I N H O U D S O P G A V E

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "I N H O U D S O P G A V E"

Transcriptie

1 hedendaagse kunstenaars geïnspireerd door Vincent van Gogh voor groep 7 en 8 van het primair onderwijs handleiding bij de tentoonstelling

2

3 I N H O U D S O P G A V E Voorwoord 4 De kunstenaars 5 De lessen 6 Les 1: Vincents webpagina invullen 8 60 min. Les 2: Aan de slag met een praktische opdracht min. Les 3: De tentoonstelling bekijken min. Afsluiting: De tentoonstelling inrichten min. Bijlagen: - Brieffragmenten - Om te kopiëren: Keuze 1 Keuze 2 Keuze 3 tijdsduur klassikaal in groepjes individueel

4 V O O R W O O R D Weet je waar ik vaak aan denk? Aan wat ik je indertijd al zei, dat ik, ongeacht de vraag of ik succes zal hebben, toch geloof dat hetgeen waar ik aan heb gewerkt, voortgezet zal worden. Niet meteen, maar wij zijn niet de enigen die geloven in dingen die echt zijn. Dit schreef Vincent van Gogh in september 1889 in een brief aan zijn broer Theo. De zoekende, tegendraadse Vincent hoopte dat zijn werk er voor de kunst van de toekomst toe zou doen. Of beter, hij ging ervan uit dat zijn zoektocht voortgezet zou worden. In 2011 is het Van Gogh Huis in Zundert gestart met een Artist-in-residence-programma: kunstenaars uit alle windstreken werden uitgenodigd om een tijdje in Zundert te komen werken. Zij traden daarmee in Van Goghs voetsporen en lieten zich inspireren door zijn gedachtegoed en de plek waar hij is opgegroeid. In de educatieve tentoonstelling Vincents web staan drie kunstenaars centraal met werk dat ze in Zundert hebben gemaakt. Door het bekijken van hun kunstwerken zien de leerlingen dat Vincent van Gogh meer dan honderd jaar na zijn dood nog steeds veel invloed heeft op kunstenaars van nu. De educatie bij de tentoonstelling heeft bovendien ten doel dat leerlingen kennismaken met het gedachtegoed van Vincent van Gogh en de wereld eens door zíjn ogen zien. Het door Van Gogh in bovenstaand brieffragment beschreven beeld van de toekomst wordt op deze manier door de leerlingen ingevuld.

5 D E K U N S T E N A A R S H A N K LIN K H A MER Han Klinkhamer is gefascineerd door de natuur in het najaar. In de geest van Van Gogh heeft hij rondgedwaald door het landschap rondom Zundert en zich laten inspireren door de plekken die vroeger ook door Van Gogh zijn waargenomen. Bij het vallen van de avond maakte hij tekeningen op zijn ipad. Het leek hem interessant om met dit moderne gereedschap op een nieuwe manier iets te verbeelden en te communiceren. N Y N K E D E I N E M A Stel dat Van Gogh vandaag leefde, wie zou hij dan uitkiezen voor zijn meesterwerk De aardappeleters? Videokunstenaar Nynke Deinema dacht daarbij aan de Poolse en Roemeense gastarbeiders die op de Zundertse kwekerijen werken. Ze volgde deze arbeiders met haar camera en portretteerde ze terwijl ze hun maaltijden nuttigden. Dit resulteerde onder meer in de video De nieuwe aardappeleters. Daarnaast maakte Deinema installaties met de werkhandschoenen van de arbeiders. JEA N - Y VES A U R ÉG A N Tijdens de laatste maanden van zijn leven schilderde Vincent van Gogh in het Franse plaatsje Auvers-sur-Oise meerdere doeken per dag. Dezelfde uitdaging is de Franse schilder Jean-Yves Aurégan aangegaan tijdens zijn verblijf in Zundert. Niet met het penseel, maar met zijn handen schilderde hij schedels en zelfportretten met olieverf op doek.

6 Vincent van Gogh, Zelfportret, 1887/88 (Parijs), olie/doek, collectie Van Gogh Museum, Amsterdam.

7 D E L E S S E N De tentoonstelling Vincents web blijft minimaal twee weken op school. De volledige lessenserie duurt ca. 3,5 uur en is opgebouwd uit drie lessen. Een groot deel van de tijd zijn de leerlingen zelfstandig bezig. Ter afsluiting van het project wordt op een centrale plek in het schoolgebouw de tentoonstelling ingericht, zodat alle groepen ernaar kunnen komen kijken. De leraren stemmen het gebruik van de tentoonstellingsonderdelen onderling af. De lessen worden elders in deze handleiding uitgebreid omschreven; hier volgt een beknopte omschrijving. O PB O U W Na een korte introductie over Vincent van Gogh gaan de leerlingen in Les 1 zelfstandig in groepjes leven en gedachtegoed van de kunstenaar onderzoeken. Ze doen dit naar aanleiding van de vraag: Stel dat Vincent van Gogh internet had, hoe zou zijn persoonlijke webpagina of Facebookpagina er dan uitzien? Terwijl de leerlingen een digitaal werkblad invullen, verplaatsen ze zich in de kunstenaar. In Les 2 komen invalshoeken aan bod die te maken hebben met de drie hedendaagse kunstenaars die aan de tentoonstelling deelnemen. De leerlingen gaan aan de slag met een individuele, praktische opdracht op een kopieerblad om een uniek, persoonlijk kunstwerk te maken. Tijdens Les 3 worden de kunstwerken uit de tentoonstellingskist bekeken. Met behulp van kijkvragen en foto s leidt de leraar een klassikaal gesprek over deze werken. Ter afsluiting wordt de tentoonstelling op een centrale locatie opgesteld, aangevuld met de werkstukken van de leerlingen uit Les 2. De hele school kan de expositie komen bekijken. In een extra lesonderdeel kunnen de leerlingen zich verplaatsen in een museummedewerker en een bijbehorende taak uitvoeren, zoals reclame maken voor de tentoonstelling of een rondleiding geven.

