om wanneer er veel kinderen kijken wordt er andere reclame uitgezonden dan bijvoorbeeld om a. Bedenk een product waarvoor rond geadverteerd kan worden. Waarom? Opdracht 4 a Luister naar een reclameblok op de radio. Schrijf op: 1. Hoeveel reclamespotjes er geweest zijn 2. Noem 2 producten b. Bedenk een product waarvoor rond geadverteerd kan worden. Waarom? 3. Hoe lang elk spotje geduurd heeft b. Welke reclame vond jij goed? Waarom? c. Welke reclame vond jij niet zo goed? Waarom niet?

10 Reclamefolders In Nederland kan je zelf beslissen of je folders in je brievenbus krijgt door een sticker op je brievenbus te plakken. Hieronder zie je twee van die stickers. a. Waarom denk je dat een dergelijke sticker is ingevoerd? b. Wat vind je zelf van die stickers? 10 Verzamel een aantal folders. Kies een product uit dat je graag wilt hebben. Welk product is dat? Noem een aantal kenmerken van het product die genoemd worden in de folder. Opdracht 3 Zoek in twee verschillende folders hetzelfde product. Vergelijk de advertenties met elkaar. Let bijvoorbeeld op de informatie over het product, de prijs, enz. Wat valt je op?

11 Buitenreclame Buiten op straat kom je veel reclame tegen: in tramhokjes, op speciale borden, op bussen en trams, enz. Deze vorm van reclame wordt buitenreclame genoemd. a. Schat hoeveel reclameboodschappen je ongeveer dagelijks tegenkomt op de weg naar school. b. Ben je buitenreclame tegengekomen? Zo ja, waar? Vul voor de reclame die je bent tegengekomen hieronder het schema in. Waar wordt reclame voor gemaakt? Waar ben je de reclame tegengekomen? Wat vind je van deze reclame? 11 Als je toevallig op de route naar school geen buitenreclame tegenkomt neem dan een ander doel in gedachte (bijvoorbeeld sportschool/ veld of winkelcentrum) en doe dan opdracht 1 opnieuw. a. Noem een aantal voordelen van buitenreclames. b. Noem ook een aantal nadelen c. Zijn er plekken waar volgens jou niet geadverteerd zou mogen worden? Waarom niet? d. Waar kan volgens jou wel goed buiten geadverteerd worden? Waarom?

12 Advertenties toen, nu en in de toekomst Vul onderstaand schema in door aan te kruisen. Soorten advertenties Bestonden nog niet toen je ouders zo oud waren als jij nu Zullen in de toekomst belangrijker worden Waarom denk je dat? op televisie in tijdschriften in kranten op de radio buitenreclames folders op internet in bioscoop sponsoring anders, nl 12 Internet is nog niet zo oud, maar wel al ontdekt door mensen die willen adverteren. Op heel veel internetpagina s vind je advertenties en de verwachting is dat dit in de toekomst alleen maar meer wordt. a. Ga naar de homepage van een internetsite die jij leuk vindt. Wat is het adres van deze site? Opdracht 3 Soms is een site 1 grote advertentie a. Zoek een site waarvan jij vindt dat er een hele hoop advertentie op staat. b. Wat is het adres van deze site? b. Omschrijf kort waar deze site over gaat. c. Omschrijf kort waar deze site over gaat. c. Staan hier advertenties op? Zo ja, voor welke producten? d. Passen deze producten bij het onderwerp van deze site? Waarom wel of niet? e. Kun je op de advertenties klikken? Zo ja, wat gebeurt er dan?

