Reactie: autisme en ADHD vallen onder de jeugd-ggz. Met dyslexie is dit niet het geval, waardoor dit apart benoemd is.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reactie: autisme en ADHD vallen onder de jeugd-ggz. Met dyslexie is dit niet het geval, waardoor dit apart benoemd is."

Transcriptie

1 INSPRAAKNOTITIE Inspraak SMA op de beleidsplannen jeugdhulp , 2016, Wmo , 2016, Participatie en de verordeningen Jeugdhulp 2015, Wmo 2015 en Participatie 2015 (re- integratieverordening, verordening tegenprestatie, verordening loonkostensubsidie, verordening individuele inkomenstoeslag, verordening individuele studietoeslag, afstemmingsverordening, handhavingsverordening, verordening verrekening bestuurlijke boete en verordening beleidsadvisering sociaal domein) De beleidsplannen en verordeningen voor Jeugdhulp en Wmo zijn in juli 2014 in het college behandeld. Vervolgens zijn deze concept beleidsplannen en verordeningen ter inspraak voorgelegd. Bij zowel het beleidsplan en verordening Jeugdhulp als bij het beleidsplan en verordening Wmo zijn aparte nota s toegevoegd van de resultaten van deze inspraakprocedure. Momenteel worden deze stukken doorgeleid voor collegevergadering van 23 september a.s. en uiteindelijke doorgeleiding naar de Beleidscommissie van 13 oktober en Raadsvergadering van 30 oktober a.s. Het beleidsplan en de verordeningen voor de Participatiewet zijn kortgeleden gereed gemaakt voor behandeling in de collegevergadering van 23 september a.s. en uiteindelijke doorgeleiding naar Commissie van 13 oktober en Raad van 30 oktober. Deze stukken zijn daarmee niet ter inspraak voorgelegd, wat voor de Participatiewet ook geen wettelijke verplichting is. De Sociaal Maatschappelijke Adviesraad (SMA) van de gemeente Schinnen heeft ook inspraak geleverd ten aanzien van de beleidsplannen en verordeningen Jeugdhulp en Wmo. Deze inspraak is besproken tijdens een bestuurlijk overleg op 8 september jl. Daarnaast is de SMA tijdens dit bestuurlijk overleg ook meegenomen in de concept beleidsnota en verordeningen voor de Participatiewet. Ook hierop hebben zij inspraak geleverd. Deze notitie geeft per D (Jeugd, Wmo en Participatiewet) een weergave van de belangrijkste vragen en adviezen van de SMA ten aanzien van de beleidsstukken en verordeningen. Tekstuele aanpassingen zijn zo goed als mogelijk overgenomen. Daar waar wenselijk en nodig zal er persoonlijk contact tussen de SMA en de betrokken beleidsambtenaren van de gemeente Schinnen plaatsvinden om nadere mondelinge toelichting te geven. Klankbordgroep Sociaal Domein gemeente Schinnen Ook de Klankbordgroep van de gemeenteraad van de gemeente Schinnen is, in het zeer korte tijdsbestek, zo goed als mogelijk meegenomen in en geïnformeerd over de beleidsplannen en verordeningen van de drie decentralisaties. De Klankbordgroep heeft te kennen gegeven zich met name zorgen te maken over het realiseren van de gewenste transformatie en cultuuromslag binnen onze gemeente en hierover nog te weinig visie terug te zien in de beleidsplannen en verordeningen die nu voor liggen, die met name transitie gericht zijn. Afspraak is gemaakt dat de Klankbordgroep regelmatig bijeen komt om over deze op transformatiegerichte ontwikkelingen aan de voorkant mee te denken en geïnformeerd te worden.