8 L E S 1 : V I N C E N T S W E B P A G I N A I N V U L L E N 60 min. BENODIGDHEDEN - bronnenkoffer; - digitaal werkblad Vincents webpagina op > vlonder Vincents web ; - computer met internetverbinding per twee leerlingen. Als de school niet over voldoende computers beschikt, kunt u voor alle leerlingen de werkbladen printen. Het digitaal invullen heeft echter als meerwaarde dat leerlingen direct afbeeldingen en informatie vanaf internet kunnen plaatsen. V O O R A F De leraar bereidt zich voor door algemene informatie over leven en werk van Vincent van Gogh te lezen en te bekijken. Tip: Bekijk het filmpje over Vincent van Gogh op Hierin komt beknopt de belangrijkste informatie over Vincent van Gogh aan bod. W E R K W I J Z E Belangrijk! Voor de meeste vragen bij deze lessen geldt dat foute antwoorden niet mogelijk zijn. Iedere leerling heeft bij zo n vraag immers zijn eigen associaties. Het doel is om een goed gesprek te starten. 1. Introduceer Vincent van Gogh in de klas. Stel vragen als: - Wat weten jullie al over Vincent van Gogh? - Wie heeft er wel eens een schilderij van Van Gogh gezien? In het echt? Kun je daar iets over vertellen? - Hoe liet Vincent van Gogh destijds aan anderen weten dat hij een schilderij had gemaakt? - Hoe kunnen kunstenaars vandaag hun werk aan anderen laten zien? (denk aan Twitter en Facebook) - Wie van jullie heeft een Facebookpagina of iets wat erop lijkt? Wat staat er allemaal op jouw pagina? - Stel tot slot de sleutelvraag: Stel dat Vincent van Gogh internet had, hoe zou zijn persoonlijke webpagina er dan uitzien?

9 2. Verdeel de klas in tweetallen. Ieder groepje vult zelfstandig het digitale werkblad Vincents webpagina in op De leerlingen gebruiken hiervoor materialen uit de bronnenkoffer en het internet. Attendeer hen voordat ze aan de slag gaan op de informatie in de bronnenkoffer. 3. Ieder groepje toont zijn eigen pagina op het digitale schoolbord. U kunt de pagina s ook laten printen. Laat elk groepje eventueel een korte presentatie geven. Vincent van Gogh, Zonnebloemen, 1888 (Arles), olie/doek, collectie National Gallery, Londen.

10 brieffragment 1 LES 2 : A A N D E S LA G MET EEN PR A K T IS CH E O PD R A CH T ca. 90 min. BENODIGDHEDEN - 3 ophangborden met afbeeldingen 1, 2 en 3; - de brieffragmenten uit deze handleiding (zie Bijlagen); - de kopieerbladen uit deze handleiding (zie Bijlagen); - voor Keuze 1: potlood, A4-papier, computers met internetverbinding; - voor Keuze 2: potlood, A3-papier, tijdschriften/reclamefolders, scharen en lijm; - voor Keuze 3: potlood, dik (schilders)papier of karton (A3), verf, kwasten, bordjes, bakjes water, kleine spiegels. brieffragment 2 V O O R A F - Hang de ophangborden willekeurig op in het lokaal, met de afbeeldingen naar voren. - Maak ca. 10 kopieën van elk kopieerblad (1, 2 en 3) en zet de benodigde materialen klaar. brieffragment 3

11 W E R K W I J Z E 1. Lees de brieffragmenten uit deze handleiding voor aan de groep of laat ze door leerlingen voorlezen. De leerlingen koppelen ieder brieffragment aan het bijbehorende werk van Van Gogh op het ophangbord: Welke brief hoort bij welk ophangbord?. De leerlingen ontdekken het juiste antwoord door de borden om te draaien. 2. Iedere leerling kiest nu de afbeelding uit die zijn voorkeur heeft (ophangbord 1, 2 of 3). Hij ontvangt een bijbehorende opdracht op een kopieerblad (keuze 1, 2 of 3). 3. De leerlingen werken zelfstandig aan de opdracht op het kopieerblad. De leraar treedt op als begeleider. Laat de leerlingen tijdens het maken van de opdracht goed kijken naar het schilderij van Van Gogh dat in hun opdracht centraal staat. Zie >vlonder Vincents web >Vincents werk. 4. De leerlingen presenteren hun eigen werkstuk aan de groep. Stel de vraag: Hoe zou Vincent deze opdracht gemaakt hebben? Vraag vervolgens eventueel: - Hoe ben je te werk gegaan? Wat heb je gedaan voordat je met de uitwerking begon? - Vincents schilderijen laten vaak een emotie zien. Welk gevoel laat jouw werk zien? - Heb je ook werk van Vincent van Gogh gebruikt als inspiratie? Hoe zie je dit terug?

12 L E S 3 : D E T E N T O O N S T E L L I N G B E K I J K E N 45 min. BENODIGDHEDEN - 3 vitrinekastjes; - digitaal schoolbord; - fotopresentatie ipad-tekeningen van Han Klinkhamer op >vlonder Vincents web > de tekeningen van Han Klinkhamer; - dvd videokunstwerk De nieuwe aardappeleters van Nynke Deinema; - afbeeldingen van schilderijen van Vincent van Gogh en de 3 kunstenaars op >vlonder Vincents web >tentoonstelling/vincents werk. V O O R A F - Zet de drie vitrinekastjes op verschillende locaties in de klas (verspreid over drie tafels). - Zet de link klaar naar de fotopresentatie van de ipad-tekeningen van Han Klinkhamer op Bekijk eventueel de andere foto s. - Zet de dvd met het videokunstwerk alvast klaar voor vertoning op het digitale schoolbord. Tip: de dvd Filosoferen met kinderen over kunst biedt inspiratie om met een groep een filosofisch gesprek aan te gaan over kunst. De dvd is verstuurd naar alle scholen die het project Vincents web ontvangen. W E R K W I J Z E 1. Geef de leerlingen gelegenheid om alle kastjes met kunstwerken rustig te bekijken. 2. Bespreek in een klassikaal gesprek alle werken in de vitrinekastjes. Stel de leerlingen de bijbehorende vragen. Gebruik naar eigen inzicht de achtergrondinformatie en de afbeeldingen op internet.