13 En de winnaar is Uiteraard heeft iedereen zo zijn eigen mening over wat een goede en wat een slechte reclame is. Wat is jouw mening? Opdracht We nodigen jou met je klas uit om vakjury te worden. Ga als volgt te werk: 1. Verdeel de klas in groepjes van maximaal 5 leerlingen 2. Elk groepje kiest een eigen medium, bijvoorbeeld: krant, televisie, radio, internet, buitenreclame, folders enz. 3. Elk groepje bekijkt (bijvoorbeeld) 1 week lang de reclames in dit medium. 4. Gedurende die week kiezen ze vijf reclames. Dit mogen de vijf beste of de vijf slechtste zijn. Dit zijn de genomineerden. 5. Elk groepje presenteert de vijf reclames aan de klas. Tijdens de presentatie leggen jullie uit wat jullie zo goed of juist niet goed vinden aan deze reclames. Jullie argumenten zijn hierbij erg belangrijk! Zet alles kort op papier. Dit is het juryrapport. 6. Aan het eind van jullie verhaal delen jullie een stembiljet uit. Hierop kunnen jullie klasgenoten aangeven welke reclame zij de beste/slechtste vinden. 7. Tel de stemmen en maak de uitslag bekend. Veel succes! 13

14 Reclameregels Het maken van reclame is aan bepaalde regels gebonden. Die staan in de Nederlandse Reclame Code ( Een aantal regels zijn speciaal gericht op de bescherming van kinderen. Artikel uit de Nederlandse Reclame Code. Reclame die geheel of gedeeltelijk tot kinderen (tot 12 jaar) wordt gericht, mag niets in woord, geluid of beeld bevatten waardoor kinderen worden misleid. Er moet rekening gehouden worden met leeftijd en met wat ze verwachten van het product. 14 Artikel uit de Nederlandse Reclame Code. Reclame op televisie mag kinderen geen schade toebrengen: a. door kinderen tot de aankoop van een bepaald product aan te zetten door te profiteren van hun onervarenheid of hun goedgelovigheid; b. door kinderen er rechtstreeks toe aan te zetten hun ouders of anderen te overreden tot de aankoop van producten waarvoor reclame wordt gemaakt; c. door te profiteren van het speciale vertrouwen dat kinderen hebben in ouders, leerkrachten of anderen; d. door kinderen zonder reden gevaarlijke situaties tonen. Opdracht Wat vind jij ervan dat er regels zijn die minderjarigen beschermen? Motiveer je antwoord.

15 Reclame op school (sponsoring) Soms hebben scholen geld tekort. Er gaan daarom wel eens geluiden op om geld te verdienen door sponsoring. Dan mogen adverteerders tegen betaling in jullie school adverteren. Dit kan op allerlei manieren. Voorbeelden zijn: gesponsorde lesmaterialen, advertenties in de schoolkrant, uitdelen van producten, sponsoren van activiteiten zoals schoolreisjes en sponsoren van gebouw, inrichting, apparatuur en cateringactiviteiten. In Nederland gebeurt het nog niet zoveel. In Amerika wel. Hieronder lees je een paar voorbeelden van sponsoring op Amerikaanse scholen. Channel One Bekend in Amerika is Channel One. Deze zender zendt programma s uit van twaalf minuten. Tien minuten worden besteed aan nieuws en informatie en de overige twee minuten worden gevuld met reclame. Channel One voorziet scholen van televisies, video s en schotelantennes in ruil voor het dagelijks kijken naar de programma s die deze zender uitzendt. Sporthal Er zijn scholen die een contract hebben gesloten met een frisdrankfabrikant. In de school worden alleen frisdranken verkocht van de fabrikant. In ruil daarvoor krijgt de school een sporthal en een geldbedrag. a. Wat vind jij van deze manieren van reclame maken? Motiveer je antwoord. b. Wat vindt jouw juf of meester hiervan? Geef van de situaties die hieronder zijn aangegeven aan of je dit een vorm van reclame vindt. Motiveer je antwoord in de laatste kolom. Situatie vorm van reclame: omdat: ja / nee Op school worden voor deze les gratis kranten en tijdschriften uitgedeeld Merknamen op computers Schoolmelk De posters die er bij jullie in de klas hangen De naam van de uitgeverij in je lesboek De plaatselijke snoepwinkel geeft de school gratis snoep voor het schoolreisje Informatiefolder van een muziekschool die je op school krijgt 15