2 Reactie SMA op het beleidsplan Jeugdhu eugdhulp en de verordening JeugdhulpJ 2015: Beleidsplan Jeugdhulp : 2016: Geen opmerkingen. Beleidsplan Jeugdhulp : 2016: Redactioneel, paginanummering ontbreekt wordt aangepast. Art. 2 vormen van jeugdhulp: helder tav schema dyslexie hulp staat er ook tussen, de rest is algemene kenmerken vormen van jeugdzorg, ook autisme en kinderen met ADHD erbij vernoemen. autisme en ADHD vallen onder de jeugd-ggz. Met dyslexie is dit niet het geval, waardoor dit apart benoemd is. Art. 3 toegang tot jeugdhulp: huisarts wordt bypass, alle anderen instanties kunnen doorsturen, krijgen nadrukkelijke rol. de huisarts blijft het recht behouden om door te verwijzen. Met de huisartsen dienen dan ook goede afspraken gemaakt te worden. Lid 2: wie is de daadwerkelijke beoordelaar? welke partij? Is dat het CJG? het antwoord is voor een deel helder. de nieuwe jeugdwet geeft aan de de jeugdhulp toegankelijk is: - met een verwijzing van een arts (huisarts/jeugdarts/medisch specialist) - via de gecertificeerde instelling die jeugdbeschermkingsmaatregelen uitvoert, de kinderrechter en het AMHK - met een besluit van de gemeente -> de gemeentelijke toegang tot jeugdhulp wordt voor een deel belegd bij het CJG/jeugdgebiedsteam en voor een deel bij eht Wmoloket. Dit is verder uitgewerkt in het beleidsplan. Art. 5 inhoud beschikking: op grond waarvan mag PGB of zorg in natura ingezet worden? het gezin bepaalt zelf of ze de benodigde zorg in de vorm van een PGB of ZIN willen inzetten. Dit wordt vastgelegd in 1G1P1R. Om een solide PGB-regeling te waarborgen wordt het trekkingsrecht (via de SVB) ingevoerd en worden in de wet voorwaarden beschreven m.b.t. het vermogen een PGB te beheren, passendheid en kwaliteit. Art. 7 nieuwe feiten en omstandigheden. Helder, maar indien fout van de gemeente, mag cliënt daar niet de dupe van zijn.

3 dat is duidelijk. is aandacht voor. Art. 9 vertrouwenspersoon: wie? wordt dat aangehaakt bij organisatie doe dat levert? waar denken jullie aan? moeten er ook aan die persoon kwaliteitseisen voldoen? dit wordt op (sub)regionaal niveau geregeld. Voor een dergelijke functie wordt op zorgvuldige wijze een functieprofiel opgesteld. Art. 10 inspraak en medezeggenschap: noem ons ook. Basis staat er, maar link leggen met cliëntenorganisaties. de SMA zal worden toegevoegd in dit stuk. Art. 12 evaluatie: telkens 4 jaar vindt men erg lang. monitoring vindt continue plaats. Indien hier een dringende aanleiding toe is zal er tussentijdse bijstelling plaatsvinden. Art. 13 inwerkingtreding: ? is fout, wordt aangepast naar Toelichting, toegang jeugdhulp door gemeente: degene die de besluitvorming neemt, wie is dat? Het college mandateert een deskundige. Hoe is dat samengesteld, hoe is dat opgebouwd? dit wordt belegd bij het CJG/jeugdgebiedsteam.

4 Reactie SMA op het beleidsplan Wmo en de verordening Wmo 2015: Beleidsplan Wmo : 2016: De SMA heeft geen verdere vragen/adviezen t.a.v. het Wmo beleidsplan. Verordening Wmo 2015: Vraag/advies SMA Algemeen: De Wmo verordening wordt als moeilijk leesbaar ervaren. Details zijn niet geregeld. is gebaseerd op de VNG modelverordening. Details uitvoering worden verwerkt in Besluit nadere regelen welke door het College van B&W wordt vastgesteld. Vraag /advies SMA Aparte alinea opnemen voor acute zorg Acute zorg wordt geleverd via de toegang door de eerste-en tweedelijnszorg. ( b.v. huisarts; crisisdienst Riagg/GGZ) M.b.t. de Wmo wordt acute zorg in Schinnen wel ingezet bij sterk ontregelde huishoudens of waar gezinnen/inwoners in acute sociale problemen komen. Deze zorg valt buiten de Verordening ( geen beschikking ) maar wordt ingezet na een B&W voorstel en besluit. Vraag/advies SMA In de conceptverordening van de VNG staat art. 17 als een kan artikel. Deze heeft betrekking op de WTCG en SER gelden. Vraag wat doet de gemeente Schinnen hiermee? WTCG gelden en CER gelden komen vanaf 2015 naar de gemeenten. De gemeenten mogen zelf beslissen wat zij met deze gelden gaan doen. In de Westelijke Mijnstreek is afgesproken dat deze gelden uitgekeerd gaan worden aan inwoners met een minimum inkomen. Uitkering wordt inkomensafhankelijk en eigen risico zorgkosten moeten zijn geconsumeerd. Vraag /advies SMA Dhr. van Es en Piereij hebben vragen over de privacywetgeving en autorisatie informatie. De digitale documenten zijn alleen toegankelijk voor de betrokken Wmo consulenten en zijn dus afgeschermd. De betreffende ambtenaren kan alleen de documenten van zijn/haar afdeling inzien. Verder is er een werkgroep samengesteld binnen de VONSS samenwerking betreffende de ICT. De privacywetgeving heeft alle aandacht binnen de samenwerking in de Westelijke Mijnstreek.