13 K U N S T WER K EN H A N K LIN K H A MER Achtergrondinformatie In 1880 besloot Vincent van Gogh kunstenaar te worden. Hij besefte dat tekenen de basis voor het schilderen was en wist dat hij hard moest werken om zich het vak eigen te maken. Vanaf toen begon Vincent fanatiek te tekenen in het landelijke Etten waar hij op dat moment woonde. Hij liet zich daarbij vaak inspireren door het landschap van West-Brabant. De kunstenaar Han Klinkhamer is vier weken in Zundert geweest. Daar heeft hij het landschap getekend dat Vincent ook gezien moet hebben. Hij gebruikte daarvoor een digitaal tekenprogramma op een ipad. In veel tekeningen die hij in Zundert heeft gemaakt zitten verwijzingen naar het werk van Vincent van Gogh. Vincent van Gogh, Moeras bij Seppe, 1881 (Etten), pen/papier, collectie: Virginia Museum of Fine Arts, Richmond. Vragen: - Aan welke geur denk je als je de tekening in het kastje ziet? - Wie denkt aan een andere geur? - Wie herkent dit soort landschap? Laat eventueel enkele leerlingen het werk nogmaals van dichtbij bekijken. Vragen: - Met welk materiaal is deze tekening gemaakt? - Stel dat je niet weet dat de tekening op een ipad gemaakt is, kun je dat dan zien? - Lijkt de tekenstijl van deze kunstenaar op de stijl van Vincent van Gogh? Kun je vertellen waarom je dat vindt? Vertoon nu de fotopresentatie met tekeningen van Han Klinkhamer op het digitale schoolbord. Vraag: - Kun je in deze serie tekeningen overeenkomsten ontdekken met het werk van Vincent van Gogh? Tip: vertoon extra afbeeldingen van Vincents werk, bijvoorbeeld via

14 N Y N K E D E I N E M A Achtergrondinformatie Met De aardappeleters wilde Vincent van Gogh een realistisch boerenschilderij maken. Hij wilde de gewone, eenvoudige boeren afbeelden (in plaats van de elite) om te benadrukken dat deze mensen met de handen die ze in de schotel steken, zelf de aarde hebben omgespit en dat zij zo hun eten eerlijk verdiend hebben. Vincent van Gogh, Olijfboomgaard, 1889 (St. Rémy-de-Provence), olie/doek, collectie Van Gogh Museum, Amsterdam. Stel dat Van Gogh vandaag had geleefd, wie zou hij dan uitkiezen voor De aardappeleters? Dit is de vraag die kunstenaar Nynke Deinema zichzelf heeft gesteld. Ze heeft een hele maand Poolse en Roemeense gastarbeiders gevolgd op de Zundertse kwekerijen waar ze werken, en ze geportretteerd tijdens het nuttigen van hun maaltijden. Daarnaast maakte ze installaties met de werkhandschoenen van de arbeiders, als verwijzing naar bovenstaand citaat van Van Gogh. Vertoon de video De nieuwe aardappeleters op het digitale schoolbord. Vragen: - Ben jij wel eens gefilmd tijdens het eten? Hoe vond je dat? En zo niet, hoe zou je het vinden? - Wat voor relatie hebben deze mensen met elkaar? (Denk aan: familie, vrienden) Kun je uitleggen waarom je dit denkt? - Aan welk kunstwerk doet deze video je denken? Leg uit. - Vind je deze video zelf ook een kunstwerk? Waarom wel (of juist niet)? Laat enkele leerlingen de foto in het vitrinekastje van Nynke Deinema van dichtbij bekijken. Vragen: - Wat zie je? - Wat is volgens jou de overeenkomst tussen deze foto en het videokunstwerk dat je net zag? - Ontdek je een overeenkomst tussen de schilderijen van Vincent van Gogh en de foto? - Ziet iemand nog een andere overeenkomst? Vincent van Gogh, Schedel, 1887/88 (Parijs), olie/doek, collectie Van Gogh Museum, Amsterdam. Vincent van Gogh, De aardappeleters, 1885 (Nuenen), olie/doek, collectie Van Gogh Museum, Amsterdam.

15 J E A N - Y V E S A U R É G A N Achtergrondinformatie De zelfportretten die Vincent van Gogh tijdens zijn laatste jaren maakte, zijn meer gericht op emotie dan op perfecte gelijkenis. Ze geven ons een kijkje in zijn karakter en gevoelsleven. Het kleurgebruik geeft weer wat Van Gogh denkt en voelt. De manier waarop hij de dikke, ongemengde verf op de doeken zet, geeft blijk van een heftige, spontane beweging. Vooral gedurende zijn laatste maanden schilderde hij zo meerdere doeken per dag. De Franse schilder Jean-Yves Aurégan is in Zundert dezelfde uitdaging aangegaan. Niet met het penseel, maar met zijn handen maakte hij meerdere doeken per dag met (ongemengde) olieverf op doek. Laat enkele leerlingen het schilderij van Jean-Yves Aurégan van dichtbij bekijken en eraan ruiken. Links en rechts van de vitrinekast zitten openingen waar de leerlingen de olieverf goed kunnen ruiken. Vincent van Gogh, Zelfportret, 1889 (St. Rémy-de-Provence), olie/doek, collectie Musée d Orsay, Parijs. Vragen: - Waar doet de geur van het schilderij je aan denken? Vind je dat lekker ruiken? - Hoe is het schilderij gemaakt, denk je? Waar kun je dat aan zien? Laat de groep het schilderij van een afstand bekijken. Vragen: - Wat heeft de schilder precies geschilderd? - Ziet iemand iets anders? Of: wie ziet meer? - Hoe zou de schilder zich gevoeld hebben toen hij dit schilderde? Wat zou hij die dag meegemaakt kunnen hebben? - Welk schilderij van Vincent van Gogh zou je naast dit schilderij hangen? Leg uit waarom. Tip: vertoon extra afbeeldingen van Vincents werk, bijvoorbeeld via

16 A F S L U I T I N G : D E T E N T O O N S T E L L I N G I N R I C H T E N 15 min. DUUR LESSUGGESTIE: NAAR EIGEN INZICHT BENODIGDHEDEN - 3 vitrinekastjes; - ophangzeil; - de in Les 2 gemaakte werkstukken; - ophangmagneetjes; - evt.(geprinte) afbeeldingen van schilderijen van Vincent van Gogh. V O O R A F - Zet een tafel op een centrale locatie in de school, bijvoorbeeld de aula of een handvaardigheidslokaal. Plaats alle vitrinekastjes op deze tafel. - Hang het ophangzeil op achter de kastjes (zie foto). W E R K W I J Z E Laat leerlingen zelf enkele werkstukken uit Les 2 aan het zeil bevestigen met behulp van de ophangmagneetjes. Stimuleer ze om ook bijbehorende schilderijen van Vincent van Gogh uit te printen en op te hangen. Tip: niet alle werkstukken kunnen opgehangen worden aan het zeil. Laat de leerlingen eventueel zelf een selectie maken en presenteer de overige werkstukken in een mapje, dat u bij de expositie legt.