16 Doe de test Je moet een pakje tomatensoep kopen in de supermarkt. Aangekomen bij het rek met de soepen kun je wel uit vier verschillende soorten tomatensoep kiezen. Welke moet het zijn? Grote kans dat je een bepaald merk moest meenemen. De meeste mensen hebben namelijk een voorkeur voor een bepaald merk. Dat maakt het dagelijks kiezen uit al die verschillende merken een stuk makkelijker. Adverteerders maken van die merkentrouw vaak gebruik in hun reclameboodschap. Ze laten dan bijvoorbeeld mensen blind hun merk kiezen uit een aantal verschillende merken. Denk jij dat je uit vier soorten tomatensoep blind zou kunnen proeven welk soort jullie thuis altijd hebben? 16 Ga samen met je klasgenoten een product blind proeven. Kies een bepaald product uit en zorg voor tenminste vier verschillende merken van dat product. Bijvoorbeeld vier merken cola, vier merken paprikachips, enz. Een blinddoek om en proeven maar Laat degene die proeft vooraf zijn/haar voorkeur voor een bepaald merk noteren. Doe dat door een cijfer te geven van 1/10 (1 is het slechtst, 10 het best). Je kunt er nog een opmerking bij laten schrijven. Je kunt schema hieronder zelf uitbreiden door bepaalde kwaliteiten te laten testen, bijvoorbeeld bij chips de reuk, kraak en smaak. a. Welk merk staat op nummer 1? b. Op welke plaats is jouw favoriet merk geëindigd? c. Welke conclusie (s) kun je trekken uit jullie test? a. Geef voor je begint aan wat je favoriete merk is. b. Blinddoek om en proeven maar. Iemand anders noteert je bevindingen in het schema hieronder (wijzig de volgorde van de producten). Producten die je gaat proeven Kwaliteiten Opmerkingen Cijfer 1 2 d. Kijk ook eens of voor dit bepaalde merk reclame wordt gemaakt en op welke manier Als het schema is ingevuld, kan de blinddoek af. Beantwoord de vragen in.

17 Maak je eigen advertentie Opdracht Maak je eigen advertentie. Voordat je aan de slag gaat, moet je eerst deze vragen beantwoorden:! Waar ga je een advertentie voor maken?! Voor wie is de advertentie bedoeld? (Voor jonge mensen maak je de advertentie anders dan voor bejaarden.)! In welk medium ga je adverteren (in krant, op televisie, radio, tijdschrift, internet, buitenreclame enz.)? Of kies je voor meerdere media?! Wat wil je zegen over je product/dienst?! Wil je er foto s /tekeningen enz. bij maken? Hoe zien die eruit?! Welke informatie mag niet ontbreken (bijvoorbeeld naam product, waar je het kunt kopen, wat het kost enz.)! Hoe wil je het zeggen? Weet je een goede slogan? Schrijf eerst de hele tekst van je advertentie op een apart blaadje, met de passende kop (slogan). Bekijk je geschreven tekst heel kritisch: is de boodschap duidelijk, ben je niets vergeten, is de tekst niet te lang? Ga dan aan de slag: maak de advertentie zo mooi mogelijk met mooie letters, tekeningen, enz. Veel succes! 17

Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen:

Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen: Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen: Reclame is cool en gaaf! Reclame geeft nuttige informatie Reclame laat zien hoe het

Nadere informatie

Ga naar www.nibud.nl klik bij Test en spel op: Alle tests en spellen Doe de test: Wat voor geldtype ben jij? Uitslag: je bent een

Ga naar www.nibud.nl klik bij Test en spel op: Alle tests en spellen Doe de test: Wat voor geldtype ben jij? Uitslag: je bent een kritisch consument Geld genoeg? In deze opdracht ga je je eigen inkomsten vergelijken met leeftijdgenoten, je maakt een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Daarna laat je zien hoe belangrijk reclame

Nadere informatie

taalkaart 1 Ik ga op reis en Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een.

taalkaart 1 Ik ga op reis en Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een. Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een. Op verkenning tk taalkaart Ik ga op reis en Lees het verhaal van Aymen. 8 augustus 007 - In het vliegtuig Wat

Nadere informatie

Ook getest op kinderen

Ook getest op kinderen Lesvoorbereiding Ook getest op kinderen Reclame graad 1 Print 1 keer het verhaal 'Het papieren kamertje'. Toon de logo's op het smartboard. Kies een recept uit het document kinderrecepten en zorg voor

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Ik heb geen idee wat het betekent. Ik heb dit woord wel eens gezien of gehoord.