5 Artikelsgewijze aanpassingen: Pag. 5 art. 2 Het College bevestigt de ontvangst binnen een termijn van 5 werkdagen wordt opgenomen in Besluit nadere regelen. Pag. 6 art. 3 lid 2 Cliëntondersteuning dient onafhankelijke en kosteloos te zijn. Onafhankelijk is toegevoegd in de Verordening. Pag. 6 art. 5 Bij D: Mantelzorg is vrijwillig. Mantelzorg en hulp vanuit het sociale netwerk zijn vormen van bovengebruikelijke zorg en vrijwillig van aard. De te verlenen hulp kan niet verplicht worden. Dit wordt verwerkt in het Besluit nadere regelen. Bij G; Een algemene voorziening volstaat niet, tenzij de inwoner hier zelf expliciet mee akkoord gaat wordt eveneens opgenomen in het Besluit nadere regelen. Artikel 9 Advisering: Advisering dient onafhankelijk te zijn, zodat het aanbod van welzijns-en zorgaanbieders niet sturend wordt voor het advies. De cliënt dient er altijd bij betrokken te worden. Tekst wordt opgenomen in Besluit Nadere regelen. Pag.8 Art. 10: Indien een cliënt een eigen bijdrage moet betalen dient men te melden bij het CAK. Dit om cumulatie te voorkomen. Wordt nader toegelicht in het Besluit Nadere Regelen. Artikel 11 lid 6: In verordening opgenomen dat er geen PGB verstrekt wordt bij een kortdurende zorginzet van minder dan 3 maanden. Pag 11 Artikel 16: Burgers willen in aanmerking komen voor een mantelzorgcompliment. Dit werd duidelijk tijdens de mantelzorgbijeenkomsten. Toekomstig zullen er ook alternatieve mogelijkheden voor waardering opgenomen worden in het Besluit nadere regelen. Pag. 12 art. 18: Klachtenafhandeling dient laagdrempelig, herkenbaar, toegankelijk, onafhankelijk en transparant te zijn. Dit geldt ook voor klachten tegen de gemeente. Pag.12 art. 19: Tekstueel aanpassen in de Verordening. Lid 2: Ook cliëntenraden erbij betrekken. Wordt opgenomen in Besluit Nadere regelen. Pag. 12 art. 20 lid 2: Gevraagd en ongevraagd advies uit te brengen bij de besluitvorming over verordeningen en beleidsvoorstellen. In Besluit nadere regelen opnemen. Pag. 13 art.23: Bij de evaluatie dienen naast de gemeenteraad, de SMA-raad, lokale belangbehartigers en cliëntenraden een rol te spelen, zij kunnen feedback geven op basis van signalen van hun achterban. Dit spreekt voor zich.