17 L E S S U G G E S T I E Verdeel de leerlingen van de deelnemende groepen 7 en 8 in groepjes. Geef ieder groepje een rol als museummedewerker met een bijbehorende taak. T ECH N IS CH E D IEN S T Medewerkers van de technische dienst zorgen voor alle praktische zaken rondom de opbouw van een tentoonstelling, zoals het plaatsen van spotjes (licht), tafels, ophangzeilen en vitrines. CO N S ER VA T O R / A S S IS T EN T - CO N S ER VA T O R EN De conservator bepaalt wat er in een tentoonstelling te zien is en waar elk werk moet worden gehangen. Hij wordt ondersteund door assistenten. Laat de leerlingen eventueel zelf nadenken over extra onderdelen die ze kunnen laten zien (zoals beeldmateriaal over Vincent van Gogh). E D U C A T I E V E D I E N S T De educatief medewerkers schrijven teksten voor de museumbezoeker waarin wordt verteld waar de tentoonstelling over gaat. Laat dit groepje eventueel ook nadenken over mogelijke manieren om informatie over te dragen aan bezoekers (bijvoorbeeld via een audiotour). R O N D LEID ER S De rondleiders presenteren de tentoonstelling aan de bezoekers. Ze bepalen vaak in samenwerking met de educatieve dienst vooraf welke informatie ze tijdens de rondleiding zullen geven en hoelang de rondleiding duurt. M A R K E T I N G M E D E W E R K E R S De marketingmedewerkers maken reclame voor de tentoonstelling. Dit kan op allerlei manieren: denk aan een folder, poster of reclamefilmpje. Het doel is zo veel mogelijk mensen naar de tentoonstelling te laten komen. Laat dit groepje ook nadenken over een creatieve uiting. M E D E W E R K E R P R E N C O M M U N I C A T I E De medewerker PR en communicatie is woordvoerder voor de pers. Hij schrijft een persbericht met informatie over de tentoonstelling dat verschijnt in de krant of als nieuwsbericht op een (lokale) tv-zender, en op internet (bijvoorbeeld in de sociale media).

18 C O L O F O N Een uitgave van Kunstbalie 2012 Samenstelling: Kunstbalie i.s.m. Vincent van Gogh Huis Zundert Tekst: Esther Leenders, consulent beeldende kunst Redactie: Laura van Campenhout Vormgeving: Huub van Deijck Met dank aan de deelnemende kunstenaars van het Artist-in-residence -project, Vincent van Gogh Huis Zundert en Van Gogh Brabant. Ontbreekt er materiaal in dit project of zijn er onderdelen beschadigd? Meld dit in een aan relatiebeheer@kunstbalie.nl. Vul de evaluatie van dit project in op > mijn kunstbalie (bruine balk bovenin) > servicedocumenten. info@kunstbalie.nl

19 B I J L A G E N B R I E F F R A G M E N T E N F R A G M E N T 1 We zijn samen nogal veel uitgeweest, verscheiden malen o.a. naar de hei bij Seppe, naar de zoogenaamde Passievaart, een groot moeras. Aldaar heeft Rappard een groote studie geschilderd (1 meter bij 50) waarin veel goeds was. Overigens heeft hij een stuk of 10 kleine sepia s gemaakt, ook in t Liesbosch. Terwijl hij aan t schilderen was heb ik een penteekening gemaakt van een andere plek in t moeras alwaar veel waterlelies groeijen (bij den Roozendaalschen weg). Etten, eind juni 1881, aan Theo van Gogh. F R A G M E N T 2 En tevens, waar b.v. t schilderij waar ik aan doende ben anders is dan lamplichten als Dou of van Schendel is t niet overbodig welligt er eens op te wijzen hoe een van de mooiste dingen van de schilders dezer eeuw is geweest, het schilderen van DONKER dat toch kleur is. Nuenen, dinsdag 21 april 1885, aan Theo van Gogh. F R A G M E N T 3 Ze zeggen en dat geloof ik graag dat het moeilijk is jezelf te kennen maar het is evenmin eenvoudig jezelf te schilderen. Zo werk ik op het ogenblik aan twee zelfportretten bij gebrek aan een ander model want het is hoog tijd dat ik wat aan de figuur ga doen. Aan het ene ben ik begonnen op de eerste dag dat ik op was, ik was mager en lijkbleek. Maar daarna ben ik er weer een begonnen, een driekwart tegen een heldere, achtergrond. St. Rémy-de-Provence, donderdag 5 en vrijdag 6 september 1889, aan Theo van Gogh.