Ik heb geen idee wat het betekent. Ik heb dit woord wel eens gezien of gehoord. Tekst lezen en moeilijke woorden bespreken 1. Hoe goed ken je de woorden in het schema? Je hoeft alleen een kruisje te zetten bij hoe goed je het woord kent. 2. Lees de tekst met het stappenplan. Onderstreep

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Basisschool de Triangel. Het houden van een spreekbeurt.

Basisschool de Triangel. Het houden van een spreekbeurt. Basisschool de Triangel Het houden van een spreekbeurt. 1 INHOUDSOPGAVE SPREEKBEURT GROEP 5 1 GROEP 6 5 GROEP 7 EN 8 9 2 HOE BEREID IK MIJN SPREEKBEURT VOOR? SPREEKBEURT IN GROEP 5 Wat is een spreekbeurt?

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

taal portfolio Taalportfolio 9+

taal portfolio Taalportfolio 9+ taal portfolio Taalportfolio 9+ Inhoud bladzijde 3 bladzijde 4 bladzijde 5 bladzijde 8 bladzijde 11 bladzijde 12 bladzijde 13 Jouw naam en school Welke taal of dialect spreek je met wie Wat kun je in de

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 HAVO

DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 HAVO DEEL 1 DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 In Nederland wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Maar wie bepaalt wat er onderzocht wordt? In het voorjaar van 2015 hebben Nederlanders

Nadere informatie

(Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding

(Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding (Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding Aan de slag met lezen in beroepsgerichte vakken Voor de verbetering van leesvaardigheid is het belangrijk dat leerlingen regelmatig en veel lezen. Hoe krijg

Nadere informatie

Vloggen... Je kiest een kinderrecht wat voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld het recht om te spelen of het recht om naar een dokter te kunnen gaan.

Vloggen... Je kiest een kinderrecht wat voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld het recht om te spelen of het recht om naar een dokter te kunnen gaan. Lot s Channel Filmen met Lot Overal ter wereld, ook in Nederland, groeien kinderen op in een omgeving waar ze niet naar school kunnen, in armoede leven of niet veilig zijn. Zolang dit nog voorkomt, blijft

Nadere informatie

Wat weet je al? Je gaat bekijken wat je al over de overheid weet.

Wat weet je al? Je gaat bekijken wat je al over de overheid weet. TAAK Wat heb je aan de overheid? In de taak van hoofdstuk 12 ga je ontdekken wat je aan de overheid hebt. Dat doe je in vier deeltaken: 1 Mijn sofi-nummer is 2 Moet de overheid voor werk zorgen? 3 Geen

Nadere informatie

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. limme Taal. Kranten en tijdschriften

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. limme Taal. Kranten en tijdschriften GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8 limme Taal Kranten en tijdschriften Een 'Acta Diurna ' voor de klas Wat ga je leren? Je leert hoe je een muurkrant kunt maken die interessant is voor kinderen.

Nadere informatie

stp lwoo wb.1 21-12-2007 21-12-2007 10:50 Pagina 1 STANDPUNT voor VMBO/LWOO & BBL Werkboek deel 1 Jan de Leeuw

stp lwoo wb.1 21-12-2007 21-12-2007 10:50 Pagina 1 STANDPUNT voor VMBO/LWOO & BBL Werkboek deel 1 Jan de Leeuw stp lwoo wb.1 21-12-2007 21-12-2007 10:50 Pagina 1 STANDPUNT voor VMBO/LWOO & BBL Werkboek deel 1 Jan de Leeuw Van: Klas: School: Schooljaar: stp lwoo wb.1 21-12-2007 21-12-2007 10:50 Pagina 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Bijlage I Lesopzet voor leerlingen groep 7 en 8. welkom

Bijlage I Lesopzet voor leerlingen groep 7 en 8. welkom Bijlage I Lesopzet voor leerlingen groep 7 en 8 welkom t r u u b s k in de voulgblik n oud nieuws en ee ter welkom in de volksbuurt oud nieuws en een terugblik Introductie Eerst bekijken jullie de animatiefilm

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

Eerlijk is eerlijk. Reclame maken. Proeven en ruiken

Eerlijk is eerlijk. Reclame maken. Proeven en ruiken Eerlijk is eerlijk Reclame maken Bedenk in groepjes van drie of vier een reclame van twintig seconden voor volkorenbrood. Denk aan kleurgebruik, tekst en welke emoties je wilt laten overkomen. Presenteer

Nadere informatie

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4.