6 Reactie SMA op het beleidsplan Participatie en de verordeningen Participatie 2015: Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Schinnen T.a.v. pagina 4, Indexering: Toekenningen van vóór geen structurele verhogingen (indexeringen) meer toekennen, totdat het vergelijkbaar niveau is bereikt van de individuele inkomenstoeslag. Toekenning van inkomenstoeslag vóór is niet mogelijk, omdat deze verordening pas ingaat op De inkomenstoeslag komt in de plaats van de langdurigheidstoeslag (LDT), en om te voorkomen dat rechthebbenden erop achteruit gaan is deze qua hoogte ook gelijk aan de LDT. Pagina 3 artikel 2: indienen verzoek Wat is bedoeld met een persoon? Is dat de aanvrager of kan dat ook iemand zijn namens de aanvrager? Aanvragen kan ook door een gemachtigde. Maar de persoon, aanvrager, moet wel aan de voorwaarden voldoen. Verordening loonkostensubsidie gemeente Schinnen Pagina 1 alinea 2 en 3: Waarom gekozen voor Arbolab (conform keuze Sittard-Geleen), en niet voor het UWV? Dit is nog niet definitief. We zijn hier nog in afwachting van een Rijks-AMvB. Verordening individuele i studietoeslag Participatiewet gemeente Schinnen Pagina 2, regel 1: Welke termijnen van uitbetaling horen hierbij, kan dit worden aangevuld? Aan de hand van een individuele aanvraag wordt een incidenteel bedrag toegekend. Betaling geschiedt direct na besluitvorming. Pagina 3, artikel 1: Aanvullen met de aanvrager kan hulp inroepen van het gemeenteloket Wmo? Deze toevoeging is niet relevant. Gemeentelijke service is er altijd via het loket werk en inkomen. Dit is het deskundige loket. Alternatieve service mogelijk via het zorgloket. Pagina 4 artikel 4: Is bekend op basis van welke cijfers de indexering(en) t.z.t. worden vastgesteld? Centraal Planbureau, CBS?

7 Indexering is overeenkomstig het percentuele verschil tussen gehuwdennorm van dat jaar en de gehuwdennorm van het daaraan voorafgaande jaar (artikel 4 lid 2). Pagina 5 artikel 5: Is er een meldingsplicht bij voortijdig stoppen met de studie en zo ja, wat zijn dan de gevolgen bij het wel en niet naleven daarvan? Er is geen meldingsplicht. Bepalend is het moment van aanvraag. Re-integratieverordening Participatiewet gemeente Schinnen Pagina 2 artikel 3 lid1: Is tweejaarlijks in begin- en ervaringsfase niet te lang? Tweejaarlijks is een vrije keuze. Hierover is discussie mogelijk. Uit de praktijk blijkt dat 1 jaar te kort is om een en ander te kunnen evalueren. Er kan altijd tussentijdse bijsturing plaatsvinden. Pagina 4 artikel 11: Aanvullen In verband hiermee overlegt het college met het UWV? Begeleiding wordt verleend door jobcoach, medewerker gemeente. Die behoort uit hoofde van de functie dit zelf te kunnen beoordelen. Pagina 5 artikel 15 lid 1: Wordt met het gaat hier in elk geval om bedoeld dat mogelijke andere te overleggen noodzakelijke kosten bespreekbaar zijn, en dus niet op voorhand uitgesloten? Overige vergoedingen betreft maatwerk. Kan dus in individuele gevallen ook om andere kosten gaan. Pagina 4: is de termijn van 5 jaren niet te lang en nagenoeg uitzichtloos? Is die termijn wettelijk bepaald of is die te bepalen door de Raad en het College? Deze toelichting slaat op klanten die een lange afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Hierbij wordt bij een periode van 5 jaar (ervaringsgegevens) aangenomen dat er een lange afstand is. Let wel, er kunnen ook andere instrumenten worden ingezet. Pagina 6-7, artikel 8 participatieplaats : Wordt hiervoor aansluiting gezocht / advies gevraagd aan het UWV rondom de mogelijke re-integratie met de daarvoor samengestelde functiemogelijkhedenlijst (voorheen Functie Informatie Systeem)? Het advies wordt verstrekt door job-coach.