20 K E U Z E 1 In 1880 besloot Vincent van Gogh kunstschilder te worden. Hij wist dat hij hard moest vechten om het vak te leren. En hij besefte dat hij, voordat hij kon gaan schilderen, goed moest leren tekenen. In de lente van 1881 maakte hij veel tekeningen (studies) van het landschap rondom het dorp Etten. O P D R A C H T Wat is jouw lievelingslandschap? Maak een tekening van deze plek op de computer. S T A P P E N P L A N STAP 1 Maak aantekeningen over jouw lievelingslandschap. Vul in: - Waar ben je het liefst? Aan zee, in het bos, in de bergen of ergens anders? Hoe voel je je daar? In welk seizoen kom je er graag? Vincent van Gogh, Moeras bij Seppe, 1881 (Etten), pen/papier, collectie: Virginia Museum of Fine Arts, Richmond. STAP 2 STAP 3 STAP 4 STAP 5 STAP 6 Zoek op internet plaatjes met voorbeelden van dit landschap. Maak met behulp van deze afbeeldingen met potlood DRIE VERSCHILLENDE SCHETSEN (STUDIES). Ga op internet en open de website Zoek de vlonder Vincents web en klik op de link Teken je droomlandschap. Heb je het tekenprogramma geopend? Oefen nu eerst de mogelijkheden voordat je begint. Maak een tekening van jouw landschap. - Trek van links naar rechts een rechte streep: hoog, laag of in het midden van het scherm. Dit is de horizon. - Teken nu de andere onderdelen van het landschap: iets wat ver weg staat, teken je klein; iets wat dichtbij staat, teken je groot. - Gebruik de tekeningen van Vincent van Gogh als inspiratie. - Niet tevreden? Wis de handeling en begin opnieuw! Print de tekening of verstuur deze naar je adres. Tijd over? Maak nog twee tekeningen van hetzelfde landschap en zorg ervoor dat ze niet hetzelfde zijn.

21 K E U Z E 2 In 1885 schilderde Vincent van Gogh De aardappeleters in het dorp Nuenen. De boeren in deze omgeving werkten hard, maar ze waren erg arm. Hun avondeten bestond uit aardappelen en koffie: een eenvoudige maaltijd dus. Door deze mensen te schilderen, laat Vincent zien dat hij ze de moeite waard vond en bewondering voor ze had. O P D R A C H T Met wie eet jij thuis de warme maaltijd? Eten jullie wel eens een aardappelgerecht? Maak een collage van jouw aardappeleters. S T A P P E N P L A N STAP 1 Maak aantekeningen over jouw warme maaltijd. Vul in: Vincent van Gogh, De aardappeleters, 1885 (Nuenen), olie/doek, collectie Van Gogh Museum, Amsterdam. - Wie zitten er aan tafel? Wat of wie vind je de moeite waard om af te beelden? Waar komt het licht vandaan? Welke kleuren hebben de tafel: de muur: de kleding: STAP 2 STAP 3 STAP 4 STAP 5 Maak met potlood EEN SCHETS (STUDIE). Tekenwaar iedereen zit en de kamer waar gegeten wordt. Maak de plek waar WEINIG LICHT valt donkergrijs met je potlood. Zoek plaatjes uit tijdschriften die te maken hebben met jouw aantekeningen en schets: personen, eten, voorwerpen en kleuren. Knip of scheur de plaatjes uit. Maak op een wit vel papier een collage (knip- en plakwerk). - Knip uit je verzameling plaatjes de vormen uit die je wilt gebruiken. - Begin met de achtergrond (de kamer). - Plak een plaatje pas vast als je zeker weet dat het daar goed ligt. Kun je voor sommige voorwerpen of personen niet de juiste plaatjes vinden? Teken deze op een apart vel papier. Knip ze uit en plak ze op.

22 K E U Z E 3 Vincent van Gogh had een moeilijk leven, met veel onrust, liefdesverdriet en geldzorgen. Omdat hij geen geld had voor een model, maakte hij veel zelfportretten. Schilderen was voor hem een manier om te vertellen wat hij voelde. In sommige zelfportretten kun je dit goed zien. Maar zijn humeur is niet alleen af te lezen aan zijn gezichtsuitdrukking. Vooral de felle kleuren en heftige, snelle manier van schilderen laten zijn emoties van dat moment zien. O P D R A C H T Iedereen is wel eens verdrietig, verliefd, boos of blij. Maak een zelfportret waarop je je humeur ziet. S T A P P E N P L A N STAP 1 Maak aantekeningen over de emotie die je wilt laten zien. Vul in: Vincent van Gogh, Zelfportret, 1889 (St. Rémy-de-Provence), olie/doek, collectie Musée d Orsay, Parijs. - Welke emotie kies je? Welke kleuren vind je bij dit gevoel horen? Welke manier van schilderen vind je erbij horen? Welke voorwerpen kun je op het schilderij erbij schilderen? (bijvoorbeeld een hoed of kwast) Waarom dit voorwerp? STAP 2 STAP 3 STAP 4 STAP 5 Bekijk jezelf in een spiegel. Probeer verschillende gezichtsuitdrukkingen uit. Maak met potlood eerst EEN SCHETS van deze uitdrukking op het papier of karton. Meng eerst een paar kleuren voordat je begint met schilderen. Maak bijvoorbeeld groen feller door er wat geel door te mengen. Kleuren worden donkerder of lichter met een beetje zwart of wit erbij. Maak na elke kleur je penseel goed schoon. Schilder eerst alle onderdelen van het portret (gezicht, haar, achtergrond) in verschillende kleuren. Zorg dat er GEEN LEGE PLEKKEN overblijven. In de tijd van Vincent van Gogh was schilderen in streepjes of puntjes populair. Is alle verf opgedroogd? Schilder streepjes of puntjes OVER de opgedroogde verf heen. Verschillende kleuren streepjes of puntjes naast elkaar zorgen voor een bijzonder effect.

23

24

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

KUNST. voor groep 5 en 6 van het primair onderwijs

KUNST. voor groep 5 en 6 van het primair onderwijs l e r a r e n h a n d l e i d i n g M U U R Z O E K T KUNST voor groep 5 en 6 van het primair onderwijs M U U R Z O E K T K U N S T Tentoonstelling over het creatief proces van een kunstenaar Voor groep

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 In 1886 vertrok Van Gogh naar Parijs. Hij maakte daar kennis met twee nieuwe schilderstromingen: het impressionisme en het pointillisme. Onder invloed van deze stromingen gingen de schilderijen

Nadere informatie

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890)

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890) 125 jaar Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder Vincent van Gogh (1853-1890) WWW.BNWALLCOVERINGS.COM 125 JAAR GEÏNSPIREERD DOOR DE WERKEN VAN KUNSTSCHILDER VINCENT VAN GOGH De collectie

Nadere informatie

Ben ik dat? voorstelling 2d Hoofdstuk 10

Ben ik dat? voorstelling 2d Hoofdstuk 10 voorstelling 2d Hoofdstuk 10 Ben ik dat? 1 Een pasfoto is zo gemaakt. Maar lijkt hij wel? De meeste mensen zijn nooit zo tevreden over hun pasfoto. Dat ligt niet aan de foto maar aan jezelf: je ziet jezelf

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van.