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4. 4 Gedrag DO-IT Datum 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? PARAGRAFEN Datum 4.1 Opdrachten 1-24 4.2 Opdrachten 1-20 4.3 Opdrachten 1-16 4.4 Opdrachten 1-16 Samenvatten Test

Nadere informatie

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen Introductie Introductie Gamen, Hyven, informatie zoeken, filmpjes kijken, muziek luisteren, spullen kopen of verkopen. Internetten doen we allemaal. Soms voor de lol, soms serieus, soms thuis, soms op

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie Op acht bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd. Wanneer de werkboeken

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. Kranten en tijdschriften

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. Kranten en tijdschriften GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8 limme Taal Kranten en tijdschriften limme Taal Slimme Taal, thema Kranten en Tijdschriften bestaat uit: werkboekjes voor de groepen 3 tot en met 8 (te bestellen)

Nadere informatie

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Leerling materiaal TECHNIEK TOERNOOI hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Verdeel de rollen Je werkt in een groepje van vier leerlingen. Iedereen in je groepje

Nadere informatie

T cht. S p e U r. naam. groep. school. datum

T cht. S p e U r. naam. groep. school. datum S p e U r cht o door Met deze krant ga je speuren door de krant. Je gaat onderzoeken hoe een krant in elkaar zit en welke informatie je waar vindt. Al speurende vind je een echte schat. Noem een aantal

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

Opdracht 1. a) Van welk tijdstip is het nieuwste bericht op AD.nl? ... b) Wat zou ongeveer de deadline zijn geweest van het papieren AD? ...

Opdracht 1. a) Van welk tijdstip is het nieuwste bericht op AD.nl? ... b) Wat zou ongeveer de deadline zijn geweest van het papieren AD? ... Zoek een papieren AD en ga naar www.ad.nl. Vergelijk nu de voorpagina met de homepage. a) Van welk tijdstip is het nieuwste bericht op AD.nl? b) Wat zou ongeveer de deadline zijn geweest van het papieren

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Thuis films kijken. Acteurs spelen het verhaal na. de acteur = iemand die voor zijn beroep toneelspeelt of in een film speelt

Thuis films kijken. Acteurs spelen het verhaal na. de acteur = iemand die voor zijn beroep toneelspeelt of in een film speelt Speciale les over auteursrecht tekst niveau AA Thuis films kijken 1 Jij kijkt vast wel eens naar een film. 2 Dat kan in de bioscoop. 3 Maar je kunt films ook thuis bekijken. Op internet. 4 Dat is lekker

Nadere informatie

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig.

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig. Les 1: Een Wikitekst schrijven Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje over koningin Beatrix op www.nieuwsbegrip.nl 1. Schrijf tijdens het

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Het maken van een werkstuk

Het maken van een werkstuk Het maken van een werkstuk Deze papieren geven informatie over: A. De verzorging : Hoe hoort een werkstuk er uit te zien? B. De indeling : Hoe wordt een werkstuk ingedeeld? C. Het onderwerp : Waarover

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Het maken van een spreekbeurt is eigenlijk niets anders dan het schrijven van een informatieve tekst (weettekst). Het is daarom handig om net zo te werk te gaan als

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Werken met S@S Leerkracht

Werken met S@S Leerkracht Werken met S@S Leerkracht S@S is een systeem om op een makkelijke manier, zonder technische kennis op onze website te kunnen schrijven. Het is even makkelijk als het intikken van een tekst in Word of WordPerfect.