8 Pagina 8, stap 3: Wanneer de gemeente besluit het advies van het UWV niet te volgen, wie adviseert/oordeelt dan over dit besluit van de gemeente, of dit op zorgvuldige wijze tot stand is gekomen? De belanghebbende kan een bezwaar indienen tegen dit besluit. En dat volgt de reguliere bezwaar en beroepsprocedure. Pagina 8, stap 4, dienstbetrekking beschut werk : Is het niet verstandig hiervoor een regionale vraag en aanbodlijst in het leven te roepen, ook ter bevordering van de 1 loket gedachte? Wellicht ook goed om een gemeentelijk samenwerkend regionaal Payrolbedrijf in te richten dat zorgt voor zo min mogelijk administratieve lasten voor de werkgever? Dit moet nog verder worden uitgewerkt in beleidsregels. Pagina 11, duur vergoeding no-riskpolis: Is de vergoeding uiterlijk beperkt tot 12 maanden, of is er onder speciale omstandigheden mogelijkheid daar gehele of gedeeltelijke verlenging van 12 maanden aan op te hangen (de vaststelling van de arbeidsongeschiktheid kan na 2 jaar nog met een half jaar verlengd worden, en de werkgever zal eerder meewerken als risico s op (verdere) arbeidsongeschiktheid zoveel als mogelijk niet ten laste van hem komen)? Dit is een wettelijke bepaling. De gemeente moet zich committeren aan de behoefte aan beschut werk. Het mag niet zo zijn dat, omdat er te weinig beschutte werkplekken zijn, er een wachtlijst ontstaat van mensen die wachten totdat zij naar UWV mogen voor een beoordeling. De gemeente krijgt maar een beperkt aantal beschut werkplekken toegewezen. Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Schinnen: Pagina 1 artikel 2: Is in de begin en leerfase (ingaande ) vaststelling van 2 jaar voor de uitvoering niet te lang? Zie antwoord bij re-integratieverordening. Pagina 2 artikel 2: Het verslag bevat het advies (niet het oordeel) van de SMA. Kan dit artikel worden aangevuld met: zo nodig naar het onderbouwd oordeel van de SMA kaneen tussentijds of een ad hoc advies aan de gemeenteraad en/of het college worden voorgelegd? Een verslag is informatie over de resultaten. Hier kun je geen advies over geven, hooguit een oordeel.

9 Pagina 3 artikel 7, geen werkzaamheden voor handen: Als de gemeente Schinnen voorziet op korte en/of langere termijn geen werkzaamheden voorhanden te hebben, is het dan niet verstandig dit na te gaan en beoordelen in overleg met samenwerkende gemeenten of regionaal met een database van vraag en aanbod? Dit kun je regelen in onderling overleg. Je vraagt echter een tegenprestatie aan degene aan wie je een uitkering verstrekt, bij voorkeur uit te voeren binnen de gemeente Schinnen. Pagina 2, artikel 5, duur en omvang tegenprestatie: De duur van 3 maanden en max. 12u p/w is wel weinig om enigszins rendement te behalen? Let wel tegenprestatie is geen re-integratieinstrument. Het moet gaan om additionele zaken waar geen loon voor wordt betaald. Rendement is geen direct criterium. Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Schinnen Pagina 5, alinea 1: Dringende redenen zie bijlage Standaardmaatregel buitenproportioneel. Artikel 4 biedt mogelijkheden tot afwijking en het leveren van maatwerk. Verordening beleidsadvisering sociaal domein gemeente Schinnen De SMA adviseert deze verordening aan te houden, omdat deze niet strookt met de wensen van de doorontwikkeling van de SMA. Hiervoor in de plaats komt de nieuw herziene verordening voor alle drie de D s De verordening biedt ons inziens alle ruimte om zaken verder in te regelen conform de wensen van de SMA. E.e.a. hoeft zich niet te bijten. Omwille van de voortgang van het proces (lokaal en regionaal) wordt dan ook voorgesteld om ook deze verordening toch in de routing richting raad van 30 oktober te brengen. Beleidsplan Participatie : 2016: Pagina 4, Regionalisering en wijziging rol UWV: Heerlen is toch geen centrumgemeente voor de Arbeidsmarktregio Zuid Limburg? UWV Sittard-Geleen ligt dan toch centraler? Heerlen wordt de locatie (trekker van de arbeidsmarktregio) voor heel Zuid-Limburg. Pagina 6 beslispunt 7: Een grondige kennis van het klantenbestand en bestandsanalyse, hoort hier het keukentafelgesprek bij en zo ja, mag dit ingevolge de Wet Privacy? Bestandsanalyse vindt plaats aan de hand van de participatieladder. Pagina 7 beslispunt 9: aanvullen met periodiek monitoren en rapporteren.