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van. Vincent van Gogh Een van de beroemdste schilders die Nederland heeft gehad was Vincent van Gogh. Deze kunstenaar heeft zelfs zijn eigen museum gekregen in Amsterdam. Toch wel heel bijzonder, zeker als

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

Cultuurontmoeting : Schilder in de klas

Cultuurontmoeting : Schilder in de klas Cultuurontmoeting : Schilder in de klas Wat: Tekenles met als thema : de jaren 50-60; kleuren, emoties Wie: Wijk Zuid groepen 1/2 DEEL 1: Uitleg in de kring Wie ben ik? Ik ben Gertie van Nuenen. Ik ben

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : ***

Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : *** Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : *** Nederland juf Yvonne Het land Doel: Na deze opdracht weet je heel wat over bekende en beroemde kunstschilders van vroeger en nu. Uitleg opdracht:

Nadere informatie

Van Gogh op school. Lespakket vmbo

Van Gogh op school. Lespakket vmbo Van Gogh op school Lespakket vmbo Inhoud Docentenhandleiding Inleiding 1 In de klas 2 Antwoordsuggesties 3 Museumbezoek 6 Opdrachtbladen Vincent van Gogh 1 De aardappeleters 2 Zelfportret als schilder

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Lesbrief/informatie Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Organisatie Cultuurmenu: Cultuurwijzer Nieuwstraat 379 7311 BR Apeldoorn 055-5213967 www.cultuurwijzerapeldoorn.nl De projecten zijn ontwikkeld

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Met Vincent aan het werk

Met Vincent aan het werk Met Vincent aan het werk Ceciel de Bie Met illustraties van Georgien Overwater Van Gogh Museum Publicaties 4 Inhoud 1 Ontdekken door te doen 9 2 Heb je tekenspullen in huis? 10 3 Tekenen, tekenen en nog

Nadere informatie

7 gratis tips : ABSToRACT ntdek SCHILDER je eigen stijl EN

7 gratis tips : ABSToRACT ntdek SCHILDER je eigen stijl EN 7 gratis tips : ABSTRACT ontdek je SCHILDEREN eigen stijl 7 tips om je eigen stijl te ontdekken Ook voor kunstenaars met tablet of zonder tablet Je eigen schilderstijl heeft onder andere met je karakter

Nadere informatie

Rembrandt en de Bijbel

Rembrandt en de Bijbel Rembrandt en de Bijbel POSE CHRISTENDOM HAV0/VWO 4 - CSG CALVIJN GODSDIENST De profetie van Simeon aan Maria olieverf op paneel (55 44 cm) 1628 Kunsthalle, Hamburg - Duitsland 1 Wat gaan jullie doen? Als

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Mooie muts! gemeente Kampen

Mooie muts! gemeente Kampen De meeste mensen in de kleedden zich vroeger in de traditionele streekdracht. Dat deze kleding heel anders was dan de kleding van nu, ontdekken de leerlingen in dit thema. erst inventariseren de leerlingen

Nadere informatie

Vooraf Voorafgaand hebben alle leerlingen van groep 8 de KunstKabinetles 8.14 Onderweg in groepjes of klassikaal uitgevoerd.

Vooraf Voorafgaand hebben alle leerlingen van groep 8 de KunstKabinetles 8.14 Onderweg in groepjes of klassikaal uitgevoerd. Met een kunstenaarsblik Groep 8 Leerkrachtenblad Vooraf Voorafgaand hebben alle leerlingen van groep 8 de KunstKabinet 8.14 Onderweg in groepjes of klassikaal uitgevoerd. Ze hebben daarbij o.a. kennis

Nadere informatie

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam:

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam: Wereldgodsdiensten Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum Naam: Inhoudsopgave Inleiding Schema Beoordeling Deel 1 Test jezelf! Deel 2 Kies je onderwerp en aan de slag! Deel 3 Het ervaren

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Bespreek met vakdocenten mogelijkheden om leerlingen in de vaklessen feedback over zichzelf te laten vergaren. Deel Vaardigheid:

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs Wordle van respect Duur Materialen een computer met internetverbinding Introductie Op 8 november is het de Dag van Respect. Deze

Nadere informatie

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po.

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po. Vincent-stripverhaal Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs Vincent-stripverhaal Een opdracht voor groep 5 of 6 gericht op inleven en maken. Leerlingen maken samen een stripverhaal, gebaseerd

Nadere informatie

Lesplan Keith Haring (2 lessen)

Lesplan Keith Haring (2 lessen) Lesplan Keith Haring (2 lessen) Benodigdheden: Kopieën van het leesblad Werkblad Rol tekenpapier Stiften Potloden Verf Kwasten Schorten Restpapier Smartboard Leerdoelen: Leren wie Keith Haring is en wat

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Sinterklaas en Kerstmis. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Sinterklaas en Kerstmis. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Sinterklaas en Kerstmis wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Welk materiaal kun je het best gebruiken? Welk

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Benodigdheden: A. Inleiding: kringgesprek 15 minuten.

Benodigdheden: A. Inleiding: kringgesprek 15 minuten. Handleiding Groep Les Thema Wat zie je en wat vind je ervan? Weet wat je ziet Welkom bij de eerste les van het Nationaal Media paspoort voor uw groep! De kinderen (en u als leerkracht) worden zich in deze

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 minuten Voorbereiding: op www.meerdanliefde.nl is veel informatie te vinden in redelijk eenvoudige taal. Ook in het App Note Mouse draaiboek staan

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Kunst kijken met Google Art Project

Kunst kijken met Google Art Project Kunst kijken met Google Art Project Ontdek beroemde kunstwerken, wereldwonderen en historische momenten. Open het Google Cultural Institute, ga naar: https://www.google.com/culturalinstitute/home?hl=nl.