Nadere informatie

Een nieuwe bank. Lesvoorbereiding Crisis graad 2. Verwondering

Een nieuwe bank. Lesvoorbereiding Crisis graad 2. Verwondering Een nieuwe bank Lesvoorbereiding Crisis graad 2 Voorzie speelgoed - geld, echte kleine muntstukken of print het blad met de centen. Op elk blad staan 100 centen in rijen van 10. Zo kan je gemakkelijk het

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 TAAL

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 TAAL VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 TAAL P. 02-03 Luisteroefeningen ZOEK DE VERSCHILLEN De leerlingen zoeken op twee prenten de verschillen, zonder elkaars prent te zien P. 04-05 Leesoefeningen JIJ

Nadere informatie

t Vuil Reclametruukske

t Vuil Reclametruukske t Vuil Reclametruukske Reclame graad 2 Lesvoorbereiding Toon de oproep van José op het smartboard. Voorzie twee dozen (schoendoos, andere kartonnen doos met deksel,...) Print informatieflarden opdracht

Nadere informatie

Hoe schrijf ik een artikel?

Hoe schrijf ik een artikel? Hoe schrijf ik een artikel? Gebruiksaanwijzing in 7 stappen Vondelschool, januari 2013 Hoe schrijf ik een artikel? Bij het schrijven van een artikel werk je aan een informatieve tekst (weettekst). Dit

Nadere informatie

Werkboek LEVEL BLOK NAAM GROEP

Werkboek LEVEL BLOK NAAM GROEP Werkboek LEVEL BLOK NAAM GROEP Dit leerlingwerkboek is een onderdeel van Levelwerk, een uitgave van Eduforce. Auteur: Jan Kuipers Vormgeving: Eduforce Druk: Cedin Eduforce 2014 Uitgeverij Eduforce Lavendelheide

Nadere informatie

Grafieken. 10-13 jaar. Rekenles over het maken van grafieken. Rekenen. 60 minuten. Weerstation, data, grafieken

Grafieken. 10-13 jaar. Rekenles over het maken van grafieken. Rekenen. 60 minuten. Weerstation, data, grafieken Grafieken Rekenles over het maken van grafieken 10-13 jaar Rekenen Weerstation, data, grafieken 60 minuten Op het digitale schoolbord bekijkt de leerkracht met de klas verschillende grafieken over het

Nadere informatie

Persoonlijke competenties Sociale competenties Leer (school) competenties

Persoonlijke competenties Sociale competenties Leer (school) competenties Reader TOP-dagen 2014-2015 In het onderwijs is het steeds vanzelfsprekender dat je ieder jaar meer kunt en weet. Je bent druk bezig met het leren van de vakken. Maar je ontwikkelt ook competenties. In

Nadere informatie

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO Sta in je recht Lessen over (kinder)rechten voor Speed-date Wij hebben een rechtsysteem waar iedereen zich aan moet houden. Maar welke rechten zijn dat dan? Welke ken je en welke rechten lijken jou vanzelfsprekend?

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden.

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden. VOORBEELD DE KLAS ALS TEAM (LEERLINGENBOEK) INHOUDSOPGAVE Instructie voor leerlingen.. 5 Gebruik van de lesbrieven. 6 Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7 Wat wil je zijn en worden. 11 Wat wil je zijn

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 2. De vragenlijst. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 2. De vragenlijst. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 2 De vragenlijst terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 1 bij pilot TSG De vragenlijst Onderstaand is de leerlingenvragenlijst opgenomen, aangevuld met de bijbehorende

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Werkbladen Groep 7 & 8

Werkbladen Groep 7 & 8 Werkbladen Groep 7 & 8 H1: Werkblad Sociale media Weet jij wat sociale media zijn? Zoek op internet wat je kunt vinden over sociale media. Bekijk onderstaande logo s en omcirkel de logo s waarvan jij denkt

Nadere informatie

JE CULTURELE ZELFPORTRET

JE CULTURELE ZELFPORTRET JE CULTURELE ZELFPORTRET Dit is het culturele zelfportret van Vul alles in hele antwoordzinnen in. Gebruik een ander lettertype of een andere kleur voor de antwoorden. Plak hier je pasfoto Film/tv 1 Ga

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Het is weer netjes

Nadere informatie

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd Doel Het op gang brengen of houden van leesplezier! Van wat voor soort boeken houden de kinderen en waarom? Zouden ze zelf graag de hoofdpersoon zijn in één van hun lievelingsboeken? Welke omslagen spreken