10 Er worden regelmatig management rapportages opgeleverd. Pagina 9: kan door regionale samenwerking (bijvoorbeeld één kaartenbak voor klanten en werkgevers met vraag en aanbod te creëren, en één regional payrolbedrijf bekostigd en aangestuurd door de samenwerkende gemeenten) efficiency behaald worden? Dit betreft uitvoering, en zal derhalve in de beleidsuitvoering nadere uitwerking krijgen. Werkgeversdienstverlening krijgt vorm via het Werkservicepunt Westelijke Mijnstreek. Pagina 10: Categorieën, waarom wordt geen aansluiting gezocht bij de door het UWV vastgestelde wettelijke brandbreedtes t.a.v. arbeidsongeschiktheid voor werknemers die niet vallen onder de Participatiewet, i.h.k.v. het gelijkheidsbeginsel? Dit betreft een regionale afspraak in Zuid-Limburg. Pagina 8: Behoort in onderling overleg een langere periode dan de 3 maanden en 12u per week tot de mogelijkheden, als dit tot sneller (uitzicht op) integratie leidt? Zo ja, aanvullen met: de tegenprestatie wordt in principe beperkt tot Tegenprestatie is geen re-integratie instrument en heeft ook niet tot doel "uitzicht op integratie". Moet in duur en tijd worden beperkt. Pagina 25, algemene regels, is max. schaal 8 wettelijk vastgelegd? Zo neen, kan een geleidelijke schaal (van max. schaal 7 naar max. schaal 8 met een evenredige vermindering van ondersteuning) worden overwogen? Dit betreft een keuze, op grond van regionale afstemming. Pagina 26, punt 7: overige doelgroepen aanvullend, ligt het initiatief alleen bij de persoon zelf, of bij de persoon zelf en de uitkerende instantie? Bij de persoon zelf. Is er sprake van een andere uitkerende instantie dan vallen ze in principe onder de verantwoordelijkheid van deze organisatie. Bovendien hebben ze niet altijd een uitkering. Pagina 26: Wat verstaat de gemeente onder een medisch adviseur? Een adviseur die gespecialiseerd is in het geven van een advies op de arbeidsmogelijkheden van een persoon, gerelateerd aan medische beperkingen. B.v. GGD of Argonaut. Pagina 26 nadere regels werkstage/proefplaatsing: wie stelt dit vast/bepaalt dit? Gebeurt dit in overleg met het UWV?

11 In eerste aanleg beoordeelt de gemeente dit zelf. Pagina 26 nadere regels participatieplaats: Maximaal twee jaar, kan daaraan worden toegevoegd: daarna vindt nogmaals het proces voor kansen op inschakeling plaats? Bij een klant vind altijd nazorg plaats. En als een participatieplaats niet tot uitstroom leidt dan worden eventueel andere re-integratie instrumenten ingezet. Pagina 28 punt 5: aanvullen te beoordelen in overleg met en middels de UWV-regelgeving? Dit is een bevoegdheid van het college. Pagina 29 nadere regels scholing, punt 5: kan de goedkoopst en meest adequate scholingsmogelijkheid samengaan met het succesvol behalen van het beoogde resultaat? Bij de beoordeling van "adequaat" is succesvol behalen van beoogd resultaat meegenomen in de overwegingen. Pagina 29 overige vergoedingen: moet een vergoeding verstrekken niet zijn: een onkostenvergoeding verstrekken? Hoeft niet alleen te slaan op onkostenvergoeding. Kan ook zijn bijvoorbeeld kosten benodigde kleding, werkschoenen etc. Pagina 29 financiële paragraaf: Wordt er reeds vooruitlopend rekening gehouden met de onzekerheden binnen de financiële paragraaf? Dit gebeurt continue.