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Teken en leesles nummer 1 (groep 3 en 4) groot en klein. Inleiding

Teken en leesles nummer 1 (groep 3 en 4) groot en klein. Inleiding Teken en leesles nummer 1, Illy Lips productions 2013 Teken en leesles nummer 1 (groep 3 en 4) groot en klein Inleiding Groot en klein gaat over een kleine vogel en een grote man. De grote man zou graag

Nadere informatie

Leonardo Da Vinci. Doel: Na deze opdracht weet meer over het leven van Leonardo Da Vinci

Leonardo Da Vinci. Doel: Na deze opdracht weet meer over het leven van Leonardo Da Vinci Thema: de boer op Geschiedenis Tijd van Ontdekkers en Hervormers Renaissance Leonardo Da Vinci Moeilijkheid: **** Tijdsduur: **** Juf Carolien Doel: Na deze opdracht weet meer over het leven van Leonardo

Nadere informatie

onderwijsprogramma voortgezet onderwijs onderbouw HORIZONTAAL

onderwijsprogramma voortgezet onderwijs onderbouw HORIZONTAAL onderwijsprogramma voortgezet onderwijs onderbouw HORIZONTAAL inleiding Dit is de handleiding voor het onderwijsprogramma bij de tentoonstelling Horizonnen in het Fries Museum. Met veel plezier nemen wij

Nadere informatie

Eigen werk maken. Kunstwerk namaken. Lesformat onderzoekscyclus kunstles (OOL) Lisanne Vinke Verwonderen Introduceer het kunstwerk.

Eigen werk maken. Kunstwerk namaken. Lesformat onderzoekscyclus kunstles (OOL) Lisanne Vinke Verwonderen Introduceer het kunstwerk. Lesformat onderzoekscyclus kunstles (OOL) Kunstwerk namaken Eigen werk maken 1. Verwonderen Introduceer het kunstwerk. 1. Verwonderen Introduceer een idee/opdracht/probleem. 2. Verkennen Bespreek wat de

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Michiel de Ruyter. Succes! Zee van Geschiedenis

Michiel de Ruyter. Succes! Zee van Geschiedenis grijs potlood (voor iedereen één) zwarte fineliner (voor iedereen één) kleurpotloden wit vel A4- tekenpapier (voor iedereen één) stripboeken (zoals bijvoorbeeld de stripboeken van Van 0 tot nu ) Een historiestuk

Nadere informatie

Vollenhove Wonen op een havezate

Vollenhove Wonen op een havezate D S T R K C N T Opdracht 1 Nodig: foto van jezelf als klein kind, fotoblad opdracht 1 In Vollenhove staat de havezate Oldruitenborgh. De havezate is al heel oud. Bijna 250 jaar geleden, rond 1770, woonden

Nadere informatie

lespakket EUREDUCATION

lespakket EUREDUCATION lespakket Wat heb je nog meer nodig: Het stripboek, pen en papier, de kopieerbladen, een schaar, lijm, een computer met internet, een printer en een atlas. Veel plezier! EUREDUCATION 1 Vincent van Gogh

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 3. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 3. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Striptekenen deel 3 wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Inleiding deel 3 kijkt terug op de lesstof

Nadere informatie

Van Gogh in de groep. Lespakket voor groep 3 tot en met 8

Van Gogh in de groep. Lespakket voor groep 3 tot en met 8 Van Gogh in de groep Lespakket voor groep 3 tot en met 8 Inhoud Voorwoord 3 Opdrachten De patat-friet-eters 4 Verzamelen 5 Brieven schrijven 6 Zelfportret 7 Bloemstilleven 8 De kunsthandel 9 Stippels 10

Nadere informatie

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden;

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; Lesbrief 1 Beroemd worden Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; - De leerlingen kennen de verschillende

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Leeftijd: 12-16 jaar Tijdsduur: 1 uur Doelen - De jongeren denken na over de betekenis van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden in het dagelijks

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

doekaart: HET MUSEUM (afspraken)

doekaart: HET MUSEUM (afspraken) doekaart: HET MUSEUM (afspraken) doekaart: HET MUSEUM (afspraken) Een museum is een plek waar kunst bewaard wordt en getoond. Aan de muur hangen schilderijen, in vitrines liggen voorwerpen en op sokkels

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Lesbrief met enkele suggesties voor creatieve verwerkings- lessen n.a.v. het bezoek aan de tentoonstelling Le Peintre de

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Waar gaat dit over? Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Hier leer je hoe je een eigen webpagina kunt maken op de site van de school. Op deze webpagina kun je vertellen wie

Nadere informatie

Dag van Respect & PABO. DOE MEE met de Dag van Respect 8 November 2012

Dag van Respect & PABO. DOE MEE met de Dag van Respect 8 November 2012 Dag van Respect & PABO DOE MEE met de Dag van Respect 8 November 2012 Beste Pabo-studenten, Elk jaar ontwikkelt Stichting Dag van Respect nieuw lesmateriaal over respect. Respect voor jezelf, Respect voor

Nadere informatie

Juf Sabine en juf Maaike

Juf Sabine en juf Maaike Je moet daar heel wat voor kunnen: - Je moet goed kunnen lezen - En ook goed begrijpen wat je leest - Je moet goed kunnen opzoeken - En goed kunnen kiezen wat je wel en niet nodig hebt. - Je moet je verhaal

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3 Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3 Tijd: 45 50 minuten Kop Introductie Introduceer de opdracht kort: Informatie opzoeken op internet gaat snel en is gemakkelijk toegankelijk. Soms is het niet

Nadere informatie

Intakemiddag

Intakemiddag Intakemiddag 2017-2018 Welkom bij het IVKO, dé kunstschool van Amsterdam. Omdat kunst en creativiteit zo belangrijk zijn voor jou en voor ons, willen we graag uitgebreid met je kennismaken. Daar is dit

Nadere informatie

Ze hebben daarbij o.a. kennis opgedaan over diverse beeldaspecten op het gebied van kleurtoepassing en compositie, ruimte en perspectief.