Nadere informatie

PrOmotie. Cultuur en Maatschappij. Werkboek Huur een huis

PrOmotie. Cultuur en Maatschappij. Werkboek Huur een huis PrOmotie Cultuur en Maatschappij Werkboek Huur een huis Colofon Auteurs: Onder redactie van: Met dank aan: Vormgeving: Illustraties: Drukwerk: Gerda Verhey, Ruud Drupsteen, Caroline van den Kommer, Mary

Nadere informatie

door: R-Newt jongerenwerk de Twern Werkboek Omgaan met Geld

door: R-Newt jongerenwerk de Twern Werkboek Omgaan met Geld door: R-Newt jongerenwerk de Twern Werkboek Omgaan met Geld Les 1 Omgaan met Geld eze les leren jullie een aantal woorden die met het omgaan van geld te maken hebben, gaan jullie praten over geld en gaan

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2. Brainstorm maak hieronder je brainstorm inzichtelijk

Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2. Brainstorm maak hieronder je brainstorm inzichtelijk Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2 Wat? Datum? Aftrek punten paraaf? Hoofdvragen & deelvragen - ½ punt Bronnen (2 verscheidene) - 1 punt 1 e versie - 2 punten Beoordeling (klasgenoot) - ½

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935

JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935 JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935 1 Wat moet je doen? 1. Maak een presentatie over hoe jouw buurt er omstreeks 1935 uitzag of over de mensen die in die tijd in jouw buurt leefden. Wat kun je te weten komen

Nadere informatie

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam:

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam: Wereldgodsdiensten Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum Naam: Inhoudsopgave Inleiding Schema Beoordeling Deel 1 Test jezelf! Deel 2 Kies je onderwerp en aan de slag! Deel 3 Het ervaren

Nadere informatie

Socialisatie & Seksualiteit

Socialisatie & Seksualiteit levensbeschouwing & maatschappij M A V O 3 katern 5 Socialisatie & Seksualiteit naam cluster maartenscollege groningen / haren MAVO 3 KATERN 5 2010 2011 levensbeschouwing & maatschappij: socialisatie &

Nadere informatie

DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 VMBO

DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 VMBO DEEL 1 DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 In Nederland wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Maar wie bepaalt wat er onderzocht wordt? In het voorjaar van 2015 hebben Nederlanders

Nadere informatie

Schrijf twee dingen op die je in Circus Magic kunt zien.

Schrijf twee dingen op die je in Circus Magic kunt zien. Komt dat zien! Wat ga je doen? Je leert wat een aanplakbiljet is. Je maakt er zelf een. Uitgeverij Zwijsen.V., Tilburg Op verkenning door: Ilse Poort tk taalkaart Komt dat zien! ekijk het aanplakbiljet.

Nadere informatie

Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes.

Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes. Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes. 1. Zoek in de klas naar een klasgenoot met een ander plaatje dan

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Ga een boodschap doen in een Nederlandse winkel. Je moet wachten tot je aan de beurt bent. Als je wacht, luister je goed als andere mensen praten.

Ga een boodschap doen in een Nederlandse winkel. Je moet wachten tot je aan de beurt bent. Als je wacht, luister je goed als andere mensen praten. Bij hoofdstuk 16 - vragen. : Ga een boodschap doen in een Nederlandse winkel. Je moet wachten tot je aan de beurt bent. Als je wacht, luister je goed als andere mensen praten. Hoor je mensen vragen stellen?

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Uitnodigingen en promotie

Uitnodigingen en promotie Oriëntatie Wat ga je doen? Het is bijna zover, nog even en dan denderen de zeepkisten over het parcours. Wie wint er? Wie komt er heelhuids over de finish? Voor het zover is moeten er nog een aantal dingen

Nadere informatie

Ontwerp je eigen prefabhuis

Ontwerp je eigen prefabhuis Ontwerp je eigen prefabhuis Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wist jij dat er in Nederland iets meer dan 7 miljoen huizen staan? Tegenwoordig worden de meeste

Nadere informatie

Project Alcohol 2014

Project Alcohol 2014 Project Alcohol 2014 Naam: Jong geleerd is oud gedaan!!!! Laat je niet Naam: F L s E s E N Klas:!!! 1 Inleiding De carnaval komt eraan. Een feest dat gevierd moet worden. Maar is het feestje van plezier

Nadere informatie

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas:

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas: Ik geloof, geloof ik Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw Mijn naam en klas: Bezinningsmomenten In de godsdienstlessen stonden de afgelopen jaren verhalen centraal en de verschillende

Nadere informatie

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard.

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Doel: Eén van jullie groep gaat opschrijven wat jullie al weten over De Tweede Wereldoorlog (bekend). Daarna schrijven jullie op wat jullie graag willen weten over

Nadere informatie

Koopgedrag vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Koopgedrag vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 25 July 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62154 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

Maak samen een glossy groep 8

Maak samen een glossy groep 8 Maak samen een glossy groep 8 Er zijn hieronder werkbladen voor: brainstorm & mindmap om inhoud te bepalen voor het tijdschrift persoonlijke pagina maken interview meester, juf of klasgenoten een echte

Nadere informatie

De Huiswerkgids beschrijft de doorgaande lijn van het huiswerk dat we geven en de aanbevolen aanpak.

De Huiswerkgids beschrijft de doorgaande lijn van het huiswerk dat we geven en de aanbevolen aanpak. De Huiswerkgids beschrijft de doorgaande lijn van het huiswerk dat we geven en de aanbevolen aanpak. 2 juli 2014 KBS De Hoeksteen 11QH Olmendreef 100 3137 CR Vlaardingen Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Hoe maak

Nadere informatie

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen?

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? In groep 5-6 nemen kinderen steeds vaker werk mee naar huis. Vaak vinden kinderen het leuk om thuis aan schooldingen

Nadere informatie

Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog!

Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog! Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog! Vloggen is een nieuw beroep geworden. Sommige mensen verdienen daar veel geld mee, het is soms zelfs hun baan. Welke vloggers ken jij?

Nadere informatie

Aflevering 6: Eigen bedrijf

Aflevering 6: Eigen bedrijf Aflevering 6: Eigen bedrijf Vragen vooraf: Heb je wel eens een eigen bedrijf gehad? Als je een eigen bedrijf zou beginnen, wat voor soort bedrijf zou dat dan zijn? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud: Khalid

Nadere informatie

Opening van het thema op vrijdag 5 november.

Opening van het thema op vrijdag 5 november. Grote Klus Thema : Lekker Fit Als je 5 opdrachten maakt en laat aftekenen, mag je meedoen met een leuke en gezonde activiteit in het restaurant. Als je de grote klus met een groepje maakt, moet je meer

Nadere informatie

DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A

DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A 4 opdrachten! 60 minuten! Bij iedere opdracht zet iemand zijn wekker/ chronometer (op gsm of uurwerk), zodat je zeker niet veel langer dan een kwartier bezig bent.

Nadere informatie

Datum: Jaar van verschijnen: Duur van de film:

Datum: Jaar van verschijnen: Duur van de film: NAAM: Kijk / luisterformulier Speelfilm Naam: Datum: Titel van de film: Regisseur: Jaar van verschijnen: Duur van de film: Lees de vragen op dit formulier voor het kijken en luisteren door. Je weet dan

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Kun jij slim shoppen?

Kun jij slim shoppen? Kun jij slim shoppen? Wie heeft er al iets gehoord over de Week van het geld? Als ik later groot ben Omgaan met geld is leuk, zeker als je hebt geleerd hoe je dit kunt doen. Als jullie groot zijn, krijgen

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

A. Jouw rechten! Kinderrechten

A. Jouw rechten! Kinderrechten Dit werkblaadje is van... A. Jouw rechten! Kinderrechten Je hebt ongetwijfeld al gehoord van de Rechten van het Kind. De koningen, presidenten en andere leiders van over de hele wereld hebben gezegd dat

Nadere informatie

Juf Sabine en juf Maaike

Juf Sabine en juf Maaike Je moet daar heel wat voor kunnen: - Je moet goed kunnen lezen - En ook goed begrijpen wat je leest - Je moet goed kunnen opzoeken - En goed kunnen kiezen wat je wel en niet nodig hebt. - Je moet je verhaal

Nadere informatie