Ze hebben daarbij o.a. kennis opgedaan over diverse beeldaspecten op het gebied van kleurtoepassing en compositie, ruimte en perspectief. Kijkwijzer beeldaspecten Groep 7 Leerkrachtenblad Vooraf Voorafgaand hebben de leerlingen van groep 7 de KunstKabinetsen 7.10 Complementaire kleuren en 7.14 Vogel of kikvors? in groepjes of klassikaal

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn:

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn: Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; Nijntje in het museum 2; Krokodil en het meesterwerk 3; Kloddertje 4; Meneer Kandinsky was een schilder 5; Het kleine museum Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik

Nadere informatie

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen DOCENT In het thema architectuur gaan op onderzoek uit naar de oude huizen die vroeger in en rondom het gebied stonden dat nu is. Ze vergelijken de bouwstijl van verschillende oude huizen met hun eigen

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns. 7 22 maart 2007

Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns. 7 22 maart 2007 Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns 7 22 maart 2007 WAT IS KUNST? Kunst is: Een unieke gedachte of boodschap op een unieke wijze vormgegeven door een uniek persoon. Wij zijn

Nadere informatie

Algemene lessen. Les 4: Maak een portret van jezelf!

Algemene lessen. Les 4: Maak een portret van jezelf! Algemene lessen Les 4: Maak een portret van jezelf! Lestitel: Maak een portret van jezelf! Leerdomein: beeld Lesduur: 100 minuten Leerplandoelen Leerplan muzische opvoeding, deelleerplan beeld van het

Nadere informatie

Lesbrief. Uitgeverij Leopold, in samenwerking met het Mauritshuis. Groep 1, 2, 3 en 4

Lesbrief. Uitgeverij Leopold, in samenwerking met het Mauritshuis. Groep 1, 2, 3 en 4 Lesbrief www.leopold.nl Uitgeverij Leopold, in samenwerking met het Mauritshuis Groep 1, 2, 3 en 4 Doelgroep: Groep 1, 2, 3 en 4 Benodigdheden: kroontjespen, inkt, vellen papier, kleurpotloden, kleine

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

Vincent van Gogh. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/41036

Vincent van Gogh. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/41036 Auteur DigilessenPO Laatst gewijzigd 06 december 2012 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres https://maken.wikiwijs.nl/41036 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Scheffer aan het werk in het grote atelier bij zijn woonhuis te Parijs Lamme, Ary Johannes 1851 Voortgezet Onderwijs Alle niveaus 1 Inhoud

Nadere informatie

ONTDEK HET ZELF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT VOOR DE HELE SCHOOL

ONTDEK HET ZELF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT VOOR DE HELE SCHOOL ONTDEK HET ZELF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT VOOR DE HELE SCHOOL IN DEZE HANDLEIDING VIND JE ALLE INFORMATIE OVER HET MAKEN VAN HET ONTDEK HET ZELF POP-UP MUSEUM TIJDENS DE KINDERBOEKENWEEK. DE OPDRACHTEN,

Nadere informatie

4 Vind me dan. Achtergrondinfo Planten en dieren hebben allerlei manieren om niet op te vallen. Deze kunnen onderverdeeld worden in:

4 Vind me dan. Achtergrondinfo Planten en dieren hebben allerlei manieren om niet op te vallen. Deze kunnen onderverdeeld worden in: 4 Vind me dan Er is altijd wel een verjaardag of een ander feestje om te vieren. En bij een feestje horen cadeautjes. Maar voor het zover is, wil je het cadeautje natuurlijk zo goed mogelijk verstoppen.

Nadere informatie

Liefde, voor iedereen gelijk?

Liefde, voor iedereen gelijk? Seksuele diversiteit graad 2 Lesvoorbereiding Liefde, voor iedereen gelijk? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print de verhalen 'Het geheim van Mirjam'

Nadere informatie

kunstlessen voor het primair onderwijs

kunstlessen voor het primair onderwijs 2013 2015 kunstlessen voor het primair onderwijs kunst gaat over nu over jou en over mij In kunst kan en mag bijna alles. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het maken. Met kunst kun je dromen

Nadere informatie

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling?

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling? SAMENVATTING In deze les wordt het begrip voedselverspilling geïntroduceerd. De leerlingen maken kennis met een voedselketen en ontdekken welke partijen daarbij betrokken zijn (de schakels in de voedselketen:

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

voorspellen (laatste keer in week 12: de zonsverduistering)

voorspellen (laatste keer in week 12: de zonsverduistering) Handleiding niveau B De Nieuwsbegripbieb Achteraan deze handleiding vindt u een lijstje met titels van informatieve en fictieboeken, die aansluiten bij het onderwerp van de Nieuwsbegriples. Op de website

Nadere informatie

BELAND JIJ OP EEN VULKANISCH EILAND?

BELAND JIJ OP EEN VULKANISCH EILAND? BELAND JIJ OP EEN VULKANISCH EILAND? 2 TOT 4 UUR Groep 4 5 6 7 8 Begin november 1963 ontstond er een nieuw eiland in de Atlantische Oceaan, ongeveer 33 kilometer ten zuiden van IJsland. Een week eerder

Nadere informatie

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen?

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? In groep 5-6 nemen kinderen steeds vaker werk mee naar huis. Vaak vinden kinderen het leuk om thuis aan schooldingen

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo WERKVORMEN MAGAZIJN Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo Voorwoord Voor u heeft u Thema boekje 1 Wat is netwerken? Dit themaboekje is een onderdeel van de lessenserie Netwerken.

Nadere informatie

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren.

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren. Oriëntatie: Het doel van deze lessenserie is: bestaande foto s zoeken met een eigen verhaal erbij. Dan gaan jullie mensen deze fotoserie voorleggen en vragen welk verhaal zij erin zien. Tot slot gaan jullie

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

Reis naar andere hemellichamen

Reis naar andere hemellichamen Reis naar andere hemellichamen GROEP 5-6 44 80 minuten 1, 5, 6, 8, 23, 54 en 55 De leerling: weet welke planeten manen hebben weet welke planeten ringen hebben weet welke kleur de verschillende planeten

Nadere informatie

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? -

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? - China Pagina 1 Colofon Uitnodiging voor maaltijd in Chinees Les voor groep 6-8 150-180 minuten Handvaardigheid Let op! In deze les opzet werken leerlingen in tweetallen, en maken samen 1 werkstuk, maar

Nadere informatie